Page 1

vil lal iv.n et

NR 3 APRIL 2010 UPPLAGA 2 085 000

Inspiration, glädje och nytta för dig som gillar villaliv

TILL VILLAÄGARE I STOCKHOLM NORR

1

Postens gruppförsändelse till villaägare och jordbruk

Pampigt poolhus fritt från klor Prylgalen och kreativ! Cecilia C ili iinreder d med dh hjärtat jä t t

Växthus för själen Charmig jordkällare får nytt liv

Möt Martin

i drömköket och på mässan! Missa inte ssan gen Hemma-mä

Äntli ista! 22-25 april i K

n e n n Vi pool! cool l f rån en poo 0:– n n i v 7 20 o ch Tävla ool värde 7 t Folkp illaliv.ne på v

Varsågod – ett riktigt bra erbjudande! Se sidan 5-8


Välkommen till Folkpools värld I över 40 år har vi gett det svenska folket badglädje. Med tiden har vi blivit Sveriges största leverantör av både pooler och spabad. I våra badbutiker över hela landet hittar du allt du behöver för att din pooldröm ska bli sann. Med oss simmar du lugnt från morgon till kvällsdopp och från maj till september.

s u h t Öppe l i r p a 1 1 10- ppettider ala ö Se lok olkpool.se på f

Folkpools återförsäljare i Stor Stockholm och Uppland. Folkpool Arninge Folkpool Stockholm Folkpool Upplands Väsby

Folkpool Kungens Kurva Folkpool Järna

Folkpool Uppsala

Arninge Centrum, Hantverkarvägen 2, Täby Tel 08-630 06 20 Vard 11-18, lör 11-15

Geometrivägen 3, Kungens Kurva Tel 08-530 600 84 Vard 11-18, lör 11-15

Ny butik öppnar april! Kungsgatan 107,Uppsala Tel 0705-10 88 22 se folkpooluppsala.se

Försäljningskontor Kungsängen Tel 08-581 718 00

Kranvägen 4 InfraC. Västra, Upplands Väsby Tel 08-590 365 21 Vard 11-18, lör 11-15

Ullängsvägen 1, Järna Tel 08-551 715 33 Vard 11-17, lör 11-15


Beställ poolen nu och bada till sommaren Välj en eller flera av produkter nedan utan kostnad beroende på vilket poolpaket du väljer. Beställ nya katalogen och läs mer i vårt kampanjblad på www.folkpool.se

Poolrobot Vortex 3

Fri uppgradering till Poolvärmepump PSA PowerFirst Mosaikliner Long Protect.

Frakt till tomtgräns ingår alltid vid köp av pool eller spabad

Spaweekend hemma! Välkommen till Sveriges bredaste sortiment, fler kampanjmodeller och vår utförsäljningslista hittar du på folkpool.se

Chairman II

Dream II

Nordic Retreat

Ett premiumspa för finsmakaren Nu 139 900:- ( ord. 174 900:-)

Allt som behövs och lite till* Nu 84 900:- (ord. 104 700:-) *ClearZone med 24-timmars pump

Årets nyhet! Perfekt för familjen Nu 56 900:- (ord. 67 000:-)

Vårkampanj gäller 1 april–16 maj och kan inte kombineras med andra erbjudanden eller offerter. Vi reserverar oss för slutförsäljning.


Ko hur m ihåg anvä enkla att b nda de ä erätt . r at a t Färgsprutorna från Bosch

Målararbete i omkörningsfilen – bara spru

ta på för full fart!

Enklare, snabbare och roligare arbete med färgsprutor från Bosch. Den speciella Spray Control tekniken ger konstant färgpåföring och ett perfekt resultat.

PFS 55

Med Bosch färgsprutor målar du upp till tre gånger snabbare och du spar upp till 15% färg i jämförelse mot att jobba med pensel. Mycket detaljerade jobb eller svårt tillgängliga jobb klarar färgs prutorna utan problem. Inga ömma muskler och stela penslar, bara snabbt och enkelt arbete. Färgsprutorna är inte bara snabba – resul tatet är helt i topp! Glöm alla problem med lösa penselhår i färgen och rinn. Med Bosch färgspruta kan du få ett helt jämnt och perfekt resul tat. Du kan använda färgsprutan på allt från metall och trä till element och möbler som behöver oljas eller en ny look.

PFS 65

Tack vare Bosch SDS-system klarar du färgb yte och rengöring i en handvändning. Rengöringen går snabbt och enkelt, det tar bara ett par få minuter att dela på och göra rent färgs prutan. Se mer om produkterna och bli inspirerad till fina designlösningar till hemmet i vårt virtuella House of Bosch:

PFS 105 E

r ta hungöra t ä r e e b inte att r Glömel den är dning. enk r använ efte


Vi är med dig 24 timmar om dygnet!

Som kund hos oss får du i princip en egen larmcentral! Bemannad dygnet runt – bara till för dig som kund hos oss. Skulle något hända får du hjälp direkt. Med högsta prioritet – 24 timmar om dygnet! Sveriges mest köpta hemlarm de senaste 20 åren

Varsågod, ett riktigt bra erbjudande


Beställ Sveriges mest stt • Vi är alltid nära dig Aroundio Patrol service – bara hos oss!

• Egen larmcentral

Dygnet runt bemanning enbart för dig som är kund hos oss.

• Trygghetslarm

Ett knapptryck och vi kommer om du behöver oss.

• Väktartjänst

Obegränsat antal fria utryckningar.

• Installationsansvar

Korrekt utförd installation av Securitas Direct.


t köpta hemlarm nu! Kampanjpris t o m 30/4 *

980:Ordinarie pris 1.980:-

Passa på nu! Ring direct 020-713355

* Erbjudandet, som gäller t o m 30/4 2010, förutsätter installation av hemlarmpaket från 980:- ord pris 1.980:- samt månadstjänst från 258:-. Kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden.

Sveriges mest köpta hemlarm de senaste 20 åren


Sveriges mest köpta hemlarm för bara 980: -? Yepp! Och du får det direct! Installerat, klart och uppkopplat till egen larmcentral.

Ring 020-71 33 55 eller gå in på securitasdirect.se/villaliv

Sveriges mest köpta hemlarm de senaste 20 åren


INNEHÅLL

Ladan som blev poolhus! 24 KÄNDISRUM. Möt Martin Timell i hans drömkök 28 UTERUM. Plats för känsliga växter och stressade själar 43 HITTA STILEN. Pynta med hjärtat – som Cecilia Höglund 46 EXPERTERNA. Minska brandrisken, sänk kostnaden för golvvärme och mycket mer 57 TÄVLING. Vinn en cool pool för 72 500:– 58 MER VILLALIV ALIV & NÄSTA NUMMER.

16

14

Pampigt poolhus med eget reningsverk

Aktuellt! Blanda nytt och nött

35

38

I Cecilias hem finns all världens prylar, kärlek och kreativitet

Det våras för växthuset!

OMSLAGSBILD ORLANDO G BOSTRÖM

Villaliv ges ut i 2 085 000 exemplar av Villaliv AB: Köpmansgatan 12, 302 42 Halmstad, vxl 035-27 11 90, info@villaliv.net, www.villaliv.net När du e-postar någon nedan består adressen av namn.efternamn@villaliv.net, om inget annat anges. Chefredaktör Eva Falkmarken Art directors Anders Rosell Åsa Ring Ulrika Jonsson Vd & ansvarig utgivare Fredrik Lindblahd

Produktion Goodrace Communication AB Prepress Dynamomedia Tryck Spaudos Konturai, Litauen

ANNONSER Försäljnings- och marknadschef Jonas Natt och Dag Riksannonser & webbannonser Dennis Hansson Fredrik Lindblahd Jonas Natt och Dag Niclas Rhodin Pernilla Sandberg

Regionannonser AnnonsKraft, info@annonskraft.se tel 0651-169 80 Annonsmottagning Eva Håkansson

Kom ihåg att återvinna tidningen när du har läst klart den.

Utbetalt arvode inkluderar Villalivs rätt till elektronisk lagring och publicering. För ej beställt material ansvaras ej. Ev vinstskatt betalas av vinnarna. Villaliv är opolitisk och fristående.

villaliv | april 2010

9


Trädgårdstipset från Bayer Garden

Starta våren med nya Stroller Plus+ Mossa!

Före

Stroller Plus+ Mossa bekämpar mossan och gödslar samtidigt!

Efter

Vill du få en riktigt grön och skön gräsmatta i år ska du sätta igång tidigt med nya Stroller-program-met. Börja med att ta hand om mossan. Stroller Plus+ Mossa bekämpar mossan och ger samtidigt gräsmattan en rejäl näringskick så att gräset på nytt kan etablera sig.

Se årets i butik kampanj framka – gratis ll dina bilning av der!

Nytt långtidsverkande medel mot mördarsniglar! Mördarsnigeln har brett ut sig över hela landet och skapar stora bekymmer för trädgårdsägare och hobbyodlare. En enda snigel kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid så det gäller att bekämpa dem tidigt!

Svartmyror inne i huset? Myror i köket eller badrummet är inte speciellt trevligt, de kommer in genom springor i fasaden och under socklar och äter det mesta som lämnats framme på golvet eller matbordet.

Natria mot Sniglar heter den nya produkten som många har längtat efter. Den är baserad på järnfosfat som redan finns naturligt i jorden och kan användas både i grönsakslandet och bland prydnadsväxterna. Natria mot sniglar är vattenfast så du uppnår ett långt och effektivt skydd utan att behöva plocka sniglar om kvällarna. Ett tips är förstås att köpa en förpackning till grannen också – så att ni gemensamt kan hjälpas åt för att bli av med problemet.

För mer tips och råd om din trädgård – gå in på www.bayergarden.se! Där finner du allt om hur du sköter gräsmattan, bekämpar bladlöss och dessutom din helt egna trädgårdsdoktor!

Viktigast för att bli av med problemet är att rengöra golv- och bänkytor ordentligt för att förstöra de doftspår som myrorna lämnar efter sig. Placera sedan ut en eller flera myrdosor vid golvsockeln eller andra ställen där du ser att de kommer in. Myrdosan är praktisk och hygienisk att hantera och lockar myrorna med honung. När myrorna väl funnit dosan bär de med sig betet tillbaks till boet och bekämpar därmed sig själva.


Odla sommardrömmen nu! Hej och välkommen till ett nytt magasin fullt av sommarnöjen som gör att du helst firar semestern hemma. Mitt största sommarnöje har de senaste åren varit att läsa och skriva om ljuvliga uteplatser. Men så har jag också bott i lägenhet. Men nu bor jag i hus och ska äntligen Det behövs inga blommor skrida till verket i den här kannan! och göra en Från Lauras.se 179:– trädgård av en skolgård. Då blir jag jätteinspirerad av den miljövänliga pool i en ljuvligt lantlig miljö och med eget kretslopp. Och av den före detta jordkällaren som förvandlats till en tillflyktsort för både växter och vänner. Och sen förstås av färgstarka Cecilia som har sommar inne året runt. Allra mest inspirerad kanske både du och jag blir när vi ses på vårens Äntligen hemma-mässa! Där finns hela Äntligen hemmagänget, redaktionen på Villaliv, snickeriverkstäder, pysselhörnor, årets bästa villanyheter, restauranger och massor av kul för hela familjen! Men först, läs intervjun med Martin Timell i hans drömkök och förstås den 16-sidiga mässbilagan. Nu är dags att sommardrömma. Hoppas du får en skön lässtund!

Eva Falkmarken, chefredaktör

VILLALIVSINBOX Har du tips, frågor eller synpunkter? Skriv till mig eva.falkmarken@villaliv.net Brev kan komma att kortas.

Apropå struliga energilampor Det finns ju både lågenergi halogenlampor (som går att ”dimma”) och LED lampor som alternativ till energisparlampor och gamla glödlampor! Tycker det är synd att det inte pratas så mycket om dem nu när de vanliga glödlamporna försvinner. Vi hade vanliga klara glödlampor med dimmer i vår hall, och vi bytte dem 1–2 ggr/år innan vi bytte till klara halogenlampor. Tror det är fyra år sedan nu och ännu har vi inte behövt byta dem! Cecilia

Ämne: Energisparlampor Hej Eva! Ser i sista numret av Villaliv att ni ser fram emot produktutveckling vad gäller energisparlampor. Svaret finns redan i form av LED lampor. De tänder till full styrka så snart strömmen tillförs och förbrukar ingen energi alls. Det finns ersättning från svagaste glödlampan upp till 75W glödlampor. Men det viktiga i det hela är att man måste få allmänheten att förstå att man inte kan köpa en lampa efter hur mycket el den förbrukar, vilket är det som anges på glödlampor, man måste titta på ljusflödet. Best regards Sebastian

Tips! Kolla in lightab.se Hej! Kolla in www.lightab.se, deras lampor håller kvalitén och är testade i många olika miljöer anpassat till det skandinaviska klimatet. De har t ex tänkt på att lamporna ska tändas snabbt, att 15W ersätter 60W och att utomhussensorn går på UV ljus. Jan

Positivt intryck! Jag fick ett positivt intryck av nya Villaliv. Gillade att det var lite längre artiklar med ”mat” i och inte den vanliga snuttifieringen. Bagge lockade att kolla. Ronny

På mitt matbord just nu! Tapet Eijffinger från Tapetorama 760:–/rulle

Förutom massor av räkningar och Vilmas knäckebröd ligger det tapetprover med grafiska mönster. Så fina. Jag letar desperat efter en vägg att sätta dem på. Kanske bakom den röda kinesiska skänken…

Vinn en cool pool! Tävla och vinn en pool från Folkpool värde 77 200: – på villaliv.net

villaliv | april 2010

11


lรฅt solen gรถra det billigt och bekvรคmt fรถr dig * 5 $7 , 6 9 b 5 0 ( ) 5 c 1 9 c 5 7 , / / + g 6 7

