__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE

GLASHYTTAN

GLÖDER »

NR 4 | 2016

HURRA!

GOSH FYLLER

10 ÅR

PER MORBERG DESIGNAR FÖR ORREFORS «

ÄVENTYR PÅ ISLAND Gosh rekar raukar

THE GOSH DIMENSION Vi delar våra drömmar

MOBILE FIRST

Storyfire vet hur mycket rörlig bild du tittar på varje dag!

HABEGÄR CHECKLISTAN 3 SNABBA AFTER WORK


Nyhet från South West!

Rundhalsad t-shirt i snygg melange. Gjord med 60 % ekologisk bomull vilket gör den till ett bra val, både för dig och miljön. Finns i både herr- och dampassform. (130 Mel, 131 Melia)

2 – H Ö ST 2 0 1 6

WWW.SANDRYDS.COM


GOSH MAGAZINE

2016

INNEHÅLL NR 4 2016

7 14

23

4

Ledare Gosh vd Caroline Rosado summerar sin Goshresa och blickar framåt

7

Varma vinster Tagga upp med inför vintern och tävla om exklusiva plagg från Helly Hansen Workwears nya Magnikollektion

8

The Gosh Dimensions Dröm dig bort med oss när vi tar en titt in i framtiden. Inspirerade av den excentriske entreprenören Jay Gatsby firar vi 10 år med stora drömmer om vår egen framtid.

10

Det glöder i glashyttan Per Morbergs skaparkraft för in dramatik och passion i Orrefors. Resultatet är två exklusiva, handmålade och munblåsta glasserier i modern skandinavisk design.

14

Habegär Gosh har varit på trendspaning och samlar ihop de hetaste nyheterna och prylarna du inte vill vara utan.

19 23 32 36

Checklista för digital framgång Sex smarta steg för att skapa din strategi Äventyr på Island Gosh och Helly Hansen Workwear besökte ön för att inspektera raukar och ratta tuffa terrängfordon och hårdtesta Magni en klädserie som tål riktigt tuffa äventyr. Därför dominerar rörlig bild Ta del av de senaste rönen från Storyfire och ta ut riktningen för din rörliga reklam. Klart gångbart Så jobbar Jalas produktutvecklare för ständiga framsteg med sina skokollektioner.

GOSH MAGAZINE

produceras av Helikopter Brand Design i samarbete med GOSH. Omslagsbild Foto: Jonas Lindström Text: Gosh om inte annat anges. Tryck: Strokirk-Landströms AB. GOSH AB, Segelbåtsvägen 2, SE-112 64 Stockholm +46 (0)8 658 67 00, info@gosh.nu, www.gosh.nu Vi reserverar oss för eventuella tryckfel eller slutförsäljning. Alla produkterna i magasinet hittar du hos din lokala Gosh ÅF samt i Gosh Produktkatalog.

HÖ ST 2 0 1 6 – 3


LEDARE

GOSH 10 ÅR

FÅ KOLL MED CAROLINE

10 år har gått och tiden har gått snabbt! Häng med på Goshkedjans fortsatta resa till att skapa Sveriges bästa butiker inom profilering och arbetskläder. Min Goshresa började annars som inhyrd konsult på marknadssidan innan jag klev in i vd-rollen 2012. Det har varit en fantastisk resa som inte hela tiden gått spikrakt. Jag lever ofta efter devisen att ”krångliga moment” är lärdomar istället för misslyckande. Arbetet med relationer i alla led är centralt i uppdraget som kedjeledare. För mig har det varit väldigt viktigt att känna passion för det jag gör och det som ska uppnås, då orkar man alltid gå den där extra milen. Just nu har vi fokus på digital utveckling inom kedjan och det föll sig naturligt att det också blev temat i detta nummer av Gosh Magazine. Självklart fortsätter vi att berätta om Goshresan fram till idag. CSR och hög grad av affärsetik positionerar oss som en seriös och långsiktig aktör som tar socialt och affärsmässigt ansvar. Vi ökar takten med att kvalitetssäkra alla led - från leverantör till butik och ända ut till kundernas verklighet. För oss är det självklart att vilja vara med och ta ansvar för miljö, människor och varumärken.

GOSH 10 ÅR

Vi firar 10 år på temat “The great days of Gosh”. Inspirationen hämtar vi från den excentriske entreprenören Jay Gatsby från 20-talets Amerika. Det blir hur kul som helst!

ÄVENTYR PÅ ISLAND

Vi bestämde oss för att göra ett studiebesök på ön för att hårdtesta Helly Hansen Workwear bland svavelosande gejsrar och makalös natur. Läs mer på sid 22.

EN TYDLIG POSITION Gosh är idag Sveriges ledande medlemsägda kedja inom profilering och yrkeskläder. Nyttan av vårt arbete syns i form av kunskap, säkrare arbetsmiljö, enhetlig, synlig profil och varumärken som hjälper till att göra tydliga avtryck i människors vardag.

SMART LÄSNING I det här numret av Gosh Magazine kan du inspireras av smarta tips och som vanligt lyfter vi prylarna du inte kan vara utan. Kronan på verket är Orrefors nya samarbetspartner Per Morberg - en smart profil som gillar hårt arbete och levererar extremservice inom sin nisch. Hans produkter kommer ni att hitta i våra Goshbutiker. Läs mer om Morbergs entreprenörskap längre bak i magazinet. Trevlig läsning!

”THE GOSH DIMENSION”

Lokal närvaro och personlig service finns i Goshgenerna. Våra medlemmar är ansvarsfulla och hårt arbetande företagare, experter på att förstå behov och leverera de smartaste lösningarna.

Caroline Rosado

TIPS FÖR HÖGT DIGITALT DRIVE

4 – H Ö ST 2 0 1 6

NÄR KÖPBESLUTET FATTAS

AGIL UTVECKLING

RÖRLIG REKLAM

I samma ögonblick som tv-reklamen startar byter kunden fokus. Vad händer på Facebook och Instagram? Och är du där när det händer?

Det är centralt att vara lättrörlig i dagens förändringstempo. Snabb anpassning till förändring och samarbete slår dokumentation och krångliga kontrakt.

Enligt Storyfire konsumerar vi 4,5 tim rörlig bild varje dag året om och 75 % av tiden sker mobilt. Läs mer på sid 32.


NU HITTAR DU

SALMING

UNDERWEAR

HOS DIN LOKALA GOSH-BUTIK

HÖ ST 2 0 1 6 – 5


INSULATION PRIMALOFT JACKET NEW

Dunjacka som har ett DWRbehandlat, vind- och vattenavvisande yttermaterial som ger bra skydd mot kall vind och viss väta. Jackan har trots sin låga vikt mycket bra värmande egenskaper.

6 – H Ö ST 2 0 1 6


TÄVLING

FÖLJ OSS

TÄVLA OCH VINN VARMA PRISER

DIGITALT GILLA, TAGGA OCH SURFA FÖR

SENASTE NYTT FRÅN GOSH Ta del av kampanjer, happenings och branschinfo från Sveriges ledande medlemsägda kedja inom profilering och yrkeskläder. Alltid personlig service och smartast möjliga lösningar – vi finns på gosh.nu FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

@gosh2.0

TAGGA UPP

facebook.com/ goshsweden

DET BÄSTA INOM PROFILERING OCH YRKESKLÄDER

NR 4 | 2016

MED GOSH OCH HELLY HANSEN WORKEAR

KATALOG HÖST VINTER 2016

PROFILE WORKWEAR

JACKOR BYXOR SKOR VARSELKLÄDER SÄKERHET HANDSKAR KLÄDER FÖRETAGSPROFIL PRESENTER MÄSSA GIVEAWAYS

MER LÄSNING PÅ

JALAS® NYTT VARUMÄRKE

GOSH.NU

SALMING UNDERWEAR NYTT VARUMÄRKE

GOSH I SVERIGE

HITTA DIN LOKALA GOSH-BUTIK

SMARTA LÖSNINGAR AKTIVT LIV GÅVOR SÄKERHET

Gosh_katalog_host_2016.indd 1

YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE

NR 4 | 2016

Ladda upp din bästa vinterbild på Instagram och vinn varma priser från Helly Hansen Workwear Gör så här: 1. Följ oss på @gosh2.0 och @hellyhansen 2. Ladda upp en vinterbild 3. Tagga bilden med #goshtvåpunktnoll, #hellyhansen och #goshmagazinetavling3

2016-08-25 11:47

JULGÅVOR OCH EXKLUSIVA PRESENTER SOM PASSAR ALLA

2016

1:a PRIS Helly Hansen Workwear Magni Winter jacket

JULGÅVOR

GLASHYTTAN

GLÖDER »

HURRA!

