__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NR 8 DECEMBER 2019

+

Krönika Nyheter Korsord TV-guider Richterskalan

Arnold PalmeR

– Golfens första superkändis

Marcus Kinhult

– Årets bäste blågula herrgolfare

SÅ MINNS VI

2019 Det ljuva livet

i Toscana

Vietnam

– Golfens hetaste resmål

Störst på Mid och Long Stay! www.sunbirdie.se | 08-458 00 00


Superdeal på Costa del Sol! 4 veckor med fri golf från

Long Stay

till en helt ny nivå! Möt våren på Costa del Sol till kanonpris från 322:- per dag med fri golf! Byt regn, rusk och kyla mot sol, värme, golf och trevliga möten med likasinnade i Estepona i höst.Välj mellan toppboende på Ona Valle Romano med spel på 3 riktigt fina golfbanor från 14.995:- och enkla Manilva Sun med fri golf på 1 bana från 8.995:2 veckors Mid Stay kostar från 10.595:- respektive 6.995:Fri ankomstdag, statlig resegaranti och vår personal på plats för din service!

08-458 00 00 | www.sunbirdie.se info@sunbirdie.com

Prisexempel per person exklusive flyg och hyrbil.

Vi tar

8.995:-


Play & stay - on course of course

Golf • Boende med frukost • 3-rättersmiddag

Golfpaket 2020 Pris fr. 1.400:-

Lägg med fördel till en runda på vår andra bana, Edenhof eller kanske dryckespaket och ett värmande bastubad känns härligt....En lektion med någon av våra duktiga tränare, ett pass på gymmet, golfbilar till hela gänget... Möjligheterna är många att få tiden hos oss precis som Ni vill ha den..

2008-2017

Kontakta bokningen på epost: lodge@soderbygolf.se • eller Tel 070-26 19 559 alt. GolfUppsala vxl: 018-100 200

www.golfuppsala.se

Varmt Välkomna önskar Familjen Ekström och all personal på GolfUppsala

GOLFUPPSALA: Två 18-hålsbanor Söderby- & Edenhof Golf • Två 9-hålsbanor • Tre golfbutiker • Två restauranger • Hotell • Övningsområden • Simulatorhall• Gym • Callaway Customfitting studio • TaylorMade Performance Lab • Nybörjarutbildningar & Temakurser • Tävlingar • Konferens • Femkamp & Festvåning • Utb. centrum för Golfgymnasiet Riks & NIU


DIN TRÄNING – VÅR STYRKA

Erbjudandet gäller t.o.m. 24/12 2019. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Gäller ej Nordic Wellness Exclusive, Kinna och Hönö.

Världens bästa julklapp

förstärk din sving hos oss

Ge bort den finaste presenten man kan få, träningsglädje och god hälsa.

TRÄNA PÅ ALLA EXPRESSKLUBBAR

3899kr 1999kr 499kr 1999kr 12 MÅNADER

6 MÅNADER

10-KORT

12 MÅNADER

ORD PRIS 5988KR

ORD PRIS 2999KR

ORD PRIS 999KR

ORD PRIS 2988KR

Medlemskapet aktiveras automatiskt den 25 december 2019 om du inte sätter igång det själv tidigare.

O

@n

or

SP

ÖR IN JF

s

VÄLKOMNA TILL KLUBBEN Vi har över 200 klubbar i Sverige. Hitta din närmsta på vår hemsida: nordicwellness.se

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

es

SJUKGYMNASTIK Professionella undersökningar och behandlingar av bland annat rygg-, belastning-, och idrottsskador.

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

L

PROVTRÄNA Hos oss kan du som ännu inte är medlem provträna gratis en hel vecka. Kom in till klubben för att ta del av erbjudandet.

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

PERSONLIG TRÄNING Vill du öka balansen eller lära dig att träna rätt? Då vägleder våra personliga tränare dig!

GYM & KONDITION Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att hjälpa dig i din träning.

GRUPPTRÄNING Crosscage, yoga eller seniorträning – vi har något för alla människor.

d ic well n


LEDAREN

För oss som vill ha CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Richter richter@golfbladet.se

Borta bra men hemma bäst? Vinterns första snö föll häromdagen och även om det lyser

REDAKTIONSCHEF Michael Broström michael@golfbladet.se

upp tillvaron något så sitter jag här och drömmer mig bort till nästa sommar. Jag såg lottningen till EM i fotboll igår och vi får nästa sommar möta Spanien och Polen samt ett lag till som ska kvala in i vår. Jag var dock mer intresserad av spelplatserna än vilka vi fick i gruppen. Sverige ska spela sina matcher i Bilbao och Dublin. Där finns det ju grymma golfbanor! Nu ska det alltså planeras för fotbolls- och golfresor nästa år. Den 15:e juni möter vi Spanien i Bilbao och då kan man ju spela Meaztegi Golf och Golf de Neguri som lär vara riktigt bra. Då kan man ju åka dit några dagar före matchen … Men vänta nu? När var det Scandinavian Mixed skulle spelas på Bro Hof? Ja visst ja, den 11-14 juni. Det vill man ju faktiskt inte missa. Jag tror att det nya formatet på den gamla tävlingen kan bli riktigt spännande och att döma av allt snack som florerar på touren och det faktum att värdparet är Sörenstam och Stenson lutar det åt succé.

ART DIRECTOR Linn A. Maddern linn@madderndesign.com

WEBMASTER Willhelm Petersson, willhelm@wpwm.se

Men, är inte det självaste OK, då siktar vi mot Dublin istället där Sverige spelar nästa match den 19:e juni. Där vimlar det ju av midsommarafton? Vem är kanonbanor … Men, är inte det självaste midsommardet som gör schemat för afton? Vem är det som gör schemat för fotbolls-EM egentligen? Finalen går i alla fall på Wembley. Då går fotbolls-EM egentligen? samtidigt även tennisfinalen i Wimbledon. Och veckan efter drar The Open igång bara några mil sydost från London på läckra Royal St. Georges. Och att vara på plats på The Open är bland det mäktigaste man kan vara med om. Nya planer således. Det är till London i mitten av juli resan går, eller? Man vill ju dock inte bara lämna ett Sverige i sommarskrud med alla våra fantastiska golfbanor. Det finns ju nästan inget mysigare än att åka runt i landet och besöka nya golfbanor, små som stora, kända som okända. Och att där träffa nya vänner. Varför inte över en golfrunda för att sedan samlas i klubbhuset och se när Sverige spelar match i fotbolls-EM. Det är kanske så det blir. Hursomhelst, är jag riktigt taggad inför sommaren 2020!

Fredrik Richter, chefredaktör

Gilla oss på Facebook!

Att resan är trevligare är lätt att säga, men vi menar att vi har ett unikt koncept som gör att du verkligen märker skillnad när du väljer oss. Vår berömda Easton-anda har frodats och byggt sig stark under 25 år. Det är vi mycket stolta över. Men, framgången har vi inte skapat på egen hand. Det är du och dina medresenärer, tillsammans med våra duktiga och erfarna Eastonvärdar, som gör att resan och det avslutande 19:e hålet blir en fullträff.

SKRIBENTER Fredrik Richter, Martin Hardenberger, Johan Dahlqvist, Johan Lindeberg, Fredrik Sandberg, Michael Broström, Ola Sundqvist FOTOGRAFER Getty Images, Lennart Hyse ANSVARIG GOLFKLUBBAR Rickard Löwenhoff, rickard@golfbladet.se ANNONSER Pierre Åkerström, pierre.akerstrom@newsfactory.se Mobil: 073-628 29 20 OMSLAGSBILD Laguna Lang GC TRYCK Mittmediaprint HEMSIDA www.golfbladet.se ISSN 1653-4298 För prenumeration kontakta oss på pren@golfbladet.se eller beställ på www.golfbladet.se I samarbete med Föreningen Sveriges Golfanläggningar

Trevlig läsning!

en trevligare golfresa!

Golfbladet utges av: Fairway Golf Magazine AB Skonertgränd 9, 269 76 Torekov

Teneriffa Solsäkert, spännande golf och lyxigt boende från

Spanien

14 290:-

NYHET!

Mar Menor Golfresort. Hotell eller lägenhet och 5 greenfee från

ANNONS

Portugal

NYHET!

Aroeira Lisbon Hotel. Nybyggt hotell och 5 greenfee från

Golf & Konferens

Turkiet

på en av Sveriges bästa anläggningar

3 olika hotell. Högklassig golf med all-inclusive från

9 790:-

12 990:-

10 490:-

Boka en trevligare golfresa på www.eastongolf.se, eller ring 040-94 75 00 eller 08-641 77 00. Vi ses! UTMANANDE GOLF • INSPIRERANDE MÖTEN • NATURSKÖNT BOENDE • FÖRSTKLASSIG MAT

Boka: 0144-121 60 • www.ombergsgolfresort.se

I våra veckoresor ingår alltid: Flyg, flygskatter och golfbagstransport • Transfer t/r • Hotell med frukostpension • Gemensamma 8 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

middagar • Förbokade starttider • Minst fyra greenfee • Svensktalande Eastonvärd • Möjlighet till golftävlingar • Utflyktsalternativ


INNEHÅLL – DECEMBER 2019

12 16 18 20 28 30 34 36 38 42 44 50 54 58 60 62 64 66

smått & gott Nyheter från Sverige och internationellt Prylsvepet I samarbete med Kittad.se

Boka våren 2020 nu!

richterskalan Vad är hetast i golfvärlden just nu? RESA: VIETNAM Golfens hetaste resmål NYHETER: Golfsverige Vad händer ute i golfsverige? reportage: 2019 Det bästa och sämsta som hände under golfåret 2019 reportage: Vad händer 2020? Vi har tagit fram spåkulan! tävling: race to dubai Rahmbos dubbelseger i Dubai gav miljonregn REPORTAGE: Scandinavian Mixed Blir det succé på Bro Hof nästa år?

16

60

42 54

REportage: Marcus Kinhult Årets golfare 2019 tävling: swedish golf tour Final i Swedish Golf Tour på Pärnu Bay RESA: Huelva Härlig golf på ljusets kust RESA: Argentario Resort Det ljuva livet i Toscana

50

KÅSERI Väck mig när sommargreenerna öppnar!

10 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Weekendresa: Portugal och lyxiga Quinta da Marinha 5 DAGAR 5 975:Quinta da Marinha

Nyrenoverat!

fr.

Quinta da Marinha är en femstjärnig golfanläggning i natursköna och lugna omgivningar utanför semesterorten Cascais vid kusten väster om Lissabon. Ett ställe som andas golf och lockar spelare från hela världen. Det nyrenoverade hotellet erbjuder hög service, wellness-område och pianobar att avsluta kvällen i.

Paketresa 21-28 april: Otroligt prisvärt erbjudande! 8 DAGAR 9 975:Camporeal Golf Resort

Superbra erbjudande!

fr.

Camporeal ligger snyggt placerad i den ”Portugisiska trädgården” strax norr om Lissabon bland vingårdar och frodiga dalar. Här är det exklusivt, behagligt, naturskönt och avkopplande. I detta paket ingår flyg, boende, frukost, 6 dagsgreenfee på Camporeal GC samt fri tillgång till SPA och inomhuspool.

!

Kanonpris!

fr.

Detta paket är optimalt för er som vill ha ett par veckor i en gemytlig ort med stadsliv utanför dörren samt spela golf på riktigt bra golfbanor. Golf spelas på . kvalitetsbanorna Valle Romano, La Canada och El Paraiso samt familjära lokalbanan Estepona Golf.

Krönika Golfhistoria – Varför och för vem?

GOLF PÅ TV Ha koll på höstens tävlingar

värme!

Midstay: Spanien och Estepona - Citylägenheter 15 DAGAR 14 975:med varierad golf och stadsliv!

LEGENDEN: Arnold Palmer Golfens första superkändis

Korsord Vinn en prenumeration på Golfbladet!

Underbara golfresor till Portugal & Spanien!

20

!

Läs mer och boka på www.HereWeGo.se 040 - 45 63 50 • info@herewego.se


BLANDAT

Smått & Gott

Portugal utsedd till Europas bästa golfdestination Portugal utsågs nyligen till Europas bästa golfdestination vid World Golf Awards - golfreseindustrins motsvarighet till Oscarsgalan. Den nobla titeln tillskrivs bland annat landets stora utbud av golfbanor – här finns fler än 90 banor och oavsett om man semestrar på Algarvekusten eller i Lissabon finns det alltid en golfbana inom nära räckhåll. Portugal har kammat hem utmärkelsen varje år sedan 2014 – både som världens och Europas bästa golfdestination i olika omgångar.

Under årets upplaga av World Golf Awards korades även den portugisiska ögruppen Madeira till världens bästa ”up-coming” golfdestination. Här finns tre golfbanor i världsklass fördelade på två öar – Madeira och Porto Santo. På Madeira finns möjlighet att spela på golfbanor som Palheiro Golf och Santo da Serra Golf Club. Fyra mil nordöst om Madeira ligger grannön Porto Santo som även har en golfbana med samma namn.

Tiger Woods ikapp Sam Snead När Tiger Woods i slutet av oktober vann Zozo Championship, den första PGA Tour-tävling att spelas i Japan, tangerade han Sam Sneads rekord på 82 segrar på PGA Tour. Efter att opererat sitt knä i augusti var det inte många som trodde att Tiger Woods skulle komma tillbaka. I alla fall inte så snabbt. Men Woods är inte som andra. I Japan rivstartade han med två imponerande 64-rundor och den ledningen släppte aldrig amerikanen och han vann till slut med tre slag före hemmahoppet Hideki Matsuyama. Nu siktar Woods på OS i Tokyo nästa år och såklart att ta seger nummer 83 på PGA Tour. Men först väntar Presidents Cup i december där han som kapten tagit ut sig själv i det amerikanska laget.

Linnéa och Louise till LPGA 2020 Att kvala in till till LPGA-touren är inte det enklaste och för de som lyckades krångla sig igenom alla förkval och de som hade en mindre lyckad säsong 2019 väntade i ett maratonkval på åtta varv på tuffa Pinehurst i North Carolina i slutet av oktober. Fyra svenskor kom till start. Dani Holmqvists rygg höll inte hela kvalet och hon får lita på sitt medical exemption nästa säsong. Frida Kinhults hamnade på 67:a plats i kvalet och får nu satsa på Symetra Tour. Men för Linnéa Johansson och Louise Ridderström gick det bättre och kom båda på 26:e plats och har därmed fulla spelrättigheter på LPGA-touren 2020.

Louise Ridderström.

Golf Plaisir lanserar världsunik tjänst Golfresebyrån Golf Plaisir tar onlineförsäljning av golfresor ett steg längre genom att erbjuda möjligheten att själv skräddarsy sin golfresa vad gäller resmål, restid, hotell, flyg och starttider för golf. Det unika med tjänsten är möjligheten att boka starttider i kombination med flyg och hotell. Detta gör att man kan välja och kombinera 1000-tals flyg och hotell med spel på över 700 golfbanor i Europa via deras samarbetspartner OnTee som har Eu12 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

ropas största plattform för starttidsbokningar online. Allt bokas i samma tjänst online. Tjänsten riktar sig till alla ”självpaketerare” av golfresor oavsett om det gäller en storstadsweekend kombinerad med golf, ett kompisgäng som åka iväg och spela golf en långhelg eller den som vill tillbringa någon vecka i värmen och kombinera med valfritt antal golfrundor. Läs mer på: www.golfplaisir.se

Linnea Johansson.


BLANDAT

Smått & Gott

Matthew kapten även 2021 Årets Solheim Cup på Gleneagles blev en rafflande historia där Europa till slut vann med minsta möjliga marginal och där kapten Matthews mycket ifrågasatta wild card – Suzann Pettersson fick sätta den avgörande putten. Den fingertoppskänsla som Catriona Matthew visade upp under årets upplaga gillades av Ladies European Tour och hon fick därför frågan om hon ville leda laget igen i nästa match i Ohio om två år. – Att vinna i Skottland var en dröm som blev sann, men att lyckas vinna i USA skulle göra allt ännu större, sa Matthew som tackade ja till uppdraget att leda det europeiska laget även 2021. Det blir den 17:e upplagan av matchen mellan USA och Europa. Endast en gång har Europa vunnit i USA, 2013 med Lotta Neumann som kapten och med Catriona Matthew som spelare i det europeiska laget.

Världens bästa golfbana Den amerikanska sajten golf.com rankar vartannat år världens 100 bästa golfbanor och det brukar alltid vara gamla och anrika banor i toppen. Nyligen kom listan för 2020/2021 med ytterst små förändringar bland de bästa banorna. Etta blev som vanligt Pine Valley i New Jersey som George Crump och H.S. Colt ritade redan 1918. Återigen kom Cypress Point i Kalifornien på andra plats. Dessa två är och har länge varit helt överlägsna enligt det poängsystem som juryn använder. Juryn består av 80 personer som på ett eller annat sätt arbetar med golf och en svensk finns med, Pelle Widmark från Båstad.

Mickelsons svit bruten 1988 började en ung vänsterspelare från USA att samla på sig världsrankingpoäng och den 23:e november 1993 blev Phil Mickelson för första gången rankad topp-50 i världen. Det blev en svit som höll sig i nästan 26 år. Under WGC-tävlingen HSBC Champions Kina i november ramlade Mickelson ur topp-50 listan för första gången på 1 353 veckor och den enorma sviten var därmed bruten.

