Page 1

MŰVELŐDÉS SOKSZÍNŰSÉG TESTI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM GYEREKLÉLEK MOZGÁS TÁPLÁLKOZÁS

1O éves

a Gondolkodj Egészségesen! Program Magazinja 2015

Kisgyermekek szüleinek barátsággal

magazin

Gyermekeink egészségét segítő vitaminok Kedvezmény a

7.

oldalon!


ÚJ ZEWA COTTON TOUCH

A PAMUT PUHASÁGA KÍVÜL. A GYAPOT EREJE BELÜL. A Zewa legújabb, valódi gyapotrostokat tartalmazó papír zsebkendői egyszerre gyengédek a bőrhöz és erősek a használat során. Így minden helyzetben számíthat az új Zewa Cotton Touch zsebkendők megbízható és kellemes érintésére. www.zewa.hu


GE KÖSZÖNTÔ Kedves Szülők! Kedves Nagyszülők!

hungary.ashoka.org www.ashoka.org

A program kiemelt támogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány

Minden a gyermekekért van. Évek óta nekik álmodom tovább 10 éve elképzelt terveimet a Gondolkodj Egészségesen! Program elkötelezett csapatával karöltve. Minden gyermek megérdemli, hogy önmaga lehessen, hogy jól érezze magát a bőrében, hogy tudja: biztonság vár rá otthon, az óvodában, az iskolában, minden csodás foglalkozáson, ahová a szüleivel, nagyszüleivel együtt elindul, s van hová megérkeznie, van kikkel együttműködnie, vannak események, amikről beszélgethet a napi történések után. Barangolásaim során a mindennapok ezerféle arcával találkozhattam az elmúlt évben is. Sokféle találkozásom között egyéni boldogság és boldogulás is megtalált. De egy hosszú, nehéz úton elkísérhettem az Anyukámat is, akitől megtanulhattam a küzdést, a tisztázatlanságokkal való igaz szembenézést és a családi értékeket, s akinek segítő munkája, szeretete, hite beépült a Gondolkodj Egészségesen! Programba. Biztos vagyok benne, hogy az ő szellemisége továbberősíti az eredeti elképzelésemet: gondolkodj egészségesen, és ez meghozza az eredményt is ahhoz, hogy egészségesen élj, cselekedj! Azt szeretném, hogy a programhoz csatlakozókat az értékőrzés, az értékmentés és az új értékek teremtése ösztönözze! Ezekhez kapcsolódik összes megmozdulásunk, ezekre az alapelvekre épülő programokra várjuk a gyermekeket, a jövő iránt elkötelezett óvodapedagógusokat, szülőket, nagyszülőket egyaránt. Csak együtt lehet és érdemes haladnunk a tíz éve választott úton. Induljunk el most együtt, tegyünk egészségesen egymásért már ma, most, mert holnap már 24 órával kevesebbet tehetünk magunkért, egymásért, gyermekeinkért.

Baráti üdvözlettel:

Bácskai Márta

a Gondolkodj Egészségesen! Program megálmodója


2

GE!2015


2 3

Tartalomjegyzék

04

TÁPLÁLKOZÁS

TESTI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG

22

11

7 3

SOKSZÍNÛSÉG

MOZGÁS

MÛVELÔDÉS

6 2

18 A GE!

8 4

KÖRNYEZETVÉDELEM

GYEREKLÉLEK

PROGRAMAJÁNLÓ

Magazin támogatói

Impresszum

A

GE! Magazin a Gondolkodj Egészségesen Közhasznú Alapítvány lapja Kiadja a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány Felelelős kiadó

Bácskai Márta

Főszerkesztő

Hargitai Lilla

Címlapfotó Járdány Bence Első oldali fotó

Kovács Szilvia

Szerkesztőség

Attila u. 1.​ E-mail kapcsolat@gondolkodj.hu​ Lapterv Brand Avenue Korrektor Nyilas Ágnes Nyomdai

1051 Budapest, József

előállítás Infopress Group Hungary

Zrt. x Minden jog fenntartva = A szerkesztőség köszönettel tartozik Bakonyi Annának, Molnár Gabriellának, Jobbágy Csabának, Fésű Annának, Dávid Bernadettnek, Tischler Tamarának, Gosztom Andrásnak és minden közreműködőnek, aki a lap létrejöttében segítségünkre volt!

www.gondolkodjegeszsegesen.hu

3


GE TÁPLÁLKOZÁS

Étrendkiegészítő és az egészségesebb étkezési gyermekekért javaslatok A gyermekek egészségének leg csak ún. celluláris szénhidrátokból egyik legmeghatározóbb épüljenek fel, ami a gyakorlatban an�tényezője a táplálkozás, mind nyit jelent, hogy részesítsük előnyben testi, mind lelki egészségük a lehető legkevésbé földolgozott szénszempontjából. Szülőként hidrátforrásokat: a gyümölcsöket, zöldrengeteg tanácsot kaphatunk ségeket, az édesburgonyát, sütőtököt, az orvosoktól, de sokak Szabó Gál Bence krumplit, rizst. Lehetőség szerint mérszámára a mai világban szinte sékeljük a lisztből készült élelmiszerek lehetetlen, hogy eleget tegyenek és cukros ételek/italok fogyasztását. ezeknek az útmutatásoknak. Mindez nemcsak a stabil vércukorszintet eredményező kiegyensúlyozottabb lelkiállapotot segíti elő, de nagymértékben támogatja a megfelelő bélflóra Ugyanakkor nézzünk néhány olyan fontos javaslatot, kialakulását és fenntartását is. A bélflóra egészséamely a gyakorlatban is könnyen megvalósítható: günk, különösen immunrendszerünk legfontosabb Lényeges, hogy gyermekünknek igyekezzünk pillére! Ha a gyermek nem ódzkodik tőle, adjunk olyan szénhidrátokat adni, melyek glikémiás indexe neki gyakran belsőségeket és/vagy tengeri herken(GI) és telítettsége (GL) alacsony. És nagyon jó, ha tyűket is, ne csak színhúst, mert a belsőségek táparra is figyelünk, hogy ezek az élelmiszerek lehető- anyagtartalma sokkal magasabb.

4

GE!2015


GE TÁPLÁLKOZÁS D3-vitaminból gyerekeknek 7 testsúlykilogram­mon­ ként 1000 NE-et érdemes adni étkezéskor. Felnőtteknek 4–8000 NE-et érdemes szedniük. Halolajból annyit adjunk a gyerekeknek, amennyi min. 500 mg-nyit tartalmaz az EPA és DHA nevű zsírsavakból összesen. Ez kb. 1 teáskanálnyit (2-3 ml-t) jelent. Nyugodtan adhatunk többet is, ártani nem fog. Felnőtteknek 1000– 3000 mg EPA+DHA mennyiség az optimális (kb. 1 evőkanálnyi, azaz 5–10 ml). A kapszulás termékeket érdemes kerülni, mivel úgysem érezzük az ízüket, gyakran avasak, és mert kapszulából akár 20 db-ot is le kellene nyelni naponta az optimális hatás eléréséhez. K2-vitaminból olyat keressünk, amely az ún. mk-7 (menakinon-7) formát tartalmazza. Kerüljük azokat a termékeket, amelyeken nincs jelölve a benne lévő K2-vitamin formája, mert ezekbe sokszor az olcsóbb, kevésbé hatásos mk-4-es formát keverik. Gyerekeknek min 50 mcg-ot adjunk, de több sem árt. Felnőtteknek min. 100 mcg-ot érdemes fogyasztaniuk, de 200 mcg az optimális. Szerencsés, ha a termék K1-vitamint is tartalmaz a K2 mellett, akár 1000 mcg-ot is.

Tejtermékek esetében viszont válasszuk a minél inkább feldolgozott élelmiszereket: az élőflórás joghurtok és a hosszan érlelt kemény sajtok a legegészségesebbek. Leginkább a tej és a túró fogyasztását mérsékeljük, a legtanácsosabb ezeket teljesen elhagyni. A nem érlelt/nem fermentált tejtermékek fokozhatják az inzulinválaszt, és ópiátszerű anyagok termelődését válthatják ki az agyban, ami hosszú távon akár gondot is okozhat… A joghurttal és érlelt kemény sajtokkal kapcsolatban ilyen probléma többnyire nem fordul elő, a tejben lévő, hormonszerű hatású IGF-1 ugyanis a joghurtban lebomlik, ahogyan a legalább 2 évig

é­ rlelt kemény sajtokban az IGF-1 szintet jelentősen növelő, allergizáló hatású kazein tejfehérje is. Az érlelt sajtok további előnye, hogy gazdagok K2-vitaminban (és kalciumban), míg a joghurtok a bélflórára hatnak kedvezően (a 2 évig érlelt sajtok közül a leggyakoribb a parmezán és a grana padano). Az omega-3/6 zsírsavak arányára is fontos figyelnünk. Ha az arány az omega-6 felé tolódik, az gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, és ezt az idegrendszer és az immunrendszer egyaránt megsínyli. A gyermekek agyának megfelelő fejlődéséhez létfontosságú a halolajokban található, ún. DHA zsírsav, mely az omega-3 zsírsavak közé tartozik. Az omega-3 zsírsavak az omega-6 típusúakkal szemben csökkentik a gyulladásos folyamatokat. A helyes arányt úgy tarthatjuk meg a gyakorlatban, ha sütéshez csak kókuszzsírt, teavajat, esetleg olívaolajat használunk, és mérsékeljük az olajas magvak fogyasztását. Így megfelelően alacsony szinten tarthatjuk az omega-6-bevitelünket. Gyermekünknek emellett halolajat is érdemes adnunk, mely DHA-t és egyéb jól hasznosuló omega-3 zsírsavakat tartalmaz. (A lenmagolaj és más növényi omega-3-források nem megfelelőek, különösen nem gyermekeknek!) Napozással nagyon nehéz megfelelő mennyiségű D3-vitaminhoz jutnunk itthon, ezért fontos www.gondolkodjegeszsegesen.hu

5


GE TÁPLÁLKOZÁS

Az érlelt sajtok előnye, hogy gazdagok K2-vitaminban (és kalciumban), míg a joghurtok a bélflórára hatnak kedvezően (a 2 évig érlelt sajtok közül a leggyakoribb a parmezán és a grana padano)

külön gondoskodni a szóban forgó ­ vitamin beviteléről. Gyerekek számára a legjobb, ha ehhez olajos/cseppes változatot alkalmazunk (az ajánlott mennyiség 7 kg-onként 1000 NE). Ez elősegíti a megfelelő csontfejlődést, jó hatással van az idegrendszerre, és hozzájárul a fertőzések megelőzéséhez. A K1- és a K2-vitamin nélkülözhetetlen a gyermekek számára! A hosszan érlelt kemény sajtok és állati belsőségek kivételével ezek a vitaminok nem találhatók meg szinte semmiben, így hiányuk általánosnak mondható. Holott elengedhetetlenek a kalcium szállításáért felelős fehérjék termelődéséhez, így a megfelelő csontozat és fogazat kialakulásához is. Az Amerikai Fogászati Szövetség elnöke, Dr. Weston Price bejárta világot, hogy megfejtse az egészséges fogazat titkát. Megfigyelései szerint a K2- és a D3-vitamin együttes bevitele képes visszafordítani a fogszuvasodást, sőt ha időben elkezdik szedni, akár a fogszabályozást is szükségtelenné teszi! Health and Disease című könyvében fotókkal dokumentálva számtalan esettanulmányt szerepeltet, ahol iker- és testvérpárok egy-egy tagjának adott K2- és D3-vitaminban dús kivonatot. A kivonatot kapott gyermekeknek nagyobb korukra szép szimmetrikus arcuk és egyenletes, egészséges fogazatuk fejlődött, míg az iker-testvérpárjuknak, aki nem szedett kivonatot, hosszúkásabb, aszimmetrikus arca és gyakran keszekusza, szabályozásra szoruló fogai lettek. Ugyanígy, K2- és D3-vitamin adagolásával kezelt szuvas fogú gyerekeket fúrás nélkül! Nemcsak a szuvasodást múlt el, de 6 hónap alatt regenerálódott (beforrt) a fogakon a kilyukadt dentinréteg is!

6

GE!2015


GE MOZGÁS

A Gyermekeink és az egész Család számára legfontosabb vitaminokat és étrend-kiegészítőket, így a 100%-ban természetes Halolajunkat, D3-vitaminunkat és K2-D3-vitaminkészítményünket a további termékeink mellett megtalálják webáruházunkban.

www.vitaminvilag.hu

10%

kedvezmény!

E magazin Olvasói 2016. február 29-ig valamennyi vitamin- és étrendkiegészítő-termékünket 10% kedvezménnyel rendelhetik meg, egyedi kuponkódjuk felhasználásával: „GYERMEK”

Számunkra is legfontosabb a Gyermekeink egészsége, ezért azon kedves Vásárlóink számára, akik 2015. december 31-éig legalább egy alkalommal rendelést adnak le a www.vitaminvilag.hu oldalunkon, a kupon időben korlátlan érvényűvé válik.

A GAL termékek az összetevőket olyan formában és arányban tartalmazzák, ahogyan azok természetes élelmiszereinkben is előfordulnak. Ebben nem tűrünk kompromisszumot, hiszen számtalanszor bebizonyosodott, hogy nem véletlenül fordul elő a természetben minden úgy, ahogy.

Hamarosan kapható webáruházunkban a Gyermekek egyedi igényei szerint összeállított Multivitamin készítményünk is.

www.gondolkodjegeszsegesen.huwww.gal.hu Vitaminok és táplálékkiegészítők

7


GE TÁPLÁLKOZÁS

Re. Főétkezésre cep. tek. Király Éva

Céklaleves lazacgaluskával 2 közepes méretű cékla, só, 2 babérlevél, 6-8 egész szemes bors, 2 dl tejszín (esetleg kókusztejszín), 20 dkg bőr nélküli lazacfilé, 1 db tojás, 1 teáskanál zabpehelyliszt, 2 evőkanál aprított petrezselyem A céklákat meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi őket. Sóval, babérlevéllel, szemes borssal ízesítjük. Ha megfőtt a cékla, leszűrjük, a szép színes levet a tejszínnel elkeverjük, a kifakult céklákat kidobjuk. A lazacot a tojással, sóval és a liszttel összeturmixoljuk, hozzákeverjük a petrezselymet, és a masszából szép galuskákat formázunk. A forró levesben 5 percig főzzük.

8

GE!2015

Téli zöldségkrémleves parmezánchipsszel 2 szál sárgarépa, kisebb darab zeller, 1 szál fehérrépa, 3 nagyobb szem burgonya, só, kevés borsikafű, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 6 dkg parmezán reszelve, vaj A vajon megfuttatjuk a hagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, és tovább futtatjuk a vajon. A fűszerekkel ízesítjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha puhára főttek a zöldségek, kivesszük a babérlevelet, majd a megfőtt zöldségeket botmixerrel összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, hozzáadunk még egy kevés vizet. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, néhány evőkanálnyi reszelt parmezán sajtot szétterítünk benne kör alakban. Megsütjük az egyik felüket, majd óvatosan alájuk nyúlva megfordítjuk a sajtkorongokat, és a másik oldalukat is ropogós aranysárgára sütjük.