GOSH FYLLER

10 ÅR

JULSPECIAL

2:a PRIS Helly Hansen Workwear Magni Fleece jacket

BESTÄLL DINA JULGÅVOR IDAG

SVERIGES LEDANDE MEDLEMSÄGDA KEDJA INOM PROFILERING OCH YRKESKLÄDER

PER MORBERG DESIGNAR GLAS «

Värde ca 3 499 kr

Värde ca 1 299 kr ÄVENTYR PÅ ISLAND Gosh rekar raukar

THE GOSH DIMENSION Vi delar våra drömmar

MOBILE FIRST

Storyfire vet hur mycket rörlig bild du tittar på varje dag!

Gosh_magasin_Host2016.indd 1

MJUKA KLAPPAR

HABEGÄR CHECKLISTAN 3 SNABBA AFTER WORK

PERFEKTA KITET FÖR BÅDE HERR OCH DAM

ORREFORS/KOSTA BODA EXKLUSIVA GLAS OCH VACKRA DETALJER

Tävlingen pågår tom 30/11 2016. Vinnarna utses av Gosh medarbetarjury och publiceras på Instagram den 15/12 2016. Juryns beslut kan inte överklagas. Lycka till!

GOD JUL ÖNSKAR GOSH

2016-08-24 09:19

Gosh_Julfolder.indd 1

2016-08-24 16:19

HÖ ST 2 0 1 6 – 7


VISIONS

Vi gillar att drömma på Gosh. Vår drivkraft är vår passion och kunskap. Djärva idéer blir raketbränsle i utvecklingsarbetet och hjälper oss att snabbare landa i morgondagens smarta lösningar.

V

år affärsidé är att hjälpa dig i vardagen genom det bästa av det bästa. Tillsammans med alla våra engagerade medlemmar och seriösa leverantörer kan vi våga säga att vi är den bästa och vi ska bli ännu bättre. Förmodligen har vi snart nya appar som tillsammans med en rad andra smarta digitala lösningar kommer att effektivisera och revolutionera vardagen för oss själva och våra kunder. Vi tar nya steg i utvecklingsarbetet varje dag. Efter implementeringen av “Gosh 2.0” har vi fokus på digital effektivisering. Nya, spännande kommunikationslösningar och målmedvetna satsningar tar Goshkedjan framåt i stora steg. Vi vill hela tiden utveckla och förbättra oss på alla sätt. Gosh har präglats av visionärt tänkande ända sedan ett antal framsynta personer inom olika kedjekonstellationer i sportfackhandlare såg att det fanns ett hål i branschen för 10 år sen. Gosh har efter det utvecklats från en profilkedja till den största medlemsägda kedjan inom profilering och yrkeskläder.

8 – H Ö ST 2 0 1 6

Det första avtalet för yrkeskläder tecknades med Fristads Kansas 2011 och 2012 tillträdde Caroline Rosado som vd med idén om “Gosh 2.0” - en satsning på samverkan, mer kunskap, rätt partners och stordriftsfördelar. Detta genom gemensam marknadsföring, ett gemensamt utvalt sortiment och ett stärkt varumärke för hela kedjan. Vi har stora tankar om framtiden. Vi är säkra på att det som vi håller på att bygga upp är något som knappast kommer att gå obemärkt förbi på den svenska marknaden inom B2B. Trender kommer och går, men en bra idé kommer alltid att vara en bra idé oavsett om du säljer grävmaskiner eller kunskap. Idéer som vi gärna är med att förädla och förverkliga. Det är så vi jobbar på Gosh. Och vem vet. Kanske glider du omkring i din egen svävare lagom till det egna jubiléet om några år? Built by professionals - branded by Gosh.


VISIONS

MILSTOLPAR RÖSTER OM GOSH ”Med Gosh blir vi starkare med bibehållen lokal identitet. Kedjan driver viktiga frågor som kommer att bli avgörande för våra butiker framöver. ” PER PETTERSSON, IDÉPOOLEN PITEÅ SAMT HEIKKIS & IDÉPOOLEN LULEÅ

”Gosh har en stark framtidsvision och ger mig starka avtal med de bästa leverantörerna.” LINUS LARSSON, AKH AB BROMMA, HAMMARBY SJÖSTAD, UPPSALA OCH VÄSTERÅS

”Vi har testat andra kedjor innan vi såg att Gosh var det självklara valet. En stark grupp som jobbar med ständig utveckling.” CHRISTER TOLLSTEDT, HUDIK PROFIL, HUDIKSVALL

2006. Gosh grundas i Stockholm av ledare inom sportfackhandeln. 2007. Är en rikstäckande kedja inom profil. 2011. Det första avtalet inom yrkeskläder tecknas med Fristads Kansas. 2012. Caroline Rosado tillträder som vd. 2014. Strategisk plattform - Gosh 2.0 - lanseras för Goshkedjan. 2015. Första numret av Gosh Magazine publiceras. 2016. Blir en renodlad yrkesklädskedja med profil. 2016. Gosh firar 10 år med 31 återförsäljare och marknadens starkaste varumarken i sin portfölj.

HÖ ST 2 0 1 6 – 9


REPORTAGE

”Jag har alltid fascinerats av dramatiken kring glasblåsning. Att från en glödande massa blåsa liv i en idé, nästan som att se glaskonstnärens själ fångas i ett ögonblick. Från en fruktansvärd hetta genom varsamma händer skapa en form som bär drycken vi sedan häller i oss” PER MORBERG

FAKTA

PER MORBERG 1 0 – H Ö ST 2 0 1 6

Skådespelare, kock, författare och entreprenör. Född 1960, uppväxt i Hökarängen i södra Stockholm. Bor idag på Tullgarns slott. Mångsysslare som ger ut kokböcker, har sin egen kollektion av jaktkläder. www.morberg.com


REPORTAGE

SAMARBETET SOM FÅR

GLASHYTTAN ATT GLÖDA Räkna med dramatik och passion när Per Morberg släpper loss sin skaparkraft tillsammans med sjätte generations glasblåsare i Småland. - Att från en glödande massa blåsa liv i en idé är som att se glaskonstnären själv fångas i en ögonblick, säger Morberg. TEXT: ANDREAS THUNHOLM

FOTO: ORREFORS

I

samarbete med Orrefors skickliga glasblåsare och en stor portion kärlek och värme har Per Morberg varit med och tagit fram glasserierna Morberg Exclusive och Morberg Collection i rödvin, vitvin, öl och tumbler. – Morberg Collection är en hyllning till modern skandinavisk design, med rena linjer och fokus på funktion, säger skådespelaren, estradören, kocken och – numera glasdesignern – Morberg. Glasserien Morberg Exclusive har en robust form, är skapade i klassisk estetik, och

munblåsta i Småland. Serien är handmålad i guld och bär självklart Per Morbergs egen signatur. MORBERG HAR ENKEL SMAK. HAN VILL BARA HA DET BÄSTA.

