Page 1

NL

VIND DE SLEUTELS TOT JE SWING

14

SPEEL SLIMMER MET KI

35

GOLFMODE

46

EXCLUSIEF:

BUBBA WATSON »Voor mij ging het om trots. Ik moest en zou winnen. Ik en niemand anders.«

winnaar

VAN DIT VOOR JA AR

GUN JEZELF DE JUISTE CLUBS, KLEDING EN ACCESSOIRES


A


ONZE MERKEN

40

16

46 12

INHOUD S E I Z O E N S STA R T 0 6 G O LF N I E U W S 0 8 G O LF STO R E C U STO M F I T T I N G 12 C LU B S 16 J U N IOR 30 B A LLE N 32 N I E UW E T E C H N I E K 35 TAS S E N & TR O LLE YS 3 6 I N T E R V I E W : B U B B A WATS O N 40 M O D E 4 6 S C H O E N E N & H A N D S C H O E N E N 54 G O LF STO R E - S H O P S 60

56 Golfstore Group ek. för., Postbus 508, S-235 25 Vellinge. Telefoon +46 40-42 95 00. Verant­woordelijk uitgever: Lars Thonning. Tekst: Tommy Jeppsson, Jesper Aspegren, Michael Broström. Productie: Golfstore Marketing/Final Content. Foto: Mickael Tannus. Druk: Quad/Graphics Europe Sp. z o. o. in Poland. De vermelde prijzen in euro (€) zijn richtprijzen en tijdelijk geldig. Onder voorbehoud van prijsverhogingen, verhoging van het BTW-tarief, devaluatie en dergelijke. In het assortiment kunnen lokale verschillen voorkomen, maar de meeste producten worden binnen enkele dagen geleverd. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele drukfouten. Actuele informatie en het laatste nieuws vindt u op onze website: www.golfstorenederland.nl

3


Barsebäck GCC. Foto: Mickael Tannus.

4


WELKOM

EEN WANDELING IN DE ZON alle lange reizen beginnen met een eerste stap. wie 50 golfrondes in een seizoen speelt, legt ongeveer 350 km af. zo lang is de wandeling die we voor ons hebben nu de lentezon de natuur weer tot leven wekt. weldra zetten we weer de eerste stap.

P

.G. Wodehouse schreef dromerig over de eerste ronde van het jaar en de ongerepte fairways in het vroege voorjaar: “... nog niet beschadigd door honderden mislukte ijzerslagen.” Wodehouse was een instabiele 18-handicapper die beter dan wie dan ook kon beschrijven hoe mid-handicappers zich een weg door de rough baanden. Aan zijn dochter Leonora vertelde hij: “Ik speel fantastisch golf. Ik mis zelden de bal.” Feit is dat de eerste ronde van het jaar meestal goed gaat, althans naar omstandigheden. Door de ongewone combinatie van lage verwachtingen, puur plezier en afwezigheid van druk kun je nog lekker ontspannen spelen. Maar de uitdagingen jagen ons achterna, en zoals T.S. Eliot, een andere literaire grootheid, ooit schreef: “Een van de dingen die de westerse beschaving zal nalaten, zijn duizenden zoekgeraakte golfballen.” Als je vindt dat ook jij zo iemand bent die de voorspelling van Eliot waarmaakt, ben je altijd welkom in onze winkels voor nieuwe ballen. Maar we kunnen je ook helpen om niet meer zo veel ballen zoek te maken. Dan zorgen we dat je clubs krijgt die beter bij jouw swing passen (lees meer op pag. 12), of je volgt les bij ons om je techniek te verbeteren. In dit magazine presenteren we nieuwe artikelen voor het komende jaar. In veel van deze artikelen zitten nieuwe technolo-

gieën die het eenvoudiger en ook veel leuker maken om te golfen. Kom even langs in onze winkel, dan geven we tekst en uitleg bij deze technische hoogstandjes. Een bijzonder goede investering is om je clubs aan je swing te laten aanpassen. Wij zijn experts op dat gebied! Ook heel geavanceerd zijn moderne golfschoenen en golfkleren. Functionaliteit is het kernwoord, al zien ze er ook heel mooi uit. Ze beschermen niet alleen tegen zon, wind en regen, maar zijn vaak ook temperatuur- en vochtregulerend, waardoor je je kunt concentreren op wat belangrijk is: de bal ver en recht slaan! Dan is de wandeling op de baan meteen ook wat korter. Golfstore is gevestigd in zes landen en bestaat uit 184 pro’s. Ze zijn allemaal, zonder uitzondering, grondig opgeleid en beschikken over gedegen vakkennis. Onze pro’s helpen je niet alleen om clubs, schoenen en ballen te kiezen, Ze weten ook alles over de perfecte swing. Boek een les, dan krijg je een goede basis voor het komende seizoen. En vergeet niet, golf is een buitensport! Vandaar dus dat wij onze tests onder de blote hemel uitvoeren. In opdracht van 184 geëngageerde Golfstore-pro’s in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen.

»Door de ongewone combinatie van lage verwachtingen, puur plezier en afwezigheid van druk kun je nog lekker ontspannen spelen.«

LARS THONNING CEO, GOLFSTORE

5


WEES VOORBEREID

Een nieuw seizoen goed beginnen betekent voor de meesten een goede score halen in goed gezelschap, met goede slagen en veel vrolijkheid. Maar het loopt niet altijd zoals we zouden willen. Mocht je net iets te veel slagen scoren en je net iets meer van je gezelschap hebben verwacht, dan kunnen in ieder geval het weer, de temperatuur en de golfbaan nog best meevallen. Een droge, goed verzorgde baan onder een stralende zon en blauwe hemel maakt veel goed. Verder dragen onze winkels hun steentje bij om je een spetterende seizoensstart te bezorgen. We hebben enkele spullen geselecteerd die deze zomer ongetwijfeld van pas zullen komen – en ze gaan voor weggeefprijzen de deur uit. Kom gerust langs, voor of na je ronde!

60,- korting op de Rovic RV1C by Clicgear Innovatieve, lichtrijdende driewiels trolley met brede wielbasis en veel accessoires.

169,-

(Normale prijs 229,-)

50,- korting op de Titleist Lightweight Club 14 Cart Lichte maar sterke trolleytas met 14-delige opening en acht naar voren gerichte vakken. 2,4 kg.

159,-

(Normale prijs 209,-)

Wilson Staff DX 2 Soft/DX 2 Soft Womens – 3 dozijn halen, 2 dozijn betalen De nieuwe DX2 Soft is zachter, slijtvaster en geeft meer lengte met een hogere uitgangshoek.

50,-

(Normale prijs 75,-) De aanbiedingen zijn geldig tijdens de seizoensstart van de desbetreffende Golfstore-winkel en zolang de voorraad strekt. Plaatselijk kunnen lagere prijzen en varianties in het assortiment voorkomen. Hier ziet u wanneer uw Golfstore-winkel zijn seizoensstart houdt - www.golfstorenederland.nl

6


Gegarandeerd Lage Prijs. ALS EEN VAN GROOTSTE golfwinkelketens van Europa kunnen wij tegen gunstige tarieven inkopen, wat zich in lage prijzen voor de klant vertaalt. Wij zijn trots op onze “Gegarandeerd Lage Prijs� garantie: Wanneer u binnen 14 dagen na een aankoop in een Golfstore-shop hetzelfde product voor een lagere prijs in een lokale winkel vindt (geen internet), betalen wij het verschil terug. Voorwaarde is dat het product dezelfde specficaties heeft en tegen dezelfde voorwaarden verkocht wordt. Vergeet het betalingsbewijs niet.


GOLFNIEUWS

GOLFSTORE WORDT 45

Golfstore kreeg zijn huidige naam pas in 1983, maar tien jaar eerder al werd de Progroep opgericht die zich kenmerkte door een nieuw soort prijsstelling en gezamenlijke marktactiviteiten. Daar had iedereen baat bij, in het bijzonder de consument. Sindsdien is er veel gebeurd: Toen onze eerste winkels open gingen, waren Slazenger, Wilson en MacGregor de grote merken. De klassieke Tommy Armour Silver Scot was nog niet ontworpen en TaylorMade bestond nog niet als merk. Bij de ballen was Spalding een bekende naam. Inmiddels zijn er 217 Golfstore-winkels in zes landen – elk met een assortiment dat zorgvuldig door bekwame Golf­ store-pro’s is samengesteld.

Foto: PEN Shop Concept AB

8

Golfnieuws

GOED ZIEN Het is geen toeval dat je op de tour veel pro’s met een bril ziet. Een Oakley zonnebril met Prizm-techniek is als zonnebescherming voor je ogen. Hij houdt gevaarlijke straling tegen en voorkomt vermoeide ogen. Maar hij helpt je ook om beter te spelen, want je hebt een beter beeld van de baan. De Oakley Prizm-techniek filtert kleuren, waardoor je afstanden beter kunt inschatten. Bovendien tekent de textuur van het gras zich scherper af, zodat je ziet of je putt links of rechts valt.

ALLES IN ÉÉN: POPULAIRE CLUBS IN ÉÉN PAKKET De traditionele set is niet meer wat die geweest is, daar is Wilson D350 een duidelijk voorbeeld van. D350 is een hybride set – een combinatie van hybriden en ijzers. Met onze assortimentsdeskundigen hebben we een set clubs samengesteld waar we sterk in geloven en die we kant en klaar voor een speciale prijs (599,-) verkopen. Dit pakket is de perfecte keuze voor spelers die snel en eenvoudig willen beginnen met clubs waarmee het makkelijk en leuk is om te spelen. De ijzers en de hybride maken gebruik van de Wilson Speed Sole Technology, waarbij het slagvlak even dun is als de voorkant (leading edge) en de zool. Daardoor veert het slagvlak mee, wat een hogere balsnelheid geeft, waar je de bal ook slaat. Deze techniek werkt uitstekend – de clubs spelen zeer makkelijk en de bal vliegt hoog en ver. Alle sets bevatten vijf ijzers (7–SW), een hybride (5), een Pro Staff HDX putter en een Quiver standbag.


DEZELFDE LENGTE IJzersets waarbij alle clubs even lang zijn, vinden steeds meer ingang. Bryson DeChambeau baande de weg voor Cobra One Length en in Zweden heeft Zynk een set volgens hetzelfde principe ontworpen. Velen zeggen dat ze daarmee makkelijker spelen, want je gebruikt met elke club dezelfde stance en swing. Je hoeft de golfbal nooit te verplaatsen vanwege de lengte van de club die je neemt. Dit is goed voor alle spelers, maar in het bijzonder voor hoge-handicappers.

LAGE PRIJZEN – DAAR STAAN WIJ GARANT VOOR Goedkoper dan bij Golfstore kun je niet terecht. Als je een artikel dat je bij ons hebt gekocht, binnen 14 dagen elders voor een lagere prijs vindt, krijg je van ons het verschil terug. Dit geldt voor artikelen in dezelfde of een aangrenzende gemeente en niet online. Voorwaarde is natuurlijk dat het andere artikel dezelfde specificaties heeft als het artikel dat je bij ons hebt gekocht. Wij denken niet dat het zal voorkomen, maar stel... – kom dan gewoon naar de winkel met het betalingsbewijs.

