Page 1

Rondreis Jordanië Jordanië (officieel: Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië) is een koninkrijk in het Midden-Oosten,aan de rivier de Jordaan. De totale oppervlakte van Jordanië bedraagt 90.650 km2 en het land is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het grenst aan Israël en de Westelijke Jordaanoever in het westen, aan Irak in het oosten, aan Syrië in het noorden en aan Saoedi-Arabië in het zuiden. Het land bestaat voor 90 procent uit woestijn en de bewoonde wereld ligt voornamelijk in het noorden van het land. Hier is de grond het vruchtbaarst en zijn de meeste steden gebouwd, zo ook de hoofdstad Amman. Het hoogste punt van het land is de berg Jebel Umm ad-Daami (1834m) en het laagste punt is de Dode Zee (408m onder zeeniveau). Er wonen ongeveer 6 miljoen mensen in Jordanië, een groot deel hiervan zijn van oorsprong Palestijns. De bevolking van Jordanië bestaat voor het overgrote deel (95%) uit Arabieren. Enkele honderdduizenden Bedoeïenen maken de bevolking compleet. De islam is de belangrijkste religie in Jordanië. Ruim 90% van de moslims is soenniet en slecht 3% van hen is sjiiet. Daarnaast woont er een kleine groep christenen in Jordanië. De meeste feestdagen in Jordanië zijn Islamitisch met als belangrijkste feest Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand Ramadan. Gastvrijheid is een heel belangrijk deel van het Arabische leven. En dit dankzij eeuwenoude tradities; reizigers zouden immers zonder voedsel, water en onderdak in de woestijn niet kunnen overleven. Vooral in het zuiden van Jordanië waar ook nu nog steeds bedoeïenen leven zult u welkom geheten worden met een heerlijk kopje zoete thee.

1


Feiten over Jordanië Populatie: Hoofdstad: Inwoners: Taal: Religie: christelijk Tijdzone: Elektriciteit: Telefooncode:

5.3 miljoen Amman 98% Arabisch, 2% overig Arabisch, Engels 95% Sunni moslims, 5% + 1 uur verschil 220 Volt +962

De 5 hoogtepunten van Jordanië 1. 2. 3. 4. 5.

Petra Wadi Rum woestijn Duiken in de Golf van Aqaba Dana wildlife reservaat Dobberen in de Dode Zee

Klimaat Van februari tot mei is het lente in Jordanië en wanneer het goed regent, staat het dan vol met bloemen en planten: wel meer dan 2.000 verschillende soorten. Uiteraard geldt dit voor de gebieden die niet tot de woestijn behoren. Daar groeien hooguit wat doornstruiken en eenjarige planten. De meeste regen valt in het noordwesten (tot 660mm) en de minste regen valt in het oosten van het land (minder dan 127mm) De Jordaanse winters zijn koud en nat en in de berggebieden valt ook sneeuw. Uitzondering hier is Aqaba, waar de temperatuur in de winter nog steeds een aangename 15 graden Celsius bedraagt. De zomers, die van mei tot november duren, zijn droog en heet, met name op het plateau en in de Jordaanvallei. In Aqaba heerst er dan bovendien een hoge luchtvochtigheid. Juli en augustus zijn de twee warmste maanden.

Beste tijd om het land te bezoeken Jordanië kunt u het beste bezoeken in het voorjaar, de maanden april tot juni. Ook het najaar leent zich uitstekend voor een reis naar Jordanië, hierbij moet u denken aan de maanden september tot december. Overdag wordt het dan niet te heet en de temperaturen ’s nachts blijven redelijk. In de winter kan het namelijk koud zijn en is er kans op veel regen en sneeuw. Vooral in de zomer is het in het zuiden erg heet. Hieronder vindt u een tabel met de gemiddelde temperatuur en de gemiddelde neerslag in Jordanië.De beste reistijd word aangegeven in de groene vakjes. Maand Gemiddelde temperatuur (°C) Gemiddelde neerslag (mm.)