GE TÁPLÁLKOZÁS

Sült pulykacomb brokkolival és édesburgonyával 2 közepes pulykafelsőcomb, só, borsikafű, 1 evőkanál libazsír, néhány nagy gerezd fokhagyma, 1 kisebb brokkoli rózsáira szedve, 2 közepes méretű édesburgonya, kókuszzsír A húst sózzuk, megszórjuk borsikafűvel, és egy serpenyőben libazsíron minden oldalán elősütjük. Kókuszzsírral kikent tepsiben szépen elhelyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve sütni kezdjük. Kb. 20 perc után hozzáadjuk a brokkolit és a felkarikázott édesburgonyát. Megsózzuk, és további 20 percre visszatesszük a sütőbe fóliával letakarva, majd levéve a fóliát készre pirítjuk.

Sárgarépás vagdalt vegyes chipsszel, petrezselymes rizzsel 60 dkg finomra darált marhahús, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, borsikafű, 1 evőkanál mustár, 2 tojás, 1 kis répa reszelve, 1 répa egészben megpárolva, 2 evőkanál olívaolaj, kókuszzsír, 1 evőkanál felaprított petrezselyem, 1 bögre basmati rizs. A chipshez: 1 nagyobb paszternák, 2 közepes sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 cékla, kókuszzsír a sütéshez A darált húst összegyúrjuk a felaprított fokhagymával, sóval, borsikafűvel, mustárral és a tojásokkal. Hozzáadjuk a reszelt répát is. Az egész párolt sárgarépát a húsmassza közepébe helyezzük, és cipót formálunk belőle. Olívaolajjal vagy kókuszzsírral kikent tepsibe helyezzük, a tetejét is beolajozzuk, és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. A chipshez hámozókéssel vékony csíkokra, szeletekre vágjuk a zöldségeket, és néhány perc alatt forró kókuszzsírban ropogósra sütjük őket. Több réteg papírtörlőre tesszük, majd frissen tálaljuk. A rizst kevés kókuszzsíron megfuttatjuk, majd másfélszeres mennyiségű vizet adunk hozzá. Megvárjuk, míg a víz felforr, sózzuk, majd lefedve és nagyon kis lángon főni hagyjuk 15-20 percig. Ezután elzárjuk a gázt, és még lefedve párolódni hagyjuk. Tálalás előtt hozzáadjuk a friss petrezselymet. www.gondolkodjegeszsegesen.hu

9


GE TÁPLÁLKOZÁS

Kisétkezésre Paszternákpüré pirítóssal A paszternákpürét (lásd lejjebb) teljes kiőrlésű pirítósra kenjük, friss nyers zöldségekkel együtt fogyasztjuk. 4 személyre: 80 dkg paszternák, tej, 2 dl tejszín, reszelt parmezán, só, bors A megtisztított paszternákot kockákra vágjuk, és egy edényben felrakjuk főni kevés sóval annyi tejben és a hozzáadott 2 dl tejszínben, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön kell főnie, így szépen kiadja az édes ízét. Ha megpuhult, a főzőlevével együtt pürésítjük, borsozzuk, és kézi mixerrel vagy habverővel krémesre habosítjuk. Megszórjuk a reszelt parmezánnal, így különlegesebb lesz az íze. Melegen kiváló köret.

Párolt zöldségekkel töltött batyuk A tésztához: 30 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt, 1,5 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2-3 csipet só. A töltelékhez: 15 dkg zöldborsó, 2 közepes burgonya apróra vágva, 1 nagyobb sárgarépa apróra vágva, 1-2 szál újhagyma felkarikázva, 2 evőkanál olívaolaj) A tésztának valókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a zöldségekkel, kis batyukat formázunk belőlük, és 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

10

GE!2015

Desszertnek Kókusztejes gyümölcskehely 250 g fagyasztott gyümölcs (málna, eper, áfonya vagy vegyes gyümölcs), 2 dl kókusztej, 20 g étkezési zselatin, 2 evőkanál méz Az étkezési zselatint feloldjuk 3 dl vízben, majd folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ezután félretesszük hűlni. A fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztjuk, és a 2 dl kókusztejjel, valamint a mézzel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos folyadékot, jól összekeverjük, kis pohárkákba vagy tálakba töltjük, és betesszük a hűtőbe, míg megszilárdul.

Banános palacsinta fehérrépával 12 darabhoz: 10 dkg főtt fehérrépa megtisztítva, 20 dkg banán (kb. 2 közepes db), 3-4 tojás, teáskanál vaníliaőrlemény, 3 evőkanál olívaolaj, kókuszzsír a sütéshez, 1 csipet szódabikarbóna A főtt fehérrépát, a banánt és a tojásokat a vaníliaőrleménnyel, az olajjal és a szóda­bikarbónával együtt összeturmixoljuk. Amikor már teljesen egynemű a keverék, egy nagy serpenyőben evőkanálnyi zsiradékot hevítünk, és a palacsintatésztából merő­kanállal annyit csorgatunk bele, amennyi elfér a serpenyőben. Ezután mérsékeljük a lángot, és takarékon sütjük kb. 3-4 percig mindkét oldalát. Tálaláskor hozzáadott banánkarikákkal is díszíthetjük.


Engedjem – féltsem?

GE MOZGÁS

Gyakran látunk szülőket, nagyszülőket, akik a mászóka mellett állnak, hogy elkapják a gyereket, ha leesne, mások a padon ülve hangosan kiabálják, hogy „ne mássz fel oda!”.

Vannak, akik a létrának arról a fokáról ahol nem egy intézmény korlátain bemár leszedik a gyereket, ahonnan nem lül kell érvényesíteniük az akaratukat. érik el, még ha csak két lépcsőfok is ­A kér­dés csak az, hogy mi, felnőttek hiányzik a gyereknek a csúszda tetejémennyire engedjük, mennyire támogatFésű Anna nek eléréséhez – ezzel persze nem kis juk őket ebben a tevékenységben. sikerélménytől fosztva meg a kicsit. Megint mások „Nem vagyok ’féltős’ szülő – mondja Erdős a magasban mászó gyereket biztatják, hogy „meg Lászlóné Ildikó, három fiúgyermek édesanyja. – tudod csinálni, csak fogd a kötelet, és csúsztasd a Mindig hagyom, hogy a gyerek másszon, amerre lábad!” Az egyik gyerek dobálja a kavicsot, szórja akar, és csak távolról figyelem. Ezért a többi anya a homokot, vagy épp rohangál a játszótéren körbe- sokszor felelőtlennek tart, pedig úgy gondolom, körbe, míg az anyukája más anyukákkal beszélget, sokkal rosszabb lenne, ha folyamatosan ott lennék, vagy napozik, a másik mellett ott ül az anyukája a és nem hagynám, hogy a mászókán felmásszon, nehomokozóban, és a gyerek helyett rakosgatja a for- hogy közben leessen, és én tenném fel a mászóka mákat homokból, kisvödörből. tetejére. Ha így tennék, a gyermekem nem találná Kisvárosi, nagyvárosi, régi vagy modern ját- meg a korlátait, hanem én szabnám meg őket neki. szótér, a kérdés ugyanaz marad: engedjem, hogy Ha a gyerek érzi, hogy veszélyes a helyzet, úgysem szabadon játsszon-másszon, vagy inkább féltsem a folytatja tovább. Hagyom, hogy tapasztaljon. Ezért gyerekem. A játszótéren bármely pillanat meghatá- én például nem is tettem holdkompba a gyerekeirozó lehet. met, mert anélkül is megtanultak jól esni, és később A nagybetűs élet a játszótéren kezdődik a kicsik- sokkal bátrabbak voltak. Három fiúgyerekem van, nek „kicsiben”. Kapcsolatokat teremthetnek, tapasz- mindegyiket így neveltem/nevelem csecsemőkora talatot szerezhetnek. Ez a hely az első az életükben, óta, és még nem történt nagyobb baleset. ­Szerin­tem www.gondolkodjegeszsegesen.hu

11


GE MOZGÁS meg, szerintem ezért lesznek a szülők is aggodalmasabbak. Ez szerintem nem feltétlenül jó a gyereknek. Mondok egy példát: míg a nagyobbik fiam első osztályában például még csak egy gyerek nem tudott biciklizni, addig négy évvel később a középsőnek az osztályában már az osztály fele nem tudott. Nehéz megtalálni az egyensúlyt.” „Én nem féltem Mócit a játszótéren” – mondja Varsa Viola, egy hatéves kisfiú anyukája. – Azaz nem jobban, mint mondjuk otthon az udvarban. Szerintem nincs különbség a pesti és kisvárosi játszóterek között. A vidéki Pedig a kisjátszóterek is olyan jók, mint gyereket hagyni a pestiek. Legalábbis azok, kell tapasztalni – amelyeket én ismerek – a miközben persze boglári, az újfalusi. Persze van a tevékenységüket különbség: lehet átlagosan érdemes mindig jó, nagyon jó és szuper a játszótér, és ez a biztonságosság figyelemmel szempontjából is így van. ­A kísérni. Érdemes figyelni a gyermek leg­jobban nekem és Mócinak a boglári és a pesterzsébeti személyiségére is… máltai játszótér tetszett. Pozitívum a pestieknél, hogy az új lakótelepi játszóterek körülzártak, és otthagyhatnak sok kis játékot, amiket, gondolom, közös költségből vettek. Homokozószettek, műanyag talicska, fűnyíró stb. Ezeket a játékokat máshol nepont azért történhetnek a balesetek, mert a gyere- ked kell cipelni, és ha ott is hagyod a tiedet, arra kek nem tudnak kiskorukban tapasztalatot szerezni, igen kevés az esély, hogy viszontlátod. és a szülők nem hagyják, hogy maguk tapasztalják A legtöbb anyuka szerintem túlságosan aggómeg a különböző helyzeteket. Inkább megveszik dós, és folyton megy a gyereke után, irányítja, tutuja sok ’fejlesztő’ címkével kapható játékot, és azt gatja, nem hagyja játszani úgy, ahogy ő akar, és azhiszik, ezzel mindent megtettek. A piacokon egy- zal, amivel ő akar. Ezért ritkán van olyan, hogy más re több kisgyermekeket féltő-óvó termék jelenik gyerekére hosszabb ideig kellene figyelni. ­Egy-egy

12

GE!2015


GE MOZGÁS

pillanatban persze jó, ha segítesz, közbelépsz, ha te vagy közelebb a gyerekhez. Volt már, hogy én kaptam el a hintát, nehogy megcsapja a másik kisgyereket. Én inkább nézem Mócit kis távolságból. Ha a homokozóban van, baja nem lehet. Hintánál, libikókánál, csúszdánál viszont ott kell lenni vele. Én szeretem, ha a gyerekek egymás közt játsszák le, kié is most a kislapát.” „A kislányom, Zsófi hamarosan hároméves lesz, kicsi kora óta sokat járunk játszótérre” – mondja Hegedüsné Schneider Ágnes. – Egyrészt azért jövünk ki, hogy többet legyen a kortársaival, másrészt hiszem, hogy a hinta, mászóka, csúszda és társaik fejlesztik a gyerekek egyensúlyérzékét és mozgáskoordinációját. Bevallom, nem tartozom azok közé az anyukák közé, akik a padon ülve, a többi szülővel beszélgetve a gyereket csak (esetleg) a szemük sarkából figyelik, és teljesen szabadon engedik (tapasz­talatom szerint belőlük van több). Hát persze hogy a gyerekek ügyesek, okosak, figyelmesek, és egyedül is fel tudnak kapaszkodni a kötélre, de jobb az óvatosság. Lehet, hogy lazábbnak kellene lennem, de ebben a korban még olyan könnyen elesnek, megcsúsznak, néha jól jön a szülői segítség. Egyébként is olyan jó együtt mókázni! Örömmel tapasztalom, hogy egyre több játszótér van szépen karbantartva, az előírásoknak megfelelően működik, állatok kizárásával, homokkal leszórva vagy akár gumiszőnyeggel borítva. Mindezek ellenére nem gondolom, hogy túlféltem a gyerekem. Én úgy vélem, mindent ki lehet próbálni, meg lehet tapasztalni, de az én felügyeletem mellett.”

Sok szülő saját félelmeit vetíti ki a gyerekre. Pszichológusok tapasztalatai szerint a nagyon várt, nem könnyen született vagy a szülők idősebb korában született gyerekek inkább „agyonféltettetek”: talán mert a szülők saját aggodalmaikat vetítik ki rájuk, felmérve, milyen veszteség érheti őket, vagy mert az idősebb szülők gyakran kevésbé rugalmasak. Pedig a kisgyereket hagyni kell tapasztalni – miközben persze a tevékenységüket érdemes mindig figyelemmel kísérni. Érdemes figyelni a gyermek személyiségére is, vannak, akik szeretnek csendesen, egyedül játszani, vannak, akik bátrabbak, erősebbek, vannak, akiket biztatni, bátorítani kell. Nincs általános recept, de fontos, hogy hangolódjunk rá a saját gyermekünkre, és ne adjuk át neki a saját szorongásunkat – a gyerekek nagyon érzékenyek, és pontosan megérzik, mik az elvárásaink, könnyen kialakulhat köztünk egy „nem merek, nehogy anya féljen” vagy egy „felmegyek, úgysem érdekli, mit csinálok” játék, ami aztán tökéletesen rögzül. Minden gyereknél más és más működik, de ha igazán odafigyelünk rá, megérezzük, hogy ő mit szeretne, és ebben támogatjuk, biztos, hogy mi magunk is ismerni fogjuk őt és a határait. Ezek után sokkal könnyebben engedhetjük el, és kevésbé kell izgulnunk azon, hogy mi fog történni. A legfontosabb tehát, hogy sok időt töltsünk vele együtt! Megéri a fáradságot… Ha már túljutottunk a játszótérre járás korszakán, azután sem lélegezhetünk fel. Ugyanez a kérdés időről időre felbukkan a bulizásnál, a továbbtanulásnál… Ahogy a gyerek egyre nagyobb lesz, mint ahogy a kérdések tétje is, úgy kell szép lassan átengedni az irányítást a gyereknek, hogy folyamatosan tapasztaljon, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy idő után úgyis el kell engednünk. Nem irányíthatjuk a gyerekünket élete végéig. www.gondolkodjegeszsegesen.hu

13


GE MOZGÁS

Az ember mozgásra termett!

Sohasem sportoltunk, utáltuk a tesiórát, a szűk dresszeket, az izzadást, a rajtunk röhögő más nembelieket.

