Page 1

NUMMER 4 • 2009

WWW.GOLFBLADET.SE

aLLt är möjLigt i fantastiska

SOLHEIM CUP CADDIE SOM YRKE BOBBY JONES MIKAEL SORLING OSKAR HENNINGSSON GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 1


K Club, palmer Course

spEla billigarE på irlands östKust!

Irlands östkust är så lättillgänglig och med alla de utmärkta golfpaket som finns är det nu billigare än någonsin att spela några av landets bästa banor. Under en runda på Irlands östkust kan du hänge dig åt din passion för alla tänkbara typer av golf – tillgängligt utan trassel. Efter en kort flygresa kan du stå på första tee efter bara några minuter. Det är så nära och så enkelt, men ändå har östkusten all den charm som förknippas med en klassisk irländsk golfresa, med det kuperade landskapet, oförglömliga vyer och ett värmande välkomnande i alla hotell, barer och restauranger du kommer till. Om du baserar dig i Dublin kan du uppleva det bästa av två världar – kultur och underhållning i storstaden och, bara en kort bilfärd bort, ett enastående urval av golfbanor i en hisnande vacker natur. Norr om staden finns en blandning av livfull landsbygd och taggig kustlinje, den senare är hem för världsberömda Portmarnock Links och dess 98 bunkrar. Allt detta inom enkelt räckhåll för en av

2

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

Europas mest välkomnande – och mest lättillgängliga – huvudstäder. Irland är världsberömt för sina linksbanor, men på östkusten finns så mycket mer. Åker du söderut och lite inåt landet till Wicklow så hittar du ’Europas Augusta’, Druids Glen, och dess lika bildsköna granne Druids Heath, som båda spelas i skog och längs vattendrag i Irlands vackraste parklandskap. I den här delen av Irland ska du heller inte missa K Club, värd för Ryder Cup 2006. K Club har besökts av golfstjärnor som Tiger Woods, Retief Goosen, Phil Mickelson, Sergio Garcia och såklart Irlands egna Padraig Harrington och Darren Clarke. Här har också både Per-Ulrik Johansson och Mathias Grönberg triumferat i European Open, som spelades på K Club från 1995 till 2007. • På www.irland.se kan du läsa mer om golf på Irland, och beställa en GRATIS golfguide till Irland 2009.

prisvärda gOlfpaKEt Det finns flera Golfpass i alla Irlands regioner och de är ett umärkt sätt att spela de bästa banorna till ett bättre pris! dublin golf pass ger dig chansen att uppleva golf i Dublin som aldrig förr. Med detta golfpass kan du spela tre golfrundor på några av de mest andlöst spännande och utmanande banorna i landet till ett lägre pris. Det finns tre separata program att välja mellan. Priser från 99 euro för golf på 3 banor. Kildare & Wicklow golf pass ger dig chansen att spela tre kvalitetsbanor till ett mycket attraktivt pris – bara 99 euro. Tulfarris, Craddockstown & Castlewarden Golf Clubs finns alla inom 20 minuter från varandra, vilket gör det mycket enkelt att njuta av dem alla till ett lägre pris. Kontakta Tourism Ireland för en komplett lista över alla golfpass, eller gå till www.irland.se (under rubriken Things to see and do).


the K Club

druids Heath

tävling! Den lyckliga tävlingsvinnaren får en VIP-resa till Irland med besök på några av de bästa banorna Irland har att erbjuda! Detta fantastiska pris består av en övernattning i en svit på överdådiga Pembroke Townhouse i Dublin, två nätter B&B och en golfrunda på Portmarnock Links samt en övernattning på Druids Glen Marriott med en golfrunda på Druids Heath och Druids Glen. Slutligen får den lycklige vinnaren avsluta sin resa i äkta Ryder Cup-stil på K Club med en övernattning och en golfrunda på Ryder Cup-banan.

vilket år vann Mathias grönberg European Open på K Club? 1995

1998

2001

Skicka ditt bidrag till : Golfbladet, Skonertgränd 9, 260 93 Torekov. Eller maila svaret till irland@golfbladet.se. Ange ”Tävling Irland” i ämnesraden. Vinnaren ansvarar själv för ev. vinstskatt

portmarnock

druids glen

pembroke townhouse

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 3


Lübker golf danmarks nya pärla www.lubker.com Foto Lübker Golf

När det amerikanska magasinet Golf Magazine ifjol summerade året och rangordnade det bästa under 2008, dök en dansk anläggning upp från ingenstans och fick epitetet: ”Världens bästa nya golfanläggning utanför USA”. Lübker Golf kallades i tidningen för Skandinaviens svar på Valderrama med sin perfekta kondition och utmanade layout. Vi beslöt oss för att åka dit och undersöka om vi har samma smak som våra amerikanska kollegor. Reportaget från Lübker kommer i nästa nummer.

4

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 5


Ledaren FREDRIk RIchTER

ett dussin HåL räCker

PRENUMERATION

Maila: pren@golfbladet.se. beställning kan även göras på www.golfbladet.se GOLFBLADET UTGES AV

fairway Golf Magazine Ab Skonertgränd 9, 260 93 Torekov CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE

fredrik Richter richter@golfbladet.se REDAKTIONSCHEF

Golf ska spelas över 18 hål på riktigt gräs, inte på plastgräs eller annat tjafs. Det ska bokas via GIT och allt ska gå igenom golfförbundet så att allt går rätt till. Eller? St Andrews Old Course hade 12 hål 1764. Hålen gick i en linje och tio hål spelades två gånger, en gång ”ut” och en gång ”in” och därför blev ett golfvarv totalt 22 hål. Senare valde man att göra om de första fyra hålen till två, och man spelade istället åtta hål dubbelt, alltså totalt 18 hål. Nästan hundra år senare gjorde man två hål på åtta dubbelgreener och St Andrews blev därefter en 18-hålsbana. Det är därför golfbanorna idag är 18 hål. Många sporter härstammar från de brittiska öarna. Fotboll, golf, tennis har sin födsel i England, Skottland eller på Irland. Regler stiftades, ibland av en styrelse men ibland blev de till av en ren slump. Anledningen till att man spelar fotboll med elva man lär vara att det var så många som varje sovsal i universiteten i Cambridge och Oxford inhyste. En sovsal, ett fotbollslag. Många idrotter har i modern tid justerat sina regler och statuter. Inte minst för att spelet ska gå lite snabbare, men även för att det ska vara roligare att se på och enklare att utöva. Golfen har här inte hängt med. Jag är traditionalist men även realist. Jag älskar golfens historia med sina många märkliga regler och traditioner, men vi har själva sett till att det numera är allt svårare att njuta av vår favoritsport. Det tar som bekant alldeles för lång tid. Jag har i sommar spelat några 12-hålsbanor, där en till och med haft tees och greener av plastgräs. Det har varit minst sagt intressanta och spännande upplevelser. I tider där ett varv sällan tar under fem timmar, är det smått genialt att bygga banor som helt enkelt är 2/3-delar av en orginalbana. Fram för välskötta, roliga och inte hysteriskt svåra och långa 12-hålsbanor! Fram för spontangolf utan administrativt krångel i vägen. Fram för rundor där 24 poäng är ett bra resultat.

Michael broström michael@golfbladet.se ANSVARIG GOLFKLUBBAR :

Rickard Löwenhoff rickard@golfbladet.se WEBMASTER

Andreas Wahlberg andreas@golfbladet.se ART DIRECTOR

/

ORIGINAL

Mickael Tannus micke@tannus.se SKRIBENTER

fredrik Richter, Michael broström, Jenny olsson, Helena Hugosson, Johan Lindeberg ANNONSFÖRSÄLJNING

Rafael Holm rafael@capemedia.se FOTO

Getty images, Alloverpress, Auto bild, Mickael Tannus m fl. TRYCK

VTT Grafiska Ab OMSLAGSBILD

Getty images ISSN

1653-4298 HEMSIDA

www.golfbladet.se

Trevlig läsning!

Ö

RENINGE

N

F

i samarbete med FSG

First Class Living |

och bo med bästa läge!

På Bjäre kan du spela golf året runt och bo i våra unika stocktimrade dalahus i vackra Böckerskogen utanför Båstad. Ni bor 2 -10 minuters resväg från 117 golfhål! Husen är fullt utrustade för en avkopplande och härlig vistelse för upp till 12 vuxna, om båda husen används.

n vi erbjuda spel i Vid dåligt väder ka Nordic Club i Båstad! Golfsimulator på Vill ni veta mer? Besök oss gärna på www.firstclassliving.se

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

tel. 0708-169812

ÄG

S

E

G

6

Spela golf på Bjärehalvön

ARE

SVERI

E

GOLFBAN


© 2009 Callaway Golf Company. Callaway Golf, Big Bertha, Big Bertha Diablo och Chevron-märket är varumärken och/eller registrerade varumärken som tillhör Callaway Golf Company.

MEET THE FAMILY FROM HELL NYA

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

callawaygolf.com

| 7


Innehåll 10 smått & gott

Nyheter från Sverige och Internationellt

14 svenska löften Med stora planer för framtiden

16 dubai

28

22

Verklighet eller Science Fiction?

22 Oskar Henningsson En ny svensk golfstjärna

26 iga

Bli bättre med wedge och putter!

28 En fairway för två En bra caddie gör skillnaden

16

32 Bobby jones

Den störste amatören någonsin

34 Solheim Cup USA vann spännande upplaga

36 Mikael Sorling VD för PGA of Sweden

40 Ringenäs

Sveriges vackraste golfbana?

34 43

43 Åkagården

36

En klubb med generösa medlemmar

43 Oxie

Golfparadis till rätt pris

48 Golfsveriges äldsta skatt och klenod 50 korsord Vinn fina priser!

32 8

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

52 Golf på tv

Se vilka golftävlingar du inte får missa


Vatten har alltid haft en speciell dragningskraft på oss. Tyvärr också på en del bollar …

Av naturliga skäl har många golfspelare en något kluven inställning till vatten. I vår värld är vatten däremot enbart en positiv källa till energi. Källmärkt® el från Gävle Energi är 100 procent förnybar och kommer från vatten, vind och biobränsle. 2008 och 2009 utsåg Greenpeace oss därför till Sveriges miljövänligaste energibolag. Ring vår kundtjänst 026-17 85 75 eller gå in på www.gavleenergi.se och välj Källmärkt®el du också.

REN ENERGI FRÅN GÄVLE ENERGI GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4 | 9 www.gavleenergi.se


smått&gott carro överlägsen i daM-eM

Falsterbo Golfklubb har i år firat sitt 100-årsjubileum. Det har varit ett fantastiskt år för klubben med alltigenom lyckade arrangemang och som kronan på verket så har nu även damernas individuella EM genomförts med en förkrossande svensk seger. Caroline Hedwall visade att hon inte bara kan göra låga scorer utan även hålla huvudet kallt när det blåser. Falsterbos linksbana visade verkligen sitt rätta jag under den avslutande ronden. På morgonen drog det in friska vindar, för att under förmiddagen gå över i regn och åska. Tävlingsledningen fick skjuta upp spelet i en och en halv timme, men därefter sprack himlen upp i strålande solsken, dock med rejäla vindar från sydväst. Någon spänning blev det dock inte tal om, därtill var Caroline Hedwall alldeles för överlägsen. Hon spelade sitt eget fina spel den sista dagen och segermarginalen blev till slut hela tio slag. Golfbladet rättar även in sig i hyllningskören och gratulerar Caroline Hedwall från Barsebäck till en enastående prestation när hon nu är tvåfaldig Europamästare. Vad månde det bli av den tösen? paMpig invigning av lidingös nYa bana

Med två fyllda shotgun-starter och stor fest på kvällen invigdes Lidingö GK:s nya bana den 15:e augusti. Drygt 200 medlemmar och prominenta gäster deltog i ett strålande väder. Gästerna var bland annat deltagare från de berömda Ampromatcherna som spelades på Lidingö 1957-1973. Kända namn som John Cockin, Mikael Sorling, Peter Nordwall, Peter Chamberlain, Nisse Lyckeberg, Hasse Hedjersson och Gösta Ignell deltog. Det är Peter Chamberlain som fått i uppgift att renovera landets äldsta 18-hålsbana. Tillsammans med klubben har man under tre år moderniserat greenområdena, samtidigt som man förbättrat säkerheten och genomfört en generell översyn av dräneringen för hela banan. Både medlemmar och gäster lär vara mycket nöjda med den nyrenoverade banan där Chamberlain lyckats foga in modern design på en gammal bana samtidigt som traditionerna behållits.

nicklaus bästa golFaren

Kan man rangordna och jämföra golfare genom tiderna? Kan man jämföra vad Tiger Woods gör idag med vad Old Tom Morris gjorde på 1800-talet? Jack Nicklaus tycker att Woods är bäst genom alla tider, och Tiger tycker givetvis att Nicklaus är det. Den amerikanska tidningen Golf Magazine bad 15 experter att ranka tidernas bäste golfspelare. Alla fick göra en lista med deras 20 favoritspelare genom tiderna, där ettan fick 20 poäng och 20:e platsen ett poäng. Maximala poäng var således 300. Vinnare blev till slut Jack Nicklaus med 290 poäng. Tiger Woods kom på andra plats med 283 poäng och trea Bobby Jones med 265. Annika Sörenstam kom på en hedrande 12:e plats.

het erlandsson

Skåningen Martin Erlandsson har en förmåga att skjuta riktigt låga scorer när spelet stämmer. Under KLM Open i Holland gick han sju under par på det sista varvet och tangerade därmed banrekordet med sin 63:a. Än bättre gick det veckan efter på Gleneagles i Skottland under Johnnie Walker Championship. Hela tio birdies (varav sju i rad) rullade i för Erlandsson under det sista varvet och hans 62:a hade varit nytt banrekord om det inte vore för att det var lägesförbättring på söndagen. Det måste ha känts tungt för Erlandssons spelpartner, spanjoren Pablo Martin, det sista varvet. Efter tre dagars spel var han lika med Erlandsson på två under par. Han slutade tävlingen 19 slag efter Erlandsson …

MaMMa sörenstaM

långa drivar av edberg

Golfdrottningen Annika Sörenstam har blivit mamma. Den första september födde hon dottern Ava Madelyn. Flickan vägde 2,8 kilo och var 48 centimeter lång. Det var en lätt dramatisk födsel där läkarna tog beslutet av akut ge Sörenstam ett kejsarsnitt. Annika skriver på sin blogg att hon uppskattar allt stöd hon har fått. Hon hälsar även att alla mår bra och hon och maken Mike McGee är mycket lyckliga över deras nya tillskott i familjen. En av de första besökarna på sjukhuset i Orlando var Arnold Palmer som hälsade på redan efter några dagar. – Hon har redan ett jättebra grepp! menade Palmer. Golfbladet gratulerar Annika och välkomnar Ava Madelyn till världen!

Trots ett ganska tungt år på Europatouren kan Pelle Edberg glädja sig med att han fortfarande slår långt. Riktigt långt. I kategorin ”Driving Distance” på Europatouren ligger Edberg på fjärdeplats med en snittlängd på 303,2 yards. Näst bäste svensk är Johan Edfors på 16:e plats, som snittar just under 300 yards med sina drivar. Ni som såg PGA-mästerskapet i USA kanske noterade spanjoren Alvaro Quiros enorma drivar som imponerade till och med på Tiger Woods. Han leder statistiken överlägset på 315,6 yards. Hur svårt det är att träffa fairway över 300 yards bort visar kategorin ”Driving Accuracy”, alltså antalet fairwayträffar. Där ligger Quiros på 188:e plats. Sist i den kategorin hittar vi SAS Masters-vinnaren Ricardo Gonzalez som träffar knappt 4 av 10 fairways. FeMdelad boll Från taYlor Made

Taylor Made lanserade nyligen bollen Penta TP på marknaden. Det är det första tourbollen med fem olika lager. I kampen mot den överlägset mest populära bollen på tourena, Titleist V1, har Taylor Made nu testat ett nytt grepp. – Vi har frågat många proffs om vad de tycker om sina bollar och de flesta menar att den boll de spelar på alltid saknar någon egenskap. En del tycker att deras bollar går långt, men saknar känsla i närspelet, medan andra säger tvärtom. Därför har vi nu skapat Penta TP, som ska vara bra på alla områden, säger Dean Snell, chef över Taylor Mades bollutvecklingsavdelning. Bollen är femdelad och tanken är att varje lager ska vara optimalt för de fem viktigaste slagen: Drivar, långa järn, mellanjärn, korta järn och wedgar. Bollen används redan av Sergio Garcia och Retief Goosen, men vi får vänta till våren 2010 innan den finns att köpa i handeln.

10

|

golFbladet JUNi 2009 - NR 2


GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 11


smått&gott

västsveriges nYa toppbana öppnad

Vallda G&CC, väster om Kungsbacka, har nu öppnat för spel på alla 18 hålen och är redan i så pass bra skick att man kan bilda sig en uppfattning om hur bra banan kommer att bli. Och den kommer att bli bra, riktigt bra! Firma Hawtree & Sons har ritat layouten som August Lindeblad och Peter Teiffel sedan med varsam hand skulpterat till en hedbana där svingelgräset för tankarna till Skottlands bästa banor. Med utmanande greenområden och bra strategiska kvaliteter finns här en spelupplevelse som kan mäta sig med många av de toppbanor som byggts de senaste åren. Mer information på www.valldagolf.se

storstilad avslutning i Finland

Det bjöds på stor dramatik den sista dagen av Finnair Masters på damernas Europatour. Spanjorskan Beatriz Recari såg ut att vinna komfortabelt men hennes femslagsledning inför det sista varvet försvann helt och danskan Iben Tinning kunde till slut gå ikapp och tvinga fram ett särspel. Det första särspelshålet mellan dem delades på par. Efter bra utslag på det andra särspelshålet hade Recari 161 meter kvar. Hon tar då upp en järn-4 och sänker för eagle! – Mitt livs slag, sa den jublande spanjorskan efter sitt fantasiska slag som gav henne sin första seger på Europatouren.

volvon För alla golFare lätt att sikta Med roMben

En helt ny putter har dykt upp på marknaden – The Rhomb Putter. Putterhuvudet har rombformade mönster vilket gör att det är enkelt att sikta in mot målet. Linjen mellan den främre och bakre spetsen i romberna hjälper ögat att sikta. Även den tvärsgående linjen mellan den övre och undre vinkeln på romben hjälper till att sikta rätt. Rhomb Putter har tre vikter som kan flyttas bakåt, framåt, mot tån eller hälen, tas ur eller sättas i. Därför finns fler möjligheter till att vikta och balansera putterhuvudet än vad någon annan putter klarar. Vill man ha ännu finare viktbalansering än så, kan man köpa till lösa vikter och byta ut en mindre mot en större. Läs mer på www.scoregolf.se

Fore! Här är Volvo Personvagnars första produktionsbil som går på el. Som dessutom tar sig fram i terräng. C70-inspirerade Volvo Golf Cart laddas över natten och kan köras sex mil på en ”tank”. Golfbilen har utvecklats av det svenska företaget Pro Green Nordic där initiativtagaren Ulf Renner kontaktade Volvo Personvagnar första gången 2006. Sedan dess har företaget gjort en lång resa för att motsvara kraven från design- och marknadsavdelningen på Volvo PV. Volvo Golf Cart är ensitsig vilket gör den mycket lättare än sina konkurrenter. Måtten är skalenliga med C70. Planen är att premiärvisa bilen för golfpubliken under Europatourtävlingen Volvo World Match Play Championship på Finca Cortesin-banan i spanska Casares den 29 oktober till 1 november. Bilen beräknas kosta mellan 55 000 och 60 000 kronor.

en svensk trippel

arnold palMer 80 år

Den 10:e september fyllde legendaren Arnold Palmer 80 år. Han firade sin födelsedag med att ta med sig några vänner ut på golfbanan där allting började, på Latrobe Country Club, utanför Pittsburgh, där Palmer en gång lärde sig att spela golf. Sju majortitlar och 62 segrar blev det under Palmers karriär. Han spelade även i sex Ryder Cup-matcher och var kapten i två. Palmers golf var spektakulär och hans aggressiva spelstil älskades av TV-producenterna under 50- och 60-talet och publiken strömmade till tävlingarna när han var med. Ett av hans mest berömda citat var: ”If you can see it you can hit it, and if you can hit it you can hole it!”

