Page 1

Avontuurlijke huwelijksreis Tanzania

Ontdekking van de noordelijke parken, Kilimanjaro en Zanzibar

Tanzania, met zijn magnifieke nationale parken en enorme variëteit aan wilde dieren, is Oost-Afrika op zijn best. De besneeuwde Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika (+/-5895 m hoog), beheerst het landschap in het uiterste noorden van het land. Parken als de Serengeti, Ngorongoro en Selous zijn terecht wereldberoemd. Het exotische eiland Zanzibar in de Indische Oceaan brengt u in contact met vroegere tijden en oude culturen. Ontdek onaangetast Afrika op zijn puurst: de adembenemende schoonheid van de schitterende nationale parken in het noorden en zuiden van Tanzania! In het zuiden vindt u het Selous Game Reserve waar het spotten van wilde dieren centraal staat. Dit park kan zich met gemak meten met het klassieke Serengeti. In het Ruaha National Park kunt u indrukwekkende wandelsafari’s beleven. Ook bieden de Luangwa en Katavi nationale parken u een prachtige ervaring vol wildernis, ‘wildlife’, beschermde gebieden en natuurhistorische plaatsen. Er zijn prachtige wandelingen te maken in Udzungwa. In dit gebied zijn vooral de vele soorten apen en vogels heel bijzonder. In de noordelijke parken bevinden zich voornamelijk grootschalige lodges en slechts enkele kleine, exclusieve, tented camps. Kortom, dit nog onbekende en ongerepte gebied biedt verrassende mogelijkheden voor een groot aantal onvergetelijke avonturen.

1


Het noordelijke circuit is wellicht een wat vreemde benaming, het staat voor de combinatie van de bekende safariparken in het noorden van Tanzania, namelijk Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro Krater en de Serengeti. Het noordelijke circuit is ideaal voor mensen die slechts een week op safari gaan, omdat er weinig tijd verloren gaat aan reizen tussen de parken. De belangrijkste trekpleisters zijn natuurlijk de Ngorongoro Krater en de Serengeti. Vooral de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti met de immense kuddes wildebeesten, zebra’s en de roofdieren spreekt tot de verbeelding. De Ngorongoro Krater is uniek in de wereld. Vanuit een van de vier grote lodges op de rand van de krater daalt u ’s morgens vroeg met een 4WD Landrover af naar de bodem. Tijdens een volle dag safari in de krater zult u versteld staan van de hoeveelheid wild die u in het vizier krijgt.

De bekende wildparken in Tanzania, het Serengeti National Park en de unieke Ngorongoro krater, worden bevolkt door een grote diversiteit aan wilde dieren. De grootste dieren in ZuidAfrika noemt men : “The big five” – “De grote vijf”. Daartoe behoren de olifant, de neushoorn, de luipaard, de leeuw en de buffel. Wie de “big five” wil zien, heeft hier een grote kans. Vergeet ook de andere dieren niet: krokodillen, jakhalzen, hyena’s, arenden, lammergieren en de zeer zeldzame wilde honden. Overal in Tanzania vindt u uitstekende lodges en ‘tented camps’ in luxe variërend van eenvoudige 3* hotels tot zeer exclusieve 5* de luxe lodges & tented camps.

Feiten Tanzania: Populatie: Volledige naam Hoofdstad: Inwoners: Taal: Religie: Tijdzone: Bevolking Oppervlakte Elektriciteit: Landcode:

35.92 miljoen United Republic of Tanzania Dodoma (officieel), Dar es Salam (administratief) 99% Afrikaans, 1% Aziatisch, Europees en Arabisch Swahili 40% Christelijk, 40% Moslim, 20% inheems GMT/UTC +3 31.270.820 (juli 1999) 945 090 km2 (886 040 inclusief Zanzibar en Pemba Island) ; 59050 km2 water 230 Volt +255

