Page 1

YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE

NR 6 | 2017

ROCKA DIN BUSINESS Tema: Framgångsrikt företagande

DIGITAL GOSHOFFENSIV E-handelssatsning som ger lönsamhet

HÅRT JOBB LÖNAR SIG Backyard babies & Fristads i samarbete

UPPÅT I ÖSTERRIKE Gosh & Snickers i alperna

HABEGÄR CHECKLISTAN 3 SNABBA AFTER WORK


I

N

F

I

upplev infinitykänslan Nästa generations skyddshandskar med ny revolutionerande doppningsteknik. Tänk dig en skyddshandske med fantastisk passform och fingertoppskänsla, som ger dig en känsla av att du inte har någon handske på dig. Skapandet av denna unika känsla är drivkraften bakom den nya kollektionen skyddshandskar – TEGERA Infinity™ från Ejendals. Den är mer än bara en ny kollektion av doppade handskar, det är en helt ny upplevelse av obegränsad precision, grepp, mjukhet, fingertoppskänsla och naturligtvis skydd. För mer information, gå in på tegerainfinity.com

N

I

T

Y

TM


GOSH MAGAZINE 08

2017

INNEHÅLL NR 6 2017 04

LEDARE Vägen till bästa affären

07

TÄVLA Vinn en rockattityd

08

BACKYARD BABIES Då, nu och framåt

13

TEXSTAR-VINNAREN Heldag på racingbanan

14

26

HABEGÄR Prylarna to die for

16

GOSHBESÖKET Sahlins på Österlen

20

GOSH I ALPERNA Häng med till Österrike

26

INNOVATION Snickers uppfinner igen

32

SWEDEN ROCK Tunga riff med Gosh

37

GOSHFAMILJEN VÄXER Säg hej till tre nya medlemmar

32

42

TRE SNABBA Så blir du lönsam

GOSH MAGAZINE

Produceras av Helikopter Brand Design i samarbete med GOSH. Omslagsfoto: Backyard Babies. Text: Gosh om inte annat anges. Tryck: Strokirk-Landströms AB. GOSH AB, Segelbåtsvägen 2, SE-112 64 Stockholm +46 (0)8 685 67 00, info@gosh.nu, www.gosh.nu Vi reserverar oss för eventuella tryckfel eller slutförsäljning. Alla produkterna i magasinet hittar du hos din lokala Gosh ÅF samt i Gosh Produktkatalog.

HÖST 2 0 1 7

| 3


LEDARE

VÄGEN TILL BÄSTA AFFÄREN

GOSH DRIVER PÅ DIGITALT

När jag tar del av insikterna från våra kloka affärspartners i detta nummer av Gosh Magazine noterar jag att de flesta nämner vikten av kostnadskontroll när de vill skapa lönsamhet. När jag blev vd på Gosh för 6 år sedan var det en av mina första käpphästar. Goshkedjan växer stadigt och styr medvetet mot nya mål. Själva plattformen är på plats med vår affärsmodell, struktur och erbjudandet mot marknaden. I takt med ett stadigt växande självförtroende tar vi också mer plats med vår utvecklingsplan som sakta men säkert rullas ut. Det tydliga ledarskapet en nyckel till framgång Tydlighet är en viktig del i ett lyckat affärsutvecklingsarbete. Forskningen visar på flera kopplingar mellan tydlighet och lönsamhet. För mig handlar ledarskap om att prata med människor. Från butikspersonal till medlemmar, leverantörer, säljkårt och kunder. Allt för att förstå behov och agera där efter.

Vår nya E-handelslösning har landat, till nytta och glädje för alla våra kunder. Passa på att underlätta tillvaron med hjälp av ny teknik och smarta funktioner.

VI TAR BUTIKEN TILL BYGGET Som Goshkund kan du enkelt öppna din egen, kundunika E-shop. Läs mer om fördelarna i annonsen till höger eller på gosh. nu. Jag vågar lova en enklare vardag och avsevärt bättre kontroll på profil, sortiment och kostnader.

TÄNK GLOBALT, HANDLA LOKALT Hos Gosh hittar du branschens ledande varumärken inom profil och arbetskläder samtidigt som din lokala butik levererar extremservice med stor förståelse för de lokala villkoren på din marknad.

Goshkurvorna fortsätter peka uppåt Det är ett härligt go i hela Goshkedjan just nu, en grupp som svetsas samman för varje dag och står stadigt i ett gemensamt affärserbjudande. Vi vet vad vi vill och följer vår plan. Medlemsbutikerna driver på och jobbar uthålligt med att både planera och parera för att kunna erbjuda det bästa inom kunskap, extremservice och smarta lösningar för kedjans kunder. I höst jobbar vi på ett mycket spännande projekt som ser dagens ljus 2018 där det viskas om nya “stordåd” samtidigt som vi växer så det knakar med nya medlemsbutiker över hela Sverige.

Caroline Rosado Vd Gosh

Till dess, inspireras gärna av detta nummers huvudstory om Fristads spännande samarbete med Backyard Babies och Sweden Rock Festival. Ta del av alla experttips om framgångsrikt företagande. Och ta chansen att öppna din egna, kundunika webbshop hos Gosh-kedjan så sparar du både tid och pengar. Din lokala Goshbutik hjälper dig mer än gärna igång.

CAROLINES LEDARSKAPSTIPS

4 |

H Ö ST 2 0 1 7

STORA ÖRON & LITEN MUN

TYDLIGA MÅLBILDER

DELAKTIGHET

I rollen som kedjeledare är det alltid viktigt med lyhördhet för att känna in stämningar och tidigt kunna fånga upp såväl möjligheter som utvecklingsområden.

Visst behöver du ofta fatta snabba beslut, men utan en långsiktig idé och tydliga målsättningar är det lätt att gå vilse.

Informerade människor vet varför saker ska göras och motiveras att utföra dem rätt. Det är av största vikt att förankra dina ideér och säkerställa att alla är överens om ”tänket”.


GOSH E-SHOP Vi hjälper dig igång med din egen Gosh E-shop för full koll på sortiment, beställning och kostnad. Beställ dina unikt designade produkter i några enkla steg. OBS! Testa gärna att lägga dina beställningar direkt i Gosh-appen.

KOM IGÅNG! 1. Prata med din butik 2. Logga in uppe till höger på gosh.nu

GOSH CLASSICS Gosh Classics är ett noga utvalt sortiment med produkter av hög kvalitet som lagerhålls året runt. Håll utkik efter Gosh Classics hangtag så vet du att du alltid får tidlösa klassiker av hög kvalitet i din lokala Gosh-butik.


ANNONS HELLY HANSEN WORKWEAR

CHELSEA EVOLUTION DEN NYA KOLLEKTIONEN CHELSEA EVOLUTION TÄNJER PÅ GRÄNSERNA FÖR ARBETSKLÄDER OCH ERBJUDER NYA MATERIAL, BÄTTRE HÅLLBARHET OCH UTOMORDENTLIG DESIGN. DEN HÄR NYA KOLLEKTIONEN HÖJER RIBBAN I FRÅGA OM KOMFORT OCH SKYDDAR DIG I ALLA VÄDER.

77441 CHELSEA EVOLUTION PANT Förlängt ryggslut för bättre komfort

YKK®-dragkedja

Breda bältestunnlar för extra styrka och stabilitet

78230 CHELSEA EVOLUTION BOA

71140 CHELSEA EVOLUTION SHELL JACKET

Tumstocksficka Fyrvägsstretch Knäskyddsfickor i Cordura®material

79197 CHELSEA EVOLUTION HOOD

Förstärkningar i Cordura®-material

Fåll i benavslut ger möjlighet till 5 cm extra benlängd

79198 CHELSEA EVOLUTION TEE

6 |

H Ö ST 2 0 1 7


TÄVLING

FÖLJ OSS DIGITALT GILLA, TAGGA OCH SURFA FÖR SENASTE NYTT FRÅN GOSH Ta del av kampanjer, happenings och branschinfo från Sveriges ledande medlemsägda kedja inom profilering och yrkeskläder. Alltid personlig service och smartast möjliga lösningar – vi finns på gosh.nu

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM @GOSH2.0

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK FACEBOOK.COM/GOSHSWEDEN

DET BÄSTA INOM PROFILERING OCH YRKESKLÄDER

NR 6 | 2017

KATALOG HÖST/ VINTER 2017

PROFILE WORKWEAR

JACKOR BYXOR SKOR VARSELKLÄDER SÄKERHET HANDSKAR KLÄDER FÖRETAGSPROFIL PRESENTER MÄSSA GIVEAWAYS

MER LÄSNING PÅ

GOSH.NU

AVIGNON NYTT VARUMÄRKE

AKTIVT LIV GÅVOR MÄSSA RESA SÄKERHET

GOSH E-SHOP

MED BUTIKEN PÅ BYGGET

NU TAR VI BUTIKEN TILL BYGGET...