12

|

golFbladet JUNi 2009 - NR 2

Först vann Peter Hedblom i Skottland, sen segrade Alexander Norén i Schweiz. Och veckan efter vann Linda Wessberg i Österrike. Det fanns ingen hejd på de svenska golfframgångarna i månadsskiftet augusti/september. Peter Hedbloms seger på Gleneagles i Johnnie Walker Championship, tätt följd av Martin Erlandsson var en fröjd att skåda. Detta inspirerade tydligen Alexander Norén som på Cranssur-Sierre tog hem sin första seger på Europatouren med ett mycket imponerande spel. Veckan efter vann Linda Wessberg i särspel mot veteranen Laura Davies och man kan lugnt konstatera att de svenska golfproffsen har inlett hösten på ett strålande sätt. överraskande val av norMan

Presidents Cup, matchen mellan USA och övriga världen (utom Europa) spelas på Harding Park Golf Course utanför San Francisco den 8-11 oktober. USA:s kapten Fred Couples har ett lag som vimlar av stjärnor, givetvis med Tiger Woods som den starkast lysande. Tio spelare direktkvalificerar sig i varje lag och kaptenerna har sedan två wild cards att använda. Couples valde US Open-vinnaren Lucas Glover och Hunter Mahan. Det internationella lagets kapten, Greg Normans val var dock lite märkligare. Norman valde den 17-årige japanen Ryo Ishikawa som därmed blir den yngste spelaren någonsin i Presidents Cup. Det andra valet blev Adam Scott som varit helt ur form under hela säsongen.


Jag äter OmegaMax. Det är bra för mitt hjärta. ”OmegaMax Hjärta har blivit en hjärtesak för mig. Jag rekommenderar alla mina vänner att ta ett tillskott med Omega, det är en billig försäkring. När man vet vad Omega-3 gör för hjärta och kärl, då är valet enkelt.” Jan ”Loffe” Carlsson

FAKTA OmegaMax Hjärta - omega-3 och Q10 i en hälsosam kombination. Omega-3 är samlingsnamnet för en grupp fettsyror. Av dessa är det dock bara två som är aktiva i kroppen och har positiva effekter på hälsan, nämligen EPA och DHA. Dessa anses livsviktiga och förekommer på flera ställen i kroppen och de har via studier kopplats till minskad risk för hjärt/kärlsjukdomar. OmegaMax Hjärta innehåller även Q10, en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler. Q10 är nödvändigt för cellernas energiproduktion och en förutsättning för att celler, cellvävnad och organ skall fungera optimalt.

OmegaMax finns i din hälsobutik.

MaxMedica. Konsumentkontakt 040-660 20 402009 - NR 4 | GOLFBLADET SEPTEMBER

13


framtidsLöften

Pont us skriver

Caroline skriver

Ett gott skratt förlänger livet eFter att ha spelat på Duramed Future’s Tour de senaste tre åren har jag blivit proffs på att hitta bra flygbiljetter, hyrbilar, och på att packa in massa saker i en alldeles för liten bil. Under senaste tävlingen i Albany, NY bokade jag som vanligt en hyrbil över Internet och fick en ganska bra deal. Jag väljer alltid den minsta modellen, trots att jag och min resekompis Ulrika alltid har mycket grejer med oss. Man får ändå ofta en helt okej och mellanstor personbil. När jag gick fram till hyrbilsdisken på flygplatsen i Albany fick jag ett par nycklar som det satt en lapp på där det stod: “Kia Rio”. Det kändes helt plötsligt inte jättebra, för jag insåg att den bilen är av det betydligt mindre slaget.

Ulrika och jag kånkade våra golfbagar och varsin annan väska över till parkeringshuset där hyrbilarna stod och började leta efter nummer 47. Jag såg bilen på numret innan men insåg att vår bil var så liten att den inte ens syntes bakom en annan bil! Efter att ha låst upp förardörren var jag tvungen att sträcka mig bak för att manuellt öppna bakdörren och ser då till min glädje att det går i alla fall att fälla ner baksätena. Vi lyckades trycka in två stora golffodral och två andra väskor med kläder

och det kändes ganska bra för tillfället. Jag satte mig ner och skulle börja köra, men skulle först korrigera speglarna en aning. Då märkte jag glatt att det inte bara var alla dörrarna som måste öppnas och låsas manuellt; speglarna och allt annat i bilen var ungefär lika “high tech”. Det gick så långt att jag blev lättad när radion och kalluften fungerade! Trots att det var helt klart den sämsta hyrbilen jag någonsin haft var det helt klart värt det! Jag har nämligen aldrig skrattat så mycket åt en bil eller över att packa in golfklubbor i en bil förut i hela mitt liv! Nu är det dags att åka till golfbanan och hårdträna inför LPGA-tourkvalet. Spana in hur det går för mig på min hemsida www.carolinelarssongolf.com. Ha det bra och kom ihåg att ett gott skratt förlänger livet! Med vänliga hälsningar Caroline Larsson

Framme i Los Angeles! För två veckor sedan landade jag

i Los Angeles för att inleda mitt livs största äventyr. Tack vare ett stipendium som golfare har jag hamnat tillsammans med några av USA:s främsta idrottare på University of California Los Angeles. UCLA är ett av USA:s mest framgångsrika universitet när det kommer till idrott. Sedan 1950-talet har skolan skrapat ihop 104 NCAA Championships. Fler än något annat universitet. Dessutom är skolan Topp-20 i USA rent akademiskt och i år fick skolan 40 000 ansökningar, även det flesta av alla skolor. Det gör att det är otroligt tufft att ta sig in om du inte är idrottare. För två dagar sedan fick jag äntligen flytta in i mitt ”dorm” eller studentrum. Jag och min rumskompis Mario, som även han spelar i golflaget har ett eget badrum och varsin garderob, vilket anses vara en lyx för första års elever. återigen en fördel man har med att vara ”Student Athlete”. Första intrycket av LA är givetvis att det är en enorm stad med oändliga förorter. Trafiken är ett slagfält av

stressat karriärmänniskor och mustaschprydda sydamerikaner. Det har ändå gått ganska fort att lära känna den delen av staden som skolan ligger i. Westwood, som området heter, är troligen en av de mest restaurangtäta delarna i LA och det finns säkert 15 biografer där det ofta är stora premiärer då Hollywood-stjärnor spatserar på röda mattor framför ett vimmel av fotografer. Bara det är ett skådespel … Nu befinner jag mig i San Luis Ebispo som ligger tre timmar norr om LA. Vi inledde för tre dagar sedan en slags ”teambuilding-vecka”. Vi började med att besöka Taylor Made, nere i San Diego för att testa utrustning och att träna. Helt makalösa träningsmöjligheter! Detsamma gäller Titleists testcenter som jag fick besöka förra veckan. Det liknar inget jag tidigare sett! Vi hann även med en putter fitting hos Scotty Cameron och vi blev minst sagt väldigt väl omhändertagna. Igår besökte vi Rose Bowl för att se UCLA spöa Kansas State i amerikansk fotboll. Helt enormt! Om några dagar börjar skolan och vi lär bli grillade från start. Vi har en ganska lugn höst när det gäller golftävlingar. Den första spelas i mitten av oktober i Palm Springs på PGA West. Den andra och sista tävlingen är precis före jul och är vår egen i närheten av San Jose. CordeValle heter banan lär vara kanon. Mycket att se fram emot alltså! Until text time: www.bruin18. com /Pontus Widegren

14

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


Boka din golfresa med Golf Tours!

Res till värmen på egen hand och njut av sol, gröna fairways, snabba greener och god mat. Vi har lång erfarenhet och ett brett utbud av golfbanor och hotell på våra resmål som vi använder för att skräddarsy din resa så att den passar just dina önskemål. Här nedan följer ett urval av våra resor. Besök vår hemsida eller ring vår butik för mer information.

T. 08-587 086 00 | F. 08-587 086 10 | golftours.se

Hilton Hua Hin**** | Hua Hin, Thailand Modernt hotell med toppenläge i hjärtat av Hua Hin och den inbjudande stranden precis utanför dörren. Här trivs hela familjen! Golf på närliggande banor, transfer ingår. Inkl. flyg t/r, 7n i d-rum, frukost, 5x18 hål & transfers.

Golfresa Oliva Nova **** | Alicante

Costa del Sol, Sotogrande, Nov-Mar, fr 8795:-

Costa Blanca, Denia, Okt-Apr, fr 6940:-

Vackert beläget och bekvämt bor du direkt vid banan och kan njuta av en komplett golfresort med Spa, träningsanläggning och 27 hål. Krydda gärna med Valderrama.

Vi peggar upp - Du slår till!

Hua Hin, Thailand, Nov, fr 20215:-

Golfresa Almenara **** | Malaga

Lugnt beläget vid havet bor du på Oliva Nova****. Trevliga byar att besöka, god mat och bra golf serveras här. Obegränsat med golf i mån av plats.

Inkl. flyg, 7n i d-rum, frukost & 6x18.

Inkl. flyg, 7n i d-rum, frukost & 6x18.

Salobre Villas **** | Gran Canaria

Pestana Viking **** | Algarve

Bo i egen villa, med eller utan egen pool, och spela golf på anläggningens två golfbanor, South & North. Endast 10 minuter ner till havet, restauranger ocn nattliv i Meloneras.

Du bor vid havet mellan Albufeira och Portimao. Nyligen renoverat och mycket passande för en avkopplande semester. Golf spelar du på Gramacho, Pinta och Silves Golf.

Gran Canaria, Salobre, Nov, fr 9555:-

Algarve, Portimao, Okt, fr 9805:-

Inkl. flyg, 7n i villa med 2 sovrum (4 pers) och 6x18.

Inkl. flyg, 7n i d-rum, frukost & 6x18.

Golfresor med Golf Tours | Vi har arrangerat golfresor sedan 1986 och kan erbjuda golfresor till följande destinationer: Costa del Sol (Malaga), Costa Blanca (Alicante), Costa Brava (Barcelona), Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa, Algarve (Faro), Lissabon, Rom, Franska Rivieran, Dublin, Skottland och Thailand.

KENZAN TOURS Vi kan Afrika! ZANZIBAR

Du bestämmer innehållet - Vi arrangerar!

KENYA

Upplev ditt Afrika! Kenya-Sydafrika-Tanzania-Zanzibar-Uganda-SeychellernaMadagaskar-Etiopien-Zambia-Botswana-Namibia-Mocambique-Reunion safari - äventyr - sol & bad - upplevelser

www.kenzantours.se telefon: 021-18 16 17

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 15


RESA DUBAI

Text Michael Broström Foto Michael Broström & Dubai

Verklighet eller science fiction? De många konstgjorda öarna i Persiska Viken och de fantastiska stål- och glaskonstruktionerna i Dubai gör att man undrar om det är verklighet eller science fiction. Golfbanorna som ligger som smaragdgröna oaser mitt i öknen gör att man nästan lutar åt det senare. Med Europatourtävlingen i Dubai som

blickfång har intresset för Förenade Arabemiraten som golfdestination stadigt ökat och med Norwegians direktflyg från Stockholm, Oslo och Köpenhamn är det nu inte heller särskilt dyrt att ta sig dit. Även på plats finns det i finanskrisens spår nu möjlighet att göra många av de saker som man tidigare kanske inte trott sig ha råd med. Glas och stål

Redan vid ankomsten till Dubai slås man av hur staden liknar något från en science fiction-film. Skyskrapor som sträcker sig till himlen likt Babels

16

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

torn glänser av stål och glas, och efter finanskrisen funderar man lite på vilka som ska köpa och hyra alla lägenheter och kontor. Vi åker genom stan i en av alla de taxibilar som utgör det perfekta transportmedlet för golfturister – billigt, enkelt och smidigt. När vi kommit fram till hotellkomplexet är det återigen dags att tappa hakan. Vi är inbokade på Dar Al Masyaf i Madinat Jumeirah, lyxvillor med fantastiska Burj Al Arab precis utanför fönstret. Här bor man inte billigt, men servicen är fantastisk och den lyx man får uppleva är något som alla borde ta chansen att prova minst en

gång i livet. Då är vi ändå inte i närheten av den otroliga lyx som finns i just Burj Al Arab, där alla rum, från det minsta på bara 148 m2, till det största på över 700 m2, har en egen butler. Ernies bana

Efter en fantastiskt överdådig frukost i den magnifika matsalen, med den enorma kristallkronan som blickfång, blir vi hämtade av The Els Club och körda till Dubai Sports City, en service som klubben erbjuder. I finanskrisens spår är trafiken inte längre så tät, men det är skönt att slippa trassla med det.


The Els Club Dubai

Väl på plats blir vi behandlade som kungligheter och alla tilltalar oss vid namn precis som om vi var där varje dag. Mycket imponerande. Lika imponerande är det ”tillfälliga” klubbhuset som utan vidare skulle få massor av permanenta klubbhus i Sverige att skämmas rejält, och man anar att det palatsliknande klubbhuset som är under uppbyggnad kommer att bli något alldeles extra. Ute på det som man själv kallar ’Desert Links’, en böljande bana med smaragdgröna fairways, märker man snart att driver inte alltid är rätt klubba. Visserligen kan de riktigt långtslående massakrera några hål med djärva spellinjer, men för oss vanliga dödliga är precision att föredra och man ska helst hålla sig från den öken som finns i stället för skog och tjockruff. Det är visserligen oftast enkelt att hitta bollen, även om det inte alltid är så lätt att spela ut, men några taggiga buskar kan också svälja bollen och då är det bara att droppa eller gå tillbaka. En stor damm dubblerar som hinder på sjuan och femton,

och här får man välja strategi med noggrannhet. På de mycket snabba greenerna fick man också vara försiktig både på inspel och puttning. Ett par gånger rann för aggressiva birdieputtar iväg över unduleringarna och ledde till bogeys. På det nionde hålet skänktes en tacksam tanke åt att klubbhusets terrass ännu inte var färdig så att man slapp skämmas för att putta av hela greenen inför publik. Efter en titt på Butch Harmons golfstudio på andra sidan rangen var det dags att packa ihop och åka tillbaka till hotellet. En fin touch var den graverade namnbrickan man fick som souvenir från banan. Så här ska man behandla gäster! Precis som proffsen

Den mest kända av banorna i Dubai är Majlis Course på Emirates Golf Club, värd för Dubai Desert Classic inte mindre än 18 av de 20 gånger tävlingen spelats. Vi kommer på besök veckan efter tävlingen och får känna på hur det är att spela inför fullsatta läktare. Eller läktare i alla fall.

Och en sjuhelsickes massa folk som skruvar och bankar för att plocka ned dem. Banan är precis som man sett på TV och det är nästan så att man kan välja spellinjer efter hur man sett proffsen spela banan. Om det inte vore för att de slog rakare och längre än vad vi kan drömma om. Men det är ändå en stor upplevelse att gena över träden från tee på 18 och stå och fundera på att gå in på två över vattnet till den så kända dubbelgreenen. Efter att ha droppat i flagglinjen och satt upp en wedge och treputtat för dubbel är alla tankar på en proffskarriär utsuddade och det är skönt att kunna spela banans första nio, våra sista nio den här dagen, utan att oroa sig för en score. I stället kan vi njuta av hur otroligt vacker banan är och hur bra Karl Littens layout från 80-talet är. I den tryckande hettan är det sedan ett rent nöje att komma in i det luftkonditionerade klubbhuset, byggt för att efterlikna beduintält, och ta del av den fantastiska lunchbuffén. Efter några extra glas iskallt vatten är vi laddade för att ta oss

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 17


RESA DUBAI

Emirates GC, Majlis Course

Dubai Creek

Vi blir behandlade som kungligheter och alla tilltalar oss vid namn. Precis som om vi var där varje dag an Emirates andrabana, Wadi Course, omdesignad av Nick Faldo. Här inser vi redan efter några hål att det inte handlar om någon svag andrabana för nybörjare – tvärtom är det faktiskt flera hål som känns betydligt tuffare här än på Majlis Course. Faldos layout kräver inte bara att man slår långt, man måste också välja spellinjer noga för att ha någon som helst chans att scora – och sedan ha lite flyt på de undulerade greenerna där bollen tycks flyta fram utan kontakt med marken och aldrig vilja stanna. De dramatiska bunkrarna är både en stor njutning för ögat och ett nöje att spela ur. De ligger perfekt placerade och den puderliknande sanden gör att ett bra slaget bunkerslag kan spinna till precis som på TV. Efter rundan inser vi mer solkräm hade varit klokt. 36 hål i en stekande sol har förvandlat vaderna från markeringar för out of bounds till sidovattenhinder. Aj. En explosion av smaker

Efter en snabb dusch i svitens enorma dusch, som känns lika stor som mitt gamla studentrum, är det dags att svida upp sig för fin middag. Vi promenerar längs piren ut till skaldjursrestaurangen Pierchic, där den lyxiga middagen ackompanjerad av ljusshowen på Burj Al Arab är en explosion av smaker där allt från ostronen till den grillade tonfisken och ljuvliga chokladdesserten är perfekt. Den romantiska miljön är tyvärr bortslösad på två grabbar, men rekommenderas varmt för den som fått med sig sin käresta till Dubai. Dagen efter inleds med ett besök på Mall of the Emirates. Här finns den berömda inbyggda skidbacken och den är visserligen ganska lång för att vara inomhus, men talangen i backen är måttlig och vi som är från Sverige väljer att hellre promenera längs de oändliga gångarna och fönstershoppa. Lyxen i butikerna matchar lyxbilarna vi fick kryssa mellan på parkeringen, men ett trådlöst tangentbord med fräcka arabiska

18

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

tecken kostar förvånansvärt nog mindre än en hundring. På väg till nästa hotell, Emirates Towers Hotel, läser jag i guideboken att det är världens tredje högsta hotell. Min höjdskräck kittlas sedan rejält i hissen på vägen upp till 40:e våningen – där svindeln sedan slår till med full kraft när man får gå längs ett lågt räcke med öppning hela vägen ned till bottenvåningen för att nå rummet. Utsikten från panoramafönstret i rummet är visserligen fantastisk, med Dubais finanscentrum i förgrunden, öknen och havet i fonden, och Burj Dubai, världens högsta skyskrapa, i centrum. Byggnaden som sträcker sig hela 818 meter upp i luften är en nästan otrolig syn, och vi funderar på hur de ska fylla de 160 våningarna och lyckas få igen de fyra miljarder dollar som bygget kostat. Vind i seglen

När vi slår upp ögonen dagen efter har en sandstorm i öknen gjort att luften är fylld av små sandkorn som gör att det ser ut som en gulaktig dimma. Denna ligger kvar i luften hela dagen och gör att vackra Dubai Creek kanske inte kommer riktigt till sin rätt visuellt, men spelmässigt är den definitivt så bra som man väntar sig av en gammal tourbana. Här är det en väldigt skön miljö, trots det stadsnära läget och vägen precis intill banan. Det prisbelönta klubbhuset är en välbekant syn och vi ångrar att vi inte kom lite tidigare så att vi hann värma upp på den stora rangen eller gå ett varv på korthålsbanan. Denna är dock elupplyst och kan spelas även på kvällarna när solen gått ned – perfekt på sommaren när dagstemperaturen ofta är över 40 grader. Det skick som presenteras här närmar sig det perfekta. Varenda litet grässtrå är manikyrerat och de strategiska bunkrarna glänser illavarslande när solen letar sig ned genom diset. från första hålet visar sig banan också vara en rejäl utmaning. Det sjätte hålet, med tee på styltor ute i Dubai

Creek är lite konstlat, men tian, ett par 5-hål där pricksäkerheten verkligen sätts på prov är en riktig pärla. Den långa raden starka golfhål förstärker upplevelsen och det hela stiger till ett crescendo som avslutas med stil på de två fräcka avslutningshålen 17 och 18, två par 4-hål som båda spelas med floden till vänster på väg tillbaka till det vackra klubbhuset. Det korta 17:e går visserligen att nå från tee, men kan man bara hålla bollen i spel och avsluta med två par får man vara riktigt nöjd! Efter avslutad runda kan man med fördel ta en liten promenad i området och spana in den exklusiva marinan, äta en bit mat i någon av alla de utmärkta restaurangerna eller varför inte checka in på Hilton som är närmaste granne med klubbhuset, relaxa lite och så ta sig an banan igen dagen efter. Robbans favoritställe?

