Page 1

Maart 2018 - Jubileumuitgave 6e editie - www.grevelingenhout.nl

Alle lustrumacties vindt u op facebook @grevelingenhout

Bruinisse | schouwen-duiveland (Zld)

LUSTRUMWEEK 16-23 JUNI

eciaal voor b p u S

n

ngenho eli 8

golfers v a ess sin

18

nel op

. Kijk s t u blz. 1

iten Grev bu

Uitneembaar lustrumprogramma kijk op blz.

19

21 | 22 | 23 Juni

DE BRUSE GOLFDAGEN Jonathan WilliS

Golf Academy

Flightscope X3 Fusion Tracking lees er alles over op blz.

26

Golfarrangement in Schuddebeurs kijk op blz.

39


2 | Jubileumuitgave | 6e editie |


Schuddebeurs Open 1994 Foto’s Jan Wegman (persoonlijke collectie)

Colofo

n

Hoofdredactie Laura van Zeijl Redactie Bert Kok Marie-Louise Snijders Janwillem Stoker Hanneke Vos Eindredactie Loura van der Laan Fotografie Cor Eilers Ben Seelt Vormgeving Janwillem Stoker Hanneke Vos Lustrumcommissie Iet Geense (voorzitter) Chris van den Berg Karin Jumelet Fred Krens Gerda van der Werf Media advies Gonneke Arkenbout Nelleke de Jong Met dank aan Frits Gossink Jan Moeliker Jan Wegman Oplage 4.000 kranten Verspreiding Golfclub Grevelingenhout Verschijning Elke 5 jaar Uitgever Golfclub Grevelingenhout Oudendijk 3, 4311 NA Bruinisse Verantwoordelijkheid Bestuur Golfclub Gevelingenhout Telefoon (0111) 482 650 E-Mail golfclub@grevelingenhout.nl Website www.grevelingenhout.nl Bij losse uitgave en nalevering vertegenwoordigt deze krant een waarde van E 10,-

De baan 1988

Vooraf

Wintertraining

Het bestuur 1990

Zaterdag 11 mei 1991

Bouw clubhuis 1989

Inhoud Receptie op de club

4

Heren 1 wint promo-wedstrijd en is Sportploeg v/h jaar 2017

5

Dertig jaar Grevelingenhout

8

De mooiste tijd van mijn leven. Interview met golfpro Hans von Burg

11

Het 1ste lustrum en Golf leren kennen via de Par 3-baan

13

Oudste spelend lid en langst spelend lid: Jan Moeliker en Frits Gossink.

14

Hole-of-Fame

15

Lekker een hapje blijven eten? Natuurlijk bij Brasserie Grevelingenhout

Concept en realisatie Studio JWSdesign Hanenweg 2 4317 NJ Schuddebeurs info@studiojwsdesign.nl

16

3x Open bij golfclub Grevelingenhout dit jaar, Qualifying 9 holes par3

Op de foto: Laura van Zeijl (voorzitter lustrumkrantcommissie) en Iet Geense (voorzitter lustrumcommissie)

18

Grevelingen Golf

19

Programma Lustrumweek

23

Receptie van Golfclub Grevelingenhout

25

33

De Bruse Golfdagen (verleden, heden en de editie van dit jaar)

Vogeltelling op Golfclub Grevelingenhout; flora en fauna

34

26

37

Golfprofessional Jonathan Willis en zijn Golf Academy

31

De Grevelingenhouthakkers, Vergaderarrangementen

Druk Rodi Rotatiedruk BV Visseringweg 40 1121 AT Diemen advies@rodi.nl

30 jaar Grevelingenhout is iets om enorm trots op te zijn, want met het opstellen van deze krant merk je pas hoeveel hoogtepunten er gepasseerd zijn. Giet dat maar eens allemaal in één krant! Achter de schermen was het ‘rennen, hollen, vliegen’ om te interviewen, research te plegen, het fotoarchief in te duiken, elke pagina van een flitsende lay-out te voorzien én alles op tijd af te ronden. Als redactiecommissie van de lustrumkrant zijn we heel blij met het resultaat en trots op het behalen van het doel dat we voor ogen hadden. Deze lustrumkrant is namelijk dé krant die 30 jaar Golfclub Grevelingenhout in een notendop weet samen te vatten. De lustrumkrant bevat een schat aan foto’s en informatie over heden en verleden, maar is tegelijkertijd ook een weergave van de ambities en de toekomstvisie van Golfclub Grevelingenhout. Iedereen die de lustrumkrant nu voor zich heeft liggen, wensen we uiteraard veel leesplezier toe!

Back to the Future

GEO-certificering

39

Tips en Tricks van onze pro. Per hole van de 18-holes grote baan van Golfclub Grevelingenhout geeft Jonathan Willis tips en legt hij uit hoe u die het beste kunt spelen. De tips zijn verspreid over deze krant.

Toekomstvisie van voorzitter Henk Otten

Rodi Rotatiedruk werkt milieuvriendelijk en verantwoord. Waterless Printing, ISO 14001 Grafimedia en KVGO.

| Jubileumuitgave | 6e editie | 3


team Heren 1 Sportploeg van 2017

Sportploeg van het Jaar word je niet zomaar, daarvoor moet een fikse prestatie neergezet worden en moet je als team sterk ingesteld zijn op elkaar. Heren 1 traint al sinds 2014 intensief samen en zet de doelen hoog in. In 2017 kwam alles samen… Die allesbeslissende thriller ‘Terug naar het hoogste niveau van Nederland.’ ‘Naast onszelf ook de club trots maken.’ Dat waren doelen die door het eerste herenteam van Grevelingenhout vooraf zijn gesteld. In de poulefase werden Capelle aan den IJssel, Wouwse Plantage, Toxandria en Oude Maas verslagen, wat een dikke markering zette op de kalender. Op de 21ste mei stond voor Bas, Job Jan, Zino, Rutger, Max en Menno de wedstrijd op het programma waar het al die maanden om te doen was geweest: de promotiewedstrijd op Golfbaan Haviksoord met als tegenstander het team van de Rosendaelsche. De dag begon traditioneel met de Foursome, waarbij er enorm gestreden werd en de tegenstander op voorsprong kwam. Bij het ingaan van de lunch was het 5-1, die 1 kwam van Job Jan en Max. Ze hadden nergens voorgestaan in de ronde, maar piekten met 1 put die er door Job Jan ingeput werd op het juiste moment. Dit bleek het startsein te zijn voor een hele fijne reeks in de middag. Bas, Menno en Max wonnen hun partijen, dus kwam het aan op de laatste drie. Job Jan had het zwaar en toen was de stand 7-7. Welke kant zou de golfbal opgaan? Bleek naar Grevelingenhout, ingehouden adem daarbij, want het ging om een put in mijn partij. Ik maakte de mijne niet, maar mijn tegenstander gelukkig ook niet. Na die winst kwam er als bonus nog een halve bij voor de partij van Rutger. De eindstand was 8-10 voor Grevelingenhout.

Op de foto van links naar rechts: Rutger Wessels, Max Meuwsen, Zino Meesen, Bas Post, Menno Huijbregts*, Job Jan Simmelink (kleine foto). * inmiddels niet meer in Heren 1 is gestopt

Tekst: Zino Meesen, Laura van Zeijl

En daarop volgde de nominatie Naast alle felicitaties die we na onze winst kregen, werd in december duidelijk dat Heren 1 genomineerd was als ‘Sportploeg van het Jaar’ voor de sportverkiezing van Schouwen-Duiveland. Dit was al voor de 2e keer, want ook in 2015 promoveerde Heren 1 naar de hoofdklasse en werd genomineerd als ‘Sportploeg van het Jaar’. Ze grepen er toen echter naast, want het beachtennisduo Ronald van Slooten/Pieter Boot van LTC Zierikzee won.

Dit keer wel! De prijsuitreiking was op 2 februari 2018 in sportcentrum Laco in Zierikzee van 19:30 tot 22:00 uur. Zino: “Ze hadden echt hun best gedaan, de sfeer was als bij een echt sportgala hoort met een groot podium en een divers programma voorafgaand aan de prijsuitreikingen.” Die prijsuitreikingen waren voor sportman van het jaar, sportvrouw van het jaar, sportploeg van het jaar, de aanmoedigings- en organisatieprijs en de penning van verdienste. Bijzonder was daarbij dat het hoge woord van de Stadionspeaker van Feyenoord, Peter Houtman*, kwam. Hij onthulde dat Heren 1 ‘Sportploeg van het Jaar’ geworden was. Zino: “Eerst moesten we als team lachen en voelde het als een onwerkelijke grap, maar daarna kwam de trots over wat we als golfteam met elkaar bereikt hadden. Extra leuk voor ons was het dat er leden van Grevelingenhout mee waren gekomen naar de uitreiking, we konden het dus gezamenlijk gelijk vieren.” Ze wonnen daarmee van het beachtennisduo (dat opnieuw Nederlands Kampioen in de dubbel geworden was) en het jongens turnteam van GV Delta Sport (die derde waren op het Nederlands Kampioenschap en nog maar 12 jaar oud zijn). * Peter Houtman is speaker in Stadion Feyenoord, presentator bij Feyenoord TV en voormalig profvoetballer. Hij kwam onder meer uit voor Feyenoord, FC Groningen, Sporting Lissabon, Sparta en hij speelde bij het Nederlands elftal. Als topscoorder won hij tevens de Europese Zilveren Schoen.

Schuddebeurs/Noordgouwe

www.kassteele-tweewielers.nl

Dat is profiteren voor iedere klusser tuinliefhebber en dierenvriend!

Openingstijden maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.30 uur | zaterdag: 08.00 - 17.00 uur

44

Werk- en vrijetijdskleding Werkschoenen Diervoeders Planten en zaden Meststoffen Tuinhout Gereedschappen

Gratis HAAL- en BRENGservice van uw fiets op heel Schouwen-Duiveland Verhuur van (elektrische) fietsen en Mountanbikes (MTB’s) Sleutelservice • Verkoop • Reparatie

Kloosterweg 44 | 4317 NH Noordgouwe | (0111) 453 137

www.uwgroenevakwinkelschuddebeurs.nl

4 | Jubileumuitgave | 6e editie |

maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.30 uur | zaterdag van 08.00 - 17.00 uur


Ontdek de mooiste golfbaan van Nederland Tekst: Marie-Louise Snijders Foto’s: Cor Eilers

30 jaar Grevelingenhout Een prachtige folder met plattegrond van de aan te leggen golfbaan in Bruinisse trekt in 1988 veel belangstellenden. Een ontwerp van golfarchitect Donald Herradine met 18 holes wedstrijdbaan en 9 holes Par 3.

De eerste echte clubwedstrijd volgt in januari 1990 gevolgd door de nieuwjaarsreceptie. Door toedoen van de professionele Engelse headgreenkeeper Lionel Harris krijgt de baan een volwassen aanzien.

Golfclub Grevelingenhout wordt opgericht, bestuur gekozen en actieve ledenwerving gestart. De tijdelijke drivingrange bij Aquadelta vormt de ontmoetingsplek voor nieuwe leden. Schotse professional Billy geeft les aan de veelal beginnende golfers. De eerste Texas Scramble golfwedstrijd op eigen baan wordt gepland op 17 december 1989. Voorwaarde is wel dat alle deelnemers hun eigen stukje kunstgras meebrengen. De bal dient voor iedere slag hierop te worden geplaatst om schade aan de jonge baan te voorkomen.

Zodoende kan in de herfst van dat jaar het eerste clubkampioenschap Matchplay worden gespeeld. Ella Middelhoek en Peter Bakker zijn de eerste clubkampioenen. Eind van het jaar starten ook de Dames- en Herendag.

Helaas blijkt de conditie van de baan nog te slecht, zodat een alternatief wordt gevonden in de Longest Drive en Approach wedstrijd waar met veel inzet wordt gestreden. De GlĂźhwein en hapjes na afloop vormen een goed begin van een bruisend clubleven. Het tijdelijke clubhuis met zelfbediening heeft vele goede diensten bewezen!

In mei 1991 ontvangt voorzitter Laurent den Hollander de NGF-vlag en wordt de golfbaan officieel in gebruik genomen. De NGF A-status wordt verworven. Een volwaardige golfclub met een prachtige baan is een feit, echter met nog slechts 191 leden. Golfpro Billy wordt opgevolgd door Stefanie Muller en later Koen Kroon, die samen met partner Gabrielle een Proshop opent in ons nieuwe clubhuis. Door de Regel- en Handicapcommissie worden inmiddels regellessen gegeven. Toxandria, onze mentorclub, neemt de praktijkexamens voor het Golfvaardigheidsbewijs af.

| Jubileumuitgave | 6e editie | 5


Grevelingenhout door de jaren heen organiseert, ook voor de net-niet kampioenen, vele wedstrijden. Vlaggenwedstrijd, vriendendag, strokeplay, stableford en vele andere. Inmiddels zijn er zoveel jeugdleden dat ook hier verschillende kampioensprijzen te behalen zijn zoals de Krukelcup, Garnalencup, Mosselcup en Oestercup.