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

12

13

16

22

28

31

32

32

30

26

20

14

63

63

44

17

4

0

0

0

0

6

28

48

2


Bereikbaarheid Jordanië kunt u bereiken met het vliegtuig vanaf Amsterdam Schiphol Airport. De vluchttijd vanaf Amsterdam Schiphol Airport is circa 5 uur. Vliegen is de snelste manier om het land binnen te komen. Alle Europese luchtvaartmaatschappijen onderhouden rechtstreekse verbindingen met de luchthaven Queen Alia. Deze ligt op ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad Amman. Het is voor u ook mogelijk om via Marvell Travel uw vliegticket naar Tanzania te boeken. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen via +31-20 612 0999 of via ons e-mailadres, info@marvelltravel.nl.

Visa Om naar Jordanië te reizen heeft u een visum nodig. Deze hoeft u niet van te voren aan te vragen in Nederland. Tegen betaling van 10 JD krijgt u op de luchthaven van Aman of Aqaba uw visum. Uw paspoort dient na thuiskomst nog zeker 6 maanden geldig te zijn.

Stekker en voltage Over het algemeen kunt u bij elk hotel in Jordanië normaal uw apparatuur opladen. Het is wel aan te raden om een verloopstekker mee te nemen. Voor informatie over welke verloopstekker u nodig kunt hebben in het buitenland kunt u kijken op http://www.kropla.com/electric2.htm. Ook kunt u op deze website vinden wat het gebruikelijke voltage is in het desbetreffende land.

Gezondheid Vaccinaties zijn niet verplicht voor Jordanië, maar het wordt aangeraden om u te laten inenten tegen DTP en hepatitis A. Verder is het vooral belangrijk om veel water te drinken, uw hoofd goed te beschermen tegen de zon en uw huid goed in te smeren met zonnebrandcrème. Medicatie Alle apothekers hebben een medische opleiding gehad en de meeste medicijnen zijn vrij verkrijgbaar na uitleg van uw klacht in het Engels. Voor actuele informatie over welke vaccinaties u nodig heeft kunt u altijd kijken het beste kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Dit omdat de eisen voor vaccinaties kunnen veranderen. Kijkt u daarom altijd voor de zekerheid op http://www.lcr.nl of op http://www.gezondopreis.nl Het is altijd handig om een eerste hulp kit bij u te hebben voor de eventuele kleinere ongelukjes die kunnen gebeuren.

3


Drinkwater Het drinkwater in Jordanië is gezuiverd; ijsblokjes en verse rauwe groenten zijn meestal geen probleem. Wij raden u echter wel aan voor de gewone consumptie flessen water te kopen.

Veiligheid Jordanië is een politiek stabiel en veilig land, dat er alles aan doet om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Uiteraard komen kruimeldiefstalletjes en zakkenrollen wel voor en dan voornamelijk in de steden.

Kledingadvies Vooral in het najaar en in het voorjaar kan het ‘s avonds koel zijn en komt een trui zeker van pas. In de winter raden wij u aan een winddicht jack mee te nemen. In de zomer is het overdag zeer warm en biedt luchtige kleding en een hoed/petje toch een zekere bescherming tegen de felle zon.

Uit respect voor de cultuur en lokale bevolking raden wij u aan geen te onthullende kleding te dragen, zoals korte broeken of rokken of blote schouders. Over het algemeen hebben de mannen respect voor de vrouwen, maar het idee bij sommige van hen dat westerse vrouwen "makkelijk" zijn kan tot ongewenste avances leiden. U zult merken dat het contact met de lokale bevolking veel aangenamer is als u rekening houdt met hun cultuur.

Souvenirs Handgemaakte souvenirs van hout, keramiek en zilver zijn erg populair. Deze zijn overal in soukhs en souvernis winkels te koop. Vergeet vooral niet af te dingen als u op souvenirjacht bent! Als u een waterpijp koopt die u graag thuis wil gaan gebruiken, vraag deze dan in de winkel uit te testen.

Fotograferen Fotograferen is over het algemeen geen probleem. Wanneer u een foto wilt maken van inwoners van Jordanië dient u het uit beleefdheid eerst te vragen. Met name moslimvrouwen kunt u niet zomaar fotograferen. Militaire installaties en paleizen en huizen van Koninklijke familie mogen niet worden gefotografeerd.

