Page 1

NUMMER 5 • 2009

WWW.GOLFBLADET.SE

HENRIK STENSON:

NU VILL JAG VINNA

EN MAJOR

EXOTISKA MAROCKO ÅRETS TOPPLISTOR MADEIRA - ATLANTENS PÄRLA VI GLÖMMER ALDRIG PAYNE STEWART VAD HÄNDER 2010? GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 1


[tåtta-vell]

Bästa köp! Allt om vin

Fynd!

Dagens Nyheter

Tautavel Réserve 2007 Art nr 2291 13.5% vol 89 kr

2

|

Varannan förare som olyckor i trafiken ä GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


SANTA HELENA IS COMING TO TOWN! Ny design och mer smak - Premium Varietal heter nu Santa Helena Reserva Santa Helena Reserva Cabernet Sauvignon Art nr: 6668 • 75 kr • 14% vol

”Bästa köp!” Bengt Göran Kronstam, DN Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon Art nr: 6532 • 59 kr • 13.5% vol

www.fondberg.se

m omkommer i singelär alkoholpåverkad. GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 3


Lee Westwood njuter efter s채songens sista putt som innebar seger i Dubai World Championship.

4

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 5


ledaren FREDRIk RIChTER

Fairway Golf Magazine AB Skonertgränd 9, 260 93 Torekov CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE

Fredrik Richter richter@golfbladet.se REDAKTIONSCHEF

Michael Broström michael@golfbladet.se ANSVARIG GOLFKLUBBAR :

Rickard Löwenhoff rickard@golfbladet.se WEBMASTER

Andreas Wahlberg andreas@golfbladet.se ART DIRECTOR

First Class Living |

och bo med bästa läge!

Vi erbjuder ett mycket attraktivt och prisvärt boende i två unika Dalahus i vackra Böckerskogen, granne med Båstad och Bjäre GK! Inom 10 minuter resväg nås Torekov, Åkagården, Äppelgården och Sönnertorp GK. Båda husen är fullt utrustade för maximal avkoppling för 10-14 vuxna, om båda husen används. Husen går att boka hela veckor, weekends eller enstaka natt.

Fler fördelar...

Vi erbjuder friskvårdsträning på Nordic Club Båstad, som komplement och alternativ för deltagare i sällskapet som inte spelar golf. Vid dåligt väder erbjuds spel i Golfsimulator på Nordic Club i Båstad. Vi kan boka era greenfee tider direkt med golfklubbarna.

Besök oss gärna på www.firstclassliving.se Eller ring på tel. 0431-360 506

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

ORIGINAL

SKRIBENTER

Fredrik Richter, Michael Broström, Johan Lindeberg, Jenny Olsson, Helena Hugosson, Suzanne Richter ANNONSFÖRSÄLJNING

Pierre Åkerström, Mediapuls pierre@mediapuls.com Tel: 08-588 00 552 FOTO

Getty Images, Alloverpress, Mickael Tannus, Fredrik Richter m fl. TRYCK

VTT Grafiska AB OMSLAGSBILD

Mickael Tannus, www.tannus.se ISSN

1653-4298 HEMSIDA

www.golfbladet.se I samarbete med Ö

RENINGE

FSG ARE ÄG

S

E

E

G

6

Spela golf på Bjärehalvön

/

Mickael Tannus micke@tannus.se

SVERI

Trevlig läsning!

GOLFBLADET UTGES AV

N

Ibland är det inte så lätt att vara chefredaktör för en golftidning. Man vill gärna i sin ledare ta upp viktiga och aktuella händelser i golfvärlden och där försöka att redovisa sin syn på saken. Jag har inför detta nummer försökt att beskriva vad jag tycker om ”Tigergate”, men det har inte varit det lättaste. Det verkar ju helt enkelt inte finnas något slut på eländet. I slutet av november krockade som bekant Tiger efter en mycket kort och märklig tur med sin bil mitt i natten. Det ryktades om allvariga skador. Ny ledare, bort med den gamla där förbundet skulle sågas. Det här kan vara viktigare. Stackars Tiger! Några dagar senare ryktades det att det var Elin som jagat Tiger med en golfklubba och i vredesmod slagit den flera gånger mot bilen. Det ryktades även att grälet uppstått på grund av att Tiger varit otrogen. Efter några dagars tystnad kommenterar Tiger händelsen på sin hemsida där han beklagar att han har svikit sin familj. Ny ledare igen. Det är fortfarande synd om Tiger, men vad menar han egentligen? Sen kommer de. En efter en träder älskarinnorna fram och berättar om deras hemliga möten med världsettan. Det är inte en, inte två, inte en handfull. Tiger verkar ha haft en älskarinna i varje amerikansk delstat. Ny ledare. Helt bort med den gamla. Nu: en otrolig besvikelse över min stora idol. Ända sen han slog igenom med dunder och brak på Augusta under US Masters 1997 har jag följt honom med beundran och respekt. Jag led med honom i fjol när han haltade sig runt banorna med smärta i knäet, och jag saknade honom under den efterföljande pausen han tog efter sin operation. Jag var oerhört glad när han väl var tillbaka och jag har sett fram emot många häftiga stunder i TV-soffan i hans jakt mot nya segrar. Nu känns det inte lika kul längre. Det är skrämmande få som fördömer hans uppträdande gentemot sin fru Elin. Det är så många som har Tiger att tacka för så mycket att de helst (ursäkta ordvalet) tiger. Alla hans kollegor på touren har dubblat sina löner bara för att de spelar på samma arena som Tiger. Nu håller de tyst och hoppas att detta snart blåser över. Det kommer det säkert att göra också och när våren kommer är sannolikt Tigers timeout över. Men som person har han förlorat mångas respekt. Han har troligen förlorat sitt äktenskap och hans image som sund renlevnadsman torde vara utraderad. Frågan är om han kan rädda sin karriär som golfare.

Maila: pren@golfbladet.se. Beställning kan även göras på www.golfbladet.se

F

vad sysslar du med tiger?

PRENUMERATION

GOLFBAN


Välkommen till Golf Plaisirs värld

KONCEPT S R I IS A L P GOLF r e starttide d a r e t n a r • Ga greenfee • Heldags lats onal på p s r e p n e g •E r r, utflykte a g n li v ä T • ola och golfsk ir blev Golf Plais ill t utnämnd sta ä b s Sverige rangör golfresear 2008!

Il Paradiso Il Pelagone Praia d’el Rei

Parco de’ Medici

Nyhet! Son Antem

Camporeal

Il Picciolo Sueno, Lykia, Gloria

Albufeira Quinta da Ria

Nyhet! Tabarka

Villaitana El Rompido

Hilton Pyramids

Hammamet

Caleta

Stella di Mare

Las Playitas

Sharm el Sheikh

Meloneras

Kapstaden

* Lägsta veckopris under 2010

Tabarka och Mallorca (nyheter 2010!) + 3 heta utmanare

Tunisien

sPanien, Mallorca

TurkieT

iTalien

PorTuGal

nyheT! Drömgolf på Tunisiens vackra korallkust! En bana vars skönhet och klass kan jämföras med de bästa och ett helt nybyggt lyxhotell mellan banan och den inbjudande stranden.

Lyxigt Marriot-hotell på banan, och två utsökta 18-hålsbanor. Son Antem Golf Resort & Spa är en magnifik resort i vackert lantliga omgivningar, och ändå nära staden Palmas nöjen och kultur.

Runt Belek, på ”Turkiska Rivieran” finns det inte mindre än 14 underbara golfbanor att välja på – i ett varmt och behagligt medelhavsklimat. Sueno är den bästa golfresorten!

Söker du charm, kultur, skönt klimat, god mat och bra golf finns inget som matchar Italien. ”Parco” är perfekt för dig som vill kombinera golfen med världsstaden Rom.

Quinta da Ria är en unik golfresort på Algarvekusten. Den ligger en bit bort från turistcentrat och bjuder på vidsträckt havsutsikt, lyxigt boende samt två riktigt bra golfbanor.

Lägsta pris* Inklusive halvpension och obegränsad greenfee

Lägsta pris* Inklusive 5 heldagsgreenfee, 4 luncher och 1 middag

Lägsta pris* Inklusive halvpension och 5 greenfee

Lägsta pris* Inklusive frukost och obegränsad greenfee

Lägsta pris* Inklusive Helpension Plus och 5 st 27-hålsgreenfee

Tabarka

8.995:-

son anTeM

11.995:-

belek, sueno

10.195:-

Parco de’ Medici

9.595:-

QuinTa da ria

13.395:-

Telefon 08-505 759 00 Boka online på www.golfplaisir.se GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 7


Innehåll 10 smått & gott

Nyheter från Sverige och Internationellt

14 svenska löften Med stora planer för framtiden

16 Golf i exotiska Marocko 20 Svårslagen golf i Pattaya 24 litauen

20

16

Lugnet före golfboomen

26 Madeira Atlantens pärla

30 Många överraskningar i årets Majors 32 Henrik Stenson

26

Satsar på de stora tävlingarna

34 Alexander Norén Har stora planer på gång

36 Golfåret 2009 Så minns vi det

34 46

38 Men vad händer säsongen 2010? 40 Payne Stewart

32

En saknad gentleman

42 Öresunds GK Med vinden i ryggen

44 Söderby GK En komplett anläggning

46 Woodlands En unik Country Club

32

50 korsord 52 Golf på tv Tablån för alla golfare

8

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


Vatten har alltid haft en speciell dragningskraft på oss. Tyvärr också på en del bollar …

Av naturliga skäl har många golfspelare en något kluven inställning till vatten. I vår värld är vatten däremot enbart en positiv källa till energi. Källmärkt® el från Gävle Energi är 100 procent förnybar och kommer från vatten, vind och biobränsle. 2008 och 2009 utsåg Greenpeace oss därför till Sveriges miljövänligaste energibolag. Ring vår kundtjänst 026-17 85 75 eller gå in på www.gavleenergi.se och välj Källmärkt®el du också.

REN ENERGI FRÅN GÄVLE ENERGI GOLFBLADET www.gavleenergi.se DECEMBER 2009 - NR 5 | 9


smått&gott europatouren återVänder till ValderraMa

Andalucia Masters, så heter den nya tävlingen på Europatouren som nästa år kommer att spelas på Valderrama i slutet av oktober. Prissumman blir tre miljoner euro och tävlingen avgörs veckan före säsongsfinalen i Dubai. Den spanska solkusten får därmed två tävlingar nästa år. Open de Andalucia spelas i slutet av mars på Parador del Golf utanför Malaga.

pt Golf taVira portuGal

Är du sugen på att tillbringa vintern på varmare breddgrader? PT Golf har inriktat sig på Longstayboende (minst 30 dagar) med golf inkluderat. Företaget har avtal med mycket bra boenden och de bästa golfbanorna i området, bland annat Quinta da Ria och Quinta da Cima, båda värdbanor för kvalet till European Senior Tour, samt banorna Quinta do Vale, designad av Seve Ballesteros och Benamor Golf. Skräddarsydda golfbesök är också med i konceptet vilket ger möjligheter för företag, organisationer och klubbpros att göra specialresor. Mer information om PT Golf och PT Golfclub finns på hemsidan. www.ptgolf.se

VM i Hickory

World Hickory Open Championship week är en årlig tillställning i East Lothian öster om Edinburgh, som äger rum i slutet av september. Då samlas både proffs och amatörer från hela världen för att spela golf som det spelades förr. Spel med hickoryskaftade klubbor har utvecklats till en ny folkrörelse och intresset är stadigt ökande, inte minst i Sverige. Med klubbor tillverkade på 1930-talet och spel i tidsenlig klädsel som knickers, skjorta och slips för herrarna och långa kjolar och hattar för damerna är det en skön konst som utövas. Mästerskapet spelades på ett mycket blåsigt Gullane 2 och vinnare i proklassen (som ingår i Scottish Tartan Tour) över 36 hål, blev Mark King på 148 slag. Amatörklassen som spelades över 18 hål vanns mycket överraskande av Golfbladets utsände reporter Johan Lindeberg med 81 slag.

stockHolMs Gk försVarade jsM-Guldet

Stockholms GK drog det längsta strået och försvarade titeln i Skandia JSM klubblag. Finalen spelades på spanska Arcos Gardens i slutet av oktober och dit hade fyra klubbar kvalificerat sig. Förutom Stockholms GK hade även Göteborgs GK, Upsala GK samt Landskrona GK tagit sig hela vägen till slutfinalen. Den sista speldagen bjöd på stor dramatik och ett tag såg det ut som att det skulle bli ett avgörande särspel mellan tre klubbar. Ifjol var det Stockholmaren Pontus Widegren som var den stora hjälten för SGK, men i år var det lillebror Olle som lyckades vända sin match till seger med 1/0 och därmed även seger i hela finalen. Mästarlaget bestod av Niclas Carlsson, Adam Thelander, Oskar Bystedt, Olle Widegren, Otto Rydén, Gabriel Spetz, Johanna Tillström, Emelie Andersson och Louise Ridderström. Coacher var Håkan Andersson och Kaj-Åke Sparflo.

nyHeter från Golf plaisir

Sveriges största golfresebyrå, Golf Plaisir, presenterar två nyheter för oss golfare i vinter. I Tunisien ligger Tabarka vars golfbana ligger mitt på Tunisiens vackra korallkust som är en ny och hittills outforskad del av landet. Hotellet ligger vid stranden en dryg kilometer från Tabarka Golf Course, ritad av Ronald Fream. Mallorca har länge varit en favorit bland svenska soltörstande resenärer. Marriott Son Antem Golf Resort & SPA är kanske den främsta resorten på hela Mallorca och nu reser Golf Plaisir till det 5-stjärniga hotellet med sina två 18-hålsbanor. Läs mer på www.golfplaisir.se italien Vann World cup

4 under – en ny bärbaG från pinG

PING lanserar 4 Under, en extremt lätt bärbag som är perfekt för spelare som vill bära bagen, men ändå ha med sig all nödvändig golfutrustning. 4 Under är en utmärkt kombination av form och funktion, och finns i fyra färgkombinationer: Svart, Röd/Vit, Royal, Vit/Infernoröd och Vit/Lavendel. Cirkapris 1 270 kronor. Mer information finns på: www.ping.com

10

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

En neslig koppsnurr för birdie på det sista hålet. Så nära var Henrik Stenson och Robert Karlsson att tvinga fram ett särspel i Omega Mission Hills World Cup. ”Den var i hela vägen” menade Stenson om sin birdieputt från tolv meter. Med resultatet 260 slag, var de till slut ett slag sämre än bröderna Edoardo och Francesco Molinari från Italien. Det var första gången Italien vann World Cup och även det första brödraparet att vinna tävlingen. Sverige vann som bekant tävlingen ifjol och var alltså riktigt nära i försvara sin titel. Istället blev det Italienskt glädjefnatt på den sista greenen när storebror Edoardo satte parputten från en meter och säkrade den historiska segern.


Banan

Wärdshus

Golfpaket

Events

Klubben

Rankad Sveriges 8:e bästa bana

Links Golf is Golf Passion! “På Grönhögen Golf Links kan Du spela golf ett helt liv utan det blir tråkigt.” enligt GolfDigest.

Välkomna! Få en golfupplevelse utöver det vanliga! Inkl. boende, frukost, greenfee och 2-rätters middag.

Golfpaket från 995:-/pers Grönhögen är en av Sveriges solsäkraste platser

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Tel. 0485 - 665 990

info@gronhogen.se

www.gronhogen.se

| 11


smått&gott

Mbt

WestWood Gjorde allt rätt

Med en avslutande 64:a, nytt banrekord på Jumeriah Golf Estates Earth Course, vann engelsmannen Lee Westwood Dubai World Championship. Det blev en minst sagt lyckosam final på årets Europatour för Westwood. Segern i själva tourfinalen gav honom drygt 830 000 euros. Tack vare segern vann även Westwood hela Europatourens Order of Merit som numera går under namnet Race to Dubai och för detta kunde han kvittera ut en bonus på 1,5 miljoner dollar. De 15 bästa spelarna på rankingen fick ta emot bonusar. Bäste svensk blev Peter Hanson som hamnade något snöpligt på en 16:e plats.

Det blir allt vanligare att man ser folk gunga fram på mystiska tjocka, höga gympaskor och sandaler. Det är troligen de populära MBT-skorna du har sett. MBT står för Masai Barefoot Techology och är framtagna av en schweizisk forskare, Karl Müller, som förundrades över hur masaierna i Afrika kan promenera barfota över stäppen dagarna i ända utan att få ont i varken fötter, ben eller rygg. Müllers grundtes var att människokroppen är skapad för att gå barfota på mjuka och naturliga underlag och MBT är resultatet av hans forskning. Att lära sig hur och när du ska använda skorna går fort och kan ge dig starkare rygg och mage, ben, fötter och leder samt en förbättrad hållning. Golfare bör ha dem på sig omkring golfbanan, men inte på, de är ännu inte helt lämpade för golfspel. Men med tanke på hur ofta företaget presenterar nya modeller, är det inte omöjligt att man inom en snar framtid även gör golfskor. Läs mer på: www.mbt.com

nya WedGar från callaWay

spela-Golf.coM bleV årets GolfresearranGör i skottland

Roger Cleveland har verkligen lyckats med designen av Callaways nya wedge Jaws. Förutom att den är snygg att se på, både i kromad och svart finish, är den dessutom riktigt bra. De så kallade Mack Daddygrooves hjälper dig att få bollen att stanna snabbare och med sulans utformning kan den användas i alla möjliga lägen. Tillgängliga i loften 52-56-58-60 grader för både högeroch vänsterspelare.