Actief ledenbeleid werpt vruchten af, steeds meer jeugd raakte betrokken bij de golfsport. Veel clubwedstrijden worden gespeeld, strijdvaardig maar met volop gezelligheid na afloop; het ledental groeit tot bijna 500 leden. Het eerste lustrum wordt gevierd. In 1994 verovert het Dames Seniorenteam de nationale landstitel, gevolgd door het Heren Seniorenteam in 1996. Prachtige kampioenschappen worden gespeeld. De wedstrijdcommissie

Het Hans von Burg Golf Activity Center wordt opgericht. De golfschool van professional Hans von Burg wil de succesbeleving van golfers vergroten door via het stappenplan “Happy Golf� vaardiger te worden en dus meer plezier te krijgen in het golfspel. Beginnende golfers zijn zeer enthousiast! Het aantal jeugdleden stijgt tot 70. Het onderhoud van de baan is in handen van bekwame greenkeepers. Zelfs veranderingen in de baan worden dikwijls in eigen beheer uitgevoerd. Een afslagplaats verleggen (hole 11), bunkers verleggen of realiseren (hole 1, 2, 4, 7, 17). Dames- en Herendagen worden met veel enthousiasme bezocht. De Stichting Old Grand Dad wordt door de leden enthousiast ondersteund. Golfspelende grootvaders zetten zich in om gehandicapte jeugd aan sport te laten deelnemen.

6 | Jubileumuitgave | 6e editie |


De horeca-faciliteiten worden gemoderniseerd en uitgebreid, zodat ook de gastvrijheid bij grotere evenementen gewaarborgd is. Bij de goedbezochte jaarlijkse Bruse Golfdagen komen de deelnemers uit het hele land en zelfs daarbuiten. Grote Sponsorwedstrijden, Pro-Ams en landelijke NGF-wedstrijden worden georganiseerd, waarbij de inzet van meer dan 100 vrijwilligers onmisbaar is. Naast donderdagavond golfwedstrijden, worden ook regelmatig bridge-drives georganiseerd. Sinds 2009 is er een actieve Par3-club, waarvan de leden deel uitmaken van Golfclub Grevelingenhout. Leden kunnen inschrijven voor diverse activiteiten , waaronder uitwisselingen met clubs uit de regio voor de Zeeuwse par3 competitie. Een uitgebreide golfshop biedt kwaliteit in kleding en materiaal.

26 heren Golfer van het Jaar. De Hestia (echtparen)wedstrijd is 27 keer gespeeld en heeft (nog) niet tot ruzie geleid. Het baanrecord staat inmiddels op 68 op naam van Max Meuwsen. Individueel zijn vele prachtige prestaties door de leden geleverd. Inmiddels bestaat Golfclub Grevelingenhout 30 jaar en is volop in beweging. Ruim 600 leden maken gebruik van de prachtige faciliteiten van de wedstrijdbaan, de Par3 baan en de moderne up-to-date driving-range. Er zijn inmiddels 60 geregistreerde holes in one geslagen. Er zijn 26 dames en

Vele teams op allerlei niveaus strijden in de NGF competitie jaarlijks voor een eervolle vermelding, dames zowel als heren en jeugd. Sterteam is het Heren 1 team dat Grevelingenhout vertegenwoordigt in de Landelijke Hoofdklasse.

11

17

4

1

7

2

(Advertorial)

D e da me s dagcommi s s i e va n G re ve l i n ge n h ou t b e s taat u i t e e n e n th ou s i as te gro e p, di e de gol f s p or t vo or de da me s p romo ot.

LadiesOpen Dinsdag

19 juni 2018

ge zon de b al a n s te vi n den tu s s e n Q -we ds tr i jde n e n ge ze l l i gh e i ds we ds tr i jde n. U i tera a r d l a ten w i j ons ti jdens het 6e l ustr um va n Gr evel i ng enhout ni et onb etui g d.

Inschrijven is mogelijk vanaf 1 mei en let wel... VOL=VOL Greveling enho ut. Reser ve er d eze d at um al vast in uw ag end a, d it wilt u niet missen. Wij sp elen e en Fo urball B et terball. D e we d st rij d is b e d o eld vo o r alle d a mes met e en max. Hcp 36.

Me t ve e l p l e zi e r orga n i s e re n w i j op on ze vas te s p e e l dag de “di n s dag� we ds tr i jde n ge du re n de D i n s dag 1 9 ju n i 2 0 1 8 zowe l h e t zome r- al s h e t orga n i s e re n w i j h e t w i n te r s e i zo e n . L A DI ES OP EN op G ol f cl u b Wi j p rob e re n e e n Nadere bijzonderheden en het inschrijfformulier zijn te vinden op www.grevelingenhout.nl onder het kopje: events.

| Jubileumuitgave | 6e editie | 7


Hoe kwam je op Golfbaan Grevelingenhout terecht?

DE INTERIEURSPECIALIST In Zierikzee weten we wel wat service is! Daarom nemen wij bij Colors@Home Deurloo graag het werk uit handen. We leveren naast onze producten graag ook een aantal diensten om het voor onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan het inmeten, monteren van bijvoorbeeld je rolgordijnen, of het leggen van de gekochte vloer.

BEHANG | GORDIJNEN | VLOEREN RAAMDECORATIE | HORREN OOK VOOR DESKUNDIG KLEUR- & INTERIEURADVIES!

Een brief bracht me uiteindelijk naar de golfbaan in Bruinisse. Als playing pro trainde ik eerst op Kleiburg en Broekpolder, maar daar was ik geen lid en dat werd een probleem. Een aantal keer had ik al op Grevelingenhout gespeeld en de lay-out van de baan en de mooie greens spraken me erg aan. Ik besloot het bestuur een brief te schrijven met het verzoek of ik op de baan mocht trainen. Doordat ik toen op de Nederlandse Tour in de top 10 speelde, kon ik wat terugdoen voor de golfclub door deze flink te promoten en te fungeren als een ambassadeur. Toen de pro voor mij, Koen Kroon, wegging vroegen ze me om de competitieteams van Grevelingenhout te gaan lesgeven.

Werd het niet lastig; playing pro zijn én lesgeven? Het lesgeven werd steeds leuker voor me, maar net voor ik het als playing pro opgaf, speelde ik nog een grote wedstrijd. Gelijk eindigde ik op de tweede plek. Veel mensen zeiden toen tegen me: ”heb je wel de juiste beslissing genomen?” Anders dan iedereen dacht, was die winst juist een bevestiging voor me dat ik de goede keuze gemaakt had. De prestatie kwam voort uit het gevoel om ontspannen te kunnen spelen nu dat presteren niet meer het allerbelangrijkste was. De druk was eraf om te moeten presteren.

Waren de leden van Grevelingenhout makkelijk of moeilijk om les aan te geven? Als pro gaf ik al les op Golf Centrum Rotterdam voordat ik Bruinisse begon, maar op Golfclub Grevelingenhout heb ik het vak echt geleerd. In het begin weet ik nog dat ik iedereen de perfecte swing wilde leren. Daartegen kwam al gauw veel verzet, want fysiek bleek niet iedereen die swing te kunnen. Later werden mijn lessen steeds beter afgestemd op de persoon en diens kunnen.

Er was ook die beruchte “Grevelingenhout swing”, hoe kreeg je die eruit? Och ja, de Grevelingenhout swing is heel krampachtig alleen maar denken aan je hoofd stil moeten houden en de linkerarm kaarsrecht. In de swing mag het hoofd best een klein beetje bewegen en de linkerarm mag ook iets buigen. Door dat aan te geven hielp ik de leden ervan af. Waar ik overigens ook heel veel op hamerde bij elk lid was zijn of haar grip. Die moest perfect zijn en de les begon altijd met een controle van de grip. Maar, plezier stond in de lessen ook centraal. Ik heb een hoop lol gehad met alle leden van Grevelingenhout.

Welke visie past bij dat plezier en bij Hans von Burg als golfprofessional? Dat is toch wel Happy Golf, een idee dat ontstond door mijn vader. Hij kreeg hierdoor meer plezier in het spel. Happy Golf is namelijk gebaseerd op het zelfvertrouwen van een golfer en het ontspannen tijdens de swing. Die voelt hierdoor fijner of minder krampachtig, de golfbal wordt beter geraakt en prestatie plus plezier schieten dan vanzelf omhoog. Happy Golf is later vertaald

8 | Jubileumuitgave | 6e editie |


Tekst: Laura van Zeijl | Foto: Cor Eilers

Grevelingenhout de mooiste tijd van mijn leven Golfclub Grevelingenhout heeft in zijn 30-jarige geschiedenis meer golfpro’s gekend, maar geen daarvan was zo lang verbonden aan de golfclub als Hans von Burg. Van 1993 tot 2017 was hij er golfprofessional en in die tijd gaf hij heel veel leden les in het golfspel. Ook nieuwe leden maakten kennis met het golfspel door de clinics, die hij gaf en zijn Happy Golf formule. In gesprek met golfprofessional Hans von Burg over zijn herinneringen aan Golfclub Grevelingenhout

Hans von Burg geeft momenteel les op Golf en Country Club Capelle aan den IJssel. Daar vind hij nieuwe uitdagingen, nieuwe talenten en brengt hij ongetwijfeld die golfclub ook weer naar een hoger niveau. Wij danken Hans von Burg als Golfclub Grevelingenhout voor al zijn jaren en wensen hem tegelijkertijd heel veel succes in Capelle toe.

naar regels, die in de lessen aangeleerd werden en vooral nieuwe leden op een eenvoudige manier kennis lieten maken met golf. Ook de visie van de 3 posities (setup, backswing, eindhouding) en 12 bewegingen in de swing (stappen die je doorneemt met gevorderden) heb ik veel toegepast in mijn lessen en die past ook bij mijn manier van lesgeven als golfprofessional.

Wat introduceerde je nog meer op de golfclub? Het systeem van proeflessen om mensen eerst kennis te laten maken, was een eerste stap. Van een sport met ballotage en etiquette werd aan de hand van proeflessen de drempel verlaagd om te beginnen met golf. Mensen hoefden niet eerst lid te worden alvorens te kunnen beginnen met golf. Gelijk steeg het ledenaantal van Grevelingenhout fors. Daarna kwam Happy Golf en vervolgens de Hans von Burg Trofee, nu de Pro Cup. Dit is een wedstrijd voor alle leden om het tegen de pro op te nemen. Competitietrainingen en jeugdlessen werden ook steeds systematischer. Voor de jeugd kwam er het systeem van “Garnalen, Krukels, Mossels en Oesters. Daar zitten, samen met Willem van Zeijl, Ron Seeters, Richard Smits, Wim Post van de jeugdcommissies toen, veel uren ontwikkeling in. Het resulteerde uiteindelijk in het certificaat ‘Committed to Jeugd’ van de NGF en toen “Committed to Talent”. Een stuk mentale training en technologie kreeg als laatste grip op mijn lessen. Techniek toepassen kwam terug in onder meer de flightscope, het meten van de swingspeed met apps en het vergelijken van swings met professionele golfers via de tablet of videoanalyses.

Dat zette wel zoden aan de dijk, op een gegeven moment werd je zelf ingehaald? Het gebeurde niet vaak, maar Job Jan Simmelink heeft me wel verslagen tijdens een Pro Cup. Ik was trots op mijn ronde 74, maar hij kwam binnen met 73. Even slikken en een raar gevoel geeft dat voor jezelf, maar tegelijkertijd geeft het je ook voldoening als iemand die bij mij met golf begonnen is het zo onder de knie krijgt. Qua jeugdtalenten heb ik op Grevelingenhout onder meer les gegeven aan; Bas Post, Max Meuwsen, Tim Meuwsen, Hanneke Claassens, Lisanne van Heel, Nimrod Vos en Job Jan Simmelink, Raymond Kok, Scott Hill en Stuart Hill.

Veranderde de golfbaan ook? De Golfbaan Grevelingenhout is inderdaad veranderd. De golfbaan is in de loop der jaren makkelijker geworden, want eerst stonden overal bosjes en mocht je echt niet van de fairways afwijken. Hole 10 en hole 11 waren veel smaller en bij hole 12 was er nog geen eiland in de vijver. Voor

mij was die lay-out een leuke uitdaging, maar voor de golfleden was de baan in het begin eigenlijk heel oneerlijk. De verbeteringen in de baan hielpen wel om deze golfbaan eerlijker te maken en toegankelijker voor veel golfers, om plezier te hebben en 18 holes met een glimlach af te leggen.

Wat is je beste tip voor golfers om Golfbaan Grevelingenhout te spelen? Speel de baan ontspannen, denk niet te veel aan scoren, loop met plezier de 18-holes en zorg heel goed voor je medegolfer. Dan komt vanzelf je beste golf in je naar boven.

Wat viel je nog meer op aan de golfbaan? De rust, ruimte en het ultieme vakantiegevoel dat er altijd in Zeeland heerst. Dat is compleet anders dan in de stad en de waardering daarvoor groeide elk jaar dat ik er werkte. Verder heb ik ook privé een heel gelukkige tijd gekend, want al mijn kinderen zijn geboren in de tijd dat ik bij Golfclub Grevelingenhout werkte. Dit gekoppelde (gezins)geluk, maakt dat de titel “Grevelingenhout de mooiste tijd van mijn leven” van dit interview voor mijn gevoel volledig klopt.

Wat wens je het jubileum vierende Grevelingenhout toe? In het jubileumjaar wens ik dat alle golfers op Grevelingenhout de golfballen goed weten te raken en de impact weten te maximaliseren zodat ze precies op de sweetspot uitkomen. Veel lessen bij de nieuwe

pro Jonathan Willis nemen, want golflessen zijn nodig om je spel op peil te houden. Succes is dan verzekerd. Uiteraard wens ik iedereen in Bruinisse ook nog heel veel leuke jaren vol plezier in het golfspel toe!