14

GE!2015

Vagy fiatalabb korunkban sportoltunk, de abbahagytuk, amikor a gyerek született, vagy amikor munkába álltunk. Jó lenne elkezdeni megint, de nincs a közelben uszoda, nincs pénz fitneszbérletre, és különben is ki vigyáz addig a gyereHargitai Lilla kekre? Ki ne tudna kifogásokat sorolni? Mi most egy olyan listát állítottunk össze, amely a sportolás melletti érveket sorolja fel. Nagy részüket mindannyian ismerjük, de nézzük meg, összességében milyen hatása lehet, ha nekikezdünk? Miért sportoljunk tehát? Íme, néhány indok a sport és a mozgás mellett. A sport…


GE MOZGÁS

+ közösségteremtő és kapcsolatépítő hatású: a közös sportolás lehetőség a rendszeres találkozásra barátainkkal, családtagokkal; + erősíti a csapatszellemet; + fokozza a kudarctűrést; + feszültségoldó hatású, oldja a stresszt; + jobb közérzetet biztosít; + növeli az állóképességet; + erősebb, aktív izomzatot biztosít; + fokozza a szív és keringési rendszer teljesítőképességét; + segít megelőzni a csontritkulást, az ízületi fájdalmat; + hatékonyabbá teszi a tüdőműködést, a légzést; + tökéletesíti a testtartást, jobb megjelenést nyújt; + biztonságérzetet ad; + fejleszti a rugalmas alkalmazkodást; + növeli az önbizalmat, az öntudatot, a határozottságot, a dönteni tudást; + erősíti a versenyképességet, a küzdeni tudást; + fokozza a munkavégzés teljesítőképességét; + esetenként elősegíti a társadalmi-társas kapcsolatok, támaszok létesítését; + erősíti az immunrendszerünket; + csökkenti a gyógyszerszükségletet. Testmozgást helyettesítő gyógyszer nincs; + örömforrás. Ha ezt kezdetben nem érezzük, akkor is érdemes folytatnunk, mert az örömérzet előbb-utóbb kialakul minden embernél!

A rendszeres, megfelelő testedzés egyaránt szükséges az ülő- és a nehéz fizikai munkát végzők számára is! Nem kifogás, hogy egész nap kapáltam, építkezésen dolgoztam, mert a sport teljesen más izmokat mozgat meg, nyújt meg, sőt ellazít! Megpróbáltunk érveket összeírni a sport és a mozgás ellen. Gyakorlatilag nincs ellenérvünk! A szokásaink persze automatikusan működnek, megváltoztatásuk nem egyszerű feladat – a legtöbbször egy szokás egy másikra cserélhető. Az új szokásnak is „helyet kell csinálni”, bizonyos dolgokról le kell mondani, hogy új dolgokra szánjunk időt, energiát, figyelmet. Ezt mindenki maga tudja elérni, megfogalmazni a saját életében a saját prioritásait átgondolva! A rendszeres sportolás tudatosság; felelősség vállalása saját életünkért és egészségünkért – egyúttal szűkebb környezetünk befolyásolása is saját pozitív példánkkal. Gondoljuk végig, hogyan élünk, és miként tudnánk önmagunknak segíteni, hogy több mozgás férjen bele az életünkbe. www.gondolkodjegeszsegesen.hu

15


GE MOZGÁS

Mozgás az oviban

formában, hisz ez biztosítja a motorikus fejlődést. Ebben az időszakban a gyerekek gyorsan tanulnak, de az ismeretek megtartásához sok gyakorlása és ismétlésre van szükség. A sport sok dologra tanít, például Egész életünkben nagy közösségteremtő és kapcsolatépítő haszerepet kell tulajdonítanunk tású, erősíti a csapatszellemet, növeli az a mozgásnak. Óvodáskorban állóképességet, erősíti az izmokat, fej­ sincsen ez másképp, hiszen leszti a koordinációt-egyensúlyt és a ebben az időszakban a motorikus tanulást. A legnagyobb válszülők odafigyelésével sok tozás a mozgásvezérlés és -szabályozás Trapp Dorottya probléma előzhető meg. terén figyelhető meg. Zsuzsanna A harmonikus, rendszeres mozgás A mozgás minden gyermek lételeme, de manapság mellett figyelnünk kell gyermekünk testére is. egyre kisebb jelentőség jut a sportnak, helyette in- Tapaszta­lataim alapján ebben az életkorban kialakább az elektronikai világ eszközeinek használata kulhat a talpboltozat süllyedése (lúdtalp), a boka­ kerül előtérbe, ami a mozgásfejlődésre is kihat. Kis- süllyedés és akár a hanyag tartás is (bővebben: óvodás korban fontos a rendszeres torna valamilyen http://trappdorkatorna.blogspot.hu).

16

GE!2015


GE MOZGÁS A sport sok dologra tanít, például közösségteremtő és kapcsolatépítő hatású.

Lúdtalp

Hanyag tartás

Kiinduló helyzet Széken ülünk, talpak a padlón, hátunk egyenes, kezek a térden támaszkodnak. 1

A lábujjakat bekarmoljuk, és kinyújtjuk vissza. 2 A lábujjakkal kukacozunk előre, majd vissza. 3 A lábfejeket együtt megemeljük úgy, hogy a sarok lenn marad, és visszatesszük. 4 A sarkakat megemeljük, lábujjhegyre emelkedünk, majd visszaereszkedünk a talpunkra. 5 Mindkét lábat egyszerre gördítjük sarokról lábujjhegyre, és lábujjhegyről sarokra. 6 Lábujjhegyre emelkedünk, sarkakat szétnyitjuk, letesszük a földre, visszaállunk lábujjhegyre, zárjuk a sarkakat, és vissza­ereszkedünk a földre. 7 Papírzsepit teszünk a földre, és lábujjainkkal széttépjük. 8 Egy labdát két talp közé fogunk, összeszorítjuk, és lazítjuk.

Helyes tartás

tesz, ha kicsit megmozgatják a lábaikat. Összegyűjtöttem pár feladatot, amely könnyen beépíthető a mindennapjainkba. Fontos, hogy a tornák minél színesebbek és változatosabbak legyenek, figyelve arra, hogy a mozgásforma életkorhoz és tudásszinthez igazodjon. Óvodáskorú gyerekeknél a legfontosabb, hogy megszeressék a mozgást, és ezt a mozgásszeretetet Ha gyanú merül fel bennünk gyermekünket lát- egész életükben megőrizzék. A szerző gyógytornászva, érdemes szakembert felkeresnünk. Óvodáskor- fizioterapeuta. http://trappdorkatorna.blogspot.hu ban egyszerű és játékos feladatokkal könnyen meg­ erősíthetjük azokat az izmokat, amelyek gyengék. Az erősítés lehet csoportos vagy egyéni. Otthon nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is jót www.gondolkodjegeszsegesen.hu

17


GE GYEREKLÉLEK

Különórák, programok, fejlesztések óvodás- Jó,nemvagyjó? korban A mai korszellemnek meg­­ felelően általános vélekedés, hogy a baba, később az óvodás kis­gyermek fejleszté­ sét minél korábban érdemes elkezdeni, mert a gyerek ettől válik sikeres felnőtté. dr. Bakonyi Anna

­te­lepülés adta lehetőségektől, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy blogokon, hírleveleken, a Facebookon keresztül manapság könnyű tájékozódni a kínálatról. Egyre több kisgyermekneveléssel foglalkozó internetes újság is elérhető a kisgyermekes édesanyák és édesapák számára. Ezeken az oldaA kora gyermekkori „befektetés” valóban megtérül. lakon nem konkrét programokat találunk, hanem Számos kutatás bizonyítja, hogy a minőségi kisgyer- olyan nevelési tényezőket, amelyek alapján döntést mekkori oktatás később az iskolában, sőt a mun- lehet hozni a gyermeknevelés nagy kérdéseiről. És kaerőpiacon is hatékonnyá teszi a gyermek életét. persze bár sokféle nézet uralkodik, de majdnem Tudjuk, hogy a kora gyermekkori érzelmek erősen mindig tetten érhetők azok a divatirányzatok, amebefolyásolják a szocializációs képességet, és azt is lyek meghatározzák a korszellemet, és ezáltal betapasztaljuk, hogy az értelmi képességek fejlődé- folyásolják a családokat, leginkább a kisgyermekek se is a korai életszakaszhoz kapcsolható közegtől, fejlődését. Előfordul az is, hogy egy-egy szülőpár éppen tehát elsősorban a családtól és a gyermeket nevelő azért viszi különböző programokra a gyermekeit, intézménytől, az óvodától függ. A szülők ma könnyen tájékozódhatnak, hogy mert ő maga nem tud mit kezdeni velük, ugyanakkor mire és hova vigyék gyermekeiket. Természetesen az is benne van a közhangulatban, hogy akkor válik az anyagi helyzettől is függ a döntés, valamint a jó szülővé, ha a kicsit mindenhová beíratja, eljuttatja.

18

GE!2015


GE GYEREKLÉLEK lehetnek, csak éppen a legfontosabb tevékenységtől, a játéktól veszik el az időt. A kisgyermek alaptevékenysége a játék, amely áthatja egész személyiségét, mert a játékot igazán csak mély beleéléssel lehet „megalkotni”. Ehhez azonA játék mindent ban idő kell és nyugalmas fejleszt, persze légkör. A játék fejlesztőleg indirekt formában, hat a pszichikus funkciókra nem célzottan, is. Fejleszti a kitartást, az de annál emlékezetet, a gondolkohatékonyabban. dást, a problémaérzékenységet, az együttműködést, a finom- és nagymozgást, a beszédkészséget, az esztétikai érzékenységet, és mindenekelőtt a társas kapcsolatokat. Összefoglalva: mindent fejleszt, persze indirekt formában, nem célzottan, de annál hatékonyabban. A jól játszani tudó gyerek éppen Ösztönzőleg hat a szülőkre, hogy divattá vál- ezért nagyon nagy előnyben van a tanulási képestak azok a szlogenek, amelyek a kora gyermekkori ségek fejlettsége terén, mint az a gyermek, aki nem fejlesztések előtérbe helyezésére biztatnak. Ilyenek például a tudásalapú társadalom, az élethosszig tartó tanulás stb. A nyomás hatalmas. Az életpálya felépítése szinte elvárás, és a szülők egy része úgy érzi, hogy a tervezést még a baba születése előtt meg kell kezdeni. Ezzel egy időben zajlik az a folyamat – aminek a kiindulópontja egyébként igen helyénvaló –, amely szerint a szülőket az egyes gyermekintézményekben partnernek kell tekinteni, így az igényeiket szükségszerű kiszolgálni. Ezért van az, hogy egyes óvodákban például majdnem minden napra jut egy külön szolgáltatás, amelyről úgy vélik, a gyermekek érdekeit szolgálja. Ilyen például az úszás, a sakk, a lovaglás, a néptánc, az idegen nyelv, tud vagy akit nem hagynak játszani, például azért, a hittan, a kézművesség, a zeneovi stb. Sok helyen, mert a felnőttek nem adnak erre elég időt. A kora gyermekkori fejlesztésre mindenképpen több óvodában manapság tehetséggondozásnak hívják ezeket a foglalkozásokat, és a délutáni időben, szükség van akkor, ha a kisgyermek sajátos nevelési külön szervezeti keretek között zajlanak. Ezek ön- igényű, eltérő fejlődésmenetű. Ugyancsak másféle magukban persze nagyon hasznosak, sőt szépek is beavatkozást igényel, amikor a család – így a kicsi www.gondolkodjegeszsegesen.hu

19


GE GYEREKLÉLEK is – hátrányos helyzetű. A tehetséges kisovist is bizonyára célszerű támogatni, segíteni. Sőt minden gyermek a maga módján sajátos fejlődési igényű, hiszen mindenki önálló személyiség, és a neki megfelelő fejlődési közegben érzi jól magát. Ugyanakkor semmi sem pótolja a gyermekkor sajátosságát, az otthon melegét, a családdal együttműködő óvodai légkört, az egyénhez és az adott gyerekközösséghez igazodó módszereket, az aktív, sok-sok izgalmas cselekvésen alapuló életet. Az óvodáskorú gyermek nevelésében a szülő akkor sem követ el hibát, ha sehova nem járatja gyermekét. Ha a gyerek sokat játszhat otthon egyedül, a testvéreivel és a szüleivel, sokat kirándulnak, bicikliznek, rajzolnak, gyurmáznak, festenek, zenét hallgatnak, ha a pici „besegít” a háztartásba, söpörget kisseprűvel, ronggyal letörölgeti a játékait, gombócot gyúr a tésztából, összefoglalva: aktív, tevékeny életet él természetes módon, az elég, különösen egy megfelelően rugalmas, ugyanakkor viszonylag rendszerezett napirend mellett. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egy-egy helyre, programra tilos elvinni a gyereket. Hogy mikor mire érdemes járni, az mindig az adott család érdeklődési körétől függ, hiszen csak akkor érzi jól magát a gyerek, ha a program kellemes a szülőnek is. És persze függ a gyerek személyiségétől, az életszükségletektől és a lehetőségektől is. Ha van a közelben uszoda, és a gyermek mozgékony, vagy ellenkezőleg: nagyon nem az, akkor érdemes az ovis úszásba energiát fektetni, különösen, ha ez beilleszthető a napirendbe, tehát például nem késő este zajlik az esemény. A baba-mama jóga értelme – ebben a korban még – elsősorban abban rejlik, hogy ott aktívan együtt van a gyermek a mamájával. A zeneovinak is akkor van jelentősége, ha a gyerek az óvodában kimagasló érdeklődést, tehetséget mutat a zene iránt, vagy akkor, ha zene által javasolt fejleszteni a szocializációs készségeket, mert e

20

GE!2015

téren a pedagógusok elmaradást észleltek, hiszen ezeknek a foglalkozásoknak egyfajta közösséghez szoktató hatása, kommunikációs készségeket fejlesztő eredménye lehet. Hasonló okokból lehet eljárni drámafoglalkozásra vagy kézműves terápiára, különtornára vagy más mozgásos foglalkozásra.

Egy-egy helyre tehát lehet, esetenként érdemes elmenni, ha az anya és az apa maga is igényli, és gyermekük is szereti az adott tevékenységet. A játszóházak szintén hirdetnek programokat, melyekre heti rendszerességgel vagy hétvégén, együtt a családdal, a testvérekkel érdemes elmenni, ha az a gyerek kedvenc programjai közé tartozik, és a család részt vevő tagjait is örömmel tölti el ez a fajta együttlét, ha a program megfelel a család értékrendjének, kultúrájának. Mindez azonban otthoni énekléssel, táncolással, zenehallgatással, meséléssel, vágással, ragasztással, festéssel, rajzolással, bábozással is pótolható.


