__MAIN_TEXT__

Page 1

SE

SOMMARENS SKÖNASTE – 40 SNYGGA GOLFSKOR

52

HITTA STILEN I SOMMAR. 14 SIDOR MODE

67

BYT BOLL – SLÅ RAKT!

46

2019

toppen DUSTIN JOHNSON SIKTAR MOT

I SOMM A R


VÅ R A VAR U M ÄR K E N :

10 34

72 44

INNEHÅLL G O LF N Y TT I N TE R VJ U : D U STI N J O H N S O N STJÄ R N O R N AS K LU B B M AK AR E N I O FA N TASTI S K A R E ST I PS Å R E TS P R O D U KT N YH E T E R D E T VA R I N TE B ÄT T R E F Ö R R VA N LI G A F R ÅG O R O C H SVAR R OYA L P O R T R U S H Å R E TS M O D E D I N G O LF STO R E - B UT I K

06 10 16 20 26 48 56 60 67 84

52 20 Golfstore Group ek. för., Box 508, 235 25 Vellinge. Telefon 040-42 95 00. Ansvarig utgivare: Margaretha Bolin. Text: Tommy Jeppsson, Michael Broström och Mattias Brännholm. Produktion: Golfstore Marknad / Final Content. Foto: Mickael Tannus och Mattias Broström. Tryck: Walstead Central Europe/Printer Consult AB. OBS! Angivna priser gäller tills vidare, med reservation för momshöjning, prisändring, devalvering och liknande. Lokalt kan lägre priser förekomma. Lokala variationer i sortimentet kan förekomma, men de flesta produkter kan levereras med några dagars varsel. Vi reserverar oss för eventuella feltryck. Aktuell information och senaste nytt hittar du på www.golfstore.se

3


INVESTERA I DITT SPEL

M

ed okunskap som vapen lägger golfare ut tusentals kronor på nya klubbor i tron att deras investering ska hjälpa dem att spela bättre golf. ”Du kan spendera en miljon på nya klubbor – om de inte passar dig kommer du ändå inte att spela bättre golf ”, skrev en gång Jonathan Abrahams, författare och journalist på amerikanska Golf Magazine. Citatet kommer från hans bok ”Clubsmarts – Buying Golf Clubs That Work”. Den kom redan 1997 men många av råden är lika aktuella nu som då. Faktum är att de nog gäller i ännu högre grad i dag. För det har aldrig varit viktigare att skräddarsy sina klubbor än det är nu. I detta nummer av vårt magasin möter du några spännande golfprofiler, bland andra Adrian Rietveld som reser jorden runt för att skräddarsy klubbor åt några av världens bästa tourspelare (sidan 16). Adrian vet mer än de flesta om golfklubbor och custom fitting. Därför finns det skäl att lyssna när han säger: ”Likväl som teknologin kan göra mycket för dig så kan den också arbeta mot dig om du inte har grejer som är utprovade för dig.” De senaste åren har tekniken i golfklubbor utvecklats med en svindlande hastighet. Rätt konfigurerade kan moderna golfklubbor lyfta ditt spel till nya höjder. Men då gäller det att ta tillvara på klubbornas inbyggda potential. Det är därför du inte ska köpa din klubba från hyllan. Du ska låta din pro prova ut klubban så att den är byggd för att passa din sving och din spelstil.

Att göra en custom fitting hos din Golfstore-Pro är en klok investering i ditt spel – och det är en investering som kommer att ge avkastning i bättre spel och roligare rundor. Förr i tiden kunde det vara svårt att hitta en klubba som passade svingen. (Det var därför Sam Snead spelade med samma driver i 20 år!) I dag är det enklare, trots att klubborna är mer avancerade. Alla Golfstore-Pro’s har tillgång till modern digital teknik som underlättar ditt sökande efter de perfekta klubborna. En viktig sak i sammanhanget: Hos oss provar du ut klubborna utomhus där du kan se bollen flyga. För oss är det självklart. Golf spelas ju utomhus. Och det är inte bara klubborna som kan kräva lite utprovningshjälp – även skor och handskar ska sitta rätt för att göra dina rundor angenäma. Vi kan också hjälpa dig hitta en boll som passar ditt spel, och guida dig genom utbudet av tekniska kläder. Alla har olika behov och önskemål. På Golfstore är vi experter och vi finns till för att hjälpa dig att hitta det som är rätt för just dig. I det här magasinet hittar du en hel del inspiration inför säsongen som väntar. Vi berättar om nya klubbor och sommarens mode men ger också ett och annat tips om spännande banor och vackra resmål. Varmt välkommen till en ny skön golfsäsong.

»Det har aldrig varit viktigare att skräddarsy sina klubbor än det är nu.«

4

JOHAN THELLMARK VD, GOLFSTORE


BIRDIES & BOGEYS

G O L FE N S U N D E R BARA VÄR L D

TIGER PÅ REKORDJAKT The Masters i april brukar alltid tilldra sig enormt intresse. I år kommer det att vara annorlunda. Intresset kommer nämligen att vara ännu större. När Tiger Woods vann tourfinalen på PGA Tour i oktober var det hans 80:e seger på touren. Bara Sam Snead har vunnit fler, 82. Vi kan lugnt räkna med att Tiger Woods i år siktar på att komma ikapp Sam Snead. Men ännu hellre vill han troligen komma ikapp Jack Nicklaus som 18 gånger vunnit golfens fyra största mästerskap, så kallade Majors. Tiger Woods har hittills vunnit 14. Fyra av dessa majorsegrar har kommit på Augusta, i The Masters. Tigers jakt på rekorden börjar den andra helgen i april… THE MASTERS 11–14 april 2019

6

Golfnytt


VÄLJ DIN FÄRG

DAMERNAS TUR

Allt fler väljer att spela med en färgad boll. Varför? Tja, bollarnas inre egenskaper är de samma men färgade bollar får dig att sticka ut i mängden. Dessutom kan de under vissa förhållanden synas bättre. Det finns också de som tror på färgpsykologi – att bollens färg påverkar vårt humör och därmed vårt spel. Så hur kan vi förvänta oss att bollen påverkar vårt humör på banan? Enligt färganalysen reagerar vi så här:

Den europeiska Ryder Cuptriumfen i Paris glömmer vi aldrig. Europa besegrade USA med 17 ½ – 10 ½. I år är det damernas tur. Solheim Cup spelas på Gleneagles 13–15 september och än en gång är Laura Davies med – den här gången som Catriona Matthews vicekapten. Davies har mest Solheim Cup-rutin av alla, genom tiderna: Hon är den som spelat in flest poäng åt Europa (25) och har varit med flest gånger (12). De andra två vicekaptenerna heter Suzann Pettersen och Kathryn Imrie och tillsammans med Davies har de i totalt 21 Solheim Cup-matcher spelat in 45 ½ poäng för sitt Europa. Vågar vi hoppas på en Paris-repris i Skottland i september?

VIT Godhet och renhet. G U L Optimistisk och ungdomlig. Uttrycker glädje, lycka och värme. Skapar uppmärksamhet. ORAN G E Aggressiv. Ändå en positiv färg som står för lycka och glädje. R ÖD Energi, aggressivitet och passion. Ökar pulsen. R OSA Romantisk och feminin. Ungdomlig, rolig och upphetsande, men utan aggressivitet.

B LÅ Säkerhet, trygghet, lugn och harmoni. Ger en känsla av trovärdighet. Blått ökar produktivitet och kreativitet.

EUROPAS LÄNGSTA HÅL

NU BLIR REGLERNA ENKLARE

Vill du spela Europas längsta hål får du åka till Rumänien, närmare bestämt till Theodora Golf Club. Banan ligger i Transsylvanien – alltså i den del av landet som sägs vara hemvist för den blodsugande vampyr som gick under namnet greve Dracula. Det finns inslag av skräck på golfbanan också. Avslutningen liknar ingen annan i Europa. Det 18:e hålet är ett par 6-hål, 735 meter långt från back tee. Från gul och röd tee är hålet 643 resp 532 meter långt. Det krävs fyra bra slag för att nå green. Det sista slaget går över vatten. Men redan utslaget är en utmaning eftersom det är trångt. Däremot är det bara att ladda på andra slaget. Gör man det bra så långt kan man komma i position för att gå in på tre. Totalt är banan 6 158 meter och omsluts av floden Mures, med Apusenibergen i horisonten. I anslutning till banan finns ett hotell med 87 rum och restaurang, inklusive en terass där man kan följa inspelen mot det 18:e hålet…

USGA och R&A har lyssnat på golfare från hela världen och det har lett till några regeländringar som träder i kraft nästa säsong. Här är några av de viktigaste. • När du droppar en boll ska det ske från knähöjd. • Det kommer inte längre att vara ett slags plikt när du träffar bollen två eller fler gånger i samma slag, så kallad dubbelträff. • Du blir inte pliktad om du rubbar bollen oavsiktligt på green. • Om du av misstag flyttar bollen eller markeringsknappen på green får du inget pliktslag, bara du flyttar tillbaka den igen. • Du får inte pliktslag om du reparerar spikmärken på greenen. • Om du hittar din boll i ett pliktområde och vill spela den som den ligger, gäller samma regler som om du spelar en boll från fairway eller från ruffen. Du får ta bort lösa naturföremål, provsvinga samt grunda klubban. • Du kan putta med flaggstången i hålet, även om bollen ligger på green. Du får inga pliktslag om bollen träffar flaggstången. • Du får droppa bollen utanför bunkern med två slags plikt med flagglinjen.

Golfnytt

7


VÅRA EXPERTER TILL DIN TJÄNST Det du hittar i Golfstore-butiken är ett omsorgsfullt utvalt sortiment av kläder, klubbor och andra prylar. På bilden här ser du de som står för urvalet – Golfstores sortimentsråd. Rådet har medlemmar från sex olika länder och få har sådan koll på golfutrustning som dessa. Två gånger om året samlas de för att under fyra intensiva dagar vid varje tillfälle, välja ut spännande nyheter, varumärken och modeller.

EUROBONUS EXTRAPOÄNG

STOR I EUROPA

Det lönar sig att vara kund hos Golfstore, på många sätt: För varje hundralapp du investerar i golfutrustning får du 50 EuroBonus Extrapoäng. Gäller vid köp av produkter i Sverige, Danmark och Norge (ej rea, lektioner, kurser eller resor). På vår hemsida kan du läsa mer om samarbetet. Där hittar du också en lista över alla anslutna butiker.

Golfstore grundades för 46 år sedan och är i dag en av Europas största golfkedjor med 300 butiker i sex länder: Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Holland och Österrike. – Vi är både stora och små samtidigt, säger Alexander Anderson som är koordinator för sortimentsrådet på Golfstore. Som grupp är vi stora med våra samlade inköp, men butikerna är små och personliga.

LÄGSTA PRIS Golfstore är en av Europas största aktörer inom retail när det gäller golf. Tack vare sin totala inköpsvolym kan Golfstore hålla mycket konkurrenskraftiga priser, ja, så låga att en lägsta pris-garanti kan utfärdas till alla kunder. Hittar du en produkt du just har köpt hos Golfstore till ett lägre pris någon annanstans inom 14 dagar – då får du tillbaka mellanskillnaden. Garantin gäller i samma eller angränsande kommun men inte varor köpta online. Det förutsätter givetvis att produkten har samma specifikationer som den du köpt hos Golfstore. 8


»JAG VILL VINNA FLER MAJORS!«

han har varit världsetta i över ett och ett halvt år. men dustin johnson, 34, är fortfarande hungrig. ”jag vill vinna flera majors”, säger mannen som har den längsta segersviten på pga-touren. AV MAT TIAS BRÄNNHOLM 10


»Min pappa lärde mig grunderna, men det var framför allt genom att vara på rangen och kolla på hur duktiga spelare gjorde som jag lärde mig spela.«

J

ag kan slå bollen där, över vägen och huset och dom där som står och tränar där borta”, säger Dustin till fotografen från den engelska tidningen. Fotografen nickar bifallande och säger att det skulle vara bra, det skulle bli snyggt ljus. Superintendenten Diego ser nervös ut. Han hostar ansträngt och undrar om det skulle funka om man slog dit bort istället, inte över huset, men väl över vägen och in på rangen. Både fotografen och Dustin tror att det kan funka. Själv ser jag bara en massa träd. Var ska han slå bollen menar de? Smack, säger det och bollen piper plågat iväg. Över träden i en svag fade och… ja, det finns väl en range att landa på därborta någonstans. Det är ofta så med Dustin Johnson. Han slår en golfboll till ställen andra inte kan tänka sig. Vi befinner oss på Bear’s Club i Jupiter, norr om West Palm

Beach i södra Florida. Det blir inte mer i smeten än så här. Som namnet antyder är det Jack Nicklaus som ligger bakom banan. 1999 öppnade den och målsättningen var, och är, tydlig: att erbjuda en extraordinär golfupplevelse för medlemmarna. Missar man infarten till det extraordinära åker man rakt in på Trump National Jupiter Golf Club istället. Inte heller det känt som något dussinställe. Det här är en helt annan värld. Dustin växte upp i Columbia i South Carolina. Han var en typisk idrottskille som höll på med många olika idrotter: fotboll, baseball och basket för att nämna några. ”Golf spelade jag bara på sommaren. Min pappa var golfpro så jag brukade följa med honom på jobbet. Det blev att man hängde vid poolen eller spelade golf. Min pappa lärde mig grunderna, men det var framför allt genom att vara på rangen och kolla på hur duktiga spelare gjorde som jag lärde mig spela. Jag spelade också mycket på banan”. Dustin var bara fem år när han började spela golf. Han var tidigt duktig. ”Mitt minne är att jag alltid var rätt bra för min åldersgrupp”, säger Dustin försynt. Som 14-åring gick han 64-64-64 på en par 72-bana. Från backtee. ”Det var under mitt andra år på college som jag verkligen började tro på att jag skulle kunna spela på PGA-touren. Jag vann East Regional i Tennessee (stor amatörtävling, red anm) med många bra spelare i startfältet. De sista två åren på college var jag rankad som en av de bästa amatörerna i USA”, minns Dustin. Dustin Johnson har hunnit bli 34 år. Det är inte utan anledning som många i rätt många år har beskrivit honom som den största golftalangen sedan Tiger Woods. Han är 194 centimeter lång och har gigantiskt långa armar. Hans sving ser lite udda ut – vänster handled på toppen av baksvingen tillhör inte den ortodoxa golftron – men oj, så vansinnigt långt han kan slå en golfboll. Få golfare har en förmåga att se, och förmodligen vara, så uppvridna på toppen av baksvingen som Dustin. Men Dustin Johnsons golf är så mycket mer än att han bara slår långt. Dustin har vunnit minst en tävling på PGA-touren varje säsong de senaste elva åren. Eller så här: han har haft minst en seger varje säsong han spelat på PGA-touren. Det är ingen annan spelare i närheten av. Visst, Tiger Woods hade i början av sin karriär 14 raka säsonger med minst en seger. Jack Nicklaus och Arnold Palmer skrapade båda ihop 17 raka säsonger var. Och det finns flera framför honom i historieböckerna. Men här och nu är Dustins 11 raka säsonger med seger på PGA-touren den överlägset längsta sviten. Dessutom, och det är det riktigt intressanta, de senaste tre åren har han skruvat upp tempot. 2016: Tre segrar, inklusive en major: US Open 2016. 2017: Fyra segrar, varav två var WGC-titlar. 2018: Tre segrar. När förra säsongen sammanfattades hade han totalt 19 segrar på PGA-touren och hade varit rankad världsetta i sammanlagt 81 veckor. 64 av de veckorna i ett svep från början av 2017 till mitten av maj 2018, det femte längsta sedan man började med världsrankingen i mitten av 80-talet. Det var tre saker med Dustins golf som förändrades inför säsongen 2016. 11


Mattias Brännholm träffade Dustin Johnson i West Palm Beach.

