Page 1

Vulkanische Verrassingen 8-daagse groepsreis

Facts & figures over Italië Populatie: Hoofdstad: Inwoners: Taal: Religie: Tijdzone: Elektriciteit: Telefooncode:

58 miljoen Rome Italiaan Italiaans 84% Rooms-Katholiek Zelfde als in Nederland 220 Volt +39

Geografie Italië heeft een oppervlakte van 301.323 km². Het grootste deel is een schiereiland dat de bekende vorm van een laars heeft. Dit schiereiland strekt zich naar het zuidoosten uit in de Middelandse Zee. Van het noorden naar het zuiden meet Italië zo’n 2400 kilometer. De bergketens van Apennijnen delen de lange laars in 2en. Tussen de Alpen en de Appennijnen ligt een laagvlakte. Dit is het stroomgebied van de Po. Dit is de langste rivier van Italië. In het noorden liggen enkele grote meren die tijdens de ijstijden gevormd zijn. Het Lago Maggiore, het meer van Lugano, het Comomeer, het Iseomeer en het Gardameer. Het zuiden van Italië heeft vulkanen, waarvan sommige nog actief zijn. De bekendste zijn de Vesuvius bij Napels, de Etna en de Stromboli op Sicilië.


De Eolische eilanden De Eolische eilanden archipel bestaat uit zeven eilanden: Lipari, Vulcano, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. Ruige eilanden met kusten die soms loodrecht uit zee oprijzen. Met uitzichten van uitzonderlijke schoonheid. Net als op SiciliĂŤ, het land van de vele contrasten, zijn op deze eilanden veel verschillende typen landschap te vinden. Donker gekleurde stranden die contrasteren met de prachtige lichtgekleurde kusten. Onbegaanbare en steil omhooggaande kusten aan de ene kant en lieflijke en gastvrije kusten aan de andere kant. Droge en steriele gebieden met daar tegenover mooie en vruchtbare tuinen. De natuur in deze archipel biedt bijzondere fenomenen zoals vreemd geperforeerde rotsen die op bruggen of triomfbogen lijken (I faraglioni) ; borrelende en gistende zee door de vulkanische gassen die onder water vrijkomen (onderwater fumalore); rotsen met een netwerk van spleten waar kokend water uit stroomt. Een andere attractie van de Eolische eilanden is de hete bronnen met geneeskrachtige werking op Vulcano. Temidden van de hete bronnen bevinden zich modderbaden waar u de geneeskrachtige en helende werking van kunt ervaren. Vooral de huid ondergaat dit als een weldaad. Maar ook voor de verbetering van de bloedsomloop en voor problemen met de gewrichten kan men hier terecht.

De Etna De vulkaan Etna is de hoogste actieve vulkaan van Europa. De berg biedt een scala van landschappen in de vorm van brede zwarte lavastromen, vlaktes van zwart zand en een uitbundige vegetatie op de lager gelegen vruchtbare hellingen. We vinden er bossen met eiken en kastanjes afgewisseld met door de mens aangelegde terrassen waar de wijngaarden topwijnen voortbrengen en appels, hazelnoten en pistache geoogst worden. De begrenzing van het hele gebied van de Etna is 250 kilometer lang en het heeft een oppervlakte van 1.260 vierkante kilometer, waarmee de Etna de grootste vulkaan van Europa is. De kraters boven op de berg rijzen 3.350 meter boven zee uit maar de hoogte verschilt van plaats tot plaats afhankelijk van de erosie en de alsmaar doorgaande uitbarstingen die nieuw materiaal naar boven brengen en het aanzien van het landschap veranderen.

Klimaat Het klimaat van ItaliÍ is niet makkelijk in beeld weer te geven. Dit ook logisch aangezien het land zo’n 2400 kilometer lang is. Door de diverse bergketens kunnen zowel in het noorden,midden en zuiden, de temperaturen zelfs op korte afstand veel van elkaar verschillen. In grote lijnen is er te zeggen dat het noorden koud winters kent en warme vochtige zomers. De Povlakte kent daarintegen weer droge zomers. Vanaf Toscana zuidwaarts zijn de zomerse temperaturen al vroeg in het jaar te ervaren. Hier blijft het ook vaak tot aan de herfst lekker warm. De winters zijn in vergelijking met Nederland mild.