GE GYEREKLÉLEK Az oktató- és számítógépes játékok jelentős részét mind tartalmilag, mind formailag fontos előtesztelni a szülőknek. A XXI. században a géphasználat már óvodáskorban is elkerülhetetlen. A programok egy részének hihetetlen magas a hangereje, képi kultúrájuk, témájuk, tempójuk károsan hat az idegrendszerre. Ugyanakkor, mint az előbbiekben is, a középút a helyes. A számítógépek világában az információk gépi közvetítése

Az óvodáskorú gyermek nevelésében a szülő akkor sem követ el hibát, ha sehova nem járatja gyermekét. szükségszerű. A jól megválogatott játékok és/vagy filmek (nem túl sok, és nem a játék és a mese helyett!) serkentőleg is hathatnak a gyermek fejlődésére. Az iskolában ma már szinte lehetetlen korszerű módszerek nélkül hatást gyakorolni a gyerekekre, akik addigra már megszokják, hogy bár csak a virtuális világban, de együttműködnek, hogy a visszacsatolás azonnali, hogy mindenki véleménye számít, aki bekapcsolódik. Óvodáskorban mindennek még kisebb a jelentősége, de a mai gyerekek már „kütyük” között nőnek fel, és sok mindent megtanulnak, mire iskolába lépnek. Ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni a számítógépet, de érteni kell hozzá a mikor, mennyit és mit kérdésekben. A korai nyelvtanulás még egy divatkérdés. Az óvodai, netán óvoda utáni, délutáni vagy esti nyelvóra, ha az játékidőben vagy az otthoni együttlét helyett zajlik, és heti egy-két alkalommal, inkább

káros, mint hasznos. Amit a gyerek megtanul, az pillanatok alatt el is száll. Ugyanakkor tudjuk, hogy „ahány nyelvet tud egy ember, annyi élete van”. Ezért az óvodáskori nyelvoktatásnak az felel meg legjobban, ha kisgyermek szinte anyanyelvi közegben használhatja a nyelvet. Ez esetben úgy tanul meg – észrevétlenül, az élet megélése közben – egy másik nyelvet, ahogy elsajátította az anyanyelvét is kicsivel korábban. Az óvodapedagógusok és a szülők ezen a téren is együttműködhetnek: érdemes megkérdezni vagy megbeszélni, hogy látnak-e kifejezett indokot bármiféle külön fejlesztésre, vagy „csak” az öröm kedvéért jó elmenni ide-oda. Szükség lehet állandó fejlesztésre, de ez nagyon sok esetben felesleges. Remek lehet egy-egy jó program, különösen, ha a kedvtelés és az együttlét a célja. Óvoda után vagy egész hétvégén válogatás nélkül úton lenni a gyerekkel, folyton a fejlesztésére koncentrálni azonban inkább káros, mint fejlesztő hatású. A tanulás egy életen át zajlik, és már a csecsemő is tanul, hiszen tanulás az is, hogy megtanul forogni, mászni, majd járni, hogy elsajátít egy nyelvet, hogy képes érintkezni, hogy megismeri a tárgyak tulajdonságait és funkcióit, hogy el tudja dönteni, kivel és mit szeretne játszani. Az óvodás ezeket a képességeket továbbfejleszti a puszta, szabad fejlődése által is. Lehet, érdemes a jó programok adta lehetőségeket kiaknázni, ha a szabad önfejlődésre is marad idő és energia. A szerző pedagógiai szakértő www.gondolkodjegeszsegesen.hu

21


GE SOKSZÍNÛSÉG

Feri atya családról, kommunikációról, bizalomról

A kedd gondolkodásra való keres meg. Ezeknek a nagyobb része Ha azt akarnám megfejteni, miért vagy társkapcsolatra, vagy pedig a csaszeretik, talán az a csoma­gocska is ládi kapcsolatrendszerre vonatkozik. választ adna, mely a plébániabeli Számot vetettem a saját tudásommal, dolgozószobája küszöbén várja, s azzal, hogy mennyi mindenhez nem amelyet szinte magával sodor, ami­ értek azokkal a témákkal kapcsolatkor hatalmas lendülettel bevezet ban, melyekkel bizalommal fordulnak minket. Ha a közvetlenségére akar­ Molnár Gabriella ­hozzám, és akkor született meg bennem nék választ keresni, elég lenne csak ránéznem szobája festői rendetlenségére, mely­ a döntés, hogy nemcsak továbbirányítanám őket ben oly otthonos termé­ szetességgel mozog: egy-egy szakemberhez, hanem magam is szeretnék lám, hétköznapi ember ő is… Ha azt akarnám tájékozott lenni, megérteni a kérdéseiket. tudni, mi a titka, miért hat tömegekre, elég elkezdenünk a beszélgetést. Mert onnantól, Egy évtizede immár nemcsak a kérdést érti hogy tekintetét rám szögezi, nem tudok más­ jól, hanem a válaszokat is megfogalmazza Pál ra figyelni. Mert nem csak világos, strukturált Ferenc katolikus pap, ahogy mindenki nevezi, mondatai van­nak – van mondandója is. Közel Feri atya. Aki életvezetési kérdéseihez nem ta­ húsz éve vagyok pap, és már az első egy-két évben lálta eddig a megfelelő szakembert, iránymuta­ az volt a tapasztalatom, hogy a hozzám fordulók tást kap, ha részt vesz Feri atya előadásain, zöme nem hitéleti, hanem életvezetési kérdésekkel vagy elolvassa a könyveit. A bizalmunkat nem

22

GE!2015


GE SOKSZÍNÛSÉG

Nem elsősorban szakemberből van kevés, hanem bizony­ talanságból van sok.

válaszokhoz. Jobban bízunk-e abban, hogy egy pap lehet a megfelelő személy, aki közve­ títhet a spirituális és a közna­ pi életünk között? Egy papnak valóban lehet „hivatali tekintélye”, ami tehát nem elsősorban a személynek szól, hanem a hivatalnak: a papi szerep kelthet előlegezett bizalmat. Létezik azonban egy tévhit a kommunikációval kapcsolatban. Mégpedig, hogy elég csak a kommunikációs stílusunkon változtatnunk, vagy technikákat, módszereket elsajátítanunk, hogy jobban menjenek a dolgok. Valóban, ezek révén bizonyos helyzetekben vagy konfliktusokban előbbre juthatunk, de a valódi megoldáshoz többre van szükség. Mondanék egy példát. Gyakran tapasztalom, hogy férfiak lenézik a nőket, és nők megvetik a férfiakat. Ez a két A kommunikáció a mi korunk varázsszava – mentalitás vagy hozzáállás generációkon keresztül keressük azokat, akik elvezetnek az érvényes öröklődhet, észrevétlenül is elsajátítjuk a ­szüleinktől

adjuk akárkinek, talán ezért nehéz olyat találni, akit szívesen megajándékozunk vele. Nem elsősorban szakemberből van kevés, hanem bizonytalanságból van sok. Egyébként pedig ahhoz, hogy valaki szakember legyen egy területen, valamennyire specializálódnia kell. Mi magunk azonban mégiscsak teljes emberként éljük az életet a különböző dimenzióinkban. Egyaránt jellemez minket a lélektani, morális, spirituális, aztán a testi dimenzió, ott vannak a kapcsolataink és a kapcsolati hálónk, tehát reális igényünk lehet olyasvalakihez menni, aki mindezekkel együtt lát minket. Aki – miközben szakembere vagy szakértője valaminek – nem felejtkezik el arról, hogy aki előtte áll, egy kimeríthetetlenül gazdag személyiség.

www.gondolkodjegeszsegesen.hu

23


GE SOKSZÍNÛSÉG Vannak, és érdemes ezek realitásával előre számolni. Például: az együttélés kezdeti időszaka, amikor megtanulunk egymással együtt élni. Ez sem magától értetődő, eleinte sokan megterhelőnek érzik. Az első gyerek születése után pedig nem az a realitás, hogy minden úgy van, mint eddig Hogyan lehet egyáltalán segíteni két ember volt, plusz egy baba, hanem semmi sincs konfliktusában? Az egyik legnehezebb dolog a már úgy: a család, társkapcsolat Az együttélés bizalmi légkört létrehozni, hogy lehetőség szerint a a kommunikációmat egyik fél se tartsa támadásnak, mint élő rendszer kezdeti időegyoldalúnak, vagy esetleg árulásnak. Például ha alapvetően megszaka, amikor adok egy visszajelzést: „Én úgy hallom, ahogyan változik. Ezért is megtanulunk beszélsz a párodról, abban mintha nem volna felé zuhan meredeken egymással a társkapcsolati elégedettség ará- együtt élni. nya a kutatások szerint a párok 80%-ánál. A következő fontos szakasz, amikor a férfi igyekszik kidolgozni az apaszerepét. Sokaknak nehezen megy, vagy hosszú időt igényel, mire apaként otthonosan és eredményesen képesek funkcionálni a családban. Ma már egy igényes szülő előre tájékozódik, olvas arról, hogyan érdemes gondoznia csecsemőjét. Fontos tudás ez, de az is kérdéses, hogy mit kezdünk vele. Akik sokat szoronganak, vagy egyébként is hajlamosak az aggodalomra, illetve nem tartják magukat elég kompetens szülőnek, esetleg gyönge az önbecsü­lé­ irányuló tisztelet” – ez befogadható legyen. Olyan sük, azoknak sok időbe és energiába kerülhet, hogy légkörnek kéne kialakulnia, amiben kiderül, hogy megpróbálják magukat stabilizálni nőként, feleségnem az egyik vagy a másik fél mellett állok, hanem a ként vagy anyaként. A csecsemő és édesanyja kökapcsolatuk mellett, és a kettejük közötti kommu- zötti szoros kapcsolatból sok nőnek nem könnyű nikációt segítem. Ezért nem kell például védekezni- visszatérnie a feleségszerepbe. ük, mivel olyankor az érzelmi energia a védekezésre Ha ilyen nehéz helyzetben érzik magukat a megy el, nem a változtatásra. fiatal családosok, kitől kérjenek segítséget? Vannak-e a kisgyerekeket nevelő fiatal párok­ Elsősorban a természetes emberi kapcsolataink nak tipikus kérdéseik? Mik az életükben a konf­ támogathatnak ebben. A barátaink, a családunk, liktusos csomópontok, problémacsomagok? főleg, ha a nagymama és a nagypapa elég jó anyós vagy nagyszüleinktől. Képzeljünk el egy érzelmileg mind a két fél számára komoly konfliktust egy társkapcsolatban, amiben az egyik fél lenézi a másikat, a másik pedig megveti az egyiket. Ebben a helyzetben nem a kommunikációs zavar az alapvető probléma, az csak mélyebb zavar jelzője, tünete.

24

GE!2015


GE SOKSZÍNÛSÉG a figyelmemet próbálom teljesen odaadni. Ilyenkor, nyáron az éves ritmus szerint legalább 2-3 hétig semmi komoly dologgal nem foglalkozom, csak a létezés, a szemlélődés tölti ki az időmet. A heti ritmusban a keddi napot szánom arra, hogy készüljek, jegyzeteljek, hogy töprengjek, hogy utánamenjek vagy utánaolvassak dolgoknak. Ilyenkor érlelődik, fogalmazódik meg valami abból, ami bennem kering. Ez a kedd azért is fontos, hogy ne váljon és após is egyben – mert előfordul, hogy valaki az felszínessé mindaz, amit kifelé teszek: előadások, egyik szerepben kitűnő, de a másikban kevésbé. alkalmak, könyvek… Szerdán pedig szabadnapot Történhet olyan elakadás, amikor érdemes valami- tartok. Azt szoktam mondani, hogy szerdán nem lyen segítőhöz fordulni, hogy egy életszakaszban, teszek jót senki mással, csak magammal. egy elakadáskor kapjunk némi kísérést, támogatást. Nemegyszer már az is kilendíthet a mélypontról, Rugalmas határok ha egy ilyen kísérő segítségével más látószögből is rápillantunk mindarra, amit addig csak belülről „A gyerekeknek és a szüleiknek is van külön szobájuk, de ha mennydörög, villámlik, és a kicsik félnek, együtt alhatnak a érzékeltünk, éltünk meg. szüleikkel.”

Kedd van, mikor a plébánián meglátogatjuk. A nyár eleji nagy zivatarok egyike, forgalmi dugó, s neki két megbeszélés között még erre az interjúra is időt kellett szánnia. Feri atyának elsősorban a szigorú időbeosztása segít, hogy százféle tevékenysége közben friss, befogadó, nyitott maradjon. Az életemnek van napi, heti és éves ritmusa, amit elég komolyan veszek, még akkor is, ha pillanatnyi nagyon fontos fölkérések vagy szükségletek, hiányok, sebzettségek jelennek meg, amelyekkel hozzám fordulnak. Igyekszem a józan ítélőképességemnél maradni akkor is, amikor egyébként az indíttatásom vagy a jó szándékú késztetésem, a hivatástudatom hajlamos lenne elsodorni engem. Ezért határokat kell szabnom, tehát például az önismereti csoport pontosan 9-kor kezdődik, és befejeződik 5 órakor. Ez nemcsak engem véd, hanem létrehoz egy biztonságos világot is, amiben lehet tudni, hogy mennyi időt szánunk valamire. Amikor viszont ott vagyok, lehet rám építeni,

Merev határok „Édes fiam, azért van saját szobád, hogy ott aludj!”