Geldzaken & Fooien De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JD). Bankbiljetten hebben de volgende waarden: JD50, JD20, JD10, JD5 en JD1. Er zijn munten met de waarden van 500 (= een halve Dinar), 250, 100, 50, 25, 20, 10, 5 en 1 fils (1000 fils is JD1). Bankpassen en creditcards Bij aankomst op de luchthaven kunt u al geld afhalen, maar ook in steden, zoals Amman, Madaba, Petra en Aqaba, kunt u zonder problemen gebruik maken van de geldautomaten. Visa en Mastercard, zijn goed te gebruiken en worden steeds meer geaccepteerd in de grotere hotels en winkels. American Express en Diners Club hebben een beperkter bereik.

4


Contant geld en Travellercheques U kunt erg makkelijk uw geld omwisselen bij banken, wisselkantoren en bij sommige hotels. Bij deze laatste zal de koers meestal minder gunstig zijn. De euro wordt overal geaccepteerd. Travellercheques zijn moeilijker inwisselbaar en de rijen bij de bank zijn soms erg lang. Wilt u ze toch meenemen, dan raden wij u aan deze in euro's (kleine coupures) mee te nemen. De import van lokale en buitenlandse valuta is onbeperkt, de export van de lokale valuta is beperkt tot JD300. Tips en fooien Over het algemeen liggen de lonen laag in Jordanië en is fooi altijd welkom. In de betere hotels en restaurants wordt meestal automatisch een fooi van 10 % opgeteld bij het eindbedrag. In kleinere restaurants wordt een fooi van u verwacht, die overeenkomt met de geboden service. Als iemand uw bagage op de kamer zet is het normaal om hem 1 JD te geven. Een gids krijgt gemiddeld 5 JD fooi per dag. Taxichauffeurs krijgen over het algemeen geen fooi, maar bent u tevreden over de verleende service dan kunt u een fooi geven. Hij zal er in ieder geval blij mee zijn!

Festivals & Feestdagen In Jordanië is vrijdag de vrije dag. Op vrijdag zijn kantoren, banken en meeste winkels niet geopend. Christelijke winkeliers sluiten hun winkel op zondag. De Islamitische feestdagen gelden in Jordanië als nationale feestdagen. Aangezien de islamitische jaartelling de maankalender volgt is het jaar korter. De feestdagen zijn hierdoor verschoven ten opzichte van onze kalender. Gedurende de Ramadanperiode, die in de negende maand van de islamitische kalender valt, zijn de meeste winkels en musea gesloten. Overdag vasten de moslims en zijn alcoholische dranken niet te verkrijgen. Ook de christenen vieren hun eigen feestdagen maar deze zijn minder officieel. Winkels en musea zijn op christelijke feestdagen wel gewoon geopend. Hieronder ziet u een kleine lijst met de meest belangrijke feestdagen in Jordanië. 15 januari - dag van de boom 22 maart dag van de Arabische Liga 1 mei dag van de Arbeid 25 mei onafhankelijkheidsdag 10 juni dag van de Arabische opstand 11 augustus - koning Husseins troonbestijging 14 november - koning Husseins verjaardag

5


Dag tot dag programma Dag 1: Aankomst in Amman Aankomst op de Queen Alia International Airport in Amman. De airport representative regelt bij aankomst uw visum. De Engelssprekende chauffeur wacht u op in de aankomsthal met een naambord en brengt u naar het hotel in de stad. Overnachting in het 4* Hotel Belle Vue.

Dag 2: Bezoek Madaba stad & Berg Nebo (O) ’s Ochtends vertrekt u naar Madaba waar u de St. George kerk gaat bezoeken. Hierna staat het bezoek aan berg Nebo op het programma. Hierna keert u weer terug naar uw hotel in Amman.Overnachting in het 4* Hotel Belle Vue.

Dag 3: Amman (O) Vandaag hebt u een vrije dag en kunt u op eigen gelegenheid shoppen en de stad verkennen. Overnachting in het 4* Hotel Belle Vue.