6 9 ( 1 6 . 7 , / /9 ( 5 . $ ' ( 6 2 / ) c 1 * $ 5 (

6nIRUWGXE|UMDNlQQDVROYlUPHQSnYnUHQWLOOOnQJWLQSn

$OOD SURGXNWHU IUnQ 9lUPHEDURQHQ lU E\JJGD L YnU HJHQ

VHQK|VWHQ YlUPHU VROInQJDUQD 8QGHU VRPPDUHQ NODUDU

IDEULNL6NnQH'HWJHURVVIXOONRQWUROO|YHUWLOOYHUNQLQJHQ

VROInQJDUQDI|UGHWPHVWDKHODKXVHWVYlUPHRFKYDUP

RFKJDUDQWHUDUK|JVWDNYDOLWHW

YDWWHQEHKRY'nERUPDQELOOLJW

/lVPHURP.VROInQJDUV\VWHPSnZZZYDUPHEDURQHQVH HOOHUULQJYnUDYlUPHUnGJLYDUH$OOWLGSHUVRQOLJVHUYLFH

%(.9b07 2&+ 0,/-g9b1/,*7 8WDQDWWGXEHK|YHUDQVWUlQJDGLJGHWPLQVWDYlUPHUVROHQ GLWW KHP . VROInQJDUH lU JRGNlQGD I|U ELGUDJ KDU OnQJ OLYVOlQJG RFK SDVVDU DOOD YlUPHV\VWHP 'H lU WHVWDGH DY 6YHULJHV 7HNQLVND )RUVNQLQJVLQVWLWXW 63 RFK lU HQ DY PDUNQDGHQV HIIHNWLYDVWH VROInQJDUH 'HVVXWRP lU GH VQ\JJDRFKGLVNUHWD.VROInQJDUHSDVVDUDOODWDNW\SHU

K2

SOLFร…NGARSYSTEM

Tel 044-22 63 20 | Fax 044-22 63 58 | www.varmebaronen.se | info@varmebaronen.se


Blicken för kvalitet lever än Otto Petersson var redan en del av den starka traditionen av hantverk och uppfinnaranda i Småland när han startade Traryd Fönster 1935. Med hans visioner om det optimala fönstret

hamnade vi snabbt i framkant. Och vi bara fortsätter att utveckla moderna produkter och smarta detaljer som underlättar din vardag. Vi kallar det Innovation genom tradition.


AKTUELLT

I Småland sparar vi till det vi behöver…

Nytt, nött & nygammalt! Varför uppfinna hjulet? Ta vara på det du har och sluta slänga! Gammalt och nött kan ju bli som nytt. Här är några fina bevis på det. TEXT EVA FALKMARKEN

Sparränta upp till 2,70 %

Ljuset är på väg, tjoho! Lila perenner! Öppna konto eller ansök om lån på ikanobank.se eller 0476-88000 Sparränta 2,70 % gäller Sparkonto Fix när du sparar minst 10.000 kr i 5 år (2010-03-05). Våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin för belopp upp till 500.000 kr, eller om det är högre, belopp motsvarande 50.000 €. Beloppet betalas ut till dig av Riksgäldskontoret inom 3 månader om banken försätts i konkurs. *Låneräntorna i tabellen är exempel eftersom räntan är rörlig och sätts individuellt när du ansöker. Den varierar mellan 3,95 % – 11,95 % (2010-03-05), effektiv ränta från 4,02 %. Rak amortering tillämpas, dvs månadskostnaden minskar i takt med dina avbetalningar. Exemplen ovan avser den genomsnittliga återbetalningskostnaden.

Färgstarka utemöbler får uteplatsen att blomma upp. Och de räcker hela säsongen, och år efter år. De här kommer från franska Fermob.


Mysigt och miljövänl igt

dk me

de ud n

av

åte

r vu nna tyger från Oddbird.

…eller så lånar vi till det!

Finns även som gör det självvariant för den händige.

Lånebelopp

Exempel ränta

Effektiv ränta

Återbetalning (12 år)

50.000 kr 100.000 kr 200.000 kr

8,73 % 6,35 % 5,20 %

9,09 % 6,54 % 5,33 %

531 kr/mån 961 kr/mån 1 .826 kr/mån

Låneränta från 3,95 %*

Sjuan får ny färg! Lacka om din gamla designklenod eller köp en ny nu när färgerna är som smaskigast. Om inte barnen gungar för mycket på stolen håller den i evighet.

Soffans nya kläder Formgivaren Lisa Bengtsson ger Ikea soffan Klippan nytt liv med tyget Sir Harald. Mer inspiration på www.bemz.se

Världens småländskaste bank!


MODERNA HEM

Pampigt poolhus fritt fr책n klor 16

villaliv | april 2010


Ett eget ekologiskt reningsverk till poolen gör att de slipper klor. Keramiktunnan med vackra vattenväxter fungerar som naturens eget kretslopp.

»När vi besökte palatset i Alhambra fick vi lust att ha en vattenspegel inomhus.«

Att flytta ut på landet var för några år sedan helt otänkbart för storstadsborna Per-Uno Alm och Jehns Christian Martineus. Nu bor de i ett ombyggt stall mitt ute på den skånska slätten. Med inspiration från det moriska palatset i Alhambra förvandlade de det gamla höloftet till ett pampigt poolhus. TEXT OCH FOTO PETRA CARLSSON

T

onerna av klassisk musik blandas med ljudet av porlande vatten inne i den avskalade träbyggnaden. Genom ett stort glasparti tränger slättens gyllengula sädesfält in och i fjärran skönjer man havet vid Mossbystrand. Att vi befinner oss i en tidigare lada är svårt att föreställa sig. I taket hänger kristallkronor som kastar ljusspeglar i poolens turkosblå vattenyta. Per-Uno och Jehns Christian berättar hur de för några år sen klättrade upp till höloftet på en stege genom ett hål i golvet och kände att här skulle de trivas. Om de bara öppnade upp de murkna väggarna kunde de få en fantastisk havsutsikt. Ett gediget renoveringsarbete tog vid.

Ladan var en utmaning

– Den var fruktansvärt nedgången och full av ”mög”, som man säger här i Skåne, berättar Per-Uno. Det visade sig att det bara skulle bli 3.000 kronor dyrare att glasa upp den med enkelglas i stället för att sätta träpanel. Snart hade de en fantastisk entréhall. Nu var frågan vad de skulle ha ladan till.

Alhambra inspirerade Ett besök i Alhambra inspirerade paret till att vilja ha en vattenspegel inomhus. Den skulle samtidigt kunna fungera som pool. Men eftersom Per-Uno är allergisk mot klor så dröjde det. Lösningen kom när han blev träffade på en forskare som tagit fram ett nytt miljövänligt vattenreningssystem,

En egen brunn är en självklarhet när man bor på skånska slätten. villaliv | april 2010

17


»Det är en perfekt plats att umgås på.

Eller att bara sitta och se ut över vattenspegeln som ligger i höjd med horisonten.«

Klimatsmarta pooltips! 1. Låt solen värma poolen. En solfångare klarar uppvärmningen från maj till augusti till 80 %. Bra för plånboken och miljön. 2. Eller välj en poolvärmepump som hämtar energi ur luften. En investering du räknar hem efter ett par år. 3. Satsa på ett bra överdrag, från en transparant duk till ett rejält pooltak som förlänger badsäsongen. Minskar energikostnaden och klorförbrukningen.

18

villaliv | april 2010

som dessutom var väldigt dekorativt. I ett hörn av den tolv meter långa poolen står en keramiktunna fylld med kryddörter, vattenkastanj och andra våtmarksväxter. Blomsterprakten visade sig vara mycket mer än en dekorativ. Den renar nämligen vattnet på samma sätt som naturens eget kretsloppssystem.

Ekologisk rening och uppvärmning Villan är först i Sverige med att ha installerat ett så kallat Phyto System, som fungerar ungefär som en fjällbäck. Det renar vattnet helt utan kemikalier, genom att det cirkulerar i växtbädden i flera omgångar med hjälp av en luftpump. Förutom att rena poolvattnet har ett likadant system, som renar allt avloppsvatten, installerats utomhus. – Det är underhållsfritt. Vi kan återanvända vattnet för bevattning och har en fantastisk blomsterprakt med färska kryddväxter året runt, säger Per-Uno.

Kostnaden för uppvärmning av poolvattnet hålls nere tack vare installationen av solfångare.

Från lugn och ro till poolparty Från poolhuset går man rakt ut i trädgården, där man kan sitta och soltorka varma sommardagar. Under kyligare dagar värmer bastun och den öppna spisen. Poolhuset är en perfekt plats att umgås på, eller att bara sitta och se ut över vattenspegeln som ligger i höjd med horisonten. Här finns en genrös soffgrupp, flera sittgrupper och en hängmatta där man kan ligga och lyssna på det rogivande porlandet. Men med hjälp av plastpalmer, ballonger och serpentiner förvandlas det snabbt om för ett barnkalas. En bar dukas upp där det ska mixas fantasifulla, alkoholfria drinkar. Det går nästan att höra skratten, ropen och stänket av vatten av barnen som snart ska få fritt spelrum under ljusen som tänts i takkronorna. ■


Pelargon

Bakom skånegårdens fasader finns en exotisk insida och ett ekologiskt avloppssystem.

Giva

I♥

En växtnäring med kärlek

Orkidé

I biobädden renas husets avloppsvatten. Här finns massor av organismer som förvandlar det organiska materialet och gör det till näring åt växterna.

Så här funkar den ekologiska vattenreningen • Tekniken bygger på en optimering av den mikrobiella nedbrytning som finns i naturliga vattendrag och våtmarker. • Anläggningen kräver bara en liten markyta och resultatet blir en praktfull rabatt. En modul består av en behållare som är 2 m i diameter och 2 m hög, endast 0,3 m över mark. • Anläggningen ersätter infiltrationsbädden. Du kan ansluta den till en befintlig 3-kammarbrunn eller komplettera den med en slamupplösare, ett s.k. multi funktionellt septiskt system, som gör att du slipper slamtömning. • Systemet ska anläggas under växtsäsong. Efter etablering fungerar det året runt, även under extrema väderförhållanden. Läs mer på www.phytosystem.info

www.nelson.se villaliv | april 2010

19


Rum att älska! e

d Vär

10% Förhöjd 26 cm

Helios. Finns i många modeller. Priser från 36 495:-

Förhöjd sida 181 till 207 cm 26 cm utan extra kostnad gäller Serralux med sidohöjd 181 cm Träpaviljonger. 250 olika modeller.

HELA ÅRET.

Serralux. En av våra storsäljare.

Cardinal. Stor luftvolym.

Orangeriet. Det starkaste systemet.

Junior Orangeri. Utöver det vanliga.

Priser från 20 895:-

Priser från 17 095:-

Priser från 25 695:-

Paradiso Mur.

Priser från 18 795:-

Priser från 31 395:-

Arcadia.

Priser från 24 895:-

Priser från 19 395:-

Välkomna till Älvsjömässan 8-11 april. Många fina extra erbjudanden. Vi finns i monter A01:273 Serralux Classic Mur. Priser från 18 795:-

Gratis katalog!

www.classicum.se

s Växthu s Lusthu ri Orange rd trädgå

Vinter

Rum att älska! 2010

rt Carpo stak Terras gnad verbyg r iljonge Träpav s Båghu ör Tillbeh

Poolö

SVEDALA: HUVUDKONTOR / VISNINGSTRÄDGÅRD / BUTIK Classicum Växthus AB, Källgården, Aggarpsvägen, 233 93 Svedala. Tel 040-40 51 90, Fax 040-40 51 98, E-mail: info@classicum.se / www.classicum.se UPPLANDS VÄSBY: VISNINGSTRÄDGÅRD


Tagit dig vatten över huvudet?

a n å L

r 000 k 0 5 2 0 10 00 a från t n ä r med

%* 7 2 , 4

Låt hantverkarna hjälpa dig med renoveringen så hjälper Resurs Bank dig med finansieringen. • Hos oss kan du kan låna till vad du vill mellan 10 000 – 250 000 kr. • Räntan bestäms individuellt och är från 4,27 %. • Du kan alltid lösa lånet i förtid, utan extra kostnader. • Vi erbjuder betalskydd som hjälper dig med betalningarna vid sjukskrivning eller arbetslöshet. *Eff ränta: 8,50 % vid ex.ränta 7,62 % med lånebelopp 100 000 kr och 5 års återbet.tid. Uppläggn.avg.: 399 kr, adm.avg.:19 kr/mån. Beräknad 2010-02-05.

Ansök på www.resurs.se eller ring 0771-44 55 66


INREDNINGSTIPS: KÖP EN LUFTVÄRMEPUMP. Äntligen finns det en luftvärmepump som är riktigt trevlig att titta på. LG:s Art Cool Gallery ser nämligen ut som en tavla och kan lätt hängas på väggen. Skulle du tröttna på motivet är det dessutom enkelt att bara lyfta på ramen och byta bild. LG är världens största tillverkare av luftkonditionering för hemmet och Art Cool Gallery är en av de senaste innovationerna. Den smälter bra in i vilken inredning som helst och har ett luftflöde från tre olika håll, vilket ger en snabbare och jämnare värme. Så den är inte bara vacker, utan smart också.

ART COOL Gallery, www.lge.com.

Återförsäljare: Nordvärme AB, Tel: 020-29 00 10, www.nordvarme.com.


GLASA IN DIN UTEPLATS! Ny storlek på 5 mm säkerhetsglas

SHOPPING

Pool, sol & spa

Varva poolpartyn med sköna spa-dagar. Det är rena semestern för både kropp och själ. Här är prylarna som skapar stämningen. TEXT EVA FALKMARKEN

Purpur matchar poolen! Svep in dig i en mjuk velourbadrock från Esprit när molnen kommer. 759:– www.sovtex.se Spadofter och skymningsljus. 10:–/st www.amorina.se

Cool poolmusik!