2


Geografie Tanzania ligt in het midden van Oost Afrika, net ten zuiden van de evenaar en grenst aan de Indische oceaan. In het noorden wordt Tanzania begrensd door Kenia, Lake Victoria en Oeganda. In het oosten ligt de Indische Oceaan met de eilanden Zanzibar en Pemba. In het zuiden grenst Tanzania aan Mozambique en Zambia en in het westen aan Zaïre, Rwanda en Burundi. Van noord naar zuid is Tanzania 1300 km lang en van oost naar west is het ongeveer ± 1100 km breed. Tanzania is 945.087 vierkante kilometer groot, dat betekent dat Tanzania ongeveer 26 keer zo groot is als Nederland. De grote trek is fenomenaal en stamt al uit de jaren 60. In de late 19e eeuw heeft een ziekte 90% van de gnoes en de rest van het vee uitgeroeid. Om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen hebben dieren artsen het vee behandeld en de ziekte verdween al weer snel. Het resulteerde in een explosie van de gnoe-populatie van 260,000 tot 1,4 miljoen gnoes die nu in de Serengeti rondlopen. Omdat het aantal zo sterk gegroeid is moesten de beesten op zoek naar water en land om op te grazen. Hierdoor is de grote trek ontstaan. De eerste grote treks zijn geobserveerd en gedocumenteerd in de jaren 60 door Dr. Grzimek, die als eerste een vast patroon in de trek had ontdekt. Het landschap van Tanzania is erg gevarieerd Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar af. In Tanzania vindt u ook de Kilimanjaro, met 5895 meter is dit de hoogste berg van Afrika. Tanzania heet officieel in het Swahili: Jamhuri ya Muungano Wa Tanzania (Verenigde Republiek van Tanzania) en bestaat uit het vaste land en de eilanden voor de kust. De precieze omvang van de bevolking is niet bekend maar officieel telt Tanzania 35,3 mijloen inwoners. Klimaat Door de afwisseling in het landschap kent Tanzania meerdere klimaten. In het noordoosten in het hooggebergte, waaronder de omgeving van de Kilimanjaro, is het weer vrij mild. In tegenstelling tot de top van de Kilimanjaro heeft het binnenland een aangename temperatuur. Het hele jaar valt er enige regen in Tanzania. In de maanden maart tot en met mei spreekt men van “lange regens” en van oktober tot december word er gesproken van “korte regens”. Gedurende de “lange regens” valt de meeste regen. Het kustgebied is vrijwel altijd vochtig en warm. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en de 30 graden. De gemiddelde luchtvochtigheid ligt tussen de 75 en 80 procent. De avonden en nachten kunnen fris zijn. Cultuur De cultuur van Tanzania is het resultaat van Afrikaanse, 3


Arabische, Europese en Indiase invloeden. Het Afrikaanse volk van Tanzania kent 120 stammen. De grootste groep is de Bantu, inclusief Dukuma, Nyamwezi, Makonde, Haya en Chagga. De Maasai zijn van Nilotische afstamming, net als de Arusha en de Samburu. Tanzania is een van de minst verstedelijkte landen in het gebied ten zuiden van de Sahara waar bewust de Afrikaanse idealen aan het moderne leven worden aangepast. De Tanzanianen zijn vriendelijke mensen, zowel tegen vreemdelingen als onder elkaar. Beleefdheid, respect en bescheidenheid worden zeer hoog gewaardeerd. Wij raden u aan enige groeten in het Swahili te gebruiken. Het schudden van handen is zeer belangrijk en het kan zijn dat u gedurende het hele gesprek de handen vasthoudt. Let op dat uw rechterhand er is om mee te eten en uw linkerhand traditioneel wordt gebruikt voor sanitaire zaken. Te opvallend gedrag, het openlijk tonen van affectie en boosheid zijn in de ogen van de Tanzaniaan verwerpelijk. Op Zanzibar is het van belang dat vrouwen zich bescheiden kleden uit respect voor de moslimopvattingen in dit gebeid. Men mag op het eiland geen korte broek dragen en vrouwen moet hun schouders en knieĂŤn bedekken. Dit geldt niet voor het eiland Mnemba. Beste tijd om het land te bezoeken Over het algemeen worden de maanden juli, augustus en september gezien als de beste landen om Tanzania te bezoeken. Dit omdat het een droge periode is. De maanden juli, augustus en september worden gezien als de eerste droge periode. De maanden december tot februari worden gezien als de tweede droge periode en zijn dus ook perfect om Tanzania te bezoeken. Bereikbaarheid Tanzania kunt u bereiken met het vliegtuig vanaf Amsterdam Schiphol Airport. De vluchttijd vanaf Amsterdam Schiphol Airport is circa 8.5 uur. Het is voor u ook mogelijk om via GOMAGMA Avontuurlijke Reizen uw vliegticket naar Tanzania te boeken. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen via +31-20 620 64 88 of via ons e-mailadres, info@gomagma.nl Visa Om naar Tanzania te reizen dient u in het bezit te zijn van een geldig visum. Voor dit visum kunt u terecht bij de ambassade van Tanzania. Het adres hiervan vindt u op de website van V&V Visumdienst: http://www.visumdienst.nl Verder heeft u een geldig paspoort nodig, deze dient na thuiskomst nog zeker 6 maanden geldig te zijn. Aangezien de informatie over het visum kan veranderen raden wij u aan om de website van de V&V Visumdienst tijdig te bezoeken.