För det första ändrade Dustin sitt naturliga slag. Hela livet hade han spelat med en draw, men plötsligt började han spela med fade. Dustin har jobbat med tränargurun Butch Harmon sedan 2010. (Dustin tar också hjälp av Butch son Claude och sin gamle collegetränare Allen Terrell). I nästan fem år jobbade Butch med att Dustin skulle börja slå fade istället för draw på banan. ”Den främsta anledningen till att jag började slå fade var att jag hade såna problem med att träffa fairway med drivern. Det kunde vara 50 meter höger och 50 meter vänster. När jag började fada halverade jag mina missar med drivern”. ”Jag har alltid kunnat slå en fade om jag var i problem. Men att slå en fade från mitten av fairway utan anledning tog det lång tid innan jag hade självförtroende att göra”. Genombrottet kom i december 2015 på Sherwood Country Club utanför Los Angeles. ”Jag bestämde mig för att gå ut och spela med cut ett helt träningsvarv. Det spelade ingen roll var bollen var så skulle jag slå en cut. Så jag gjorde det. Hela dagen. Och det gick rätt bra. Jag sköt 61…” ”Nästa dag spelade jag en ny träningsrunda. Också den bara med fade. Jag sköt en ny bra score. Då bestämde jag mig: från och med nu ska jag fada bollen när jag har möjlighet”. En annan sak Dustin förändrade vintern 2015 var wedgespelet. ”Tidigare hade jag ingen rutin för hur jag tränade, jag bara slog wedgar. Nu har jag ett system där jag tränar med en Trackman och har tre olika slag med varje wedge. Halvt slag, trekvartsslag och ett normalt slag. Ja, förresten, jag har fyra slag för jag har ett maxslag också. Jag vet exakt hur långt jag slår med varje wedge. Jag spelar med tre wedgar, en pitching wedge, en 54 gradare och en 60 gradare. Ibland, beroende på banan, lägger jag i en fjärde wedge, en 64 gradare, på bekostnad av järn 2:an”, säger Dustin. ”Jag tränar wedgespelet väldigt mycket. Jag tror faktiskt att det är den största anledningen till att jag har gått från att vara en bra golfare till en riktigt bra golfare”. Det kan finns en anledning till. 2015 blev Dustin Johnson pappa. Två år tidigare hade han träffat och förlovat sig med Paulina Gretzky, dotter till hockeyikonen Wayne Gretzky. Tillsammans har de idag två barn: Tatum, 3 år och River 1 år. ”Det är klart att bli pappa har påverkat mig. Det sätter allting i perspektiv. Golf var det viktigaste för mig tidigare. När jag blev pappa blev det väldigt snabbt inte det viktigaste för

»Jag har nog alltid varit rätt bra på att sätta saker i perspektiv och att inte ta golfen så allvarligt, men det hjälper definitivt att bli förälder.«

12

mig. Det var en stor förändring. Men en bra förändring”. ”Jag har nog alltid varit rätt bra på att sätta saker i perspektiv och att inte ta golfen så allvarligt, men det hjälper definitivt att bli förälder. Barnen kan göra en dålig dag till en bra dag väldigt snabbt när du träffar dem efter rundan”. Sommaren 2016 gav förändringarna resultat. Dustin Johnson vann sin första major – US Open 2016 på Oakmont Golf Club utanför Pittsburg.

Hittills den enda. ”Det var en skön seger. Den betydde mycket”, säger Dustin. Dustin spelade under några dagar felfri golf. Det är dock inte alltid så. Tvärtom brottas även de bästa med svingproblem. Om än på en annan nivå. ”När jag spelar bra är min miss när jag missar alltid lite till höger. När jag spelar dåligt är missen vänster och det gillar jag inte alls. Då skär inte bollen utan det blir en ren pull. Ett tapp kort höger eller att jag skär den för mycket är bättre för då vet jag relativt lätt hur jag ska justera det.” ”Oftast kan jag komma på vad problemet är själv men jag har också bra tränare som hjälper mig. Jag gillar tränare som ger dig


alternativ på hur du ska lösa problem med svingen. Det finns alltid flera lösningar på samma problem. Det bästa är när du får flera alternativ och du själv kan välja vilken lösning som passar dig bäst”. ”När jag svingar bra eliminerar jag i princip den vänstra delen av banan med drivern. Jag vet att min cut kommer…” Plötsligt pratar vi klubbor. Dustin Johnson är en av TaylorMades stora profiler. Hur många miljoner dollar han får varje år för att spela med TaylorMade är okänt men det handlar om stora pengar. Det är också anledningen att vi träffas under ett par timmar den här dagen. TaylorMade ska lansera sin nya driver: M5. ”Jag har haft problem med både min M3 och M4. Det kan låta lite konstigt för min statistik förra säsongen var faktiskt rätt bra. Men det kändes aldrig riktigt bra. Jag var aldrig helt bekväm och hade aldrig fullt förtroende för drivern”. ”Framför allt hade jag problem med att få den att skära, alltså att jag skulle få den här lilla faden i drivern som jag vill ha. Mest troligt var det bara jag och hur jag svingar”, säger Dustin och skrattar. ”Men jag gör som alla andra, jag skyller på klubborna…”. ”Jag fick testa M5:an första gången i november. Jag gillade hur den såg ut. Träffytan är rakare och den är snabbare. Bollen kommer konstant av klubbhuvudet fyra mph (miles per hour) snabbare än med M3:an”. Översätter man Trackman-språket till golfsvenska betyder det att M5-drivern går ungefär 10 meter längre. Då ska man veta att Dustin redan slår bollen bland de längsta på touren. Han har en svinghastighet på ungefär 123 mph med drivern. Det är 10 mph

mer än genomsnittet på touren. ”Framför allt kan jag forma slagen som jag vill. Nu får jag den där faden jag vill ha”, säger Dustin och ler nöjt. En sak som slår mig när jag sitter och pratar med Dustin är hur genuint trevlig han är. Plötsligt ringer mobilen, han pratar lite kort och avslutar med ett varmt ”I love you”. Det går inte att komma ifrån känslan att han idag mår bra och är i harmoni. I tv-sändningar och på presskonferenser kan man ibland få känslan av att han inte har så mycket att säga eller att han inte bryr sig. När vi pratar nu funderar han ofta och anstränger sig för att ge ett bra svar. Kanske är det av svärfar han har lärt sig och utvecklat den sidan. Morfar till hans barn. Hockeyns största: Wayne Gretzky. ”Varje gång du är runt de största i sin idrott kommer du lära dig något. Jag har såklart tillbringat mycket tid med honom. Jag lyssnar på allt han säger. Självklart finns det saker som är privata. Men det är framför allt hur han uppträder, interagerar med andra och vad han säger som jag lärt mig något av. Att se hur ödmjuk han är”. ”Jag lyssnar också mycket på när han berättar om hur han tränade och vad han gjorde. Varför han var så mycket bättre än alla andra. Det enkla svaret är: han ville verkligen vinna och han jobbade hårdare än alla andra. Den insikten har fått mig att jobba smartare”. ”Jag drivs också av att vinna. Jag vill vinna fler majors. Jag vill vinna fler tävlingar. Första målet är att ta min 20:e seger så jag får livstids medlemsskap på touren. Jag vill också få fler chanser att vinna majors i år”.

13


STJÄRNORNAS KLUBBMAKARE adrian rietveld känner många av golfens superstjärnor bättre än de flesta. det är han som bygger deras klubbor. AV TOMMY JEPPSSON

F

å är så respekterade bland tourproffsen för sin kunskap som Adrian Rietveld. Av de spelare som är rankade som de 50 bästa i världen just nu har han troligen jobbat med 35, ”i någon form”, som han själv uttrycker det. Det finns de som säger att han är bäst i världen på custom fitting. Han kommer ursprungligen från Sydafrika men har numera sin bas i England. Större delen av sin tid tillbringar han dock på golfbanor runt om i världen. Han reser 45 veckor om året. – Jag älskar det, säger han. Han är lite sen till vårt möte i Basingstoke, en timme söder om centrala London. Hans son är sjuk och Adrian får passa på att ta sin beskärda del av föräldraansvaret när han har chansen. 16

Sonen heter för övrigt Justin, döpt efter en av Adrians bästa vänner vars efternamn är Rose. – Han var den förste spelare som släppte mig riktigt nära, berättar Adrian. Vi har haft ett bra samarbete genom åren. Han är väldigt omsorgsfull om detaljerna. Han är precis, i allt han gör. Han är bestämd men väldigt lätt att tycka om som person. Men du ska veta… i stridens hetta, då är de här grabbarna hänsynslösa. De viker inte ned sig. De vill vinna. Kanske inte till vilket pris som helst men… de ger allt. Adrians arbetsplats på touren är en specialbyggd lastbil. På insidan finns en verkstad och ett litet lager. På en effektivt utnyttjad yta ryms allt som kan behövas för att bygga eller justera en golfklubba. Dessutom finns här kepsar, bollar, handskar och annat spelarna behöver under tävling.


Bussen är en service till alla spelare som vill ha en TaylorMade-klubba i bagen. Det handlar om allt ifrån spelare som har bagen full av TaylorMade-klubbor till de som bara har någon enstaka. Eller som är nyfikna på att testa en. Arbetsveckan börjar nästan alltid på en flygplats, tidigt på måndag morgon. Väldigt tidigt. Adrian tar första flyget till platsen för veckans tävling. Där väntar lastbilen på honom. I alla fall om avståndet är överkomligt, och om det finns det en bro eller en färja som kan ta lastbilen till den aktuella banan. Då finns lastbilen på plats. Det brukar bli runt 25 tävlingar varje år. När tävlingarna spelas i exempelvis Sydafrika eller i Dubai-regionen löser de servicen till spelarna på andra sätt. Tisdagen är veckans mest hektiska dag. Det är då de flesta kommer med sina önskemål. En del vill byta klubbor, andra vill justera en detalj. På onsdagen testar många det nya, de bästa spelarna gör det ofta i en pro am. Adrian lämnar banan framåt eftermiddagen och är hemma runt midnatt. På torsdag morgon åker han till kontoret i Basingstoke och förbereder nästa veckas tävling. Så håller han på, 45 veckor om året. Utom när flera tävlingar i rad spelas på mer avlägsna platser som Abu Dhabi, Dubai och Qatar. Då stannar han i tre veckor. – Alla jobb har sina utmaningar. Att

resa är en stor del av jobbet. Klarar du av resandet så är det världens bästa jobb, säger han. Han har jobbat i 12 år med custom fitting på hög nivå. Eller, som han uttrycker det: – Jag har tittat på bollflykter i 12 år. Hans titel är Senior Manager på Tour Department. Vilket betyder att han inte bara är ansvarig för att se till så att de spelare som har kontrakt med TaylorMade har de bästa förutsättningarna. Han är också en talangcoach för att knyta nya intressanta spelare till varumärket. Efter intervjun talar han varmt om de danska bröderna Nicolai och Rasmus Højgaard. När intervjun görs är de fortfarande amatörer men så fort de blev proffs, vilket de blev vid årsskiftet, skrev de kontrakt med TaylorMade. Enligt Adrian har de en sällan skådad talang. Adrian kan tala mycket om tourspelarna han jobbar frekvent med men allra mest talar han om Rory McIlroy. – Han är vår tids Arnold Palmer. Väldigt flamboyant. Adrian som sett honom på nära håll tror att Rory kommer att vara världsgolfens dominant de kommande tio åren. – Jag tror aldrig vi kommer att få se någon dominera som Tiger gjorde när han var som bäst. Men med det sagt kan du citera mig på detta: Rory kommer att

»Nu finns custom fitting-experter på i stort sett varje golf klubb. Det vi gjort för tourspelarna under alla år kan i dag göras för den vanlige golfaren. Förr var det en lyx. Nu är det standard.«

17


vara den bästa golfaren i världen de kommande 10 åren. Han är den mest talangfulla spelare jag haft förmånen att jobba med, och jag har jobbat med många av de bästa. Alla har de sin egen unika förmåga och storhet, men Rory McIlroy utvecklas fortfarande. Han är ingen färdig produkt. Testerna med Rory skiljer sig på avgörande punkter från sessioner med andra spelare. – Rory får det mesta att fungera. Hos många andra spelare är processen strikt och kalkylerad. När vi håller på med Rorys utrustning har han förvisso förståelse för hur utrustningen kan hjälpa honom. Men samtidigt är han så bra att du kan ge honom vad som helst och det funkar, han är så skicklig. Det mesta är rätt för honom. Adrian spelade själv golf på hög nivå innan han erbjöds ett jobb som pro på Wentworth i England. En av de mer prestigefyllda klubbarna i England, hemmabana för exempelvis Ernie Els. På Wentworth utsågs Adrian till ansvarig för TaylorMade Performance Lab – en anläggning som när den skapades för 15 år sedan var en av få i sitt slag. Via ett stort antal kameror kunde svingrörelsen filmas tredimensionellt, med hjälp av elektroder som fästes på testobjektets kropp. En rätt avancerad teknik på den tiden. Många duktiga spelare kom för att förfina sin teknik men framförallt för att prova ut klubbor. Snart fick tourspelarnas tränare så stort förtroende för Adrians kunskaper om sving och

utrustning att de skickade sina spelare till Adrian utan att följa med själva. Där grundlade Adrian ryktet om sig själv som en utmärkt ”fitter”. – Till slut blev jag headhuntad av TaylorMade för att jobba på touren med spelarna. Året var 2011. En del av hans framgång tror han beror på att han i grunden är teknisk ingenjör. – Det är därför det är ganska lätt för mig att förstå teknologin bakom golfklubborna. Den fungerar åt båda hållen: Likväl som teknologin kan göra mycket för dig så kan den också arbeta emot dig om du inte har grejer som är utprovade för dig. Det gäller även för amatörer. Han har förstås all tänkbar modern utrustning till sitt förfogande. Men han är inte beroende av den. – Jag skulle klara mig ganska bra utan Trackman, genom att bara titta på bollflykten. Ofta handlar det om att spelaren vill ha bekräftelse i form av siffror. Men jag tar inte med mig en Trackman till en spelare såvida han inte ber specifikt om det, säger han. – All den moderna tekniken är väldigt bra men den är inte bättre än personen bakom spakarna. Man måste veta hur man använder och kontrollerar den fakta man får. När jag provar ut klubbor kommer inte Trackman med i processen förrän mot slutet, när man vill finjustera siffrorna lite grand. Golfen har genomgått en revolution de senaste 10–15 åren, menar Adrian. Och då talar han inte bara om alla de tekniska

»Likväl som teknologin kan göra mycket för dig så kan den också arbeta emot dig«

18


GÖR EN CUSTOM FITTING HOS GOLFSTORE ”Moderna golfklubbor kräver en bra custom fitting – när man gör den så kan man få helt fantastiska resultat”, menar Adrian Rietveld. Skräddarsydda klubbor är byggda för din unika sving och den omfattar alla klubbor i bagen, från driver till putter. Ju mer optimerad utrustning du använder, desto roligare kommer du att ha på banan. En custom fitting på Golfstore görs alltid utomhus. Det är ju där du spelar golf. Trackman och Flightscope ger en bra grund att stå på när ny utrustning provas ut.

framsteg som gjorts i utvecklingen av nya klubbmodeller. Adrian menar att custom fitting som enskild komponent har betydligt större påverkan på amatörernas spel än var och en av de tekniska innovationerna. Han påpekar att den verkliga revolutionen ligger i att den här möjligheten finns inom räckhåll för alla i dag. – Nu finns custom fitting-experter på i stort sett varje golf klubb. Det vi gjort för tourspelarna under alla år kan i dag göras för den vanlige golfaren. Förr var det en lyx. Nu är det standard. Vill man ha bra förutsättningar måste man gå till sin pro – och man måste vara uppriktig. Det är viktigt att personen som gör utprovningen förstår dig som spelare och dina förutsättningar. – Ska du investera i nya golfklubbor och bara kan spela en gång i månaden eftersom du har små barn hemma, då är det en information du måste delge utprovaren. Det finns alltid vägar att hitta rätt klubbor till dig. Men som utprovare måste man förstå din situation, din spelnivå och dina omständigheter. Så var öppen mot tränaren, säger han. Och han menar att man ska gå till en utprovare som förstår svingen. – Det är viktigt i dag att en utprovare förstår svingen. Många av de som är bäst på att skräddarsy klubbor i dag, de började som golftränare. Att gå från golftränare till utprovare är en bra väg. Har du inte grund i coaching blir det svårt, avslutar Adrian.

1. DRIVER OCH WOODS En driver ska gå långt och rakt och de flesta som gör en custom fitting blir förvånade av hur mycket bättre deras nya, utprovade driver är. För att göra en avancerad utprovning behöver du ta hjälp av din Golfstore-Pro som kan matcha huvudets loft och viktpositionering med ett skaft av rätt längd och vikt. När alla delar hamnar rätt kommer du att landa oftare på fairway, och dessutom ha mindre klubba kvar när du ska spela in mot green. Att hitta rätt woods görs på samma sätt med ett undantag: Klubbornas slaglängd ska fylla luckan mellan den lägsta järnklubban (eller hybriden) och drivern. 2. JÄRN OCH HYBRIDER På järnklubbor anpassas klubbhuvud, lie, skaft och grepp efter din förmåga att slå bollen. Behöver du mer längd? Eller vill du slå rakare? Typ av klubbhuvud väljs främst efter hur regelbunden din bollträff är, och skaftet ska ha rätt vikt, flex och längd för att matcha din svinghastighet och dina fysiska förutsättningar.