3

TRÄD VINTER

5 mm Härdat bredd 1 fönster

65 cm 70 cm 75 cm 80 cm 85 cm 90 cm 95 cm 100 cm 105 cm 115 cm 127 cm 137 cm 147 cm 157 cm 167 cm 177 cm 187 cm 197 cm 207 cm 227 cm

3 fönster

189 cm 204 cm 219 cm 234 cm 249 cm 264 cm 279 cm 294 cm 309 cm 339 cm 251 cm 271 cm 291 cm 311 cm 331 cm 351 cm 371 cm 391 cm 411 cm 451 cm

5 fönster

313 cm 338 cm 363 cm 388 cm 413 cm 438 cm 463 cm 488 cm 513 cm 563 cm

Koppla in flytande högtalare och koppla av till favoritmusiken! 999:– www.coolstuff.se

LIMTRÄ

SKJUTFÖNSTERPARTIER höjd 121 cm

4 fönster

Strandsnygg och halksäker i flip flop från Roxy. 199:– www.brandos.se

0, 16, Vi har 1 nalplasttak ka m m 0 2 och 4

GÅRDAR

2 fönster

Purpur matchar poolen! Svep in dig i en mjuk velourbadrock från Esprit när molnen kommer. 759:– www.sovtex.se

NSTER

VILLAFÖ

ing försäljn Fabriks ta pris! s g alltid lä

SKJUTDÖRRSPARTIER höjd 200 cm

U-2,5

5 mm Härdat

830:840:885:895:935:945:960:990:1040:1130:-

1.505:1.545:1.585:1.625:1.665:1.705:1.745:1.785:1.825:-

1.660:1.680:1.770:1.790:1.870:1.890:1.920:1.980:2.080:2.260:-

3.010:3.090:3.170:3.250:3.330:3.410:3.490:3.570:3.650:-

2.490:2.520:2.655:2.685:2.805:2.835:2.880:2.970:3.120:3.390:-

4.515:4.635:4.755:4.875:4.995:5.115:5.235:5.355:5.475:-

3.320:3.360:3.540:3.580:3.750:3.780:3.840:3.960:4.160:4.520:-

6.020:6.180:6.340:6.500:6.660:6.820:6.980:7.140:7.300:-

4.150:4.200:4.425:4.475:4.675:4.725:4.800:4.950:5.200:5.650:-

7.525:7.725:7.925:8.125:8.325:8.525:8.725:8.925:9.125:-

1.150:1.161:1.204:1.257:1.268:1.311:1.321:1.363:1.418:1.520:2 dörrar

2.300:2.320:2.400:2.520:2.540:2.620:2.640:2.730:2.840:3.040:3 dörrar

3.450:3.480:3.600:3.780:3.810:3.930:3.960:4.095:4.260:4.560:4 dörrar

4.600:4.640:4.800:5.040:5.080:5.240:5.280:5.460:5.680:6.080:5 dörrar

5.750:5.805:6.020:6.285:6.340:6.555:6.605:6.815:7.090:7.600:-

nt!

sortime

SER

VÅRPRI GÄLLER

KER

RET RÄC

LAG LÄNGE

U-2,5

U-värde 2,5 U-värde 2,5 5mm säker- säkerhets- 5mm säker- säkerhetsisolerglas hetsglas hetsglas isolerglas 1 dörr

- Stort

2.175:2.225:2.275:2.325:2.385:2.425:2.475:2.525:2.575:-

Bättre U-värde 1,9 Lägg till 200 kr på fönster - 300 kr på dörrar och få ett bätte U-värde 1,9 Gäller endast säkerhetsisolerglas.

4.350:4.450:4.550:4.650:4.750:4.850:4.950:5.050:5.150:-

6.525:6.675:6.825:6.975:7.125:7.275:7.425:7.575:7.725:-

8.700:8.900:9.100:9.400:9.500:9.700:9.900:10.100:10.300:-

10.875:11.125:11.375:11.625:11.925:12.125:12.375:12.625:12.875:-

PRISER INKL.MOMS KOMPLETT MED SKENOR OCH MONTERINGSTILLBEHÖR

Vila me

d st

Ilva. 2.9 ing från t t ro i il

99 :– w

.se w w.ilva

Besök vår utställning eller ring oss för närmare info.

08-583 562 45, 583 526 31

Besöksadress: Skarprättarvägen 16, 176 77 Järfälla, Norra Kallhälls ind. omr. Email: info@btfonsterteknik.com, Hemsida: www.btfonsterteknik.com Reservation för ev. tryckfel


KÄNDISRUM

Martin Timell är en folkär 1997. Han har byggt hur vi äntligen kan fixa Själv trivs han allra

Häng med ut i köket! Martin Timell har stenkoll på de senaste inredningstrenderna och i hans eget drömkök finns det gott om plats för massor av skratt och god mat. TEXT JEANETTE GARDNER FOTO ORLANDO G BOSTRÖM

K

öket har blivit en oas i hemmet och en övervägande del av svenska folket lever hellre sina liv i köket än i något annat rum. Här har vi det mysigt tillsammans, vi diskuterar allt och dryftar problem. Martins vardag består av en hel del representation och ett ständigt flaxande mellan möten. Mobilen ringer oavbrutet. Då är det viktigt att åtminstone ha en mysig vrå där man kan koppla av en stund tillsammans med familjen. – Då träffas vi i köket. Det är ju här som det händer saker. Över en bit mat kan jag snabbt ta del av all viktig information som jag behöver veta för att hålla mig uppdaterad om alla i familjen. – Jag gillar rymliga kök där jag kan fixa och dona utan problem och stora ytor med plats för många. Mitt kök ska kän-

24

villaliv | april 2010

nas in bott, inarbetat och ha en viss patina. Allting behöver inte vara perfekt. Snarare handlar det om hållbarhet och bra materialval som ger en skön känsla. Idag finns det inga normer längre för hur man måste bygga sitt kök. – Förr skulle det vara 60 cm här och 40 cm där. Nu kan man göra precis hur man vill i köket. Det finns en uppsjö av valmöjligheter och mängder av olika färger och träslag. Och tack och lov för att vi kan höja diskbänken och inte behöver böja oss hundra gånger och att vi kan få upp ugnen till ögonhöjd så vi kan se maten som vi lagar. Man måste tänka på att det ska bli praktiskt och lättarbetat. Jag tycker dessutom att man ska vara ärlig med materialet när man planerar sitt kök och inte snåla. För mig är det en självklarhet att till exempel installera värmeslingor om man väljer ett stengolv.

Borta bra men köket bäst

Hos familjen Timell handlar materialval inte enbart om skåpsluckor och de senaste vitvarorna. Köksredskapen är minst lika viktiga. – Mina japanska knivar kan jag inte leva utan och med ordentliga arbetsredskap blir det ju roligt att laga mat. Köket är också den naturliga samlingsplatsen för festen och Martin bjuder hellre goda vänner på en trevlig middag än att gå ut på fina restaurangen. Han älskar klassisk svensk husmanskost när den är som allra bäst. Idag lagas det bruna bönor och fläsk. Det rimmade fläsket ligger i en skål redo att daskas i den smällheta stekpannan vilken sekund som helst. – Jag vill äta enkel mat utan en massa krimskrams. Pannbiff med lök, kåldolmar… lättlagat, gott och billigt. ■


programledare p sedan och o tipsat oss om till t det hemma. bäst b i köket.

martins trivseltips Vad är viktigt att tänka på när man vill ha det där riktiga drömköket? 1. Var konsekvent. Tänk smart från början. Bestäm dig för en idé och håll dig till en och samma stil rakt igenom så att det ser genomtänkt ut och köket får en enhetlig känsla. Att blanda stilar hit och dit är aldrig en smart lösning.

in! Träffa Martå

tp i drömköke a-mässan m em H Äntligen 25 april! i Kista 22 –

2. Behåll lite av ditt gamla. Häng inte upp dig på att köpa den allra trendigaste köksinredningen och skaffa allt nytt. Ett kök ska leva. En sliten pryl eller bänk och mormors gamla skål ger ett mänskligt intryck och det blir mer personligt än om man har allt vitt, rostfritt och sterilt. Då vågar man röra sig i köket och ställa till det. 3. Tänk på belysningen. Vi har som vana att hänga upp en stor lampa över köksbordet och kanske ha något ljus över arbetsbänken. Men tänk på att flera ljuskällor ger en behagligare och varmare känsla. Punktbelysning är alltid trevligt. Här i mitt kök har jag 12 små ljuspunkter spridda över kök och matplats. villaliv | april 2010

25


Vårerbjudande YTTERDÖRRAR

Några av marknadens mest prisvärda dörrar från Skånska Byggvaror kan nu stoltsera med en P-märkning. Märkningen innebär att dörrarna satts på hårdast tänkbara prov av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Detta innebär att produkten uppfyller lag- eller myndighetskrav och i de flesta fall en ännu högre kravnivå.

LERVIK VIT

3.295:-

DOMSTEN DALABLÅ

10.995:DOMSTEN DALABLÅ

Målad dörr av HDF-board, spårfräst utsida. Höger dörr är gångdörr. Gångdörrsbredden är 71 cm. Cotswold dekorglas. 14x21 Vit Kulör

9.995:10.995:-

LERVIK VIT

Målad dörr av HDFboard, spårfräst utsida. 9x20, 10x21 Vit Kulör

3.295:3.895:-

LERVIK VIT MED GLAS

Målad dörr av HDF-board, spårfräst utsida. Cotswold dekorglas. Fast spröjs ingår. 9x20, 10x21 Glas Vit Glas Kulör

3.995:4.595:-

SIMRISHAMN MÖRKRÖD

TOREKOV NÖTBRUN MED GLAS

Målad dörr av HDFboard, spårfräst utsida. Klarglas. 10x21

Målad dörr av HDF-board, utanpåliggande lister och paneler. Cotswold dekorglas. 10x21

Vit Kulör

5.295:5.895:-

Vit Kulör

5.495:6.095:-

6 NYA KULÖRER! Nu kan du även välja andra kulörer än vitt till en rimlig kostnad. Vilken passar till ditt hus? NYHAMN SOLROSGUL

5.595:NYHAMN SOLROSGUL

LIMHAMN VIT

MÖLLE STÅLGRÅ

Målad dörr av HDF-board, spårfräst utsida. Klarglas. Glasningslist i betsad bok.

Målad dörr av HDF-board, spårfräst utsida. Klarglas. 10x21

Målad dörr av HDFboard, spårfräst utsida. Klarglas. 10x21

Vit Kulör

Vit Kulör

Vit Kulör

5.995:6.595:-

5.695:6.295:-

4.995:5.595:-

ARILD OLIVGRÖN MED GLAS

Målad dörr av HDF-board, spårfräst utsida. Cotswold dekorglas. Köp till spröjs. 9x20, 9x21, 10x21 Vit Kulör

HÖG KVALITET

BRA ISOLERVÄRDEN

4.695:5.295:-

Ö P P EATR O R.S E A L LT I D V A K BYG G S K AN S

RING IN DIN ORDER HELGFRIA VARDAGAR 8-18 042-25 30 00 HANDLA DYGNET RUNT PÅ WWW.SKANSKABYGGVAROR.SE

F RAK TF

R IT T

** För mer info om köpvillkor gå in på vår hemsida.

A L LT I D

Priserna gäller så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 31 maj 2010. Reservation för slutförsäljning. Expeditionsavgift 195:- tillkommer.

AR S 3 0 DAG A L LT I D R ÄT T ** ÅN G E R


HĂśgaktuella produkter - allt fĂśr din klimatkomfort

Sänk dina värmekostnader

Borra inte i onĂśdan

LSBGUGVMMBMVGUMVGUWjSNFQVNQBS

NJMKzWjOMJH MVGUWBUUFO WjSNFQVNQ

• Lüg ljudnivü • P-märkt • Funktion fÜr underhüllsvärme • Smart UV-system renar luften • 5 ürs trygghetsbevis

• Kräver inget borrhül • MiljÜvänligt kÜldmedium • Lüg driftkostnad • HÜg verkningsgrad • Effektiv värme ner till - 26° • 5 ürs trygghetsbevis

>> Sanyo Clover 9/12

>> Sanyo CO2 ECO

Installera solvärme

Risk fĂśr vĂĽldsam vĂĽrflod

HSBUJTPDINJMKzWjOMJHFOFSHJ

BWGVLUBSFGSlO ,$$IKjMQFSEJH

• Nu Solar Keymark, dvs bidragsberättigande • Finns i flera olika paketlÜsningar • Lüng livslängd • Lüg driftskostnad

• Lüg energifÜrbrukning • HÜg kapacitet, 20l/dygn • Lüg ljudnivü • Trygga garantivillkor • Passar perfekt fÜr källaren • Torkar snabbt tvätten

>> KCC Solvärme

>> KCC-820EA

Din egen vinkällare

Kyla fĂśr heta dagar

WJOFUBMMUJESFEP BUUTFSWFSBT

GlCFIBHMJHUFNQFSBUVS WBSKFEBH

• LättÜversküdligt hyllsystem • Stabil och säker fÜrvaring • Effektfull belysning • FÜr inbyggnad men kan även med fÜrdel stü fritt

• Lüg energifÜrbrukning • HÜg driftsäkerhet • Ingen installation krävs • Trygga garantivillkor • Passar rum upp till 15 m² • Enkel att flytta

>> KCC-VDK12

>> KCC-21

Mer information finns pü www.kcc.se. Vi finns även pü ÄNTLIGEN HEMMA-MÄSSAN i Kista den 22-24 april. Välkommen till monter G:12


MODERNA RUM

Växthus för själen

Mitt bland böljande sädesfält i Roslagen ligger ett vackert gult hus omgivet av prunkande rabatter och välkrattade grusgångar. Här har en gammal jordkällare förvandlats till en skön plats för känsliga växter och stressade själar. TEXT SUZANNE LINGE FOTO NILS AGDLER

28

villaliv | februari 2010

Så byggde vi växthuset steg för steg 1. Det gamla tegeltaket revs. 2. Nya väggar murades upp av stenarna från taket. Resterande stenar blev golv. 3. El, vatten och en golvbrunn installerades. 4. Ett nytt tak av isolerplast lades. 5. Växthuset inreddes med bord av plåt. 6. Som pricken över i monterades ett lejonhuvud med porlande vatten på väggen.