Wist je dat bij Hans von Burg … ... Hole 12 zijn favoriete hole op Grevelingenhout is. Dit vanwege de uitstraling en grote vijver. ... Zijn baanrecord op Grevelingenhout 68 slagen is. ... Hij ook een keer een rondje van 31 slagen over 9 holes gelopen heeft, maar dit moest afbreken om weer te gaan lesgeven. ... Hij op hole 3 van de grote baan, tijdens een rondje lesgeven op de grote baan, een hole-in-one sloeg. ... Een schelpenpad naar hem vernoemd is. Bij zijn afscheid werd als verrassing voor hem onthuld dat het schelpenpad richting de driving range voor altijd zijn naam zou dragen. Geen enkele andere pro kreeg die eer toebedeeld. Hij was hier heel blij mee.

| Jubileumuitgave | 6e editie | 9


hallojoost.nl

JOOST van WEA

Joost de online én offline accountant van nu. Al voor €99,- per maand.

Hallo, ik ben Joost. De online accountant van jouw toekomst. Joost regelt snel, efficiënt en voordelig je financiële zaken. Joost zorgt dat jij als ondernemer nooit meer voor financiële verrassingen komt te staan en beperkt jouw risico’s tot een minimum. Joost beschikt namelijk over een uniek product: de Volgend Jaarrekening. Met de Joost Volgend Jaarrekening krijg je niet alleen inzicht in de huidige financiële situatie van jouw onderneming, je hebt voortaan ook optimaal inzicht in je toekomstige cijfers.

Via de online klantportal van Joost heb je 24/7 inzicht in de meest actuele stuurinformatie. Je krijgt volledig grip op jouw financiële toekomst. Erg prettig en wel zo rustig ondernemen. Kortom, met Joost van WEA sta je in het heden, ken je het verleden en anticipeer je op de toekomst. Ga ook samenwerken met de accountant van de toekomst. Kijk voor meer informatie op hallojoost.nl of bel met een van de specialisten van Joost.

Goes Telefoon: (0113) 25 63 00

E-mail

info@hallojoost.nl 10 |Zierikzee Jubileumuitgave | 6e editie | Telefoon: (0111) 45 37 00

agro@weazuidwest.nl

Zó regel je financiële zaken


1ste lustrum 1993

Tips & tricks hole 1-18

Tekst: Poulus van Schouwen In 1993 werd het eerste lustrum gevierd. Ook was er een leuke wedstrijd. Omdat ik in 1991 lid was geworden en in 1992 mijn GVB gehaald had, mocht ik in 1993 meedoen aan de lustrumwedstrijd. Mijn eerste grote wedstrijd en gelijk winnaar met mijn flight! Zie op de foto Ben Verkaik, ondergetekende, Hein Middelhoek en Ludovic den Hollander. De eerste prijs! De lustrumcommissie met José Nolles, Janny Zuiderveld en Ella Middelhoek werd ondersteund door Koos Jonker als baancommissaris en Gerard de Jager als referee.

De tactiek en advies van onze golfprofessional Jonathan Willis.

Op het lustrum werd de hele week het lustrumlied gezongen, gemaakt door Jan Gans. Misschien kunnen we het weer zingen op dit 6e lustrum! Moeilijkheden links en rechts. Eerste slag moet rechts op de fairway en laat een makkelijke slag over naar de green. Pas op voor de bunker aan de voorzijde (green is verder weg dan je denkt) neem dus een club extra. Green: rechts naar links Het voltallige team eerste lustrum uit 1993

Golf leren kennen… Tekst: Simon Hamelink/Jeannette Beek (Par3-commissie)

S

inds juni 2009 heeft Golfclub Grevelingenhout een Par3-club. De opzet hiervan is om belangstellende en beginnende golfers te laten ervaren hoe geweldig uitdagend én ontspannend de golfsport is en om te laten zien dat de golfsport zeker niet zo elitair is als in voor-oordelen wordt beweerd. De Par3-baan (802 meter) is uitgerust met rood/witte semaphore vlaggen en tonen dus 2 nummers voor respectievelijk de 1ste en de 2de 9 holes op dezelfde green. Let wel: de stroke-index is op iedere green op de 1ste 9 anders dan op de 2de 9! Een groot voordeel van de Par3-baan is dat men 9 holes in ongeveer 1 uur kan lopen en

De 9-holes Par3-baan is een perfecte baan voor de beginnende golfer, de jeugdopleiding, de gevorderde golfer die zijn korte spel wil verbeteren, de golfer die geen tijd heeft om zo’n 4,5 uur op de grote baan door te brengen maar ook voor hen die het golfen op de 18-holes baan te inspannend vinden. tegenwoordig kan men op deze baan over 9 of 18 holes een qualifying kaart lopen. De Par3-baan heeft een officiële rating en handicap-tabel. Met ingang van 2018 kan men zelfs een Q-rondje lopen over 9 holes grote én 9 holes Par3baan. Door deze flexibele manier van golfen kan men bijna het gehele jaar door qualifying spelen. De laagdrempelige toegang blijkt uit het Par3-club jaarlidmaatschap van € 444,00 en tegenwoordig kennen we voor het eerste jaar een introduc-

tietarief van € 222,00 + € 25,00 eenmalige administratiekosten. Men kan, wanneer men in het bezit is van baanpermissie, een jaar lang onbeperkt gebruik maken van de drivingrange, de oefengreen, de Par3-baan en de faciliteiten van het clubhuis.

Golfclub Grevelingenhout werkt sinds enkele jaren met het “Stappenplan” om tot een officiële EGA Handicap te komen. Voor het behalen van HCP 54 (het oude Golfvaardigheidsbewijs = GVB) zijn goede condities gecreëerd. Voor details over het volgen van dit

“ Ervaar hoe uitdagend de golfsport is en raak vertrouwd met onze club.

stappenplan en lessen bij onze golfprofessional Jonathan Willis, is informatie beschikbaar bij de receptie. De Grevelingenhout Par3club organiseert van mei t/m augustus op de maandagavond en van oktober t/m maart op de 1ste en 3de zaterdag van de maand wedstrijden. Deze wedstrijden zijn opgenomen in de wedstrijdkalender. Alle leden, dus ook de beginnende golfer met baanpermissie, kunnen aan deze wedstrijden deelnemen. Indien men een EGA-Handicap 54.0 of lager heeft, kan men zelfs aan enkele wedstrijden op de 18-holes baan deelnemen. (Hiervoor raadpleegt men de wedstrijdkalender).

| Jubileumuitgave | 6e editie | 11


SCHILDER DE OUDE

SCHILDER-, BEHANG- EN GLASZETBEDRIJF WWW.SCHILDER-DEOUDE.NL

• eenmansbedrijf, dus korte en directe communicatie

• vakwerk tegen een scherpe prijs

• flexibiliteit in werktijden • gratis advies en service Heeft u binnenwerk, speciaal voor in de winter, dan kunt u rekenen op een flinke korting

Overal gevaar, dus de drive moet recht. Voor de ‘longhitter’ bereikbaar in 2. Anders luidt de opdracht: speel safe en ga voor een ‘lay-up-shot’ in drieën naar de green om de diepe bunker te vermijden.

HOOG IN KWALITEIT... LAAG IN PRIJS! Deestraat 4 - 4311 BG Bruinisse (0111) 48 35 10 - (06) 11354067 info@schilder-deoude.nl

Voor al uw stofferingen

In verband met het water of de ‘wind’, neem een ‘extra’ club. Mik op links van de green. Green: helt van achter naar voren.

Stoffeerderij PeterMorks St. Joostdijk 25 - 4307 AR Oosterland (0111) 642 979 - 06-53 33 59 53 p.morks@zeelandnet.nl www.stoffeerderijpetermorks.nl

12 | Jubileumuitgave | 6e editie |

Belangrijk: vermijd het water op rechts. Eerste slag links op de fairway. De hole ervaar je als een par 5, 2e slag is lang. Green: is bol en de bal rolt van de hole af.


Tennis of Hockey; uiteindelijk werd het golf BIJ Golfclub Grevelingenhout Oudste spelende lid versus langst spelende lid van Golfclub Grevelingenhout

Golfclub Grevelingenhout is 30 jaar geworden. Met een fors ledenbestand en bruisend verenigingsleven is er over elk golfend lid wel een goed verhaal op te tekenen, maar bij het bekijken van het ledenbestand was er sprake van een aparte wetenswaardigheid; het oudste spelende lid van Golfclub Grevelingenhout is niet dezelfde golfer als het lid dat het langste een lidmaatschap heeft. Hoe kan dat? Het antwoord; het gaat om twee verschillende leden. Golflid Jan Moeliker is het oudste spelende lid op Golfclub Grevelingenhout. Hij is een jaar ouder dan Frits Gossink, want hij is van 1931 en Frits is van 1932. Maar, het langst spelende lid van Golfclub Grevelingenhout is Frits, want hij is juist weer een jaar eerder dan Jan Moeliker lid van Golfclub Grevelingenhout geworden. Frits begon namelijk als lid in 1994 en Jan Moeliker in 1995

Tekst: Laura van Zeijl

Jan Moeliker Jan en zijn vrouw Els beginnen met golf bij De Kieviten, een omnisportclub in Wassenaar waar je kunt hockeyen, tennissen en golfen. Bij De Kieviten zat hij in het bestuur. Vervolgens werden zij lid van Golfclub Zegersloot. Toen Jan en Els, een châlet in Savines-le-lac, gelegen in de Hautes Alpes in Frankrijk kochten, werden ze daar ook meteen lid van de in aanleg zijnde golfclub Col Bayard te Gap aan de Route Napoléon. Zij bleven lid van Zegersloot tot Els ook gepensioneerd werd en ze de mogelijkheid zagen om te verhuizen naar Bruinisse. In het tweede jaar van het bestaan van de Golfclub was Jan al lid geworden; Els volgde het jaar daarop. De golfbaan lijkt nu helemaal niet meer op die uit de tijd toen Jan begon: “Er was heel veel bos, je had constant strafslagen nodig om uit het bos te komen. Ook liggen sommige afslagplaatsen nu anders dan toen ik begon. De golfbaan kreeg echter al snel een A-status en moest daardoor verbeteringen doorvoeren om die status te behouden en die de baan eerlijker te spelen maakten.” Voor Golfclub Grevelingenhout hebben zij zich samen ingezet door hole 12 en hole 13 te adopteren, wat inhield dat zij verantwoordelijk waren voor het onderhoud van die twee holes. Dit idee was op de Herendag ontstaan en andere leden namen weer een andere hole onder hun hoede. In de vroege

ochtend, voordat de eerste golfers kwamen spelen, reden zij met kruiwagens zand en werden divots hersteld en plaggen teruggelegd. Toen het leden aantal groter werd, was dit niet meer mogelijk en werd het onderhoud van de baan uitbesteed. Naast zorg dragen voor de baan is Jan ook zes jaar lang caddymaster geweest. Voor Tennisclub Leeuwenbergh heeft hij lang competitie gespeeld. Ook samen met zijn vrouw heeft hij vele jaren in een gemengd competitieteam gespeeld. Jan: “Mijn vrouw leeft nu helaas niet meer en ik mis haar ook met golf. Ze verloor nooit haar single, behalve één keer toen ik haar per ongeluk uit haar spel haalde. Ze was heel sportief en heel goed in ons gemengde competitieteam. Met dochter Marieke won Els menig damesdubbeltoernooi. Roeien deed ze als studente ook fanatiek. Nu golf ik minder, maar word ik wel aangespoord door mijn vaste clubje, het team van de competitie waarvan ik de captain mocht zijn.” Dat sociale en het feit dat hij tot op late leeftijd door kan gaan met golf, spreekt hem enorm aan in de sport. Jan: “Tennis en skiën is nu helaas te blessuregevoelig en te gevaarlijk voor me geworden. Dat doe ik nu niet meer, maar met golf kan ik nog heel lang doorgaan. Dat ben ik op Golfclub Grevelingenhout ook van plan, want ik vind het een heel gezellige golfclub.”