FLITSENDE DRIVER VAN CALLAWAY De nieuwe Callaway Jailbreak­ technologie heeft de markt stormenderhand ingenomen. Ook dit jaar lanceert Callaway verschillende interessante clubs, bi­j­ voorbeeld de XR Speed. Deze club is ontworpen om je een hogere swingsnelheid te geven, en dus een hogere balsnelheid en meer lengte. Niet alleen het aerodynamische Speed Step-clubhoofd geeft de club meer snelheid mee. Met zijn slimme vormgeving vermindert de Speed Step de luchtweerstand. De lucht stroomt langs het clubhoofd. Daardoor neemt de snelheid tijdens de swing toe. Maar de lange slagen zijn ook te danken aan het lichte slagvlak dat een trampoline-effect geeft, ook als je de bal niet in de sweetspot raakt.

GEDRAAIDE DRIVER Rechte slagen zijn het kenmerk van de nieuwe TaylorMade drivers, M3 en M4. Het is moeilijk met het blote oog te zien, maar het nieuwe slagvlak Twist Face is ‘gedraaid’, waardoor slagen op de teen meer loft en een hogere spin geven, terwijl slagen op de hiel een lage loft en minder spin opleveren. Dit gedraaide niet-symmetrische slagvlak compenseert de gevolgen van de gebruikelijkste missers – hoge slagen op de teen (hook) en lage slagen op de hiel (slice). De nieuwe Hammerhead-constructie geeft een sterk verend slagvlak dat niet alleen rechte maar ook lange slagen garandeert.

»Hij raakte snel afgeleid op de baan. Hij kon een korte putt missen door het oorverdovende geruis van een opfladderende vlinder op een wei verderop.« P.G. Wodehouse

Golfnieuws

9


A


A


GOLFSTORE CUSTOM FITTING LESSON™

CLUBS ALLEEN GEMAAKT VOOR JOU voordat je nieuwe schoenen koopt, pas je ze om te weten of ze lekker zitten. Stel je voor dat je dat ook zou doen als je nieuwe golfclubs koopt.

V

Denk jij dat het materiaal er niet toe doet, “omdat je impact toch oor een golftrainer is duidelijkheid een belangrijke zo onregelmatig is”? Als man moet je dan maar eens proberen een eigenschap. En over custom fitting kunnen we niet ronde met een juniorset voor meisjes te spelen. Als vrouw kun je duidelijker zijn: “Je zult nooit golf spelen op de top van proberen met de clubs van Henrik Stenson te spelen. Je zou de je kunnen als je niet met clubs speelt die geoptimalibal niet van de grond krijgen. seerd zijn voor je eigen fysiek.” Het punt is: materiaal doet er wel toe, in het bijzonder voor een Je kunt een hele baan spelen met een setje standaardclubs die je amateur. Velen denken dat het er bij custom fitting om gaat zo lang in een warenhuis koopt, zelfs met een behoorlijke score. Maar met mogelijke slagen met je driver te slaan. Dat is tot op zekere hoogte op maat gemaakte clubs had je vrijwel zeker nog beter gespeeld. waar. Het houdt ook in dat je de correcte afstand Bij individuele sporten kopen de wereldtoptussen je houten en hybriden zoekt en bepaalt pers toch ook geen rackets e.d. in het dichtstwat je langste ijzer moet zijn, hoeveel graden de bijzijnde warenhuis? Zij doen een beroep op hoek van je wedges moet zijn en hoe dik de grips speciaal opgeleide vakmensen. “Dat mag zo moeten zijn. En dat je de juiste bounce, lie, shaftzijn,” zul je misschien zeggen, “maar ik ben lengte, flex en zoolbreedte kiest. geen profspeler. Voor mij maakt het niet uit Op basis van clubsnelheid zou een mannewaar ik mee speel. Mijn swing is ongelijk en lijke amateur de bal even ver moeten slaan als mijn impact onregelmatig.” Dat zeg jij. Reden een deelneemster aan de Amerikaanse damete meer om met zo goed mogelijk materiaal te stour. Maar zo werkt het niet. Het verschil is spelen, zeg ik. gemiddeld bijna 20 meter in het voordeel van de Henrik Stenson zou waarschijnlijk een dames. wedstrijd van jou winnen, al speelde hij met de Hoe komt dat? junior­set van een 12-jarig meisje. Anderzijds zou De dames van de LPGA slagen er bijzonder hij met zulke clubs niet The Open winnen. Hij goed in om alle waarden te optimaliseren. Zo zou zich niet eens hebben gekwalificeerd. Maar Jeroen van der Weide halen ze elke centimeter uit hun clubsnelheid en jij zou kansloos zijn als je hem in wedstrijd ontGolfstore-Pro bereiken ze een maximale carry. moette. Goede spelers zijn in staat hun techniek Golfbaan WaterlandDit is een duidelijk voorbeeld van wat custom aan te passen aan de clubs waarmee ze spelen, Amsterdam, Nederland fitting in de praktijk betekent. zwakkere spelers niet. 12

Golfstore Custom Fitting Lesson™


»Als pro weet ik dat je swingtechniek bepaalt welke clubs je nodig hebt.«

Golfstore Custom Fitting Lesson™

13


»We moeten erop wijzen dat een test buitenshuis moet gebeuren, waar je de bal kunt zien vliegen en waar je kunt swingen zonder dat vier muren je swing en je balvlucht hinderen. Sommigen vinden dat je zo’n test wel degelijk binnenshuis kunt doen, maar dat is te zot voor woorden – golfen doe je buiten!« Golfstore Custom fitting Lesson™ is een proces dat resultaat geeft, zowel op korte als op lange termijn. Het is ook vrij ingewikkeld en daarom is het sterk aan te bevelen dat je naar een Golfstore-Pro gaat om aangepaste clubs te kiezen. Golfclubs hebben alleen al de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Veel van deze nieuwe technologieën kunnen je echt helpen om rechter en verder te slaan. Maar je hebt er alleen iets aan als je clubs aan je speltechniek aangepast zijn. Anders is het risico groot dat je het ingebouwde potentieel van de clubs niet volledig benut. Om clubs op maat te maken is kennis vereist. Als pro weet ik dat je swingtechniek bepaalt welke clubs je nodig hebt. Maar het kan ook andersom gaan: De clubs die je hebt, beïnvloeden je manier van swingen. Deze symbiose is belangrijk. We moeten erop wijzen dat een test buitenshuis moet gebeuren, waar je de bal kunt zien vliegen en waar je kunt swingen zonder dat vier muren je swing en je balvlucht hinderen. Sommigen vinden dat je zo’n test wel degelijk binnenshuis kunt doen, maar dat is te zot voor woorden – golfen doe je buiten! We spelen in de zon, maar ook bij regen, mist en wind. De computer maakt een analyse van je swing, maar het gevoel voor de slag krijg je alleen als je de bal ziet vliegen. Een Trackman kan de snelheid, het spingetal en de uitgangshoek uitrekenen. Maar die vervangt niet de vlucht van de bal door de lucht. Je swingt namelijk anders wanneer je de bal ziet vliegen. Een getraind oog is net zo belangrijk als zulke machines. De pro die je helpt, vindt misschien een bepaalde balvlucht goed, maar als jijzelf vindt dat die te laag is, ga je compenseren om de bal de lucht in te helpen. Het be­­ ïnvloedt je techniek. Als de test binnenshuis gebeurt, merk je dit pas als je je clubs meeneemt op de baan. Dan is het te laat. Vandaar dus: Doe de test in de beste omstandigheden bij je Golfstore-Pro. 14

Golfstore Custom Fitting Lesson™

DE SLEUTELS TOT JE

SWING Alle Golfstore-Pro’s maken tegenwoordig gebruik van Trackman of Flightscope bij een custom fitting. Een dopplerradar meet je swing tot in de kleinste details. Uit dit statistische materiaal kun je aflezen hoe verschillende clubcombinaties werken. Hier volgen enkele sleutelfactoren die de basis vormen voor je custom fitting. SPINGETAL De spinsnelheid geeft aan hoeveel de golfbal roteert wanneer je hem hebt geslagen. De spin die de bal bij de impact meekrijgt, beïnvloedt de hoogte en lengte van de slag. Daarom wil je het liefst een lage spin, zeker bij winderig weer. Een hoge spin kun je het best vermijden als je met lange clubs slaat, met name tegen de wind in. Meer loft geeft meer spin. LAUNCH ANGLE De hoek die de bal heeft wanneer hij bij de impact wordt

gelan­ceerd, ten opzichte van de grond. De launch angle worden beïnvloed door de (dynamische) loft, de clubsnelheid en de bal­ snelheid en heeft zelf grote invloed op de lengte en hoogte van de slag. CARRY De afstand die de bal in de lucht aflegt. Deze waarde is belangrijk voor spelers die hun slagen willen plannen, want deze geeft aan hoever elke club slaat. De balsnelheid, de launch angle en het spingetal beïnvloeden de carry van de bal. BALSNELHEID De snelheid waarmee de bal onmiddellijk na de impact wegvliegt. De balsnelheid wordt beïnvloed door de clubsnelheid en de plek waar het clubhoofd de bal raakt. Een slag in de sweetspot geeft een hogere snelheid. Als je de bal te steil of te vlak raakt, beïnvloedt dit de balsnelheid negatief. Als de


balsnelheid bij je driver met 1 mph (mile per hour) toeneemt, win je twee meter lengte. CLUBSNELHEID De snelheid van de club op het moment dat je de bal raakt, beïnvloedt de lengte van de slag. Deze snelheid wordt net vóór de impact gemeten. De bedoeling is om de energie van de clubsnelheid op de bal over te dragen. Een normale clubsnelheid ligt op ongeveer 95 mph. DYNAMISCHE LOFT De loft die de club heeft op het moment dat hij de bal raakt. Dynamische loft is niet de gewone loft van de club, maar wordt beïnvloed door de aanvalshoek, de shaft flex, het type blad (open of gesloten) en de manier waarop de polsen van de golfer de slag laten gaan. Als je bij de impact te veel dynamische loft hebt, vliegt de bal te hoog waardoor hij lengte verliest. Bij te weinig dynamische loft krijg je te lage slagen. A ANVALSHOEK De richting van het clubblad bij de impact: is het blad omlaag

of omhoog gericht? Als je de bal over de grond speelt, moet de aanvalshoek negatief zijn. Dan raak je de bal voordat je de grond raakt. Om ver te slaan met je driver moet je de bal in een opwaarts beweging raken – oftewel een positieve aanvalshoek. CLUB PATH Het club path geeft de richting van de club aan bij het raken van de bal. Instructeurs spreken van ‘in-to-out’ en ‘out-to-in’. Een positieve waarde geeft aan dat de club zich rechts van het doel beweegt (in-to-out). Een negatieve waarde betekent dat de club zich links van het doel beweegt (out-to-in). Om een rechte bal te slaan, moet deze waarde nul zijn. BLADHOEK Deze hoek geeft aan hoe het blad gericht is wanneer je de bal raakt. Men spreekt van een open of gesloten blad. Een positieve waarde geeft een open clubblad aan. Dat wijst bij de impact dus naar rechts ten opzichte van het doel. De bal start in de richting die het blad heeft bij de impact.