Den gamla jordkällaren ligger inbäddad i lummig grönska.

Väggfontänen i form av ett lejonhuvud är kronan på verket.

»Fontänens porlande vatten ger en rofylld atmosfär.«

R

osor, aklejor, pioner, örter, nejlikor, nävor och silverarv varvas med vilda blommor som prästkragar och vallmo. De olika växterna avlöser varandra i ett aldrig sinande flöde av överdådig blomsterprakt. Sällsynta exemplar varieras med mer robusta arter i stenpartier och planteringar. De allra sköraste sorter förvaras dock i en gammal jordkällare som husets ägare, Bob och Boel, byggt om till växthus. – Den var i väldigt dåligt skick när vi flyttade hit, berättar Bob. Men så kom vi på idén att göra ett växthus av den istället; ett beslut vi inte ångrat en sekund. Taket som bestod av ett valv av tegelstenar som vilade på en riktig stenmur revs och ersattes av isolerplattor av plast. Tegelstenarna i taket hängde på fyra hörnstenar i stenväggen, fortsätter Bob. Det räckte med att vi tog bort dem så rasade resten ned.

Ljus som flödar När taket var nedplockat kunde paret börja med att mura upp nya väggar som fortsättning på den gamla stenmuren. De tegelstenar som blev över användes till golvet. El och vatten drogs in i jordkällaren och en golvbrunn anlades precis vid ingången. När väggarna var uppmurade kunde det nya, genomskinliga taket läggas på. Det släpper in ordentligt med ljus samtidigt som det håller kvar värmen. De tjocka stenväggarna och jordkällarens

placering en bit under jord bidrar till att temperaturen håller sig jämn under alla årstider. – Jordkällaren håller +5 grader hela vintern, berättar Bob. Det är bara när det blir så där riktigt kallt, under 10 minusstrecket, som vi behöver använda värmefläkten. – Många växter klarar både fukt och kyla, fortsätter han, men har däremot riktigt svårt om det är varmt och torrt. Som planteringsbord hittade paret ett stort plåtbord som stått i ett restaurangkök. Även matbordet i rostfritt kommer från en restaurang. Tack vare att borden består av ett material som inte ruttnar kan de stå i växthuset utan att ta skada. Planteringsbordet har flera hyllor för redskap, krukor, hinkar och verktyg. Och i taket hänger vattenkannor och annat smått och gott man kan behöva när man planterar.

Rostfria bord passar för både pyntning, dukning och plantering.

Som ett vackert uterum Matbordet är stort, så här får man plats riktig många. På nischer, kantstenar och andra naturliga ojämnheter i väggen står ljus, krukor och blommor. Men kronan på verket är nog ändå det lejonhuvud med porlande vatten som hänger på stenväggen mittemot ingången. Fontänens porlande vatten ger en rofylld atmosfär, precis som det ska vara i ett växthus för själen. ■

Utsikten över böljande åkrar är ljuvlig och ger ro i själen.

villaliv | februari 2010

29


En riktigt bra garageportsaffär Garagefest 9–10 april

Fredagen den 9 och lördagen den 10 april är det garagefest på Crawford Center. Vi bjuder på fika, goda råd, tips om garageportar – och fina erbjudanden! Motorpaket med portöppnare plus extra fjärrkontroll för halva priset! (Ord. pris 4 990:–. Nu 2 495:–.) *

Trådlöst kodlås nu 1 195:– (ord. pris 1 980:–). *

25 procent rabatt på lackning av din nya port i specialkulör. Utnyttja ROT-avdraget och spara från ca 2 500:– på montering av din nya port. Utförsäljning av utgående modeller och demoexemplar. Välkommen! *Gäller när du beställer en Crawford garageport med mått upp till 3 500 x 2 250 mm (bxh). För lokala öppettider se www.crawfordcenter.se eller ring 020-41 42 53. Erbjudandena gäller 9–10 april 2010. Med reservation för slutförsäljning.

Ring 020-41 42 53 så blir du kopplad till närmaste Crawford Center eller besök www.crawfordcenter.se Försäljning – montage – service – 5 års garanti på material och arbete. Med din Crawford garageport får du mängder av valmöjligheter, säkerhet, kvalitet och lång livslängd på köpet.


Rader av nöjda kunder! Vi har monterat portar i Stockholmstrakten i över 40 år. Tusentals nöjda samfälligheter och bostadsrättsföreningar har bytt till nya, bekväma och säkra portar. Allt fler har valt portar med fjärrstyrd öppning. Oss och marknadens bredaste sortiment hittar du på www.garageportexperten.se.

Stockholm

Öppettider:

Mätslingan 20, Täby Tel: 08-10 13 15

Mån–tor 9–17, fre 9–15. Lör–sön stängt.

Sveriges mest valda portar

www.garageportexperten.se

Ge ditt tak ett lyft! Herdins Tak- och Panelvitt är en lasyr som både förebygger och bromsar träets gulning, samtidigt som ytan blir ljusare. Herdins Tak- och Panelvitt passar obehandlat eller tidigare lackerat barrträ inomhus. Herdins Tak- och Panelvitt finns både i 1 och 3 liters burk, nu även som Extra Vit!

Droppar inte! HERDINS FÄRGVEK AB. www.herdins.se

Träffa oss på Äntligen Hemma-mässan den 22-25 april 2010.


Små detaljer g ENERGISMART VAL Ekstrands ytterdörrar har marknadens lägsta u-värde 0,71w/m2. Våra fönster kan levereras med u-värde ner till 0,77w/m2.

TRYGGA KÖP Ekstrands lämnar längst garantier, bl a 15 år på formstabilitet, 10 år på beslag och unik målningsgaranti på träfönster och ytterdörrar.

KLIMATSM SMM Ekstrands fönster är dop opp lackerade med miljövänl änln and n lösningsmedel. Ekstrand omm ha en ytterdörr som

ADSFRITT A N T S O K T T BOKA E K PÅ VÅR HEMSID HEMBESÖ G 08-27 90 92! ELLER RIN svar för n även ta an Ekstrands ka Med vår tjänst n. installatione art” sköter vi allt. kl & t ra le al ”Inst

om

ekstrands.c

SVERIGES STÖRSTA DÖRR- & FÖNSTER UTSTÄLLNINGAR STOCKHOLM NORR 08 - 27 90 92

STOCKHOLM SÖDER 08 - 749 04 50

GÖTEBORG 031 - 748 08 50


g gör stor skillnad

MA VAL MMART pppgrundade pp i linolja och nlig färger, helt fritt från nliga d är ensamma om att nds nd mm går att återvinna.

MASSIVT TRÄ Vi kompromissar inte med kvaliteten. Istället för s.k. lätta innerdörrar är alla våra massiva. Våra fönster har äkta träspröjs och äkta glaslister av trä. Vi använder massivträ istället för fanér på ytterdörrar, etc ...

SKANDINAVIENS STÖRSTA DÖRROCH FÖNSTERUTSTÄLLNINGAR Man måste se våra produkter i verkligheten för att förstå skillnaden. Vår stora utställning är värd ett besök, här får ni även hjälp av personal som kan dörrar och fönster.

Familjeföretag med egen tillverkning sedan 1945.

LINKÖPING 013 - 31 10 90

JÖNKÖPING 036 - 30 88 00

ÖREBRO 019 - 56 91 44

OSBY 0479 - 100 40

UMEÅ 0703 - 14 07 81

SUNDSVALL 0739 - 95 54 81


CCJ

Vi gör värmepumpar

... och en del andra innovativa grejor När du ska välja värmepump, varför inte ta ett märke du redan känner till? Vår erfarenhet av att tillverka innovativa produkter för hemmet kan få andra tillverkare matcha. Det innebär att du med Bosch tryggt kan räkna med att bli nöjd; Du får prestandan du behöver, kvaliteten du förväntar dig, användarvänligheten du vill ha och supporten du skulle uppskatta. I vårt sortiment finns värmepumpar för alla möjliga hustyper och förutsättningar. Gör en besparingskalkyl för ditt hus och hitta din lokala installatör på: www.boschvarme.se

Bromma: JGS Rör & Värmekonsult, 073-206 50 00, Nils A Johansson Rör AB, 08-759 01 61, 070-863 04 36, Värmecenter, 08-37 57 37 Lidingö: 2U4service.se, 08-767 08 50 Mälaröarna: Sjögrens VVS-installationer AB, 08–560 354 00 Sollentuna: Ove Lindström Rör AB, 070-444 42 08 Solna: FIXZIT VVS AB, 08-470 51 66 Stockholm: Varmteknik AB, 08-650 96 09 Täby: Bad & Värme/Sunaru VVS & Bygg, 08-630 07 00, Värme & Kylproffsen, 08-758 32 06 Upplands Väsby: Aktiv Energi, 08-410 215 05 Vällingby: Värmecenter, 08-37 57 37 Åkersberga: MPL Värmepumpspartner AB, 0706-11 61 60


Inspireras av växthusromantiken. Investera eller kopiera!

SHOPPING

Växthuseffekt Ett växthus är som poesi. Att sitta bland vinrankor och sippa på en kopp te. Med lite fina detaljer kan du skapa ett grönt skönt rum var du vill. Ute eller inne! TEXT EVA FALKMARKEN

Grönare och skönare än gräs! Running Velvet från Day Home. Pläd 150 x 220 cm 1.495:–, kudde 450:– exkl innerkudde. www.day.dk

Trädgårdsromantik med nygamla träkrukor. Ca pris 119:–, 79:–, 39:– Alma Design AB

Njut av nostalgivärdet! Vattna mer med emaljvattenkanna med mässingsstril ca 349:– www.weibulls.se

Plantera trädgårdsintresset tidigt! Handskar ca 99:– Kultivator ca 29:– Junior Blommor för fjärilar ca 12:– www.weibulls.se

Duka fram te och skorpor. Eller fina krukor! Brickbord i trä 40 x 55 cm, 55 cm hög. 475:– www.ahlens.se

Samla gamla löv, trädgårdsverktyg eller plädar i korgen. Tubtrugs hink ljusgrön, 14 liter 89:– www.forvara.se

villaliv | april 2010

35


VÅRKAMPANJ 12 april – 12 maj Se alla erbjudandanden på www.willabgarden.se

Förhöjt 20 cm utan extra kostnad gäller alla Euro-Serre växthus med höjd 181 cm

Vi lämnar 12 års garanti på alla våra växthus.

201 cm 181 cm

EURO-SERRE MAXI 4 9,6–27,9 m2 Pris fr. 15 495:- (olackerat), färgtillägg från 6 295:-

Du sparar tusenlappar!

Värde

10 %

Lamellgardiner på köpet

Sänkta priser

Designa själv ditt uterum Det är enkelt med Uterumsguiden på vår hemsida. Möjlighet att lägga in bild på ditt eget hus!

på uterumspartier och isolertak

• • • •

3D-ritprogram Enkelt Gratis Pris direkt

Växthus Uterum Tillbehör Damm

2 997:m2.

Fraktfritt hem till dig! Endast exp.avg. tillkommer med 95:alt. 195:-per order.

Skapar rum i trädgården

Ny katalog! © www.g-byran.se

Värde

m storlek 11 Värde-exempel vid köp av uteru

Se alla aktuella kampanjpriser på vår hemsida.

Beställ på vår hemsida

Vid köp av komplett uterum (stomme, partier och tak) få du lamellgardiner Standard till hela uterummet.

212 sidor

BÅSTAD

Tomtaholmsvägen, Östra Karup

STOCKHOLM

Ranhammarsvägen 27, Ulvsunda, Bromma

Öppettider i butikerna: Mån-Fre 09.00–18.00 · Lör 10.00–14.00

Telefon 0431-686 00 · www.willabgarden.se Willab Garden AB, Tomtaholmsvägen, Östra Karup, 269 21 Båstad · info@willabgarden.se e


Ljusare tider med nya fönster – monterat och klart från Wisy! Låt nya fönster släppa in vårsolen! Wisy är ett av Sveriges ledande företag inom försäljning och montering av svensktillverkade kvalitetsfönster. Vår affärsidé är enkel - vi kommer hem till dig, mäter dina fönster och lämnar förslag på de produkter som är bästa lösningen för ditt hus. Du får ett prisförslag där både produkter och montage ingår. Ett fönsterbyte innebär att du får bättre inomhuskomfort, sparar energi, minimerar underhåll och höjer värdet på ditt hus.

Vågar du byta fönster utan att fråga Wisy?

✓ Svensktillverkade fönster från Sveriges ❑ ledande fönsterleverantör ✓ Fönsterexperter från Wisy nns över hela landet ❑ ✓ Garanti på både fönster och montage ❑ ✓ Ett samtal, en kontakt – ett modernt sätt att byta fönster ❑ Träffa oss gärna på san Äntligen Hemma Mäs i Kista 22–25 april r ps: du hittar oss i monte

D:24

Boka ett kostnadsfritt hembesök på telefon 020-530 530 eller via www.wisy.se


MODERN LIVSSTIL

För att uppmuntra barnens kreativiteten står allt framme i öppna hyllor.