Dag 4: Bezoek Romeinse stad Jerash & Umm Qais (O) ’s Ochtends vertrekt u naar de Oud-Romaanse stad, Jerash. Hierna kunt u gaan lunchen in een van de restaurants, vlakbij Jerash. Voor de mogelijkheden en tips, informeer uw gids. Na de lunch wordt uw reis voortgezet naar de OudRomaanse Griekse stad, Umm Qais. Hierna vertrekt u naar uw hotel voor uw laatste overnachting in Amman. Overnachting wederom in het 4* Hotel Belle Vue.

Dag 5: De Dode Zee (O) Na het ontbijt vertrekt u richting de indrukwekkende Dode Zee. De Dode Zee ligt op ongeveer 430 meter onder zeeniveau en is hierdoor het laagste punt op aarde. In de zee, eigenlijk een meer, leeft helemaal niets door het extreem hoge zout- en mineraalgehalte, bijna 30%. Iedereen en alles blijft hier drijven door het hoge zoutgehalte. Dit geeft de Dode Zee echter ook haar bekende helende krachten die, 2000 jaar geleden, als één van de eerste erkend werden door Herodes de Grote. Jullie kunnen de rest van de middag heerlijk drijven en relaxen bij Marriott Jordan Valley Resort & Spa Dead Sea Hotel.

6


Dag 6: Wadi Mujib canyoning, Kerak kasteel & Petra (O, D) ’s Ochtends vertrekt u via King’s Way naar Kerak voor uw bezoek aan het ‘Crusader Kasteel’.. Tijdens de rit maakt u een stop bij het Wadi Mujib Canyon Trail, waar u op eigen gelegenheid de 2 tot 3 uur durende wandeling door de Siq kunt maken, door een ravijn met water. Na wat klimmen komt u uit bij een 20 meter lange waterval. Tip: neem droge kleding mee in de auto, want u zult hoogstwaarschijnlijk nat worden tijdens deze wandeling. Er is een omkledingsruimte in het Mujib bezoekerscentrum, waar u in het begin ook een zwemvest wordt gegeven. Zwemkleding of kleding die nat mag worden volstaat. Ook heeft waterschoentjes nodig of sportschoenen die nat mogen worden. Houd er rekening mee dat er een kans is dat de wandeling door de Siq niet mogelijk is in deze periode, i.v.m. hoog water in het begin van de maand april. Na deze avontuurlijke stop is het nog geen uur rijden naar Kerak, waar u een bezoek brengt aan het kruisvaarderskasteel. De chauffeur zal u de tickets geven. Kruisvaardersburcht Kerak Vanaf de Dode Zee is het een uurtje rijden naar het zo’n duizend meter hoger gelegen Kerak, aan de King’s Highway. De plaats is bekend vanwege een bijzondere bezienswaardigheid: een fraaie kruisvaarderburcht uit 1132. Het was in de tijd van de kruisvaarders een belangrijke en - door zijn ligging op een hoge rots - onneembare vesting in de keten van burchten tussen de Rode Zee en Turkije. Binnen de muren ligt een aantrekkelijk stadje met nauwe straatjes en een bazaarachtige sfeer. In de hoogtijdagen van de kruistochten herbergde de burcht zo’n 15.000 soldaten. Keukens, eetzalen en slaapkooien zijn nog goed herkenbaar. Renaud de Châtillon en Saladin De geschiedenis van de burcht komt tot leven door de huiveringwekkende verhalen die de gids vertelt. Zo had de beruchte burchtheer Renaud de Châtillon de wrede gewoonte gevangenen over de rand van de burcht te kieperen. Om er voor te zorgen dat ze honderden meters lager bij vol bewustzijn neerstortten, zette hij hen een houten helm zonder kijkgaten op, zodat ze niet van schrik flauwvielen bij de aanblik van de duizelingwekkende diepte. Overleefden ze de val, dan liet Renaud ze oprapen en volgde een tweede worp. Als we horen dat Renauds aartsvijand Saladin hem na gevangenneming in 1188 eigenhandig onthoofdde, geeft dat een zucht van wraakzuchtige verlichting. Of het waar is, is de vraag: Kerak viel pas een jaar later in handen van Saladin, toen de bewoners zich na een lange belegering uitgehongerd overgaven.