Golfstore Custom Fitting Lesson™

15


SLA ER LEKKER OP LOS Wanneer je aan het eind van dit seizoen even terugblikt, zul je vast sommige slagen met je driver nog goed voor de geest kunnen halen. Het is een club die diepe indruk kan maken. Een goed geslagen drive kan een herinnering voor het leven zijn, voor jou, maar ook voor je tegenstander. Een lange, rechte drive is een psychologisch wapen bij een wedstrijd of toernooi (al is het statistisch gezien rond de greens dat je de meeste slagen wint). De moderne driver is een technisch wonder. Bij veel modellen kun je de balvlucht, de loft en het zwaartepunt regelen. Als je eenmaal de ideale combinatie hebt gevonden – met de juist shaft – merk je gegarandeerd het verschil. Dit jaar zijn er extra interessante nieuwigheden. Alle merken komen met technologieën die op hetzelfde streven inspelen: de bal verder en rechter slaan. De grootste kans om een goede driver te vinden heb je als je samen met je pro een test doet. Kom langs en sla er lekker op los om je eigen favoriet te vinden.

WIL JE MEER ZIEN?

216 J E V I N DT

C LU B S B I J G O LFSTO R E ­ N E D E R L AN D . N L

Callaway Rogue Driver Stabieler clubhoofd en hogere balsnelheid dankzij vernieuwde Jailbreak Technology 549,- graphite shaft (H+D) TaylorMade M4 Driver Twist Face, Hammerhead en Geocoustic bieden grote precisie en heel veel lengte 449,- graphite shaft (H+D)

16

Drivers Kapitel | Avdelning


Lee Chapman Golfstore-Pro G&CC Winterswijk Nederland

PRO-TIP: ZO VIND JE DE JUISTE DRIVER Er zijn heel wat para­ meters waar je op moet letten als je een driver zoekt: Balsnelheid, uitgangshoek en spin­ ge­tal zijn belangrijk. Voor optimale waarden heb je een driver nodig van de juiste lengte, met de juiste loft en een passende ‘face angle’. Heb je last van slice, dan heb je een driver met gesloten hoofd nodig. Elke graad die het hoofd meer gesloten is, levert 5 meter minder afwijking op (bij slagen van 200 meter). Een ervaren pro kan je wegwijs maken. Ping G400 Max Driver Zeer makkelijke driver met bijzonder grote torsieweerstand 469,- graphite shaft (H) Titleist 917 D2 Driver Extra lengte, zeer vergevingsgezinde eigenschappen en veel afstelmogelijkheden 449,- graphite shaft (H) Cobra King F8 Driver Elektronisch aangesloten driver die lengte, vergevingsgezindheid en grote afstelmogelijkheden biedt 429,- graphite shaft (H+D)

Kapitel | Avdelning Drivers

17


A


Callaway XR Speed FW Makkelijk speelbare fairwayclub met heel veel lengte 279,- graphite shaft (H+D)

PRO-TIP: EEN NUTTIGE CLUB

TaylorMade M4 FW Maximale lengte en vergevingsgezindheid dankzij een hogere uitgangshoek en een grotere sweetspot 279,- graphite shaft (H+D) Titleist 917 F2 FW Langere, rechtere slagen en diverse afstelmogelijkheden 299,- graphite shaft (H) Ping G Le FW Ping G Le biedt technische inno­ vatie en een laag swinggewicht dat rechte, lange slagen levert 225,- graphite shaft (D) Cobra F-Max FW De lichtste en meest speelbare Cobra-clubs voor spelers met een lage swingsnelheid 199,- graphite shaft (H+D)

Adrian Morley Golfstore-Pro Goyer G&CC, Hilversumsche GC, Nederland

Een fairwaywood sla je vanaf de fairway, zoals de naam al zegt. Het kan ook een goed hulpmiddel zijn om naar de fairway te komen. Henrik Stenson is daarvan het levende bewijs. Bij slechts 33% van de afslagen op par 4 en par 5 holes nam hij een driver. Bij de rest gebruikte hij een fairwaywood. Stenson offert enkele meters op om de bal vanaf het kortgemaaide deel van de baan te kunnen slaan. Zo slaat hij approach shots vanuit betere posities en heeft hij meer controle als hij de green moet raken. Met zijn spoon (oude benaming voor fairway hout nr. 2) raakt Stenson 72% van de fairways, met de driver slechts 55%. Hij raakt er ook greens mee – vanaf de fairway! Een fairwaywood heeft verschillende toepassingsmogelijkheden. Maar welke moet je kiezen? Kom langs voor een gamefitting, dan zorgen we ervoor dat je clubs voor alle afstanden in je tas hebt.

Kapitel Fairwaywoods | Avdelning

19


A


PRO-TIP: 3 WEETJES OVER HYB­RIDEN Waarom is de hybride zo populair? Dankzij zijn zool is hij makkelijk speelbaar. De club glijdt licht door het gras en is daarom ook een goede keuze voor slagen vanaf de rough. Hybride of traditionele fairwaywood? Probeer het zelf uit! Heb je een vegende swing, dan verkies je wellicht de woods. Als je steil op de bal swingt, is een hybride beter. De shaft van een hybride is korter dan die van een fairwaywood. Dat geeft je meer controle: de bal landt vaker op (of dichter bij) de green.

Een hybride heeft een lager zwaartepunt en lanceert de bal steiler dan lange ijzers. Sommigen verkiezen ook een hybride boven een fairwaywood.

Martin Wedema Golfstore-Pro Leeuwarder GC De Groene Ster, Nederland

Hoe moet ik een hybride slaan? Veel spelers maken de fout dat de bal te ver naar voren ligt in hun stance. Sla de bal als een gewone ijzerslag: Een goede swing met een hybride is ietwat steil en de bal moet midden in de stance liggen.

Callaway Rogue Hybrid Makkelijke hybride met consistent hoge balsnelheid en grote torsieweerstand 269,- graphite shaft (H+D)

Ping G400 Hybrid Lengte en precisie dankzij een nieuw slagvlak van maraging steel 240,- graphite shaft (H)

Titleist 818 H1 Hybrid De langste en meest vergevingsgezinde Titleist-hybriden ooit 299,- graphite shaft (H+D)

TaylorMade M4 Hybrid Heel makkelijke hybride met vertrouwenwekkende vorm 229,- graphite shaft (H+D)

Cobra King F8 Hybrid Elektronisch aangesloten en makkelijk speelbare hybride met Baffler-technologie en hoge balvlucht 219,- graphite shaft (H+D)

21


Gesmeed of gegoten? Mooi of functioneel? Met je nieuwe ijzers ga je jarenlang spelen. Kies dus je set met zorg uit. Neem enkele favorieten mee naar de les of de range. Al na enkele slagen weet je pro welke ijzers bij jouw spel en swing passen. De ijzers zijn de laatste jaren enorme ontwikkeld. Nieuw dit jaar zijn diverse modellen met een combinatie van eigenschappen waardoor ze licht zijn om mee te slaan en de

Nieuw in de familie: Titleist AP3 718 heeft een slagvlak zonder ‘achterste steun’, waardoor hij bij de impact doorveert als een springplank.

Paul Bright Golfstore-Pro GC Landgoed Bergvliet Nederland

IJZERSETS

PRO-TIP: DE HEETSTE IJZERS VAN HET JAAR

slagvlakken een hoog trampoline effect hebben. Neem gerust een extra les na je aankoop, dan maak je een goede start met je gloednieuwe ijzerset. Want met nieuwe ijzers in je tas heb je geen uitvluchten meer.

22

IJzersets

2. Callaway Rogue Ultralicht ijzer waarmee spelers met een lage swingsnelheid tot langere carry en meer lengte komen 1.026,- 6 ijzers, graphite shaft (D) 3. Titleist AP1 718 Een zeer vergevingsgezind ijzer met de gewilde klassieke Titleist-vormgeving 899,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 999,- 6 ijzers, graphite shaft (H+D) 4. Ping G400 Betere controle, meer lengte en fijnere gevoeligheid 816,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 888,- 6 ijzers, graphite shaft (H) 5. Ping G700 Een holle constructie biedt lengte en vergevingsgezindheid in een aantrekkelijke vormgeving 1.110,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 1.194,- 6 ijzers, graphite shaft (H) 6. Ping G Le Ping G Le is voorzien van innovatieve techiek die je helpt om ver en recht te slaan 792,- 6 ijzers, graphite shaft (D) 7. TaylorMade M3 M3 is een afstandsclub vol geavanceerde techniek in een elegante en compacte vorm 899,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 1.071,- 6 ijzers, graphite shaft (H) 8. TaylorMade M4 Afstandsclub vol geavanceerde techniek voor uitstekende consistentie, lengte en precisie 770,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 856,- 6 ijzers, graphite shaft (H+D) 9. TaylorMade Kalea Speelbaarheid en lengte, speciaal ontworpen voor dames 749,- 6 ijzers, graphite shaft (D) 10. Cobra King F8 Elektronisch aangesloten ijzerset met progressief design, hoge balsnelheid en zeer vergevingsgezinde eigenschappen 770,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 855,- 6 ijzers, graphite shaft (H+D)

Gloeiend heet: Callaway Rogue is voorzien van Jailbreak-technologie die de bal een hoge snelheid geeft, maar is ook vergevingsgezind dankzij de gewichtsverdeling.

Titleist AP3 718 De AP3 718 is het langste en meest gewilde tourgeïnspireerde ijzer dat Titleist ooit heeft ontwikkeld 1.109,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 1.194,- 6 ijzers, graphite shaft (H)

1. Callaway Epic De meest geavanceerde ijzers die Callaway ooit heeft ontworpen 1.885,- 6 ijzers, graphite shaft (H)

Callaway Rogue Makkelijke ijzer met evenwichtige prestaties en consistente lengte, controle en gevoel 858,- 6 ijzers, stalen shaft (H) 1.026,- 6 ijzers, graphite shaft (H)

11. Cobra F-Max Combo Lichte en makkelijk speelbare combi-set met hybriden en ijzers voor spelers met lage swingsnelheden 849,- 8 clubs, graphite shaft (H+D)


1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

WIL JE MEER ZIEN?

216 J E V I N DT

C LU B S B I J G O LFSTO R E ­ N E D E R L AN D.N L

9.

10.

11.

IJzersets

23


WAT GOEDE RAAD... • Begin je slagen te oefenen op de range, niet op een lange baan. • Let niet op anderen wanneer je traint. We zijn allemaal beginner geweest. • In het begin zul je de bal misslaan. Dat is volkomen normaal. • Wil je ver slaan? Ga niet te hard van stapel. • Te traag swingen bestaat niet. • Train je swing op de range. Vertrouw je swing op de baan. • Sla slagen die je kunt slaan, niet die je zou moeten kunnen slaan. • Onthoud je goede slagen, vergeet je slechte slagen. • De belangrijkste slag is altijd de volgende. • Leer de basisregels.