49-årige Mickelson har vunnit 47 tävlingar världen över varav fem majors verkade dock ta det hela med ro och sa till pressen efter tävlingen i Kina: – Det var en bra svit. Men jag kommer tillbaka. Mickelson saknar fortfarande en seger i US Open, en tävling där han har kommit tvåa hela sex gånger. Under US-Open veckan 2020 fyller amerikanen 50 år. Vad vore väl mer passande än en seger då?

NS E L R VÅ MÅ CH RES O S OLF N R TE A G N VI ÖN SK

JARDIN TECINA, LA GOMERA

SALOBRE GOLF RESORT, GRAN CANARIA

Trots att La Gomera endast ligger 40 minuter med färja från Teneriffa, är det som att komma till en annan värld. Ön må se ut som ett kargt berg i fjärran men bjuder på underbara naturscenerier, stillhet och en makalöst vacker golfbana.

Kombinera sol och värme med fantastiskt boende och härlig golf på Kanarieöarnas allra bästa golfresort. Hotellet är toppfräscht och erbjuder avkopplande lyx där det ligger perfekt beläget vid sina två 18-hålsbanor Salobre Old & New.

VECKORESA FR. 12 995 SEK/PERS

LET och LPGA inleder samarbete Ladies European Tour och LPGA inleder en gemensam satsning för att stärka golfen i Europa. Genom Europatourens expertis och kunskaper samt genom LPGA:s globala styrka och exponering ska samarbetet stärka deras gemensamma mål: Att utveckla den professionella damgolfen i Europa. – Vi har sett en enorm ökning av damgolf i USA och det här är en bra möjlighet att få spelet att växa även i Europa. Vi är otroligt glada över att fördjupa vårt samarbete med LET och målet är att skapa en stark damtour även här, menar LPGA-chefen Mike Whan. Inför årets näst sista tävling, Andalucía Costa del Sol Open de España Femenino i Marbella, meddelade även LET att penninglistan 2020 kommer att döpas om till Race to Costa del Sol. Dessutom införts en bonuspott på motsvarande 2,5 miljoner kronor som delas ut till de tre främsta spelarna.

LÄS FLER NYHETER PÅ WWW.GOLFBLADET.SE

Nyhet!

VECKORESA FR. 12 995 SEK/PERS

THE LAKE RESORT ALGARVE, PORTUGAL

SEVILLA, SPANIEN

Med direktflyg från Arlanda till Sevilla landar ni bara en kvart från en av landets absoluta toppbanor – Real Club Sevilla Golf. Och med nyöppnade Hotel Sevilla Green Suites på gångavstånd så är vårens bästa golfpaket ett faktum! VECKORESA FR. 13 995 SEK/PERS

Otroligt mysig resort bara en kort promenad från marinan i Vilamoura. Bo lite avskilt men ändå nära och få en perfekt bas för en skön golfvistelse i centrala Algarve. En fri shuttle tar dig smidigt till Dom Pedros fem närliggande golfbanor där vi har förbokad golf. VECKORESA FR. 14 495 SEK/PERS

TEMA: SICILIEN RUNT, 18 APRIL

TEMA: SYDAFRIKA MED GUIDE, 20 MARS

Möt våren på Sicilien och upplev Medelhavets största ö. Här väntar pittoreska byar, vulkanen Etna, väldoftande ostar, smakrika viner och det fantastiska Sicilianska köket. Lägg där till härliga golfbanor så är det föga som saknas den perfekta golfresan!

Vi har glädjen att erbjuda en underbar golfresa till Sydafrika i mars 2020. Här får du uppleva handplockade hotell, suveräna golfbanor, spännande safari, vinprovning och goda middagar. Allt under ledning av en sydafrikansk guide.

PRIS FR. 20 995 SEK/PERS

PRIS FR. 34 995 SEK/PERS

BOKA PÅ OUTOFBOUNDS.SE • 08-519 303 02 • LÄS MER OM VAD SOM INGÅR I PRISET OCH OM FLERA ANDRA HÄRLIGA GOLFUPPLEVELSER. 14 GOLFBLADET/DECEMBER 2019


L Y l R y P r P ePEePtET sSvV ed Kittad.se

- i samarbete m

d.se i samarbete med kitta

Nya Stroke Lab-putters från Odyssey Odyssey utökar nu Stroke Lab-serien med två svarta skönheter(?) som utlovar stabilitet och en ny insert: Black Ten och Black Bird Of Prey. Stroke Lab är Odysseys innovativa serie med ett multimaterialskaft som bidrar till bättre tempo och mer konsekvent puttrörelse. Utöver seriens redan utmärkta putters kommer nu ett par tillägg som redan väckt uppmärksamhet på touren, där bland andra Phil Mickelson lagt en i bagen och kommenterade: “The first few putts I hit with this putter, I noticed a real difference.” Nya Stroke Lab Black Ten och Black Bird Of Prey är två putters med balancerad viktning för mer konsekventa resultat, mer förlåtande egenskaper, enklare sikte och tekniskt avancerad insert. Multimaterialkonstruktionen ger exceptionellt stort motstånd mot vridning och räddar därför orena träffar bättre. En ny Microhinge Star-insert ger fastare känsla och ett tilltalande ljud i träffen samt samma rullförbättrande egenskaper som White Hot Microhinge. Den karakteristiska formen och de olika sikthjälpmedlen gör det också enkelt att sikta rätt. Båda modellerna kommer till butik i Europa i januari och kostar 2 999 kronor.

Ny boll från Titleist TruFeel sägs vara den mjukaste Titleist-bollen och via ny kärna och aerodynamisk teknik ge mer längd och bästa prestanda i lågkompressionsklassen. Titleist berättar nu att man lanserar nya TruFeel som är framtagen för att ge mer längd och bättre kontroll för spelare som förlitar sig på konsekventa prestanda och kvalitet i det som har Titleists mjukaste känsla. En ny TruTouch-kärna och ny TruFit-aerodynamik ger mer längd med drivern och i det långa spelet. Ett egenutvecklat TruFlex-skal ger ultramjuk känsla och utmärkt kontroll för inspelen samt på och kring greenerna. Titleist TruFeel är tillgänglig redan nu i både vitt och gult för rimliga 269 kronor.

16 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

GolfBuddy Aim W10 GPS-klocka En snygg klocka är inte fel. Om den dessutom levererar GPS-mått till green och hinder samt en hel del annan info är det en riktig bonus. Nya Golfbuddy AIM W10 är en kompetent GPS-klocka med många smarta funktioner, två armband och åtta olika urtavlor att välja på när du spelat klart. När jag packade upp GolfBuddys AIM W10 (AIM står för Accurate, Innovative, Measurable) så imponerades jag av den lite iPhone-aktiga förpackningen och att man får två olika armband att välja på. Med runt 40 000 förinstallerade banor var det inga problem att hitta banan när jag stod på första tee och sen var det bara att köra. Den här GPS-klockan har en färgpekskärm på 1,3 tum som utöver vanliga GPS-mått också visar lutningar på green och slope-justerade mått (i de fall dessa data är tillgängliga). Det går också utmärkt att zooma kring greenerna för att få en bättre titt på hur det ser ut – och det var mycket bra på en bana man inte spelat tidigare. Här finns så klart också avstånd till hinder och en smidig ”bågform” visar hur långt det är till/över grejer. Överlag är det väldigt tydlig information, även i starkt solljus, och som GPS-klocka är den bland det bästa jag provat. Batteritiden sägs vara 11 timmar i golfläge och det vet jag inte hur det stämmer, men den fixade utan vidare 36 hål första dagen. Klockan kostar 2 995 kronor och säljs av Easygreen.

December, -10°, julklappshysteri Semi All-Inclusive

Fr.

Nuevo Portil, Costa de la Luz

Flyg från Göteborg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, semi all-inclusive, 6 heldagsgreenfee och golfvärd.

PORTUGAL Aroeira, Lissabon

Fr.

13.995 KR

Aroeira kan stoltsera som tidigare värd till Europatouren och är en fantastisk 36 hålsanläggning. Den sista pusselbiten är nu på plats när de öppnat det moderna och charmiga golfhotellet. Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfe och golfvärd.

Aroeira, Lissabon

SPANIEN Caleta de Fuste, Fuerteventura

Fr.

10.495 KR

På Fuerteventura skiner solen över stränderna och våra två fina golfbanor. Boendet ligger vid havet på promenadavstånd till den mysiga byn Caleta de Fuste. Sol, sand, hav och ö-golf.

Caleta de Fuste, Fuerteventura

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 4 heldagsgreenfee och golfvärd/pro.

VIETNAM Laguna Lang Co, Da Nang

Fr.

24.995 KR

Vietnam är känt för att vara landet med vänliga människor, kultur, matupplevelser och underbara stränder. Det är däremot inte lika väl känt att Vietnam är ett förstklassigt golfresmål. Laguna Lang Co, Da Nang

i Dhab Abu

rs 9 m–a

rien

a Bulg ril 25 ap

Specialresa

Flyg, transfer, 10 nätter i dubbelrum, frukost och 6 middagar, 6 heldagsgreenfee, golfbil, caddie (exklusive dricks) och golfvärd.

FAMILJEN HEDBLOM Följ med familjen Hedblom, en av Sveriges absolut mest populära golffamiljer. Under en vecka drillar de sina elever både på rangen och på golfbanan. Al Ain, UAE - fr. 18.695 kr Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 greenfee och 5 träningspass.

Madde, Kasper och Peter Hedblom

Mis Golfr sa inte esepo dden! Finns dä podda r andra r finns .

Thracian Cliffs, Bulgarien - fr. 16.995 kr Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 greenfee och 5 träningspass.

Se hela vårt breda utbud och boka din resa på golfplaisir.se eller ring 08-519 303 00.

http://golf.kittad.se

11.995 KR

Detta är vårens stora succé både när det gäller antal gäster och kundnöjdhet. Konceptet med heldagsgreenfee och Semi All-Inclusive är mycket populärt.

Cobra lanserar maximalt förlåtande T-Rail Det finns lättspelade klubbor och så finns det ännu mer lättspelade klubbor. När Cobra nu släpper nya T-Rail får vi hitta på en helt ny definition på lättspelat för här handlar det om klubbor som nästan helt gör allt jobb åt dig. Det handlar dock egentligen inte om nybörjarklubbor (även om de såklart funkar utmärkt även för dem) utan som Cobra själva säger ”ett premiumset för den som tappat lite i svinghastighet och inte är så träningsvillig”. De så kal�lade weekend warriors som det heter i USA. Spelare som bara tar fram bagen på helgen, kör ut och spelar och sen ställer in bagen i garaget igen. Utseendemässigt är T-Rail heller inte så anskrämliga som man skulle kunna tro. Formen är ju åt hybridhållet, men den visuella helheten är faktiskt inte så tokig. Den breda sulan har också Cobras klassiska baffler rails som fungerar utmärkt för att räta ut en i övrigt vinglig rörelse Den ihåliga konstruktionen med smidd E9-träffyta (som på Cobras drivers och fairwayklubbor) ger riktigt bra fart och bidrar ytterligare till de förlåtande egenskaperna. Ett T-Rail set för herrar består av en hybridfyra och sex hybridjärn (5–PW). För damer består setet av en hybridfemma och sex hybridjärn (6–PW samt SW). Alla klubborna har grafitskaft (stålskaft finns som custom för herrar), och klubborna finns för både höger- och vänsterspelare. T-Rail finns till hos Cobras återförsäljare och går på 8 999 kronor.

SPANIEN Nuevo Portil, Costa de la Luz


I

1.

RICHTER-

SKALAN Det har hänt mycket här hemma och ute i golfvärlden. Här kommer listan över de 10 hetaste sakerna, händelserna och personerna just nu. Allt enligt Golfbladets chefredaktör, Fredrik Richter.

2.

Jon Rahm. 25-åringen med det passande smeknamnet ”Rahmbo” är ny världstrea efter segern i tourfinalen i Dubai. Är topp-5 i nio av sina senaste 12 tävlingar och kommer att vara ny världsetta nästa säsong.

5.

Helen Alfredsson. Vann US Senior Women´s Open i våras och i oktober vann hon Senior LPGA Championship. När hon inte vinner majors städar hon stränder, drar in pengar till hjärnforskningen och skriver böcker.

8.

Johan Kammerstad. I början av 2019 lanserade The R&A och USGA en världsranking för handigolfare. Sedan starten har Kammerstad varit nummer två men nu har han tagit steget upp som världsetta. 18 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

3.

Tiger Woods. Han fortsätter att imponera. Så fort man räknar ut honom, kommer han tillbaka. Vann sin 82:a seger på PGA-touren i oktober och tangerade därmed Sam Sneads rekord. Seger nummer 83 kommer snart.

6.

Olle Widegren. Pappa är klubbchef på Stockholms GK. Storebror har spelat på Europatouren. Men lillebror Olle är den enda i familjen som är världsmästare. Vann World Hickory Open Championship nyligen på ett imponerande sätt!

9.

Linnea Johansson. Har visat att slit och envishet lönar sig i längden. Gjorde sitt första år som proffs ifjol och bilade över 2 000 mil till tävlingar runtom i USA. Säkrade kortet till LPGA i höstas efter ett dramatiskt kval.

Marcus Kinhult. Har haft en grym höst med andraplatsen i Nedbank Challenge i Sydafrika som höjdpunkt. Är Sveriges bästa herrgolfare just nu och kommer att fortsätta att klättra på världsrankingen framöver.

4.

Rikard Karlberg. Har genomgått borrelia, depression och varit sängliggandes i sex månader. Försökte ta sig tillbaka till touren i år, men det slutade i kvalskolan. Där satte han en lång putt på sista hålet och fixade kortet med ett slag.

L

7.

Ho-Sung Choi. Det är lätt att underskatta mannen med golfvärldens märkligaste sving. Men Choi vann nyligen en stor tävling på den japanska touren med sin yviga och tydligen även vägvinnande piruettsving.

10.

Sörenstam och Stenson. Det märks att många är nyfikna på den nya tävlingen Scandinavian Mixed på Bro Hof nästa sommar. Med Annika Sörenstam och Henrik Stenson som värdpar tror jag på en braksuccé!

See gorillas in Uganda


RESA

Vietnam

VIETNAM – Golfens hetaste resmål Vietnam är sannerligen ett långt och smalt land där mycket är centrerat till de två stora städerna – Hanoi i norr och Ho Chi Min, som tidigare bar namnet Saigon, i söder. Golfen finns i hela landet men under de senaste 10 åren har Vietnam Golf Coast etablerats som Asiens nya ”hot spot” för golfare. Text: Ola Sundqvist

20 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

GOLFBLADET/DECEMBER 2019

21


Vinn en golfweek end! Tävla på solohav. se

Bygg din drömvilla i natursköna Torekov.

Perfekt l äge för golfa re. 24 banor inom 45 min

Montgomerie Links.

Ett boende för livsnjutare! För privat visning ring 0431 - 36 35 00

BaNa Hills.

Hoiana Shores.

Superhajpade Hoiana Shores spås bli rankad som en av

O

Asiens absoluta topp-banor redan när den öppnar.

22 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

med stora kollektivjordbruk hade misslyckats och ekonomin tog en mer kapitalistisk inriktning. Kollektivjordbruken bröts upp och idag är nästan alla bönder egna företagare. Detta spreds samtidigt inom andra yrken och den unga populationen visar framfötterna inom alla tänkbara områden, inte minst service. Allt detta har även märkts inom golfen. För drygt 10 år sedan beslutade landets regering sig för att ta fram en plan för utveckling av golfbanor och ambitionen var att nå 90 banor innan 2020. I den satsningen har många stora internationella banarkitekter lockats till Vietnam och då framförallt till den nya golfkusten runt Da Nang. Luke Donald, Nick Faldo, Colin Montgomerie, Jack Nicklaus och Greg Norman har redan bidragit med banor och under hösten 2019 är det dags för Robert Trent Jones Juniors Hoiana Shores att öppna alldeles intill Sydkinesiska havet.

Laguna Lang Co Vår resa startade en knapp timme norr om Da Nang där oasen Laguna Lang Co ligger inbäddad mellan bergen och den 3 km långa sandstranden. Resorten drivs av den välrenommerade kedjan Banyan Tree och har tre separata boendealternativ; Banyan Tree Villas, Laguna Park Townhouses och det 5-stjärniga hotellet Angsana Lang Co. En modern anläggning där traditionell vietnamesisk estetik möter chic västerländsk stil och design. Området är känt för sin orörda kust och finns med på UNESCOs världsarvslista. En oerhört vacker plats och här möter vi också en lika vacker golfbana, designad av Sir Nick Faldo. Jag har spelat några av hans banor runt om i världen och har väl ärligt talat inte alltid sett storheten i hans skapande, men här möts vi av excellens. Några av hålen kantas av små risfält, andra av dammar och vattendrag. Självklart snuddar man även havet och sanddynorna längs Sydkinesiska havet. Ja, det hörs

mrådet kring Da Nang, som ligger med kustläge mitt i landet, når man numera med Qatar Airways genom en smidig mellanlandning i Doha. Således har flygbolaget samlat ihop en liten luttrad grupp golfare bestående av några pros, klubbchefer och ett par representanter från golfresebranchen för att utforska den nya golfdestinationen. Da Nang är en nyare stad som etablerades på 80-talet och trots endast ca 1 miljon invånare faktiskt landets tredje största till storleken. Det var i dessa krokar som de amerikanska styrkorna en gång landsteg i vad som kom att bli ett av de mest infekterade krigen någonsin. Vietnameserna har dock sedan länge lämnat sin plågsamma historia bakom sig. En del i landets positiva utveckling stavas Đổi mới! En reform som lanserades i mitten av 1980-talet då det stod det klart att den planekonomiska modellen

www.solohav.se

www.jajab.se


naturligtvis att platsen är rena drömmen att få anlägga en golfbana på. Vi möter klubbchefen, en kanadensare som sin relativt unga ålder till trots redan basat för topprankade banor som bland annat Cabot Cliffs i hemlandet Kanada. Han är stolt över sin anläggning men pratar lika varmt om den golfkust som vuxit och fortfarande växer fram. Närmaste året färdigställs ytterligare en handfull banor, både norr och söder om Laguna. Här skulle jag vilja stanna länge och även se den gamla kejsarstaden Hue som inte alls ligger långt från Laguna, men det pressade schemat och lusten att se fler golfbanor tar oss snart vidare.