Rendezetlen határok „A gyerekek ott alszanak, ahol akarnak. Bolyonganak a lakásban a helyüket keresve. Ha alig vannak határok a családban, nem az önfeledtség erősödik, hanem a bizonytalanság.” „Mi, felnőttek hajlamosak vagyunk nevelésnek tartani azt, amit neveletlenségnek hívunk a gyerekeink esetében. Megtiltom, hogy ordíts a testvéreddel, kiabálja apa, miközben nincs is tudatában magatartása fonákságának.” „Hogyan biztosítsuk gyerekeink számára a gyerekkort, hogy gyerekek lehessenek? Talán a legfontosabb, hogy olyan felnőttek között nőhessenek föl, akik szeretnek élni, becsülik az életet, és örülnek a gyerekeiknek.” (Az idézetek Pál Ferenc: A magánytól az összetartozásig című könyvéből valók – 2015, Kulcslyuk Kiadó) www.gondolkodjegeszsegesen.hu

25


GE KÖRNYEZETVÉDELEM

A környezettudatos életmód megalapozása az óvodában avagy „évszaktörténetek Manóföldről”

Bevezető gondolatok

megalapozni azokat az érzelmeket, maAz óvodai nevelés a természeti és az gatartásformákat, szokásokat, melyekember által épített környezet, valamint ből a későbbiekben kialakul a környea belső környezet megismertetésére Karczewicz Ágnes zetet tisztelő, óvó, tudatos magatartás. törekszik. A környezettudatos magaAz élet az oviban izgalmas esemétartás megalapozása áthatja az egész óvodai életet. nyeket produkál, ezek közül gyűjtöttem össze egy Óvónőként hiszem, hogy a gyerekekben egyszerű, csokorra valót. A történetek mind valódiak, nátermészetes, szinte észrevétlen módon lehet és kell lunk, Nagykovácsiban, a Kispatak Óvoda Cinege

26

GE!2015


GE KÖRNYEZETVÉDELEM

csoport­jában estek meg. A történetekben kevered- „segít” ráhangolódni, újra ráhangolódni az óvodára, nek az óvodás gyermek számára legfontosabb és az óvodai életre egy olyan eszközzel, mely a leginleginkább fejlesztő hatású tevékenységek: fellelhető kább közel áll az óvodás korosztályhoz: a mesével. bennük a játék, a mese és a képzelet játéka, a szabad Az idei évben „a méhecskék kerültek bajba”, mozgás, és persze mindegyikben valahol ott rejlik a és kértek segítséget a gyerekektől. Miért pont ők? környezettudatos gondolkodás megalapozása. Egyszerűen azért, mert valóban „bajban vannak”, és a nyáron megtaláltuk azt a felhívást, melyben segítséget kértek ahhoz, hogy „méhmenedékeket” tudjanak létrehozni a számukra. Egy méhecskét Csoportunkban már hosszú évek óta hagyomány, 250 forintért lehet „örökbe fogadni”. Ezt bizony hogy egy nyár végén elküldött levéllel kezdjük az új meg is tettük. Így már a tanév kezdete előtt volt 25 tanévet, ami nem más, mint egy „meselevél”, mely- méhecskénk. Innentől egyenes volt az út: a nyitójáben általunk kitalált történet található. Ez a levél tékunk, levelünk sem szólhatott másról, mint róluk:

Nyitójáték és a méhek

„…Aztán ma reggel, tudjátok, mire ébredtem? Mézillatra. Nem értettem, mert ugyan van itthon vagy 10 mézesüvegem, de mind üres (és nem Micimackó dézsmálta meg mindet, hanem én, mert nagyon szeretem), de akkor honnan ez az illat? Elindultam az illat nyomába, és az egy szem rózsámig jutottam (mert nekem is van ám egy rózsám, mint a Kis hercegnek), és annak a tüskéjén felakadva megláttam egy bóbitát, melyre egy zöld hínárral rá volt kötve egy tündérrózsa összetekert, picinyke levele.

Akkor már éreztem, ez biztos, hogy egy újabb manólevél. Egyből az jutott az eszembe, hogy vajon idén milyen galibába kerültek kópé barátaink. (Emlékeztek még arra, amikor kenyeret kellett sütnünk, mert a búzájukat kipergette a szél, és nem tudtak lisztet őrölni? Tavalyelőtt meg hajót kellett készítenünk a vízi manóknak, mert nem jutottak haza a nádasba. Előtte meg meséket és betűket kellett keresgélnünk, hogy a kismanók végre-valahára el tudjanak aludni.) Kibontottam a levelet, és tudjátok, hogyan kezdődött? Így: www.gondolkodjegeszsegesen.hu

27


GE KÖRNYEZETVÉDELEM „A teremburáját, hát Te aztán már tényleg nagyon felnőtt vagy, mert hiába keresett meg a méhkirálynő azzal, hogy segítséget kérjen, mert te csak hessegetted, hessegetted napokon keresztül, és nem figyeltél rá, pedig szükségük lenne a méhecskéknek arra, hogy valaki segítsen rajtuk, és én Téged és a Cinegéket ajánlottam. (Amikor idáig jutottam a levélben, gyorsan megnéztem az aláírást. Igazam volt, tényleg manólevelet kaptam, mert Valdi írta alá (ugye, emlékeztek még a vízi manónkra?), aki ennyire még soha, de soha nem haragudott rám.)

…pedig szükségük lenne a méhecskéknek arra, hogy valaki segítsen rajtuk…

Nagyon, de nagyon remélem – folytatódott a levél –, hogy a manóírást azért még el tudod olvasni, és tudtok segíteni a számunkra oly kedves apró népen: a méheken, mert nagy bajban vannak. Kidőlt az az ősöreg hársfa, ahol eddig éltek, ahol a kaptárjuk volt, ahová a virágport hordták, ahol a mézet készítették, és ahol a kicsinyeiket nevelték. Most aztán hova repüljenek haza? Hová hordják a virágokról összegyűjtött virágport? Hova húzódjanak az eső elől? Segítsetek, kérlek, mert ha nem lesz új szállásuk, akkor bizony az egyik legkedvesebb manócsemege sem lesz, mert az nem más, mint a mézes dió, és kismanók sem fognak tudni elaludni az esti, langyos mézes tejük nélkül. Biztos vagyok abban is, hogy Nektek is hiányoznának kedvenc gyümölcseitek, hiszen a méhek nélkül – akik a virágport egyik fáról, virágról a másikra hordják – azok sem lennének. Mi, manók túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy új méhmenedéket készítsünk, ezért kérlek Benneteket, hogy Ti tegyétek meg ezt: Készítsetek méhszállást, melyet fel lehet akasztani egy fára, és hozzátok el augusztus 28-án délután 5 órakor a Fő térre, ahonnan elindulva keresünk egy fát, ahol a méhecskék nyugodtan élhetik tovább az életüket, és készíthetik a manók és az emberek egyik legkedvesebb csemegéjét: a mézet!

28

GE!2015

Segítségeteket előre is köszönöm. Valdi (a vízi manók nemzetségéből)” (Részlet a nyitólevelünkből)

(Valdi nem más, mint egy Bálint Ágnes által megálmodott mesefigura, aki már évek óta a kitalált meséink, játékaink „közvetítőjévé” vált, és állandó „főszereplője” az életünknek. Miért pont ő? Nagykovácsi egyik legszebb természeti értéke a Békás-tó. Állandó „játszótereink” egyike, és ebből természetes módon következett, hogy ez a „mesehős” és barátai, rokonai segítenek abban, hogy érzelmileg is közel tudjunk hozni a gyerekekhez olyan témákat, helyzeteket, melyek segítik a környezettudatos gondolkodás, magatartás fejlesztését.) A „felhívásra” a játszónapon érkeztek is az otthon, közösen elkészített házikók, és az első hetekben a méhecskék körül forgott az életünk. Készítettünk méhecskéket PET-palackból, Kinder tojás belsejéből, mogyoróból. Kóstoltunk mézet, készítettünk mézes gyümölcssalátát, süteményt, méhviaszgyertyát a Mihály-napi vásárra. Mindenki elkészítette a saját méhecskéjét, nevet adott neki, és ezek az apró népek a mai napig részesei az életünknek. Felsorolni sem tudom, mi mindent „tanultunk” meg ezekben a napokban: nem kell félni tőlük. Óvatosan, a lábunk elé nézve sétáljunk! Ne szedjük le feleslegesen a virágokat! A méz nemcsak finom, hanem egészséges is. Mi a különbség a rovarok és a bogarak között. Egy kidobásra szánt „tárgyból”


GE KÖRNYEZETVÉDELEM mennyi minden készíthető, és így tovább, de a szükségük, de ezeket szinte észrevétlenül, a hétközlegnagyobb eredménye az volt ennek a pár hét- napi élet során sokszor, nagyon sokszor „gyakorolnek, hogy az állatok világnapjára „felkínált” lehe- tuk”, és így, amikor valóban nagy szükség volt rájuk, tőségek közül (állatkert, medvepark, vadaspark) felidéződtek. a gyerekek a „Bogárles” túrát választották, ahol nagyítóval keresgélték a fűben megbújó apróságo- Mi köze is van ennek a történetnek a környezetkat, magokat szórtak a hangyáknak, és a bokrok alá tudatos magatartáshoz? Egyrészt hihetetlen volt rejtették a csigákat. látni, ahogy „féltették” a kitalált barátainkat, ahogy azonnal segíteni akartak, és ahogy azonnal képesek voltak a szükséges tenNagykovácsi december elején a „jég nivalókat összegyűjteni, meg­ fogságába” esett. Minden apró valósítani. Hiszünk abban, hogy ágat befedett a jégpáncél. Dőltek a ha ebben az életkorban „megfák, leszakadtak a vezetékek. Karnyi mentik” a bajba került „mesehővastag ágak sokasága borította az Mi lesz a fákkal? seinket”, akkor ezt a későbbiek utakat. Zsákfalu lévén elzáródtunk során kamatoztatni tudják valós a világtól. „Felelős” felnőttként bi- Mi lesz a helyzetekben is. Másrészt „vis�zony elég nehéznek éreztük a prob- manóinkkal? szajelzést” kaptunk arról is, hogy lémák sokaságát, amit meg kellett mennyire képesek már „újrahaszoldani: fűtés, világítás, meleg ital biztosítása… És a nosítva” gondolkodni, hiszen a maradék gyertyákgyerkőceink? Mi lesz a fákkal? Mi lesz a manóink- ból készítettünk újakat. Régi, kinőtt pólókból szőtkal? – hangzott el a kérdés egyre többször innen tünk, fontunk használati tárgyakat. Dobozokból, is, onnan is. Megindult a szervezőmunka: kell egy flakonokból barkácsoltunk házakat. Saját készítésű varázsvers, mely elűzi a télkirályt! Írjunk gyorsan papírmasszából formáztunk bútorokat… Heteegyet! Kell sok-sok meleg ruha és új bútorok, házak kig az „újrahasznosítás” körül forgott az életünk, a manóknak! Nosza! Varrjunk, barkácsoljunk nekik! és mindezt a segítségnyújtás motiválta. Érzelmek, (Elő a szövőkerettel, maradék fonalakkal, textilek- ismeretek, valódi technikai tudás csodálatos összkel, fadarabokkal, tojástartókkal, flakonokkal, dobo- hangja valósult meg ebben a pár hétben, és ezt tartzokkal!) Gyertya kell, hogy világítani tudjunk! (Elő juk a legfontosabbnak: érzékenyen reagálni a külvikellett keresnünk az ősszel készített maradékokat.) lág eseményeire, és ha kell, akkor nemcsak segíteni Teát kell főzni a fázóknak! (Jól jöttek a „gyógynö- akarni, hanem valóban tenni is. vényes héten” gyűjtött, megszárított levelek.) És most is sorolhatnám még a gyerekek által kitalált ötleteket, tevékenységeket, de talán ennyiből is érezhető, hogy felelősséggel gondolkodni és tenni nemcsak felnőttként, hanem már gyerekként is le- Hosszú hónapokig nem jutottunk ki az erdőbe, het. Persze ahhoz, hogy ezek az eszükbe jussanak, mert életveszélyessé vált az erdő a téli időjárás miatt. sok-sok ismeretre, tapasztalatra, tevékenységre van Tavasszal azonban – amikor már ­megtisztították az

A jégkirály fogságában

Manófalva „újjáépítése” az erdőben (Föld napja Cinege módra)

www.gondolkodjegeszsegesen.hu

29


GE KÖRNYEZETVÉDELEM utakat az erdőben is – azonnal útnak indultunk, és vittük magunkkal az elkészített „fontos tárgyakat” és alapanyagokat, hiszen az egyik szülőnk „jelentette”, hogy az erdőben megbújó „Manófalvára” rádőlt sok-sok ág, és minden összedőlt. A kiskertek, a kövekből épített utak eltűntek. Hátizsákokba kerültek a deszkák, szögek, kötelek, az elkészített házikók, bútorok, használati tárgyak. Kosarakba a kerti szerszámok, a virágföld, a palánták, és útnak indultunk. Alig találtuk meg a helyet, ahol a fagy előtt virágzó manófalu állt. Az ágak mindent beés felborítottak. Nagyon szomorú volt a látvány, és biza volt pici lányunk, aki el is pityeredett, de szerencsére a fiúk azonnal nekiálltak: vonszolták az ágakat, melyekből egyből házakat építettek. Kövekből újrarakták az utakat, kertfalat húztak. Deszkákból hintát kötöztek, mérleghintát, padot, asztalt barkácsoltak. A lányok is bekapcsolódtak: berendezték a házakat az oviban barkácsolt tárgyakkal, virágokat ültettek a kertekbe, és megfeszített „munkával” sok-sok óra alatt újjáépült „Manófalva”. (Bármilyen hihetetlen, miközben dolgoztunk, egyszer csak megállt tőlünk pár méterre egy őzike, és pár percig csak nézett minket. Hihetetlen élmény volt, és a gyerekeink a mai napig emlegetik, hogy biztos ő vitte a hírt a manóinknak, hogy visszaköltözhetnek a régi otthonukba.) Azt hiszem, ennél jobb történet nem is kell ahhoz, hogy lássuk, miként fonódik össze a gyerekek életében a képzelet és valóság világa, és hogy a játékok sokaságán keresztül hogyan is alapozódik meg a környezettudatos magatartás.

A „Kiskirálynapok” (ballagás és búcsú helyett)

A mi csoportunkban nem ballagunk, és nem búcsúzunk a nagyoktól, hanem a „Kiskirálynapokkal” indul egy „köszöntéssorozat”, melynek első mozzanata, hogy minden iskolába készülő, „kirepülő” cinegefiókának lehet 3 kívánsága (mint a mesékben), amit mi teljesítünk. Az idei kiskirályaink eléggé „megdolgoztattak”, mert például autós mozivá kellett változtatni a csoportszobát, amihez nagy dobozokból autókat barkácsoltunk. Aztán halastavat kellett találnunk, ahová beengednek 26 örökmozgó és csivitelő gyerkőcöt. Falat másztunk és cukorkát készítettünk, és amiért ez a „történet” idekerült: kellett keresnünk egy olyan virágzó rétet, ahol végre-valahára lehet virágot szedni és virágkoronát fonni, mert az ott található virágok nem „védettek”. Ez a kívánság szó szerint így hangzott el az épphogy hatéves „királylányunktól”. Lehet, hogy elfogult vagyok, de én úgy érzem, hogy ez a kívánság „megkoronázta” az elmúlt három év munkáját, melyet a környezettudatos magatartás megalapozásáért tettünk.

Befejező gondolatok

Tudom, hogy mindegyikünknek rengeteg ilyen és ehhez hasonló történet van a tarsolyában, és jó lenne, ha megismerhetnénk egymáséit, mert hiszem, hogy a sok-sok szép gondolat és elv, mely irányt mutat, ezeken keresztül válik valósággá. Írjatok a GE-nek, a GE Facebook-oldalára, és osszátok meg velünk saját történeteiteket környezettudatosság és óvodai nevelés témakörében! Köszönöm a lehetőséget, hogy a mi „megvalósításainkból” párat megoszthattam Veletek. A szerző óvónő, Nagykovácsi Kispatak Óvoda – Cinege csoport

30

GE!2015


Mi a CSR?