Spalding SX35 halve set Pakket met FW, #4 hybride, ijzers #7, 9 en SW, en putter in een comfortabele 6,5” standbag. Voor rechts- en linkshandige spelers. FW + #4 hybride + 3 ijzers (staal) + putter + standbag 219,- (H) FW + #4 hybride + 3 ijzers (graphite) + putter + standbag 239,- (H+D)

24

Beginnersset


INHOUD VAN DE VOLLEDIGE SET: 1 DRIVER 1 FAIRWAYWOOD 1 HYBRIDE 6 IJZERS 1 PUTTER 1 TROLLEYTAS

Spalding SX35 volledige set Complete uitrusting met driver, FW, #4 hybride, ijzers 6–SW en putter in goed uitgeruste 9” trolleytas. Voor rechts- en linkshandige spelers. Driver + FW + #4 hybride + 6 ijzers (staal) + putter + trolleytas 359,- (H) Driver + FW + #4 hybrid + #6 ijzers (graphite) + putter + trolleytas 399,- (H+D)

Remko Engel Golfstore-Pro Golfbaan Sluispolder Nederland

PRO-TIP: ZO START JE JE GOLFCARRIÈRE OP DE

JUISTE MANIER

We kennen allemaal wel iemand die met golf wil beginnen, of iemand die al speelt maar het wat laat afweten. Dan moet je van aanpakken weten. Voor niet-ingewijden kan golf ingewikkeld lijken. Rare geschreven én ongeschreven regels. Al die clubs. Wat was ook alweer het verschil tussen een birdie en een bogey? En hoe weet je naar welke vlag je moet spelen? Zoveel vragen. Het kan een veeleisend spel zijn. Maar je kunt het ook eenvoudig houden. Een wedge, een putter. Meer heb je niet nodig voor je eerste ronde op een baan met korte holes. En we weten allemaal dat één ronde genoeg kan zijn om een levenslange passie te laten ontkiemen. Een goede impact midden in de sweetspot, een lange putt, mooi in de hole. Het kan genoeg zijn om je bloed te voelen bruisen. En dan, wanneer je GVB in zicht komt en je ronden moet gaan boeken, hebben wij alles wat je nodig hebt om je golfcarrière te kickstarten. We maken het niet moeilijker dan het is en hebben de benodigde kennis om beginners een perfecte start in de wereld van het golf te laten maken.

»En we weten allemaal dat één ronde genoeg kan zijn om een levenslange passie te laten ontkiemen.«

Beginnersset

25


WEDGE Je wedges zijn belangrijker dan je zou denken. Met een drive kom je ver en goed putten is belangrijk. Maar... met beheerste hand een wedge heel nauwkeurig tot vlak bij de vlag slaan, dat maakt niet alleen indruk op je medespelers, het is ook bepalend voor je score. Daarom is het belangrijk dat je de juiste wedge vindt: een model dat goed aanvoelt, dat je zelfvertrouwen geeft en dat bij je speelstijl en je thuisbaan past. Wij raden je aan om voor het uitproberen van een wedge net zoveel tijd uit te trekken als voor andere clubs. Let in het bijzonder op de loft bij je wedges – pw, gap en sw. Ze moeten de juiste loft hebben ten opzichte van elkaar, en ook de juiste lie. Zoiets kan een pro voor je testen. Welke finish moet je kiezen? Dat maak je helemaal zelf uit.

Titleist SM7 Brushed Steel Uitgebreide wedge-serie van de grote meester Bob Vokey 165,Titleist SM7 Tour Chrome Uitgebreide wedge-serie van de grote meester Bob Vokey 165,Titleist SM7 Jet Black Uitgebreide wedge-serie van de grote meester Bob Vokey 165,Callaway MacDaddy 4 Controle en gevoel dankzij 21 loft- en bounce-opties en 4 grinds 169,-

26

Wedges

WEDGES

DE BELANGRIJKE


WIL JE MEER ZIEN?

216 J E V I N DT

Tim Nijenhuis Golfstore-Pro Lochemse G&CC De Graafschap, Nederland

PRO-TIP: HEB JIJ DE JUISTE BOUNCE?

C LU B S B I J G O LFSTO R E ­ N E D E R L AN D . N L

Ping Glide 2.0 Wedge met zacht gevoel, duur­ zome donkere finish en uitstekende spin vanuit alle posities 159,Cleveland RTX-3 Wedges met heel wat nieuwe technologie, heerlijke gevoeligheid en grote controle 149,Cleveland CBX Makkelijke wedge met geavan­ ceerde perimeterweging, vergevingsgezinde zool en Rotexslagvlak 139,Spalding SP1 Milled Face Makkelijk spelend gunstig geprijsd 59,-

Ook als je een wedge koopt, moet je met beleid te werk gaan. Een van de belangrijke factoren is de bounce-hoek van de club. De bounce is de hoek die aangeeft hoe laag de zool is ten opzichte van de voorkant (leading edge). De bounce moet je kiezen op basis van de ondergrond waarop je speelt. Op een harde ondergrond met kort gras is niet veel bounce nodig. Op een zachte ondergrond met dik gras is meer bounce onontbeerlijk. Ook je swingtype speelt een rol. Een steile swing vereist meer bounce. Anders kan de wedge zich in de grond graven. Heb je een vlakke swing, dan is een lage bounce-hoek aan te raden, zodat de voorkant van de club onder de bal komt. Te veel bounce bij een vlakke swing levert vaak topped shots op.

27


Odyssey O-Works Red Volledig rode putterserie met de uitstekende Odyssey Microhinge Insert die de bal onmiddellijk laat rollen bij het slaan 239,-

Augie Jong A Tai

Odyssey O-Works Red Putters #7 is een club die succes oogst op de prof-tours. Het is een ‘toe-balanced’ model, wat populair is bij professionals met een boogvormige puttbeweging.

Golfstore-Pro GC Kagerzoom Nederland

PRO-TIP: BETER UITHOLEN MET DE JUISTE

PUTTER

Een korte putt is evenveel waard als een lange drive. Op de scorekaart zie je geen verschil. De putter is dus een belangrijke club, misschien wel de belangrijkste. Het is de club die je het meest gebruikt, maar slechts weinigen laten hem testen. Veel golfers kopen een putter die prettig aanvoelt en fraai oogt. Niets mis mee – met vertrouwen in je een putter kom je een heel eind. Maar je moet op enkele dingen letten als je er eentje koopt: LENGTE Voor de meesten is een putter van 35 inch of korter goed. Als je putter te lang is, is er te veel ruimte tussen je lichaam en je ellebogen. Dan hangen je armen niet natuurlijk. LOFT Op trage greens heb je minstens 4° loft nodig. Hetzelfde geldt als je aan het begin van de beweging je handen naar voren brengt, wat de loft van het slagvlak vermindert. Minder loft is goed op snelle greens en als je de bal in de opwaartse beweging raakt. CLUBHOOFD Als je de bal vaak te kort slaat, raak je hem misschien niet zuiver. Een groter hoofd met perimeterweging is stabieler. LIE De zool van de putter moet je plat tegen de grond adresseren. Anders sla je je putts te kort (je raakt de bal niet in de sweetspot). Als de teen omhoog wijst, sla je te veel naar links. GEWICHT Een lichte putter is goed op trage greens (want daar moet je meer swingen). Een zware putter is stabiel voor korte bewegingen op snelle greens. STROKE Je stroke is ook van belang: Als je je putter in een boog swingt, is een toe-balanced putter (met zware teen) iets voor jou. Als je slingerbeweging recht is, roteert het clubhoofd niet en kun je beter een face-balanced putter (met neutrale gewichtsverdeling) nemen. En als je toch in de winkel bij de putters staat, vraag dan je pro een ‘counterbalanced’ putter te demonstreren. Dat zou weleens de putter kunnen waar je al zo lang naar zoekt...

»De putter is dus een belangrijke club, misschien wel de belangrijkste…«

28

Putter


WIL JE MEER ZIEN?

216 J E V I N DT

Odyssey White Hot RX Consistent gevoel, snellere roll, beter geluid en hogere precisie dankzij een nieuw White Hotinvoegstuk 189,-

C LU B S B I J G O LFSTO R E ­ N E D E R L AN D . N L

Ping Vault 2.0 Putterserie met geavanceerde gewichtsverdeling en nauwkeurig gefreesde slagvakken met TRgroeven 339,-

Ping G Le Mallet-putter voor spelers met een lichte swingboog. Gold Nickel­-uitvoering en TR-slagvlak 209,-

Scotty Cameron Select Evenwicht, gewichtsverdeling, geluid en gevoel van topklasse 449,-

TaylorMade Spider Tour Red Stabiele mallet-putter met de uitstekende TaylorMade Pure Roll-techniek en een door de tours geïnspireerde vorm 329,-

TaylorMade Spider Arc Bijzonder stabiele mallet-putter met Pure Roll-techniek en een vorm waarmee het eenvoudiger is om op te lijnen 329,-

Cleveland HB Collection Premiumputter van bladtype met zacht gevoel, fijne klank en goede roll 119,-

Kapitel | Avdelning Putter

29


SWINGEN VAN JONGS AF AAN... De eerste club is de belangrijkste. We willen immers graag dat kinderen de smaak te pakken krijgen. Daarom moeten ze met geschikte clubs spelen. Een eerste stap op weg naar een levenslange passie is om je Golfstore-pro naar clubs te vragen die bij de lichaamsbouw en de swing van een kind passen. Golfstore heeft sets speciaal voor kinderen van verschillende leeftijden en lengtes. Kinderen die op een baan met korte holes beginnen te golfen, hebben eigenlijk genoeg aan twee clubs: een wedge (of ijzer) en een putter. Pas wanneer ze aan langere banen toe zijn, zijn meer clubs aan de orde. Wat niet betekent dat ze een volledige set moeten hebben. Kinderen hebben lagere swingsnelheden en hebben dus niets aan langere clubs met lagere loft. De afstand tussen de clubs verdwijnt. Door hun lagere swingsnelheden hebben ze baat bij een bal met een zachte schaal en lage compressie. Dan kunnen ze hem laten spinnen, waardoor hij langer in de lucht blijft hangen. Kom bij ons langs, dan helpen wij je kinderen aan de juiste uitrusting voor een goede start in de golfwereld.

DRIE TIPS VOOR EEN GOEDE START

1 2 3 30

Vraag je Golfstore-Pro om hulp bij het vinden van clubs in de juiste maat, dat maakt het heel wat makkelijker.

Gun kinderen de nodige tijd om een swingbeweging in te oefenen en geef veel lof bij elke vooruitgang.

Kies een rustig moment op de baan wanneer kinderen klaar zijn om hun eerste echte holes te spelen. Dan kunnen ze leuker spelen.

Kapitel | Avdelning Junior


MAXIMALE KEUZEVRIJHEID Het Future-assortiment is bedoeld om mee te beginnen en om mee te groeien. Alle typen clubs zijn verkrijgbaar in zes maten, met bijpassende trolley- en draagtassen. Je kunt met ĂŠĂŠn of slechts een paar clubs beginnen, of een half of heel pakket kiezen, compleet met putter en tas.

160

150

Future Startset FW met headcover + ijzer #7 + SW + putter + Future Sunday bag. 2 maten, 2 kleuren, rechtsen linkshandig 139,-

Future Complete Set FW met headcover + ijzer #7 + SW + putter + Future Standbag. 4 maten, 4 kleuren, rechts- en linkshandig 179,-

Future Driver De driver voor groot en klein 119,-

Future FW Fairwaywood voor groot en klein 39,90

Future Hybrid Zeer makkelijk speelbaar vanaf de fairway en rough 39,90

Future IJzers IJzers in alle maten voor jonge spelers 29,90

Future Putter Fijn gevoel en eenvoudig om mee op te lijnen 29,90

Cobra King F8 Junior Driver Elektronisch aangesloten en vergevingsgezinde juniordriver met gratis shaft-upgrades 329,-

Fast Fold Trolley Driewiels trolley voor tassen in alle maten 129,-

Future Standbag Stoere standbag met comfortabele dubbele draagriem 69,-

Ping Thrive Set Compleet juniorpakket met 10 clubs en een tas. Voor jongens en meisjes 659,-

140

130

120

110

100

90

80

70

60

50

40

30

20

10

C U S T O M F I T T I N G

Het gekleurde meetlint is de basis van onze Future fitting, want voor jonge golfers is de lengte van de club het belangrijkst. Verder kijken we naar de dikte van de grip en andere factoren die meespelen. En tot slot gaan we naar de range om de clubs uit te proberen.