DaNang South Beach Den breda och flera mil långa sandstranden söder om DaNang är redan väl utbyggd av fina beach resorts och vi checkar in på den som heter Pullman Resort. Här längs kusten och nära staden ligger även de två första banorna i området, Montgomerie Links och BRG Da Nang Golf Resort. Colins mål var att

den sandiga marken skulle ge golfaren en känsla av en linksbana på Irland eller Skottland, men med betydligt skönare temperatur. En beskrivning som säkert passade bra när banan öppnade 2009 men nu har byggnationen runt om expanderat så pass att det kort och gott räcker att beskriva det som en riktigt bra golfbana med fina faciliteter. På flera av hålen kan man dessutom njuta av det vackra Marmorberget i bakgrunden. Grannbanan BRG Da Nang Golf Resort, som faktiskt bara är några hundra meter bort, bjuder på en 18-hålare av självaste Greg Norman och ytterligare nio hål av golfikonen Jack Nicklaus. Hans nio hål öppnades så sent som 2018 och bjuder på stora greener, mjukt formade fairways och estetiskt tjusiga vattenhinder. Helt plötsligt lite Floridakänsla! Under vårt besök skulpterades det sandmassor för fulla muggar och innan 2019 är slut ska Nicklaus 18-hålsbana vara klar. Normans bana har hunnit sätta sig lite mer och är omgärdad av uppvuxna barrträd. Den känns till stor del som en fullfjädrad

BRG Da Nang Golf Resort.

BaNa Hills Nästa stopp ligger bara en halvtimme från Da Nang och är Luke Donalds debut som banarkitekt, BaNa Hills. Det verkar vara genomgående att klubbhusen är gigantiska och mycket inbjudande. Här är servicen på topp och den minst sagt rejäla truppen av personal står för en ren uppvisning i vänlighet och effektivitet. Golfbil och caddie ingår vilket känns

skönt på den böljande och bitvis kuperade golfbanan. Det är eftermiddag och således ljust ute när vi spelar men banan är faktiskt helt elbelyst och öppen till sena kvällen. De nio första hålen bjuder på sköna onduleringar och skicket är exemplariskt. Efter bara fyra hål dyker ett mysigt ”halfway house” upp och man får chansen att samla styrka för det kommande par 5-hålet, ett mastodonthål som mäter hela 708 yards från back tee! De sista nio hålen är sannerligen en storslagen layout. Hålen känns ännu mer isolerade från varandra och slingrar sig mjukt fram genom dalgångarna. BaNa Hills kan kort och gott sammanfattas som ett mästerverk!

Precis bredvid greenen ligger ett gammalt skyttevärn från kriget fullt bevarat.

Glada caddies på BaNa Hills.

Sun City. 24 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Under hösten 2019 är det dags för Robert Trent Jones Juniors Hoiana Shores att öppna alldeles intill Sydkinesiska havet. Thien mu pagoda. GOLFBLADET/DECEMBER 2019

25


utmaning och det slår en direkt hur olika banorna är trots att de omger samma lyxiga klubbhus. Breda välskötta fairways, strategiskt placerade bunkrar och vackert formade greener. Par 3-hålet som möter stranden vid Danang South Beach är legendariskt. Ett riktigt fint golfhål och det enda som når enda ut till havet vilket ger en magisk inramning. Precis bredvid greenen ligger ett gammalt skyttevärn från kriget fullt bevarat. Det känns både märkligt och skrämmande att titta ner i det och det ger sannerligen perspektiv på det som nyss var en oförlåtlig dubbelbogey! Min caddie som heter Huong pratar imponerande bra engelska och berättar att de är närmare 200 caddies anställda på BRG och att möjligheterna att klättra i hierarkin är goda om man visar

framfötterna. Drömmen är att en gång driva eget inom turismen. Hennes uppskattning att 75 % av golfturisterna kommer från Sydkorea rimmar bra med siffrorna från turistorganisationen. Amerikaner och fransmän hittar också hit men än så länge är det få skandinaver. Australiensarna är däremot fler och älskar naturligtvis detta. Om inte annat märktes det på en av de lokala barerna längs South Beach där coverbandet till fullo var inriktat på AC/ DC! Ett hopp lite längre söderut ligger den gamla kanalstaden HoiAn som också är med på UNESCO’s världsarvslista. En guidad tur till fots är en fin upplevelse och ger en kontrast till det nyare i DaNang. Har man möjlighet att stanna till kvällen kan man både äta en mysig middag och beundra alla ljuslyk-

tor som både pryder och är ett signum för staden. Nära HoiAn ligger också de två sista nuvarande golfbanorna längs de som nu kallas Vietnam Golf Coast - resortbanan Vinpearl och den nya superhajpade Hoiana Shores. Den sistnämnda spås bli rankad som en av Asiens absoluta toppbanor på redan när den öppnar. Vietnam Golf Coast är långt ifrån bara en samling golfbanor av toppklass utan här möts man av ett härligt leende, havets brus och väldoftande mat. Kanske kommer man säga att BaNa Hills var favoriten, Hoiana Shores den fräckaste eller att man trivdes bäst på Lagunas bana. Oberoende av vilken bana som blir den nya favoriten kommer den som åker hit kunna konstatera att Vietnam Golf Coast är ett golfresmål utöver det vanliga. ●

Ruinerna från den gamla staden Hue.

Laguna Golf.

En modern anläggning där traditionell vietnamesisk estetik möter chic västerländsk stil och design.

Laguna Lang Golf Course. 26 GOLFBLADET/DECEMBER 2019


Roliga p att Ge el resenter ler att F å!

Golf Hälsa Rehabilitering

NYTT FRÅN GOLFSVERIGE Pengaregn när ungdomsgolfen

För sjunde året i rad delar Svenska Spel via initiativet Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Som vanligt är det Svenska Spels kunder som själva fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar.

– Vi på Svenska Spel ser alltid fram emot den här tiden på året, när vi genom Gräsroten delar ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten, säger Patrik Hofbauer, VD på Svenska Spel. I samband med årets utbetalning av Gräsroten tilldelades ungdomsgolfen 1 196 487 kronor. Totalt har 23 079 supportrar fördelat pengarna på

302 föreningar i landet. Den förening som får mest är Lindesbergs GK med sina 20 728 kronor, följt av Gotska GK som får 12 772 Kronor och Borås GK som får 11 077 kronor. – Gräsroten är ett viktigt tillskott till vår ungdomsverksamhet i både golf och padel. Förra året möjliggjorde bidraget bland annat golfläger för barn i åldern 9–12 år och material till träning för båda grenarna. För årets bidrag kommer vi fortsätta fokusera på lägerverksamheten, samt ett utöka verksamheten för funktionsnedsatta barn, säger Per Nyberg, idrottsansvarig på Lindesbergs GK.

Elisefarms Trädgårdsstad Lars Ingesson och Ingrid Linné säljer nu sin gård för att göra investeringar på golfklubbens område. Den stora gården ligger inte så långt från Elisefarms golfbana och utgångpriset är 102,5 miljoner. Pengarna från försäljningen ska återinvesteras i golfklubben där man planerar att bygga upp ett helt nytt samhälle med 750 bostäder. Där kommer det även att finnas äldreboende, förskola, vårdcentral och annan service. Gården har funnits i Lars

Ingessons familj sedan 50-talet och på området finns en huvudbyggnad från 1846 samt ytterligare tre hus. Dessutom är marken uppmätt till 220 hektar. Det stora huset är 635 kvadratmeter och det finns ytterligare fyra bostäder på området och dessutom finns

– Pengarna från försäljningen ska återinvesteras i golfklubben.

byggnader för kontor. Det nya området vid Elisefarms golfbana ska heta Elisefarms Trädgårdsstad och förebilderna är Hampstead i London och Sunningdale precis utanför London.

Hässelby Golf blir en GolfStar-anläggning GolfStar har förvärvat Hässelby Golf som blir ytterligare en golfanläggning i GolfStars utbud inför säsongen 2020. Hässelby Golf är en av landets bästa träningsanläggningar för alla kategorier av golfare. Förutom en stor driving-range med ett 60tal utslagsplatser varav ett antal platser under tak, finns puttinggreen och ett flertal övningsbunkrar. På anläggningen finns också en 9-hålsbana i ett naturskönt kulturlandskap med åkerholmar och banan har par 30. Greenerna är små och de luriga vattenhinderna är utmanande för golfare på alla nivåer. Dess28 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

utom finns ett klubbhus som erbjuder både servering och golfshop, säger Stefan Brikell, Loyalty Manager på GolfStar. Tony Trigell, grundare och arbetande styrelseordförande i GolfStar säger: – Vi är oerhört glada över att nu ha kunnat förvärva Hässelby Golf och kunna

välkomna dess medlemmar in i GolfStar-familjen. Att kunna erbjuda ytterligare 9 hål så nära Stockholm och en fin träningsanläggning som ett komplement till vår Brommaanläggning där beläggningen är mycket hög är bra för våra kunder och golfarna i Stockholm i allmänhet.

Vi förbättrar din hälsa och dina prestationer! Hos oss hittar du många unika produkter inom: golf, tennis, hälsa, peak performance, presenter. Vi ger dig alltid snabba leveranser och vi sätter dig som kund i centrum!

resefodral med hjul roller 499:-

399:-

Nystart för anrik golfklubb

Golfprodukter Chipnät 5-i-1 199:- 149:Fysiskträning golfspelare fr. 299:-

När Stjernfors Golfklubb drevs i konkurs av en privat aktör tog medlemmarna saken i egna händer. Ett år senare är banan iordningsställd, caféet bemannat och optimismen på topp. Klubbens nystart har finansierats med bland annat bidrag från Sparbankens ägarstiftelse. – Det här är relativt lättspelad bana som passar alla, från nybörjare till riktigt duktiga spelare. Det är också förklaringen till att vi som mest hade cirka 800 aktiva medlemmar, förklarar Bengt Lindberg som idag är ordförande för Stjernfors Nya Golfklubb.

– Ingen av oss tvekade inför beslutet att iordningställa vår golfbana igen. Mellan åren 2014 till 2018 drevs golfklubben av en privat ägare utan erfarenhet av liknande verksamhet. Dessvärre slutade verksamheten i konkurs, med maskinparken i skriande behov av nyinvesteringar och underhåll. När klubbens medlemmar återtog kontroll över banan 2018 hade såväl greener som fairways växt igen. – Ingen av oss tvekade inför beslutet att iordningställa vår golfbana igen. Idag heter vi Stjernfors Nya Golfklubb, men det är såklart samma bana och upplägg som förut, säger Bengt Lindberg. Kapitaltillskottet från Sparbankens ägarstiftelse har bland annat använts till investeringar i maskinparken, bollautomat, vildsvinsstängsel samt till att avlöna en anställd. Målet är att locka tillbaka alla de som brukade spela på banan – och såklart även nya besökare.

Smarta produkter för alla!

filterkanna + alkalisk-kanna 2-i-1

Golfbollar max 30 meter 12-p 139:-

resefodral utan hjul fr. 299:brett sortiment aV golfnät, mattor och burar

Golfnät fr. 439:Golmattor fr. 329:puttmatta med retur + tillbehör Stort

or utbud av puttmatt

599:-

495:-

Puttmattor från 199:-

simulator optishot 2 Flera olika paket!

5 895:-

5 295:-

simulatorduk 3 x 3 m 2

795:-

golfmatta med direkt feedback!

Utomhus-modell 559:Inomhus-modell 849:Paketpris 1 295:-

Golf-green med ruff 3x1.5 m 4 295:-

Hälsa/Rehabilitering

Golfmatta gräskänsla Basic 50x26 cm 459:-

Alkalisk vattenflaska sport 3.8 dl 349:-

Golfmatta fairway-känsla 150x100 cm 2 595:-

Elastiska skosnören toppkvalitét 75:-

Golfmatta fairway-känsla 150x150 cm 3 495:-

EMF-skydd mobil eller dator 219:-

Golfnät 3 x 2.5 meter Basic 439:-

Enada Må bättre + mer energi 30-pack 239:-

Golfnät 4 x 3 meter Basic Plus 849:-

Energihalsband Body-in-Balance 695:-

Golfnätbur ute stor modell 995:-

Ergonomisk Gel sittdyna sittstöd 549:-

Golfnätbur stor ute/inne slitstark 1 395:-

Ergonomiskt Ryggstöd ländryggen 595:-

Golf MISIG 3-i-1 Stretching Styrka Teknik 949:-

Filterkanna Micro Rent vatten 599:-

Golf sving impact bollen 449:-

Fys-tränare 3-i-1 isometriskträning 795:-

Golf Öka svinghastigheten paket 1 695:-

Fotbollsnät studsnät 2-i-1 SKLZ 1995:- 1195:-

Golfstrumpor herr/dam VS toppkvalitet från 119:-

Grepptränare sport/rehab fr. 199:-

Hemmaträningspaket fr. 895:-

Hand Yoga fingertränare 369:-

Impact svingplan tränaren 995:-

Krantoppfilter Micro Rent vatten 695:-

Ihopfällbar bollplockare på puttern 149:-

Knäsupport Pro VS löpning vardag 499:-

Impact tejp paket från 139:-

Magnetarmband Bioflow rostfritt stål 699:-

Kort tung inomhusklubba 549:-

Magnetarmband Bioflow koppar 795:-

Mentalträning golfspelare paket 549:-

Rehab 3-i-1 Tennis/golf-armbåge 1295:-

Laserkikare flaggsök Nexus 2595:- 1795:-

Rehab Axeln 3-i-1 vä/ky/stöd 1595:-

Puttmatta + Boomerang returramp 499:-

Rehab Knäet 3-i-1 vä/ky/stöd 1395:-

Mjuk flexibel klubba herr,dam,jr 795:-

Rehab Ryggen 3-i-1 vä/ky/stöd 1495:-

Puttkopp 2-i-1 mobil 99:-

Rehabiliterings-paket hela kroppen 2895:-

Puttspegel stor med Grind Basic Plus 449:-

Ryggsupport bälten från 599:-

Puttmatta med retur 379:-

Saltinhalator påfyllningsbart 269:-

Puttmatta med lutning + zoner etc 1 495:-

Salt-luftrenare sovrummet 1195:- 995:-

Smartphone-hållare med stativ golf 299:- 199:-

Solglasögon skyddsclip 360 fr. 179:-

Svinghastighetsmätare golf 1 195:-

Sporthastighetsmätare fotboll, ishockey etc 1195:-

Sving Propeller standard 399:-

Sportstrumpor dam/herr VS toppkvalitét 149:-

Övningsflagga med hålkopp 199:-

Strumpor hiking VS herr/dam från 159:-

Ring oss på 0612-104 45

ladda ner våra nya kataloger

695:-

595:luftrenare uV jonisator medium

1 195:Small 795:-

Medium

rehab 3-i-1 kyla/ Värme/stöd djupgående infraröd Värme Olika modeller till olika kroppsdelar

Pris från:

1 295:-/st Vatten-jonisator hälsoVatten 4 olika modeller

fr. 2 795:kliniskt testade energiarmband fr. 399:-

• Bättre sömn • Mindre stress • Ökad energi • Ökad uthållighet

Vatten-jonisator familj/företag fr. 4795:-

Besök oss på www.shoppingiq.se Letar du golf-presenter besök www.golfpresenter.se


REPORTAGE

Golfåret 2019

2019

GOLFÅRET Det hände mycket under golfåret 2019. På världsarenan fick vi se en Tiger Woods som lurade skjortorna av alla experter som trodde han var slut.

Hans seger i US Masters är en klassiker och i höstas gick han även ikapp Sam Sneads rekord på 82 segrar på PGA-touren. Tiger lär inte stanna där. Shane Lowrys seger i The Open var underbar att se och är det något irländare kan är det att fira segrar. Lowry tog med sig The Claret Jug på en veckolång pubrunda på Irland och överallt fanns det överlyckliga landsmän som inte ville att festen någonsin skulle ta slut.

Solheim Cup fick en sanslös upplösning där Suzann Pettersen fick sänka den avgörande putten och dessutom meddelade hon direkt efter att det var hennes sista putt på tävlingsarenan. Hyfsat avslutning på karriären således. Det har varit mycket som har varit fantastiskt roligt att få ta del av men givetvis minns vi även saker som gått snett. Här är Golfbladets egen samling av det bästa, största, märkligaste och sämsta som hände under golfåret 2019.