GE KÖRNYEZETVÉDELEM

CSR = Corporate Social Responsibility = Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás ○ Élni és élni hagyni - a vállalat a társadalom része, működése hatással ással van a társadalom tagjaira, ezért felelősséggel tartozik a külső és belső környezetéért. ○ A CSR célja a fenntartható fejlődés biztosítása. ○ Ez egy olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, é, üzleteké, társadalmaké stb.), ami „kielégíti a jelenn igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját igényeiket”. Társadalmi ○ CSR ≠ környezetvédelem felelősségvállalás

a Merck Kft-ben CSR Bizottság

SStratégiai tratégiiaii iirányok ráányok a Merck Kft-nél Mottónk: „Merck a felnövekvő generációk szolgálatában” Ezen belül céljaink: ○ Fenntarthatóság – Földünk megőrzése a következő ző generációnak ○ Családok támogatásaa ○ Környezettudatos és egészséges életre valóó nevelés ○ Jól képzett felnövekvő generáció ○ Hátrányos helyzetű fiatalok bátorítása, esélyeik javítása A programunk 3 fő részből áll: ○ zöld program ○ felnövekvő generáció támogatása ○ munkavállalói szerepvállalás erősítése

A felnövekvő generáció támogatása ○ Merck Tanulmányi támogatás a cég működésének megfelelően az orvosi és kémia területen: 4 hallgatót támogatunk 4 féléven keresztül havi rendszereséggel, további 10 diák részesül egyszeri támogatásban. ○ Adományok (pénzbeli és természetbeni) civil szervezeteknek ○ Életmód oktatás kisgyermekek részére (ezzel megelőzve a később kialakuló betegségeket – Gondolkodj Egészségesen!) ○ Krónikus betegségben szenvedő gyerekek oktatásának és integrációjának támogatása (a Magyarországon működő Bátortábor támogatása). www.gondolkodjegeszsegesen.hu

31


GE TESTI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG

A biztonságos gyerekkorért Már a kisgyerekeknek is a saját ­teste korlátait és erősségeit ismerő ember. megtanítjuk: „Kés, villa, olló: Az a gyerek, aki nem mászhat, kúszhat, vagy nem gyerek kezébe nem való”. mehet fel a létrára, komoly mozgáskoordinációs Magyarországon a gyerekbalesetek gyakorisága tekintetében európai összehasonlításban szerencsére nem állunk rossz helyen; nagyjából a középmezőnyben vagyunk, de természetesen a balesetek számának csökkentésében a felnőtteknek nagy felelősségük van. Sajnos a gyerekbaleseteket gyakran épp a felnőttek okozzák, gondoljunk a forrázásokra, égési sérülésekre vagy a közlekedési balesetekre. Fontos, hogy a gyerekeknek saját magukra is meg kell tanulniuk vigyázni, nem tehetjük meg, hogy „a széltől is óvjuk őket”, mert különben nem alakul ki

32

GE!2015

zavarokkal, később tanulási problémákkal küzdhet, egyensúlyzavarai lehetnek, tériszonya alakulhat ki stb. Ugyanakkor a felnőttek felelőssége a határok, korlátok felállítása és azok megtanítása a gyermekeknek. A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv alapját képező statisztikák szerint évente átlagosan közel négyezer kilencévesnél fiatalabb gyerek szenved balesetet csak leesés következtében. Ez egyértelműen gondatlanság következménye. Egy ország gazdasági fejlettsége szoros ös�szefüggésben van a balesetek gyakoriságával. Míg Nyugat-Európában a közlekedési balesetek


GE TESTI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG Generali az egészségért! 10 000 szűrés Magyarországon

2015-ben is folytatódtak a Generali a Biztonságért Alapítvány által életre hívott ingyenes lakossági szűrővizsgálatok. A 10 000 szűrés Magyarországon elnevezésű program célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, valamint a különböző betegségek megelőzésre. A névválasztás szimbolikusan jelzi az Alapítvány azon célját, hogy a lakosság minél nagyobb számban tegyen egészségért és vegye igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat. A kezdeményezés a kitűzött célját elérte, hiszen 2014-ben országszerte 24 helyszínen közel 4000 felnőtt és gyerek vett részt több mint 10 400 szűrővizsgálaton. Az érdeklődők nagy száma és a pozitív visszajelzések nyomán idén tavasszal ismét útjára indult a speciális egészségügyi célokra átalakított szűrőbusz. A különböző rendezvényeken megjelenő szűrőbusz látogatói testsúly-vérnyomás-, vércukorszint-és koleszterinszint-mérésen, testtömeg-index valamint testzsír-százalékszámításon, szemészeti szűrővizsgálaton és melanoma szűrésen, illetve általános háziorvosi tanácsadáson vehettek részt.

Kövesse nyomon a generali.hu/alapitvany oldalt, és vegyen részt Ön is rendszeresen szűrővizsgálatokon!

www.gondolkodjegeszsegesen.hu

33


GE TESTI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG

A 2015-ös GE! Magazin biztonság rovatának támogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány

­ ominálnak, a szegényebb országokban az óvodás bar­kácsolni. Ugyanígy ne mutassunk rossz példát d korosztályba eső gyerekek körében a közlekedési azzal, hogy fürdővíz mellett hajat szárítunk, mert balesetek mellett sajnos gyakoriak a gondatlanság- a ­gyerekek esetleg maguk is megpróbálkoznak ezból adódó balesetek (égési sérülések, mérgezések, zel, ha éppen nem nézünk oda. A háztartási gépek leesés). Évente tíz-tizenöt fulladásos baleset is használatába bevonhatjuk őket, de mértékkel, péltörténik, főképp szabad vizek mentén, árterülete- dául a kávéfőző vagy a mosogatógép gombját beken vagy bányatavaknál. A fizetős fürdőhelyek, ki- nyomhatják, ha jelen vagyunk, így ők is „segítenek”, épített strandok sokak számára megfizethetetlenek, de mégsem kerülnek veszélyes helyzetbe. Ugyanilyen módon nagyon fontos a napi ruti­ nyáron sokan hűsölnek a felügyelet nélküli, kiépítetlen vízpartokon, ahol könnyen megtörténhet a baj, nok kialakítása és rögzítése: például a bukósisak, térdvédő felcsatolása biciklizéshez, vagy a biztonsáés segítség sincs a közelben. A legnagyobb rizikófaktor azonban a szülői gi öv becsatolása a gyerekülésben, az autóban. Ezek gondatlanság. A biztonságos kereteket a szülők- olyan védelmi eszközök, amelyek alkalmazása felett nek, nagyszülőknek kell biztosítaniuk, mégpedig a gyerekkel nem nyitunk vitát, evidenciának kell tekintenünk! Sajnos még most úgy, hogy a gyermeki kíváncsisáis gyakran látni az országutakon got, a világ felfedezésének örömét A legnagyobb a mellettünk elhaladó autókban mégis támogassák. A gyerekekben rizikófaktor hátsó ülésen ugráló gyerekeket, nincs gyanakvás, előítélet, félelem, azonban a akik nincsenek bekötve – egy hirmindent szívesen kipróbálnak. A szülői gondattelen fékezéskor a gyerekek életémérgezéses balesetek eredője épp lanság. be kerülhet, ha szabadon hagyjuk a természetes kíváncsiság. őket, az autó nem játszótér! Az Vegyszert, permetszert, mező­ gazdasági alapanyagokat, mérgező anyagokat, édes­anyáknak a gyerekek mellett kellene ülniük, és tisztítószerek maradékát a felnőttek gyakran teszik meséléssel, bábozással tölteniük az utazás idejét. A legfontosabb tehát a megelőzés, az egészséüdítőspalackba, ám a gyerekek számára ezek komoly veszélyforrást jelentenek. Nem lehet elégszer ges elővigyázatosság, valamint a veszélyérzet kialahangsúlyozni azt sem, hogy a veszélyes anyagokat kítása a gyerekekben. A gyerekek személyiségfejlőgyermekek által kevésbé elérhető helyen, például a dése szempontjából a legjelentősebb a hároméves legmagasabb polcon, lehetőleg elzárva kell tartani. korig terjedő és az óvodás időszak. Ha ez alatt a A gyógyszerekre ugyanez vonatkozik. A gyógy­ néhány év alatt a gyerek és az anyukája között kiszer méreg, főképp, ha a kisgyerek színes drazsénak, alakul egy kiegyensúlyozott kötődés, lelki kapcsolat, és az óvodai szocializáció is erősíti a gyerek helyes cukorkának nézi, és örömmel a szájába veszi. Az óvodáskorú gyerekek már szívesen utánoz- önértékelését, az a későbbiekben is biztonságérzezák a felnőttektől ellesett tevékenységeket. Fontos, tet ad. Így ha veszélybe kerülnek, később is érezni hogy elmagyarázzuk a gyerekek számára, mi az, fogják a saját határaikat, megvédve magukat még amit éppen teszünk, és az miért veszélyes, mert annak a lehetőségétől is, hogy baleset érje őket. a gyerekek utánzással tanulnak, és ha nem tud- Sok baleset származik a nem megfelelő „biztonják, hogy a villanyszerelést csak hozzáértő apukák ságtudatból”. S mint látjuk, ennek kialakításában a csinál­hatják, esetleg ők is nekiállnak a konnektort felnőtt, a szülő és a nagyszülő szerepe óriási.

34

GE!2015


GE TESTI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG

Generali a Biztonságért Alapítvány

A Generali a Biztonságért Alapítvány küldetése igen szerteágazó, a társadalmi célok szolgálatának jegyében az élet szinte valamennyi területét érinti, a megelőzéstől a gondoskodásig. Programjai többek között a gyermekotthonokban nevelkedő gyermekek fejlődését támogatják, valamint a biztonságos közlekedés előmozdítását és az egészséges életmódra való nevelést célozzák. A Mosolyvadász Program 12 gyermekotthonban közel kétezer hátrányos helyzetű gyereknek teszi derűsebbé a hétköznapjait, azzal, hogy az alapítvány tehetséggondozással, sporttal, egészséges életmóddal, környezetvédelemmel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatos programokat támogat. Országszerte olyan útszakaszokra telepít csúszásgátló útburkolatot (Living Road) – amely 50%-kal csökkenti a féktávolságot –, ahol a helyi statisztikák alapján a legnagyobb a balesetveszély, például gyalogátkelők előtt vagy éles kanyarokban, ezzel is hozzájárulva a biztonságos közlekedéshez. A Kátyúvadász Programban pedig arra bíztatják a közlekedőket, hogy töltsék fel a számukra leginkább zavaróbb kátyúkat a Kátyúvadász weboldalra, hogy ezek összesítésével elősegíthessék az utak helyreállítását. A Generali a Biztonságért Alapítvány három éve végez szűréseket az ország különböző pontjain. 2014-ben több mint 10 000 szűréssel igyekeztek felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, a betegségek megelőzésére.

generali.hu/alapitvany

www.gondolkodjegeszsegesen.hu

35


GE MÛVELÔDÉS MINDEN, AMIRE SZÜKSÉGE VAN Fedezze fel az Ariel Pods 3az1-ben terméket, amely az első háromrekeszes Ariel mosókapszula a ragyogóan tiszta mosási eredményért!

TISZTÍT A legkoncentráltabb Ariel mosószerfajta a mélyrehatoló tisztításért.

KISZEDI A FOLTOKAT Különleges formulájának köszönhetően kimagasló hatékonysággal távolítja el a foltokat.

RAGYOGÓVÁ VARÁZSOLJA A RUHÁKAT Formulája ragyogóvá varázsolja a fehér és színes ruhákat.

Most INGYENES Ariel PODS mosókapszula termékmintát rendelhet a www.everydayme.hu weboldalról! A gyors elérhetőséghez okostelefonjával szkennelje be a QR kódot. A rendeléshez regisztráció szükséges!

36

Helyezze a mosókapszulát a mosógép dobjának hátsó részébe, majd halmozza rá a ruhákat! GE!2015

Gyermekektől mindiG távol tartandó!


GE MÛVELÔDÉS

Akkreditált továbbképzések a Gondolkodj Egészségesen! Program szervezésében A Gondolkodj Egészségesen! Program akkreditált továbbképzéseit elsősorban óvodapedagógusok, illetve óvodás korosztállyal foglalkozó, más képzettségű pedagógusok figyelmébe ajánljuk. Továbbképzéseink hiánypótlóak és egyediek – a művészetekkel történő személyiségfejlesztés változatai –, ezért úgy gondoljuk, rendkívüli jelentőséggel bírnak országos viszonylatban is. Képzéseink által olyan eszköztárat, szemléletet és tudást szeretnénk átadni az óvodáskorú gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak, amelyből saját óvodájuk jellegzetességeinek megfelelően, gyermekcsoportjaik összetételének ismeretében bátran válogathatnak a legszebb, legnemesebb cél: a gyermek személyiségének fejlődése érdekében. A képzés elvégzéséről tanúsítványt adunk, s a hétévente kötelezően teljesítendő 120 órába is beszámítható. Képzéstípusaink: Drámajáték-vezetés projektszemlélettel az óvodai egészségnevelésben (60 óra) és A gyermeki személyiség kibontakoztatása zene­terápiás módszerekkel az óvodában (30 óra) További információk: www.gondolkodjegeszsegesen.hu, Tischler Tamara képzésszervező – tamara.tischler@gondolkodj.hu, +36 (30)7200877

www.gondolkodjegeszsegesen.hu

Új képzésünk indul

A népmese alkalmazása az óvodai készség-, képesség- és személyiségfejlesztésben: a Mesét Másként módszer A képzés időtartama: 30 óra A képzés vezetői: Kerekes Valéria, Kakuk-Lapis Krisztina A képzés indulása: várhatóan 2016. február A képzés elsődleges célja a Mesét Másként módszer elméleti hátterének megismerése, a hozzá kapcsolódó gyakorlatok saját élményű megélése, továbbá a két egység mindennapi pedagógiai gyakorlatba való hatékony beillesztése. Lényege röviden: 3–7 (8) éves gyermekek nevelése során a népmesék kiemelt érzelmi fókuszát hangsúlyozva, készség-, képesség- és személyiségfejlesztő játékok segítségével valósuljon meg egy-egy történet befogadása, újragondolása, egyéni és közösségi feldolgozása. A képzés során a résztvevők váljanak képessé az élőszavas mesemondásra és a kapcsolódó játékok (ön- és csoportismereti gyakorlatok, kapcsolatteremtő játékok, bizalomjátékok, ritmusos és zenei játékok, mozgásos játékok, feszültségoldó játékok, érzékelő játékok, lazító és koncentrációt segítő játékok stb.) vezetésének elsajátítására, mindezek pedagógusi gyakorlatban való adaptációs lehetőségeinek felismerésére és integrálására, segítve ezzel a gyermekek különböző kompetenciáinak minél hatékonyabb kibontakozását, fejlődését. www.gondolkodjegeszsegesen.hu