– Nu blir maten ännu godare. Rätt glas och rätt dryck tar smakupplevelsen till helt nya höjder, säger han. Med de nya serierna vill Orrefors bjuda in dig att njuta av livets goda. Följ med till hans kök och glashyttan i Småland för att lära dig mer om hur glas, mat och dryck kombineras på bästa sätt.

FINNS I DIN LOKALA GOSHBUTIK

Morberg Exclusive – En unik glasserie designad av Per Morberg, handmålad och munblåst i glashyttan i Småland. Morberg Collection - En glasserie med form och funktion som förstärker smakupplevelsen av mat och dryck.

HÖ ST 2 0 1 6 – 1 1


1 2 – H Ö ST 2 0 1 6


TÄVLING

VINNARNA AV

GOSH/KOSTA BODA TÄVLINGEN

Det blev Wist Last & Buss Syd AB som tillsammans med GOSH/Entrémattan i Avesta vann tävlingen (värde 15 000:-) i vårnumret av Gosh Magazine. En unik upplevelse med övernattning på 5-stjärniga Kosta Art Hotel väntar. I priset ingår ett besök i den anrika glashyttan där vinnarna får prova att blåsa egna glas och på nära håll se några av världens absolut bästa formgivare arbeta.

»Vi siktar på att trumfa Morberg med vår helt egen Goshkollektion av glas« Robert Sundblom GOSH/Entrémattan i Avesta

HÖ ST 2 0 1 6 – 1 3


NYTT & SMART

GOSH GUIDAR DIG RÄTT

GRYM I GYM

PRISer på allt

Gör träningen till en ännu roligare upplevelse med Salmings nya sport-bh. Med ventilerande meshpartier, stabil SoftSeal™-kant och COOLMAX fuktighetsreglering gör du nästa pass till en riktig pangupplevelse. SALMING / REK. PRIS: 499 kr

CELEBRITY BRAND BALMAIN ANVÄNDS AV KANYE WEST, KARDASHIANS M.FL.

KÄNN DIG

SKINNAD

Exklusivt designad korthållare i äkta skinn med tre fickor rymmer du lätt kredit- och visitkort. Levereras i Balmain presentförpackning. BALMAIN / REK. PRIS: 140 kr

STILBOMB

A VIRTUAL WORLD

Stilren Bomberjacka av rätta snittet. Lättfodrad i matt bomull/nylon, med snygga detaljer och smarta fickor. Ribbstickat ärmslut/nederkant.

Upplev 360 graders filmer eller spel med ett virtual reality headset i extremt skön komfort och justerbar rem. Passar de flesta smartphones och levereras i snygg presentförpackning.

TEXSTAR / REK. PRIS: 1 099 kr

AVENUE / REK. PRIS: 130 kr, inkl 1-färgstryck

1 4 – H Ö ST 2 0 1 6

LADDA NER APP FÖR BÅDE IPHONE OCH ANDROID.


NYTT & SMART

ALLA PRISER EX. MOMS.

TRENDSPANING MED GOSH Hårt jobb, koll på omvärld, trender, funktion och design är vår vardag. Tillsammans med våra partners vill vi inspirera till stordåd och stolta medarbetare på Sveriges arbetsplatser. Bland våra nya partners hittar du bl.a. JALAS®, TEGERA®, Texstar och Salming Underwear.

MÄKTIGA MORBERG Räkna med värme och passion när du häller upp drycken i Morbergs exklusiva glas för rött, vitt, öl eller vatten. Ett exklusivt samarbete mellan Per Morberg och 6:e generationens glasblåsare i Småland. ORREFORS / REK. PRIS: 1 200 kr/2-pack

STÅ STOLT I SPÖREGNET Möt naturens krafter med Snickers Flexiwork vattentäta skaljacka. Med stretch och tejpade sömmar får du överlägsen komfort och rörelsefrihdet. Perfekt passform och 3-lager Cordura® ger både funktion och hållbarhet. Det finns inga dåliga väder…

FÖR FINLIRARE SNICKERS / REK. PRIS: 1 695 kr

TEGERA® 9195 är en ofodrad syntetläderhandske i nylon och 0,5 mm, Microthan®. Kromfri med handledsstöd och kardborre när du vill ha finish i finmonteringen. EN kravuppfyllnad.

TEGERA / REK. PRIS: 245 kr

HÖ ST 2 0 1 6 – 1 5


ARTIKEL

DET GÄLLER ATT FÅ PRODUKTERNA ATT PRATA FAKTA DELTAB GRUNDADES: 1985 ÄGS AV: Nils Axner, Pär Mellberg, VD ANTAL ANSTÄLLDA: 12 OMSÄTTNING: 20 Mkr KONTAKT: Sandmogatan 4, 806 46 Gävle, 026-18 21 80 www.deltab.se

DELTAB OM KRAFTEN I GOSHMEDLEMSKAPET. ”För oss är det viktigt med tillhörighet till något större. Längs vägen uppstår många givande diskussioner runt utvecklingsfrågor och gemensamma vägar att gå”.

1 6 – H Ö ST 2 0 1 6

Varje framgångsrik entreprenör vet vad det handlar om. Särskilj dig och ansträng dig för att förstå dina kunders behov. – Idag producerar vi det mesta ”just in time”. Extremservice och korta ledtider blir allt viktigare för att lyckas, säger Nils Axner, en av Deltabs grundare. TEXT: ANDREAS THUNHOLM

D

FOTO: GOSH

et hela startade hösten 1985 med en idé om personlig försäljning av profilartiklar till företag. Nils Axner och hans dåvarande kompanjoner Mikael Westergren och Peter Hellman jobbade hårt ute på fältet och lyckades etablera sig med lönsamhet redan första året. Affärsidén byggde på kvalitetsprodukter och arbete i frontlinjen av branschens utveckling. För att säkerställa bästa möjliga servicenivå har vi byggt upp en egen produktionsavdelning, berättar Nils Axnér. – Vår över trettioåriga historia ger oss goda förutsättningar att stärka positionerna, men det gäller att fortsätta vara nyfiken och arbeta proaktivt med nya möjligheter, säger Pär Mellberg. Deltab har idag 12 medarbetare som självklart är en viktig del av framgången. Deras branschkunskap och förmåga att serva kunderna är en av

företagets viktigaste tillgångar. Grundarna menar också att deras arbete mer och mer går mot reklambyråns roll. Ett väl utvecklat sinne för att skapa egna varumärken vittnar om särskilda kunskaper inom varumärkesbyggandets ädla konst. – Vi har utvecklat en modell som kan erbjuda kunderna helhetslösningar inom profil- och presentreklam, eller som vi kallar det, produktkommunikation, berättar Pär Mellberg. Deltabs kunder finns inom de flesta branscher och kan vara allt från organisationer och stora koncerner, industriföretag, till mindre små och medelstora företag. Stommen utgörs av medelstora företag inom 25 mils radie från Gävle. En tydlig utveckling idag är att produktutbudet växer för varje år. Ett ständigt ökande utbud av koncept och produkter behöver omsättas till idéer som ger praktiska och kostnadseffektiva lösningar för kunderna. Miljöfrågan blir allt vik-


ARTIKEL

SÅ FUNKAR TRANSFERTRYCK TRANSFERTRYCK kan liknas vid en dekal som värms fast. Istället för att trycka direkt på plagget så spegelvänder man trycket och trycker med en speciell färg på en ”transferbärare”. Transfern överförs sedan med värme på önksvärt plagg. Transfermärken kan med fördel sparas och användas på olika produkter, eller vid senare tillfälle. Fördelen jämfört med screentryck är att färgerna är mer täckande och lämpar sig väl att trycka på mörka plagg. Det går också att sätta trycket på både söm och skarv. Transfer fungerar också bra när man vill fästa scannade fotografier på olika produkter. Spännande föreläsning på Deltabs 30-års jubileum.