Prylar, kärlek och kreativitet

Familjen Höglund-Dicko bor i en kärleksfullt inredd fyra i Lund på 75 m2. Cecilia är konstnärsdotter och jobbar på Ikea som art director. Det går inte att ta miste på hennes kreativa ådra när man kliver in i hennes personliga och färgstarka hem. TEXT & FOTO JOAKIM LLOYD RABOFF

F

amiljens hem är fyllt av både stora och små glädjespridare. Fadern är konstnär och man behöver inte ha betyg i psykologi för att förstå varifrån kärleken till kreativiteten kommer. Maxime 4, och lillasyster Anaïs 1,5, busar i det gemensamma barnrummet. Den skotska terriern GeSar ligger mitt ibland färgglada legobitar, tygdockor och leksaksbilar.

Låter hemmet växa fram Att hemmet är personligt och får lov att växa fram över tid är viktigt för Cecilia. Hon

38

villaliv | mars 2010

menar att möbler inte är så viktigt när man vill få fram en varm och ombonad känsla. – Jag vill att varje rum speglar oss som familj. Visst, det måste ju funka praktiskt. Men hemmet måste också kännas levande. Det gäller inte bara prylar och möbler. Växter och belysning är också viktiga ingredienser i receptet. Eftersom jag älskar att pynta med personliga minnen från våra resor och utflykter, blir hemmet lite av vårt galleri. Jag gör små altare, som får rummen att kännas levande och stimulerande att vara i.

Mitt hem är lite av ett galleri.

»Ibland riktigt längtar jag efter en egen ateljé där jag får splasha ut lite mer!«


Resminnen, leksaker – jag älskar att pynta!

Här får Maxime utlopp för all sin kreativitet.

Jag kategoriserar prylarna efter färg, så blir det lite lugnare.

Cecilias recept för en personlig stil 1. Låt hemmet växa fram. Personliga hem kan inte köpas i färdiga paket. 2. Handla secondhand. På auktioner, loppis och nätet finns massor av roliga prylar till hemmet. Hittar du något som tilltalar hjärtat, köp det! I varje rum finns det en liten oas.

Drömmer om villalivet

Pappa Cédric, som är doktor i biofysiologisk kemi och forskar i Lund, leker med barnen medan Cecilia guidar. Han bjuder på nybryggt kaffe i köket och berättar att han inte riktigt delar inredningsintresset. Men liksom Cecilia, längtar han efter lite mer plats och att familjen så småningom ska få utrymme nog för allas behov. – Ett lagom stort hus med garage och trädgård hade varit fint. Just nu har jag kontor och verkstad inhyst i en liten garderob.

Det bär av till hemmets kreativa kammare bredvid vardagsrummet. En vacker bokhylla täcker rummets långsida. Den är fylld med böcker, dockor, spel och leksaker som pensionerats. I hörnet står ett staffli och en färglåda som väntar på att små konstnärshänder ska börja skapa. Båda Cecilia och Cédric har en dröm om ett vackert hus vid havet där också familjens lilla segelbåt får plats. Där ska kreativiteten få flöda och där det finns gott om plats för barnen. – Visst drömmer vi om ett hus. Vi trivs

3. Jag är försiktig med att måla hela rum med starka färger. Det tar ganska mycket tid och kostar på. Jag målar istället med tavlor, fotografier, växter och textilier. Då är det lätt att förändra. 4. Gillar du att ha mycket prylar framme, så kategorisera dem efter färg. Det ger ett lugnare intryck! 5. Byt ut detaljer! Ställ undan vissa saker och låt de vila. Det är kul att ändra – inte bara inför julen!

bra som vi har det. Men ibland riktigt längtar jag efter en egen ateljé där jag får lov att splasha ut lite mer! ■ villaliv | mars 2010

39


Kom ihåg reskoden: VILLALIV

Bilsemester med Villaliv

Sommar i Kalmar och Öland

De norska fjällen

6 dagar på 3-stjärnigt centrumhotell i Kalmar, Småland

6 dagar på pensionat vid Tretten i Gudbrandsdalen

Best Western Kalmarsund Hotell ((( Välkommen till en utav Sveriges mest historiska och upplevelserika städer; den gamla residensoch stifstaden Kalmar som under medeltiden var gränsfäste mot Danmark och viktig hamn- och handelscentrum. Ert hotell ligger centralt i området Kvarnholmen och har bl.a. en lusthusbetonad avdelning med bastu, bubbelpool och avslappningsrum med storbilds-TV.

Glomstad Gård Med traditioner ända tillbaka till 1600-talet ligger pensionatet vackert i de norska fjällen med utsikt över Gudbrandsdalen. Det är de genuina norska traditionerna som präglar såväl inredningen som den helt originala stämningen – och inte minst hotellets uppskattade kök som är med till att ge semesterupplevelsen ett kulinariskt lyft.

Ankomst: Juni: 20, 25, 30 Juli: 5, 10, 15, 20, 25, 30 Aug: 4, 9, 14, 19, 24

Pris per person i dubbelrum

3.249:• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 3 x 2-rätters middag inkl. kaffe

Weekend

Foto: Christian Alsing

vår/höst

9:-

Endast 1.34

Ankomst: Juni: 5, 10, 15, 20, 25, 30 Glomstad Gård Juli: 15, 20 Aug: 9, 14, 19, 24, 29 Sep: 3, 8 fjällen De nationellatimmar! 2 om Dovre in

Kalmarsund Hotell

Pris per person i dubbelrum

2.999:• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 5 x 2-rätters middag/buffé Barnrabatt: Max. 1 barn 0-5 år gratis i förälders säng. Max. 2 barn 6-14 år ½ pris i förälders rum. Inkluderar endast slutstädning.

Zillertal alperna

Sjön Dieksee vid Plön

8 dagar på 4-stjärnigt hotell i Fügen, Österrike

4 dagar på 3-stjärnigt hotell i Niederkleveez

Aktiv und Wellnesshotel Kohlerhof (((( Välkommen till Österrike med sin särskilda gemütlichkeit och härliga traditioner: På ert hotell finns många möjligheter att skämma bort sig på olika sätt. Ta på den inkluderade badrocken och gå ner till hotellets fantastiska pool- och spaområde med panoramautsikt över bergslandskapet. Hotellet ligger med utsikt över byn Fügen och bjuder på betagande naturscenarier och en aktiv bilsemester bland hårnålssvängar – kör t.ex. längs Zillertaler Höhenstrasse med start i Kaltenbach (14 km) och upplev Zillertaler Alperna. Ankomst: Lördagar i perioden 12/6-7/8 2010.

Pris per person i dubbelrum

4.849:• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 7 x varm eftermiddagsbuffé, kaka och frukt • 7 x 4-rätters middag/buffé • 1 x välkomstdrink Barnrabatt: Max. 1 barn 0-7 år gratis i förälders rum. Max. 2 barn 8-11 år 1.949:- i förälders rum. Max. 2 barn 12-15 år 3.599:- i förälders rum.

Hotel Fährhaus Niederkleveez (((( Området mellan Kiel och Lübeck är ett paradis med 200 blanka sjöar och stora, gröna backlandskap kallat Naturpark Holsteinisches Schweiz med mängder av vandringsstigar. Här ligger ert hotell strax nere vid sjön Dieksee förenad med bl.a. Plön See. Hotellet har egen brygga, där det är avgång med MS Dieksee. Njut av turen längs de 5 sjöarna som omger staden Plön, där det gamla renässansslottet tornar upp sig från stadsmitten, medan kaptenen berättar om områdets många sevärdheter och berättelser. Ankomst: Tors- och söndagar t.o.m. 19/12 2010.

Pris per person i dubbelrum

1.649:• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 3 x 3-rätters middag/buffé • 1 x kaffe och kaka • 1 x välkomstdrink Barnrabatt: Max. 1 barn 0-5 år gratis i förälders säng. Max. 1 barn 6-14 år ½ pris i förälders rum.

Max. 2 extrasängar per rum totalt.

Hotel Fährhaus Niederkleveez Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift på 60:- tillkommer.

BESTÄLL NU PÅ: Öppet vardagar kl. 8.00 - 15.30

www.happydays.nu

...eller ring:

020 79 33 84

Kom ihåg reskoden: VILLALIV


& Happydays

Se mer och vinn resor på

www.happydays.nu

Merano – Norditalien

Upplev i Normandie

8 dagar på 4-stjärnigt hotell i Sydtyrol-Trentino, Italien

6 dagar på 3-stjärnigt hotell i Saint Valery en Caux

Charme Hotel Anatol (((( Trentino är området, där alptysk och italiensk kultur möts: Landskapet präglas av imponerande Dolomiterna och slott och borgar som ligger utspridda i den fantastiska naturen. Endast 75 km från Brennerpasset ligger den exklusiva kurstaden Merano med en stämningsfull atmosfär och vackra äppellundar. Här ligger ert 4-stjärniga hotell, där ni kan njuta av den italienska sommaren i utomhuspoolen och sola på terassen i trädgården med fantastisk utsikt över Dolomiterna.

Hotel du Casino ((( Ert stilfulla hotell ligger med utsikt över lyxbåthamnen i den trevliga lilla byn Saint Valery en Caux i det norra Normandie. Här kan ni skämma bort er själva i hotellets spaavdelning och njuta av de sköna middagarna som hotellets restaurang är känt för att ge gästerna läckra gastronomiska upplevelser. Här finns dessutom spaavdelning, trädgård och terrass – perfekt för själ och kropp. Ni har dessutom endast omkring 10 minuters gång till stranden.

Ankomst: Lördagar i perioden 12/6-14/8 2010.

Pris per person i dubbelrum

4.699:• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 6 x 3-rätters middag/buffé • 1 x candle light dinner och cocktail söndag • 1 x flaska sekt • 1 x vinprovning • 1 x välkomstdrink • Husets röd- eller vitvin till middagen fredag

Ankomst: Söndagar i perioden 20/6-17/10 2010.

Pris per person i dubbelrum

3.849:• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag/buffé • 1 x entré till turkisk hammam (bastu) Barnrabatt: Max. 1 barn 0-5 år gratis i förälders säng. Max. 1 barn 6-14 år ½ pris i förälders rum.

Barnrabatt: Max. 1 barn 0-3 år gratis i förälders säng. Max. 2 barn 4-9 år gratis i förälders rum. Max. 2 barn 10-14 år ½ pris i förälders rum.

Notre-Dame km katedralen 59

Max. 2 extrasängar totalt per rum.

I hjärtat av Göteborg 3 dagar på 3-stjärnigt centrumhotell Grand Hotel Opera ((( Vid Drottningtorget ligger ert fantastiska, moderna hotell med spaavdelning och pool och bjuder på en ”go” storstadsstämning á la Göteborg. Njut av en kopp kaffe i lobbyn, innan ni beger er ut. Hotellet ligger sida vid sida med Nordstan, Centralstationen och Avenyn – och det är lätt att finna både caféer, restauranger och stadens största sevärdheter. Ankomst: Fredagar t.o.m. 18/6 samt i perioden 20/8-10/12. Valfri i påsken 31/3-3/4, kr. himmelsfärd 12-14/5 samt i perioderna 1522/10 och 29/10-5/11 2010.

Besök Liseberg! Pris per person i dubbelrum

1.299:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé Barnrabatt: Max. 1 barn 0-5 år gratis i förälders säng. Max. 1 barn 6-14 år ½ pris i förälders rum. Extradygn med frukostbuffé: Endast 599:-

Slottsdröm i Schlemmin 4 dagar på 4-stjärnigt hotell i Nordtyskland Park-Hotel Schloss Schlemmin (((( I den fredliga lilla landsorten med dess vackra gamla kyrka – ligger ert boende, det 4-stjärniga slottet med torn, park och vallgrav omgivet av skogar. Hotellet är verkligen något riktigt särskilt med en historisk och inte minst romantisk atmosfär över sig. Här har ni möjlighet att gå en tur i slottsparken, slappna av i spaområdet eller njut av solen på terassen eller åk på spännande utflykter runt om i Mecklenburg-Vorpommern. Ankomst: Sön- och måndagar t.o.m. 19/12 samt torsdagar 1/4, 8/4, 4/11, 18/11, 25/11, 2/12 och 16/12 2010.

emester g Sommars komst var 3:e da

4 dagar – an /6-16/8 2010 i perioden 20 :Endast 1.849

Pris per person i dubbelrum

2.149:• • • • • •

3 övernattningar 3 x frukostbuffé 2 x 3-rätters middag 1 x 4-rätters middag 1 x välkomstdrink Fruktkorg & mineralvatten vid ankomst

Barnrabatt: Max. 1 barn 0-5 år gratis i förälders säng. Max. 1 barn 6-14 år ½ pris i förälders rum.

Park-Hotel Schloss Schlemmin Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift på 60:- tillkommer.

BESTÄLL NU PÅ: Öppet vardagar kl. 8.00 - 15.30

www.happydays.nu

...eller ring:

020 79 33 84

Kom ihåg reskoden: VILLALIV


STCC – Den perfekta familjeutflykten Folkfesten kan börja. Den 25 april drar vi igång Sveriges svar på Formel 1. STCC är motorsport när den är som bäst, med något för hela familjen. Här finns tekniken, glamouren, stjärnorna, festen och underhållningen. En snabb upplevelse som tar lång tid att glömma. Ta en titt på www.stcc.se för att se när vi kör nära dig! Välkommen!