Bereikbaarheid Sicilië heeft een aantal vliegvelden. Vanwege het programma is het gemakkelijkst om naar Catania te vliegen. Naar Catania vliegt u o.a. met KLM, Lufthansa of Alitalia. Dit zijn geen rechtstreekse vluchten, overstappen doet u in Rome of Milaan. In het seizoen van mei tot oktober kunt u wel direct vliegen met Transavia. U vliegt dan rechtstreeks naar het Catania Fontanarossa International Airport(CTA). Het is voor u ook mogelijk om via Gomagma Avontuurlijke Reizen uw vliegticket naar Italië te boeken. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen via +31-20 620 64 88 of via ons e-mail adres, info@gomagma.nl

Visum Om naar Italië te reizen heeft u geen visum nodig. Het enige wat u nodig heeft is een paspoort of identiteitskaart die tot na uw verblijf geldig is. Aangezien de informatie met betrekking tot een visum kan veranderen, raden wij u aan om de website van de V&V Visumdienst te bezoeken. http://www.visumdienst.nl

Stekker en voltage Voor informatie over welke verloopstekker u nodig kunt hebben in het buitenland kunt u kijken op http://www.kropla.com/electric2.htm. Ook kunt u op deze website vinden wat het gebruikelijke voltage is in het desbetreffende land.

Vaccinaties & Medische hulp Voor een reis naar Italië heeft u geen vaccinatie nodig. Het is altijd handig om een eerste hulp kit bij u te hebben voor de eventuele kleinere ongelukjes die kunnen gebeuren.

Veiligheid In de grote Italiaanse steden zoals Rome, Milaan, Napels en Palermo dient u alert te zijn op kleine criminaliteit. Zakkenrollers opereren in het drukke openbaar vervoer in de toeristische centra. U kunt voor actuele informatie over de veiligheid altijd de website bezoeken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken http://www.minbuza.nl

Geldzaken & Fooien In Italië wordt ook betaald met de euro. In grotere steden worden creditcards geaccepteerd. Aan bijvoorbeeld kamermeisjes, kruiers en chauffeurs geeft u een kleine fooi. Wanneer u iets gebruikt in een hotel of restaurant wordt er uitgegaan van een fooi van ongeveer 10%.


Festivals & Feestdagen 1 Januari – Capodanno – Nieuwjaarsdag 6 januari – Epifania – Driekoningen Maart/april – eerste en tweede paasdag 25 april – Giorno della Liberazione – bevrijdingsdag 1 mei – Festa del Lavoro – Dag van de arbeid 2 juni – Fest della Repubblica – Dag van de Republiek 15 augustus – Maria Hemelvaart 1 november – Ognissanti – Allerheiligen 8 december – onbevlekte ontvangenis 25 december – Natale – Eerste kerstdag 26 december – Santo Stegano – Tweede kerstdag 31 december – San Silvestro – Oudjaar Italië kent vele nationale en regionale/lokale feestdagen. Vaak zijn kantoren en winkels dan gesloten. Daarnaast gaat in de augustusmaand een groot deel van de Italianen met vakantie. Buiten de toeristencentra aan zee en meren zijn in veel plaatsen dan ook kantoren en winkels gesloten.