Vi som har ett späckat schema får i stället hasta vidare i en ny taxi, den här gången till Arabian Ranches, enligt uppgift ett av de ställen där Robert Karlssons brukar trivas när han är i Dubai. Den lyxiga känslan när man kliver in genomsyrar allt från receptionen, rangen och banan till restaurangen, shopen och omklädningsrummet. Här trivs vi också! Banan är av samma typ som Els Club, men layouten och skicket är inte riktigt på samma nivå, men kanske lite mer lättspelad. Här behöver man ingen golfbil, eftersom det sällan är särskilt långt mellan green och tee, och det är riktigt roligt att spela de intressanta och inbjudande hålen. Sneda slag hamnar i öknen och bara en gång försvinner bollen in i en taggig liten buske. Känslan påminner mycket om den man får på en linksbana, trots att miljön – och temperaturen – ju inte är riktigt densamma. Bland de många utmärkta hålen är trean, ett skönt par 5-hål, en liten favorit, men nian och arton, som båda ligger


www.eurosecure.com GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 19


RESA DUBAI

The Montgomerie Dubai

Arabian Ranches

Emirates GC, Majlis Course

Emirates GC, Majlis Course

Emirates GC, Majlis Course

Golf The Els Club Dubai, www.elsclubdubai.com Emirates GC och Dubai Creek, www.dubaigolf.com Jebel Ali Resort, www.jebelali-international.com Arabian Ranches, www.arabianranchesgolfdubai.com The Montgomerie Dubai

The Montgomerie Dubai, www.themontgomerie.com Boende Madinat Jumeirah, Burj Al Arab och Emirates Towers, www.jumeirah.com

vid klubbhuset, är också utmärkta avslutningshål på de två niohålsslingorna. Påfågeltrassel

Nästa anhalt på vår resa är Jebel Ali Golf Resort & Spa. Här finns en båtklubb med vräkiga lyxjakter, ett stort hotell och ett komplex med sviter i anslutning till den stora SPA-anläggningen samt egen sandstrand där man kan ta ett dopp i Persiska viken, även om det är att gå över ån efter vatten med en stor och fräsch pool precis utanför uteplatsen. Golfbanan här består bara av nio hål och har en distinkt brittisk känsla från start till mål, med ganska smala landningsytor och många stora buskar som gärna sväljer bollen om man inte håller tungan rätt i mun. Dagens värsta problem är en av de stolta påfåglar som vandrar fritt på området och bestämmer sig för att uppvakta en hona precis i greenkanten där en boll hamnat. En svensk golfspelare med en wedge i högsta hugg imponerar föga på fågeln som slår upp sina stora stjärtfjädrar och vi får snällt vänta tills den väljer att förlägga sitt spelande en bit bort. De luriga greenområdena, med ganska kraftiga unduleringar, gör banan intressant och rolig, trots att den är ganska kort – och efter att ha avslutat med par efter en chip-tvåputt på avslutningshålet, ett par 5-hål, sitter en kall öl perfekt i sportpuben. Pågående projekt

Två banor som vi fick beträda den här veckan, men tyvärr inte spela, var de två pågående projekten Tiger Woods Dubai, ett riktigt lyxprojekt där den platta öknen förvandlas till en kuperad bana med lyxiga villor och palats i utkanterna. Här får man slanta upp ett par hundra miljoner för den största kåken, men om pengarna rullar in så går de i alla

20

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

fall till en god sak - en bana som ser ut att kunna bli hur bra som helst! Det andra projekt vi får en titt på är Jumeirah Golf Estates, där Earth Course ska stå värd för Europatourfinalen i november. Banan är färdig, men inte öppnad för spel och det är inte utan att man känner ett stygn av avund mot de två herrar i sällskap med Greg Normans förstearkitekt, som får slå varsitt slag på det sjuttonde hålet. Här har man gjort en variant på TPC Sawgrass sjuttonde hål, men lagt till 75 meter för att jäklas riktigt ordentligt. Även avslutningshålet är ett monster, ett par 5-hål på över 600 meter med en slingrande bäck som extra sting. Också Fire Course, systerbanan som även den är designad av Greg Norman, är klar att öppnas i november medan de två andra banorna Water och Wind antagligen försenas av finanskrisen. En sista birdie

Den sista chansen vi får att njuta av golf i Dubai blir på The Montgomerie, en bana där alla hål kantas av hus och golfbil känns perfekt – både för att det är sista dagen på en hård vecka och för att det emellanåt är en bit att åka mellan hålen. I modern stil har man schaktat runt sanden och skapat en del unduleringar i terrängen samt format hålen till intressanta utmaningar med en hel del vatten i spel. Det fjärde hålet, ett spännande par 5-hål där man kan välja en av två fairways, spelas till en green som är rejält upphöjd. Försöket att nå på två leder till en putt tillbaka nedför backen som aldrig slutar rulla och nytt försök till inspel med wedgen 20 meter från greenkanten. En enkel birdie på hålet efter är en liten tröst och lite mindre aggressivt spel visar sig vara en bättre idé här. På hål 17 lyckas vi undvika den handformade bunkern, som faktiskt syns till och med på Google

Jebel Ali Golf Resort & Spa, www.jebelali-international.com Direktflyg från Skandinavien Norwegian, www.norwegian.se SAS, www.sas.se

Earth! Efter en missad birdieputt ligger det nära till hands att avreagera sig med en jättedrive på sista hålet – men icke sa nicke! Här har vi ett riktigt elakt avslutningshål i form av ett par 5-hål där man måste slå över vatten för att nå fairway, som kantas av mer vatten på båda sidorna runt 270 meter ut. Inte förrän utslaget stannat säkert mitt i fairway vågar man andas igen – och då kommer nästa utmaning. Ytterligare vattenhinder på båda sidorna och en damm kort om green samt en tuff motvind gör att inte ens en layup till 100 meter är enkel. Med ett inspel som sedan dansar kring koppen och blir till en sista birdie i framtidsstaden i öknen. Det lyxiga klubbhusområdet är den perfekta platsen att tillbringa de sista timmarna i Dubai och efter en dusch och lite mat spatserar vi bort till anläggningens elupplysta range och korthålsbana. En snabb runda i lågskor och med bara en wedge och en boll är det en riktig skön upplevelse, om än lite lurigt att spela i elljus och med skyskrapornas ljus glittrande mot himlen. På flygplatsen reflekterar vi över en fantastisk vecka i Dubai, en drömdestination på många olika plan. Det är måhända inte billigt, men en upplevelse för livet och något som alla golfintresserade borde ta chansen att prova åtminstone en gång.


ร…rets skรถnaste nyhet - Villa Trend

www.eksjohus.se GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 21


Heta Henningsson Det här året har många nya stjärnor tänts på den svenska golfhimlen. Särskilt en av dem har likt Halleys komet gjort storstilad entré. Vi pratar förstås om Oskar Henningsson. Text Jenny Olsson FOTO getty images & MICKAEL TANNUS

Vissa människor kämpar på i åratal för

att slå igenom. Andra slår igenom över en natt. Oskar Henningsson är en av dem. Efter att i överlägsen stil vunnit kvalskolan i november förra året – 21 under par på de 108 hålen – säkrade han sin licens till Europatouren 2009, där han nu har fått sitt verkliga genombrott. Tourkortet har visat sig vara mycket gångbart för den 24-årige Grännasonen. I juni tog han en fjärdeplacering i SAS Masters på Barsebäck där han blev bäste svensk, sex slag efter argentinaren Ricardo Gonzalez. Redan veckan därpå kom den verkliga fullträffen: seger i Moravia Silesia Open i Tjeckien. Efter halva tävlingen låg Oskar tre slag under par. Men han spelade upp sig rejält under helgens rundor och vann till slut på 275 slag, 13 under par och med två slags marginal. Det var en oerhört lycklig debutant som fick höja sin allra första segerpokal på Europatouren. Vinsten i Tjeckien gav naturligtvis en rejäl boost åt självförtroendet – och bankkontot. Inte minst visade Oskar att han har kapaciteten att vinna tävlingar i tuff konkurrens. I mitten av augusti var det dags igen. Tack vare ett stabilt och stundtals kreativt spel hade Oskar återigen tätkänning då klassiska KLM Open avgjordes på Kennemer G&CC i Zandvoort. Efter att endast befunnit sig ett slag från ledningen tappade han dock och slutade till sist delad tolva.

Efter en sådan sommar går det inte att låta bli att ställa den klassiska sportfrågan: Hur känns det? – Det känns hur skönt som helst, särskilt med segern i Tjeckien. Det som känns allra bäst med segerchecken är att jag har gett mig själv chansen att lägga upp en egen plan och inte är så

22

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

beroende av att titta på tävlingsschemat utan kan välja de tävlingarna jag vill. Mest roligt är det att jag verkligen har gett mig en chans att bli så bra jag kan bli, säger Oskar. Vilket genombrott du har haft i år! Trodde du det här för ett år sedan? – Nej, det gjorde jag inte. För ett år sen gick jag fortfarande efter min ursprungliga plan som gick ut på att samla på mig mer erfarenhet. I och med att jag klarade kvalet i höstas och dessutom vann blev det som ett bonusår. Så för min del har målet i år varit att behålla kortet inför nästa år och att fortsätta utvecklas. Vad har du lärt dig under din första säsong? – Att det krävs mycket mer än jag trodde! Klart att jag visste att det skulle vara tufft, men det krävs mycket noggrannare planering och bättre kvalitet på träningen. Alla är så grymt duktiga känns det som. Alla i ett startfält skulle verkligen kunna vinna en tävling så det är mycket tuffare än jag trodde det skulle vara. Det handlar om att pricka in formen när alla andra inte gör det. Du vann din allra första Europatourseger i Moravia Silesia Open i augusti. Går det att beskriva känslan när du visste att du hade vunnit? – Segern var underbar. Det är så skönt att få ett kvitto på att spelet håller och att all den tid man lägger ner är till nytta. Jag kände en grym stolthet över att vinna. Kom vinsten som en överraskning? – Nja, jag kände att formen helt klart var på uppåtgående. Jag hade haft en tung period bakom mig då jag inte mådde bra rent fysiskt. Sedan spelade jag bra i Finland och hade en bra vecka i Barsebäck, så jag började komma i bra form. Men att vinna det är rätt stort så det trodde jag väl egentligen inte, även om jag visste att jag var på gång. Jag har självförtroendet att jag kan skjuta låga scorer och det brukar alltid räcka långt. Det gäller bara att ligga och lura och ta chansen när man kan. I och med segern säkrade du sannolikt även en plats i tourfinalen i Dubai i november. Med vilken inställning kommer du i så fall att åka dit? – I och med att jag redan har nått mitt mål att vinna en Europatourtävling så är det nya målet att ta mig till finalen i Dubai, och än så länge är jag på rätt sida gränsen. Jag kör en bra träningsperiod nu och kommer att spela ganska mycket resten av säsongen så jag räknar med att vara i bra form. Tar jag mig dit så är det som alltid att få ut så

mycket som möjligt av veckan. I och med att jag vet att jag kan skjuta låga resultat så hoppas jag naturligtvis kunna göra det den veckan. Så får vi se hur långt det räcker. Från en tillvaro på Challengetour till ett nästan osannolikt genombrott på Europatouren. Vad ligger bakom din fantastiska utvecklingskurva det senaste året? – Det är helt klart en väl utarbetad plan. Vi gjorde upp en 5-årsplan som sträcker sig fram till 2011 och så satte jag mig ner och funderade på om jag skulle orka satsa det som krävdes för att nå det. Jag satte upp ett väldigt tydligt mål, en tydlig plan och lade mycket tid på att utveckla min fysiska förmåga. Det är det som gjort skillnaden för mig. Att vara i bästa fysiska form och skapa bra förutsättningar för svingen betyder oerhört mycket för mig. Mitt mål är att varje gång jag kliver upp på första tee då ska jag vara i bäst fysisk form av alla där. Du tränar för Staffan Johansson. Hur fungerar det samarbetet? – Det fungerar jättebra. Vi har tränat tillsammans sedan hösten 2004 och jag trivs väldigt bra med honom både som person och som golftränare. Jag litar till 110 % på honom när det kommer till svingtekniken. Jag själv är inte så insatt i tekniska detaljer, men han har väldigt lätt för att läsa av mig och förstå vad jag menar och omsätta det i praktiken. Vilka är dina styrkor på golfbanan? – Det är helt klart mitt järnspel. Jag tycker att jag slår bollen riktigt bra mot green, jag har mycket greenträffar och känner en stor stabilitet i spelet med järnklubborna. Det är det jag är bäst på tycker jag själv. Och dina svagheter, vad behöver du förbättra? – Jag har kämpat väldigt mycket med puttningen i år, som har lossnat nu. Jag puttade riktigt dåligt under försäsongen och då ändrade vi en del. Det var i Barsebäck och Tjeckien som den nya tekniken började funka. Men jag måste helt klart höja nivån totalt och hitta en bättre lägstanivå. Kan jag bara putta på en hyfsad nivå hela tiden skulle jag klara fler cuter och därmed sätta mig i bra position för att vinna. Hur mycket tid lägger du på fysträning? – Är jag hemma då har jag fokus på fysträningen och tränar kanske 14-15 timmar i veckan. Det är både ren styrketräning på gymmet och en del konditionsträning.


GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 23


FAKTA: Oskar Henningsson Född: 1985-08-10 Bor: Jönköping Familj: Flickvän Blev proffs: 2004 Hemmaklubb: Gränna GK Tränare: Staffan Johansson Främsta meriter: 6 segrar (varav en på Europatouren 2009), 5 andraplatser (Telia Tour) Inspelade kr: 5 576 795 kr Favoritbana: Gränna GK och Leopard Creek i Sydafrika I bagen: Driver: Cleveland HiBore XL 9,5 grader Järnklubbor: Cleveland CG7 Tour Wedgar: Cleveland DSG 54° och 60°, Cleveland 588 RTG 47° Putter: Odyssey 2-Ball Blade Intressen: Sport, hockey, umgås med familj och vänner

Du samarbetar med fystränaren Gino Eriksson, som för övrigt är ishockeylaget HV71:s tränare. Hockey är väl ett stort intresse för dig? – Ja det är det, det är nog det största sidointresset jag. Jag försöker följa hur det går för HV och när jag är hemma då ser jag nästan varje hemmamatch. Varför blev det en golfkarriär för dig och inte en hockeysatsning? – Jag spelade egentligen inte hockey organiserat när jag var liten. Jag är en person som strävar efter att vinna hela tiden och jag var för kass i de andra idrotterna jag höll på med så det var ingen idé att satsa på det. För mig är det hela motivationen, att vinna, och det var i golf jag hade förutsättningar att bli riktigt duktig. Att ta skapa sig en stabil plattform på Europatouren kräver ju en hel del mentala styrka. Är det något som du har jobbat mycket med? – Inte alls egentligen. Jag tror att jag har mycket gratis där tack vare att jag har hållit på med mycket idrotter. Det tror jag är en bra grund för att utveckla den mentala styrkan. När det väl smäller till och jag har chansen att vinna då tycker jag att jag har ett rätt bra psyke och kan prestera under press. Du studerade filosofi på universitetet. Har det på något sätt hjälpt dig i din golf? – Ja, det har det helt klart. Jag tycker det är intressant både med filosofi och psykologi. Jag är ganska kontemplativ av mig så det passar mig att

24

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

läsa det och se saker ur olika perspektiv. Filosofi handlar ju även om logik, induktion och deduktion och det har man nytta av i golf också. Det är intressant och ger mig många nya synvinklar på livet i allmänhet. Det åker fortfarande fram någon bok i ämnet då och då. Är du skrockfull? Har du någon pryl som du måste ha med i bagen? – Nej, inte alls. Däremot använder jag alltid samma mynt när jag markerar. Det har bara blivit en vana. Det är en tvåkrona som jag fick av min morfar när jag var väldigt liten. Du är 24 år nu och precis i början av en förhoppningsvis lång karriär. Hur ser du på framtiden? – Jag tror inte att jag kommer spela golf när jag är 40 år. Eller rättare sagt det tänker jag inte göra, jag kommer inte tillåta mig själv att göra det. Jag har väldigt många andra mål att uppfylla i mitt liv. Jag tror att jag skulle bli besviken om jag bara spelade golf. Nu kommer ju golfen med i OS 2016 och jag skulle gärna se mig avsluta med en guldmedalj i OS. Men hur länge jag håller på beror på om och när jag uppnår mina drömmar inom golfen. Vilka de är håller jag för mig själv. Segern i Tjeckien gav drygt 3 miljoner kronor och rejäl skjuts uppåt på penninglistan. Hittills har du lyckats dra in knappt 6 miljoner kronor i prispengar. Var det tufft att få det att gå ihop ekonomiskt förut? – Ja, det var tufft. Mina första år som proffs

på Challenge Tour var skittufft ekonomiskt. Det gick inte ihop. Jag fattar inte hur någon kan få det att gå ihop. När jag spelat i Sverige har jag haft ganska många placeringar, jag har bott hemma och det har inte inneburit några dyra resor så då har det varit lättare. Förra året hade jag en riktigt bra höstsäsong och fick ihop en ekonomisk bas. Fast missar man flera cuter i rad och pengarna rinner iväg då är det klart att det sätter sig i huvudet. Man får se till att man har pengar helt enkelt. Det skulle vara oerhört trist att inte ha råd att åka iväg och tävla. Efter Dubai blir det en, vad jag misstänker, välbehövlig vila och tid för reflektion. Har du överhuvudtaget hunnit tänka på nästa säsong? – Egentligen inte. Jag kommer nog att åka ner och spela Leopard Creek i december, men längre än så har jag inte tittat. Jag har inte satt upp några mål. Det blev sån grym skillnad i och med segern så alla mina tidigare mål som att kvala in på Europatouren och vinna en tävling är redan uppfyllda. Jag ligger flera år före min plan! Så jag får sätta mig ner och reflektera efter säsongens slut och se vad jag ska hitta på nästa år. Det lär med säkerligen bli något alldeles extra han hittar på, Oskar Henningsson. Proffsäventyret har bara börjat och Golfbladet kommer med stort intresse att följa hans framfart på touren.