När du provar ut dina järn görs också en setkomposition (eller set makeup), för att det ska bli jämna avstånd mellan klubborna genom setet. Man utgår från den längsta järnklubba du slår säkert med. Sedan kompletterar man med de woods och hybrider som täcker avstånden mellan drivern och ditt längsta järn. 3. WEDGE Innan du köper en ny wedge finns det några saker du bör veta: Vilken bounce du ska ha, exempelvis. Ju mer bounce klubban har, desto lättare glider den mot marken och minskar risken för duffar. Svingar du brant kan det vara en fördel att ha mer bounce liksom när det är mycket och mjuk sand i bunkrarna. Wedgens lie påverkar slagets utgångsriktning och anpassas efter kroppsbyggnad och sving. En pitchingwedge ligger i dag mellan 43 och 48 graders loft. Somliga kompletterar med en gapwedge mellan pitchingwedgen och sandwedgen. Det ska skilja 8–10 meter mellan varje wedge, vilket motsvarar 5°–7° i loft. Din Golfstore-Pro kan guida dig genom den här processen genom att titta på hur brant eller flackt du svingar och hur bollen flyger. 4. PUTTER Puttern är den viktigaste klubban i bagen och med detta i åtanke är det tveksamt att köpa en putter bara på känsla, vilket många gör. Känslan ska inte underskattas men kombinera den gärna med fakta. En skräddarsydd putter kan leverera både känsla och prestanda. Det man tittar på vid en putterfitting är skaftlängd, lie, loft, vikt, huvudform, balans, puttrörelse och grepp. När de idealiska parametrarna är framtagna för din puttrörelse – då ska du välja den putter som levererar bäst känsla. 19


RESOR

NIO FANTASTISKA RESTIPS varje år reser golfstore-pro’s med tusentals medlemmar till fantastiska banor och hotell runt om i världen, handplockade av våra utvalda golfresepartners. här ger de sina bästa tips.

GREKLAND

EN AV EUROPAS BÄSTA! Costa Navarino Golf Resort i Grekland är en av de bästa golfanläggningarna i Europa med sina två golfbanor, varav en är i direkt anslutning till det fantastiska 5-stjärniga hotellet 'The Westin Resort'. Båda banorna, Dunes Course och Bay Course är i utmärkt skick och det finns fantastiska träningsområden. Vi rekommenderar att åka under senare våren då vädret oftast är soligt och stabilt. På hotellet finns det ett flertal restauranger från olika länders kök. Det finns även tre utomhuspooler, två uppvärmda inomhuspooler, spa, bastu, gym och barer. Nedanför hotellet finns det även en vacker sandstrand. Detta är en perfekt destination för golfälskaren som föredrar lyxigt boende, god mat och spektakulär golf. – Mikael Sjödahl, Future Travel


02 MAROCKO

EN KYLE PHILLIPS-BANA Taghazout Bay i Agadir i Marocko är lika solsäkert och varmt som Kanarieöarna men till ett mycket bättre pris! Toppanläggning med 5-stjärnigt hotell och 18-håls linkbana av bästa slag, ritad av Kyle Phillips. Banan heter Tazegzout Bay Golf Club (vilket kan vara förvirrande likt namnet på platsen). Bra direktflyg två gånger i veckan under vintersäsongen från Stockholm och Köpenhamn med Norwegian & Air Arabia. – Fredrik Wickman, Golfbreaks

03 SPANIEN

EN OKÄND PÄRLA Emporda Golf Resort på Costa Brava i Spanien är en för många okänd golfpärla i Spanien. Mycket prisvärda paket som inkluderar två 18-hålsbanor med heldagsgreenfees och 4-stjärnigt hotell. Krydda resan med ett varv på PGA Catalunya. Bra direktflyg dagligen till Barcelona från såväl Stockholm, Göteborg som Köpenhamn. – Sara Sonesson, Golfbreaks

04 CYPERN

VACKER BANA Korineum Golf Resort i Kyrenia på Norra Cypern är en av Medelhavets vackraste golfanläggningar med utmanande och rolig 18-hålsbana och trevligt hotell. Vädersäkert klimat och närhet till mysiga hamnstaden Kyrenia. Dagliga flygavgångar från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn med Turkish Airlines. – Sara Sonesson, Golfbreaks


05 SPANIEN

ENASTÅENDE MILJÖ La Finca Golf är utlagd i en enastående miljö, på gångavstånd från det femstjärniga hotellet. Här finns också två andra golfbanor i närheten, Las Ramblas och Villamartin. Hotellet har ljusa och rymliga terrasser med utsikt över golfbanan eller poolen, ett lyxigt spa samt restauranger och barer. Ligger 30 minuter söder om Alicante flygplats. – Staffan Petersson, Future Travel

06 EMIRATERNA

STORA GOLFUPPLEVELSER Du landar i det bästa golfklimatet som finns och spelar banor där varje grässtrå ser nystruket ut. Du bor på femstjärniga hotell med fantastiska restauranger, tempererade pooler och toppservice. En golfresa till Förenade Arabemiraten är helt sublim. På Golf Plaisir har vi kompletta paket till både Abu Dhabi och Ras Al Khaimah. – Mikael Erdtman, Golf Plaisir

07 MAROCKO

MAGISK RESORT VID HAVET Mazagan ligger vid Atlanten, en timme från Casablanca. Det är en av de bästa golfresorterna i Afrika med en majestätisk golfbana ritad av Gary Player. Du bor i stora och välutrustade rum på ett femstjärnigt hotell med allt man kan begära, inklusive Afrikas näst största kasino. Mazagan är för dem som vill ha lyxig golf kryddat med marockansk magi. – Mikael Erdtman, Golf Plaisir


08 USA

GOLF I THE SUNSHINE STATE Florida – ”The Sunshine State” – är populärt. Du hittar mer än 1 000 golfbanor i delstaten, och i Miami har vi valt Shulas Golf. Ett perfekt klimat, en fantastisk golfbana, och viktigast av allt: Du bor nära en av USA:s mest färgstarka städer – Miami! Vi har regelbundna veckoresor till Shula's Golf, med golfvärdar som hjälper dig med allt praktiskt. – Mikael Erdtman, Golf Plaisir

09 SYDAFRIK A

MAKALÖST I MOTHERLAND När man pratar om golf i Sydafrika, tänker många människor på Western Cape och på safari i Krüger. Vi skräddarsyr sådana resor för många gäster, men vi kan också presentera vårt nya resmål, KwazuluNatal, som är den östligaste provinsen i Sydafrika. Här spelar du på några av de bästa golfbanorna runt Durban och bor på två fantastiska golfresorter. Ett trevligt paket i en spännande del av ett fascinerande land där du spenderar 10 dagar och varvar golfrundor och spännande utflykter. – Mikael Erdtman, Golf Plaisir


KLUBBOR SOM HÅLLER VAD DE LOVAR Aldrig har det funnits så många bra golfklubbor på marknaden som i dag. Alla klubbor passar inte alla men hur ditt spel än ser ut, och oavsett vilken nivå du spelar på så är dina möjligheter bättre än någonsin att hitta en klubba som gör ditt spel både bättre och enklare. Det finns en enkel anledning till det. Ingen köper i dag en klubba utan att prova den först. Och väldigt många köper sina klubbor efter att ha gjort en utprovning med digitala hjälpmedel som Trackman eller Flightscope – en radar som med avancerad teknik mäter hur klubba och boll rör sig. Du får svart på vitt hur klubban presterar i just dina händer. Detta vet alla leverantörer av golfutrustning och det har inneburit en hårdare konkurrens dem emellan. Det går inte att lova något man inte kan hålla. Därför gör alla i dag klubbor som är på toppen av deras förmåga. En klubba som inte håller måttet i något avseende har inte en chans på marknaden i dag. Den blir avslöjad. Därför är alla de klubbor du hittar på de kommande sidorna så bra som de fysiska lagarna och känd teknik tillåter dem att vara. Vilken klubba du ska välja handlar om hur ditt spel ser ut och vad ditt öga tilltalas av. Alla gillar inte samma och alla har inte identiska svingar. Därför ska du göra en utprovning innan du bestämmer dig. Men en sak kan du vara säker på: Utbudet i butiken har aldrig varit så nära teknologisk fulländning som i dag. Detta kan din pro berätta mer om. Välkommen in i butiken!


ÅRETS LÄNGSTA SLAG I år handlar det om hastighet: Hastighet på klubban och hastighet på bollen. För hög hastighet är nämligen lika med längre slag. När det gäller drivern har tillverkarna alltid slösat frikostigt med löften om långa slag. Det är inget nytt. Men aldrig har vår strävan efter längd varit så tydligt som i år. Och aldrig har det funnits så många klubbor i butiken som kan tillfredsställa din längtan efter att få gå några meter till på fairway innan du kommer fram till bollen. De tekniska lösningarna är avancerade. Många tillverkare jobbar med aerodynamik. Via datorsimuleringar skapar man klubbhuvuden som reducerar luftmotståndet i luften vilket leder till att du kan öka din svinghastighet. Många har också lagt mycket energi på att göra klubborna lättare. Vilket kan påverka längden mycket om man har en lägre svinghastighet än snittet. Gemensamt för alla är också att de optimerat träffytorna så att de blivit ännu hetare över en större del av träffytan. Det betyder att du slår bollen långt även om du inte skulle träffa mitt i sweetspot. Ytterligare en förändring som kommit de senaste åren är att tillverkarna har börjat sätta i dyrare premiumskaft i stället för standardskaft i klubbhuvudet. Det påverkar också längden.

TS står för Titleist Speed: Huvudet är format för att ge högre bollhastighet, högre utgångsvinkel, lägre spinn och mer stabilitet.

Callaway Epic Flash Driver Epic Flash har exceptionellt hög bollhastighet via Flash Faceträffyta och Jailbreak-teknik 5.999:- grafitskaft (H+D) Titleist TS2 Driver Maximal längd och mycket förlåtande egenskaper 5.299:- grafitskaft (H+D) Ping G410 Plus Driver Extremt förlåtande driver med stora justeringsmöjligheter och massor av längd 4.999:- grafitskaft (H) Wilson Staff D7 Driver Maximal längd med distinkt ljud och enastående känsla 2.999:- grafitskaft (H+D)

Epic Flash är uppföljaren till Callaways största driversuccé på årtionden. Även den bygger på Jailbreakteknologin.

26

Drivers

TaylorMade M6 Driver Bibehållen bollhastighet över hela träffytan kombinerat med maximalt förlåtande egenskaper 5.299:- grafitskaft (H+D) Cobra King F9 Speedback Driver Speedbackteknologin ger maximal längd genom lågt luftmotstånd och låg tyngdpunkt. Stora justeringsmöjligheter 4.499:- grafitskaft (H+D)


SE MER?

229 DU FINNER

K LU B B O R PÅ G O LF STO R E . S E

METALWOODS

En riktigt snabb driver för den som vill slå långt utan att försaka stabilitet.

Drivers

27


Välkommen till komfortzonen. Är det någon klubba du måste ha hundra procent förtroende för så är det din fairwaywood eller din hybrid. Och de flesta har det. När par 4-hålen känns smala och trånga från tee är det en spoon, en träfemma eller en hybrid vi sträcker oss efter. Samma sak när du ligger på fairway och vill nå green, eller bara transportera dig säkert framåt, mellan vatten och bunkrar – då är det dessa klubbor du vänder dig till. Och de måste fungera. Det här är en klubba du måste ha förtroende för. Annars blir spelet väl utmanande. Visst är det bra om du får längd – men det är också viktigt att de här klubborna levererar kontroll. Hybrider ersatte från början järntre och järnfyra men i dag finns hybrider från 17° till 31°, som ersätter allt från järntvåor till järnsjuor. Tänk på att inte ta för lite loft om du har måttlig svinghastighet. Att slå en 15° wood från en peg är en sak. Att slå den från fairway kan däremot vara lite mer utmanande. Bättre då att ta mer loft och tjäna både längd och kontroll med en högre bollflykt! Du ska ju som sagt känna dig trygg med de här klubborna. 28

Fairwaywoods

WOODS

TRYGGARE KAN INGEN VARA


HYBRID

SE MER?

229 DU FINNER

K LU B B O R PÅ G O LF STO R E . S E

Wilson Staff D7 FW Mångsidig och lättspelad fairwayklubba med mycket längd och hög precision 1.999:- grafitskaft (H+D) Cobra King F9 Speedback FW Lättspelad fairwayklubba med Bafflerskenor och optimerad aerodynamik 2.799:- grafitskaft (H+D) Callaway Epic Flash FW Avancerad Flash Face-träffyta och Jailbreak-teknik ger hög bollhastighet över hela träffytan 3.499:- grafitskaft (H+D) TaylorMade M6 FW Mycket förlåtande fairwayklubba med massor av längd 2.999:- grafitskaft (H+D) Titleist TS2 FW Mycket förlåtande fairwayklubba med explosiv längd och modern form 2.999:- grafitskaft (H+D) Ping G410 FW Träffyta i mariging-stål och flexande sula ger mer längd och utgångsvinkel 3.199:- grafitskaft (H)

Titleist 818H1 Hybrid Titleists längsta och mest förlåtande hybrider någonsin 2.499:- grafitskaft (H+D) Callaway Big Bertha Hybrid Callaways mest förlåtande hybrid med Jailbreak-teknik och Hyper Speed Face Cup 2.799:- grafitskaft (H+D) TaylorMade M6 Hybrid Mycket förlåtande och lättspelad hybrid 2.499:- grafitskaft (H+D) Cobra King F9 Hybrid Lättspelad hybrid med Bafflerskenor och optimerad aerodynamik 2.199:- grafitskaft (H+D) Wilson Staff D7 Hybrid Mångsidig och lättspelad hybrid med mycket längd och hög precision 1.799:- grafitskaft (H+D) Ping G410 Hybrid Förlåtande hybrid med massor av längd och bra stopp på bollen 2.699:- grafitskaft (H)

Hybrider

29


SE MER?

229 DU FINNER

K LU B B O R PÅ G O LF STO R E . S E

30

Titleist AP1 718 En mycket förlåtande järnklubba med Titleists eftertraktade och klassiska utseende 6.999:- 6 järn, stålskaft (H) 7.499:- 6 järn, grafitskaft (H+D)

Titleist AP3 718 Titleists längsta och hetaste tourinspirerade järnklubba någonsin 9.999:- 6 järn, stålskaft (H) 10.999:- 6 järn, grafitskaft (H)

Cobra King F9 Speedback Högteknologiska järnklubbor med Speedback-teknik för maximal längd, stabilitet och precision 6.999:- 6 järn, stålskaft (H) 7.999:- 6 järn, grafitskaft (H)

Callaway Apex Smidd distansklubba med klassiskt utseende, exceptionellt ljud och härlig känsla 11.999:- 6 järn, stålskaft (H) 13.999:- 6 järn, grafitskaft (H)

Callaway Rogue Lättspelad järnklubba med balanserad prestanda och konsekvent längd, kontroll och känsla 6.999:- 6 järn, stålskaft (H) 7.999:- 6 järn, grafitskaft (H+D)

TaylorMade M5 Kompakt format som levererar explosiv längd och exakt kontroll med nya Speed Bridge 8.999:- 6 järn, stålskaft (H) 11.499:- 6 järn, grafitskaft (H)

TaylorMade M6 Explosiv längd och maximalt förlåtande egenskaper med nya Speed Bridge 7.999:- 6 järn, stålskaft (H) 8.999:- 6 järn, grafitskaft (H+D)

Wilson Staff D7 Superspelförbättrande teknik i en klubba med tourigt utseende 5.499:- 6 järn, stålskaft (H) 6.499:- 6 järn, grafitskaft (H+D)

Cobra King F9 Speedback Högteknologiska järnklubbor med Speedback-teknik för maximal längd, stabilitet och precision 7.999:- 6 järn, grafitskaft (D)

Cobra F-Max Superlite Cobras lättaste och mest förlåtande järnklubbor ger dig mer längd utan att du behöver ta i mer 6.499:- 6 järn, grafitskaft (D)

Ping G Le Ping G Le har teknisk innovation som hjälper dig att slå långt och rakt 7.499:- 6 järn, grafitskaft (D)

Järnset


Ping G410 Stabila och förlåtande järnklubbor med mer längd, högre bollbana och kraftfull känsla 8.999:- 6 järn, stålskaft (H) 9.599:- 6 järn, grafitskaft (H) Callaway Big Bertha Callaways mest lättspelade distansklubba med tredelskonstruktion och stilrent utseende 9.999:- 6 järn, stålskaft (H) 11.999:- 6 järn, grafitskaft (H+D)

SOMMARENS HETASTE JÄRN Är det någon klubba som de senaste åren genomgått en revolutionsartad utveckling så är det järnklubborna. Vi har fått en helt ny kategori i så kallade ”distance irons”, alltså järnjärn klubbor som är byggda för att leverera långa slag. Även här handlar det om att få en hög bollhastighet och det gör tillverkarna på lite olika samverkande sätt: Kombinationen med heta träffytor med trampolineffekt som ”skjuter” i väg bollen, lätta skaft och låg tyngdpunkt ger många meter extra jämfört med för bara några år sedan. Parallellt ser vi en trend där den klassiska musclebackklubban blivit allt mer populär. Det här är en klubba som förr bara var förbehållen de bättre spelarna som kunde hantera en tunn topp, smal sula och en högre viktplacering. I dag har dessa klubbor blivit mycket mer lättspelättspe lade med resultat att många väljer att spela med en klubba som har ett klassiskt utseende.