Årets sämsta start – När The Open återvände till Nordirland för första gången på 68 år riktades alla blickar mot Rory McIlroy. Hemmasonen höll inte för trycket och slog utslaget på ettan out och hålade i för åtta slag. En avslutande trippelbogey gav totalt 79 slag och därmed var tävlingen över för hans del

Årets fylla – Thorbjörn Olesen verkade inte jättevan vid att resa i business class när han hoppade på en British Airways-kärra över Atlanten och så småningom tyckte det både var lämpligt att sexuellt trakassera en dam och dessutom kissa i mittgången. Han stängdes därefter av från allt spel på Europatouren. Årets gräl – Du spelar för långsamt och är en tönt, skrev Eddie Pepperell om Bryson DeChambeau på Twitter. Dechambeau blev arg och Pepperell bad om förlåtelse. Sedan spände Koepka sina biceps och sa till Dechambeau att visst spelade långsamt och så var det bra med den saken.

Årets pantertant – Helen Alfredsson vinner US Senior Women´s Open, ger sedan ut en bok och vinner därefter Senior LPGA Championship.

Årets NORRMAN – Viktor Hovland var bäste amatör i både US Masters och US Open, blev sedan proffs och fortsatte att spela grym golf. Stenson, Norén och alla andra får se upp så inte Norge går förbi oss!

Årets Eriksgata – Shane Lowry vandrar tillsammans med sin caddie Brian Martins mot den 18:e greenen på Royal Portrush med en stor ledning inför tiotusentals åskådare. Det är lycka, stolthet och eufori och ett av golfens allra vackraste ögonblick.

Årets spelare – Rory McIlroy. Det är inte ofta som en spelare som inte vinner en major utses till årets spelare på PGA Tour. Men det gjorde Rory McIlroy året 2019 sedan han både vunnit The Players och tourfinalen på East Lake.

Årets KAPTEN – Catriona Mattews kritiserades hårt när hon tog ut Suzann Pettersen i sitt Solheim Cup-lag. Pettersen hade spelat futtiga två tävlingar på två år och talat om att lägga klubborna på hyllan – när Pettersen sedan i ett hyperdramatiskt läge sänkte den avgörande putten tystade hon alla kritiker.

Årets bröder – När Sebastian Söderberg vann Omega European Masters hade han brodern Jesper som caddie, tillsammans slog de i ett gastkramande särspel Kalle Samooja, Andres Romero, Lorenzo Gagli och självaste Rory McIlroy. Årets Tin Cup – En Kevin Costner-inspirerad Eddie Pepperell skickade fem bollar i ett turkiskt vattenhinder. Efteråt sa spelpartnern Martin Kaymer att han minsann bara sett något liknande på TV.

30 GOLFBLADET/DECEMBER 2019 2014

Årets dricksare – Under PGA-mästerskapen kände Brooks Koepka att han behövde en frisyr. Dessutom kände han att han behövde dricksa frisören hela 800 dollar, alltså närmre 8 000 kronor.

Årets sämsta dricksare – Matt Kuchar var inte lika generös som Brooks Koepka efter sin seger i Mayakoba Classic, en seger som också var den gode Matts första på fyra år. Några månader senare visade sig att han ”bara” gett caddien 50 000 av de totalt 12 miljonerna han tjänat. Det blev stora rubriker då caddien kände sig ”utnyttjad”.

Årets COMEBACK – Att Tiger Woods skulle vinna US Masters föreföll för bara ett år sedan helt osannolikt. Med en stelopererad ländrygg borde han knappt kunna gå, och ännu mindre svinga en klubba, och då är den mentala comebacken om möjligt än mer imponerande.

Årets viktväktare – Inför The Open kände Phil Mickelson att han inte riktigt höll tempot med dagens ungtuppar. Det gjorde att han bestämde sig för att banta. Phils kaffediet gjorde att han bara under några dagar tappade hela sju kilo – tyvärr ledde det inte till något bra resultat på Royal Portrush. GOLFBLADET/DECEMBER 2019 2014

31


FOTO: ulf nilsson

Årets barnrumpa – Under Europatourtävlingen i Saudiarabien gick det inte riktigt som den spanske US Masters-vinnaren Sergio Garcia tänkt sig. Han slog därför sin klubba i marken både i bunkerkanter och på green samtidigt som han skrek svordomar på spanska. Det fick Brooks Koepka att beskriva honom som en ”barnrumpa”.

Årets landslag – Herrlandslaget ledda av hemmaspelaren Albin Bergström vann på Ljunghusen sitt första EM-guld sedan 1961. Samma dag säkrade tjejerna guld på Sicilien och man kan inte dra någon annan slutsats än att något måste göras väldigt rätt i landslagsverksamheten just nu.

Årets autografskrivare – Henrik Stenson kom hem till Sverige och såg till att göra Scandinavian Invitation till en succé. Skrev tusentals autografer, gjorde high-fives med halva Göteborg, gjorde HIO, kom trea i tävlingen och blir värd för den i framtiden.

FOTO: fredrik wetterstrand

Årets systrar – Nelly och Jessica Korda skrev historia under Solheim Cup. Under första dagens foursome blev de första syskonpar någonsin att spela tillsammans i tävlingen – och de gjorde det storstilat genom att utklassa Europas Caroline Masson och Jodi Ewart Shadoff.

Årets par som är bättre än birdie – Annika Sörenstam och Henrik Stenson kommer att stå som värdar när Scandinavian Mixed 2020 blir först någonsin på Europatouren med en gemensam prispott och buckla för män och kvinnor. Ses vi på Bro Hof?

Årets tack för allt – Tom Watson annonserade under Senior Open att detta skulle bli sista gången han tävlade och den femfaldige Open-vinnaren och trefaldige Senior Open-vinnaren hyllades av en hel golfvärld. Tack för allt Tom!

Årets jätteprojekt i Golfsverige – Alldeles vid Västerviks golfbana byggs det bostäder så det knakar, alla med utsikt över vatten och golfbana och de första gästerna har redan flyttat in. I Österåker har Stenson nyligen invigt sin nya bana och snart börjar arbetet med den andra banan och byggandet av tusentals bostäder vid Öster by Stenson.

Årets leende – Hinako Shibuno charmade alla med sitt glada humör och sitt konstanta leende, och vann hela Women´s British Open på ett fantastiskt sätt. Vilken underbar seger för henne och för hela golfen.

Årets resmål – I dag finns åtta banor i Grekland. Två av dem ligger på Costa Navarino i Messina på Peloponnesos. Där byggs nu ytterligare två banor designade av José María Olazábal. En ny stormakt i golfresevärlden håller på att formas här. 32 GOLFBLADET/DECEMBER 2019 2014

GOLFBLADET/DECEMBER 2019

33


REPORTAGE

Vad händer 2020?

VAD HÄNDER

Bo nytt, modernt och underhållsfritt!

Inför 2019 trodde vi att golfklubbarna skulle fokusera på att förenkla golfspelet så att det skulle bli roligare och snabbare att spela golf. Golfen skulle mer flexibel än tidigare och att fler klubbar utvecklas till multiarenor. Denna utveckling har vi sett mycket av under året. På den sportsliga sidan trodde vi Markus Kinhult skulle få sitt genombrott och vinna en stor tävling på Europatouren. Vi trodde även att Scandinavian Invitation skulle byta koncept med en tävling för både herrar och damer. Där var vi dock ett år för tidigt … Vi spådde att Europa skulle vinna Solheim Cup, vi tog i lite för häftigt när vi siade om att Tiger Woods skulle ta hem tre segrar under 2019. Det blev två. Vi förutsåg att Japan skulle få sin första PGA-tourtävling någonsin men vi trodde att Asien skulle dominera fullständigt på både herroch damsidan. Även om det går åt det håller är golfen inte där än. Totalt sätt ett rätt imponerande facit om vi får tycka det själva och det är därför med stort självförtroende vi åter tar fram spåkulan för att se vad vi förväntar oss av golfsäsongen 2020: Golfklubbarna fokuserar ytterligare på att förenkla golfspelet. Golfarkitekter har fullt upp med att göra banorna enklare och roligare och framförallt, snabbare. Vi får även under nästa säsong se hur anläggningar utvecklas till multiarenor med sidoaktiviteter som paddeltennis, fotbollsgolf, skidspår, löparslingor och andra aktiviteter. Markus Kinhult tar över titeln som Sveriges bästa golfare på herrsidan. Den fina form han visat under hösten håller i sig och det blir två segrar under 2020 och som belöning kommer han med i Europas Ryder Cup-lag i höst. Scandinavian Mixed blir en enorm succé. Stenson och Sörenstam lockar ett fantastiskt startfält till Bro Hof och många stjärnor vill vara med och 34 GOLFBLADET/DECEMBER 2019 2014

testa det nya konceptet där herrar och damer tävlar på lika villkor. Banan sätts dock upp lite för svår för damerna och i toppen är det idel herrar. Zlatan Ibrahimovic lägger fotbollsskorna på hyllan och ägnar sig helt åt affärer. Efter att ha köpt in sig i Hammarby Fotboll, köper han även en del av ett SHL-lag i ishockey och riktar sedan blickarna på golfen. Zlatan blir delägare i en av Sveriges största golfklubbar, börjar även själv med golf och kommer enligt egen utsago att bli den bäste någonsin. Världsettan Brooks Koepka har ett mellanår. Han spelar egentligen bara bra i fyra tävlingar, alla majors och han vinner två av dem. Han tappar första platsen på världsrankingen till spanjoren Jon Rahm som kommer att inneha den positionen många år framöver. Tiger Woods visar vilket fenomen han här. Han mår bättre än på mycket länge, behöver inte operera någon del av kroppen och vinner tre segrar under året och går därmed förbi Sam Snead och är den som vunnit flest segrar på PGA-touren någonsin. Svenskorna på LPGA-touren blir alltfler och de nya, unga svenskorna tar för sig och etablerar sig på LPGA-touren där Linnea Ström, Louise Ridderström och Linnea Johansson skördar stora framgångar under året. Ryder Cup visar återigen att laget slår laget. På Whistling Straits är amerikanarna återigen favoriter men återigen får de stryk av det europeiska laget med tre svenskar i. Under hösten väljs ny

kapten och det blir Henrik Stenson som kommer att leda Europa i Ryder Cup 2022. En tävling på Staysure Tour, Europatouren för seniorer, spelas i Sverige och plötsligt är det många gamla proffs som nyligen blivit 50 som vill vara med. Johan Ryström, Magnus Persson Atlevi, Jarmo Sandelin, Jocke Haeggman, Mats Hallberg och flera andra är mycket intresserade. Det här lockar även hem Jesper Parnevik och succén är ett faktum.

KV HÄLLMARKEN I VÄSTERVIK

Villa Bofink – familjens drömhus Drömmer du om ett eget hus med gott om plats och smarta lösningar för vardagslivet – oavsett hur din familj ser ut? Då ska du titta lite extra på dessa fantastiska villor! Här finns både härliga umgängesytor och plats för alla familjemedlemmar att hitta sin privata vrå i fyra fina sovrum – till och med bilen får relaxa i sin egen carport. Härliga naturupplevelser och golfrundor väntar precis utanför dörren, kvarteret ligger nämnligen längs med hål 9 på Västerviks Golfklubb.

Premiärvisning Är du intresserad av bostäderna vi bygger i Kv Hällmarken? Den 3 januari kl 16.30-17.30 har vi

premiärvisning för vårt visningshus på Klövergatan 12 i Västervik. Anmäl dig på projektsidan så håller vi dig uppdaterad!

Läs mer på obos.se/hallmarken


TÄVLING

Race to Dubai

Jon Rahms dubbelseger gav 48 miljoner Spanske Jon Rahm tog både hem finalen DP World Tour Championship och totalställningen i Race to Dubai och blev därmed hela 48 miljoner svenska kronor rikare. – Jag har svårt att tro att det är sant men jag har haft ett fantastiskt år, säger han. TEXT: Martin Hardenberger foto: GETTY IMAGES

D

et var dramatik hela vägen in på mållinjen men med en birdie på det 72:a och sista hålet säkrade Jon Rahm både segern i tourfinalen och totalställningen

i Race to Dubai. Spanjoren slog ned i bunkern till höger om green, men slog därifrån upp bollen till en meter ifrån hål innan han rullade i putten och sträckte armarna mot skyn. – Det känns helt otroligt och var en riktigt berg- och dalbana idag. Jag har svårt att tro att det är sant men jag har haft ett fantastiskt år. Jag tog en risk genom att vara ledig sex veckor inför finalen men det var välbehövligt

36 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

och betalade sig i slutänden, säger Rahm som vid ett tillfälle ledde med hela sex slag.

stora tävlingar på sluthålet. Jag slog veckans bästa drive och lyckades, sa en överlycklig Jon Rahm.

”Tappade svingen lite…”

Kinhult tappade tätkänningen

Till slut vann Rahm bara med ett före engelsmannen Tommy Fleetwood och två före fransmannen Mike Lorenzo-Vera. – Det är golf. Tyvärr tappade jag svingen lite mellan hål 8 och 15 och jag fick verkligen fokusera och sätta perspektiv på situationen. Jag hade fortfarande chansen att vinna och behövde birdie på sista hålet, hur många gånger har man inte drömt om att ha chansen att vinna

Segern var Rahms sjätte på Europatouren och han klättrar i och med den upp som ny världstrea. Segern i Tourfinalen gav knappt 29 miljoner kronor och förstaplatsen i Race to Dubai-totalen dryga 19. Under söndagen inkasserade han därmed hela 48 mijoner. Marcus Kinhult hade tätkänning men gick fyra över par den sista rundan och tappade till 16:e plats. Henrik Stenson kom delad 44. ● GOLFBLADET/DECEMBER 2019

37


TÄVLING

Scandinavian Mixed FOTO: LENNART HYSE

Scandinavian Mixed – Stenson och Sörenstam värdpar

Det blir Bro Hof Slott utanför Stockholm som blir spelplats för nästa års svenska Europatourtävling. Men mest revolutionerande blir spelformen. Henrik Stenson och Annika Sörenstam kommer att stå värdar för en mixad tävling med både män och kvinnor. – Jag är extremt taggad att vara värd för Scandinavian Mixed och att vara det tillsammans med Annika, som är en av de bästa golfspelarna världen har skådat, säger Stenson.

T

TEXT: Martin Hardenberger foto: GETTY IMAGES

ävlingen kommer alltså gå under namnet Scandinavian Mixed och startfältet utgörs av 78 herrar och 78 damer som spelar mot varandra på samma bana. De kommer att spela om gemensamma prispengar och samma trofé – något som aldrig tidigare hänt på Europatouren. – Att herrarna och damerna kommer att spela sida vid sida kommer även ytterligare framhäva det som är så fantastiskt med golfen, säger den elvafaldige europatourvinnaren Henrik Stenson. Enligt Europatouren är detta är ett steg i tourens ”engagemang för breddning inom golfen”. Tävlingen kommer att spelas den 11–14 juni 2020 och är en del av både damernas och herrarnas Europatour.

samt Order of Merit poäng till spelarna på Ladies European Tour. Detta för in evenemanget i en ny era i och med att Ryder Cup stjärnan, Henrik Stenson, har bekräftat att han spelar tävlingen de kommande tre åren. Tiofaldige majorvinnaren Annika Sörenstam, som avslutade sin aktiva golfkarriär 2008, kommer spela i tävlingens ProAms. – Jag är oerhört glad att få vara värd för Scandinavian Mixed tillsammans med Henrik på hemmaplan, i Sverige, de kommande tre åren. Att spela damer och herrar i en kombinerad tävling är spännande för fansen i Sverige men också på den globala arenan där vi fortsätter att visa att golf är för alla, säger Annika Sörenstam.

Både Stenson och Sörenstam spelar Värdarna, de kommande tre åren, är Sveriges mest framgångsrika golfspelare genom tiderna på dam- och herrsidan. Prispengarna på 1 500 000 Euro gäller för hela startfältet och tävlingen kommer att ge officiella rankingpoäng för båda tourerna och även poäng i Race to Dubai och Ryder Cup för spelarna på European Tour

”Det är nästa steg” Efter att nästa års tävling spelats på Bro Hof kommer man att byta värdbana för 2021 och 2022. – Inklusivitet och innovation är två av våra viktigaste grundpelare och vi är glada över att ha med globala stjärnor som Henrik och Annika som värdar för Scandinavian Mixed i sitt hemland Sverige när vi

38 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

fortsätter att driva golfen vidare, menar Europatourens VD, Keith Pelley. – Vi har varit i nära samarbete med damernas organisationer under de senaste åren, inte bara på European Tour utan också på European Challenge Tour och Staysure Tour med evenemang som hölls i Nordirland och i Jordanien. Denna tävling är nästa steg för manliga och kvinnliga golfare att tillsammans tävla på en bana, för samma prispengar och slåss om en trofé. ”Avgörande ögonblick för europeisk golf” – Detta är ett avgörande ögonblick för europeisk golf. Denna nya tävling i Sverige kommer att vara ett innovativt och inkluderande nytt format som kommer att höja vår sport till nästa nivå och främja könsbalansen, vilket i slutändan visar att golfen är till för alla. Sverige har alltid producerat en mängd golfspelare i världsklass och vi ser fram emot att ha ett starkt startfält med de bästa svenska kvinnorna, inklusive majorvinnare och från dem som representerade Europa i den sensationella Solheim Cup-segern i september, säger Alexandra Armas, tillförordnad VD för Ladies European Tour. ●

AD ST

GBORG

HELSIN


Din leverantรถr av gymutrustning.