”TRICKS OF THE TRADE” ENLIGT DELTAB Engagerade medarbetare, kreativa idéer och höga kvalitetskrav är framgångsreceptet. En tydlig csr-policy och god produktkunskap inom användning och förädling skapar ett effektiv profil, present och produktkommunikation. BASELINE BY DELTAB. Eget varumärke med unika tröjor och väskor. DELTAB SELECT. Särskiljande gåvokort.

Deltab har gjort ett personligt samarbete med Per Holknekt (Grundare Odd Molly) för att jobba vidare med det egna varumärket Baseline.

tigare liksom ett starkt digitalt erbjudande som blir ett måste i framtiden. – Det blir ett viktig komplement till den personliga försäljningen. Vikten av bra kundbearbetning behöver ske både i det personliga mötet och digitalt i form av e-handel, sociala medier med mera, säger Nils Axner. Annars satsar Deltab vidare med fokus på försäljningsinsatser. Säljkåren verkar på olika distrikt och är en viktig resurs för att tolka

tankar och behov och presentera smarta lösningar utifrån kundernas önskemål. – Rätt behovsanalys gör affären lönsam för både kunden och oss, säger Nils. Deltab vill skapa Sveriges bästa relationer med sina kunder och jobbar vidare med att utveckla sin designavdelning. Målet är att snyggt och snabbt exponera kundernas budskap på bästa sätt och involvera kunderna i idéerna innan produktion.

DELTAB DESIGN. Specialdesignade produkter och grafisk design. DELTAB TRADING. Direktimport för kampanjer och action marketing. DELTAB WEB. Kundanpassade webshopslösning och lager, packning samt distribution. DELTAB PRODUCTION. Produktionsavdelning med tryck, brodyr, transfer och sömnad.

HÖ ST 2 0 1 6 – 1 7


* AGIL UTVECKLING AGIL BETYDER ”LÄTTRÖRLIG” OCH HANDLAR OM FÖRMÅGA ATT SNABBT ANPASSA SIG TILL FÖRÄNDRING. SÅ HÄR HAR EN GRUPP AMERIKANSKA KONSULTER FORMULERAT SIN SYN PÅ SYSTEMUTVECKLING: INDIVIDER OCH INTERAKTIONER framför PROCESSER OCH VERKTYG FUNGERANDE PROGRAMVARA framför OMFATTANDE DOKUMENTATION KUNDSAMARBETE framför KONTRAKTSFÖRHANDLING ANPASSNING TILL FÖRÄNDRING framför ATT FÖLJA EN PLAN 1 8 – H Ö ST 2 0 1 6


CHECKLISTAN

CHECKLISTAN FÖR DIGITAL FRAMGÅNG Idag är den digitala världen en naturlig del av vår vardag. Nya möjligheter dyker upp i samma takt som nya utmaningar knackar på. För att hänga med kan det vara bra, eller till och med nödvändigt, att skapa en strategi.

SEX SMARTA STEG TILL DIGITAL FRAMGÅNG

1 BEHOVSANALYS

2 KUNSKAP

3 PLANERA

Börja med att skaffa en överblick av marknadens behov och hur ditt företag kan effektivisera arbetet utifrån sina egna förutsättningar. Analysera behoven från kund till medarbetare.

När behoven är utredda ser du lättare behovet av kompetens. Se till att samarbeta med rätt partners och överväg på vilka nivåer resurserna behövs. Kanske behöver styrelsen en digital expert?

Sätt mål och planera efter dem men räkna med en svängig färd med många vägskäl och utmaningar. Beroende på hur verksamhetskritisk utvecklingen är för din verksamhet behövs rätt tid och resurser avsättas.

4

5

6

BUDGET

Låt målen styra budgeten och ta gärna höjd för utmaningar som garanterat dyker upp längs vägen.

LAGBYGGET

Tänk på att det är betydligt enklare att få med sig kollegorna när alla förstår och har samsyn kring behovet. Precis som i alla förändringsprocesser behövs löpande utbildning och koll på omvärlden.

KÖR

Nu har du en bra grund att stå på. Kom ihåg att agil* utveckling är mycket central i den digitala utvecklingen.

HÖ ST 2 0 1 6 – 1 9


ARTIKEL

« Ju hårdare stöt, desto mer gör materialet

motstånd och desto bättre dämpning uppnås «

2 0 – H Ö ST 2 0 1 6


ARTIKEL

LÅT INTE DINA KNÄN TA STRYK Forskning visar att risken för knäskador är väsentligt högre bland byggnadsarbetare än i andra yrkesgrupper. Därför är knäskydd idag lika viktiga som hjälm och hörselskydd. TEXT & FOTO: SNICKERS WORKWEAR

U

pprepade skador till följd av överansträngning hör till de största riskerna för jobb i byggbranschen. Tunga lyft av maskiner och byggnadsmaterial och timtals av arbete på knä varje dag innebär hög belastning på dina knän. Conny Johansson har varit golvläggare i mer än 30 år och började redan som 15åring. Varje vecka tillbringar han 30-40 timmar med att arbeta stående på knä. – När jag började var knäskydden verkligen dåliga, säger han. De var gjorda av något slags filtmaterial och väldigt obekväma. De vi har idag är av mycket bättre material och ger mycket

mer komfort och skydd. För närvarande är en av hans favoritmodeller ”Snickers 9112 D39 Lite”. Ett knäskydd framtaget av ett specialtillverkat material som flexibelt anpassar sig efter ditt arbete. Det är formbart vid långsam kompression, men vid snabb kontakt låser det sig för att absorbera och dämpa stöten och sprida energin innan det återgår till sitt formbara tillstånd. – Jag vet inte hur de lyckades göra de här skydden så tunna och flexibla, och ändå så motståndskraftiga när jag kryper omkring på knäna hela dagarna, säger Conny Johansson. Han har testat

andra knäskydd, men upplevt att de är för hårda mot knäna. – Knän är skapta olika, så man kan behöva prova sig fram för att hitta de som passar en bäst, säger han. – Idag kommer de bara i en storlek och är det något jag skulle önska så är det att det fanns fler storlekar att välja bland. Conny Johansson använder sina knäskydd med Snickers Workwears nya hightech byxor FlexiWork som är framtagna i en slitstark väv med stretch-egenskaper. – De är riktigt sköna och passar perfekt, säger han. Och knäskydden glider inte utan stannar på rätt ställe.

HÖ ST 2 0 1 6 – 2 1


REPORTAGE

« Gosharna är lika tåliga och uthålliga som våra plagg – ett gott betyg «

Samtliga Goshmedlemmar blev inbjudna att testa Helly Hansen Workwears Magnikollektion på Island.

2 2 – H Ö ST 2 0 1 6


REPORTAGE

DEL 2 av 2. Fortsättningen från Gosh Magazine nr 3 2016.

Johan Smedstad från Gosh medlemsföretag; Örebro Industrihandel och Gosh VD Caroline Rosado.

ETT SVAVELOSANDE GOSHÄVENTYR PÅ ISLAND Island är så mycket mer än en ö i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna. Det är en magnifik upptäcktsfärd bland vulkaner, gejserutbrott och vindpinade glaciärer. – Kan inte tänka mig en bättre plats att utsätta kläder och utrustning för tuffa tester på än Island, säger Caroline Rosado, vd på Gosh. TEXT: ANDREAS THUNHOLM

«Kan inte tänka mig en bättre plats för att utsätta kläder och utrustning för tuffa tester

«

V

FOTO: GOSH

åren 2016 åkte Gosh och Helly Hansen Workwear till Island för att testa den nya Magnikollektionen i extrema förhållanden. Magni hämtar sin inspiration från den nordiska mytologin och innehåller jackor, tröjor, byxor, skor och mössor – plagg som är en uppvisning i skydd, hållbarhet och funktionell design. Klimatet och naturen gav resesällskapet chansen att sätta lager-på-lagerprincipen på prov i praktiken. Resan blev en härlig upplevelse med fantastisk natur och tuffa äventyr till fots, med bil och skoter. – Vi fick uppleva det absolut bästa av allt som magnifika Island har att erbjuda, helt klart ett minne för livet för oss alla, säger Famme Svanholm, projektledare på Gosh.