A


DE VASSASTE WEDGARNA Wedgen är kanske den klubba som utseendemässigt känns mest klassisk. Men låt inte det yttre lura dig. Wedgar kommer i dag med så många möjligheter när det gäller konfiguration och användningsområde att du definitivt bör be din pro om hjälp. Annars är det lätt att gå vilse i djungeln av loft, bounce, grinds och grooves. Det sistnämnda handlar om hur sulan är slipad. Det kan göras på många olika sätt, beroende på vad och hur du vill använda din wedge. Du bör kanske ta hänsyn till vilken typ av bana du vanligen spelar på. Är den hård och kortklippt behöver du kanske inte så mycket bounce. Har du en brant nedsving kan det däremot vara bra med mer bounce eftersom klubban då inte gräver ned sig i marken. Du måste också bestämma dig för hur många wedgar du ska ha i bagen. Många tycker att avståndsgapet mellan pitchingwedge och sandwedge är för stort. Tillhör du dem så kanske du ska fundera på att fylla luckan med en gapwedge. Be din pro om hjälp så kommer han att guida dig rätt. Men till syvende og sist – när det grova urvalet är gjort så är det din känsla som avgör. Slå bollar från rena lägen, från ruff och från bunkern. Du kommer snart att märka att vissa wedgar ger en renare bollträff än andra.

SE MER?

229 DU FINNER

K LU B B O R PÅ G O LFSTO R E .S E

Callaway Mack Daddy 4 Mycket backspinn, hög precision och stor kontroll över bollflykten 1.599:Cleveland RTX 4 Cleveland RTX 4 har aggressiv träffyta med vassare grooves för mer spinn samt bättre känsla och större kontroll 1.399:Titleist SM7 Tour Chrome Omfattande wedge-serie signerad mästaren Bob Vokey 1.599:TaylorMade Milled Grind Hi-Toe Mångsidiga wedgar med högspinnande prestanda och tre olika sulslipningar 1.599:Ping Glide 2.0 Wedge-serie med bra spinnkonspinnkon troll och mjuk känsla 1.499:Cobra King MIM MIM-konstruktion, precisionsfräsning och progressiva grooves ger exceptionell känsla och kontroll 1.499:-


Lika stabil som den är snygg: Spider X har två helt nydesignade vikter på en extremt perimeterviktad ram som väger 320 gram. Går inte att missa!

VILKEN PUTTER ÄR DU? Om du spelat en golfbana med par 72 som den ska spelas – då har du puttat 36 gånger under rundan. Däremot har du bara slagit kanske 10–12 drivar, beroende på strategi och spelskicklighet. Det säger ju sig självt att det finns slag att spara på greenerna. Därför ska du vara omsorgsfull när du provar ut din nya putter. Att göra en putter-utprovning borde vara snudd på obligatoriskt. Det finns inte en putter som passar alla. Tvärtom. Vår puttstroke är lika individuell som vår sving. Kanske till och med ännu mer personlig. Därför har vi de senaste åren sett en del tillverkare röra sig mot justerbara putters. Egentligen är det ju självklart. En driver kan vi konfigurera både vad gäller loft, önskad bollbana och viktpositionering. Givetvis kan det också behövas när det gäller puttern – den mest personliga klubban i bagen. Enligt en undersökning som Ping gjort vill exempelvis åtta av tio golfare justera längden på sin putter. Det är en av flera innovationer som presenteras i år – en putter med ställbar längd. Innan du köper en putter bör du rådgöra med din pro. Det handlar inte bara om hur puttern ska vara balanserad för att passa din stroke. Kanske ska du ha en så kallad ”counter balanced” putter? Eller varför inte prova de nya tjocka greppen som tar bort handledernas påverkan på slagen? Möjligheterna är många. Om du är lite smart och omsorgsfull när du köper din nya putter behöver du kanske inte lägga 36 puttar per runda den här sommaren…

34

Putters


PUTTERS

Alla tio modellerna i Sigma 2serien kan justeras i längd via en sinnrik konstruktion i skaftet. Vilket är genialiskt eftersom sex av tio golfare spelar med en putter av fel längd.

SE MER?

229 DU FINNER

K LU B B O R PÅ G O LF STO R E . S E

Scotty Cameron Phantom X Scotty Camerons mest tekniskt avancerade putterserie 4.499:-

Odyssey EXO Premiumputters med White Hot Microhinge Insert, Stroke Labskaft och Skim Milling-finish 3.999:-

Odyssey O-Works Black Helsvart putterserie med Odysseys utmärkta Microhinge-insert som får bollen att rulla direkt efter träffen 2.199:-

Cleveland Huntington Beach Soft Premiumputter med mjuk känsla, skönt ljud och bra rull 1.199:-

Wilson Staff Infinite Infinite Putters Motbalanserad putterserie med mattsvart finish och dubbelfräst träffyta 1.299:-

TaylorMade Spider X Mycket stabil putter med True Path Alignment System och Pure Roll-insert 3.499:Odyssey Stroke Lab Stilrena putters med revolutionerande skaftteknik för mjukare puttrörelse och bättre resultat 2.799:Ping Sigma 2 Putterserie med mjuk känsla, konsekventa resultat och skaft med justerbar längd 2.499:-

Putters


Cobra UltraDry Cart Vattentät vagnbag med 15-delad topp, externt putterfack och sju fickor. 2,1 kg 2.999:-

Ping Traverse Cart Slittålig vagnbag med 14-delad topp, stora dividers och 13 fickor. 2,7 kg 2.149:-

Callaway Chev Org Cart Vagnbag med 14-delad 9,5"-topp i modern design. 2,2 kg 1.999:-

Big Max Aqua Sport 2 Cart Vagnbag med 14-delad 9,5”-topp och Drop Stop-system som gör den 100 % vattentät. 2,4 kg 2.799:-

Titleist Lightweight Cart Lätt och slitstark vagnbag med 14-delad topp och nio framåtvända fickor. 2,6 kg 1.999:-

Sun Mountain H2NO Cart Vattentät och lätt vagnbag med 15-delad 9,5"-topp och sju fickor. 2,6 kg 3.499:-

Fast Fold WP 360 Cart Vagnbag med 14-delad 10,5"topp och 12 fickor. 2,8 kg 2.299:-

Cobra UltraDry Stand Vattentät bärbag/vagnbag med 14-delad topp och fem fickor. 2,1 kg 2.699:-

Ping Hoofer Lite Stand Lättviktsbag med fyrdelad topp, smidig bärsele och sju fickor. 2,3 kg 1.999:-

Callaway Chev Stand Standbag med femdelad 9"-topp och modern design. 2,0 kg 1.999:-

Titleist Hybrid 14 Stand Bärbag som ligger stabilt på vagn. 14-delad topp och åtta fickor. 2,5 kg 2.799:-

TaylorMade FlexTech Crossover Stand Bärbag med innovativ benställning och 14-delad topp med fullängdsdividers. 2,7 kg 2.699:-

Bagar


ETT PERSONLIGT VAL Det finns en golfbag för varje typ av golfare. Precis som kläder och klubbor, speglar vårt val av bag vår personlighet. Somliga föredrar en fjäderlätt och smidig bag som rymmer det mest nödvändiga. Andra vill vara förberedda för alla upptänkliga situationer som kan uppstå på banan och väljer en bag med genomtänkta funktioner och gott om utrymme för klubbor, bollar, vatten och extra kläder. Föredrar man att bära är vikt och ergonomi en avgörande faktor. Spelar man golf oavsett väder är utbudet av helt eller delvis vattentäta bagar rikligt.


PowaKaddy FW3s Smidig elvagn som enkelt kan fällas ihop till ett kompakt format. 11 kg 7.499:-

Motocaddy S5 Connect Stabil elvagn med massor av finesser, bland annat inbyggd GPS 9.499:-

38

Vagnar

Motocaddy S1 Lithium Pålitlig, stabil och lättmanövrerad elvagn 7.499:-

Kiffe Golf K1 Hantverksmässigt tillverkad elvagn med ren och avskalad design. 9,8 kg 20.599:-

Big Max Autofold FF Lättkörd och stabil trehjuling med mycket enkel ihopfällning 2.999:-


SPARA PÅ ENERGIN Den moderna golfvagnen kom som en befrielse. Visst kan det ibland vara smidigare att bära bagen men den som vill vara utrustad för oväntade händelser – törst, regn, solsken, hunger och bollslukande vattenhinder – behöver inte längre besväras av att bagen väger 20 kilo. Tack vare den moderna push carten har vi mer energi och fokus kvar när vi närmar oss rondens slut, och detta utan att vi behövt försaka något på vägen. En välutrustad bag har aldrig vägt så lite som i dag. Detsamma gäller faktiskt elvagnen. Den har gått från att vara motsvarande en dieseldriven T-Ford till en smidig Tesla på bara några år. Den väger mindre, den tar lite plats och den krånglar nästan aldrig. Och den snabba utvecklingen märks på banorna. Elvagnar blir allt vanligare. Anledningen är uppenbar: Den gynnar vår sving och vår koncentration på spelet. Vissa modeller är dessutom tekniskt avancerade. Det finns modeller som är utrustade med GPS vilket är oslagbart när du besöker en ny bana… Det finns också modeller som du styr med en fjärrkontroll vilket gör att promenaden blir helt naturlig. Kom in i butiken och provkör!

PowaKaddy FW7s EBS GPS Smidig elvagn med integrerad GPS i handtaget och elektronisk broms. 11,3 kg 12.499:-

Fast Fold Flat Fold Smidig pushvagn med helt platt, kompakt ihopfällning 2.599:-

Vagnar

39


EN NY GENERATION Det finns ögonblick som etsar sig fast i minnet för evigt. När vi lärde oss cykla. Den första skoldagen. Och så vårt första riktiga golfslag. När vi ser bollen flyga för första gången är det en lyckokänsla som sitter kvar hos många. För att inte tala om den första golfrundan. I sommar kan många framtida minnen skapas. Kanske tar rent av en ny europeisk stjärna sin första sving i sommar? Det behövs inte mycket för att komma i gång. Det kan vara på sin plats att påpeka att det är viktigt att barn och juniorer spelar med klubbor som är anpassade för deras storlek. En golfklubba som är för tung är svår att svinga. En pro kan enkelt hitta klubbor som är lämpliga. Ålder spelar ingen roll i sammanhanget. Det är klubbornas längd och vikt som är avgörande. Precis som klubbor ska vara anpassade för de små, ska också övrig utrustning vara av rätt dimension. Spelet blir roligare då. Bollen ska exempelvis ha en mjuk kärna, anpassad för låga svinghastigheter. Bagen ska vara lätt att bära och enkel att handskas med. Även om man i slutändan inte blir en ny Rory är golf ett spel som fostrar för livet. Lärdomarna från bana och klubb tar man med sig på resan. Liksom de kompisar man skaffar sig på vägen.


Cobra King Juniorpaket Komplett juniorset med sju klubbor och bärbag 3.499:-

Cobra King F9 Jr Speedback Driver Speedbackteknologin ger maximal längd genom lågt luftmotstånd och låg tyngdpunkt. Stora justeringsmöjligheter 3.499:-

TaylorMade Rory Juniorpaket Komplett juniorpaket med sju klubbor, Rory-headcover samt bag. För både pojkar och flickor 4.499:-

TaylorMade Rory Junior Titanium Driver Lättspelad juniordriver med Rory McIlroy-headcover 1.899:-

Callaway XJ Juniorpaket Juniorpaket med Callaways teknik för längd och förlåtande egenskaper. Finns i 3 levels 3.799:-

Future Helpaket FW med headcover + järn #7 + SW + putter + Future Standbag. 4 storlekar, 4 färger, höger och vänster 1.999:-

Future Startpaket FW med headcover + järn #7 + SW + putter + Future Pencilbag. 2 storlekar, 2 färger, höger och vänster 1.499:-

Future Driver Drivern för alla, från små till stora 1.199:-

Ping Prodi G Juniorpaket inkl. driver Juniorpaket i olika kombinationer med möjlighet att uppgradera en gång 6.400:-

Wilson ProStaff Juniorpaket Komplett juniorpaket med spelförbättrande klubbor 1.599:-

Ozoone Junior Stabil och lättrullad trehjuling för juniorer 899:-

Fast Fold Junior Competition Text saknas Trehjulig juniorvagn med justerX.XXX:bart bagstöd som passar de flesta juniorbagar 1.299:-

Junior

41


EN ENKEL START Få spel och sporter har överlevt lika länge som golfen. Det började med att några uttråkade fåraherdar försökte fördriva tiden på de skotska strandremsorna på 1500-talet. De uppfann spelet. I dag finns det över 33 000 golfanläggningar fördelade på 208 av världens 245 länder. En del säger att det är naturupplevelsen som lockar. Andra menar att det är motionen. Sedan finns det de som menar att den sociala biten är den viktigaste. Det är nog sant. Men själva nyckeln till att golfen har en sådan attraktionskraft är nog själva spelet. Det kan vara alldeles underbart – och helt infernaliskt. Eller som det heter på lättbegriplig svenska: ”En stor utmaning”. En helt vanlig amatör kan ena stunden sänka långa puttar och ha en bollträff med järnsjuan som en tourpro skulle vara stolt över. Några minuter senare kan bollen landa på ett ställe där ingen människa någonsin satt sin fot tidigare. Och aldrig är spelet roligare och mer fascinerande än när man precis har upptäckt det. Det fanns en tid när det var förknippat med vissa hinder att hitta in i spelets värld och ut på en golfbana. I dag är det betydligt enklare. Det finns gott om golfbanor, och nästan alla klubbar har introduktionsutbildningar. Att skaffa utrustning är kanske enklast av allt. I butiken har vi färdiga startpaket som innehåller allt du behöver för att få en flygande start i ditt liv som nybliven golfare. Prata med din Golfstore-Pro så tar han fram ett lämpligt set med hänsyn till sving och fysik.

Spalding SX35 Helset Komplett utrustning med driver, FW, #4 hybrid, järnklubbor 6– SW och putter i välutrustad 9” vagnbag. Finns för höger- och vänsterspelare. Driver + FW + #4 hybrid + 6 järn (stål) + putter + vagnbag 3.599:- (H) Driver + FW + #4 hybrid + 6 järn (grafit) + putter + vagnbag 3.999:- (H+D)

42

Nybörjarset


A

With Golfstore, your next purchase takes you further.

Golfstore är stolt partner till SAS EuroBonus. Det betyder att du tjänar 50 EuroBonus Extrapoäng för varje 100 kronor du handlar för hos oss* i Sverige, Danmark och Norge. * Alla butiker är ännu inte anslutna. Kolla på golfstore.se om din Golfstore-butik är med. Gäller endast produkter(ej rea, lektioner, kurser m.m.).


1. Arccos Caddie Avancerat statistik- och analyssystem som blir "en caddie i fickan" 2.799:-

2.

2. Bushnell Tour V4 Hybrid Smidig avståndsmätare med både lasermätare och GPS i samma enhet 4.999:-

3.

3. Bushnell Tour V4 Jolt Kompakt lasermätare med hög precision och Jolt-funktion 3.799:1.

4.

5.

6.

SKAFFA KAFFA NY TEKNIK Den nya digitala tekniken kan göra dig till en bättre golfare. Den förändrar kanske inte din sving men den kan däremot hjälpa dig att göra smartare val ute på banan. Ju mer information du har, desto mer självförtroende spelar du med. Och vet du exakt hur långt det är över vattnet, då kan du slå utan att plågas av tvivel. Golf handlar inte bara om att kunna utan också om att våga. Därför är det en bra idé att investera i en GPS eller en kikare. Men du kan också använda den moderna tekniken för att förbättra dina förmågor. Använder du exempelvis Arccos så kartlägger tekniken ditt spel utan att du behöver tänka på det. Efter rundan kan du gå in på webben och få en analys av ditt spel. Nytt för i år är en Coachflik som din tränare kan använda för att få dig att träna på rätt saker. Ett bra exempel är mannen som klagade över att han puttade dåligt. När hans tränare tittade på statistiken över hans spel kunde han snabbt konstatera att det inte var puttningen som brast utan chipparna. De hamnade för långt från flaggan. Så i stället för att träna puttar, ägnade han en eftermiddag åt att chippa från olika lägen. Arccos ger dig också dina snittlängder på alla klubbor, vilket är utmärkt. Då ser du enkelt om det finns någon avståndslucka i din bag. Och det blir förstås enklare att välja rätt klubba. 44

Teknik

4. GolfGear Pin Finder 7.0 Vibr Liten och smidig avståndsmätare med ergonomisk form 2.499:5. Bushnell Neo iON2 Tunn, lätt och smidig GPSklocka med 16 timmar batteritid i GPS-läge 1.999:6. Bushnell Excel GPS Watch GPS-klocka med färgdisplay och massor av finesser 2.499:-


RÄTT BOLL GER RAKARE SLAG Det finns ingen boll som passar alla spelare. Bollen är den enda delen av utrustningen som inte går att skräddarsy efter dina behov. Men det är inga problem. Mångfalden av olika bolltyper är stor. Aldrig har det funnits så många olika modeller av bollar som i dag. Det är en naturlig och tidstypisk utveckling som går hand i hand med individualiseringen av allt annat du har i bagen. För bara några år sedan mättes bollar på en skala som pendlade mellan känsla å ena sidan och längd å andra sidan. Så enkelt är det inte längre. På gott och ont. Det kan ta lite längre tid att välja boll i dag men om du lägger ned denna tid så kan du få en boll som passar din svinghastighet och ditt spel. Vet du till exempel vilken kompression du spelar med? Vet du om du tjänar på att ha ett mjukt eller ett hårt skal? Längdmässigt kan det skilja många meter mellan rätt och fel boll – och det gäller inte bara i längd utan även i sidled. Du slår helt enkelt rakare om du hittar rätt boll för din sving. Prata med din Golfstore-Pro så guidar han dig rätt i utbudet.