--

www.apmsport.se


REPORTAGE

Marcus Kinhult i British Open 2016. Den segern garanterade Masters-spel i fem år. Men kanske är det Marcus Kinhult vi ska hålla ögonen på? Leder en lovande generation Vem är då denne Marcus Kinhult? Mer än att han är 23 år och från Skaftö, är han en sympatisk herre med stort djup. Ofta när man talar med honom får man intrycket av att det döljer sig en vis man bakom det unga ansiktet. Han har vuxit upp i en riktig golffamilj med instruktören och tillika pappan Mikael och lillasystern Frida som är en av världens mest lovande damgolfare. Mamma Ingela lär slå ur underläge på banan … Extra kul är det att Marcus Kinhults framfart i år varit signifikativ för vad som kan vara en stark kommande generation svenska golfare. Efter en gyllene era med Henrik Stenson och Peter Hanson som främsta ansikte har vi inte sett mycket av 80-talisterna. 90-talisterna ser ut att bjuda på flera fina spelare. Sebastian Söderberg har också vunnit i år och på amatörsidan ser det också lovande ut. Men just nu går det inte att säga annat än att Marcus Kinhult är härföraren. ●

Självfallet är det både lång tid till dess, och form kommer och går, men vi som följer sporten måste fråga oss om vi i detta nu ser ett tronskifte inom svensk golf.

Marcus Kinhult är

årets golfare 2019 I slutändan hade han inte med den absoluta toppstriden att göra – men när Europatoursäsongen summeras råder det inget tvivel om att Marcus Kinhult är årets bästa blågula herrgolfare. TEXT: Martin Hardenberger foto: GETTY IMAGES

D

et gick inte att önska sig ett mer dramatiskt slut. Europatourens slutspel Race to Dubai avgjordes på det 72:a och sista hålet efter en batalj mellan superstjärnorna Tommy Fleetwood och Jon Ram. Samtidigt gick franske uppstickaren Mike Lorenzo-Vera för sin första tävlingsseger. Det slutade med att Jon Rahm stod över en metersputt som inte bara skulle ge honom den 30 miljoner kronor feta Race to Dubai-bonusen utan också seger i tourfinalen DP World Championship. Spanjoren höll nerverna i styr och blev därmed tourens bäste spelare för andra gången.

Marcus Kinhult sticker ut Men när året ur ett svenskt perspektiv ska summeras är det en annan herre som sticker ut. Den 12:e maj 42 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

vann Marcus Kinhult sin första Europatourseger och säkrade en plats i US Open. Väl på Pebble Beach spillde han Nutella på brallorna och fick trots 20 grader och sol spela den sista rundan i regnbyxor. Han gick på 63 slag – dagens bästa score. Ett halvår senare var han snubblande nära att vinna Nedback Challenge i Sydafrika, en av Europatourens mest penningstinna tävlingar och veckan efter fanns han med i toppen inför den sista rundan när tourfinalen skulle avgöras i Dubai. Bättre än både Stenson och Norén Det råder ingen tvekan om att Marcus Kinhult 2019 varit Sveriges bästa herrgolfare – bättre än båda de båda fixstjärnorna Henrik Stenson och Alex Norén. Både Stenson och Norén var med i fjolårets Ryder

Cup på Le Golf National utanför Paris, men som det sett ut i år är det trots att det inte gick som han ville den sista rundan i Dubai faktisk bara Kinhult som skulle kunna vara aktuell för nästa års upplaga. Självfallet är det både lång tid till dess, och form kommer och går, men vi som följer sporten måste fråga oss om vi i detta nu ser ett tronskifte inom svensk golf. 23-årige Marcus Kinhult inledde året som nummer 154 på världsrankingen. Inför tourfinalen i Dubai hade han klättrat till nummer 91. Efter den hyggligt framskjutna placeringen (16) hoppade han upp till nummer 86 och fortsätter han sin utveckling på samma sätt är det inte omöjligt att han om några månader spelar US Masters på Augusta National. Dit bjuds de 50 bästa i världen in. Henrik Stenson får vara med tack vare sin seger

Marcus Kinhults säsong i siffror: Tävling

Placering

Världsranking

MC

162

Omega Dubai Desert Classic

MC

172

Saudi International powered by SBIA

T18

163

Oman Open

MC

170

Commercial Bank Qatar Masters

MC

177

Maybank Championship

MC

184

Abu Dhabi HSBC Championship

Trophee Hassan II

203

Betfred British Masters

112

Made in Denmark presented by FREJA

T55

Belgian Knockout

113 123

U.S. Open

T32

109

Estrella Damm N.A. Andalucía Masters

MC

114

Dubai Duty Free Irish Open

119

Aberdeen Standard Scottish Open

T48

120

Scandinavian Invitation

T20

127

Omega European Masters

T12

125

BMW PGA Championship

T46

127

Alfred Dunhill Links Championship

T40

129

Italian Open

T18

132

Amundi Open de France

T11

128

Turkish Airlines Open

T17

127

2

91

T16

86

Nedbank Golf Challenge DP World Tour Championship

GOLFBLADET/DECEMBER 2019

43


TÄVLING

Swedish Golf Tour Mikael Lindberg.

Oliver Gillberg.

Christopher Sahlström.

Sjövillan i Marinstaden, Nacka

ANKRA UPP FÖR GOTT I EN EGEN AQUAVILLA DIREKT PÅ VATTNET Aqua Floating Group är samhällsbyggaren som gjort en total omdefiniering av begreppet sjötomt. Vi bygger sjönära bostäder utan att hårdexploatera sjönära markområden. Det handlar om sjötomter på riktigt – tomter på vattnet helt enkelt! Allt fler människor börjar få upp ögonen för den här banbrytande idén och vi har under snart 20 år sjösatt en rad attraktiva, miljövänliga och hållbara boenden för människor som drömt om egen sjötomt. Här presenterar vi två av våra aktuella projekt.

Finalseger för Mikael Lindberg på

Swedish Golf Tour Mikael Lindberg från AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links den 9–11 oktober. Till finalen på vackra och utmanande Pärnu Bay i Estland kom 37 spelare från sex olika länder.

S

wedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som alltså avslutades i Estland. Segern i tourfinalen var årets första för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen. – Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen. Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ron-

44 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

AquaVillor i Aqua Village, Västervik

foto: Swedish Golf Tour

der på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs segern till två slag. – De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan blåste på lite den sista dagen, och det blev en helt annan bana. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, sa Mikael Lindberg om varför han segrade. På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren. Till Challenge Tour 2020 Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och

som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour den kommande säsongen blev: 1. Niklas Nørgard Møller, Danmark 2. Christopher Sahlström, Sverige 3. Elias Bertheussen, Norge 4. Haraldur Magnus, Island 5. Nikolai Kristensen, Danmark Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetouren 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen. Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson. ●

ETT UNIKT BOENDE PÅ ETT AV STOCKHOLMS FÅ, ÄKTA SJÖTOMTER

SKEPPSBROSTADEN MED FLYTANDE DELEN AQUA VILLAGE VÄXER FRAM MITT I VÄSTERVIK.

Ett av våra senaste projekt är ett nytt marint samhälle i skyddade Svindersviken vid Stockholms inlopp. Läget är unikt, med bara några få distansminuter med båt från Stockholms innerstad. Här kommer snart 14 arkitektritade Sjövillor att ligga fast förankrade. Första etappen är slutsåld och just nu pågår försäljningen av etapp 2. Vill du veta mer om projektet kontakta Wrede Fastighetsmäkleri på elisabeth@wrede.se

Aqua Floating Groups nästa, större marina samhällsprojekt ligger centralt i Västervik. En helt ny stadsdel, med såväl flytande som landbaserad bebyggelse där skärgården möter fastlandet mitt inne i staden. I anslutning till den flytande bebyggelsen i Aqua Village kommer allmänheten att få full tillgång till vattnet med bland annat permanent badplats och nya offentliga ytor samt närhet till natur. Vill du veta mer om projektet kontakta anna.jeansson@svenskfast.se på Svensk Fastighetsförmedling i Västervik.

Vid bokning av visning, ange kod: GOLF Det marina samhället – en hållbar framtida livsstil www.sjovillorna.se | www.aquavilla.se


ADVERTORAIL

Boende i Portugal

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SKANDIAMÄKLARNA

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SKANDIAMÄKLARNA

SkandiaMäklarna etablerar sig i populära Portugal Intresset för att köpa permanent- eller fritidsboende i Portugal har ökat dramatiskt de senaste åren – av flera anledningar. Därför startar nu den svenska kvalitetsaktören SkandiaMäklarna verksamhet i landet. Etableringen görs i samarbete med det erfarna, svenskägda och lokala mäklarföretaget Portugal Property Invest, som från och med årsskiftet blir SkandiaMäklarna Portugal.

S 46 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

och kompletteras med lokala försäljningskontor när företaget vid årsskiftet blir SkandiaMäklarna. Ett riktigt härligt land Bakgrunden till det stora intresset för att köpa boende i Portugal är mångfacetterad. Ett suveränt och behagligt klimat året om, med över 300 soldagar är förstås en stor anledning. Skattefördelar och låga levnadskostnader lockar många, liksom att det går snabbt att flyga ner från Sverige. Öppna och vänliga

portugiser, som dessutom är duktiga på engelska, är ett annat stort plus, liksom att Portugal är ett av världens tryggaste länder. Lägg till vacker natur, underbara stränder, kultur och historia, god mat och härliga viner samt många fina golfbanor, så är det lätt att förstå intresset. Samarbete med många vinnare Peter Reuterkloo, idag vd på Portugal Property Invest och snart franchisetagare på SkandiaMäklarna, GOLFBLADET/DECEMBER 2019

kandiaMäklarna Portugal kommer att förmedla bostäder längs hela den härliga Algarve-kusten samt den populära huvudstaden Lissabon – marknader där Portugal Property Invest har varit framgångsrika sedan 2014. Företagets specialitet har varit genomtänkta och effektiva visningsresor med mindre grupper eller individer av främst svenska köpare. Den verksamheten ska fortsätta utvecklas

47


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SKANDIAMÄKLARNA

berättar om bakgrunden till samarbetet med ett av Sveriges mest välrenommerade mäklarföretag: – Det här är ett samarbete med bara vinnare. Vi får arbeta under ett av Sveriges starkaste mäklarvarumärken, samtidigt som vi får tillgång till SkandiaMäklarnas effektiva arbetssätt, verktyg och kontaktnät. SkandiaMäklarna, med sina närmare 100 kontor i Sverige och ett 15-tal i Spanien, får tillgång till en efterfrågad marknad och kortast möjliga startsträcka. Och viktigast av allt, för SkandiaMäk-

larnas kunder innebär samarbetet helt nya utlandsmöjligheter! Komplett erbjudande ger trygghet Portugal Property Invest, som vid årsskiftet alltså blir SkandiaMäklarna Portugal, har all den kompetens och erfarenhet som behövs för att både hitta rätt boende och även kunna hjälpa till att planera och genomföra en flytt till Portugal. Bara under förra året förmedlade företaget och dess lokala part-

ners hundratals bostäder i Lissabon och Algarveregionen till en svensk och internationell marknad. Professionella råd och vägledning i samband med köp och flytt till Portugal är ofta avgörande, då regelverket skiljer sig mycket från det svenska. I företagets team ingår därför både fastighetsmäklare med god lokalkännedom samt advokater med svensk och portugisisk expertis inom skatterätt, bolagsrätt, utlandsflytt, pensionering och uppehållstillstånd. ●

a! Följ med på visningsres

Från 5 995 kr/pers.

Läs mer på skandiamak

larna.se/golfbladet

Peter Reuterkloo.

Portugal & Algarve

hitta ditt eget drömboende i värmen, nära golfbanan PORTUALS FASTIGHETSMARKNAD har vind i seglen och allt fler får upp ögonen för att göra sin investering i landet.

I direkt närhet till golfbanan erbjuder vi härliga boenden, villor eller lägenheter, som passar såväl den aktiva golfaren som den som inte spelar golf alls, men som uppskattar en vacker närmiljö. Låt oss hjälpa dig.

Följ med på vår visningsresa med golfspecial

Några goda skäl att välja Portugal • 300–320 soldagar • Underbart klimat året runt, normalt 16–29°C • Låga levnadskostnader • Stora skattefördelar • Endast 4 timmars flygresa • Växande fastighetsmarknad • Vänliga människor • Många och bra golfbanor • Vacker natur • Fina bad • God mat och goda viner • Rik kultur och historia • Portugiser är duktiga på engelska

48 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

En vecka på en av Europas bästa golfresorter - Amendoeiras Golf Resort. Golfspel ingår på toppbanorna The Faldo Course (Rankad nr ett i Portugal 2016), Christy o ́Connor Jnr, Boavista samt Gramacho. Mellan golfspelet hinner vi även med bostadsvisningar i områdena runt golfbanorna.

Algarvekusten – Amendoeira Golf Resort På härliga Algarvekusten endast 6 km från havet ligger natursköna Amendoeiras med närhet till bla metropolen Albufeira, historiska staden Silves och inte mindre än fem mästerskapsbanor endast 20 minuter

bort. Dessutom endast 30 min till flygplatsen i Faro.Med sina två internationella mästerskapsbanor, fantastiska lägenheter och villor har Amendoeiras Golf Resort alla förutsättningar för att bli just ditt drömboende oavsett om ni avser att flytta till Portugal eller tänker skaffa ett andraboende för semester.

Nick Price har varit med om att designa banan där bland annat Portuguese Ladies Open har spelats. Tack vare sin välplanerade disposition är banan uppskattad av såväl nybörjare som proffs. För mer information om datum och upplägg, läs mer om våra visningsresor på skandiamaklarna.se/golfblad

Lagos – BoaVista Golf and Spa Resort På en höjd, nära härliga kuststaden Lagos, ligger BoaVista Golf and Spa Resort. Med sina 18 härligt kuperade hål, fantastiska utsikt över Lagos, Porto de Mos och Atlanten, med högklassiga lägenheter och villor är BoaVista ett populärt område för såväl golf som boende. Resorten erbjuder även uppvärmd inomhuspool och SPA-avdelning.

Carvoeiro – Gramacho Golfbanan Gramacho ligger nära mysiga orten Carvoeiro med sina vackra stränder och livfulla centrum. Tidigare världsettan

PETER REUTERKLOO Franchisetagare

peter.reuterkloo@ skandiamaklarna.com +46 70-873 86 00

MADELEINE FALEIJ Innesäljare

madeleine.faleij@ skandiamaklarna.com +46 73-948 90 12


RESA

Costa de La Luz Hotellet i Nuevo Portil ligger mjukt inbäddat bland pinjeträden.

El Rompido och Nuevo Portil

– härlig golf på ljusets kust

Campo Sur är en trevlig och inbjudande ganska flack bana som är varsamt utlagd mellan pinjeträden.

I provinsen Huelva, i den västra delen av Andalusien och bara 30 minuter från den portugisiska gränsen, ligger två riktigt bra golfanläggningar – El Rompido med 36 hål och Nuevo Portil med 18 hål. Spela och njut av banorna och den orörda naturen.

D

en spanska Atlantkusten består till stor del av oexploaterad natur och enorma sandstränder. Här på Costa de la Luz, ”Ljusets kust”, är tempot lägre, kanske likt mer ”spanskt” om man får uttrycka det så. Strax sydost om portugisiska gränsen, 30 minuter med bil, ligger El Rompido. På El Rompido finns alla förutsättningar för en härlig golfsemester. 36 hål på två ganska olika banor och med tennis, cyklar och ridning som extra krydda. Från hotellet har du utsikt över flera av banans hål och även det naturreservat som omger banan. Vill du gå in till byn El Rompido så är du där på 15 minuter. Läget är med andra ord perfekt.

50 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

idé att leta efter bollen vid alltför sneda slag med andra ord …

Text: JOHAN DAHLQVIST

mare håll Huelva. Klimatet är i princip det samma som på Costa del Sol. Själva byn El Rompido är en genuin spansk by med få turister, de turister som till äventyrs hittar hit är i regel spanska. Här finns några matbutiker och ett antal restauranger med givetvis mycket fisk på menyn. Vi njuter av små läckra gambas på byns bästa Tapas-ställe, Dona Gamba, och noterar att skaldjuren har fått rätt mycket flingsalt över sig, vilket ger en annorlunda smak jämfört med svenska räkor. Tillsammans med ett glas ljust öl, Cruzcampo från Sevilla, och något glas vitt vin från Rioja blir det en trevlig lunch. Närheten till havet och floden utanför är påtaglig, inte minst märks det på marinan vid floden Rio Piedras. 36-HÅL AV HÖGSTA KLASS Golfen då? El Rompido har två bra 18-hålsbanor, Campo Norte och Campo Sur. Lite olika till karaktären men gemensamt är att de är välskötta, med oftast snabba,

ondulerade greener, stora bunkrar och strategiska vattenhinder. Campo Norte är den längsta av kanske tuffaste av banorna. Här finns heller inte lika många bollfångande pinjeträd som på Campo Sur. Banans första nio hål är ganska långa och ett bra utslag underlättar för en bra score. De sista nio är kortare, lite knixigare, där det gäller att spela med insidan av huvudet och tänka efter, före, slaget. Utsikten över strandängarna och naturreservatet Marismas del Rio Piedras är härlig från flera av hålen och grodorna har konsert i vattenhindren. På Campo Norte spelar du i en orörd miljö med naturen som sällskap, och grodorna såklart. Visst är golf härligt! Campo Sur spelas i något flackare landskap, och banan har inte lika ondulerade greener. Här gäller det att placera slagen rätt för att inte hamna mask bakom träd eller utskjutande grenar. Ett bra exempel är hål nr 12, som är ett kort par 5-hål på endast 434 meter. Här

gäller det att hålla tungan rätt i munnen då man har vatten på hela högersidan och förrädiska buskar och träd längs den vänstra sidan. Går du härifrån med ett par ska du vara glad! BOENDE I HARMONI Vilken morgon! Från balkongen ser du 18:e hålets green och nedanför dig ligger poolen. Det blåa vattnet skimrar inbjudande. Solen håller så sakteliga på att masa sig upp över de majestätiska pinjeträdtopparna och från restaurangen, nästan på en armlängds avstånd, strömmar förföriska dofter från nybakat bröd och croissanter. Du känner att det här blir en speciell dag. Golf Nuevo Portil ligger strategiskt nära den milslånga sandstranden och här härskar lugnet. Eller som det så träffande står i en broschyr om Hotel Nuevo Portil Golf: ”Det finns stunder då solen, luften, jorden och havet kommer tillsammans i en perfekt harmoni.”