TRE DAGAR AV HÄFTIGA ÄVENTYR Under tre dagar fick sällskapet, förutom att sätta Magnikollektionen på prov, besöka det geologiska fenomenet Seltún. En smal trägång skiljer vägen från vattnet och guiderna upprepar det olämpliga i att ramla i, för bubblar det så kokar det… Lukten av svavel var ibland bedövande och det gällde att andas sparsamt för att på riktigt kunna njuta av platsen och vyerna. Sällskapet besökte även Geysir – en av Islands mest kända gejsrar som ligger nord-ost om Reykjavik. Geysir har gett namn till den välkända benämningen gejser, och en bit bort ligger Strokkur, en aktiv gejser med många täta utbrott. >>

HÖ ST 2 0 1 6 – 2 3


REPORTAGE >> FORDON SOM HANTERAR TERRÄNGEN Arctic Trucks modifierade jeepar är byggda för att klara de allra tuffaste kraven på att fungera och ta sig fram under hårda förhållanden. I över 25 år har islänningarna modifierat fordon för att fungera i svår terräng och hårda klimat, med köregenskaper som hanterar osäkra och ibland direkt farliga vägar. Goshgänget fick chansen att uppleva bilarnas egenskaper vid en tripp ovanför snögränsen där slutligen ett antal skotrar stod och väntade på glaciären. Färden gick vidare genom Landmannalaugar och vidare mot vulkanen Hekla. Guiderna såg till att fordonen sattes på ordentliga prov - genom snö och över brusande floder. – Vi uppskattar styrkan och engagemanget inom Goshkedjan och tyckte att det var självklart att de skulle få hänga med och uppleva hur de plagg de ska prata om fungerar i praktiken. Vi har också konstaterat att Gosharna är lika tåliga och uthålliga som våra kläder vilket är att betrakta som ett väldigt gott betyg, avslutar Ulf Gustavsson på Helly Hansen Workwear.

2 4 – H Ö ST 2 0 1 6


VINN EN MAGNIJACKA Nu har du chansen att vara med och tävla om jackan som var med och gjorde islandsresan till en ren nöjestripp. Skriv vad du tror att namnet ”Magni” kommer ifrån och maila ditt svar tillsammans med önskad storlek till tavlamedgosh@gosh.nu

Alla “Goshare” i Magnijackor högt upp på glaciären.

Kollektionen är ett resultat av Helly Hansen Workwears samlade kunskap och erfarenhet. Design, detaljer och hållbarhet är av allra senaste snitt och är framtagna i samarbete mellan designers och produktutvecklare i Oslo, samma team som ligger bakom sport-, outdoor, och äventyrskollektionerna. Läs mer om Helly Hansen Workwear och se hela sortimentet i Gosh produktkatalog. Tävlingen pågår tom 30/11 2106. Juryns beslut kan inte överklagas.

NÅGRA KALLA FAKTA OM ISLAND HUVUDSTAD: Reykjavik STÖRSTA STAD: Reykjavik STATSSKICK: Republik (Självständigt från Danmark) INVÅNARE: 320 000 NATIONALDAG: 17 juni HÖGSTA PUNKT: Hvannadalshnjkur, 2109,6 meter över havet LÄNGSTA FLOD: Þjórsá, cirka 230 km lång

HÖ ST 2 0 1 6 – 2 5


Inspired by the son of Thor in Norse mythology, THE NEW HELLY HANSEN MAGNI SERIES embodies its namesake’s young spirit, brute strength and innovation. The series is always at the forefront of protection, durability and style available to man!

MAGNI WINTERJACKET 71361

MAGNI WORKPANT 76563

The Mjølnir Collection These products are built to deliver uncompromising style and performance, and to inspire the same confidence that let Thor wield Mjølnir to destroy mountains. The Mjølnir collection offers distinct look and uncompromising comfort to workers both on and off the job.

2 6 – H Ö ST 2 0 1 6

MJØLNIR WINTERJACKET 76269

MJØLNIR CONSTR. PANT 76502

MJØLNIR WINDPILE JACKET 72271


ARTIKEL

HUR SMAKAR DITT VARUMÄRKE? Allt började med en idé om att göra det möjligt för andra att smaksätta sina varumärken. Det började med en tablettask som ledde fram till en egen chokladfabrik. TEXT: ANDREAS THUNHOLM

B

FOTO: BREGMOS

regmos startade 1999 och har sitt huvudkontor i Borgstena utanför Borås. Affärsidén – att låta företagen uttrycka sina varumärken i smak – föddes när ett företag ville dela ut något roligt till sina kunder. Askarna blev en succé, mycket tack vare att de sparades efter användning. Sedan dess har Bregmos lärt sig allt om effektiva budskap, färskt godis och kreativa förpackningar. Idag driver företaget sin egen chokladfabrik och förmedlar miljontals godisleveranser med rätta budskapet på.

FAKTA

BREGMOS

TRADITIONER OCH HANTVERK Bregmos samarbetar idag med en licensierad Chocolatier som hjälper dem att välja ut de bästa råvarorna och skapa unika chokladrecept. Tillverkningen vilar på hantverkstraditioner och omslagspappret trycks miljövänligt i det egna tryckeriet. Förpackningsdesignen och budskapet är av stor betydelse för helheten, tänker man till lite extra märks det direkt på kundreaktionerna, oavsett om det är en konservburk med kola eller en egen tablettask.

Startade 1999, har egen chokladfabrik och huvudkontor i Borgstena utanför Borås. Företaget har egen tillverkning, tryckeri och förpackningsfunktion. Bregmos är verksamma i Skandinavien och Tyskland, omsätter cirka 50 Mkr och har 24 medarbetare. Företaget har AAA i kreditvärdighet och har vunnit Dagens Industris Gasellpris flera år i rad.

HÖ ST 2 0 1 6 – 2 7


TÄVLING

TÄVLA MED GOSH & SNICKERS WORKWEAR OCH

VINN EN UPPLEVELSE OVAN MOLNEN ! *

Nu kan du och en vän vinna* en exklusiv luftballongfärd inklusive god middag och övernattning. Tillsammans med er lokala Goshåterförsäljare får ni göra en makalös resa och se världen från ovan. Var ni gör resan bestäms när vinnaren koras. Lämplig tidpunkt avgörs med hänsyn tagen till aktuell säsong.

BLI EN VINNARE VÄRDE 15 000:DEL I DUBBELRUM, 3-RÄTTERSMIDDAG & LUFTBALLONGFÄRD

SÅ HÄR DELTAR DU I TÄVLINGEN: 1.

Lägg valfri beställning ur hos din lokala Goshåterförsäljare ur Snickers Workwears FLEXI-serie.

2.

Fyll i kupongen och lämna den i Goshbutiken.

* I priset ingår luftballongfärd, 3-rättersmiddag och del i dubbelrum. Eventuell vinstskatt bekostas av vinnaren. Plats bestäms vid utnämning av vinnare. Tidpunkt sätts efter säsong.

JA, JAG VILL VARA MED OCH TÄVLA OM EN FANTASTISK UPPLEVELSE OVAN MOLNEN! Namn: Företag: Kontaktuppgifter: Goshbutik:

* Tävlingen pågår tom 15/12 2016. Värde: 15 000 kr. Juryns beslut kan inte överklagas.