GOSH CLASSICS TIDLÖSA KLASSIKER ÅRET RUNT

”Gosh digital dimension” är en offensiv satsning på e-handel och smarta lösningar som gör att du kan beställa dina egendesignade varor dygnet runt, oavsett var du befinner dig. Vi hjälper dig igång med din unika Gosh E-shop för full koll på sortiment, beställning och kostnad. Med några enkla knapptryck beställer du dina unikt designade produkter.

• ENKELT ATT HITTA, BESTÄLLA OCH BETALA • HÄMTA SJÄLV ELLER FÅ PRODUKTERNA LEVERERADE • BRA ÖVERSIKT OCH KOSTNADSKONTROLL

PSST Snart kommer Goshappen som ger dig tillgång till butiken i fickan.

…ALLTID MED KLASSIKERNA PÅ PLATS Gosh Classics är ett noga utvalt sortiment av produkter av hög kvalitet som lagerhålls året runt. Håll utkik efter Gosh classics hangtag så vet du att du alltid får tidlösa klassiker av hög kvalitet.

• NOGA UTVALT • HÖG KVALITET OCH DESIGN • I BUTIK ÅRET RUNT

YRKESKLÄDER | PROFILERING | STIL | SMARTA PRYLAR | TIPS | REPORTAGE

NR 6 | 2017

JULGÅVOR OCH EXKLUSIVA PRESENTER SOM PASSAR ALLA

2016

JULGÅVOR

ROCKA DIN BUSINESS

GOD JUL önskar Gosh

Tema: Framgångsrikt företagande

Tävla med Gosh och Fristads och bli en av fem lyckliga vinnare hoodie,och exklusivt signad Tävla med Gosh av ochenFristads bli en av fem av Backyard Babies. Läs mer om Backyard Babies lyckliga vinnare av en hoodie, exklusivt signad ochBackyard deras samarbete med Fristads på sid 8. av Babies. Läs mer om Backyard Babies och deras samarbete med Fristads på sid 8. Så deltar du: Följdeltar oss via Instagram (sök GOSH 2.0). Så du: De fem vinnarna meddelas via taggning Följ oss via Instagram (sök GOSH 2.0). och dm senast 30 november 2017. De fem vinnarna meddelas via taggning

JULSPECIAL

och dm senast 1 sept. LET’S GET TO WORK!

SVERIGES LEDANDE MEDLEMSÄGDA KEDJA INOM PROFILERING OCH YRKESKLÄDER

LET’S GET TO WORK!

BESTÄLL DINA JULGÅVOR IDAG MJUKA KLAPPAR

DIGITAL GOSHOFFENSIV

VINN EN VINN EN FRÅN HOODIE HOODIE FRÅN FRISTADS, FRISTADS, SIGNERAD AV SIGNERAD AV BACKYARD BACKYARD BABIES BABIES

UNDERKLÄDER FRÅN SALMING

E-handelssatsning som ger lönsamhet

HÅRT JOBB LÖNAR SIG Backyard babies designar workwear

UPPÅT I ÖSTERRIKE Gosh & Snickers i alperna

HABEGÄR CHECKLISTAN 3 SNABBA AFTER WORK

GE JALAS SKOR GÅNGBARA KLAPPAR

OH, LJUVLIGA JULÖL DESIGNGLAS Á LA MORBERG

fristads.com fristads.com HÖST 2 0 1 7 Halvsida_Sta èende_Mall.indd 1

| 7

2017-07-04 14:09:20


REPORTAGE

THE STAGE IS YOURS TEXT: Andreas Thunholm FOTO: Backyard Babies

Gosh tog ett snack med Nicke Borg om turnéminnen och nytändningar. Vi passade även på att fråga hur det gick till när workwear blev rock´n roll på riktigt.


REPORTAGE

» Well, en och annan tv-apparat har nog åkt ut genom fönstret. Nästan lite obligatoriskt för ett band på turné. Massor av fantastiska minnen från den legendariska Europaturnén där vi var förband till AC/DC. Första besöken i Japan, USA och Sydamerika. Otroligt coolt att träffa människor på andra sidan jorden som älskar vår musik. «

F BACKYARD BABIES SPOTIFYLISTA FÖR HÖSTENS ROCKFESTER GUNS ´N ROSES PARADISE CITY AC/DC HIGH WAY TO HELL BACKYARD BABIES 13 OR NOTHING POISON EVERY ROSE HAS ITS THORN AGAINST ME FUCK MY LIFE 666 KOLLA IN BACKYARD BABIES TURNÉSCHEMA PÅ WWW.BACKYARDBABIES.COM

BACKYARD BABIES BUCKET LIST DEN 29 JUNI 2017 STOD BACKYARD BABIES PÅ SCENEN SOM FÖRBAND TILL GUNS ´N ROSES. YTTERLIGARE EN MINNESVÄRD MILSTOLPE I BANDETS KARRIÄR HAR CHECKATS AV.

ristads är sedan 2015 officiell partner till Sweden Rock Festival och samarbetar sen en tid även med rockarna i Backyard Babies, något som bandet själva tycker är riktigt kul. - Yes, och arbetskläder passar oss särskilt bra eftersom vi är ett gäng hårt arbetande killar, säger Nicke. Men allt började egentligen i Nässjö 1989 där killarna som skulle bli Backyard Babies, som så många andra, drömde om livet som rockstjärnor och såg upp till idolerna i Guns´n Roses. Flyttlasset gick till Sundbyberg utanför Stockholm där bandet flyttade in i en femma tillsammans med några kompisar. - Allt hände väldigt snabbt, även om det kändes som att ingenting hände i början, minns Nicke. Bandet skrev låtar och när andra plattan släpptes 1998 lossnade det ordentligt. Backyard Babies turnerade plötsligt jorden runt och fick vara förband till AC/DC på deras europaturné. Därefter följde en uppslitande tid med allmänt strul kring ekonomi och konflikter med managers. På toppen av det sköljde digitaliseringsvågen in över musikbranschen och bidrog även den till att vända upp och ner på förutsättningarna. - 2009 blev det dags för ett break på allvar. Vi blev tvungna att stanna upp, andas och se var inspirationen tagit vägen. Det blev en tid för solokarriärer och de som ville göra saker på egen hand passade på att göra det. 2014 var det dags igen. Bandmedlemmarna samlades för att göra en ny skiva

som premiärspelades på Sweden Rock Festival sommaren 2015. Det blev en nytändning samtidigt som en ny stolthet väcktes till liv. Bandet insåg att de spelat ihop i mer än 25 år, och gjort en fantastisk resa tillsammans. “Vi liksom. Bara några enkla grabbar från Nässjö”. Idag jobbar Nicke Borg som programledare på radiostationen Rockklassiker och extraknäcker tillsammans med resten av bandkompisarna som kläddesigners för Fristads kollektion av arbetskläder. - Ett suveränt samarbete som gynnar oss båda. Det är tufft att nå ut för både musiker och klädleverantörer. Vi och Fristads har mycket gemensamt och summan av våra varumärken blir en riktig hit och ett smart sätt att nå våra publiker som har många likartade drag. Idén till samarbetet föddes när Musikhjälpen auktionerade ut Nicke och Dregen till radiopubliken, något som ledde till att Fristads kunder kunde tävla om exklusiva spelningar och få besök av Backyard Babies. - Det är kul på riktigt. Att få vara med och designa kläder som vi både gillar och använder är rock´n roll. Det ger möjligheter att göra mycket merchandise också, en nog så viktig del av bilden kring Backyard Babies. Självklart ser vi till att det blir en del dödskallar även på Fristads kläder, flinar Nicke. I somras var Nicke Borg på plats på Sweden Rock Festival där även Gosh gjorde ett besök. Läs mer i reportaget på sidan 32. HÖST 2 0 1 7

| 9


ARTIKEL

EN HALV MILJON PÅ ETT KICK TEXT: Andreas Thunholm FOTO: Max Söderpalm

Det krävs tre goda företagaregenskaper för att lyckas: mod, beslutsamhet och uthållighet. Säljcoachen Max Söderpalm på Söderpalm publishing tror att du har dem alla tre. “Följ mina råd och bestäm dig för att våga. Jag vet, för jag har gjort det själv. Nu är det din tur”.