Kapitel | Avdelning Junior


Edwin Derksen Golfstore-Pro Derksen, Rijsbergen Nederland

PRO-TIP: HET IS DE BINNENKANT

DIE TELT Golfballen zijn wit, dat is altijd volkomen vanzelfsprekend geweest. Tot nu. Een grote trend dit jaar is de gekleurde bal. Welke kleur verkies jij? Traditioneel wit of gewaagd geel? Met alle respect voor de buitenkant, maar het is de binnenkant die telt. Het aanbod is overweldigend, maar alle ballen hebben verschillende eigenschappen voor verschillende typen spelers. Uiterlijk lijken ze op elkaar, maar onder de schaal zit het verschil. Ook de schaal zelf verschilt. Amateurs, vaak met lage tot matige swingsnelheid, kunnen het best een bal kiezen met een compressie die bij hun snelheid past. Dat is belangrijk, net zoals een shaft op je swingsnelheid afgestemd moet zijn. Hoe meer je een golfbal comprimeert, hoe verder en hoe rechter je de bal slaat. Er zijn twee manieren om een golfbal te comprimeren: Je kunt proberen sneller te swingen, maar dat is niet aan te raden – we weten allemaal hoe het gaat als we er onbesuisd op los slaan. Het is eenvoudiger om een zachtere bal te kiezen. Het spingetal is groter door de zachte schaal. Dat kan goed en slecht zijn. Heb je last van slice, dan is het niet zo goed. Als je ver en recht wilt slaan, moet je een zachte kern kiezen voor je swingsnelheid en een zo hard mogelijke schaal. Dan grijpt de bal niet evenveel in het clubblad en gaat hij dus ook niet te veel spinnen, noch achterwaarts noch zijwaarts.

»Een grote trend dit jaar is de gekleurde bal.«

32

Ballen Kapitel | Avdelning


KIES DE JUISTE BAL Er bestaat een bal voor elke speler – en je kunt aardig wat slagen winnen door met een bal te spelen die bij je swing past. Kom langs, dan helpen we je om te kiezen.

Titleist Pro V1 De toonaangevende bal op internationale tours 59,- /dozijn 14,75 /3-pack

Titleist Tour Soft Lengte en gevoel in het korte spel dankzij grote kern en ultradunne schaal 42,90 /dozijn 10,75 /3-pack

Titleist DT TruSoft De nieuwe DT TruSoft vliegt verder en voelt zachter aan 29,90 /dozijn 7,50 /3-pack

Callaway Chrome Soft Zachte vierdelige bal met minder spin vanaf de tee en meer gevoel in het korte spel 49,- /dozijn 12,25 /3-pack

Callaway Supersoft Een van de zachtste tweedelige ballen op de markt. Lang en recht 30,- /dozijn 7,50 /3-pack

Wilson Staff DX 2 Soft De nieuwe DX2 Soft is zachter, slijtvaster en geeft meer lengte met een hogere uitgangshoek 25,- /dozijn 6,25 /3-pack

Wilson Staff DX 2 Soft Optix De nieuwe DX2 Soft Optix is zachter, slijtvaster en geeft meer lengte met een hogere uitgangshoek, in 4 kleuren 25,- /dozijn 6,25 /3-pack

Srixon AD333 Hoogpresterende tweedelige bal met een perfecte combinatie van lengte en controle 30,- /dozijn 7,50 /3-pack

Srixon Soft Feel Tweedelige bal die veel gevoel en lengte biedt 25,- /dozijn 6,25 /3-pack

TaylorMade TP5 Tour-bal met lengte, zachte ge­ voeligheid, een optimale balvlucht en controle rond de greens 58,- /dozijn 14,50 /3-pack

WIL JE MEER ZIEN?

39 J E V I N DT

BA LLE N B I J G O LF STO R E ­ N E DE R LAN D.N L

Kapitel | Avdelning Ballen

33


A


SLIMMER SPELEN MET KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE Tot voor kort moest je als golfer afstanden schatten en clubs kiezen puur op basis van ervaring, gezond verstand en gevoel. Vandaag de dag bestaan er daarvoor digitale hulpmiddelen. GPS-horloges en afstandmeters zijn bijna net zo vanzelfsprekend als tees en hand­ schoenen. Weldra zal Arccos dat ook zijn. Het systeem bestaat uit 14 sensoren, een voor elke club, die met een smartphone-app zijn verbonden. Het vertelt hoe ver en hoe recht je slaat en geeft allerlei gemiddelde waarden, het aantal green hits en putts, en nog veel meer. Het geeft je de afstand tot de voorkant, het midden of de achterkant van de green en tot verschillende hindernissen op meer dan 40.000 golfbanen over de hele wereld. Het Arccos-systeem biedt ook nuttige informatie als je de zwakke kanten van je spel wilt verbeteren. Het beoordeelt je techniek op het gebied van drivers, ijzers, chip shots, bunkerslagen en putters. Arccos bestaat ook in een versie met kunstmatige intelligentie, Caddie genaamd. Deze doet suggesties bij het kiezen van clubs op basis van realtime gegevens zoals temperatuur, windrichting en hoogte. Het voordeel van deze digitale hulp is dat je je kunt concentreren op het slaan van de bal – en dat je rondes sneller gaan. Klinkt dat ingewikkeld? Dat is het niet. Kom langs, dan laten we zien hoe het werkt!

Als je een ijzersets uit de Cobra King-serie koopt, krijg je 14 Arccos-sensoren op de koop toe. Arccos 360 is ook afzonderlijk te koop. 299,-

GolfBuddy LR7 Laserafstandsmeter met Fin Finder-functie en 6× vergroting 369,-

GolfBuddy WTX Elegant GPS-horloge met aanraakscherm in kleur 299,GolfBuddy WT6 Gebruiksvriendelijk GPS-horloge met modern design 199,-

Kapitel | Avdelning

35


MODERNE TASSEN Golftassen hebben in stilte en buiten de schijnwerpers om een heuse revolutie ondergaan. Iedereen heeft het over materiaal en technologie voor clubs, schoe­nen, kleding en ballen, maar dat tassen een vergelijkbare ontwikkeling hebben ondergaan, blijft onderbelicht. Tegenwoordig zijn veel golftassen even technisch geavanceerd als andere uitrusting. Door nieuwe materialen, nieuwe constructies en slim design zijn de tassen functioneel en gebruiksvriendelijk. Moderne draagtassen hebben betere steunpoten en zijn handiger en duurzamer. Sommige tassen hebben een uitzonderlijk lichte constructie, terwijl andere vocht buiten houden, zelfs op de druilerigste dagen. Bovendien zijn moderne tassen zachter voor je clubs. Wie afwisselend wil dragen en rijden, kiest een draagtas. Sommigen hebben aan drie ballen, een zakje tees en een halve set genoeg. Maar anderen willen op de baan op alles voorbereid zijn. Dan heb je een ruime maar ook overzichtelijk ingedeelde tas nodig. Wij hebben tassen voor alle weertypen en alle golfronden.

PRO-TIP: JE TAS DRAGEN OF RIJDEN? Mike Woltering Golfstore-Pro Openbare GC Dronten Nederland

36

Tassen

“Voor je lichaam is een push cart de beste keuze, ongeacht je leeftijd of spelniveau. Een tas die je draagt, drukt op je ruggengraat en belast daardoor je wervels, gewrichten, ligamenten en spieren,” aldus Shawn Dailey,

doctor in de fysiotherapie. Maar niet iedereen is gevoelig voor dat argument. Sommigen vinden dat je met een draagtas sneller bent en meer calorieën verbrandt. Toch is aangetoond dat spelers die hun tas rollen, meer energie overhebben aan het eind van hun ronde. Anderzijds kan niets op tegen het gevoel wanneer je op

een zoele zomeravond nog even negen holes afwerkt met een draagtas op je rug. Je neemt lekker de kortste weg en hoeft geen trolley langs bunkers en greens te slepen. Wat de beste tas is, hangt af van de situatie en het type ronde dat je speelt. Welke kies jij?


WIL JE MEER ZIEN?

46 J E VI N DT

TAS S E N & T R O LLE YS B I J G O LFSTO R E ­ N E D E R L A N D. N L

Callaway Org 15 Cart Premium-trolleytas met 15-delige opening van 11,5" en veel vakken. 3,1 kg 299,-

Ping Pioneer Cart Slijtvaste trolleytas met 15-delige opening, ruime scheidingswanden en 11 vakken. 3,2 kg 255,-

Titleist StaDry Lightweight Cart Lichte, waterdichte trolleytas met 14-delige opening en zes ruime vakken. 2,4 kg 279,-

TaylorMade Pro Cart 6.0 Cart Trolleytas met 14-delige opening, geïntegreerde handvatten en fulllength scheidingswanden. 2,6 kg 169,-

Ogio Shredder Cart Degelijke trolleytas met 11-delige Woode-opening en acht vakken. 2,1 kg 199,-

Fast Fold WP360 Cart Waterdichte trolleytas met 14delige opening en groot puttercompartiment. 3,2 kg 229,-

Fast Fold 9.5 Jeans Cart Trolleytas met 14-delige opening van 9,5 en negen vakken. 3,2 kg 159,-

Callaway Hyper Lite Zero Stand Ultralichte draagtas met 4-delige opening van 8,25" en full-length scheidingswanden. 1,1 kg 239,-

Ping Hoofer Stand Lichte draagtas met vijfdelige opening, handige draagriem en twaalf vakken. 2,3 kg 220,-

Titleist Players 4 StaDry Stand Waterdichte draagtas met vierdelige opening en ingenieuze steunpoten waardoor hij stabiel blijf liggen op een trolley. 2,0 kg 279,-

Ogio Shredder Stand Gunstig geprijsde draagtas met 8-delige Woode-opening en Flex Foot-bodem. 1,8 kg 199,-

Fast Fold Light weight 7.5” Stand Superlichte draagtas met 3 compartimenten en diverse kleurencombinaties 1,6 kg 89,-

Tassen


TECHNISCHE HOOG­STANDJES De techniek is in opmars in de golfsport. Trolleys zijn geen uitzondering. Ze hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt sinds de Bag Boy Golf Cart van kort na de eeuwwisseling. Die baande de weg voor ‘push carts’, die gemakkelijker reden en je lichaam minder belastten. Tegenwoordig zijn er veel goede push carts op de markt. En de constructies zijn staaltjes van grote ingenieurskunst. De huidige modellen zijn verbluffend compact wanneer je ze dichtklapt. Het lijkt wel tovenarij.

PowaKaddy FW3s Licht, sterk en eenvoudig dicht te vouwen 749,-

38

Trolleys Kapitel | Avdelning

PowaKaddy C2i Compact Praktische, compacte elektrische trolley met verschillende handige functies 899,-

Clicgear 3.5 Lichtrijdende driewiels trolley die zeer compact opgeklapt kan worden 239,-


Mike Ross Golfstore-Pro GC De Woeste Kop Nederland

PRO-TIP: SPAAR JE KRACHTEN

Wordt je spel beïn­ vloed door de manier waarop je je tas meeneemt? Volgens een wetenschappelijke studie is het raadzaam om een trolley te gebruiken. Deze studie toonde aan dat spelers met een trolley minder blessures krijgen. Een bijkomend voordeel was dat zij aan het eind van de ronde minder moe waren. Dit effect was vooral merkbaar op heuvelachSAKNAS tigeBILD banen.