C590

”Vi älskar att mysa så brasan fick ta huvudrollen”

Drömhuset är färdigbyggt med skandinaviska ideal. Flera kreativa och hemtrevliga drömmar slog in, bland annat en kamin mitt i hemmets hjärta.

Välkommen hem till värmen. www.contura.se

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 25


LEKTION

Alla slag räknas men du kan tjäna många slag med wedge och putter! Golfgurun David Leet förklarar hur närspelet kan bemästras. av Johan Lindeberg FOTO STAFFAN ANDERSSON

David Leet är den i Sverige som har

den högsta kompetensnivån inom teknisk anpassning av golfklubbor och som golfinstruktör. David är sedan början av 90-talet verksam på Falsterbo Golfklubb, där han har sin shop, studio och verkstad. I tidigare nummer av Golfbladet presenterade vi det nya konceptet Custom Fitting Lesson (IGA = Individuell Golfklubbs Anpassning) för driver och järnklubbor. Vi går igenom vilka faktorer som påverkar klubbornas anpassning på ett mer detaljerat sätt, så att alla som verkligen vill förstå vad IGA handlar om. Nu är det dags att lära oss IGA för wedgar och putters!

David testar alltid dina wedgar mot din spelstil så att de optimala vinklarna hjälper dig att uppnå ett så bra spel som möjligt. Putter IGA är ett kapitel för sig

David inleder med ett av sina raka påståenden: – Nästan alla putters är alldeles för långa för spelaren, vilket gör att det är svårare att slå bollen rakt mot hålet för att det uppstår spänningar i axelpartiet, menar David. Det låter logiskt tänker jag. Han fortsätter sedan: – Inget putterhuvud ska ha mindre

Nästan alla putters är alldeles för långa för spelaren Wedge IGA – det gäller att välja rätt gradtal

När det gäller IGA av wedgar ligger en del av arbetet i att komma fram till hur många wedgar man ska ha i bagen och vilka gradtal respektive wedge ska ha för att fylla upp gapet mellan pitching wedge med 44-48 graders loft, ned till lobb wedge med ca 60 graders loft. I övrigt följer wedgarna samma mönster som järnklubborna, alltså det gäller att studera tyngd, loft- och lievinklar på ett sätt att dessa klubbor upplevs ha precis samma egenskaper som din favoritklubba i järnsetet. Det betyder att även wedgarna kommer att ha ett MOIvärde som överensstämmer med de övriga järnens. MOI-värdet är det värde som beskriver klubbans vridstyvhet vid bollträffen. Därtill kommer att välja rätt bounce, den vinkel klubbans blad har mot marken. Ju högre bouncevinkel, desto mera studsar klubban mot marken och med mindre bounce så skär bladet mer mot underlaget. Bouncevinkeln ligger oftast mellan 6 och 15 grader.

26

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

än fyra graders loft i tillslaget! En boll på greenen ligger alltid ”nere” i gräset och det är bara när man har extremt nedklippta och snabba greener som man kan ha lägre loft, eller om man har en teknik som slår bollen uppåt i träffen, vilket 50 % av spelarna inte gör. Det betyder att du bör slå till bollen så att den tar en liten luftfärd för att sedan rulla över gräset i stället för att du ”plöjer” den nedåt strax efter träffen. Gör du rätt så kommer din boll att rulla lättare och du kommer att få större jämnhet vid samma bollträff och sänka fler puttar. Rent praktiskt går det till så att jag tar fram min favoritputter och så fäster David en liten tryckkänslig självhäftande etikett på putterns träffyta som skall registrera alla träffar. Sen beger jag mig ut på övningsgreenen och slår ca 50 puttar av olika längd. För varje slag blir det ett avtryck av bollträffarna och det är klart att alla träffarna skall vara så nära sweetspot som möjligt. Endast en träff i sweetspot ger optimal rull och riktning så det är givetvis meningen att träffa där så

ofta som möjligt för att kunna behålla rätt känsla för längden på putten. David filmar mina olika slag med puttern med sin videokamera, sedan ställer han upp mig så att jag har en referensmall som kontrollerar hur jag pendlar puttern i förhållande till horisontal- och vertikalplanet. David konstaterar att jag har en egenhet att ”släpa” puttern strax över marken i backsvingen för att sedan slå igenom, genom att ”dra” puttern genom bollen med händerna framför bollen. Det är jag inte ensam om, utan detta är ett vanligt fenomen bland golfare. Jag behöver mer än fyra graders loft på min putter för att nå ett lyckat resultat och få bättre träffar när jag puttar. Efter en stunds diskuterande sätter David in två av mina putters i en maskin som man kan bocka putterskaftet eller godset i putterhuvudet med, beroende på hur puttern är konstruerad. Båda bockas upp till ca fem graders loft. Sedan kortar David av dem till 33,5 tum och viktar om puttrarna så att de blir så tunga som jag vill ha dem, dvs. med tydlig känsla av vikt i klubbhuvudet, och något tyngre än standard.

Vad tar man med sig och vad kostar det?

Som avslutning får jag en CD där mina data och videofilmade svingar finns så att jag kan titta på och även själva kontrollera senare. Det är klart att all den tid David Leet behöver för att göra analyser, kontroller och anpassningar inte är gratis, men ser man till vad man får ut av Davids arbete så kan man säga att det är mycket väl investerade pengar med hänsyn till vikten av att få rätt utrustning. Hela paketet kostar ju mindre än eller lika mycket som t ex en ny putter eller hybridklubba. • Metal woods fitting • Järn fitting • Wedge fitting • Putter fitting • Total fitting

50 min 600 kr 50 min 600 kr 40 min 400 kr 40 min 450 kr 3 tim 1600 kr

Med tanke på att en vanlig golflektion ligger på ca 500 kr per timme och att jag nu har fått både lektioner och klubborna anpassade så är det en liten investering i mycket nöje och glädje i många år framöver.


Håll koll på golfvädret med stil!

ROLIGARE VÄDER!

Crystal väderstation • Världens första väderstation med lasergraverade 3D-ikoner i kristall • Visar väderprognos genom färger • Inomhustemperatur • Radiokontrollerad klocka • Ändra visningsläge mellan tid och inomhustemperatur genom en lätt handviftning BA 900

Se vad det blir för golfväder 12-24 timmar framåt!

Väderstation med dagljusprojicering • Extra stark dagsljusprojektion

Crystal Väderstation - Deluxe Edition • Väderprognos med färgbelysta kristall-ikoner • Ändra visningsläge mellan tid och inomhustemperatur genom en lätt handviftning • Utomhus- och inomhustemperatur • Tillverkad med CRYSTALLIZED

TM

• Visar väderprognos, inne/utetemperatur • Radiokontrollerad klocka med alarm • Projicerar tid, temperatur samt väderprognos i taket eller på vägg BAR 339DP

- Swarovski Elements

BAR 1000

Professionell väderstation med Solcellsdrivna sensorer • Stor display med touchscreen • Visar väderprognos, inne/utetemperatur, luftfuktighet inne/ute, vindriktning, vindhastighet, kyleffekt, daggpunkt, lufttryck, lufttrycksdiagram • Radiokontrollerad klocka med alarm • Inbyggd datalogger med 1 månads minne • Upp till 10 solcellsdrivna sensorer ute WMR 200

Se våra Återförsäljare på www.oregonscientific.se GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 27


En fairway för två

mellan spelare och caddie finns en nära relation Materialare, rådgivare, bärare, kartläsare, skoputsare och kurator. En caddies roll är minst sagt mångsidig. Och tillsammans med sin spelare utgör de två ett äkta idrottspar. Förenade i nöd och lust. Men är tvåsamheten och jobbet på världens bästa golfbanor alltid så kul? Text Jenny Olsson foto getty images

28

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


vad skulle proFFsen vara utan sina

caddies? om de själva tvingades släpa runt på sin egen utrustning i 72 hål under fyra dagar? förmodligen lika svingsäkra men betydligt mindre framgångsrika. Tiger Woods skulle sannolikt fortfarande dominera men på bekostnad av högre scorer. Mindre hälsosamma och träningsbenägna golfspelare skulle snabbt halka ner till resultatlistornas nedre regioner. för att inte tala om de med ryggproblem som snart skulle vara tvungna att se sig om efter ett nytt jobb. (för visst ter sig bilden av en toppspelare dragandes på en sådan där motoriserad trehjuling högst osannolik?) Caddies är helt enkelt oumbärliga. och det inte enbart för att de är trunkbärare. Nej, som ständig följeslagare på golfbanorna har caddien en viktig roll att fylla. Arbetsbeskrivningen kan göras hur lång som helst. killarna, för det är oftast killar, som bär och rengör klubborna tjänar också som deltidscoacher, betjänter, sportpsykologer, vänner, greenläsare, klubbväljare, kartläsare och vad som annars tarvas. Mellan caddien och hans spelare växer ett förhållande fram som sträcker sig långt utöver gränsen för det professionella. en relation lika djup och förtrolig som den är komplex och skör. ett äkta idrottspar förenade i nöd och lust. Några av golfhistoriens största namn har också nära kopplats ihop med sina caddies: Jack Nicklaus and Angelo Argea. Arnold Palmer och hans caddie under british open, Tip Anderson. Tom Watson and bruce edwards. Nick faldo och fanny Sunesson förstås. för att inte tala om Tiger Woods och Steve Williams.. Annat var det förr. Från barnarbete till proFession

Ända sedan golfen utvecklades i Skottland för över 600 år sedan har caddies varit en del av den historien. Det finns många teorier om termens ursprung. en säger att caddie härrör från franskans cadet, som helt enkelt betyder ung pojke. – Det är ingen som riktigt vet var ordet kommer ifrån, berättar Jörgen Mårtensson, intendent på Svenska Golfmuseet i Landskrona. Det mest troliga är att det härrör från det franska ordet cadet som på den tiden översatts till det engelska caddie. en cadet var en liten allt-i-allo som man använde sig av. Termen dök upp i england i början av 1600-talet och tros syfta på den franska militärens cadets som bar klubborna åt de golfande kungligheterna i frankrike. När drottning Mary Stuart, som själv var en hängiven golfare, återvände till Skottland 1561 tog hon med sig denna vana. Under den edvardianska eran började caddies att användas både som jockeyer inom galoppsporten och inom golfen. en övervägande majoritet av de brittiska golfklubbarnas caddies var barn, pojkar mellan 12 och 16 år. ett rent barnarbete alltså. Livet för dessa unga golfarbetare var dessutom långt ifrån lika behagligt som för dagens caddies, både vad gäller arbetsförhållanden, den allmänna välfärden och den ekonomiska ersättningen. i takt med att golfsporten växte blev dock även caddieyrket mer etablerat. Det uppstod en marknad som förbättrade situationen både för utövarna och klubbärarna. – Arbetslösheten på den tiden gjorde att lite äldre gentlemen mer eller mindre tog det

som ett yrke, säger Jörgen Mårtensson. Men det var många bråk inom familjerna eftersom man tyckte att de istället skulle ta ett respektabelt yrke. Men de tjänade mer som caddies och i och med att de blev duktiga och kunde banorna så betraktades de som gurus. De var viktiga personer och det blev en yrkesverksamhet där det fanns en stolthet. Somliga av de hade också fasta spelare som anlitade dem. Den tidigast kände caddien som förekommer i de historiska källorna var en Andrew Dickson som var klubbärare åt hertigen av york på 1680-talet. god insikt i golF en bra Förutsättning

Vilka blir då caddies idag? inte alltför sällan är många av dem själva duktiga golfspelare. Nya Zealändaren Steve Williams, Tiger Woods trofaste och rutinerade vapendragare sedan tio år tillbaka, hade som 15-åring 2 i handicap. fanny Sunesson som under tio år bar Nick faldos klubbor – faldo vann för övrigt fyra majors och spelade fem Ryder Cup tillsammans med svenskan – var en lovande junior med handicap 5. Men istället för att satsa på en proffskarriär blev hon en av världens i särklass mest framgångsrika caddies. Så bra att hon belönades med SGf-utmärkelsen Guldklubban 2006. fanny är vida känd för sin professionalism, rutin och omsorg för detaljer. Hon är alltid väl förberedd och tar sitt jobb på största allvar. efter faldo hörde flera spelare av sig som hoppades att lite av faldos framgång skulle smitta av sig och fanny har mycket framgångsrikt frilansat för spelare som Sergio Garcia, Mark Hensby, ian Poulter och underbarnet Michelle Wie. Nu arbetar svenskan med Henrik Stenson och de två utgör en duo som verkligen har visat framfötterna. När Stenson i maj tidigare i år vann TPC Sawgrass, en av de största tävlingarna på PGA-touren med hela världseliten på plats, visade han att han hade både den mentala styrkan, spelet och rätt caddie vid sin sida. – fanny är ett stort stöd och vi trivs och har verkligen kul tillsammans på banan. Vi är ett bra svensk team, sa Stenson på presskonferensen efteråt. Goda kunskaper om golf är alltså en bra förutsättning. Har man ingen egen erfarenhet att luta sig mot kan man ju alltid gå i caddieskola. i Skottland finns till exempel Caddie Connect, en utbildning som leder till grundläggande caddieexamen enligt St. Andrews standard. Där lär man sig inte bara att laga nedslagsmärken och passa flaggan. Man får också kunskap om hur man läser greener, sörjer för rätt avståndsberäkning och ger kloka råd. big business

Något som definitivt har förändrats genom tiderna är den ekonomiska ersättningen. De få shillings som en ung caddie i början av 1900-talet kunde dra ihop under dag var visserligen bra betalt på den tiden men knappast jämförbart med dagens löner. Lågavlönat barnarbete har idag blivit big business. Vanligtvis arbetar caddien på kommission och får i regel 5-7 % av spelarens intäkter, men den kan vara så hög som upp till 10 %. Caddien får normalt också en veckolön eftersom det inte alls är garanterat att spelaren drar in några vinstpengar. Missade cuter kan till och med innebära att caddien går back någon vecka, särskilt som denne måste betala för sina egna

resor och hotell, kostnader som snabbt kan adderas upp. På de lägre tourerna är prissummorna däremot betydligt lägre och således också ersättningen. Det gäller att välja rätt golfstjärna som chef alltså. På PGA-touren kan dock livet för en tour caddie vara rätt glassigt. Det är Steve Williams beviset på. Hans boss Tiger Woods tjänade inte mindre än 117 337 626 dollar på sin golf under 2008 (varav 7 737 626 i prispengar) vilket gav Williams själv en årsinkomst på runt 9 miljoner kronor. Det skämtas om att han tjänar så mycket att han själv ligger tvåa på USA-tourens penninglista. Själv tar han det hela med ro och menar att pengar inte betyder något. fast man kan ju undra. för det kan väl inte vara för att det är så himla kul att släpa runt på en femtonkilos bag som han fortsätter? kanske var det just pengarna som fick förre amerikanske golfproffset Damon Green att byta karriär för några år sedan. Som caddie tjänar han i alla fall mer än han någonsin gjorde som spelare. fanny Sunesson lär heller inte behöva vända på slantarna. Henrik Stensons seger i TPC Sawgrass gav honom en skön segercheck värd 1,7 miljoner dollar, närmare 14 miljoner svenska kronor, något som säkert fick även fanny att skratta hela vägen till banken. om det är sådana summor vi pratar om, ja då kan nog till och med jag tänka mig att hoppa in om det skulle bli en bag ledig. Det förutsätter ju förstås att min blivande chef är en golfspelare som kan kontrollera sina slag och som får puttarna att trilla i. Den kortaste vägen till koppen ger ju som bekant den tjockaste plånboken – även för en caddie. en bra caddie gör skillnaden

Står då lönen i paritet med arbetsuppgifterna? Ja, i alla fall om man ska tro det förre golfproffset ove Sellberg. Under 1980-talet var han en av Sveriges mest framgångsrika spelare på europatouren och påstod att: ”om en caddie kan tjäna in ett halvt slag per rond har han betalat sig själv”. – ett halvt slag per varv innebär två slag under en tävling, förklarar han. Två slag bättre överstiger helt klart den ersättning caddien har. om caddien ser till att man under ett år har ett halvt slag lägre i genomsnitt så innebär ju det oerhörda pengar. Definitivt är det så om man spelar på internationella tourer. ett halvt slag mindre kan ju innebära 60 placeringar upp på order of Merit. ove Sellberg hade under sin knappt tjugo år långa proffskarriär flera olika caddies. Det längsta samarbetet hade han med Mark Gardner, en australiensare som bar hans bag under fyra år. enligt Sellberg tar det upp till ett år innan caddien börjar förstå hur spelaren agerar i olika situationer, men när de väl har lärt känna varandra så gör en bra caddie hela skillnaden till resultatet. Tillsammans blir man ett tajt par som kan förvandla slitet på golfbanorna till stora framgångar. – Man blir ett lag där personligheten mellan caddie och spelare måste stämma, säger ove Sellberg. Arbetsuppgifterna utarbetar man vart efter och det kan ju variera från spelare till spelare. en del vill ha mer mentalt stöd