4


Stekker en voltage Voor informatie over de verloopstekker die u nodig kunt hebben kunt u kijken op http://www.kropla.com/electric2.htm. Ook kunt u op deze website vinden wat het gebruikelijke voltage is in het desbetreffende land. Vaccinaties Voor actuele informatie over welke vaccinaties u nodig heeft kunt u het beste kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering; http://www.lcr.nl of op http://www.gezondopreis.nl Gezondheid De gezondheidszorg in Tanzania is van een andere kwaliteit dan die in Nederland. In de grotere steden zal de medische hulp voldoende zijn. Aangezien GOMAGMA niet over medische deskundigheid beschikt , en alle informatie over vaccins kan wijzigen raden wij u aan om minstens een maand van tevoren de GGD te raadplegen voor actuele informatie. Het is handig om een eerste hulp kit bij u te hebben voor de eventuele kleinere ongelukjes die kunnen gebeuren. Veiligheid Tanzania is een veilig land. Wel dient u ten allen tijde goed te luisteren naar uw gids in de wildparken. U mag nooit de auto uitstappen zonder toestemming van de chauffeur of de gids. Indien u met de auto reist laat dan geen waardevolle spullen achter in de auto op plaatsen waar ze gezien kunnen worden. Voor actuele informatie kunt u de website bezoeken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken http://www.minbuza.nl . Gedragscode In landen als Tanzania komt bedelen voor. Hierbij kunt u denken aan kinderen die bijvoorbeeld bedelen om snoepjes, pennen en dergelijke. Voor ons is een pen niet veel waard maar voor de mensen in Tanzania ligt dit anders. Wij kunnen u natuurlijk niet verbieden om dit te geven maar vragen u om niet op het bedelen in te gaan. Wanneer het bedelen wordt beantwoord door de toeristen zal de lokale bevolking niet leren om voor zichzelf te zorgen. Ook willen wij u vragen om alles netjes achter te laten. Hiermee bedoelen wij dat u niet uw plastic of afval rond laat slingeren in de bezochte gebieden. Als u er voor kiest om een strandvakantie op Zanzibar aan uw reis toe te voegen wijzen wij u er op dat de bewoners van Zanzibar overwegend Islamitisch zijn. Vrouwelijke bezoekers dienen tijdens hun bezoek qua kleding hier rekening mee te houden. Geldzaken & Fooien In Tanzania kan op de meeste plekken zowel met US Dollars als met Tanzaniaanse Shillingen betaald worden. Wij raden u aan om Traveller’s Cheques van American Express mee te nemen in dollars of in euro’s. Deze kunt u bij elke bank of elk postkantoor in Nederland kopen en zijn verzekerd tegen diefstal. Wisselen lukt probleemloos bij bijna alle banken en wisselkantoren. 5


In Tanzania verschillen de wisselkoersen van de wisselkantoren nauwelijks met die van de banken. Zorg ervoor dat u altijd een deel van uw contante dollars meeneemt. Creditcards worden in Tanzania slecht geaccepteerd, met een creditcard geld halen gaat zeer moeizaam en is relatief duur. Pinnen kan in sommige grotere steden bij een ATM. In Nederland kunt u de Tanzaniaanse Shilling niet kopen omdat er een invoerverbod geldt. In Tanzania is het geven van fooien normaal. Een kleine fooi aan bedienend personeel wordt altijd op prijs gesteld. Over het algemeen kunt u er rekening mee houden dat u per persoon per dag ongeveer 3$ kwijt bent aan fooien aan de kok of de dragers. Aan uw gids of uw chauffeur zult u rekening moeten houden met het dubbele, ongeveer 7$ per persoon per dag. In restaurants kunt u, als de bediening niet is inbegrepen, een fooi geven. Denkt u hierbij aan ongeveer 10% Festivals & Feestdagen In Tanzania worden zowel de Christelijke feestdagen als de Islamitische feestdagen gevierd. Hieronder vindt u een korte lijst met de meest gevierde feestdagen: Christelijke 12 januari - Zanzibar Revolution Day 5 februari - Oprichting van de CCM (Chama Cha Mapinduzi = politieke partij) 26 april - Union Day 1 mei - Dag van de Arbeid 7 juli - Farmer' s day 8 augustus - Peasant' s day 9 december - Onafhankelijkheidsdag Islamitische feestdagen (variabel) Id-ul-fitr (einde ramadan) Goede Vrijdag / Pasen Id-ul-haji (dag van de offerande) Islamitisch nieuwjaar Mouloud (geboortedag Mohammed) Ramadan (vastenmaand)

6


Inleiding op de Kili Lemosho-route:

De Lemosho Glades route is wellicht de minst gebruikte aanlooproute voor de beklimming van de Kilimanjaro. De oorzaken daarvan zijn de tamelijk geĂŻsoleerde ligging van deze route en de nogal lastige wegen die er naar toe leiden. De start van de route omhoog ligt relatief hoog en daarom beginnen wij de klim in een rustig tempo. Op de eerste dag van de trek loopt u door het woud over een pad dat door het geringe gebruik soms overgroeid is. Het is mogelijk dat u op deze dag buffels en olifanten tegenkomen. De route leidt naar de westkant van het Shira Plateau en de tocht over dit plateau is misschien de meest verbluffend mooie tocht in Afrika. Het pad komt op de derde dag van de trek uit op de Shira Route (die vlakbij, aan het einde van de 4x4 weg, begint bij de Morum Barrier Gate), en op dag vier op de Machame Route. Vanaf dat punt lopen de routes door naar Lava Tower en vervolgens naar de Great Barranco Valley, waar de Umbwe route aansluit die, in zuidelijke richting, steil naar beneden loopt. Vanaf hier loopt het pad in een grote boog, tegen de klok in, over de bovenste hellingen van het Kibo massief, over de woestijnachtige bergrand naar de Karanga Valley en naar de, op een hoge rand gelegen, onbeschutte campsite Barafu (dat betekent “ijsâ€? in het Kiswahili). Vanuit het Barafu kamp doet u de nachtelijke toppoging naar de hoogste berg van Afrika, een ervaring die u nooit meer zult vergeten. De hierboven beschreven klim naar Kilimanjaro gaat over de langste route. Dus om van deze trek te genieten is het van belang een goede conditie te hebben. Dat geeft ook de meeste kans om met succes de top te bereiken. U begint in een lage versnelling en stijgen langzaam in de vier dagen durende tocht naar boven waar de fysieke en mentale eisen hoger worden. De trek van Barranco naar Barafu en vervolgens de nachtelijke beklimming van de top

7


is een serieuze uitdaging door de korte periode van rust die aan de toppoging voorafgaat. De afstand die wordt afgelegd en de inspanningen die in de laatste dagen gevraagd worden maken deze trek tot een ervaring die alleen voor de ervaren trekker is weggelegd. LET OP: Wij adviseren om je fysiek/conditioneel goed op deze tocht voor te bereiden. Acclimatisatie is daarbij een belangrijke factor. Daarom doen veel van onze klanten eerst de Mount Meru (4563m) als opmaat naar de Kili. De Lemosho-route staat voor de langste, meest geleidelijke manier van beklimming van de Kili. Deze route is niet in zoverre vaststaand dat alle camps op voorhand vast gedefinieerd zijn. De route kent een aantal varianten:

De ‘klassieke’ variant met start in het Forrest camp, ‘onderlangs’ de top en met de finale beklimming via de gangbare Oost-zijde (Stella Point). In de exacte verdeling van de camps kan gevarieerd worden. Dat geldt met name voor het deel ten Zuiden van de top. In het hieronder uitgewerkte voorstel wordt uitgegaan van gebruik van Lava Tower, Karanga en Barafu. Een andere verdeling kan in samenspraak met u gemaakt worden. 95% van de Kilibeklimmers maakt gebuik van de Oost-zijde als toegang tot de top. Op deze route komt u tijdens de ‘top’-dag naast de mede-stijgers ook de dalers van die dag tegen.

8


Uw reis beschrijving Dag tot Dag: Dag 1 : Aankomst in Arusha Vandaag vertrekt u vanuit Amsterdam met een ochtendvlucht naar het Kilimanjaro Airport waar u ’s avonds aankomt. Op het vliegveld wordt u opgewacht door de lokale agent die u en uw reisgezelschap naar het Outpost Hotel brengt waar u uw eerste overnachting heeft. NB: een indruk van uw accommodaties vindt u onderaan dit voorstel. Dag 2: Ontdek Arusha Deze dag kunt u geheel zelf indelen. Gaat u er een rustig ontspannen dag van maken of bezoekt u een aantal hoogtepunten van deze stad. U kunt er ook voor kiezen om deze dag al een tocht te maken naar het nabijgelegen Arusha national park. Hier bezoekt u dan de Ngurdoto krater, de Momella lakes met een rijk dierenleven en maakt u een wandeling aan de voet van de indrukwekkende Mt Meru-vulkaan. Vraagt vrijblijvend naar de mogelijkheden en rate. U overnacht wederom in het Outpost hotel. Arusha Arusha is de hoofdstad van de regio Arusha in het noorden van Tanzania. Het heeft een inwonertal van 271.000. Arusha ligt op het plateau van de Grote Riftvallei aan de voet van de Meruberg, tussen de Serengetivlakte, de Ngorongorokrater, het Manyarameer, de Olduvaikloof en het Kilimanjaro Nationaal Park. Dag 3: Start Kilimanjaro: Mti Mkubwa Camp2250/2790m Vertrek van Arusha rond 7.30 uur naar Londorossi Gate (ongeveer 4 uur) waar de toegangsformaliteiten geregeld worden. Dan heeft u de rit naar de start van de route bij Lemosho (nog een uur om de start te bereiken). Bij aankomst op de startplaats houdt u lunchpauze. Daarna begint de trek door het onbetreden woud geleidelijk omhoog naar de eerste kampeerplaats aan de rand van het plateau. Slechts 3 tot 4 uur lopen. Overnachting in het Forest Camp (Mtee Mkubwa Camp) Dag 4: Shira 1 Camp- 2750/3500m Eenmaal uit het bos neemt u een steil pad door de savanne met hoog gras, heide en vulkanische rotsen bedekt met baardmossen. U stijgt door het golvende heuvellandschap onder het Shira plateau totdat u uiteindelijk de kampeerplaats aan de rand van het plateau bereikt. Een dag van 5 tot 6 uur lopen. U zult genieten van het verbazingwekkende uitzicht op Kibo vanaf het plateau.