46

Bollar

Titleist Pro V1 Den mest spelade bollen på touren – längd, penetrerande bollbana och mycket mjuk känsla 549:- /dussin 149:- /3-pack

Titleist AVX Premiumboll med längd, mjuk känsla och mer penetrerande bollflykt. Vit och gul 549:- /dussin 149:- /3-pack

Callaway Supersoft Callaways mjukaste boll. Längd, precision och bra känsla. Glossy vit och Glossy gul. Matt finish i rött, rosa, orange och grön 299:- /dussin 79:- /3-pack

Wilson Staff Duo Professional Kärna med låg kompression ger mjuk känsla och längd medan uretanskalet ger spinn och kontroll 399:- /dussin 109:- /3-pack


SE MER?

42 DU FINNER

Titleist Tour Soft Stor kärna och ultratunt skal ger både längd och känsla i närspelet. Vit och gul 399:- /dussin 109:- /3-pack

Callaway ERC Soft Callaways längsta boll någonsin. Med smarta Triple Track-siktlinjer. Vit och gul 449:- /dussin 119:- /3-pack

Callaway Chrome Soft Mjuk fyrdelsboll med mindre spinn från tee och bättre känsla i närspelet 469:- /dussin 129:- /3-pack

Wilson Staff DX 2 Soft DX2 Soft är mjuk, slittålig och ger mer längd med högre utgångsvinkel 279:- /dussin 79:- /3-pack

Srixon AD333 Högpresterande tvådelsboll med perfekt kombination av längd och kontroll 299:- /dussin 79:- /3-pack

TaylorMade TP5x Femdelsboll med hög bollflykt, mjuk känsla och bra backspinn med wedgarna 549:- /dussin 149:- /3-pack

B O LL AR PÅ G O LF STO R E . S E

Bollar

47


CUSTOM FIT TING

Per Johansson Golfstore-Pro Viksjö GK Sverige

DET VAR INTE BÄTTRE FÖRR vad är det för skillnad på en 20 år gammal driver och en helt ny? vi har tagit reda på det. och svaret är: större än du kanske anar … AV TOMMY JEPPSSON MED PER JOHANSSON, GOLFSTORE-PRO

D

et påstås alltid att årets klubbor går längre än fjolårets. Vi förstår ju att den kritiske konsumenten tar påståendet med en nypa salt när det gäller enskilda modeller även om tillverkaren kan hänvisa till tester som understödjer påståendet. Hur långt en klubba går beror ju på vad man jämför med, vem som slår och hur klubban i fråga är konfigurerad vad gäller skaft, loft och viktpositionering. Men att dagens klubbor går längre och rakare än gårdagens råder faktiskt inga tvivel om. Särskilt tydligt blir det när vi på Golfstore jämför gammal teknologi med modern över en längre period. Vilket vi bestämde oss för att göra. Vi testade en 20 år gammal Cobra-driver, Ti Oversize, och jämförde den med en helt ny modell, F9 Speedback. Det var kanske inte en test som skulle klara en vetenskaplig opponering men kanske inte så hemskt långt därifrån. Vi gjorde också en jämförelse mellan gamla järnklubbor. Cobras F9 Speedback testades mot två äldre ytterligheter: Dels en smidd Mizuno MP-30 (muscleback) från 2001 och en spelförbättrande klubba som Nike CPR från 2003.

Skillnaderna var i samtliga fall överraskande stor. Att det skulle skilja i både längd och precision var förväntat, men skillnaden var faktiskt större än vi trott. Det har trots allt hänt en hel del de senaste tio åren. Det märktes redan på uppvärmningen. Den nya modellen av driver gav en carry på 240 meter och bollen rullade ut till 263. När vi bytte till den 22 år gamla modellen landade första slaget i en skogsdunge till höger om rangen. Den andra bollen blev en kraftig hook. Tredje bollen gick rakt, cirka 200 meter carry. Efter sju, åtta bollar började vi få fason på slagen men mer än 220 meter carry nådde vi aldrig. För att göra testet mer allmängiltigt lät vi en helt vanlig spelare med handicap 18 testa klubborna. När vi gjorde testet tog vi bort de sämsta slagen – missarna. Det handlar om slag som inte ska belastas klubborna utan som kan hänföras till en stel rygg och en dålig sving med de nya och gamla klubborna. När Cobra Ti Oversize kom för 20 år sedan betraktades den som en lättspelad klubba. ”När Ti Oversize kom var den revolutionerande med sina förlåtande egenskaper. Den var bra – om man träffade i sweetspot. Men i dag är huvudena större

»Men att dagens klubbor går längre och rakare än gårdagens råder faktiskt inga tvivel om.«

49


2019: Cobra F9 Speedback, Driver 12°

1997: Cobra Ti Oversize, Driver 8,5°

2019: Cobra F9 Speedback, Järn-7, grafitskaft

2002: Mizuno MP-30, Järn-7, stålskaft

2005: Nike CPR, Järn-7, grafitskaft

TESTKLUBBORNA: SNITTSIFFROR

Klubbhastighet

99,7

98,2

86,6

86,6

80,7

Bollhastighet

138,6

134,5

116,2

104,1

97,4

Utgångsvinkel

12,4

4,3

18,4

24,1

27,4

Spinntal

2 733 rpm

2 532 rpm

5 956 rpm

4 086 rpm

3 181 rpm

Carry

185,3

130,5

145,6

134,8

122,6

Total

212

178

153,7

147,8

135,2

Samtliga slag slogs med rangebollar vilket betyder att längdangivelserna är cirka 10–15 procent kortare än med en vanlig boll.

och det bidrar självklart till att dagens klubbor blir mer förlåtande.” En lustig detalj var att svinghastigheten med båda klubborna var i stort sett identisk och det trots att huvudet på den gamla Cobra-drivern är mycket mindre och borde kunna svingas snabbare. Det kan bero på de lättare materialen som idag används och utvecklingen att förbättra aerodynamiken i klubborna. ”Otroligt egentligen att den här stora klubban kan röra sig i samma hastighet som den lilla”, säger Nikhil Dhawan på Cobra. ”Med tanke på vikt och storlek i den gamla så borde den färdas snabbare genom luften än klubban med större huvud, men på grund av all teknologi med lätt skaft och klubbhuvud kan vi få samma hastighet.” Däremot får man inte ut alls lika mycket längd från den gamla klubban. Bollhastigheten är 4 mph lägre – inte så mycket – men eftersom utgångsvinkeln bara är 4,3 i snitt så blir inte utgångsvinkeln optimal. Vilket dels beror på klubbans låga loft men också på att träffytans konstruktion och huvudets tyngdpunkt skiljer sig åt. ”Ju lägre tyngdpunkten är i drivern, och mer mot bakdelen av sulan, desto högre startar bollen. Högre utgångsvinkel påverkar längden även om bollhastigheten är densamma eftersom bollen är mer tid i luften”, förklarar Nikhil. Dagens ”face” är också mycket hetare än gårdagens. Träffytan är tunnare och flexar mer, så kallad trampolineffekt. Dessutom är klubbhuvudena idag mycket större vilket gör det möjligt att distribuera ut vikt för att behålla längd vid sämre träffar. Framförallt var den gamla klubban inte alls förlåtande vid sämre träffar. Spridningen blev betydligt större i sidled och det krävs en betydligt mer skärpt sving (och fler slag)

för att få till åtminstone tre anständigt raka träffar att använda som underlag i Trackman. En riktigt bra träff med den 20 år gamla drivern nådde ändå inte fram till det sämsta slaget med Speedback-drivern. Järnklubborna uppvisade en liknande tendens. Ingen hade förväntat sig att Mizunos MP-30 skulle hävda sig i längd med den nya modellen. MP-30 gjordes för det första inte för att gå långt utan för att vara konsistent i längd. Dessutom är det en klubba som ger spelaren möjlighet att forma slag, det vill säga styra vilken skruv bollen ska ha. Den modellen hade också, som sig bör, stålskaft. Klubban var ganska jämn i längd men bollen reagerade också tydligt på variationer i hur bladet levererades till bollen. Minsta avvikelse i träffen gav utslag. Träffade man inte mitt i sweetspot blev slagen märkbart försämrade. En modern spelförbättrande klubba reducerar resultatet av just sådana oregelbundenheter. ”MP-30 har en lägre MOI än en mer förlåtande klubba. Träffar du lite höger eller vänster så öppnar och stänger sig klubban mer. Högre MOI ger mer stabilitet.” Nike CPR-klubborna var ett tydligt exempel på detta. De var väldigt konsistenta i riktning och längd men var faktiskt den klubba som, trots grafitskaftet, gick kortast. Spinntalet var väldigt lågt liksom bollhastigheten. Flera slag med Cobras nya järnmodell var totalt lika långa som carryn med den 20 år gamla drivern. Och det kan man ju kalla utveckling! Välkommen in i butiken så berättar vi mer om de nya teknologier som kommer att ta ditt spel till nya höjder.

»Det har trots allt hänt en hel del de senaste tio åren.«

50


SPORTIGA SKOR FÖR SK ALLA VÄDER Golf påminner allt mer om en sport, i alla avseenden. Utövarna tränar som idrottsmän och numera klär de sig också som sådana, i material som gör att de kan ha fullt fokus på spelet. Skorna är inget undantag. De är lika högteknologiska som klubborna i bagen. Flera skotillverkare har hämtat inspiration från idrottens värld, allt för att öka komforten utan att ge avkall på stabiliteten. En golfsko ska vara så skön och komfortabel att man utan vidare kan gå en mil i den utan att fötterna klagar. Mer än hälften av alla skor är i dag spiklösa vilket gör att promenaden på banan blir både lättare och skönare. Det betyder inte att du behöver göra några större uppoffringar vad gäller säkerheten. Den nya ge generationen av spiklösa sulor har enastående bra grepp om marken. Vilket understryks av att det numera finns finns gott om exempel på tourspelare som spelat tävlingar i spiklösa skor. Komfort och funktion är bättre än någonsin – nu är det bara att låta ögat avgöra…

FootJoy Fury Sportig golfsko med stabilitet och komfort i tourklass 1.899:- (H) Puma Brea Fusion Sport Prestandasko med spiklös sula och elegant design 999:- (D)


FootJoy DryJoys Tour Klassisk design med extra stabilitet och komfort 1.999:- (H)

FootJoy PRO/SL Spiklös lättviktssko med mycket hög komfort. Tourfavorit! 1.899:- (H)

FootJoy ARC XT Sportig och komfortabel golfsko med avancerad ARC-dämpning 1.499:- (H)

FootJoy ARC SL Sportig och komfortabel golfsko med avancerad ARC-dämpning 1.399:- (H)

FootJoy Superlites XP Ultralätt golfsko med mycket hög flexibilitet 1.299:- (H)

Ecco Golf Biom G3 Vattentät golfsko med Gore-Tex Surround-teknik, mycket hög komfort och säkert grepp 2.399:- (H)

Ecco Golf Cool Pro Vattentät golfsko med SpydrGrip-sula och Gore-Tex Surround-teknik 2.199:- (H)

Ecco Golf Biom Hybrid 3 Boa Vattentät golfsko med Gore-Tex, spiklös sula, hög komfort och Boa-snörning 2.199:- (H)

Ecco Golf Biom Hybrid 3 Vattentät golfsko med Gore-Tex, spiklös sula och hög komfort 2.099:- (H)

Ecco Golf Soft Spiklös golfsko med avslappnad stil för både stan och golfbanan 1.599:- (H)

Ecco Golf Street Retro Spiklös golfsko med streetdesign 1.499:- (H)

Puma Ignite PWRadapt Disc Stabil och mycket skön golfsko med Disc-system och Ignitedämpning 1.699:- (H)

Puma Ignite PWRadapt Leather Stabil och skön golfsko med sportig design och Ignitedämpning 1.699:- (H)

Puma Ignite NXT Lace Stabil och skön golfsko med sportig design och Ignite-dämpning 1.299:- (H)

Puma Ignite NXT Solelace Stabil och skön golfsko med sportig design och Ignitedämpning 1.299:- (H)

Adidas Tour 360 XT Sportig premiumgolfsko med hög komfort 2.199:- (H)

Adidas Forgefiber Boa Lätt och flexibel golfsko med spiklös sula och Boa-snörning 1.999:- (H)

Adidas Tour 360 XT-SL Sportig premiumgolfsko med spiklös sula 1.799:- (H)

Adidas crossknit 3.0 Lätt och stabil golfsko med spiklös sula och låg vikt i en löparskoinspirerad design 1.599:- (H)

Adidas adipower 4orged S Sportig och flexibel golfsko med spiklös sula och mjuk stretch 1.499:- (H)

Skor


FootJoy DryJoys BOA Damsko med Boa-snörning och klassisk design 1.799:- (D)

FootJoy Pro SL BOA Spiklös golfsko med modern design, hög komfort och Boasnörning 1.799:- (D)

FootJoy Pro SL Spiklös lättviktssko med modern design och hög komfort 1.599:- (D)

FootJoy Leisure Sportig och spiklös lättviktssko 1.099:- (D)

FootJoy Leisure Slip-On Spiklös och lätt golfsko med trendig design och innovativ snörning 1.099:- (D)

FootJoy enJoy Lätt, luftig och spiklös golfsko som kan tvättas i maskin 999:- (D)

Ecco Golf Cool Pro Vattentät golfsko med spiklös sula och Gore-Tex Surroundteknik 2.199:- (D)

Ecco Golf Biom Hybrid 3 Boa Vattentät golfsko med Gore-Tex, spiklös sula, hög komfort och Boa-snörning 2.199:- (D)

Ecco Golf Biom Hybrid 3 Vattentät golfsko med Gore-Tex, spiklös sula och hög komfort 1.999:- (D)

Ecco Golf Soft Spiklös golfsko med avslappnad stil för både stan och golfbanan 1.499:- (D)

Puma Ignite NXT Solelace Stabil och skön golfsko med sportig design och Ignitedämpning 1.299:- (D)

Adidas Forgefiber Boa Lätt och flexibel golfsko med spiklös sula och Boa-snörning 1.999:- (D)

Adidas adipower 4orged Boa Lätt och sportig golfsko med modern design och avancerad Boa-snörning 1.799:- (D)

Adidas Pureboost Golf Lätt och flexibel golfsko med innovativ design 1.399:- (D)

Adidas adicross PPF Spiklös golfsko med klassisk sneaker-design 999:- (D)

Adidas Climacool Cage Mjuk och flexibel golfsko med spiklös sula och löparskoinspirerad design 999:- (D)

FootJoy Fury Jr Sportig golfsko med stabilitet och komfort i tourklass 799:- (JR)

FootJoy Pro SL Jr Spiklös lättviktssko med mycket hög komfort. Tourfavorit! 799:- (JR)

Puma Grip Fusion Sport Disc Jr Skön juniorgolfsko med spiklös sula, Disc-system och Fusionfoam-dämpning 699:- (JR)

Adidas adicross PPF Jr Spiklös golfsko med klassisk sneaker-design 699:- (JR)

Skor


SNYGGT GREPP Golfhandsken har två primära uppgifter: Den ska skydda från skavsår i handen och den ska ge ett bättre grepp om klubban. Alltför många spelar med en handske som inte uppfyller något av dessa kriterier. Enligt en undersökning spelar hälften av alla golfare med en handske som är för stor. En sådan motverkar sitt syfte. Den ger inte bara sämre grepp utan också skavsår som stör. Tänk på att vädret bestämmer vilken handske du ska använda. En läderhandske, en allvädershandske och en regnhandske bör finnas i varje välutrustad bag. Handskens praktiska funktion och betydelse hindrar inte att handsken i dag också kan vara en snygg accessoar. I dag finns handskar i alla möjliga färger. Det är bara att matcha.

FootJoy StaSof En handske med känsla och prestanda. Tourspelarnas favorit 289:- (H)

FootJoy Pro FLX Högteknologisk skinnhandske med exklusivt prestandaskinn för bästa grepp 229:- (H+D)

FootJoy GT Xtreme Mjuk känsla och bra prestanda i alla väder. Magnetisk markeringsknapp 189:- (H+D)

FootJoy WeatherSof Allvädershandske som vidareutvecklats för ännu bättre hållbarhet och grepp 149:- (H+D)

FootJoy RainGrip Perfekt när det regnar som värst 169:- (H+D)

Handskar


GOLFSTORES PRO SVARAR:

FEMTON VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

01

Vilka golfklubbor är rätt för mig? Som alla vet är golfklubbor inte identiska. De kan vara snarlika till utseendet och ha egenskaper som är likartade. Men en klubba som fungerar för din kompis, är kanske inte rätt för dig. Många faktorer avgör vilka golfklubbor du ska välja. För det första ska de passa dina fysiska förutsättningar när det gäller längd, loft, lie och skaft. Att göra en custom fitting är

enda sättet att hitta klubbor som passar just dina förutsättningar. Under en sådan mäts bland annat din svinghastighet eftersom den påverkar skaftets flex flex och vikt. Då märker man också om du ska ha stål eller grafitskaft grafitskaft i järnklubborna. De klubbor som fungerar så bra för din kompis, behöver inte vara rätt för dig. Prova flera alternativ innan du bestämmer dig, och gör det gärna med din Golfstore-Pro som kan guida dig rätt.