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 29


Ni ska inte tro att det är någon jävla lek att bära den här påsen! medan andra kanske behöver mer stöd med val av klubba. Sedan handlar det väldigt mycket om den mentala aspekten, att kunna peppa spelaren när det behövs och lugna ner när det behövs. En duktig caddie börjar ju efter något år känna av hur han eller hon ska bete sig. Att kunna vara engagerad men hela tiden låta spelaren framträda och själv inte ta för mycket plats. Caddien spelar ju alltid andrefiol och det kräver en speciell personlighet. Proffs på att vara caddie

Jesse Karlsson är en av dem med rätta personligheten. Han är lyhörd, socialt kompetent, kan golf, lämnar inget åt slumpen, och hänger inte läpp i motgångar. Sedan 2006 är han Peter Hedbloms trogne vapendragare. – Det bästa med det här jobbet är att man får jobba i en fantastisk miljö på fantastiska golfbanor, säger han. Men visst är det långa dagar. Det är inte ovanligt att jag är på golfbanan åtta tio timmar om dagen från måndag till söndag så glamour är det inte så mycket av. I över elva år har han nu jobbat på tourerna och det har naturligtvis satt sina spår. Den spirande entusiasmen han kände som rookie har bytts mot leda över trista hotellrum och hemlängtan. Men glädjen kring golfen finns fortfarande där. – I början var allt kul och spännande, nu är det mer mitt jobb. Det är inte ett dugg kul att resa, inte ett dugg kul att bo på hotell, inte ett dugg kul att vara hemifrån så mycket. Men det är fortfarande lika kul att gå caddie! Den där söndagen då man är med och nosar på topp tio och solen lyser då överväger det allt. Sedan är det väl inget att hymla om att det från oktober till mars, när det är skitväder i Sverige, är rätt så schysst att få ha ”kontoret” i Australien, Dubai,

30

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

Thailand, Malaysia eller något annat varmt ställe. Fast till varmare breddgrader är det sällan som Jesses flickvän får följa med, även om de försöker få till åtminstone en långtripp tillsammans varje år. Som caddie är det överhuvudtaget svårt att kunna ha några vettiga relationer med andra än sin spelare. Jesse uppskattar att han spenderar 60-70 timmar i veckan ihop med sin boss. Det tror fasiken att det gäller att vara bekväm med varandra då. Och precis som i alla förhållanden uppstår det ibland slitningar. Caddien får ofta skulden när något går fel. – Peter blir arg på mig alldeles fantastiskt ofta! säger Jesse och skrattar. Eller brukade bli ska jag nog snarare säga eftersom han har ändrat attityd på banan väsentligt till i år. Den här bilden många har av honom som den alltid glade killen stämmer inte alltid under brinnande tävling, även om han alltid är oerhört positiv utanför banan. Men det är del av jobbet, att kunna ta lite skit. Man kan inte jobba som caddie om man är för stolt. Då platsar man inte i branschen. Vi har dock högt i tak i vårt team så om jag tycker att Peter har gått för långt någon gång så rensar vi alltid luften direkt efteråt och sedan är det ur världen. Personkemin är nyckeln. Och hockeysnack. – Om det går tungt på banan då får man ta fram lite killsnack. I vår boll blir det mycket hockey. Vi kan snacka hockey i timmar. Vi funkar väldigt bra som människor och vi är ett riktigt bra team tillsammans. Han verkar nog rätt nöjd med sitt caddiejobb ändå, Jesse Karlsson. Man kanske skulle ge det ett försök? Fast jag vet inte. Jesse skriver ju trots allt på sin blogg: ”Ni skall inte tro att det är någon jävla lek att bära den här påsen!”


Sveriges Golfdestination No 1

gamlin-zeipel.se

Skåne Nordväst

Njut av hösten i Skåne - här ligger all fokus på att du skall ha det riktigt bra och du spelar några av Sveriges absolut bästa banor! Tänk dig 25 golfklubbar och 31 banor inom 40 min från Helsingborg! Läs gärna vårt läckra magasin som du kan beställa hem gratis på www.golfno1.se

Designshopping med Golf Båstad & Bjärehalvön

Koppla av på Brunnby Gård och Zam Zam SPA & Hälsocenter

Förgyll hösten med en golfweekend på Bjärehalvön. Kombinera din vistelse med vacker design och gedigna hantverk i form av smycken, glas, konst, skor och mycket annat. Med 117 hål inom 11 minuters avstånd kan du välja mellan olika golfklubbar samt boende på antingen Hotel Skansen, Torekov hotell, eller Hotell & Restaurang Hovs Hallar. Vid bokning uppge koden: design.

Ta hand om dig själv och någon du tycker om hos oss med härligt boende och god mat i natursköna omgivningar. Kom på golfweekend och gör ett avslappnande besök i vårt orientaliska spa och njut av en tvårätters gourmetmiddag.

1250:-

/pers med del i dubbelrum Pris fr I priset ingår: 1 övernattning med frukost på hotell och tvårättersmiddag, 1 dagsgreenfee med bokad starttid samt Designshoppingguide. Båstad Turistbyrå 0431-750 45 www.golfno1.se

1585:-

/pers och del i dubbelrum Fr I paketet ingår greenfee, entré till Zam Zam SPA och Hälsocenter under en kväll samt frukostbuffé. Bokning och info: 042-35 30 00, Höganäs Turistbyrå 042-33 77 74, www.golfno1.se

Spela, ät och bo på Örenäs slott

Kullaflygs höstpriser

Kombinera trivsamt boende i naturskön miljö med golfspel på några av södra Sveriges bästa och mest populära golfbanor. I vårt golfpaket ingår boende på hotellet med stor frukostbuffé och en greenfee på Landskrona GK, Rya GK, Vasatorps GK, Öresunds GK eller Svalövs GK.

Du flyger snabbt och billigt med Kullaflyg från Bromma till Ängelholm/ Helsingborg flygplats. Välkommen ombord! Boka på www.kullaflyg.se

850:-

/pers i dubbelrum Pris fr Koppla av och njut av en god middag i vår vackra slottsrestaurang efter dagens golfspel. Örenäs Slott erbjuder såväl en spännande à la carte-meny som enklare rätter. Bokning och information: Örenäs slott 0418-702 30 Landskrona Turistbyrå 0418-47 40 00 www.golfno1.se

Fr

295:-

Enkel resa

+ flygplatshållarens avgifter fn. 104 kr. Totalpris enkel resa 399:-. Priset gäller enkel resa inkl moms.

TILL DANMARK VAR 20:E MINUT

VÄLKOMMEN TILL KONTINENTEN.

Pegga upp på www.golfno1.se eller på m.golfno1.se GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 31


Bobby Jones

DEN STÖRSTE AMATÖREN NÅGONSIN

Bobby Jones föddes den 17:e mars 1902 i Atlanta, Georgia. Han var konstant sjuk under sina första fem levnadsår och det var först när familjen köpte ett hus vid en golfbana i området och Bobby började spela golf, som hans hälsa blev bättre. Det visade sig snabbt att han var en enorm talang och redan vid sex års ålder vann Jones sin första golftävling. Han vann som nioåring klubbmästerskapet, som 11-åring gick han regelbundet under 80 slag och som 14-åring spelade han US Amateur som yngste spelare någonsin. text FREDRIk RIchTER

segment: ”De sju magra åren” och ”De sju feta åren”. Perioden mellan 1916-1922 kallas för de magra åren, där Jones deltog flitigt i nationella mästerskap, men vann inga stora tävlingar. Under British Open 1921 blev han så frustrerad över sitt dåliga spel att han helt sonika plockade upp sin boll och lämnade banan. Han temperament var väl känt och det var många golfklubbor som kastades.

bedrift. Han firades med parad på Broadway av hundratusentals människor. Hur förbereder man sig för säsongen efter man spelat hem en Grand Slam? Hur sätter man upp nya mål? För Jones var valet enkelt: När år 1930 gick mot sitt slut annonserade Jones att han slutade med golfen, endast 28 år gammal. – Det finns inte mycket mer att vinna och jag har ingenting kvar att bevisa på banorna, menade han.

grand slaM

en sann gentleMan

De feta åren inleddes med att Jones vann sin första Majortävling 1923 när han segrade i US Open. Det blev starten till ett triumftåg som golfvärlden aldrig sett maken till. Jones spelade samtliga US Open fram till 1930, vann fyra gånger och förlorade i omspel i två. Han ställde upp tre gånger till i British Open; 1926, 1927 och 1930, han vann alla tre. Mellan åren 1923-1930 ställde han upp årligen i US Amateur och vann fem gånger. 1930 blev Jones stora år då han satsade hårt på att vinna allt av värde på den tiden: US Amateur, US Open, British Open och British Amateur. Vid den här tiden räknades amatörtävlingarna som likvärdiga de båda Open. US Masters fanns inte ens och US PGA var bara för proffs. Efter stor dramatik vann han alla fyra Majortävlingarna 1930 och därmed en Grand Slam. Ingen hade någonsin tidigare lyckats med det och än idag är Jones ensam om denna

Totalt spelade han 52 turneringar under sin korta karriär, av dessa vann han 23. Golfen fick den tid som blev över efter akademiska studierna där han blev både ingenjör, språkvetare och advokat. I den senare rollen också affärsman. Han lät aldrig golfen ta mer än tre månader av sitt år. Han ägnade nästan aldrig någon tid att träna, utan det var spelets idé som var viktigast för honom. Bobby Jones var även en gentleman både på och utanför golfbanan av högsta dignitet. Vid fyra tillfällen gav han sig själv pliktslag i de stora mästerskapen. Under US Open 1925 anmälde han för sin markör att hans boll hade rört sig när han grundade klubban. Ingen hade sett utom Jones själv och till och med tävlingsledningen tyckte att man kunde bortse från det. Men han stod på sig och fick sina pliktslag och förlorade sedan tävlingen med ett slag. Efteråt lovordades Jones för vad han gjorde. Han svarade:

jones karriär kan delas upp i två

32

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

– Det finns bara ett sätt att spela golf på. Ni kan lika gärna berömma en människa för att han inte rånar en bank. Efter tävlingsåren, där Jones egentligen inte tjänade en krona på sin sport, började han skriva instruktionsartiklar och hjälpte även Spalding utforma ett klubbset som senare såldes i 40 år. När en bit mark blev tillgänglig i Augusta, Georgia visste Jones direkt att hittat den perfekta platsen för att skapa sin dröm: Att bygga den ultimata mästerskapsbanan. Han kontaktade en av världens bästa golfarkitekter, Dr Alister Mackenzie och tillsammans byggde de Augusta National. Jones ville att US Open skulle spelas på Augusta, men USGA menade att det var alldeles för varmt i Georgia i juni, då US Open avgörs, och att om en stor tävling skulle spelas på Jones bana så ville de även att han skulle spela själv. Våren 1934 startade Jones istället Augusta National Invitation och dammade av klubborna och spelade sin egen tävling. Jones tyckte att namnet ”The Masters” var för pretentiöst, men eftersom tävlingen direkt blev en enorm succé som alla de bästa ville spela, bytte tävlingen namn 1939 till ”The Masters Tournament”. 1947 slutade Jones att spela även med vännerna, sedan han drabbats av en muskelsjukdom som successivt förlamade ben och armar. Under 1960-talet satt han i sin rullstol på klubbhusets terrass och följde Masters. Han avled 1971 och med honom i graven följde epitetet: ”Den störste amatören någonsin”.


Slottets stora och traditionella julbord avslutas med ett dignande gottebord i valven. Välkomna!

Sundbyholms Slott! Fyrstjärnigt hotell, välrenommerad slottsrestaurang, Mälarens längsta naturliga sandstrand, Europas nordligaste bokskog, prisbelönad marina, golf- och travbana. Dessutom mängder av aktiviteter och arrangemang året runt. Varmt välkommen på ett besök!

Trevligt för små och stora sällskap!

Checka ut från vardagen! Slottets stora chokladinspirerade afternoon tea, chokladprovning och trerätters supé med flera inslag av choklad. Flera överraskningar!

Chokladweekend

Följande lördagar: 24/10, 7/11, 14/11, 21/11. 1795 kr per person i dubbelrum. Stor frukostbuffé.

Underbar konferensmiljö ! Prova en spännande temamiddag - hovlik 1700-tals maskeradbal, en vikingamiddag i slottsvalven eller kanske en interaktiv mordpjäs.

Konferens & Kick-off

Begär en offert för gruppbokningar. Säsongspriser. Stor lunchbuffé, hembakat fikabröd, trerätters middagar.

Green fee på Sundbyholms vackra golfbana, trerätters supé, logi i dubbelrum, frukost. Uppgradera gärna till en lyxig svit med jacuzzi.

Golfpaket

1495 kr per person (fre), 1595 kr per person (lör), 2395 kr per person (tvånätters).

Den viktigaste dagen i Era liv! Kanonsalut och röda mattan , bröllopsfest med dans i Riddarsalen på Slottet, lyxig bröllopssvit med hjärtformad jacuzzi...

Bröllop på Slottet

Canapéer, trerätters bröllopssupé, bröllopstårta. Specialrabatter för fredagsbröllop (845 kr per kuvert).

30/10 & 31/10 (Alla helgons helgen) Interaktiv mord- och mysteriepjäs med trerätters middag och logi, från 1795 kr per person. 31/12 Glittrande nyårsfest med femrätters supé, dans till orkester, stort fyrverkeri med mera, från 2390 kr per person i dubbelrum.

016 - 42 84 00 Hotellkapacitet: 97 hotellrum, 160 bäddar. Största lokal: 280 middagsgäster.

www.sundbyholms-slott.se

KONFERENS, WEEKEND, FEST & BRÖLLOP

Vid Mälaren, en mil norr om Eskilstuna, cirka en timme från Stockholm. GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 33


soLHeim Cup tiLL taggat usa 34

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


Det finns inget som liknar Solheim eller Ryder Cup. Under tre dagar får golfvärlden bevittna och höra lika många skrik, skratt, tårar och knutna nävar som under en hel säsong. Som så många gånger förr verkar det vara USA som bäst kan hantera detta överskott av adrenalin. Att möta USA i Solheim Cup på bortaplan måste vara en skräckblandad förtjusning för de Europeiska tjejerna. Att samtidigt veta att laget helst bör ha en stor ledning inför söndagens singlar för att ha en chans att vinna cupen gör nog inte saken lättare.

text FREDRIK RICHTER Foto GETTY IMAGES

det var Med dåliga odds det Europeiska

laget flög till Illinois och Rich Harvest Farms för att göra upp om Solheim Cup. Sedan starten 1990 har Europa aldrig vunnit på bortaplan men kapten Alison Nicholas var väl förberedd. En mix av erfarenhet och ungdomlig entusiasm, med spelare från åtta länder, däribland fyra svenskor, fick inleda veckan med att lyssna på ett brandtal från Seve Ballesteros och Jose Maria Olazabal om hur de skulle tackla sin uppgift. stars and stripes

Den första dagen inleddes med bästbollar och taggade till tusen och med Stjärnbaneret målat på sina ansikten gick amerikanskorna direkt till ledning. Den enda segern för Europa kom genom Helen Alfredsson som spelade tillsammans med Tania Elosegui. Eftersnacket kom dock mest att handla om hur långsamt spelet gick. Nästan sex timmar tog det att avverka bästbollarna och några av tjejerna fick kasta sig ut direkt på ettan igen för spel i eftermiddagens foursomes. Där gick det bättre för det Europeiska laget, framför allt tack vare storspel av Maria Hjorth i par med Anna Nordqvist som lätt vann sin match. Norskan Suzann Pettersen gick dock inte att känna igen och förlorade båda sina matcher under den första dagens spel. När mörkret föll på fredagskvällen var USA i en knapp ledning med 4 ½ mot 3 ½. Amerikanskorna flög ut ur startblocken även under lördagsmorgonens bästbollar. Den som alltid syns mest och framförallt hörs mest i Solheim Cup-sammanhang är Christina Kim, som efter varje sänkt putt skrek ut sin glädje. Hon fick tillfälle att göra detta många gånger i bästbollarna under sin enkla seger i par med supertalangen Michelle Wie. Europa kom dock starkt tillbaka och både Anna Nordqvist och Maria Hjorth vann sina respektive matcher och det var så jämt det kunde bli. Under eftermiddagens foursome fortsatte det jämna spelet där det blev 2-2 och därmed totalt 8-8 inför söndagens singlar. Sophie Gustafsson i par med Janice Moodie tog en skön seger mot Paula Creamer och veteranen Juli Inkster som spelade i sitt åttonde och sannolikt sitt sista Solheim Cup. Lika inför söndagens singlar var dock inte

det resultat kapten Nicholas hade önskat. Under Solheim Cup liksom i herrarnas Ryder Cup har USA varit betydligt starkare under den sista dagens singelspel. Dessutom hade arrangörerna kortat av banan inför söndagen så att den därmed skulle passa amerikanskorna, som är säkrare med wedgarna än de europeiska spelarna. hYsterisk stäMning

Under hela veckan visade USA:s tjejer betydligt mer go än de lugnare europeiskorna. En del tyckte dock att det nu gått för långt med krigsmålningar, skrik och spelare som hetsar upp publiken efter varje slag. Jag är benägen att hålla med och det fanns stunder under årets Solheim Cup som kändes sportsligt tveksamma. å andra sidan kan det vara bra att låta Solheim och Ryder Cup ha sina egna etikettsregler och låta spelarnas känslor svalla och ibland svämma över. Men helt klart är det USA som är bäst på att hantera detta. Under söndagen hördes Christina Kim återigen mest och högst. Och återigen vann hon sin singelmatch. Det pendlade fram och tillbaka till en början under singelmatcherna. Men så plötsligt, som på en given signal började samtliga puttar att trilla i från USA:s tjejer. Helen Alfredssons match mot Michelle Wie avgjordes först på det sista hålet där Wie satte en kort putt för vinst med 1/0. Veteranen Laura Davies som spelat alla Solheim Cup sedan starten 1990 var upp i sin match hela varvet fram till det sista hålet då motståndaren gick ikapp. Plågsamt men säkert började favören att luta över till USA och tyvärr blev det Anna Nordqvists match som fällde avgörandet och när hennes motståndare Morgan Pressel satte sin putt på det 16:e hålet var saken klar. USA hade återigen vunnit Solheim Cup och är fortfarande obesegrat på hemmaplan. Våra fyra svenskor gjorde en helgjuten insats och var de främsta i Europas lag. Rookien Anna Nordqvist imponerade stort och kommer säkert vara med många gånger framöver. Även Sophie Gustafson, Helen Alfredsson och Mimmi Hjorth ska vara stolta över sina insatser och jag hoppas och tror på en revansch om två år när cupen avgörs på Killeen Castle på Irland.