9


Dag 5: Shira 2 Camp- 3500/3850m Vandaag verkent u de hele dag het Shira plateau. U trekt in oostelijke richting naar de met sneeuw en ijs bedekte top van Kibo met de optie de oude ingestorte kegel van Shira te bekijken, de oudste van de drie vulkanen van Kilimanjaro. Aankomst in Shira Camp 2 (Fishers Camp). Shira is een van de hoogste plateaus op aarde, gemiddeld 3.800 meter. Looptijd zonder de optionele excursie is ongeveer drie uur. Dag 6: Barranco Hut- 3840/3860m U vertrekt vandaag in Oosterlijke richting vanaf het Shira Plateau, u passeert de top van de Kibo. U gaat nu meer richting het zuiden, Lava Tower. Hier krijgt u de mogelijkheid om prachtige foto’s te maken. Wanneer u verder gaat met de hike bereikt u de Arrow Glacier op een hoogte van 4876 meter. Na deze zware tocht vervolgt u de route naar het kamp Barranco hut. Hier kunt u genieten van een diner en tot rust komen. Dag 7: Karanga Hut- 3860/4200m Na een stevig ontbijt gaat u beginnen aan een hike van ongeveer 3-4 uur. U verlaat het Barranco terrein en gaat beginnen aan een steile beklimming. Tijdens deze hike passeert u de Barranco Wall. Deze dag eindigt bij de Karanga Valley. Overnachting vindtplaats op de campsite Karanga Hut. Dag 8: Barafu camp- 4200/4600m Het wordt geleidelijk kouder en het landschap wordt kaler tijdens deze relatief korte etappe naar Barafu Camp. Barafu Camp is een open en onbeschut gelegen vlakke plek op een bergrug. Het is ons basiskamp van waaruit de toppoging rond middernacht ondernomen wordt. Barafu betekent in het Swahili ‘ijs’ en op deze hoogte voelt het dan ook extreem koud aan. Het uitzicht op de Mawenzi vulkaan maakt een hoop goed.... U eet en drinkt zo veel mogelijk voordat u zich voor een flinke rustpauze in de tent terugtrekt. Dag 9: Mweka camp- 4600/5895m Deze dag begint relatief vroeg en heeft een hiking-tijd van ruim 6 uur. U gaat verder naar de top van de Uhuru op een hoogte van 5985 meter. Bij de start moet u rekening houden met de temperatuur. Bij de start is het vrij koud maar tegen het einde van de dag is de temperatuur een stuk aangenamer. Aangekomen bij Uhuru Peak heeft u het hoogste punt van de Mount Kilimanjaro bereikt. Om uw kamp te bereiken, gaat u weer een stuk dalen. Bij aankomst in het Mweka camp kunt u genieten van uw laatste diner op de Kilimanjaro.

10


Dag 10: Arusha- 3100/1680m Na het ontbijt vertrekt u voor de laatste hiking. Wanneer u de Mweka Gate bereikt staat onze locale partner voor u klaar. U vervolgt uw weg in de 4x4 wagen naar Arusha. In Arusha overnacht u in het Outpost Hotel. Dag 11: Tarangire National Park Na het ontbijt verlaat u Arusha in uw eigen 4x4-jeep met driver-guide. De auto is compleet uitegerust met kampeer-equipment en proviand voor de komende dagen. Met welgevulde lunchpakketten maakt u de eerste game drive door het Tarangire National Park. De dieren komen bij de permanente drinkwaterbron bij elkaar. Dit is de beste plaats in heel Tanzania om grote kuddes olifanten te zien. Het kan zijn dat u 300 olifanten in het vizier krijgt. U overnacht in Tarangire Campsite op basis van volpension. Tarangire National Park Met een oppervlakte van 2600 km2 is dit één van de mooiste beschermde gebieden in noord Tanzania. Hier vindt men de grootste concentratie wilde dieren gedurende het droge seizoen. Het is het enige park in de streek waar men het hele jaar door een grote concentratie olifanten aantreft. Tarangire is bekend om zijn moeraslanden, heuvels en rotspartijen, acaciabossen en vele baobabs. Men vind er zowel oryx, kudu's, leeuwen, cheetahs, generouk, gnoe's en zebra's, en een 550-tal vogelsoorten. Dag 12: Tarangire National Park Vandaag gaat u voor een tweede keer naar Tarangire Nationale Park voor een volle dag game drive. Nogmaals geniet u van al het moois dat dit park te bieden heeft. U overnacht weer op de Tarangire Campsite, op basis van volpension. Dag 13: Ontdek het Manyara National Park Na het ontbijt vertrekt u naar het Manyara National Park. Dit grote Park is beroemd om de grote aantallen olifanten en de geweldige variëteit aan vogelsoorten. Het woud in het Manyara Lake Park is dé plek om de luipaard te ontmoeten terwijl aan de graskust bij het meer de leeuwen jagen. Diner en overnachting op de comfortabele Fig Campsite op basis van volpension. Manyara National Park Manyara Nationaal Park is één van de meest veelzijdige nationale parken in Tanzania, met een beperkte oppervlakte van 325 km2 vindt u een combinatie van het Rift Vallei meer, dichte bossen en steile berghellingen. Manyara werd speciaal gesticht voor de bescherming van de grote kuddes olifanten die deze streek zo beroemd maken, maar de stropers hebben in de periode 11


van 1970 tot 1980 de kudden gedecimeerd. Gelukkig begint de populatie zich nu weer te herstellen tot de oorspronkelijke aantallen. Manyara is een vogelparadijs met meer dan 380 soorten, vooral water- en trekvogels. De bossen zijn de beste plaatsen om luipaarden te zien. Dag 14: Serengeti National Park Vandaag maakt u een rit naar de vlakten van Serengeti. U passeert de Ngorongoro krater en in de middag kom u aan op het camp. Onderweg wordt er tijd vrij gemaakt voor de lunch en gaat u nog een spannende gamedrive tegemoet. Onderweg is er tijd voor een game drive en de lunch. Ook een bezoek aan de indrukwekkende Olduvai kloof staat op het programma. Hier zijn recentelijk de resten gevonden van de ‘vroegste mens’ op aarde. Dit is een droombezoek voor ‘antropologen’.

De komende twee dagen maakt u vanuit dit camp minstens twee safari ritten per dag. Dit is zonder bagage in de auto’s, dus maximaal comfort en zicht. U overnacht in de Seronera Public Camp, in het hartje van de Serengeti. Serengeti National Park Het meest bekende wildreservaat van Tanzania is het 14.763 Km² grote Serengeti National Park. In dit park ziet u hoe Oost-Afrika eruit zag voor de komst van de blanke jagers en de afslachting van dieren. Op de boomloze vlakte, die eindeloos lijkt, leven meer dan een miljoen dieren. De dieren migreren constant, op zoek naar grasland en blijven een prooi voor de roofdieren. Hier leven ongeveer 35 soorten steppedieren zoals het wildebeest en de zebra. De dieren zijn te zien in de spectaculaire dierentrekking waardoor Serengeti bekend is. Het park is één van de beste plekken in Afrika om zowel de leeuw als de cheeta van dichtbij te observeren. De enorme open graslanden in dit park behoren tot de mooiste gebieden voor wilde dieren op dit continent. Aanwezig zijn wanneer de dierentrekking voor uw lodge langs trekt is een onvergetelijke ervaring. Een verrekijker heeft u zeker nodig. Dag 15: Avontuur in het Serengeti park Zonder bagage in de auto’s maakt u twee safari’s. U ontmoet een dozijn aan groot wild zoals gazellen, olifanten, leeuwen en giraffen. Ook de geestige maki’s en prachtige vogels zoals de Abessijnse scharrelaar (Abyssinian roller) vindt u terug in dit park. Overnachting in de Seronera Public Camp.

12


Dag 16: Serengeti park Vandaag trekt u er nogmaals op uit voor een safari in het park. Houd uw fotocamera goed bij de hand! Geniet van alle dieren die u deze dag gaat spotten in dit overweldigende park. Overnachting in de Seronera Public Camp. Dag 17: Vroege gamedrive en op naar de krater U staat om 6.00 uur op voor een vroege game drive in Serengeti, waarna u rond 08.45 uur terug bent voor het uitgebreide ontbijt. Vervolgens staat de rit naar de Ngorongoro kraterrand op het programma. Diner en overnachting in het Simba Public Campsite. Dag 18: naar de Ngorongoro Crater na het ontbijt vertrekt u naar de kraterrand om af te dalen in de mystieke krater. Dit is een bijzondere dag omdat u ‘te gast’ bent in een habitat die bijna op zichzelf staat. Schijnbaar harmonieus leven verschillende soorten vlak naast elkaar, waaronder leeuwen, buffels, hippo’s, hyena’s en de bijna uitgestorven zwarte neushoorn. Na de gamedrive gaat u terug naar Arusha waar u de avond zelf kan inrichten. U overnacht in de Outpost Lodge Ngorongoro Crater De Ngorongoro Conservation Area is de grootste vulkaancaldera op aarde. Er zijn wetenschappers die er vanuit gaan dat de vulkaan, voor de instorting, hoger was dan de Kilimanjaro. Dit is het hoogste punt van Afrika. De 600 meter diepe krater (caldera) heeft een oppervlakte van 260 km2 en is het leefgebied van een permanente bevolking van meer dan 30.000 dieren. Het is één van de weinige plaatsen in Afrika waar u een grote kans hebt alle dieren van de “big five” te zien tijdens een dag- of avondsafari. De “big five” bestaat uit de leeuw, luipaard, buffel, rinoceros en de olifant. Naast de “big five” ziet u hier ook zebra’s, wildebeesten, hyena’s, struisvogels en flamingo’s. Hou in dit park uw camera en verrekijker constant paraat. Dag 19: Stonetown- Zanzibar U wordt opgehaald door onze locale partner en gaat op weg naar het vliegveld van Arusha. Vanaf Arusha airport maakt u een binnenlandse vlucht naar Zanzibar. U wordt daar opgehaald door onze locale partner op Zanzibar en die verzorgt de rit naar het Tembo House Hotel midden in Stone town. \Dag 20: Ontdek Stowntown Vandaag heeft u één hele dag om door te brengen in Stowntown. U kunt genieten aan het zwembad van het Tembo House Hotel maar ook kunt u op ontdekkingstocht gaan in deze stad.