02 Göran Knutsson Golfstore-Pro Östersund-Frösö GK Sverige

56

Vad är »spelförbättrande« klubbor? »Spelförbättrande« klubbor är den vanligaste kategorin i butiken. De är utformade på ett sådant sätt att effekten av en dålig träff reduceras. Vanligen har den här kategorin järnklubbor ett större klubbhuvud, en bredare topplinje och sula, och vikten lågt ned i huvudet för att bollen ska lyfta lättare och brantare.

03

Ska jag köpa en hybrid eller en utility? En utility, eller driving iron som de också kallas, är ett bra val från tee när du inte vill slå ett långt järn på långa korthål och korta, smala par 4-hål. Det är en utmärkt klubba för spelare med lite högre svinghastighet, dock är den inte lika förlåtande som en hybrid. Men den är mer lättspelad än en järntrea. En utility fungerar också utmärkt från fairway och ruff tack vare den breda sulan.

04

Ska man svinga annorlunda med en hybrid än med en fairwaywood? Med en hybrid ska du svinga lite brantare och placera bollen mitt i stansen. Många gör misstaget att placera bollen alldeles för långt fram i stansen. När våra elever slår hybrider brukar vi säga att de ska försöka slå slaget som ett järnslag. Med en fairwaywood ska svingen vara mer svepande och flack. Undvik att komma för brant ned på bollen. Ett knep är att lägga bollen längre fram i stansen – då kan du enklare ”slå upp” mot bollen.

05

Vad är skillnaden mellan låg, medel och hög bounce? Låg bounce (0–10°) är idealisk för slag från packade ytor och hårda banor. Tack vare den smala sulbredden hamnar bladets framkant närmare marken vilket ger en renare bollkontakt. Använder du en wedge med låg bounce i en bunker så gräver den sig lättare ned i sanden. Standardbounce (10–16°) är bra för allround-användning. Dessa wedgar är vanligtvis mer mångsidiga för att kunna användas i olika lägen, den kan


till exempel vridas för att öppna klubbytan för högre slag. Hög bounce (16–18°) är användbar på mjuka ytor (tyngre gräs och sand). Kombinationen av en bredare fläns och en nedre bakkant hindrar klubban från att gräva sig ned i underlaget vilket gör att den glider mot underlaget. Använder man en wedge med hög bounce på ett hårdare underlag ökar risken för en topp.

06

Vad betyder offset? Offset-klubbor har ett klubbhuvud som är positionerat bakom hoseln, alltså infästningen mellan klubbhuvudet och skaftet. Många golfare har problem med att klubbhuvudet rör sig före händerna till bollen. Offset gör det lättare att sluta bladet i träffen vilket motverkar sliceskruv. De flesta offset-klubborna som har denna förskjutning åstadkommer det genom en böjd hosel. Tack vare förskjutningen hamnar händerna framför klubbhuvudet i bollträffen. Huvudet hinner då slutas lite mer så att bladet kommer vinkelrätt i bollträffen. Det handlar förstås om blott en bråkdel av en sekund. Men i golf har små detaljer stor påverkan på slutresultatet.

07

Hur långt ska en järnsjua gå egentligen? Det beror på flera Michael Lundbäck olika saker som kön, Golfstore-Pro Wäsby GK ålder, fysik och talang. Sverige Det viktiga är inte hur långt man slår utan att man slår lika långt varje gång och att man har koll på längderna med de olika klubborna. Vet du hur långt din järnsjua brukar gå så kan det vara betydelsefullt på banan. Om du använder en wedge eller en sjua för att slå 100 meter spelar däremot mindre roll, även om vi så klart vill få ut så mycket som möjligt av varje klubba. Dessutom är det viktigare att slå rakt än långt. En spelare som slår rakt men kort kommer att få ett bättre resultat. Givetvis finns det ungefärliga snittlängder. De ser ut ungefär så här. Klubba

Man

Kvinna

Driver

180–230 m

135–180 m

Trä 3

160–210 m

110–160 m

Trä 5

155–190 m

95–155 m

Järn 3

145–180 m

90–145 m

Järn 4

135–170 m

80–135 m

Järn 5

125–155 m

70–125 m

Järn 6

115–145 m

65–115 m

Järn 7

110–135 m

60–110 m

Järn 8

100–125 m

55–100 m

Järn 9

85–120 m

50–85 m

PW

70–110 m

45–70 m

SW

55–90 m

35–55 m

57


08

Vad är skillnaden mellan en cavityback och en muscleback? Karl Ragneby Cavity betyder ”håGolfstore-Pro Tranås GK lighet” på engelska Sverige och syftar när det gäller klubbhuvuden på den urgröpning i baksidan av klubbhuvudet. En sådan återfinns vanligen på spelförbättrande järnklubbor. Tack vare håligheten kan vikt omfördelas till perimetern vilket re resulterar i en klubba som inte vrider sig lika lätt i handen om man träffar utanför sweetspot. En muscleback är ibland smidd och har ett lägre MOI-värde än cavity back-modeller. En cavityback har ofta en högre tyngdpunkt vilket ger lägre slag. Alla kan spela en muscleback men inte många golfare borde göra det. Som någon sa lite skämtsamt: En muscleback är en klubba som gör sig bäst i bagen.

58

09

Vad är kompression? Och hur mycket kompression ska jag ha i bollen? Precis som med din övriga utrustning så ska du spela med en boll som passar din sving. Kompression anger hur mycket bollen trycks ihop vid träffögonblicket. När man slår på bollen komprimeras den och skjuter i väg snabbare från klubban. Hastigheten ökar och slaget blir längre. Omvänt: om en man överkomprimerar en boll kan den flyga för högt och få för mycket spinn. Då tappar man längd. Damer ska normalt spela bollar med 35–50 i kompression. Damer med lite högre svinghastighet än normalt kan klara av bollar med upp till 60 i kompression. Herrar med låg svinghastighet kan ha bollar med ned till 40 i kompression. Den genomsnittlige herrgolfaren ligger mellan 60 och 70. Herrar med högre svinghastighet klarar upp till 75 och elitspelare klarar 80–90 komp. Tänk på att det är bättre att ha för låg kompression än för hög.

10

Min fru vill börja med golf. Kan hon ta över mina gamla klubbor tills vi vet om hon tycker det är roligt? Vad är skillnaden mellan herr- och damklubbor? Det rekommenderas inte. Då kan hennes start som golfare bli onödigt utmanade vilket i sig kan göra att hon inte tycker det är så roligt. Klubbhuvudet på damklubbor är lättare än de på en herrklubba för att svinghastigheten ska bli högre. Skaftet på damklubbor


är vanligen en tum kortare (i snitt), dessutom är de lättare och har mer flex än herrskaften. Även loften skiljer sig, särskilt på drivern vilket ger en högre utgångsvinkel och längre slag. Greppen brukar vara tunnare och kortare för att passa mindre händer. Vi har riktigt bra damset i butik till överkomliga startpriser. Be henne testa ett av dessa. Det kan löna sig på sikt.

11

Bryson de Chambeau spelar med järnklubbor som har lika långa skaft. Är det något för amatörer att testa? Absolut! Klubborna kan vara värda en chans om du tillhör någon av följande kategorier. Nybörjare. Att lära sig golf kan bli lättare om varje klubba inte kräver en egen sving. Med enlängdsklubbor blir det färre saker att tänka på och spelarna utvecklas snabbare. Långa järn. De som har svårt att slå rakt med långa järn slår bättre när klubborna har samma längd som en järnsjua. Långa spelare. Spelare som

är lite längre får en helt annan sving när de ska böja sig ner och slå med sina wedgar. Chip-yips. Många som har svårt för att chippa väljer till slut att chippa med sin järnåtta för att det känns tryggare. Med längre wedgar får de fler loft att chippa med och ett bättre närspel. Det man tappar med enlängdsklubbor är den tydliga skillnad i hastighet som normalt finns i ett traditionellt järnset. När klubborna är av olika längd skapar de olika hastigheter på huvudet. Detta påverkar givetvis hur långt bollen flyger, i kombination med loftet. När alla klubbor i ett järnset har samma hastighet med olika loft blir skillnaderna i hastighet inte lika stora. Men kom i håg – mindre längdskillnad mellan klubborna kan ändå vara bättre än stora variationer i längd orsakade av en oregelbunden träffbild.

12

Hur bra är egentligen golf ur ett hälsoperspektiv? Golf är positivt för hälsan. Man

Så mycket kalorier förbränner du: 18 hål med bärbag

1 548 kalorier

18 hål med vagn

1 408 kalorier

18 hål med golfbil

984 kalorier

promenerar cirka en mil när man spelar en golfrunda och går mellan 11 245 och 16 667 steg. Enligt British Journal of Sports Medicine förbränner man cirka 1 500 kalorier – såvida du inte åker golfbil, vill säga. En svensk studie som 2008 publicerades i forskningstidskriften Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports visar att golfare lever längre – upp till fem år längre än icke-golfare.

13

Hur mycket påverkas egentligen bollens egenskaper när skalet fått skrapmärken? Det beror på hur stora de är. Skadas skalet av en träff mot sten eller berg kan det vara bra och att byta boll. Har den bara fått mindre blessyrer kan du spela på samma – moderna golfbollar är ganska tåliga. En

tourspelare skulle dock inte riskera något – de byter bollen efter några hål för att vara säkra på att de presterar som de ska.

14

Vilken är skillnaden mellan en fairwaywood och en hybrid som båda har samma gradantal i loft? En fairwaywood har längre skaft vilket ger en högre klubbhastighet som förhoppningsvis resulterar i längre slag. Huvudet i en fairwaywood har vanligen en lägre tyngdpunkt och den har ett bredare huvud än en hybrid, om man mäter från träffytan till bakkanten. Det bredare huvudet har en tyngdpunkt som ligger längre bak, vilket gör att en fairwaywood startar bollen högre och flyger längre än en hybrid med motsvarande loft.

15

Vad menas när man pratar om en ”mjuk” boll? En ”mjuk” boll kan vara antingen en boll som har ett mjukt skal, eller en boll som har en mjuk kärna. Det sistnämnda handlar om bollens kompression. Ju bättre anpassad kompressionen är för din svinghastighet, desto längre och rakare slår du. En boll med mjukt skal spinner mer, även mer med drivern. I närspelet ger det mer kontroll eftersom bollen ”biter” bättre och stannar snabbare. En boll med mjuk kärna spinner mindre, även med drivern. Om man lider av sidspinn (exempelvis slice) är det oftast bättre att välja en boll med mjuk kärna och hårt skal.

Niclas Arwefjäll Golfstore-Pro Ljunghusens GK Sverige

59


ROYAL PORTRUSH

EN STJÄRNA I NORR 2005 gick den då 16-årige rory mcilroy runt banan på 61 slag i dåligt väder. i sommar kommer han tillbaka till royal portrush i nordirland för att vinna världens äldsta tävling – the open. intresset gränsar till det hysteriska …


K

nappt hade Francesco Molinaris sista putt landat i koppen på Carnousties 18:e förra sommaren förrän golfvärlden vände blickarna mot Royal Portrush i Nordirland. Intresset för årets upplaga av världens äldsta tävling börjar gränsa till det smått hysteriska. Redan i augusti förra året var biljetterna slutsålda. Årets The Open kommer att bli något alldeles speciellt: För första gången på 67 år återvänder världens äldsta tävling till Nordirland och Royal Portrush. R&A menar att biljettförsäljningen hade överträffat alla förväntningar. Senast tävlingen spelades på Portrush var 1951. Det är den enda gången sedan 1860 som någon av de 148 tävlingarna spelats utanför det brittiska fastlandet. Då fick vinnaren, Max Faulkner, 300 pund. Som jämförelse kan vi ta till protokollet att Francesco Molinari vann 1 625 387 euro för sitt tålmodiga nötande på Carnoustie förra året. 1951 hette det stora hemmahoppet Fred Daly. Han slutade på en fjärde plats efter en regnig tävling. Årets nordirländska hopp är förstås Rory McIlroy som har en alldeles speciell relation till Royal Portrush. 2005 gick den då 16-årige Rory 11 under par – 61 slag – på den utmanande banan. Banrekord! Banan är givetvis en av hans absoluta favoriter och han har länge haft siktet inställt på att toppa formen till de där fyra dagarna i juli 2019. Portrush är en liten stad. Här bor bara 7 000 invånare. Men det senaste året har stämningen varit förväntansfull och livlig. Den lilla staden har påmint en del om en byggarbetsplats. Det är mycket som ska fixas innan en så stor tävling som The Open kan härbärgeras. Det gäller inte bara staden och dess infrastruktur utan även banan. Royal Portrush anses av många som en av världens 20 bästa banor, och den finns på många golfares ”bucket list”. En bana man måste spela innan man dör. Det är en av de vackrare banorna i världen, och en av de mest romantiserade. Den ligger vid norra Atlanthavet och särskilt banans femte green ligger lite risigt till när höststormarna ryter. Men trots banans omvittnade storhet har man tvingats till vissa förändringar för att klara av en så stor tävling som The Open. Det har sagts om Portrush att banan består av 17 fantastiska hål – och så det 18:e. Vissa har även menat att det 17:e hålet varit en svag länk i en annars stark kedja. Nu har de hålen försvunnit för att ge plats åt en sponsorsby, och ersatts av två nya hål som blir banans sjunde och åttonde,

Redan i augusti förra året var biljetterna slutsålda. Årets The Open kommer att bli något alldeles speciellt: För första gången på 67 år återvänder världens äldsta tävling till Nordirland och Royal Portrush.

61


designade av Martin Ebert. Sjuan har en upphöjd tee och spelas över mark som tidigare användes av klubbens andra bana, Valley Course. Dessutom har fem nya bunkrar byggts vilket ökar det totala antalet på banan till 64. Banan har också förlängts med 180 meter och är nu 6 690 meter från backtee. ”Det har varit ett av de mest spännande projekt jag någonsin har jobbat med”, säger Ebert. "Banan och omgivningen är helt fantastisk. Alla Open är speciella men jag tror verkligen att den här kommer att ta folk med storm. Om vi får lite sol – och lite vind för att utmana spelarna – då kommer det att bli spektakulärt med havet i bakgrunden. Ebert blev kontaktad av Portrush redan inför amatörmästerskapet 2014. Då behövdes nya backtees. Det ledde till att Ebert tog fram en plan som han visade för R&A – ett förslag som gjorde det möjligt för banan att återigen hamna i The Open-rotationen. Ebert erkänner att han kände press att leverera något bra. Den ursprungliga banan är anlagd av Harry Colt.

”Jag är mycket medveten om att jag föreslog ändringar av ett av Harry Colts mästerverk och en bana som rutinmässigt och välförtjänt hyllats under alla år. Bernard Darwin skrev en gång att Colt i Portrush hade ’byggt ett monument över sig själv som var starkare än mässing’, så jag var väl medveten om banans rykte.” ”Jag var också tvungen att övertyga klubbens medlemmar om att detta inte var en revolution så mycket som en evolution. Genom att använda historiska dokument visade jag hur banan hade förändrats över tid. Till exempel var det gamla 18:e hålet en gång i tiden banans andra hål, på den tiden klubbhuset låg inne i staden.” Royal Portrush skrev historia 2012 när Irish Open spelades på banan. 112 000 personer besökte banan över de fyra tävlingsdagarna vilket var ett rekord på Europatouren. Biljetterna tog slut innan tävlingen började spelas. 2015 kom 230 000 besökare till The Open på St Andrews. Frågan är om det slås ett nytt publikrekord i Nordirland i sommar.

Det har sagts om Portrush att banan består av 17 fantastiska hål – och så det 18:e.


MISSA INTE: ROYAL PORTRUSH Royal Portrush ligger 10 mil från Belfast. Är man i trakten bör man förstås spela banan. Men missa inte heller… OLD BUSHMILLS WHISKEY DISTILLERY I den lilla byn Bushmill ligger ett destilleri som började sin verksamhet 1608. THE GIANTS CAUSEWAY Ett mycket märkligt naturfenomen. Giant’s Causeway är ett område där fler än 40 000 svarta polygonformade basaltstenar skjuter ur marken, ett resultat efter ett underjordiskt vulkanutbrott för omkring 60 miljoner år sedan. THOMPSON DOCK I Belfast ligger varvet där världens mest berömda fartyg byggdes – Titanic. Tveksamt om det är en merit, kanske, men här finns i dag ett museum som kostade en miljard att bygga: Titanic Belfast Experience. 63


SMART!