2 8 – H Ö ST 2 0 1 6


HÖSTENS NYHETER Nu hos din lokala återförsäljare


ARTIKEL

STÖVLARNA SOM TRAMPADE FRAM ETT INDUSTRILAND Allt började på 50-talet med en gummistövel för folket. I slutet av 1960 var det läderstöveln som gällde när Sievi bestämde sig för att bli banbrytande inom skyddsskor. 1991 erhöll företaget sin ISO 9000-certifiering som första skotillverkare i Europa. Resten är som man brukar säga, historia. TEXT: GOSH

F

FOTO: SIEVI

inska Sievi är Nordeuropas största tillverkare av skydds- och yrkesskor och var även först i Europa med CE-märkning. Idag exporterar Sievi hälften av produktionen, sysselsätter cirka 500 personer och har blivit prisade för sitt framgångsrika arbete med sysselsättning, personalpolitik och arbetarskyddsverksamhet. – Sievis sätt att arbeta i kombination med deras ledande skosortiment gör dem till en perfekt partner för oss, säger Caroline Rosado, vd på Gosh. Sievi är kända för sin snabba, och moderna produktion av säkra, sköna och snygga skydds- och yrkesskor. Specialiseringen inom yrkesskor har i kombination med utvecklingen av produktionen varit en lyckad

3 0 – H Ö ST 2 0 1 6

strategi. Samtidigt som tillverkningen av läderskor har ökat i Finland har Sievi kunnat öka såväl volymer som antalet anställda. Grundaren Sievin Jalkines princip var enkel, och gummistöveln med läderskaft blev dåtidens succé som folket hade på fötterna när Finland tog promenaden till ett industriland. Den lilla skomakarverkstaden växte snabbt upp till ett industriföretag. På 70-talet kom så en brytningstid för arbetarskyddet. Sievi hade designat skyddsskor redan på 60-talet och skotillverkningen tog fart på 1970-talet. Utbildning och utveckling prioriterades och mot slutet av årtiondet riktades blickarna på exportmarknaden.

Skornas höga kvalitet och den breda kollektionen ledde till att exporten förstärktes via Sverige, Norge och Danmark och vidare ut i Europa och Kanada. 1997 antog Sievi som första europeiska skofabrik ett godkänt miljösystem baserat på ISO 14001-standarden.

SIEVI – EN ANSVARSFULL PARTNER OCH ARBETSGIVARE Sievi främjar trygghet på arbetsplats och fritid, säkerhet prioriteras högt och företaget genomsyras av beprövade arbetsmetoder. Sievi är en pålitlig samarbetspartner och en ansvarsfull arbetsgivare som agerar långsiktigt och alltid står för sina löften.


ARTIKEL

”Nordeuropas största tillverkare av skydds- och yrkesskor är kända för sin snabba och säkra produktion”

KÖP DINA SIEVISKOR HOS DIN LOKALA GOSHBUTIK

HÖ ST 2 0 1 6 – 3 1


ARTIKEL

Jimmy Widén, CCO & Partner, Storyfire. Ålder: 32. Bor: Vasastan. Familj: Mamma, pappa, lillebror. Intressen: Tennis, golf, resor

TA UT DIN RIKTNING MED RÖRLIG REKLAM Förr tittade vi på tv i genomsnitt 2.5 tim per dag. Idag konsumerar vi 4.5 tim rörlig bild dagligen, varav 75 % i mobilen. Hur påverkar det dig och ditt varumärke? Ser du möjligheterna? INTERVJU: GOSH TEXT: ANDREAS THUNHOLM

T

r raditionell annonsering minskar och konsumenterna ställer nya krav på innehåll. Oavsett om du gillar det eller inte behöver du förhålla dig till att nutidsmänniskan till stor del umgås och håller sig uppdaterad via sociala medier och andra plattformar. Statistiken visar att vi öppnar vår smarthphone cirka 150 gånger per dag. – Det innebär en enorm förändring för dig som annonsör. Tidigare var tv-reklam det hetaste alternativet och det största kommersiella skyltfönstret, så behöver det inte vara längre, säger Jimmy Widén på Storyfire, Skandinaviens första s.k. ”publicerande produktionsbolag”. Gosh träffar Jimmy Widén i det kombinerade kontoret som även rymmer dubbla studios. Han har ett förflutet som säljare och säljchef på TV4 och har jobbat med media och försäljning hela sin karrriär. I september 2015 var han med och startade Storyfire som idag har 34 medarbetare.

NYA TIDER, NYA BETEENDEN Som allt mer frekventa konsumenter av video och rörliga media minskar behovet av

FAKTA

STORYFIRE 3 2 – H Ö ST 2 0 1 6

FOTO: STORYFIRE tv-tittande. I samma ögonblick som tvreklamen tar tittaren upp mobiltelefonen, och då gäller det att vara där. – Ett bra exempel på hur kunderna tänker idag är ett samarbete vi gjorde med Returpack och”Pantamera”. Istället för en reklamfilm som för bara ett par år sedan kunde kosta upp till 2 miljoner kronor producerade vi 10 st längre filmer om ca 1 min där vi involverade s.k. ”influencers” med stora följarbaser i den kreativa processen, säger Jimmy Widén.

KOSTNADSEFFEKTIV MARKNADSFÖRING Produktionsteamet tog stor hänsyn till kundernas mönster vid val av profiler att följa, och vilka plattformer de föredrog bland Instagram, Facebook, Snapchat, Youtube m.fl. – Resultatet blev mycket bra och idén gick även att skala om till andra format. Dessutom blev kampanjen mycket billigare än om vi skulle försökt nå målgruppen med tvreklam, berättar Widén. Storyfire arbetar mycket efter idén om att korta, fristående episoder fungerar bäst. Utbud och kanaler förändras hela tiden och det blir allt viktigare för kunderna att hitta rätt plattformer för sina budskap.

Det första så kallade ”publicerande produktionsbolaget” i Skandinavien som även hanterar distribution av innehåll. www.storyfire.se

MEST PANG FÖR MEDIAPENGARNA EFFEKTEN PER INV ESTERAD KRONA I TRADITION ELLA MEDIER MIN SKAR DRASTISKT

KOMMUN IKATION PÅ MOTTAGAREN S VILLKOR – VAR ALLTID RELEVANT FÖR DIN MÅLGR UPP VI TITTAR I 4,5 TIMMAR PÅ RÖRLIG BILD VARJE DAG CA 75% AV TIDEN SKER I MOBILEN

VI LÅSER UPP VÅR SMARTPHON E CA 150 GGR PER DAG


Ett stort tack till Gosh huvudsponsorer som bidragit till allt extra inför Gosh jubileumsfest! Vill ni följa Gosh 10-års jubileum med fantastiska bilder där årets medlemsföretag och årets medlemsföretag koras och mycket mer följ oss på Instagram @gosh2.0 och Facebook, facebook.com/goshsweden

#greatgosh


TREND

AFTER WORK

Efter en hård arbetsvecka är du värd lite avkoppling. Oavsett om du är en mästerkock eller hellre sladdar runt i skidbacken hjälper vi dig med prylarna som förhöjer och förnöjer upplevelsen av din favoritaktivitet.

FÖRKLÄDESFAVORIT Jamie Olivers originalförkläde i universalstorlek och exklusiv design. Med justerbara band, häftiga nitar och knappar samt flera praktiska fickor. Levereras i Jamies snygga Denimförpackning. JAMIE OLIVER / REK. PRIS: 325 kr

TÖRSTA EFTER MER Bruk, en ny kollektion från Kosta Boda, inspirerad av den småländska naturen och designad i symbios mellan funktion och form. Serien Bruk är framtagen för att kunna användas varje dag och är därför både stapelbar och gjord för att tåla maskindisk.

