Page 1

Svatko može naučiti crtati! Mark Linley pobudit će u vama želju da uzmete olovku u ruku i stvorite magično remek-djelo. Njegovo pozitivno stajalište jamči brze i konkretne rezultate i sve veće samopouzdanje. Naučite kako pravilno opažati i ispravno predočiti osnovni obris. Pridržavate li se ključnih pravila i praktičnih savjeta, vaš će se crtež pretvoriti u pravo umjetničko djelo! Obračunajte se s krajolicima! Saznajte kako jednostavno prikazati građevine! Uhvatite se u koštac s mačkama! Pripitomite divlje životinje! Bacite se i na ljude! Naučit ćete kako postići zapanjujuću sličnost ili kako ih karikirati u stripovske likove. Povežite sva stečena znanja i u tili čas postat ćete pravi stručnjak!

MARK LINLEY

što god poželite

NACRTATI što god poželite

NACRTATI

Kako

Kako

Kako

MARK LINLEY

NACRTATI što god poželite


Kako

nacrtati što god poželite


Naslov izvornika Mark Linley How To Draw Anything Copyright © Mark Linley 1989., 1991., 1992., 1993. and 1994. Copyright za hrvatsko izdanje © Mozaik knjiga, 2009.

Za nakladnika Alen Bodor Prevela s engleskoga Andrea Pongrac Urednica Lidija Zozoli Grafički urednik Ivica Jandrijević Oblikovanje naslovnice Ivica Jandrijević Stručna redaktura Enes Quien Lektorica Saša Vagner Perić Korektor Jakov Lovrić Tiskara Denona, Zagreb, rujan 2009.

ISBN 978-953-14-0624-6 CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 712962.

Sva prava pridržana. Ni jedan dio ovoga izdanja ne smije se, ni u cijelosti ni djelomično, reproducirati, pohraniti ili prenositi ni u kojem elektroničkom obliku, mehaničkim fotokopiranjem, snimanjem ili drugačije bez vlasnikova prethodnog dopuštenja.


Mark Linley

Kako

nacrtati što god poželite


Dragoj Pat, iz zahvale na potpori


Sadržaj 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34.

Moguće je naučiti crtati Započnite s krajolicima Ne jurite preko mostova Kako se obračunati sa stablima Otisnite se u brda Građevine u krajoliku Idemo na more Kako postići dobru kompoziciju Korisno malo pomagalo Magične životinje Ne brojite ovce Uhvatite se u koštac s mačkama Budite lukavi poput lije Vesela pogleda i kitnjasta repa Điha! Vau, vau! Pernati prijatelji Bacamo se na ljude Nos i usta Oči i uši Što s kosom Šake i stopala Ruke i noge Torzo i stražnji dio Povežite sve u cjelinu Mrtva priroda Stripovi iz fore Ciljano šaranje? Izraz lica Smiješni likovi Životinje u stripovima Crtajte smiješne stvari Kako promijeniti jednoličan dan Sami crtajte čestitke

9 11 19 25 30 35 42 48 52 55 58 62 68 72 75 79 82 88 91 95 99 103 107 111 118 122 128 132 136 141 145 149 152 156


1 Moguće je naučiti crtati Da, upravo tako! Mnogi vjeruju da je crtanje vještina koju je teško ili nemoguće savladati, ali uopće nije tako. Kad bi crtanju svi potencijalni umjetnici pristupili kao zabavi i kad bi se pridržavali određenih pravila, svi bi ga mogli uspješno savladati, jednako kao tečaj vožnje. Koliko god vam se isprva učinilo zahtjevnim, nakon nekoliko osnovnih uputa uvjerit ćete se u suprotno. Osim toga, onoga trenutka kad naučite crtati krajolike, životinje, ljude, stripove i sve drugo što se pojavljuje u ovom priručniku, bit ćete sposobni nacrtati što god poželite.

Očekujte da ćete griješiti Pri svladavanju svake nove vještine posve je logično očekivati česte pogreške i stoga se valja odmah pomiriti s time. Naime, one su sastavni dio učenja. Isto tako, uopće nije neobično da početnici bez prethodnog iskustva u jednom trenutku shvate kako su sposobni precizno nacrtati ono što vide. Za to su potrebna tek tri uvjeta: 1. dobro zapažanje 2. samopouzdanje 3. sposobnost pamćenja i primjene osnovnih načela crtanja.

Osjećaj za crtanje Namjerno nisam spomenuo vještinu uporabe olovke, pera za crtanje ili kista zato što svi oni koji su sposobni napisati svoje ime i prezime posjeduju potreban osjećaj i vještinu, što je vidljivo tijekom zamršena oblikovanja mnogobrojnih slova abecede. U prirodi nećete pronaći zahtjevnije oblike. Doduše, polupismen radnik sklon opijanju, čije su grube ruke prepune ožiljaka i žuljeva, mogao bi se zateći u nezavidnu položaju. No, s druge strane, postoje daroviti i hendikepirani umjetnici bez prstiju koji crtaju služeći se stopalima ili ustima.