Na het bezoek kunt u op eigen gelegenheid lunchen bij een van de lokale restaurants. Voor de mogelijkheden en tips, informeer uw gids. Bij aankomst in Dana zult u 7


verblijven in het RSCN Dana Guesthouse, deze accommodatie steunt het behoud van de natuurlijke bronnen van JordaniĂŤ. Overnachting in het RSCN Dana Guesthouse, inclusief eigen badkamer(o.b.v. beschikbaarheid), ontbijt en diner.

Dag 7: Het Dana Nature Reserve (O) Na het ontbijt rijden jullie naar het natuurreservaat van Dana. Het werd geopend in 1989, en is met 320 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van JordaniĂŤ en het heeft de grootste diversiteit aan plantenen diersoorten. Men vindt hier meer dan 800 verschillende plantensoorten waarvan er 3 nergens anders ter wereld voorkomen en hun Latijnse namen verwijzen naar Dana. In het reservaat leven verschillende vogelsoorten en zoogdieren die wereldwijd met uitsterven bedreigd worden. Vanuit het oude dorp van Dana verkennen jullie de White dome Trail: 8 km lange wandeling van 3-4 uur die jullie via de vele tuinen van Dana naar de Rummana Campsite brengt. Onderweg hebben jullie een prachtig uitzicht over de vallei. Jullie krijgen een lunchbox mee voor onderweg. Deze route kan enkel met een gids van de RSCN en is toegankelijk tussen 1 maart en 31 oktober. www.rscn.org.jo

Dag 8: Wadi Gwair adventure hike (OL) Vandaag is het handig om comfortabele kleding en schoenen te dragen die nat mogen worden, u gaat vandaag namelijk de Wadi Gwair wandeling maken. Een tip is ook om een tweede paar schoenen mee te nemen, eventueel waterschoenen of open sandalen die goed naar je voet zitten. Verder is het slim om een pet te dragen als bescherming tegen de zon en tot slot om eigen water mee te nemen. Om 9.00u begint de wandeling, deze zal ongeveer 7 uur duren waarbij u twee kleine stops maakt plus een lunchpauze. U zult door ravijnen en rivierbeddingen lopen, stukjes klimmen over rotsen en door waterstromingen lopen. Het is geen zware excursie, maar een goede conditie wat betreft wandelen is aangeraden. Na afloop van de wandeling staat er een Jeep klaar om u naar het 4* Petra Moon Hotel te brengen. Dit hotel is 200 meter verwijderd van de poort van Petra. Na deze intense dag, raden wij u aan om een Hammam in Petra bezoeken. Hier kunt u een heerlijke lichaamsscrub, zeepmassage en een stoombad kan nemen. 8