37


GE MÛVELÔDÉS

Zenei nevelés, zenetanulás – mikortól? ­három év alakítja érzelmi életünket, s Kodály Zoltántól egy párizsi konfeamit az első 6-7 évben hallunk, tanurencián megkérdezték, mikor kezdődlunk, örökre bennünk marad. jön a gyermek zenei nevelése. Ő így De miért olyan fontos gyermekünk válaszolt: „kilenc hónappal születése zenei nevelése? Miért nem elég, ha maelőtt”. Később úgy gondolta, még enGelencsérné tematikai képességeit, nyelvtudását fejnél is korábban, az anya születése előtt Tamási Márta lesztjük, hiszen tanulmányai során úgyis kilenc hónappal, hiszen „Az anya nemezekre lesz szüksége. Sajnálatos, hogy csak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel” (Gyermeknapi beszéd, Visszatekintés ez a vélemény mennyire elterjedt hazánkban. Azért I., Zeneműkiadó Bp. 1974 – 246. o.). mondom, hogy hazánkban, mert ha az angolokat, Tudjuk, hogy életünk első benyomásai milyen japánokat, finneket, dánokat vagy az oroszokat mély, kitörölhetetlen nyomot hagynak lelkünkben. nézzük, egészen mást tapasztalunk. Az angoloknál Édesanyánk hangja, éneke legkorábbi akusztikus mindig is nagy hangsúlyt fektettek az énekoktatásra, élményünk. Pszichológiai kutatások igazolják, hogy a kórusnevelésre, ugyanígy az oroszoknál is. A japáaz első életév anya-gyermek kapcsolata határoz- nok, finnek, dánok épp a mi Kodály-módszerünket za meg kötődési mintázatunkat, s majdan ez lesz tanulmányozva és bevezetve léptek előre, s ma már emberi kapcsolataink minőségének alapja. Az első bizony előttünk járnak. Nálunk azonban a 2 ­ 000-es

38

GE!2015


GE MÛVELÔDÉS években sorra szüntették meg a zehat a mozgáskoordinációra, javul a netagozatos általános iskolákat és koncent­rálóképesség, a memória. ­A csökkentették minimálisra a heti kösze­replési rutin segíti a helytállást a telező énekórák számát, a kórusfoghétköznapokban (felelés az iskolálalkozásokat pedig szakkörré, szaban, megszólalás a közösség előtt, badidős tevékenységgé degradálták. önmaga képviselete). Az együtt Mi maradt nekünk ezek után? Az zené­ lés megtanít a közösségben óvoda, az óvodai zenei nevelés. Már másokkal együttműködni, kiemelcsak ebben bízhatunk. Bizony nagy kedni és adott helyen visszavonulni, felelősség hárul ebben az óvodapedagógusokra. egymásra figyelni. Egy-egy közös produkció erősíti E kitérő után térjünk vissza a felvetett kérdés- az önbizalmat, katartikus élménnyel ajándékozza hez: miért fontos a zenei nevelés? A zene hallani meg a kis muzsikusokat. Fontos, hogy örömforrás tanít, aminek haszna később bizonyítottan megje- legyen, mert akkor tudja kifejteni áldásos hatékonylenik a matematika, az olvasás, a helyesírás tantár- ságát. A hangszertanulás elkezdhető az általános gyakban és a nyelvtanulásban. Már Kodály is felhív- iskolai tanulmányokkal párhuzamosan, tantervi ta erre a figyelmet, tanítványa, Kokas Klára pedig programjai az iskolaszerkezethez alkalmazkodnak doktori értekezést készített a zene transzferhatá- (8. osztályig alapfok, majd ezt követően a 9–12. sának méréséből. Sikerült bizonyítania, hogy a min- évfolyamokhoz kapcsolódóan 4 továbbképző oszdennapos énekórákon részt vevő gyermekek zenei tály vagy szakirányú zenészképzés). képességeinek fejlesztésével párhuzamosan intenKorunk pragmatikus-racionális felfogása szezíven fejlődtek egyéb képességeik is. Rendkívül rint az oktatás-nevelésnek elsősorban hasznos, az fontos tehát a megfelelő zenei nevelés, melynek ki- egzisztenciát szolgáló ismeretekre, tartalmakra van emelt helye az óvoda, és megvalósulásának feltétele szüksége. Az eredményességhez azonban szükség a jól felkészült, elkötelezett óvónő. A gyermek itt van kreativitásra is. Sikeres életutat pedig csak kiismeri meg és sajátítja el játszva a népi gyermekjá- egyensúlyozott, önmagát ismerő, egészséges önbitékokon, gyermekdalokon, népdalokon keresztül a zalommal rendelkező érett személyiséggel tudunk zene elemeit (ritmust, tempót, dallamot, hangszínt, bejárni. Az ókori görögök hittek abban, hogy a hangerőváltozást), melyek mind értékes nevelőesz- zene, a művészet mindezt megalapozza. A modern közök. „A ritmus figyelmet, koncentrációt, határo- agykutatás jeles magyar képviselője, Dr. Freund zottságot, beidegzőképességet fejleszt. A dallam ­ Tamás így vall a zene hatásáról: „Igazán kreatív az érzés világát nyitja meg. Az erőfokok változása, emberek azok lesznek, akiknek gazdag az érzelema hangszín: hallószervünk élesítője.” (Kodály Zol- világuk. Ennek (…) nagyon fontos része a művétán: Zene az óvodában, Zeneműkiadó, 10. o.) szeti nevelés. A művészeti élmények révén tárjuk A zenei nevelés, zeneoktatás fontos állomása a szélesre a fiatalokban a befogadás folyosóját az agy hangszertanulás elkezdése. Kérdés, hogy mikor van és a külvilág között, hiszen ugyanezen a folyosón itt az ideje. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy nem közlekedik az alkotóképesség is (…). Nemcsak csak azoknak érdemes hangszert tanulni, akik zenei kreativitásuk nő, hanem emberségesebb emberekké pályára készülnek. A hangszeren való játék szin- válhatnak a pénz, az önzés és az érdekkapcsolatok tén sok készséget, képességet fejleszt. Pozitívan világában.” A szerző zenepedagógus, zeneterapeuta www.gondolkodjegeszsegesen.hu

39


GE MÛVELÔDÉS

A művészetek hatása a kisgyermekek fejlődésére Alapítványunk, az Igazgyöngy Alapítvány egyik fő célja a mély­szegénységben élő gyere­kek életesélyeinek javítása. Köztük is kiemelten a romáké, mert oda még több segítség kell, mint az elszegé­ nyedő, lecsúszó családokhoz. Mert ott a képes­ségek még meg­vannak, nincs generá­ció­ kon átörökített, mindent le­ építő nyomorú­ság, ott „csak” élethelyzet van, ahol a lehetőség­nyújtás még kön�­ nyebben fordíthat vissza folyamatokat.

Hogyan csináljuk mi?”

Mikor elkezdtem mélyebben foglalkozni velük, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel, először az iskolás gyerekekkel akartam valamit elkezdeni. Aztán lassan, egyre jobban megértve azt az iszonyú problémahalmazt, amiben élnek, láttam, a változásokhoz a munkát hamarabb kell kezdeni.

40

GE!2015

Először az óvodáskorúakig próbáltuk a bevonást, ma már foglalkozunk három év alattiakkal is. Mert a szegénységben a hátrányok felhalmozódása hamar megkezdődik. Már magzati korban, amikor a terhes anyák nem jutnak hozzá például a magzatvédő vitaminhoz, és a táplálkozásuk sem megfelelő. Amikor ártanak a piciknek még ott, az anyaméhben a szegénység más hozadékai által – ilyen a felelőtlenségben szocializálódott asszonyok dohányzása. Sok a koraszülött, és sok a sajátos nevelési igényű gyerek (SNI). Aztán a születés után sem javul a helyzet. A körülmények a szegénységben nem ideálisak a fejlődéshez. Semmiben. Sem táplálásban, sem fejlesztésben. Itt már tisztán láthatók a különbségek azok között a szülők között, akik mindent elkövetnek, és el is tudnak követni, hogy az esetleges fejlődési zavart gyorsan korrigálják, és azok között, akik ­elfogadják,

Ritók Nóra


GE MÛVELÔDÉS Balog Dorina

ez így természetes, és nem tesz- textilpelenkát ebben a közegben, a fertőzésveszély nek semmit. Sokszor eszembe miatt jobb az eldobható pelenka. jut egy-egy gyerek kapcsán: ha Ma már látom, mennyi fejlesztés kell ide is, a baidőben korai fejlesztésben ré- báknak és az anyukáknak együtt, tapintattal, szereszesülhetett volna… Szakember tettel. Hiszen nem tehetnek róla, hogy így nevelik a segítségében, speciális tornában. kicsiket, nem lehetnek mások; akik ebben szocializáTalán akkor másképp alakul az éle- lódtak, azok ezt tudják csak átörökíteni, náluk tehát te. De ahhoz utazni kellett volna, fel kell építeni mindent. A tudatos gyereknevelést. messze, ami egy szegregátumból A felelős szülői magatartást. A következetességet. nem egyszerű. Mert nincs rá pénz, A megfelelő gondozási ismereteket. A szülői minta és nincs tudás sem annak megér- jelentőségét. tésére, miért kellene ez, és hova Amikor hozzánk kerülnek, az iskolába, már teszi addig a többit. Az utazás nagyok a lemaradások. Ahol tehetjük, ott taroda-vissza egy napba is beletelik. tunk óvodai vizuális játékokat. Ahol játszunk veMakovinyi Dezső Ráadásul gyakran kellene menni. lük, nyomhagyásokkal kezdve, és lépésről lépésre A mélyszegénység és a korai fej- fejlesztjük őket. Kezdjük a nagymozgásokkal. lesztés ma nem egy lapon íródRitmikusan. Aztán azokat nak. Talán nem is egy füzetben. leképezzük papíron. A monA szegénységben Aztán ott a következő idődókákkal ritmizáljuk a moza hátrányok szak. Míg sokaknak természetes gást. Együtt a verbális és a felhalmozódása a mondókázás, mesélés, éneklés, vizuális fejlesztés. Erősítve, a ritmikus játékok, itt nem ala- hamar megkezdődik. segítve egymást. És mindig kult ki ennek a szokása. Ahol az olyan nyomhagyó eszközzel anyuka sem hallott mesét kiskorában, és olvasni is dolgozunk, ami könnyen hagy nyomot. Nem színes nehezen tud, ott ő sem mesél soha. És nincs más sem, ceruzával dolgozunk, először sosem, hanem tenyérnincsenek fejlesztő játékok, tudatos odafigyelés a rel, ujjal, majd vastag ecsettel, színes festékkel, puha változásra, nincs szemkontaktus, finommotorika- zsírkrétával, vastag filctollal, pasztellel. fejlesztés, a fejlődést abban látják, ha hosszan nézi a Játszunk a színekkel, keverjük a technikákat, kicsi a tévét, és az eszükbe sem jut, hogy a dohány- pontosan tudva, mi mit eredményez. Például hogy a füst a szobában a babákra nézve sem egészséges. zsírkréta ledobja a vizes bázisú festéket magáról, és a Van, aki ezt az egész roma anyaságot afféle forma így megmaradhat, vagy a színeknél nem kompromantikus, ősanyai életérzéssel szemléli. Voltak lementert adunk, hanem a színkörben a szomszédovitáim erről, hogy ez nem mindenhol valamiféle sza- sakat, eleinte csak kettőt, később többet is. Vagy bad, ősi, ösztönös dolog, tele természeti csodákkal, hogyan lehet gombolyítani a vonalakat, és firkából ahogy ők gondozzák a gyerekeiket, és például az felületet képezni nagy mozdulatokkal, játékosan. egyetlen szobában, a hangzavarban, amit a hangos Aztán ott a mesék világa. Mesetöredékeket zene meg egymás túlkiabálása okoz, a fáradtságba mondunk szokatlan csodákkal, amiket ők fűzhetbeájuló gyerek alvása nem igazi pihentető alvás. És nek tovább a saját belső képeik szerint, olyanokat, oka van annak is, hogy a védőnők sem ajánlják a amelyeknek a motívumaiból ismernek már párat, www.gondolkodjegeszsegesen.hu

41


GE MÛVELÔDÉS így a fő formáikat meg tudják rajzolni. Hogy a siker­élményük biztosítva legyen. Mindig egy kicsit teszünk hozzá ehhez a képi világhoz, valami újat, ami mellett ott van a biztos, a tudott, a gyerek által stabilan leképezett forma. Fontos az is, hogy értjük a korosztály sajátosságait. Hogy nekik úgy jó, ahogy először f­elrajzolják.

Kiss Berta

Hogy a játék a lényeg, megélni a mesét mozdulatokkal is ott, a papíron, akár hanggal is. Nem, nekik nem az esztétikai minőség számít, hanem a kifejezés, a formáig érdekes a dolog, a háttérnél már unalmas lesz. Elfogadjuk, hogy nem lustaság, hanem kreativitás, ha azt mondja, fehér a fal, vagy leesett a hó, nem kell beszínezni… De óvatosan terelgetjük, hogy megtapasztalja, milyen az esztétikus színminőség, milyen az, ha a kép minden f­elületen megmunkált, és ehhez kell adnunk technikát, ötletet, „varázslást”, gyorsat, amivel a háttér hamar kész. Hogy ez a tapasztalás építse majd az igényt a felületmegmunkálásra, a teljes képalkotásra. Bővítjük a formakincset, lépésről lépésre ezt is, megfigyelve, vizuális memóriából előhívva, mesélve, mutatva, mindig dicsérve, sosem belenyúlva a gyerek formájába, de rávezetve, segítve, hogy értse, élvezze, hogy boldog legyen, büszke, elégedett. Sokan hiszik azt, hogy az óvodában elég egy színes ceruza meg egy papír. Rajzolhatnak, ha

42

GE!2015

Minden gyereknek megvan a maga képi világa, vonalvezetése, forma­ kincse, fantáziája. Nem az a dolgunk, hogy mintákat másol­tassunk, mert így a mintakövető magatartást fejlesztjük…

Köszörűs Krisztina

a­ karnak. Sok óvodában megmutatják, mit hogyan kell. Az óvónők hozzák a maguk felnőttes sztereo­ tip formáit, és azt átültetik a gyerekbe. Ezt nem szabad. Minden gyereknek megvan a maga képi vilá­ga, vonalvezetése, formakincse, fantáziája. Nem az a dolgunk, hogy mintákat másoltassunk, mert így a mintakövető magatartást fejlesztjük, ami nyilván lehet cél, de csak részcél, mondjuk a megfigyelési képesség fejlesztéséért egyszer-egyszer. Ha azonban csak ez van, az nem visz az önálló, kreatív gondolkodás, az önkifejezés felé. Az óvodákban az ábrázolás sok helyen szabadon választható tevékenység. Sok gyerek sosem ül oda az asztalhoz rajzolni. Egyszerűen kimarad ez a dolog egyeseknek. Nem akarják. Aminek nyilván oka van. Mert ha az ábrázolásban nem látnak csodás átváltozásokat, varázslatokat, akkor nem lesz a tevékenységnek elegendő figyelemfelhívó hatása, mert ebben a felgyorsult, felhangosodott világban sokuknak nem elég élmény a színes ceruza halovány nyomhagyása a vékonyka papíron. A fejlesztés akkor az igazi, ha élményhez társul. Mindenkinél, nem csak a hátrányos helyzetű gyerekeknél. A vizuális nevelés hihetetlenül fontos terü­ lete a komplex fejlesztésnek. Mindenkinek, szakembernek, szülőnek. Ahol pedig a szülőnek nincs megfelelő tudása hozzá, ott még nagyobb szerepet kap a szakember. Mert segíteni kell. Muszáj.