Dag-tot-dag programma Dag 1: Aankomst Catania Na aankomst in Catania gaat u op eigen gelegenheid naar het hotel in het centrum van de stad. Catania is een mooie barokke stad waar liefhebbers van oude kerkjes en gebouwen hun hart op kunnen halen. Een groot aanbod van café's, restaurants, echte pizzeria's en trattoria's en allen met een goede keuken. De rest van de dag kunt u deze prachtige stad gaan ontdekking. Rond 19.00, als alle deelnemers zijn aangekomen krijgt u een briefing in het hotel en ontmoet u uw gids. U besluit de dag met een diner. De stad Catania ligt aan de zee en op de hellingen van de grootste vulkaan van Europa, de Etna. Catania is een fascinerende stad met veel facetten. De stad heeft een sterke uitstraling in de bouwstijl van de Barok met de stedelijke en architectonische details van de XVIIIe eeuw. Goed zichtbaar in de bouw van de magnifieke kerken en paleizen. Dankzij de barokke kunst is Catania ingeschreven op de lijst van het mondiaal erfgoed van UNESCO. Dag 2: Vulcano (3 uur wandelen: +390 - 390 mt.) Met een privé bus wordt u binnen anderhalf uur naar Milazzo gebracht vanwaar u met de draagvleugelboot naar Vulcano vaart (1 uur). Vulcano, bekend om zijn zwarte stranden en thermale bronnen. Vandaag maakt u een excursie naar de krater van de vulkaan om de “Fumaroles” te bekijken. Daaraan kunt u naar het strand of een bezoek brengen aan de thermale bronnen. Aan het eind van de dag gaat u met de boot terug naar Lipari. Overnachting met ontbijt in hetzelfde hotel. Vulcano; het antieke Hiera Thermessa of Terasia, is een zeer interessant eiland door de vulkanische activiteit en de natuur die zich na de uitbarstingen ontwikkelde. De meest recente periode van vulkanische activiteit was van 3 augustus 1888 tot 22 maart 1890. Sindsdien beperken de activiteiten van Vulcano zich tot fumuroles die giftige dampen uitbraken. Het eiland heeft een prachtig zwart strand met zeewater dat op temperatuur blijft door de uitstoot uit de fumeroles onder water. U kunt een bad nemen in de thermische modderbaden op het eiland. Dag 3: Lipari (3 uur wandelen: + 100m – 100 m) In de ochtend maakt u een gemakkelijke wandeling naar de zuidkant van het eiland, ove de La strada del Capparo waar u een prachtig uitzicht heeft op de Punta Caprazza en het Valle Muria. Als u eenmaal boven bent heeft u een verpletterend uitzicht over het Vulcano eiland en de Siciliaanse kust. ’s Middags heeft u de tijd om het centrum van Lipari te ontdekken en een bezoek te brengen aan het interessante Archeologische museum. ’s Avonds kunt u zelf een restaurant in het dorpje uitkiezen en genieten van de lokale specialiteiten. U overnacht hetzelfde hotel als gisteren in Lipari.