9


Dag 9: wereldwonder Petra (O) Vandaag brengt u een bezoek aan de stad Petra. U maakt tijdens het bezoek een korte paardrijdtocht van 800m. Daarnaast heeft Petra verschillende mooie routes om te wandelen, bijvoorbeeld naar de “High Place of Sacrifice” waar u na een flinke maar mooie klim, via trappen die in de rotsen zijn uitgehakt, de top bereikt. Van hieruit hebt u een prachtig uitzicht over Petra. De “High Place”, die goed bewaard is gebleven, werd gebruikt voor religieuze ceremonies waarbij de goden van de Nabateeers werden geëerd. De plaats werd waarschijnlijk ook gebruikt voor begrafenis rituelen. U kunt na het bezoek aan de stad Petra op eigen gelegenheid gaan lunchen bij een van de restaurants aan het einde van de ‘Roman Road’. Voor mogelijkheden en tips informeer uw gids. U heeft ook de mogelijkheid om een paardrijdtocht te maken in de bergen rondom Petra (1,5 / 2,5u, of Petra ‘by night’ te ontdekken. De prijzen voor deze excursies vindt u onder de ‘Optionele services’. Let op: het bezoek aan de stad vindt plaats in een groep onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Marvell Travel kan een privégids voor u regelen, de kosten hiervoor vindt u onder de ‘Optionele services’. Overnachting in het 5* Mövenpick Hotel. Het “wereldwonder” Petra; de mooiste plaats van Jordanië en waarschijnlijk van het hele Midden Oosten. Daarom is het nu ook een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Iets waarvoor de hele lokale bevolking zich enorm heeft ingezet. Petra ligt volledig verborgen in het gebergte en is alleen toegankelijk via een smalle kloof in de rotsen. De stad is, in de loop van honderden jaren, uitgehouwen in gele, grijze en roze zandsteen. De geschiedenis van Petra gaat vele eeuwen terug en verschillende volkeren maken deel uit van deze zeer bewogen geschiedenis, maar het zijn de Nabateeers, die deze prachtige stad hebben achtergelaten om te bewonderen. De smalle kloof was de oorspronkelijke ingang van Petra, ze is 1200 meter lang en op sommige plaatsen zijn de rotsen wel 80 meter hoog. U vindt er bizarre en kleurrijke rotsformaties, waterkanalen die in de rotsen werden uitgehakt, dammen, bomen die uit de rotsen groeien en taferelen uit de periode dat de karavaans door Petra trokken in de rotsen uitgehakt. Aan het einde van de kloof ziet u het eerste grote monument en de trots van Petra; de “treasury” (de schatkamer). De bouwstijl was behoorlijk uniek in die tijd; de inspiratie kwam uit de Hellenistische periode gecombineerd met de artistieke ‘touch’ van de Nabateeers. De indrukwekkende façade van de schatkamer is 30 meter breed en 43 meter hoog. Ze werd in de 1ste eeuw BC uitgehakt als graf voor een belangrijke koning van de Nabateeers en sommigen geloven dat het gebouw later ook als tempel gebruikt werd.

10


U loopt verder langs de “Street of Façades”, dit zijn graftombes met mooie gravures, naar het Theater. Dit ziet eruit als een Romeins bouwwerk maar het werd door de Nabateeers in de 1ste eeuw AD gebouwd, toen de Romeinse invloed op de regio groot was. Het werd bijna volledig uit de rotsen gehakt. Aanvankelijk waren er 3000 zitplaatsen, later werd het uitgebreid en konden er 7000 toeschouwers zitten. De muren en plafonds van de kleine grotten die recht tegenover het theater liggen hebben de prachtigste kleuren. Dit mag u zeker niet missen. Iets verder op de rechterkant bevinden zich ook de toiletten. (Gratis en met een heel erg mooi plafond). De “Urn Tomb” die iets verder aan de rechterkant ligt is de grootste van de Koninklijke graftombes in Petra. De immense binnenplaats en de belangrijkste kamer zijn 323 vierkante meter groot. Men gelooft dat de tombe uitgehakt werd in 70 AD en aangepast in de 5de eeuw AD om dienst te doen als Byzantijnse kerk. Verder komt u bij de “Colonnaded Street”, die ooit door het centrum van de oude stad liep. Aan beide kanten bevonden zich tempels, publieke gebouwen en winkels. Aan het einde van de straat ligt “Qasr al-Bint”; waarschijnlijk de belangrijkste tempel van Petra en het enige vrijstaande gebouw dat door de eeuwen heen verschillende aardbevingen en overstromingen doorstond. Een groot deel van het gebouw was toegankelijk voor gewone mensen en de tempel en het altaar zelf was enkel toegankelijk voor de priesters.