WIL JE MEER ZIEN?

46 J E V I N DT

Fast Fold Flat Fold Handige push trolley, plat en compact op te klappen 259,-

Fast Fold 360 Push trolley met zwenkwiel 199,-

TAS S E N & T R O LLE YS B I J G O LFSTO R E ­ N E D E R L AN D . N L

Kapitel | Avdelning Trolleys

39


PORTRET

OP SAFE SPELEN MET SLICES EN HOOKS DOOR: JESPER ASPEGREN

stel je voor, je moet 18 holes met slechts één club spelen. welke kies jij dan? bubba watson zou het wel weten. hij neemt ze allemaal, van putter tot driver. maar wel slechts één club per keer. zo traint hij graag.

B

ubba Watson is een van de spectaculairste golfers ter wereld. Met zijn gedurfde speelstijl en zijn unieke vermogen om curves te slaan langs bomen, waterpartijen, de cameratoren of het publiek – je kunt het zo gek niet bedenken – heeft hij een cultstatus bereikt. Ook zijn roze driver is niemand ontgaan. Ook typisch: hij vraagt het publiek om hem luid aan te moedigen bij zijn afslag vanaf de eerste tee. Stilte-bordjes zijn hier niet aan de orde. Een rebel? Ach welnee, hij knoopt zijn polokraag dicht, netjes en keurig. Het is alom bekend dat hij de bal héél ver kan slaan, zeg maar gerust waanzinnig ver. En terwijl de meesten veel spiermassa kweken, lijkt het wel alsof Bubba precies het tegendeel doet. Zijn verschijning boezemt niet meteen veel ontzag in. Zijn lange armen zijn haast dun te noemen. Zijn borstkas lijkt ook niet erg atletisch gebouwd. Dat hij dan toch de bal zo ver slaat, ligt aan de snelheid en de breedte van zijn swing. Alles zit in zijn swingbeweging gevat. Dus geen onnodige spieren die in de weg zitten. Golfstore had een exclusief gesprek met Bubba Watson voor zijn seizoens­ debuut in Las Vegas.

40

Bubba is een autodidact. Hij heeft nooit les gehad. Hij is vroeg begonnen en is zijn eigen weg gegaan. Toen hij zes was, kreeg hij een ijzer van zijn vader. Het was een voor linkshandige spelers, en zo is het altijd gebleven. – Ik fantaseerde dat ik grote wedstrijden speelde. Ik wilde Payne Stewart zijn. Mijn golfbaan was de tuin rond ons huis. Soms liep ik met de klok mee, soms tegen de klok in. Ik leerde kromme ballen naar links of naar rechts te slaan, afhankelijk van de richting waarin ik liep. – Ik sloeg hoge hooks en lage slices, over de bomen heen, onder de bomen door. Ik leerde al gauw de negen slagen van het golf. Als je een plastic balletje met effect kon slaan, kon je dat ook met een echte golfbal, vertelt Bubba alsof het een fluitje van een cent is. In plaats van zijn huiswerk te maken speelde hij met zijn plastic balletjes golf rond het huis, dag in dag uit. Uiteindelijk kwam de dag waarvan hij lange tijd stiekem had gedroomd. In 1986 won hij als achtjarige zijn eerste wedstrijd. Hij maakte acht birdies en tien par, en had 42 slagen voorsprong op zijn directe concurrent. Misschien was dat wel het moment waarop hij begreep dat hij ooit echt grote wedstrijden zou kunnen winnen. Rond die tijd begon hij met Ping-clubs te spelen. En dat doet hij nog steeds, al meer dan dertig jaar. – Hoewel ze me toen nog niet betaalden om hun materiaal te gebruiken, vertrouwt hij me toe. Thuis hadden ze het niet breed. Zijn moeder werkte extra om haar zoon de kans te geven vooruit te komen. Maar ondanks de beperkte financiële middelen van het gezin was het niet het grote geld waar hij van droomde.


ÂťIk kwam er al gauw achter dat als ik verloor het mijn eigen schuld was en als ik won het mijn eigen verdienste was.ÂŤ

Kapitel | Avdelning

41


– Nee, het was puur de drang om te winnen. Voor mij ging het om trots. Ik moest en zou winnen. Ik en niemand anders! Maar is het niet leuker als je je vreugde met iemand kunt delen? – Tja, misschien voor anderen, maar niet voor mij. Als kind was ik een waardeloze teamspeler. Bij basketbal wilde ik voortdurend de bal hebben. Ik wilde alles zelf doen. Dat vonden de anderen maar niks. In het golf kon ik mijn individuele talent botvieren. Daar vond ik mijn draai. – Ik kwam er algauw achter dat als ik verloor het mijn eigen schuld was en als ik won het mijn eigen verdienste was. – En eerlijk is eerlijk, je verliest vaker dan je wint. Dat betekent dat je meer ervaring opdoet met verliezen. Je leert tegenslagen te verwerken. Dat is volgens mij een heel belangrijke levensles, zegt Bubba Watson met een tikje bescheidenheid. – Maar door te winnen had ik bewezen dat ik sterke tegenstanders kon verslaan en daarna ging ik door naar het volgende niveau. De wil om beter te worden, dat is mijn drijfveer – nog steeds. Dat is waar het in de sport om gaat! Bubba Watson heeft tot dusver negen grote overwinningen op zijn naam staan. De Masters in 2012 en 2014 waren uiteraard de

42

grootste triomfen. Vijf van de negen zeges heeft hij na een playoff behaald. Hoe komt dat? – Ik win liever meteen na de 72e hole, dat ga ik niet ontkennen. Maar het besef dat je niet lager eindigt dan de tweede plaats en ook nog winnaar kunt worden, is ontzettend inspirerend. Het wekt mijn vechtlust op. Ik ben een doorzetter die zijn tegenstander liever face to face ontmoet. In zo’n tweestrijd kun je goed in de gaten houden wat je tegenstander doet, jezelf tot het uiterste drijven, nooit opgeven. Op die manier geef je je tegenstander ook een signaal dat je niet met je laat sollen, vooral bijvoorbeeld als het tegenzit en je het volgende moment er weer bovenop komt. – In zulke situaties voel ik me meer op mijn gemak dan bij een twosome met een groot deelnemersveld, want dan weet je niet waar de andere spelers mee bezig zijn. Vindt de strenggelovige Bubba Watson steun in het geloof? – Wat kan het God schelen of ik 63 of 79 slagen doe? Maar Hij zorgt ervoor dat ik mezelf en mijn gevoelens onder controle houd. Kwaad worden mag, maar je moet beheerst blijven. – Bovendien heeft Hij me geleerd om mensen lief te hebben. Ik ga ervan uit dat we goede wezens zijn die van elkaar houden.


»Ik sloeg hoge hooks en lage slices, over de bomen heen, onder de bomen door. Ik leerde al gauw de negen slagen van het golf. Als je een plastic balletje met effect kon slaan, kon je dat ook met een echte golfbal.« Als je een beetje kritisch bent, kun je je afvragen wat er van deze goedheid overblijft bij alle krachtmetingen op de Ryder Cup, op Amerikaans grondgebied bovendien? merk ik plagerig op. – Het is typisch Amerikaans dat we elkaar oppeppen en tot de laatste snik vechten. Zo gaat het er bij alle sporten in de VS aan toe. Wat het publiek niet altijd begrijpt, is dat wij elkaar als sporters erg appreciëren en respecteren. Het is mij volkomen vreemd

om een tegenstander te haten, zegt Bubba met nadruk. – Het woord ‘haat’ is thuis overigens verboden. Ik word weleens door mijn zoon op de vingers getikt als ik zeg dat ik het haat om te verliezen. Je leert veel van je eigen kinderen. Zondag 8 april 2012. De vierde en laatste dag van de Augusta National en US Masters. Er ontstond algauw een felle strijd tussen Bubba en Oosthuizen, nadat de Zuid-Afrikaan op de tweede hole een albatross had geslagen. Na de Amen Corner, waar Bubba vier birdies op rij sloeg, stonden ze gelijk. De daaropvolgende playoff bevatte een van de spectaculairste slagen uit de golfgeschiedenis. Een gelijke stand op de eerste hole werd gevolgd door twee mindere drives op de tweede hole. Beiden kwamen rechts te liggen. Helemaal rechts, diep in het bos, lag Bubba. – Feit was dat er het er helemaal niet zo slecht uitzag. De bal laag goed op dennennaalden. Er was er een opening tussen de boomstammen. Er stond een zachte, gunstige wind. De adrenaline gierde door mijn lijf. Toen de tweede slag van Oosthuizen de green miste, wist ik hoe moeilijk zijn derde slag zou zijn. Ik berekende zo rationeel mogelijk mijn kansen. – Met een par zou ik gegarandeerd doorgaan. Hierdoor voelde ik me vrij zeker van mijn zaak, maar toch niet helemaal kalm. Het ging per slot van rekening om de Masters. Wat volgde was kenmerkend voor Bubba Watson. Het lef. De moed. De onbeschroomde uitvoering. Hij hoekte de bal tussen de boomstammen door. De bal boog bijna haaks naar rechts af toen hij uit het bos kwam. Het publiek 43


jubelde van bewondering. Bubba baande zich een weg door de mensenmassa. Hij kwam op de fairway en vroeg zijn caddie: – Waar? Waar? Waar ligt de bal?! – Bij de vlag, antwoordde de caddie. Op het moment dat het clubhoofd de bal raakte, had hij geen idee waar die naartoe vloog, beweert hij. Misschien is dat waar, maar reken maar dat hij maar al te goed wist wat hij deed, daar tussen de dennen. Ik ben ervan overtuigd dat hij die slag overal met hetzelfde resultaat had kunnen slaan. Bubba knikt instemmend. – Ja, het lijkt misschien niet zo, maar curves slaan is eigenlijk mijn manier om op safe te spelen. Ik neem minder risico’s door op die manier te slaan. Maar in dit geval was het wedstrijdverloop echt zenuwslopend. Ik was dus allesbehalve zeker. Drie meter en twee putts later werd Bubba Watson overmand door een zee van gevoelens. – Ik zag mijn moeder en dacht aan mijn overleden vader. Ik was zelf net vader geworden. Drie dagen eerder had ik na een ellenlange wachttijd eindelijk mijn zoontje Caleb kunnen adopteren, wat flink wat emoties losmaakte. Mijn vrienden Rickie Fowler, Ben Crane en Aaron Baddeley waren erbij. – Mijn droom werd werkelijkheid, maar zelfs in je stoutste dromen kun je je nooit voorstellen hoe het in het echt zou zijn. Alle gevoelens die deze overwinning in me opwekte... Je doet niet zomaar dat Groene Jasje aan, houdt de beker boven je hoofd en kijkt blij. Er kwam zo ontzettend veel meer bij kijken. Het was iets waar ik me nooit op had kunnen voorbereiden, vertelt Bubba met vochtige ogen. Aangezien Bubba een autodidact is, heeft hij zijn techniek puur op gevoel geleerd. Daarom zorgt hij er ook voor dat zijn materiaal afgestemd is op de manier waarop hij swingt en de bal slaat. De grip van zijn driver is extra dik, zelfs dikker onderaan dan bovenaan, dus totaal anders dan een traditionele grip. Hierdoor is het clubhoofd bij het adresseren al wijd open, terwijl hij zijn polsen goed in bedwang kan houden. Over dikke grips gesproken. Nu de meeste topspelers overschakelen op dikke puttergrips, doet Bubba het tegenovergestelde. Hij vindt dat hij met een dunne puttergrip een betere flow voelt. Voor Ping had die zondag in april 2012 niet beter kunnen eindigen: een zege voor Bubba Watson en de tweede plaats voor Louis Oosthuizen, twee sterren die deze clubfabrikant al geruime tijd trouw zijn. Er zijn er méér. Ook wereldsterren als Lee Westwood en Miguel Ángel Jiménez spelen al sinds jaar en dag met Ping. Dat bedrijf moet iets speciaals hebben waardoor spelers zo loyaal zijn. – Een onmiskenbaar pluspunt is dat het een familiebedrijf is. Ze staan voor eerlijkheid, oprechtheid en nauwkeurigheid. Het streven om de perfecte golfclub te maken bijvoorbeeld. Hoewel ik niet rechtstreeks betrokken ben bij de ontwikkeling van nieuwe