Lipari is het belangrijkste eiland van de archipel. In het noorden ligt de berg Pilato waarop grote schaal puimsteen en obsidiaan gevonden wordt. In het midden ligt een merkwaardig rond bastion van rotsen dat door de Grieken de “Acropolis” en door de Middeleeuwers het “Kasteel” werd genoemd. Dag 4: Stromboli (4 uur wandelen, +350 m - 460 m) Vandaag check u uit in Lipari en neemt u de draagvleugelboot naar het eiland Stromboli (1 uur en 50 minuten). Na het inchecken in het hotel** heeft u de tijd om van de unieke zwarte stranden te genieten. Ook is een bezoek aan het lokale Stromboli-museum/informatie-centrum zeer de moeite waard. Tegen zonsondergang lopen we naar de ‘Sciara del Fuoco’, waar we de eerste confrontatie hebben met het eruptiegeweld van de Stromboli. Prachtig panoramisch uitzicht op de kraters. We dineren in een pizzeria. Stromboli is het verst gelegen van Sicilië. Het bergachtige eiland heeft 400 inwoners. In het midden ligt de hoogste top, de Serra Vancori ( 926 meter) met de oude krater Cima. Aan de noordkant ligt de actieve krater met lavastromen en lapilli, het met explosies uitgestoten materiaal. Stromboli is permanent actief en men kan twee á drie explosies per uur waarnemen. Een zeer onrustbarend schouwspel. Dag 5: Stromboli (6 uur wandelen: + 924 – 924 mt.) Na het ontbijt kunt u het prachtige dorpje “San Vincenzo” gaan bezoeken, het interessante vulkanisch centrum van het eiland te bezoeken of een verfrissende duik nemen in de zee. U heeft ook de kans om prachtige boottocht te maken rond het eiland en het leuke vissersplaatsje Ginostra te zien. In de namiddag gaat u een excursie maken naar de Stromboli. Onder begeleiding van een gids en in een groep van maximaal 20 personen gaat u de 924mt hoge vulkaan beklimmen. Elk half uur ongeveer ziet u daar een eruptie van een veilige afstand. Zaklamp meenemen! Overnachting met ontbijt in het hotel op Stromboli. De vulkaan is 924 hoog en bezoekers mogen in groepen van maximaal 20 mensen naar de top klimmen, onder begeleiding van gecertificeerde vulkaangidsen, volgens de regels van de Italiaanse wet. De vulkaangidsen hebben het recht te beslissen dat de klim niet kan doorgaan op grond van veiligheidsmaatregelen die worden ingegeven door omstandigheden zoals het weer, de vulkaan of de conditie van de bezoekers. De effectieve wandeltijd naar 924 meter is ongeveer 6 uur. Dag 6: Etna (1 ½ uur wandelen, + 150 m – 150 m) Met de draagvleugelboot gaat u terug naar Milazzo (2 uur). Hier staat een privé transfer de groep op te wachten om naar het zuidelijke punt van de Etna te gaan. Nadat iedereen is ingecheckt in het hotel op 1800 meter hoogte is het tijd voor een relaxte wandeling naar de rand


van de “Valle del Bove’, een gigantische ‘caldera’ die is ontstaan door het instorten van een oude vulkaan. Dit is uw eerste kennismaking met de activiteit van de Etna. U verblijft in hotel op de flanken van de Etna. ’s Avonds krijgt u een diner met lokale specialiteiten geserveerd. Het Park van de Etna is het eerste park dat op Sicilië gesticht werd, in maart 1978. De Etna is niet alleen de meest actieve vulkaan in Europa maar ook een interessant gebergte met oude en recente versteende lavastromen waarop zich nieuw leven ontwikkelt. Op de lagere hellingen bossen met eiken en kastanjes. Op de smalle terrassen op de hellingen vinden wij de cultuur van fruit en wijnstokken van een bijzondere kwaliteit. Dag 7: Etna (6 uur wandelen: + 1000 – 1000 mt.) Het is zo ver! Vandaag brengt u een volle dag door op de Etna onder leiding van een vulkanoloog. Er is een verbinding per kabelbaan tot 2.500 meter en daarna trekken we tot 2.900 meter om de lavastromen uit 2002/2003 en de recente stromen van 2006 te verkennen De serie grote kraters die tijdens de erupties in 2002/2003 zijn ontstaan zijn overweldigend. Zonder twijfel ziet u ook de sporen van nog recentere activiteit. En wie weet heeft u het geluk getuige te zijn van een actieve lavastroom ! Tijdens deze dag genieten geniet u ook van het fantastische uitzicht op de Ionische kust van Sicilië en op de top van de Etna (3.350 meter). Terug naar het hotel via de rand van de Bove vallei en de reusachtige caldera die is ontstaan door het instorten van een oude vulkaan. Diner en overnachting in het berghotel. Dag 8: Arrivederci! Vandaag is het helaas tijd om afscheid te nemen van de groep en van Italië. Na het ontbijt gaat u terug naar Catania. Een prachtige reis door Sicilië en de Eolische eilanden zit er weer op. Goede reis!