11


Dag 10: De Wadi Rum woestijn (O, L, D) Vandaag vertrekt u vanuit uw hotel in Wadi Musa naar de woestijn van Wadi Rum. De reis zal ongeveer 1,5 uur duren. Aangekomen in Wadi Rum, zal uw gids u opwachten, die de entree tickets voor u regelt. Na de lunch vertrekt u voor een prive jeep tour om één van de mooiste “woestijnen” ter wereld met zijn adembenemende vergezichten, enorme rotspartijen, een vallei in zandsteen en graniet en natuurlijk heel veel zand in ontelbare kleuren verder te verkennen. Tijdens de tour zal er een Engelssprekende gids aanwezig zijn. De schoonheid van Wadi Rum moet u zelf ervaren, geen enkele beschrijving doet recht aan dit schitterende gebied. De vallei is al vanaf de prehistorie door diverse volkeren bewoond. Vooral de Nabateeers hebben hier veel nagelaten in de vorm van muurschilderingen en tempels. Nu wonen nog steeds verschillende Bedoeïenstammen in het gebied in hun typische tenten en de kans is groot dat u hen en hun geitjes tegenkomen onderweg. U kunt er ook voor kiezen om een kamelentocht te maken van 30 minuten. Na een prachtige zonsondergang in de woestijn wordt u terug naar het kamp gebracht waar u overnacht. De prijs voor de kamelentocht vindt u onder de ‘Optionele services’. Overnachting in het luxe Bedoeïenen ‘Rainbow Camp’ in Wadi Rum.

12


Dag 11: naar Aqaba (O) Na het ontbijt zet u uw reis voort naar Aqaba waar u de laatste dagen zal verblijven. In de Golf van Aqaba bevindt zich de enige haven van Jordanië. Omringd door ruige, hoekige bergtoppen die in de loop van de dag subtiel van kleur veranderen, de mooie zandstranden, het kristal heldere water, het overvloedige onderwaterleven en aangename klimaat maken de stad, gedurende het hele jaar, tot een ideale locatie om te duiken, te snorkelen en genieten van andere watersporten. De temperatuur is er ook in de winter erg aangenaam. Overnachting in het 5* Radisson Blu Tala Bay.

Dag 12 t/m 17: Aqaba (O) Deze dagen brengt u door in Aqaba. Aqaba biedt u genoeg mogelijkheden; het centrum van Aqaba heeft vele winkels, gezellige bars, een bioscoop en vele visrestaurants. Ook zijn hier vele kantoortjes waar u een excursie kunt boeken. Boottochten, duik- en snorkeltochten en een rondvaart met een glassbottomboat behoren tot de vele mogelijkheden. Het Royal Diving centre verhuurt snorkelsets, kayaks of jetski’s en verzorgd duiklessen (zowel ervaren duikers met PADI als mensen zonder ervaring)... Overnachtingen in het 5* Radisson Blu Tala Bay.

Dag 18: Terugreis Vandaag zit uw reis door Jordanië er weer op. U vertrekt ’s ochtends vroeg naar het vliegveld in Aqaba, hier vandaan vliegt u eerst naar Amman Airport en vanaf daar neemt u uw vlucht terug naar Amsterdam. Goede reis!

13


Services Inclusief   

              

Airport representative bij aankomst in Amman Visum Accommodaties zoals beschreven in het programma (onder voorbehoud): o 4 nachten 4* Belle Vue Hotel o 1 nacht Marriott Jordan Valley Resort & Spa Dead Sea Hotel o 1 nacht in een guesthouse bij Dana o 3 nachten 5* Mövenpick Petra o 1 nacht Bedouinen Kamp in Wadi Rum o 7 nachten 5* Radisson Blu Tala Bay Maaltijden zoals beschreven in het programma ( O = Ontbijt, L = Lunch, D = Diner) Een hoffelijke, goed Engels-sprekende driver-guide gedurende de gehele reis. Alle benodigde transfers en vervoer in een ruime, comfortabele auto met driver-guide, inclusief CDW, kilometers en benzine. Entree ticket St. George kasteel - Madaba Entree ticket berg Nebo Entree ticket Jerash Entree ticket Qais Entree ticket ‘Crusader Kasteel’ - Kerak Bezoek ‘Shobak Castle’ (entree gratis) Bezoek ‘Little Petra’ (entree gratis) Entree Wadi Mujib adventure hike Volle dag adventure hike Wadi Gwair, inclusief gids en transfers Entree ticket Petra + Engelssprekende gids Entree ticket Wadi Rum Privé Jeep Tour – Wadi Rum