Huvudsponsor

Sponsorer


HITTA STILEN

Dekorera med hjärtat

Gör som Cecilia på sid 38. Omge dig med kära prylar, resminnen och loppisfynd – sånt som går rakt in i hjärtat. Det är det som gör hemmet varmt och ombonat, levande och stimulerande. TEXT EVA FALKMARKEN

Ett resminne i fantasin. Vietnamesiska lyktor i mullbärssiden är magiska. Från 45:– www.minh-inredning.com

Den som spar han har… en vacker sparbössa i keramik från Japan. Höjd 22 cm. 175:–/st www.inreda.com

Filosofera mera! Vila ögonen på en handgjuten Buddha i brons från den kinesiska landsbygden. 995:– www.minh-inredning.com

Vackert broderad sittpuff i sidenglänsande tyg. Diameter 60 cm. 1.195:– exkl frakt www.spiti.se

Tapetsera väggarna med legendariska lp-omslag. Fynda på loppis om du inte har rätt skivsamlig!

Mjuka former förför. Pall och träskulptur från Etiopien är skön att sitta på – och se på. Höjd ca 35 cm. 1.595:– Afroart.

Burkar för syns skull! Fina och färgglada att förvara allt från te till ris i. 249:– www.forvara.se villaliv | april 2010

43


Sveriges mest köpta hemlarm – de senaste 20 åren


Ge dig själv mer frihet.

Lägg om dina dyra lån och spara 1000-lappar!

Privatlån från

Bolån från

3,95% 1,59% Vi hittar rätt lån åt dig - ett samtal räcker!

Privatlån från 3,95%

ÕÊψ««iÀʏB}}>Ê̈`Ê«FÊ>ÌÌʅˆÌÌ>Êi˜ÊLÀ>ʏF˜iŸÃ˜ˆ˜}]Ê `iÌÊ}ŸÀÊۈʇÊÕÌ>˜Ê>ÌÌÊ`iÌʎœÃÌ>ÀÊ`ˆ}ʘF}œÌÊiÝÌÀ>tÊ6ˆÊ Ã>“>ÀLiÌ>Àʓi`ÊyiÀ>Ê>ÛÊ-ÛiÀˆ}iÃÊL>˜ŽiÀʜV…ʏF˜i‡ ˆ˜Ã̈ÌÕÌʜV…Ê…B«iÀÊ`ˆ}Ê«iÀܘˆ}i˜Ê>ÌÌʅˆÌÌ>ÊÀBÌÌʏF˜°Ê vÌiÀÊ}œ`ŽB˜`ʎÀi`ˆÌ«ÀŸÛ˜ˆ˜}ʅ>ÀÊ`ÕÊ«i˜}>À˜>Ê ˆÊ…>˜`i˜ÊivÌiÀÊL>À>ʘF}À>Ê`>}>À°

UÊF˜>ÊÕ««Ê̈ÊÎxä°äää\‡ÊÕÌ>˜ÊÃBŽiÀ…iÌ UÊŸÃÊ`ÞÀ>ʏF˜ÊœV…ÊŽÀi`ˆÌiÀʇÊë>À>ÊÌÕÃi˜>««>ÀÊ«FÊÊ Ê ÃB˜ŽÌʓF˜>`ΜÃ̘>` UʘÛB˜`Ê«i˜}>À˜>Ê̈ÊÛ>`Ê`ÕÊۈ UÊ6>vÀˆÊFÌiÀLiÌ>˜ˆ˜}Ã̈`Ê£‡£xÊFÀ UÊ/iVŽ˜>ÊÌÀÞ}}ÌʏF˜iÎÞ``

Hur mycket kostar det i månaden? F˜iLiœ««ÊÊ

ÈÊFÀ

nÊFÀ

£xÊFÀ

xä°äää\‡

n£Ó\‡

È{ä\‡

{äÎ\‡

£ää°äää\‡

£°ÈÓ{\‡

£°Ónä\‡

näÈ\‡

Óää°äää\‡

ΰÓ{n\‡

Ó°xÈä\‡

£°È£Ó\‡

Îxä°äää\‡

x°Èn{\‡

{°{nä\‡

Ó°nÓ£\‡

Bolån från 1,59% UÊ1««Ê̈Ê™x¯ÊˆÊLœÌÌi˜F˜ UÊ}iÀÊ`ÕÊ`ˆÌÌÊLœi˜`iʇÊÎՏ`Ã>`œÊiiÀÊLiÌ>˜ˆ˜}Ã‡Ê Ê >˜“BÀŽ˜ˆ˜}>ÀÊLi…ŸÛiÀʈ˜ÌiÊÛ>À>ÊiÌÌʅˆ˜`iÀ°

F˜>`ΜÃ̘>`i˜ÊˆÊiÝi“«iÌʜÛ>˜ÊBÀÊLiÀBŽ˜>`ÊvŸÀÊiÌÌÊ>˜˜ÕˆÌiÌÏF˜Ê“i`Ê iÝi“«iÀB˜Ì>Êx]ә¯

ANSÖK NU! Uppge kod: 210-9

Ring oss på 0431- 41 55 26 www.freedomfinance.se/villaliv

,B˜Ì>˜ÊBÀʈ˜`ˆÛˆ`ÕiÊœV…ÊLiÃÌB“ÃÊ>ÛÊ`ˆ˜>ÊvŸÀÕÌÃBÌ̘ˆ˜}>À°Ê6ˆÊ…B«iÀÊ`ˆ}ÊܓÊBÀÊ£n‡ÇÇÊFÀ°Ê*ÀˆÛ>̏F˜\Ê >ÃiÀ>ÌÊ«FÊiÝ°ÊÀB˜Ì>Êx]ә¯Ê LˆÀÊ`i˜ÊivviŽÌˆÛ>ÊÀB˜Ì>˜Êx]nǯÊۈ`Ê£ää°äää\‡ÊœV…ÊxÊFÀ°Ê œF˜\Ê vviŽÌˆÛÊÀB˜Ì>ÊvÀF˜Ê£]È䯰ÊÀÃÀB˜ÌœÀÊ«iÀÊÓä£ä‡ä·äx°


www.stiga.se

BYRÅN

EXPERTERNA

SK - E N SV E N R VILLA 12 R FÖ KLASSIKE PRISVÄRD

Fråga våra experter på villaliv! Hur värmer jag en pool på bästa sätt? Hur förhindrar jag brand? Sparar eller slösar jag med energin om jag har golvvärme? Det är många frågor som surrar i huvudet på oss villaägare. Här får du svar på några av dem.

olen: Sommarkostnad för po 2 15m = 12 000 kr x kr 60 1. x h kW 0 50

19.900 :Foto: Folkpool

Vad kostar det att värma poolen?

Tidlös och arbetsvillig. Stigas trotjänare, Villa 12 med en Briggs & Stratton-motor, är åkgräsklipparen som förenar styrka och smidighet. Med det unika Combi-aggregatet kan du växla mellan multiclip och bakutkast. Med Villa 12 får du alltid ett utmärkt klippresultat med minsta möjliga insats. Gå in på www.stiga.se för närmaste återförsäljare!

Svar: Om du vill ha solfångare så räkna med att du behöver en solfångaryta som utgör halva poolens storlek. Energiförbrukningen beror på vilken vattentemperatur du har. Räkna med att energiförbrukningen blir ca 400–500 kWh per år och per m2 under sommarperioden. Det är en grov tumregel som bygger på att poolen är övertäckt nattetid. Om man använder värmepump för uppvärmning måste värmepump och borrhålet klara av denna ökade energibelastning. Annars kan verkningsgraden försämras under vintern. För att undvika det kan du komplettera med solfångare eller luftbatteri. Fråga din värmepumpleverantör för mer information. Arne Lögdberg, Vd för Energi- och Byggkonsult

Läste att många, fler än vanligt, omkommit i bränder i år. Hur skyddar jag min familj bäst mot en villabrand?

Svar: SÅ HÄR SKYDDAR DU DIG MOT BRAND! • Kontrollera att ni har brandvarnare hemma. Byt batteri en gång per år och kolla att den du har fungerar genom att trycka på testknappen. • Alla bör ha en brandsläckare hemma. Vi rekommenderar att alla har en 6 kg pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar. • Tänd bara ljus i obrännbara ljusstakar. Ta bort alla brandfarliga dekorationer. • Var extra försiktig med värmeljusstakar. • Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller tomtebloss.

Mejla din fråga till experten@villaliv.net. Vi svarar på frågor om energi, säkerhet, juridik, ekonomi, trädgårdsplanering och villaliv.


Foto: Thermotech, Mikael Engman

Varför drar golvvärme oftast mer energi än element? Svar: För att värmeförlusten mot marken blir högre med golvvärme än med element. Men det kan du kompensera för på lite olika sätt beroende på om du har ett gammalt eller nytt hus. För det skiljer sig lite. ”Gamla” hus: Sänk 1 grad så går det på ett ut! Det vanligaste uppvärmningssättet är med radiatorvärme och då blir golvtemperaturen ca 18–20 grader. Med golvvärme blir golvplattans temperatur ca 8 grader varmare än med radiatorvärme och värmeförlusterna ökar mot marken. De brukar bli ca 10% högre än med radiatorvärme. Du kan kompensera för det genom att sänka inomhustemperaturen 1 grad och spara ca 5% av husets energibehov. Nya hus: Isolera mera! Du kan minska energiförlusterna så de blir jämförbara med radiatorvärme. Du behöver bara isolerar mer under betongplattan. Vid golvvärme bör du ha minst 300 mm. Motsvarande isoleringstjocklek vid radiatorvärme brukar vara 100 mm. Arne Lögdberg, Vd för Energioch Byggkonsult

• Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det. • Ställ inga föremål på tv:n. • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att man tar stickkontakten ur vägguttaget. En timer är också bra. • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt eller ett lock. • Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats. Roger Berger, Securitas Direct Sverige AB

Sista chansen! Nu bjuder vi på aluminiumbeklädnad


Välkommen till Drömhem & Trä ä

6ånr k s ä v r v

169:-+ porto 19:för premien

En underbar vårväska från populära Passar lika bra till jeans som till festklänning. Tyget är i halvlinne med underbart hortensia-mönster. Färgerna går i beige, ljusgrönt och flera nyanser av lila. Insidan är fodrad med nylontyg som är lätt att torka av. Reglerbart axelband. Unik design i begränsad upplaga. Mått 25 x 30 cm.

värde

398:-


ä ädgård – det bästa av två världar!

Härliga trädgårdar & balkonger

ka -

För dig som är intresserad av trädgård finns massor av njutning och kunskap att hämta i våra inspirerande trädgårdsreportage.

Inspirerande inredning I Drömhem & Trädgård hittar du både de senaste trenderna och de klassiskt sköna stilarna.

Klipp ut och posta idag. Portot är redan betalt.

PRENUMERERA NU – SKICKA IN DIN BESTÄLLNING REDAN IDAG! JA TACK! Jag vill prenumerera på tidningen Drömhem & Trädgård. Jag får 6 nummer för endast 169 kr och sparar hela 185 kr jämfört med ordinarie butikspris.

Välj din snabbhetspremie!

Drömhem & Trädgård betalar portot.

JA! Jag svarar inom 7 dagar och får dessutom en underbar vårväska. Välj

värde

398:-

TIPS!

(värde 398 kr) mot endast porto 19 kr. Kampanjkod: HEM 551 904

JAG VILL HELLRE HA en extra tidning i stället för premien, jag betalar då inget porto. Kampanjkod: HEM 551 905 Namn: Adress: Postadress:

Beställ direkt!

Telefon:

e-post: pren@lrfmedia.lrf.se Telefon: 08-588 365 93 Vänligen uppge kampanjkoden!

E-post:

Genom att fylla i e-post och mobilnummer nedan ger jag LRF Media AB tillstånd att kontakta mig med förmånliga erbjudanden.

Mobil: Erbjudandet gäller t o m den 31 maj 2010 och endast nya prenumeranter i Sverige. Premien levereras till dig inom 5 veckor från det att vi mottagit din betalning. LRF Media AB lagrar kunduppgifter för att kunna fullgöra kundrelationer och lämna förmånliga erbjudanden om egna och andras produkter. För kontroll, rättelse eller anmälan om spärr av personuppgifter kontakta LRF Media AB, Box 6132, 200 11 Malmö, tel 08-588 365 93.

Svarspost 200 783 03 162 20 Vällingby

Beställ snabbt och enkelt: Telefon 08-588 365 93 Fax 040-601 63 57 E-post pren@lrfmedia.lrf.se Var vänlig uppge kampanjkoden!


SALUTORGET

Vill du synas pĂĽ salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villaliv.net

(IXLEVEPHVMKZEVMXIROPEVIEXXF]XEXVETTE 3GLHYZMF]KKIVHIRWSQHYZMPPLEHIR

)RTVSHYOXJVĂ…R

[[[HVSQXVETTSVWI

FĂśr nybygg och rehab!

VED- & PELLETSPANNOR AV GJUTJĂ„RN

Vattentätt undertak fÜr altangolv!

s&LERASTORLEKAR6EDLĂ‹NGDFR CM s $UBBLALIVSLĂ‹NGDEN s%FFEKTERFR K7MVED

TIL-TAK gĂśr det enkelt att utnyttja platsen under altanen som en torr och trevlig uteplats under tak!

0RISFRĂ?N

Tlf: 031 7010405 post@til-tak.com

4EL s&AX WWWLINDQUISTHEATINGSE

www.til-tak.com

VIKTIGT MEDDELANDE! EGEN POOL I SOMMAR

Runda - Ovala - Pü marken - Nergrävd - Inbyggd - Välj själv Kvalitetspooler till nettopriser direkt frün USA-fabrik Frün 3.495kr - Lager i Sverige - Se vür hemsida fÜre kÜp!