Belangrijk: De Etna en Stromboli zijn actieve vulkanen. Het is toegestaan om in groepen naar de craters te klimmen onder begeleiding van een gecertificeerde vulkaangids. Elke vulkaangids begeleid een groep van maximaal 20 personen. Toegang tot de top is doorgaans toegestaan, echter kan dit op elk moment veranderen. De vulkaangids heeft het recht om te beslissen of te beklimmen plaats kan vinden of niet wegens veiligheidsoverwegingen, weersomstandigheden en de fysieke conditie van de deelnemer. Dit is in het belang van de veiligheid van de deelnemers. Mandala Tour is niet verantwoordelijk voor deze besluiten.


Bagage Alle transfers worden met de auto verzorgd. Soms zult u zelf uw bagage over korte afstanden moeten dragen, bijvoorbeeld wanneer u aan boord gaat van de draagvleugelboot. Wij raden u aan twee soorten bagage mee te nemen. Een ruim stuk bagage op wieltjes voor al uw spullen en een rugzak voor onderweg tijdens uw wandelingen.

Uitrusting • • • • • • • • • • • • • •

goede hoge wandelschoenen lage schoenen of sandalen zwemkleding wandelbroek en korte broek warme trui of fleece jack muts en handschoenen winddicht/waterdicht jack zonnehoed goede zonnebril bescherming tegen zonnebrand (huid en lippen) toilettas en badhanddoek zaklamp met reserve batterijen (per persoon/verplicht) veld(thermos)fles (minimaal een liter) (telescopische) wandelstok(ken) (facultatief)

Inclusief • • • • • • • •

Alle transfers met de bus en boot op dag 2 tot dag 7 Accommodatie in hotel** of apartement o.b.v logies & ontbijt 5 diners zoals beschreven in het programma Engels sprekende gids gedurende de hele week Vulkaan gids op de Stromboli en de Etna Draagvleugelboten tussen de eilanden Kabelbaan en 4x4 auto´s om tot 2900m te klimmen op de Etna Belasting voor toegang tot de Aeolian eilanden en de beklimming daarvan

Exclusief • • • •

Drank en persoonlijke atributen Lunches Diner op dag 3 en dag 5 Retour transfers van en naar het vliegveld op dag 1 en dag 8 (€1,-/enkele reis met de bus, €25,-/enkele reis met de taxi)


Bagage en annuleringsverzekering Het zal geen verrassing voor u zijn dat een avontuurlijke reis niet zonder risico is. Een ongeluk of pech zit immers in een klein hoekje. Het is daarom verplicht om een reis- en ziektekostenverzekering afgesloten te hebben. Vaak denken klanten dat de algemene Ziektekostenverzekering voldoende dekking geeft tijdens reizen in het buitenland. Dat is helaas een misverstand. Deze dekking is minimaal, biedt geen hulpverlening, geen medicijnen of vervoerskosten. Door onze samenwerking met Unigarant (van de ANWB) kunt u de reisverzekering eenvoudig en tegen gunstige voorwaarden bij ons afsluiten. Daartoe zijn er twee ‘smaken’: -kortlopend: puur voor de duur van de reis -langlopend: het hele jaar rond verzekerd over de gehele wereld. Deze is dus ook handig voor alle overige trips, vakanties en reizen in het komende jaar. In het geval van nood staat met deze verzekeringen de degelijke ANWB-Alarmcentrale dag en nacht voor u klaar. Groot voordeel bijvoorbeeld is dat deze u in het Nederlands te woord staat. Laat ons gerust weten welke vragen u heeft en welke verzekeringen we voor u kunnen afsluiten. Aarzel niet om contact op te nemen in geval van vragen.

GOMAGMA Avontuurlijke Reizen Baarsjesweg 310 1058AH, AMSTERDAM The Netherlands Tel.: +31-(0)20-620.6488 Fax: +31-(0)84-221.3295 Mobile:+31-(0)6-42215932 Skype: gomagma Mail: info@gomagma.nl Web : www.gomagma.nl KvK-Amsterdam: 34.22.73.02 ABN-AMRO banknr: 49.82.61.662 IBAN: NL41ABNA0498261662

ITASICG1 Vulkanische Verrassingen  

prachtige 8daagse groepsrondreis over de Eolische Eilanden en Sicilië

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you