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 35


CMYK Blå: C 100 Guld: C M 50 M Y 0 Y K 40 K

10 20 100 10

I samband med att den nya PGA-banan i Bara utanför Malmö invigdes träffade Golfbladet Mikael Sorling, VD för PGA of Sweden. Vi ville höra om PGA:s roll i framtiden i ett golfsverige som är i en kraftig förändringsfas, med för många anläggningar i förhållande till det nuvarande behovet. Text Johan Lindeberg Foto Mickael Tannus

Vad är PGA of Sweden? – Vår förening bildades 1932 under namnet Scandinavian Professional Golfers Association och hade som medlemmar golfinstruktörer och assistenter verksamma i Skandinavien. Från början handlade det mest om på vilka villkor som tränarna skulle verka i klubbarna, att hjälpa till att lösa tvister och även stötta medlemmar rent ekonomiskt om de hamnade i knipa. Med tiden kom föreningens verksamhet, i samarbete med Svenska Golfförbundet, att handla mer om utbildning och vidareutbildning av instruktörerna samt om tävlingsverksamhet. Under 70-talet kom även de golfspelare som enbart var inriktade på att spela på de nationella och internationella tävlingarna att organiseras i det som idag är PGA of Sweden. Vi bedriver även tävlingsverksamhet genom delägarskap med SGF i den lokala svenska/skandinaviska golftouren som numera heter SAS Masters Tour och har även i sommar öppnat PGA of Sweden National Golf Resort i Bara utanför Malmö. Med våra kunskaper och erfarenheter kan vi starkt bidra till att skapa en positiv trivsel och livsstilsmiljö på klubbarna och att höja lägstanivån på spelarnas förmåga. Det är också viktigt för klubbarna att förstå att ideellt arbete aldrig kan ersätta ett professionellt arbete. Det är emellertid mycket angeläget att det professionella arbetet kompletteras med ideella insatser för att nå ett optimalt resultat. Hur många medlemmar har PGA of Sweden i dagsläget? – Vi har över 1000 medlemmar, både män och kvinnor. Våra medlemmar verkar både som spelare och tränare. Våra tränarutbildningar och kurser tillhör de bästa i världen, varför vi med stolthet kan säga att vi har en mycket stor del i ”produktionen” av svenska professionella toppspelare på de internationella rankinglistorna. En grund som läggs på klubbarna.

36

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

Kan du utveckla det resonemanget? – Vår trappstegsutbildning där vi med lokala välutbildade tränare med fokus på träning till både fysisk och psykisk styrka, golfgymnasier, nationella juniortourer och vårt sätt att engagera team runt de unga spelarna är plagierade över hela jorden. Det hade givetvis inte kunnat genomföras utan ett nära samarbete med Svenska Golfförbundets ungdomssatsningar och inte minst de lokala klubbarnas engagemang, men utan våra utbildade tränare så hade det sett helt annorlunda ut. v Jag förstår ju att golfboomen har varit positiv eftersom underlaget och konkurrensen har kunnat ge så många fler ungdomar att arbeta med, så chansen till att det dyker upp en stjärna blir ju mycket större. Hur har golfboomen påverkat era medlemmars roll i svensk golfutveckling? – Det positiva är ju antalet talanger som ju är enormt stort. Det negativa är dessvärre att när tillväxten av golfspelare var som störst och nya klubbar och banor växte upp som svampar ur jorden, hann ingen riktigt med. Tränarna hann inte med att hjälpa alla nya golfspelare till att förstå spelets alla dimensioner och få en tillräckligt bra teknisk grund. Faddersystemet försvann vilket innebar att de nya golfspelarna inte fick ett tillräckligt bra omhändertagande i klubben, de kom ut på både hemmabanan och andra banor utan tillräcklig erfarenhet och kunskap. Konsekvenserna av den hejdlösa tillväxten är det vi ser i Sverige i dagsläget. Golf i Sverige har blivit lite för billigt, det är ett problem med låga medlems- och greenfeeavgifter. Ett mycket stort antal medlemmar i klubben ger låg tillgänglighet och minskade möjligheter till eget spel när det passar just mig. Följdeffekten blir att mervärdet med ett medlemskap minskar och fler och fler dras till andra medlemsformer i sk distansklubbar. De låga greenfeeavgifterna, många gånger långt under ”självkostnadspris”, är en starkt bidragande

orsak till att många gått in i lågprisklubbar och sedan i stället spelar mot greenfee. Klubbar med medlemslån har fått stora medlemstapp och riskerat att gå i konkurs om inte medlemmarna gått med på att göra om dem till spelrätter.

Vit bakgrund

Hur ska PGA kunna hjälpa till att öka de positiva effekterna? – Klubbarna och Svenska Golfförbundet har efter årtionden av enorm tillväxt där kvantitet fått gå före kvalitet, nu insett att vi måste vårda våra medlemmar, ge dem mervärden i medlemskapet, möta den moderna familjens behov. När nya spelare inte längre köar till klubbarna måste vi åter rekrytera genom egna insatser och sedan, som jag sa, vara omhändertagande och välkomnande så att de sedan stannar kvar i klubben. Här har våra mångsidigt välutbildade PGA-tränare en viktig roll att spela. Genom en mer central roll i klubben kan pron åter bli den där viktiga profilen som kan service, kan lära ut spelet, kan sina medlemmar vid namn och känner igen deras svingar. Men det hänger både på Prons attityd och klubbens vilja och förståelse för hur en sådan resurs kan användas. Medan jag funderar över innebörden i Mikaels kloka ord hinner jag med att konstatera att han verkar ha funderat länge kring problematiken – att anpassa verksamheter till en förändrad marknad och efterfrågan. Den svenske golfspelaren är numera inte och kommer aldrig mer att vara trogen sin klubb bara för att kanske börja spela mer senare i livet. Att hela tiden enbart rekrytera nya spelare är ingen lösning på sikt så det viktiga är att hitta de former av medlemskap som gör att olika medlemsalternativ kan tilltala golfspelarna i sina olika faser i livet, så att klubbarna inte förlorar kontakten med dem. Undersökningar har visat att den genomsnittliga medlemmen i en golfklubb spelar mindre


GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 37


Pron är hängiven golfens alla värden och kan vara en viktig del i klubbens utveckling än 10 gånger per år. Orsakerna är sannolikt en funktion av antalet medlemmar, tillgänglighet och vilka mervärden klubben kan ge. Personligen så tror jag att den största boven är anonymiteten. – Precis, vem vill inte bli sedd? Att bli tilltalad med namn och att alla hälsar på dig är en viktig funktion för allas självkänsla, inte minst på en golfklubb där jag betalar en avgift för att vara medlem. Ett annat problem är demokratin i en medlemsägd golfklubb där endast mellan 5 och 10 % av medlemmarna bestämmer. Om denna kärna inte förstår ”marknaden” och styr årsmöten och annat efter egenintressen ger det effekter som i slutänden kan leda till att man lämnar klubben på grund av missnöje. Vad är det då, förutom ren golfspelsundervisning, som en av PGA of Sweden utbildad Pro är bra på? – Pron förstår spelets idé och har känsla för dess traditioner. Han eller hon är duktig på att spela och demonstrera golf och är pedagogisk i såväl teoretisk som praktisk utbildning. Det är en person som förstår spelstrategi, vilket gör spelet på banan roligare och enklare. Pron är hängiven golfens alla värden och kan vara en viktig del i klubbens utveckling. Hur då? – Genom att klubbens Pro får och tar en central roll. Pron ska engageras i en rad olika kommittéer och adjungeras till styrelsen. Han eller hon ska bli en profil som känner sina medlemmar så att det blir en glädje varje gång du kommer dit. Att sedan komma ut och njuta av välskötta fairways och

38

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

jämna fina greener, att träffa andra likasinnade och umgås, både på banan och i klubbhuset är precis de mervärden som skapar klubbkänsla. Om du är glad och trivs så kan du rekommendera din bana till dina vänner och du stannar kvar i klubben. Det är så en klubb kan blomstra och må bra. Varje utövare av golf har dessutom en inbyggd drivkraft att vilja bli bättre och Pron och klubben kan, genom att ta tillvara den drivkraften, öka glädje och samhörighet hos alla golfspelare. Det är ytterligare en väg där Pron är delaktig i att bryta trenden. Medlemsägda klubbars beslutstrukturer och ovilja till förändring är ett stort hinder för att snabbt anpassa sig till nya situationer. Åter igen, visa lyhördhet inför ”kundernas” önskemål. Medlemsägda klubbars beslutstrukturer och ovilja till förändring är ett stort hinder för att snabbt anpassa sig till nya situationer. Därför kan anläggningar med andra ägarstrukturer ha goda förutsättningar att attrahera medlemmar genom att visa sin lyhördhet inför ”kundernas” önskemål. Hur ser din vision inför de kommande 2-3 årens utveckling ut? – Det jag ser framför mig är ett fördjupat samarbete mellan vår organisation och SGF och andra organisationer som GAF och SGA där vi tillsammans ska stötta klubbar och anläggningar med den samlade kunskap och erfarenhet som vi har, så att golfens själ och värdegrund kan bidra till trivsamma miljöer och vara till nytta för samvaro både på golfbanan och i det vanliga livet. Vi ska vara vägledande för att man med hjälp av våra medlemmars kompetens hjälper klubbar och banägare att fokusera på det som attraherar golfspelare i närområdet till att just deras anläggning uppfyller de villkor som den enskilde

värderar så högt att det är just där han eller hon vill spela golf. Det finns inga genvägar, utan endast attraktionskraften blir avgörande för var någonstans vi på sikt kommer att kunna utöva The Royal & Ancient Game of Golf. Mikael ler med hela ansiktet och det lyser av tillförsikt inför framtiden. Därefter bjuder han mig på en inspektionstur i området i Bara utanför Malmö där PGA of Sweden har sitt kansli och där PGA National har byggt sina två banor, Links Course som öppnades den 15 maj 2009 och Lakes Course som öppnas 2010. Båda ritade av den välrenommerade golfarkitekten Kyle Philips. Det är en mycket stolt Mikael som berättar om förvandlingen från gigantiska sädesfält till en inland links course och en mer parkliknande bana i Lakes Course. Links Course är en bana som har de mjuka kullarnas konturer både på fairways och i greenområden. Den är sådd med den gula tåliga grästypen Fescue som finns naturligt längs de brittiska och irländska kusterna. Lakes Course kommer att ha ett mycket grönare utseende med andra sorters gräs och med krypven på greenerna. PGA National har förutom sina nya banor ett klubbhus där varje funktion är noggrant analyserad för att uppnå bra logistik och hög trivselfaktor. Jag är säker på att även en och annan som inte spelar golf kommer att föredra en övernattning i de smakfullt personligt inredda hotellrummen som finns i PGA Nationals klubbhus framför att bo på ett hotell inne i Malmö. Golfbladet önskar Mikael Sorling och PGA Sweden all lycka på vägen till att uppnå målet med att hjälpa golfklubbarna till en bättre balans mellan utgifter och inkomster genom sina PGAmedlemmars engagemang och yrkeskunskap.




               





   

 





 



  

 

  

Golfparadis i Småland

Ett par mil söder om Jönköping ligger Hooks Herrgård och speglar sig stolt i Hokasjöns vatten. Redan 1934 började en golfbana att byggas i det undersköna landskapet. Idag finns två natursköna 18 hålsbanor med mycket gott rykte bland Sveriges golfare.



Rundresa i Brasilien

Resor för folk som är unga nog att ha lust & gamla nog att ha tid!

WhiskyGolf

Lördag 10.30 Samling & lunch 12.30 Shoutgun 17.30 After Golf 19.00 Whisky provning 20.00 Femrätters Whiskyinspirerad meny

3 - 24 feb 2010 22 dagar

Brasilien är fest och färger, vänliga människor, musik och rytmer, fantastisk natur och arkitektur, sol och värme, spännande mat och dryck. Man upplever fler intressanta saker i Brasilien på tre veckor än vad man upplever på flera år här hemma. Vi kan garantera att ni som deltagit i denna resa har sett mer av Brasilien än de allra flesta brasilianare någonsin gör.

fr.

49 200:-

I priset ingår: flyg, hotell inkl frukost, sightseeing, svensktalande reseledare, måltider enligt program. Pris/person i dubbelrum.

Golfpaket Trerätters supé En dags fri greenfee Logi och frukostbuffé

PRIS 1 595 kr per person i dubbelrum

För mer information kontakta oss på BIG Travel. Specialpriser till hela världen - Vi hjälper dig även boka hotell, hyrbil, kryssningar. 5925 4995 5855 9755

Dubai Rio Bali Canada

3795 7895 6550 4895

Västindien Sydafrika Australien Hong Kong

Boka på bigtravel.se eller Ring för närmsta butik

0771-10 20 20

6455 6155 8255 4995

Chile Manila Damaskus Malaysia

8975 6555 3795 5255

0% ränta

Delbetala din resa räntefritt

i upp till 12 mån.

Söndag 08.00 Frukostbuffé 09.00 Shotgun 13.30 Lunch & Prisutdelning

PRIS 1 995 kr. Inkl. logi & frukostbuffé. Boka extradygn för 1 300 kr.

Ett urval av resans höjdpunkter: Iguassu-fallen, Rio de Janeiro, Ouro Preto; den gamla guldgrävar-staden som blev Brasiliens första världsarv, Brasilia; Världens yngsta huvudstad, Amazonfloden, Gummibaronernas vackra opera i Manaus, Svarta Staden Salvador, Stränderna vid Costa do Sauipe och mycket mer.

Florida Thailand Shanghai Mauritius

Golf

Whisky & Golf, en skön och populär blandning tycker vi! Tävling med Shotgun, skotsk whiskeyprovning och femrättersmeny. Datum oktober 2009 3-4/10, 10-11/10, 24-25/10

www.hooksherrgard.se

Inga-Lill T 0393-217 16 E inga-lill.h@hooksherrgard.se

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

HooksHerrgard117x325_sept09_WGol1 1

| 39

2009-08-27 16:29


F

RENINGE N

Ö

FSG

sveriges vackraste golfbana? Golfhuvudstaden, som Halmstad numera kallar sig, har många banor. En av dem är Ringenäs, där det finns 27 hål, en underbar lunchrestaurang och fantastiska vyer som gör att den mycket väl kan vara Sveriges vackraste golfbana. Text & FOTO michael broström

Gul PMS 122

Antal hål: 27 Par: 36 + 36 + 35 (Blå-Gul-Röd) Längd: Gul: 2.820-2.805-2.610 m Röd: 2.485-2.500-2.255 m Greenfee: Senior högsäsong 420:Senior lågsäsong vardag 320:Senior 9-hål 200:Junior halv greenfee Hcp gräns: Ingen Banarkitekt: Sune Linde, Pierre Fulke Öppnad: 1986 Adress: Strandlida 305 91 Halmstad Telefon: 035-16 15 90 Hemsida: www.rigk.se

40

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

Redan vid infarten till klubben får man en försmak

av hur snyggt och välskött det är på Ringenäs. Efter att ha ställt bilen på den rymliga parkeringen får man en trevlig promenad längs en vacker damm på vägen fram till det lilla, men funktionella klubbhuset som inrymmer en välsorterad golfshop och en restaurang, välbesökt av såväl golfspelare som icke-golfare på grund av den goda maten och sköna stämningen. Här finns tre slingor varav två kombineras ihop till en 18-hålare medan den återstående niohålaren är öppen för spontangolf, helt utan tidsbokning. Den här veckan är det blå och gul som är 18-hålaren och dessa anses av de flesta vara de bästa slingorna, medan den röda slingan, med några luriga hål uppe på höjden, uppskattas mycket för den sköna miljön. När de nya ägarna tog över anläggningen 2006 anlitades Pierre Fulke för att modernisera banan och fräscha upp Sune Lindes design från 1986, vilket gjorts med varsam hand och utan att förändra hålen alltför mycket. Till det kommer stora arbeten på dränering och en allmän kvalitetsförbättring av alla ytor, vilket gjort att man kunnat förlänga säsongen rejält. Jag guidas runt av Göran Tyrsing, som kom hit som instruktör och nu är en av delägarna samt VD för ägarbolaget som driver anläggningen. I den sköna miljön är det ett rent nöje att både få höra om de förbättringar som gjorts av några tidigare ganska slätstrukna hål samt lyssna till en klockren bollträff gång efter gång. Mitt eget spel är den här dagen precis så bra att jag kan uppskatta de nya bunkrarnas strategiska placering som skapat midjor där man får välja om man vill lägga upp eller chansa på att nå en bred landningsyta varifrån man får ett lättare inspel. Det vajande strandgräset som lyser gult i solen är både inbjudande och avskräckande, och när en chansning går hem är det svårt att inte småle för sig själv. Skicket är, en måndagsmorgon i slutet på augusti, mycket bra. Bunkrarna är en ren fröjd att spela ur och greenerna precis lagom snabba, trots att man efter KM låtit dem hämta sig med aningen högre klipphöjd. Ruffarna är ganska lättletade, men kostar lätt ett slag när man ska försöka ta sig därifrån. – Utöver Fulkes designjobb har vi också investerat ungefär en miljon kronor om året utan att medlemmarna behövt lägga in en enda krona extra, säger Göran med viss stolthet i rösten. Det syns inte alltid för blotta ögat, men förändringarna har gjort mycket både för underlaget och hur hålen spelas.

Efter åtta spelade hål kommer vi till den vackraste vyn på banan, från tee på blå nia, där man kan se ut över hela Tylösand och havet med Tylön i förgrunden och Bjärehalvön vid horisonten. 132 meter från gul tee, kraftigt nedför med vatten bakom innebär inga större problem idag, men när vinden ligger på kan det vara en tuff utmaning även för bättre spelare. Den lite mer kuperade terrängen från de första nio hålen speglas i mildare form på den gula slingan som vi nu får ta oss an. Även här finns tecken på Fulkes arbeten och många hål har blivit veritabla konstverk där ögat verkligen kan fröjdas. Även spelmässigt är det ett rent nöje, särskilt på det korta femte hålet där valmöjligheterna är oändliga med tydlig karaktär av ”risk-reward”. Generellt spelas banan inte särskilt lång, men det är många gånger är det klokare att slå en tretrea eller till och med ett järn från tee för att undvika hindren. Den långtslående kan dock få bättre vinkel in till green eller till och med driva några par 4-hål. Det gäller också att utnyttja sina chanser till birdie eftersom flera greenområden kan bita ifrån sig rejält om man slarvar och snabbt kosta både ett och två slag. Vackrast på gul slinga är det åttonde hålet. På papperet en munsbit med sina 335 meter, men index 2 skvallrar om de faror som uppenbarar sig i form av ett mycket bra bunkerkomplex där man vill landa sin driver och en green som sannolikt sett många fler treputtar än enputtar. – Det är helt klart banans svåraste green, berättar Tyrsing efter att säkert ha tvåputtat för vinst av hålet. Ett perfekt hål mot slutet av en slinga, där den som behöver jaga ifatt en ledning kan ta in både ett och två slag om spelet stämmer. Nian på gul är ett par 5-hål som lätt kan nås på två för den som flirtar med vattnet och bunkrarna från tee, men den tuffa greenen gör att den tänkta birdien ändå förvandlas till ett nesligt par efter chip-tvåputt medan Tyrsing efter ett misslyckat försök att nå från bunkern sätter upp sitt tredjeslag och gör ett enkelt par för seger 1/0. Efter en lunch i den välfyllda restaurangen visar Göran studion där man kan få sin sving filmad och korrigerad. Min egen är inte alltför vacker, men bilderna på de många elitspelare som skolats på klubben visar att banan är en utmärkt plats att finslipa sitt spel. Mitt eget skulle också må bra av några fler besök. På vägen ut från klubben, mätt och belåten samt glad över en skön golfupplevelse, överväger jag att skippa dagens övriga ”måsten” och spela några hål till, men det får bli en annan gång. Och då ska jag minsann få revansch både på banan och min motspelare.