S

om småföretagare och/eller entreprenör känns det ibland frustrerande att marginalerna upplevs för små. Trots att du jobbar allt du kan för att följa din plan är det alltid för lite kvar när året är slut. Visst vore det skönt med en positiv överraskning på sista raden när bokslutet är klart? Då kan kanske utdelningen blir lite större. Eller bufferten i likviditeten lite starkare. Då kan du också äntligen släppa den där oron för det som så många lägger så mycket tid på. Oron för pengar. – Visst är det så att den som känner sig fattig, både tänker och agerar på ett sätt som gör en ännu mer fattig medan den som är rik gör tvärtom och får en ”rikare” tillvaro, säger Max. Var aktiv och få saker gjort Det går alltid att göra saker för att förbättra företagets lönsamhet. Det handlar till att börja med att göra som de framgångsrika: var aktiv och gör saker. – Jag har några knep som jag brukar dela med mig av när jag

10 |

H Ö ST 2 0 1 7

är ute och inspirerar andra som du kan läsa om här bredvid, säger Max. Allt handlar om att du måste se möjligheterna och våga, avslutar Max. Så sparar du dig till framgång: Tänk om du skulle betala en fiktiv faktura till ditt bolag varje månad, precis som du betalar dina leverantörer och dina anställda? Till exempel 20 000 kr eller någon annan summa som är relevant för dig? Följ den här planen kommer du (beräknat på exempelsumman 20 000/mån) på två års sikt ha uppnått följande: 4 Sparat 480 000 kr på ett buffertkonto. 4 Sänkt dina kostnader med samma summa och gjort två fina resultat. 4 Ökat omsättningen med motsvarande summa på nuvarande kundbas. 4 Mindre bekymmer för företagets likviditet/resultat.


ARTIKEL

1

2

3

SÄNK KOSTNADERNA MED MINST LIKA MYCKET SOM DU VILL SPARA VARJE MÅNAD

HÖJ PRISERNA SÅ ATT DU MED SAMMA ANTAL KUNDER FÅR IN DE EXTRAPENGAR SOM DU TÄNKER DIG ATT SPARA

Det blir snabbt mycket pengar på buffertkontot. 20 000 gånger 12 är nästan en kvarts miljon. Många skulle sova bättre och sälja mer med en sådan huvudkudde. Tvivlar du? Ok, just nu har du kanske inte råd men nästa tips löser det problemet.

Alla företag har kostnader som ligger på en viss nivå bara för att de alltid gjort det. Nu är frågan, vilka kostnader kan du sänka? Gör en lista med alla kostnader och rangordna dem med de enklaste överst. Det kan bli några tuffa samtal men när du väl gjort det kommer du att känna dig nöjd.

Bland småföretagare är det ofta så att den som oroar sig mest för att höja priserna är du. Är du och dina säljare bra relationssäljare, vilket branschen kräver att ni är, så kommer det i de flesta affärer inte hänga på summorna. Skriv en lista på dina topp 20 säljande produkter och höj priserna till alla kunder där det är möjligt.

SÄLJCOACH

BYGG UPP EN LIKVIDITETSBUFFERT GENOM ATT SPARA EN SUMMA/MÅN KONTO DU INTE RÖR

MAX

SÖDER

PALM

BOR I GÖTEBORG

FÖRFATTARE TILL10 BÖCKER OM FÖRSÄLJNING

BÄSTSÄLJANDE BOK:

30 SÄTT ATT GÖRA AFFÄR (SÅLD I MER ÄN 50 000 EX)

2 DI-GASELLER

VIKTIGASTE

SÄLJVERKTYGEN: NÖJDA KUNDER &

REFERENSER

MAX FAVORITER: BOK: ATT ÖVERLISTA DJÄVULEN AV NAPOLEON HILL

MAT: ASIATISKT LAND: ENGLAND

FOTBOLLSLAG:

QUEENS PARK

RANGERS

HÖST 2 0 1 7

| 11


EDENVIK

Skönaste byxan på jobbet. Texstar Stretchý. Känn dig snygg på jobbet. Nu finns byxan som du vill ha. Skön 4-vägsstretch som med sin passform sitter som den ska. Diskret förstärkt och med ett material som ger full rörelsefrihet.

www.texstar.se

Designat för servicesektorn.


VÅRENS TÄVLING MED GOSH OCH TEXSTAR AVGJORD

FÖRETAGSSPECIALISTEN VANN RACINGUPPLEVELSE Det blev Företagsspecialisten i Visby som vann tävlingen i Gosh Magazine nr 5 2016. Förstapriset var en heldag på racingbanan med fjolårets STCC-vinnare Polestar Cyan Racing, 3-rättersmiddag och hotellboende.

» Vi är oerhört stolta över att vinna förstaplats i denna

Goshtävling och ser fram emot detta event med Texstar « THOMAS JAKOBSSON, VD FÖRETAGSSPECIALISTEN

EDENVIK

VINNARE TÄVLING


NYTT & SMART

HABEGÄR

GOSH GUIDAR DIG RÄTT

ACTION CAM Fånga livets höjdpunkter med denna vattentäta, mobila och flexibla actionkamera. Batterier med lång livslängd och praktisk förvaringsväska. Många möjligheter att montera på till exempel hjälm, cykel m.m. PRIXTON / REK.PRIS: OFFERT

PREMIUM PÅ FOTEN Med Jodhpurs premiumstövel från Avignon går du hela vägen. Vattentät neoprensocka och superfäste. AVIGNON / REK.PRIS: 1195 KR

DRESSAT Förstklassig flanell med knäppning, utan axelsömmar med vinklat ryggstycke. Armågslappar, framfickor, garnfärgat rutmönster. HELLY HANSEN WORKWEAR / REK.PRIS: 599 KR

HÖJDARBILDER Minidrönare med kamera i fickformat. Fjärrkontroll och HDP 480P-kamera. Lätt att flyga även för den oerfarne. Kan flyga upp till 30 meter i fem minuter på en laddning. Avenue presentförpackning. AVENUE / REK.PRIS: 770 KR

14 |

H Ö ST 2 0 1 7

ALLA PRISER EX. MOMS.


NYTT & SMART

PRYLARNA MITT I PRICK Ibland kan det löna sig att utrusta sig lite extra. Vem vet när du behöver flygfotografera eller promenera genom snöstormen nästa gång? Gosh har prylarna du behöver.

STAY FRESH FlexiWork sömlös t-shirt med avancerad design för bästa värme och ventilation. Håller dig torr och fräsch med extra isolering vid axlar och njurar. SNICKERS WORKWEAR / REK.PRIS: 449 KR

NOBEL Ända sen Gunnar Cyrén formgav 90-årsjubileets Nobelservis 1991 har pristagare och kungligheter champagneskålat i Orrefors Nobel. När blir det din tur? ORREFORS / REK.PRIS: 999 KR

EVIGHETSKÄNSLA Nya generationens skyddshandskar, så smidig & flexibel att den känns som ett ”second skin”. Fingertoppskänsla, indeed. TEGERA / REK.PRIS: 99,40 KR

I

N

F

I

N

I

T

Y

TM

SOFTSHELL Väldesignad jacka från Fristads, vindtät och vattenavvisande med andasfunktion. Många smarta detaljer, sportig passform och snygg design. FRISTADS / REK.PRIS: 869 KR

STORMSTÖVEL Metallfri vinterstövel med Thinsulate™, teddyfoder och inläggssula och värmeisolerande aluminiumskikt. Vattenavvisande med andasfunktion. Nu har du på fötterna. SIEVI / REK.PRIS: 1833 KR

ALLA PRISER EX. MOMS.

HÖST 2 0 1 7

| 15


ARTIKEL

HÄR MANGLAS DET FÖR MILJONER TEXT: Andreas Thunholm FOTO: GOSH

Sahlins på Österlen är en av Gosh-kedjans engagerade medlemmar. Här är det höga krav på utveckling och framtid som gäller, nu med satsningar på miljö med det nya tvätteriet. Häng med Gosh till Österlen.

FAKTA SAHLINS GRUNDADES: 1982 ÄGS AV: Bröderna Sahlin ANTAL ANSTÄLLDA: 14 OMSÄTTNING: 23 MKR (2016) KONTAKT: www.sahlins-tomelilla.se

SAHLINS OM KRAFTEN I GOSHMEDLEMSKAPET »Det ger oss helt klart flera fördelar vad gäller kunskap, inköp och erfarenhetsutbyte«

16 |

H Ö ST 2 0 1 7

A

llt började på familjeentreprenörens klassiska vis. Paret Gertrud och Per Sahlin öppnade butiken i Tomelilla redan 1982. Resan gick från dam- och herrkläder innan de funktionella yrkeskläderna successivt tog allt mer plats i sortimentet. Sedan 2006 är det sönerna Tore och Arne som driver och utvecklar verksamheten. - Att fortsätta utveckla nya affärsområden utöver yrkeskläder, profilprodukter, giweaways och presentartiklar är centralt. Det senaste stora projektet blev att bygga ut och “sjösätta” ett nytt tvätteri, säger Tore Sahlin. Kompletta inom yrkeskläder Därmed kan Sahlins erbjudera en helhet till kunderna vad gäller arbetskläder. Även delen med vittvätt har expanderat krafktigt. Investeringarna har varit betydande, bland annat har en mangel för 3.5 miljoner kronor köpts in som ett led i utvecklingsarbetet. Sahlins vilar på en sund grund med bra koll på affärerna och de 2 200 kvadratmeterna

som verksamheten omfattar idag. De har en stark position i sin region och erbjuder det mesta inom skydd, profil och tvätt, och var tidigt ute med att se fördelarna med att vara en del av Gosh-kedjan. - Det ger oss helt klart flera fördelar vad gäller kunskap, inköp och erfarenhetsutbyte, säger Arne Sahlin. Sen är det alltid trevligt att träffa andra medlemmar och ta del av hur det fungerar på andra i håll i landet. Med miljön i fokus Sahlins har sedan ett par år tillbaka energieffektiviserat sina lokaler. Bergvärmeanläggningen används för att uppvärmning på vintern, på sommaren kylen den ner samtidigt som det uppvärmda kylvattnet lagrar energi i berget. Tack vare anläggningen kan man även förvärma vattnet till tvätteriet. - Och på taket har vi solceller som producerar cirka 64 000 kWh per år och därmed står för en tredjedel av det egna elbehovet, avslutar Arne.