GE MÛVELÔDÉS

Mesés fejlődés Útmutató szülőknek a gyermekek életkori sajátosságaihoz illő mesék kiválasztásához

A kisgyermek életének első időszakát rövid mesék, melyekben ők a főszerepsaját testének és környezetének intenlők, örömmel töltik el őket. zív felfedezése tölti ki. Az édesanyja Két-három éves korban, az intézringató, cirógató mozdulatait kísérő ményes nevelés különféle színtereire egyszerű ritmus, a rövid hang-, szótag(bölcsőde, óvoda) lépve a szülői köés szóismétlések, majd az ezeket követelékből kikerülő gyermekek sokszor Kerekes Valéria tő kisebb lélegzetvételű mondókák és szembesülnek azzal, hogy a családon versek képzik a gyermek első irodalmi élményét. ­A kívüli világban nem mindig ugyanazok a „törvékü­lönböző tárgyképeskönyvek (melyek oldalain jól nyek” uralkodnak, mint amelyekkel addig találkörül­határoltan láthat pl. állatokat, gyümölcsöket, koztak. Számos esetben állnak értetlenül olyan járműveket, formákat stb.) nézegetése és körülírása helyzetek előtt, melyeket nem tudnak megoldani. közben bővül a szókincse, és az egyre gyarapodó A mesék (ki)választása tekintetében fontos tudni, fogalmak megismerésével kezdetét veheti az első hogy ebben az időszakban a különböző állatmesék rövid történetek mesélése. Ebben az időszakban a segíthetnek átláthatóbbá tenni egy-egy közösség, kisgyermekek elsősorban a szűkebb környezetük- illetve társas kapcsolat szabályrendszereit. Ebben ben élőket és az ott lévő tárgyakat ismerik. Kezdet- az életszakaszban az emberi tulajdonságokkal és ben az ezekkel kapcsolatos történeteket kedvelik a személyiségjegyekkel felruházott állatszereplők legjobban. A saját életükről, környezetükről szóló cselekményei érthetők a leginkább egy kisgyermek www.gondolkodjegeszsegesen.hu

43


GE MÛVELÔDÉS számára. Az előzőekben említett sajátmesékben is szeretik, ha a családi történetek egy-egy állatcsalád életét idézik (pl. Mackó­ék családja). Az óvodáskorra jellemző szimultán (mesei) kettős tudat a hallott történetek átélésének szempontjából viszont másként van jelen a három-négy éves óvodásoknál, mint nagyobb társaiknál. A kisóvodások lényegesen kevesebb Ekkor és bizonytalanabb tapaszérkezik el a talatokkal rendelkeznek az klasszikus önmagukról és a környetündérmesék zetükről szerzett benyomások és ismeretek terén, korszaka. ebből kifolyólag a valóságot objektív szempontból leképezni és szabályozni tudásuk szinte folyamatosan illúziókkal keveredik. Ezt az érzetet egy hosszabb terjedelmű, félelmetesnek is megélhető, tündérmesei szereplőkkel (sárkány, boszorkány, ördög, óriás stb.) tarkított történet nagymértékben „súlyosbíthatja”. Nagy átlagban az öt év feletti gyermekeknél mondható el, hogy a tündérmesék minden rész­letében úgy élik meg a jelen­ létüket, hogy ezzel egy időben pon­ tosan képesek elkülöníteni magukat a történet cselekményétől, és ­személyüket nem k­everik össze az adott történet hősével. Ekkor érkezik el a klasszikus tündérmesék korszaka. Ebben az időszakban szinte minden óvodás szívesen azonosul egy-egy tündérmesei hőssel, aki csodás kalandokon keresztül, különböző segítő emberek, tárgyak, varázslatok révén nyeri el méltó jutalmát. Az iskolába lépést megelőzi a kü­ lön­féle szabályok megértésének és el­ fogadásának folyamata. A gyermek a mesék világában is egyre többször az ún. novellameséket részesíti előnyben, melyekben a hős e világi színtéren

44

GE!2015

mo­zog, de már nem segítők révén, hanem a saját szellemi, fizikai erejének köszönhetően oldja meg a feladatait, önállóan néz szembe a nehézségekkel. Az óvodáskor vége nem jelenti a mesék népszerűségének csökkenését, a betűk megismerésével kezdetét veheti az önálló élményszerzés, ami segít abban, hogy az addig könyvből olvasott meséket a gyerekek bármikor önállóan is felidézhessék.

A témához ajánlott, segítséget nyújtó olvasnivalók

Bajzáth Mária (2014): Itt vagyok, ragyogok! Legkisebbek népmeséi 0-4 éveseknek. Kolibri Kiadó, Budapest. Bajzáth Mária (2015): Járom az új váramat. Népmesék a világ minden tájáról 4-6 éveseknek. Kolibri Kiadó, Budapest. Kádár Annamária (2012): Mesepszichológia. Az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban. Kulcslyuk Kiadó, Budapest. Kádár Annamária (2014): Mesepszichológia 2. Útravaló kényes nevelési helyzetekhez. Kulcslyuk Kiadó, Budapest.


GE MÛVELÔDÉS

Életem! Hová tűnt az életem? Megszületik, és gyönyörű, le nem veszed róla a szemed. Éjjel se. Ha sír, azért, ha alszik, azért, mert aggódsz: azt olvastad egy szakkönyvben, hogy ha sokáig nem eszik, kiszáradhat. Meg különben is ülsz (fekszel), és nézed, ahogy rezdül az orra. Meg ahogy fintorog álmában. Amikor alszik, milyen békés, kisimult az arca! Vajon miről álmodik, amikor fancsali fintort vág? Aztán nem mozdul percekig. Éjjel többször is az orra elé teszed az ujjad, hogy biztos érezd, lélegzik. Honnan jön, hogyan született ez a természetes anyai aggódás, gondoskodás? Már a kórházban is egész nap tanulmányoztad. Háromtól ötnapos koráig tud taposni, ha felállítod, ezért ellenőrizted a Moro-reflexet. Most már látod, hogy tényleg van, és így tanul majd járni. Napjában

többször megérinted a tenyerét is, csak úgy játékból, hogy rád szorítson. Egyszóval babázol. Csak ez most egy igazi baba. Büszke is vagy rá! Nem érted, hogy merülhet fel bárkiben a kérdés. Ezerszer is megérte, megérte, megérte. Gondolkozol, hogy is volt, hogy úgy fájt a szülés. De már nem igazán emlékszel. Jól elrendezi a természet, hamar felejtünk, hogy újra szüljünk. Már most sajnálod, hogy nem vagy terhes. Szerettél pocakos lenni! Soha annyit nem igyekeztél befelé figyelni, nyugodtnak maradni, egészségesen élni. Érzékenyebb lettél. Nem bírod az erőszakot, azt pláne nem, ha nőt, gyereket bántanak. Egy akciófilmtől is kiborulsz, még a híradón is képes vagy elsírni magad. Átalakult a baráti köröd. Mamatársak, terhestorna-társak, a volt barátok közül előtérbe kerülnek a gyerekesek. A szinglik kicsit visszaszorulnak azután, hogy eljöttek meglátogatni a gyereket. Néhány barátnődnek azért segítesz, ha odahozza a pasit, csak a gyerek legszebb dolgairól mesélsz, kimerültségről, sebes www.gondolkodjegeszsegesen.hu

45


GE MÛVELÔDÉS

46

GE!2015


GE MÛVELÔDÉS Eddig Péter volt, meg a „férjem”, most meg „kispapa, apa”. Nehéz megszokni, mert „apa” igazából a te apukád…

miért csinálsz, olyanokat is, hogy „ezt most itt ­szépen bekenjük…” Ha kívülről hallaná valaki, azt hinné, bediliztél. De talán mégse. A férjed azt mondta tegnap, amikor a babát okítgattad: „édes vagy!”. Azon kapod magad, hogy dudorászol. Nem, nem csak a hormonoktól! Igen és igen, a boldogságtól. Imád majd gyerekek között lenni, kön�nyen beszokik a bölcsibe és az oviba, hogy anya is dolgozni tudjon.

mell­bimbóról nem panaszkodsz. Azt nem teljesen érted, hogyan tudsz alvás nélkül élni. Mert gyakorlatilag nonstop szop­tatsz, aztán meg, ugye, nézed, ahogy álmában fintorog... Egyet­ len percéről sem akarsz lemaradni. Ez persze egész életedben így marad, gondolj anyukádra, ma például hányszor hívott? Persze tudod, addig jó, amíg hív, és különben is már nem rád kíváncsi, a babáról érdeklődik. Az unokáról… Apád is csak viccelődik ezen: „én már egy nagymamával alszom”, mondja mindenkinek, és legyint hozzá. De hát az anyukád aggódása más, a te gyerekeddel neked más, hiszen ő még kicsi és kiszolgáltatott, és csak tőled függ az élete. Főképp tőled, de egy kicsit apától is. Apa. Eddig Péter volt, meg a „férjem”, most A legjobb tanuló lesz, és sportolni fog, meg zemeg „kispapa, apa”. Nehéz megszokni, mert „apa” nét tanulni. Vagy rosszcsont lesz, és minden filmbe igazából a te apukád… beválogatják majd a kócos kis haja miatt. Jó huBabanaplót vezetsz. Mindenki azt mondja, a mora lesz, lehet, hogy ő lesz a Kétfarkú Kutya Párt harmadik gyereknél már nem fogsz. Talán igaz. De adminja a Facebookon. Csapni fogja a szelet egy annyi érdekes történik, amit fel kell jegyezni az utó- holland trónörökösnek. Vagy mégsem… Inkább kornak! Ma például visszamosolygott! Jóval előbb, legyen az, ami szeretne lenni. mint ahogy a szakkönyvekben írták! Arról sem Csak legyen boldog. Látni akarod, ahogy felnő, akarsz lemaradni, mikor először nyúl egy tárgyért. és boldog felnőtté válik. Ha jobban belegondolsz, Folyton beszélsz hozzá, és végre akadt egy igazi ez a legnagyobb vágyad. Vagyis most már végérvéhallgatóságod. Mindent elmesélsz neki, hogy mit nyesen édesanya lettél. www.gondolkodjegeszsegesen.hu

47


GE PROGRAMAJÁNLÓ

„Mesét mindenkinek!” A mesében minden és mindenki Mi vagyunk. A hős, az út, a segítők, az ellenség, a küzdelem és maga a jutalom is. A mesehős útja a személyes önkeresésünk, önfel­ fe­dezésünk és átalakulásunk, illetve a világban betöltött szerepünk jelképe. ­A Lila­ Buba mesehely mindenki számára nyitott, aki hőssé szeretne válni, vagy szeretné megismerni a saját mesei élettörténetét. A gyermekek életét kísérő segítő szülők és pedagógusok számára szeretnénk támogató segítséget nyújtani a tudatosabb meseválasztásban, a mesékkel való különböző játékokban, az élőszavas mesélés bátorságának megalapozásában és az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

A LilaBuba mesehely megálmodói, a foglalkozá­sok és tréningek vezetői

Kerekes Valéria

meséléskutató, egyetemi oktató, a LilaBuba mesehely vezetője

Foglalkozásaink

Családmese-játék – a gyermekek­kel és a szülőkkel együtt tapasztaljuk meg a mesevilágot és a mesei játékokat. Meseszín Ház – a népmesék segítségével különböző mesei szerepekbe bújunk az óvodásokkal, bepillantunk a színpad kulisszái mögé, és együtt megalkotjuk a csoport saját meseszíndarabját. Mesebontogató – a szülőkkel – ki­emelve egy témát – együtt kalandozunk a világ mesetárában. Én mint a saját mesém hőse (szülői tréning) – egy sajátos varázsmesei struktúrán keresztül a szülőkkel együtt végigjárjuk a mesehős útját, és ezzel párhuzamosan lehetőségünk lesz a saját életutunk végiggondolására is. Érzelmi intelligencia tréning (szülőknek, pedagógusoknak) – a saját életmesénk az a történetet, amelyet önmagunkról, gyökereinkről, hitvallásunkról, álmainkról és céljainkról, félelmeinkről és fájdalmainkról, kudarcainkról és győzelmeinkről mondunk el önmagunknak és a gyermekünknek. Hogyan tehetjük ezt minél jobban? Útravaló kényes nevelési helyzetekhez – tematikus előadás keretén belül beszélgetünk szülőkkel, pedagógusokkal a dackorszak, a testvérféltékenység, a félelmek-szorongások és a gyász-veszteség kapcsán. Mesefazék – közös főzések alkalmával, gasztro­bloggerek segítségével merülünk el az ezerszínű mesei ízvilágokban, megismerve a fűszerek, növények, gyümölcsök szerepét és jelentését a mesékben. Részletes és aktuális programajánlónk a www.lilabuba.hu honlapon olvasható, ahol Both Gabi író, szerkesztő hetente frissülő blogjában segíti a szülőket, pedagó­gusokat a kortárs gyermekirodalomban való eligazodásban.

48

GE!2015

Dr. Kádár Annamária

pszichológus, tréner, egyetemi oktató, a Mesepszichológia könyvek szerzőjemesehely vezetője

Ferencz Gabriella

színész, szinkronszínész, rádióriporter A LilaBuba számára teret biztosít: Baba-, mama- és családbarát kulturális tér és ökokávézó (Budapest, VII., Csányi utca 7.)


Szakértői szolgáltatás. Felelős gondolkodás. A DPD Futárszolgálat számára fontos a közösség, amelyben élünk. Támogató partnerként ezért is segítünk az 55 ezer „Gondolkodj Egészségesen!” csomag összeállításában és kiszállításában, országszerte 1500 óvoda részére. dpd.hu


Gondolkodj Egészségesen! A Gondolkodj Egészségesen! Program 10 évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az óvodás­ korú gyermekeknek, szüleiknek és óvodapedagógusaik­nak. A széles értelemben vett egészség testilelkiszellemi harmó­ niát jelent, amely eléréséhez a család és az óvoda össze­ fogása szükséges. Szemléletünkkel és programjainkkal azt támogatjuk, hogy minden gyermek önmaga lehessen, amely megalapozza, hogy egészséges, kiegyensúlyozott világot akarjon és tud­ jon teremteni maga körül a majdan felnövő kisgyermek. Amennyiben egyetért célkitűzéseinkkel, és szívesen támo­ gatná munkánkat, előre is köszönjük hozzájárulását.

Gondolkodj Egészségesen! Közhasznú Alapítvány

adószámunk 18126800141 bankszámlaszámunk CIB 107010944455480451100005

GE! Magazin 2015  
Advertisement