Frits Gossink

Frits is in 1957 gaan golfen, nadat hij in Schotland via collega’s kennismaakte met het spel. Frits bleek zelf goed in golfen te zijn: “eerder speelde ik hockey, de overgang naar golf was dus

relatief eenvoudig.” Het balgevoel zorgde al snel voor een single handicap, wat hij 30 jaar lang volhield. Nu is zijn handicap nog steeds 14,8. Op het hoogtepunt van zijn golfcarrière is hij twee keer Nederlands Kampioen

Senioren geworden, dit was in 1988 en 1989. Mooie herinneringen heeft Frits aan al die keren dat hij op buitenlandse banen speelde. Dit maakt golf voor hem echt aantrekkelijk. Frits:

“Bergen of een ravijn, waar je overheen moet slaan. Die imposante natuur en setting van sommige banen geeft een extra dimensie aan het golfspel, die we hier in Nederland niet kennen. Het golfen in de tropen zal ik ook nooit vergeten. De manier waarop je daar moet omgaan met de zon vind ik nog steeds grappig. Als je daar een bal op de fairway 150 meter verderop slaat dan moet je daar naartoe lopen in de schaduw van de palmbomen. Alleen als je de bal slaat, sta je op die manier in de zon. Voor de rest ben je beschermd tegen de zon en de hitte.” Verder zijn die buitenlandse ervaringen ook leerzaam voor hem geweest: “In Engeland leerde ik dat je een golfronde best in 3,5 uur kunt spelen. Ze wachten daar niet op elkaar, maar lopen langs de zijkant van de fairway alvast door. Dat snelle spel vind ik heerlijk, ik hou niet van oeverloos wachten.” Voor zijn werk als Marine officier reisde hij heel de wereld over en in de vrije tijd was golf een populair tijdverdrijf. Het reizen maakte dat hij, naast het langst lid van Golfclub Grevelingenhout, misschien ook wel de meeste golflidmaatschappen op zijn naam heeft staan. Frits: “Ik ben onder meer lid geweest van de Rosyth Golfclub in Engeland, de Shell Golfclub op Curaçao (opgericht in 1931, staat nu bekend als de Curaçao Golf & Squash Club), de Marine golfclub in Den Helder, Golfclub Spaarnwoude, De Haagsche (nog voor deze Koninklijk werd), Golfclub Broekpolder en Golfclub de Veluwse.” Naast spelen op deze golfclubs was Frits ook baancommissaris en voorzitter van de Marine golfclub en lid van de regelen handicapcommissie op

Broekpolder. Landelijk heeft hij bij de NGF gewerkt in de commissie ‘Competitie’ en de commissie ‘Opleidingen voor golfprofessionals’. Vooral dit laatste was erg interessant, want het was de aanzet tot de huidige moderne opleiding voor de Nederlandse golfprofessionals. Tegenwoordig speelt hij gemiddeld nog 3 keer per week en speelt hij mee in een Senioren competitieteam. Zijn wens: “Nog heel lang in goede gezondheid 18-holes te kunnen spelen met mijn vrouw Phonny en al mijn golfvrienden. Golfclub Grevelingenhout is sociaal gezien erg belangrijk voor me. Ik bridge er ook en drink na afloop van mijn golfronde graag een drankje in het clubhuis.” Op Golfclub Grevelingenhout is hij trots. Frits: “De golfbaan ligt er goed onderhouden bij, dankzij het werk van de greenkeepers en het baanbeheer van Bert Kok. Ook ben ik trots op de prestaties van Heren 1, ze zijn het resultaat van jarenlang investeren in de jeugd. Jammer genoeg hebben we nog geen even sterk vrouwenteam, hier valt in de toekomst nog winst te behalen voor Grevelingenhout. Graag hoop ik dat Grevelingenhout die lijn en focus op de jeugd voortzet. Daarnaast hoop ik voor de toekomst dat er nauwe samenwerking blijft bestaan tussen deze golfclub en de NGF. Vele jaren zijn leden van Grevelingenhout werkzaam geweest in diverse commissies van de NGF. Die connectie is belangrijk. Van de landelijke overleggen van de NGF kan Grevelingenhout namelijk leren en blijft het innoveren.”

| Jubileumuitgave | 6e editie | 13


30 JAAR GREVELINGENHOUT

ONZE ’’HOLE OF FAME’’ Een klein overzicht van een aantal grote hoogtepunten in ons 30-jarig bestaan!

1988

1989

Oprichting Golfclub Grevelingenhout

De eerste wedstrijd wordt gespeeld

1990

1991

Opening van ons clubhuis

Namens de club ontvangt Laurent den Hollander van de NGF de A-status

1994

1996

Het Dames Seniorenteam wint de

Het Heren Seniorenteam wint de

landstitel

landstitel

1998

2000

1e ZOJC (Zeeuwse Onderlinge Jeugd

Oprichting van het Hans von Burg

Competitie)

Golf Activity Center

2003

2003

De golfshop wordt overgenomen door

Introductie van ‘‘de zuil’’ om de

Lya Claassens

resultaten in te kunnen voeren

2004

2008

Onze 1e website gaat online!

Reconstructie Hole 3 door architect Frank Pont

2010

2013

De club wordt als eerste in Zeeland

De club wordt nu ook (als 1e in

Committed to Jeugd

Nederland) Committed to Talent

2015

2016

Heren 1 haalt de hoofdklasse

Nieuwe Headprofessional: Jonathan Willis

14 | Jubileumuitgave | 6e editie |

2017

2018

Een nieuw bestuur doet zijn intrede

Het 6e lustrum wordt gevierd. Dat er

met als voorzitter Henk Otten

nog maar vele mogen volgen!


UITZICHT OP GREEN 9 EN 18 (Advertorial)

Tekst: Nelleke de Jong Foto: Cor Eilers Vlnr: Esther, Sharon, Micha (chefkok), Annelies, Lynn

DUBBEL

LEKKER

Wie de drukte van de Randstad is ontvlucht om in alle rust op Grevelingenhout te kunnen golfen en daarna zijn of haar dorst te lessen, te genieten van een heerlijke snack en/of diner, heeft er met Brasserie Grevelingenhout een te koesteren adres bij. Er wordt gewerkt met een regelmatig wisselende menukaart en in de verschillende seizoenen staan er buiten de kaart om de vele streek-producten, die Zeeland rijk is. Wanneer u hebt gekozen voor een arrangement, dan heeft u de keuze tussen vlees, vis

Bij mooi weer is het goed toeven op ons ruime terras met uitzicht op de dubbelgreen van hole 9 & 18.

of vegetarisch. Zijn er speciale wensen, dan zal ons team er alles aan doen om u van dienst te zijn.Wilt u een bedrijfsdag, personeelsdag, familiedag of ander evenement organiseren? Wij kunnen zowel kleine als grote groepen faciliteren en maken van uw golfdag een dag om niet te vergeten.

Onze wijnen zijn met zorg uitgezocht, in samenwerking met wijnhuis Verbunt, waarbij we hebben gezorgd voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ook als niet-golfer bent u natuurlijk van harte welkom in onze Brasserie! De menukaart kunt u inzien op onze website: www.grevelingenhout.nl

| Jubileumuitgave | 6e editie | 15


1 + 2 = 3x een Open Jeugd Open Grevelingenhout Open Grevelingenhout Senioren Open* Tekst: Laura van Zeijl

Op Golfclub Grevelingenhout organiseren we niet één Open, maar drie keer in het jaar. Waarom doen we dit? We willen graag ons baanrecord zien sneuvelen, genieten ervan om talent van alle andere golfbanen te zien swingen op onze golfbaan en willen een sportieve strijd per leeftijdsklasse organiseren waaraan de top van Nederland meedoet.

T

alent heeft de toekomst! Dat onderstrepen we als Grevelingenhout heel erg vanwege ons NGF ‘Committed to Jeugd’ en ‘Committed to Talent’. Aan deze open golfwedstrijd kan de hele golfjeugd van Nederland deelnemen als de EGA handicap onder de 18 zit. Vorig jaar was het een zeer succesvolle en spannende editie, want er werd een baanrecord geslagen. Max Meuwsen kwam met 68 slagen binnen en won. Bij de dames moest er een play-off aan te pas komen tussen Sophie Muljono en Charlotte Roodenburg, die bei-

den 79 slagen hadden. Na twee zinderende holes met veel publiek in de baan won Sophie Muljono uiteindelijk deze spannende strijd. De hole-in-one werd niet geslagen, dat kan dus in 2018 nog komen. Ook de ‘100 meter putt’ was een flinke challenge, voor dit jaar staat er ook weer een pittige challenge klaar. Wat dat is, houden we nog geheim.

De jeugd van Grevelingenhout meet zich graag met alle jonge talenten uit het hele land en daagt je uit! Denk jij dat je ze aankan? Je hebt nog even om te trainen, maar in 2018 vindt het Jeugd Open plaats op zondag 26 augustus 2018.Voor elke golfspeler van 22 tot 50 jaar met een handicap van maximaal 18 wordt het Grevelingenhout Open georgani-

seerd. Vorig jaar was de eerste editie en deden er golfers van 23 verschillende golfclubs mee. Bij de dames was Marije van Belzen van Domburg met 79 slagen bruto de sterkste. Bij de heren werd Rutger Wessels (Golfclub Grevelingenhout) met een ronde van 73 slagen bruto de overall winnaar en werd Job Jan Simmelink (Golfclub Grevelingenhout) tweede

Aanmelden

voor het Jeugd Open kan vanaf eind maart via www.grevelingenhout.nl/evenementen/

* Dit Open is eveneens op zaterdag 8 september 2018 en begint op dezelfde tijd als het Grevelingenhout Open. met 80 slagen bruto. De beste netto score had Linda CheukA-Lam van de Domburgsche Golf Club, want ze kwam uit op 70 slagen netto. Bij de heren was de 72 slagen van Michiel Engelsman (Golfclub Grevelingenhout) de beste netto uitkomst. Meedoen aan de 2e keer van het Grevelingenhout Open? Het Grevelingenhout Open is dit jaar op zaterdag 8 september 2018. Golfspelers van 50 jaar en ouder met een handicap maximaal van 18 kunnen strijden op het Grevelingenhout Senioren Open.

De aanmelddatum voor het Grevelingenhout Open en Grevelingenhout Senioren Open wordt te zijner tijd via de website bekend gemaakt.

9 holes Par 3

De 9 holes Par 3 baan voor qualifying oefenrondes Tekst: Simon Hamelink

De Par 3 baan is zeer toegankelijk en wordt doorgaans in minder dan 1 uur gelopen. Deze baan is uitgerust met rode vlaggen en andere rode accessoires om het onderscheid met de 18 holes baan duidelijk te maken. De vlaggen zijn semaphoor en tonen 2 nummers voor respectievelijk de eerste en de tweede 9 holes op dezelfde green.

M

et een stroke index van 71 out en 80 in en een totale lengte van 1604 meter voor 2x 9 holes is deze baan een serieuze uitdaging voor iedere golfer.

16 | Jubileumuitgave | 6e editie |

Men kan deze 9 of 18 holes indien gewenst qualifying spelen. Vanaf 1 januari 2018 kan men zelfs 9 holes van de grote baan met 9 holes Par 3 baan combineren voor een Q-rondje golf. Voor de juiste registratie van de scores volgt men de instructies als vermeld op de ledenwebsite. Deze flexibele manier van golf biedt de mogelijkheid om het gehele jaar door Q te spelen. De keuze om het lange en korte werk te oefenen of een Q kaart te lopen is een groot voordeel voor golfers die minder tijd ter beschikking hebben. In combinatie met 9 holes van de grote baan kan men met of zonder onderbreking voor bijvoorbeeld een hapje en drankje een complete golfdag regelen. Op de maandagavond speelt de Par 3 groep de gebruikelijke competitie. Op zaterdagen worden doorgaans de

regionale rondjes binnen de Zeeuwse competitie gespeeld. De baan is het gehele jaar door speelbaar vanaf natuurof kunstgrasmatten. De Q condities kunnen afwijken van die van de 18 holes baan.

“ Combinatie van 9 holes grote baan en Par 3 baan is qualifying


De winnaars van het vorige Senioren Open op een rijtje

1 2 3 1 2 3

Bij de dames 1. Bernardine de Vries (Golfclub Toxandria) 81 slagen 2. Liesbeth van den Dool (Goese Golf Club) 83 slagen 3. Annemiek de Langen (De Hooge Rotterdamsche) 87 slagen

Bij de heren

De eerste slag moet links van het midden worden gespeeld, anders ben je geblokt door de bomen aan de rechter kant. Green: bijna vlak, geen glooiing van betekenis.

Met het T-shot kies tactisch voor positie op links, houd de bal kort in verband met het water rechts. Green: ook hier een bolle green.

Een makkelijke hole. Een beetje links houden in verband met het water rechts van de green. Green: bijna vlak.

Vanaf de teebox, met de driver, vermijd je het water op rechts. De green is haalbaar in 2, maar heb je dat niet in huis, dan leg je de bal voor de waterhindernis.

1. Martin Zwemmer (ANWB) 78 slagen 2. William Remeeus (Golfclub Grevelingenhout) 80 slagen 3. John Diertens (Landgoed Bergvliet) 82 slagen

Beste netto scores van de dag Dames: Sylvia Bol (Golfclub Grevelingenhout) 74 slagen

Heren: Hans Ranke (Golfclub Grevelingenhout) 72 slagen

Meestal tegen de wind in, dus met de driver. De ‘longhitters’ redden het in 2, anders gewoon in drie slagen naar de green. Green: breekt van links naar het midden.

Met de driver links van het midden op de fairway. Het is een lastige par5. Voor de tweede bal kiezen voor positie om het water op rechts te vermijden en een korte pitch naar de green. Green: helt van achteren naar voren.

| Jubileumuitgave | 6e editie | 17


Zin in een rustig dagje golfen dicht bij de Randstad? Kom dan naar Golfclub Grevelingenhout, gelegen bij het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa.

G

GREVELINGEN Golf Tekst: Tanny Simmelink Foto: Ben Seelt

revelingenhout is gelegen op het meest noordelijke eiland van de provincie Zeeland bij het mosseldorp Bruinisse. Voor veel mensen een gebied met een vakantiebestemming. De ruimte, de natuur, de rust, de

accommodaties, het aantal uren zon. Je kunt het aan een Nederlandse kust niet beter treffen. In tegenstelling tot veel verenigingen in de Randstad die vol en druk zijn en waar wachtlijsten worden gehanteerd, is het nog steeds mogelijk lid te worden van GC

NIEUW DIT JAAR!

Speciaal voor golfers met een bedrijf van buiten onze club

6 BUSINESS DINSDAGAVONDEN april tot oktober, tussen 17.00-18.00 uur Elke deelnemer ontvangt voor € 40,- p.p.: 1x greenfee, een broodje voor onderweg en een dagschotel na afloop.