ÄG

S

E

G

ringenäs GK

ARE

SVERI

E

GOLFBAN


FYND! Bästa köp!

Fynd!

Stora Vinguiden

Kronstams Viner, DN 2009

2009

Bästa köp! Allt om Vin 2009

J.P. CHENET Cabernet-Syrah

|

LISHED 1 8

9

TE

E

1

B

|

59 kr nr 12103 11,5% 75 cl Finns även i annan storlek

AB ST

AN KRAMER LL A

59 kr nr 12808 12,5% 75 cl Finns även i annan storlek

J.P. CHENET Colombard-Chardonnay

STELLAN KRAMER AB www.stellankramer.se 08-544 905 90

S

Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad. GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 41


YOUR PARTNER IN THE SCANDINAVIAN TRAVEL MARKET!

08

STM assist you with marketingplans and strategies for the Scandinavian market.

07 06 05 04 03 02

Ma y

r Ap

Ma

r

01 Fe b

STM will assist you with applications for exhibitions that takes place on the Scandinavian market.

J an

» » » » »

09

STM assist you with all campaigns and advertisements in the best media on the Scandinavian market. STM will give you the oppurtunity to participate at our road shows and golf tournaments. STM present your product on the best website for the Scandinavian market.

The STM website is the key and link for Hotels, Resorts, Golf Courses, Incoming Agencies and other partners to present themselves towards the always growing travelmarket in Sweden, Denmark & Norway.

WWW.S

TM�PR.C OM

The website makes it easier for you to find a business partner in Scandinavia and at the same time, it will keep you updated with information about different activities, events, exhibitions and latest news.

FOR MORE INFORMATION CALL 0046-44 24 14 61 info@stm-pr.com | www.stm-pr.com 42

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


F

RENINGE N

Ö

FSG

E

G

S

ÄG

ARE

SVERI

E

GOLFBAN

Åkagårdens GK Namnet Åkagården härstammar från den gård som ligger vid golfbanan och det var därifrån markägaren Mats Åvall i slutet av 80-talet bestämde sig för att bygga en golfbana på sin åkermark. Sagt och gjort, tillsammans med sina barn byggde man nio hål på den kuperade terrängen och vid invigningen var de många nyfikna Bjärebor som ville vara med i klubben. Fem år senare köptes ytterligare mark för att kunna bygga nio hål till och för detta projekt anlitades banarkitekten Jan Sederholm att rita nya hål där det tidigare varit fruktodlingar. Text fredrik richter FOTO mickael tannus

Idag drivs Åkagården av Mats Åvalls barn, Henrik, Cia

och Magnus. Cia Pettersson är klubbens intendent och VD för bolaget Åkagårdens Golfbana AB. Bolaget äger, sköter och administrerar anläggningen samtidigt som Åkagårdens Golfklubb har ett nyttjanderättsavtal med bolaget. I klubbhuset som stod färdigt år 2000 finns en välsorterad golfshop, konferenslokal och inte minst en fantastisk restaurang som numera har öppet året runt. Krögare David Hallinger med sin personal driver även restaurangen på Vasatorps GK. Området runt klubbhuset är smart byggt och allting ligger väl samlat med korta avstånd mellan parkering, range, puttinggreen, klubbhus och första tee. Åkagårdens GK är en välmående klubb med många aktiva medlemmar. Till skillnad mot många andra golfklubbar har inte tävlingsintresset på klubben minskat den senaste tiden. Tvärtom, här är det flitiga medlemmar som nyttjar deras fina bana till fullo. Klubbens pro, Magnus ”Frasse” Pettersson har mycket att stå i och hjälper klubbens medlemmar med sin golf. Åkagårdens GK samarbetar även med grannklubbarna Båstad, Bjäre och Torekov där det ofta bjuds in till varandras klubbtävlingar. Klubbens medlemmar och sponsorer har under året även visat prov på stor generositet. Genom tävlingen ”Ett slag för Cancerfonden” och via andra egna insamlingar har Åkagårdens GK fått ihop över 180 000 kronor som oavkortat gått till Cancerfonden. Därmed samlade man ihop mest pengar av alla klubbar i hela landet! Golfbanan ligger alldeles bredvid det södra hålet i järnvägstunneln genom Hallandsåsen. När det projektet

Antal hål: 18 Par: 71 Längd: 4 724 m (röd tee), 5 617 m (gul tee) Greenfee: Seniorer vard & helg 360:Juniorer vard & helg 180:Banarkitekt: Jan Sederholm Öppnad: 1989 Svårighetsgrad: Lätt till medel Beskrivning: Kuperad landskapsbana Adress: Lyngåkravägen 39, 269 92 BÅSTAD Telefon: Tidsbokning: 0431-41 77 30 Kansli: 0431-41 77 31 Shop: 0431-41 77 30 Restaurang: 0431-36 10 55 Hemsida: www.akgk.se

blir klart vet nog bara gudarna, men det kommer då att bli en station vid tunnelns slut med promenadavstånd till golfbanan. Banan är kuperad och från ett flertal ställen har man en vidunderlig utsikt över Skälderviken. Den inleds lite ovanligt kanske, med två par-5 hål, där de långstslående kan få en riktigt bra start. Den kuperade terrängen har gjort att layouten på ett flertal ställen riktigt spektakulär. Redan på trean bär det uppför och väl uppe på greenen belönas man med den fantastiska utsikten. Det är några blinda slag och många hål är kluriga med kraftigt ondulerade greener, så den som spelar Åkagården för första gången får sällan en bra score. Däremot är det många som återkommer till klubben för nya försök. Tack vare den öppna terrängen är vinden en faktor på nästan hela banan. De snabba och ondulerade greenerna gör även att det finns många berättelser om spelare som puttat av greenerna både en och två gånger … Avslutningen på Åkagården är riktigt tuff med tre rejäla par 4-hål. Se till att ha många poäng innan du kommer till 16:e tee! I år har banan varit i ett suveränt skick och Head Greenkeeper Henrik Åvall med sin stab har fått beröm av både medlemmar och gäster. Trots ett kanonår kommer klubben i höst att inleda ett arbete som ska ge golfbanan en rejäl ansiktsupplyftning. Peter Chamberlain har tagit fram en Masterplan för hela anläggningen som täcker allt från säkerhetsaspekter till renovering av greener. Klubben kommer dock här att skynda långsamt och varje förändring och justering kommer att utvärderas. Framtiden ser helt klart ljus ut för golfklubben som ibland glöms bort då området har ett flertal klassiska golfbanor att bjuda på, men som är väl värt ett besök!

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 43


F

RENINGE N

Ö

FSG

Text johan lindeberg Foto Fredrik richter

Golfparadis – till rätt pris! Så står det på skylten längs yttre Ringvägen, kringfartsleden runt Malmö från Öresundsbron på E6 och E4.

Det är klart att man blir nyfiken på vad som

erbjuds i Paradiset så efter ett par svängar hit och dit, kör jag på den Edvard Perssonbesjungna landsvägen (väg 101 mellan Malmö och Ystad) för att undersöka saken närmare. Jag kommer fram till en liten klubbstuga och träffar Peter Hallberg, ägare till golfanläggningen på Hylliekroken och även grundare av Oxie GK och undrar vad som menas med budskapet på skylten. Peter berättar att han märkt av en ökad irritation över att spelet tar lång tid, att det bara blir dyrare och dyrare, att golfspel kräver mer och mer planering och att banorna byggs om så att de bara blir svårare. När jag sedan kör det i min dator, säger Peter (och knackar sig på pannan), kommer det ut ett nytt koncept, och det är det du ser framför dig just nu. En relativt kort men knixig layout, 12 hål och konstgräs på tees och greener. Det gäller att ha koll på att löpande kostnader och investeringar inte skenar iväg, så att det går att hålla en prisnivå som gör att även folk utan stora inkomster kan unna sig att spela världens härligaste spel och dessutom på rätt villkor. Peter har bokstavligt talat byggt den här banan och han har haft järnkoll på bygget inklusive kostnader från start till mål. Totalt har han investerat sju miljoner i sitt projekt och räknar med besparingar på underhållssidan och att den löpande driften blir väsentligt billigare. Grundförutsättningen för Oxie GK:s bana är att marken arrenderas av Malmö Stad. Den är en grundvattentäkt och ligger längs vägen till Oxie. Det innebär en del restriktioner, men det har han inte upplevt som ett problem eftersom de har byggt banan med konstgräs på tees och greener. Konstgräs i Skåne?

– Vi har till exempel ingen bevattningsanläggning alls, även om det finns vattenhinder på banan, berättar Peter och avslöjar att tees och greener är uppbyggda precis som vanligt med bärlager så att det skall vara helt perfekt. Ovanpå det så ligger en specialmatta som sedan fylls på med sand så att det blir som en turf. På varje green ligger det mellan 6-8 ton sand. Under greenernas gräs ligger dessutom en dämpningsmatta på ca fem millimeter som ska dämpa bollarnas studsar när de landar på greenen. Jag är ju tvungen att prova och det är onekligen en speciell känsla att stå på en konstgräsgreen utomhus och se hur bollen rullar iväg mot ett hål. Peter tar med mig på en liten tur runt banan och

44

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

det är påfallande hur fint tees och greener smälter ihop med banans övriga delar. Lite grönare än omgivningen, men även visuellt helt OK. – Banan är byggd utifrån att det skall vara enkelt för dem som inte slår så långt och inte är så skickliga, så håller man sig på ca 180 meter och kortare från utslagen är den ganska enkelt att spela. Inga svåra hinder och alltid öppet i mitten, så att det går att rulla in bollen. Vill man däremot slå 200 meter och längre lurar faror överallt. Jag har valt att bygga banan på det viset för att alla skall kunna välja hur man vill anta sin egen utmaning, säger Peter med ett illmarigt leende på sina läppar. Spontangolf

Vi står uppe på banans högsta punkt och ser ut över ett landskap som är helt öppet, med fint slingrande fairways, kantat av öar och mindre sammanhängande områden av rödsvingelgräs. Det är den typ av gräs som vajar i vinden och gulnar så vackert efter blomningen. – Här finns det inget GIT-system med starttider, utan vi lägger en boll i ”rännan” och sedan är det bara att vänta på sin tur. Det tar sällan mer än en kvart. Så spontangolf är det vi sysslar med, och jag kan lova att det är uppskattat, säger Peter med ett ännu bredare leende. Banan ligger runt en kulle och bjuder på omväxlande spelupplevelser och några av hålen har härlig utsikt över det böljande skånska landskapet. På det 10:e som är en fin par-4 upp mot kullen, med en bäck som slingrar sig genom fairway, så har Peter även byggt en egen stensatt bro, som osökt leder tankarna till Swilken Bridge på St Andrews. Efter att ha spelat en runda är jag benägen att hålla med Peter, både när det gäller banans karaktär och hur det upplevs att slå ut från plast tees och att spela in mot greener av samma material. På tee är ju den uppenbara fördelen att man inte behöver ta hänsyn till praktiska detaljer som hur den ska klippas etc. Det betyder större frihet att bygga upp utslagsplatserna. Några av teerna är riktigt konstfullt utformade, och att slå från dem är ingen skillnad alls. När det gäller greenerna kan jag uppleva att bollarna har en tendens att studsa rätt långt efter nedslaget, men det blir ju en vanesak att bedöma, och dessutom är studsen alltid likadan oavsett om det har regnat eller om det är solsken. Trots att jag är en inbiten traditionalist när

Antal hål: 12 Par: 46 Längd: 3 361 m (gul tee), 2 761 m (röd tee) Greenfee: 180:-/dag mån-fre (junior 80:-), 220:- lör-sön (junior 120:-) Hcp gräns: En hcpsatt spelare per boll Bandesigner: Peter Hallberg Öppnad: 2009 Svårighetsgrad: Enkel / Medel Beskrivning: Öppet kuperat slättlandskap Hemsida: www.oxiegk.se

det gäller golf, och absolut föredrar att avnjuta min golf på riktigt gräs, så har jag full respekt för att banan i Oxie är ett mycket bra alternativ för massor av golfspelare. Efter att ha klarat av de 12 hålen på under 2 timmar, är jag också benägen att hålla med Peter om att för den som har ont om tid, och spontant bara vill ut och spela är 12 håls banan på Oxie GK ett fullgott alternativ. Den här typen av enklare lösningar har definitivt sin plats på Sveriges golfkarta, och även andra anläggningar med större ambitioner, kan lära sig mycket genom att studera Oxie GK:s trevliga golfbana.

ÄG

S

E

G

Oxie GK

ARE

SVERI

E

GOLFBAN


GOLF TLF Nordic AB, Sundskajen 4, 216 43 Limhamn, Phone : +46 40 627 1561 www.mocentra.com

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 45


Södra Medelhavets första och enda linksbana – en succé

Arton hål och rekreation på Turkiets Riveria Turkiets första linksbana, Lykia Links Antalya, öppnade för knappt ett år sedan och har redan blivit en succé. Kombinera golfspelet med ett boende utöver det vanliga på LykiaWorld, och du kommer aldrig att vilja återvända till Sverige! För att se mer information om Lykia Links gå in på www.lykiaworldantalya.com

Telefon 08-505 759 00 Boka online på www.golfplaisir.se 46

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


Lykia Links Antalya

Ordinarie pris 11

295 kr – 13 995 kr beroende på avresedatum och avreseort.

Priset inkluderar: All-Inclusive & 4 heldagsgreenfee. Flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, flygskatt, transport av golfbag, transfer flygplatshotel. Boende i dubbelrum. Service av Golf Plaisirs golfvärd och pro som arrangerar utflykter, tävlingar och golfskola.

Erbjudande från Golfbladet!

Du får 500 kr i rabatt på ordinarie pris till Lykia Links. Uppge bokningskod ”Golfbladet” vid bokningstillfället för att kunna nyttja erbjudandet. Du kan boka samtliga ordinarie avresor fram till slutet av maj 2010. Bokning måste ske före den 30 oktober 2009. OBS! Gäller endast nybokningar

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 47


goLfsveriges äLdsta skatt oCH kLenod!

den första vandringspokaLen i sm matCH? Det här är historien som Svensk Golf ansåg var för ointressant för läsarna. text BENGT ERLANDSSON Foto GÖTEBORGS GK:S ARKIV

Frågorna var Många när en över 100-årig

vandringspokal dök upp framför mig. Men först en snabb historieskrivning över den svenska golfhistoriens början. Den engelske pastorn A.V. Despard tog golfen till Göteborg 1891 och bildade samma år Gothenburg Golf Club. Då spelade man vid Sandviken på Hisingen och många av medlemmarna var engelsmän. När Despard återvände till England 1894 lades klubben ner. Despard hade lyckats väcka golfintresset hos affärsmannen Viktor H. Setterberg som var den som på allvar skulle komma att introducera golfen i Sverige. Första banan han anlägger var på 9 hål – vid Arendal på Hisingen. Han anlägger ytterligare en bana vid Sandvik - ungefär på samma plats som Despards tidigare bana. Så kom Tor Törnsten in i bilden och tog initiativ till att bilda Göteborgs Idrottsförbund år 1900 enligt den urgamla svenska seden – När två svenskar möts måste man bilda en förening. Golfen tas upp som en av grenarna. Göteborgs Idrottsförbunds Golfafdelning bildas sedan den 22:a maj 1902 och övertar banan vid Sandvik . Tor Törnsten och Viktor Setterberg sökte mark för en ny bana när staden behövde marken vid Sandvik för att ta, just sand! 1903 fann man lämplig mark och en 6-hålsbana anlades på Hovås som var spelklar 1904. Detta år togs också initiativet i Göteborg att bilda Svenska Golfförbundet. I Stockholm bildades samma år Sveriges andra golfklubb, Stockholms Golfklubb, med sin första bana på Gärdet. 1906 sätts den första Vandringspokalen upp som skänkts av frökungen Lars Weibull i ”Täfling om svensk vandringspokal för golfspel uppsatt av herr Lars Weibull 1906”. Startavgiften i tävlingen var 1: I inbjudan till tävlingen står: 18 håls kvalificering ”spel om slag.” (Därav förklaringen att även slagtävlingsresultatet återfinns på pokalen). De åtta bästa gick vidare till ”spel om hål” (matchspel). Första tävlingen ägde rum söndagen 23:e september 1906 och avslutades måndagen efter. Weibulls pokal är GGK:s första pokaltävling, inbjudan gick ut till övriga klubbar (Stockholms GK). Pokalen förvarades av Göteborgs Idrottsförbunds Golfafdelning till dess någon vunnit den tre gånger. En mindre pokal delades ut varje år till vinnaren. Weibulls pokal hade ett inköpsvärde av 110:vilket ju var en betydande summa år 1906. Höjden är 27 cm och diametern 18,5 cm. Pokalen hade