MMMOSOCOW Mugg-presentset inspirerat av populära drinken Moscow Mule. På köpet får du receptet och info om drinkens historia. Kopparbelagd aluminium är det nya kristallglaset. SEASONS / REK. PRIS: 110 kr

3 4 – H Ö ST 2 0 1 6

KEEP GOING Varm, härlig, mjuk och bekväm raggsocka i ull. Ta ut stegen i vinter. Ullsocka i 78 % ull, 20 % polyamid och 2 % lycra. JALAS / REK. PRIS: 92 kr

VINTERVÄRME För dig som vill hålla värmen under kalla vinterdagar levereras denna varmvattenflaska med stickad bomullsstrumpa och greppvänlig mugg i Seasons snygga presentförpackning. VINTERSET / REK. PRIS: 185 kr


TREND

ALLA PRISER EX. MOMS. Priser med 1-färgstryck avser minimum från 25 st.

& AFTER SKI! Här hittar du det senaste för maximal upplevelse när du tar ut svängarna i skidbacken. Stay warm. Dress smart. Look sharp.

KRAFTEN UNDERIFRÅN

SPORTA LOSS

PRIMA PREMIÄR

Damtrosa i boxermodell med snabbtorkande midjeresår, fodrad gren och vävda logotyper. För fysisk aktivitet med fantastisk funktion och följsam passform.

Lätt, smidig och snygg CRAFT-jacka med modern design och smarta detaljer. Tillverkad i Primaloft, DWRbehandlat yttermaterial med smarta sidofickor och justerbar nederdel.

När du vill ha ett skönt, snyggt och funktionellt underställ är Active Comfort förmodligen det bästa valet du kan göra. Ergonomisk passform för maximal frihet i dina rörelser samt sömlös design för överlägsen komfort.

SALMING / REK. PRIS: 199 kr

CRAFT / REK. PRIS: 279 kr

CRAFT / REK. PRIS: 1 399 kr

UNDERVERK

TUMMEN UPP!

Salming Underwears nya sportkalsong är superbekväma med snabbtorkande midjeresår, vävd logo, fodrad front, meshtyg och COOLMAX fuktighetsreglering.

Varmfodrad skidhandske i läder ochs nötnarv av högsta kvalitet. Förstärkt tumme, vattentät med snörlås för allroundbruk. Thinsulate® 200g, Cat. II. Finns i svart eller vit.

SALMING SHARP / REK. PRIS: 279 kr

TEGERA / REK. PRIS: 349 kr

HÖ ST 2 0 1 6 – 3 5


ARTIKEL

KONSTEN ATT SE IN I FRAMTIDEN TEXT: GOSH

FOTO: EJENDALS

I takt med ökad medvetenhet hos kunderna höjs kraven ständigt för Goshpartnern Ejendals produktutvecklare. - Det är kul att kundernas kunskap och synpunkter på skyddsskor hela tiden ökar. Det gör att vi behöver vara alerta och framåtskridande, sager Juho Järvinen, produktchef på Ejendals Suomis skyddsskor. 3 6 – H Ö ST 2 0 1 6


ARTIKEL

K

raven på specialmodeller tillverkade för specifika arbeten gör att Ejendals produktutvecklare ständigt uppmuntras i jobbet med att utveckla nya Jalasprodukter. Enligt Juho Järvinen får medarbetarna hela tiden träna på sin förmåga att se in i framtiden. På grund av utvecklingstakten har Ejendals förstärkt sitt team av produktutvecklare för JALAS® arbetsskor och Foot Stop Service – det senare en stor framgång som idag består av hundratals fotscanningsapparater runt om i världen. GODA ANATOMIKUNSKAPER Fotproblem kommer ofta smygande. Och risken för problem ökar med åldern. Typiska fotproblem kan vara hud- och nagelbesvär, smärtor och skador på grund av felbelastningar. Om din fot får fel stöd – eller glider fram och tillbaka i skon – blir

den lätt felbelastad. Det gör att du spänner dig. På sikt kan du få skador i knän, höfter och rygg. Det går att förebygga problem och skador genom att välja skor i rätt storlek. Välj en modell som har stötdämpande effekt. Behovet av individuellt ortopediskt utformade sulor kan i många fall undvikas med tex. JALAS®Neutralizer-sulor – som finns för lågt, mellan och högt fotvalv.

FAKTA EJENDALS Ejendals i Leksand, förser sedan 1949, en stor del av Sveriges näringsliv med skyddshandskar och skyddsskor. EJENDALS VARUMÄRKEN: JALAS® TEGERA® och Graninge® ANTAL ANSTÄLLDA (2015): 318

DET GÄLLER ATT LYSSNA PÅ ANVÄNDARNA - Vi lyssnar mycket på produktexperterna och samarbetar tätt med våra designers för att svara upp mot behoven, säger produktutvecklingschefen Rauno Pajuniemi. En av teamets viktigaste uppgifter är att ständigt stå med ena foten i framtiden. - Det är viktigt för oss att redan nu veta vad som förväntas av oss om några år, avslutar Rauno Pajuniemi.

HÖ ST 2 0 1 6 – 3 7


ARTIKEL

”ETT AV VÄRLDENS MEST MILJÖVÄNLIGA TRANSFERTRYCKERIER” KORTA FAKTA OM FÖRETAGET GRUNDAT: 1992 ÄGARE: Anna och Fredrik Skanselid (vd) sen 2014. MEDARBETARE: 28 st OMSÄTTNING: 53 Msek MILJÖFOKUS: Tryckeriet ger en unik möjlighet för kunderna att får produkter som är miljöanpassad genom hela produktionen och förädlingskedjan. CERTIFIERING Certifierade enligt Öko-Tex Standard 100 där värmetransfern uppfyller klass 1 – det högsta kravet på att den inte innehåller hälsoskadliga ämnen. Värmetransfern är bland annat godkänd för textilier och textila leksaker för barn och spädbarn. PRODUKTIONSPROCESSER • Allt processvatten tas om hand i eget reningsverk •

Samtliga ugnar/torkar är energiintellegenta med värmeåtervinning

Återvinning av överskottsvärmen återvinns och gör Hot Screen i det närmaste självförsörjande på värme och varmvatten

3 8 – H Ö ST 2 0 1 6

Gosh nya samarbete med Europas snabbast växande producent av värmetransfer är ett stort steg framåt, såväl affärsmässigt som för miljön. – Vårt gemensamma miljöengagemang på Hot Screen har legat till grund för hela vår nya anläggning. Både arbetsmiljö, miljöpåverkan samt hållbarhet är lika viktiga påpekar VD Fredrik Skanselid TEXT: GOSH

FOTO: ÖRJAN KARLSSON

H

ot Screens nya anläggning i Fjärås är en högteknologisk anläggning med eget reningsverk och från och med detta år en ny, stark avtalsleverantör till Gosh. Företaget producerar värmetransfer och påvärmningsmaskiner och ägs sedan 2014 av entreprenörerna Anna & Fredrik Skanselid. – Vi tillverkar 70 000 värmetransfer varje dag och levererar till de stora aktörerna och deras återförsäljarnät av yrkes- och profilkläder, säger Fredrik Skanselid. Det nya samarbetet ingår i Gosh målsättning att samarbeta med de bästa aktörerna inom de olika produktkategorierna. – Ett mycket spännande nyförvärv som kommer att göra Gosh ännu bättre, säger vd Caroline Rosado.

VARFÖR VALDE NI ATT SAMARBETA MED GOSH? – Deras fokus på storskalighet och synergier är helt rätt i tiden, vi hoppas kunna bidra till att kedjans medlemmar på ett snabbt sätt når sina mål gällande miljö, kvalitet och ekonomi, säger Fredrik.

HUR SER HOT SCREENS MILJÖARBETE UT? Vi har ett förebyggande och systematiskt miljöarbete som är en process av ständigt pågående förbättringar. I grunden handlar det om att använda förnybara resurser i så slutna kretslopp som möjligt och undvika miljöförstörande ämnen.