Pozitivan stav Svi oni koji brzo uče obično su ushićeni svojim radom i zrače samopouzdanjem. Važno je znati da stav ima presudan utjecaj na način rada. Mnogima se još od djetinjstva utuvljuje u glavu negativno mišljenje o nekim 9


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

stvarima i svi smo često imali prilike čuti druge kako govore, primjerice: »Nisam sposoban poMOGU NE MOGU vući ni crtu.« Čim se takvo što pomisli ili kaže, izdaje se zapovijed podsvijesti, glavnom ljudskom računalu, koje potom programira osobu i ne mogu postaje nesavladiva prepreka, sve dok ne promijenimo mišljenje. Dovoljno je zauzeti negativno stajalište i svaki će vaš postupak biti isprogramiran u skladu s time. Nikad nećete biti u mogućnosti dobro upravljati olovkom ili perom i vjerno dočarati ono što vidite niti ćete biti u mogućnosti ispravno percipirati oblike ili definirati teksturu. Isključivo, vlastitom krivnjom. S obzirom da ste kupili ovaj priručnik, očigledno ste pozitivnih nazora. Ako nije tako, ubrzo ćemo to promijeniti! Kako? Vrlo lako! Samo si Slika 1 Da, doista možete naučiti crtati! recite: Sve se može naučiti. I onda to smetnite s uma. Koliko će vam vremena biti potrebno? Možda djelić sekunde, a možda još manje. Ovo jednostavno pravilo moguće je primijeniti u svakom segmentu života. Učinite li to, ništa vas neće moći zaustaviti. Hoće li vam biti lakše ako priznam da sam i ja samouk?

Nadarenost?

Smatram da se izraz nadaren odveć olako rabi kad su u pitanju umjetnici. Tek je jedna od tisuću osoba doista nadarena, a svi drugi najobičniji naučnici koje obilježuje različit stupanj izučenosti. Ako ste sposobni napisati svoje ime i prezime, posjedujete potreban osjećaj i naučit ćete crtati. Zatraži li netko od vas da napišete slova A, G, R ili K, učinit ćete to bez razmišljanja. Ni ja od vas neću tražiti ništa zahtjevnije. Naime, oblici koje pronalazimo u prirodi uglavnom su lagano zakrivljeni, valoviti ili ravni. Čak i oni koji se na prvi pogled doimaju zamršenima, izbliza uopće nisu takvi. Upravo je stoga od iznimne važnosti da pomno promotrimo što želimo predočiti. Pogriješimo li u crtežu, tomu je uvijek kriva naša percepcija. Nacrtate li, primjerice, muža ili ženu s kukastim nosom, golemim ušima i razroka pogleda, dok su njegove ili njezine crte lica više-manje uobičajene, onda je ili vaša percepcija pogrešna ili se služite opakim humorom. Ako obiteljska mačka na vašem crtežu više nalikuje krznatom krokodilu, ili se niste dobro usredotočili ili su vam potrebne naočale. Važno je pozorno promatrati, o čemu ćemo često govoriti u ovom priručniku.

SPREMAN SAM!

10


2 Započnite s krajolicima Uvećajte sve primjere koje ćete precrtavati iz ovog priručnika.

ŠTO RABITI

Slika 3

Pera za crtanje punjena tintom.

Slika 4

Crte različite debljine.

Crno-bijeli crteži odišu posebnom čari. Prije izuma tiska u boji ilustracije su uglavnom bile crno-bijele. Crni tuš i raznovrsna pera tad su bili u uporabi, a danas se umjetnici služe profesionalnim perima punjenim tintom i upravo sam s pomoću njih stvorio crteže u ovom priručniku. Iako na tržištu postoji velika ponuda, smatram da je nekolicina (s oznakama 0,1, 0,5 i 0,7) posve dovoljna za izradu većine crteža pa vam predlažem da ih kupite. Na slici 3 vidjet ćete što trebate potražiti, a slika 4 prikazuje debljinu traga spomenutih pera. Iako su u pitanju jednokratna pomagala, dugo će vam služiti, jer imaju dovoljno tinte za nekoliko desetaka crteža. Osim toga, nisu skupa. Potrebna vam je i mekana gumica za brisanje. Tko ne griješi, ništa ne stvara! Olovke za crtanje 2B i 4B idealne su za crteže. Crtaći blok formata A4 ili kvalitetan pisaći papir, koji je jeftiniji ako ga kupujete u paketu, trebali bi vam poslužiti na samom početku. čim

11


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

skupite nešto iskustva, možete si priuštiti maleni kist (broj 3, 4 ili 5) i bočicu tinte, koji će poslužiti zacrnjivanju većih cjelina. Zapravo, potrošit ćete mnogo manje novca na opremu za crtanje nego na opremu za druge oblike umjetničkog izričaja, a zadovoljstvo koje će vam pružiti spomenuti hobi višestruko će se vratiti. Kad vaši crteži postanu profesionalniji, možete ih početi prodavati, čime ćete ujedno pokriti troškove. Nije li to pozitivna misao za ohrabrenje?