5 INNOVATIONER SOM GETT GOLFEN ETT LYFT Att spela bättre golf har varit en makalös drivkraft för ingenjörer och innovatörer. Den tekniska utvecklingen har gått i en svindlande hastighet. Här är några historiska innovationer som lett oss fram till dagens högteknologiska golfvärld. PING ANSER PUTTER Med en tå-hälviktning och en tyngdpunkt under bollens ekvator gav den här puttern en snabb framåtrull. Puttern släpptes 1966 och genombrottet kom när George Archer vann Masters med puttern 1969.

2

1 3

TAYLORMADE PERSIMMON WOOD Gary Adams designar 1979 en driver med stålhuvud och döper sitt företag till TaylorMade. Klubban kallades i folkmun "Pittsburgh Persimmon" och 1981 blev Ron Streck först att vinna med klubban i Michelob Houston Open på PGA Tour. Fast helt nytt var det inte med stålhuvud. Redan 1897 tillverkade Mills Standard Golf Company klubbhuvuden i aluminium. Dock var träffytan gjord av trä. Man hade helt enkelt omslutet ett trähuvud med aluminium. När stål ersattes av titan som material i huvudet kunde huvudets volym öka från 195 cc till 460. GUTTAPERK ABOLLEN Med guttaperkabollen tog golfen sina första steg mot att bli folksport. Den kom i slutet av 1800-talet och var billigare att tillverka än läderbollar stoppade med fjäder. Men alla gillade inte utvecklingen. När Old Tom, den legendariske pro´n på St Andrews, började spela med guttaperkabollen sade hans gode vän och partner Allan Robertson upp bekantskapen.

4

CALLAWAY BIG BERTHA Callaway presenterade 1991 en driver som var en bjässe med den tidens mått – 190 cc. Huvudet var tillverkat i rostfritt stål. Klubban älskades av vanliga hackare och blev efter det populär också bland tourspelare. Fyra år senare kom Great Big Bertha, 265 cc stor. TITLEIST PRO V1 Titleist släpper år 2000 bollen som har dominerat spelet sedan dess. Billy Andrade blev först att vinna med bollen som sedan dess har använts av över 2 900 vinnare. Utmanare har inte saknats, men – rätt eller fel – så prisar många spelare än idag Pro V1 som den bästa bollen.

5 65


SOMMAR MED FÄRG Gör dig redo för sol, vind och möjligen också vatten. Sommaren är i antågande och butiken är fylld av snygga kläder för golf i alla väder. Sommarens ledord? Mönster, rutor, print och härliga färger. Årets golfmode är inte bara snyggt utan också funktionellt skräddarsytt för många, långa dagar på golfbanan, oavsett om solen steker eller vinden viner. Sommarens första kollektioner spänner över alla stilar: Du hittar sobra, klassiska varianter i härliga färger från FootJoy, Peak Performance och Ping, sportinspirerade plagg från Adidas, Under Armour och Puma samt modebetonade mönster från Röhnisch, J.Lindeberg och Daily Sports…. och mycket mer.


3 FAVORITER FRÅN DAILY SPORTS

Moa piké Kortärmad golfpiké i stretchig kvalitet. 699:- (D)

Moa Mesh piké Kortärmad golftopp i mjuk och följsam mesh. 549:- (D)

Mika skort Golfkjol i stretchigt och snabbtorkande vindtyg. 999:- (D)

DAILY SPORTS:

Austin jacka Vindjacka med stretchpaneler för maximal rörelsefrihet. 1.399:- (D)

Magic High water byxor Ankellånga golfbyxor i superstretchigt material. 999:- (D)

68

Mode

SOMMARFRÄSCHT! Daily Sports har som få andra lyckats väva samman golf och mode i sina kollektioner. Även i årets kollektion presenterar Daily Sports sina populära meshtoppar som de är unika med. Topparna kommer i fem olika prints samt en ärmlös modell för de varmaste dagarna. Det blir vackra mönster med blommor, fräscha sommarnyanser som får oss att längta och uppskattade inslag av strassdetaljer. Kollektionen är lätt att kombinera och matcha efter egen stil. Daily Sports vänder sig till den kvinnliga golfspelaren som tycker om design med hög modegrad men som även uppskattar utmärkt passform. Goda exempel på det sistnämnda är förstås företagets stora succéer – byxmodeller som Magic, Lyric och Miracle. Alla tre är storsäljare tack vare fantastisk kvalitet och kvinnligt snitt. Den primära målgruppen är kvinnor med en aktiv fritid som älskar golf, hyllar mode med en tvist och utstrålar livsglädje!


GALVIN GREEN:

ELEGANT FUNKTION I 30 år har de vägrat kompromissa och det har gett Galvin Green ett oantastligt rykte i stora delar av världen. Deras regnkläder är inte bara pålitliga vad gäller funktion och kvalitet – de har också en design som är ett signum. I år lanserar Galvin Green en ny regnjacka med infällningar av GORE-TEX Superstretch material och känner du igen det kan det bero på att du såg den på de europeiska spelarna i Ryder Cup. I år växer också Interface-linjen: Det är mångsidiga plagg som andas bra, skyddar mot vind och är vattenavstötande. När det gäller pikéer presenterar Galvin Green den största kollektionen någonsin. Årets kollektion rymmer en del mönster – prickar, ränder, fyrkanter – men också en del mer nedtonade plagg. Det skänker en elegans åt plaggen som gör dem användbara i många sammanhang. Fortfarande hänger man sig åt klara färger men de flerfärgade plaggen är färre. Däremot har många plagg fått små snygga detaljer som sticker ut.

3 FAVORITER FRÅN GALVIN GREEN

Matt piké Piké i VENTIL8+™. 999:- (H)

Melwin piké Piké i VENTIL8+™. 999:- (H)

Lily jacka INTERFACE-1™-jacka med hel dragkedja. 2.099:- (D)

INTERFACE-1™-jacka med halv dragkedja. 1.999:- (H)

Mode


3 FAVORITER FRÅN PUMA

Evoknit Breakers piké Sömlöst stickad piké med extra mycket ventilation. 699:- (H) Jackpot 5 Pocket byxor Enfärgade byxor i funktionsmaterial, stretchmidja. 799:- (H)

Zephyr vindjacka Vattenavstötande vindjacka med huva. 899:- (D)

PUMA:

SPORTIGT! Jackpot shorts Enfärgade shorts i funktionsmaterial med stretchmidja. 699:- (H)

PWRSHAPE On Repleat Veckad kjol med hög elastisk midja. 799:- (D)

70

Mode

Puma har varit en energigivande färgklick ända sedan de gjorde entré i golfen 2004. De tog plats och skapade uppmärksamhet genom ett oblygt förhållningssätt till golfens stela traditioner. Puma satte verkligen färg på spelet! 2019 finns det inslaget kvar men i år handlar det också om att hitta en bra balans. Varumärket behåller sitt DNA, med färg och mönster, samtidigt som de också erbjuder en mer dressad stil med tydliga inslag av sport. Stil och trend inom golfen drar just nu starkt åt det sportiga hållet. Vilket förstås passar ett sportmärke som Puma bra. Rötterna finns ju i sport och träning. I årets kollektion är FusionYarn en nyhet, där man blandat in bomull i funktionsmaterialet. Det ger en mjuk och naturlig känsla i plagget samtidigt som det bibehåller funktionaliteten. Även den sömlösa Evoknit-tröjan kommer att dra till sig många nyfikna blickar i butiken. Den andas bra, finns i många färger och är väldigt skön mot kroppen.


IVANHOE:

3 FAVORITER FRÅN IVANHOE

HELT NATURLIGT Ull är det perfekta funktionsmaterialet! Eller, som de brukar säga på Ivanhoe: Det ull-timata golfplagget! Eftersom ull binder luft i sina fibrer håller det kroppen varm när det är kallt. Men ska man vara korrekt så är ull inte isolerande utan temperaturreglerande. Ull leder också bort fukten som bildas när du rör på dig och den har en naturlig motståndskraft mot dålig lukt. Ull är självrenande eftersom kratinet som finns i ullen bryter ner illaluktande bakterier från huden. Ullen är en fet fiber, med en vattenavvisande fiberyta, vilket hämmar bakterietillväxt. Det kan också vara bra att känna till att ull kan absorbera upp till 30 procent av sin egen vikt utan att den känns fuktig. Spelar man golf i en tunn tröja av merinoull anpassar den sig efter kroppstemperaturen. Men – den stora fördelen är att man slipper tvätta. Merinoull renar sig själv när man hänger ut den. Jo, det kan vara svårt att förstå men det fungerar faktiskt. Till nästa år har Ivanhoe blandat in Tencel i sina tröjor, en cellulosatråd som tillverkas av nedmalt eucalyptusträd. En fantastisk kombination! Tencel är faktiskt mjukare än det finaste silke och lika sval mot kroppen, den absorberar och transporterar fukt snabbare än ull.

Monstera ulltröja Helzippad tröja stickad i ull/TENCEL®. 1.299:- (D)

Hulda ulltröja Tröja stickad i 100 % fin merinoull. Hel dragkedja. 1.099:- (D) Zack tröja Stickad tröja i 100 % fin merinoull, med hel dragkedja. 1.299:- (H)

Bruno stickad jacka Värmande jacka i lite tunnare, smidigare ullkvalitet. 1.299:- (H)

Beata stickad väst Väst stickad i 100 % Blue Sign® certifierad ull. 899:- (D)

Mode


3 FAVORITER FRÅN PING

Sonoran piké Piké i blockfärger. 619:- (H) Bradley byxa Byxor med smal passform. 829:- (H)

Elden Mid Layer Fleecetröja med vadderad rygg. 759:- (H)

PING:

Sedona piké Piké med textur på kragen. 479:- (D)

Constance Mid Layer Teknisk tröja med halv dragkedja. 829:- (D)

72

Mode

STILIG KLASSIKER Få företag har så varumärkestrogna kunder som Ping. Den som en gång köpt ett Ping-set har en tendens att köpa ett nytt när skårorna i de gamla järnen är utslitna. Ur det perspektivet kan Pings modekollektioner ha en ljus framtid. Fortfarande kan Pings golfkollektion kännas ny, men de har funnits i många år. Men för tre år sedan inledde man en rejäl nysatsning. Ping själva beskriver sin golfkollektion som ”lite brittisk – nedtonad och diskret”. Det finns en tanke bakom det. Allt fler golfare vill ha möjlighet att använda sina snygga golfkläder på andra platser än golfbanan. Man ska kunna åka direkt från golfbanan och glida in på en restaurang utan att dra blickarna till sig. För det är ju som en representant för varumärket säger: ”Ska man köpa så påkostade kläder som de ändå är vill man kunna använda dem till annat än golf. Därför har vi inga stora loggor som distraherar och misspryder.” I årets kollektion finns några väldigt intressanta nyheter. Exempelvis en långärmad ziptröja som är helt vattentät, vid namn Elden. Dessutom har Ping blandat in bomull i några av sina funktionspikéer. Trots allt är det ju så att bomullskänslan mot kroppen är oöverträffad. Färgerna är klassiska, passformen europeisk och ger ett välskräddat intryck.


CALLAWAY:

FÄRGSTARKA MÖNSTER Ely Callaway ville göra golfen roligare. När han introducerade Big Bertha 1991 revolutionerade den spelet och gjorde det mer tillgängligt för den stora massan. Plötsligt lyfte deras utslag från tee med drivern i en båge. Det är i den traditionen Callaway verkat sedan dess. Golf ska vara roligt. Ambitionen avspeglas i varumärkets modekollektioner. Callaway har en förmåga att ligga rätt i tiden även där. De senaste åren har vi sett en hel del mönstrade plagg, särskilt på damsidan. I år slår den trenden igenom på allvar. Det är dags att ta farväl av randiga pikéer och tröjor med block. Tendensen smög sig in lite grand också på herrsidan 2018 men till 2019 handlar mycket om strukturer och mönster även på herr. Och Callaway är ett av varumärkena som leder designtrenden. Årets kollektion är allt annat än basic, slätstruken och nedtonad. Snarare motsatsen – livfull och glad. Ungefär som man kände sig när man slog en Big Bertha första gången… Vad gäller funktionsmaterialen eftersträvar Callaway en långsiktig hållbarhet när det gäller tillverkningen. Om bara några år ska stora delar av Callaway-kollektionen tillverkas av återvunnet material. Bra där!

3 FAVORITER FRÅN CALLAWAY

Water Ripples Top Opti-dri top med stretch. 599:- (D)

Floral Camo Skort Opti-dri skort med stretch. 699:- (D)

1/4 Zip Colour Block piké Opti-dri piké med stretch och UV-blockering. 599:- (D) Liquid Printed skort Opti-dri skort med stretch. 699:- (D)

Cool Max Ergo byxa Opti-dri byxa med stretch och UV-blockering. 799:- (H)

Mode


3 FAVORITER FRÅN RÖHNISCH

Leaf piké Funktionell och snygg pikétröja. 599:- (D)

Fairway vindjacka Vattenavvisande och vindtät jacka som andas. 1.199:- (D)

RÖHNISCH:

Active skort Stretchig och sval golfskort. 699:- (D)

DET ÄR GRÖNT! Röhnisch golfkollektion 2019 ger den rutiga golflooken en uppdatering. Det grafiska mönstret passar perfekt på banan och till vardags. Enkla polos, kabelstickade tröjor, Argyle och quiltade mönster ger en modern look. Gröna kulörer blir det nya marinblå tillsammans med en somrigt klarröd ton som inte varit så vanlig i butiken. Många av plaggen präglas av printmönster även i år. Givetvis rymmer kollektionen uteslutande funktionsplagg rakt igenom med perfekt passform och hög midja. Men de kabelstickade koftorna är förstås gjorda i bomull. Röhnisch introducerade funktionskläder redan på 1980-talet. Med rötterna i aerobicskulturen tillverkade man träningskläder av microfiber, ett material som dittills bara använts till badbyxor. Det blev en succé som ända in i våra dagar präglar tillverkningen av alla kläder som används för olika pulshöjande aktiviteter. Företagets första golfkollektion kom i början av 2000-talet och sålde bra från första

Comfort Stretch capri Capribyxa med hög midja i 4-vägsstretch. 799:- (D)

74

Mode

säsongen. Målgruppen är medvetna kvinnor med höga krav. De har lyckats bra i Sverige men också internationellt. Anledningen? Man måste vara bra på allt för att lyckas i Sverige. Lyckas man med svenska tjejer, då blir de nöjda i andra länder också.


J.LINDEBERG:

EN STILIKON Johan Lindebergs entré i golfen på 1990-talet har beskrivits som en fredlig revolution. Och det kan man hålla med om. Det var många som tyckte han var galen som satsade på en golfkollektion som stod i skarp kontrast till de då rådande idealen. Men få idéer har fått ett så stort genomslag och haft en sådan påverkan på golfmodet som J.Lindeberg. Det var när han åkte motorcykel genom Europa som tankarna formades. Han var trött på säckiga byxor och tröjor som var så generöst bylsiga att de störde puttrörelsen. I stället hämtade han inspiration från 1960-talets golfestetik. Snäva linjer, skräddade konturer. Ikoner som Johnny Miller, Ben Hogan och Arnold Palmer tjänade som stilikoner när J.Lindeberg tog form. I dag förs arvet från Johan Lindeberg vidare av en ny generation. Varumärket uppfattas fortfarande som progressivt – modernt och ungt i hjärtat. Årets kollektion attraherar en ny generation stilfulla golfare utan att förlora de som varit med på resan under de första 20 åren.

3 FAVORITER FRÅN J.LINDEBERG

Yasmin tröja Kortärmad tröja sydd i Soft Compression. 799:- (D)

Tora piké Piké utan ärm och med fin lyster. 699:- (D)

Yoko Trusty vindjacka Vindtät jacka med lyxig känsla och som är lätt att packa ned. 1.399:- (H)

Somle shorts Golfshorts med en smal passform och en skräddad look. 799:- (H)

Mode


A


PEAK PERFORMANCE:

FUNKAR ALLTID! Det gick utför redan från start. När Peak Performance grundades i Åre 1986 var det som ett renodlat skidvarumärke. Det skulle dock inte dröja länge innan de etablerade sig som ett av de trendigaste varumärkena även inom golf. 1991 lanserade Peak Performance sin första golfkollektion och har sedan dess alltid varit en del av deras varumärke. Att Peak Performance blev så stora inom golf kan bero på att Peter Hedblom och Helen Alfredsson var ambassadörer för varumärket och för att Alexander Norén höjde sin första segerbuckla på Europatouren i kläder från Peak Performance. Under en period var dessutom Peak Performance klädsponsor till tre tävlingar på Europatouren, samtidigt som man sponsrade den nationella svenska touren, SGT. Årets golfkollektion är skräddarsydd, teknisk och sofistikerad med fokus på funktion. När det kommer till tekniska material är Peak Performance med sina rötter i skidvärlden alltid att räkna med. Kollektionen är designad för den hängivna golfaren som alltid kräver den bästa prestandan och stilen. Multifunktionella plagg är också viktiga i denna kollektion, där Peak Performance smälter samman golf och urbant mode i en snygg mix. Plaggen är skapade för en golfare som rör sig mellan olika aktiviteter, sammanhang och lever ett snabbt och aktivt liv utanför banan. Funktionen är högsta prioritet, men lika viktigt är det att stilen sitter.