Vi har nämligen lämnat El Rompido och tagit oss några kilometer söderut längs kusten till Nuevo Portil. Här bor vi på designhotellet Hotel Nuevo Portil Golf med runt femtio meter till första tee. Det är lagom långt. Vi sitter på balkongen och njuter av lugnet och den diskreta lyxen både i hotellet och på golfklubben. Hela platsen är ett utmärkt ställe för de med god smak och för alla som älskar kvalitet i livet. Vem gör inte det förresten! HOTELL I LOUSINASTIL Hotel Nuevo Portil Golf är ett annorlunda hotell. Huvudbyggnaden ser snarare ut som ett Manor house i Louisiana än ett golfhotell i Andalusien. Personalen är vänlig och serviceminded och det röda plastarmband vi fick oss tilldelade vid incheckningen betyder att vi har ”semi-all-inclusive”, där drycker ingår under eftermiddagar och kvällar såväl i baren som i matsalen.

Mycket bra! Det verkar fler än vi uppskatta. Kamraterna vid bordet intill i baren skottar lätt in 3-4 Bloody Mary innan middagen. Inte illa! På andra sidan landsvägen med mindre än 100 meter från hotellet har du havet och stranden. Här finns en trevlig promenadväg in till byn Nuevo Portil som ligger 5 minuter ner längs vägen. Testa gärna en lunch på någon av strandrestaurangerna, ”Chiringuitos”, som ligger direkt på stranden. STRESSFRI GOLF Nuevo Portils golfbana bjuder likt anläggningen i övrigt på en stressfri och avkopplande upplevelse. Banan har självklart sina svårigheter och utmaningar, och några av hålen får en att fundera över banarkitektens tankar. Men den är inte överdrivet dramatiskt och riktigt rolig att spela. Tror att de flesta spelare tycker om GOLFBLADET/DECEMBER 2019

BEHAGLIGT TEMPO OCH KLIMAT Inte långt från El Rompido ligger Sevilla och på när-

Pinjeområdet runt banan är faktiskt hela 11 000 hektar stort. Ingen

51


banan, där nybörjarna gillar breda fairways, oftast är det de i alla fall, och att det finns alternativa spelvägar. De som spelar bogeygolf uppskattar säker de ärliga greenerna. Är man lite tävlingsinriktad finns också möjligheten att låta hornen växa och ta den närmaste, och svåraste, vägen vid pinjeträden. Det finns också utmaningar för de duktiga spelarna eftersom åtminstone åtta av banans hål är dogleghål där det krävs att bra utslag för att ligga i en perfekt position för inspelet. Det finns som sagt många pinjeträd runt banan, och ett pinjeträd består inte, som en vanlig svensk björk, till 80 procent av luft. Tvärtom! Det går nästan aldrig att slå en boll igenom ett pinjeträds krona. Pinjeområdet runt banan är faktiskt hela 11 000 hektar stort. Ingen idé att leta efter bollen vid alltför sneda slag med andra ord… Annars början ronden tufft. Visst, fairways är brett som ett flygfält och du står och myser full av tillförsikt på tee, men vänta bara! Greenen ligger på en ö-liknande historia med en damm framför och på det här hålet ska du verkligen utnyttja de slag du fått på grund av ditt handicap. Spela det som ett par 6-hål så kommer resten av ronden att kännas väldigt trevlig!

Nuevo Portil erbjuder restaurang och klubbhus i kombination med poolen utanför. Och så är det bara 50 meter till första tee!

MER ÄN GOLF Inte långt från El Rompido eller Nuevo Portil ligger Cartaya, en liten stad med 18 000 invånare. Annars är Huelva huvudstaden i regionen med samma namn. Det tar drygt 20 minuter att köra från El Rompido till Huelva centrum. I södra delen av Huelva finns den stora nationalparken Coto de Doñana, vilket är ett paradis för ornitologer. Där finns också byn El Rocio, där gatorna är av sand och där det mesta kretsar runt flamenco, hästar, sadlar och den stora pilgrimsvandringen i maj. Hur många vet förresten att det var från Huelva som Columbus seglade ifrån när han kom fel och upptäckte Amerika? I närheten av staden Huelva finns El Monasterio de la Rábida, ett kloster som Columbus besökte innan han började sin resa. I närheten har man byggt en historisk hamn där man kan gå ombord på rekonstruktioner i full skala av de tre skeppen Santa Maria, Niña och Pinta som seglade iväg i augusti 1492 från El Puerto de Palos de la Frontera. Det är nästan som om vi känner oss som upptäckare likt Columbus, som hittat pärlorna El Rompido och Nuevo Portil! ●

COSTA DE LA LUZ KORT SAGT Var: Costa de la Luz ligger i regionen Andalusien i sydvästra hörnet av det spanska fastlandet precis på gränsen till Portugal och Algarve. Största stad: Huelva, i provinsen med samma namn där El Rompido ligger, cirka 150 000 invånare. Statsskick: Konstitutionell monarki. Kungen heter Filipe VI av Spanien. Valuta: Euro. Religion: Katolicismen. Språk: Spanska. Tidszon: UTC +1, sommartid. UTC +-0 vintertid. Stora helgdagar: 1 januari, Nyårsdagen, 6 januari, Trettondagen, 25 mars, Palmsöndagen, 30 mars, Långfredag, 1 april, Påskdagen, 1 maj, 15 augusti, Jungfru Marie Himmelsfärd, 12 oktober, Columbusdagen (Spaniens Nationaldag), 1 november, Allhelgonadagen, 6 december, Spaniens författningsdag, 8 december, Obefläckade avelsen, 25 december, Juldagen. Klimat/golfsäsong: En året-runt-destination. Aldrig för varmt, aldrig för kallt. Högsäsongen är dock från november till april. Tillgänglighet: God tillgång året runt. Resa hit: Flyg till Faro i Portugal eller Sevilla i Spanien. Golfresor med exempelvis Golf Plaisir. Med bil: Högertrafik, km. Max tillåtna alkoholhalt är 0,5 promille. Vatten: Kranvattnet går att borsta tänderna i. Dock rekommenderas vatten på flaska. El: 220 V. Visum: Behövs inte. Vaccinationer: Hör med din vaccinationsmottagning. Mer information: www.spain.info/sv

VILLAITANA GOLF 6.790:HHHH

GOLFRESORT UTANFÖR ALICANTE MED TVÅ FINA BANOR

FRÅN

/VECKA

El Rompido har två 18-hålsbanor, Campo Sur och Campo Norte. Campo Sur, där denna bild är tagen, ligger närmast klubbhuset.

SPANIEN | ALICANTE | MELIA VILLAITANA FYRSTJÄRNIGT GOLFHOTELL MED TVÅ FINA GOLFBANOR HOTEL MELIA VILLAITANA HHHH Från 6.790:-

7 nätters boende i dubbelrum, frukost och 5 greenfees ingår.

Härligt fyrstjärnigt hotell utanför Benidorm med två fina banor utanför dörren. Rummen, samtliga med balkong, är rymliga och välutrustade med bl.a. minibar, värdeskåp och gratis wifi. På området finns flera restauranger, pool, spa, tennisbanor etc. Bägge banorna har design Jack Nicklaus och här bjuds härliga vyer över Medelhavet.

UPPLEV GOLF I EUROPA ELLER LITE LÄNGRE BORT… Qualitours erbjuder färdiga eller skräddarsydda golfpaket. Besök vår hemsida, mejla eller ring för mer info och bokning. – Full flexibilitet när det gäller reslängd – Stort utbud av golfresor till 15 olika länder – Personlig service med stor kännedom om resmålen – Vi har funnits sedan 2001 och har en stabil bas av återkommande kunder – Vi har svensk resegaranti enligt paketreselagen Från flera av El Rompidos 36 hål har du en härlig utsikt över naturreservatet runt banorna och så havet lite längre bort. 52 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Priserna är exklusive flyg. Flygresa bokas på egen hand. Det går också bra att höra av sig om ni vill ha assistans med er flygbokning.

qualitours.se | Tel 0410-206 50


RESA

Argentario

Bravissimo Argentario! Maten, solen och golfen i Toscana är en lisa för själen. Ett besök på Argentario Golf Resort norr om Rom är en härlig avstickare från vardagens måsten här hemma. Text: Michael Broström FOTO: Argentario Golf Resort & Spa och Michael Broström

Vackra vyer i Toscana.

E

54 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Innan vi åker till Argentario Golf Resort & Spa hinner vi också promenera runt i den gamla bergsbyn Capalbios trånga gränder och beskåda den vidunderliga utsikten över området. För min del lockar dock en Gelateria mer och när glassen är uppäten ger vi oss av mot golfresorten. Bada inne och ute Med drygt 10 år på nacken är det här en relativt ny anläggning och det märks på den moderna stilen som genomsyrar allt från entrén till sällskapsutrymmen och mitt fina rum. Innan det är dags för middag hinner jag också springa ned en snabb sväng till hotellets spa-anläggning och ta ett dopp i den enorma inomhuspoolen – där man också kan simma (!) ut till utomhuspoolen och njuta av den svala kvällsluf-

ten i det varma vattnet. I klubbhuset, några minuters promenad bort, brinner en välkomnande brasa och vi serveras en toscansk festmåltid där allting är närodlat – och olivoljan till och med producerad av oliver som odlas på golfbanan! Det är gott och nyttigt (för själen), men vi blir inte långvariga eftersom vi har tidig starttid dagen efter och kudden lockar mer än ännu en G&T. Golf med panoramavyer Banan är PGA National Italy och designad av för oss okända David Mezzacane och Badlovino Dassù, men flera hål har shapeats av Brian Jorgensen som är ett namn jag känner igen. Samme kille gjorde nämligen San Domenico Golf på Borgo Egnazia där undertecknad en gång vann EM för Golfjournalister. Så

fick jag nämnt det också. Rangen är fin, men lite smal och bollarna inte mycket att skryta med. Här finns dock en Golf Academy utrustad med Trackman och det sägs att gamle Europatourspelaren Emanuele Canonica ger lektioner här. Vi skippar dock både range och lektioner utan ger oss direkt i kast med banan. Inledningshålet är lite skumt, men sen börjar det hända grejer. På både tvåan och treans tee bjuds vi hänförande panoramavyer över både banan och Orbetello-lagunen samt den toscanska landsbygden på andra sidan. Layouten är överlag mycket varierad och banan är tekniskt utmanande i det att man får tänka sig för lite. Endast tur förhindrar att bollen försvinner ett antal gånger och först när jag ska försöka nå in på två på

nian, som spelas tillbaka in mot klubbhuset, försvinner min boll och scoren börjar bli mer normal efter några fina birdies och räddade par. När de mer undulerade första nio hålen avlöses av de flackare sista nio som spelas mellan de gamla olivträden vid foten av Monte Argentario vrider jag upp ordentligt och piskar ut bollen riktigt långt några gånger. Det känns dock förrädiskt öppet och inbjudande för här finns djup ruff och många vattenhinder som tillsammans med små greener gör att scoren ändå inte blir något att skryta med. Inte bara birdies på banan Det är också roligt att se djurlivet på och kring banan, med såväl rovfåglar som cirklar högt över oss, kaniner i nästan varenda buske och de bäverliknande dju-

ren som glatt simmar fram och undrar vad jag sysslar med när jag försöker fiska upp en förlupen boll i en damm. En anledning till att alla djuren trivs är att hela banan ligger i ett naturskyddsområde och alla arbeten görs med naturliga och miljövänliga medel. Det sägs att här också ska finnas rådjur och en mycket sällsynt fågel, eremitibisen. Jag hade velat göra mina fågelskådande kamrater avundsjuka, men lyckas tyvärr inte få syn på den vid det här besöket. Next time! Mer att göra Eftersom det inte är riktigt sommartemperatur i luften så lockar inte erbjudandet om skjuts ned till stranden för ett dopp. I stället passar vi på att titta på de nybyggda husen som är till salu, men också kan hyras GOLFBLADET/DECEMBER 2019

fter ett par timmars körning från flygplatsen i Rom kommer man till halvön Monte Argentario, förbunden med fastlandet med tre tunna landremsor som bildar två laguner där vattensportare trivs som fisken i vattnet(!). Strax innan dess kan man dock ta en titt på Giardino dei Tarocchi, en imponerande permanent konstutställning signerad den franska artisten Niki de Saint de Phalle. Det tog henne många år att färdigställa de stora skulpturerna inspirerade av tarotkorten och arbetet pågick fram till hennes död 2002. Det tar också mig en bra stund att gå runt och gapa med öppen mun åt den otroliga fantasi som måste ha krävts för att hitta på verken här. Och då är jag ändå relativt ointresserad av konst.

55


för den som inte vill bo i hotellrum. Här är det lyx på hög nivå och vyerna ut över poloplanen, banan och bergen eller lagunen är helt i klass med den väl tilltagna hyran. Det ingår förvisso all service man kan tänka sig, och vill man komma i helikopter så finns så klart egen heliport. Innan middagen har jag bokat in mig på Argentarios MediSPA och Espace Wellness Centre. Det är dock inte tal om någon avslappnande massage utan en så kallad Fitness Games-timme där jag och några italienar svettar oss igenom olika övningar tills vi knappt kan stå upp. Virtuos i baren Efter en snabb dusch och ombyte är jag fortfarande lite varm och vad passar väl bättre än att svalka sig med en G&T innan maten. Bartendern i Aper Bar är en riktig virtuos som inte bara svänger ihop drinkar som är veritabla konstverk – han serverar också en

hemmagjord gin som är så god att det knappt behövs någon tonic. När vi sedan sätter oss till bords för ännu ett konstverk, den här gången en sexrätters med tema havet ackompanjerad av ett nytt vin för varje rätt, är det inte utan att man börjar känna att dagen varit lång. Det kan dock inte förta njutningen i de smakexplosioner som erbjuds i Dama Dama Restaurant. Det har varit ett mycket lyxigt, om än lite kort besök på Argentario Golf Resort & Spa. Du som åker hit kan ta det lite lugnare och njuta mer – det är både du och resorten värd! ●

MER INFORMATION Argentario Golf Resort & Spa www.argentarioresort.com/

9:ans green och klubbuset.

Giardino dei Tarocchi, en imponerande permanent konstutställning signerad den franska artisten Niki de Saint de Phalle.

Utomhuspoolen som du kan simma till direkt från inomhuspoolen.

56 GOLFBLADET/DECEMBER 2019


7 Dagar golf

Frukost F R E D R I K Middagar SA N D B E R G

KÅSERI

Tävlingspriser Transfer Fria Rangebollar

Flyg med SAS från Arlanda med erbjudande om anslutningsflyg från Göteborg. Vi spelar golf på Los Olivos och Los Lagos Boende på Hotel Trh Mijas

Tankar från idet Nu har ett mörker sänkt sig över landet. De få timmar solen är uppe lyckas den knappt tränga igenom de tjocka lagren av moln och dimma. Vädret får mig att tänka på en historia jag hörde för länge sedan: En stockholmare är på besök i Kiruna. Han får en rundtur på sparkstötting av en ur lokalbefolkningen. Tyst och mjukt glider de fram genom det vackra vita vinterlandskapet när sparken plötsligt tvärstannar, för att sekunden efteråt igen glida framåt mjukt och fint. Något skärrat frågar stockholmaren, som nästan ramlat av sparken: ”Vad var det där?” ”Det var sommaren.” får han lakoniskt till svar av sin guide. Så där känns det med golfsäsongen i vårt land. Just som man har börjat få lite flyt i sitt spel så möts man av beskedet att banan är stängd för säsongen. Va? Det var ju bara i förrgår som det var vårpremiär. Inte konstigt att man inte är proffs än, med så kort säsong! Jag ska inte gnälla allt för mycket. Jag har förmånen att ibland få låna en lägenhet på en spansk golfanläggning av en god vän. När jag är där så lägger jag nästan mer tid på att skicka bilder till kompisar hemma än vad jag lägger på att golfa. ”Tjena, såg att det snöar hemma. Vi har det också rätt tufft, först tog peggarna slut, sedan slog jag bort min favoritboll och för att runda av eländet så fanns det inget bord ledigt i skuggan när vi skulle ta ett glas sportdryck efter rundan.” Bild på öl, sol, och golfbana. Jag är precis en sådan typ som jag morrar åt när jag vadar fram i snöslask och elände och möts av andras liknande skryt.

Jag kan ibland tänka att det vore toppen om jag kunde byta intressen till något som passar förhållandena i vårt land bättre så här års. Kanske nattorientering eller 100 meter depression för herrar.