Branschorganisationen Golf Tourism Scotland har utsett Spela-golf.com till Tour Operator of the Year 2009. Priset delades ut på en stor galamiddag som avhölls på nyligen uppfräschade Turnberry Resort. Vinnaren röstas fram av medlemmarna i GTS, som är hotell, golfbanor och transportföretag i Skottland. – Det är mycket stort att få det här priset, och det är ett kvitto på att det vi gör uppskattas mycket såväl av våra kunder som våra leverantörer, säger Roland Holm på Spela-golf.com Med över tvåtusen golfresenärer till Skottland, både privatpersoner, företag och andra svenska golfresearrangörer, är Spela-golf.com en av de största leverantörerna av golfresor till Skottland och med så många lojala kunder har man kunnat få bra avtal även med de mest prestigefyllda anläggningarna. Mer information finns på företagets hemsida www.spela-golf.com

MiljöVänliGa Golfbollar

Efter en framgångsrik introduktion av Dixon miljövänliga golfbollar under 2009 kommer nu ytterligare en miljövänlig boll från Dixon golf. Man passar också på att byta modellnamn samt förpackning och logotyp. Dixon har nu tre olika bollar i sortimentet: Earth, för den lite kräsne golfaren som vill ha känsla och kontroll. Wind har ett hårdare skal och ett dimpelmönster som ger mindre spinn och lägre bollbana. Och slutligen Fire som är en tourboll med mycket känsla. Gemensamt för samtliga Dixon bollar är att de är helt igenom miljövänliga. De innehåller inga tungmetaller, bly, tungsten eller kadmium som faktiskt alla andra bollar gör, även om det är i små kvantiteter. Det gör Dixon bollarna till världens enda återvinningsbara golfbollar. Bollarna kommer att finnas tillgängliga i välsorterade golfbutiker inför golfsäsongen 2010. Dixon Earth marknadsförs i Skandinavien av C & T International Mer information finns på www.biogolf.se och www.dixongolf.com

12

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

prisade sVenskor

För fjärde gången vann Sophie Gustafson Henderson Money List, penninglistan på damernas Europatour. Direkt efter Dubai Ladies Masters delades priset ut till Sofie, vars prestation blir än mer imponerande med tanke på att hon bara spelade fyra tävlingar på årets Europatour. Samtidigt delades även priset ut för ”Årets rookie” och där var det inget snack: Anna Nordqvists säsong är smått fenomenal med segern i LPGA Championship som den stora höjdpunkten och att hon skulle bli årets nykomling var nog ett av de enklaste valen för arrangörerna på Ladies European Tour någonsin.

sVeriGes Golfdestination no1

Nordvästra Skåne marknadsför sig numera som Sveriges Golfdestination No1. Förklaringen är att regionen är världens näst mest golfbanetäta område. Inom 40 minuter från Helsingborg finns hela 25 golfanläggningar att välja på. Magasinet med samma namn har gjort succé under året och snart kommer nästa års utgåva där man även presenterar regionens bästa restauranger och hotell. På portalen www.golfno1.se kan man läsa magasinet direkt på skärmen eller få ett exemplar hemskickat.


Jag äter OmegaMax. Det är bra för mitt hjärta. ”OmegaMax Hjärta har blivit en hjärtesak för mig. Jag rekommenderar alla mina vänner att ta ett tillskott med Omega, det är en billig försäkring. När man vet vad Omega-3 gör för hjärta och kärl, då är valet enkelt.” Jan ”Loffe” Carlsson

FAKTA OmegaMax Hjärta - omega-3 och Q10 i en hälsosam kombination. Omega-3 är samlingsnamnet för en grupp fettsyror. Av dessa är det dock bara två som är aktiva i kroppen och har positiva effekter på hälsan, nämligen EPA och DHA. Dessa anses livsviktiga och förekommer på flera ställen i kroppen och de har via studier kopplats till minskad risk för hjärt/kärlsjukdomar. OmegaMax Hjärta innehåller även Q10, en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler. Q10 är nödvändigt för cellernas energiproduktion och en förutsättning för att celler, cellvävnad och organ skall fungera optimalt.

OmegaMax finns i din hälsobutik.

MaxMedica. Konsumentkontakt 040-660 20 402009 - NR 5 | GOLFBLADET DECEMBER

13


framtidslöften

Pont us skriver

Caroline skriver

Vad jag gör när jag inte spelar tävlingar såHär i deceMber har de flesta av

er där hemma förmodligen lagt klubborna på hyllan tills vårsolen tittar fram. Själv tog jag nästan två veckor ledigt efter min sista tävling i början av oktober och det kändes som en evighet utan golf! Det var första gången sen jag flyttade till Florida som jag verkligen har känt att jag tagit “semester”. Under de två veckorna åkte jag först ner till Vero Beach och hälsade på en av mina gamla lagkompisar. Vi åkte ut med en båt och åkte både vattenskidor och wakeboard - väldigt roligt! Därefter träffade jag min bästa kompis i Daytona och njöt både av en god lunch vid vattnet och av att bara vandra på stranden. Trots att jag hade semester var jag ändå flitig i gymmet och var ute och sprang ett par gånger i veckan. Min plan var att springa Disneys halvmaraton i början av januari, men när jag skulle registrera mig i mitten av oktober var den redan fullbokad! Jag hittade då ett annat lopp i Orlando som skulle gå i början av december men tyvärr blev jag förkyld ett par veckor innan och kunde inte springa. Jag var väldigt besviken, men jag har bestämt mig för att någon gång under nästa år springa ett halvmaraton. Eftersom jag inte har rest så mycket nu när jag inte haft några tävlingar, har

14

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

jag varit flitig med att gå på en pilatesklass två gånger i veckan. Det är svårt att få in det under tävlingsveckorna, men häromdagen köpte jag tre olika pilatesfilmer av min instruktör som jag gillar väldigt mycket. Nu kommer jag alltså inte bara kunna träna pilates under tävlingsveckorna, utan även när jag kommer hem till Sverige över julen. Trots allt övrigt som jag hittat på efter tävlingssäsongen, har mesta delen av min tid ändå gått till golfen. Efter mitt två veckors uppehåll var jag väldigt motiverad att gå ut och träna igen. Jag har just nu fokuserat väldigt mycket på svingen och den börjar kännas riktigt bra! Det är kul att se framsteg, men samtidigt går det inte alltid lika bra när man är mitt uppe i en svingförändring. Jag har dock haft tålamod, vilket har hjälpt otroligt mycket! Jag har varit lite dålig på att uppdatera min hemsida, men jag ska lägga upp en ny blogg inom kort om varför golfare bör träna pilates och några nya bilder är även på gång! Spana in www. carolinelarssongolf.com och ha en riktigt god jul och ett gott nytt år! Varma julhälsningar, Carro

Första terminen avklarad! i skriVande stund sitter jag på planet hem från mina tre första månader på andra sidan Atlanten. Min hemlängtan dämpades just av några pepparkakor och ett passerande lucia-tag framfört av SAS flygvärdinnor. Nu känns Sverige och svensk mat om möjligt ännu närmare vilket är oerhört skönt. Min första termin eller ”quarter” på UCLA har passerat med rasande hastighet och det är med en viss lättnad som jag hem beger mig hemåt för ett tre veckor långt jullov. Det är svårt att inte trivas när man får möjligheten att gå på ett av världens häftigaste och mest välkända universitet samtidigt som man får träna och regelbundet spela golf på superprivata banor som Bel Air CC, Los Angeles CC och Riviera. Men att bara nämna det ger en skev bild av min verkliga vardag av tidiga morgnar, tuffa klasser, stenhård träning och väldigt ofta sena nätter för att hinna klart med läxor i tid. UCLA är en otroligt inspirerande miljö där några av USA:s främsta atleter blandas med landets smartaste och mest motiverade studenter. En utbildning från UCLA ar inte precis något andrahandsval, ifjol ansökte 40 000 om 6 000 platser. Vilket var fler än något annat amerikanskt universitet. Eftersom vi var fyra nya spelare, så kallade ”freshmen”, utav nio i laget. spelade vi bara två tävlingar under hösten. Tanken var att vi skulle få ordentligt med tid att vänja oss och komma in i plugget ordentligt. Ett väldigt smart och från min sida uppskattat beslut även om jag har saknat att tävla. Taskiga avslutningar i båda tävlingarna ledde till två 4:e platser. Med en avslutande 67-runda i vår egen tävling Gifford Collegiate at CordeValle, spurtade jag upp till en delad tredjeplats individuellt vilket är mitt bästa resultat hittills på college. Golfen på college är väldigt annorlunda jämfört med junior- och amatörtävlingarna runtom i Europa och USA. Det är ofta shotgun-start vilket gör

uppvärmning och träning vid sidan om tävlingsvarven till ett kaos då 70 spelare tvingas dela på ett tjugotal platser på rangen ... Övningsgreenen är ett myller av stora färgglada spelskjortor med bedrövlig passform. Att vara iklädd sitt universitets färger i stora pikétröjor är något jag såg framför mig och var beredd på. Så det var bara att acceptera, hur fult mönster tröjan än har! Speltempot är vansinnigt långsamt och det har knappast underlättat att vi spelat i fyrbollar i båda tävlingarna under hösten. Jag kan lova att jag aldrig tvingats flytta markeringsmynt lika frekvent som i höst. I vår är spelschemat dock fullspäckat med 11 tävlingar runtom i staterna så vi har mycket att se fram emot. Att vinna en tävling individuellt och att spela mig till en plats i det Europeiska Palmer Cup laget i juni är det största målet under det kommande halvåret. Palmer Cup är collegegolfens Ryder Cup där de bästa européerna möter amerikanerna i en tre dagars lagmatch. Årets match avgörs på Royal County Down i Nordirland. Vore inte tråkigt alls! God Jul och Gott Nytt År! Pontus


W

nd

ke

ee

nH Almenara **** | Malaga

Melia Vichy Catalan**** | Barcelona

Son Vida Castillo **** | Mallorca

Inkl. flyg, 7n i d-rum, frukost & 6x18.

Inkl. flyg, 4n i d-rum, frukost & 4x18.

Inkl. flyg, 4n i d-rum, frukost & 4x18.

Vackert beläget och bekvämt bor du på nH Almenara som ligger direkt vid banan och har en komplett träningsanläggning. Golf spelar du på hotellets egna 27 hål. Costa del Sol, Sotogrande, 3-24/4, fr 9075:-

Modernt boende med suveränt läge norr om Barcelona med utsikt över PGA Catalunyas två banor. Vi kan ordna fotbollsbiljetter för den som vill se Barcelona spela. Costa Brava, Girona, 1/2-15/3, fr 7990:-

Vackert beläget ovanför Palma stad ligger detta välkända hotell. Golf spelar du på anläggningens tre egna golfbanor, Son Vida, Son Muntaner och Son Quint. Mallorca, Palma de Mallorca, 5-28/4, fr 7935:-

W

d

en

k ee

Pestana Viking **** | Algarve

Hotel Baia*** | Lissabon

Portmarnock Links Hotel **** | Dublin

Inkl. flyg, 7n i d-rum, frukost & 6x18.

Inkl. flyg, 7n i d-rum, frukost & 5x18.

Inkl. flyg, 3n i d-rum, frukost & 3x18.

Boka din golfresa med Golf Tours!

Golfresor med Golf Tours sedan 1986!

Nyrenoverat hotell med underbart läge, vid kusten mellan Albufeira och Portimao. Golf på deras tre banor som ligger ca 15-30 min från hotellet. Transfer finns som tillval. Algarve, Portimao, 6-13/3, fr 9095:-

Res till värmen på egen hand i vår och njut av sol, gröna fairways, snabba greener och god mat. Vi har lång erfarenhet och ett brett utbud av golfbanor och hotell på våra resmål som vi använder för att skräddarsy din resa så att den passar just dina önskemål.

Centralt beläget hotell i Cascais med härlig utsikt över Atlanten, marinan & stranden. Gångavstånd till bad, nöje, shopping och restauranger. Golf på närliggande banor. Lissabon, Cascais, 23-30/3, fr 9860:-

Ett vackert golfhotell med en klassisk linksbana utanför dörren. Det är bara 15 minuter till flygplatsen och Dublin centrum är inte långt borta. Dublin, 8, 15, 22, 29 April & 6 Maj, fr 5645:-

Vi har arrangerat golfresor sedan 1986 och kan erbjuda golfresor till följande destinationer: Costa del Sol (Malaga), Costa Blanca (Alicante), Costa Brava (Barcelona), Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa, Algarve (Faro), Lissabon, Rom, Franska Rivieran, Dublin, Skottland och Thailand.

Vi peggar upp - Du slår till! T. 08-587 086 00 | F. 08-587 086 10 | golftours.se

KENZAN TOURS Vi kan Afrika! ZANZIBAR

Du bestämmer innehållet - Vi arrangerar!

KENYA

Upplev ditt Afrika! Kenya-Sydafrika-Tanzania-Zanzibar-Uganda-SeychellernaMadagaskar-Etiopien-Zambia-Botswana-Namibia-Mocambique-Reunion safari - äventyr - sol & bad - upplevelser

www.kenzantours.se telefon: 021-18 16 17

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 15


RESA MAROCKO

I finanskrisens spår är det många turistsatsande länder som upplever en mycket tuff period. I Marocko har man dock inte märkt av detta, tvärtom ökar trafiken av turister till landet som kan ses från södra Spanien. Vi beslöt oss för att bege oss till det exotiska och mytomspunna landet för att ta reda på mer. Text Fredrik Richter Foto Fredrik Richter, Bo Sjösten/Golfjournalen.se, Chris Low

16

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


Golftokig kung

Efter en snabb mellanlandning på Europas mest kaotiska flygplats, Charles de Gaulle i Paris, hoppar vi på planet till vår destination, Marockos huvudstad Rabat. Stadens namn lockar onekligen till en mängd dåliga skämt om prisläget i landet. Det måste ju vara billigt i landet när huvudstaden heter Rabat? Efter en mjuk landning och den sedvanliga värmechocken som uppstår när bleka svenska journalister landat på varmare breddgrader, åker vi raskt till vårt hotell för att vila upp oss. Att det skulle vara billigt i Marocko verkar stanna vid en torr ordlek. En förvisso oerhört god och avsvalkande öl i värmen på hotellets terrass kostar 60 dirham, vilket är ungefär även 60 svenska kronor. Men vackert är det. Och varmt. Snön som föll på vägen till Arlanda känns helt overklig och det är genast på med shortsen. Prognosen för veckan är 25-35 grader och sol. Atlantens sköna bris är bara behagligt avsvalkande. Rabat och landets största stad, Casablanca ligger båda vid kusten och har både europeiska och nordafrikanska inslag. Marocko blev självständigt från Frankrike 1956 och har sedan dess styrts av tre kungar. Mohammed V styrde landet till 1961 och efterträdes av sonen Hassan II som är den kung som främst har format Marocko. Kung Hassan II skapade fina relationer med USA och Frankrike, men kom även i konflikt med Algeriet. Han styrde landet med hård hand och hans popularitet var skiftande. Kung Hassan II var tokig i golf och när Marocko under 1990-talet började satsa på turism, anlade man även nya golfbanor till kungens stora förtjusning. Men redan 1971 skapade den dåvarande kungen Dar Es Salam Royal Golf Club som ligger endast 15 minuter från Rabat. Samma år som banan invigdes, startade även tävlingen Hassan II Trophy som under åren samlat världens bästa golfare och som nästa år finns med på Europatourens program. Robert Trent Jones Sr har designat två 18-hålsbanor och även en 9-hålsbana på marken som är hela 440 hektar. The

Vackert är det. Och varmt. Snön som föll på vägen till Arlanda känns helt overklig och det är genast på med shortsen. Red Course är kronjuvelen där Trent Jones har varit rejält stygg mot proffsen, men betydligt vänligare mot oss med lite mer normal kapacitet på golfbanan. Nästan samtliga hål på de första nio spelas i den täta skogen, och det gäller att hålla sig på fairway som kantas av eucalyptusträd, palmer, hyacinter och mimosaträd och det är ett väldigt liv bland djur och fåglar. Våra caddies, (det är för övrigt obligatoriskt här, kostar dock bara drygt 100 dirham) har det fullt upp, men med en imponerande känsla och rutin hittar de våra bollar varje gång. De sista nio är öppnare och vi kan slappna av och spela ut och njuta av den fantastiska miljön. Den andra banan, The Blue Course lär vara kortare men ännu smalare och vi nöjer oss med dagens utmaning och tackar den förre Kung Hassan II för hans kloka val av plats och arkitekt för denna anläggning. Heta Marrackech

Vi beger oss vidare österut mot Marrakech, som bjuder på en helt annan upplevelse än Marockos kuststäder. Här kommer det inte några svalkande vindar från Atlanten, utan istället är luften torr och het. Mytomspunna Marrakech är verkligen en blandning av gammalt och nytt. I Medinan, den gamla staden innanför den rosa ringmuren känns det som att tiden stått still. Utanför murarna och främst i stadens centrum, Djernaa el Fna, myllrar det av ormtjusare, spåkvinnor, akrobater och gatumusikanter. De majestätiska Atlasbergen i närheten syns hela tiden och det är till och med att vi kan skönja lite snö på några toppar. Vilket känns lite märkligt då vi denna dag ska spela golf

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 17


RESA MAROCKO

i över 35 graders värme. Amelkis Golf ligger en dryg mil från Marrakech och är en riktigt elegant anläggning, ritad av amerikanen Cabell B. Robinson. Det verkar vara en hygglig figur med en banfilosofi att golf ska vara enkelt och odramatiskt. Breda fairways, snälla bunkrar, nästan konkava greener och knappt några ruffar att tala om gör att hela vårt sällskap får bra resultat i den stekande solen. Nästan samtliga hål på banan kantas av villor och ibland till och med av palats. Vi det 15:e hålet noterar vi alla ett hus som slår oss med häpnad. Hålet går längsmed en stor damm och på andra sidan dammen har man byggt en grotta med glasdörrar och veranda mot golfbanan. Våra caddies förklarar att huset ägs av grundaren till L´Oreal. Som om detta fantastiska hus inte vore nog, gör vi efter rundan ett besök på lyxhotellet La Mamounia. Vi blir guidade runt hotellet och inser snabbt att detta är något utöver det vanliga. Jag tar mod till mig och hävdar att hotellet måste vara det bästa hotellet i hela Marrakech. Guiden instämmer med tillägget att La Mamounia blivit vald till Afrikas bästa hotell de senaste åren. Trots detta har man nyligen lagt nästan en miljard på att renovera hotellet och vi kan bara konstatera att det är minst sagt flådigt. Istället för att stanna och ta en öl för 200 kronor styck drar vi iväg till vårt mer passande lilla hotell och förbereder morgondagens äventyr. Tillbaks till kusten