3 FAVORITER FRÅN PEAK PERFORMANCE

Panmore piké Sportig, mjuk och stretchig piké. 599:- (H)

Ace Hybrid vindjacka Mjuk och stretchig vindjacka. 1.599:- (D)

Flux jacka Vatten- och vindtät jacka. 3.499:- (H) Maxwell Byxa Byxor med både skydd och komfort. 1.199:- (H)

Swinley byxa Stretchiga byxor med modern passform. 1.199:- (D)

Mode


ABACUS:

PÅ HÖG NIVÅ! Abacus är genuint funktionella golfkläder som har bevisat att de håller på högsta nivå. Företaget grundades i en övertygelse om att det skulle gå att göra golfkläder som var både snygga och funktionella. Samt moderna. Under flera år samlade grundarna på sig idéer och tankar som så småningom mynnade ut i ett konstaterande. Att se till att golfaren är bekväm i alla väder så att han eller hon kan fokusera på spelet och på dem man spelar med. Kläderna skulle vara stretchiga och lätta. De skulle andas, skydda mot regn och samtidigt vara bekväma. Allt det där gäller fortfarande. Allra hetast är kanske minikollektionen X-series by abacus, som kombinerar allt ovan med ett ledande material för ännu bättre funktion. Fem gånger har Abacus klätt det europeiska Solheim Cup-laget. 2011 ösregnade det. Européerna fortsatte spela som om inget hänt. De slog fulla slag med stretchjackorna. Amerikanskorna däremot tog av sig sina regnjackor för att få utrymme och vidd i svingen. Och, en inte oviktig detalj: Det europeiska lagets kläder var nog dessutom lite snyggare än de som satt på amerikanskorna…

3 FAVORITER FRÅN ABACUS

Formby vindjacka Stretchig lättviktsvindjacka i WindVent-material. 999:- (D)

Cherry piké Ärmlös piké. 449:- (D) Cherry skort Kjol i funktionsmaterial. 599:- (D)

Tadworth shorts Herrshorts i funktionsmaterial. 799:- (H)

Swinley regnjacka Stretchig regnjacka med hög vattentäthet och hög andningsförmåga. 1.999:- (H)

Mode


3 FAVORITER FRÅN UNDER ARMOUR

Daytona Storm Midlayer Midlayer-tröja i fleecematerial. 999:- (H)

Storm Windstrike vindjacka Vindtät herrjacka. 1.199:- (H)

Performance Taper byxa Byxa med stretch och bra passform. 799:- (H)

UNDER ARMOUR:

Playoff piké Piké i ny design. 699:- (H)

EU Tech byxa Byxa med stretch och 4 fickor. 649:- (H)

80

Mode

SMART TÄNKT! Färgstarka shorts, ventilerade pikéer och byxor är sommarens nyckelplagg hos Under Armour. Den långa ventilerade byxan är väldigt smart – de mikroskopiska hålen syns inte förrän man vänder byxan ut och in. Allt började med en idé om att göra en alldeles speciell t-shirt. En träningströja. Året var 1996 och Kevin Plank var trött på att behöva vrida svetten ur de bomullströjor han använde under träningar och matcher. På den tiden spelade han amerikansk fotboll för University of Maryland. Tröjan han lanserade det året är i dag närmast legendarisk. Den hette #0039 och finessen var att den på ett mycket effektivt sätt transporterade bort fukt samtidigt som den reglerade kroppstemperaturen vilket ökade idrottsmannens fysiska kapacitet. Mindre kroppsenergi förbrukades på att hålla nere temperaturen. Det visade sig också att det här var en idé som inte bara fungerade i amerikansk fotboll. I dag ser vi Jordan Spieth spela med företagets logo på bröstet. Företagets självpåtagna uppdrag att göra alla idrottare bättre genom passion, design och en obeveklig strävan efter innovation fungerar alldeles utmärkt i golf, som spelas under en stekande sommarsol likväl som i friska vårvindar.


ADIDAS:

SPORTIGA RÖTTER 1954 inträffade ett smärre mirakel. Tyskland besegrade det snudd på oslagbara Ungern i fotbolls-VM. Efter matchen förklarades den oväntade segern med att tyskarna spelade i lättviktsskor med skruvdobbar medan ungrarna fortfarande använde grova läderkängor av engelsk modell. Det var där och då Adidas resa mot toppen började. I dag är man ett av världens mest ansedda varumärken inom sport. Det gäller även golfen, som är på väg att etablera sig som en sport som alla andra. Det syns på spelarna på touren. Spelarna är vältränade och de slår bollen både hårdare och längre än någonsin tidigare. Det märks också i golfshopen. Inte minst när man skärskådar Adidas kollektion för 2019. En del av plaggen har tydliga drag av träning på både gym och löpning. Ta exempelvis Boost-sulan som ursprungligen togs fram för löpning men som nu finns även i golfskor. (Den som spelat en runda i Boost-skor byter inte gärna ut dem.) Och på flera damtoppar kan man se att skärningar och linjer har hämtat sin inspiration från svettiga gympapass. Det är antagligen ingen slump att Adidas valde att kontraktera världsettan Dustin Johnson som frontman för sina kläder. Han var en duktig allroundidrottare innan han valde att satsa allt på golf. Vid sidan av sin breda golfkollektion har Adidas även adipure – mer klassiska golfkläder som främst representeras av Justin Rose ute på touren.

3 FAVORITER FRÅN ADIDAS

Ultimate365 3-Stripes Heather piké Piké med rak passform och UV-skydd 50+. 649:- (H)

Ultimate Club 7" shorts Moderna golfshorts med kort snitt. 649:- (D)

Ultimate365 Printed piké Ärmlös dampiké med tryck. 499:- (D) Ultimate Printed Sport skort Skort med tryck och modernt snitt. 749:- (D)

Go-To Adapt jacka Jacka för både golf och fritid. Vattenavvisande och i stretchmaterial. 999:- (D)

Mode


3 FAVORITER FRÅN FOOTJOY

Pin Dot Print piké Mönstrad pikétröja i snabbtorkande funktionskvalitet. 699:- (D)

FOOTJOY:

EN SOBER LINJE Ingen annan sko har gått så många mil på golfbanor världen över. Redan 1927 blev FootJoy officiell sko för det amerikanska Ryder Cup-laget under ledning av den glamouröse champagneälskaren Walter Hagen. Det har hänt lite sedan dess. FootJoy handlar förvisso om tradition. Men mest talar företaget om komfort och prestanda. Alltså det vi normalt brukar kalla för kvalitet. Numera gör FootJoy inte bara skor utan också strumpor, handskar, regnkläder och – sedan 2012 – golfkläder. Och man gör det i samma tradition. FootJoys golfkollektioner är sobra och klassiska men ändå moderna i linjer, färgval och framtoning. Och givetvis andas FootJoy en del tourkänsla. Hundratals spelare på världens olika proffstourer använder någon eller några av företagets produkter. Fashionlinjen för 2019 har fyra olika färgteman. Ur dessa färgkollektioner kan man välja och kombinera med plagg ur FootJoys andra kollektion som heter Essentials. Enfärgat i navy, vitt och rött utgör grunden men i år finns det också en hel del tidstypiskt småmönstrade varianter av pikétröjor. Bara för att man är ett klassiskt märke för golfare som strävar efter stil så behöver man ju inte avstå från att följa med sin tid…

FJ Lite Slim Fit Byxor Enfärgade byxor med moderiktig passform. 1.199:- (H)

Lisle Foulard Print piké Mönstrad piké i snabbtorkande funktionskvalitet. 799:- (H)

FJ Print piké Mönstrad pikétröja i snabbtorkande funktionskvalitet. 699:- (H)

Mode

Performance Slim Fit byxor Enfärgade byxor med moderiktig passform. 899:- (H)


VI ÄR GOLFSTORE

på 46 år har vi vuxit stadigt och är en av europas största fackhandelskedjor inom golfen – 218 golfstore-butiker i sex länder. här hittar du oss i sverige: A6 GK STUDIO NIKLAS ERIKSSON, JACOB FLOOD, EMMY OTTOSSON, 036-30 81 30 ALE GK HENNING LUNDSTRÖM, 0303-33 60 33 ALLERUM GK KEITH DAVIES, 042-931 52 ALVESTA GK LARS EDVINSON, FREDRIK ALLDÉN, 0472-401 40

HAGGE GK JOHAN LILJEROS HOLMGREN, 0240-65 57 80 HOOKS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO EDDY ERIKSSON, PETER GRIMFJORD, 0393-213 10 HUDIKSVALLS GK JON SELLÉN, 0650-54 20 84 HÖGBO GK STUDIO MIKAEL SÖDERLUND, 026-21 50 04

ARNINGE GK FLAGSHIP STORE & STUDIO LARS JOHANSSON, GEORGE SAARI, 08-514 412 00

IDREFJÄLLENS GK FREDRIK LITZÉN, 0253-202 76

ARVIKA GK BJÖRN PERSSON, 0570-541 33

INGARÖ GK STUDIO DANIEL OLSSON, 08-545 55 660

BARSEBÄCK GCC FLAGSHIP STORE & STUDIO CAROLINE CONDRUP, CHRISTIAN HÄRDIN, 046-77 62 30

ISABERG GK STUDIO ERIK ANDERSSON, 0370-33 60 17

BILLERUDS GK BJÖRN PERSSON, 0555-78 50 54

JOHANNESBERG G&CC YNGVE NILSSON, 08-514 50 00

BJÖRNHULT GK STUDIO NICK MEAKER, 0346-71 44 33

JÖNÅKERS GK TOMMY ARWIDSON, 0155-703 14

BORÅS GK STUDIO KRISTER ANDERSSON, 033-25 02 51 BOSJÖKLOSTER GK MICHAEL WIGH, 0413-258 60 BOTKYRKA GK MAGNUS ELWIN, 08-530 296 50

KALMAR GK FLAGSHIP STORE & STUDIO ANNA-KARIN KJELLBERG, MAGNUS ANDERSSON, PIERRE HADEVIK, 0480-47 21 11 KARLSHAMNS GK HENRIK WÅHLIN, 0454-500 85

BRO-BÅLSTA GK JAN-IVAR JOHANSSON, 08-410 420 32

KARLSTAD GK FLAGSHIP STORE & STUDIO BJÖRN PERSSON, 054-86 62 70

BURVIK GK ULF ANDERSSON, 0174-430 60

KATRINEHOLMS GK DANIEL TILLNELL, 0150-392 70

GOLFUPPSALA EDENHOF STUDIO FREDRIK ALMSKOUG, FREDRIK HEDLUND, 018-33 41 85

KILS GK STUDIO HANS ERICSSON, 0554-407 05

ESKILSTUNA GK STUDIO PER NILSSON, 016-14 26 29 ESLÖV GK TOMAS SETTERHILL, 0413-186 10 FALSTERBO GK DAVID LEET, 040-47 52 52 FLOMMENS GK PETTER BENGTSSON, 0708-58 42 07 FORSBACKA GK BIRGITTA HANSEN, 0532-616 92 FORSGÅRDENS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO HENRIK DIHNÉ, 0300-56 63 50 FORSHAGA DEJE GK BJÖRN PERSSON, 0552-414 00 GLASRIKETS GK HENRIK LISECKE, GRAHAM CRISP, 0470-653 05 GRÖNLUND GK MATTIAS PETTERSSON, 0174-206 70 GULLBRINGA GK DALE HARRIS, 0702-28 97 87

KUNGSBACKA GK FLAGSHIP STORE & STUDIO LOUISE BENGTSÉN, 031-93 81 89 KUNGSÄNGEN GC FLAGSHIP STORE & STUDIO PATRIC OTTERSTRÖM-LÖFGREN, 08-58 45 07 39 LANDERYDS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO PETER LINDH, 013-36 22 00 LANNALODGE GOLFRESORT STUDIO MIKAEL ”BUMLE” KARLSSON, 019-29 10 45 LIDKÖPINGS GK JONAS STERN, 0510-54 63 19 LJUNGHUSENS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO NICLAS ARWEFJÄLL, 040-45 25 61

NORRKÖPING SÖDERKÖPING GK – HYLINGE PETER SUNELL, FILIP ERIKSSON, 011-15 82 40 NORRKÖPING SÖDERKÖPING GK – KLINGA STUDIO JONAS JOHANSSON, JOHAN MOBERG, 011-15 82 40 NYBRO GK JESPER LINDGREN, 0480-550 44 OSKARSHAMNS GK KARL-ANDERS GRUNDIN, 0491-94 000 PARTILLE GK FLAGSHIP STORE & STUDIO RICKARD THÖRNQVIST, 0708-58 41 99 RINGENÄS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO THOMAS LINDSTRÖM, PETER FRANZÉN, ERIK BLOMQVIST, 035-16 15 94 RONNEBY GK JOHAN BJERNGREN, 0457-125 50 ROSLAGENS GK NORRTÄLJE STUDIO LEIF MODIN, 0176-28 30 52

SÖDERSLÄTTS GK AGUST ARINBJARNARSON, 040-42 96 85 SÖLVESBORGS GK STUDIO FILIP OESTEN, 0456-706 50 TOREKOVS GK STEFAN CONDÉ, 0431-44 98 47 TORSHÄLLA GK TORGNY LARSSON, 016-35 87 22 TRANÅS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO KARL RAGNEBY, 0140-169 20 TRELLEBORGS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO LARS LINDH, 0410-33 04 80 TRUMMENÄS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO BJÖRN HANSSON, 0455-36 05 05 UMEÅ SÖRFORS GK THOMAS NILSSON, 090-410 14 VADSTENA GK JOAKIM HALLBERG, 0143-124 80 VARBERGS GK FLAGSHIP STORE & STUDIO FRANK ENGLUND, VÄSTRA BANAN, 0340-434 48

RÄTTVIKS GK STUDIO MAGNUS AHLGREN, 0708-58 40 62

VASATORPS GK STUDIO LINNÉA FRISKMAN, ANDREAS WALDH, 042-23 50 58

S:T ARILD GK FLAGSHIP STORE & STUDIO THERÉS LARSSON, 042-34 68 60

VETLANDA GK ÅKE HEINDORFF, ANNA-MAJA BLOM, 0383-183 28

SALA HEBY GK STUDIO TOMAS BERGLING, 0224-530 64

VIKSJÖ GK STUDIO PER JOHANSSON, PHILIP ROBINSON, 08-580 313 00

SALEMS GK STUDIO PETER BÄCKBOM, 08-550 941 50

VÄSTERVIKS GK PETER BILLBERG, 0490-319 66

SAND GC STUDIO THOMAS PERSSON, 036-308 308

VÄXJÖ GK STUDIO LARS EDVINSON, FREDRIK ALLDÉN, 0470-215 15

SANDNÄSET GOLF GÖRAN KNUTSSON, 0640-182 80 SKELLEFTEÅ GK MIKAEL BERGLUND, 0910-77 93 33 SOLLENTUNA GK NICLAS BJÖRNSSON, PATRIK SKOOG 08-594 709 90 SPARREN GK JOAKIM SABEL, PER SEGERSTRÖM, 0766-00 51 52 STENUNGSUND GK JESPER JOHANSSON, 0722-40 77 07 STOCKHOLMS GK JOHAN ORRGÅRD, 08-544 907 11 STORSJÖBYGDENS GK GÖRAN KNUTSSON, 063-77 93 90

WOODLANDS CC STEFAN KRONVALL, 0435-536 40 WÄSBY GOLF STUDIO MICHAEL LUNDBÄCK, 08-514 103 60 ÅKAGÅRDENS GK MAGNUS ”FRASSE” PETTERSSON, 0431-41 77 30 ÅRE GK GÖRAN KNUTSSON, 0647-206 09 ÄLVKARLEBY GK JOHAN MALMSTEN, 026-727 57 ÖIJARED GK FLAGSHIP STORE & STUDIO LARS & PIA EVERTSSON samt URBAN SUNDBERG, 0302-373 20

LJUSDALS GK ULF NORRBY, 0651-168 83

GOLFUPPSALA SÖDERBY STUDIO FREDRIK ALMSKOUG, FREDRIK HEDLUND, 018-430 19 70

ÖRBYHUS GK MATTIAS PETTERSSON, 0295-610 22

LUNDS AKADEMISKA GK STUDIO KLAS OHLSSON, 046-990 05

SÖDERHAMN GK STUDIO TOBIAS GRUNDIN, 0270-28 13 00

ÖSTERSUND-FRÖSÖ GK FLAGSHIP STORE & STUDIO GÖRAN KNUTSSON, 063-57 91 90

Golfstore Group ek. för. Box 508 235 25 Vellinge Tel. 040-42 95 00

Besök oss på www.golfstore.se

ÖREGRUNDS GK PETER ANDERSSON, 0173-324 50

Profile for Golfstore Group

Golfstore magasin 2019 SE  

Golfstore magasin 2019 SE  

Advertisement