Grevelingenhout. De voordelen zijn dat men dicht bij de Randstad, praktisch elke dag kan spelen in een zee van rust en ruimte. Grevelingenhout is vanaf de oprichting een verenigingsbaan. Momenteel telt de vereniging zo’n 530 seniorleden, 35 Par 3-leden en 50 jeugdleden. Maar ook gastspelers heten we graag van harte welkom. We proberen hun een onvergetelijke Zeeuwse golfdag te laten ervaren. De club en de omgeving hebben veel te bieden. Primair is er de rust en ruimte. Voor de golfers zijn er een prachtige uitdagende 18 holes, 9 holes par-3 baan en oefenfaciliteiten. Voor de inwendige mens

is er de brasserie waarin men met zoveel mogelijk streekproducten probeert te werken. Er is een golfschool welke volledig is uitgerust met FlightScope X3 Fusion Tracking Technologie (voor uitleg zie blz. 26) en een uitgebreide golfshop. Een golfer is bij Grevelingenhout op alle dagen van de week van harte welkom. Een starttijd kan telefonisch of online worden gereserveerd. Voor de 18 holes baan is minimaal GVB en/of Clubhandicap 54 vereist en voor de Par 3-baan minimaal een baanpermissie vereist. Het eerste golfjaar betalen nieuwe leden 50% van de “normale” contributie exclusief administratiekosten voor de

voorgerechten MENU

Hèt adres voor uw verse vis, schaal- en

specialiteiten schaal- en schelpdieren schelpdieren. Daarnaast kunt u in ons

KAART

ER**

of wit rood)

visrestaurant genieten van diverse

visgerechten, kreeft, mosselen, oesters, etc

GARNALENCOCKTAIL

9,95

van in Holland gepelde garnalen met huisgemaakte cocktailsaus 14,50

7,95

grote baan. Voor gastspelers worden er diverse tarieven gehanteerd, afhankelijk van welke club u lid bent of voor welk arrangement u kiest. De tarieven voor zowel lidmaatschappen als greenfees zijn op de website te vinden. Voor startende golfers zijn er speciale aanbiedingen, informatie hierover geeft de golfschool. Bedrijven verwelkomen wij eveneens graag op Grevelingenhout. De ontspannen sfeer van de golfbaan vormt het ideale klimaat voor vergaderingen, brainstormsessies of teambuilding. In combinatie met het golfspel kan onze Zeeuwse baan zorgdragen voor de balans tussen inspanning en ontspanning. Bent u een geïnteresseerde, beginnende of ervaren golfer, we nodigen u van harte uit en maak kennis met de rust, ruimte en gezelligheid van Golfclub Grevelingenhout.

hoofd

Havenkade 18 (vissershaven) Bruinisse (0111) 484 459 www.habrakenvis.nl Meester Snijdersweg 5 (in de visafslag) Stellendam 06-51173420 info@habrakenvis.nl

GEB

ZEEUWSE MOSSELEN

7,95

gewokt in venkelbouillon met tomaat, venkel, knoflook en room

7,40

- geserveerd met Pain de Mer -

10,50

4,40

Geachte gast,

18 | Jubileumuitgave | 6e editie |

TAPIJTSCHELPEN (PALOURDES)

rint

5,40

Welkom bij de BRU17, gelegen aan de vissershaven van Bruinisse. Bij ons kunt u genieten van een ruim assortiment visproducten. Voor een groot deel betreft het vis, schaal- en schelpdieren afkomstig uit de Oosterschelde, Grevelingen, Waddenzee of Noordzee. Wij noemen dit scharrelvis. Uit de vrije natuur, afkomstig van duurzame visserij en topvers aangevoerd in Bruinisse, Stellendam

in Provençaalse tomatensaus met knoflook,

G


LUSTRUMWEEK 2018 In Bruinisse werd in 1988 de golfbaan aangelegd als onderdeel van het plan ‘‘Park Grevelingenhout’’. De rijke historie van 30 jaar bracht veel sportieve hoogtepunten voort. Komend jaar viert Golfclub Grevelingenhout voluit dit 30-jarig bestaan.

Vanaf zaterdag 16 juni zal Golfclub Grevelingenhout bol staan van activiteiten. De gehele week staat in het teken van “Make-A-Wish” met zaterdag 16 juni extra aandacht voor Golf4life, een golfconcept van KWF Kankerbestrijding.

Op de volgende, uitneembare, pagina’s staat het gehele weekprogramma. U leest hier wat we allemaal voor u in petto hebben!

HET PROGRAMMA

H e t g o e d e d o e l: Dit lustrumjaar is Make-A-Wish Nederland het goede doel van Golfclub Grevelingenhout. Als een kind kan geloven dat zijn wens uitkomt, dan kan hij ook geloven dat hij beter wordt. Dat is de kracht van de Wensvervulling! Elke dag horen gemiddeld 3 families in Nederland dat hun (klein)kind, broertje of zusje, een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Het gezinsleven verandert in één klap totaal. Kinderen als Jan, Timo, Sara en Kionna knokken ergens in Nederland

voor hun leven. In plaats van lekker buiten te spelen, naar school te gaan of te sporten, liggen ze thuis in bed of in het ziekenhuis. Soms raken ze hun haren kwijt of worden misselijk van al die medicijnen.

tend fijn dat Golfclub Grevelingenhout iets voor deze kinderen wil doen. Ieders talent, tijd of geld kan het leven van een kind met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte positief veranderen!

Make-A-Wish Nederland wil al deze jonge patiënten tussen 3 en 18 jaar een positieve boost meegeven. Een ervaring die ze sterker maakt en vertrouwen en kracht geeft voor de toekomst. Dat doen we door samen hun allerliefste wens te laten uitkomen. We vinden het ontzet-

| Jubileumuitgave | 6e editie | 19


PROGRAMMA LUSTRUMWEEK 2018

De week waar we al een hele tijd naar uitkijken. Vol gezellige wedstrijden, goede doelen en fantastische prijzen! Doet u mee? Op deze pagina vindt u alle activiteiten én het lustrummenu, speciaal door onze chef-kok samengesteld voor deze bijzondere week!

U KOMT TOCH OOK? Inschrijven voor één of meer wedstrijden kan via www.grevelingenhout.nl/evenementen

GOLF4LIFE

CAPTAINSCLUB

ZATERDAG

ZONDAG

16 JUNI

17 JUNI

05:00 uur Start Golf4life, waarbij

De Captainsclub- en Captains-trofee,

Max, Bas en Job Jan in 15 uur zoveel

dé verjaardagswedstrijd van de

mogelijk holes gaan lopen voor

golfclub. Op deze dag zal er door de

Golf4life // Start 1e wedstrijd met

leden, in verschillende categorieën,

verrassingen door de baan // Veiling

gestreden worden om de eer en de

// Optreden GrevelingenHouseBand

trofee.

HERENDAG

1E BRUSE GOLFDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

20 JUNI

21 JUNI

We vieren dat er al 25 jaar een

Er wordt een 3-Ball Alliance gespeeld

uitwisseling is met Golfclub Oude

met verrassingen door de baan, met

Maas uit Rhoon!

muzikale omlijsting door “Jazzy Duo Maarten Bruijnes”. Miss Visserij 2017 reikt de prijzen uit.

20 | Jubileumuitgave | 6e editie |


LUSTRUMMENU ZATERDAG 16 JUNI 2018

WOENSDAG 20 JUNI 2018

Italiaans Buffet

Broodje Hamburger of een Vispotje

ZONDAG 17 JUNI 2018

DONDERDAG 21 JUNI 2018

Captain’s Dinner

Procureur of Scholfilet

MAANDAG 18 JUNI 2018

VRIJDAG 22 JUNI 2018

Gehaktballen in jus of Salade met gamba’s

Mosselen of een Wienerschnitzel

DINSDAG 19 JUNI 2018

ZATERDAG 23 JUNI 2018

Rundersaté of Kibbeling met ravigottesaus

Barbecue

BOB BOKAAL

DAMESDAG

MAANDAG

DINSDAG

Natuurlijk nodig je op je verjaardag

Ladies Open // Alle dames (leden en

je vrienden uit. Op deze dag zullen

greenfeespeelsters met een Hcp van

bestuur en oud-bestuursleden met

max. 36) zijn van harte welkom voor

bestuursleden van bevriende

deze FourBallBetterBall!

18 JUNI

19 JUNI

golfclubs strijden om de BOB Bokaal.

2E BRUSE GOLFDAG

3E BRUSE GOLFDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

22 JUNI

23 JUNI

Een FourBallBetterBall zal

Vandaag een Texas Scramble

plaatsvinden op de vrijdag, waarbij

en muzikale omlijsting door

de dag wordt afgesloten met een

“Duo Aerdrijk”.

“Bruse” mosselmaaltijd

Tevens bekendmaking van het resultaat van “Make-A-Wish”!

| Jubileumuitgave | 6e editie | 21


AutoKievit

Uw Renault en occasion dealer in Zuidwest-Nederland

autokievit.nl Zierikzee . Goes . Bergen op Zoom . Hellevoetsluis . Rotterdam (occasion centre) 22 | Jubileumuitgave | 6e editie |


Altijd een gastvrij welkom! Samenstelling: Hanneke Vos - Foto: Cor Eilers

Hospitality & teamwork dan wel als het mooi weer is, droog en niet te hard waait! En wat dan haar favoriete hole is?

‘’

Dat is hole 8! Proberen met je drive tussen of voorbij het water te liggen vind ik leuk. Daarna blijkt het toch altijd weer een lastige hole.

Gonneke

Gonneke is vanaf 1 juli 1996 werkzaam voor de club. Daarvoor heeft ze een aantal jaren in het hotel van haar ouders (Hostellerie Schuddebeurs) gewerkt en bij diverse horecabedrijven in zowel Nederland, België als Frankrijk. Dus staan er franstalige greenfeespelers voor de balie? Dan zal ze hen hartelijk in het Frans begroeten én wegwijs maken!

Met gezamenlijk meer dan 40 jaar in dienst bij Golfclub Grevelingenhout, kunnen we toch wel zeggen dat ‘’onze’’ dames de club door en door kennen! Ze staan altijd voor iedereen klaar, niks is hun te gek, ze maken een praatje met de leden, verwelkomen de greenfeespelers en zorgen ervoor dat elke dag alles weer reilt en zeilt! En daarom mogen ook zeker zij niet ontbreken in deze lustrumkrant. Want ondanks dat iedereen hen kent, wat is eigenlijk hun achtergrond, welk moment is hun altijd bijgebleven, hoe ziet hun werkdag eruit, golfen ze zelf weleens en naar welk evenement kijken zij dit jaar het meest uit? Dat en meer hebben we hun allemaal gevraagd!

In de afgelopen 22 jaar heeft ze de club zich zien ontwikkelen tot wat hij nu is. We vroegen wat haar in deze periode altijd is bijgebleven:

‘’

Dat zijn toch wel de gezellige zomerfeesten die we vroeger hadden. Dan werd er een dansvloer door Jan Oostwouder naar binnen gereden en gingen de schoentjes in de lampen en de voetjes van de vloer! Volgens Gonneke wordt Grevelingenhout momenteel vooral gevormd door de sfeer, de gezelligheid en gastvrijheid. Of zoals ze zelf zegt; ’’We zijn nu veel meer een eenheid met de brasserie, de golfshop en de golfpro’’. Nog steeds kan ze haar horecaervaring toepassen. Want elke maandag, dinsdag en woensdag opent ze in de ochtend de brasserie om de nieuwe golfers van die dag te voorzien van een lekkere kop koffie of thee! Aan zelf een rondje golfen komt ze niet zo vaak meer toe. Maar als ze speelt, dan zijn hole 9 en 18 haar favoriet! Omdat het altijd weer spannend is om voor een vol terras over het water te slaan naar de vlag.

Nelleke Toen Gonneke met zwangerschapsverlof ging, heeft Nelleke in die periode werkzaamheden van haar overgenomen. En dat was een logische stap, want Nelleke was al een tijd als vrijwilligster werkzaam in de clubhuiscommissie (toentertijd met Jos van Rooden, Charlotte Stolk en Karin Los). De club ging destijds door een grote transformatie! Er was een verbouwing gaande waarbij de golfshop groter werd, het secretariaat naar boven werd verhuisd, de receptie een nieuwe plek kreeg en de ’’Bellamy’’ ruimte tot stand kwam. Nelleke kende de club dus inmiddels al door en door! Inmiddels heeft Nelleke de functie van manager van Grevelingenhout Golf B.V. Hoe haar werkdag eruit ziet? Dat is vooral heel divers. Veel telefoontjes, e-mails, administratie en ’’to-do’s’’ om alles naar ieders tevredenheid te laten draaien. Ze vindt het dan ook heerlijk om – zoals ze het zelf noemt – ’’boven in haar hok’’ alle werkzaamheden van de dag zonder al te veel afleiding weg te kunnen werken.

Dit jaar kijkt Nelleke het meest uit naar de Bruse Golfdagen en de diverse Bedrijfsdagen die worden georganiseerd. Het is dan ook altijd weer spannend of het weer goed is, daar valt of staat zo’n dag vaak mee. Maar we gaan er vanuit dat het ook dit jaar weer helemaal goed gaat komen!

Marianne

Ook Marianne viert dit jaar een lustrum, op 1 maart is ze namelijk alweer 5 jaar op Grevelingenhout! Daarvoor is ze 32 jaar werkzaam geweest in de finan-ciële sector en was ze toe aan een nieuwe uitdaging. En die heeft ze zeker gevonden! Want niet één dag is hetzelfde. Van veel telefoontjes, mails, administratieve taken tot het maken van een praatje met de leden en het wegwijs maken van greenfeespelers… zo vliegen de dagen voorbij.

‘’

Het leukste vind ik toch wel het persoonlijke contact met de golfers en ervoor zorgen dat hun golfuitje een succes is. We hebben onderling een leuk team, samenwerking vind ik heel belangrijk. Als dat goed gaat, straalt het door naar de leden én gastspelers. De leden en gastspelers zijn dan ook een drijfveer voor haar en het team. Zoals ze zelf aangeeft; in deze tijd moet je extra service bieden, de concurrentie is tenslotte groot. Ze vindt dit dan ook één van de sterke kanten van het team. We zetten ons gezamenlijk in en willen het iedereen zo goed mogelijk naar de zin maken. Aan zelf golfen is ze helaas nog niet toegekomen, maar dat gaat vast nog weleens gebeuren!