Marockos turistbyrå www.visitmorocco.com Golf de Mogador www.golfdemogador.com Royal Golf Dar Es Salam www.royalgolfdaressalam.com Mazagan Beach Resort www.mazaganbeachresort.com

18

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Efter en god natts sömn beger vi oss vidare på vår resa och åker västerut igen, till kusten och den gamla staden Essaouira. Med sin av ön Mogador skyddade hamn och rikliga tillgång på dricksvatten, blev området tidigt en populär ankringsplats för fartyg. Under 1700-talet byggdes staden upp och dess Medina är förtjusande och finns listat som ett av UNESCO:s världsarv. I vattnet utanför Essaouira vimlar det av fiskar av alla slag och staden har såklart en mängd fisk- och skaldjursrestauranger. Man har hela tiden utsikt mot ön Mogador och det stora fängelse som en gång låg där. Mogador är även namnet på den nya golfbanan i området som under vårt besök inte ens hade officiellt öppnat. Gary Player har här designat en riktig höjdarbana. Golfbanan var, trots att den inte öppnat än, i ett kanonskick. I området byggs det för fullt och bakom första tee ska ett enormt hotell vara klart nästa år. Likaså ett spektakulärt klubbhus. Under vårt besök har man istället satt upp ett stort beduintält på första tee där vi bjuds på en kopp te innan vi ska slå ut. Det är rejäla golfhål hela tiden och Players filosofi att alla hinder på banan ska synas är vi tacksamma för. Flera gånger under varvet känns det som att vi befinner oss på Valderrama på den spanska solkusten. Egentligen är det bara ett hål vi inte gillar, det 17:e som är en par-4 som går rakt uppför en backe. Å andra sidan blir vi väl belönade när vi kommit upp på toppen då utsikten mot Atlanten med ön Mogador i förgrunden, är inget annat än fantastisk. Enorma Mazagan

Gary Player verkar gilla Marocko. Och Marocko verkar även tycka om Gary Player. Vi åker några mil norrut och hamnar till slut i staden El Jadida. Där ska vi mer eller mindre få inviga det fullkomligt enorma hotellet Mazagan Beach Resort med den

närliggande Mazagan Golf Club, designad av Player. Hotellet öppnade dagen före vårt besök och vi får därför ta del av vissa barnsjukdomar som krånglande nycklar och en något förvirrad, men dock mycket trevlig personal. Hotellet har 500 rum, en mängd olika restauranger, ett enormt casino och vi går vilse mest hela tiden. Man framhäver ofta och gärna att det är den något kontroversielle Sol Kerzner som har designat hotellet. Middagen inmundigas i The Market Place Restuarant med sin enorma buffé. Några i vårt sällskap går direkt in på de inhemska läckerheterna, medan vi av något fegare karaktär öppnar med sallad och sedan soppa, fisk, kyckling och till slut en chokladdessert. Kvällen avslutas på casinot där vi inte alls har något att hämta. När vi tidigt morgonen därpå vaknar och ser fram emot deras nyöppnade linksbana, har vädrets makter spelat oss ett spratt. En tjock dimma har smugit sig in över området och när vi kommer fram till klubbhuset ser vi knappt handen framför oss. Men vi hör de mäktiga vågorna från Atlanten som avslöjar att vi alla fall är nära havet. Det är vi och en stor grupp från Frankrike som ska ut samtidigt och det är shotgun-start klockan 09.00. Vi tar en golfbil och åker ordagrant, rätt in i dimman. Efter en stunds väntan försvinner plötsligt dimman och banan uppenbarar sig framför oss. Och det är minsann ingen dålig syn! I banguiden ser det ut som att fairways är lika breda som långa. Så generösa är de inte riktigt i verkligheten men visst har man varit snäll här, och faktum är att det går att vara rätt sned från tee och ändå komma undan med det. Men är du väldigt sned, blir du brutalt bestraffat. Ruffen är full av en växt som jag bara sett i blomkrukor hemma. Det är en förvisso rätt vacker växt, men med tjocka blad och ännu tjockare stjälkar lyckas vi knappt knuffa fram bollen en meter från dem. Men håller du dig på fairway får du en golfupplevelse av sällan skådat slag. Mazagan är en blandning av Irländska linksbanor med en Nordafrikansk inramning. Helt klart en av de bästa golfbanorna jag har spelat på länge! Bara några kilometer från jätteanläggningen Mazagan ligger El Jadida Royal Golf. Här är något mer gemytligt och lugnare, men samtidigt är ambitionsnivån och kunnandet om golfbaneskötsel inte lika hög som på Mazagan. Golfbanan är från 1993 och inleds i skogsmiljö, men öppnar sedan upp sig under de sista nio. Det är rätt gott om vattenhinder och de tre sista hålen har ett rejält vattenhinder vid sig, nämligen självaste Atlanten. Hotel Sofitel ligger i anslutning till golfbanan och har en mycket elegant arkitektur och behaglig inredda rum.

Vi packar ihop våra väskor, byter från shorts till långkalsonger och förbereder resan hem. När vi summerar våra intryck från Marocko är det främst alla kontraster som dyker upp i våra sinnen. I Marocko kan man lugnt påstå att det gamla går hand i hand med det nya. Det märks att landets satsning på turism fortfarande är i sin inledande fas och ännu finns det mycket kvar att göra. Vi fick ta del av ett några nyöppnade anläggningar som nog behöver lite tid på sig att hitta sin form. Kung Mohammed VI har infört ett öppnare samhälle och han vill att Marocko ska ta emot tio miljoner turister. Klimatet, golfbanorna, maten, stränderna och det vänliga folket talar för att det finns goda förutsättningar för att Marocko blir ett mycket populärt resmål för golfare framöver.


Virusfritt? Ja tack!

IT-proffs runt om i världen hyllar ESET:s antiviruslösningar IT-experter runt om i världen rankar ESET som den främsta antiviruslösningen* ESET Smart Security �

Antivirus/ Antispyware/Personlig brandvägg/Antispam

ESET NOD�� Antivirus � Antivirus/ Antispyware

*Enligt marknadsundersökning gjord av United Consultants , februari ����.

www.eset.se

telefon: 020-antivirus

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 19


RESA PATTAYA

20

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


Thailand är visserligen ett av mina favoritländer dit jag mer än gärna återvänder, men just Pattaya gav mig helt andra associationer än bra golf . Det är dock alltid intressant när ens fördomar får sig en törn. För i Pattaya ligger många fantastiska golfbanor varav några tillhör Thailands bästa. Text Suzanne Richter Foto Thailands turistråd, ISTOCKPHoTO Från flygplatsen i Bangkok, dit Thai Air-

ways dagligen flyger direkt från Stockholm, tar det en dryg timme med bil att ta sig till Pattaya. De flesta hotell och resebyråer hjälper till att ordna med transfer från flygplatsen. I Pattaya med omnejd finns många trevliga hotell och resorts i varierade storlekar att övernatta på, inte minst Thailands egen utmärkta hotellkedja Dusit. Pattaya ligger på den östra kusten i Siamviken och har länge varit ett populärt resmål för turister. Det är alltså relativt enkelt att ta sig hit och det finns mycket att göra, såsom sol och bad, diverse vattensporter, shopping och inte minst golf. Vi fick tillfälle att spela tre golfbanor runt Pattaya, och blev riktigt imponerade av klassen på dem. Trevliga Thailands turistbyrå hjälper gärna till att berätta om alla golfbanor i området som har lockat hit kända namn som Palmer, Nicklaus, Player, Faldo och Trent Jones Jr, att designa banor här.

Hit kommer tjejproffsen

Endast 15 minuter utanför Pattaya ligger ståtliga Siam Country Club. Klubben är Thailands första privatägda golfklubb och banan invigdes 1971. Sedan dess har banan varit välbesökt och den är uppskattad av såväl medlemmar som semesterfirare. Men klubbens ledning hade högre ambitioner än så, Siam CC:s golfbana skulle bli en av Thailands bästa banor samt nå internationell mästerskapsstandard. En omfattande renovering av såväl bana som klubbhus genomfördes och i mars 2007 återinvigdes anläggningen. Man kan med nöje konstatera att ambitionerna är uppnådda. Renoveringen av golfbanan innebar att man behöll samma layout, men renoverade och sådde om hålen helt och hållet från tee till green. Man anlade även en större och förbättrad genomgående väg för golfbilar, allt inramat av frodig och vacker natur. De som fick uppdraget att göra detta

var Schmidt Curley Design, som bland annat varit i Sverige och skapat Vidbynäs utanför Nykvarn. Banan har fortfarande par 72, men många av hålen har fått extra längd. Banans fairways är långa och ganska smala, men bör inte vara någon större svårighet för långtslående golfare. Avslutningshålen är i sin utformning några av de mest dramatiska inom hela regionen. I samband med den stora renoveringen byggde klubben ytterligare 27 hål, sex kilometer bort från den ursprungliga banan. Den nyare banan, Siam Country Club Plantation Course, är också en fantastisk skapelse. Denna 27-hålsbana, med tre 9-hålsslingor, har kuperad terräng och från flera av hålen har man en fantastisk utsikt över Pattayas stränder och Siamviken i fjärran. Den här banan anses av många vara riktigt svår, med en hel del blinda slag, upphöjda greener, böljande fairways och djupa bunkrar. Siam Country Club Plantation

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 21


resa PATTAYA

Course är den längsta banan i Pattaya och en av de längsta golfbanorna i hela Thailand. Här finns också Asiens första trippelgreen, där 9-hålbanorna Tapiokas sjunde och Pineapples fjärde och nionde hål bildar en enda gigantisk green som är nästan 2 000 kvadratmeter stor. Siam Country Club är sedan 2007 arrangör av LPGAtävlingen Honda LPGA Thailand som i år vanns av Lorena Ocha. I februari kommer tjejerna hit igen och då spelas tävlingen på Old Course. Det gemensamma klubbhusets har också fått en ordentlig ansiktslyftning som ger en modern, elegant och avkopplande atmosfär med utsikt över 18:e green. En utmärkt plats att med en kall öl reflektera över sin runda och fundera på hur man kan besegra banan nästa gång. en HyllninG till skottland

St. Andrews 2000 öppnades, kanske inte helt oväntat, år 2000. Namnet St. Andrews leder nog de flesta golfares tankar till den kände namnen i Skottland, och banan är mycket riktigt inspirerad av denna. Det här är även en bana med en mycket egen karaktär, bland annat har den två par 6-hål. Banan har därför par 74 och är från mästerskapstee en bit över 7 000 meter. Den är alltså rejält tuff och målgruppen är i första hand golfare med handicap 18 och lägre. Men eftersom St. Andrews 2000 är en bana man som entusiastisk golfare inte bör missa, tycker vi nog att den kan spelas även av sämre golfare med stor njutning. Rena nybörjare får dock troligen mer utbyte av en lättare bana. Banan är spännande och varierande och kräver en kombination av både längd och precision. Tees är ofta upphöjda och greenerna är

22

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

riktigt ondulerade. Par sexorna är verkligen två minnesvärda utmaningar. Med sina 720 meter från herrtee och 630 meter från damtee måste fyran vara ett av världens längsta golfhål. Så känns det även när man spelar det. Vatten från tee på första slaget, vatten till höger på andra slaget, över vatten på tredje slaget, vatten till vänster på fjärde slaget och vatten framför green på femte slaget. Och det är om man spelar bra … Så, ta med dig gott om golfbollar om du ska spela här. Tyvärr fick vi inte möjligheter att spela klart vår runda på St. Andrews 2000. Det ryktades om regn före vårt varv och vi klarade oss i 14 hål. Men när väl monsunregnet kom fanns det inte en chans för att fortsätta och vi måste motvilligt bryta rundan. Det grämer mig än idag att jag inte har fått spela hela banan, och jag vill gärna spela de häftiga par sexorna igen! VänliGa burapHa

Om Siam Country Club står för stil och kvalitet, St. Andrews för tuffhet och dramatik, är Burapha Golf Club en golfanläggning mer för nybörjaren och den något mindre aktiva medelgolfaren. Burapha har två 18-hålsbanor, West och East, uppdelade på fyra niohålare med klassiska golfnamn: Augusta, Belfry, Cypress och Dunes. Båda banorna är mycket trevliga, lagom utmanande och i gott skick. Fairways är väldigt välskötta men flera av dem smala och därmed trixiga ändå. Till banan hör även ett bra boende. Är man en grupp, kanske en familj, med varierande handicap kan man med fördel bo här och spela de båda banorna. Klubbhuset är trevligt och maten

otroligt god. Här bistår man också med barnvaktshjälp, smidigt för den golfande barnfamiljen. Servicen i Thailand är som alltid fantastisk, det tycks falla naturligt för Thailändare att ta hand om sina gäster. Detta gäller inte minst ute på golfbanorna, där man förväntas spela med caddie, något som för oss svenskar kan kännas lite ovant i början. Dessa caddies, som nästan alltid är kvinnor, är på thailändskt manér glada och lättsamma, de är välutbildade i sitt jobb och har en imponerande koll på din golf redan efter några hål. Det gemensamma språket brukar bli golfens språk, de kan oftast inte mycket engelska, men de kan samtliga golftermer. Det är inte dyrt att anlita en caddie (250-300 bath, ca 50 kr), men tänk på att även ge dem lite dricks, ungefär lika mycket som avgiften, och gärna något kallt att dricka ute på banan. Min bild av Pattaya som bara ett enda stort festhak för alla de sorter får jag nu helt klart omvärdera. Pattaya har så mycket mer att erbjuda och visat sig vara ett av de bästa golfresmålen i Thailand. Thailands turistbyrå www.tourismthailand.se Thai airways www.thaiairways.se Siam Golf and Country Club www.siamcountryclub.com St. Andrews 2000 Golf Course www.standrews2000golf.com Burapha Golf Club www.buraphagolfthailand.com


Maximera Din golfupplevelse på Söderby Golf

En av Sveriges bästa golfanläggningar

I natursköna Näsdalen i Uppsala finner Ni en av Sveriges bästa banor Arrangör av Svenska Masters Touren 2008-2012. Golf på mästerskapsbana • Nybyggt boende ett stenkast från första tee • Trevlig och charmig restaurang i gammal anrik miljö • Stort övningsområde • Range med åtta utslagsplatser under tak samt grästee • Inomhushall med golfsimulatorer • Eventaktiviteter som klättervägg, fyrhjuling mm • konferensmöjligheter • En av Sveriges största oncourse shopar • Custom fitting studio • Uthyrning av två- och fyrsitsiga golfbilar. Maximera Din golfupplevelse på Söderby! Passa även på att besöka vår andra anläggning -Edenhof Golf, strax norr om Uppsala! För mer info: www.edenhofgk.se

NYHET Spela & Bo ett stenkast från första tee! Vi Erbjuder nu förmånliga golfpaket. - Allt för att kunna skräddarsy Er vistelse på våra anläggningar så bra som möjligt. Läs mer om våra golfpaket på vår hemsida.

Reception/GolfShop 018-430 19 70 Restaurang 018-430 19 73 Boende 018-430 19 76 lodge@soderbygolf.se

www.soderbygk.se

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 23


resa lITAuEn Litauens turistbyrå www.litauen.se The V Club www.lemeridien.com/vilnius The Capitals www.capitals.lt

litauen text SuzAnnE RIChTER foto ThERESE hAllBERG & ThE V CluB

LUGNET FÖRE GOLFBOOMEN Litauen är den sydligaste av de tre baltiska staterna och även den största och folkrikaste. Landet har länge varit ett populärt resmål för bland andra finska turister, ett alternativ till deras sedan länge välbesökta Estland och Lettland, Men nu börjar även vi svenskar att upptäcka Litauen. Med Skyways kan man flyga direkt från Arlanda till huvudstaden Vilnius, en resa som bara tar en dryg timme. Så istället för att resa runt hemma i Sverige för en avkopplande golfhelg, kan man nu välja Litauen i samma syfte. att besöka litauen känns nästan som att åka 30 - 40 år tillbaka i tiden. Det är lätt att glömma bort hur nära Sverige man är, när man på grusvägar åker genom den stora landsbygden och passerar gamla fallfärdiga hus, krökta gummor med hucklen och bönder som plogar med häst. Samtidigt märks tydligt att landet numera är fritt från sitt förtryck från öst, det är gott om modern nybyggnation och framtidsanda och nu växer Litauen även som turistland. Trots att golfen är så populär i snart sagt de flesta länder i Europa är det bara alldeles nyligen man började med golf i Litauen. Den första 18-hålsbanan öppnade år 2006, idag finns fem banor i landet och antalet registrerade golfmedlemmar i Litauens golfförbund är blygsamma 350 stycken. Men nu har man fått upp ångan och landet satsar på att bli ett populärt golfland i framtiden. Bördig mark finns det gott om. Litauens natur är mycket lik Sveriges men golfsäsongen varar längre. Det är billigt och gott att äta och dricka i Litauen, men förhållandevis dyrt att golfa. Greenfeen här ligger nästan på samma nivå som i Sverige. Något oväntat med tanke på att golfutbudet alltså ännu är så litet. Litauernas egna favoritsport är annars basket. Något vi förstår när vi noterar att det är ovanligt många långa människor som vandrar på Vilnius gator. Litauens landslag i basket som vi råkade ha nöjet att bo på samma hotell som, är ett av de bästa i världen. tHe V club

En knapp halvtimme utanför Vilnius ligger det pampiga hotellet Le Meridien. Anläggningen byggdes 1990 och är ett av de största konventoch konferenshotellen i hela Baltikum. Flera olika arkitekter har varit inblandade i hotellets expansion genom åren vilket har gett ett spretigt utseende, något som ägaren inte är helt nöjd med. En ny fasad ska därför göras inom en snar framtid, liksom ett nytt SPA. Men redan nu är det här ett trevligt hotell att bo på, belägen i vacker naturomgivning. Hotellets fina restaurang serverar mycket god mat och dryck.