Slika 5

Širi krajolik.

Krenimo!

Započnite s vrlo jednostavnim crtežom na slici 5, koji prikazuje širi krajolik. Naletio sam na taj predio tijekom šetnje i fotografirao ga s vrha brda. Kad se smjestite u kuhinji koju ste pretvorili u atelijer, odnosno u bilo koju prostoriju gdje ste odlučili stvarati svoja remek-djela, dobro će vam doći daska za crtanje. Kako je ona prava, profesionalna skupa, poslužit će vam i čvršći komad šperploče ili iverice. Ja se obično koristim ivericom veličine 50x50 cm za crtanje i slikanje vodenim bojama. Jedan kraj naslonim na dvije deblje knjige kako bih dobio nagib koji olakšava pogled i crtanje.

Crtež za crtežom

Neki početnici vjeruju da ispravno postupaju ako u tjedan dana izrade tri do četiri crteža, ali to je gotovo beskorisno ako ste odlučili naučiti crtati. Što više crtate, to ćete biti bolji! Moguće je i izvedivo proizvesti deset crteža u sat vremena. Prije nego što sam započeo ovo poglavlje, otisnuo sam se u laganu šetnju zoološkim vrtom i napravio šest crteža, od kojih se neki nalaze u ovom priručniku. Utrošio sam u to manje od dva sata. Tijekom dvosatne stanke u umjetničkoj galeriji proizveo sam četrdeset brzinskih skica posjetitelja. To uopće nije neuobičajena pojava za nekoga tko se bavi crtanjem. Početniku bi se, doduše, moglo učiniti zahtjevnim, ali pridržavate li se 12


Započnite s krajolicima

Slika 6

Jednostavno sjenčanje.

savjeta i izvršavate li zadatke pri kraju svakoga poglavlja, ostat ćete zapanjeni vlastitim napretkom, kreativnim stvaralaštvom i talentom. Uvijek na svoj uradak zapišite datum kako biste pri pregledavanju uvidjeli ostvareni napredak, što će vam ojačati samopouzdanje i omogućiti postizanje uspjeha za uspjehom. Sad ćete se otisnuti u pustolovinu i na početku crtati krajolike i učiti koji vam je materijal potreban. Sretno!

Ispunite prazan list papira

Ilustratori i umjetnici moraju znati kako ispuniti prazan list papira, što čine povlačenjem crta i sjenčanjem. Upravo na taj način predočavaju različite oblike, njihovu međusobnu udaljenost i tome slično. U početku sjenčajte na najjednostavniji mogući način. Pogledate li sliku 6, zapazit ćete da je udaljenost između šume, grmlja i stabala prikazana tankim, okomitim i pravilno razmaknutim crtama, dok je polje u prednjem planu prikazano vodoravnim crtama. Doline u pozadini dočarane su isprekidanim crtama i crticama, a stabla sprijeda tamnija zahvaljujući tzv. unakrsnom šatiranju, profesionalnom triku kod kojega se dijagonalne crte iz suprotnih smjerova sijeku pod pravim kutom. Trava je prikazana u obliku tankih crta, crtica i točkica. Nakon što ste olovkom napravili obris slika 5 i 6, prijeđite ga perom i potom izbrišite trag olovke. Nije li lako? Mogli biste to učiniti i žmirećki! Sada se bacite na sliku 7, koja dočarava prizor s otoka Wight. Prvo je dobro promotrite, a onda nacrtajte običnom olovkom. Usput rečeno, ovce se često javljaju u britanskim krajolicima. Oduvijek sam ih smatrao luckastim i nervoznim životinjama, sve dok se jednom nisam zatekao u Nacionalnom parku Yorkshire Dales, gdje me jedan ovan nagnao na bijeg usred crtanja. Zacijelo se razbjesnio. Zajedno s prijateljicom pojurio sam do suhozida, kamo smo 13


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

Slika 7

Prizor s otoka Wight.

se popeli na sigurno. Nažalost, ona si je pri trčanju ozlijedila gležanj. Ovce prikazane na slici 7 nalaze se na srednjoj udaljenosti. Nalikuju malenim pravokutnicima zaobljenih rubova. Pojedinosti nisu vidljive izdaleka. Slika 8 pokazuje vam kako osjenčati sliku 7. Ponovno se valja držati načela jednostavnosti. Ipak, sjenčanje stabala u prednjem planu malo je složenije nego na prethodnom crtežu. Stabla lijevo djelomično su šatirana kako bi se ostavio dojam dubine polja. Stabla nasred crteža u potpunosti su šatirana i mjestimično osjenčana, čemu je svrha izvući ih naprijed, bliže oku. Pokušajte!

Pojednostavnjivanje

Početnici imaju običaj ubacivati svaku pojedinost koju zapaze. To je neizvedivo! Tko može utrošiti mjesec dana u crtanje jednog stabla? Prepustite vjerno predočavanje fotoaparatu. Vama je svrha pojednostavniti ono što želite nacrtati. Štoviše, jedan od najprofinjenijih umjetničkih izričaja jest onaj u kojemu se pojedinosti zanemaruju, a umjetnik u što manje poteza dočarava predmet proučavanja. Kako imate punu slobodu stvaranja, možete ukloniti neželjena stabla ili zgrade, promijeniti tok rijeke ili ubaciti obilježja kojima ćete poboljšati sliku. Korak po korak naučit ćete kako što brže postati što vještiji u crtanju. Nemojte se previše truditi proizvesti identične kopije mojih crteža jer to u ovom stadiju nije važno. Želim da razvijete vlastiti stil. Također se možete poslužiti vlastitim zamislima pri osjenčavanju. Svi se međusobno razlikujemo i izražavamo na sebi jedinstven način. Jedan je od mojih ciljeva naučiti vas osnovama crtanja i sjenčanja kako biste 14


Započnite s krajolicima

kad se, primjerice, bacite na planinske visoravni, mogli nacrtati bilo koji prizor koji vam privuče pozornost. Jako frustrira kad sjedite pred čudesnom scenom i držite olovku nad crtaćim blokom i ne znate kako započeti!

Vježbom do savršenstva

Svima je poznato da se vještina stječe čestim crtanjem, ali uspjeh zahtijeva i samodisciplinu! Često se odlučujemo za lakšu opciju (i očekujemo uspjeh iako nismo spremni utrošiti dovoljno vremena...), ali to nam neće pomoći kad je u pitanju svladavanje vještine crtanja. No zanimljivo je da početnici postaju ovisni o crtanju čim poluče uspjeh. Nadam se da će tako biti i s vama. Uvijek sa sobom nosite maleni crtaći blok i prisilite se zabilježiti prizore iz stvarnog života. Ako vam to ne polazi za rukom, oslanjajte se na fotografije, stare božićne čestitke i tome slično.

Još jedan korak naprijed

Dosad su svi crteži bili vrlo jednostavni i vjerojatno nedovoljno kvalitetni za ozbiljnu izložbu, no ubrzo ćete ostvariti napredak. Još malo i stvorit ćete svoje prvo remek-djelo! Neka vam cilj bude nacrtati biser koji će mamiti poglede posjetitelja s kuhinjskoga zida, a vas navoditi na uobičajena pojašnjenja: »Nacrtao sam to dok sam bio navrh brda Snowdon. Popeli smo se kako bih malo razgibao noge, ali jednostavno se nisam mogao suzdržati i na brzinu sam skicirao ovaj predivni prizor u podnožju!«

Slika 8

Složeniji primjer sjenčanja.

15


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

I još jedan

Slika 9 obris je prizora koji sam zapazio uz cestu u Škotskoj. Odmah ga iscrtajte perom ili lagano predočite običnom olovkom. Slika 10 prikazuje isti prizor, samo zasjenčan i dovršen. Zapažate li kako tanke, zgusnute crte razbijaju bjelinu neba? Prolistale krošnje stabala lagano su zasjenčane dijagonalnim crtama, a nekoliko naknadno nadodanih linija prikazuje raspukline na kamenu u prednjem planu. Travu u prednjem planu dočarao sam finim crtama, koje se u daSlika 9 Skica prizora uz cestu. ljini pretvaraju u točkice i crtice. Dovršite svoj crtež na isti način. Slika 11 posljednja je ilustracija u ovom poglavlju i ujedno najsloženija. Crtana je u stadijima. Slike 12 i 13 pokazuju kako nacrtati obris prizora prije nego što se bacite na pojedinosti. Oslonite li se na njih, bez problema ćete precrtati sliku 11. Je li vam još što potrebno? Možda piće? U redu, ali ne odugovlačite – čeka vas mnogo posla!

Slika 10 Zasjenčan crtež.

16


Započnite s krajolicima

Crtanje krajolika zapravo je građevinski posao. Moguće je posložiti različite dijelove, ali sve crteže valja izgraditi. Proučite sliku 11, a onda je precrtajte kako je prikazano na slici 12, odnosno u prvom stadiju procesa izgradnje. Upotrijebite pero 0,5 kako biste nacrtali planine u blizini rijeke i kamene gromade. Zapažate li koliko praznoga papira treba ispuniti dok crtate obris? Drugi stadij, prikazan na slici 13, podrazumijeva ubacivanje malo više ključnih pojedinosti. Nadodajte na mjestima valiće kako biste prikazali vodenu površinu pa isprekidani obris stabala u podnožju brda i pojedinosti na kamenim gromadama i jeli. Sve novine unesite istim perom. Vratite se na sliku 11 i dovršite crtež perom 0,1. Prvo iscrtkajte nebo, a onda stabla u daljini i osjenčajte dijelove brda. Sljedeća vam je zadaća osjenčati središnji dio obale i nakon toga kamene gromade. Sitne pukotine na kamenju i sitne valovite crte na vodi ostavite za kraj. Dovršili ste najsloženiji crtež. Čestitke! Tako treba! Uz malo vježbe naučit ćete brzo sjenčati. Brzinom, naime, smanjujete broj pogrešaka s obzirom da nemate vremena zabrinjavati se nad svojom Slika 11 Malo zahtjevniji crtež.

Slika 12 Osnovna konstrukcija.

Slika 13

Malo više pojedinosti.

17


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

vještinom ili sumnjati u nju. Samo se prepustite svojem računalu (mozgu). Budite odvažni i samouvjereni! Ne obazirite se na sitne pogreške. Štoviše, očekujte ih jer su sastavni dio crtanja. Sad vam je jasno da je za crtanje tintom potrebno više vremena i strpljenja nego talenta. Kako umjetnici uvijek rade na poboljšanju svojih vještina, uvjeren sam da ćete i vi to činiti sad kad ste nam se pridružili. Inače, zimski prizori češće su umjetnička tema od drugih godišnjih doba. Iako smatram da je krajolik neopisivo lijep u bilo koje doba godine, ispričavam se na pristranosti uz priznanje da crtanje na toplom suncu za mene nadmašuje stajanje u bljuzgavici do koljena, na milost i nemilost naletima ledenog vjetra!

UPAMTITE!

Važni savjeti

1. Budite samouvjereni i odvažni. 2. Pažljivo promatrajte. 3. Budite zadovoljni ostvarenim napretkom.

18


3 Ne jurite preko mostova Mostovi su uobičajena pojava u prirodi te se umjetnici njima često koriste kao središnjom temom pri prikazivanju krajolika. Pokazat ću vam kako uspješno prikazati prirodni i klesani kamen, ali ujedno pojasniti kako se crta most. Kad god naletite na lijep primjerak, nemojte samo prejuriti preko njega!

Zadržite se

Prošetajte se okolo i ispod mosta te ga prijeđite. Pokušajte zamisliti kako su ga izgradili. Jesu li se koristili materijalom iz okolice? Je li u pitanju prastara struktura? Tko se služi njime? Bi li se mogao pretvoriti u predivan crtež? Proučite sliku 15. U gornjem dijelu nalazi se skica mosta u Nacionalnom parku Yorkshire Dales. Veliki komadi okolnoga prirodnog kamenja rabljeni su za izradu središnjega luka. Klesani i prirodni kamen, izmiješani s cementom, tvore mu bočne strane, a iznad njih nalaze se veći primjerci. Na ovoj ilustraciji svaki je kamen nacrtan pojedinačno. Graditelji su upotrijebili krupno kamenje za osnovu, a tanje za sloj iznad samoga luka. Neće vam biti teško nacrtati ga. Pokušajte! Srednja ilustracija prikazuje drukčiju strukturu. U pitanju je relativno nov most na škotskoj rijeci Linn of Dee. Kad sam Slika 15 Mostovi različite građe.

19


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

Slika 16 Drevni mostić za konjsku zapregu kod Wantendlatha.

posjetio to predivno mjesto, osupnula me modernost dizajna koji se lijepo uklapa u okoliš. Prirodno kamenje bilo je iskorišteno za potporne stupove, a savršeno isklesani pravokutni komadi za bočne strane. Precrtajte sliku. Prvo ćete ravnalom izvući ravne crte. Sitne točke i crtice ukazuju na strukturu kamena. Donji crtež prikazuje drevni mostić namijenjen prijelazu konjske zaprege. Takvih predivnih relikvija još ima u prirodi. Riječ je o nevjerojatnom primjeru umijeća gradnje. Pogledajte kako je kamenje gusto naslagano tvoreći oblik, i to bez uporabe cementa! Poput suhozida u izgradnji. Graditelji su sigurno imali dara za slagalice! Vrijedi nešto upamtiti: kad crtate zidove, mostove i neka druga zdanja, nije nužno precizno predočiti svaki kamen. Za to bi vam trebala čitava vječnost. Iako je svaki dio potrebno zasebno nacrtati, najbolje je prvo zaključiti o kakvu je materijalu riječ i onda nacrtati slične oblike. Ovdje je moguće vidjeti da je zuboliko kamenje korišteno za luk, dok je ostatak izgrađen od kamenja različite veličine. Pero veličine 0,1 rabljeno je pri izradi spomenutih crteža. Sad je na vama red! Nacrtajte svaki kamen pojedinačno, ubacite nekoliko pukotina i crta, i to je to! Bilo je lako, zar ne? 20


Ne jurite preko mostova

Vaš prvi biser

Slika 16 prikazuje most kod Wantendlatha. Nadvija se nad rječicom koja istječe iz gorskoga jezerca u podnožju veličanstvenih brda. Wantendlath je seoce s kućicama i stočnim zdanjima, koje se ugnijezdilo među stjenovitim gorjem. Mostić je predočen bez pozadinskih pojedinosti. Jednoga vrućeg ljetnog dana sjeo sam na kamenu gromadu i nacrtao ga. Jednog je konja zainteresiralo što se zbiva, a kako je bio gladan, iz torbe mi je maznuo sendvič i jabuku (slika 17). No sve je dobro završilo! Tog sam dana imao sreće i u blizini Slika 17 Gladan konj naletio na restoran! Promotrite donji crtež na slici 16, a onda ga precrtajte običnom olovkom. Kad budete zadovoljni učinjenim, dovršite ga perom veličine 0,1 kako bi što više bio nalik izvorniku. Promotrite kako sam prikazao kamenje, travu i vodu. I vi ćete to s lakoćom učiniti! Slika 18 prikaz je istog mosta, ali sa suprotne strane. Sad je vrijeme da i vi konačno nacrtate svoje prvo remek-djelo za kuhinjski zid. Na slici 19 vidjet ćete kako olovkom izvesti osnovni obris. Čim ga dovršite, možete se perom baciti na svoju najljepšu sliku!

Slika 18 Most kod Wantendlatha, gledan sa suprotne strane.

21


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

Slika 19 Započnite obrisom načinjenim olovkom.

Slika 20 Krajolik s mostom.

22


Ne jurite preko mostova

Slika 21 Točkanjem se postiže željeni učinak.

Prvo s pomoću pera veličine 0,1 povucite linije na nebu. Potom nadodajte obris brda u daljini i nakon toga možete se baciti na strukturu mosta. Osjenčavanje i pojedinosti ostavite za kraj. Nacrtajte kamen po kamen, ali na mostu ostavite dvije sitne praznine kojima ćete predočiti mjesta gdje je izbila trava. Nacrtajte vrata s pet prečki i gotovo crna stabla jele. Sada možete osjenčati kamenje, podnožje mosta i nadodati busene trave. Kad sve to učinite, dijagonalnim potezima lagano osjenčajte nekoliko kamenova na mostu. Vodu prikažite valovitim vodoravnim crtama. Na posljetku oštrim i kratkim potezima nadodajte još trave. Pazite da ne pretjerate pokušavajući ispuniti svaki djelić praznoga prostora. Nije nužno uvijek sve popuniti. Slike koje u rubnim dijelovima nisu dovršene do pojedinosti plijene pozornost. Posljednje što morate učiniti jest tintom nacrtati okvir oko crteža. A sad odaberite mjesto na zidu! Kako biste se nagradili za uložen trud, precrtajte krajolik s mostom na slici 20. Osjenčavanje ćete uglavnom izvesti okomitim i horizontalnim crtama, i šatiranjem. Točkice, crtice i sitni pravokutni oblici prikazuju materijal od kojega je građen most. Isprekidanim crticama koje se šire unedogled dočarava se nepreglednost neba. Uvjeren sam da ćete to učiniti bez teškoća. Uživajte u svom uspjehu!

Točkice

Točkanje je korisna tehnika kojom sam se poslužio pri dočaravanju kamene građe mosta na slici 21. Tu sam drevnu strukturu, kojom se još uvijek koriste šetači i ovce, pronašao u Lake Districtu – još jednoj neopisivo lijepoj lokaciji za umjetnike. Krupni kamenovi jednostavno su bili uglavljeni jedan do drugoga bez uporabe cementa, a točkanjem sam prikazao njihov oblik. Spomenutu je

23


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

tehniku također moguće primijeniti za prikaz stabala i mnogih drugih tema. No, više o tome u nadolazećim poglavljima. Prepustite se izazovu! Precrtajte sliku 21 perom veličine 0,1. Ni ovdje vam ništa neće izazivati teškoće. Upamtite: što češće crtate, to ste brži i bolji. No prije nego nastavite, pokušajte odgovoriti na ova pitanja:

Test

1. Kako ćete nacrtati most? 2. Koji ste savjet usvojili u vezi s crtanjem mostova? 3. Kako se prikazuje trava? 4. Koja je tehnika dobra za prikaz grubog kamenja?

Odgovori

1. Valja ga prvo proučiti iz svih kutova. 2. Ne treba crtati svaki kamen. 3. Crticama ili točkicama. 4. Točkanje.

24


4 Kako se obračunati sa stablima Danas smo možda više nego ikada svjesni kolika je važnost stabala za život na našem planetu. Ona su izvor hrane, lijekova, organskog materijala za tlo, kisika za atmosferu. Sprečavaju eroziju, nude zaklon, uravnotežuju prirodu, a mogu preobraziti ogoljelo područje. Svako zrelo stablo zapravo je grad u divljini s obiljem ptica, životinja i insekata. Njegovom sječom, što je motornom pilom izvedivo za svega nekoliko minuta, dobivamo drvo, koje nam može višestruko poslužiti. Stabla nude ugodan prizor i razgaljuju dušu. Kad god se otisnem u šetnju omiljenom šumom Wyre, svi koji mi se pridruže obično ostanu zatečeni kad se obratim stablima: »Hej, drago mi je što vas opet vidim!« Moje oduševljenje njima, divljinom i životinjama potječe još iz djetinjstva i uživam u osjećaju da sam među njima, kad god se skinem s lanca!

Upoznajte stabla

Što više znate o onome što želite nacrtati, to će vam biti lakše predočiti pojedinosti. Kao što već pretpostavljate, stabla je također važno dobro proučiti. Dosad ste ih crtali na jednostavan način, a sad ću vam pokazati kako ih učiniti opipljivijima. Na mnogim prikazima krajolika obično se nalaze nasred slike ili u daljini. Moguće ih

Slika 22 Kako prikazati lišće krošnje.

25


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

Slika 23 Kontrolirano šaranje.

Kontrolirano šaranje

je prikazati jednostavnim potezima koje ste već savladali. Međutim, kad je stablo glavna tema prednjeg plana, morate znati kako nacrtati pojedinosti kore, grana i krošnje želite li ga vjerno predočiti. Na koje ćete probleme naletjeti? Prvo se zapitajte kakva je oblika. Je li zaobljeno, visoko ili razgranato? Kako izgleda lišće? Je li sitno, široko, zašiljeno ili čudna oblika? Kakva je kora? Glatka, gruba, izbrazdana ili drukčija? Od presudne je važnosti neprestano proučavati strukturu onoga što predočavate crtežom. Slika 22 prikazuje kako dočarati krošnju, deblo i grane. Vidite kako tamne sjene stablima daju oblik i ostavljaju dojam dubine. Gornji crtež javorova stabla zasjenčan je samo s jedne strane, a gotovo zacrnjen na dijelu s tamnom sjenom. Građa kore prikazana je u nekoliko kratkih i finih poteza perom. Stabla na crtežu u sredini zasjenčana su nakon što su nacrtana laganim, kratkim potezima. Ujedno su šatirana kako bi se ostavio dojam duboke sjene. Donji crteži namjerno su uvećani kako bih vam pokazao kako predočiti krošnju. Preslikajte sva stabla običnom olovkom. Potom ih podebljajte perom veličine 0,1. Ništa neće biti posebno teško. Ne morate se koristiti identičnim oblicima ili sjenčanjem. Možda ćete se radije poslužiti vlastitim zamislima kako biste postigli isti rezultat. Možda čak postanete najbolji crtač stabala na svijetu. Sretno!

Slika 23 prikaz je različitih vrsta stabala i grmlja, nacrtanih na isti način kojim se iskusni umjetnici služe na objavljenim ili izlaganim djelima. Kako? Vrlo lako! Obris krošnji i sjena predočen je tehnikom koju nazivam kontroliranim šaranjem. Nakon što ste glavno stablo iscrtali olovkom u obliku točkastih linija (koje ćete poslije obrisati), dobiveni obris ispunite ovako: pero lagano primite u ruku i brzim potezima tvorite sitne krugove, zavijutke, točkice i crtice. U dubokim, tamnim sjenama ostavite mjestimično sitne praznine kako biste ostavili dojam teksture i oblika. To će vam poći za rukom uz malo vježbe, a konačni uradak djelovat će profesionalno. Bacite se na posao! 26


Kako se obračunati sa stablima

Stabla zimi

Nakon što lišće zimi otpadne, jasno se može vidjeti građa pojedinoga stabla, kao i njihova međusobna raznolikost. Promotrite brijest pri vrhu slike 24 i zapazite razlike u odnosu na jablan, brezu i jelu. Strpljenje i dobra moć zapažanja potrebni su kako biste precizno mogli prikazati izgled stabla zimi. Ponovno se morate zapitati što točno vidite. Kakva je oblika određeno stablo ili grm? U kojem mu smjeru rastu grane – uvis, prema van ili nadolje? Kakva su oblika grančice? Kakva je kora – izbrazdana, naborana ili glatka? Kada crtate izgled stabla zimi, najbolje je započeti s njegovim obrisom. Potom se bacite na deblo, nadodajte glavne grane i tek na kraju grančice. Jedini problem s takvim crtežom jest da će vam biti potrebno vremena, ali u lijep crtež valja utrošiti djelić života! Osim toga, tako se manje vucarate naokolo!

Stabla u prednjem planu

Umjetnici se često koriste stablima kao okosnicom slike. Na slici 25 skupina jela smještena je u prednji plan kako bi se ostavio dojam ve-

Slika 24 Stabla zimi.

Slika 25 Stabla u prednjem planu.

ličine planina u pozadini. Precrtajte sliku. Započnite s obrisom neba na kojemu ćete crticama dati naslutiti kretanje oblaka, a onda skicirajte visoravni, pa otok i na kraju visoka stabla. Stabla između onih u prednjem planu i visoravni prikazat ćete primjenom tehnike kontroliranog šaranja. Isto valja primijeniti pri prikazivanju 27


KAKO NACRTATI ŠTO GOD POŽELITE

grmlja. Grane na jelama izvest ćete finim perom u dva, tri ili četiri kratka poteza. Pogledajte kako neke među njima strše u zrak, dok druge vise. Vodenu površinu prikazat ćete valovitim, vodoravnim crticama kao na prethodnim crtežima. I ovaj biste uradak mogli objesiti na kuhinjski zid. Ispostavi li se slučajno da niste zadovoljni novim remek-djelom, udijelite ga nekomu tko vam nije drag!

Kakva je kora?

BREZA Kako biste mogli prikazati stablo kao glavnu temu, morate JELA naučiti zorno prikazati njegovu koru. Slika 26, koja je nastala u obližnjem parku, prikazuje četiri različite vrste kore. Predivna srebrna breza česta je tema pejzaža i jednostavna je za crtanje. Bijelo deblo mjestimično je prekriveno trokutastim crnim mrljama, čiji se broj povećava prema podnožju stabla. Obrazac kore prikazan je u obliku zaobljenih crta koje se šire oko debla. Grane su tamne, što je izvedeno sjenčanjem. Deblo jele poprilično se razlikuje. Njegova je kora načinjena od velikih ljuski koje se međusobno preklapaju djelujući kao da vise. Gledan izbliza, svaki taj djelić nalik crijepu posjeduje sitne HRAST BUKVA krpice u svojoj strukturi. Njih sam prikazao u obliku crtica. Slika 26 Pojedinosti debla. Običan hrast, koji umjetnici često crtaju i slikaju, nije teško predočiti. Kora se sastoji od grubih, dubokih brazdi s mnoštvom pukotina i udubljenja. Osim toga, grane su mu teške, ponekad izvitoperene. Kad su stabla u pitanju, valja upamtiti da jednu stranu uvijek crtate u sjeni i da pojedinosti na jednoj strani uvijek moraju biti izraženije nego na drugoj. Na taj način postižete dojam dubine i dočaravate mu oblik. Prikažete li koru cijeloga debla na isti način, ostavit ćete dojam plošnosti. Stoga jednu stranu učinite svjetlijom i s manje pojedinosti. 28


Kako se obračunati sa stablima

Bukva je još jedno uobičajeno stablo, koje se lako crta. Kora je prekrivena linijama koje opasavaju deblo i glatke su u usporedbi s hrastom. Promotrite kako je prikazano korijenje na slici 26. Precrtajte sve oblike perom veličine 0,1.

Zađite za grmlje

Isplati se provesti neko vrijeme iza grmlja, ali samo iz umjetničkih pobuda! Slika 27 prikazuje kako crtati grmlje i nisko raslinje. Ako ih zorno prikažete, privući će pozornost. Pogledajte kako se iz našaranih tamnih sjena izdvajaju svjetliji dijelovi, zahvaljujući čemu do izražaja dolazi oblik grma. Tijelo i grančice samo se naziru. Precrtajte primjere sa slike 27. Time ćete ujedno izvježbati tehniku kontroliranog šaranja.

Zadaci

1. Nacrtajte najbliže stablo. 2. Nacrtajte debla četiriju različitih stabala. 3. Odaberite grmlje, promotrite ga i nacrtajte primjenom tehnike kontroliranog šaranja 4. Proučite krošnju stabla u daljini, a onda ga nacrtajte.

Slika 27 Grmlje dobiveno kontroliranim šaranjem.

29


što god poželite Svatko može naučiti crtati! Mark Linley pobudit će u vama želju da uzmete olovku u ruku i stvorite magično remek-djelo. Njegovo pozitivno stajalište jamči brze i konkretne rezultate i sve veće samopouzdanje. Naučite kako pravilno opažati i ispravno predočiti osnovni obris. Pridržavate li se ključnih pravila i praktičnih savjeta, vaš će se crtež pretvoriti u pravo umjetničko djelo! Obračunajte se s krajolicima! Saznajte kako jednostavno prikazati građevine! Uhvatite se u koštac s mačkama! Pripitomite divlje životinje! Bacite se i na ljude! Naučit ćete kako postići zapanjujuću sličnost ili kako ih karikirati u stripovske likove. Povežite sva stečena znanja i u tili čas postat ćete pravi stručnjak!

www.mozaik-knjiga.hr

99,00 kn

ISBN 978-953-14-0624-6

MARK LINLEY

NACRTATI

Kako NACRTATI što god poželite

Kako

Kako

MARK LINLEY

NACRTATI što god poželite

Kako nacrtati što god poželite  

Mark Linley - Kako nacrtati što god poželite

Kako nacrtati što god poželite  

Mark Linley - Kako nacrtati što god poželite

Advertisement