ARTIKEL

Bröderna Sahlin, Arne till vänster och Tore till höger.

Under 2014 byggdes lager och tvätteri om cirka 2 200 kvm till.

MILSTOLPAR 1982

1985

1987

1996

2006

2014

KÖP AV BOLAG

FLYTT

STÖRRE LOKALER

STÖRRE LOKALER

NYBYGGNATION

TILLBYGGNAD

RÖRELSEN FÖRVÄR-

HYR IN SIG I NYA,

LOKALEXPANSION

LOKALEXPANSION

FLYTT TILL NYBYGGDA,

TILLBYGGNAD LAGER

VAS I HYRD LOKAL OM

STÖRRE LOKALER,

TILL 240 KVM. YRKES-

TILL 300 KVM.

EGNA LOKALER OM

OCH TVÄTTERI TILL

60 KVM. SÄLJER DAM,

115 KVM.

KLÄDER BLIR EN DEL

1000 KVM.

TOT. 2 200 KVM, MODE-

OCH HERRKLÄDER

AV SORTIMENTET.

DELEN LÄGGS NER.

SAMT HEMTEXTIL.

SNABBFAKTA Från det att Gertrud startade verksamheten, via Pers inträde (1988) och sönernas övertagande har verksamheten idag vuxit till att omfatta totalt 14 personer, varav 3 st idag jobbar i tvätteriet.

Sahlins från ovan, strax väster om Tomelilla mitt på Österlen.

HÖST 2 0 1 7

| 17


CHECKLISTAN

» VI TROR PÅ LÅNGSIKTIGHET OCH PARTNERSKAP

FÖR ATT NÅ LÖNSAMHET OCH TILLVÄXT. ATT JOBBA LYHÖRT OCH MED EN GEMENSAM MÅLBILD FÖR HELA TEAMET ÄR EN VIKTIG NYCKEL« CAROLINE ROSADO, VD GOSH

18 |

H Ö ST 2 0 1 7


CHECKLISTAN

CHECKLISTA FÖR FRAMGÅNGSRIKT FÖRETAGANDE SEX SMARTA STEG FÖR ATT BOOSTA DINA AFFÄRER

1

2

3

STRATEGI

EKONOMI

HANTERA KRAVEN

Var är du nu och var vill du vara? Definera din riktning och låt den leda dina operativa beslut. Arbeta uthålligt och konsekvent. Parera gärna längs vägen, men stå för din valda riktning, även när det går tungt.

Se till att skaffa dig grundläggande ekonomiska kunskaper om du saknar det. Ekonomisk målstyrning är ett bra komplement till din strategi. Ta hjälp utifrån om nödvändigt.

Att vara ledare innebär att hantera krav och förväntningar från både medarbetare och ledning. En bra chef har förmåga att hantera hela spännvidden där emellan.

4

5

6

TYDLIGT LEDARSKAP VIKTIGT

UTVÄRDERA OFTA

KÄMPA!

Tydlighet är a och o. Kom ihåg att du alltid är skyldig dina medarbetare ett “varför”, i synnerhet när saker förändras. Människor jobbar effektivare när de förstår syftet.

Prata med teamet och involvera dem i arbetet med att ta fram förbättringsområden. Utvärderingar är en viktig källa till kunskap och utvecklingsarbete.

Entreprenörskap är en form av tävling. Ett visst mått av vinnarskalle i kombination med genomtänka idéer är en bra grund för att fatta bra beslut. Tro på dig själv och dina idéer hela vägen.

HÖST 2 0 1 7

| 19


REPORTAGE

HÖGT ÖVER HAVET MED SNICKERS WORKWEAR TEXT: Andreas Thunholm FOTO: GOSH, iStock

Våra årliga konferensresor där Gosh-kedjans medlemmar följer med en av våra utvalda leverantörer ut i världen blir allt viktigare för vår produktion och utveckling. Efter förra årets svavelosande äventyr på Island var det i år dags att besöka Österrikes soliga alptoppar.

20 || 20

H HÖÖST ST 22001177


REPORTAGE

» Träningsvärken från skidbackarna var lätt att bära mellan jobbmötena. Vi fick med oss många glada minnen hem från alpernas stärkande vårsol «

I

våras fick vi den stora äran att ta rygg på Hultafors och Snickers Workwear för att lära oss mer om produkterna och hantverket bakom Hultafors prisbelönta vattenpass. Spaning på 2 300 meters höjd Vi styrde kosan mot St Gallenkirch där vi till slut landade 2 300 meter över havet tillsammans med gänget. Alptopparna bjöd på sol, frisk luft, gemenskap och naturligtvis en hel del härlig skidåkning. Självklart passade vi på att förena nytta med nöje när vi fick chansen att lära oss mer om hur Hultafors prisbelönta vattenpass produceras. Här fick Goshgänget en bra inblick i en professionell produktionskedja och ta del av en mångårig tradition som vilar på äkta hantverk. Tack till alla arrangörer och resedeltagare för en inspirerande, lärorik och rolig resa. Träningsvärken från skidbackarna var lätt att bära med alla glada minnen av alpernas stärkande vårsol och spännande studiebesök.

HÖST 22001177 HÖST

21 || 21


REPORTAGE

GOSH I ÖSTERRIKE Tack Hultafors/Snickers Workwear och alla glada “goshare” för roliga minnen, lärorika studiebesök och givande jobbmöten.

Magiska miljöer i alplandet

Studiebesök i vattenpassfabriken

Gosh och Snickers utanför Solafabriken

Prisbelönta vattenpass tål att tittas på

Full rulle i alpernas skidbackar

Peptalk inför stundande störtlopp

Välförtjänt paus mellan åken

Fantastiska utsikter över alptopparna

Selfie från Gosh VD Caroline Rosado

22 |

H Ö ST 2 0 1 7


REPORTAGE

VINN EN FLEXIJACKA Tävla om Snickers Workwear Flexijacka med senaste design och mängder av smarta funktioner (värde 3 000 kr.) I vilket land ligger Sola fabriken? Maila ditt svar till: tavlamedgosh@gosh.nu Tävlingen pågår t.o.m. 30/11 2017. Juryns beslut kan inte överklagas.

TÄVLA & VINN

PRISBELÖNTA VATTENPASS FRÅN ÖSTERRIKE Hultafors grundades 1883 och är idag den oomtvistade ledaren inom mätverktyg i Norden.

S

amarbetet med den österrikiska vattenpasstillverkaren Sola formaliserades 1992, något som bidragit till att Hultafors kunnat odla rollen som en av världens ledande leverantörer av vattenpass.

Sortimentet rymmer hundratals modeller, samtliga med innovativa egenskaper vad gäller greppvänlighet, genomskinlighet och hållbarhet. LÄS MER PÅ HULTAFORS.SE

SNICKERS FLEXIJACKA 3-lagers vattentät skaljacka med stretch, tejpade sömmar, ergonomisk passform och formade ärmslut för maximal komfort och rörelsefrihet. Rymliga framfickor som även kan användas som ventilationsöppningar.

PRISBELÖNTA VATTENPASS Exempel från Solafabrikens utställning: Ett slagtåligt vattenpass som tål temperaturer mellan –15°C och +60°C. Okrossbara blocklibeller med mycket hög genomskinlighet och hållbarhet. Våglibell med förstoringsglas och självlysande reflektor. Libellvätskan är en lättflytande färgad oljeblandning som ger bubblan optimala möjligheter att röra sig. Motståndskraftig mot ultraviolett ljus och temperaturförändringar. Bubblan påverkas inte av statisk elektricitet eftersom vätskan är antistatisk.

HÖST 2 0 1 7

| 23


KRÖNIKA

SÅ FIXAR DU

FACEBOOK Innehållsmarknadsföring, eller ”content marketing” som det också kallas, handlar om att löpande skapa och dela med sig av information som är värdefull för just dina kunder. Kom ihåg att det inte är det samma som klassisk försäljning.

A Lisa Bergsten, Projektledare Helikopter Brand Design

tt skapa och dela innehåll för sociala medier kan liknas vid lägereldar där människor samlas, samtalar och engageras. Se det gärna som en fortlöpande process snarare än en kampanj som händer under en kortare tidsperiod. Därför ska du synas på Facebook Syftet är att förändra och/eller förstärka önskvärda beteenden för att attrahera såväl nya kunder som att behålla befintliga. Facebook är det överlägset största nätverket bland svenska internetanvändare. Mer än hälften av alla svenskar finns på Facebook varje dag samtidigt som drygt 70 % besöker det sporadiskt. Därför är det viktigt att bli delad och ha fans Alla de stora sociala plattformarna, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter och YouTube,

24 |

H Ö ST 2 0 1 7

» Facebook är det

överlägset största nätverket bland svenska internetanvändare «

har alla gått från den traditionella tidslinjebaserade innehållsmodellen och blivit mer ”algoritmstyrt”. Det betyder att det mesta baseras på vad användarna själva gör när de är aktiva i sina egna flöden. ”Gilla”, kommentarer, relationer, incheckningar, delningar kallas gemensamt för ”interaktioner”, och det är denna användardrivna modell som till stor del styr utvecklingen i sociala medier just nu.


SÅ HANTERAR DU DIN FACEBOOK 1. KOMMUNICERA! Betrakta allt som en tvåvägskommunikation snarare än ”monolog”. Var inte rädd för kritik och se till att hantera den snabbt när den uppstår. Kom ihåg att du själv väljer och kan alltid hänvisa till telefon för vidare diskussion (för att inte riskera ändlös dialog på nätet).

2. SVARA SNABBT Dina följare är otåliga och tvekar inte att ge feedback ”i steget”. Svara alltid så snabbt som möjligt och bemöt kommentarerna konstruktivt, oavsett om det är kritik eller beröm.

3. SVARA KONSEKVENT Försök att hålla ett professionellt och likartat tonläge över tid. Säkerställ hög och jämn frekvens samt tonalitet.

4. TYDLIGT ANSVAR Tydliggör det interna ansvaret för vem som publicerar, svarar och bevakar flödet. Till vem skickar medarbetarna tips om innehåll? Hur tas lämpliga bilder fram?

SÅ LÄGGER DU UPP ANNONSER OCH SPONSRAT INNEHÅLL På grund av det ”algoritmbaserade” flödet har det blivit allt svårare för företag att nå ut utan att betala. Att annonsera och sponsra inlägg på Facebook är viktigt för att nå bred spridning. Du går igenom tre steg för att annonsera och sponsra på Facebook; ”kampanj”, ”Ad set” och ”Annons”.

1. På kampanjnivå sätter du målet med kampanjen. Det kan vara att få fler att gilla sidan, erhålla videovisningar eller få dem att klicka på en länk. 2. På Ad-set nivån gör du inställningar som gäller för en eller flera annonser. Där väljer du målgrupp, tidsperiod, budget och andra parametrar. 3. På den sista nivån, annons, justeras annonsens utseende. Bild, text och “call-to-action” (det du vill att användaren ska göra). Här kan du också förhandsgranska annonsen i olika format.

KOM IHÅG ATT FÖLJA UPP Det är bra att göra löpande uppföljningar. Lär dig statistikverktygen så har du en riktigt värdefull källa till kunskap och löpande förbättringsarbete. Bra frågor att ställa sig: ∙ Många gillar bara bilderna men kommenterar inte. Varför? ∙ Når vi rätt målgrupp? Om inte, beror det på budskap, bildval eller något annat? ∙ Kanske har du delat en video som alla tittar på utan ljud. Är videon textad? ∙ Har ni gjort upp om vem som ansvarar för uppföljning och analys?

HÖST 2 0 1 7

| 25


GOSHPARTNERN SOM TAR

FIGHTEN MOT SKADOR PÅ JOBBET

TEXT: Andreas Thunholm FOTO: Snickers Workwear

SNICKERS NYA

TEKNISKA LÖSNING PÅ WORKWEAR

E

nligt en ny undersökning bland svenska hantverkare slarvas det rejält med skyddsutrustningen. – Här har vi en viktig funktion att fylla genom att utveckla ännu smartare arbetskläder., säger Camilla Monefeldt Kirsten, affärsområdeschef på Snickers workwear. SIFO-undersökningen visar på en oroväckande utveckling eftersom de flesta professionella hantverkare arbetar i miljöer där de utsätts för högt buller, damm, tunga lyft och ofta arbetar knästående. Många hantverkare uppger

26 |

H Ö ST 2 0 1 7

att de lider av värk och smärta, mest i knä och rygg. Det gäller mer än 60 procent av de svarande. – Att göra det i flera år utan att skydda sig ordentligt kan få allvarliga konsekvenser för hälsan, säger Eva Vingård, professor emeritus i Arbets- och miljömedicin vid Uppsala Universitet. Med hjälp av nyutvecklade arbetskläder med smarta funktioner kan hantverkaren påminnas om bullernivå och antal knänedslag per dag och larmas om ljudnivån varit för hög eller om knäskydden behöver bytas.

– Mycket viktig information för att på både kort och lång sikt undvika arbetssjukdom och skador, säger Camilla Monefeldt Kirstein. Det finns flera skäl till att hantverkarna slarvar med att skydda sig. I undersökningen uppger de lathet, tidspress och krav på effektivitet. Hälften anser att för mycket skyddsutrustning hindrar dem i deras arbete. Mer än var femte säger att arbetsgivaren inte alltid förser dem med den skyddsutrustning och arbetskläder som behövs.


FAKTA FRÅN UNDERSÖKNINGEN: • 50 procent använder sällan eller aldrig andningsskydd när de borde. • Endast 10 procent använder alltid andningsskydd. • Endast 31 använder alltid knäskydd. • 39 procent byter aldrig de knäskydd som används (som slits ut precis som skosulor). • Endast 39 procent använder alltid hörselskydd. • Endast 39 procent använder alltid hjälm. • Endast 26 procent använder alltid skyddsglasögon.

SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL: Kantar Sifo har under perioden 15 december 2016 till 4 januari 2017 intervjuat 441 hantverkare verksamma inom olika yrkesområden i Sverige.

HÖST 2 0 1 7

| 27


ANNONS HELLY HANSEN WORKWEAR

CHELSEA EVOLUTION DEN NYA KOLLEKTIONEN CHELSEA EVOLUTION TÄNJER PÅ GRÄNSERNA FÖR ARBETSKLÄDER OCH ERBJUDER NYA MATERIAL, BÄTTRE HÅLLBARHET OCH UTOMORDENTLIG DESIGN. DEN HÄR NYA KOLLEKTIONEN HÖJER RIBBAN I FRÅGA OM KOMFORT OCH SKYDDAR DIG I ALLA VÄDER.

77441 CHELSEA EVOLUTION BYXA

CHELSEA EVOLUTION SKOR Förhöjd i rygg för bättre komfort

YKK®-dragkedja

Breda bältestunnlar för extra styrka och stabilitet

78230_992

Tumstocksficka Fyrvägsstretch Knäskyddsfickor i Cordura®material

Förstärkningar i Cordura®-material

78224_992

Fåll i benavslut ger möjlighet till 5 cm extra benlängd

78262_992

28 |

H Ö ST 2 0 1 7


TÄVLA MED GOSH & HELLY HANSEN OCH

VINN EN UPPLEVELSE I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD MED RIB ELLER STRIDSBÅT 90

FÖR ATT VARA MED OCH TÄVLA: 1) Lägg valfri beställning på antingen Helly Hansen Chelsea Evolution byxa (77441) eller valfria Chelsea Evolution skor (78224 / 78262 / 78230) 2) Fyll i kupongen och lämna den till din lokala GOSH butik Du och en vän, tillsammans med din lokala återförsäljare bjuds på upplevelse, middag- och övernattning. I priset ingår Event med ribbåt eller Stridsbåt 90 i Stockholm skärgård, middag och övernattning.

NAMN: FÖRETAG: KONTAKTUPPGIFTER: GOSHBUTIK:

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tidpunkt bestäms vid utnämning av vinnare och efter säsong. Tävlingen pågår till och med 15:e december 2017. Värde ca. kr. 10 000:- Juryns beslut kan inte överklagas.

HÖST 2 0 1 7

| 29


ARTIKEL

VARUMÄRKET SOM STÅR DISTANSEN TEXT: Gosh FOTO: Avignon, iStock

» Samarbetet med Gosh känns mycket spännande. Vi ser goda utvecklingsmöjligheter och hoppas på att lyfta i samarbete med kedjans starka lokala butiker och medlemmar « MATS THORELL, VD AVIGNON

A

vignon är ett svenskt företag som etablerades 1994 av grundaren och ägaren Mats Thorell som startade karriären som långdistanslöpare och representerat Sverige världen över. Med denna erfarenhet i bagaget – den grundläggande prövningen och kunskapen om vad som fungerar bäst för fötter, ben och kropp – startades Avignon.

30 |

H Ö ST 2 0 1 7

Idag arbetar företaget med utveckling och försäljning av strumpor, sulor, stövlar, skor och kängor med ledstjärnan ”passform och kvalitet för alla”. På kundlistan finns över 500 återförsäljare och bolagets produkter exporteras till ett 20-tal länder med hjälp av arton tillverkande fabriker.

Tillverkning i världen – Tillverkningen sker främst i Europa och till viss del i Sverige. Enstaka modeller av stövlarna produceras i Asien. Avignon vänder sig främst till utövare av sport, jakt, fiske, sjukvård och människor på yrkessidan, säger Mats. Thorell har tidigare representerat Sverige som 5 000- och 10 000 meters-


ARTIKEL

STÖVLAR, SOCKOR OCH SULOR AV ALLRA HÖGSTA KVALITET ÄR AVIGNONS KÄNNETECKEN. HÄR FINNS NÅGOT FÖR ALLA.

GOSH NYHET

AIR FLOW 4.5 Extremt stötdämpande sula för alla idrotter och situationer. Air-Flow-teknologin dämpar hela foten och stabiliserar hålfoten effektivt.

YETI SAFETY Exklusiv stövel från Avignon med helgjuten, superlätt vattentät i EVA-material. Läs mer på gosh.nu eller i Gosh produktatalog.

TIPS NÄR DU VÄLJER SKOR löpare i över 130 olika länder. Som en av de första sponsrade svenskarna sprang han i skor från Nike innan karriären rundades av i slutet av 80-talet och ledde in honom på entreprenörskapets väg. Patenterad ”Air-Flow-teknik” – Marknaden för sulor och strumpor är ganska underutvecklad. Vi jobbar med Air flow-teknologin som är ett sydkore-

anskt patent, sager Mats. Air flow-tekniken går att anpassa till de flesta sorters skor och skapar en mjuk, fotriktig känsla med stötdämpning som lämpar sig särskilt för idrottare och liknande situationer. Air flow-tekniken dämpar och stabiliserar hålfoten effektivt och är särskilt effektivt mot till exempel hälsporre.

Tänk på att hälkappan ska vara ganska hård och sulan ska ha rätt böjning. Fotriktiga skor är jätteviktigt, precis som att grunden för ett hus behöver vara välgjord. Dämpning är a och o för ett fotriktigt liv. När du väljer en stövel, tänk på att glappet ska vara så litet som möljigt. Sulor är perfekt komplement när du vill använda dig av dina snygga skor.

HÖST 2 0 1 7

| 31


ARTIKEL

GOSH ROCKAR LOSS PÅ TEXT: Andreas Thunholm FOTO: Gosh

Sweden Rock Festival har vuxit till en av de mest kända rock- och metal-festivalerna i världen med 33 000 årliga besökare från mer än 50 länder. Vi bestämde oss för att göra ett studiebesök och odla affärsrelationer mellan gitarrsolo och falsettsång.

I

år var Gosh, som en av de stora kedjorna i Sverige, inbjudna till Sweden Rock Festival av festivalsponsorn Fristads. Hårdrockssemestern var välförtjänt för deltagarna som vunnit sina platser i en tävling arrangerad av Fristads. Årets festival blev ett äventyr med många härliga minnen för såväl medarbetare som kunder till ett flertal Goshbutiker. Här fick ”Gosharna” prova den alldeles speciella festivalandan som bara riktiga hårdrocksfans klarar av att skapa. En av höjdpunkterna var Aerosmithkonserten men även (den något

udda aktiviteten för att vara hårdrocksfestival) skidskytte fick provas på med representanter för landslaget på plats. Världens största hårdrocksakter Sweden Rock har genom åren haft ett antal världsband som Judas Priest, Accept, Alice Cooper och Soundgarden med flera på plats. I år var headlinern Aerosmith med evigt unge Steven Tyler i fronten. In Flames avslutade festivalen efter att Scorpions, Saxon, Ratt, Treat och Electric Boys alla besökt någon av festivalområdets scener. Fristads har tagit fram en kollektion

Svenska skidskyttelandslaget fanns på plats och lånade ut sin utrustning.

32 |

H Ö ST 2 0 1 7

kläder som passar särskilt bra för alla hårt arbetande hårdrocksfans där ute. I kollektionen finns allt från merchandise och sweatshirts till fodrade arbetsjackor och slitstarka denimbyxor. - Årets bästa minne? Ja, det var nog när Aerosmith rev av sin världshit Crazy. En tidlös hårdrocksklassiker. Allt som allt ett fantastiskt minne som sent ska glömmas, avslutar Caroline Rosado, VD på Gosh. Läs mer om Fristads samarbete med Backyard Babies på sidan 8. Tävla om en signerad hoodie på sidan 7.

Hårdrockssnack i Fristads vip-tält på festivalområdet. I mitten Tore Sahlin – se reportage om Tores butik på sidan 16.


ARTIKEL

» Här har världsartister som Aerosmith, Kiss, Guns n´ Roses, Black Sabbath och Mötley Crue frälst hundratusentals fans genom åren.«

» En av de största stunderna var absolut när Aerosmith klev på scenen på sin sista världsturné « CAROLINE ROSADO, VD GOSH

HÖST 2 0 1 7

| 33


TREND

AFTER WORK Vill du känna dig smart, avslappnad eller festfin idag? Gosh har grejerna som gör både arbetsdag och fritid lite roligare.

FESTFIN Lätt insvängd klänning med rundad hals. Diskret skärning, fod-rad och antistatbehandlad. Passar lika bra till vardag som till fest. HEJCO / REK.PRIS: 999 KR

SMARTWATCH LED-klocka med 1.44” pekskärm. Anslut till mobilen via Bluetooth och ta emot meddelanden. Svara på telefonsamtal via inbyggd högtalare och mikrofon. Även musikspelare och fjärrkontroll för kameran. 45 min samtalstid. AVENUE / REK.PRIS: 352 KR*

34 |

H Ö ST 2 0 1 7

TERMOSMUGG

MJUKLANDA

Hållbar och läckagesäker termosmugg i rostfritt. Idealisk för resor, passar de flesta hållare. Varm dryck (8 h), kall dryck (24 h).

Extremt stötdämpande sula för vardag och idrott. Air-Flow-teknologin dämpar och stabiliserar.

AVENUE / REK.PRIS: 195 KR*

AVIGNON / REK.PRIS: 262 KR

BUSINESSMINDED Exklusiv strykfri skjorta med 100 % businesskänsla. Klassisk med kontrastfärgad ”cut-away”-krage. ID / REK.PRIS: 462 KR

ALLA PRISER EX. MOMS.


TREND

& BUSINESS När du känner för att putsa upp din affärsmässiga sida är Gosh den perfekta partern. Här hittar du praktiska, snygga och smidiga saker för alla arbetsdagar.

LET IT RAIN 23” Lucy automatiskt paraply med metallskaft, metallram, EVA-handtag och snygg design. Låt regnet komma. BULLET / REK.PRIS: 83,60 KR*

FÖRSTKLASSIG RESA

OXFORD Slimmad datorväska som passar de flesta 15.6” laptops. Smarta fickor för surfplatta och andra tillbehör. Löstagbar och justerbar axelrem.

Hannover ”non woven” resegarderob med praktiskt bärhandtag. Rymmer en kostym. BULLET / REK.PRIS: 64 KR*

AVENUE / REK.PRIS: 329 KR*

IPADFODRAL Snyggt och praktiskt iPadfodral med anteckningsblock i A5-format. Fäll upp, surfa runt och notera. ELLEVEN / REK.PRIS: 319 KR*

* PRISET GÄLLER VID VOLYMKÖP, 10, 25 ELLER 50. KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION.

HÖST 2 0 1 7

| 35


ARTIKEL

6 SÄTT ATT UNDVIKA DIGITAL STRESS Digitala medier är en stressfaktor eftersom vi finns konstant tillgängliga. Jobbmail, meddelanden och sociala medier pockar på uppmärksamhet dygnet runt. Skapa rutiner för att kunna koppla bort mellan varven och minimera riskerna av stress som i värsta fall kan leda till utbrändhet. Här kommer några nyttiga tips som du kan tänka på.

1. SÄTT TYDLIGA GRÄNSER Du behöver inte vara tillgänglig 24 timmar om dagen 7 dagar i veckan. Stäng av mobilen, t.ex från kl. 20.00 varje kväll. Kolla inga mail eller flöden i sociala medier före kl. 07.00 morgonen därpå.

2. TRENDSPANA LAGOM Du behöver inte alltid vara i framkant och ha koll på alla nyheter. Det är helt okej att ibland hänga på trender och nya saker en tid efter att de har lanserats. Att alltid sträva efter att vara först kan skapa skadlig stress.

3. ÄG DIN ARBETSTID OCH FRITID Du behöver inte alltid lyssna på Spotify eller en podcast till och från jobbet. Du måste inte alltid sitta med datorn i knät framför tv:n. Lämna dator och mobil utanför sängen, gör sovrummet till en digital frizon.

4. STÄNG ALLA ”PUSHFUNKTIONER” Få saker är så stressande som pling från telefonen. De flesta digitala aktörer vill gärna att du aktiverar notiser som ständigt pockar på uppmärksamhet. Stäng dem och våga låta människor ringa istället då det är akut.

5. AVINSTALLERA APPAR Börja med att testa och se om du klarar dig en vecka. Sociala medier är ett effektivt sätt att kommunicera, men de tar också väldigt mycket tid. Behöver du verkligen alla appar?

6. ANALOGA AKTIVITETER Satsa på hälsa och vänner! Gå till gymmet, ta en löptur, simma och promenera. Läs en bok, ta en fika och ät på restaurang. Gör det till en rutin att lägga bort mobilen.

36 |

H Ö ST 2 0 1 7

» Se dig omkring när du är ute och möter människor. Många är asociala och tittar i mobilen istället för att prata med sina vänner. Vill du verkligen vara så när du är bland andra? « PETER MACKHÉ, DIGITAL MEDIA STRATEGIST


NYA GOSHMEDLEMMAR

GOSH-FAMILJEN VÄXER Gosh hissar upp tre nya flaggor i Örnsköldsvik, Söderhamn och Stockholm. Säg hej till tre nya medlemmar som brinner för stil, skydd och extremservice. 1. VILKA ÄR NI? 2. HUR LÄNGE HAR NI HAFT BUTIKEN? 3. VAD BRINNER NI FÖR? 4. FAVORITPRODUKT I GOSHSORTIMENTET? SBS REKLAM, SÖDERHAMN

MT YRKESKLÄDER, STOCKHOLM

TRACK SCREEN, ÖRNSKÖLDSVIK

1. Vi är SBS Reklam AB och medarbetarna heter Anna, Anette och Jenny (butik), samt Uffe, Lars och Joel på skylt- och dekorsidan.

1. Vi är MT Yrkeskläder Stockholm AB. Dan Thelin är ägare/vd och Kerstin Bäcklund är säljare.

1. Vi är Track Screen i Örnsköldsvik AB och våra medarbetare heter Birgitta Forsberg, Maria Edstrand, Per Pettersson, Annica Moberg och Jenny Edblom.

2. Uffe har haft företaget i elva år och allt startade med solfilmsmontering på bilar hemma i garaget. Idag handlar det mest om snygga, säkra och funktionella yrkeskläder. Vi löser de flesta behov inom yrkes/profilkläder samt förädling av dem. Vi kan också företagsprofil, skylt, bildekor, foliering och banderoller bland mycket annat. 3. Vi är ganska breda och satsar på att hjälpa alla våra kunder på bästa sätt. Vi sätter en ära i att hålla deadlines även om det betyder helg- och kvällsjobb. Kunden ska alltid få det vi lovat. 4. Vi har många favoriter men om vi ska nämna någon tycker vi alltid det är intressant att prata Snickers tillsammans med deras representant Tibor.

2. Vi har funnits i fem år efter uppköp av namn och lokal. Därefter har vi känt oss för, lyssnat på marknaden och kommit fram till att vi vill satsa på att vara experter inom yrkeskläder. Nästa steg i den satsningen tar vi nu när vi blir fullvärdiga medlemmar i Goshkedjan. 3. Vi inriktar oss på mindre och medelstora kunder som söker hög grad av service och kvalitet. 4. Skor! Vi gillar skor, tänker skor och brinner för rätt råd när det gäller ett av yrkesmänniskornas viktigaste ”verktyg” – fötterna.

2. Vi har funnits i två år med nuvarande ägarna Birgitta, Maria och Per, men totalt har företaget funnits i 37 år varav Birgitta varit med i 27 av dessa. Maria var säljare i 16 år innan hon kom med som delägare. Resan har varit rolig och utvecklande. Den nya ägargruppen känns otroligt spännande. 3. Lokalt jobbar vi stenhårt med med både service och kunskap. Båda delarna är nödvändiga för att upprätthålla ett starkt och attraktivt erbjudande. 4. Efter många år i branschen känner vi oss trygga i vår breda produktkunskap. Den bredden, i kombination med starka kund- och leverantörsrelationer är vår styrka.

HÖST 2 0 1 7

| 37


ARTIKEL

ÖKA DITT DIGITALA DRIV TEXT: Andreas Thunholm FOTO: Adaptive Media

Alla Goshkunder erbjuds just nu möjligheten att starta sin egen, kundunika webbshop. En tjänst som kommer att underlätta vardagen för många företagare.

G

oshpartnern Adaptive Media vet det mesta om E-handel, något våra kunder nu upptäcker med Gosh nya E-handelslösningar. Adaptive Media är en digital byrå som lever på att förbättra människors tillvaro (och inställning till teknik) genom att skapa smarta, användbara lösningar som svar på komplexa problem. - Vi är övertygade om att digital utveckling både kan, och ska, kännas som hjälpmedel snarare än hinder. Något vi visar varje dag med våra lösningar, säger Johan Vallstrand på Adaptive media.  Som kund, oavsett om det är privat eller företag, förväntar du dig full service online. Det ska vara samma höga servicenivå, “uppassning” och utbud som i butik. Allt Adaptive Media bygger är webbaserat och alla i arbetsteamen har en särskild passion för, och ser, potentialen i allt som kan göras med hjälp av modern webbteknik. 

38 |

H Ö ST 2 0 1 7

KONTAKTA DIN LOKALA GOSHBUTIK SÅ HJÄLPER VI DIG ATT ÖPPNA DIN EGEN, KUNDUNIKA WEBBSHOP LÄS MER PÅ SID 5 OCH GOSH.NU


ARTIKEL

FAKTA OM SVERIGES E-HANDEL ∙ E-HANDELN I SVERIGE OMSÄTTER DRYGT 100 MILJARDER KRONOR. ∙ E-HANDEL B2B ÄR ETT AV DE OMRÅDEN SOM VÄXER SNABBAST JUST NU. ∙ MER ÄN HÄLFTEN AV B2B-FÖRETAGEN SÄLJER DIGITALT IDAG. ∙ 50 % AV B2B-FÖRETAG SOM ÄNNU INTE SATSAT PÅ DIGITAL HANDEL GÖR DET INOM TRE ÅR.

VISSTE DU ATT… MER ÄN 50 % AV SVENSKARNA WEBBSHOPPAR VIA MOBIL ELLER SURFPLATTA. SIDAN MÅSTE ANPASSAS TILL OLIKA SKÄRMSTORLEKAR ANNARS GÅR MÅNGA KÖP FÖRLORADE

HÖST 2 0 1 7

| 39


ARTIKEL

SÅ FÅR DU EVIG FINGERTOPPSKÄNSLA TEXT: Andreas Thunholm FOTO: ejendals

Göran Ström är inte mannen som predikar. Som produktchef på det svenska hand- och fotskyddsföretaget Ejendals AB låter han kunderna bilda sig sin egen uppfattning.

V

id lanseringen av TEGERA® Infinity™ står Göran på scenen framför handskexperter som sett och kan allt om handskar. Han väljer ut en frivillig som får ögonbindel och två olika handskar på händerna. På frågan om vilken av handskarna som känns mjukare, smidigare och har bättre passform håller personen upp handen med tegerahandsken och berättar att ”den känns som en andra hud”. Inom en kvart sjuder lokalen av aktivitet när samtliga experter står på scenen och själva tar del av det som Göran Ström kallar för ”infinitykänslan”. - Jobbar du med biltillverkning eller i ett lager är du säkert bekant med känslan av en gummiöverdragen handske som känns stel och klumpig. Tänk dig

istället en skyddshandske, så smidig och komfortabel att det känns som att du inte har någon handske på dig alls, säger Göran Ström. I

OEKO-TEX®-godkända TEGERA® Infinity™ är den nya generationens extramjuka, doppade skyddshandskar som är designade och utvecklade av Ejendals. Genom åren har TEGERA®produkterna skapat ett bra rykte bland skyddsingenjörer och arbetslag över hela Europa för den innovativa kombinationen av ergonomi, funktion och säkerhet. Genom åren har TEGERA® handskar utvecklat ett närmast kultliknande följande på tusentals arbetsplatser i Europa och utökar nu sin globala verksamhet.