Daarnaast probeert ze minimaal 1 keer per week te spelen met haar groepje de ’’DoDa’s’’. Maar

| Jubileumuitgave | 6e editie | 23


Delta Dak is de specialist voor het dekken, repareren en renoveren van platte en hellende daken voor bedrijven, particulieren, overheden, aannemers en woningbouwverenigingen.

De modebewuste vrouw* kiest bij ons van modern tot klassiek *Ook in grotere maten

Onderhoudsvrije kunststofdakbedekking

15 jaar verzekerde garantie

Gecertificeerde dealer

Gratis dakinspectie en vrijblijvende offerte

Zuidweg 38 4316 LB Zonnemaire Tel. 0111 - 401111 Fax 0111 - 401160 E-mail: info@ deltadak.nl www.deltadak.nl

Zierikzee - Poststraat 19 - (0111) 415 776 Zaamslag - Plein 17 - (0115) 431 979 www.modehuismarita.nl

V A K H O V E N I E R S S I N D S 19 8 2

tot zien in uw tuin STOUTJESDIJK HOVENIERS

0 6 - 513 8 6 9 8 2 hovenierss t ou tje sd ijk.nl

24 | Jubileumuitgave | 6e editie |

GEZICHTSBEHANDELINGEN AROMA- THERAPIEBEHANDELINGEN VOETZOOLREFLEXMASSAGE LICHAAMSBEHANDELINGEN

SCHOONHEIDSSALON

Janneke de Groot Grevelingenhout 166 - 4311 NL Bruinisse (0111) 483 398


VOGELTELLING OP GREVELINGENHOUT

FLORA EN FAUNA

Paul Brijs / Geo team Grevelingenhout

Als iemand vraagt wat er nou zo leuk is aan golf, kunt u ongetwijfeld een heleboel dingen opnoemen. Wat u daarbij zeker niet moet vergeten is de beleving van de golfbaan en haar omgeving. De golfbaan is weliswaar gecreëerde natuur maar daarom niet minder interessant. Grevelingenhout is naast het spelletje tamelijk veel te genieten als men tenminste al het moois herkent. Aan het zichtbaar maken van alle interessante aspecten van de flora en fauna op onze baan is inmiddels heel wat moeite en tijd besteed. Wist u dat ons bomenbestand zo’n kleine 50 verschillende soorten omvat? Die kunt u allemaal vinden op onze website, zelfs per hole. *)

G

olfers zijn hierin enigszins ambivalent want mooie bossen zijn mooi tot je balletje erin ligt. Bloemetjes zijn leuk, maar niet op of rond de greens en tees. Een soort haat-liefde verhouding dus. Golfers die door de baan gaan met slechts een oog voor invalshoeken, putting lijnen en scoring wensen, missen dus veel. Dat is zonde want op

Elk jaar is er weer een enthousiaste groep leden die een vogeltelling houdt en hun resultaat vastleggen op www.birdwatchingday.nl Houdt u de nieuwsberichten op onze website in de gaten, misschien wilt u hier aan meedoen. Daarnaast heeft de afdeling fauna van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen Duiveland ( NVSD) gedurende 6 dagen in het voorjaar 2017 op ons park een broedvogeltelling uitgevoerd. Hun bevindingen zijn uitvoerig gerapporteerd en te vinden op onze website*). Er worden wel 38 soorten uitgebreid beschreven. Let wel, dit zijn de vogels die hier wonen, de doortrekkers vallen daar niet onder. De Floragroep van de NVSD is begonnen met de inventarisatie van planten, kruiden en mossen. Zo werden reeds 95 soorten geïdentificeerd. Er zijn plannen om van al dit moois afbeeldingen te

(Advertentie)

plaatsen, zodat u als bezoeker kunt zien wat er qua flora en fauna te beleven valt. Aandacht voor de flora en fauna draagt bij tot de bescherming en het cultiveren ervan. De golfbaan is natuurlijk primair ingericht voor het golfspel en heeft daarmee grote prioriteit. Verstandig omgaan met de natuur en de kansen die het te bieden heeft, stimuleert de omgeving waarin wij vertoeven en bevordert de beleving van een rondje golf. Dit beleid is een van de belangrijkste onderdelen van de GEO certificering, de z.g. internationale (h) erkenning van goed golfbaanbeheer. Dus golf en geniet op Grevelingenhout, maar niet als blinde vink.

*) zie www.grevelingenhout.nl (daarna via ‘De Baan’ en ‘Flora & Fauna’)

| Jubileumuitgave | 6e editie | 25


Tekst: Janwillem Stoker | Foto’s: Cor Eilers

Jonathan WilliS

Jonathan Willis, PGA* golfprofessional in dienst van de gelijknamige Golf Academy, Bruinisse, Schouwen-Duiveland (Zeeland)

Golf Academy

Uniek voor Golfclub Grevelingenhout en haar golfliefhebbers is de mogelijkheid gebruik te kunnen maken van de kwaliteiten en uitgebreide faciliteiten van de ‘Jonathan Willis Golf Academy’’.

B

ij de Golf Academy kunt u terecht voor lessen en clinics, voor advies, voor persoonlijk samengestelde golfuitrustingen (‘custommade’) en verbeteringen van uw golfswing. Maar ook voor golfreizen met de luxe begeleiding van uw eigen golfprofessional.

Golfschool De golfschool beschikt over een brede oriëntatie wat betreft lesgeven. Dit gebeurt individueel maar ook in groepsverband, bijvoorbeeld met partner of vast team. ‘s Winters zijn er speciale themalessen samengesteld, waarbij

juist heel gericht gelest kan worden. Er wordt gewerkt aan Fullswing, Shortgame (het korte spel), putten, Coursemanagement (hoe moet de baan bespeeld worden) en Goalsetting (met welk doel). Heel handig zijn de routines

tijdens het spel. Natuurlijk is Jonathan Willis ook medeverantwoordelijk voor de goede resultaten van de competitieteams binnen Golfclub Grevelingenhout.

Junior training

Clinics

Afhankelijk van leeftijd kunnen er verschillende groepen (Mossels en Oesters) worden samengesteld. Na de lessen is er samen met de pro gelegenheid het geleerde direct in praktijk te testen op de par3 baan.

De golfschool voorziet samen met de golfclub in speciale golfclinics voor bedrijven en kleine gezelschappen (personeel, vrienden). In een clinic wordt er uitleg gegeven over wat golf is, hoe er gespeeld wordt, wat er verlangd wordt in de baan qua regels en etiquette en wat er verwacht

FlightScope X3 Fusion Tracking Wat is het en wat kunt u ermee? De FlightScope maakt gebruik van een radar (3D doppler) die uw balvlucht en swing registreert en analyseert. De data wordt door een instructeur uitgelezen en gebruikt bij het verbeteren van uw

swing of het optimaliseren van uw clubs. De FlightScope heeft een uitgebreid programma van 21 verschillende parameters (meetgegevens).

Persoonlijke uitrusting (golfclubs) en op maat maken (custom clubfitting) Het kiezen van de juiste clubs is door het enorme aanbod van clubs en shafts (stokken) niet eenvoudig. De gemiddelde speler kiest zijn uitrusting vaak op basis van gevoel of laat zich adviseren. Met behulp van de FlightScope laten wij u zien wat bijvoorbeeld een andere shaft doet voor uw spel, of meer of minder ‘loft’ (schuinte) op de club. Daarbij zijn deze meetgegevens onder andere bepalend.

Wij noemen er een paar: Balsnelheid, clubheadsnelheid, vluchtafstand, slagfactor, totale afstand, uitrolafstand van de bal, rotatiesnelheid, vertrekhoek. Na een uitgebreide test met verschillende clubs wordt er een rapport opgemaakt, waardoor u kunt zien welke club gemiddeld de beste prestatie levert. Zo kunt u de juiste keuze maken, die gebaseerd is op feiten i.p.v. op gevoel.

* PGA staat voor Professional Golf Association

26 | Jubileumuitgave | 6e editie |


golfprofessional bij golfclub grevelingenhout

CLUBFITTING Een nieuwe uitrusting stelt u samen met Jonathan en de golfshop van Golfclub Grevelingenhout

Clubfitting Maar dat is nog niet alles wat deze golfschool voor u kan betekenen. Naast de technische aanpak voor verbetering van uw swing en techniek, kunt u ook terecht voor persoonlijk advies (clubfitting). Jonathan maakt dan gebruik van de FlightScope om alle metingen te verrichten die nodig zijn om tot een juiste keuze te komen van clubs. Lengte is daarbij bepalend, maar ook de samenstelling van de ‘shafts’ (welk materiaal van de stok), de juiste grip, gewicht, etc. Zodra het tot een eindrapport is gekomen, is er gelegenheid de clubs uit te testen in uw eigen

mag worden van de golfclub. Er worden een paar ‘basic’ lessen gegeven en u mag even kennismaken met het spel, op de korte oefenbaan. Natuurlijk onder begeleiding van de golfleraar. Zo’n clinic kan ‘custommade’ worden samengesteld. Vraag het de pro of de club.

Techniek en uitrusting Deze professioneel ingerichte golfschool maakt gebruik van een aantal technieken om tot betere prestaties te komen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de FlightScope en de Explanar. Met behulp van de FlightScope kan zeer nauwkeurig worden vastgesteld wat uw golfhouding is, uw swing en swingsnelheid. Maar ook of de clubs waarmee u speelt bij u passen of dat zij moeten worden aangepast.

Explanar De Explanar is een apparaat

REGRIPPING ritme. Hier wordt dan een afspraak voor gemaakt. Voor het juiste resultaat wordt er speciaal voor u een advies gegeven waarmee u samen met onze golfshop uw clubs of set kunt samenstellen.

De Jonathan Willis Golf Academy is veelzijdig. Zo kunt u er ook terecht voor ‘regripping’ van uw clubs. Jonathan is geregistreerd en officieel wederverkoper van GolfPride grips. GolfPride voorziet in een hele reeks clubgrips, speciaal ontworpen om de club optimaal grip te geven onder alle voor u belangrijke omstandigheden. In zijn eigen werkplaats zorgt Jonathan dat u direct wordt geholpen als dat nodig mocht zijn. Vooraf wordt natuurlijk bepaald (aan de hand van een uitgebreide display, aanwezig in zijn school) welke grip het moet worden. Een mooie service: klaar terwijl u wacht. Jonathan doet het werk en u drinkt een kopje koffie of thee in de hospitality ruimte.

waarbij ‘spiergeheugen’ wordt ontwikkeld. Op deze manier maakt u de ideale swing. Hoe het is om de perfecte slag te maken, wordt al snel ervaren, daar zorgt het apparaat voor. De afstand en precisie van uw slagen zullen verbeteren door een consequentere swing. De Explanar wordt gebruikt voor beginners en professionals.

Golfreizen Een andere specialiteit van Jonathan is het organiseren van golfreizen. Dat zijn niet zomaar reizen. Tijdens deze golfvakantie wordt er gespeeld en gelest. De pro gaat mee en geeft u persoonlijk les. Hij maakt u vertrouwd met de banen waar gespeeld wordt en begeleidt u op uw golftrip zodat u onbezorgd kunt genieten. Wilt u meer weten over deze speciale arrangementen, georganiseerd samen met Golf 3D vakanties, check dan de website van golfclubgrevelingenhout.nl

Spiergeheugen trainen m.b.v. dit apparaat, de zogeheten Explanar

| Jubileumuitgave | 6e editie | 27


Groepsfoto van de deelnemers tijdens het Voogd Open op 6 juli 2017

Voogd Open Donderdag 6 juli 2017 waren we opnieuw aanwezig op de baan van Golfclub Grevelingenhout om met elkaar af te slaan in de strijd tegen kinderkanker. Het was een dag met een gouden randje: de 10e keer dat we dit prachtige toernooi mochten organiseren. Deze editie van het Voogd Open leverde het mooie bedrag op van €125.000,-. De opbrengst was ook nu weer geheel bestemd voor het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Namens alle teams bedanken wij Golfclub Grevelingenhout voor de gastvrijheid. We hebben een prachtige dag gehad en we zijn er trots op dat we in 10 jaar tijd al bijna 1 miljoen euro hebben kunnen verzamelen voor ouderkind kamers in het Prinses Máxima Centrum. Ons doel is uiteraard om dit jaar in ieder geval over de grens van 1 miljoen euro heen te gaan. Kijk voor meer informatie ook eens op www.voogdopen.com!

Bas de Voogd CEO

VV-Adv. Golfboekje.indd 1

28 | Jubileumuitgave | 6e editie |

05-02-18 13:56


(Advertorial)

Welkom in de golfshop! Ook de golfshop op Golfclub Grevelingenhout viert dit jaar een lustrum! In 2003 heeft Lya Claassens – na zelf enige tijd in de shop te hebben gewerkt - de golfshop overgenomen van Riet Barentz. Riet heeft nog enkele jaren parttime in de shop gewerkt en veel leden blij mogen maken met het re-grippen van hun clubs!

Een uitgebreide collectie! De afgelopen jaren is het assortiment in de shop sterk uitgebreid, wat golfers van buitenaf ook niet onopgemerkt is gebleven. Wekelijks komen er naast eigen leden, ook weer enthousiaste golfers uit de regio voor de uitgebreide collectie golfschoenen, mooie merken golfkleding of om nieuwe clubs uit te proberen in de uitgebreide fitting studio. Uiteraard kunt u in de shop ook terecht voor een uitgebreide collectie trolleys, tassen, ballen, cadeauartikelen, etc. etc. De grote golfmerken worden hier vertegenwoordigd zoals Abacus, Daily, Calvin Klein Golf, Röhnisch, Ecco, Footjoy, Skechers, Callaway en Mizuno.