Exclusief     

Internationale vluchten Alle maaltijden, consumpties en excursies die niet staan genoemd in het programma of die optioneel zijn Vaccinaties Persoonlijke uitgaven en fooien aan chauffeurs en/of restaurants Reisverzekering

Optioneel*  Gids in Jerash voor een 1,5 – 2 uur durende tour  Maaltijden die in het programma als optioneel genoemd zijn  Petra by Night (Maandag, Woensdag & Donderdag)  Bezoek aan de Hammam in Wadi Musa (Petra)  30 min. Kameel rijden van ‘Rum Village’ naar ‘Laurence Spring’  Privégids tijdens de city tour door Petra  Paardrijden in de bergen rondom Petra (1,5 / 2,5u) * De prijzen zijn indicatief

20 JD voor de gids 12 JD p.p. 20 JD p.p. 12 JD p.p. 50 JD voor de gids 30 / 50 JD p.p.

14


Accommodaties Hieronder vindt u afbeeldingen en korte informatie over de hotels waar u tijdens uw reis verblijft. De hotels zijn suggesties en de plaatjes zijn bedoeld om u een indruk te geven van de hotels.

Belle Vue Hotel 4**** The Belle Vue Hotel Amman is, with its futuristic design, one of the newest hotels in town. Strategically located in the heart of the Jabal Amman area, the hub of the diplomatic, corporate and entertainment district of the city. Belle Vue Hotel Amman offers luxurious quality services and accommodations set in a relaxing, elegant and welcoming atmosphere. Guest will be faced with endless opportunities for business and dining. Accommodations: All 96 spacious and comfortable guest rooms and suites have spectacular vistas and are equipped with superior communications Guest Room Facilities  Birds eye view of Amman  Executive writing desk  Satellite channels  Digital flat screen TVs  Mini-Refrigerator  Wireless Internet  Bathroom shaver outlet  Individually controlled air-conditioning  International direct dial telephone  In-room private safe  Hair dryer  100% cotton over sized bath towels  Full access Body Lines health club (Fitness center, jacuzzi, sauna, steam).

Dead Sea – Marriot ***** The Marriot located on the eastern shore of the Dead Sea at one of the most unique places in the world, offering an upscale spa with endless array of treatments

15


Mövenpick Hotel Petra 5***** The Mövenpick Resort Petra is located directly at the entrance to the historic city of Petra. This resort with an oriental flair features an exciting combination of natural stone, handcrafted wood and luxurious Middle Eastern fabrics and textures.

With 183 newly renovated rooms and suites and a wide spectrum for your culinary cravings, the Mövenpick Resort Petra will certainly provide long lasting memories. Enjoy your time spent in one of the world’s most extraordinary destinations.

Bedouinen Rainbow Camp Luxe, kleinschalige, romantische tent-accommodatie bij de lokale Bedouïnen. Elke tent is voorzien van 2 comfortabele bedden.

Radisson Blu Tala Bay 5***** Red Sea Glamour Reigns at This Aqaba Accommodation Stay in the height of glamour at this premier Aqaba accommodation. These Tala Bay hotel rooms and suites pair stunning ocean views with luxury amenities for a relaxing holiday. All rooms are well-equipped with high-quality amenities including LCD flat-screen televisions and Free, high-speed wireless Internet access. The Radisson Blu provides non-smoking rooms and rooms for disabled guests upon request

16


Marvell Travel Jacob van Lennepkade 334N 1053 NJ, AMSTERDAM The Netherlands Tel.: +31-(0)20-612.0999 Fax: +31-(0)84-221.3295 Mobile:+31-(0)6-42215932 Mail: info@marvelltravel.nl Web : www.marvelltravel.nl KvK-Amsterdam: 34.22.73.02 ABN-AMRO banknr: 49.82.61.662

17

Inspiratiereis: Active Jordan  

18-daagse rondreis naar Jordanië met alle hoogtepunten. Petra, Wadi Rum, Dode zee, Golf van Aqaba etc.

Advertisement