48

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

dock använts som pris i någon friidrottstävling före dess. Under den ingraverade texten kan man läsa 5 000 meter som gravören inte hade slipat bort helt och hållet för golfgravyren. Stämpeln utvisar Z5 vilket innebär att den är tillverkad 1878 – 28 år före Weibull köper in den. 1909 ändrar man namn på Göteborgs Idrottsförbunds Golfavdelning till Göteborgs Golfklubb. Resten är historia … … som redovisas här. I slutet av maj i år inföll en sån där riktig lyckodag för en golfdåre. Jag hade bokat en runda med några kamrater. En av dem, Öje Serrander, hade kommit att tänka på att han hade en raritet hemma i ett skåp. En vandringspokal i äkta silver som han trodde var det absolut första vandringspriset i golf för Svenska Mästerskapen i matchspel! Hans hustru Pat hade hittat pokalen i en container för ca tio år sedan på loppmarknaden i Skärholmen och köpt den för en hundralapp. Den var då platt som en pannkaka – ungefär som om en greenvält gått över den. Men efter rekonstruktion hos en silversmed för någon tusenlapp hade den iståndsatts till skick som ny. Öje tog med pokalen till klubben. Han berättade muntert att han några år tidigare hade ringt tidningen Svensk Golf för att

erbjuda dem att skriva en story om denna raritet. Den kvinnlige medarbetaren som då hade tagit emot samtalet hade varit lindrigt intresserad hon tyckte att det var för gamla nyheter, men gick med på att han fick buda ut den till redaktionen i Danderyd. Efter ett par år hade han kommit att tänka på pokalen och att han inte läst om den i Svensk Golf. Han ringde då upp redaktören som hade svårt att dra sig den till minnes. Till slut kom hon tydligen på var hon hade gjort av den och han fick beskedet att de inte hade några planer på att skriva någon notis om den. Öje skickade då en budbil efter pokalen och den återfick sin plats i bokhyllan. Vi examinerade bucklan på 19:e efter vår runda. Första ingraverade årtalet överst på pokalen var 1906 och det fjärde och sista inristade var 1909. Då hade Tor Törnsten vunnit den för tredje gången. Därefter slutar inskriptionerna. Väl hemma på kvällen tog jag fram Svenska Golfförbundets 75-årsjubileumsbok för att kolla resultaten. På ena sidan av pokalen är ingraverat: Göteborgs Idrottsförbund Vand-ringspris Skänkt Af Lars Weibull ”Golf” Överst på andra sidan var ingraverat: Erövrad af T. Törnsten 24/9 1906, 111 slag. Slog V. Setterberg med 1 upp vid 19:e hålet. I Golfförbundets jubileumsbok däremot står dock att Törnsten vann SM Match mot Setterberg det året med 4/2. Därunder på pokalen stod: Erövrad af T. Törnsten 30/9 1907. Slog V.Setterberg med 4 hål upp och 2 att spela. I årsboken står att Törnsten vann SM med 11/10 mot Setterberg. Det antyder att matchen skulle ha spelats över 36 hål – eller i varje fall över mer än 18 hål. Det tredje resultatet på pokalen stod: Erövrad af Ove Ericsson 28/9 1908. Slog T. Törnsten med 3 hål upp och 2 att spela. I årsboken står att J. Harvey vann över Törnsten med 9/8. Sista resultatet på pokalen var: Erövrad af T. Törnsten 4/10 1909. Slog A.Calvert med 6 hål upp och 5 att spela I årsboken står att Törnsten vann med 4/2 och att motståndaren hette D von Braun! Både likheter och skillnader således. Minsta gemensamma nämnare är att Tor Törnsten står som segrare och förlorare samma år både på pokalen och i Golfförbundets Jubileumsbok 75 år. Samtidigt är Viktor H. Setterberg på förlorarsidan samma år både på pokalen och i boken. Nu reste sig frågan; är detta eller är det inte den första vandringspokalen om SM Match? Första året man spelade SM Match var 1904. Varför sattes inget


eventuellt vandringspris upp då? Inte något av de fyra åren stämmer själva resultaten överens. Och 1907 stämmer inte segrarens namn på pokalen och i boken. Och 1909 är det förlorarens namn som skiljer. Om pokalen nu gällde SM Match! Oavsett om sammanblandning skett eller om det gällde två olika tävlingar – hur kunde Svensk Golf avböja att redovisa historien om Sveriges äldsta mer än 100-åriga vandringspokal i golf? Tjänstefel är väl minst sagt ett underdrift i denna sak. För inte kan det väl vara så illa att redaktionsledningen på Svenska Golfförbundets huvudorgan Svensk Golf inte förstår att golfhistorien har en viktig plats i spalterna? Viktor H. Setterberg var för övrigt i totalt fem finaler i SM och Internationella SM - bägge mästerskapen avgjordes i matchspel. Han lyckades aldrig vinna ett mästerskap. Tor Törnsten däremot verkar ha varit 1900-talets första decenniums golfmästare alla kategorier med sina många finalvinster och några andraplatser. För att försöka lösa gåtan om pokalen kontaktade jag Göteborgs GK. Man kan lugnt säga att klubben blev ”eld o lågor” när de fick vetskap om den försvunna pokalen. Klubben hade något halvår tidigare bildat sin klubbhistoriska kommitté under ledning av Claes Olsson som har agerat mästerdetektiv i detta fall så att t o m Sherlock Holmes skulle ha blivit avundsjuk. Ett stort tack för den insatsen! Gåtans lösning fanns i en av Viktor H. Setterbergs böcker i vilka han skrev för hand om alla tävlingar, golfrundor o annat som han var inblandad i kring sekelskiftet 1900 och framåt. Här publiceras ett utdrag ur en av böckerna som Claes Olsson låtit oss ta del av. I inbjudan skriven av Viktor H. Setterberg står att läsa: Täflingen var öppen för alla svenska amatörgolfare som var medlemmar i en golfklubb ansluten till Riksförbundet (Göteborgs GK samt Stockholms GK vid denna tid) samt utländska amatörgolfspelare som varit fast bosatta i Sverige i minst ett år och medlem i någon av klubbarna. Pokalen stannar i den persons ägo som vunnit densamma 3 gånger oavsett ordningsföljden står också att läsa i inbjudan. Detta gjorde alltså Tor Törnsten den 4 oktober 1909 – vann den för tredje och sista gången. Och därmed fick Törnsten överta pokalen som fram till dess förvarats på klubben. Av starttiderna i denna första inbjudan kan man läsa att 18 håls kvalificering ”spel om slag” gick på lördagen kl 10.30 med de åtta bästa till ”spel om hål” (matchspel). Slagtävlingen följdes av lunch och därefter spelades kvartsfinalerna. På söndagen avgjordes semifinaler och final.

Viktor H. Setterberg spelade fem finaler om SM Match och förlorade alla. I denna Sveriges första vandringspokaltävling var han alltså uppe i två finaler och förlorade bägge. I statistiken som det århundradets mesta runner-up var han under alla förhållanden nummer ett! Om Viktor H. Setterberg med epitetet den ”Svenska golfens fader” finns mycket att beundras över. Han missionerade om golfen så snart han fick tillfälle. Och fick han inget tillfälle så skapade han ett. En kuriosahändelse som kan berättas om Setterberg är om den regelkonflikt han hade med sin klubb. På ett av hålen – numera det 11:e om jag är rätt underrättad – fanns ett stenröse som man fick lättnad för om bollen hamnade där. Setterberg slog betydligt kortare än sina vänner så han nådde inte fram till röset på utslaget med drivern. Setterberg tyckte att det var fel med lättnad för stenröset men klubben (och hans golfvänner) ansåg annorlunda. Setterberg kontaktade då R & A i S:t Andrews för att få dem att agera mot klubben men fick inget stöd för sin sak. Han blev så småningom så irriterad över saken att han avgick ur klubbens styrelse 1914 där han var sekreterare.1921 lade han klubborna på hyllan för gott pga hälsoskäl. Däremot slutade han aldrig sitt missionerande med att sprida golfen över Sverige. Viktor Setterberg var ”Den Svenska golfens fader” - Edward Sager, Ryfors och Stockholms GK, hade epitetet ”The grandfather of Swedish golf” – och Viktor Balk, Stockholms GK:s förste ordförande 1904-06, den ”Svenska sportens fader.” Det var uppenbarligen viktigt på den tiden med någon form av epitet för att markera en persons upphöjelse. Tor Törnsten fick aldrig någon sådan utnämning. Däremot vann han fem Match-SM och alltså tre finaler om Lars Weibulls Vandringspris och bucklan för gott. Epitetet ”vinnare” var gott nog för honom och talesättet – A winner is always a winner and the man finishing second is the first loser passar perfekt in på Törnsten – och på Setterberg … När vi var klara på 19:e frågade jag Öje om han hade tänkt göra något speciellt med bucklan och fick till svar: – Vad vi nu ska göra med den vet vi inte riktigt, men vi är öppna för förslag. Den fjärde oktober är det 100 år sedan bucklan vanns och höjdes för tredje och sista gången av Tor Törnsten. Det känns som att det är läge för något slags jubileum ...

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 49


Golfbladets

KORSORD

KORSORD PIMPLAR INGET ANNAT ÄN FISK

GER MER KONTROLLERAD SVÄNG ÄN SLICE

LÄMNAR MAN LEN

HAR OFTA CHRISTER LINDARW

SLÅR EN DEL

SPELAR

BÖR MAN HUNDEN

KÖR I EKEN ICKE

"

80 ST I ETT GAMMALT MÄNGDMÅTT

SITTA UPP USCH INBRINGA YTMÅTT

BUSH

YTAN

POLARNATT SKÖNJA

ÄR DRAGEN SÖDERUT

HERDEDIKT EXAMEN SOM GÅTT UR TIDEN

APA …….. KOTA

KONT

NUMMER NIO I GREKISKAN

FÖRMIDDAG

SJÖ I VÄST

SKEV

LAGERPLATS

SPELBOLAG

FÖRE ORENA TANKAR

INDISK FURSTETITEL ARGON RINNER GENOM LIKGILTIGHET FLORENS OCH PISA

SÄNKT TON

STÖRTADE I HAVET

MAKRILLARNA

BOSTADSOMRÅDEN JOHANNES SKÅDESPELARE

TURER FRÅN LANDET

TRASSEL FÖRR PÅ BIL FRÅN RHODESIA

ÄR JU SJUTTON OCKSÅ

MILD ED YTTERST LITEN

SKAPAT FÖRSTÅND

OMGÅNG

Skicka in citatet du får fram i de gula fälten till korsord@golfbladet.se

KVARLÅTENSKAP TULLFRIA VAROR MELLAN LÄNDER

JÖRN FÖRFATTARE

VASS PÅ YTAN

TEN

KONTAMINERA

STARK VARA RENRAKADE ALBERT TYSK ARKITEKT

STRÖVA OMKRING

BRYTER VI HAND I HAND RENAR

KÄNT PÅ SIG

PÅ PÅKNAPP HALV FLUGA

KORT BILMÄRKE SPÅNADSVÄXT

%

FRID

KORT VECKODAG

"

KELTER

SKALL

UPPFATTAR ELIOT

STILFORSKARE

Vinnare i förra numrets korsord: Ulla Pilhage, Åkersberga

AS

AVSLUTAR TONÅREN

Citat av Zachrisson Citat avGöran Göran Zachrisson

Vinn golfweekend på fina hooks herrgård Vi lottar ut ett Golfweekendpaket på fina Hooks Herrgård till en av vinnarna. Priset gäller för två personer. - Trerätters supé exkl dryck i herrgårdens restaurang - En dags fri greenfee på en av Hooks Herrgårds banor - Logi och frukostbuffé

|

UTTALAS ÄNG TRIANGELFISK

HARRY POLITIKER

KORT SJUKHUS

SNABBT

50

STUBBA

NERVCELLSUTSKOTT

TUPPEN

FIN FRÅN RÅ SAKEN ÄR KLAR NERVSJUKDOM

SNABB DANS

KÄRV

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

GREKISK SAGOKUNG

Barbro Lindahl KonstruktörKonstruktör Barbro Lindahl


www.led-tv.se

Tel 08-660 00 15 Öppettider vardagar 10 –18 lördag 10 – 14 GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 51


Golf på TV 28 sept - 11 OKT Måndag 28 september 11:00 17:00 21:30 22:30 23:30 00:00 01:00

The Vivendi Trophy The Tour Championship 09 European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009

Tisdag 29 septembER 12:00 13:00 17:30 18:00 19:00 20:00 21:00 22:30 23:30 00:30

European Tour: Höjdpunkter 2009 The Tour Championship 09 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 LET: Höjdpunkter 09 LPGA Tour: Höjdpunkter 09 European Tour: Höjdpunkter 2009 LET: Höjdpunkter 2009 LPGA Tour: Höjdpunkter 09

Onsdag 30 september 12:00 13:00 14:30 15:00 16:00 17:00 18:30 19:00 19:30 20:00 21:00 22:00

52

|

LET: Höjdpunkter 09 LPGA Tour: Höjdpunkter 09 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 LPGA Tour: Höjdpunkter 09 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Golfmagasin: European Tour Weekly Golfmagasin: Inside the PGA Tour European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 Champions Tour: Höjdpunkter 2009

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

23:00 23:30 00:00 01:00

Golfmagasin: European Tour Weekly Golfmagasin: Inside the PGA Tour European Tour: Höjdpunkter 2009 Champions Tour: Höjdpunkter 2009

Torsdag 1 oktober 12:00 13:00 14:00 14:30 18:30 19:00 20:00 21:00 21:30 22:00 00:00 00:30 01:00

Champions Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 Svenska golfbanor Alfred Dunhill Links Championship 2009 Svenska golfbanor Champions Tour: Höjdpunkter 2009 LET: Höjdpunkter 2009 Golfmagasin: European Tour Weekly Golfmagasin: Inside the PGA Tour Turning Stone Resort Champ. Golfmagasin: Inside the PGA Tour Golfmagasin: European Tour Weekly LET: Höjdpunkter 2009

Fredag 2 oktober 12:00 14:00 14:30 18:30 19:00 19:30 20:00 22:00 00:00

Turning Stone Resort Champ. Svenska golfbanor Alfred Dunhill Links Championship 2009 Svenska golfbanor Golfmagasin: European Tour Weekly Golfmagasin: Inside the PGA Tour Turning Stone Resort Championship Turning Stone Resort Champ. Alfred Dunhill Links Championship 2009

Lördag 3 oktober 12:00 14:00 14:30 18:30 19:00 19:30 21:30 22:00 00:00

Turning Stone Resort Champ. Svenska golfbanor Alfred Dunhill Links Championship 2009 Svenska golfbanor SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Turning Stone Resort Championship SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Turning Stone Resort Champ. Alfred Dunhill Links Championship 2009

Söndag 4 oktober 10:30 12:30 13:00 13:30 18:30 19:00 20:00 22:00 00:00

Turning Stone Resort Champ. SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Svenska golfbanor Alfred Dunhill Links Championship 2009 Svenska golfbanor Champions Tour: Höjdpunkter 2009 Turning Stone Resort Champ. Turning Stone Resort Champ. Alfred Dunhill Links Championship 2009

Måndag 5 oktober 12:00 17:00 19:00 19:30 20:00 21:00 22:00 22:30 23:00

Alfred Dunhill Links Championship 2009 Turning Stone Resort Champ. SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Christos Masters 2009 Höjdpunkter European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Christos Masters 2009 Höjdpunkter European Tour: Höjdpunkter 2009

00:00 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 01:00 Champions Tour: Höjdpunkter 08

Tisdag 6 oktober 12:00 Turning Stone Resort Champ. 14:00 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 14:30 Christos Masters 2009 Höjdpunkter 15:00 European Tour: Höjdpunkter 2009 16:00 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 17:00 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 17:30 Christos Masters 2009 Höjdpunkter 18:00 European Tour: Höjdpunkter 2009 19:00 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 20:00 LET: Höjdpunkter 2009 21:00 LPGA Tour: Höjdpunkter 09 22:30 European Tour: Höjdpunkter 2009 23:30 LET: Höjdpunkter 2009 00:30 LPGA Tour: Höjdpunkter 09

23:30 00:00 01:00

Golfmagasin: Inside the PGA Tour European Tour: Höjdpunkter 2009 Champions Tour: Höjdpunkter 2008

Torsdag 8 oktober 12:00 13:00 14:00 15:00 15:30 16:00 19:00 20:00 20:30 21:00

Champions Tour: Höjdpunkter 08 European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 Golfmagasin: Inside the PGA Tour Golfmagasin: European Tour Weekly Madrid Masters Champions Tour: Höjdpunkter 08 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Golfmagasin: Inside the PGA Tour Presidents Cup

Fredag 9 oktober Onsdag 7 oktober 12:00 13:00 14:30 15:00 16:00 17:00 18:30 19:00 19:30 20:00 21:00 22:00 23:00

LET: Höjdpunkter 2009 LPGA Tour: Höjdpunkter 09 SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 LPGA Tour: Höjdpunkter 09 Christos Masters 2009 Höjdpunkter Golfmagasin: European Tour Weekly Golfmagasin: Inside the PGA Tour European Tour: Höjdpunkter 2009 PGA Tour: Höjdpunkter 2009 Champions Tour: Höjdpunkter 08 Golfmagasin: European Tour Weekly

11:00 16:00 19:00 19:30 20:00

Presidents Cup Madrid Masters SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Golfmagasin: Inside the PGA Tour Presidents Cup

Lördag 10 oktober 11:00 13:30 14:00 18:00

Presidents Cup SAS Masters Tour: Höjdpunkter 2009 Madrid Masters Presidents Cup

Söndag 11 oktober 11:00 14:00 18:00 00:00

Presidents Cup Madrid Masters Presidents Cup Madrid Masters


Iva

Hanna, Rennie & Kalle

David Hellenius

Mia and the Monneypennies Anna Sahlene Emilia

Stephen Simmonds

Velvet

Malin & David Watson

Fredrik Kempe & Three D

SoďŹ a Wistam

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

| 53


nästa nummer av goLfbLadet utkommer i deCember Nästa nummer av Golfbladet blir ett stort resespecial. Vi har varit på Irland och njutit av deras fantastiska linksbanor. Vi har även besökt Marocko, Thailand, Spanien och Litauen. Vi summerar golfåret 2009 och redovisar det bästa, det sämsta, det märkligaste och det roligaste som hände under säsongen.

54

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4


LONGSTAY I SPANIEN Trött på vintern i Sverige?

Hylliekrokens Golfcenter erbjuder månadsresor till den underbara staden Rota vid Atlantkusten i Spanien

1 månad - Boende och golf

12.500:-

www.hylliekrokensgolf.se

2 2008SEPTEMBER GOLFBLADET 554 GOLFBLADET 2009 - NR

| 55


Hela denna sida är en annons från BIG Travel.

Kontakta oss för bokning av resor och mer information.

Boka på bigtravel.se eller

Ring för närmsta butik

0% ränta

Extra telefonöppet

i upp till 12 månader

Vardag: 18-19 Lördag: 14-18 Söndag: 10-18

Delbetala din resa räntefritt

0771-10 20 20

Gäller alla resor, även charter.

30 butiker i Sverige samt Köpenhamn & Oslo Vardagar 08-18 och Lördagar 10-14

Spara tusenlappar!

Boka vintern/våren 2009/2010 nu!

Ring inte runt. Ring oss ! Vi har din resa och vi är opartiska.

Alla världens flygbolag hos BIG Travel

Weekendpaket till Dublin fr.

1 945:-

Priset är per person och gäller flyg + 2 nätter på 3-stjärnigt hotell del i dubbelrum. Boka hos BIG Travel

Golf- & slottpaket till Irland Enligt många är Irland synonymt med golfens ursprung. Här blir du vänligt bemött, får uppleva natur som får dig att tappa andan och spelar på golfbanor i världsklass!

fr.

7 287:-

Priset gäller per person del i dubbelrum, 4 nätter i slott, irländsk frukost, 3 golvrundor och flyg. Boka hos BIG Travel.

56

|

GOLFBLADET SEPTEMBER 2009 - NR 4

It’s a BIG world

Boka Australien/Nya Zeeland, Söderhavet eller Jorden Runt hos oss!

BIG Travel - less money

Golfbladet 2009/4  

Golfbladet nummer 4/2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you