Page 1

1000

Uistinu uÄ?inkoviti savjeti, tehnike, alati i noviteti uz koje ćete dobiti najbolje od svoga vrta

neprocjenjivih

VRTLARSKIH savjeta


neprocjenjivih vrtlarskih savjeta


neprocjenjivih vrtlarskih savjeta


sadržaj DAJTE SVOME VRTU SNAŽAN POTICAJ

6

Otkrijte 20 vrhunskih »superpoticaja« – najbrže, najjednostavnije i najučinkovitije načine pomoću kojih će vrt doista procvjetati

1 NAJBOLJI MOGUĆI VRT

14

2 CVJETNI NASADI

70

Prilagođavanje vrta vlastitim potrebama Velike ideje za male vrtove Suočavanje s većim vrtovima Prednji vrtovi Granice vrtova Puteljci, stube i promjene razina Terase Kamenje, stijene i šljunak Jezerca i vodeni sadržaji Vrtna rasvjeta

Određivanje rubova Sadnja za brze rezultate Oživljavanje nasada Nasadi koji su zanimljivi tijekom cijele godine Usklađivanje biljaka i mjesta Trajnice Ruže Lukovičaste trajnice Jednogodišnje i dvogodišnje biljke Vrtlarenje u posudama

16 28 34 40 42 46 52 58 62 68

72 82 86 90 100 106 116 122 128 132


STABLA, 3 Nevjerojatna GRMOVI I TRAVNJACi Gradivni elementi vrta Uspješan uzgoj grmova Vrtna stabla Živice i ukrasi Biljke penjačice Travnjaci i njega travnjaka

138 140 144 152 158 164 172

4 PRESTIŽNI PROIZVODI

176

5 Tehnike zelenog palca

224

Uzgoj povrća Korjenasto povrće Porodica luka Grah i grašak Kupusnjače i lisnato povrće Ljetno povrće Bundeve i buče Višegodišnje povrće Listovi salate Uzgoj aromatičnog bilja Uzgoj voća Voćke Meko voće

178 184 188 190 194 198 204 206 208 210 214 216 220

Odabir vrtnog alata 226 Rad sa zemljom 232 Sadnja na otvorenome 240 Zalijevanje 244 Čupanje korova 248 Jednostavno i lako orezivanje 250 Prezimljavanje biljaka 254 Staklenici 256 Zimski okviri i zaštitni tuneli 260 Uzgajanje vlastitih biljaka 262 Održavanje biljaka zdravim 270

KAZALO 278 Izvori ilustracija 287


Dajte svom vrtu snažan poticaj Knjiga »1000 neprocjenjivih vrtlarskih savjeta« pomoći će vam da u najkraćem mogućem roku vrt s čijim izgledom niste zadovoljni pretvorite u zapanjujući prizor. na svakoj ćete stranici pronaći »poticaje« pomoću kojih ćete pouzdano poboljšati svoj vrt – isprobane savjete, nove alate i proizvode koji štede vrijeme, praktične natuknice i znanje stručnjaka pomoću kojega će vaše biljke uspijevati najbolje što mogu a vaše će se zamisli napokon realizirati. u pet poglavlja ova knjiga donosi pametne ideje za oblikovanje, savršena rješenja sadnje i sigurne praktične tehnike, uz nadahnute savjete za brzo djelovanje koji će vas potaknuti da se prihvatite vrta.

20 vrhunskih superpoticaja na stranicama koje slijede nalazi se 20 vrhunskih »superpoticaja«. oni predstavljaju načine koji će vašim biljkama omogućiti bolji i uspješniji rast, vama olakšati napor i osigurati da ostvarite sve što ste zamislili. ali to su tek naznake onoga što slijedi nakon što dublje zaronite u knjigu. u prvom poglavlju Najbolji mogući vrt otkrit ćete tajne profesionalnog oblikovanja pretočene u korisne i iskoristive savjete koje možete primijeniti na svaki dio svoga vrta. poglavlje Cvjetni nasadi i rubovi vrvi iskustvom u usklađivanju biljaka koje će vas uveseljavati kroz cijelu godinu, dok će vam poglavlje Izvanredna stabla, grmovi i travnjaci sigurno pomoći da oblikujete lijep okvir za svoje cvjetne prizore. poglavlje Prestižni uzgoj sadržava najkorisnije savjete za uzgoj svježih i ukusnih plodova, dok Vrtne tehnike daju pregled alata, opreme i osnova vrtlarstva, uz najbolje i najsuvremenije »poticajne« savjete.

6 Dajte svom vrtu snažan poticaj

1

ZA NAJSNAŽNIJI DOJAM TRAJNICE SADITE U SKUPINAMA

postignite najbolji učinak raskošnih cvjetnih trajnica (vidjeti str. 106-15) sadeći ih u skupinama po tri, pet ili sedam biljaka. puno je jednostavnije postići prirodan izgled grupirajući biljke u neparnim skupinama nego u parnim. poštujte preporučene razdaljine za sadnju i biljke će uskoro izrasti u punom sjaju boja, kao na ovoj slici koja prikazuje zadivljujući nasad trajnica.


20 vrhunskih superpoticaja

7


2 3

ZA SAVRŠENE POSUDE NA TERASI KORISTITE OBOGAĆENI KOMPOST

olakšajte si brigu oko biljaka u posudama (vidjeti str. 135-7) odabirom najboljeg komposta, koji sadržava biljnu hranu koja će trajati mjesecima, i granula koje zadržavaju vodu i održavaju produljenu vlažnost komposta. to je način za postizanje najljepših prizora uz najmanje napora.

NEZGODAN KOROV PRETVORITE U HRANJIVI BILJNI TONIK

naporni korov poput koprive može se iskoristiti u vrtu – pokušajte ga pretvoriti u tekuće gnojivo koje će poboljšati rast vrtnih biljaka (vidjeti str. 235). Za te se tekućine mogu koristiti sve vrste korova koje se ne mogu kompostirati – neki se vrtlari nizašto na svijetu ne bi odrekli razrijeđenog tonika od preslice jer čuva njihove biljke od nametnika i bolesti.

8 20 vrhunsKih superpoticaja

4

NE MUČITE SE SA ZALIJEVANJEM

sustavi navodnjavanja (vidjeti str. 245) čuvaju vrt od suše i dokidaju naporno zalijevanje, naročito kada se morate brinuti o mnogo biljaka u posudama. povežite biljke na terasi sustavom cijevi priključenim na slavinu preko automatiziranog prekidača, i opustite se znajući da će vaše biljke napredovati.


5

POGLEDAJTE NOVE ALATE KOJI OLAKŠAVAJU VRTLARENJE

novi dodatak vašem vrtnom alatu mogle bi biti vile za plijevljenje s dugom drškom, na kojima će vam biti zahvalna vaša koljena i leđa. vrijedi pogledati i druge nove raspoložive alate (vidjeti str. 228). mnogi su oblikovani tako da olakšaju poslove u vrtu. smanjuje se opterećenje zglobova, a drške su ugodnije i bolje se drže kako biste vi mogli što dulje raditi i pritom se osjećati ugodno.

6

ODABERITE KOSILICU UZ KOJU ĆE VAŠ TRAVNJAK BITI ZELENIJI

nove »malčirajuće kosilice« (vidjeti str. 229) vrlo učinkovito usitnjuju travu, raspršuju je po travnjaku i utiskuju u tlo. otkos se tako skriva od pogleda, razgrađuje se i prihranjuje travnjak; pomaže u održavanju vlažnosti tla i sprječava pregrijavanje na jakom suncu. rezultat je gušći, zdraviji i zeleniji travnjak, a vi ste oslobođeni od zamornog grabljanja i skupljana trave. uz to, zbog mehanizma za usitnjavanje, ove su kosilice tiše od konvencionalnih.

7

ZASADITE NOVE SORTE KOJE CVATU CIJELO LJETO

osvrnite se opet na neke tradicionalno omiljene vrste – uzgajivači su uzgojili nove sorte koje cvatu duže (vidjeti str. 94). među njima su božanstveni jorgovani s malim cvijetom, ljupke hortenzije, raskošni »super makovi« (na slici iznad je sorta medallion), i svestrani i praktični grmovi ruža koji cvatu tijekom čitavog ljeta.

20 vrhunsKih superpoticaja

9


8

BILJKAMA PRUŽITE ČVRSTU POTPORU

svoje nasade možete preobraziti pomoću potpora od štapova, uzica i prstena. njima se možete poslužiti da biste poduprli mlitave stabljike i spriječili ih da naliježu na staze (vidjeti str. 113). tajna kod korištenja potpora jest t njihovo rano uvođenje, prije nego što se biljke razrastu. Kako biljka raste, svojom će stabljikom i listovima skriti potporu, pa ćete bez napora postići da vaši nasadi imaju njegovan izgled.

9

PROTIV BILJNIH UŠI UPOTRIJEBITE VOJSKU BUBAMARA

ovaj šarmantni insekt najbolji je prijatelj vašeg vrta. i ličinke i odrasle jedinke patroliraju niz vrtne biljke proždirući velike količine lisnih uši (vidjeti str. 272). Legiju bubamara možete dobiti dostavom od specijaliziranih dobavljača. Čim stignu, spremne su za oslobađanje i preuzimanje zaduženja u vrtu.

10

INVESTIRAJTE U KVALITETAN ALAT ZA OREZIVANJE

11

svakodnevno orezivanje mnogo ćete brže i ugodnije obavljati uz dugotrajne i kvalitetne vrtne škare (vidjeti str. 251). održavajte ih čistima i dobro naoštrenima pa ćete brzo i lako uklanjati ocvale cvjetove te oblikovati grmolike biljke i tako ih čuvati od oštećenja i bolesti. Za veće zahvate nabavite dobre škare za grane ili pilu za orezivanje kako ne biste morali tupiti ili trgati vrtne škare na predebelim stabljikama.

10 20 vrhunsKih superpoticaja

NEKA VAŠA STABLA I GRMOVI BOLJE RASTU POMOĆU ČAROBNIH MYCORRHIZA

ove korisne gljivice koje žive u tlu imaju poseban učinak na korijenje biljaka. pomažu im da bolje upijaju vodu i hranjive tvari i tako brže rastu. ovi sićušni organizmi nalaze se u proizvodima koji se mogu dodati u zemlju prilikom sadnje stabala i grmova (vidjeti str. 242), a pomoći će biljkama da se što prije i bolje ukorijene.


12

LUKOVICE SLOJEVITO POSADITE U POSUDAMA KAKO BI RASCVALI PRIZORI TRAJALI DULJE

13

Lukovice su samodostatne među vrtnim biljkama, što znači da ih možete tijekom proljeća i ljeta posaditi u teglice i oblikovati raznolike nasade. probajte odabrane lukovice različitih vremena sadnje posaditi u posudu slojevito na razne dubine (vidjeti str. 125). Dobit ćete trajnu i zanimljivu proljetnu predstavu.

POTJERAJTE KOROV POMOĆU OKU UGODNOG MALČA

vlagu možete zadržati u tlu i istovremeno istrijebiti korov tako da nasade, pa čak i posude, pokrijete debelim slojem malča (vidjeti str. 247). Za raskošnije biljke koristite zdravi vrtni kompost ili nasjeckanu koru drveta, a ako želite postići mediteranski ili pustinjski dojam koristite šljunak i kamenje – tijekom dana upit će vrućinu koju će otpuštati noću i tako čuvati biljke iz toplih podneblja.

14

UZGAJAJTE POVRĆE NA JEDNOSTAVAN NAČIN

Za vrlo malo vremena može se sastaviti okvir za uzdignuti nasad, koji predstavlja uredan i produktivan način za uzgoj domaćeg povrća. a ako na početku samo jednom prekopate tlo, više nikada to nećete morati činiti. (vidjeti str. 239). samo na golo tlo dodajte debeli sloj vrtnog komposta ili zrelog stajskog gnoja koje će u tlo umjesto vas prenijeti gliste.

20 vrhunsKih superpoticaja

11


15

UKLANJAJTE OCVALE CVJETOVE KAKO BISTE OSLOBODILI MJESTO NOVIMA

16

jedna je od tajni spektakularnih cvjetnih ljetnih nasada (vidjeti str. 128) redovito orezivanje uvelih cvjetova. tako se sprječava da biljka raširi sjeme i potiču se uzastopni cvatovi lijepih cvjetova. uklanjati uvele cvjetove možete s otpornih jednogodišnjih, pa čak i nekih trajnih biljaka. tako ćete si osigurati dugu sezonu raznobojnih cvjetova vaših vrtnih biljaka.

12 20 vrhunsKih superpoticaja

ISPROBAJTE VERTIKALAN UZGOJ

maksimalno iskoristite raspoloživi prostor za uzgoj pomoću uspravnih nasada: tako možete uzgajati raznobojne cvjetne biljke i ukrasiti okomite površine, ili salate i lisnate začinske biljke poput peršina udaljiti od blata i prizemnih nametnika (vidjeti str. 182). salate i nasade možete ukrasiti ponekim jestivim cvijetom, poput potočarke ili ljubičice.


17

UŠTEDITE VODU POMOĆU POSUDE ZA KIŠNICU

voda oda je dragocjen dio prirode, a i skupa je. posudom osudom za kišnicu možete prikupljati vodu s oluka na krovu kuće, nadstrešnice ili staklenika i tako za navodnjavanje iskoristiti desetke litara kišnice koja bi inače otišla niz odvod (vidjeti str. 245). Biljkama je bez sumnje draža kišnica od vode iz slavine, pa ćete i njima ugoditi i uštedjeti.

18

OSVIJETLITE VRT

Doživljaj vrta nakon sumraka možete promijeniti pomoću povoljnih solarnih svjetiljki. prve solarne svjetiljke na tržištu možda i nisu bile baš nešto, ali od tada je tehnologija znatno napredovala. te svestrane male svjetiljke danas su prava stvar za osvjetljavanje vrtnih staza, stuba, atraktivnih biljaka ili vodenih sadržaja. savršene su za postizanje čarobnog ugođaja nakon što sunce zađe.

19

DOSKOČITE NAMETNICIMA BEZ UPORABE KEMIKALIJA

vrtna mreža je tradicionalan i dokazan način za sprječavanje ptica i drugih nametnika da se goste vašim domaćim proizvodima (vidjeti str. 274). prelistajte vrtne kataloge i potražite nove domišljate načine za zaštitu nasada mrežama, među kojima su »pop-up« mrežni šatori i praktične pokrivke oblikovane upravo za uzdignute nasade povrća.

20

POVISITE NASADE

nasade možete povisiti uzgojem penjačica poput pavitina uz vrtne tronošce i obeliske (vidjeti str. 167). te su strukture atraktivni dodaci vrtu same po sebi, a atraktivan učinak imaju kada su pokrivene lijepom penjačicom u punom cvatu.

20 vrhunsKih superpoticaja

13


1 NAJBOLJI MOGUĆI VRT Najuspješniji vrtovi oni su koji odražavaju ukus i način života vlasnika. Svejedno tražite li nadahnuće za novi vrt ili namjeravate poboljšati postojeći, stručni savjeti utemeljeni na načelima dobrog oblikovanja pomoći će vam da postignete rezultate koji će vam omogućiti trajno zadovoljstvo.


Prilagođavanje vrta vlastitim potrebama Kako stvoriti savršen vrt pun biljaka koje lijepo napreduju? Vrijedi neko vrijeme potrošiti na organizaciju vlastitih zamisli, bez obzira na to oblikujete li potpuno novi vanjski prostor, ili preuređujete postojeći.

Hvatanje u koštac s odlučivanjem o oblikovanju Budite sam svoj dizajner Svatko od svog vrta želi nešto drugo. Prvi ▼ Ovaj besprijekorno održavan vrt odličan je za osobu koja uživa u tome da sitnim, završnim intervencijama prizor dovede do savršenstva. Grmovi i travnjak uredni su i gusti, i jedva da koji ocvali cvijet ili nagnuta stabljika kvare izgled nasada trajnica. Pogled na prostor izvan vrta zaklonjen je stablima i pozornost se usmjerava na sam vrt.

korak u dizajniranju, preoblikovanju ili poboljšanju vanjskog prostora jest da date odgovor na tri ključna pitanja koja bi vam postavio svaki profesionalni vrtlar na početku suradnje s novim klijentom. Neko vrijeme procjenjujte svoje potrebe kako biste sastavili »listu želja« koja će vas usmjeriti na pravi put – prema vrtu koji odgovara vašim potrebama, a istodobno je ugodno mjesto za boravak.

Kome je vrt namijenjen? Razmislite o svima koji će koristiti vrt: obitelji, gostima, ljubimcima i stanovnicima vrta – naravno i o sebi. Što možete učiniti da vrt bude najbolje moguće mjesto za svakoga kome je namijenjen? Odgovor na to


pitanje može vas potaknuti na obogaćivanje vrta nekim novim korisnim i ugodnim vrtnim sadržajima: možda je vrijeme za vrtnu kućicu ili jezerce; mali staklenik kao zaklon biljkama za lošeg vremena, ili lako dostupnu stazu i izdignute nasade za člana obitelji s poteškoćama u kretanju. To može biti i klupica na izdvojenom i osunčanom mjestu, gdje ćete se uz šalicu čaja opuštati nakon napornog radnog dana. Razmišljajte unaprijed: tijekom godina sadržaji vrta mogu se mijenjati i služiti u razne svrhe: na primjer, pješčanik može postati jezerce kada djeca porastu, a travnjak može postati vrtna kuhinja kada budete imali vremena da se o njoj brinete.

Za što ćete koristiti vrt? Zapišite sve ono čega se možete sjetiti, a vezano je za buduće korištenje vrta. Ne navodite samo zabavne stvari poput roštilja ili trampolina, već i praktične poslove poput sušenja rublja i pranja, čuvanja bicikala i kosilice. I ne zaboravite na vrtlarenje! Promislite koliko vremena i pažnje možete posvetiti radu u vrtu, i prema tome odaberite sadržaje i biljke. Ključno je stvoriti vrt s kojim se možete nositi, inače će to postati mjesto na kojem ćete se teško moći opustiti.

Koji je vaš stil? Planiranje vrta, poput uređivanja prostorija, bit će uspješnije ako rezultira uravnoteženim i zadovoljavajućim prostorom. I uz usklađivanje sa stilom i proporcijama kuće imat ćete dovoljno prostora za vlastite sklonosti i ukus. Na primjer, uređenje može biti strogo ili opušteno, zatvoreno ili otvoreno, romantično ili praktično. Od početka na umu imajte neku temu ili stil i lakše ćete doći do vrta koji će vam biti lijep i u kojem ćete se ugodno osjećati. Ako baš i nemate nadahnuća, potražite ga u knjigama, časopisima i na internetskim stranicama posvećenim vrtlarstvu; isječke skupljajte u mapu ili ih izvjesite kraj prozora s pogledom na vrt.

▼ Vrt koji će biti (gotovo) samodostatan prikladan je za zaposlena domaćinstva. Popločavanjem se dobiva mnogo prostora za opuštanje bez potrebe za održavanjem travnjaka, a biljke koje vole sušne uvjete uspijevat će uz minimum brige. Jarki zidovi dodaju boju, a stubasta vodena površina daje pokret uz bodljikave arhitektonske biljne oblike.


Bolje razumijevanje vrta Prepoznajte ono čime se bavite Nakon što osmislite obrise novog dizajna, vrijeme je da procijenite postojeće stanje vrta. Čak i ako stvarate posve novi vrt, nećete raditi s potpuno praznim prostorom. Neke ćete smjernice morati podrediti veličini i obliku vrta, odnosu stranica i padu terena, okolišu, lokalnoj klimi i prirodi tla. Opremite se fotoaparatom ili kamerom, bilježnicom i olovkom pa se krenite temeljito upoznavati s terenom. Počnite misliti o tome kako najbolje iskoristiti pozitivna obilježja, a ublažiti utjecaj onih negativnih. Tu nisu potrebne posebne vještine već samo dobar vid.

izmjerite površinu i oblik Dobar dizajn istaći će ono najbolje u vrtu bilo koje veličine, ali sadržaji moraju biti smješteni u prostor tako da nema osjećaja prenatrpanosti, ali ni neiskorištenog prostora. Na početku ugrubo izmjerite prostor kako biste realno procijenili što ▲ Promjene razina mogu nadahnuti stvaranje uzbudljivog vrta, posebice ako stube vode do novog dijela koji se s donje razine ne može nazrijeti. To je vrlo upečatljiv dizajn koji ne mora biti skup: grede koje zadržavaju slojeve šljunka jednostavno su rješenje za pad terena. Vrt koji je potpuno vodoravan postat će puno zanimljiviji uvođenjem jedne ili dvije jednostavnije promjene razine, poput povišenog nasada ili sniženog travnjaka, ili čak pergole, luka ili stabla koji će naglasiti vertikalnu dimenziju.

ćete sve moći uvrstiti. Razumijevanje oblika prostora pomoći će vam da ga najbolje iskoristite. Na primjer, dugačak i uzak vrt nerijetko može ispasti poput hodnika, dok je »mrtav prostor« čest problem u vrtovima oblika trokuta ili slova L. I u velikim i malim vrtovima radi vizualnog dojma prostorom se može manipulirati na brojne načine (vidjeti str. 28-39), ali je uvjet za to razumijevanje oblika prostora.

razradite odnos stranica vrta Orijentacija vrta, ili smjer u kojem se pruža, određuje obrazac osunčanih i sjenovitih područja. Ucrtajte ta područja na kartu (vidjeti ispod) i tim se informacijama rukovodite prilikom biranja biljaka i lokacija sadržaja poput staza, jezeraca, stabala (imajući na umu gdje će padati sjena) ili gredica s povrćem.

Procijenite pad terena i razine Ako uvidite konture terena lakše ćete rasporediti stube, terase ili druge promjene razina, i postići najbolji učinak uz

Ljetna orbita sunca

KaKo to DJeLUJe?

Zimska orbita sunca

mIJEnjanjE OBraZaCa SVjEtla i SjEnE

Sjena ljeti Sjena zimi

Zasjenjeni dijelovi vrta mijenjat će se kroz dan i tijekom godine: sunce u visokom položaju ljeti (gornja orbita na dijagramima, desno) baca manju sjenu nego zimsko sunce u niskom položaju (niža orbita, desno). Što je vrt manji ili zatvoreniji, vjerojatnije je da će imati kutove koji su u stalnom hladu. jutro

18 najBOlji mOgući Vrt

Podne

Poslijepodne


najmanje remećenja. Kao i oblik vrta, i njegova se razina i pad mogu iskoristiti za pojačavanje ili ublažavanje određenog učinka.

razmislite o okolišu Uređenje vrta može biti urbano ili ruralno; otvoreno pod vedrim nebom ili zatvoreno građevinama i stablima. Parcela će se nalaziti na izgrađenom krajobrazu, čak ako se radi samo o vašoj kući. Vrt će biti uspješniji ako ugođajem, proporcijama, materijalima i biljkama odaje povezanost s okolišem u kojem se nalazi. Pomoću fotografija podsjetite se ne samo na obilježja izvan vrta koja ćete željeti vidjeti, već i na ona koja ćete htjeti skriti od pogleda. Profesionalni »štih« postignite fotografiranjem detalja arhitekture koje ćete kasnije moći oponašati sadržajima u vrtu.

Procijenite klimu Možda živite na obali koja je izložena slanim vjetrovima; možda se vaša kuća nalazi u sjenovitoj i prohladnoj dolini ili na području u kojem pada malo kiše. Takvi čimbenici određuju koje će biljke dobro uspijevati pa ih svakako valja uzeti u obzir pri odabiru sadnica u vlastitome vrtu. Unutar samog vrta vjerojatno ćete se susresti s problematičnim mjestima: zemlja ispod zida može biti trajno suha, loše drenirano područje bit će stalno vlažno, a jedan kut izložen snažnome vjetru. Vrt na obronku može na najnižem dijelu imati »hladnu točku« u kojoj se nakuplja hladan zrak. Uočavanje sličnih uvjeta i zabilješke o njima koristit će vam prilikom planiranja i sadnje.

upoznajte tlo Utvrdite koje je vrste tlo u vašem vrtu: radi li se o kiselom, lužnatom ili neutralnom tlu (vidjeti str. 233) pa prema tome odaberite biljke koje ćete saditi (pogledajte tablicu na sljedećoj stranici). To je puno lakše nego težiti postizanju savršenog tla za svaku biljku. Uvidite je li tlo pretežito vlažno ili suho. Drenira li se dobro nakon kiše? Treba li mu dugo da se zagrije u proljeće? Koliko god da je tlo loše, ne treba očajavati. Čak i malo poboljšanje kvalitete tla (vidjeti str. 234-5) iznimno je korisno jer ćete time povećati raspon biljaka koje možete uzgajati.

▼ Fantastični nasadi rododendrona i jarkih azaleja mogući su isključivo na kiselim tlima. Na lužnatim tlima sličan se učinak može postići hortenzijama i fuksijama, ali u kasnijem razdoblju godine.


IZVANREDNA IZVEDBA

SaDnja u SKlaDu S KaraKtEriStiKama tla Vrtlari se često žale na tlo, ali imajte na umu da u prirodi ima malo područja na kojima baš ništa ne uspijeva. Radi se samo o usklađenosti biljaka i tla. Brz način za procjenu što će uspijevati jest uočavanje biljaka koje dobro uspijevaju u susjednim vrtovima, kao i u neposrednom okolišu. I u vrtlarskom klubu možete se upoznati s lokalnim uvjetima.

BiljKE Za lagana PjESKOVita tla

BiljKE Za tEŠKa glinEna tla

Pjeskovito tlo ne zadržava vlagu i ima nisku hranjivu vrijednost pa nije pogodno za biljke koje trebaju puno hranjivih tvari, poput ruža. Dobra vijest je da su biljke koje uspijevaju u takvom tlu prirodno otporne na sušu i idealne za sušna ljeta.

Standardni malč s organskim materijalom (vidjeti str. 247) znatno će olakšati rad s ljepljivim tlom poput gline, istovremeno zadržavajući visok udio hranjivih tvari. U takvom će tlu uspijevati ruže, kao i većina cvjetnih grmova i trajnica.

• lukovi • Žućica • mamuzica • Srebroliki slak • Kotrljan • Velika mlječika • Sadarka (šlajer) Hibiskus  Zimska perunika • jednogodišnji sljez • Vučika • • Petoprsta • Bušin • Čuvarkuća • Divizma

• ajuga • Zvjezdan • astilba • ukrasna dunja • Bijeli drijen • Forzicija • ligularia • metvulja • Plućnjak • azijska žalobna vrba • Krvara • ruže Vajgela • udikovina

BiljKE Za KiSEla tla

BiljKE Za luŽnata tla

Vrijesak i rododendron u susjednom vrtu siguran su znak da je vaše tlo kiselo, a obožavat će ga šumske biljke iznikle na tlu obogaćenom uvelim lišćem koje dobro zadržava vlagu.

Alkalna tla obično su suha, lagana i kamenita. Ova su tla savršena za stvaranje lijepih proplanaka s divljim cvijećem i mediteranskim grmolikim biljkama, ali na njima uspijeva i mnogo tradicionalnih biljaka za cvjetne nasade.

i • azaleje rododendroni • Kamelije • Crinodendron • Eucryphia • Fothergilla Hamamelis  Vrijesak • • Iris laevigata • japanski javor • likvidambar • liriope • Pieris • trolist

20 najBOlji mOgući Vrt

• lisjak

• ljetni jorgovan • Perunika • Zvončić • Pavitina • Karanfili • Zanovijet (zlatna kiša) jorgovan  • Bijeli ljiljan • Pajasmin • Plućnjak • Prunus • Bazga • tustika • Verbena bonariensis


Uvođenje promjena u vrt Kao polazište koristite plan Prilikom planiranja bilo kojih promjena nacrt postojećeg stanja vrta vrlo je korisno oruđe. Sve ćete morati točno izmjeriti pa mjere ucrtati na grafički papir ili ih unijeti u jedan od računalnih programa za planiranje vrta. Pravokutne je parcele jednostavno izmjeriti i ucrtati, dok su nepravilni oblici malo zamršeniji, ali možda su vam dostupni nacrti kuće ili zemljišta na kojima je ucrtana i parcela. Kod većih vrtova za ucrtavanje korisne mogu biti i detaljne karte i satelitske slike. Pogled iz ptičje perspektive lako se dočarava pomoću fotografija vrta napravljenih s gornjih etaža kuće. Ako ste plan ucrtali na papir, ne bi bilo loše da načinite nekoliko preslika kako biste mogli eksperimentirati s različitim rasporedima.

ZNANjE

stRUčNjAkA

iZraDa Plana POStOjEćEg Vrta Iscrtajte plan vrta u što većem mjerilu i pritom budite vrlo precizni. Prije nego što započnete s iscrtavanjem plana, mjerilo ćete odrediti na grafičkom papiru ucrtavanjem pravokutnika.

Istaknite sve trajne sadržaje: kuću, među, odrasla stabla i sve ostale sadržaje koje želite zadržati, poput staza, sjenica i drugih struktura.

S

pogled na garaže

Označite sve prilazne točke: vrata kuće, garaže ili nadstrešnice, i kapije prema cesti ili na ulazu u vrt. O tome će ovisiti planiranje staza i puteljaka unutar vrta.

zadržati stablo

9m

zadržati stablo

Ako znate ili nagađate položaj podzemnih cijevi i kabela, malo istražite pa njihov položaj ucrtajte na plan. Korisni su znakovi za određivanje položaja odvoda, kabela i plinskih cijevi žice i cijevi koje su iz zemlje priključene na kuću, te razvodne strujne kutije u zidovima.

Na planu ucrtajte mjesta s kojih se iz vrta pruža lijep pogled, kao i ona koja će trebati zakloniti, na primjer zbog privatnosti ili zaklanjanja pogleda na ružnu građevinu ili rasvjetni stup.

nasadi povrća 14m

nadstrešnica – zadržati ali premjestiti staza

12m

kuća

pogled na susjednu terasu

cvjetni nasad travnjak cvjetni popločena terasa nasad – zadržati ali proširiti kanalizacijski odvod

Ucrtajte i promjene razina terena kako bi lakše izabrali lokacije stuba i terasa kojima ćete premještanje zemlje svesti na minimum.

telefonski stup

PrilagOđaVanjE Vrta VlaStitim POtrEBama

21


1000 neprocjenjivih vrtlarskih savjeta od vašeg će vrta izvući ono najbolje i transformirati ga u mjesto kojemu će se vaši poznanici diviti, a vi ćete uživati u njegovoj ljepoti i raskoši. U rukama imate knjigu u kojoj je svaki savjet provjeren, a uključeni su samo oni koji uistinu pomažu. Bilo da ste u potrazi za najljepšim trajnicama, plodnim voćkama ili želite ukrotiti vegetaciju u svome vrtu i uzgojiti najljepši travnjak, nudimo vam znanje vrhunskih stručnjaka uz koje ćete postići zapanjujuće rezultate. Mnogi će od ponuđenih savjeta biti novost i za iskusne vrtlare, a za potpune početnike na raspolaganju su jednostavni i praktični savjeti za dobar početak.

se osnovnih znanja, ali upoznajte i najnovije vrtlarske •Prisjetite tehnike – od uzgoja zapanjujućih cvjetnih leja i brige o drveću, grmlju i travnjaku do očuvanja mladica, cvijeća, voćaka i živice zdravima i naprednima.

•Otkrijte koje su vam vrhunske biljke, alati i materijali na

raspolaganju. Nudimo vam više od 600 primjera iz kojih možete odabrati najbolje za svoj vrt.

•Naučite kako obnoviti i najproblematičnije dijelove vrta.

Usvojite inspirativne ideje za vrtne granice, puteljke i terase, i mudro iskoristite prednosti koje vam nude vremenske prilike i igra svjetla i sjene u vašem vrtu.

www.mozaik-knjiga.hr ISBN 978-953-14-1289-6

1000 neprocjenjivih vrtlarskih savjeta  

savjetnici

1000 neprocjenjivih vrtlarskih savjeta  

savjetnici

Advertisement