24

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Le Meridiens egen golfbana, The V Club, öppnade i juli. Man har lagt ner mycket resurser och hjärta i projektet och det har tagit hela fyra år att bygga banan. Arktitekt är den välrenommerade Bob Hunt och banan är den enda i Baltikum som är av PGA-design. Klubbhuset, som är en del av hotellet blir färdigt först nästa år. The V Club är en mycket spännande, men även en mycket svår bana. Den är definitivt inget för nybörjaren! På anläggningen finns även golfskola, korthålsbana och en stor driving range, vilket nog inte är en slump ... V club är byggd vid ett träsk, vilket ger en del spännande inramningar av hålen och även otaliga vattenhinder. Nästan inte något hål är helt utan vatten. Vi rekommenderar av egen bitter erfarenhet att man tar med sig mängder med bollar, åtgången är stor och det är dessutom förvånansvärt dyrt att köpa golfbollar här. För oss medelgolfare var The V Club mentalt krävande och när rundan väl var färdig var vi likaså. Vi träffade dock ett par unga brittiska proffs från ett golfuniversitet i Birmingham, som tyckte att banan var helt fantastisk. Det här är med andra ord en bana man måste vara en ganska erfaren golfare för att spela, och den ska spelas mer än en gång. Samtidigt är banans

tuffhet lockande, efter färdigt spel känner man snart den där lusten att återvända in i eländet. tHe capitals

Dagen efter vår kamp på V club bar det av mot The Capitals Golf Course, en halvtimmes bilresa från vårt hotell, nära den gamla huvudstaden Kaunas. Det här visar sig vara en bana betydligt mer i vår medelgolfarsmak. The Capitals har par 71 och är ritad av Peter Chamberlain. 2005 öppnade de första nio hålen, året därefter de sista nio. Banans placering är noga utvald och stor hänsyn till naturomgivningarna och landskapet har tagits vid utformandet av banan. Den är redan i ett så bra skick att många av proffsen som spelade på den svenska herrtouren här i somras blev mycket imponerade. The Capitals är lätt att tycka om. Hålen är varierande i både utformning och svårighetsgrad och banan är smidig att spela och har gott om utmaningar och hinder. Naturen i landsbygden omkring är storslagen och banan känns redan etablerad i sin natur trots sin ringa ålder. Golfbil är inte nödvändigt, men klokt att ha då det är rätt långa avstånd mellan vissa hål. Klubbhuset är oväntat tjusigt och klubbens restaurang är riktigt bra. Hotell Le Meridien ordnar transfer till The Capitals, men det finns också gott om andra bra och närliggande hotell, bland annat har klubben själv några trevliga hotellrum. Som omväxling till golfen bör man definitivt även ta sig en halv- eller heldag i den trevliga huvudstaden Vilnius. Av Litauens drygt tre miljoner invånare bor här nära 600 000, som efter självständighetsdeklarationen 1990 blivit en modern storstad. Vilnius är en vacker, innehållsrik och kulturell stad, bara några mil från gränsen mot Vitryssland. Här finns intressant och mångfaldig arkitektur, flera fina parker, mysiga gågator, bra shopping och även hela 40 kyrkor. Den gamla staden i Vilnius är till ytan en av de största av gamla städer i Europa och har omsorgsfullt rustats upp samtidigt som uppbyggnaden av det moderna, snabbt expanderande Vilnius pågår intill. Vi kan förstå att staden håller på att bli en av de populäraste resmålen i Östeuropa.


GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 25


RESA MADEIRA

26

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


Madeira

-Atlantens pärla Madeira är ett resmål perfekt för en kombination av sol, värme, bad, fotvandring, båtutflykter samt en och annan golfrunda. En bit ute i Atlanten, utanför Marockos kust ligger några vulkanöar, som om Moder Natur har velat spela oss människor ett litet spratt. Hit kommer varje år massvis med turister från hela världen för att uppleva en behaglig och samtidigt spännande tillvaro. Text Johan Lindeberg Foto Fredrik Richter, Santo da Serra, Palheiro Golf. Madeira upptäcktes först av romarna, men föll sedan i glömska. På 1400-talet återupptäcktes ön och togs i besittning av portugisiska sjöfarare. Under 1500-talet utvecklades öns jordbruk och man satte igång att producera vin i mängder. Engelsmännen kom till ön i början av 1800-talet för att i allians med portugiser beskydda ön mot Napoleons angrepp. Britterna blev då väldigt förtjusta i ön och än idag är Madeira ett populärt resmål för dem. Madeira är en autonom region och har utvecklats till en ekonomisk frizon. Turismen växer starkt, och den berömda flygplatsen i Funchal har därför nyligen byggts ut till nästan dubbel längd så att även jumbojets kan landa här. Genom EU-pengar har Funchal även fått en ny motorväg som skär igenom staden. Dramatiskt landskap

Det blir här aldrig kallare än 15 grader, och ej heller aldrig varmare än 28, så det är ett intervall som egentligen alla gillar. Skulle det bli för varmt, är det bara att ge sig upp i de höga bergen så sjunker temperaturen med flera grader på bara några 100 meters höjdskillnad. De högsta bergen på Madeira är över 2 000 meter höga. Som i alla vulkanlandskap är såväl stigningar som utförslöpor mycket dramatiska och serpentinvägar är regel, även på den moderna motorvägen som löper som en röd tråd mellan flygplatsen och västerut förbi Funchal. Trots att den har ett stort antal tunnlar så blir det många hisnande upplevelser. För dem som vill öka dramatiken ytterligare erbjuds också ett par linbanor, med gondoler av europeisk skidortstyp för att ta sig upp till bergens smultronställen. Eftersom nästan allt regn faller uppe i bergen har Madeira, som lider brist på vatten, ett sinnrikt kanalsystem för att fånga upp regnvattnet och sedan transportera det nedför bergssidorna. Dessa levador (sammanlagt ca 2 000 km) har, förutom sin praktiska funktion, också blivit mycket uppskattade vandringsleder. Olika botaniska trädgårdar, naturparker, vandringsleder,

några kloster och såklart ett par mycket spektakulära golfbanor är andra smultronställen att besöka. Öns båda golfbanor ligger ovanför Funchal, en bit uppe i bergen, några kilometer från varandra. Hur nu någon ens kan ha kommit på tanken att anlägga en 18-hålsbana och en 27-hålsbana på dessa bergstoppar kan man ju alltid undra över, men när man väl kommer upp till klubbhusens terrasser så råder det ingen tvekan om varför. De båda golfbanorna på Madeira har en utsikt som är sagolikt vacker, för att inte säga hänförande. Under klara dagar ser man även grannön Porto Santo dit det är 45 minuter med båt och där finns ytterligare en golfbana. Världens vackraste utsikt?

Palheira Golf blir den första banan vi besöker och på vägen dit får vi verkligen testa vad vår hyrbil går för. Stigningen från Funchal upp till banan är verkligen brant. På vägen upp till Palheira som ligger på 500 meters höjd får vi flera gånger växla ned till ettans växel när hyrbilen kämpar sig upp längs de slingriga serpentinvägarna. Väl uppe möts vi av en utsikt som är fullkomligt magisk. På terrassen tar vi igen oss och tittar ut över Funchal i all sin prakt. I klubbhusets entré visar ett diplom att Palheira Golf finns med på listan över Europas 100 bästa banor. Visserligen just på plats 100, men ändå … Att banan är kuperad har vi redan listat ut på vägen hit och golfbil eller elvagn är helt klart att rekommendera. Designer är Cabell B Robinson och enligt Michael Otto som är Sales Manager på anläggningen finns det nästan alltid ”One good side and one bad side” på varje hål. Det visar sig vara en korrekt beskrivning. Missar man på fel sida på Palheiras hål är det oftast inte ens läge att leta efter bollen. Eftersom man har märkt dessa hinder med röda pinnar som markering för sidovatten, är det helt enkelt oftast bara att droppa och slå en ny boll. Följer man arkitektens planer och slår sig dit han tänkt sig får man en riktigt behaglig och spännande golfupplevelse med många

chanser till både par och birdies. Att åka ifrån Palheira utan att sitta och njuta en stund av utsikten ned mot staden Funchal är otänkbart. Medan vi sitter där och går igenom vår runda dyker en något frustrerad reseledare från Österrike upp. Det är hans tredje försök för dagen att få med sig sin grupp tillbaka till Funchal, men ingen av dem vill lämna terrassen med antagligen en av världens vackraste vyer. Svensk favoritbana

Det verkar som att det vilar en förbannelse över Europatourtävlingen Madeira Open. Nästan varje gång tävlingen avgörs i slutet av mars visar sig vädergudarna från sin värsta sida. Tävlingen har spelats här sedan 1991, de flesta gångerna på Santo da Serra Golf och nästan varje gång är det soligt, varmt och vindstilla dagarna före tävlingen. När väl spelarna kommer, alla TV-kameror ska sända ut bilder till golfvärlden och Madeira ska få visa hur vacker deras ö är, kommer regnet, blåsten och kylan. Så fort tävlingen är över, återvänder solen igen. Av någon anledning älskar våra svenska proffs dessa förhållanden för här har inte mindre än sex svenskar segrat genom åren. Santo da Serra kräver god fysik med sin kuperade terräng och kanske är det just det som fällt avgörandet till svenskarnas fördel.

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 27


RESA MADEIRA

Santo da Serra har 27 hål, de nio äldsta byggdes redan på 1930-talet. Klubbhuset ligger på den absolut högsta punkten av området och därifrån går således allt nedåt och även driving rangen är terrasserad så det blir många långa och härliga luftfärder att följa redan under uppvärmningen. Redan efter fem hål har vi nått banans lägsta punkt och då har vi ca 100 höjdmeter upp till klubbhuset som ligger och tronar i solskenet. Några av uppförshålen är så branta så att man behöver ta i för kung och fosterland för att över huvudtaget kunna komma någon vart. En av spelarna i vårt sällskap mötte sin egen boll när den var på väg tillbaka nedför backen han var på väg upp på. Så det var bara att vända och gå ner igen för att slå bollen tillbaka uppför backen. Dagen till ära hade vi redan från start bestämt att vi skulle bära klubborna och det var ett beslut som stod under ständig mental omprövning under varvet. Framförallt när slagen tog en icke önskad riktning. Nåväl, efter en lång dag på banan väntade belöningen på ”himmelska fridens torg” som folkhumorn omedelbart döpte terrassen till, när en sval och behaglig maltdryck av det lokala (och mycket goda) märket Coral letade sig ner i magen. Alla svåra lägen och missade slag försvann ur sinnet inför den nästan overkliga vyn ut över dalar och havsvikar långt nedanför oss. Höga berg och djupa dalar

Hängivenhet och vänligt bemötande har mött oss på båda de klubbar vi har besökt. Man har verkligen ansträngt sig att både hålla en förmånlig prisbild, och en hög kvalitet. Det gäller också ute på banorna. När Bermudagräset går i vintervila kommer vitgröen in och tar över. Så under det som ser ut att vara helt dött finns det grönt gräs på gång. Banorna är utmärkta att spela under hela året, och det gör ju att man kan resa till Madeira precis

när det passar. De båda banorna på Madeira har sk free pickup, vilket innebär att för att spela golf behöver man bara avtala om tider att bli hämtad och lämnad vid sitt hotell, så t o m hyrbilen kan sparas in, om man nu inte vill ta egna turer i landskapet såklart. Det finns mycket att se på Madeira och gillar man blomstrande och spännande natur och spektakulära bergsvandringar får man här sitt lystmäte. Vi begav oss upp i bergen och besökte Nunnornas dal som fått sitt namn från den gamla sägnen som säger att nunnorna på ön gömde sig för sjörövare i den bortglömda dalen. Dalen är verkligen djup och vart vi än tittar ser vi enormt höga och branta berg. Vi tittar upp och noterar en utsiktsplats längs uppe på toppen av ett berg. Lokalbefolkningen tittar roat på oss och förklarar att där uppe ligger Eira do Serrado och från utsiktsplattformen är det 700 meter stup rakt ner. När vi en halvtimme senare befinner oss på nämnda utsiktsplats känns det som att jag är ensam på toppen av världen. Det är en otroligt mäktig känsla att luta sig mot staketet och titta ned mot den lilla byn i vilken vi befann oss tidigare. Min ensamhet förstärks av att min kollega inte vågar sig ut på plattformen utan istället håller sig på tryggt avstånd. Mer golf på Porto Santo

Huvudorten Funchal har ett enormt utbud av hotell och restauranger. Att sedan ”Madeirianerna” dessutom är mycket duktiga på engelska gör att en svensk kommer hur långt som helst med sin skolengelska, vilket ju gör semesterlivet oerhört mycket enklare. På grannön Porto Santo som även har en av Europas finaste sandstränder, ligger ytterligare en bana med design av ingen mindre än Seve Ballesteros. Från Funchal kan man komma till Porto Santo med båt och en heldagsutflykt med båtfärd och golf erbjuds i ett paket, där också hämtservice ingår. Under 2009 och de närmaste åren är Porto

28

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Santo värdbana för Madeira Open, så det är ingen tvekan om att den också håller hög klass. Till Porto Santo kom för övrigt Christopher Columbus i slutet av 1470-talet, och huset familjen Columbus bodde i finns fortfarande kvar. Det är ytterligare en bana under planering med Nick Faldo som designer. Den beräknas vara färdig för spel 2011-12 och ligger på öns nordvästra sida, så inom några år kommer det att kunna erbjudas fyra banor på Madeira. En annan stor fördel med att välja Madeira som resmål är att brottsligheten är mycket liten så att risken för att råka ut för oönskade händelser under en semester är nästintill obefintlig. Detta innebär även att de som väljer att köpa lägenheter eller hus på Madeira kan göra detta i förvissningen om att det är både tryggt och säkert att bo på ön under långa sammanhängande perioder året runt. Att vädret dessutom är både varmt och stabilt är en stor tillgång. Det regnar här ungefär 30 dagar på ett helt år, och så lite regn är det inte många destinationer som kan skryta med. Solresor med Madeira på programmet är det företag som varje vecka flyger massor av skandinaver till Madeira. De har funnits här i många år och har således stor erfarenhet av livet på ön. Även om de inte har en specialinriktning på golf så är personalen väl insatt och hjälper till på alla sätt för att vägleda även golfare till många minnesrika upplevelser. Club de Golf Santo da Serra www.santodaserragolf.com Palheiro Golf Club www.palheirogolf.com Porto Santo Golf Club www.porto-santo.com Solresor www.solresor.se


gamlin-zeipel.se

Det våras för Sveriges Golfdestination No 1

Skåne Nordväst Våren kommer tidigt i Skåne. Vi har Sveriges längsta säsong och mildaste klimat. Njut av blommande körsbärsträd och vårsol när du spelar några av Sveriges absolut bästa banor - välj och vraka bland 25 golfanläggningar och 31 banor inom 40 min från Helsingborg! Förutom golf i världsklass äter du godare än gott, shoppar, går på konstrundor och helt enkelt har det bäst! Varför inte ge bort en golfupplevelse på kontinenten?

Pegga upp på www.golfno1.se eller på m.golfno1.se

Årets Julklapp - En upplevelse på Båstad & Bjärehalvön

Julklappsgolf på Hotell Brunnby Gård och Zam Zam SPA & Hälsocenter!

Ge bort ett härligt Golfpaket! Båstad och Bjärehalvön är den perfekta platsen för den som uppskattar golf och det goda i livet.

Möt den svenska sommaren med golf på några av sveriges vackraste och bästa banor. I paketet ingår greenfee på någon av följande banor: Allerums GK, S:t Arild GK, Ängelholms GK, Örkelljunga GK eller Mölle GK. Vid er ankomst får ni av-njuta ett härligt avslappnande besök i Zam Zam SPA & Hälsocenter. På kvällen serveras en tvårätters gourmetmiddag i vår hemtrevliga matsal. Efter en skön nattsömn dukar vi upp frukostbuffé.

Pris fr

799:-

/pers med del i dubbelrum I paketet ingår en övernattning med frukost, en greenfee samt ”golfpresent” före ankomst. Priset gäller golfpaket med ankomst före den 13 juni. För mer information besök www.bastad.com eller ring Båstad Turistbyrå 0431-750 45 www.golfno1.se

Den perfekta julklappen som räcker ända till påsk! Ett välfyllt påskägg innehållande greenfee och tävling* på S:t Arilds GK, boende på hotell Kärnan Helsingborg eller Örenäs slott Glumslöv. Vi besöker Nordvästra Skånes konstrunda och upplever regionens fantastiska mat. Pris fr

1389:-

/pers och del i dubbelrum* Golfpaket med tvårätters gourmetmiddag, gäller ankomst fredagar och lördagar under hela juni. *Priset gäller vid bokningar gjorda tidigare än 31 januari. Bokning och info: 042-35 30 00, Höganäs Turistbyrå 042-33 77 74, www.golfno1.se

Kullaflygs Vårpriser Du flyger snabbt och billigt med Kullaflyg från Bromma till Ängelholm/ Helsingborg flygplats. Välkommen ombord! Boka på www.kullaflyg.se Fr

295:-

Enkel resa + flygplatshållarens avgifter fn. 113 kr.

Totalpris enkel resa 408:-. Priset gäller enkel resa inkl moms. TILL DANMARK VAR 20:E MINUT

3650:-

/pers i dubbelrum

3 nätter del i dubbelrum, frukost, 2 middagar, 2 greenfee, prisbord m. m. * vid minst 20 deltagare. Flyg med Kullaflyg Stockholm-Helsingborg; pris från SEK 295:- + flygplatshållarensavgifter 113:-, totalt från 408:Hyrbil Mabi; pris från 150:-/person o dygn För mer information och bokning 08-122 00 122 eller info@gtmgolf.se, www.golfno1.se

Båstad

Brunnby Gård

Helsingör

Skåne Nordväst Helsingborg Örenäs Slott

DANMARK Köpenhamn

VÄLKOMMEN TILL KONTINENTEN.