HUR TÄNKTE NI KRING SJÄLVA BYGGET AV DEN NYA ANLÄGGNINGEN? – Hållbarhet en av våra grundstenar. Vi lyssnade på entreprenören Robustas rekommen-


ARTIKEL Anna & Fredrik i den moderna produktionslokalen. De vackra naturbilderna är ljuddämpande akustikplattor

dationer och resultatet blev en stomme i betong, en fasad av infärgad betong och sten för att få en levande och hållbar utsida.

VAR KOMMER DITT PERSONLIGA MILJÖENGAGEMANG IFRÅN? – Vi är alla en del av samhället och bidrar till miljöbelastningen i världen. Vårt toppmoderna tryckeri tar hänsyn till alla delar som värme, vattenåtervinning, elförbrukning och vi har ett eget reningsverk för spillvattnet.

Med hjälp av nya moderna maskiner och ett slutet, automatiserat system har arbetsmiljön förändrats totalt. Inga tunga lyft, minimal kontakt med kemikalier. Renare, fräschare och enklare för alla medarbetare.

HÖ ST 2 0 1 6 – 3 9


VINNARE

VINNARNA AV GOSH/SNICKERS MARKNADSFÖRINGSTÄVLING

GRATTIS TILL HUDIKPROFIL I HUDIKSVALL En kreativ och väl genomtänkt kampanj ledde fram till att Gosh/Snickers-juryn till slut föll för Hudikprofils tävlingsbidrag. Belöningen blev en helkväll med tapas, bubbel, golfsimulator och trerätters middag på restaurang.

”En riktigt lyckad kväll med tuffa insikter om att jag behöver träna mycket mer på puttingen” HUDIKPROFILS ÄGARE CHRISTER TOLLSTEDT

HÖ ST 2 0 1 6 – 4 1


3 SNABBA

1

TRE

2

3

5

SNABBA

4

6

1) ÄR DIGITALISERING PRIORITERAT HOS ER?

2) HUR HAR NI DIGITALISERAT ER VERKSAMHET SÅ HÄR LÅNGT? 3) VILKEN ÄR DEN STÖRSTA UTMANINGEN MED ATT OPTIMERA ARBETET MED DETTA HOS ER?

1. ANDERS LINDBERG

3. JONAS CEDÅS

5. MAGNUS ANDERSSON

1. Absolut, utvecklingen går väldigt fort. Kunder och andra intressenter har helt andra förväntningar inom digitalt utbyte.

1. I allra högsta grad!

1. Absolut. Det är helt klart framtiden även för ett bolag som snart blir 275 år.

Marknadschef Norden, 3M

2. Vi jobbar med allt från innehåll till infrastruktur och kanaler för våra partners. Nya smarta lösningar ger kundernas snabb och effektiv tillgång till digitalt innehåll. 3. Att förstå hur landskapet ser ut om tre till fem år. Praktiskt handlar det om att skapa stabila processer för skapande och underhåll av relevant innehåll som kan nyttjas i alla gränssnitt med kunden.

2. JAN LUNDMARK

Marknads- och försäljningsdirektör, Ejendals 1. Ja 2. Vi har många pågående projekt som vi kommer att verkställa under den kommande tiden. Digitaliseringen är prioriterad i bolaget och vi ser stora möjligheter med detta. 3. Att välja rätt strategi för våra marknader då vi ser det här behovet i hela vår koncern.

4 2 – H Ö ST 2 0 1 6

VD, Sandryds

2. Vi har ökat vår digitalisering inom alla områden, allt från hur vi kommunicerar med kunder och leverantörer till att vi startar bilarnas motorvärmare via en app. 3. Vi behöver säkerställa att vi är en skicklig beställare av rätt tjänster och funktioner.

4. STEFAN DINÉR

Managing Director, Kwintet AB 1. Det är ett brett begrepp. För att serva våra partners med material har vi satsat på investeringar i PIM-databas och affärssystem. 2. Uppdaterat våra affärssystem och skapat rutiner för EDI-trafik och webshop. Effektiviserat erbjudande av info, bilder och data till våra partners. 3. Att synkronisera våra partners affärsmiljö med vår och säkerställa bästa möjliga lösning, kommunikations- och kostnadsmässigt.

VD, Orrefors/Kosta Boda

2. Vi har gjort vår produktion synlig för världen genom att lyfta hantverket och våra fantastiskt duktiga glasblåsare i hyttan. Våra unika konstglasbitar är sökbara för konstsamlare i världen. 3. Hitta rätt kompetens och tid för de som ska jobba med det. Det är också viktigt att skapa en systematik i arbetet så vi inte hoppar mellan olika tuvor varje gång.

6. CAROLINE ROSADO VD, Gosh

1. Ja, i allra högsta grad. 2. Vi har utvärderat och analyserat behov med extern kompetens för att hitta rätt nivå och ett tydligt ”hur”, bland annat med vår nya satsning på e-handel. 3. Eftersom många ska enas kring nya sätt att arbeta blir implementeringen extra viktig. Det är många verksamheter som ska vävas samman till en ny digital tillvaro. Vi har bra fokus på att förvärva ny kunskap inom förändringsarbete för att snabbt nå digital mognad.


HÅLL UTKIK EFTER JULFOLDERN 2016 FYLLD AV KAMPANJER OCH SÄRSKILT UTVALDA ERBJUDANDEN

HÖ ST 2 0 1 6 – 4 3


DET BÄSTA INOM PROFILERING & YRKESKLÄDER Gosh är Sveriges ledande medlemsägda kedja och en fullserviceleverantör till företag, stat och landsting. Nu finns vi på 31 platser i landet och är specialister på profilprodukter, företagsgåvor, yrkeskläder och skydds­ utrustning. Vi erbjuder personlig service och smarta lösningar specifikt för dina behov.

VI FINNS PÅ DESSA ORTER ARBOGA POPS- PO Persson AB AVESTA ENTRÉMATTAN AB BODEN BIXZ YRKESKLÄDER, FÖRETAGSPROFILERING AB EMMABODA Lindahls Yrkeskläder AB GÄVLE Deltab Profilplagg AB HISINGSBACKA TRM WORKWEAR AB HUDIKSVALL HUDIKPROFIL AB HÄSSLEHOLM BMS I HÄSSLEHOLM AB KUNGSBACKA TRM WORKWEAR AB LANDSKRONA PL WORKWEAR AB LULEÅ HEIKKIS & IDÉPOOLEN AB MALMÖ W.O.R.X (Wind Or Rain Xtratech AB) MALUNG HEIKKIS & IDÉPOOLEN AB NORRTÄLJE 4 WORK YRKESKLÄDER AB PITEÅ ARBETE + ÄVENTYR, IDÉPOOLEN I PITEÅ AB SKOGÅS MATTSSON KONTOR SKURUP ACTION & TREND STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB Järfälla STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB Sollentuna STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB Sätra STOCKHOLM ARBETSKLÄDHUSET AKH AB Bromma STOCKHOLM ARBETSKLÄDHUSET AKH AB Stockholm SUNDSVALL BACKMARKS AB SÖDERTÄLJE Profilmakarna i Södertälje AB TOMELILLA SAHLINS PÅ ÖSTERLEN AB UPPSALA ARBETSKLÄDHUSET AKH AB VISBY BRS Intron VÄSTERÅS ARBETSKLÄDHUSET AKH AB VÄXJÖ Lindahls Yrkeskläder AB ÄLMHULT AB FANHULTSTVÄTTEN ÖREBRO INDUSTRIHANDEL I SVERIGE AB

Profile for Team Workwear

Gosh Magazine Nr 4 2016  

Gosh Magazine Nr 4 2016  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded