Page 1

„

Odmerke zdravila običajno lahko razvrstimo tako, da se prilegajo otrokovemu dnevnemu urniku. Ko pa navodilo zahteva jemanje v razmiku določenih ur, npr. na 8 ur 1 žličko, je potrebno upoštevati navodilo in zdravilo dajemo v predpisanih časovnih razmikih.

„

Če je potrebno jemati zdravilo na prazen želodec, naj ga otrok zaužije vsaj eno uro pred ali dve uri po obroku hrane. Jemanje s hrano pomeni uživanje zdravila ob obroku hrane.

„

Nikdar se pred otroci ne pretvarjamo, da so zdravila bonboni ali običajne pijače, saj so zaradi izgleda zdravila pogosti vzrok zastrupitve pri otrocih.

„

Zdravila za otroke naj ne vsebujejo acetilsalicilne kisline.

„

Kadar uporabljamo za otroke zdravila, ki jih dobimo v lekarni brez recepta, se natančno držimo navodila za odmerjanje in upoštevamo najdaljši čas samozdravljenja, ki je dovoljen za otroke.

„

Pravilna in varna uporaba zdravil pri otrocih

Starši se nemalokrat sprašujemo, kako naj pri svojemu bolnemu otroku pravilno in varno uporabljamo zdravilo?

Otroku nikdar ne dajemo niti najmanjšega odmerka zdravila, namenjenega odraslemu, ne da bi se posvetovali z zdravnikom ali farmacevtom.

Pri dajanju zdravila otroku je zelo pomembno, da upoštevamo: „

„

Zdravila vedno shranjujemo nedosegljiva otrokom, najbolje zaklenjena v predalu ali v omari. Niti zdravila, ki ga otrok sicer jemlje, ne puščamo v dosegu njegovih rok.

„ „

predpisani odmerek zdravila, časovni razmik med posameznimi odmerki in navodilo za pravilno uporabo zdravila.

Pri dajanju zdravila otroku moramo biti odločni. Če otrok pri jemanju zdravila ne sodeluje, mu nikoli ne grozimo ali ga ne kaznujemo! Pri dajanju zdravila dojenčkom in mlajšim otrokom prosimo za pomoč drugo odraslo osebo ali starejšega otroka.

Obiščite nas v katerikoli enoti Gorenjskih lekarn. Za strokovni nasvet smo vam na voljo tudi na spletnih straneh www.gorenjske-lekarne.si.

prospekt-otroci-zdravila.p65

2-3

Datum priprave informacije: april 2005

Zakaj je potrebno natančno upoštevati predpisani odmerek zdravila pri dojenčkih in otrocih? Na določitev odmerka zdravila vplivata tako starost kot masa otroka. Otroci običajno potrebujejo manjši odmerek zdravila kot odrasli, saj imajo sorazmerno nižjo telesno maso. V različnih starostih se razlikuje tudi telesna sestava, razporeditev in količina telesnega maščevja in vode v telesu. Različna sta tudi razvitost in delovanje organov, zlasti jeter in ledvic. Jetrni encimski sistemi za razgradnjo učinkovin in ledvični sistemi za izločanje učinkovin ob rojstvu otroka še niso povsem razviti, zato se zdravila ne razgrajujejo in izločajo tako hitro kot pri odraslem. Zdravila se zato lahko v otrokovem telesu nevarno kopičijo in jih je potrebno uporabljati v zelo zmanjšanem odmerku, nekaterih zdravil pa pri otrocih sploh ne uporabljamo.

1.4.2005, 12:29


Farmacevtske oblike za oko

Nasveti za pravilno uporabo zdravil

Mazila Mazila uporabljamo za lokalno zdravljenje obolele ali poškodovane kože. Pri otrocih najpogosteje uporabljamo mazila za zdravljenje vnetnih sprememb, bakterijskih in glivičnih obolenj, preobčutljivosti kože…

Sirupi Najbolj znana in prav gotovo najpogosteje uporabljena oblika zdravila za otroke so sirupi. Vsebujejo zdravilno učinkovino in saharozo ali drug sladkor raztopljen v vodi, sadnih sokovih ali izvlečkih zdravilnih rastlin. Velika količina sladil in najrazličnejše arome bolj ali manj uspešno prekrijejo neprijeten vonj ali okus zdravila, zaradi katerega otroci pogosto odklanjajo jemanje zdravila. Sirup pred vsako uporabo dobro pretresemo, saj zdravilna učinkovina pogosto ni topna v sirupu in se čez čas usede na dno stekleničke. S tem se izognemo nepravilnostim pri odmerjanju zdravila. Odmerek sirupa vedno izmerimo natančno s pomočjo priložene 5 mililiterske žličke, kapalke ali merice. Po vsaki uporabi stekleničko dobro zapremo.

Nekatere sirupe lahko hranimo pri sobni temperaturi, druge le v hladilniku. Pogoji shranjevanja vplivajo na učinkovitost zdravila, zato jih je potrebno upoštevati. Na pogoje shranjevanja in rok uporabnosti sirupa opozori tudi farmacevt v lekarni ob izdaji zdravila. To velja še posebej za antibiotične sirupe, saj so pogoji shranjevanja in datum izteka roka uporabnosti po odprtju in pripravi sirupa za različne sirupe različni.

Svečke Zdravila v obliki svečk pri otrocih večinoma uporabljamo za zniževanje povišane telesne temperature, lajšanje oziroma odpravljanje bolečine in za odvajanje blata. Svečke dajemo otrokom, kadar se želimo izogniti težavam pri požiranju zdravila (na primer pri dojenčkih in mlajših otrocih, pri bruhanju…), pa tudi kadar potrebujemo hitrejši nastop delovanja ali samo lokalno delovanje v črevesju. Svečko vzamemo iz ovoja in jo previdno potisnemo otroku v danko.

prospekt-otroci-zdravila.p65

Tudi pri otrocih za zdravljenje očesnih bolezni najpogosteje uporabljamo kapljice za oko in/ali mazila za oko, ki delujejo lokalno na obolelem očesu.

4-5

Mazilo običajno nanesemo enkrat do trikrat dnevno na obolelo mesto s čistimi rokami in v tankem sloju. Nikakor ga ne nanašamo na poškodovano kožo, sluznice ali oči, če ni namenjeno zdravljenju na tem mestu. Po uporabi si umijemo roke.

Farmacevtske oblike za inhaliranje Glede na druge farmacevtske oblike imajo zdravila v obliki pršilnika s pogonskim plinom ali inhalatorja za zdravilo v obliki prahu prednost zaradi njihovega boljšega učinkovanja v dihalnih poteh. Zelo pomembna je pravilna tehnika uporabe, ki jo prikažejo v ambulanti ali lekarni oziroma je ponazorjena v priloženem navodilu za uporabo. Omogoči učinkovito zdravljenje in zmanjša neželene učinke zdravila. Veliko prednosti prinaša uporaba nastavka za inhaliranje, poznanega kot “podaljšek” ali “buča”.

Farmacevtske oblike za nos Pri otrocih pogosto uporabljamo tudi kapljice za nos, pršilo za nos ali mazilo za nos. Pred uporabo teh zdravilnih oblik vedno najprej dobro očistimo obe nosnici, najbolje s fiziološko raztopino. Kapljice za nos vkapljamo s pomočjo kapalnega nastavka. Otrok naj medtem drži glavo nazaj, počaka nekaj trenutkov, glavo ponovno dvigne in nato vdihne. Če del tekočine steče v usta, naj jo otrok izpljune. Tekočino iz pršila za nos razpršujemo v nosno votlino s pomočjo pršilnega nastavka. Stekleničko najprej dobro pretresemo, otrok naj glavo nagne naprej in ob razpršitvi zdravila nežno vdihne skozi nosnico.

Farmacevtske oblike za uho Najpogosteje uporabljamo kapljice za uho. Pri uporabi kapljic za uho je nabolje, da otrok leži na boku, po potrebi ga držimo za glavo. Kapljice previdno in nežno vkapljamo v sluhovod. Če je le mogoče, naj otrok ostane v takem položaju še nekaj minut, da se omogoči boljša porazdelitev zdravila.

Zaradi zdravilnih učinkov in možnega medsebojnega prenosa okužbe so zdravila za oko, zdravila za nos in zdravila za uho namenjena le eni osebi.

Tablete in kapsule

Posebej pozorni moramo biti na pogoje shranjevanja in čas uporabe zdravila po prvem odprtju, na kar vas bo posebej opozoril farmacevt ob izdaji zdravila v lekarni.

Zdravila v obliki tablet ali kapsul običajno dajemo le večjim otrokom. Če je le mogoče, naj otrok tableto ali kapsulo zaužije stoje ali vsaj sede, najbolje s kozarcem vode.

Za lažjo uporabo pri otrocih lahko nekatere tablete zdrobimo, kapsule pa odpremo. Zdrobljeno tableto oziroma vsebino kapsule premešamo z majhno količino vode, kar otrok potem spije. Včasih je možna tudi sočasna uporaba sadnega soka. Uživanje tablet in kapsul z mlekom običajno ni priporočeno. Možnost drobljenja tablet, odpiranja kapsul ali uživanja z drugimi tekočinami je posebej navedena v priloženem navodilu za uporabo oziroma jo bo svetoval zdravnik ali farmacevt.

Pri uporabi farmacevtskih oblik za oko naj otrok glavo nagne nazaj. Spodnjo očesno veko rahlo potegnemo navzdol, da nastane žepek – veznična vrečica med veko in očesom, ter kanemo eno kapljico oziroma iztisnemo približno 1 centimeter mazila v nastali žepek. Če so za zdravljenje sočasno predpisane kapljice in mazilo, najprej vkapljamo kapljice za oko, čez približno 10 minut pa nanesemo še mazilo za oko.

Otrokovega nosu, oči ali ušes se z nastavkom na steklenički ali tubi ne dotikamo, sicer se lahko zdravilo okuži. Če se kože ali sluznice kljub vsemu dotaknemo, nastavek temeljito očistimo.

Če je zdravilo dosegljivo v več farmacevtskih oblikah, nikoli ne dajemo otroku naenkrat več farmacevtskih oblik, ampak upoštevamo predpisan razmik med dvema odmerkoma. Primer je zdravilna učinkovina paracetamol za zniževanje povišane telesne temperature in odpravljanje bolečin, ki je lahko v obliki svečke, sirupa, zrnc ali tablete.

1.4.2005, 12:29

Pravilna in varna uporaba zdravil pri otrocih  
Pravilna in varna uporaba zdravil pri otrocih  

Pri dajanju zdravila otroku moramo biti odločni. Če otrok pri jemanju zdravila ne sodeluje, mu nikoli ne grozimo ali ga ne kaznujemo! Pri da...

Advertisement