Djup 1,07 Rund 3,60 7.995 kr 4,60 8.995 kr 5,50 9.995 kr Djup 1,22 Rund 3,60 12.995 kr 4,60 13.995 kr 5,50 14.995 kr

4,60

21.995 kr 5,50 24.995 kr

Djup 1,32 Oval 5,50x3,70 19.995 kr

7,30x4,60 24,995 kr

Djup 1,37 Rund

Nyhet !

priser VattenďŹ lter till fabriks ttenanalys Prisgaranti och GRATIS

va

Telefon: 0451-171 00 info@aquagruppen.se www.aquagruppen.se

Djup 1,22 Oval 5,50x3,70 >>> Ă…rets klipp! endast 14.995 kr Alla pooler i spec. ovan har 6-vägs sandďƒžlter - stege - täcke - fontänbottensug med 2 st borstar - 2 st hĂĽvar - rep.kit - klorinator - termometer.

Dela upp betalningen pĂĽ 12 - 60 mĂĽn

SOLFĂ…NGARE Inkl. koppl. & styrventil. Monteras pĂĽ nĂĽgra timmar.

8,3m²

3495kr

PrimaStar AB

8,3m²

Gantofta (utanfĂśr Helsingborg)

Tel. 042 - 15 82 00 / 21 55 30 / 15 75 30 Även kvällar/helger UtfÜrlig info. produkter & tillbehÜr pü vür hemsida.

>>> www.primastar.nu <<<

Välkommen att kontakta oss fÜr information Telefon: 0451-171 00 info@aquagruppen.se www.aquagruppen.se


Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villaliv.net

SALUTORGET

Det är ditt vatten, ta kontroll över det!

VATTENRENING Vi på JMS löser dina vattenreningsbehov. Skräddarsydda filter som åtgärdar kalk, järn, mangan, svavelväte, lågt pH, lukt, färg, smak m.m. Vi kan vattenrening

www.jms-vattenrening.se Örebro HK 019-32 00 45 • Linköping 013-13 01 45 • Katrineholm 0150-360 810 Stockholm Syd 08-399 970 • Stockholm Norr 08-727 00 97 • Karlstad 054-54 50 30 V ä s t e r å s 0 2 1 - 3 0 2 4 0 1 • G ö t e b o r g 0 3 1 - 2 4 4 0 4 0 • N o r r k ö p i n g 0 11 - 1 2 7 0 3 0 Skövde 0500-411 650 • Eslöv 0413-122 33 • Umeå 090-418 21 • Hässleholm 0451-809 30

Blåklockan

Småstugor 10-34 m22 Förråd 4-20 m22 Garage • Lusthus Lekstugor

Funkisstugan

Nyhet!

Se hela vårt modellutbud på:

grästorpstugan.se Fritidsstugan

Vitsippan

NU SJUNKER PRISERNA!

KÖ POO P L& MED SPA 20 R A BA % TT*

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

beställ katalog på www.poolkungen.se

Flakeberg 7, 467 94 GRÄSTORP Tel 0514-310 10 • Fax 0514-310 65

Varför vittrar din skorsten sönder? Svaret är enkelt – FUKT!

Regn och snö kommer ner i din skorsten! Med Värmepump eller Fjärrvärme så torkas inte skorstenen av pannan längre. Installera marknadens bästa skydd, som ger din skorsten både en ny krona samt en skyddande huv på en och samma gång. Huven ökar draget i skorstenen genom så kallad Ejektorverkan samt är enkelt Öppningsbar vid sotning. Ring nu! Vid beställning kommer vi först och mäter din skorsten.

Pris från 3500:- inkl. moms, montering ingår i priset.

Region Öster: Stockholm Uppsala, Västerås, Östergötland, Södermanland, Dalarna, Örebro och Värmland Tel: 0392-100 38

Skorstensspararen AB Forellstigen 10, 565 32 Mullsjö Hemsida: www.skorsten.nu

Region Väster: Göteborg/Skåne Västra Götaland, Halland, Småland, Blekinge Tel: 0392-100 07 Skorstensspararen är mönsterskyddad av Patent och Registreringsverket (PRV).


SALUTORGET

Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villaliv.net

()27:)27/%4330)2 Nu är det är riktigt lätt att renovera hemma - klä dina väggar och tak med Panelskivan, eller klä in ett skåp, köksluckorna, en hylla... Panelskivan finns som; Pärlspont, V-spont och Dubbelfas. Självklart finns tillhörande golvsockel och bröstlist. Välj en pool tillverkad i Sverige, för svenska förhållanden. Välj en Miami Pool och flytta en del av Florida hem till dig! Läs mer och beställ Poolguiden på miamipool.se.

VINTERLAGER

BRANDÉNS AB, tel 0651- 410 61, www.panelskivan.se

BORTVRÄKES

AKEA 9m²

SUPER-REA

Från

50st bortvräkes

Ord. 43 000,inkl. grill,

pipa, moms

Laplandhouse.com tel. 0922-61400 fax. 0922-61402

Värme från solen!

DÅLIGT VATTEN? VARAB-FILTRET FÖR HUSHÅLL MED EGEN BRUNN!

Förbättra ditt vatten, filtrera bort: •Järn •Lukt •Färg •Radon •Smak Höjer pH-värdet! För mer info ring eller www.varab.se VATTENRENINGSBYRÅN AB Box 5055, 187 05 TÄBY Tel. 08-732 84 20 E-mail: info@varab.se

6SDZHHNHQG KHPPD

Alltid rätt uppvärmning med FlexiFuel.

NYHET!

ExoSol LBC Solfångar-serien med

topputbyte - ett av de högsta någonsin enligt SP.

ÅRETS GG! L L I T D INERA NORDBY

NOM E NYHET PÅ HETAST

1:a pris

ExoSol EU21 Polen, 2006

1:a pris

ExoAir Polaris Frankrike, 2007

- Se folkpool.se för aktuell spakampanj!

1:a pris

”Årets anläggning” Sverige, 2007

• Sveriges största spabadsleverantör • Byggda för nordiska förhållanden • Påkostad isolering för bra driftsekonomi • Automatisk rening ger enkel skötsel • Beställ kostnadsfri 176-sidors katalog • Säljs endast genom auktoriserade och utbildade återförsäljare

www.euronom.se

Läs mer om framtidens värmelösningar på www.euronom.se


Vill du synas pĂĽ salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villaliv.net

FrĂĽn 26.400:-

Njuter du ocksĂĽ av en ekologisk torrtoalett?

Friggebod 14.9 m2 + altan 3.6 m2

FrĂĽn

26.400:exkl. altan

SALUTORGET

%TTHANTVERK FRÂťN$ALARNA "LI INSPIRERAD

2ž..¯3 2ž..¯3 3 0+ ' 0+ '

"ESTĂ&#x2039;LL KATALOG OCH HITTA Ă?TERFĂ&#x161;RSĂ&#x2039;LJARE PĂ? VĂ?R HEMSIDA WWWLEKSANDSDORRENSE ELLER RING 

'2!."%2' + '2!."%2' + ' ' %NKELDĂ&#x161;RR MED PARDĂ&#x161;RRSKĂ&#x2039;NSLA

FrĂĽn

Solbo Exklusiv 13.4 m2

38.500:-

+ loft 7.7 m2 + altan 5.1 m2

exkl. altan

Pool Torget

Overď&#x192;&#x;ow Pooltak Spa

Kvalitetsstugor direkt frün tillverkare i 45x135 mm halvtimmer av norrlandsfura. Storlek 9.9 m2 - 35 m2, även spikertält.

LillkĂĽgeträsk 62, 934 94 KĂ&#x2026;GE Telefon: 0910-931 47 Fax: 0910-931 57 E-mail: info@solbostugan.com Hemsida: www.solbostugan.com

Pooler

UtemĂśbler mm 08-86 15 00

www.pooltorget.se

Optimera ditt värmesystem med solvärme

www.pacto.se

100% fĂśrnybar energi

Tak med tegelpannor, tvü ür efter behandling av ett avgränsat parti. Inget efterarbete.

Spruta taket med GrÜn-Fri. Sen är alger och mossa borta inom ett ür, laven inom ca tvü ür. Früga efter GrÜn-Fri i din färg- eller byggbutik. Mer info och referensbilder pü www.jape.se

Bevisad funktion och effektivitet efter tester av SP.

Vi har lÜsningar fÜr solvärme i kombination med olika värmekällor t ex:

Pellets/sol t Ved/sol El/sol t Värmepump/sol Fjärrvärme/sol

XXXTPMFOFSHJUFLOJLTFtt*OHĂ&#x152;SJLPODFSOFO


SALUTORGET

Vill du synas pĂĽ salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villaliv.net sockelskiva

-en gĂĽng fĂśr alla! Ă&#x2013;ver 10.000 villaägare har redan valt steni terra!

FÜrläng badsäsongen med Termatec... a marknadens bredaste utbud m arknadens bred aste u tbud marknadens m a arknadens bredaste bredas breda a te ast t utbud utbud skjutbara pooltak av a v skju tbara tba tb a ra poolt ara pool lta ak

â&#x20AC;˘ GlĂśm sprickor och färgflagning â&#x20AC;˘ Väder- och fuktbeständig â&#x20AC;˘ Robust och slagtĂĽlig â&#x20AC;˘ LĂĽng livslängd â&#x20AC;˘ Enkel montering

steni sverige ab

Box 7092 â&#x20AC;˘ 402 32 GĂśteborg Tel: 031-706 08 70 â&#x20AC;˘ www.steni.se

Pü www.steni.se hittar du närmaste byggmaterialhandlare och allt du behÜver veta om steni terra sockelskiva.

"ADTUNNAIPLAST %NBADTUNNAIPLASTiRLiTTATTHkLLARENOCHiR %N N BAD BA ADTUN AD TU NA TUN AIP IIIP PLA PLA LASTi iRL R LiTT iTT A TH iTTAT HkLLAR AREN ENOCH OCH CH HiR iR iR ETT T HY HYGIE GIENIS GIE NISKT NI NIS KT OCH C LiTTS Li iTTS TTSSK TT KyTTT ALTE Ky ALTE ERNATIV RN RNA NATIV T Fy FyRR DEN N ETTHYGIENISKTOCHLiTTSKyTTALTERNATIVFyRDEN SOMVILLHAENBADMyJLIGHETISINTRiDGkRD

+ONTAKTAOSSFyRLEVERANSTID INFO SANDSTROMINNOVATIONSE

SKJUTBARA POOLTAK

Droppfri veranda - pĂĽ nolltid!

$ENKANTIGAFORMENGyRDENENKELATTBYGGA INMEDEXEMPELVISTRiOMMANSkyNSKAR -ANKANiVENSiNKATUNNANIMARKEN6I ERBJUDERiVENENUTSIDAITRYCKIMPREGNERAT TRiFyRDENSOMyNSKARDET &iRGPOOLBLkELLERVIT

www.termatec.se

post@termatec.se 042-400 48 60/61

4EL &AX 

WWWSANDSTROMINNOVATIONSE

TIL-TAK Light monteras snabbt pĂĽ ett beď&#x192;&#x17E;ntlig altan golv utan att behĂśva ta upp det gamla golvet. Du fĂĽr en ny, torr utomhus med 100% tät tak!

FĂśr eftermontering!

Tlf: 031 7010405 post@til-tak.com www.til-tak.com

RADON Dricker du radioaktivt vatten?

Radonett är Europas mest sülda och effektiva radonRadonett avskiljare med hÜgsta reningsgrad i samtliga ger dig och dina barn tester av SSI och rüd & rÜn. ett sunt och friskt

RADONETT vatten! â&#x20AC;˘ garanterad reningsgrad av radon 97â&#x20AC;&#x201C;99,9 % â&#x20AC;˘ tar bort svavelväte (luktar som ruttet ägg) â&#x20AC;˘ hĂśjer pH-värdet till ca 7,5 pĂĽ naturlig väg utan kemikalier 50.000 brunnar i Sverige har hälsofarligt vatten. Ring 0248-102 78 sĂĽ hjälper vi dig Radonett, Box 64, 795 21 Rättvik

www.radonett.com

info@radonett.com


SALUTORGET

Vill du synas pĂĽ salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villaliv.net

M &RIGGEBOD I-ODERN&UNKISSTIL 

Vi fĂśrvandlar din pooldrĂśm till en DrĂśmpool mpool

25

)NREDTILLGiSTSTUGA BASTU SOVSTUGAMM6ALFRIPLACERINGAVDyRRAR OCHFyNSTER,EVERERASFRAKTFRITTPkLAST PALLAR KANIDEFLESTAFALL AVLASTASAVCHAUFFyR&INNSJUSTNUTILLINTRODUKTIONSPRIS

ÂŞ23'!2 !.4)

3EPkVkRHEMSIDA

WWWFRITIDHEMSE ELLERRINGOSSPkTELEFON

 FyRMERINFO

&2)4)$(%-!"

6ILLAViGEN 3ANGIS

WWWNORDISKAKVALITETSPOOLERSE

 Âť 6Ă&#x2DC;RLDSLEDANDE'LASlBERPOOLFABRIKATsGÂťNGER STARKAREĂ&#x2DC;NBETONGPOOLERs!LLTIDOLIKADJUPSOM STANDARDs!LLTIDINBYGGDTRAPPAOCHSITTYTA $UHITTARHELAVÂťRTSORTIMENTINKLUSIVE-ARQUIS SPABAD GLASlBERPOOLERSAMT3WIMSPAPÂťVÂťRHEMSIDA

SPARA TID OCH ENERGI KĂśp en ny stenfasad

Telefon 0221-36600 www.marmoroc.se

NYHET VĂ&#x2026;REN 2010

ISOLERADE MASSAGEBAD

Badtunna med akrylyta och ergonomiskt formade säten. Vedeldad eller med elektricitet. Med eller utan â&#x20AC;&#x153;träbeklädnadâ&#x20AC;&#x153;. Anpassad fĂśr olika tillbehĂśr.