13


Stonetown Stone Town is het oude deel van de hoofdstad Zanzibar op het eiland Zanzibar in Tanzania. De oude stad is gebouwd op een driehoekig schiereiland aan de westelijke zijde van het eiland. De stad bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars en moskeeĂŤn. Het transport vindt alleen plaats per voet, fiets of motorfiets. Auto's kunnen de smalle straten niet in.De architectuur is een combinatie van Arabisch, Perzisch, Indisch en Europees. De Arabische huizen zijn het meest herkenbaar door de grote houten deuren (met houtsnijwerk) en veranda's. Dag 21 t/m 23: ZANZIBAR U vertrekt vandaag naar het Matemwe Beach resort waar u deze drie dagen kunt u genieten en ontspannen op Zanzibar. U verblijft deze dagen in de Matemwe Beach Village. Neem alle tijd van de wereld om te relaxen, zwemmen, snorkelen, duiken of om de verborgen schatten van dit prachtige eiland te ontdekken. Huur vooral een auto en bezoek de bijzondere parken. Zanzibar (evenals de buureilanden Pemba en Mafia) beschikt over snorkel- en duiklocaties die tot de top 10 van de wereld behoren. Op het vaste land biedt dit eiland verschillende, verrassende excursie-opties. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan het specerijen-bos waar u veel kruiden uit onze keuken ‘live’ ziet groeien.

Matemwe Beach Village beschikt over een eigen duikschool, een van de beste van het eiland. Alles wordt gerund door gepassioneerde Australiers die precies de balans hebben gevonden tussen ontspanning en kwaliteit. U heeft de mogelijkheid om te gaan duiken, maar ook snorkelen is een optie. Of in hun eigen woorden: One of the main reasons for coming to Matemwe is for the world class diving at Mnemba atoll. We usually say that there is enough variety on Mnemba for about 4 to 5 days worth of good diving, maybe 8 to 10 dives, although the reef is always ready to spring a surprise or two. Mnemba is a circular reef, with aquarium conditions on the inside and some good wall-diving on the outer. Diving here is a year-round event, with reasonably good conditions to be found on the atoll under almost all weather conditions and visibilities of 20 to 40 metres are the norm. We regularly see turtles and dolphins here and are often lucky enough to see (or even get a tow from) whale sharks and pilot whales. We have a full 5 star IDC PADI dive school at the lodge. We are able to offer the full range of PADI certificate courses, as well as try dives and snorkelling trips for the non-divers and now that we have a swimming pool, we are able to offer the complete course when staying at Matemwe. For PADI openwater courses we are happy to take a referral certificate from those of you who want to do the theory and pool work before you come.

14


Dag 24: De terugreis naar Nederland Na de vier fantastische dagen op Zanzibar wordt u deze dag opgehaald om aan de terugreis te beginnen. Vanaf de luchthaven van Zanzibar vliegt u terug naar Arusha waar u op de international vlucht Kilimanjaro- Amsterdam stapt.

15


Uw accommodaties op bestemming: Arusha- Outpost Hotel

Zanzibar- Tembo House Hotel

16


Zanzibar- Matemwe beach village

17


Services inclusief • •

Transfer Kilimanjaro Airport- Outpost Lodge 2 nachten Outpost Hotel Arusha op basis van logie en ontbijt (2 persoonskamer)