clubs, ben ik de eerste die nieuw materiaal test. En het bedrijf luistert naar mijn opmerkingen. Ze weten dat ik met een golfclub alle mogelijke slagen kan slaan, lacht Bubba. – Ze behandelen mij als iemand van de familie. Ze weten van mijn bescheiden afkomst maar liefdevolle jeugd, van mijn geloof... Maar strikt genomen pas ik niet in deze familie, voegt hij er verrassend aan toe. – Nee, neem bijvoorbeeld hun logo. Zwart en wit! Dat ben ik nou juist niet. Ik houd van felle kleuren. – Ze produceren ook clubs om rechte ballen te slaan. Sla ik recht? Nee dus. Ik kan recht slaan, daar niet van, maar ik vind gekromde ballen beter. Maar toch voelen we veel voor elkaar. Het is dit wederzijdse vertrouwen dat ik zo waardeer – ondanks of juist dankzij de verschillen. Openstaan voor individuele eigenheid, dat spreekt me erg aan. En dan is er natuurlijk ook die roze driver. – Eerst was de shaft niet meer dan een grapje. Ik houd zoals gezegd van felle kleuren. Maar later had ik het erover met John Solheim, directeur en eigenaar van Ping, dat we die roze driver voor een goed doel konden verkopen. We hebben inmiddels al tienduizend stuks verkocht en de opbrengst, tot dusver 1,5 miljoen dollar, gaat onder andere naar twee kinderziekenhuizen in Arizona en in Florida. Het is belangrijk dat wij sporters ons voor zulke projecten engageren. Zo geven we iets terug van wat wijzelf ooit kregen toen we als beginners gesponsorde jeugdwedstrijden speelden. Buiten het seizoen, in de late herfst, winter en vroege lente, spelen mijn vrienden en ik weleens met een halve set: op even datums alleen even clubs, op oneven datums alleen oneven clubs. We doen dat om nieuwe slagen te ontdekken en om ondanks de leeftijd nog steeds bij te leren. Bubba glimlacht terwijl ik dat vertel. In zijn versie van deze trainingsmethode speel je 18 holes met slechts één club. – Ik ben niet iemand die steeds dezelfde slagen op de range herhaalt. Daar zit voor mij geen uitdaging in. Nee, het beste is uiteraard om op de baan te spelen. Op een gegeven moment kom je daar voor verschillende mogelijkheden te staan. Dan is het goed om te weten dat ik die slag ook kan slaan met een club die ik normaal niet zou hebben gekozen. Het komt er niet alleen op aan technieken te vinden om die of die slag te slaan. Het gaat ook bijzonder veel om course management. – Dat wil zeggen het spel hanteren. Een of twee mogelijkheden zijn niet genoeg. Je moet er heel wat méér hebben. En ik geloof dat deze manier van trainen dan helpt. Niet alleen een scratch-golfer maar iemand met handicap 20 heeft er plezier van. Ga dus allemaal lekker trainen met één club, zegt Bubba, die tot dusver op 18 holes één onder par heeft gepresteerd – met alleen een ijzeren 7 in zijn tas. Elementair, mijn beste Watson.

»Mijn droom werd werkelijkheid, maar zelfs in je stoutste dromen kun je je nooit voorstellen hoe het in het echt zou zijn. Alle gevoelens die deze overwinning in me opwekte...«

44


ÂťZwart en wit! Dat ben ik nou juist niet. Ik houd van felle kleuren.ÂŤ


FOOTJOY DryJoys LTS waterdicht 3-laags regenjack van stretchmateriaal. 349,- (H)

BETER SPELEN IN ALLE WEERS­ OMSTAN­DIG­ HEDEN

46

Mode


WIL JE MEER ZIEN?

161 J E V I N DT

ONTWE R PE N B IJ G O LFSTO R E ­ N E D E R LAN D . N L

GALVIN GREEN LEON wind­dicht 3-laags jack van INTERFACE-1™-­materiaal. 280,- (H) PUMA Evoknit Seamless 1/4 Zip popover met dryCELL® en evoKNIT-technologie. 79,95 (H) PEAK PERFORMANCE Swindon winddicht vest dat goed ademt. 160,- (D) ABACUS Delray stretch capri van Drycool-materiaal in comfortabele pasvorm. Goed ademend en sneldrogend. 129,- (D)

Het materiaal voor golfkleding is de laatste jaren steeds beter geworden. Regen- en windkleding is beter tegen de elementen bestand, terwijl deze ook beter ademt. De middenprijsklasse is er sterk op vooruitgegaan en biedt uitstekende kwaliteit. Eenvoudige materialen zijn al lang niet meer zo eenvoudig. De afstand tussen goede kwaliteit en premiumkwaliteit is klein geworden.

GoreTex staat nog steeds aan de top, maar er zijn andere materialen in opkomst. Bij de poloshirts zien we meer polyester en minder katoen. Polyester is beter tegen weer en wind bestand. Ook bij de broeken zijn er veranderingen merkbaar. Zuiver katoen moet plaats maken voor materiaal met meer stretch, waardoor de broeken een betere pasvorm hebben.

Mode

47


PRO-TIP: LAAG OP LAAG Voor ieder weertype de juiste kleding. Wij golfers begeven ons vaak nog voor dag en dauw naar de baan, maar enkele uren later, bij het uitholen, kan het weer helemaal omgeslagen zijn. Daarom moet je je flexibel kleden om tijdens het spelen je lichaamstemperatuur te regelen. Op een kille ochtend kun je het best beginnen met een dun onderhemd en een poloshirt en daarboven een trui van wol of functioneel materiaal en een windjack. Daarna verwijder je laag na laag naarmate de temperatuur stijgt...

PEAK PERFORMANCE Contention jack van water- en winddichte Gore-Tex®. Ademt goed. 310,- (H) ADIDAS Essentials Textured Tipped polo van zacht, licht materiaal. Ademt goed. Zonne­ bescherming USF 50+. 49,95 (H)

FOOTJOY Double Layer Knit Contrast Chill-Out pullover van FJ Performance-materiaal. 119,- (H) CALLAWAY V-Neck Merino sweater van 100 % merinowol. Kan in de wasmachine. 100,- (H)

48

Mode


A


PING Harrison Heather polo met halssluiting, binnenkraag en schouderpanden in contrastkleur. Kreukvrij. Sneldrogend. 60,- (H)

MEER KLEUR OP DE GOLFBAAN Door de tijd heen heeft de golfsport heel wat stijliconen gekend, vaak de meest uiteenlopende types: Payne Stewart, Arnold Palmer, Jesper Parnevik, Natalie Gulbis, Paige Spiranac, Nikki Garrett... Het zijn spelers die net zoveel aandacht trekken met hun kledingkeuze als met hun prestaties. Of zelfs méér... Terwijl de meesten er een nette, zuivere stijl op nahouden, laten anderen zich door ingevingen leiden. Maar allemaal willen we kleding die goed zit om goed te kunnen golfen. Kleding beïnvloedt namelijk je speelstijl. Johan Lindeberg, oprichter van J.Lindeberg, zei ooit het volgende over het belang van mooie kleding: “Het geeft zelfvertrouwen. Je loopt de baan op met een heel ander gevoel wanneer je je mooi hebt uitgedost.” Wat mooi is, is een kwestie van smaak, maar toch valt het niet te ontkennen dat fijne kleding je wat extra zelfvertrouwen en goed humeur geeft. Golfmode heeft de laatste jaren een heuse stijlrevolutie ondergaan. Steeds meer spelers kiezen voor kleding met in het oog springende kleuren en patronen. In Nederland bijvoorbeeld hebben zowel mannen als vrouwen hun aloude terughoudendheid van zich afgegooid. Neutrale kleuren hebben afgedaan. Maar vergeleken met vroeger zijn het toch vooral de mannen die eindelijk voor meer gedurfde kleuren en patronen kiezen: Mannen zijn niet meer bang om felle kleuren te dragen. Tegenwoordig kijkt niemand er raar van op als een oudere heer in een roze shirt speelt. 50

Mode

PING Dee mouwloos stretch polo van COOLMAX® ALL SEASON. Kreukvrij en sneldrogend. 70,- (D)

GALVIN GREEN Megan polo van VENTIL8™ PLUS- materiaal. 100,- (D)

GALVIN GREEN Marty polo van VENTIL8™ PLUS- materiaal. 80,- (H)

PEAK PERFORMANCE Panmore sportieve polo van zacht stretch en sneldrogend materiaal. Zonnebescherming. 65,- (H)

ADIDAS Ultimate 365 slim-fit Bermuda van stretch-materiaal voor beweeglijkheid. 64,95 (D)

PEAK PERFORMANCE Brookdale licht jack van water- en winddicht Gore-Tex®-materiaal. Ademt goed. 300,- (D)


PRO-TIP: ZO WERKEN MODERNE POLO’S De nieuwste golfmode is niet alleen een feest voor het oog. Een uitgesproken kenmerk van de huidige collectie is functionaliteit. Functionele poloshirts hebben de klassieke katoenen shirts verdrongen. Tegenwoordig bevat vrijwel alle golfkleding functionele materialen. Deze zijn op verschillende manieren afge­ stemd op de golfsport. Ze laten vocht door in plaats het in de vezels van de stof op te nemen. Ze beschermen tegen UV-straling en bleken niet zo snel in de zon. Ze behouden hun kleur en gaan daardoor langer mee dan gekleurde katoenen shirts, die er algauw flets uitzien. Ze zijn antibacterieel en geven geen luchtjes af. Het materiaal is rekbaar en – wat altijd meegenomen is – het hoeft niet te worden gestreken. Hang het gewoon op een kleerhanger, zo vermijd je kreukels.