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 29


2009 MAJOR VINNARE

18-21 JUNI

THE U.S.OPEN LUCAS GLOVER

9-12 APRIL

THE MASTERS ANGEL CABRERA

16-19 JULI

THE OPEN CHAMPIONSHIP STEWART CINK

17-20 NOVEMBER

PRESIDENTS CUP USA

10-16 AUGUSTI

PGA CHAMPIONSHIP Y.E. YANG 30

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


11-14 JUNI

LPGA CHAMPIONSHIP ANNA NORDQVIST 29 MARS - 4 APRIL

KRAFT NABISCO CHAMPIONSHIP BRITTANY LINCICOME

21-23 AUGUSTI

SOLHEIM CUP USA

30 JULI - 2 AUGUSTI

WOMEN’S BRITISH OPEN CATRIONA MATTHEW

9-12 JULI

U.S. WOMEN’S OPEN EUN-HEE JI GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 31


Henrik stenson om tPc, majors ocH sin Prinsessa Henrik Stenson kan se tillbaka på ett framgångsrikt år med bland annat en fantastisk vinst i The Players Championship. Nu väntar semester, men snart drar säsongen igång igen och för Sveriges bäste golfare är det fokus på de största tävlingarna som gäller. Vilken tävling eller händelse var årets höjdpunkt? – TPC på Sawgrass självklart! Det var en fantastisk vecka, speciellt då hela familjen fanns på plats. Du visade i och med segern på Sawgrass att när det stämmer för dig, kan du slå alla. Är det långsiktiga målet att bli bäst i världen eller går planerna tävling för tävling, säsong för säsong? – Det är alltid kul att putsa personbästa på världsrankingen men att vinna titlar betyder mest, och självklart står en Major högst på önskelistan. Vilket var årets slag för dig? – Jag måste välja två olika slag här faktiskt. Två wedgar. En på det tredje hålet på Doral ur gyttjan, som blev rätt omtalat eftersom jag slog slaget i bara kalsongerna. Det andra är en wedge till två fot på det 15:e hålet på TPC.

32

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Du brukar dra igång säsongen i Abu Dhabi, Qatar och Dubai. Gäller det även kommande säsong? – Japp, men först blir det nog spel i Royal Trophy, Europa mot Asien i Thailand i början av januari och sedan ökensvingen. Lagspel är riktigt kul och jag har haft några fina starter på säsongen efter att ha spelat Royal Trophy tidigare. Vad händer sen under 2010? Full fokus på Majors? Spel mest i USA eller Europa? – Full fokus på Majors och medlemskap på PGA-touren. Givetvis hoppas jag även på att få spela Ryder Cup i oktober. Var är det roligast att spela? I USA eller i Europa? – I USA. Det är bra banor, bra väder och de bästa startfälten i världen men jag är Europé och det finns såklart många bra tävlingar även på Europatouren. Kommer du att spela Scandinavian Masters nästa år? – Nej, jag satsar på FedEx Cup på PGA-touren och då får jag tyvärr inte in Sverige i mitt schema. Men kommer du hem till Båstad och The Princess som blev en succé i år? – Det är planen att lira en match på Båstad GK

text FREDRIk RIChTER foto MICkAEl TAnnuS, GETTY IMAGES

igen. Det var en otroligt stor uppslutning förra året och det är alltid roligt att kunna träffa juniorer och förhoppningsvis inspirera dem till att spela golf och att ha roligt på banan. Hur har livet och din golf förändrats sedan du fick din prinsessa och blev pappa? – Det har gett mig perspektiv på livet och golfen. Jag har vuxit som människa helt klart. Under året har jag startat upp min fond “The Henrik Stenson Foundation” som ska rikta sig just mot barn och ungdomar. Är svingen under kontroll eller stundar några tekniska ändringar? Vilken del av spelet känner du att du vill/kan förbättra? – Min stabilitet i det långa spelet har inte varit vad jag vill, så hårt arbete stundar! Närspelet får ofta rädda mig. Jag behöver även få till puttningen så att den blir jämnare. Har du några kommentarer till Tigerns beteende? – Behövs det? Hur och var firar du jul och nyår? – I Dubais djupa nysnö! Kanske blir det ett åk i SkiDubai eller vattenparken, beroende på julhumör. Ingen smoking på Nyårsafton, här är det shorts som gäller!


www.tourismthailand.se

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 33


alexander norén Har stora Planer På gång Med en mängd topp-10 placeringar och framförallt seger i European Masters på Crans-sur-Sierre gick Alexander Norén gick i år från framtidshopp till etablerad världsstjärna. Han ligger just utanför topp-50 i världen och målet är att snabbt ta sig dit för att få spela de största tävlingarna.

34

|

15:e hålet i Schweiz. Jag ledde då med två slag efter det inför de tre sista hålen. Hur har livet och din golf förändrats sedan segern? – Livet har inte förändrats särskilt mycket. Däremot har min motivation att jobba ännu hårdare med spelet har ökat.

Vilken tävling eller händelse var årets höjdare? – Vinsten i Crans-Sur-Sierre var definitivt årets höjdpunkt.

Hur lägger du upp säsongen 2010? Börjar allt i ökentävlingarna? – Säsongen börjar i öknen med Abu Dhabi Championship och sen blir det förhoppningsvis USA efter det.

Hur viktig och skön var segern i Crans-Sur-Sierre för dig? – Den betydde otroligt mycket för mig. Jag förstod att jag kan vinna. Jag vet nu vad det innebär att vinna och hur jag ska gå tillväga. Jag förstod också att jag inte behöver slå perfekta slag i en hel vecka för att vinna.

Vad händer sen under 2010? Full fokus på Majors? Spel i USA eller Europa? – Jag försöker spela mig in till The Masters på Augusta. Jag fokuserar på att vara i form till Majortävlingarna. Det skulle vara grymt kul att spela bra i dem. Annars blir det mest spel i Europa, men även några tävlingar i USA.

Vilket var årets slag för dig? – Bunkerslaget som jag satte för eagle på det

Du ligger runt topp-50 på världsrankingen som skulle göra livet enklare för dig på tourerna nästa

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

text FREDRIk RIChTER foto GETTY IMAGES

år. Blir det en extra satsning i vinter/vår för att nå den placeringen? – Jag har och kommer att fortsätta tokköra i vinter för att kunna öppna säsongen starkt. Jag behöver tre bra tävlingar i öknen för att få spela stora tävlingar direkt efter. Det blir mycket golf och fys nu under spelledigheten. Kommer du att spela Scandinavian Masters nästa år? – Självklart. På Bro Hof och allt! Är svingen under kontroll eller stundar några tekniska ändringar? Vilken del av spelet känner du att du vill/kan förbättra? – Jag tränar mycket teknik och fys nu. Allt behöver förbättras. Närspelet kommer jag att träna mer direkt efter nyår. Har du några kommentarer till Tigerns beteende? – Nej. Hur och var firar du jul och nyår? – I Sverige med träning och häng med familjen och polarna.


GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 35


Golfåret 2009

var både innehållsrikt och dramatiskt. Vi har fått lära känna en del nya profiler och samtidigt imponerats av gamla rävar. Det har varit mycket som har varit fantastiskt roligt att få ta del av men givetvis minns vi även saker som gått snett. Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2009. FotO GETTY IMAGES Årets skåra – Wedgar med djupa grooves får ej

längre tillverkas, men säljas. Årets vagn – Den självgående Stewartvagnen

FOTO Mickael Tannus

med integrerad bag.

Årets slag 1 – Ricardo Gonzalez på det sista hålet på SAS Masters. Från skogen på vänstersidan, upp

till pinnen för en birdie och seger. Årets slag 2 – Anna Nordqvists inspel på sista

Årets CITAT – ”I am addicted. I am addicted to

hålet under LPGA-mästerskapen. Att hon bara vågade …

golf”. Det visar sig senare att Tiger Woods även är beroende av andra saker i livet.

Årets bantrend – Många klubbar torkar ut sina

Årets amatörseger – Shane Lowry skräll-

vinner på Irland och bli proffs dagen efter.

greener och låter dem bli hårdare och snabbare. Bra! Årets bana – PGA National öppnar under

våren och Sverige får ytterligare en kanonbana.

Årets gubbe – Tom Watson, 59 år, förlorar särspelet i British Open mot Stewart Cink. Hela golfvärlden höll tummarna för den gamle kämpen.

Årets helgerån – R & A förlänger världens mest

berömda hål, det 17:e på St. Andrews med 40 meter. Idiotiskt!

Årets makeup – USA:s lag kommer krigs-

målade till start under Solheim Cup och hetsar upp publiken till max. Årets skrällar – Nästan samtliga majorsegrare

på både herr- och damsidan var högoddsare. Årets comeback – Det upphaussade

underbarnet Michelle Wie hade inte många rätt under -07 och -08. I år visade hon vart skåpet skulle stå.

36

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Årets bantningsförsök – Golfförbundet gör sig Årets resmål – Belek i Turkiet. Snart har

alla golfande svenskar varit där.

av med 10 anställda. Mycket övervikt återstår dock …


Årets Scandinavian Masters-turer – Nordea

ny sponsor, Örås ny ägare, ändå vill SGF har mer pengar av svenska golfare till tävlingen. Årets greenkeeper – Henrik Wissinger på Hooks

GK. Från mjuka och hoppiga greener, till snabba, jämna och hårda. Bra jobbat!

Årets roligaste överraskning – Anna

Nordqvist sopar hem LPGA-mästerskapet på ett fantastiskt sätt. Årets klädsel – John Dalys utstyrsel har

Årets invasion – Danskar väller in i Skåne under

färgkombinationer som golfvärlden aldrig sett maken till förut.

säsongen och utnyttjar våra låga priser och vår svaga krona. De sydsvenska klubbarna tackar! Årets omformulering – 50-lappen blev 20-lap-

pen som ska gå till juniorsatsning enligt SGF, när de äskar pengar av svenska golfare för Scandinavian Masters och ett eventuellt Ryder Cup 2018.

Årets frisyr – Det Nordirländska stjärnskottet

Rory McIlroys keps måste vara i storlek XXL för att få plats med allt hår …

Årets bebis – Annika Sörenstams dotter kommer

till världen.

Årets genombrott – … men å andra sidan

har han i går spelat bättre golf än de flesta.

Årets utsikt – Från de båda golfbanorna på

Årets kalsonger – Henrik Stenson klär av sig

Madeira känns det som att man kan se hela världen. Det blir inte bättre utsikt än så!

allt utom kalsongerna under en tävling på USA-touren och visar en ny sida av sig själv.

Årets Stenson – Krossar hela världseliten på

Sawgrass när hann vinner TPC Championship på ett otroligt imponerande sätt.

Årets bästa service – På Omberg Golf leve-

reras kanonservice 24 timmar om dygnet med ett leende. Hit borde alla golfare åka för att njuta och golfklubbar för att inspireras.

Årets mysterium – Vad 17 pysslade Tiger Woods med bakom ratten mitt i natten? Årets ännu större mysterium – Vad 17 pysslar Tiger Woods med på nätterna överhuvudtaget?

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 37


golfens framtid det Händer 2010

Golfbladet har tagit fram kristallkulan och spanat in golfens framtid … tiGer Woods – Självklart är den största storyn på

slutet av 2009 även den största storyn i början av 2010. Trots att Tiger inte syns på en golfbana förrän på Augusta är han ändå den mest omtalade golfspelaren. Efter att ha gjort avbön för sin livsstil återkommer sponsorerna och när han dragit på sig den gröna kavajen är jakten på Nicklaus rekord igång igen! 20:an – Svenska Golfförbundets försök att bluffa till sig ett stort antal miljoner från de svenska golfspelarna går igenom, men klubbar och distrikt sätter upp tydliga villkor för användningen av pengarna och de går därmed till en verklig satsning på ungdomar i stället för att åka rakt ned i fickorna på firma Nilsmark och Örås. nordea scandinaVian Masters – spelas för första gången på Bro Hof och blir en tävlingsmässigt stor framgång där alla öser beröm över publiken, banan och organisationen. Världsstjärnorna lyser fortfarande med sin frånvaro trots en fetare prissumma än vanligt. – För lite pengar, säger säkra källor. ryder cup – Beslutet att spela Ryder Cup 2018

blir en stor besvikelse för alla svenska golffans. Officiellt sägs det bero på att vädret i Stockholmstrakten är för osäkert i september. Sveriges invändningar att klimatförändringarna sannolikt gjort september till en riktig sommarmånad 2018 lämnas därhän. sVeriGe HänGer i – De svenska golfklubbar som

har vett att erbjuda medlemmar och gäster valuta för pengarna kan skära guld med täljkniv medan andra får se sig om efter annan verksamhet. Med ett historiskt beslut att rekommendera golfklubbar att släppa in även folk utan klubbtillhörighet kan de så kallade brevlådeklubbarna läggas ned. SGF får minskade intäkter, men bättre anseende och efter nedläggning av sitt affärsbolag kan man jobba med vettigare uppgifter än att leka affärer. koMMunala banor – Flera klubbar på dekis

överlåter sin bana till kommunen för att de ska driva den vidare. Vissa kommunstyrelser inser vikten av att locka boende med en golfbana av hög kvalitet och det blir en riktig succé. I andra kommuner lever myten om moderatbandy kvar och man arrenderar i stället ut marken till potatisodlare.

38

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

kliMatsMart – Golfklubbar hakar på den gröna trenden och certifierar sig som klimatsmarta under 2010. Hela verksamheten miljöanpassas och medlemmarna uppmanas att inte köra långa sträckor för att spela på greenfee utan i stället spara bensin och hålla sig på hemmabanan. större skillnader i Greenfeen – En del större

prestigeanläggningar får ge avkall på sina ambitioner eftersom ekonomin sätter stopp medan de mest attraktiva banorna kan höja priserna. Det leder till en bättre uppdelning i antalet golfare och fler blir faktiskt nöjda än missnöjda. Lågprisgolf för socialgolfarna och en tusenlapp per 18 hål för de som söker det lilla extra. täVlinGssuccÉ – Nordea Masters Tour blir en stor succé med ökade prispotter, riktigt bra spelplatser och publiken fattar att framtidens stjärnor kan beskådas på hemmaplan. Det lusiga speltempot orsakar dock viss konsternation och hårdare regler införs för att spelarna ska hinna runt på under fyra timmar.

snabbare spel – I kölvattnet efter proffsens upp-

ryckning blir även amatörerna snabbare sedan allt fler klubbar inför regler för att den första grupp som missar maxtiden de första nio hålen får kliva av vid kiosken. Upprörda röster från de värsta sölkorvarna drunknar i jublet från de som kan få spela golf i stället för att stå och hänga på sina spakar. en sVensk Major – 2010 är året då en svensk tar

en Major-titel. På damsidan. Igen. Herrarna fortsätter att imponera i flera tävlingar, men får nöja sig med topp 10-placeringar. Alexander Norén är närmast att slå igenom, men fyra puttar på det infernaliska sextonde hålet på Augusta förstör hans segerchans. back to basic – Spel med gamla hickoryklubbor

expanderar stort och ett nytt Hickorygolfförbund bildas redan hösten 2010. Att denna retrovåg nu kommer är ett resultat av att golfdårar gett upp kampen mot de stora klubbtillverkarnas hysteriska produktutveckling. Istället skapas en ny industri för tillverkning av hickoryklubbor.


Kända märken till låga priser. Svårare än så är det inte. www.golfklippet.se

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 39


Det är nu tio år sedan amerikanen Payne Stewart dog. Han har skrivit in sig i golfens historieböcker på många sätt; genom sitt skickliga golfspel, genom sin klädsel men främst som den stora idrottsman och den stora människa han var.

Ingen glömmer

Payne Stewart Text Espen Uldal Svensk bearbetning Johan Lindeberg Foto Getty Images

Han var ett föredöme för andra på ett sätt

som gör det viktigt att föra hans minne vidare till kommande generationer. US Opens historia är späckad av spännande och nervpirrande avslutningar, men en av de mest spektakulära, mest välspelade och mest spännande finaler i mästerskapets historia utspelades på Pinehurst 1999 med Payne Stewart i huvudrollen. Denna gastkramande final fick dock ett av de mest tragiska efterspelen i golfhistorien. William Payne Stewart kommer aldrig att glömmas, och det kommer inte heller hans duell med Phil Mickelson i US Open 1999 heller. Tillsammans såg Stewart och Mickelson till att deras magnifika majoravslutning på en av de svåraste banorna i USA har fått ett eget kapitel i golfens historia. Året före hade Stewart gått in i finalronden med en fyraslagsledning, men han fick se sig

40

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

besegrad av Lee Janzen, med ett slag. Nu hade han åter chansen, den här gången i ledarboll med Phil Mickelson, som före turneringens början hade förklarat att i det ögonblicket hans personsökare började vibrera, skulle han omedelbart bege sig till det sjukhus där hans fru Amy skulle till att föda deras första barn. Payne Stewart hade redan 1991 vunnit US Open på Hazeltine efter 18 håls särspel mot Scott Simpson. Han hade dock tappat titeln tre gånger, 1986 mot Raymond Floyd, 1993 och 1998 mot Lee Janzen. Denna regnvåta eftermiddag i juni 1999, växlade ledningen fram och tillbaka mellan Stewart och Michelson, och efter det 16:e är läget lika. Båda ligger nära för birdie på 17:e, men endast Stewart lyckas göra den. Medan regnet öser ned på det svåra 18:e, där flaggan står gömd bakom bunkern till höger, tvingas Payne Stewart att ”lägga upp” kort om greenen från högra ruffen i det regnvåta gräset. Mickelson däremot, slår upp sin boll på greenen . Payne, som vanligt skrudad i plus-fours och sin Tam O´Shanter-keps stegar upp på greenen och sedan hela vägen tillbaka till sin boll, 50 meter från greenkanten. Hans inspel blir drygt fem meter för kort. Mickelson puttar först för att med en birdie kanske vinna eller åtminstone nå särspel. Putten blir för kort och kvar står Payne Stewart med en putt från drygt fem meter för att vinna mästerskapet. Efter att noga ha studerat linjen går Payne fram till bollen och slår den mot hålet. Det verkar som om Mickelson redan anar vad som är på väg att hända, då han går sin vän tillmötes och ser samtidigt hur bollen dyker ner i koppen. En av de mest avbildade segerposerna, när Stewart står på ett ben, med det andra rakt ut och med

knuten näve vrålar ut sin glädje mot publiken, är ett faktum. Segern var klar. Payne Stewart hade som enda spelare gått under par denna söndag. När Stewart går fram mot Michelson för att tacka för spelet är de första ord han säger till sin vän: ”You are going to be a father!” (Du kommer att bli pappa!) för mitt i sin egen lycka är den händelsen för hans vän ändå så mycket större än golf. Ett par incidenter under Ryder Cup samma år visar vilken hedersman Payne Stewart var. Vid ett flertal tillfällen, speciellt i matchen mot Colin Montgomerie, tillrättavisade han publiken och såg även till att några av dessa avvisades från banan pga deras beteende. Hans föredömliga uppträdande renderade givetvis Payne Stewart stor respekt över hela världen och därför var hans för tidiga död genom en flygolycka bara fyra månader efter segern i US Open och en månad efter Ryder Cup en gigantisk förlust . För att visa sin respekt och uppskattning för Stewart spelade alla deltagarna i Tour Championship finalrundan på söndagen iförda plus-fours, och som ytterligare hedersbetygelse uppfördes en bronsstaty av honom i helfigur framför klubbhuset på Pinehurst i exakt den pose som han spontant intog när segerputten gick i hål under US Open 1999. Som en ytterligare gest av uppskattning samlades 21 av Payne Stewarts närmaste vänner på touren för att i samband med starten av USAtouren år 2000 exakt samtidigt slå var sin boll ut i Stilla Havet från kusten vid Pebble Beach. Därefter har det årligen delats ut ett Payne Stewart Award till den spelare som bedöms bäst ha bidragit till välgörenhet på samma sätt som Payne Stewart och ”for the good of the game”. För spelets bästa.