Golfresor har för mig tagit över förstaplatsen på favoritlistan Tidigare hölls förstaplatsen av skidresor med familjen. Fantastiskt roligt det också, men nu är barnen så stora att de inte är lika roade längre. Jag har också blivit lite försiktigare med åren, vilket faktiskt gör skidåkandet mindre kul. Det är så jobbigt för benen att ploga sig ned för puckelpisten. Golfresor är kul på samma sätt som skidresor. Man ägnar sig åt en jätterolig aktivitet tillsammans med de man åker med. Intensivt och roligt umgänge. Fokus är på aktiviteten. När man är klar kan man glida omkring i långkalsonger (skidsemester) eller kortbrallor (golfsemester) och mest ta det lugnt. Man har mycket att prata om. Dagens fadäser och morgondagens planerade stordåd. Tyvärr har ju dessa mina favorittyper av resor också det gemensamt att de är skitdyra, så det är ju inte något de flesta av oss kan ägna oss åt hela 58 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

tiden. Jag kan ibland tänka att det vore toppen om jag kunde byta intressen till något som passar förhållandena i vårt land bättre så här års. Kanske nattorientering eller 100 meter depression för herrar. På resor händer festliga saker: Jag och min son var i Spanien och spelade golf tidigare i höstas. Vi gick en runda på vår ”hemmabana”. Det var vi och ett trevligt par i höga 70-årsåldern. (Kul grej med golfresor för dig under 60: Stora möjligheter att få känna dig ung!) Jag och sonen tävlade. Inför 18:e var det helt jämnt. Jag fick till en riktig kanondrive och bollen hamnade precis där jag ville ha den. Sonens boll hamnade i en bunker. Fördel mig! (Eller ”Dadvantage” som jag säger till sonens stigande irritation.) Jag hade ett lätt inspel på cirka 100 meter. Hundra meter är ett av mina favoritavstånd. Jag har en wedge som nästan alltid levererar och den går precis så långt. Bollen ligger fint i det kortklippta frodiga fairwaygräset. Vatten i spel till vänster, men det kändes ok. Ingen vattuskräck idag. Givetvis toppar jag bollen så att den hamnar i en djup bunker bortom green. En riktigt djup bunker, säkert fyra meter upp till kanten och en nästan lodrät vägg av sand mellan boll och hål. Jag känner mig ändå trygg med det kommande slaget, det hade gått bra i bunkrarna tidigare under rundan. Till saken hör att jag för dagen hade lånat en motoriserad golfvagn. Nåväl. Jag gick ned i bunkern. Klev fram till bollen, förberedde mitt slag mentalt och skulle just smeka upp bollen på green då helt plötsligt min fina lånade golfvagn flyger över bunkerkanten högt där uppe. Tjoff! När jag ställde ifrån mig vagnen så hade jag inte stängt av framdriften helt, så den kröp långsamt men obönhörligt mot bunkerkanten. Vagnen for ned i bunkern och ökade dessutom farten till max när den landade. I full fart körde den i en snäv cirkel, vilket gjorde att klubborna flög runt som ett gigantiskt plockepinn. När jag väl, på bästa Mr Bean-vis, lyckats brotta omkull vagnen, stänga av den och rafsa ihop klubborna så var det dags att slå. Ni kan nog räkna ut hur det gick. Bollen hamnade i vattnet, sonen vann matchen och jag lade detta till min långa lista över saker jag inte behöver upprepa i mitt golfspel. Medspelarna fick något att minnas dock! De nesliga typerna skrattade faktiskt högt och rått! Jag som trodde att pensionärer var snälla! Med detta skrivet tar jag nu med mig en hög med golftidningar och en liten flaska god Whiskey och går i ide. Väck mig när sommargreenerna öppnar!

12 dagars golfresa 19-30 Januari Mijas Costa Del Sol Spanien 12.995:-

7 dagar golf på Los Lagos och Los Olivos Fria ranchbollar alla dagar Golftävlingar med priser Frukost och middagar Boende på hotell Trh Mijas Transfer flygplats tur/retur Transfer Mijas golfclub Flyg med SAS från Stockholm Anslutningsflyg tur/retur Gbg (1000:-)

.

Du blir inlottad i ett lag vid alla tävlingar. Vi spelar social snällgolf och träffar nya vänner. Hotellet ligger i den vackra pittoreska bergsbyn Mijas med en fantastisk utsikt över Fuengirola och havet. Priset 12.995:-/person boende i dubbelrum. Sista anmälningsdag 12/12

Boka på hemsidan: Amcoff Entertainment.com Vid frågor ring Jonas Amcoff 072-3366331


LEGENDER

Arnold Palmer

Arnold Palmer – golfens första superkändis

PLAYA G o l f Long Stay | Veckoresor | Weekend Alicante 28dgr fr 1250€

El Plantío Golf Resort - Fri obegränsad golf - Lyxiga lägenheter - Svenska golfvärdar - Golftävlingar - Nära flygplats och stad

Arnold Palmer föddes i Latrobe, Pennsylvania den 10:e september 1929. Han lärde sig tidigt att spela golf genom sin far, Deacon Palmer som var instruktör och greenkeeper på Latrobe Country Club.

E

fter universitetsstudier och senare tre år i kustartilleriet, valde Palmer att ge golfen en chans, vilket skulle visa sig vara ett klokt beslut. När han 1954 vann sin första stora tävling, US Amateur Championship, var det starten på en karriär som satte hela golfvärlden i gungning. Palmer hade egentligen ingen vidare timing i sitt golfspel, däremot hade han en sagolik timing med sin karriär. Han gjorde entré på golfbanorna samtidigt som TV fick bukt med tekniken och blev folkets media. TV-producenterna älskade honom och Arnold Palmer blev golfsportens första superkändis. – Om det funnes någon rättvisa, så skulle alla proffs ge en procentdel av vinsten till Arnold, sa en gång Jack Nicklaus. Vad han menade var att Palmer var mannen som nästan ensam fick fart på penningkarusellen, prispengarna och reklamkontrakten inom golfsporten. Den första stora segern som professionell kom 1955 när Palmer vann Canadian Open. Tre år senare vann han sin första major, US Masters på Augusta National och den amerikanska golfpubliken jublade.

Arnie´s Army – Go for it, Arnie baby! ropade hans tusentals supporters, kända som Arnie´s Army. På golfbanan var han djärv på gränsen till dumdristig. Han hade en flack sving med låg bollbana, som gav extra rull, men också extra ruffbesök. Men inget hindrade Arnold. – Kan du se bollen, kan du även slå den. Och kan du slå den, kan du även sänka den, sa Palmer som hävdade att åtta gånger av tio fanns det en väg ut från dåliga lägen. När han var som bäst kunde han med ren vilja tvinga bollen i hål. Han var så självsäker på green att han aldrig tänkte tanken att missa. Hans specialitet var att damma bollen i 60 GOLFBLADET/DECEMBER GOLFBLADET/AUGUSTI 2017 2019

TEXT: Fredrik Richter Foto: Getty Images

hålets bakkant, helst efter en liten studs. – Om allt jag ägde hängde på en 2,5-metersputt, så skulle jag vilja att Arnold tog den putten åt mig, sa exempelvis legendaren Bobby Jones sedan Palmer vunnit sin tredje Masterstitel 1962. 1960 gjorde han en insats som britterna fortfarande tackar för. Han ledde den nya amerikanska invasionen till British Open, som inte attraherat många amerikaner efter andra världskriget. Innan Palmer var det relativt få spelare som reste till Storbritannien för att spela The Open på grund av den långa resan, den främmande miljön och banornas beskaffenhet som var stor skillnad jämfört med de amerikanska banorna. Palmers Opensegrar 1961 och 1962 övertygade många professionella amerikaner att resan var värd besväret. Mellan 1960-1963 vann Palmer 29 tävlingar på USA-touren. Sen gjorde Jack Nicklaus och Gary Player entré på banorna och konkurrensen blev därför stenhård. Tillsammans dominerade de världsgolfen på 60- och 70-talen och kallades för De tre stora. Palmers imperium Palmer träffade i början av 1960-talet Mark McCormack, och via ett handslag befästes en affärsöverenskommelse som höll i många år. Agenten McCormack byggde med Arnolds namn upp ett imperium. I åratal hade golfproffsen tjänat småpengar på att bredvid tävlandet, spela uppvisningar och ge lektioner. Palmer var den förste golfspelaren som bröt alla vallar. Han gjorde reklam för bilar, försäkringar, verktyg, gräsklippare, kläder, hyrbilar, deodoranter och cigaretter. ”Ett bra namn kan sälja allt”, sade McCormack och visade att med Arnold som dragare gick det att sälja vad som helst. Miljonerna rullade in och Arnold blev en mycket framgångsrik entreprenör med sitt bolag Arnold Palmer Enterprises. Han byggde golfbanor, startade TV-kanalen The Golf Channel, arrangerade

golftävlingar och mycket annat. Arnold Palmer gick bort den 25:e september 2016 men fortfarande rullar hyllningarna in och han hedras än idag på en rad olika sätt. Den 10:e september skulle han ha fyllt 90 år och då lystes Empire State Building i New York upp i rött, gult, vitt och grönt – Arnold Palmers färger. Nästa år blir han frimärke då US Postal Service tagit fram ett med en bild på Palmers klassiska sving från U.S. Open 1964. ● Majors: The Masters Tournament: 1958, 1960, 1962, 1964 U.S. Open: 1960 The Open Championship: 1961, 1962

Veckoresa

Long Stay

Long Stay

Veckoresa

Hotel Alicante Golf mitt i stan, ett stenkast från stranden. Boka 1v inkl. 4GF & frukost fr 596€ pp.

Rota - En okänd pärla på södra Costa de la Luz. Fina lägenheter mitt i stan. 28dgr fr 855€ pp.

Puerto Sherry - Lyxiga och moderna lägenheter med stora terrasser och fantastisk havsutsikt...

Mallorca, Pula Golf Resort. Boka 1v inkl. frukost och unlimited golf fr 584€ pp. Boka på www.playagolf.se

DÉNIA - LA SELLA GOLF RESORT Long stay / Mid stay - Läs mer på www.playagolf.se

14dgr Lyxlägenhet 1 sovrum inkl. 8GF/pp - fr 560€ 28dgr Lyxlägenhet 1 sovrum inkl. 16GF/pp - fr 999€

w w w.playag olf.se


KRÖNIKAN

JOHA N LI N D E B E R G

johan@golfbladet.se

Golfhistoria – varför och för vem? Vi har spelat golf i ordnade former i mer än 100 år i Sverige. Efter de första dokumenterade ronderna hos familjen Sager på Ryfors Bruk 1888, och från början av 1900-talet då klubbar i Göteborg, Stockholm och Falsterbo bildades, har utvecklingen sakta men säkert ökat fram till 1980- och 90-talen då golfen formligen exploderade i antal anläggningar och utövare. I nuläget har vi cirka 450 klubbar och runt 460 000 registrerade spelare. I varje enskild golfförening finns golfhistoria från den första intresseväckaren, det konstituerande mötet och igångsättandet av projektet. I normala fall var processen ganska lång och mest sannolikt fanns de tyngsta eldsjälarna bland aktiva företagare och/eller personer som hade mött spelet på andra platser. Inte minst kom möjligheten att rekrytera personal till företag belägna i landsorten att öka väsentligt genom att det bildades golfklubbar. Den unika möjligheten att tillbringa flera timmar tillsammans med ett lustbetonat spel är en social förmån som är sällsynt i många andra sammanhang. Kring varje klubb finns en egen historia, liksom i varje distrikt och så även i vårt nationella golfförbund. Hur får vi vetskap om vad som har hänt på vägen fram till dags dato? Givetvis har mycket dokumenterats i tal, skrift och bild kring mer eller mindre kända personer, inklusive våra svenska kungligheter Gustav VI Adolf och Prins Bertil. Den kanske största allmänt berömda entusiasten som genom sitt engagemang kom att betyda enormt mycket för golfen är Sven Tumba. Efter alla framgångar med bollar, puckar och vattenskidor såg han inte bara golfen som den ultimata sporten för honom själv, utan även de möjligheter som ett lågintensivt spel som utövades under relativt lång tid med socialt umgänge före, under och efter själva spelet som en perfekt arena för både rekreation och affärer. Att kunna njuta av upplevelser kring och på golfbanan i gemenskap är en sak för sig, men även den enskilde spelaren som ger sig ut på sin runda alldeles själv har och sina egna upplevelser, och därmed sin egen historia De historiska källorna finns ofta i dokument som protokoll, tidningar, offentliga och personliga brev, resultatlistor och böcker. Dessutom finns bilder, med och utan kommentarer.

Enkel att fälla ihop med snabbkopplade hjul

att specifikt bevaka historiska skeenden. Där är det upp till varje klubb och GUI (Golf Union of Ireland) att bevara sin historia.

Vissa tidpunkter är mer intressanta än andra I det historiska perspektivet ”avslutades” spel med hickoryklubbor 1935. Det var det året då det blev tillåtet att tävla med klubbor försedda med stålskaft. Stålskaft hade då funnits sedan mitten på 1920-talet, och var i början överdragna med ”pyratone”, ett brunaktigt material som gör att klubbskaftet ser ut som gjort av trä. I ett svep försvann hickoryskaftade klubbor in i minnenas alkover och, tack och lov, upp på vindar och ner i källare.

Varje hickoryklubba har en historia De träskaftade klubborna har nästan alltid haft sin egen historia som ”marknadsföringsplats” för tillverkare, golfinstruktörer och klubbar. Det vanliga var att en tillverkare hade sitt företagsnamn på järnklubbans baksida och träklubbans ovansida. Dessutom stansades prons och klubbens namn oftast in. Många köpare hade dessutom låtit stansa in sina initialer på klubbhuvudena. På en del klubbor finns också ett märke om vilken verkmästare som har godkänt klubban som prima vara. Tillverkningen av klubborna gjordes i små och stora lokala fabriker men i takt med att den tekniska utvecklingen industrialiserades avpersonifierades klubbornas information om pro och lokal golfklubb. Dessa gamla markeringar är än idag en källa som sätter fantasin i rörelse och det är många som i sin samlarvurm letar efter specifikt stämplade klubbor. Under en mellanperiod var det vanligt att de mest kända prona lånade ut sina namn mot betalning till olika klubbmärken, detta gjorde till exempel Nicklaus, Palmer och Player. Ett senare tydligt skifte var dels när klubbskaften började tillverkas i stål och grafit och träklubbornas persimmonhuvuden började ersättas med andra material och att klubbhuvudenas träffytor började bli större. Med ihåliga huvuden kunde man öka på volymen på klubbhuvudet och fördela vikterna på andra sätt och därmed påverka klubbans egenskaper. Någon gång under 1900-talets sista hälft hittade entusiaster sina förfäders gamla klubbor och började testa att spela med dem. Känslan i det levande materialet trä är unik. Det gamla hantverket att reparera och underhålla dessa klubbor började åter spridas och en viss global handel började växa. Den gamla klädstilen med plus twos och plus fours, skjorta och slips började anammas och ett nostalgiskt skimmer följde med i spåren av golfspel som det gjordes förr. Vi är numera tusentals hickoryspelare som får nya erfarenheter med både gamla och nya klubbor med skaft av trä på golfbanan. Golfen ger både dig och mig precis de upplevelser vi själva väljer att få erfara. Innerligt tack!

T-Handtag med Distansfunktion & Start/Stopp

Lätt aluminiumram (8.3 kg) Litiumbatteri (1.5 kg, 27-36 Hål) Steglös fart, steglös broms (tillval) Ställbar handtagshöjd Distansfunktion Stålkuggad Differentialväxel www.cryogolf.se

Den kanske största allmänt berömda entusiasten som genom sitt engagemang kom att betyda enormt mycket för golfen är Sven Tumba.

Sverige har ett golfhistoriskt sällskap Så sent som 1996 grundades Svenska Golfhistoriska Sällskapet. Det tog alltså mer än 100 år och nästan 500 000 spelare för att det skulle anses viktigt att dokumentera golfen i organiserade former. I dagsläget finns en verksamhet som omfattar museum, bibliotek och aktivt stöd till spel med äldre utrustning (hickoryspel=spel med träskaftade klubbor). Vi ska trots allt vara glada för att det skedde då. Ett land som Irland, med närmare 150 år av golfspel och med några av världens mest kända banor, har inget golfhistoriskt sällskap för 62 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Cryo Elvagn REK 6.995:med helautomatisk broms 7.995:-

Marknadsförs av www.mobydick.se 031-68 10 02, info@mobydick.se


KORSORD FALCONE KONSTNÄR

KALLAS ETT FÖRORD

KORSORD 8/2019

"

POLARFOLK

SORT

PRÄST

OFTA FÖR SALT

VÄSEN

KOMMANDOT KING COLE

UNGERSK STAD IT.MEDIA

KANSKE PÅ FRANSKA

FÖRNIMMA

.