Det femte elementet

DRYSON HANDDUKSTORK FLEX U

Väderbeständigt Inget underhüll Ventilerad fasad Enkel montering Tillägsisolering

www.dryson.se

Solux Uterum

- ett av Sveriges mest kĂśpta

Lamellgardiner pĂĽ kĂśpet*! AquaKing

FÜr bekväm användning üüret runt

BASTUTUNNA

Basic badtunnor

* Gäller vid beställning fÜr minst 25 000 kr. Müttanpassas till beställda partiÜppningar. Max 3 st. uppsättningar per hushüll.

Liten och lätt att placera

Tillverkade i värmebehandlad furu, inga läckage. - Diameter 150 / 180 cm - Vattenvolym 1200 / 1800 l - 6 / 8 lÜstagbara säten.

Gäller t.o.m. 25 april.

Ved- eller Eluppvärmning

Beställ direkt utan mellanhänder pĂĽ www.solux.se â&#x20AC;&#x201C; ger dig mycket fĂśr pengarna

Kompletta rum

Partier

Tak

Träffa oss pĂĽ Ă&#x201E;ntligen hemma mässan. Monter D:20 Kom och se vĂĽra nyheter & vĂĽra fina mässerbjudanden.

Kistamässan 22-25 april 2010

Se produk produkterna kterna pĂĽ Ă&#x201E; Ă&#x201E;ntligen ntligen Hemma mässan i Kista 22-25.04, Monter D:14 tel 0708-945884 - 0340-622629 +358 10 239 56 02

www.solux.se

Tel. 0771-UTERUM (0771-88 37 86)


TÄVLING Vinn ett komplett poolpaket! Värde 77 200 kr.

Det är jätteenkelt! Surfa in och registrera dig som medlem på villaliv.net, svara på de här tre frågorna och ge en motivering till varför du ska vinna. Svara senast torsdagen den 22/4. Surfa in igen onsdagen den 28/4 och se om du vunnit.

1. Kan man ha pool fast man är allergisk mot klor? 2. Vilket är Martin Timells favoritrum? 3. Hur kan golvvärme dra mer energi än element?

villaliv.net

Folkpool Garden 3,6 x 5,1 m Komplett poolpaket värde ca: 77 200:– inkl. moms. I ett komplett poolpaket ingår: Leverans till tomtgränsen, Poolstomme, Liner medelhavsblå, Cellplast, väggmatta, Bottenmatta, Poolstege 3-steg fällbar, Furusarg (kanttäckning) 45x212 mm, Reningsverk Sandfilter Powerline 35, Elvärmare 6 kW, Anslutningspaket med kopplingar och poolcentral. PEL-rör 30 m, Poolöverdrag standard, Poolvård- och kemipaket.

Poolen på bilden är extra utrustad med moasikliner och IPE-sarg.

Nu har du chansen att få en egen semesteranläggning. En Folkpool Garden är lättmonterad och passar både ovan mark, på tomter med sluttning eller helt nedgrävd. Har du tur kan du se fram emot både poolparty och premiärdopp.

Vinn en cool pool! på

Läs mer på www.folkpool.se

TÄVLINGSREGLER: Juryn består av Villalivs tävlingsråd och juryns beslut går inte att överklaga. Vinnarna kommer att publiceras på www.villaliv.net samt i anslutning till de publikationer där tävlingen är exponerad. Genom att delta i tävlingen godkänner deltagaren att namn och adressuppgifter samt annan personlig information lagras, sparas och används av Villaliv AB i enlighet med PUL. Tidningen Villaliv och Villaliv AB förbehåller sig rätten att publicera vinnarnas namn och postort samt rätten att skicka eventuella erbjudanden till samtliga tävlande. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

56

villaliv | april 2010


Â&#x153;r`vĂ&#x20AC;BĂ&#x192;Ă&#x160;Â&#x153;VÂ&#x2026; Ă&#x152;Ă&#x20AC;B`}Frdsmaskin Ă&#x201C;ÂŁĂ&#x160;,Ă&#x160;Ă&#x160;-6 ,

Sju fantastiska redskap till en maskin â&#x20AC;&#x201C; enklare kan det inte bli! UĂ&#x160;-Â?Ă&#x2022;Ă&#x160;redskap! Jordfräs, mossborttagare, sprickrensare, plog, ogräsrensare, gräsmatteluftare och kantskärare. UĂ&#x160; ffektiv! PĂĽ bara 15 minuter klarar Mantis av arbete som normalt skulle ta timmar att utfĂśra. UĂ&#x160;BĂ&#x152;Ă&#x152;t Väger bara 10 kg och är mycket lättarbetad. Passar alla som skĂśter om sin trädgĂĽrd.

Ă&#x2022;Ă&#x160;Â&#x201C;i`Ă&#x160;" {Â&#x2021;Ă&#x152;>Â&#x17D;Ă&#x152;Ă&#x192;Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x152;Â&#x153;Ă&#x20AC;

UĂ&#x160;-Ă&#x152;>Ă&#x20AC;Â&#x17D;t Jordfräsen roterar med ca 200 varv per minut och arbetar sig lätt ner till hela 20 cm, även i hĂĽrd lerjord.

ant

PrÂ&#x153;Ă&#x203A;>

Ă&#x160;£ääĂ&#x160;`>}>Ă&#x20AC; Â&#x2C6;Ă&#x160;`Â&#x2C6;Â&#x2DC;Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x20AC;B`}Frd

UĂ&#x160; Â&#x2DC;Â&#x17D;iÂ?t Lätt att starta plus enkelt att byta redskap. Passar alla som vill arbeta i trädgĂĽrden. UĂ&#x160; iÂ&#x2DC;Ă&#x192;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Ă&#x160;iÂ?Â?iĂ&#x20AC;Ă&#x160; Â?Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x152;Â&#x153;Ă&#x20AC; UĂ&#x160; iÂ&#x2DC;Ă&#x192;Â&#x2C6;Â&#x2DC;Ă&#x192;Â&#x2DC;FÂ? UĂ&#x160;`>} ca 20.000 nĂśjda kunder! SĂĽld och använd i Sverige sedan 1990.

0% nĂśjd } ÂŁ0

anti ar

is

â&#x20AC;&#x153;Jag vĂĽgade kĂśpa Mantis p.g.a. den unika garantin. Nu kan jag inte vara utan den. Min Mantis klarar alltâ&#x20AC;? B.Lagnefeldt

1Ă&#x160;, /1,,//

UĂ&#x160;xĂ&#x160;FĂ&#x20AC;Ă&#x192;Ă&#x160;}>Ă&#x20AC;>Â&#x2DC;Ă&#x152;Â&#x2C6; pĂĽ frässkären. UĂ&#x160;Ă&#x17E;VÂ&#x17D;iĂ&#x152;Ă&#x160;}Â&#x153;Ă&#x152;Ă&#x152; kan sägas om Mantis, men ingenting är bättre än att själv fĂĽ prova den i egen trädgĂĽrd under 100 dagar. Med full returrätt och pengarna tillbaka!

iĂ&#x192;Ă&#x152;BÂ?Â?Ă&#x160;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;,A/-Ă&#x160;Â&#x17D;>Ă&#x152;>Â?Â&#x153;}Ă&#x160; Ă&#x20AC;>Â&#x2DC;Â&#x17D;Ă&#x160;Â&#x153;Â&#x2026;>Â&#x2DC;Ă&#x192;Ă&#x192;Â&#x153;Â&#x2DC;

>Ă&#x20AC;Ă&#x192;Ă&#x160; Â&#x153;r`Â&#x2026;

/Â&#x2C6;Â?Â?Ă&#x192;>Â&#x201C;Â&#x201C;>Â&#x2DC;Ă&#x192;Ă&#x160;Â&#x2026;>Ă&#x20AC;Ă&#x160;Ă&#x203A;Â&#x2C6;Ă&#x160;Â&#x201C;iĂ&#x20AC;Ă&#x160;BÂ&#x2DC;Ă&#x160;{äĂ&#x160;FĂ&#x20AC;Ă&#x192; erfariÂ&#x2DC;Â&#x2026;iĂ&#x152;Ă&#x160;>Ă&#x203A;Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x20AC;B`}Frdsmaskiner°

BehĂśver ej frankeras Mantis betalar portot

X JA TACK! Jag vill veta hur jag kan fÜrenkla mitt trädgürdsarbete redan i vür. Skicka mig utan kostnad och utan fÜrpliktelse en katalog med prislista. Namn:_______________________________________ Adress:______________________________________

Tel 08-444 43 80 Fax 08-444 43 83 Â&#x153;Ă?Ă&#x160;{nn]Ă&#x160;Â&#x17D;iĂ&#x20AC;Â&#x2C6;L>VÂ&#x17D;iÂ&#x2DC;Ă&#x160;ÂŁĂ&#x2C6; Â&#x2021;ÂŤÂ&#x153;Ă&#x192;Ă&#x152;\Ă&#x160;Â&#x201C;>Â&#x2DC;Ă&#x152;Â&#x2C6;Ă&#x192;J>Â?Ă&#x2022;Ă&#x152;iÂ&#x201C;>°Ă&#x192;i

ÂŁÂ&#x2122;ÂŁĂ&#x160;Ă&#x201C;{Ă&#x160;-" /1 

www°Â&#x201C;>Â&#x2DC;Ă&#x152;Â&#x2C6;Ă&#x192;°Ă&#x192;i

Postnr:_______________ Ort:____________________ Tel:_________________________________________ 10-06

SVARSPOST 121107300 191 20 Sollentuna


MER VILLALIV

Nästa nummer KOMMER DEN 3 MAJ

Foto: Istockphoto

Följ med när vi dukar upp till fest i trädgården, målar om slitna fönster och annat kul och nyttigt som hör sommaren till!

Vinn fönster och vackrare utsikt!

Foto: Elitfönster

Nyhet! itekt Mona Landskapsark å frågor om rp Wembling svara ering. Mejla till lan trädgårdens p villaliv.net experten@

ALLTID I VILLALIV: INSPIRATION, GLÄDJE OCH NYTTA GENOM KÄNDISREPORTAGE, EXPERTER, SHOPPING, MODERNA HEM & RUM

Mer Villaliv på villaliv.net Rabatter och erbjudanden året runt!

Vad sägs om att få gratis persienner när du köper fönster, bo billigare på hotell och mycket mer? Surfa in på villaliv.net och registrera dig utan några förbindelser. Sen kan du välja bland massor av fina erbjudande från erkända leverantörer. Missa inte tävlingen om en komplett Folkpool Garden och en egen semesteranläggning, värde 77 200 kr!

elite hotels of sweden

0771-UTERUM (0771-88 37 86)

58

villaliv | april 2010


Nyhets-triss! För dig som vill spara både pengar och miljö.

IVT FÖRSÄKRING

års

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

359001

IVT Nordic Inverter är den första Svanenmärkta luft/luftvärmepumpen som även topptestats av Energimyndigheten. IVT Greenline HE har den senaste generationens A-klassade lågenergi-cirkulationspumpar som minskar din elförbrukning ytterligare. IVT Air klarar att omvandla kall uteluft till behaglig värme inomhus. Kort sagt, tre fantastiska nyheter som dessutom bjuder på 10 års försäkring på kompressorn och 6 års trygghetsförsäkring på värmepumpen.

Kontakta din närmaste IVT-återförsäljare.

www.ivt.se

BARKABY IVT Center/Järfälla VVS 08-580 310 00 BRO IVT Center/EVEPE 08-581 755 44 BROMMA IVT Center/Energipartner AB 08-80 28 05 EKERÖ IVT Center/Inneklimat AB 08-560 248 00 HANINGE IVT Center/AB Rördoktorn 08-777 15 00 HUDDINGE IVT Center/ToP’s El Värme Kylteknik AB 08-19 00 40 HÄGERSTEN IVT Center/Vi Värmer Sverige AB 08-708 75 00 JÄRFÄLLA IVT Center/Kyl & Värmepumpservice i Storstockholm AB 08-580 100 30 LIDINGÖ IVT Center/Energieffektivisering i Sverige AB 08-27 92 00 NACKA IVT Center/VärmeKompaniet Stockholm AB 08-718 28 38, IVT Center/Första Energikällan AB 08-556 036 55 SOLLENTUNA IVT Center/Vi Värmer Sverige AB 08-708 75 00 SÖDERTÄLJE IVT Center/Bergvärmekällan AB 08-552 422 40 TYRESÖ IVT Center/AB Klimathusen 08-712 97 00 TÄBY IVT Center/Garpco EnergiKomfort AB 08-756 01 50 UPPLANDS VÄSBY IVT Center/Revider Energi AB 08-590 745 70 VALLENTUNA IVT Center/Team Wåhlin Bygg & VVS AB 08-511 704 99 Återförsäljare: BLIDÖ Roslagens Pump AB 0176-827 40 DANDERYD BEMICO Energi AB 08-622 50 80 HUDDINGE P.P Värmesystem AB 08-711 45 60, Uddéns Värmepumpsinstallation 08-550 621 73 MÄRSTA Arlanda Rör 08-591 150 70 NACKA Energisystem Stockholm AB 08-716 28 00 NORRTÄLJE Börres Rörservice AB 0176-22 72 56, Göthes Sanitetslager AB 0176-160 50 NYNÄSHAMN Krister Lindqvist Rör i Nynäshamn AB 08-520 422 22 SOLLENTUNA Värmeingenjörerna Stockholm AB 08-525 073 70 SPÅNGA Ralph Ekströms El & VVS HB 08-36 58 09 SÖDERTÄLJE Energiknippet i Södertälje 08-550 612 82 UPPLANDS VÄSBY Sven-Olovs El&VVS AB 08-590 328 22 VÄLLINGBY Värmepumparen Ö Svealand KB 08-739 26 50


KÖP L&S PABA D ME D 20% RABA TT!*

POO

Gå in på www.poolkungen.se för att läsa mer om vår prisgaranti

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

NU SJUNKER PRISERNA!

Villaliv, Nr 3 2010  

Villatidningen Villaliv, producerad av GoodRace communication AB

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you