Golfresor med golfglädjen i fokus!

Skottland, Prestwick, Old Racecourse

Irland, Portmarnock Hotel & Golf Links

Upplev golf i golfens hemland. 3 nätter i dubbelrum Bo vid den kända golfanläggningen vid havet strax utanför Dublin 3 nätter i dubbelrum med frukost, 2 greenfee, (Portmanock Golf Links)* med frukost, 2 greenfee ( Lochgreen, Belleisle)* Pris fr 2 395

Pris 2 395 kr

Mallorca, Castillo Son Vida

Boende och golf på världsklass anläggning! 7 nätter i dubbelrum med frukost, fri golf på Son Muntaner, Son Vida, Son Quint * Pris fr 6 495

kr

Costa del Sol Barceló Marbella kr

4* boende nära Port Banus, fritt val av stort antal av områdets bästa banor! 4 nätter i dubbelrum inkl frukost, 3 greenfee, hyrbil* Pris fr 4 295 kr

Turkiet, Sueno

Njut av golf på den Turkiska rivieran, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, transfer till och från flyg och golfbanor, Unlimited golf på Pines, Dunes *

Pris fr 4 595 kr Costa Brava Empordá

Underbar golfanläggning i hjärtat av Costa Brava, 4 nätter i dubbelrum inkl frukost, 3 dagsgreenfee (Empordá)* Pris fr 4 095 kr

Algarve Dom Joao 4* boende vid Algarves bästa strand, nära golfbanorna. 7 nätter inkl frukost, 5 greenfee, hyrbil* Pris fr 3 795 kr

Sverige, Halmstad Grand Hotel

Bo mitt i Halmstad och spela rikigt bra golf! 2 nätter i dubbelrum med frukost, 1 tvårätters middag, 2 greenfee

Pris fr 2 050 kr

Tyskland, Timmendorfer Hof

Central boende, 4 nätter i dubbelrum inkl frukost, 2 greenfee Pris fr 2 395 kr

Tyskland, Schloss Lüdersburg 3 nätter i dubbelrum med frukost, 2 lunchpaket, 2 dagsgreenfee, Old Course och Lakes Course, golfvagn, rangepoletter Ord pris Pris fr 2 750 kr Boka innan 15 feb fr 2 450 kr

Tyskland Golfresidenz

Danmark, Simons golfanäggning

Bra golfanläggning strax utanför Helsingör, 2 nätter i dubbelrum med frukost, 2 middagar, 2 greenfee(Simons GK) pris fr 2 995 kr

*flyg tillkommer

3 nätter i dubbelrum inkl frukost, 2 middagar, 2 lunchpaket, 2 greenfee, hyrvagn Pris fr 2 650 kr

Golf Joy Travel tel 035 356 81, info@golfjoy.se

www.golfjoytravel.se| 41 GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


F

RENINGE N

Ö

FSG

– med vinden i ryggen

TPC Sawgrass i Florida, där The Players Championship spelas varje år, har ett världsberömt 17:e hål och Öresunds GK har en kopia av det. Ni vet det där hålet som endast är drygt 100 meter långt, men ändå gör att de mest rutinerade proffsspelarnas knän skakar, och där fler än en person har offrat bollar i förväg för att blidka de högre makterna.

Text Johan lindeberg FOTO mickael tannus

Öresunds golfbana ligger i Häljarp, sydost om Landskrona. Banan, som syns från motorvägen E6/E4 är en av konsortiet Toptees skapelser. Här har man anlagt och utvecklat utomordentligt fina greener, och mycket välansade fairways. Med den gamla sjöbotten i Lundåkrabukten som underlag växer det bra och tack vare att banans skapare, Jan Sederholm, inte har gjort layouten vare sig speciellt lång eller svår, är banan mycket populär framför allt bland bogeyspelarna. Det hedrar Jan som fick fria händer att ”routa” banan, att inte falla för frestelsen att bygga på längd och åter längd. Ja, han fick nästan fria händer, för det berömda ö-hålet var ett krav från Joakim Sabel på TopTee, och bara det hålets existens har fått många spelare att komma till Öresunds golfbana bara för att drömma sig över till Florida för några minuter. Ett turbulent år

I skötselplanen för de numera kravspecificerade USGAgreenerna har hela tiden legat att dessa skulle klippas med singelklippare för bästa resultat. Detta till trots, räckte inte intäkterna till för att tillfredsställa den höga ambitionsnivån i banans skötsel och underhåll och våren 2009 var en konkurs ett faktum. Öresunds GK blev därmed ytterligare ett offer för den hejdlösa expansionen av golfbanor under 1990-talet och 2000-talets första decennium. Under 2009 har det trots allt spelats mycket golf på Öresunds golfbana, mycket tack vare att markägaren la det högsta budet på anläggningen inklusive maskiner och personal, och lät alla som hade erlagt medlemsavgift spela utan ytterligare avgifter under resterande delen av 2009. Under det turbulenta 2009 har Göran och Bissen Matsgård

42

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Antal hål: 18 Par: 71 Längd: 4 392 m (röd tee), 5 351 m (gul tee), 5 517 (vit tee) Greenfee: Vardagar senior 320 kr, helg 380, junior 200 kr Specialerbjudanden kan förekomma Hcp gräns: Ingen handicapgräns Banarkitekt: Jan Sederholm Öppnad: 2005 Svårighetsgrad: Medel Beskrivning: Naturbana i öppet landskap Träning: Driving range, puttinggreen Adress: Barsebäcksvägen 70, 261 72 Häljarp Telefon: 0418-455455 Hemsida: www.oresundgolf.se

stått för harmoni, ordning, lugn och stabilitet. När nu det strävsamma paret drar sin kosa mot Stockholmstrakten kommer de att lämna en väl fungerande anläggning med stor utvecklingspotential efter sig. Redan i det välkomnande öppna klubbhuset kan man känna en varm och vänlig atmosfär, och den blir inte mindre när man kommer ut på banan. Några relativt snälla öppningshål och sedan kommer 4:an, det berömda hålet med sin ö-green. Inte långt, men det kräver precis precisionen att slå bollen mellan 90 och 125 meter från gul tee. Sidoavvikelsen är ca + - 20 meter. Håller man sig inte inom dessa gränser är bollen blöt! En bana för alla

Under vårt runda hade vi rakt västlig vind och det går inte att förneka att störningen från motorvägens ljud är påtaglig, även om man inte tänker på ljudet efter ett tag. På Öresunds golfbana kan alla spelartyper känna sig som hemma, och vi upplever att många såväl medlemmar som gäster lämnar anläggningen med ett nöjt leende på läpparna. Golfrestaurangen är även en välbesökt plats även av ickegolfare och speciellt under lunchen kan det vara ganska trångt vilket vittnar om att det serveras god mat. Att klubben som närmaste granne har en av kommunens större förskolor, borgar för att det inte kommer att råda brist på juniorer som har golf med sig från koltåldern. Tillsammans med att en första etapp av nya hus har byggts i området och att det dessutom kommer att byggas 60 nya villor, dit det sannolikt kommer att flytta många golfspelare, gör att klubben ser framtiden an med stor tillförsikt.

ÄG

S

E

G

ÖRESUNDS GK

ARE

SVERI

E

GOLFBAN


GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 43


F

RENINGE N

Ö

FSG

ÄG

S

E

G

Antal hål: Par: Längd: Greenfee:

ARE

SVERI

E

GOLFBAN

18 + 9 73 6 239 m (gul tee), 5 289 m (röd tee) Helg 400 kr, Vardag 350 kr, Juniorer 50% 9 håls banan: Helg 200 kr, Vardag 150 kr, Juniorer 50% Öppnad: 2004 / 1995 Svårighetsgrad: Svår Beskrivning: Skog, äng och parkbana Hemsida: www.soderbygk.se

söderby -en komPlett anläggning text FREDRIk RIChTER foto SöDERBY GolF

söderby Golf är vackert belägen i na-

tursköna Näsdalen i närheten av Uppsala centrum. 18-hålsbanan invigdes sommaren 2004 och räknas redan som en av Upplands allra bästa banor, känd för sina fantastiska singelklippta Penn A4-greener och den omgivande familjära atmosfären. De senaste två åren har Söderby Golf arrangerat tävlingen Söderby Masters, på SAS Masters Tour och fått mycket fina vitsord av såväl amatörer som professionella spelare som rankade Söderby näst bäst av alla banor på touren. Många av deltagarna tyckte att greenerna var bland ”säsongens bästa”. Årets tävling genomfördes i ett uselt väder med kyla och regn och ändå höll sig banan i ett fantastiskt skick. De fina betygen resulterade i att Söderby fick ett nytt tre-års kontrakt som arrangör, vilket såklart gjorde klubben mycket stolta och glada och detta har även hjälpt till att andra stora tävlingar har uppmärksammat klubben. Till exempel kommer Swedish Open for disabled att gå av stapeln på Söderby under 2010. ett faMiljeföretaG

Söderby Golf ägs och drivs som ett renodlat familjeföretag av makarna Jonas och Gabriella Ekström. Gården har funnits i familjen Ekströms ägo sedan början av 1900-talet, men det var först 1995 som man började tänka i golftermer här då man anlade den första golfbanan (nio hål) på Söderby Gård.

44

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

18-hålsbanan har en spännande layout och många strategiska vattenhinder. Vatten är i spel på mer än hälften av banans hål och de flesta av dem ligger på högersidan så spelare med slice får tänka sig för … Banan är relativt lång och det är många par4 som är långa och tuffa. Men som alltid på bra golfbanor, tvingar arkitekten spelarna att tänka till inför varje slag i sin strategiska kamp mot banan. Det finns även en 9-hålsbana som är väl underhållen och passar perfekt för nybörjare med sina korta, men utmanande hål. Söderby Golf driver sedan 2006 även Edenhof Golf belägen i Bälinge, norr om Uppsala. Vid 18:e greenen ligger det vackra klubbhuset. Där finns bland annat restaurangen - Söderby Golf & Krog, en fin samlingsplats med gamla anor från 1600-talet. I klubbhuset finns även möjlighet att hålla konferens för upp till 150 personer. Sedan 2008 finns i klubbhusets nedre lokaler en av Sveriges största on course golfshopar, som ingår i Golfstorekedjan. Där finns alla stora varumärken och även ett stort utbud av testklubbor. nytt GolfHotell

I år har Söderby Golf utökat sin satsning med ett flertal nyheter till anläggningen. Årets stora nyhet består av ett nybyggt golfhotell ett stenkast från klubbhuset och första tee. Söderby Golf Lodge består av nio mycket trevliga 4-bäddslägenheter.

– Satsningen på boende vid banan har visat sig redan nu vara väldigt lyckosamt. De flesta av våra gäster vår första säsong har varit kompisgäng som åker i väg några gånger om året och spelar interna tävlingar. En annan stor grupp är medelålders par som bokar sin romantiska golfweekend här, säger Gabriella Ekström. – Jag och Jonas tillsammans med hela personalen sätter stor vikt på att skräddarsy gästernas upplevelse av anläggningen efter både stora och små önskemål. Vår målsättning att skapa en komplett golfanläggning av hög kvalitet, innebär att vi hela tiden jobbar efter nya idéer för att förbättra och förfina. Att nu erbjuda boende har varit ett efterlängtat steg i den strävan och vi kan även se att det fört med sig andra goda effekter på resten av vår anläggning, berättar Gabriella. Förutom nytt boende har Söderby bland annat byggts en ny studio för Custom Fitting beläget vid rangen. I samband med byggnationen har åtta utslagsplatser på rangen försetts med tak. Man har även renoverat delar av gårdens stenladugård till inomhushall med fem golfsimulatorer för att utveckla vinterträning. En stor och trevlig kiosk med vattentoalett byggs under vintern/våren mellan hål 9 och 10 . Som en av få golfanläggningar i Sverige som fortsätter att öka både medlemmar och greenfeegäster varje år ser Söderby Golf fram mot en ny och spännande säsong 2010.


Ökad rörlighet ger lägre handicap! Prova NutriLenk Active!

Nyhet!

NutriLenk Active Riksidrottsförbundets undersökning om svenska folkets motionsvanor visar att antal motionsutövare ökat markant de senaste tio åren*, och det är naturligtvis en god och positiv utveckling. Men många sport- och motionsutövare upplever att de får problem med leder. Vissa tvingas därför göra uppehåll eller skruva ner ambitionerna då det inte längre är möjligt att motionera på den nivå som man gärna vill. Vad är det som sker i leden? Det som ofta sker, är att mycket rörelse pressar ut ledvätskan ur leden, vilket påverkar dess förmåga att göra mjuka rörelser och absorbera stötar. Resultatet blir att leden känns besvärad när den rör på sig. Efter någon tid återställs ledvätskan och leden fungerar normalt igen. När kan man använda NutriLenk Active? NutriLenk Active kan dels användas för att säkra en god funktion av lederna medan man tränar, men NutriLenk Active kan även användas om man känner att man har överansträngt sig.

Så fungerar Nutrilenk Active: • Nutrilenk Active innehåller Hydrolyserad tuppkam (Hyaluronsyra) och fungerar främst som stötabsorberare och smörjmedel, i brosk och leder. • Nutrilenk Active ökar viskositeten i kroppens leder, vilket smörjer och ökar rörligheten och smidigheten i kroppen. • Nutrilenk Active kan användas som underhåll för kroppens leder och i förebyggande syfte för att öka rörligheten och smidigheten i kroppen. Vilka skall använda Nutrilenk Active: Till alla motionärer, idrottsmänniskor, friluftsmänniskor, proffs som amatörer och alla andra som tycker om att röra sig - eller vill börja röra sig.

* www.rf.se/Nyheter/2007/Svenskarna-motionerar-mer/

NutriLenk Active marknadsförs av Mezina AB och kan köpas i hälsofackhandeln. NutriLenk Active finns i förpackning om 30 kapslar (1 månads förbrukning) Konsumentkontakt Mezina AB. Tel: 040-35 48 50

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 45


F

RENINGE N

Ö

FSG

Gamla Örkelljunga GK har förvandlats till en Country Club utan motstycke i Skandinavien.

text FREDRIk RIChTER foto MICkAEl TAnnuS

När Örkelljunga GK bildades 1989 anlitades Hans Fock för att rita 18 hål i den vackra naturen. Det som kom att göra klubben, som redan 1992 utsågs till Årets golfklubb i Sverige, mest känd var att klubbhuset bestod av järnvägsvagnar! Sedan dess har det hänt mycket både med klubben och markområdet. Idag finns i stället ett mycket stiligt klubbhus med en terrass varifrån man har en vacker utsikt över främst det långa avslutningshålet på en av niohålsslingorna. Banan har idag fått en ny ägare från Danmark, entreprenören Jens Nielsen, som här har förverkligat en dröm om att skapa en Country Club utan motstycke i Skandinavien. Redan 1996 svängde Jens Nielsen av E4:an vid Örkelljunga golfklubb och blev omgående betagen av den vackra naturen och den välskötta banan. Han beslöt sig på stående fot för att köpa ett hus i området. Det skulle dock dröja till 2002 innan han och hans familj flyttade in i huset och började förverkliga sina planer på att förvandla golfklubben till en Country Club. Den nya 9-hålsslingan, ritad av Donald Steel, som öppnas 2010 och kommer att ge spelarna möjlighet att själva

46

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Antal hål: 18 Par: 72 Längd: 4 832 m (röd tee), 5 700 m (gul tee), 5 880 m (vit tee) Greenfee: Senior 360/260 kr, Junior 180/130 kr Banarkitekt: Hans Fock Öppnad: 1991 Svårighetsgrad: Medel Beskrivning: Skogs och parkbana Adress: Rya 472, 286 91 Örkelljunga Telefon: 0435-536 40 Hemsida: www.woodlands.se, www.orkelljungagk.com

komponera önskad spelupplevelse. Man bokar tid på två av de tre slingorna och får så en artonhålsbana för dagen. Danske arkitekten Henning Larsen har ritat de 45 hus som idag finns i närhet till de nya nio hålen och inspirationen är hämtad från USA. Ett av husen används för golfpaket, vilket ger ett av de mest exklusiva golfpaketen i Skåne. Med sina 27 hål ger Woodlands en riktigt trevlig totalupplevelse, med många bra och gedigna golfhål. Trots att den mestadels spelas i en härlig skogsmiljö har arkitekten varit generös med bredden på fairway och har man en bra dag kan man få ihop en bra score. Korthålen är inte bara bra, de är även en fröjd för ögat. Det vackraste av dem alla är det gamla 13:e hålet, som i folkmun kallas för ”Floridahålet” och är ett relativt kort men ack så trixigt hål. Från tee ser man här även Rya Kyrkoruin från 1200-talet som numera används till sommargudstjänster, dop och bröllop. Woodlands har även en egen Golf Academy där instruktörerna Lars Hägglund och Niklas Bergdahl med sitt testcenter kan analysera svingen in i minsta detalj. Bara det gör Woodlands Country Club värt ett besök!