CALLAWAY Technical MidLayer ¼ zip pullover van stretch-materiaal. Waterafstotend. 100,- (H)

FOOTJOY Smooth Pique Colour Block polo van ProDry-materiaal. Goed ademend en antibacteriële finish. 75,- (D)

ADIDAS Ultimate 365 Rugby polo van 4-way stretch. Goed ademend en UPF 50+ zonnebescherming. 64,95 (H)

ABACUS Hudson stretch polo met Drycool. Goed ademend. 64,90 (H)

ABACUS Gutty mouwloos stretch polo met vrouwelijke hals­ sluiting en kant. Snel­drogend. 59,90 (D)

PUMA Road polo met dryCELL® Technologie. Zonnebescherming, +40. 69,95 (H)

PING Bradley lichte short in stretch met smalle pijpen en met elastische Tekfit® broeksband voor meer comfort. 85,- (H)

PUMA PWRShape Pleated rok met dryCELL® en nieuwe PWR­ SHAPE®-technologie. 79,95 (D)

FOOTJOY Performance, klassieke broek met vouw. Stretch-materiaal en snel­ drogend. 99,- (H)

Mode

51


A


A


KOM OP GANG MET DE

JUISTE SCHOENEN Met de juiste clubs kom je een heel eind. En met de juiste schoenen kun je eindeloos blijven lopen. Maar wat zijn goede schoenen? Tien personen zullen je tien verschillende antwoorden geven. Daarom moet je schoenen grondig passen voordat je ze koopt. Als je veel wandelt met slechte steun voor de voeten, kan dit tot hielspoor en pijnlijke achillespezen leiden, klachten die zich naar andere lichaamsdelen kunnen verspreiden. Schoenen moet je net als clubs met zorg kiezen. Om schoenen te vinden die echt goed zitten, moet je soms wat meer betalen, maar dat is het waard. Het aanbod is groter en breder dan ooit. Er zijn schoenen voor alle voeten, behoeften en smaken. Het ontwerp van golfschoenen is de laatste jaren een stuk interessanter geworden. Klassieke kleuren en modellen blijven populair, maar steeds meer golfers kiezen voor sportieve, meer gedurfde modellen. Hoe ver ben jij bereid te gaan?

PRO-TIP: KIES SCHOENEN MET ZORG Raymond Stoop Golfstore-Pro G&CC Edda Huzid Nederland

54

Schoenen

Spikeless modellen doen het erg goed, want ze bieden on­­ overtroffen comfort. Ze voelen zacht aan en zonder spikes zijn ze milder voor je voeten en gewrichten, maar ook voor de

greens. Tegenwoordig hoef je niet meer in te boeten op stabiliteit en grip. De allereerste modellen lieten wat dat betreft veel te wensen over en boden in bepaalde gevallen nauwelijks meer grip dan gewone gympen. Als je een hoge swingsnelheid hebt, moet je een torsiestijf model kiezen voor optimale grip op de ondergrond. Als je meerdere paren hebt, kun je afwisselen, wat ideaal

is. Op warme zomerdagen zijn waterdichte leren schoenen niet altijd de beste keuze. Die zijn al gauw te warm. Koop een paar lichte schoenen van dun materiaal, dat is aangenamer bij warm weer. Bovendien is het goed om van schoenen te kunnen wisselen als je vaak speelt, bijvoorbeeld op reis. Schoenen moeten kunnen drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.


WIL JE MEER ZIEN?

48 J E V I N DT

FootJoy D.N.A Helix Sportieve golfschoen met hoog comfort 259,- (H)

FootJoy DryJoys Tour Klassiek ontwerp met extra stabiliteit en comfort 229,- (H)

S C H O E N E N B IJ

G O LFSTO R E ­ N E D E R L AN D . N L

FootJoy PRO/SL Lichte spikeless schoen met zeer hoog comfort 199,- (H)

FootJoy Golf Casual Spikeless golfschoen met hoog comfort en flexibiliteit 149,- (H)

FootJoy Contour FIT Comfort en flexibiliteit dankzij modern design 149,- (H)

FootJoy Superlites XP Ultralichte en bijzonder soepele golfschoen 129,- (H)

Adidas Tour360 BOOST 2.0 Sportieve, waterdichte premium-golfschoen met hoog comfort 199,- (H)

Adidas Tour360 Knit Bijzonder comfortabele, waterdichte golfschoen met blotevoetengevoel 199,- (H)

Adidas adipure SP Waterdichte golfschoen met elegant street-design 199,- (H)

Adidas adipower S BOOST 3 Waterdichte en hoogpresterende spikeless golfschoen 149,- (H)

Adidas adicross Bounce Lichte spikeless golfschoen met stoer crossover-design en ventilerende stof 129,- (H)

Adidas adicross Classic Spikeless golfschoen met klassiek Adidas-design 99,- (H)

Puma Ignite PWRadapt DISC Stabiele golfschoen met sneaker-design, DISC-systeem en hoog comfort 179,- (H)

Puma Ignite PWRadapt Leather Stabiele golfschoen met sportief design en hoog comfort 179,- (H)

Schoenen


Puma Ignite PWR Sport Spikeless golfschoen met uitstekende stabiliteit en hoog comfort 139,- (H)

56

Puma Ignite Drive DISC Waterdichte prestatieschoen met klassiek Puma-design en DISC-systeem 129,- (H)

Puma Grip Fusion Spikeless golfschoen met sportief design en hoog comfort 89,- (H)

FootJoy Aspire Sportieve golfschoen met innovatieve techniek 199,- (D)

FootJoy EmBody Elegante en flexibele golfschoen met hoog comfort 169,- (D)

FootJoy Leisure Lichte, sportieve spikeless schoen 139,- (D)

FootJoy DryJoys Damesschoen in een klassiek model met hoge stabiliteit en comfort 189,- (D)

FootJoy Sport SL BOA Lichte spikeless schoen met zeer sportief, elegant ontwerp en met boa-sluiting 179,- (D)

FootJoy enJoy Lichte en luchtige golfschoen zonder spikes die in de wasmachine kan 109,- (D)

Adidas adipower BOOST 3 Waterdichte golfschoen met sportief design en hoog comfort 169,- (D)

Adidas pure BOOST XG Heel sportieve spikeless golfschoen met uniek ontwerp 139,- (D)

Adidas adipure Sport Lichte spikeless golfschoen met elegant design 109,- (D)

Adidas adicross Classic Spikeless golfschoen met klassiek Adidas-design 99,- (D)

Puma Ignite Blaze Sport DISC Damesschoen met trendy design, hoog comfort en DISC-systeem 139,- (D)

Puma Ignite Statement Low Spikeless damesgolfschoen met zeer hoog comfort 129,- (D)

Puma Monolite Cat Woven Spikeless damesgolfschoen met uitstekende ventilatie 79,- (D)

FootJoy PRO/SL Lichte spikeless golfschoen met door de tours geĂŻnspireerd design 89,- (Junior)

Puma Grip Sport DISC Comfortabele spikeless juniorgolfschoen met DISC-systeem 69,- (Junior)

Adidas adipower BOA Waterdichte premiumgolf­schoen met Boa-sluiting 119,- (Junior)

Schoenen

Adidas adipure DC Waterdichte golfschoen met ronde teen en brede voorvoet 119,- (D)


PRESTERENDE GOLFSCHOEN

Ontwikkeld voor

MAXIMALE ACCURATESSE & KRA • FJ Launch Pods voor stabiliteit op Tour niveau • Power Strap voor balans van de speler bij maximale swingsnelheid • Pebax zool voor ultralichte ondersteuning en bewegingscontrole

Ontworpen voor

OPTIMAAL COMFORT & PRESTATIE • Ultra Premium waterdicht en ademend leer

• PU Fit voetbed voor verbeterde, extra zachte steun onder de voet • lnnovatief ontwerp van rand en tong voor optimale pasvorm en langdurig draagcomfort

Acushnet Nederland Bv • Heibloemweg 3, 5704 BS Helmond © 2018 ACUSHNET COMPANY

WWW.FOOTJOY.CO.UK


HAND­ SCHOENEN VOOR DE JUISTE GRIP Een handschoen moet nauw aansluiten als een tweede huid. Dan heeft die de juiste maat. Let bij het passen van handschoenen op de klittenbandsluiting: als je het riempje verder dan de klittenband kunt spannen, is de handschoen te groot.

58

Handschoenen

FootJoy PRO FLX Hoogtechnologische leren handschoen van exclusief kwaliteitsleer voor optimale grip 25,90 (H+D)

FootJoy GTxtreme Hi-techhandschoen met fantastische grip en pasvorm 19,90 (H+D)

FootJoy WeatherSof Allweather-handschoen in een vernieuwde versie voor nog betere houdbaarheid en grip 14,90 (H+D)

FootJoy Raingrip Pair Uitzonderlijk goede grip wanneer de handschoen nat is 29,90 (H+D)

Callaway Tour Authentic Cabretta-leer voor optimale grip en gevoel 29,90 (H+D)

Titleist Players De uitverkoren cabrettahandschoen van de tourspelers 29,90 (H)


Kapitel | Avdelning

59


WIJ ZIJN GOLFSTORE we bestaan al 45 jaar, groeien onafgebroken en zijn één van de grootste golfwinkelketens van europa met 217 golfstore-winkels in zes landen. in nederland vindt u ons hier:

GC ALMEERDERHOUT PATRICK ZELECHOVSKÝ, JAN DORRESTEIN 036-521  91  61  GOLFSTORE DERKSEN, RIJSBERGEN EDWIN DERKSEN, 06-520  581  82  GOLFBAAN DELFLAND STUDIO HELEN REID, MICHIEL VAN DILLEN, 015-380  79  11  OPENBARE GC DRONTEN STUDIO MIKE WOLTERING, 0321-311  407  EDDA HUZID G&CC RAYMOND STOOP, JELLE TARNÓCZY, 06-436  88  416  GC EMMELOORD MICHAEL MEERMAN, 06-542  70  96 GOYER G&CC STUDIO ADRIAN MORLEY, 035-539  31  23  

LEEUWARDER GC DE GROENE STER STUDIO MARTIN WEDEMA, 0511-43  26  92  GC LEEUWENBERGH JOS BERLIJN, ROBIN SWANE, 070-307  04  88  LOCHEMSE G&CC DE GRAAFSCHAP STUDIO TIM NIJENHUIS, 0573-250  187  GC ROSENDAELSCHE PATRICK ZELECHOVSKÝ, JAN DORRESTEIN 026-443  72  83  GOLFBAAN SLUISPOLDER STUDIO REMKO ENGEL, 0725-111  555  GOLFBAAN SPAARNWOUDE GAUKE DE VRIES, 0235-38  55  99 

GOLFBAAN WATERLANDAMSTERDAM JEROEN VAN DER WEIDE, 06-164  533  03  GOLFBAAN WELDEREN ARNO HOFSTEDE, ROB MENTING, 0481-76  90  11  G&CC WINTERSWIJK FLAGSHIP STORE & STUDIO LEE CHAPMAN,0543-562  319  GC DE WOESTE KOP STUDIO MIKE ROSS, 06-200  089  99  GC ZEEWOLDE PETER VAN WIJK, 036-522  20  68  GOLFCLUB ‘T ZELLE PATRICK ZELECHOVSKÝ, JAN DORRESTEIN, 0575-46  75  33 (keuze 1)

VELUWSE GC ARNOUD VAN OPIJNEN, 055-519  11  28 

GC HEELSUM PATRICK ZELECHOVSKÝ, JAN DORRESTEIN, 0317-31  11  18  HEEMSKERKSE GC BOB TER PUNT, 0251-25  00  77  HILVERSUMSCHE GC STUDIO ADRIAN MORLEY, 035-685  70  60  GC KAGERZOOM AUGIE JONG A TAI, 071-301  18  95  DE KENNEMER STUDIO HIDDO UHLENBECK, 06-212  171  47  GC LANDGOED BERGVLIET STUDIO PAUL BRIGHT, 076-579  56  66 

Golfstore Group ek. för.  Box 508  SE-235 25 Vellinge, Zweden  Tel. 0357-440 343

Bezoek ons op www.golfstorenederland.nl

Golfstore spring magazine 2018, nl  

Inspirational magazine for golfers, spring 2018

Golfstore spring magazine 2018, nl  

Inspirational magazine for golfers, spring 2018

Advertisement