Online; Golfsucces.nl Maar bij de golfshop alleen is het niet gebleven! In 2012 is de golfshop uitgebreid met een webshop, genaamd Golfsucces (www.golfsucces.nl). In de webshop worden alleen golfschoenen & accessoires verkocht. En niet zo’n beetje ook, met meer dan 20 golfmerken online vindt elke golfer hier vast een golfschoen naar wens!

Moderne Fitting Studio Begin 2017 is de Driving Range voorzien van een prachtige lesstudio waar de pro met de modernste apparatuur les geeft. De golfshop heeft hier fittingboxes van Callaway en Mizuno geplaatst zodat ook professionele clubfitting tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast organiseert de shop elk jaar weer de bekende ‘’Demodagen’’. Dé ideale gelegenheid om alle clubs onder begeleiding van de pro én specialisten van Callaway en Mizuno eens te proberen!

Alle golfbenodigdheden bij de hand! Het zal u vast niet ontgaan zijn, de afgelopen jaren is het er voor alle baanshops in Nederland niet makkelijker op geworden. Lya is dan ook trots dat ondanks alle toenemende concurrentie zij al jaren haar plek in het Zeeuwse heeft vast weten te houden. Ook is ze blij te horen dat veel leden het als zeer prettig ervaren om een volledig uitgeruste golfshop op de baan te hebben! Kent u onze shop nog niet? U bent van harte welkom! Lya, Marjolein of Gonneke helpen u met plezier verder.

Graag tot ziens, in onze shop of webshop!

| Jubileumuitgave | 6e editie | 29


FysioFit Bruinisse vrij toegankelijk voor fysiotherapie en (medische) fitness Specialisaties: • Algemene fysiotherapie • Orthopedische manuele therapie • Oedeemtherapie • Sportfysiotherapie • Revalidatie • Dry needling • Echografie

• • • • • •

Bekkenbodemtherapie Fysiotherapie bij COPD, diabetes, hartaandoeningen, artrose en reuma Medical taping Medische Fitness Percutaneous Needle Electrolysis

Nieuwstraat 24 4311 AN Bruinisse (0111) 482 134 Volg ons ook op twitter (@Fysiofitbru) en facebook @FysioFitBruinisse www.fysiofitbruinisse.nl - e-mail: info@fysiofitbruinisse.nl

30 | Jubileumuitgave | 6e editie |


GrevelingenhouthaKkers D Tekst: Bert kok (Baanzaken) Foto: Ben Seelt

Dit is de geuzennaam voor ons buitenmensen die bij tijd en wijle de landschappelijke waarden van onze baan willen ondersteunen en de golfbaan eerlijk willen houden.

e greenkeepers hebben weliswaar de taak het bosbeheer volgens plan uit te voeren, maar de kleine aanpassingen die de baan eerlijk houden zijn werkzaamheden die onze golfers met inzicht en in overleg uitvoeren. We verwijderen loten van bomen in het begin van de zomer, rapen losliggende takken na een storm en verwijderen verwilde-

ringen van struiken en bomen waar nuttig of nodig. Zo proberen we de baan aantrekkelijk te houden voor de sport en de beleving, dat is het idee. Met Jannis op de trekker wordt met 8 mannen veel werk verzet op dinsdagochtenden. De dames hebben geen last van deze actieve fitte mannen die af en toe de gevonden golfballen rondstrooien. Hebben de

Vergaderen

dames hun stand voor een stroke ingenomen, dan wordt met respect stilgehouden, veelal gevolgd door complimenten over en weer. Met motorzaag en snoeigereedschap gaan de mannen door de baan en besparen zich al doende de kosten voor de sportschool. Na 3,5 uur hard werken keren we voldaan terug op het clubhuis voor een korte nazit met koffie of een beker

chocomel, bespreken we gewichtige zaken en keren vervolgens met voldoening huiswaarts. Ik ben Sjoerd, Rinus, Ben, Kees, Pieter, Jos, Longin, Paul en Gert namens de golfclub dank verschuldigd voor hun inzet en hoop op voortzetting van hun hulp bij deze cosmetische ingrepen door de baan, waarvoor overigens ieder clublid welkom is.

(Advertorial)

Vergader arrangement

€ 24,50 p.p.

• Een dagdeel gebruik van een vergaderzaal • Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij • Koffie, thee en ijswater tijdens uw bijeenkomst

D

e ontspannen sfeer van de golfbaan vormt het ideale klimaat voor uw vergadering, brainstormsessie of teambuilding. Hiernaast vindt u bij ons alle faciliteiten om uw relaties gastvrij te ontvangen: ruime parkeergelegenheid, een sfeervol restaurant met uitzicht op de golfbaan en een uitstekende keuken. Onze vergaderruimte heeft een capaciteit tot ongeveer 20 personen.

Sportieve mogelijkheden Vanzelfsprekend kunt u op Grevelingenhout uw zakelijke bijeenkomst combineren met de golfsport. Of u nu kiest voor een golfclinic of golfronde, de balans tussen ontspanning en inspanning doet wonderen. Wanneer u uw

Vergader arrangement bijeenkomst smakelijk wilt omlijsten, bieden wij u voldoende mogelijkheden voor ieder moment van de dag.

Vergaderarrangmenten op maat Arrangementen bij Grevelingenhout zijn aan uw persoonlijke wensen aan te passen. Om u een idee te geven, hierbij een kleine greep uit de mogelijkheden.

Meer informatie of een offerte Graag helpen wij u persoonlijk verder bij de invulling van uw vergaderarrangement. Voor een voorstel op maat kunt u mailen naar golfclub@grevelingenhout.nl of telefonisch contact opnemen met ons (0111) 482 650

• • • •

€ 37,50 p.p.

Een dagdeel gebruik van een vergaderzaal Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij Koffie, thee en ijswater tijdens uw bijeenkomst Lunch met luxe broodjes, melk en jus d’orange

Vergader arrangement

€ 47,50 p.p.

• Een dag gebruik van een vergaderzaal • Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij • Koffie, thee en ijswater tijdens uw bijeenkomst • Lunch met luxe broodjes, melk en jus d’orange • Borrel met 2 drankjes p.p. en borrelgarnituur • Bovenstaande tarieven zijn exclusief BTW.

| Jubileumuitgave | 6e editie | 31


De kas is weer open vanaf 20 april!

Van 20 april tot 1 augustus:

• perkplanten • geraniums • hangplanten • flowerbags • hangingbaskets

Links out of bounds, dus met de afslag links van het midden. Tweede schot naar de verhoogde green, dus kies een club extra. Green: helt van achter rechts naar voren links.

Van 1 juni tot 25 december:

• boeketten • losse snijbloemen Maandag • bloemwerk t/m zaterdag geopend van 08.30 tot 17.30 uur

Donkereweg 67 - Schuddebeurs ( 0 1 1 1 ) 4 1 2 5 6 1 - info@detol.nu

www.detol.nu

Kwaliteit is geen Kwestie van toeval

Stel je voor dat er geen water is. Dan is het een eenvoudige hole. Neem wel een club extra. Green: helt van achter naar voren.

www.bouwbedrijfquant.nl

Van de afslag geen driver. De positie is in de hoek rechts in verband met de ‘dogleg’ links. De tweede slag moet op de rechter kant van de fairway om een eenvoudige pitch over te houden naar de green. Green: helt van achter naar voren.

32 | Jubileumuitgave | 6e editie |


21 | 22 | 23 Juni

Bruse Golfdagen Tekst: Ella Middelhoek, Laura van Zeijl

missie - 1993

De Lustrumcom

N

adat het 1ste lustrum van golfclub Grevelingenhout in 1993 een groot succes was, bedachten Ella Middelhoek, Janny Zuiderveld en José Nolles dat het leuk zou zijn ieder jaar een paar golfdagen te organiseren rond de oprichtingsdatum van de golfclub. De eerste golfdagen, de “Bruse Dagen”, werden gehouden op woensdag 29 juni, donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli 1994. Uitnodigingen voor deelname aan deze dagen gingen ook naar omliggende golfverenigingen. In 1996 gingen de golfdagen niet door

wegens te weinig inschrijvingen. Tijdens de lustra in 1998 en 2003 waren er, door andere activiteiten, geen Bruse Dagen. Omstreeks 2000 werden de Bruse Dagen omgedoopt tot “Bruse Golfdagen” en verhuisden naar de donderdag, vrijdag en zaterdag. In 2005 kwam er een officiële Bruse Golfdagen commissie bestaande uit, Ella Middelhoek, Tom Ong en Fred Krens en nam het aantal deelnemers jaarlijks toe. De Bruse Golfdagen zijn een belangrijk, sportief en gezellig evenement geworden voor Golfclub Grevelingenhout.

De Bruse Golfdagen - 1994

De succesformule De Bruse Golfdagen zijn door hun succesformule uitgegroeid tot een 3-daags golfevenement, waarbij de inschrijvingen oplopen tot vierhonderd golfers. De wedstrijden van de dag zitten dan ook snel vol. Het geheim hierachter is dat er elke dag een andere spelvorm gespeeld wordt en dat het heel vrijblijvend is of je 1, 2 of alle dagen meespeelt. Wat de wedstrijden ook leuk maakt is dat er heel veel verrassingen door de baan zijn. Zo kun in de baan ineens staan haring happen met flightgenoten. Achteraf wordt er gezamenlijk gedineerd, waarbij traditiegetrouw de 2e avond bestempeld is voor Zeeuwse mosselen! Loopt het water je in de mond, doe dan in 2018 mee… Rekening houdend met het lustrum van Golfclub Grevelingenhout is de commissie van de Bruse Golfdagen gespinsd op een extra bijzondere editie in 2018. Samen golfen voor het goede doel

is daar één van, want tijdens de Bruse Golfdagen zijn er acties voor KWF en Make-A-Wish. Wat ze nog meer precies in petto hebben? Ontdek dit zelf, kom op 21, 22 en 23 juni naar de Bruse Golfdagen.

Inschrijven kan ruim een maand van tevoren via de website. Zie te zijner tijd: www.grevelingenhout.nl/evenementen/

| Jubileumuitgave | 6e editie | 33


VOOR IEDERE GELEGENHEID EEN PASSEND AANBOD

Tekst: Casper Paulussen (NiB ScanPro) Foto: Stomata.org

Hoe ziet de golfbaan er cultuur- en speltechnisch uit in de nabije toekomst als er vanaf 2020 (‘Green Deal’) wellicht geen gewasbeschermingsmiddelen meer mogen worden toegepast?

Ik heb daar wel een idee over maar wie ben ik?

M Nijverheidsweg 35 4311 RT Bruinisse Telefoon 0111 641216 Telefax 0111 641012 info@verhuurbedrijfdevlieger.nl www.verhuurbedrijfdevlieger.nl

et ruim 30 jaar praktijkervaring op golfbaanonderhoud begeleid, inspecteer en adviseer ik jaarlijks ruim 70 golfbanen voornamelijk in Nederland. Voordat ik mij in 2007 als zelfstandig adviseur vestigde, heb ik 20 jaar als hoofdgreenkeeper gewerkt op een 27+9 holes (120 ha.) golfbaan op kleigrond, identiek aan Grevelingenhout. Mijn kennis en vaardigheden zijn sterk vanuit de praktijk ontwikkeld. Agronomisch volg ik het gedachtengoed van de legendarische Jim Arthur - ‘the grass tells you what you need to know’. Wat betekent de ‘Green Deal’ voor de golfbanen ? Back to the future betekent eenvoudig gezegd dat we moeten leren van wat 60 jaar geleden zonder de moderne middelen van vandaag werd bereikt. Golfbanen werden vroeger aangelegd op de niet in gebruik zijnde onvruchtbare gronden. En dat was toevallig gunstig omdat er minder groei plaatsvond, wat minder intensief onderhoud betekende, terwijl de beste grassoorten vervolgens gingen domineren. Hier kon het golfbaanonderhoud plaatsvinden tegen relatief lage kosten met een relatief hoge kwaliteit. Deze situatie willen we nu in ere herstellen door minder mest en water te geven dus verschralen, en vooral te focussen op de (her) introductie van de juiste grassen. Dit betekent echter ook dat het beeld van de golfer met betrekking tot de golfbaan - een onkruidvrije en donkergroene grasmat (stikstof) - wel bijgesteld

Redelijk eenvoudige hole, lange drive en een lange tweede. Green: helt van rechts naar links.

34 | Jubileumuitgave | 6e editie |


Back to the future…

Golfbaan Grevelingenhout moet worden. Aanpassing en begrip voor veranderingen van baanonderhoud zijn dus onontbeerlijk!

“ ‘if you always do what you always did, you will always get what you always got’. Vanaf 2013 ben ik als onafhankelijk adviseur (NiB ScanPro) betrokken bij het baanonderhoud van Golfclub Grevelingenhout. Vanaf dat moment werden periodiek metingen verricht en op basis van de bevindingen werden adviezen verstrekt in het kader van duurzaam beheer, minder mest en minder water. Door de jaren heen zien we structureel verbeteringen in de samenstelling van het grasbestand van de greens en tees. De rijkere kleigrond (fairways) zal naar verwachting meer weerstand bieden tegen de noodzakelijke verschraling.

Verhoogde teebox. Relatief makkelijke hole, rechtvooruit. Maar vermijd wel de ‘gulzige’ bunkers voor de green. Green: helt van links naar voren.