ÄG

S

E

G

woodlands golf & country club

ARE

SVERI

E

GOLFBAN


Golfresa Atalaya****

Ett gammalt klassiskt golfhotell vid havet. Fri shuttle till golfbanorna, Old och New Atalaya. Här ingår halvpension. Njut av en trevlig golfresa till ett bra pris. Costa del Sol, San Pedro, 1/3-30/4, fr 9535:Inkl. direktflyg, 7n i d-rum med halvpension och 6x18.

Vi peggar upp - Du slår till! T. 08-587 086 00 | F. 08-587 086 10 | www.golftours.se

Golfresa nH Almenara****

Golfresa La Quinta****

Inkl. direktflyg, 7n i d-rum, frukost och 6x18.

Inkl. direktflyg, 7n i d-rum, frukost och 5x18.

Vackert beläget och bekvämt bor du på Almenara**** som ligger direkt vid banan och har en komplett träningsanläggning. Golf spelar du på hotellets egna 27 hål. Costa del Sol, Sotogrande, 3-24 April, fr 9075:-

SPANSKA TURISTBYRÅN

La Quinta Golf Resort***** är ett exklusivt och charmigt hotell med en härlig utsikt över golfdalen och Marbella. Golf spelar du på La Quinta & Los Naranjos. Costa del Sol, San Pedro, 3-24 April, fr 12835:-

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

Stureplan 6 | 114 35 Stockholm | Tel: 08 611 19 92 | Fax: 08 611 44 07 | e-mail: estocolmo@tourspain.es | www.spain.info/se

| 47


DEBATT

n e s f f o r p l l i t r a ? e g Peng i r e v S i e r a l e p s f l o = fler g Av Johan Lindeberg

Intresset för golf hos den svenska allmänheten avgörs genom att skapa intresse för en penningstinn stortävling för internationella professionella golfspelare i Sverige! Så enkelt skulle man kunna sammanfatta Svenska Golfförbundets (SGF) senaste marknadsföring för att alla registrerade golfspelare i Sverige tillsammans ska satsa tio miljoner kronor varje år i sju år. Detta under namnet 20-lappen som alla svenska golfare ska betala varje år. Jag anser att detta är bondfångeri på högsta nivå! Speciellt som satsningen, enligt prospektet, enbart syftar till att ge Golfsverige fler golfspelare. SGF vägrar att se vilka grundläggande orsaker som en gång gjorde att trenden vände. Golfen i Sverige har gått från en ständig tillväxt sedan 1900-talets början till en avmattning som började för några år sedan. En mer noggrann analys visar att den ständiga tillväxten av golfanläggningar gick ikapp och förbi efterfrågan på bara ett par år. Med en ökning av antalet anläggningar och en samtidig nedgång på antalet registrerade spelare, var det som att dra proppen ur badkaret. Allt rann ut med en rasande fart. I stället för att fokusera på tillväxt genom nyrekrytering har jag roat mig med att fundera på varför de som lämnar golfen gör det, och varför den målgruppen nu plötsligt inte längre är intressant för SGF och klubbarna. Verkligheten är att det finns ca 1 500 000 personer som är intresserade av golf, ca 1 100 000 personer som spelar golf och ca 550 000 som medlemmar (enligt SGF:s egen statistik). 50 % av utövarna är oregistrerade! Enligt min mening måste det vara oerhört mycket bättre att, och enklare att få tillbaka, redan intresserade och utbildade spelare än att ta in nya från gatan. Vad har då orsakat spelarflykten från golfbanorna?

Den stora boven är banornas utveckling, och där ska klubbledare och framförallt styrelser, speciellt i kollektivt ägda klubbar, ta på sig ett stort ansvar. I styrelserum efter styrelserum har fattats beslut om att driva dyra projekt och gärna bygga sin bana till en ”mästerskapsbana”. Att medlemmarna är jättenöjda och tycker att banan duger hur bra som helst är det ingen som bryr sig om. Det är alltid de prominenta gästerna och den egna elitens företrädare som rådfrågas, och de vill ju alltid ha det senaste och vassaste, precis som i modevärlden. Beslutsunderlag föreläggs ett årsmöte som i bästa fall består av fem procent av medlemmarna och dessa, som ser vilket stort arbete som är nedlagt, har svårt att stå emot och säga nej. Man vill ju inte bråka! Generellt kan sägas att det blir alltid livliga diskussioner om småsaker, och de stora frågorna glider oftast igenom. När väl arbetena är klara kommer normalt budgeten att vara överskriden med mellan 25 och 100 %, och när medlemmen får räkningen i form att kapitaltillskott eller utökad lånefinansiering kan beslutet bli att lämna klubben, vilket då försätter klubben i en omöjlig sits, eftersom klubben saknar pengar. Allt ligger i banan! Ett färskt exempel är Ågesta GK i Stockholm som efter att ha haft banan stängd i ett år, och med en nästan 100 % -ig budgetsprängning säsongen efter återöppnandet står inför det faktum att man inte kan infria sina åtaganden mot före detta medlemmar pga kapitalbrist. Misslyckas den frivilliga rekonstruktionen så väntar betalningsinställelse, tvångsackord eller konkurs. Då kommer vi till den stora frågan: Hur gör vi golfen mer attraktiv?

Jag har ett enkelt svar. Gör banorna kortare, och lättare för alla ”vanliga” golfspelare. Glada och nöjda (40- till 70-talister) som spelar golf för att det är en skön avkoppling och en härlig naturupplevelse är golfens bästa kassako. Vi njuter av att vi slår en boll längs en härligt fin matta av gräs fram till en öppen, plan och fint nedklippt green där vi kan rulla i bollen. När vi går därute på banan så njuter vi av att vara just där och vi kan känna glädjen av att lyckas nå ett par-4 hål på två slag då och då, för det var så vi upplevde golfen förr. Och när vi slår lite snett så går vi ut i det höga men tunna gräset och där hittar vi vår boll, och vi kan spela vidare på den. Tack vare att hålen är kortare, det är lättare att hitta bollen, det inte ligger en massa vatten eller bunkrar i vägen, det inte är greener som ser ut som begravningsplatser för stora djur så vi kan putta två gånger och sedan gå vidare till

48

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

nästa hål. Då lyckas vi genomföra en hel rond över 18 hål på 3 till 3,5 timmar och få tid över till annat den dagen. Det är här dagens dilemma ligger: Svårigheten att kunna genomföra en golfrond på mindre än 4,5 timmar är det största hindret för att locka tillbaka gårdagens utbildade golfspelare till banorna. Det antal medlemmar som är skillnaden mellan vinst och förlust vill inte vara så inrutade på helgerna och för dem räcker inte tiden till. Även 12-hålsbanor kan vara en framkomlig väg till ökat intresse. Faktum är att det är alla vanliga golfspelare, inte de med under fem i hcp, som måste prioriteras, annars slutar de och då finns det ingen som kan betala kalaset. Golfdårar som undertecknad är inget bekymmer, vi kommer alltid att finnas där, på det ena eller andra sättet, det är marginalspelarna vi måste få tillbaka till den välkomnande famn av glädje och gemenskap som klubbarna ska vara. Jag anser att vi måste dela upp Golfsverige i två delar. Elitdelen kan heta Svenska Golfelitidrottsförbundet och vara en integrerad del av Riksidrottsförbundet, medan ett golfförbund som omfattar både medlemsägda och ägarstyrde klubbar vänder sig till oss och ger oss råd och stöd för att optimera verksamheten ur motions- och trivselsynpunkt. På det här sättet får alla golfanläggningarna ett incitament att besluta sin inriktning mycket lättare än tidigare. Att alla skall tillfredsställa alla, utan undantag är ju omöjligt, Med dagens utveckling åt ännu längre rondtider, längre och svårare banor kan SGF rekrytera hur många nya som helst utan att det blir ett bestående resultat. Utan en klar struktur i arbetet kommer kräftgången att fortsätta. Under 2009 har flera privata banor arbetat med att klippa ner ruff, och förenkla layouten. Samtliga dessa banor har sett ett ökat intresse för att gästspela på deras anläggningar. Tack vare kortare rondtider får man en ökning av antalet medlemmar och högre greenfeeintäkter som resultat. Endast genom en ökad attraktionskraft kan golfen uppnå en bestående ökning av antalet registrerade medlemmar i svenska golfanläggningar. Jag uppmanar SGF till följande åtgärder:

Använd 20-lappens beräknade tio miljoner kronor per år till att ge som bidragspengar till klubbarnas juniorsatsningar av typen bidrag efter antal juniorer i aktiv träning, för det är något som nästan alla svenska golfspelare ställer upp på! Ändra organisationen till ett förbund för eliten och ett förbund för motionärerna med vattentäta skott mellan dessa verksamheter. (Endast Elitförbundet skall vara ett idrottsförbund och ingå i RF!) Använd medlemsavgifterna från alla golfanläggningar till riksövergripande verksamheter till motionsgolfarnas bästa. Låt alla golfverksamma föreningar och bolag i SGF ha rösträtt på lika villkor. Ta ut en tävlingsavgift av alla som vill spela nationella tävlingar, och använd dessa pengar i ett elitidrottsförbund till SGF:s tävlingsverksamhet eller till landslagen. Det nuvarande förslaget att satsa pengar på att popularisera golfen med att bidra till att göra Scandinavian Masters till en stortävling gynnar inte Sveriges framtid som golfnation. Det gynnar bara redan stenrika golfspelare och utländska golforganisationer. Vägen till ett värdskap för ett Ryder Cup i Sverige ska inte betalas av svenska motionsgolfspelare annat än på frivillig grund!


Håll koll på golfvädret med stil!

ROLIGARE VÄDER!

Crystal väderstation • Världens första väderstation med lasergraverade 3D-ikoner i kristall • Visar väderprognos genom färger • Inomhustemperatur • Radiokontrollerad klocka • Ändra visningsläge mellan tid och inomhustemperatur genom en lätt handviftning BA 900

Se vad det blir för golfväder 12-24 timmar framåt!

Väderstation med dagljusprojicering • Extra stark dagsljusprojektion

Crystal Väderstation - Deluxe Edition • Väderprognos med färgbelysta kristall-ikoner • Ändra visningsläge mellan tid och inomhustemperatur genom en lätt handviftning • Utomhus- och inomhustemperatur • Tillverkad med CRYSTALLIZED

TM

• Visar väderprognos, inne/utetemperatur • Radiokontrollerad klocka med alarm • Projicerar tid, temperatur samt väderprognos i taket eller på vägg BAR 339DP

- Swarovski Elements

BAR 1000

Professionell väderstation med Solcellsdrivna sensorer • Stor display med touchscreen • Visar väderprognos, inne/utetemperatur, luftfuktighet inne/ute, vindriktning, vindhastighet, kyleffekt, daggpunkt, lufttryck, lufttrycksdiagram • Radiokontrollerad klocka med alarm • Inbyggd datalogger med 1 månads minne • Upp till 10 solcellsdrivna sensorer ute WMR 200

Se våra Återförsäljare på www.oregonscientific.se GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 49


golfbladets

korsord

korsord ÄR ANDRA MEN INTE VI

HAR JU ALLTING

EN ÖRT

YRKE

UNG HUGGORMSHONA

RÄNNAN

VANLIGT I MAILADRESS

"

MALENA

CARINA

ÅTRÄDET

HÖVDING MATA

TERSELIUS

STEVENS PRYGLA ÄR Ö I ÖSTERSJÖN ALLTJÄMT

BEMÖTANDE

DÄGGA

GRUNDÄMNE KAFKAS K

KORT LEDARE

EN AV KILLARNA I BOKEN

PÅ DEN SES TRE TILL HÖGER

FÅR KO GET? ÄTA I LONDON

SVARTSJUK

UTSEENDE VÄSEN FRAMFÖRS TANKLÖST

LORTGRIS BLIR BÄTTRE BÖJT DROG MED KRAFT DÄR TANKRAR ANKRAR

FÖR DET MESTA OFFENTLIGA

MOSES BROR

TVÅ

SAMLA

MOLAR

TVÅ I RAMSA GIGANT RAK PUHVÄN VÄGLEDA

BOSTAD

"

TEATERORDEN BOKSTAVSTRÖJA

MED MERA VARGLÄTE

ELLIPTISKA

Citat av Zachrisson citat aVGöran Göran zacHrisson

vinn årsPrenumeration av golfbladet!

FÖR DET FÖRSTA SLAGET

IT. MEDIA

NERVSJUKDOM FRAMFÖR VISS LÄKARE

LIKGILTIGA

SUR

Vi lottar ut en årsprenumeration av Golfbladet till 10 st vinnare.

VASS PÅ YTAN TRENDIG

LÅNGTRÅKIGT

SÄGS HOTFULLT

EKBORG

VAR DIHORNET

HÄVDA MOTTAGBÄTTRA AREN NÅ SIG

TALMANNEN LÖVTRÄD

INGET

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

SVÄRDSLILJA

ÄR ARMAR I TOPP

SAGOSLUT

|

FÅR OSS ATT VILJA LÄSA MERA

DRAGES SÖDERUT

ED

50

VAR MANNEN I DAMUNDERKLÄDER

SLAGSMÅL

PLANOMRÅDE

HAR STALL

Vinnare i förra numrets korsord: Fredrik Sandberg, Enebyberg.

UPPSTYLTADE

ODÖR

KÄRL

Skicka in citatet du får fram i de gula fälten till korsord@golfbladet.se

OSTSORT

STANK MÖSSFODER

STRESSHORMON INTE DET HÄR

ANVÄNDS PÅ TEE

GODSAK

ÄDELSTEN

Barbro Lindahl KonstruktörKonstruktör Barbro Lindahl


Kan man verkligen

spela golf i Atlanten? På både Madeira och Azorerna ges bästa förutsättningar för golfentusiaster. När banorna här hemma är som lerpölar eller täckta av snö blir kontrasterna än större mot de frodigt gröna fairways och välansade greener som dessa öar kan visa upp. Madeira är sedan länge känd mark för golfare. Här finns två underbara golfbanor och på Madeira njuter du av ett behagligt golfklimat under vinterhalvåret. Det jämna subtropiska klimatet på Azorerna ger dig perfekt golfväder året runt. Här erbjuds två banor av varierande karaktär. Grönare golfbanor är svårt att finna oavsett årstid!

• Förbetalade greenfees • Förbokade starttider • Fri transport av golfbagen på flyget

3

DAGARS GREENFEEPAKET FRÅN

1695:-

Läs mer om banorna och boka på solresor.se eller ring oss på 08-454 39 10! Vill ni ha en offert på gruppresa/företagskonferens – kontakta vår grupp-/konferensavdelning på konferens@solresor.se för omedelbar hantering av er förfrågan.

.se GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 51


Golf på TV 28 DECEMBER - 17 janUARI

Måndag 28 december

Fredag 1 januari

12:00 Nordic Winners 2009: Joburg Open 16:00 Nordic Winners 2009: Open de Andalucia 20:00 Nordic Winners 2009: The Players Championship 01:00 Senior Tour 2009

12:00 Champions Tour 2009 13:00 Senior Tour 2009 14:00 PGA Tour 2009 15:00 European Tour 2009 16:00 ADT Skills Challenge 18:00 Nordic Winners 2009: St. Omer Open 19:00 Nordic Winners 2009: McDonald’s LPGA Championship 21:30 Nordic Winners 2009: Canadian Women’s Open 23:00 Nordic Winners 2009: Stanford Financial Tour Championship 00:30 World Golf Hall of Fame: Induction Ceremony

Tisdag 29 december 12:00 PGA Tour 2009 13:00 European Tour 2009 14:00 ADT Skills Challenge 16:00 Nordic Winners 2009: Celtic Manor Wales Open 20:00 Nordic Winners 2009: Moravia Silesia Open 00:00 Nordic Winners 2009: St. Omer Open 01:00 PGA Tour 2009

Onsdag 30 december 12:00 ADT Skills Challenge 14:00 Nordic Winners 2009: Johnnie Walker Championship 18:00 Nordic Winners 2009: Castello Masters 22:00 Champions Tour 2009 23:00 Senior Tour 2009 00:00 PGA Tour 2009 01:00 European Tour 2009

Torsdag 31 december 12:00 Nordic Winners 2009: The Players Championship 17:00 Champions Tour 2009 18:00 Senior Tour 2009 19:00 PGA Tour 2009 20:00 European Tour 2009 21:00 Nordic Winners 2009: Open de Andalucia 01:00 Champions Tour 2009

20:00 Nordic Winners 2009: Johnnie Walker Championship 00:00 Nordic Winners 2009: St. Omer Open 01:00 PGA Tour 2009

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

12:00 European Tour Weekly 12:30 LIVE: Africa Open 16:30 SBS Championship 21:00 Africa Open 00:00 LIVE: SBS Championship

19:30 20:00 21:00 01:00

Inside the PGA Tour PGA Tour: Höjdpunkter Joburg Open 2009 PGA Tour: Höjdpunkter

Torsdag 14 januari LIVE: Joburg Open European Tour 2009 PGA Tour 2009 Inside the PGA Tour Heta dagar i Barcelona - ett genombrott för svensk golf Norska golfbanor Inside the PGA Tour PGA Tour: Höjdpunkter Joburg Open European Tour Weekly Inside the PGA Tour LIVE: Sony Open in Hawaii

Tisdag 5 januari

Lördag 9 januari

12:00 Nordic Winners 2009: Omega European Masters 16:00 Nordic Winners 2009: Castello Masters 20:00 Nordic Winners 2009 St. Omer Open 21:00 PGA Tour 2009 22:00 Champions Tour 2009 23:00 Senior Tour 2009 00:00 PGA Tour 2009 01:00 European Tour 2009

11:30 LIVE: Africa Open 15:30 SBS Championship 20:00 Africa Open 00:00 LIVE: SBS Championship

11:30 LIVE: Africa Open 15:30 SBS Championship 20:00 Africa Open 00:00 LIVE: SBS Championship