Tijdens Lemosho Kilimanjaro Trekking: • Transfers voor/na de trekking van/naar accommodatie • 7 nachten accommodatie op bovengenoemde campsites op basis van vol pension • 3 maaltijden per dag tijdens beklimming(ontbijt, lunch en diner) • Voedzame snacks voor onderweg • Accommodatie in tenten en kampeeruitrusting voor de beklimming, tenten voor beklimmers, alle benodigde camping en cooking equipment. • Alle Kilimanjaro park entree fees (inclusief government taxes, park entry fees, camping fees, Rescue hees en crews park fees) • Service van een professionele en ervaren berg-gids, bekwame kok en dragers • 1 liter drinkwater per dag per persoon • 4x4 tranfers voor aanvang en na afloop van de trekking • EHBO- materiaal • 1 nacht Outpost Hotel Arusha op basis van logie en ontbijt (2 persoonskamer) Tijdens Noordelijke safari: • Accommodaties op genoemde campsites op basis van vol pension • 3 maaltijden per dag (ontbijt, lunch en diner) • Engelstalige driver/guide • Prive 4x4 Defender/ Land Cruiser (met opendak) met bestuurder • Alle park en camping fees • Alle wild safaris zoals beschreven in het programma • EHBO- materiaal • 1 liter drinkwater per dag per persoon • Alle local en ecotaxes • 1 nacht Outpost Hotel Arusha op basis van logie en ontbijt (2 persoonskamer) • Transfer Outpost Hotel naar Arusha Airport Tijdens overnachting op Zanzibar: • Binnenlandse vlucht Arusha- Zanzibar • Transfer Zanzibar Airport naar Tembo House Hotel, Stonetown • 2 nachten Tembo House Hotel op basis van logie en ontbijt (2 persoonskamer) • Transfer naar Matemwe Beach Village • 3 nachten Matemwe Beach Village op basis van logie en ontbijt (2 persoonskamer) • Transfer Matemwe Beach Village naar Zanzibar Airport • Binnenlandse vlucht Zanzibar- Arusha

Services exclusief

• • • • • • •

Internationale vluchten, toeslagen, taxen en boekingsfees Visa Vaccinaties en andere gezondheidsmaatregelen Persoonlijke uitgaven Fooien Reis- en annuleringsverzekering (Let op: ga goed verzekerd op reis! Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zie onderaan dit programma voor meer informatie); Andere persoonlijke trekuitrusting

18


Dagelijks Kilimanjaro menu: Tijdens de trekking moet u rekening houden met het voedsel dat gegeten wordt. Na ongeveer 4000m kan het zijn dat uw eetlust minder wordt. Het is dan belangrijk dat u kiest voor koolhydraat-rijk, licht eten zoals: brood, cornflakes en rijst ook bananen en citrusvruchten worden aangeraden. Afgeraden voedsel en andere producten zijn, vetrijk eten, alcohol en tabak. Om een idee te geven van het eten onderweg, vindt u hier een opsomming van de mogelijke ingredienten van de verschillende maaltijden. HET MENU Het ontbijt: Eten: Cornflakes/Havermoutpap Eieren Brood (eventueel getoasted) Pannekoeken Salami Worstjes Boter Diverse soorten jam Honing

Drinken: Fruitsapjes Thee Koffie Chocolademelk

De tussendoortjes/snacks: Pinda’s Chips Popcorn Diverse soorten koekjes De lunch: Eten: Drinken: Plakjes wortel Fruitsapjes Plakjes komkommer Thee Plakjes avocado Koffie Gekookte eieren Chocolademelk Vegatarische/vlees koteletten Sandwiches Diverse soorten beleg: eieren, kaas, tomaat, tonijn, vlees, pindakaas Diverse soorten fruit Dinner: Eten: Diverse soorten soep: o. a. champignon, asperge, kip, tomaat, groenten Brood Gemengde salade Rijst Pasta Aardappels Kip Vlees Gemixede groenten (courgette, wortels, bonen, kool

19

Drinken: Chocolade melk Thee Koffie Milk


Bagage en annuleringsverzekering Het zal geen verrassing voor u zijn dat een avontuurlijke reis niet zonder risico is. Een ongeluk of pech zit immers in een klein hoekje. Het is daarom verplicht om een reis- en ziektekostenverzekering afgesloten te hebben. Vaak denken klanten dat de algemene Ziektekostenverzekering voldoende dekking geeft tijdens reizen in het buitenland. Dat is helaas een misverstand. Deze dekking is minimaal, biedt geen hulpverlening, geen medicijnen of vervoerskosten. Door onze samenwerking met Unigarant (van de ANWB) kunt u de reisverzekering eenvoudig en tegen gunstige voorwaarden bij ons afsluiten. Daartoe zijn er twee ‘smaken’: -kortlopend: puur voor de duur van de reis -langlopend: het hele jaar rond verzekerd over de gehele wereld. Deze is dus ook handig voor alle overige trips, vakanties en reizen in het komende jaar. In het geval van nood staat met deze verzekeringen de degelijke ANWB-Alarmcentrale dag en nacht voor u klaar. Groot voordeel bijvoorbeeld is dat deze u in het Nederlands te woord staat. Laat ons gerust weten welke vragen u heeft en welke verzekeringen we voor u kunnen afsluiten. Aarzel niet om contact op te nemen in geval van vragen.

GOMAGMA Avontuurlijke Reizen Baarsjesweg 310 1058AH, AMSTERDAM The Netherlands Tel.: +31-(0)20-620.6488 Fax: +31-(0)84-221.3295 Mobile:+31-(0)6-42215932 Skype: gomagma Mail: info@gomagma.nl Web : www.gomagma.nl KvK-Amsterdam: 34.22.73.02 ABN-AMRO banknr: 49.82.61.662 IBAN: NL41ABNA0498261662

20

Tanzania: Honeymoon avontuur  
Tanzania: Honeymoon avontuur  

Tanzania, honeymoon

Advertisement