FAKTA TEGERA® INFINITY™ Hemligheten bakom ”Infinitykänslan” är en patenterad tillverkningsprocess som kombinerar moderna doppningsmaterial med extramjuka skyddsfibrer. Allt handlar om att få stickning, doppning och garn att jobba ihop för att ge en mjuk fingertoppskänsla och exakt hantering. För närvarande finns Infinitykollektionen tillgänglig i sju modeller, men ska bli fler med tiden. Tillsammans med sina kunder har Ejendals utvecklat säkerhetskonceptet ”noll skador-visionen”. Det familjeägda företaget har 360 medarbetare, är verksamt i hela världen och specialister på skyddshandskar sedan 1949. Bolaget utvecklar också skyddsskor under varumärket JALAS®.

40 |

H Ö ST 2 0 1 7

N

F

I

N

I

T

Y

TM


ARTIKEL

BÄST I KLASSEN TEXT: Andreas Thunholm FOTO: Solid Gear

Star Camo Infinity GTX (samt modellen med tillägget ”mid”) är Tradeports senaste innovationer som möjliggör helt nya nivåer av dämpning och komfort, något som tidigare varit i princip omöjligt inom kategorin skyddskor.

T

ack vare den mest responsiva stötdämpningen hittils - Solid Gear ETPU – kan du vara säker på att få mer energi tillbaka än vad du ger. Ovandelen med GORE-TEX® Pearl-membran, Cordura och stretch ger modellen oslagbara egenskaper när det kommer till andningsförmåga, passform och flexibilitet. Självklart är den 100 % vattentät. Star Camo Infinity GTX low har den nyutvecklade NANO-tåhättan. Med NANO-teknik blir tåhättan 40 % starkare än glasfiber, lättare än andra material och tunnare än andra ickemetalliska tåhättor. PU-foam Sock Technology möjliggör att komforten i denna sko är bäst i klassen. SRC-klassning säkerställer högsta nivå för halkskydd.

FAKTA STAR CAMO INFINITY GTX (LOW RESP. MID) • Nya nivåer av dämpning • GORE-TEX® Pearl-membran, Cordura och stretch • 100 % vattentät • NANO-tåhätta • PU foam sock technology • SRC-klassat halkskydd (högsta nivån)

HÖST 2 0 1 7

| 41


3 SNABBA

2

1

3

5

TRE SNABBA

4

1. VAD SKAPAR OCH DRIVER LÖNSAMHET I DITT FÖRETAG? 2. VAD ÄR DET VIKTIGASTE I DITT LEDARSKAP FÖR ATT NÅ LÖNSAMHET? 3. HUR BLIR SMÅ FÖRETAG LÖNSAMMA?

1. YVETTE GILBERT

3. TORSTEN JANSSON

5. CAROLINE ROSADO

1. Salming garanterar kvalitet & design vilket ger Gosh och andra återförsäljare större affärsmöjligheter. Det skapar omsättning hos Salming vilket genererar lönsamhet. 2. Tydlighet i vald riktning och fokus på vilka mål som ska nås. På så sätt fokuserar alla på samma saker och vi uppnår resultat. 3. Våga bestämma vad du ska vara framgångsrik på och fokusera på detta. Då blir du riktigt bra på något och som minskar risken för spridande av dina satsningar som har en tendens att bli dyrt.

1. Det finns inga enkla svar, men en viktig del för oss är att ha stora volymer och klara av att producera rätt kvalitet med hög servicenivå. Starka varumärken är viktigt faktorer. Csr växer i betydelse och självklart är kompetent och engagerad personal en nyckelfaktor. 2. Att dagligen och hela tiden arbeta aktivit med ovanstående frågor. 3. Ha ett aktivt säljarbete, satsa på rätt varumärken och se till att ha god kostnadskontroll.

1. Hög servicegrad, flexibilitet och kvalitet i alla led utvecklar och maximerar vår affärsmodell. Vi tror på långsiktighet och partnerskap för att nå lönsamhet och stabil tillväxt. 2. En gemensam målbild som hela teamet kan sluta upp kring och fatta beslut utifrån. Det är viktigt att hela tiden vara lyhörd under resans gång. 3. Förbättrad struktur (ibland ganska ostrukturerade verksamheter), ständig kostnadskontroll (kan avgöra både enskild affär som hela affärsmodellen) och högt fokus på försäljning.

VD, Salming underwear

2. STEFAN DINÉR VD, Fristads

1. Affärsmannaskap, kostnadsmedvetenhet och ständigt förbättringsarbete - från produktutveckling till leverans. 2. Att skapa rätt förutsättningar för att ta genomtänkta kommersiella beslut. Något som bland annat skapas genom engagerade medarbetare. 3. Att äga sin lokala marknad genom nära samarbeten med kunderna. Våga ta betalt för din service och dina tjänster. 42 |

H Ö ST 2 0 1 7

Koncernchef, New Wave Group

4. MAGNUS ANDERSSON VD, Orrefors/Kosta Boda

1. Två saker: för det första engagerade och duktiga medarbetare som bidrar till att skapa värde. Högt fokus på produktutveckling och att lyssna på, och ge kunderna vad de efterfrågar. 2. Att ge medarbetarna självförtroende och självkänsla i kombination med hög försåelse för att en sparad krona är en tjänad krona. 3. God kostnadskontroll och koll på likviditeten. Det i kombination med ovanstående är framgångsfaktorer.

VD, Gosh

”CSR VÄXER I BETYDELSE, ENGAGERADE MEDARBETARE ÄR EN NYCKELFAKTOR” TORSTEN JANSSON, NEW WAVE GROUP


HÅLL UTKIK EFTER JULFOLDERN 2017 FYLLD AV KVALITETSPRODUKTER OCH SÄRSKILT UTVALDA ERBJUDANDEN HÖST 2 0 1 7

| 43


DET BÄSTA INOM PROFILERING & YRKESKLÄDER Gosh är Sveriges ledande medlemsägda kedja och en fullserviceleverantör till företag, stat och landsting. Nu finns vi på 37 platser i landet och är specialister på profilprodukter, företagsgåvor, yrkeskläder och skyddsutrustning. Vi erbjuder personlig service och smarta lösningar specifikt för dina behov.

VI FINNS PÅ DESSA ORTER ARBOGA POPS- PO PERSSON AB AVESTA ENTRÉMATTAN AB BODEN BIXZ YRKESKLÄDER & FÖRETAGSPROFILERING AB EMMABODA LINDAHLS YRKESKLÄDER AB GÄVLE DELTAB PROFILPLAGG AB HISINGSBACKA TRM WORKWEAR AB HUDIKSVALL HUDIKPROFIL AB HÄSSLEHOLM BMS I HÄSSLEHOLM AB KARLSKRONA PROMERA YRKESKLÄDER AB KRISTIANSTAD KRISTIANSTAD TEXTIL AB KUNGSBACKA TRM WORKWEAR AB LANDSKRONA PL WORKWEAR AB LULEÅ HEIKKIS & IDÉPOOLEN AB MALMÖ W.O.R.X (WIND OR RAIN XTRATECH AB) MALUNG HEIKKIS & IDÉPOOLEN AB NORRTÄLJE 4 WORK YRKESKLÄDER AB PITEÅ ARBETE + ÄVENTYR AB PITEÅ IDÉPOOLEN I PITEÅ AB SKOGÅS MATTSSON KONTOR SKURUP ACTION & TREND AB STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB JÄRFÄLLA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SOLLENTUNA STOCKHOLM 4 WORK YRKESKLÄDER AB SÄTRA STOCKHOLM ARBETSKLÄDHUSET AKH AB BROMMA STOCKHOLM ARBETSKLÄDHUSET AKH AB STOCKHOLM STOCKHOLM MT YRKESKLÄDER AB NACKA SUNDSVALL BACKMARKS AB SÖDERHAMN SBS REKLAM AB SÖDERTÄLJE PROFILMAKARNA I SÖDERTÄLJE AB TOMELILLA SAHLINS PÅ ÖSTERLEN AB UPPSALA ARBETSKLÄDHUSET AKH AB VISBY FÖRETAGSSPECIALISTEN AB VÄSTERÅS ARBETSKLÄDHUSET AKH AB VÄXJÖ LINDAHLS YRKESKLÄDER AB ÄLMHULT FANHULTSTVÄTTEN AB ÖREBRO INDUSTRIHANDEL AB ÖRNSKÖLDSVIK TRACK SCREEN AB

GOSH AB, Segelbåtsvägen 2, SE-112 64 STOCKHOLM, SWEDEN +46 (0)8-685 67 00, Fax: +46 (0)8-685 67 00, www.gosh.nu

Gosh Magazine Nr 6  

Gosh Magazine Nr 6

Gosh Magazine Nr 6  

Gosh Magazine Nr 6

Advertisement