Op een golfbaan zijn op de spelonderdelen doorgaans slechts een 4-tal grassoorten gewenst, al het andere gras en of onkruid moet door het juiste beheer uitgebannen worden. Hoe meer de gewenste grassen domineren, hoe vitaler de grasmat, des te beter de speltechnische eigen-

schappen, terwijl de beheerkosten geleidelijk omlaag gaan! Er is afgelopen jaren op Golfbaan Grevelingenhout onder leiding van Bert Kok in samenwerking met De Enk al veel resultaat geboekt met de structurele kwaliteitsverbetering van de grasmat. Om te komen tot de gewenste en meest optimale conditie van de golfbaan, zal deze lijn consequent moeten worden voortgezet volgens de huidige gehanteerde PDCA- cyclus oftewel Plan - Do - Check - Act ! Casper Paulussen - onafhankelijk inspecteur & adviseur www.nibscanpro.com (GOAG lid)

Positonele afslag naar de hoek rechts van de ‘dogleg’ links. Een middel tot kort ijzer naar de green. Green: nagenoeg vlak

| Jubileumuitgave | 6e editie | 35


“Het kopen van een keuken moet een feest zijn!” FA M I L I E TIELEMAN

Tieleman Keukens | Korendreef 15 | 3241 AS Middelharnis | +31 187 602555 | www.tieleman.nl

016

36 | Jubileumuitgave | 6e editie |

BESTE SERVICE AWARD OPINESS.NL

TOPWINKEL OPINESS.NL

FINANCIEEL GEZOND GROENE VLAG GRAYDON

BESTE KEUKENWINKEL WUGLY.NL

BESTE FAMILIEBEDRIJF VAN GOEREE-OVERFLAKKEE

BESTE FAMILIEBEDRIJF VAN WEST-NEDERLAND

BESTE ZELFSTANDIGE WINKEL VAN NEDERLAND

WARME DOUCHE TROS RADAR

BESTE KEUKENSPECIALIST VAN NEDERLAND

2018

2017

2012 - 2017

2012 - 2016

2014

2011

2011

2010

2003 / 2004 / 2009


Tekst: Pieter Breijs | Foto: Ben Seelt

Golfclub Grevelingenhout GEO waardig Het was september 2016 toen Bert Kok mij vroeg onze golfclub te helpen het GEO certificaat te behalen. Er waren toentertijd in Nederland al 80 clubs GEO gecertificeerd en wij konden toch niet achterblijven.   

GEO* bleek zo’n beetje alles op de golfbaan te omvatten, zoals: veiligheid, wetgeving, procedures, energiebesparing, personeelsbeleid, training, afval, inkoopbeleid, waterverbruik, oppervlaktewater, natuurbehoud, grasbestand, kunstmest en pesticidegebruik, maaipatroon, bomen, vogels, vlinders, kruiden, enzovoorts. Eigenlijk is het nog het meest te vergelijken met ISO certificering maar dan specifiek voor golfbanen. GEO certificering is wereldwijd en wordt georganiseerd door de GEO Foundation in Schotland.

Omdat de NGF het voorschrijft en in de toekomst alleen wedstrijden organiseert op GEO gecertificeerde banen. Omdat we kosten kunnen besparen bij gelijke of zelfs betere kwaliteit. Omdat we willen voldoen aan de huidige wetgeving en ons voorbereiden op de nieuwe wetgeving van 2020 (minimale kunstmest en zonder pesticide). Omdat we actief aan natuurbehoud willen bijdragen. Omdat we ons als goed rentmeester willen bewijzen. Omdat dit het imago van de golfsport ten goede komt.

Wat is het?

Positonele drive afslag naar de hoek links van de ‘dogleg’ rechts. Een middel tot kort ijzer naar de green. Green: loopt van achter hoog naar voren links.

Waar doen we het voor?

Een goede drive naar rechts van het midden op de fairway. Wat blijft is een lange tweede om de green te bereiken. Haal je dat niet, gewoon spelen vóór het water. Speel op safe. Green: loopt van hoog naar laag richting water.

We beginnen met het invullen van de NGF vragenlijst (250) , met een actieplan bij elke vraag waar we tekort schieten. Met dank aan Nelleke en vroegere bestuursleden was er al veel informatie gestructureerd aanwezig.   De NGF zorgde voor ondersteuning door 5 consulten van NL-adviseurs te betalen. Gezien de hoeveelheid aan thema’s hebben we de hulp ingeroepen van Paul Brijs die samen met Jacqueline Ranke de inventarisatie van bomen en kruiden voor hun rekening namen. Bert nam naast vogels, alle baanbeheer zaken samen met de Enk voor zijn rekening.    Gezamenlijk hebben we het eindrapport voor de GEO Foundation geschreven waarin we konden aantonen dat Grevelingenhout in de afgelopen drie jaar aanzienlijke besparingen heeft bereikt in waterverbruik (-15%), elektra (-20%), kunstmest (-50%), pesticide (-75%) en het straatgras teruggebracht hebben tot <20%. Dat we voldoen aan de wetgeving, natuurbehoud een warm hart toedragen en goed op weg zijn naar wetgeving 2020.   Op 9 januari was het zover en moesten we dit rapport presenteren aan Adrie van der Werf - GEO auditor, daarna vragen beantwoorden, bewijzen overleggen en natuurlijk een rondje over de baan. Zijn eindrapport en recommandatie was kort gezegd uiterst lovend. Op 19 januari ontvingen we het bericht uit Schotland dat het GEO certificaat was behaald.  Met dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt. * Global Environmental Organization

| Jubileumuitgave | 6e editie | 37


Private Banking bij Rabobank:

van dromen naar doen.

Het beste uit uw vermogen halen en uw dromen waarmaken. U wilt het beste uit uw vermogen halen. Dan is het prettig als er iemand in de buurt is met een goed advies. Bij Rabobank Oosterschelde bent u hiervoor aan het juiste adres. Dankzij onze kennis en expertise staat u er niet alleen voor. Wij helpen u met uw financiĂŤle wensen en doelen.

rabobank.nl/PrivateBanking Growing a better world together.

38 | Jubileumuitgave | 6e editie |


NU EN DE TOEKOMST... Tekst: Henk Otten (voorzitter Golfclub Grevelingenhout) Foto: Ben Seelt

“Het is zoals het is” T

egenwoordig een standaard uitdrukking voor enige berusting, maar kunnen we daarmee voort? Als nieuw bestuur is berusting geen optie, zeker niet in een turbulente tijd als deze. Met nieuw elan wordt daarom gekeken naar een pallet van uitdagingen. Uitdagingen op sportief en zakelijk gebied. Dat laatste ter ondersteuning van de sportieve wensen van de club en haar gasten.

Waar leggen we de accenten? Moeten we zakelijker in de markt staan zoals dat heet of kunnen we als groep golfers ons hoofd boven water houden en daarmee de kansen en bedreigingen aan? Er is troost, we zijn niet de enige club met dergelijke uitdagingen. We hebben het bijvoorbeeld over de nieuwe horeca die nu door eigen personeel wordt

waargenomen. Dit jubileumjaar zal moeten bewijzen dat de keuzes die gemaakt zijn ook levensvatbaar zijn. Kunnen we onszelf een plezier doen met zonne-energie? Op papier zou 400 m2 zonnecellen boven de parkeerplaats een dekking van 60% van energie behoefte kunnen leveren. Het vraagt wel een investering waarvoor nog geen ruimte is. Zouden we een GIS meetsysteem moeten aanschaffen om het beheer van alle systemen zoals drainages en beregening, paden en water- en bosbeheer te optimaliseren? De eerste stap in die richting is al gezet door een flora en fauna inventarisatie als onderdeel van het GEO certificeringsproces. De kartering van de bestaande drainage is gepland voor uitvoering in dit jaar. Kan het wat minder met het waterverbruik? De baan is de

grote slokop en daar zou enige besparing mogelijk zijn. De verwachting is dat met moderne greenkeeping i.c.m. nieuwe software de watervraag efficiënter kan worden. De Greendeal die als afspraak in de sportvelden wereld al

voort tot 2020 wanneer de wetgeving in deze dicteert voor de nuloptie. De Golf Academy is nieuw van opzet en veelbelovend. Verder in deze lustrumkrant wordt uitgelegd wat uniek is aan de werkzaamheden van Jonathan Willis met zijn geavanceerde meetapparatuur. Het GEO team heeft het draaiboek met ondersteuning van het secretariaat en De Enk, afgerond en ingediend. Het GEO certificaat zal tijdens het KLM Open officieel worden uitgereikt en is onofficieel nu al binnen. Nu het draaiboek compleet is, dienen diverse beschreven intenties ter verbetering of aanpassing van allerlei processen in het beheer te worden uitgevoerd. Over 3 jaar is er een nieuwe audit met hercertificering indien de golfclub aan alle gestelde voorwaarden voldoet. Dit vraagt om een

“ Als bestuur rest ons de fundering te leggen voor een gezond volgend lustrum. enkele jaren in zwang is, heeft als doel het gebruik van bestrijdingsmiddelen beter te beheersen en verloopt naar verwachting goed. Met minder bemesting en toepassing van bestrijdingsmiddelen worden tot nu toe dezelfde of betere resultaten bereikt dan voorheen. Hopelijk zet deze trend zich

professionele benadering van allerlei processen die op club- en zakelijk niveau dienen te worden uitgevoerd. Het is als vanzelfsprekend dat vrijwilligers de smeerolie zijn van onze organisatie waarvan het GEO-draaiboek in belangrijke mate een ondersteunend instrument is geworden. Beleid moet worden doorgevoerd en continu behoren we vast te stellen dat de vereiste processen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Belangrijk is ook dat overleg met alle betrokken instanties en partners plaatsvindt. Bij een lustrum kijken we veelvuldig terug naar het verleden met foto’s van hoe het was. Dat is altijd interessant met name om vast te stellen dat we met z’n allen vooruitgang hebben geboekt op sportief en kwalitatief terrein. Als bestuur rest ons de fundering te leggen voor een gezond volgend lustrum.

(Advertorial)

Golfen in Zeeland

WAAR

Bart de Bree, uw gastheer en chefkok, is zelf een recreatieve golfer en voorziet u graag van dé gouden tip voor een prachtige score en hij stelt graag, in overleg met u, uw golfarrangement samen!

RUST UW BESTE PARTNER IS!

Hostellerie Schuddebeurs, hét golfhotel van Zeeland, heeft voor iedere golfer aantrekkelijke golfarrangementen, met overnachting en diner in combinatie met 9 of 18 holes greenfee op Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse. Ideaal wanneer u uit de Randstad naar Zeeland komt en op de aankomstdag wilt starten met een sportieve golfbreak. Voor groepen gelden speciale tarieven. In samenspraak met u wordt uw arrangement op maat samengesteld, afhankelijk van uw voorkeur voor greenfee, flightsamenstelling of spelvorm.

Hostellerie Schuddebeurs, Donkereweg 35 4317 NL Schuddebeurs (nabij Zierikzee) +31 (0)111 415 651 www.schuddebeurs.nl hostellerie@schuddebeurs.nl Er is al een golfarrangement vanaf € 144,- pp (tarief laagseizoen) inclusief overnachting, ontbijt, diner en greenfee! Kijk voor meer informatie op www.schuddebeurs.nl/golfen

Golfclub Grevelingenhout, Oudendijk 3, 4311 NA Bruinisse +31 (0)111 482 650 www.grevelingenhout.nl golfclub@grevelingenhout.nl

| Jubileumuitgave | 6e editie | 39


Genieten van een verzorgde tuin...

Kies voor Van de Velde tuinonderhoud en -aanleg U kunt bij ons ook terecht voor:

Tuinonderhoud en -aanleg

Zwemvijvers Ook voor een zwemvijver kunt u bij ons terecht! Wilt u graag meer informatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Boomverzorging U kunt uw tuin natuurlijk zelf onderhouden, maar u kunt er ook voor kiezen om dit geheel of gedeeltelijk door ons te laten doen. Kiest u ervoor uw tuin 2x per jaar, in het voor- en najaar, een vakkundige onderhoudsbeurt te laten geven? Wilt u iedere week of om de andere week iemand die uw tuin tiptop in orde houdt? Wilt u advies/ondersteuning bij het snoeien? Regelmatig het gras laten maaien? Uw grootste boom laten weghalen? Of wilt u uw tuin geheel of gedeeltelijk nieuw aanleggen? Het is bij ons allemaal mogelijk! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Met de kennis en ervaring van o.a. een European Tree Worker (ETW) op het gebied van boomverzorging kunnen we, in combinatie met de juiste machines, vrijwel elke boom op de juiste manier snoeien of verwijderen. Door ons grote machinebestand in combinatie met vakbekwame mensen zijn we flexibel en veelzijdig in te zetten.

. . . k j i l r u u t a N

Tuinaanleg Tuinonderhoud Boomverzorging

40 | Jubileumuitgave | 6e editie |

Al 30 jaar

+ een Zeeuw s be in de algem grip groenverzo ene rging!

Zuidweg 18B Zonnemaire, tel. 0111 402173 info@velde-groenverzorging.nl

www.velde-groenverzorging.nl

Lustrumkrant Golfclub Grevelingenhout 30 jaar  

Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse bestaat 30 jaar en viert dit jaar het lustrum. Deze lustrumkrant blikt terug op 30 jaar golfen in Brui...

Lustrumkrant Golfclub Grevelingenhout 30 jaar  

Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse bestaat 30 jaar en viert dit jaar het lustrum. Deze lustrumkrant blikt terug op 30 jaar golfen in Brui...