11:00 15:00 16:00 17:00 17:30 18:00 18:30 19:00 20:00 00:00 00:30 01:00

Onsdag 6 januari

Måndag 11 januari

Fredag 15 januari

12:00 Champions Tour 2009 13:00 Senior Tour 2009 14:00 PGA Tour 2009 15:00 European Tour 2009 16:00 Nordic Winners 2009: Stanford Financial Tour Championship 17:30 World Golf Hall of Fame: Induction Ceremony 19:00 European Tour Weekly 19:30 Inside the PGA Tour 20:00 PGA Tour: Höjdpunkter 21:00 Nordic Winners 2009: Joburg Open 2009 01:00 PGA Tour: Höjdpunkter

11:30 16:00 20:00 21:00 22:00

Söndag 10 januari

Lördag 2 januari 12:00 Nordic Winners 2009: Joburg Open 16:00 Nordic Winners 2009: Open de Andalucia 20:00 Nordic Winners 2009: The Players Championship 01:00 European Tour 2009

Söndag 3 januari 12:00 Nordic Winners 2009: Celtic Manor Wales Open 16:00 Nordic Winners 2009: Moravia Silesia Open 20:00 Nordic Winners 2009: Johnnie Walker Championship 00:00 Nordic Winners 2009: St. Omer Open 01:00 PGA Tour 2009

Måndag 4 januari 12:00 16:00

Nordic Winners 2009: Celtic Manor Wales Open Nordic Winners 2009: Moravia Silesia Open

Africa Open SBS Championship European Tour: Höjdpunkter PGA Tour: Höjdpunkter Africa Open

11:00 15:00 18:30 19:30 20:00 00:00 01:00

LIVE: Joburg Open Sony Open in Hawaii PGA Tour 2009 Inside the PGA Tour Joburg Open Senior Tour - höjdpunkter LIVE: Sony Open in Hawaii

Tisdag 12 januari 12:00 13:00 14:00 18:00 19:00 20:00 00:00 01:00

European Tour: Höjdpunkter PGA Tour: Höjdpunkter Africa Open European Tour: Höjdpunkter PGA Tour 2009 SBS Championship European Tour: Höjdpunkter PGA Tour: Höjdpunkter

Lördag 16 januari 11:30 15:30 19:00 20:00 00:00 01:00

LIVE: Joburg Open Sony Open in Hawaii Senior Tour - höjdpunkter Joburg Open European Tour 2009 LIVE: Sony Open in Hawaii

Torsdag 7 januari 12:00 12:30 16:30 17:00 17:30 21:30

52

Fredag 8 januari

European Tour Weekly LIVE: Africa Open European Tour Weekly Inside the PGA Tour Africa Open LIVE: SBS Championship

Onsdag 13 januari 12:00 16:00 16:30 17:30 18:30 19:00

SBS Championship Heta dagar i Barcelona - ett genombrott för svensk golf European Tour: Höjdpunkter PGA Tour: Höjdpunkter Norska golfbanor European Tour Weekly

Söndag 17 januari 11:30 15:30 19:00 20:00 00:00 01:00

Joburg Open Sony Open in Hawaii European Tour 2009 Joburg Open PGA Tour 2009 LIVE: Sony Open in Hawaii


Johan Ståhl

Lasse Berghagen

Sofia Wistam

Sylvia Vrethammar

Peter Magnusson

David Hellenius

Christine Meltzer

Daniel Lindström & Emilia

John Houdi

www.artistocheventbolaget.com Gamla Brogatan 44, 111 22 Stockholm Tel: + 46 8 56 30 54 00, kontakt@artistocheventbolaget.com

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 53


5 nummer

159:för bara

Prenumerera På golfbladet och få tidningen bekvämt hem i brevlådan

beställ direkt via e-post eller internet. Skicka dina uppgifter till info@golfbladet.se eller gå in på www.golfbladet.se

54

|

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5


k Club, palmer Course

spela billigare på irlands östkust!

Irlands östkust är så lättillgänglig och med alla de utmärkta golfpaket som finns är det nu billigare än någonsin att spela några av landets bästa banor. Under en runda på Irlands östkust kan du hänge dig åt din passion för alla tänkbara typer av golf – tillgängligt utan trassel. Efter en kort flygresa kan du stå på första tee efter bara några minuter. Det är så nära och så enkelt, men ändå har östkusten all den charm som förknippas med en klassisk irländsk golfresa, med det kuperade landskapet, oförglömliga vyer och ett värmande välkomnande i alla hotell, barer och restauranger du kommer till. Om du baserar dig i Dublin kan du uppleva det bästa av två världar – kultur och underhållning i storstaden och, bara en kort bilfärd bort, ett enastående urval av golfbanor i en hisnande vacker natur. Norr om staden finns en blandning av livfull landsbygd och taggig kustlinje, den senare är hem för världsberömda Portmarnock Links och dess 98 bunkrar. Allt detta inom enkelt räckhåll för en av

Europas mest välkomnande – och mest lättillgängliga – huvudstäder. Irland är världsberömt för sina linksbanor, men på östkusten finns så mycket mer. Åker du söderut och lite inåt landet till Wicklow så hittar du ’Europas Augusta’, Druids Glen, och dess lika bildsköna granne Druids Heath, som båda spelas i skog och längs vattendrag i Irlands vackraste parklandskap. I den här delen av Irland ska du heller inte missa K Club, värd för Ryder Cup 2006. K Club har besökts av golfstjärnor som Tiger Woods, Retief Goosen, Phil Mickelson, Sergio Garcia och såklart Irlands egna Padraig Harrington och Darren Clarke. Här har också både Per-Ulrik Johansson och Mathias Grönberg triumferat i European Open, som spelades på K Club från 1995 till 2007. • På www.irland.se kan du läsa mer om golf på Irland, och beställa en GRATIS golfguide.

prisvärda golfpaket Det finns flera Golfpass i alla Irlands regioner och de är ett umärkt sätt att spela de bästa banorna till ett bättre pris! dublin golf pass ger dig chansen att uppleva golf i Dublin som aldrig förr. Med detta golfpass kan du spela tre golfrundor på några av de mest andlöst spännande och utmanande banorna i landet till ett lägre pris. Det finns tre separata program att välja mellan. Priser från 99 euro för golf på 3 banor. kildare & Wicklow golf pass ger dig chansen att spela tre kvalitetsbanor till ett mycket attraktivt pris – bara 99 euro. Tulfarris, Craddockstown & Castlewarden Golf Clubs finns alla inom 20 minuter från varandra, vilket gör det mycket enkelt att njuta av dem alla till ett lägre pris. Kontakta Tourism Ireland för en komplett lista över alla golfpass, eller gå till www.irland.se (under rubriken Things to see and do).

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

| 55


0% ränta

Extra telefonöppet

i upp till 12 månader

Vardag: 18-19 Lördag: 14-18 Söndag: 10-18

Boka på bigtravel.se eller

Ring för närmsta butik

Delbetala din resa räntefritt

0771-10 20 20

Gäller alla resor, även charter.

27 butiker i Sverige samt Köpenhamn & Oslo Vardagar 08-18 och Lördagar 10-14

Spara tusenlappar!

Boka våren/sommaren 2010 nu!

Ring inte runt. Ring oss ! Vi har din resa och vi är opartiska.

Lyx-kryssningar

över hela världen

Alla världens flygbolag hos BIG Travel

London paket

Upptäck USA med våra bilpaket!

28-31 maj 2010 med Chelsea Flower Show & Andrew Lloyd Webber’s musikal Love Never Dies

Inklusive helpension & underhålln ing! Västindien - 5 dagar fr. 3 820:8 dagar fr. 4 260:- / 10 dagar fr. 7 555:-

Kanarieöarna & Västafrika - 14 dagar fr. 7 840:Barcelona - Casablanca - Agadir - Lanzarote - Las Palmas - La Palma - Teneriffe Medeira - Malaga - Marseille - Savona - Barcelona

Få det mesta utav din weekend i London. Med vårt prisvärda paket får du njuta av en spännande musikal av ingen mindre än Andrew Lloyd Webber, samt strosa omkring bland vacker natur på världens kändaste trädgårdsutställning Chelsea Flower Show.

Västindien & Atlanten - 17 dagar fr. 8 890:-

Priset gäller 3 nätter del i dubbelrum med kontinental frukost, inkl flyg fr. Köpenhamn & Stocholm, biljett till Love Never Dies & Chelsea Flower Show.

fr. 6 310:-

Fort Lauderdale - Nassau - Catalina Island - St Maarten - Guadeloupe - Barbados Madeira - Malaga - Savona. I priset ingår vin & öl till lunch & middag.

pris per person

Sydamerika & Atlanten 18 dagar fr. 9 995:Santos - Ria de Janeiro - Ilheus - Salvador de Bahia - Recife - Las Palmas - Madeira Lissabon - Barcelona - Marseille - Savona. I priset ingår vin & öl till lunch & middag.

Hawaiis öar - 7 nätter fr. 9 990:Honolulu - Kahului - Hilo - Kona - Nawiliwili - Honolulu

Arabiska Halvön - 7 dagar fr. 6 840:-

Upptäck paradiset som är Galapagosöarna där djuren strövar fritt och naturen är förtrollande. Det absolut bästa sättet att besöka dessa öar är naturligtvis med kryssningsbåtar då man kommer vildlivet närmast.

Savona - Neapel - Port Said - Suezkanalen - Aqaba - Safaga - Aden - Salalah Muscat - Dubai. Singapore - Ujung Pandang - Komodo - Bali - Jakarta - Malacca - Phuket - Port Klang - Singapore.

Söderhavet 17 nätter - fr. 11 995:Sydney - Noumea - Mouli - Port Vila - Luganvlle - Lautoka - Levuka - Ile de Pins - Sydney

Kristi himmel, 14 - 17 maj 2010

Mauritius - Seychellerna - Nosy Be - Diego Suarez & Tamatave - Reunion - Mauritius.

Golfpaket

Ett litet äkta romerskt hotell med totalt 37 nyligen restaurerade rum inredda i traditionell stil, beläget i en byggnad från 1500-talet. Perfekt läge i Roms historiska centrum, mitt i det gamla judiska kvarteret, allmänt kallat "Il Ghetto". Mycket nära till de vackra torgen Campo de' Fiori och Piazza Farnese, Sköldpaddsfontänen, Largo Argentina, Piazza Navona och Pantheon.

Dubbelrum

Mallorca

Lyxhotellet Castillo Hotel Son Vida, tom 28 feb 4 nätter inkl frukost & obegr. med golf . . . . . . fr. 4 600:7 nätter inkl. frukost & obegr.med golf . . . . . . fr. 7300:-

Turkiska Rivieran

BIG - Bäst i Golf

fr. 5 720:-

Koh Mak

Koh Mak Villa *** 14 nätter fr. 14 125:21 nätter fr. 16 960:-

Se förarlegenderna från Formel 1 göra upp på Sveriges enda F1 bana från 70-talet, Anderstorp Raceway. Den 13-15 augusti, 2010 kommer den att köras till förmån för barnen i tredje världen genom vårt bidrag till SOS-Barnbyar. Förutom en spännande tävling kommer du som besökare att se uppvisningar på banan, supportklasser, artistuppträdanden & mängder av aktiviteter i eventbyn. Missa inte årets största motorevent i Sverige, beställ din biljett hos BIG Travel idag! OBS! Även grupp- och konferenspaket!

|

Inkl helpension! Boka resan hos BIG Travel.

GOLFBLADET DECEMBER 2009 - NR 5

It’s a BIG world

inkl. hotell + frukost Manchester United - Liverpool

20 mars 2010 fr. 4135:- (matchbiljett + 2 nätter på hotell)

Koh Samui

Aloha Resort *** 14 nätter fr. 15 500:21 nätter fr. 17 810:-

Jomtien / Pattaya

Grand Jomtien Palace *** 14 nätter fr. 11 395:21 nätter fr. 12 865:-

3

New York Rangers - Ottawa

Thailand

4

Les Miserablés på Queens Theater, London

Priser 2010 Nu här !

5

Four Tops & The Temptations, O2 Arena, London

17 jan 2010 fr. 1755:- (matchbiljett + 2 nätter på hotell)

15 jan 2010 fr. 1865:- (matchbiljett + 2 nätter på hotell) tom 30 juni 2010, Intresseanmälan. 26 mars 2010, Intresseanmälan.

fr. 25 735:Pris är per person del i dubbelhytt. Inklusive hotell i Saigon & Angkor.

Krabi

Bangkok

Koh Lanta

Phuket

Chiang Mai

Southern Lanta Resort *** 14 nätter fr. 13 605:21 nätter fr. 15 775:-

Gå in på www.bigtravel.se för att läsa mer och tävla!

FC Barcelona - Sevilla

Koh Chang

Kacha Resort & Spa *** 14 nätter fr. 11 815:21 nätter fr. 13 495:-

Gissa Zlatans tröjnummer i Barcelona och vinn 2 matchbiljetter inkl. hotell till valfri Barcelona match. Pågår tom den 15 januari!

2

Sunrise Tropical resort *** 14 nätter fr. 13 325:21 nätter fr. 15 355:Serene Resort *** 14 nätter fr. 14 305:21 nätter fr. 16 825:-

Fotboll

paketresor

Upplev stämningen på plats! Vi har paket till Premier League, La Liga, Serie A & Bundesliga. Matchbiljett samt 2 eller 3 nätter på hotell med frukost ingår. Kombinera med teater, musikal, middagar mm.

Boka Australien/Nya Zeeland, Söderhavet eller Jorden Runt hos oss!

Barnrabatt upp till

75%

Vi bokar hotell till kanonpriser!

Flyg-Konkurs-Garanti

Amora Tapae hotel *** 14 nätter fr. 11 255:21 nätter fr. 12 655:-

För mer info ring BIG Travel !

5 995:-

Boka flyg + hotell eller hyrbil, kryssningar, rundresor etc. Går flygbolaget i konkurs får ni pengarna tillbaka.

Royal Benja *** 14 nätter fr. 12 235:21 nätter fr. 14 125:-

Över 30 rundresor i Kina!

fr.

Även specialpriser till Phuket och hela Thailand, Australien, Bali, Nya Zeeland, Malaysia, Japan, Vietnam, Filippinerna, Kina, etc. Ring oss för mer information.

Paketresor - Flyg + hotell inklusive frukost

Saigon - Angkor, 8 dagar på Pandaw Upplev och besök platser som är väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid i västvärlden. Rummen är stora och komfortabla, Pandaw har lyckats återskapa tjusningen med mässing, fina träslag och den koloniala stilen på båten.

Sport & konsert

Vi har även paketresor till en mängd andra sportevenemang, konserter, teaterföreställningar etc. Kontakta någon av våra duktiga säljare eller besök vår hemsida för att hitta evenemanget du är intresserad av.

Thailand City Beach Resort *** 14 nätter fr. 12 305:21 nätter fr. 14 230:-

56

fr. 6 795:-

Pris per person. Hotell Arenula ** inkl. flyg fr. Arlanda. Alla rum har Bad/dusch, telefon, TV och hårtork.

Hua Hin

TOPFive 1

Enkelrum

Sirene Golf Resort, tom 28 dec 7 nätter inkl. helpension + 5 dagar golf . . . . . fr. 5 499:Gloria Verde Resort, tom 18 feb 7 nätter inkl. halvpension + 4 dagars golf . . . fr. 5 299:Gloria Verde Resort, 27 dec - 3 jan 7 nätter inkl. helpension + 4 dagars golf . . . . fr. 6 500:Sueno Golf Resort, tom 14 feb 7 nätter inkl. halvpension + obegr. med golf. fr. 5 999:Priser / person, ring ditt närmsta BIG-kontor för mer info om resorna och vad som ingår i priserna etc.

THE RACE LEGENDS

Missa inte din chans!

Weekendpaket till Rom

Indiska Oceanen 14 dagar - fr. 9 340:För andra kryssningar över hela världen ring Kryssningspecialisten BIG Travel. Vi hjälper er även med flyg, hotell, hyrbil etc så att er resa blir precis som ni vill.

Pris per person. I priset ingår: bil med luftkonditionering och obegränsad körsträcka, alla motell förbokade, omfattande färdmanual, uppgifter om sevärdheter, journummer för assistans. Flyg tillkommer.

Zlatan-tävling!

Fjärran Östern - Norra routen - 14 dagar fr. 9 120:Singapore - Ho Chi Minh City - Da Nang - Hong Kong - Manilla - Kota Kinabalu Brunei - Singapore.

fr. 6 890:-

fr. 26 025:Baltra Airport, Highlands, Suarez Point, Gardner Bay, Cormorant Point, Champion, North Seymour, Dragon Hill – Venecia, Rabida, Port Egas, Espinosa Point, Tagus Cove, Black Turtle Cove, Charles Darwin Station, Baltra Airport.

Priserna är per person. I priserna ingår: 4/7 nätter kryssning, flyg fr. QuitoGalapagos, bränsle tillägg, alla måltider, guide.

Fjärran Östern - Södra routen - 14 dagar fr. 9 045:-

Golden California, 12 dgr

7 nätter Galapagos kryssning

fr. 16 800:Baltra Airport, Dragon Hill – Venecia, Rabida, Port Egas, Espinosa Point, Tagus Cove, Black Turtle Cove, Charles Darwin Station, Baltra Airport.

Suezkanalen & Arabiska Halvön - 18 dagar fr. 6 260:-

fr. 10 980:-

Kryssa bland Galapagosöarna.

4 nätter Galapagos kryssning

Dubai - Muscat - Fujayrah - Abu Dhabi - Bahrain - Dubai

Route 66, 16 dgr

Res säkert med BIG Travel!

Specialpriser - hela världen Även i businessklass & 1:a klass Frånpriser inkl. skatter. Barnrabatt 25-50% 2 395 New York 4 695 Dubai 7 595 Thailand 5 295 Rio 7 055 Shanghai 5 595 Bali 4 895 Florida 4 985 Canada 5 655 Västindien 5 595 Peking Australien 8 255 Hong Kong 7 095 Specialpriser med SAS till hela Europa

Över 114 000 hotell, lägenheter, villor och bungalows till specialpris! p/p London Bali Sydney

360 105 325

USA Rom Thailand

144 257 80

Även hyrbilar till specialpris. Ring oss eller boka på bigtravel.se

BIG Travel - less money

Golfbladet 2009/5  

Golfbladet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you