VÅTARV

IMPROVISERAR

BOKDEL

LETT VRÄKA I SIG

NYPER AV

SVINEN SVORDOM

LÄTTLÄST PÅ BIL FRÅN LIBANON

FATTIGA

DANSKT LÄN

GORE

SIFFRA MED DRAG

VIRA

PÅ BENEN

MONOLOGSTART

LAND I NORDAMERIKA

STRÖVA

STARTREKFIGUR

TROR

ISBANA BOXAR FÖR MINSTA SMÅSAK

SYRE

DET KAN SES I BLÅSOR

SOLHETTA

SOLGUD ÄR JU FASEN OCKSÅ

RISKEN

VAR ETT SVENSKT LIVSMEDELSFÖRETAG

GÖR SEKUND KORTARE

TESTAR PÅ KAMPEN

MÄTTAT KOLVÄTE SELAT

NAGLA

SKAKAD STAD PÅ 60-TALET HÖHUSET KAJAK

ÄLDRE SKOLA

LINDBLOM DRAR PÅ SKANSEN

RÄCKA -------NICKEL

SPÄCK

KOLIK

ÖVRIGT

STRÄVAN FARAN I ORTEN

LURA

HUNDSTJÄRNAN MILANOJA

HATTIG

ÖVER DRAG GRUPPERA

MAKLIG

HELA BUNTEN PERIOD

ACCEPTERA

BESTÅR MAN AV

RADIOKNAPP

FÖRSMÅ KAN MAN BITEN FILMMÅTT

" HERRGÅRDSGÄST GUDINNA

BRÖDGIVARE FLÄKT

ISSIFFRA KAJKAR FICK CECILIA NEODYM

GRACE KELLYS GEMÅL TURKMENISKA

HETSIG -------HACKAR

RYTTARE MED PIK

SÄV

ÄR MAKALÖS

HALVFAST MASSA

Nashville Stories är ett fylligt, rött vin från Kalifornien med en varm, generös doft och smak av solmogna bigarråer och björnbär. Vinets inslag av frukt och vanilj matchar väl det amerikanska kökets smakrepertoar med BBQ-smoke, sötma och hetta. Perfekt till grillat och långkok i alla dess former!

NÅGOT MAN FÅR RÄKNA MED

GUSTAF KONSTNÄR

Konstruktör Barbro Lindahl Citat av Göran Zachrisson

Citat av Göran Zachrisson

Konstruktör Barbro Lindahl

Vinn en årsprenumeration på Golfbladet!

Nashville Stories. 109 kr. 75 cl. 14,5% vol.

Golfbladet startade våren 2005 och blev snabbt en populär tidning bland landets golfare. Tidningen innehåller intressanta reportage från spännande golfresmål, intervjuer med kända golfprofiler, berättelser om forna golflegender, tävlingar och finurliga kåserier. Golfbladet utkommer åtta gånger per år och vi lottar ut årsprenumerationer till fem lyckliga vinnare om skickar in rätt svar i de gula fälten. till: korsord@golfbladet.se Rätt svar i förra korsordet: ”Han är en av ytterst få som kan köra bli utan bensin.” Vinnare i förra numrets korsord: Thomas Eriksson Höllviken Liv Wollin Falsterbo Alf Collin Markaryd Kent Majak Järfälla Jan Wikander Stockholm

64 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


TABLÅ

Golf på tv

cmore Golf 9–22 december

Viasat Golf 9–22 december Måndag 9 December 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Afrasia Bank Mauritius Open 16:00 Afrasia Bank Mauritius Open 21:00 Swing Expedition 21:30 European Tour Highlights 22:00 Women´s British Open Official Film 2019 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World Tisdag 10 December 09:00 Golfing World 10:00 Afrasia Bank Mauritius Open 15:00 Afrasia Bank Mauritius Open 20:00 School of Golf 20:30 European Tour Highlights 21:00 Women´s British Open Official Film 2019 22:00 The Open Official Film 2019 23:00 Golfing World 00:00 The Open Official Film 2019 01:00 Golfing World Onsdag 11 December 09:00 Golfing World 10:00 British Masters 14:30 Scandinavian Invitation 19:00 Omega European Masters 00:00 Women´s British Open Official Film 2019 01:00 Golfing World Torsdag 12 December 06:00 BNI Indonesian Masters 11:00 DP World Tour Championship 17:00 CME Group Tour Championship 20:00 Made in Denmark 00:30 Playing Lessons 01:00 Golfing World Fredag 13 December 06:00 BNI Indonesian Masters 66 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

11:00 16:00 23:00 23:30 00:00 01:00 04:00

PGA Championship Women´s British Open Playing Lessons School of Golf Women´s British Open Official Film 2019 Golfing World BNI Indonesian Masters

Lördag 14 December 09:00 Women´s British Open Official Film 2019 10:00 U.S. Open 17:30 U.S. Women´s Open 22:30 Best Lessons Ever 23:00 Feherty Show 00:00 The Open Official Film 2019 01:00 Feherty Show 04:00 BNI Indonesian Masters Söndag 15 December 09:00 The Open Official Film 2019 10:00 The Open 20:00 Swing Expedition 20:30 School of Golf 21:00 Playing Lessons 21:30 Best Lessons Ever 22:00 Women´s British Open Official Film 2019 23:00 Feherty Show 00:00 Women´s British Open Official Film 2019 01:00 Golfing World Måndag 16 December 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 The Open 21:00 Asian Tour Highlights 22:00 Swing Expedition 22:30 School of Golf 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World

Tisdag 17 December 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 DP World Tour Championship 17:00 U.S. Women´s Open 22:00 European Challenge Tour Highlights 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World Onsdag 18 December 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Australian PGA Championship 2019 14:00 Australian PGA Championship 2017 17:00 Australian PGA Championship 2018 20:00 Australian PGA Championship 2019 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World 02:00 Women´s British Open Official Film 2019 03:00 Swing Expedition 03:30 Australian PGA Championship Torsdag 19 December 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 10:30 Best Lessons Ever 11:00 Australian PGA Championship 14:30 European Challenge Tour Highlights 15:30 Australian PGA Championship 19:00 Swing Expedition 19:30 Australian PGA Championship 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 00:30 Playing Lessons 01:00 Golfing World 02:00 The Open Official Film 2019

03:00 03:30

School of Golf Australian PGA Championship

Fredag 20 December 09:00 Golfing World 10:00 Feherty Show 11:00 Australian PGA Championship 14:30 European Challenge Tour Highlights 15:30 Australian PGA Championship 19:00 School of Golf 19:30 Australian PGA Championship 23:00 Golfing World 00:00 Feherty Show 01:00 Golfing World 02:00 Women´s British Open Official Film 2019 03:00 Playing Lessons 03:30 Australian PGA Championship Lördag 21 December 09:00 The Open Official Film 2019 10:00 Australian PGA Championship 13:30 PGA Championship 18:30 European Challenge Tour Highlights 19:30 Australian PGA Championship 23:00 Women´s British Open Official Film 2019 00:00 The Open Official Film 2019 01:00 Feherty Show 02:00 The Open Official Film 2019 03:00 Best Lessons Ever 03:30 Australian PGA Championship Söndag 22 December 09:00 Women´s British Open Official Film 2019 10:00 Australian PGA Championship 13:30 DP World Tour Championship 19:30 Australian PGA Championship 23:00 The Open Official Film 2019 00:00 Women´s British Open Official Film 2019 01:00 Golfing World

MÅNDAG 9 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Hero World Challenge 12:30 PGA TOUR Hero World Challenge 16:00 PGA TOUR Hero World Challenge 19:15 Presidents Cup Profiles: Haotong Li 19:30 Presidents Cup Profiles: Louis Oosthuizen 19:45 Players Profile: Xander Schauffele 20:00 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge 21:00 PGA TOUR Classics 22:00 PGA TOUR Hero World Challenge 03:30 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge TISDAG 10 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge 08:00 PGA TOUR Hero World Challenge 13:30 PGA TOUR Hero World Challenge 19:00 PGA TOUR Official Films 2019 20:00 Tee Party 21:00 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge 22:00 Players Profile: More Than a Game 22:15 Players Profile: History of golf in Korea 22:45 Players Profile Jon Rahm 23:00 PGA TOUR Hero World Challenge 02:15 Tee Party 03:15 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge ONSDAG 11 DECEMBER 07:00 Tee Party 08:00 PGA TOUR Hero World Challenge 13:30 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge 14:30 Tee Party 15:30 PGA TOUR Hero World Challenge 20:45 PGA TOUR Classics 21:45 PGA TOUR Highlights Hero World Challenge 22:55 Inside PGA TOUR 23:20 PGA TOUR Presidents Cup

TORSDAG 12 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Presidents Cup 13:45 Inside PGA TOUR 14:15 PGA TOUR Official Films 2019 15:15 Presidents Cup Profiles: CT Pan 15:30 Presidents Cup Profiles: Adam Scott 15:40 Players Profile: Xander Schauffele 16:00 Tee Party 17:00 Inside PGA TOUR 17:30 PGA TOUR Presidents Cup 00:25 Inside PGA TOUR 00:50 PGA TOUR Presidents Cup FREDAG 13 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Presidents Cup 12:15 Inside PGA TOUR 12:45 Tee Party 13:45 PGA TOUR Classics 14:30 PGA TOUR Classics 15:15 Tee Party 16:10 Presidents Cup Profiles: Marc Leishman 16:30 PGA TOUR Official Films 2019 17:35 Inside PGA TOUR 18:00 PGA TOUR QBE Shootout 20:50 PGA TOUR Presidents Cup LÖRDAG 14 DECEMBER 08:15 Inside PGA TOUR 08:45 PGA TOUR Presidents Cup 14:00 Tee Party 15:00 PGA TOUR Classics 15:45 PGA TOUR Classics 16:40 Presidents Cup Profiles: Hideki Matsuyama 16:55 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 17:35 Inside PGA TOUR 18:00 PGA TOUR QBE Shootout 22:05 Inside PGA TOUR 22:30 PGA TOUR QBE Shootout 02:45 Tee Party 03:45 PGA TOUR Official Films SÖNDAG 15 DECEMBER 07:00 PGA TOUR QBE Shootout 11:15 Inside PGA TOUR 11:45 Tee Party 12:45 Players Profile: More Than a Game 13:00 Players Profile: Tiger Woods - Captain Comeback 13:15 Players Profile: Henrik Stenson 13:30 PGA TOUR QBE Shootout

17:35 18:00 22:05 22:45 23:00 23:25 23:50

Inside PGA TOUR PGA TOUR QBE Shootout PGA TOUR Magasin Latinoamérica Players Profile: Anirban Lahiri - Star of India Players Profile: Sergio Garcia - Born to Be a Champion Inside PGA TOUR PGA TOUR Presidents Cup

MÅNDAG 16 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Presidents Cup 13:15 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 13:45 PGA TOUR QBE Shootout 18:00 PGA TOUR Official Films 2019 18:55 PGA TOUR Year in Review 2019 19:30 Players Profile: Tiger Woods - Witness to History 20:00 PGA TOUR Highlights Presidents Cup 21:00 PGA TOUR Highlights QBE Shootout 22:00 PGA TOUR Presidents Cup TISDAG 17 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Highlights Presidents Cup 08:00 PGA TOUR Presidents Cup 19:15 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 20:00 PGA TOUR Classics 21:00 PGA TOUR Classics 22:00 PGA TOUR Highlights QBE Shootout 23:15 Players Profile: Tiger Woods - Captain Comeback 23:30 PGA TOUR Highlights Presidents Cup 00:30 PGA TOUR QBE Shootout ONSDAG 18 DECEMBER 07:00 Masterpiece theater 07:10 Players Profile: Tiger Woods - Witness to History 07:35 Players Profile: Rory McIlroy 08:00 PGA TOUR Highlights QBE Shootout 09:00 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 09:45 PGA TOUR Presidents Cup 16:00 PGA TOUR Year in Review 2019 16:30 Players Profile: Rory McIlroy 17:00 PGA TOUR QBE Shootout 21:10 PGA TOUR Magasin Latinoamérica

22:00 23:00 23:55 00:30 01:00 02:00 03:00

PGA TOUR Highlights Presidents Cup PGA TOUR Official Films 2019 PGA TOUR Year in Review 2019 Players Profile: History of golf in Korea PGA TOUR Highlights Presidents Cup PGA TOUR Highlights QBE Shootout PGA TOUR Year in Review 2019

TORSDAG 19 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 07:35 Players Profile: History of golf in Korea 08:00 Tee Party 09:00 PGA TOUR QBE Shootout 13:05 PGA TOUR Official Films 2019 14:00 PGA TOUR QBE Shootout 18:15 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 19:00 PGA TOUR Highlights Presidents Cup 20:00 PGA TOUR Presidents Cup 02:15 PGA TOUR Highlights QBE Shootout FREDAG 20 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Presidents Cup 13:15 PGA TOUR Year in Review 2019 14:15 PGA TOUR QBE Shootout 17:15 PGA TOUR QBE Shootout 21:30 PGA TOUR Highlights Presidents Cup 22:30 PGA TOUR Highlights QBE Shootout 23:45 PGA TOUR QBE Shootout LÖRDAG 21 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Presidents Cup 13:45 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 14:30 PGA TOUR Presidents Cup 19:45 PGA TOUR Presidents Cup SÖNDAG 22 DECEMBER 07:00 PGA TOUR Magasin Latinoamérica 07:45 PGA TOUR Presidents Cup 14:00 PGA TOUR Year in Review 2019 15:00 PGA TOUR QBE Shootout 20:00 PGA TOUR QBE Shootout

GOLFBLADET/DECEMBER 2019

67


Golffotografens

DRÖMBILDER Det är ofta fantastiskt vackert när en golfbana slingrar sig fram i en dalgång men som fotograf kan det också innebära ett litet problem. Den stora utmaningen med en spektakulär golfbana kan vara att hitta det där härligt krispiga morgon- eller kvällsljuset och att verkligen befinna sig på rätt plats när solen väl träffar banan. Dalgången som Jandia ligger i komplicerar verkligen fotograferingen då de så viktiga första och sista ljusstrålarna inte når hela vägen ner i dalgången. Det blir därför viktigt att försöka få fram de saker som karaktäriserar banan. • • • •

Att man kan se havet från stora delar av golfbanan måste visualiseras. Ta en översiktsbild av dalgången med bergen i bakgrunden. Hitta en bildvinkel så att man får med fyren som även är med i Jandias logga. Fokus blir sedan mer på filmning då ljuset inte alltid är lika viktigt i en film.

Fakta Jandia Golf 18 hål | Par 72 5888 m

5370 m

4982 m

4514 m

Jandia Golf ligger på södra delen av Fuerteventura. Den välrenommerade amerikanske golfdesignern Ron Kirby har skapat en omväxlande och trevlig bana med en bra variation av långa och korta hål där precision och spelstrategi ofta är viktigare är ren slaglängd. Banan är lätt kuperad och är lite lurig på sina håll då det är en del vattenhinder att undvika samt en ravin, ”Barranco de Vinamar”, som löper genom banan och måste passeras att par gånger. På Fuerteventura finns ytterligare tre golfbanor, Fuerteventura Golf, Salinas och Playitas.

“På Jandias stränder möter man alltid härliga personligheter bland traktens surfare.“

Jacob Sjöman Jacob är en internationell golffotograf med många av världens absolut bästa golfbanor som uppdragsgivare. Inför varje utgåva av Golfbladet väljer Jacob ut en fantastisk golfbild från någon golfbana som faktiskt är tillgänglig för de flesta golfare.

68 GOLFBLADET/OKTOBER 2019

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2019

69


Sveriges roligaste golfresa Corfu 21/4-1/5 2020 10 Dagar golf ⋆ Livemusik ⋆ Dans 14.995:-

Flyg från Stockholm och Göteborg•Transfer•10 Greenfee•Frukost & middagar ingår Underhållning och dans varje kväll av svenska proffsmusiker•Priser vid alla golftävlingar•Sol och bad Boka ett helt lag eller bli inlottat i ett 8-mannalag•Vi spelar social snällgolf•icke golfare 1000kr rabatt Anmäl dig före 31/12 för gratis havsutsikt eller 50% rabatt på singelrumstillägg Vårens Artister Little Mike Watson Eva Eastwood Lalla Hansson Janne Lucas Jimmy Uller Band med Lennart Ekdal Brian Marston Band Lasse Sigfridsson (Lasse Stefanz) Claes Janson Jonas Amcoff

Prenumerera på

6 numm endast er för 159:-

Golfbladet

Vårens Tävlingskommitté

– Sveriges ”största” golftidning och få tidningen bekvämt hem i brevlådan. Beställ direkt via e-post eller Internet. Skicka dina uppgifter till info@golfbladet.se eller gå in på www.golfbladet.se

70 GOLFBLADET/DECEMBER 2019

Micke J För bokning besök hemsidan: amcoffentertainment.com För mer information maila till: info@amcoffentertainment.com Tel. 072-3366331 Vi finns på facebook och Instagram

Micke O

Benny G


POSTTIDNING

B

avs: Fairway Golf Magazine AB, Skonertgränd 9, 269 76 Torekov

Ny-hreesotr! Flex

Skapa din egen golfresa! Välj fritt bland över 3 000 hotell, 700 golfbanor och 10 miljoner starttider Nu kan du enkelt skapa din egen kombination av flyg, hotell och starttider. Allt på ett och samma ställe. Åk när du vill, vart du vill och hur länge du vill. Testa att skapa en Flex-resa på golfplaisir.se

FLEXEMPEL: PARIS

FLEXEMPEL: COSTA DEL SOL

FLEXEMPEL: PRAG

Botanisera i det klassiska franska köket, utforska alla konstmuséer och shoppa i de fina designbutikerna. Välj bland massor med flyg, över 500 hotell och nära 100 golfbanor.

Dra iväg med kompisgänget till Costa del Sol och maxa den med 36-hålsrundor på några av Spaniens bästa golfbanor. Välj och vraka mellan 500 hotell och ett 50-tal golfbanor.

Detta är den perfekta weekendresan med en kort och smidig flygresa. Bo i pilsner- och kulturstaden Prag och spela någon av Tjeckiens 84 golfbanor.

Profile for Fredrik Richter

2019/8  

2019/8

2019/8  

2019/8

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded