Page 1

NR 6 SEPTEMBER 2018

Go´golf i

Storstadsgolf i Lissabon

göteborg

+

Krönika Nyheter Korsord TV-guider Richterskalan

Marcus Kinhult Om uppväxten, motgångarna & drömmarna Ryder Cup närmar sig Hur många svenskar är med?

AllT om den heta sommarens hetaste tävlingar

Polens Riviera

– Utsökt mat & lyxiga golfbanor

Höstens största golfrea 23/8–2/9


Livet består av ca 4300 måndagar Golfresepodden är en podcast för alla er som älskar att resa och spela golf. I podden diskuterar vi länder, regioner och golfbanor ur ett golfreseperspektiv. Ni hittar podden på Golf Plaisirs hemsida och där andra poddar finns.

BULGARIEN Thracian Cliffs, Varna

Thracian Cliffs, Varna

Fr.

12.495 KR

All-Inclusive

Makadi Bay har, förutom en golfbana i spektakulär ökenstil, även snorkelvatten och ett perfekt klimat. Kombinera sol, bad, all inclusive och golf.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 greenfee och golfvärd.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, all-inclusive, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

Fr.

Makadi Bay, Hurghada

MAROCKO Mazagan, Casablanca

10.495 KR

Avkopplande, naturskönt med spännande golf är en bra beskrivning på underbara Troia. Det kan vara svårt att tro att man bara är några mil söder om storstadsmetropolen Lissabon. Troia, Lissabon

Semi All-Inclusive

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

SPANIEN Nuevo Portil, Costa de la Luz

Fr.

10.995 KR

All-Inclusive

Villaitana, Alicante

12.995 KR

Fr.

14.795 KR

Upplev en härlig vecka på Al Hamra och njut även av golfspel i världsklass på Race to Dubai-finalen. Vi är där på finaldagen och följer den rafflande avslutningen.

En av våra mest kompletta anläggningar med 36 hål av Jack Nicklaus och boende direkt på golfbanan. Närheten till strandpromenaden i Benidorm och bara 30 min från flygplatsen. Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

Fr.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, all-inclusive, 5 heldagsgreenfee och golfvärd.

UAE Race to Dubai, Al Hamra

re sa

11.495 KR

Jandia, Fuerteventura

al

Fr.

SPANIEN Jandia, Fuerteventura

Jandia har sedan länge varit ett paradis för surfare och soldyrkare. Fler och fler golfare hittar nu hit för att njuta av sol, bad, all inclusive och öns mest spännande bana.

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, semi all-inclusive, 6 heldagsgreenfee och golfvärd.

SPANIEN Villaitana, Alicante

9.995 KR

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 5 heldagsgreenfee och golfvärd/pro.

Mazagan, Casablanca

Detta är vårens stora succé både när det gäller antal gäster och kundnöjdhet. Konceptet med heldagsgreenfee och Semi All-Inclusive är mycket populärt.

Nuevo Portil, Costa de la Luz

Fr.

En av våra absolut bästa golfresorter med lyxigt boende direkt vid Atlantkusten. Därtill en fantastisk golfbana designad av Gary Player.

Sp ec i

x utanstenad ko

10.995 KR

Fr.

Thracian Cliffs i Bulgarien är Europas hetaste golfresmål just nu. Tre toppbanor kantar Svarta havet och bildar ”the Signature Golf Coast”.

PORTUGAL Troia, Lissabon

kelrum Välj en tra

EGYPTEN Makadi Bay, Hurghada

Flyg, transfer, 7 nätter i dubbelrum, halvpension, 4 greenfee och golfvärd. Avresa 14 november. Race to Dubai, Al Hamra

Se hela vårt breda utbud och boka din resa på golfplaisir.se eller ring 08-519 303 00.


SOL, GOLF OCH BAD I DET UNIKA TUNISIEN Marhaba Palace 4 Inkluderat i resan:

Förläng din sommar med några golfveckor till Tunisien. Res med oss på Almena. Vi erbjuder dig 1, 2 eller 3 veckors golfpaket till Tunisien med avresa från Stockholm / Köpenhamn den 13/10, 20/10 och 27/10.

• Flyg t/r inklusive flygskatter • Mat om bord på flyget, Incheckat bagage 27 kg + 8 kg handbagage • Golfbag 15 kg • Transfer till hotellet t/r • 7 nätter med del i dubbelrum med balkong / terrass • Välkomstdrink med en flaska vin och vatten på rummet • 1 free hammam • Hotell med halvpension • 4 greenfee/vecka (Panorama Course & Sea Course) Direkt från Arlanda eller Köpenhamn en Vecka NU endast från 9.074 SEK

Concorde Green Park Palace 5 Förstklassig service på Concorde Green Park Palace, lyxhotell, 5 stjärnor.

När du bor på Concorde Green Park Palace - All Inklusive - är du bara några minuter från stranden och hamnen i Port El Kantaoui.

Inkluderat i resan:

El Kantaoui Golf Course El Kantaoui Golf Course ligger i Tunisiens vackraste turistort, Port el Kantaoui, och är den mest välkände golfbanan i landet. Banan ligger i hjärtat av ett av landets mest moderna kustresmål och i närheten av många exklusiva hotellanläggningar. El Kantaoui Golf Course är designad av den kända arkitekten Ronald Fream och sträcker sig över 130 hektar mellan böljande kullar och Medelhavet.

• Flyg t/r inklusive flygskatter • Mat om bord på flyget, Incheckat bagage 27 kg + 8 kg handbagage • Golfbag 15 kg • Transfer till hotellet t/r • 7 nätter med del i dubbelrum • Hotell med all inklusive • 4 greenfee/vecka (Panorama Course & Sea Course) • Gratis uppgradering till rum med havsutsikt eller mot golfbanan • Ett hammam besök per vistelse • En middag på Tunisiska Temarestaurangen (bokning krävs) Direkt från Arlanda eller Köpenhamn en Vecka NU endast från 9.774 SEK

Den är uppdelad på två 18-hålsbanor: Panorama Course och Sea Course. El Kantaoui Golf Course har i flera år utsetts av WSM ” Word Sport Marketing” campany samt Europeiska PGA ( Professional Golf Associatiom) att organisera the Tunisian Senior Open. www.almena.se eller ring på telefon 08 25 00 18 för närmare information


LEDAREN

Alla talar om vädret Vilken sommar! Vilket fullkomligt galen het och solig sommar!

Jag har alltid haft den berömda sommaren 1994 som referens när man talar om varma och soliga somrar. Men i framtiden kommer vi att tala om sommaren 2018. Sommaren som var så varm att vi nästan blev oroliga. Sommaren då man hela tiden talade om vädret. Och om klimatet. Och att de båda begreppen konstant blandades ihop.

CHEFREDAKTÖR OCH ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Richter richter@golfbladet.se

På våra snustorra banor runtom i landet var det stundtals fantastiskt roligt att få öka sina snittlängder med driven till längder man bara kunnat drömma om tidigare. Jag minns ett varv i Skåne i juli där vi efter några hål inte vågade säga huruvida slaget var bra eller inte förrän bollen helt slutat rulla. Inte sällan efter en rejält lång stund och när bollen var långt, långt borta. Det såg ut som bollarna svävade på den hårda ytan, lite som puckarna gör i air hockey. ”Alla talar om vädret, men ingen gör något åt det” är ju ett klassiskt citat. Jag tycker dock att Nordea Masters drar sitt strå till stacken. För med den kommer regnet och efter den stekheta sommaren var det som en skänk från ovan att tävlingen äntligen drog igång och att vi därmed kunde få lite nederbörd. Att tävlingen i år spelades i Göteborg gjorde att regngarantin var total.

REDAKTIONSCHEF Michael Broström michael@golfbladet.se

ART DIRECTOR Linn A. Maddern linn@madderndesign.com

EXTRA ÖPPETTIDER UNDER REAN tor 23/8 10–20, fre 24/8 10–20, lör 25/8 10-18, sön 26/8 10–18.

L ÄDER HALVA PRISET PÅ K

Callaway XR Driver

Skaftstyvhet: L, Sr, R, S. Loft L: 13.5°. Sr: 12°. R: 10.5°. S: 9°, 10.5°. Finns i herr höger och dam höger.

1499,-

i alla

8 /9 201 let. 23/8-2 Dormy Out Gäller m o t u s u h aru våra v

(ord 3299,-) Spara 55%

WEBMASTER Willhelm Petersson, willhelm@wpwm.se SKRIBENTER Fredrik Richter, Michael Broström, Johan Lindeberg, Erik Åberg, Elin Nordlund, Johan Dahlqvist, Peter Groning

FOTOGRAFER Getty Images, Johan Dahlqvist, Michael Broström

Jag kommer ihåg när Sven Tumba, under SEO-tiden, menade att de borde arrangera tävlingen i länder som var i stort behov av regn, för när tävlingen spelas, ja då regnar Det såg ut som bollarna det. Det är såklart en sanning med modifisvävade på den hårda ytan, kation, det har spelats upplagor i strålande sol. Men precis som på Barsebäck ifjol, lite som puckarna gör i air föll regnet på Hills GC i år. Och precis som hockey. i fjol, blev årets tävling en bra arrangerad sådan, uppskattad av spelare och publik, med en otippad och relativt okänd vinnare och med en leaderboard kliniskt ren från svenskar. Tyvärr.

ANSVARIG GOLFKLUBBAR Rickard Löwenhoff, rickard@golfbladet.se

Avtalet med Nordea som huvudsponsor går ut efter årets tävling. Den kommer även att få en ny ägare, då Lagardère nu hoppar av och istället kliver Europatouren in för att driva tävlingen framöver. Det kan hända en mängd spännande saker med det svenska flaggskeppet den närmaste tiden. Att tävlingen kommer tillbaka till Hills nästa år är redan klart. Att det blir i mitten av augusti igen är även det i princip spikat. Och att det kommer att regna, det råder det inga som helst tvivel om.

HEMSIDA www.golfbladet.se

Trevlig läsning!

1199,-

ANNONSER Pierre Åkerström, pierre.akerstrom@newsfactory.se Mobil: 073-628 29 20

(ord 2399,-) Spara 50%

OMSLAGSBILD Postolowo, Polen

Callaway XR Fairwaywood

Skaftstyvhet: L, Sr, R, S. Loft L: 15°, 19°. Sr: 15°, 19°. R: 15°, 19°. S: 15°, 19°. Finns i herr höger och dam höger.

TRYCK Mittmediaprint

3499,6 klubbor, 5-PW, stål, herr

ISSN 1653-4298 För prenumeration kontakta oss på pren@golfbladet.se eller beställ på www.golfbladet.se I samarbete med Föreningen Sveriges Golfanläggningar Golfbladet utges av: Fairway Golf Magazine AB Skonertgränd 9, 269 76 Torekov

Fredrik Richter, chefredaktör

Välkommen till höstens största golfrea 23/8–2/9

Gilla oss på Facebook!

(ord 6999,-) Spara 50%

6 klubbor, 5-PW, grafit, herr 6 klubbor, 6-PW+SW, grafit, dam

3999,-

999,-

(ord 7999,-) Spara 50%

Callaway XR Irons

Skaftstyvhet stål: R, S. Skaftstyvhet grafit: L, Sr, R. Finns i herr höger och dam höger.

(ord 2099,-) Spara 52%

Callaway XR Hybrid

ANNONS

Skaftstyvhet: L, Sr, R, S. Loft L: 22°, 25°. Sr: 22°, 25°. R: 19°, 22°, 25°. S: 19°, 22°. Finns i herr höger och dam höger.

Golf & Konferens på en av Sveriges bästa anläggningar

CALLAWAY XR DAM

UTMANANDE GOLF • INSPIRERANDE MÖTEN • NATURSKÖNT BOENDE • FÖRSTKLASSIG MAT

dormy.se

Boka: 0144-121 60 • www.ombergsgolfresort.se GÖTEBORG Bäckebol / World of Golf

HELSINGBORG

JÖNKÖPING

MALMÖ

NORRKÖPING

STOCKHOLM Barkarby / Kungens kurva / Arninge

Reaprodukterna finns i begränsat antal, vi reserverar oss för ev slutförsäljning.

6 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

SUNDSVALL

ÖREBRO


INNEHÅLL

smått & gott Nyheter från Sverige och internationellt Prylsvepet I samarbete med Kittad.se richterskalan Vad är hetast i golfvärlden just nu? RESA: Polens Riviera Det goda livet i trestaden INTERVJU: Marcus Kinhult Den kaxigt ödmjuka killen från Bohuslän REPORTAGE: TÄVLINGAR 2018 Den heta sommarens alla stortävlingar

14

INTERVJU: Robert Karlsson Om sina tankar inför Ryder Cup

60

27

Galvin Green Alec jacka

Enfärgad vattentät jacka med framfickor i ultralätt GORE-TEX® Paclite®-material. Färg: Imperial blue.*

Foto: JOHAN DAHLQVIST

10 14 16 18 27 30 40 42 48 54 58 60 62 64 66

! A E R

September 2018

1.499:-

(Ord.pris 3.599:-)

48

I samarbetE med: BÄTTRE GOLF Roliga och spännande golfnyheter från Bättregolf RESA: Go´golf i Götet Sveriges näst största stad har mycket att erbjuda RESA: Gudagott i Gudenaa Golfpärlor och vackra vyer i Jylland

54

RESA: PORTUGAL Storstadsgolf i mysiga Lissabon LEGEND: Peter Thomson Mannen som vann The Open fem gånger KRÖNIKA Snabbare fairways och långsammare greener Korsord Vinn en prenumeration på Golfbladet! GOLF PÅ TV Ha koll på sommarens tävlingar

8 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

18

Nu är det REA på Golfstore med massor av fynd i butikerna! *Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning.

Här hittar du din Golfstore-butik www.golfstore.se. Följ oss på

/herr


BLANDAT

Smått & Gott

Nytt golfhotell i Lydinge Lydinge Resort i Hyllinge utanför Helsingborg har satsat 30 miljoner kronor på ett helt nytt hotell precis vid golfbanan. Investeringen hade redan innan öppning lockat en stor publik. – Innan öppningen hade vi över 4 000 personer inbokade på hotellet. Vi är fantastiskt glada att så många är nyfikna på oss och vill besöka vår region, säger Björn Gibrand, vd för Lydinge Resort Invigningen av hotellet med sina 43 rum skedde den 2:a augusti då europatourspelaren Joakim Lagergren klippte bandet. Susan Cardell näringslivschef i Åstorp, samt Stefan Minell, ordförande för Skånes golfförbund höll båda ett framförande där de menade på att Lydinges satsning är viktig för regionen och turismen för kommunen. Hotellet drivs året runt och Lydinge hoppas kunna attrahera de hotellgäster som letar efter något utanför Helsingborg city som söker en ”resortupplevelse”.

Gamebook lanserar Ryder Cup Fan Game I samarbete med European Tour har Gamebook tagit fram ett Ryder Cup Fan Game där man kan återuppleva ikonförklarade Ryder Cupögonblick. Gamebook är live scoring-appen som även för statistik för dina golfrundor. I samarbete med European Tour har de nu lanserat Ryder Cup Fan Game där appens användare kan delta i Ryder Cup-utmaningar och där välja att spela för Europa eller USA och utmana de scorer som proffsen levererade i en utvald Ryder Cupmatch. Gamebook har valt några av de största matcherna i Ryder Cup-historien och gått hela vägen till 18:e hålet. Ryder Cup Fan Game är ungefär som det förra spelet Gamebook erbjöd, där man kunde spela en runda och ”utmana” en tourspelare i Your Race to Dubai. Det var omåttligt populärt och Europatourspelarna fick över 500 000 unika utmaningar.

Italiensk seger i ANNIKA Invitational Det blev en dramatisk avslutning av den sjunde upplagan av Annika Sörenstams internationella flicktävling på Kungliga Drottningholms Golfklubb i i slutet av juni. Ingrid Lindblad från Ringenäs GK och Anna Zanusso från GC Ca’Amata var tre respektive två slag efter ledande Franziska Sliper från Norge när ledarbollen slog ut på torsdagsförmiddagen i strilande regn. I takt med att molnen lättade och solen kom fram tog svenskan och italienskan kommandot över händelserna. De följdes åt och delade ledningen till hål 14, när italienskan lade in ett ryck. Zanusso gjorde birdie på de fyra avslutande hålen – varav den på artonde och sista hålet bara var en hålstuds från att bli hole in one. Anna Zanusso vann till sist på -7 (209 slag totalt), tre slag före Ingrid Lindblad på -4 (212 slag).

Henrik Stensons handigolfstipendier Inför storpublik på Barsebäck Golf & Country Club delade Henrik Stenson ut pris till Årets handigolfare. Jesper Gutke, Dynekilens GK och Niklas Viktor, Hinton GC, belönades med stipendium på 25 000 kr vardera för sina framgångsrika tävlingssäsonger 2017. Stipendiet Årets handigolfare instiftades 2015 av Henrik och Emma Stenson via stiftelsen Henrik Stenson Foundation som ett

led i deras engagemang för svensk handigolf. Stipendiet delas ut i två kategorier, Årets handigolfare – utveckling och Årets handigolfare – prestation. – Det känns bra att kunna stötta handigolfarna med två stipendier. Dessa personer som växer som människor genom golfen och kämpar för att hela tiden bli bättre, sa Henrik Stenson i samband med prisutdelningen.

®

LÄS FLER NYHETER PÅ WWW.GOLFBLADET.SE FOTO: LINA HOOF

10 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018


BLANDAT

Smått & Gott

Göteborg Golf Cup Den nionde upplagan av Göteborg Golf Cup som arrangerades 30 juli–3 augusti, lockade 29 lag och 300 ungdomar och spelades på nio av distriktets banor. ”Årets roligaste juniortävling” levde upp till sin slogan även i år. Ungdomarna hade förutom sina matcher, under de fem dagar arrangemanget pågick, också tid för en mängd roliga aktiviteter utanför golfbanan. Med ledorden Glädje, Kamratskap, Respekt vill cupens grundare Bosse Melander från Göteborgs Golfförbund poäntera att det är viktigt att hålla en fin och sportslig attityd till motståndarlaget. Syftet med cupen är att ge ungdomarna en mötesplats där de kan växa som spelare och som människor. Resultat i finalmatcherna blev: 1: Stora Lundby GK, 2: Chalmers GK, 3: Forsgården GK och 4: Hills GK.

Sveriges största marknadsplats för Golf Influencers In/Golf fortsätter sin snabba utveckling sedan lanseringen i april i år. Den digitala marknadsplatsen har nu kontrakterat 25 golf influencers. Golf Influencers definieras som personer som har en relation till golf och har en förmåga att påverka sin omgivning. Det kan vara golfproffs, long-driving profiler, trick-shot artists, golftränare, TV-kommentatorer, golf-fotografer, sociala mediaprofiler, mentala tränare eller fystränare. På marknadsplatsen In/Golf kan företag hitta entertainers för sina event eller för marknadsföring på Instagram, Facebook, Youtube eller för exponering med loggor på kläder. In/Golf hanterar automatiskt hela flödet med att hitta, kontakta, skapa samarbete med golf influencers. In/Golf ägs och drivs av Andreas Lagercrantz, manager och bror till en av Sveriges bästa golfspelare, Alex Noren. Läs mer på www.ingolf.co

Varför Varför en en vattenfelsbrytare vattenfelsbrytare från från Leakomatic? Leakomatic? Marknadens bästa och flexibla vattenfelsbrytare enligt test! Marknadens bästa och flexibla vattenfelsbrytare enligt test! Marknadens bästa och flexibla vattenfelsbrytare enligt Marknadens bästa och flexibla vattenfelsbrytare enligt test! test!

De blir vicekaptener i Solheim Cup 2019 Europas kapten i Solheim Cup, Catriona Matthew börjar formera sin ledarstab. Hon har utnämnt Suzann Pettersen från Norge och Kathryn Imrie från Skottland till sina vicekaptener som ska hjälpa Europa vinna mot USA på Gleneagles nästa år. – De har båda stor erfarenhet och blir enorma tillgångar under de 14 månader vi ska förbereda oss på att ta hem trofén till Europa, säger Matthew. Senaste gången Europa vann var 2013 i Colorado, då med Lotta Neumann som kapten. Solheim Cup har spelats femton gånger – USA har tio segrar. Matthews satsar på två rutinerade vicekaptener. De har varit inblandade som spelare eller ledare i Solheim Cup en mängd gånger. Pettersen har spelat matchen mot USA åtta gånger och Imrie har spelat en gång, och varit i med i ledarstaben sju gånger. Solheim Cup spelas 12–15 september 2019.

Upptäcka läckagen i ivattenledningarna, Upptäcka läckagen Upptäcka läckagen ii vattenledningarna, vattenledningarna, Upptäcka läckagen vattenledningarna, såväl vattenflöden som små såväl vattenflöden som smådroppläckage. droppläckage. såväl vattenflöden som såväl vattenflöden som små små droppläckage. droppläckage.

Undvika onödiga verksamhetsavbrott Undvika onödiga verksamhetsavbrott Undvika onödiga verksamhetsavbrott Undvika onödiga verksamhetsavbrott och utrymningar av lokalerna vid skadeoch utrymningar av lokalerna vid skadeoch utrymningar av lokalerna vid skadeoch utrymningar av lokalerna vid skadesaneringar. saneringar. saneringar. saneringar.

Alarm till mobiltelefon, surfplatta eller Alarm till mobiltelefon, surfplatta eller Alarm till mobiltelefon, surfplatta eller Alarm till mobiltelefon, surfplatta eller dator. Flera användare med olika dator. Flera användare med olika dator. Flera användare med olika dator. Flera användare med olika behörighet. behörighet. behörighet. behörighet.

En insats för miljön genom En insats för miljön genom En insats för miljön genom En insats för miljön genom att minska vattenförbrukning. att minska vattenförbrukning. att att minska minska vattenförbrukning. vattenförbrukning.

Minska risken för mögelskador, Minska risken för mögelskador, Minska risken för mögelskador, Minska risken för mögelskador, dålig luft och allergier. dålig luft och allergier. dålig dålig luft luft och och allergier. allergier.

Minskar kostnader för reparationer, Minskar kostnader för reparationer, Minskar kostnader för reparationer, Minskar kostnader för reparationer, vattenförbrukning och försäkringsvattenförbrukning och försäkringsvattenförbrukning och försäkringsvattenförbrukning och försäkringskostnader. kostnader. kostnader. kostnader.

Med Leakomatic Cloud har du bra koll på Med Leakomatic Cloud har du bra koll på Med Leakomatic Cloud har du bra koll på Med Leakomatic Cloud har du bra koll på din vattenfelsbrytare var du än är. Här din vattenfelsbrytare var du än är. Här din vattenfelsbrytare var du än är. Här din vattenfelsbrytare var du än är. Här finner du inställningsmöjligheter såsom finner du inställningsmöjligheter såsom finner du inställningsmöjligheter såsom finner du inställningsmöjligheter såsom larma på och av, fåfålarmmeddelanden och larma på och av, larmmeddelanden och larma på och av, få larmmeddelanden och larma på och av, få larmmeddelanden och kvittera larm. kvittera larm. kvittera larm. kvittera larm.

Leakomatic har ventilstorlekar från Leakomatic har ventilstorlekar från Leakomatic har ventilstorlekar från Leakomatic har ventilstorlekar från DN20 till DN50. Skyddar privata hem till DN20 till DN50. Skyddar privata hem till DN20 till DN50. Skyddar privata hem till DN20 till DN50. Skyddar privata hem till kommersiella fastigheter/ lokaler. kommersiella fastigheter/ lokaler. kommersiella fastigheter/ lokaler. kommersiella fastigheter/ lokaler. www.leakomatic.se www.leakomatic.se www.leakomatic.se www.leakomatic.se

Pro1 kan anpassas för olika fastigheter Pro1 kan anpassas för olika fastigheter Pro1 kan anpassas för olika fastigheter Pro1 kan anpassas för olika fastigheter bostadsrättsföreningar, kommunala fastigbostadsrättsföreningar, kommunala fastigbostadsrättsföreningar, kommunala fastigbostadsrättsföreningar, kommunala fastigheter, industrifastigheter och kontorsheter, industrifastigheter och kontorsheter, industrifastigheter och kontorsheter, industrifastigheter och kontorsoch affärsfastigheter. och affärsfastigheter. och och affärsfastigheter. affärsfastigheter.

Svenska spelarna uttagna till lag-VM i Dublin World Amateur Team Championship spelas på irländska Carton House Golf Club mellan 29 augusti och 8 september. Damlaget består av tre regerande EM-guldmedaljörer och det rutinerade herrlaget har mångåriga meriter från internationell amatörgolf. Det svenska damlaget är ett lag med stora meriter både som lag och som individuella spelare. Alla tre är med i de svenska succélag som bland annat tog EM-guld 2017 för flickor och 2018 för damer. Det svenska herrlaget består av tre spelare

med mångåriga meriter från internationellt tävlingsspel. – Alla spelarna har vunnit under året och formatet där två av tre resultat räknas varje dag passar oss. Vi kommer att spela mycket offensivt, säger Ola Lindgren, coach herrlandslaget. Sverige har varit med sedan starten där herrarnas första mästerskap spelades 1958 på St. Andrews medan damernas första spelades 1964 i St. Germain, Frankrike. Sverige har en seger på herrsidan 1990 och två på damsidan, 2004 och 2008.

Frida Kinhult.

Linn Grant.

Beatrice Wallin.

Oliver Gillberg.

Tim Widing.

Fredrik Nilehn.

LÄS FLER NYHETER PÅ WWW.GOLFBLADET.SE

12 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018 LEAKOMATIC.indd 1

2018-08-10 11:44


L Y l R y P r P vePePtET sSVE -

FÖRLÄNG DEN HÄRLIGA SOMMAREN MED EN GOLFVECKA REDAN I HÖST

Kittad.se i samarbete med

d.se i samarbete med kitta

Peter Millar och G/Fore Sikta bättre med nya Red Ball

Peter Millar har länge varit ett premiummärke i Storbritannien och tillsammans med coolare G/Fore gör man nu intåg även i Sverige. Peter Millar grundades 2001 och ligger nu i en koncern med varumärken som Cartier och Montblanc. I sortimentet finns allt från kläder och skor till tillbehör som säljs i olika kollektioner, som Crown Sportswear, Crown Sport och Women’s Collection. Man har också flera tourspelare i sitt ”stall”, bland andra Brandt Snedeker, Bill Haas och Branden Grace. G/Fore är ett lite yngre och trendigare varumärke som inledde sin bana med färggranna handskar och nu gått vidare med skor och kläder. G/Fore ligger under Peter Millar, men drivs som ett separat varumärke. Bland ambassadörerna här finns Phil Mickelson, Bubba Watson och simlegenden Michael Phelps. I sortimentet finns flera olika skor, men fräckast är G/Fores sneaker-modell Disruptor. Det här är en riktigt snygg sko som dessutom är hur skön som helst med det mjuka skinnet. De är vattentäta och har en spiklös sula som levererar det intressanta meddelandet FORE PLAY på undersidan.

Srixon Soft Feel Nya Srixon Soft Feel har dimple-mönster i tourklass för mer konsekvent längd och riktning. Den klassiska tvådelsbollen har fortfarande mjuk kärna och ett rimligt pris. Srixon presenterar nu elfte generationen av sin utmärkta boll Soft Feel, och menar att den lägre kompressionen förvisso kan ge något lägre bollhastighet, men ändå bättre resultat via bättre utgångsvinkel och spinntal. Med en kärna som har ett mjukt centrum och blir fastare längre ut blir effekten i princip som en boll med flera kärnor trots att det är en ren tvådelsboll. Den mjuka känslan finns kvar och det nya dimple-mönstret –med 338 dimples – motsvarar det som Srixon har på sina tourbollar Z-Star. Detta ska ge bättre aerodynamik främst i vinden och leverera både mer längd och mindre spridning. Skalet på Soft Feel är bara 1,6 millimeter tjockt men har också lite högre densitet än normalt på lågkompressionsbollar. Detta ska ge lite spinn kring greenerna – något som annars sällan eller aldrig fås med tvådelsbollar. Du kan köpa nya Srixon Soft Feel i vitt eller gult för herrar alternativt vitt eller rosa för damer och priset är rimliga 249 kronor per dussin.

Red Ball Putter från Odyssey Golf ser lite skum ut, men har ett genialiskt system för att hjälpa dig få puttern square i uppställningen. Med ett mycket innovativt sikte i form av en ring och en röd boll som ska göra att du sätter puttern square och står rätt menar Odyssey Golf att nya Red Ball Putter innebär en revolution. Det här är en stor mallet med face balancing och mycket stort motstånd mot vridning, vilket gör att när du väl ställt upp rätt och siktat rätt med den distinkta röda bollen under siktringen så lär bollen starta på rätt linje – i alla fall om du har läst putten rätt. Utöver siktringen och den röda bollen har Odyssey också försett puttern med sin högkontrasterande svart-vita Versa-teknik samt satt dit en White Hot RX- insert som levererar riktigt bra när det gäller ljud, känsla och rull. I korthet kan man säga att nya Odyssey Red Ball är en superspelförbättrande putter. Om du gillar stora och lättspelade putters är det definitivt något du ska ta en titt på. Den kostar rimliga 1 999 kronor med ett DFX-grepp. Finns för både höger- och vänsterspelare och i 33, 34 och 35 tum.

RIO REAL, SPANIEN

FAIRPLAY GOLF & SPA, SPANIEN

Río Real är ett otroligt mysigt resmål på den Spanska Solkusten med perfekt läge och endast 2 km in till Marbella. Det lilla boutiquehotellet har 30 rum, bra restaurang och en riktigt trevlig golfbana som funnits där sedan 1965.

En smakfull golfresort med en mycket underhållande par 73-bana. Det kritvita hotellet, omgiven av den lummiga golfbanan, ger en fantastisk kontrast för ögat. Läget är minst sagt vackert med milsvida vyer över Los Alcornocales nationalpark.

VECKORESA FR. 13 995 SEK/PERSON

VINTERN BEHÖVER INTE BLI SÅ KALL – BOKA EN GOLFRESA TILL VÄRMEN

TaylorMade P790 TaylorMade P790, som blivit omåttligt populär, kommer nu med en läckert svart finish. P790 från TaylorMade är en riktigt trevlig klubba. Jag har ett set i min egen bag och gillar dem skarpt. Många håller med om klubbans förträfflighet och den måste ha sålt som smör i solsken. Nu hakar man på tåget med svarta klubbor och levererar nya P790 Black – där huvudena har en högglansig svart PVD-finish och skaften är helsvarta True Temper Dynamic Gold 105. I övrigt är det samma utmärkta prestanda via det ihåliga, smidda huvudet fyllt med SpeedFoam, vilket ger härlig känsla, förlåtande egenskaper och kontroll i ett huvud med en riktigt behaglig form. Det verkar som om antalet svarta set är begränsat och man meddelar att de kostar 17 999 kronor för sju järnklubbor ”så länge lagret räcker”. Skynda dig att beställa!

JARDIN TECINA, LA GOMERA

HERITAGES RESORTS, MAURITIUS

Trots att La Gomera endast ligger 40 minuter med färja från Teneriffa, är det som att komma till en annan värld. Ön må se ut som ett kargt berg i fjärran men bjuder på underbara naturscenerier, stillhet och en makalöst vacker golfbana.

Tänk dig turkosblått hav och kritvita sandstränder, luxuösa rum med oklanderlig service och spektakulära golfhål. Om det låter som en trevlig kombination borde du åka till Heritages Resorts. Två enastående hotell i olika stilar belägna mellan havet och landets bästa golfbana.

VECKORESA FR. 11 995 SEK/PERSON

http://golf.kittad.se

12-NÄTTERSRESA FR. 27 995 SEK/PERSON

VÅRA TEMARESOR – UNIKA UPPLEVELSER PÅ OVÄNTADE PLATSER!

RACE TO DUBAI - FINALEN

RUNDRESOR MED GUIDE, SYDAFRIKA

Var på plats på finaldagen av Race to Dubai för att följa några av världens bästa spelare när de gör upp om den penningstinna segern i DP World Tour Championship. Samtidigt fastställs slutligen vem som får den prestigefyllda titeln som årets Nr 1 på Europatouren.

Två olika golfresor med flera avgångar. Den resan som kallas Golf Safari tar sin start i Kapstaden följt av vindistriktet och en spännande avslutning med safari i KwaZulu Natal. Den andra resan går längs klassiska Garden Route och är en av de mest njutbara golfresor som kan göras.

FR. 16 795 SEK/PERSON

14 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

VECKORESA FR. 12 995 SEK/PERSON

FR. 33 495 SEK/PERSON

BOKA PÅ OUTOFBOUNDS.SE • 08-519 303 02 • Läs mer om vad som ingår i priset och om flera andra härliga golfupplevelser.


1.

RICHTER-

SKALAN

Det har hänt mycket här hemma och ute i golfvärlden. Här kommer listan över de 10 hetaste sakerna, händelserna och personerna just nu. Allt enligt Golfbladets chefredaktör, Fredrik Richter.

2.

Paul Waring. Låg i täten av årets Nordea Masters direkt från den första dagen och var till slut starkast av alla på Hills GC. 33-åringen från England vann därmed sin första seger på Europatouren i sin 200:e tävling.

5.

Brandt Snedeker. Amerikanen dundrade in en 59:a det första varvet i Wyndham Championship och blev därmed medlem nummer nio i den exklusiva klubben av spelare som gått under 60 slag på PGA-touren.

8.

Jarmo Sandelin. Spelar bra varje vecka på Staysure Tour. Lyckades även med konststycket att tappa sin vigselring under PGA Senior Championship. Klubben ställde upp med en metalldetektor och ringen hittades till slut. 16 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

3.

Brooks Koepka. När den långslående amerikanen vinner, då är det stora tävlingar som gäller. Har vunnit fyra gånger på PGA-touren, tre av dem majors. Vann US Open i juni och PGA Championship i början av augusti.

6.

Damlandslaget. Vann lag-EM i somras med exakt samma lag som tog silver i flick-EM för två år sedan. Det vimlar av blivande superstjärnor i laget och det ska bli grymt spännande att följa dem allihop framöver!

9.

Christofer Blomstrand. Kom tvåa i Porsche European Open i Tyskland efter en rejäl spurt det sista varvet. 27-åringen från Falsterbo rivstartade även årets Nordea Masters, men föll sen tillbaka. Verkar vara en skön lirare.

Tiger Woods. Man kan inte undgå att bli enormt imponerad av den forne världsettan. Spelar som i fornstora dagar och Woods var i täten både i The Open och i PGA Championship. Får han ett wild card till Ryder Cup?

4.

Francesco Molinari. Vann på PGA-touren i början av juli i överlägsen stil. Sen slog han till på Carnoustie med sitt prickskytte och blev förste italienare att vinna en major. Kommer att vara en grymt viktig spelare i Ryder Cup.

7.

Andrew Johnston. ”Beef” charmade alla under Nordea Masters. Han vräkte i sig köttbullar i sponsorbyn, tog av sig byxor inför publiken efter ett vattenbesök, log, skrattade och spexade mest av alla på Hills.

10.

Thomas Björn. Det börjar närma sig nu. Den 2:a september tar den danske Ryder Cupkaptenen ut sina fyra wild cards. Några veckor senare smäller det. Hur många svenskar får vi med i årets Europalag?


RESA

Polen

DET GODA LIVET I TRESTADEN –

POLENS RIVIERA

Utsökt mat, spännande historia och lyxiga hotell. Och så finns här tre av Polens allra bästa golfbanor! En golfresa till Trestadsområdet Gdańsk – Sopot – Gdynia har alla förutsättningar att bli lyckad. Text: JOHAN DAHLQVIST

Postolowo GC. En av Polens bästa banor. 18 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

19


Molo-piren i Sopot är med sina 512 meter Europas längsta pir gjord av trä.

Postolowo GC är rankad som Polens bästa golfbana. Här är det utmanande hål 4, par 5.

Destination Gotland och Scandic Visby presenterar en slagtävling i 2-mannalag

FOTO: Johan Dahlqvist

Scandic extreme 2018

8:e på Sand Valley.

19-21 oktober

Låt inte bilden lura dig! Kronholmen må vara en av Sveriges vackraste golfbanor, men under Scandic Extreme får du som vågar anta utmaningen uppleva banan när den är som absolut tuffast. Svårast möjliga flaggplacering, svårast möjliga tee-placering och med en utmanande stimp på greenerna! Förutom en upplevelse du sent ska glömma är du med och fightas om fina priser.

T

20 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

re delen av sin historia huvudsakligen var känd under det tyska namnet Danzig. Här i den gamla handelsstaden har det skrivits polsk nutidshistoria. Här föddes Solidaritetsrörelsen, ledd av den mustaschprydde Lech Walesa och här började kommunismens sönderfall. Sopot får representera det goda livet i Trestadsområdet. Sopot är Polens lyxiga kurort och brukar ibland kallas för ”Polens Båstad” med strandparadis och sent öppna pubar och restauranger. Det är mysigt och lugnt, och jag har svårt att tänka mig att det finns någon som ”vaskar” champagne här som i Båstad… EUROPAS LÄNGSTA PIR Europas längsta pir gjord av trä, Molo piren i Sopot, knarrar lite när vi går på de tjocka plankorna. Det tar en stund att komma till slutet av piren eftersom den är som ett ganska långt par 5-hål, 512 meter. Men det är trevligt att gå på den och njuta av utsikten över både hav och strand med vackra hotell och andra byggnader. Väl inne på strandkanten igen kan du hyra en cykel och trampa längs vattnet till förslagsvis Gdynia, där du som nämnts kan besöka flera stora shoppingcenter, eller så till Gdańsk i den andra riktningen, där Polens historia känns närvarande. Både när du går runt i den

uppbyggda staden, som var sönderbombad efter andra världskriget, men också på krigsmuseet eller på Solidaritetsmuseet. Eller så är du nöjd med både shopping och historia och beger dig till de områdets olika golfbanor. I Trestadsområdet finns tre av Polens bästa golfbanor, en av dem rankad som nummer ett i landet. Polen är ett stort land när det kommer till antalet invånare, närmare 40 miljoner bor här. Men när det gäller antalet golfspelare är siffran låga 4711 registrerade spelare enligt European Golf Associations (EGA) statistik. Det är bra för oss som gillar att spela mycket golf, eftersom det innebär att de 39 golfklubbarna i landet har få medlemmar vilket i sin tur för till följd att du allt som oftast kan spela golf som på en privat bana – ensam! POLENS BÄSTA BANA Gillar du att bli förnedrad av att spela långa banor där du inte når flera av par 4-hålen med järnklubborna utan måste använda en spoon eller liknande? Då har du kommit rätt! Postolowo Golf Club är en av Europas längsta banor med 7100 meter från backtee.

Pris utan hotell och färja: Medlemmar i VGK 1490 kr/pers. – Ej medlem i VGK 1990 kr/pers.

Paketpris

3290

kr

/person

Läs mer och boka på: www.destinationgotland.se/scandicextreme ▲

restadsområdet med städerna Sopot, Gdańsk och Gdynia erbjuder milslånga stränder, hotell, spaanläggningar, shopping, mysiga kaféer och restauranger och golf. Det mesta till halva priset jämfört med hemma. De tre städerna har med åren nästan vuxit ihop där de ligger på rad längs med kusten med cirka 20 minuters bilfärd emellan, men det finns fortfarande en viss skillnad mellan vad de erbjuder. Gdynia är en fin hamnstad med en centralt belägen strand. Det är staden för dig som vill shoppa – antingen på Centrum Riviera med drygt 270 butiker eller så i stadsdelen Orlowo med många charmiga småbutiker. Butikerna längs gågatan Swiettojanska och i Hala Targowa (saluhallarna) är välfyllda. De flesta kända klädmärken finns här och är betydligt billigare än i Sverige. Detsamma gäller för nästan allt från porslin, smycken och trädgårdsredskap till glasögon och synundersökningar. Men det riktigt stora klippet gör den som ska renovera lägenheten, villan eller sommarstugan. En släpkärra kan kanske vara en bra idé! Gdańsk är en historisk Hansastad, som under stör-

Paketerbjudande: – Färja tur/retur – 3 hotellnätter på Scandic Visby (i dubbelrum) – 2 greenfee + Burgers & beers på Visby GK – Avslutningsmiddag på Wisby Strand – Buss tur/retur 2 dagar


Sopot beskrivs ibland som Trestadsområdets Båstad.

bekanta bestämde sig för att dra igång ett banprojekt just här, fem mil söder om Sopot. Området var perfekt till att bygga en golfbana på. Marken bestod till största delen av självdränerande sandjord och landskapet var lugnt, fridfullt, lagom kuperat och försett med en liten sjö mitt i. Sjön är som centrum i banan och runt vattnet ligger det fjärde, 16:e och 17:e hålen där jag tycker att det fjärde och det 16:e hålet utmärker sig mest. Fjärde hålet är ett tufft par 5-hål med sjön längs hela vänstersidan och en väl inbunkrad green. Och det 16:e, banan bästa hål i mitt tycke, är ett långt korthål på 186 meter från gul tee. Hålet heter Alcatraz och det är klart, dit ville man ju egentligen inte och framför allt inte stanna … Men på det 16:e kan du njuta länge! Det kan du förresten av hela Postolowo, som är värd att spela många gånger. KOMPLETT GOLFRESORT På Sierra Golf Club kommer jag i lag med en trevlig

finlandssvenska, Linda Kokkila, som är en nybliven entusiastisk golfare med duktigt klipp i slagen. Hon slår långt, när hon träffar, men bollarna vill väl inte alltid flyga dit Linda vill att de ska flyga. Tredje spelaren i bollen är Richard Lejderman, som var med och startade Postolowo, men som sedan några år tillbaka arbetar med att promota Sierra Golf. Det han inte vet om golf i Polen i allmänhet och golf i Trestaden i synnerhet är inte värt att veta. Dessutom talar han svenska! Vi njuter av de ganska lätta och småtrevliga första nio hålen. Det är brett och fint och det är en lagom uppvärmning inför de betydligt tuffare avslutande nio hålen. Här visar banan ett helt annat ansikte och kräver att du koncentrerar dig. När banan byggdes 2002 fanns här bara små trädplantor i tiotusental men dessa har vuxit till sig och ramar in hålen på ett både speltekniskt intressant sätt men även på ett vackert sätt. Här finns också pittoreska gångbroar och små lusthus längs banan. Och så även några regnbågsfärgade träd …

Sierra Golf är en utmärkt parkbana.

Vi gillar Sierra och jag håller med vår värd, den sympatiske herr Lejderman, att Sierra är en riktigt bra golfresort som erbjuder både en bana i toppklass, väldigt bra boende och en bra restaurang. – Vi funderar på hur vi ska utveckla Sierra mer, både när det gäller lägenheterna och de olika villorna i Sierra Golf Park Villas, säger Kamila Pieper, som är ansvarig för allt boende på Sierra Golf Resort. Restaurang och reception ligger vid Sierras stora (1000 m2) klubbhus runt 100 meter från lägenheterna. Klubbhuset har en kaffebar, två barer, restaurang, bibliotek, biljardbord och en stor terrass. Restaurangen är bra, med flera traditionella polska rätter som exempelvis en mycket trevlig anka, och till maten erbjuds ett bra urval av viner. LÄCKER POLSK MAT Det polska köket kanske inte var känt som det mest nyskapande i Europa. Men det var tidigare. Vi blir serverade en formidabel lunch på en av de mer nyska-

Hamnen i Gdansk.

pande och spännande restaurangerna i Sopot – Projekt 36 Restaurant. Restaurangen ligger lite undanskymt i en vanlig villa, modell större, men viste vi inte vad som döljs bakom dörren så skulle vi inte hitta den. Menyn är intressant men förrätter som getost i små kuber, eller sardiner i olja i sin burk, och varmrätter som en rejäl biff eller gös. Efterrätterna handlar om rabarber med mandel eller morötter med Crême fraiche och vit choklad. Allt var supergott! Efter lunchen besöker vi de mest spännande museerna Gdańsk – Solidaritetsmuseet och museet om andra världskriget. Det är egentligen ganska deprimerande museum med mycket död och elände, men som på ett sätt visade på en ny tidsordning efter fackföreningsrörelsen Solidaritet vid Leninvarvet i Gdańsk förebådade kommunismens fall i många länder. Och dess karismatiske ledare, Lech Walesa, blev också senare Polens president.

Sierra Golf sista nio hål bjuder på de största utmaningarna.

GOLFBANOR I TRESTADEN Postolowo Golf Club Antal hål: 18. Greenfee: 650–725 kr. Kort sagt: Postolowo är rankad som Polens bästa golfbana. Den är också en av Europas längsta golfbanor från backtee med över 7 100 meter. Gillar du svårigheter och utmaningar på en bana i en oklanderlig kondition och skick har du kommit rätt. Avstånd: Gdynia 50 km, Gdańsk 26 km. www.postolowo.com Sand Valley G&CC Antal hål: 18. Greenfee: 650–760 kr. Kort sagt: Finskägd anläggning som kan beskrivas som en inlands links med breda fairways och svåra, ondulerade greener. Mycket vänlig personal här i något som kan kallas för ”Suomi Valley”. Avstånd: Gdynia 110 km, Gdańsk 80 km. www.sandvalley.pl ▲

Jeremy Turner har här designat en suverän golfbana. Lång, smal och med luriga hinder. Jag passerar några bollar md svenska spelare. Jag får gå förbi på ett av hålen men det står en spelare kvar ute längs fairway och vinkar att jag ska slå. – Det är bara att slå. Det är bara en fattig färghandlare, säger hans spelkamrater och skrattar rått. På nästa hål träffar jag på en 5-boll med polska medlemmar. Jag får passera även denna. Banan bjuder också på ett helt galet insektsliv. Polens alla flygande, stickande och bitande insekter verkar ha fastnat runt min golfbil för att ha årets kongress med tillhörande supé… Golfbil förresten, den måste ha varit trimmad av teamet bakom formel 1 föraren Lewis Hamilton. Det är den snabbaste golfbil jag någonsin kört! Första gasen-ibotten accelerationen var hissnande och jag höll på att ramla av bilen. Var det en förklädd Tesla på golfbanan? Postolowo har svensk koppling mer än med svenskbekantingen Turner. Det var en golfintresserad man vid namn Matti Idman från Saltsjöbaden som med polska

Sierra Golf Club Antal hål: 18. Greenfee: 725–900 kr. Kort sagt: Stämningen på anläggningen är lite av en elegant klubb med en portion lyx och en gästfrihet som välkomnar alla. Banan följer ett böljande landskap med konstgjorda sjöar. De sista nio hålen är de bästa. Avstånd: Gdynia 28 km, Gdańsk 50 km, Gdańsk flygplats 40 km, Sopot 35 km. www.sierragolf.pl FAKTA ”TRÓJMIASTO” – TRESTADEN Var: Område med städerna Gdańsk, Gdynia och Sopot i Polen gränsande till Östersjön. Största stad: Gdańsk, ca 460 000 invånare. Statsskick: Parlamentarisk demokrati. Valuta: Zloty. 1 PLN kostade 2,61 svenska kronor (2018-08-07). Religion: Katolicismen.

FOTO: Johan Dahlqvist

Språk: Polska. Tidzon: GMT +1. Stora helgdagar: 1 januari, Påskdagen, Annandag Påsk, 1 och 3 maj, Corpus Cristi, 16 augusti, 1 november, 11 november (Nationaldagen), Juldagen, Annandag Jul.

vist

FOTO: Johan Dahlq

Sammantaget är Sand Valley är riktigt trevlig att spela och vi gillar utmaningarna och de ibland lite annorlunda hålen.

Antal invånare: Ca 2,2 miljoner i hela regionen Pomorskie. Ca 40 miljoner i hela Polen.

Klimat/golfsäsong: I princip densamma som i södra Sverige, vilket innebär året-runt om det inte snöar. Högsäsong är april/maj samt september/ oktober och regnigare i december-januari. Tillgänglighet: Hög tillgänglighet. Väldigt lugnt på alla tre banorna. Med flyg: Gdańsk-Lech Wałęsas flygplats. Med båt: Färjetrafik till Gdynia från Nynäshamn, Karlskrona och Ystad. Med bil: Högertrafik, km. Vatten: Kranvattnet går att dricka. Dock godare med mineralvatten. El: 220 V. Visum: Behövs inte. Vaccinationer: Hör med din vaccinationsmottagning. Antal golfbanor: 3. Mat och dryck: Inhemsk öl och vodka av hög kvalitet. Spännande mat och innovativa restauranger. Övrig reseinformation: Rik historia, många sjöar och skogar.

Sand Valley är en spektakulär bana.

22 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Gdansk är en historiskt mycket intressant stad med gamla hus och gamla kranar. Och längs stränderna på den södra Östersjökusten finns det bärnsten.

MER INFORMATION Polska Statens Turistbyrå www.polen.travel/sv

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

23


FINSKA FRESTELSER Irländaren Paul O’Connor arbetar som marknadschef på Sand Valley Golf Resort runt 10 mil från Gdynia. Hans polskfödda hustru fick honom att flytta till Polen. – Polen är en riktigt bra golfdestination. Det säger jag inte bara för att jag råkar arbeta för Sand Valley. Det är få spelare på banorna och banorna har generellt sett en lång säsong i bra kondition. Prisnivån är också betydligt mer fördelaktig jämfört med Sverige, säger han. I Sand Valley har en golftokig finländsk familj satsat stora pengar på att bygga en riktigt bra golfbana och ett antal luxuösa villor. Resorten omfattar ett 80 hektar stort område. Här finns moderna, lyxiga skandinaviskt designade villor med 4,6,8 och 12 bäddar med sammanlagt 120 bäddar. De nybyggda villorna håller en mycket hög standard. Självklart finns det även bastu i villorna … De finländska banarkitekterna Lassi Pekka Tilander och Tony Ristola ritade och byggde något så ovanligt som en inlands links bana. Hålen är spännande, fairways är oftast generösa, och det finns stora waste-areas

Mer INFORMATION OM TRESTADEN

med sand runt fairway. Banan är inte helt lätt att bemästra och ett par ronder behövs för att man ska känna sig bekväm. Flera utmaningar finns såklart. Hål 3 är ett kort par 3-hål precis utanför villornas pooler. Det finns som en ”limpa” på greenen och vatten till vänster. ”Limpan” är svår att hantera. Par är bra trots den korta längden på 115 meter. Några tuffa par 5-hål finns också, som hål 12 på 476 meter. Sammantaget är Sand Valley är riktigt trevlig att spela och vi gillar utmaningarna och de ibland lite annorlunda hålen. Självklart är det få spelare på banan, vi är ju i Polen, så en rond går snabbt. Vi njuter sedan av den suveräna maten i klubbhuset och i restaurang Finka där även personalen, som verkar stå på tå hela tiden, bidrar till den härliga upplevelsen. Och boendet håller den allra högsta klass med egen pool till de större villorna. Att spela golf i Trestadsområdet kan lätt bli en vana och jag längtar redan tillbaka till nästa besök! ●

RESA DIT Direktflyg till Gdańsk med SAS från Stockholm Arlanda, eller med Wizz Air från Skavsta, Göteborg Landvetter Airport samt Malmö Airport. Polferries har färjeförbindelse mellan Nynäshamn och Gdańsk som tar 19 timmar medan Stena Line trafikerar Karlskrona och Gdynia, en resa på drygt 10 timmar.

Utsikt över strandpromenaden och stranden i Sopot som är 4,5 kilometer lång.

BOENDE Hotel Stay Inn, Gdańsk Det är ett trivsamt 4-stjärnigt hotell med suveränt läge mitt emot Mariakyrkan i centrum av Gdansk. Hela stadens utbud finns utanför dörren! www.stayinngdansk.com Sand Valley Golf Resort I Sand Valley finns flera underbara och påkostade och lyxiga villor med bastu (självklart!) där man kan bo upp till 12 personer i samma hus. Självklart har de största husen egen pool. Olika paket, stayand-play, erbjuds. www.sandvalley.pl Sierra Golf Resort På Sierra finns det två boendealternativ; dels i nybyggda och mycket fräscha Sierra Apartments med 1-3 rum per lägenhet och garage i källaren eller så på likaledes fräscha Sierra Golf Park Villas, som är 3-rumsvillor med egen ingång och pool. www.sierragolf.pl MER ÄN GOLF • Det finns flera stora shoppingkomplex i området; Galeria Baltycka i Gdańsk (www.galeriabaltycka. pl) har över 200 butiker, Centrum Riviera i Gdynia (www.centrumriviera.pl) ska vara norra Polens största galleria med runt 270 butiker och så finns Klif i Gdynia (www.gdynia.klif.pl) med omkring 100 märkesbutiker.

Att spela golf i Trestadsområdet kan lätt bli en vana och jag längtar redan tillbaka till nästa besök! FOTO: Johan Dahlqvist

Postolowo är en av Europas längsta golfbanor.

Antti Pohjonen, ägare till Sand Valley och marknadschefen Paul O’Connor. FOTO: Johan Dahlqvist

– Sierra Golf är ett perfekt weekendresmål, säger Richard Lejderman, som arbetar med att marknadsföra Sierra Golf. 24 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

algarve

MATEN Tidigare var det polska köket känt för att vara rikligt och rustikt. Så är det inte längre. Visst kan du få stora portioner, men det nya polska köket kännetecknas av finess och innovation. En klassiker i Polen är ”pierogi”, eller Piroger, som är ångkokta dumplings med olika fyllningar. Dessa pierogi kan till exempel vara fyllda med kött, kål, spenat, svamp eller potatis. De bästa restaurangerna är: Pierogarnia Mandu Centrum, Gdańsk www.pierogarnia-mandu.pl Piwna 47, Gdansk www.piwna47.pl Projekt 36 Restaurant, Sopot www.projekt36.pl/en/

• Polen har haft en omtumlande historia. Vid halvön Westerplatte utanför Gdansk avlossades andra världskrigets första skott tidigt på morgonen den 1 september 1939 då det tyska slagskeppet Schleswig-Holstein startade sitt bombardemang. • I Gdańsk föddes också Solidaritetsrörelsen (polska: Solidarność) ur de stora varvsstrejkerna 1980 vid Leninvarvet. Strejkerna slogs ned med mycket våld av den ryska och polska militären. Solidaritet leddes av varvsarbetaren Lech Walesa och blev början till den polska kommunismens kollaps nio år senare. Lech Walesa blev så småningom Polens president och fick Nobels fredspris. Ett besök på det fascinerande, och gripande. Solidaritetsmuseet (www.ecs.gda.pl) i Gdansk rekommenderas varmt oavsett politisk åskådning. • Europas längsta pir gjord av trä finns i Sopot. Molo piren (www.molo.sopot.pl) är hela 512 meter lång och bjuder på härlig utsikt över havet och stranden med dess mysiga caféer och restauranger. • Sopots strand. Mitt i Sopot hittar du en fantastisk vit sandstrand som är hela 4,5 kilometer lång. • Gamla stan i Gdańsk är härlig att promenera runt i. Missa inte att kika in i världens största tegelstenskyrka. Mariakyrkan, eller Bazylika Mariacka som den heter på polska, som är stor nog att kunna ta emot 25 000 människor. Den byggdes mellan 1342 och 1502.

Europas golfparadis

Dom Pedro Marina

Robinson Club

Palm Village

Portobelo

Salgados

Dom Pedro

Salgados

Praia Verde

Salgados

Marina Club

Dunas Suites Vilas Das Lagoas

Boutque Hotel

Lagos Resort

Tivoli Lagos


INTERVJU

ALCAIDESA RESORT

EN KOMPLETT GOLFRESORT PÅ DEN SPANSKA SOLKUSTEN. VÄLJ MELLAN ALL INCLUSIVEHOTELL ELLER FRÄSCHT HOTELL FRÅN LÄGENHETSBOENDE.

Markus Kinhult

Uppväxten, motgångarna och pappa Mikael – tre saker som förberett Marcus Kinhult för livet i blickfånget. Drömmen om att få spela med Tiger Woods, den har alltid funnits där för Marcus Kinhult. Kanske har det varit en av drivkrafterna som kommer att ta honom till den absoluta toppen? För nu är han faktiskt med och slåss med stora grabbarna – nu är han en stor grabb. Text: Elin Norlund Foto: GETTY IMAGES

9.190:5.390:LÄGENHET FRÅN /VECKA

Marcus Kinhult

SPANIEN | COSTA DEL SOL | ALCAIDESA GOLF HOTELL ALDIANA ALCAIDESA HHHH Från 9.190:Boende 7 nätter på hotell, All Inclusive och 5 heldagsgreenfees. Bekvämt och bra All Inclusive-hotell i härliga omgivningar.

ALBAYT ALCAIDESA LÄGENHETER Från 5.390:Boende 7 nätter i lägenhet och 5 heldagsgreenfees.

Den kaxigt ödmjuka killen från Bohuslän

TVÅ SPEKTAKULÄRA OCH RIKTIGT BRA 18-HÅLSBANOR MED HÄRLIG UTSIKT ÖVER MEDELHAVET OCH GIBRALTAR-KLIPPAN.

ANNONS

Rymliga och riktigt fräscha lägenheter nära klubbhuset.

Vi ses på www.linksgolföland.se

UPPLEV GOLF I EUROPA ELLER LITE LÄNGRE BORT… Qualitours erbjuder färdiga eller skräddarsydda golfpaket. Besök vår hemsida, mejla eller ring för mer info och bokning. – Full flexibilitet när det gäller reslängd – Stort utbud av golfresor till 15 olika länder – Personlig service med stor kännedom om resmålen – Vi har funnits sedan 2001 och har en stabil bas av återkommande kunder – Vi har svensk resegaranti enligt paketreselagen Priserna är exklusive flyg. Välj själv om du vill boka flygresan på egen hand eller genom oss.

Äkta linksgolf!

Ny slope varje dag!

qualitours.se | Tel 0410-206 50 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

27


T

re år har nu gått, sen killen från Bohuslän tog det där stora steget i sin golfkarriär, och som han har gjort det. Med sin ödmjuka kaxighet och den starka tron på sig själv har han visat golfvärlden att killen från den lilla ön i Sverige, absolut är att räkna med. Men vem är han egentligen och hur fick han det där drivet och det där självförtroendet? Skaftö GK – var det en bra klubb att växa upp på? – Jag tror att det är ett av de bättre ställena man kan växa upp på. Allt var väldigt enkelt, alla känner alla. Under sommaren blir det full fart men det är väldigt lugnt under hösten. Jag är uppväxt och bor fortfarande, vid 17:e greenen så att spela golf blev naturligt för mig. Det förstår jag, men hur viktig har din pappa egentligen varit för dig? – Min pappa har alltid funnits där och skapat bra förutsättningar för mig och min syster. Han har aldrig pushat utan det har alltid varit på våra villkor. Men jag skulle ändå säga att kompisarna har varit den viktigaste dragningskraften. Jag var aldrig den bäste på klubben och jag fick stryk dag ut och dag in, något som jag tröttnade på efter ett tag. Jag började träna ännu hårdare och mer målinriktat.

sett hela tiden. Det var helt enkelt mycket nytt på samma gång och just då var det svårt att hantera, men något som jag lärde mig mycket av.

Det var helt enkelt mycket nytt på samma gång och just då var det svårt att hantera, men något som jag lärde mig mycket av.

Hur var det att ta steget till proffs? – Det var väldigt tufft i början. Det började samtidigt gå sämre på banan, något jag inte hade behövt hantera innan eftersom min juniorkarriär hade gått uppåt i stort

Kan man säga att du blev känd över en natt, i och med framgången du hade i Nordea Masters 2015? – Jag hade inte upplevt något liknande innan men man kan väl säga att jag gjorde mig ett namn nationellt, där och då. Men eftersom jag hade spelat bra även innan den tävlingen var det som vilken tävling som helst för mig, det vara bara roligt att det råkade hända just på den tävlingen. Samma år sa du: ”Jag vill vinna Europatouren så snart som möjligt” - skönt kaxig sagt, samma inställning idag? – Ja, så sa jag och det står jag för även idag. Det är såklart därför jag spelar golf varje dag. Att jag inte riktigt lyckats än beror på att jag inte varit redo, men drivkraften och viljan finns där. Idag spelar du med spelare som jag gissar har varit stora förebilder under uppväxten - hur är det? – Det är fortfarande coolt. Även om jag spelmässigt idag hör hemma på Europatouren kan ibland skallen ha svårt att hänga med. Det är klart att jag hinner tänka ”Oj, där står Justin Rose”, men jag känner att jag har hittat mig själv i situationen. Jag kan lära mig mycket av dem och att få jämföra mig med dem är väldigt häftigt. Du och Alex Norén var båda med i toppen under French Open - ändå var det han som tog det. Hur kändes det? – Det kan hända mycket på den banan och jag är inte jättenöjd med söndagen men där och då var det det bästa jag kunde göra utifrån mina färdigheter och erfarenheter. Men är det någon man ska förlora mot är det Alex. Han är både en grym lirare och en grym kille. ●

ANNONS

Grönhögen Golf är nu LinksGolf Öland

Vi ses på www.linksgolföland.se

Så heter vi eftersom vi bjuder på äkta linksgolf: här har du havskontakt på alla golfhål, du måste bemästra torvade bunkrar och du puttar på ondulerade greener varav en dubbelgreen. Likt Lundin, Leven, Scotscraig eller St Andrews, utom när det gäller regnet som är så ovanligt här på solen och vindarnas Ö! Nu kan du boka spel med Rättvis Greenfee! Nu kan du boka golfpaket även med Hickory! Vi ses på www.linksgolföland.se

Vad? Var? 28 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

LinksGolf is GolfPassion!

Rättvis greenfee!

Prova hickory här! GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

29


NYHETER

Tävlingar 2018

Sommaren 2018 går till minnes som den hetaste och soligaste på många många år. Och det gällde inte bara i Sverige. Hela Europa badade i sol och värme vilket gjorde golfbanorna snustorra och stenhårda. TEXT: Fredrik richter & michael broström FOTO: GETTY IMAGES

En lång, het sommar Francesco Molinari tog Italiens första majorseger när han segrade i The Open på Carnoustie på ett minst sagt imponerande sätt.

E

30 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

En som inte hade svårt att gå under 100 var italienaren Francesco Molinari, som av sina kollegor ibland kallas för ”Maskinen” eftersom han envisas med att slå spikrakt gång efter gång. När söndagen inleddes var han några slag efter ledarna, men vinden och banan åt upp deras försprång medan Molinari gjorde tretton raka par. – Det är en riktigt svår bana, sade Molinari efteråt. Man kan försöka spela smart, men på många hål måste man helt enkelt slå rakt. När han gjorde birdie på 14 tog han sig upp i ensam ledning, ett slag före Justin Rose som satt i klubbhuset

och väntade på -6 efter att ha avslutat 64-69. När Molinari slog ett suveränt inspel på sista hålet och rullade i birdien för att gå till -8 var det bara unge stjärnskottet Xander Schauffele som hade chansen att komma ikapp, men tre över sista dagen räckte bara till en delad andraplats med nämnde Rose, Rory McIlroy och Kevin Kisner. – Det här är fantastiskt stort för mig och förhoppningsvis kan jag ha inspirerat många italienska juniorer på samma sätt som när jag såg Costantino [Rocca] sånär ta hem The Open på St Andrews 1995. Tiger Woods gjorde en bejublad comeback i British

Open och när han tog sig upp i ledning en kort stund gav han fansen hopp om att äntligen ta en ny Major-seger, drygt 10 år efter senaste gången han lyfte en pokal i Major-sammanhang. En dubbel på elvan och bogey på tolvan blev dock för mycket och han fick nöja sig med en delad sjätteplats. – Jag är besviken nu, sade Tiger till pressen efter sin avslutande 71-runda. Men med tanke på hur långt under isen jag varit så känns det ändå som en välsignelse att ha kommit så här långt. För svenskt vidkommande var årets Open Championship ingen jättesuccé. Alex Norén var fem under

par inför sista dagen, men halkade ned till delad 17:e plats efter en 74-runda. Henrik Stenson hade med sin armbågsskada precis lyckats ta sig vidare till spel i helgen och 71-69 för en delad 35:e plats var godkänt. Även Marcus Kinhult klarade kvalgränsen, medan de tre andra svenska deltagarna fick ledigt i helgen. Hemmaseger för Hall I damernas Ricoch Women´s British Open blev det en populär segrarinna i form av 22-åriga Georgia Hall, som tog sin första majorseger när hon i en tuff duell mot thailändskan Pornanong Phatlum vann på Royal

Lytham & St Annes. De båda hade skaffat sig ett rejält försprång mot det övriga startfältet inför avslutningsvarvet och det var stenhårt mellan de båda fram till det tuffa 17:e hålet där Phaltlum gjorde dubbelbogey efter besök först i bunker och sen tjock ruff. Hall kunde på den sista greenen ta emot publikens ovationer och detta var den första segern på England i Women´s British Open sedan 2004. Bästa svenska på Royal Lytham & St Annes blev Madelene Sagström på en delad 20:e plats. Ytterligare en mycket populär segrare såg vi när The Senior Open avgjordes på klassiska St Andrews Old Course. Spanjoren Miguel Angel Jimenez stod för en GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

31

n som var stekhet den varma sommaren 2018 men som även lyckades behålla kylan på greenerna var Francesco Molinari som tog Italiens första majorseger när han segrade i The Open på Carnoustie på ett minst sagt imponerande sätt. Carnoustie som i en tidigare upplaga fick öknamnet ”Car-nasty” hade liksom så många andra banor i sommar bakats stenhård och spelades därför relativt snäll. Relativt är nyckelordet, för många av oss hade det varit svårt att gå under 100.


Spanjoren Miguel Angel Jimenez stod som segrare när The Senior Open avgjordes på klassiska St Andrews Old Course.

I damernas Ricoch Women´s British Open blev det den populära 22-åriga Georgia Hall, som tog sin första majorseger.

Roliga p att Ge el resenter ler att F å!

Golf Hälsa Rehabilitering

Vi förbättrar din hälsa och dina prestationer! Hos oss hittar du många unika produkter inom: golf, tennis, hälsa, peak performance, presenter. Vi ger dig alltid snabba leveranser och vi sätter dig som kund i centrum!

resefodral med hjul roller fr. 479:Stort

l utbud av resefodra

Golfprodukter CaddieAway golfvagn+bag allt-i-ett fr 3 950:Chipnät 5-i-1 199:- 149:-

filterkanna + alkalisk-kanna

Smarta produkter för alla!

2-i-1

Fysiskträning golfspelare fr. 299:-

Foto: GÖRAN SÖDERQVIST

resefodral utan hjul fr. 329:brett sortiment aV golfnät, mattor och burar

Golfnät fr. 429:Golmattor fr. 219:puttmatta med retur + tillbehör

Brooks Koepka tog hem PGA Championship på Bellerive Country Club i St Louis.

Tiger Woods gjorde en bejublad comeback i British Open.

attor rt utbud av puttm

599:-

Sto

Värden Robert Karlsson gav vinnartrofén till Oliver Wilson i solskenet på den 18:e greenen på Katrineholms Golfklubb.

495:-

Puttmattor från 199:-

simulator optishot 2

stabil insats hela veckan och såg ut att gå mot en säker seger. Han darrade dock till något mot slutet men lyckades till slut vinna med ett slag före tysken Bernhard Langer. Jarmo Sandelin var ett tag i delad ledning i mitten av det tredje varvet, men föll tillbaka till en slutlig 11:e plats. Även Jesper Parnevik och Magnus Persson Atlevi fick spela alla fyra varv där helgen bjöd på tuffa förhållanden på Old Course.

32 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

blir förvånad om han fortsätter att utöka det antalet framöver. – Om bara alla somrar kunde vara som denna, sade Koepka med ett brett leende. Våra svenska förhoppningar stod till tre spelare, Henrik Stenson, Alex Norén och Alexander Björk. Tyvärr lyckades ingen av dem prestera på topp under de två första rundorna utan missade kvalgränsen, vilket var en trist avslutning på major-säsongen för 2018 där Stensons femteplats i US Masters och sjätteplats i US Open gav oss förhoppningar. Rysaren i Katrineholm På hemmaplan vann den tidigare Ryder Cup-spelaren Oliver Wilson Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson i Katrineholm efter särspel mot danske Joachim B. Hansen. Wilson fick motta prischecken på 32 000 euro av värden Robert Karlsson. För tio år sedan spelade de tillsammans för Europa i Ryder Cup på Valhalla Golf Club i Kentucky. Nu gav värden Robert Karlsson vinnartrofén till Oliver Wilson i solskenet på den 18:e greenen på Katrineholms Golfklubb.

5 295:-

simulatorduK 3 x 3 m 2

395:-

golfgreen-med-ruff

Golfgreen med ruff 3 meter x 1.5 meter fr.

4 295:-

Hälsa/Rehabilitering

Golfbollar max 30 meter 12-p 139:-

Alkalisk vattenflaska sport 3.8 dl 349:-

Golfklubborste Pro 195:- 159:-

Elastiska skosnören toppkvalitét 75:-

Golfklubbor extra vikt (tung klubba) från 179:-

EMF-skydd mobil eller dator 219:-

Golfmatta gräskänsla Basic 50x26 cm 459:-

Enada Må bättre + mer energi 30-pack 229:-

Golfmatta fairway-känsla 150x100 cm 2 595:-

Energihalsband Body-in-Balance 695:-

Golfnät 3 x 2.5 meter Basic 439:-

Ergonomisk Gel sittdyna sittstöd 549:-

Golfnät 4 x 3 meter Basic Plus 849:-

Ergonomiskt Ryggstöd ländryggen 595:-

Golfnätbur ute stor modell 895:-

Filterkanna Micro Rent vatten 599:-

Golfnätbur stor ute/inne slitstark 1 395:-

Fys-tränare 3-i-1 isometriskträning 799:-

Golfnät Fast Up & Down 759:-

Fotbollsnät studsnät 2-i-1 SKLZ 1995:- 1295:-

Golf MISIG 3-i-1 Stretching Styrka Teknik 949:-

Grepptränare sport/rehab fr. 199:-

Golf Öka svinghastigheten paket 1 395:-

Hand Yoga fingertränare 369:-

Golfstrumpor herr/dam VS toppkvalitet från 119:-

Kompressions vad/underben VS sleeves 2-p 349:-

Grindtränare Basic Plus 46 x 19 cm 399:-

Krantoppfilter Micro Rent vatten 695:-

Hemmaträningspaket fr. 895:-

Knäsupport Pro VS löpning vardag 499:-

Ihopfällbar bollplockare på puttern 149:-

Magnetarmband Bioflow rostfritt stål 699:-

Impact tejp paket från 139:-

Magnetarmband Bioflow koppar 795:-

Klubborste+Bollrengörare för bilen etc 799:-

Rehab 3-i-1 Tennis/golf-armbåge 1295:-

Laserkikare flaggsök Nexus 2595:- 1795:-

Rehab Knäet 3-i-1 vä/ky/stöd 1395:-

Mjuk flexibel klubba herr,dam,jr 795:-

Rehab axeln 3-i-1 vä/ky/stöd 1595:-

Puttbollar tunga eller 2-färgade från 169:-

Rehabiliterings-paket hela kroppen 2895:-

Puttmatta med lutning + zoner etc 1 495:-

Ryggsupport bälten från 599:-

smartphone-hållare med stativ golf 299:- 199:-

Saltinhalator påfyllningsbart 269:-

Solglasögon skyddsclip 360 från 179:-

Salt-luftrenare sovrummet 1195:- 995:-

Sving Propeller standard 399:-

Solglasögon skyddsclip “åker aldrig av” fr. 179:-

Swing Speed Tip Trainer 45” 799:-

Sporthastighetsmätare golf,bandy,fotboll etc 1195:-

Tung träningsklubba hö/vä 849:-

Sportstrumpor dam/herr VS toppkvalitét 149:-

Övningsflagga med hålkopp 199:-

Strumpor hiking VS herr/dam från 159:-

Övningsgrepp flyttbara nybörjare mm 159:-

Vatten-jonisator familj/företag fr. 4595:-

Ring oss på 0612-104 45

ladda ner våra nya kataloger

695:-

595:luftrenare uV jonisator medium

Medium

1 195:795:-

Small

rehab 3-i-1 kyla/ Värme/stöd djupgående infraröd Värme Olika modeller till olika kroppsdelar

Pris från:

1 295:-/st Vatten-jonisator hälsoVatten 4 olika modeller

fr. 2 695:KlinisKt testade energiarmband fr. 399:-

• Bättre sömn • Mindre stress • Ökad energi • Ökad uthållighet

Besök oss på www.shoppingiq.se Letar du golf-presenter besök www.golfpresenter.se

Tredje Major-titeln för Koepka Tiger Woods som sånär tog hem British Open kom till PGA Championship på Bellerive Country Club i St Louis med stora förhoppningar. Och han inledde avslutningsvarvets jakt på en femtonde major-titel med en makalös uppvisning i räddningar helt i klass med den store Houdini. Med noll(!) fairwayträffar gick han de första nio hålen tre under par och följde sedan upp det med ytterligare tre birdies sista nio för 14 under par. – Jag kunde knappt träffa rangen när jag värmde upp så jag visste inte vad som skulle hända, sade Tiger efteråt. Jag har kämpat lite med mitt spel, men jag hängde på så gott jag kunde.

Även Adam Scott, nu med sin långa putter igen, visade stor form på greenerna och pressade Koepka rejält. Ett tag påmindes man om fornstora dagar när Scott ofta högg på titlarna, men den skönsvingande australiensaren missade en bra birdiechans på 17 och gjorde sedan bogey på 18 för ensam tredjeplats. Att vara jagad tycktes inte bekomma Brooks Koepka, sannolikt den biffigaste spelaren på tourerna, som använde sina svällande muskler för att köra över golfbanan. Trots några puttar som inte ville slinka i spelade han stabilt nog för att hela tiden hålla sig kvar i toppen, och när han gjorde birdie på 15 och 16 kunde han lugnt segla in i mål och lyfta den enorma pokalen. – Publikvrålen gjorde att det inte var någon tvekan om att Tiger menade allvar, sade Koepka. Och Scotts fina spel gjorde att jag inte kunde slappna av. Men jag fokuserade bara på mitt eget spel och gjorde det bästa jag kunde. Med detta har den blott 28-årige amerikanen tagit tre Major-titlar på två år – US Open både i år och förra året och så nu PGA Championship. Hans imponerande fysik, lugna attityd och fantastiska känsla gör att ingen

5 895:-

Flera olika paket!

Golfbollar Lady Precept 299:- 199:-

IQ_Shopping_nr3_2018.indd 1

2018-04-20 11:50


Under den sista dagens varv bjöds de totalt 1 300 åskådarna på stor dramatik. Det svängde rejält på ledartavlan och det var ovisst in i det sista. De svenska hoppen, Mikael Lindberg från AIK och Anton Karlsson från Upsala, blandade sig in i toppstriden och satte extra färg på tävlingen. Efter fyra jämna rundor (68–70–69–68, totalt -13) var Wilson i särspel mot dansken Joachim B. Hansen, tvåfaldig vinnare på Challengetouren den här säsongen. Båda räddade par på första särspelshålet. På det andra särspelshålet föll Hansen efter en bogey. Som vinnare öste Wilson beröm över tävlingen och Katrineholms golfbana med greener av högsta kvalitet. Bäste svensk blev Anton Karlsson från Upsala GK, som därmed närmar sig kortet för Europatouren nästa år. Den sista speldagen avancerade han från 27:e plats till den absoluta täten efter karriärens vassaste spurt. Eller vad sägs om birdie på hål 11, 13 och 15, hole in one på hål 16 och birdie på hål 17 ...

– Det känns suveränt, vi kom hit med ett lag där ingen tidigare slagit ett enda slag i lag-EM. När säsongen 2018 inleddes var detta inget lag som på pappret skulle kunna ta ett EM-brons, sa Carl Gustavsson, coach för flicklandslaget. Pojklandslagets brons satt hårt inne. De var två ner mot Tyskland efter att ha förlorat båda foursomematcherna på förmiddagen. Men tre klara segrar i det individuella matchspelet bäddade för Adam Wallin att bli bronshjälte med seger på sista hålet för slutresultatet 4–3. Guldet gick till Spanien efter finalseger mot Schweiz med 5–2. – I vanlig ordning fick vi tre riktigt tuffa matcher i matchspelet. Det är givetvis extra bonus och en jättehärlig känsla att vinna medalj när man under en lång och krävande vecka levt ihop dygnet runt, men framförallt att pojkarna kommer härifrån med värdefulla erfarenheter, säger Carl Magnusson, coach pojklandslaget.

den första upplagan av European Golf Team Championships som spelades på Gleneagles i Skottland. Lagtävlingen ingår på såväl Europaean Tour som Ladies European Tour och på damsidan segrade Linda Wessberg och Cajsa Persson till slut efter stor dramatik. I semifinalen mot England var svenskorna tre ner efter 13 spelade hål mot British Open-vinnaren Georgia Hall och veteranen Laura Davies. Då kom vändningen och det svenska paret avgjorde på 18:e och avancerade till finalen. I guldmatchen på Gleneagles ställdes Linda Wessberg och Cajsa Persson mot Frankrikes Justine Dreher och Manon Molle. Matchen spelades i tuffa förhållanden med regn och blåst och Sverige fick en smakstart och var 3 upp efter 7 spelade hål. Fransyskorna kämpade sig dock tillbaka in i matchen med en birdie på det sista hålet gick finalen vidare till särspel. På det andra särspelshålet slog fransyskorna bort sig på korthålet och Sverige säkrade guldet.

Mer EM-Guld Även på Europatouren blev det EM-guld till Sverige i

Lag-SM på Barsebäck AIK Golfklubb och Hills Golfklubb från Mölndal blev

2018 års svenska mästare för klubblag. när Lag-SM avgjordes på Barsebäck GCC. På herrsidan tog Vasatorp silver och Landeryd brons. Silvret på damsidan gick till Ringenäs, före bronsmedaljörerna AIK som därmed tog medalj på både herr- och damsidan i år. På herrsidan blev det något av matchspel mellan regerande mästarna Vasatorps GK och AIK GK under sista dagens spel. De delade ledningen när dagen började, tio slag före trean Karlstad. Därefter växlade ledningen fram och tillbaka mellan stockholmarna och skåningarna. När krutröken väl lagt sig på eftermiddagen stod AIK för första gången högst upp på pallen i Lag-SM fyra slag före Vasatorp. 2016 års mästare Landeryd tog bronset. Mikael Lindberg blev något av matchhjälte för gnagarna då han gick på 70 lag (-3) på den tuffa Mastersbanan i en allt mer tilltagande vind. AIK Golfklubb bildades 2004. Laget gick upp i högsta serien, Lag-SM, 2011. – SM är viktigt för oss, så att vinna SM klubblag är stort, riktigt stort, sa Karsten Landin, kapten för AIK. För AIK GK spelade Mikael Lindberg, Jacob Glen-

nemo, Viktor Forslund, Simon Forsström, Jesper Kennegård. Tredje raka för Hills damlag Hills damer anlände till Barsebäck som regerande mästare de senaste två åren och lyckades ta tredje raka SM-guldet. Precis som 2016 och 2017 var det jämnt inför sista dagen då de delade ledningen med halländska Ringenäs, som pressade göteborgskorna in till slutet. Att rutin är viktigt när det närmar sig avgörande visade Linda Wessberg, med meriter från Europatouren, USA-touren och Solheim Cup, som gick runt Donald Steel Course på 68 slag, tre under par. Även landslagsspelarna Beatrice Wallin och Andrea Grimberg Lignell gick under par, och det orkade Ringenäs inte stå emot. Hills hålade till sist ut åtta bättre än tvåan Ringenäs. – Vi har varit i det här läget inför sista dagen förut, så det är inget nytt för oss. I dag visade vi att vi är bäst när det gäller, säger Linda Wessberg. I Hills GK:s guldlag spelade Linda Wessberg, Beatrice Wallin, Amanda Linnér, Sofie Bringner, Andrea Grimberg Lignell, Ester Fägersten.

Medaljregn i EM När årets europamästerskap för lag avgjordes i juli blev

det tre svenska medaljer. Damlandslaget bärgade guldet efter finalspel mot toppseedade Frankrike, flicklandslaget tog hem bronset mot Tjeckien på hemmaplan och pojklandslaget blev trea efter seger mot Tyskland. Damlandslaget mötte Frankrike i finalen av lagEM i Österrike. Efter förmiddagens foursome var det lika och fem singlar väntade under eftermiddagen. I singelspelet tog de svenska damerna tag i matcher en efter en och till slut hade de spelat hem guldet med 5–2. Det svenska laget är exakt detsamma som tog silver i flick-EM i Oslo 2016 och bestod av Frida Kinhult, Maja Stark, Linn Grant, Beatrice Wallin, Sara Kjellker och Amanda Linnér. – Häftigt att få uppleva detta tillsammans med ett fantastiskt gäng tjejer. De har återigen visat att de är grymmast när det gäller och har bara spelat bättre och bättre ju längre tävlingen lidit, sa Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget. Flicklandslaget, som spelade EM på hemmaplan på Forsgårdens Golfklubb, tog hem spelet om bronset mot Tjeckien med 4,5–2,5. Guldet stod mellan Italien och Spanien, en kamp italienskorna vann med 6–1.

Foto: CHRISTIAN NILSSON

Flicklandslaget tog brons i EM på Forsgården.

Pojklandslaget tog hem brons efter stor dramatik.

Damlaget som tog EM-guld är exakt detsamma som tog silver i flick-EM i Oslo 2016 och bestod av Frida Kinhult, Maja Stark, Linn Grant, Beatrice Wallin, Sara Kjellker och Amanda Linnér. 34 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Cajsa Persson och Linda Wessberg.

AIK vann SM-guld på Barsebäck.

Hills GK tog sitt tredje raka SM-guld!

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

35


Den populäre Andrew ”Beef” Johnston.

Täta publikled på Hills GC.

Robert Karlsson blev näst bäste svensk.

RIKEDOM I SKÄRGÅRDEN

Njut av Åland! Paul Waring vann årets upplaga.

Åland är nära – bara två timmars båtresa från Sverige väntar 6 500 vackra öar. Vandra, cykla, paddla, fiska, spela golf – naturupplevelserna är lättillgängliga. Njut av fantastisk skärgårdsnatur, smakliga åländska specialiteter och framför allt den totala avsaknaden av stress!

Thorbjörn Olesen.

Nordea Masters tillbaka till Göteborg Nordea Masters spelades i år för första gången på Hills Golf & Sports Club. Det var även första gången sedan 1996 som tävlingen spelades i Göteborg. Banan lämnade ingen oberörd och alla hade åsikter om den. De flesta menade att det var en charmig och spektakulär bana och att greenerna var bland de bästa de puttat på under hela säsongen, men att banans uppsättning med många korta och drivbara parfyror samt den backiga terrängen gjorde att rondtiderna drog iväg upp till dryga sex timmar. Hills är en häftig anläggning där spelarna och åskådarna njöt som som mest och bäst vid hålen runt klubbhuset. Där var stämningen magisk. Totalt kom över 65 000 åskådare till årets tävling och även om herrar Stenson och Norén tvingades tacka nej av olika skäl, så fanns det flera stjärnor på plats på 36 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Hills. Dansken Thorbjörn Olesen var där och jagade Ryder Cup-poäng, den förre världsettan Martin Kaymer har alltid älskat att spela i Sverige och ville inte missa att testa på Hills, den omåttligt populäre Andrew ”Beef” Johnston gjorde ingen besviken med sin sköna stil och sitt stora skägg. Alltid med ett leende. Våra förhoppningar om en svensk seger i år stod till främst Alexander Björk, Marcus Kinhult och Joakim Lagergren. Det skulle dock tyvärr inte bli några framskjutna placeringar för svenskarna i årets tävling. Av de 33 svenskar som ställde upp, missade 23 cuten och bäste svensk hittade vi först på 13:e plats i form av Johan Carlsson. Den svenske vicekaptenen i Ryder Cup, 48-årige Robert Karlsson var slaget efter och därmed näst bäste svensk. Istället blev årets tävling en duell mellan engelsmannen Paul Waring och sydafrikanen Thomas Aiken.

Även om tysken Kieffer och danske Thorbjörn Olesen kom allt närmare på slutet, var det en match mellan Waring och Aiken som inte slutade på det 72:a hålet, utan fick gå vidare till särspel efter att sydafrikanen gjort en birdie på avslutingshålet för total -14. Samma som Waring som jagade sin första seger på Europatouren. Men Aiken verkade ha kramat ut sina sista krafter för i särspelet slog han i vattnet, sen i nytt trubbel och Waring kunde med ett enkelt par på det första särspelshålet ta hem årets Nordea Masters. Det ska bli intressant att följa vad som nu händer med tävlingen framöver. Hills blir spelplats nästa år och Europatouren tar över driften av tävlingen efter Lagardère. Vad som händer med namnet är fortfarande oklart. Avtalet med Nordea går ut efter årets upplaga, och kanske spelas tävlingen 2019 under nytt namn och kanske även i ett nytt format? ●

Den trivsamma båtresan med M/S Eckerö från Grisslehamn till Åland tar endast två timmar. Njut av god mat och koppla av med glad underhållning och taxfreeshopping!

STORT SKÄRGÅRDSBORD 230:– Priset gäller vid förhandsbetalning (ordinarie pris 250:–).

Prisvärda golfpaket!

GOLFPAKET 2 DAGAR PÅ ÅLANDS GOLFKLUBB pris från

1 550:–

I priset ingår: Person- och bilbiljett t/r med Eckerö Linjen, del i dubbelrum 1 natt inkl. frukost, 2 greenfee med bokade starttider. Bokningskod 5GÅ2

GOLFPAKET 2 DAGAR PÅ ECKERÖ GOLF pris från

1 100:–

I priset ingår: person- och bilbiljett t/r med Eckerö Linjen, del i dubbelrum 1 natt inkl. frukost, 2 greenfee med bokade starttider. Bokningskod 5GE2

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 facebook.com/eckerolinjen

På webben finns alla våra resepaket, upplevelser och boendealternativ samt mer info om båtresan.


förstärk din sving hos oss SJUKGYMNASTIK Vi erbjuder dig professionella undersökningar och behandlingar av bland annat rygg-, belastning-, och idrottsskador.

GYM & KONDITION Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att hjälpa dig i din träning.

GRUPPTRÄNING Bodypump, Crosscage Grit eller Yoga – vi har något för alla människor.

PERSONLIG TRÄNING Vill du ändra hållningen, öka balansen, gå upp eller ner i vikt, lära dig att äta och träna rätt? Då vägleder våra personliga tränare dig!

PROVTRÄNA Hos oss kan du provträna gratis en hel vecka. Kom in till klubben för att ta del av erbjudandet.

VÄLKOMNA TILL OSS Vi finns på över 165 ställen i Sverige. Hitta närmsta klubb på vår hemsida: nordicwellness.se


INTERVJU

Robert Karlsson Robert Karlsson och kapten Thomas Björn.

”Det finns en liten chans att vi får med tre svenskar i laget” Det är inte långt kvar till årets stora golfhändelse, Ryder Cup. Vi tog tempen med Team Europas svenske assisterande kapten Robert Karlsson. För att få reda på vilka som kommer spela, förväntningarna på den omtalade banan och hur tävlingen kommer att sluta. Text: Erik Åberg Foto: GETTY IMAGES

D

en 28 september, dagen vi alla golfälskare har gått och längtat efter så länge nu. Då peggar det europeiska Ryder Cup-laget upp för att göra upp med sin amerikanska dito om golfens kanske mest prestigefulla trofé. Inför årets tävling har en svensk helt säkrat sin plats i det europeiska laget, assisterande förbundskapen Robert Karlsson. Vi tog en pratstund med den svenske veteranen för att ta tempen på Team Europe inför årets största golfhändelse. Vilka är dina uppgifter i rollen som assisterande kapten? – Thomas (Björn, kapten) delar ut olika arbetsuppgifter löpande. Under matchdagarna har vi hand om varsin match, men vi gör också ett stort arbete utanför själva spelet. Framförallt genom att analysera och serva Thomas med viktig statistik som ska hjälpa honom att ta rätt beslut. Hur går tankarna inför den spännande laguttagning som många pratar om? – Av de åtta platserna för direktkvalificerade är sju mer eller mindre klara. För resterande fem platser finns det åtta till tio spelare som i nuläget kan vara aktuella, beroende på hur de spelar de sista veckorna. Vi ska skapa ett lag där spelarna kompletterar varandra på bästa sätt. Naturligtvis är rankingen väldigt viktig, men också variabler som hur man kompletterar de som redan har spelat sig in, hur ens spel passar in på Le Golf National (banan) och om man visar en positiv formkurva.

40 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Vilka svenskar har möjlighet att ta sig in i laget? – Alex Noren och Henrik Stenson är naturligtvis mest aktuella. Det finns också en liten chans för Alexander Björk om han spelar fantastiskt bra de sista veckorna. Alex är i stort sett klar, Henrik har en stor erfarenhet som naturligtvis är viktig, medan Alexander har en längre väg. Hur kommer Le Golf National vara som Ryder Cupbana? – En otroligt bra bana med en mix av svåra hål och bättre ”birdiemöjligheter”. Dessutom en riktigt bra avslutning. Det är en väldigt utslagsgivande bana som ställer höga krav på spelarna. Samtidigt gäller det att ta tillfället i akt och våga vara offensiv på ”rätt ställen”. Det kommer helt klart bli stor underhållning för publiken. Vad är det som gör Ryder Cup så speciellt? – Att det är en lagmatch i en individuell sport. Vi som är med bygger en otrolig team-känsla som verkligen är unik inom golfen. Samtidigt som man representerar sig själv och sitt land så representerar man ju en hel kontinent. Det skapar en speciell atmosfär. Om du måste våga dig på ett tips. Hur går det? – Det kommer bli en väldigt jämn och händelserik match. Två mycket bra lag och en riktigt utslagsgivande bana kommer leda till att det blir väldigt spännande. Det kommer att hända mycket innan sista putten är slagen på söndag eftermiddag men jag är övertygad om att vi kommer orka hela vägen och vinna till slut. ●


Detta är ett annonssamarbete MED Bättregolf.se

Detta är ett annonssamarbete MED Bättregolf.se

Det hela handlar inte om någon hjärnforskning. Utan att ge folk det de förväntar sig och sedan addera det där lilla extra som gör upplevelsen extra trevlig.

Autopeg – företaget som ger dig möjligheten att fokusera på träningen Konsten att ta hand om sina gäster på bästa sätt: ”Alla vill bli uppmärksammade” Köpings Golfklubb är en intim plats för alla. Oavsett om du är där varje dag som medlem eller en gång på besök. En gemensamhet som smittar av sig och får folk att trivas så bra som det bara är möjligt.

D

På klubben finns en oskriven lag om att verkligen behandla sina gäster som en del av den nära gemenskapen. Att alla som kommer till anläggningen ska känna sig välkomna och behandlas på bästa sätt. – Alla som kommer hit ska känna ”oj vilken trevlig bana”. De greenfeegäster som jag pratat med brukar särskilt hylla våra medlemmar för att de är så vänliga och att det därför är så roligt att komma hit. Jag förstår verkligen vad de menar. Våra medlemmar är väldigt stolta över sin egen bana och vill verkligen visa upp den för så många de bara kan, säger Lotta. De populära golfpaketen består av boende i fräscha rum med badrum och stora Hästenssängar, där gäster kan få sin skönhetssömn efter rundan. Klubben som sannerligen gillar besök har ambitionen att utöka sitt område med ännu fler rum i framtiden. För att på så sätt kunna öka antalet som får uppleva den mysiga anläggningen ännu mer. Och få dem att bli en del av den intima samhörigheten som finns i Köpings golfkärna. – Det hela handlar inte om någon hjärnforskning. Utan att ge folk det de förväntar sig och sedan addera

det där lilla extra som gör upplevelsen extra trevlig. Bra boende, bra mat, bra personal och bra bana är ett måste. Sedan vill ju alla människor bli sedda och uppmärksammade för den man är. Något vi försöker lägga extra mycket tid på. På klubben pågår ett ständigt arbete med att locka fler golfare. Och vad som är ännu viktigare, att få dem att trivas så bra att de kommer tillbaka om och om igen. Genom en väldigt engagerad juniorledare har antalet ungdomar ökat rejält på anläggningen under de senaste åren. Dessutom fokuserar klubben mycket på Vision 50/50 som ska få fler kvinnor till golfbanan. Samtidigt är klubbens egna medlemmar ute och jobbar hårt för att hålla sin bana i bästa möjliga skick. På Köpings Golfklubb får alla hjälpas åt och trivs verkligen med det. – Vi har många medlemmar som är ute och hjälper oss med alltifrån bevattning till att skicka tackbrev till gästerna. Det är viktigt att alla är medvetna om vad våra gäster förväntas få när de anländer hit. Det ska bli spännande att se var allt hårt arbete leder oss i framtiden. ●

Text: Elin Nordlund FOTO: AUTOPEG

H

istorien började för ungefär fem år sen. Kjell Granqvist skulle spela en golftävling med en äldre dam och tyckte att det vore en bra idé att gå ner på rangen och värma upp först. Damen höll inte alls med. Dels för att mattorna var dåliga och dels för att det eviga ”peggandet” var både jobbigt och tidskrävande. Kjell som själv sedan länge driver ett eget företag inom avancerad mekanikkonstruktion började genast fundera på en lösning. – Jag tänkte att det måste gå att tillverka något som ”peggar” åt en. Hur skulle plattformen och mekaniken se ut? Jag hade inget att utgå ifrån så det har blivit en hel del uppfinnande, konstruktion och testande. Ungefär 6 000 timmar senare hade Kjell plockat fram en första version av Autopeg. Det fungerar precis som vanligt – fast utan krångel. Det är det som är poängen. Man köper sin hink, häller bollarna i ett hål och sen ställer man sig på mattan. För att ställa in höjden tar man den klubba man önskar slå med och lägger klubbhuvudet på någon av sensorerna och justerar peghöjden till önskat val.

– Byter du klubba gör du om proceduren. Så länge du inte ändrar peg höjden så kommer peggen att vara kvar på samma höjd. 2015 var Autopeg med nere på Bokskogen då Handigolf-VM spelades. Kjell menar att det var mer än häftigt att se hur personer med olika typer av funktionshinder var enormt hjälpta av hans hjälpmedel. – Både jag och golfarna blev helt fascinerade. Den öppnar möjligheter och låter fler vara en del av golfen. Världsstjärnor som Manuel de los Santos (har amputerat ben) valde att slå in sig på Autopeg direkt innan tävlingsrundorna, trots att det var första gången han provade. Jag kände att här kan vi verkligen göra skillnad! Just nu står en Autopeg på Fagersta GK och där går det tydligt att det finns en efterfrågan. – Jag har sett många äldre gå upp på mattan. Jag pratade med en farbror där och han berättade att han aldrig har slagit så många drivar på rangen, att han åker dit flera gånger i veckan, enbart för att använda Autopeg. Alla som någon gång stått och nött något på rangen vet att övning ger färdighet. – Jag skulle säga att träningen blir mer effektiv. Du

kan slå femtio drivar och hitta ditt flyt och sving på riktigt. Det enda du behöver göra är att justera stansen. Du kan helt enkelt fokusera på träningen, på teknikutvecklingen och inte på andra saker som bara tar din tid. Kjells vision för Autopeg är att slå sig in på marknaden i USA. Det finns få andra produkter som liknar Autopeg, något som han ser som en stor fördel. – Tanken är att sälja till tio procent av klubbarna där, det skulle betyda att den kommer att finnas på ungefär 1700 klubbar. Jag har haft en stående på en klubb i Palm Beach, Florida och de gillade den. Golf är till viss del en konservativ sport och en del kan vara tveksamma till nya saker. Men som sagt, de som har testat Autopeg har varit lyriska. Sedan starten har Autopeg utvecklats en hel del – mestadels utseendemässigt. – Den nya varianten är smäckrare, mindre bullig och har rakare kanter. Jag hade en del tankar på innovativ design rent utseendemässigt från början. Men nu ligger fokus helt på perfektion i funktionaliteten och att få ner priset så mycket det bara går så att alla som kan bli hjälpta av Autopeg kan få möjligheten, avslutar Kjell. ●

et finns vissa vägskäl i livet som är extra utslagsgivande. Fråga bara medlemmarna på Köpings Golfklubb. För några år sedan fick de ett ultimatum från styrelsen. Antingen rustas den sargade banan upp eller så läggs klubben ned och görs om till Pay & Play. Det var inget svårt beslut. Genom fin bandesign av Johan Benestam och en enorm arbetsinsats av medlemmarna själva öppnade den nya banan 2016 och höll ifjol magisk kvalité. Något som alltså definitivt inte vore möjligt utan klubbens egna spelare. – Det är stor skillnad mellan en stor Stockholmsklubb och en lokal klubb. Här bor alla grannar med varandra och umgås därför ofta både på och utanför golfbanan. Här är man verkligen med i en klubb för att man gillar klubbkänslan. Den gruppen minskar men kommer alltid att finnas kvar. Och det är tack vare dem vi kan erbjuda den här fantastiska miljön, säger klubbchef Lotta Alveheim. Köpings Golfklubb och dess trogna medlemmar vill mer än gärna dela med sig av sin härliga skapelse.

Text: Erik Åberg FOTO: KÖPINGs GK

Visst kan det vara jobbigt att gång på gång böja sig ner för att pegga upp bollen när man inne i ett tränings-flow på rangen? Det finns faktiskt en lösning. Den stavas Autopeg. – De som har testat den har i princip uteslutande varit lyriska, det är väl därför man fortsätter att satsa på både tid och pengar på att produkten ska kunna nå marknaden på riktigt, säger företagets grundare Kjell Granqvist.


Detta är ett annonssamarbete MED Bättregolf.se

Detta är ett annonssamarbete MED Bättregolf.se

Sveriges billigaste greenfee medlemskap 375 kronor/år och då ingår en gratisrunda.

Medlemskap för resten av 2018 och hela 2019 för 4 995 kronor.

Lars Tingvall, klubbchef.

”Vi håller på att göra om en golfbana som var sämst till bäst” Sparren Golfklubb är inne i en tid av total förändring. Klubben berättar om vad som är nycklarna till att göra om en golfmiljö i totalt förfall till en av landets mest välskötta banor.

D

några träd och förstöra mitt i banan. Träd ska rama in en golfbana då är de fina men inte när de skymmer och står i vägen för spelet, säger Joakim Sabel, klubbchef på Sparren Golfklubb. En process som också tagit extra tid och kraft är uppfräschningen av banans dammar. På klubben jobbar dagligen två skickliga och rutinerade banarbetare med skötseln. Men när det kom till dammarna valde klubben att gå så långt att de tog hjälp av ett expertbolag utifrån. En rutinerad firma med stora erfarenheter av liknande uppgifter, men som snabbt insåg att detta skulle komma att bli en utmaning utöver det vanliga. – Det måste varit världsrekord i vanskötsel på våra dammar. Från början skulle de fixa alla fyra på en dag men inte ens deras toppklassprylar kunde klara av det. En kul grej är att de tog hit en superbåt värd över en miljon som enkelt skulle lösa problemet. Men det slutade istället med att motorn skar för att den inte orkade göra det enorma jobbet. Så klart väldigt udda men också ett roligt minne att ta med sig när vi jämför hur det såg ut från början med den otroligt fina kvalitén som banan är på väg att få.

Träden och dammarna i all ära, den absolut största utmaningen för Team Sparren har varit greenen på hål 14. En yta som tidigare liknades vid en död fotbollsplan har helt gjorts om från grunden. Med hjälp av banarkitekterna Niclas Luthman och Magnus Sunesson, som bland annat sett till att klubben numera har en helt ny bansträckning med avslutningshålen längsmed den vackra sjön med samma namn som klubben, har en helt ny skapelse börjat växa fram. En liten nyskapad green som kommer vara redo för spel i slutet av säsongen. Men redan nu ges klubbens gäster möjligheten att spela en bana som är i oförskämt bra skick. – Vi håller på att göra om en golfbana som var sämst till bäst. Då finns det så klart mycket att göra. Men vi har bra personal och gör rätt saker. Då blir det bra. Det är otroligt mycket att fixa men samtidigt så sjukt häftigt att se förändringarna som sker hela tiden. Det är redan nu en fantastiskt vacker anläggning i riktigt bra skick. Men det är många bitar kvar att lägga innan vi har nått vårt mål att bli en lågprisversion av Ullna. En ultravälskött, kort och trevlig bana för alla. ●

Täby Golfklubb värnar sannerligen om sina medlemmar. Så mycket att klubben till och med bestämde sig för att göra en högst unik insats. För att alla ska känna sig inkluderade på anläggningen. 50 år av glädje, gemenskap och golf. En klockren beskrivning av Täby Golfklubb.

I

år firade den traditionella klubben, med sällsynt hemmakär karaktär, stort jubileum. En anläggning som trots alla långa år fortfarande värnar om den där intima klubbkänslan som varit av högsta prioritet ända sedan dag ett. – Vi är en traditionell medlemsklubb som satsar på att ha så mycket aktivitet här som möjligt i olika former. Vi har exempelvis en omfattande seniorverksamhet med cirka 80 pensionärer som spelar varje vecka. Dessutom har vi en stor juniorverksamhet. Mestadels breddverksamhet men vi har också tagit väl hand om de som elitsatsar och därigenom fått fram några riktigt duktiga spelare, säger Lars Tingvall, klubbchef på Täby Golfklubb. Nyckeln till att bygga en trogen medlemsskara är att försöka inkludera så många förmåner som möjligt

Text & FOTO: Erik Åberg

i sitt medlemsskap. Något Täby Golfklubb verkligen prioriterar i första hand. Med fördelaktiga bokningsmöjligheter, gratis rangebollar och spelmöjligheter på samarbetsklubbarna Arninge, Bro Bålsta och Sollentuna ska alla klubbens medlemmar känna att de får ut maximalt av sin golf. Klubben försöker även regelbundet göra särskilda arrangemang för att gynna de mest trogna golfarna på anläggningen. – I år har vi ringt alla medlemmar med 25 eller högre i handicap och erbjudit dem en fortsättningskurs. Detta eftersom vi vill att de ska känna sig mer delaktiga och tycka om att vara här. Ju mer man spelar desto roligare är det ju med golf, säger Lars. Det mest centrala i verksamheten är tveklöst klubbens välskötta bana. Tack vare läget intill Vallentunasjön har Täby Golfklubb kunnat skapa hål som är sanslöst häftiga att spela. Hål 14 och hål 15, två av banans stora signaturhål är så läckra att man håller på

att tappa hakan. Och det går snabbt att inse att skötsel av underlaget är av högsta prioritet. – Vi får hela tiden goda ratings på banan. Den är utmanande och trixig utan att vara varken bred och lång. Det är väldigt viktigt att ha en bra bana. Det är då man får ut max av både sitt spel och sin upplevelse. Att spendera tid på Täby Golfklubb känns som att vara långt ute på landet. Men som skenet bedrar. Den lugna golfoasen ligger blott några minuter från storstadslivet. Vilket ger en sällan skådad möjlighet att få ta del av det bästa av båda världar. – Är man aktiv golfare måste det här vara en av de bästa möjligheterna som finns. Vi ligger mitt ute i naturen men samtidigt max 15 minuter från ett av Sveriges största köpcentrum. Det ger möjligheten att njuta av livet är ute på vischan när det är allra härligast och samtidigt vara nära storstaden. Den kombon är extremt svårslagen. ●

et finns ingen golfklubb i landet där förändringens vindar blåser så starka som på Sparren Golfklubb. För blott några månader sedan tog några av branschens mest rutinerade entreprenörer över den förfallna anläggningen och redan nu går det att uppleva häpnadsväckande skillnader. Sedan det minst sagt ambitiösa teamet började sin enorma makeover i april har cirka 3500 träd tagits bort. Både för att förbättra spelupplevelsen visuellt men också för att få in mer sol och regn på banan och därigenom förbättra skicket på underlaget. – En gång i tiden var jag i Japan och träffade en greenkeeper som hade 20 anställda banarbetare som bara jobbat med att ansa träden. I Sverige finns det inte en enda anställd som sköter det jobbet mer än lite då och då vilket egentligen är helt otroligt. Vi har haft fyra man som under de senaste två månaderna jobbat heltid med att avverka en massa helt onödiga träd. Granar är bra julträd men det finns inte en enda bra golfbana som har en massa granar. Även aspar är ogrästräd medan tallar ska ansas så att de inte är i vägen. Framförallt ska det inte stå

Text & FOTO: Erik Åberg

Klubbens godhjärtade gest till medlemmarna: ”En av de bästa möjligheter som finns”


Detta är ett annonssamarbete MED Bättregolf.se

! t e d n e o b a t erfek

Det pnattande golfgäster)

(för över

Rullebo 25

GODKÄND FÖR ÅRETRUNTBOENDE

Dukarna som tar golfvärlden med storm – döda greener är nu ett minne blott Känslan av den där perfekta, gröna och mjuka greenen, finns det någon bättre än den? De kan dock vara exremt svåra att få till efter en tuff vinter. Micael Lundmark har lösningen på det eviga problemet, den heter ”Greenjacket”.

D

et hela började i Wisconsin, USA, men vid den tiden var det väl ingen som kunde tänka sig att produkten som då användes för ishockey och utomhusrinkar, skulle komma att göra succé även i golfvärlden. Micael Lundmark importerade vid tidpunkten träningsutrustning inom ishockey från just USA. Samma företag som levererade dessa produkter hade även en typ av duk som användes för att anlägga utomhusrinkar. Grannen till mannen som sålde dukarna var banchef på en närliggande golfbana och när han hjälpte till att demontera rinken ett år upptäckte han att gräset var grönast under rinken. Han hade jobbat flera år för att minska vinterskadorna på golfbanans greener och tyckte att resultatet var enastående och föreslog att de skulle lansera produkten på golfmarknaden. Efter mycket forskning och undersökningar på tre amerikanska universitet kom man fram till att denna duk även skulle göra sig perfekt som skydd för golfbanans heliga punkt – greenerna. Micael Lundmark gick igång på detta och bad om att få sälja produkten i Sverige. Sagt och gjort – en helt ny produkt fanns nu på den svenska marknaden. – Det var trögt att komma igång men efter denna tuffa vinter känns det som att bancheferna börjar se fördelarna, säger Micael Lundmark. Duken är vattentät, vilket är väldigt viktigt eftersom det ofta är just vattnet som är den största boven när det kommer till att förstöra en greens fina skick under vin-

Rullebo 35

Text: Elin Nordlund FOTO: HockeyPractice Sweden

tern. Syftet med duken är att inte låta vattnet komma åt greenen. – Det fungerar fantastiskt bra men det är viktigt att analysera sin banas förutsättningar och att ha litet flyt när man lägger duken. Det är t.ex. bra att lägga ut duken vid rätt tidpunkt vilket är när det är ungefär fem centimeters tjäle. Lägger man på duken innan tjälen kommit är det väldigt viktigt att man luftar greenen ofta, säger Micael Lundmark. I Sverige riskerar man även långa läggningstider, om duken ligger längre tid än två månader är vår rekommendation att man förbereder möjlighet att ventilera under duken en gång per månad eller åtminstone en gång varannan månad, fortsätter Micael. – Det är enkelt att sätta sig in i hur den funkar men det krävs lite jobb för att lägga ut dukarna. Men när allt stämmer blir resultatet grandiost och arbetsbördan rimlig i relation till det resultat man uppnår. Flera svenska banor använder sig redan av duken. Österåker var först och duken gjorde succé redan första året. – Första året var kanonbra! Östersund-Frösö GK använder sig också av ”GreenJacket”, de har 9 dukar och är nöjda. Dukarna har en garanti på sju år och sköter man de som man ska bör den hålla i uppemot tio år. Micael Lundmark ser det här som en investering klubbarna gör. – De flesta förstår vad vinterduken faktiskt gör och hur bra den är men de drar sig för kostnaderna. Jag me-

nar att de pengarna man lägger ut, det får man tillbaka i greenfeeintäkter när nöjda golfare spelar banan och att man kan fokusera på andra delar av golfbanan under våren. Kostnaden kostnad för gräsfrö och såarbete bör också minska. Den är enkel att montera och den ligger kvar även vid höga vindhastigheter. Sen är det även en fördel att man kan klippa och forma denna duk efter greenens form vilket krävs för att inte duken ska blåsa av vid kraftig vind – t.ex. kan bunkrarna vara ett problem med en fyrkantig duk som inte kan klippas efter greenens form. – De här dukarna har även ett UV-skydd som avskärmar ca 30 procent av inkommande UV-strålning vilket gör att temperaturtillväxten under duken minskar. Man vill inte att gräset börjar växa för tidigt på våren, för att sen riskera att det fryser till på natten. Då dör gräskronorna och greenen är förstörd. De fantastiska dukarna börjar även leta sig in hos våra nordiska grannländer. – Jag har en dialog med en klubb i Finland. Där vintertäcker man men har en billigare duk som de fått byta varje år men nu är de nyfikna att testa denna eftersom den är robustare och tåligare. – Min förhoppning är att bancheferna inser nyttan av denna typ av greenskydd så att banornas medlemmar kan förlänga sin säsong med flera veckor på greener som är BRA redan från säsongsstart och inte i mitten på juli. Vi har i Norrland korta golfsäsonger – varje vecka är guld värd, avslutar Micael. ●

Rullebo 48

Sveriges lägsta priser och högsta kvalitet! Rullebo är flyttbara hus på hjul - byggda enligt svenska byggnormer för svenskt klimat. 25-48 kvm med allrum, kök och två sovrum, vinterbonade, WC/dusch, tvättmaskin, diskmaskin, luft-luftvärmepump. Möbelpaket finns som tillval. Ring Calle Kindbom för vidare info, 070-551 50 23, calle@rullebo.com

www.rullebo.com


RESA

Göteborg

Utsikten från tee på hål 7 på Göteborgs Golfklubb kallas ”Utsikten” där du från tee kan njuta av en av golfsveriges vackraste vyer med utsikt över Askimsfjorden.

Go´golf i

GôTET

Göteborg – Sveriges näst största stad bjuder på högtidsstunder. Både när det gäller mat med färska skaldjur och fisk, nöjen, attraktioner och golf. 13 golfbanor finns att välja mellan i 031-området. Text: JOHAN DAHLQVIST

D

Det sägs att det regnar mer på Sveriges västra kust än på den östra. Det är säkert sant. Lågtrycken från de Brittiska öarna sveper in längs Halland- och Bohuskusten medan östra Sverige klarar sig rätt bra. Oftast. Det må vara hur det vill med detta, men på vägen till Göteborg regnade det i alla fall. Jag satt dock trygg i bilen. Efter noggrant studerande av diverse vädersajter hade jag kommit fram till att just de dagar som jag skulle vara i Göteborg skulle det bli högsommarvärme och allmänt mysigt rosévin-klimat. Planen var att spela golf i 031-området, alltså Göteborg. 13 banor finns att välja mellan. Allt från enkla anläggningar till Nordea Masters-banan Hills Golf & Sports Club. Häng med!

vid Lysholmen söder om Göteborg. Banan förstörs av översvämningar två år senare och 1904 skänker man kvarvarande medel till Göteborgs Golf Klubb. Viktor Setterberg har under tiden anlagt ytterligare en bana över 9 hål vid Sandviken, ungefär där Gothenburg Golf Club haft sin. Då marken på Hisingen tagits i bruk av Stadens krav på sand, letades alternativ mark av Tor Törnsten & Setterberg. De fann 1903 lämplig mark på Hovås där en 6-hålsbana kunde öppnas 1904.” Jag skänker en tacksamhetens tanke till Viktor Setterberg för att jag får möjlighet att spela på hans bana och vara en av många som älskar spelet golf! KORT OCH TRIXIG Jag blir hoptussad med tre mycket trevliga seniormedlemmar; Johan Jöhnke, Bengt Nordlund och Tomas Brodin, och har en mycket trivsam rond. Men jösses vad kuperad banan är på sina ställen! Förstår att ”gubbarna” har stenbockars kondition eftersom de spelar banan flera gånger i veckan, men jag som är mer van vid platta linksbanor får kämpa i backarna.

SVERIGES ÄLDSTA GOLFKLUBB Jag börjar golfäventyret på Göteborgs Golfklubb,

Sveriges äldsta golfklubb, i fashionabla Hovås, som kanske är det finaste området i Göteborg i konkurrens med Särö och Näset. Göteborgs Golfklubb har med skandinaviska mått mätt en lång historia. År 2002 firade klubben sitt 100-årsjubileum. Och på klubbens hemsida kan man läsa följande: ”Redan 1891 kom golfen till Göteborg och på initiativ av den engelske pastorn A.V. Despard bildades Gothenburg Golf Club samma år. Banan låg vid Sandviken på Hisingen och många av medlemmarna var inflyttade engelsmän. När pastor Despard återvänder till England 1894 läggs klubben ned. Samtidigt har golfintresset väckts hos affärsmannen Viktor H. Setterberg, en händelse av största betydelse. Setterberg kom att bli golfens stora propagandanamn och benämns i den svenska golfhistorien som den svenska golfens fader. Han introducerar golfen bland sommargästerna på dåvarande badorten Arendal på Hisingssidan och anlägger en 9-hålsbana på 997 m. Några år senare, 1899, anlägger James Keiller en 4-hålsbana på Särö

FOTO: Johan dahlqvist

48 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

49


Frånsett detta långa hål bjuder golfbanan i Hovås inte på speciellt långa och tuffa hål. Här handlar det mer om att kunna bemästra banans trixighet och den kräver att du kan hantera dina klubbor. Det är ingen nackdel att ha spelat banan tidigare, eftersom hålen ligger tätt och ropen ”Fore” ekar mellan graniten i berget och träden på banan. Det är lätt att hamna på en annan fairway. Men kan du hantera dina ”sysaker” och slå rakt, inte nödvändigtvis långt, så kommer du att älska banan och den lätt aristokratiska engelska miljön. Bodde jag nära golfklubben hade jag väldigt gärna varit medlem! SANKT JÖRGEN PARK RESORT Efter ronden tar jag bilen till Sankt Jörgen Park Resort på Hisingen, Sveriges till ytan femte största ö. Det här är en anläggning som bäst beskrivs som en citynära oas. Här finns bland annat ett prisbelönt Spa och en trevlig golfbana. Resorten ägs av Hans ”Bula” Andersson, färgstark entreprenör och grundare av företagsparken Gårda Johan. I entrén möts jag av stram elegans och diskret lyx. Härligt! Och anläggningens bar, precis bakom receptionen, heter såklart ”Bula Bar”. Mitt rum är elegant, ljust och luftigt och jag trivs direkt. Sant Jörgen har också ett inbjudande Spa där du kan hämta energi och finna lugn med varma och kalla bas-

sänger. Spaälskaren finner sitt himmelrike precis här. Bland bastur med varierande temperaturer och dofter, fotbad, Marmorkällaren där du tvagar dig, Eldrummet där du finner vila och en utsiktshylla med gungande Swaybäddar och sköna vattenkällor. Spat är ett himmelrike för trötta golfmuskler! Sant Jörgen Park Resort är helt enkelt en komplett golfresort med golf, Spa, utsökt mat i restaurangen och en kul bar. Från restaurang Inez & Ernst, resortens huvudrestaurang, njuter jag av en härlig trerätters meny medan jag ser på delar av Göteborgs hamn och gillar att staden ligger så nära ytterskärgården, att havets salta vågor slår mot klipporna direkt utanför hamninloppet.

de varsin golfklubba i händerna! Mycket har hänt med Sankt Jörgens golfbana sedan dess. Sedan 1996 har anläggningen 18 hål. Några kuperade passager finns för dalgången ner mot Kvillebäcken är ganska kuperad. Egentligen har banan två karaktärer. De inledande åtta hålen, som spelas i parkmiljö, präglas av Kvillebäcken och de vackra Knipplekullarna. De avslutande 10 hålen (som även är de senast byggda) spelas i en mer öppen miljö. Vilken del av banan som är bäst och mest uppskattad går inte att säga för här går synpunkterna isär. Banans svåraste del utgörs dock av den inledande 8 hålen. På banans högsta punkt, greenen på hål 8, har man en härlig utsikt över delar av Göteborgs hamninlopp. Några av hålen är riktigt bra, som exempel det tredje hålet, 370 meter, par 4, från gul tee, som går i en svag dogleg vänster och där inspelet ska slås över nämnda bäck. Hål 9 är också ett av banans bättre. Banan är rolig att spela, alla banor behöver inte titulera sig ”mästerskapsbanor”, och de korta avstånden från både resort och centrum av Göteborg är ett stort plus!

GOLFBANA VID KVILLEBÄCKEN Golfbanan ligger bara ett par minuters promenad bort. Historian kring banan är speciell. De första nio hålen byggdes 1991 i ett samarbete mellan ishockeylaget Västra Frölunda och fotbollslaget IFK Göteborg. Hans ”Bula ” Andersson var mannen bakom idéerna och på en berömd bild underifrån, signerad fotograf Stefan Svensson från Mariestad (jag var själv med vid fotograferingen!) poserar dåtidens stjärnor Stefan Rehn, IFK Göteborg och Patrik Carnbäck, Västra Frölunda i respektive lags kläder och med fotbollskor och skridskor på fötterna stående på en tjock glasskiva (vi var osäkra på hur stor vikt glaset skulle hålla för …) Givetvis hade

MÅNGA ATTRAKTIONER Efter frukost checkar jag ut och beger mig in till centrala Göteborg. Inne i centrum promenerar jag lite planlöst runt. Ser på hemmahamnen för Paddanbåtar-

Göteborgs Golfklubb i Hovås är Sveriges äldsta golfklubb.

orgs Golfklubb 1916.

Banan i Hovås är en trivsam 18-hålsbana.

FOTO: Kjell Holmner

50 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Just som du ska åka över kanten pausas åkturen, innan du faller rakt ner i en underjordisk tunnel i 105 kilometer i timmen! Huga! VI SKA HA FISK TILL MIDDAG! Dags för incheckning på Elite Park Avenue Hotel längst upp på Göteborgs paradgata Avenyn. Det är ett härligt hotell med en svårslagen lokalisering om man gillar citynära boende. Rummet är mysigt och en ”power-nap” är aldrig fel. Efter den uppiggande sovstunden vandrade jag runt i staden igen, hamnade på någon bar och njöt i största allmänhet av både vädret, drycken och folklivet. När det kom till middagen hade jag två önskemål; musslor eller fisk! Det blev fisk till middag på hotellets restaurang, ”at Park”, och den ugnsbakade rödtungan med glaserad rödbeta, färsk lök, friterad kapris, örtmosad potatis och vitvinssås mixad med rökt smör smakade gudomligt. Självklart ska man äta fisk i Göteborg! Hotellsängen var skön och sömnen god, även om det stojades en del utanför på gatan till entrén till nattklubben Park Lane, en institution i Göteborgs nöjesliv och där jag själv var för 30 år sedan, typ … Lunchtid. Givetvis äts lunchen på Heden mitt i Göteborg och då på det klassiska gatuköket Hedens Gatukök, som funnits sedan 1950, men som sedan ett par

Jag vet inte riktigt vad banbygget en gång kostade, men jag är ganska säker på att herrarna Hills och Forrest överskred alla kostnadsramar.

”Proffsgolf” på Göteb

Feskekôrka är ingen vanlig kyrka utan ett fisk- och skaldjurstempel där du faktiskt också kan gifta dig.

na, Strömmas kanalbolags härliga sightseeingbåtar på kanalerna i Göteborg. Göteborg är förresten Sveriges näst största tätort, efter Stockholm, och Nordens femte största med omkring 570 000 invånare i tätorten och 1 020 000 invånare (2018) i Storgöteborg. Göteborg anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621. Med anledning av sin stadsplanering med alla kanaler kallades Göteborg av holländarna under många år för Nya Amsterdam. På 1800-talet industrialiserades Göteborg till stor del av inflyttade britter och under denna tid fick Göteborg smeknamnet ”Lilla London”, vilket staden kallas än idag. Jag njuter av dofterna i Saluhallen på Kungstorget och besöker Feskekôrka, som är Göteborgs största fiskmarknad där du kan köpa fisk och skaldjur och faktiskt även gifta dig bland makrill, torsk och havskräftor! Jag kikar lite på Operan och gör givetvis ett besök på Liseberg, Nordens största nöjespark. Det är en gammal park, som invigdes redan 1923, men som idag är en toppmodern attraktionsfylld park fylld med gastkramande åkattraktioner. Dessutom med underbara blomsterarrangemang och fontäner. För många räcker det säkert med att bara ströva runt i parken istället för att kämpa med att behålla frukosten i den nya bergoch-dalbanan Valkyria. Valkyria är Europas längsta Dive Coaster – en bergoch dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter.

Hills Golf & Sports Club är något extra, något osvenskt, något ”extra-allt”

Bra för flåset och fläsket i alla fall! Golfbanan är i vilket fall helt suverän. Den är rolig med många spännande passager, utmanande och ärlig. Den börjar ganska tufft med ”Kaspiska havet”. På klubbens första bana från 1904 var detta hål ett par 4 som då var cirka 60 meter längre än dagens hål. På lagom driveavstånd fanns en vattensamling som kallades Kaspiska havet. Vid denna tid var detta det sista hålet, nummer 6. Idag är det ett långt par 3-hål på 197 meter från gul utslagsplats. Vinden kommer oftast in från snett vänster. Banan bjuder på många bra golfhål, flera av dem med en vidunderlig utsikt. Hål 7 kallas också mycket riktigt för ”Utsikten” där du från tee kan njuta av en av golfsveriges vackraste vyer med utsikt över Askimsfjorden och Göteborgs södra skärgård. Bland banans svåraste hål är det 10:e. Ett långt par 5-hål på närmare 500 meter vid namn ”Snoa”. I banguiden står följande om Snoa: ”Snoa var ett ångloksdrivet tåg som forslade både gods och passagerare mellan Göteborg och Särö. Snoa var ett alldeles utmärkt fortskaffningsmedel som tuffade fram i maklig fart och som flitigt nyttjades av golfspelare i början av seklet. Snoa utsattes ofta för ”attentat” av traktens busfrön såsom såpning av spåret, innebärande att tåget ej kunde komma igång, ej heller stoppa på avsedd plats. Spårets växel lades även om så att tåget körde ner i ett grustag som fanns vid nuvarande driving range.”


år tillbaka bär namnet Lasse på Heden. Det får bli den kultförklarade, kulinariska energibomben, ”halv special, grillad, med majonäsgurka och en stor Pucko”. Efter en sådan lunch står man sig ett tag och eftermiddagens sightseeing går ner i mer snigelfart än i 100-meters tempo. Fulla magar jagar inte snabbt! SPÄNNANDE HILLS 2005 invigdes Hills Golf & Sports Club. Designad av banarkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest. Johan Edfors är en av dagens delägare och han har varsamt förädlat och nio av banans hål, precis som han gjort med den fantastiska golfanläggningen Black Mountain i Hua Hin, Thailand, där han äger ett hus. Jag vet inte riktigt vad banbygget en gång kostade, men jag är ganska säker på att herrarna Hills och Forrest överskred alla kostnadsramar. Hills lämnar ingen oberörd. Det är dessutom en svår bana med upphöjda greener och en hel del vatten i spel, där din boll stundom gärna tar sig ett dopp. Du måste också ha lite slaglängd, även om det finns flera utslagsplatser att välja mellan. Och slår du inte rakt och fint, hamnar du troligen utanför banan med sten, extra mycket huggorm och annat otyg. Som bonus kanske du hittar säkert en hel del kantareller, om än inte din boll. Jag spelar med tre genomsympatiska medlemmar; Katarina Sjödell med sambo Martin Håkansson och så amerikanen Ryan Wesselschmidt och får en riktigt trevlig rond. Katarina och Martin tillhör de verkliga golfentusiasterna, eller golfnördar om man så vill. De ”samlar” på att spela banor i Skottland och är nu uppe i över 80 stycken. Detta i kombination med ett mycket stort intresse för Whisky, där paret besökt närmare 60

GÖTEBORG

destillerier i Skottland, har säkert lett till att de är ”du och tjena” med alla på flygplatsen i Edinburgh. Och Martin har alltid en liten flaska rökig Ardbeg Uigeadail eller liknande i bagen för att fira ett eventuellt HIO! BÄSTA BANAN En av de spännande sakerna med Hills är att anläggningen har ett fantastiskt klubbhus placerat på en höjd. Åt ena hållet välkomnar huset besökarna med en magnifik entré, åt andra hållet ger det en storslagen utsikt mot hela åtta av banans 18 hål. Flera av banans hål är riktigt bra, jag gillar alla par 3-hålen! Andra exempel är det 7:e hålet, ett spännande par 4-hål som ligger dikt ann mot en damm. Eller det 12:e hålet där de långtslående kan utmana greenen mellan 204 och 266 meter bort beroende på utslagsplats. Ett verkligt ”Risk and Reward hål” och där det även finns en bäck före greenen och en damm till vänster. Och så det 18:e hålet, ett mycket bra par 5-hål där greenen ligger precis nedanför restaurangen. Ryder Cup kaptenen Thomas Björn har kommenterat banan: ”Hills är en av Sveriges bästa golfbanor som ger en oslagbar naturupplevelse och utmanar golfare på alla nivåer.” Hills målsättning är att erbjuda ett helhetskoncept för alla som gillar en aktiv livsstil. Det är med golfbana, välutrustat gym med PT, padeltennisbanor och en restaurang med erkänt bra mat. Så oavsett vad man kan ha för åsikt om upphöjda greener, högt belägna utslagsplatser och en kuperad bana från början designad för golfbilar, så är Hills Golf & Sports Club en upplevelse och den solklart bästa banan i 031-området! En golfresa till Göteborg med alla ”goa gubbar” och ”tjôt” rekommenderas varmt! ●

El Plantío Golf Resort

BANOR I 031-OMRÅDET Inom 031-området finns det 13 golfbanor att välja mellan. Allt från lite enklare anläggningar till Nordea Masters-banan Hills.

FOTO: Krister Engström

FOTO: Almarängfoto

ALICANTE

BÄSTA BOENDET I GÖTEBORG Elite Park Avenue Hotel www.elite.se Sankt Jörgen Park Resort www.sanktjorgenpark.se

Paddanbåtarna är en institution i Göteborgs kanaler. Det är stundtals lågt i tak under broarna. Ställ dig inte upp!

Göteborgsoperan ligger spektakulärt vid hamnen i Göteborg.

PLAYA GOLF TOURS - LONGSTAY & VECKORESOR VINTERN 2018/2019

Var: Staden ligger på den svenska västkusten vid Göta Älvs mynning. Antal invånare: Göteborg är Sveriges näst största tätort, efter Stockholm, och Nordens femte största med omkring 575 000 invånare i tätorten och 1 020 000 invånare i Storgöteborg. Grundad: År 1621 av kung Gustav II Adolf. Mer information: www.goteborg.com

Albatross GK Antal hål: 36. www.albatrossgolf.se Delsjö GK Antal hål: 18. www.degk.se Chalmers GK Antal hål: 18. www.chgk.se Göteborgs GK Antal hål: 18. www.goteborgsgk.org Hills Golf & Sports Club Antal hål: 18. www.hillsgolfclub.se Lerjedalens GK Antal hål: 27. www.lerjedalen.se Mölndals GK Antal hål: 18. www.molndalsgk.se Partille GK Antal hål: 18. www.partillegk.se Sankt Jörgen Park Antal hål: 18. www.sanktjorgenpark.se Sisjö GK Antal hål: 9. www.sisjogolf.se Särö GK Antal hål: 18. www.sarogolfklubb.se Torrekulla GK Antal hål: 12. www.torrekullagk.se Torslanda GK Antal hål: 18. www.torslandagk.se

Lyxiga lägenheter Förbokad golf varje dag Svenska golfvärdar

- BOKA LONG STAY PÅ EL PLANTÍO GOLF RESORT MED PLAYA GOLF TOURS -

Svenska golfvärdar | Tävlingar varje vecka | Förbokade starttider alla dagar | Direktflyg | Kort transfer (15min) OBS! Våra platser brukar fort ta slut. Gå in på vår hemsida och boka er plats i solen redan idag... Playa Golf Tours - www.playagolf.se

PL AYA GOLF TOURS

MER ÄN GOLF Feskekôrka Ett tempel för den som älskar fisk och skaldjur. Köp räkor och ät på kajen! www.goteborg.com/feskekorka/ Göteborgs skärgård En vacker skärgård med ett pärlband av öar www.goteborg.com/skargard/ Liseberg Nordens största nöjespark http://liseberg.se Paddan Klassiska sightseeingtur på kanalerna med alla låga broar. Akta huvudet! www.stromma.se/paddan/

52 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

FOTO: Johan Dahlqvist

S:t Jörgen är ett helhetskoncept på Hisingen. Med både Spa, hotell och en omväxlande 18-hålsbana.

Trädgårdsföreningen Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. www.goteborg.com/parker-och-tradgardar/ Universeum Mitt i Göteborg ligger Universeum, Nordens största science center ­– ett sju våningar stort äventyr för hela familjen! www.goteborg.com/universeum/

www.playagolf.se Fler sköna resmål på vår hemsida!

www.playagolf.se PLAYA GOLF TOURS - LONGSTAY & VECKORESOR


RESA

Danmark Lilla Björn blir det stora dragplåstret när Made in Denmark spelas på Silkeborg.

Gudenaa-banorna är trivsamma upplevelser.

Natursköna Hammel är en riktigt rolig bana.

Gudagott i Gudenaa Golfpärlor, god mat och vackra vyer i Jylland Europatourtävlingen Made in Denmark har flyttat till Silkeborg och Golfbladet följde efter för att uppleva golfbanorna i trakten, äta god mat och trivas i största allmänhet med danskt gemyt i vackra miljöer.

J

Text: Michael Broström FOTO: Visit Silkeborg och Michael Broström

ag reser till Jylland för att ta en titt på golfbanorna intill Gudenaa i det idylliska landskapet mellan Silkeborg och Skanderborg. Jag hinner också njuta av det danska gemytet och provspela banan där Europatourtävlingen Made in Denmark ska spelas 2018 efter att ha spelats på Himmerland i några år. Första anhalten är just Europatourbanan Silkeborg – eller Silkeborg Ry Golfklub – som klubben heter. Anledningen till det är att klubben har hela 54 hål och två helt olika adresser. Tävlingen spelas på 18 av de 27 hålen i Silkeborg, med vackra golfhål inramade av höga tallar som för tankarna till banorna i Tylösand.

54 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

fast bollen och sannolikt kommer många av proffsen att få droppa här – liksom jag själv fick göra. Två gånger … Över en iskall dansk öl efter rundan konstaterar samtliga i bollen att det här är en bana som är spelvärd för alla – och som kommer att utgöra en riktigt skön utmaning för Europatourspelarna samt se riktigt bra ut på tv. Vi sneglar lite på den tredje niohålaren, Västra banan, men efter en utsökt middag i klubbhuset är det i stället dags att styra kosan mot veckans boende.

Krossad av en pärla För egen del är spelet som vanligt lite upp och ned, men en turlig hook runt ett träd på dagens nionde hål, följt av en birdie, piggar upp och när det är dags för de avslutande nio hålen har modet växt. Så mycket att ett annat av banans finare hål fullkomligen krossar mig trots att jag slår bra slag. Av miljöskäl har alternativen för Södra banans tredje hål varit begränsade, men det fina lilla drivbara par 4-hålet är ändå riktigt trevligt. Med flaggan längst ute på den lilla udden till vänster är det dock riktigt svårt att få

Vattensäng och badsjö Det lilla hotellet med det intressanta namnet Knudhule Badehotel ser inte så märkvärdigt ut när man rullar in på parkeringen, men lockar gäster från vida omkring till den gastronomiska restaurangen av den högre skolan. Den imponerande insjön med tillhörande badbrygga och sandstrand är trevligt i sommarvädret liksom utsikten mot toppen på Himmelbjerget. Mitt rum må vara litet, men är försett med något jag inte provat sedan 90-talet: en vattensäng! Och den är oerhört skön att sova i efter en resdag och en golfrunda.

Lilla Björn De nio hål som heter West Course är de avgjort finaste, och kommer sannolikt att vara de sista nio hålen när Europatouren kommer. Vi inleder här och förvånas över hur kuperad banan är trots att vi är i platta Danmark. Efter det långa femte hålet når vi banans signaturhål, Lilla

Björn, som kommer att bli motsvarigheten till Himmerlands så berömda 16:e hål. Här har Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn, mångårig medlem i Silkeborg, designat ett litet par 3-hål med ett högt utslag och en green med tre platåer. Under tävlingen kommer tusentals åskådare att ta plats i den naturliga amfiteatern. Även på andra hål kommer det att vara naturliga åskådarplatser snarare än enorma läktare, vilket kommer att ge en skön inramning till tävlingen.

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

55


När dagen gryr visar det sig också att frukosten är förstklassig, med utsökta smaker och fin presentation. Och det är lika bra att ladda upp för det blir en lång dag med flera nedslag på danska golfbanor. Kvinnlig bandesigner Silkeborgs 27 sista hål ligger inte alls i Silkeborg utan i Ry, drygt 20 minuter bort med bil. Här finns ett modernt och luftigt klubbhus, 9 hål pay and play samt en golfbana med öppen hedkaraktär, som för ovanlighetens skull är designad av en kvinnlig bandesigner, danska Line Mortensen som gjort ett riktigt bra jobb. Vi spelar de sista nio och får njuta av en mjukt kuperad bana med vackra linjer där vajande ruffgräs, några träd och flera vattenspeglar utgör definitionerna. Det är brett och inbjudande, men inte särskilt enkelt – och då blåser det ändå relativt lite på det mycket öppna området där vinden annars lär vara en viktig faktor. En ganska behaglig och inte helt svårscorad bana byter karaktär helt på hål 14. Ett pärlband av bunkrar vaktar vänstersidan på det här 411 meter långa par 4-hålet (447 från back tee) och ett par här värmer lika mycket som vilken birdie som helst någon annanstans. Avslutningshålet in mot klubbhuset är för ovanlighets skull ett par 3-hål, och dessutom ett riktigt trevligt sådant. Smørrebröd och pilsner Nästa anhalt är lilla Hammel Golf Klub, där vi efter några smørrebröd och en pilsner får njuta av en riktigt trevlig liten bana. Ett av hålen, med 90 grader dogleg,

sabbar scoren och om designern varit här hade han fått höra några väl valda ord. Utöver det är den kuperade banan inte så dum, och många fina vyer bidrar till njutningen. I en faslig fart susar vi vidare mot Tange Sø, en sjö som anlagts för att ge vattenkraft och numera har sällskap av en golfbana med samma namn. Banan spelas på en höjd över vattnet och med några hål nästan ända nere vid strandkanten. Det glittrande vattnet utgör en härlig fond på den underbart natursköna banan där bara några av träden sträcker sig in och stoppar mina fina utslag. Den kuperade miljön kan också kosta lite ork, men efter en av de många uppförsbackarna kommer klubbens buggy bar förbi. 20 danska kronor för ”en lille en” och lika mycket för en öl ger förnyad energi och är en indikation på att många gubbagäng från Sverige skulle trivas som fisken i vattnet här. Kanske är det också därför så många greenfeegäster söker sig hit. Uppför backe, nedför backe En sak som fått sig en knäck den här resan är mina fördomar om Danmark som ett platt land. En liten promenad upp på Himmelbjergs topp är ingen direkt bergsbestigning, men det känns i benen. Härifrån är det bara ett par minuter till Himmelbjerg Golf Club, en rejält kuperad och i många fall smal bana där det är viktigt att välja rätt klubba och spellinje. Banan är förvisso ganska kort, men går inte att köra över utan eftertanke. Från det stora och rymliga klubbhuset ser man

bland annat ned över signaturhålet, hål 18. Det ser beskedligt ut även från tee, men när jag tar för mycket klubba för att undvika bäcken kort om green får jag en hiskligt svår chipp, hamnar i greenbunkern och får gå därifrån utan en enda poäng. Danmarks finaste golfhål Sista banan för den här gången är Skanderborg Golfklub, ofta nämnd som en av de bästa banorna i området, och det är inte svårt att förstå varför. De makalöst fina vyerna över sjön och bort mot Skanderborg på andra sidan är en av anledningarna. En annan att golfhålen här är riktigt bra och roliga att spela. Från många av de upphöjda utslagsplatserna känns det som att man ska kunna slå hur långt som helst, men en hård vind från sjön gör att man inte bör ta i för mycket och spinna upp bollen i vinden. Hål 8, ett kort par 3-hål, sägs vara Danmarks finaste– och det är förvisso vackert, men jag tog hellre bilder på fyran, ett likaledes fint korthål. Att min boll här råkade ligga intill flaggan efter utslaget hade nog inget med saken att göra ... Flyg, bil eller båt För dig som också vill uppleva de idylliska banorna och det danska gemytet intill Gudenaa går det flyg från Arlanda till Billund, en knapp timme bort med hyrbil. Det går också utmärkt att ta egen bil från södra Sverige och köra via Själland och Fyn. Tar man båten från Göteborg till Fredrikshamn är det ett par timmars körning från färjeläget. ●

Att Danmark skulle vara platt kan härmed dementeras.

GOLFBANOR Golf Gudenaa www.golfgudenaa.com Silkeborg Ry Golf Klub www.srgolf.dk Hammel Golf klub hammelgolfklub.dk Tange Sø Golfklub www.tangegolf.dk Himmelbjerg Golf Club www.himmelbjerggolf.dk Skanderborg Golf Klub www.skanderborg-golfklub.dk Höga tallar och smaragdgröna fairways för tankarna till Tylösand. 56 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Knudhule Badehotel www.knudhule.dk


RESA

Portugal

Storstadsgolf i

Lissabon

Ett besök i Lissabon kan med fördel kombineras med ett par dagars golf runt omkring staden. Eller tvärtom för den delen. Transfertiden från Lissabons flygplats till exempelvis Quinta da Marinha eller Oitavos är i stort sett försumbar.

O

mrådet kring dessa båda banor påminner oss mycket om de lugna villakvarteren i Tylösand på Sveriges västkust. Även det ett golfmekka. Ett utmärkt alternativ för den golfsugne är anläggningen Hotel Quinta da Marinha om man under några dagar tänkt sig att utforska såväl golfbanor som omgivning. Vi lämnar Sverige för för lite solsken, gröna fairways, ljumma atlantvindar och god mat. Förutom ovan nämnda banor erbjuder området flera förstklassiga anläggningar. För att nämna några har vi den numera bortgångne legenden Seve Ballesteros charmiga hemmabana Estoril och inte långt därifrån finner man för oss nordbor den så väl kända Penha Longa. Men om man vill hålla sig i omedelbar närhet till Lissabon bjuder Lissabon Sports Club en utmanande och ganska så knivig parkbana. Således lider området ingen som helst brist på god underhållning i form av golf. Efter en god natts sömn på Hotel Quinta da Marinha är det dags att äntra den lilla bussen bort till klubbhuset – där även första tee ligger. Färden tar 58 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Text: PETER GRONING

endast några minuter så självklart går det även att ta en promenad, vilket tar runt 10 minuter. Klubbhuset och omgivningen bjuder in till stor nyfikenhet och det känns som att komma till en liten mysig, informell landsortsklubb. Visserligen med den stora skillnaden att på första tee står en välklädd portugisisk herre som vänligen låter meddela oss ”gentlemen” när det är dags att spela ut. Det faktum att man startar på klassiskt vis höjer både adrenalin och fokus rejält. Banan är inte speciellt lång men väldigt karaktärsfull och kräver en ordentligt genomtänkt spelstrategi både vad gäller klubbval och placering av utslag från tee – men även inspel mot greenområden. Till skillnad från Sverige där träden, som man säger, till största del består av luft så är pinjeträden här bestående av 100% träd. Greenområderna är ganska små och inte helt enkla att läsa. Ett flertal av hålen har en så utpräglad karaktär att de förmodligen finns med er resten av livet. Efter en väl genomförd golfrunda fyller man lämpligtvis på energiförrådet i den pittoreska lilla staden Cascais. Här finns mängder av bra restauranger och barer. Vi kan tipsa om den brasilianska köttrestaurang-

Det faktum att man startar på klassiskt vis höjer både adrenalin och fokus rejält. en Fogo De Chao och efter middagen en drink på den underbara lilla baren La Bodeguita. Oitavos Dunes är mer av en formel 1-bana fast för golfare. Här blir du mer påverkad av vinden oavsett om det är mot eller med. En skogsbana de första 9 hålen som därefter skiftar och får atlantkänning. Betydligt öppnare men kräver längd och väl placerade utslag för att chans på par och birdie ska finnas. I bakgrunden skymtar även Sintrabergen som är en fantastisk tillflyktsort för stressade storstadsbor. Många av de professionella fotbollsspelarna i Lissabonregionen lär ha Sintrabergen som sin tillflyktsort. Och det gör dom rätt i. Hela regionen är ett litet paradis. ●


LEGENDER

Peter Thomson

HÖSTGOLF I PORTUGAL

Peter Thomson – Vann The Open fem gånger

Peter Thomson föddes 23:e augusti 1929 i Melbourne i Australien och lärde sig att spela golf på 9-hålsbanan Royal Park. Han fick en järntvåa när han fyllde 12 år som han övade mycket med och året efter fick han ett helt set med klubbor. TEXT: Fredrik Richter Foto: Getty Images

M

edlemmarna på Royal Park såg hans talang och Thomson fick bli medlem i klubben. Han tackade och tog emot och vann klubbmästerskapet där som 15-åring. När han var 20 år gammal blev han proffs och började snabbt att dominera golfen i Australien. Han vann New Zealand Open 1950 och året efter Australian Open och New Zealand Open igen. Men vid den här tiden fanns det inte så många fler stortävlingar i Australien, så Thomson åkte till Storbritannien för att utmana de bästa. 1951 blev han sexa i sitt första British Open, 1952 och 1953 kom han tvåa på Royal Lytham och Carnoustie. Sen vann Thomson tre British Open-titlar i rad. Det blev ytterligare två Open-titlar och det är endast Harry Vardon med sina sex segrar som överträffar Thomsons bedrift. Vissa menade att Thomsons fyra första British Open-segrar kom under en tid då startfälten inte var de bästa. Men 1965 på Royal Birkdale gav Thomson dem svar på tal. De bästa i världen, inklusive de bästa amerikanarna med Arnold Palmer och Jack Nicklaus i spetsen deltog och Thomson vann då sin femte Open-titel i tuffa förhållanden. Han hade förmågan att kunna njuta av spänningen i de avgörande lägena i de stora mästerskapen: ”Jag njöt verkligen av avslutningshålen i ett stort mästerskap när det var jämt och spännande i toppen”, menade Thomson. Han vann 26 tävlingar i Europa, 19 i Australien och Nya Zeeland samt elva segrar i Asien och Japan. Han trivdes dock aldrig riktigt i USA och det blev därför bara några få säsonger och en seger,

1956, i Texas Open, när han avslutade med en 63-runda och vann sedan i särspel. Thomsons sving var enkel och okomplicerad. Han slog rakt men inte så långt. Han var även en mycket bra puttare. Men det var hans huvud som gjorde honom till en vinnare. ”Den viktigaste sidan av golfen är noggrann planering, lugnt och klart tänkande samt vanligt sunt förnuft”, berättade Thomson som var bäst på hårda, snabba banor, där det mer gällde att kunna bemästra studs och rull än att slå långt. Därför kom hans spel aldrig till sin rätt på de hårt vattnade och längre amerikanska banorna. Vid sidan om segern i Texas Open var hans bästa resultat i USA en fjärdeplats i US Open 1956 och en femteplats i The Masters 1957. Han spelade aldrig PGA Championship. Han besökte Sverige 1960 och spelade uppvisningstävlingar på Djursholms GK (70 slag), Göteborgs GK (70), Halmstad GK (67), Rya GK (72) och Falsterbo GK (68). Spelarkarriären avslutade han på seniortouren i USA och han vann hela nio tävlingar på Champions Tour 1985, ett rekord som han än idag delar med Hale Irwin. Thomsons sista seger kom i det brittiska PGA Senior Champions Championship 1988. Samma år blev han invald i World Golf Hall of Fame.

på att skriva, vilket resulterade i ett flertal böcker, och en mängd artiklar om golf i tidningen The Age of Melbourne. Han utvecklade också sitt intresse och fallenhet för banarkitektur. Han startade en egen arkitektfirma och 1970 gick han med John Harris och Michael Wolveridge för att bilda South Pacific Golf, nu känd som Thomson Perrett. Som arkitekt har Thomson och hans team arbetat med över 100 golfbanedesignprojekt runtom i världen. Han var kapten för det internationella laget i Presidents Cup tre gånger, 1996, 1998 och 2000. Under 1998 spelades matchen på Royal Melbourne Golf Club och det internationella laget vann en överlägsen seger mot USA och det är ännu den enda seger man vunnit i Presidents Cup. Peter Thomson dog i Melbourne den 20:e juni i år, 88 år gammal. Bland kondoleanserna skrev en golfjournalist från Australien: ”Han var en sann gentleman och ambassadör för vårt spel. En väldigt ödmjuk mästare som gjorde så mycket för att utveckla golfspelet, särskilt efter hans speldagar var över. De flesta av oss ”Down Under” rankar honom som vår största golfare någonsin”.

Låt oss på Birdie Golf Tours guida dig till de bästa golfbanorna, hotellen och upplevelserna i Portugal. Vi har besökt och valt ut våra hotell och golfbanor för att du ska kunna hitta det resmål som passar dig bäst. Bekväma Dolce Campo Real är en av våra favoriter, med ett bra läge i vackra omgivningar cirka en timme från Lissabon. Kontakta oss för skräddarsydda reseförslag. Vi kan Portugal!

Dolce Campo Real, Lissabon Priset inkluderar flyg till Lissabon t/r inkl skatter, golfbag, transfer, sju nätter boende del i dubbelrum, frukost och sex dagar obegränsad golf på Campo Real. Avresa i november. Pris från 10 795 kr per person.

08-505 359 50

En man med många intressen Thomson var enligt många en gentleman och en sofistikerad och intellektuell och nyfiken person. Han studerade kemi, han tog hand om missbrukare och öppnade ett rehabcenter i Melbourne för de som led av olika missbruk. Han älskade att måla och lyssna på opera. Han var även väldigt duktig

Member of Unlimited Travel Group 60 GOLFBLADET/SEPTEMBER GOLFBLADET/JUNI 2016 2018

info@birdie.se

www.birdie.se


KRÖNIKAN

J OH A N LI N D E B E R G

Välkommen till

Lägenhetsvisning Ljungskile - Vid Lyckorna Golfklubb

Vid Lyckorna golfklubb i Ljungskile säljer vi ÄGARLÄGENHETER i direkt anslutning till golfbanan,.OBS endast ett fåtal kvar. Ett unikt och bekvämt boende med en vacker vy över golfbanan och viken.

johan@golfbladet.se

LÖRDAG SÖNDAG

25-26

AUGUSTI kl 14-16

Anrika Lyckorna bjuder på fina promenadstråk, salta bad och flera restauranger såsom Villa Sjötorp, Musselbaren mm. Lyckorna Golfklubb har en 18-hålsbana, 9-håls korthålsbana samt en modern träningsanläggning. Ljungskile är beläget mittemellan Uddevalla och Stenungsund med bekvämt pendlingsavstånd till Göteborg med ca 40 min.

Snabbare fairways och långsammare greener Under en sommar så extrem som denna kan jag tänka mig att många skogs- och inlandsbanor är ganska öde, men ickeförty är det roligare att spela golf när solen skiner. Hög belastning på banan gör också att det uppstår andra bekymmer än vanligt. Tidigare lågfrekventa starttider blir eftersökta eftersom de attraktivare har tagit slut. Det innebär en del bekymmer för de som ska sköta om greener och bunkrar, klippa gräset i vackra mönster och låta naturen få krypa inpå våra ögonstenar (för det är ju så de flesta vill ha det på sin hemmaklubb). Borta är nog bra, men hemma är bäst. Klubbens ambitioner är ju att tillhandahålla största möjliga tillgänglighet för sina spelare och gäster. En högfrekvent bana har cirka 35 000 ronder per år som normal kapacitet. Vissa har mer, andra har mindre. Normalt anpassar man också antalet medlemmar efter den möjliga belastningen. Efter de tunga åren med minskade volymer och åtdragen svångrem kommer nu bättre tider med ökat antal medlemmar. Det finns risk att klubben blir som en fet katt. Mätt och belåten. Att vi har rekryteringsproblem när det gäller kvalificerad banpersonal har länge varit ett faktum, och med ökad belastning kan det bli svårt att hinna med att vid varje tidpunkt hålla banan i det skick som spelarna önskar. I år, när torkan har slagit till måste den största arbetsinsatsen bli att få gräset att överleva och att vattnet ska göra rätt nytta, och framför allt räcka till.

platser på hålet och tränade på det sättet alla möjliga lägen. Efter fem hål var han tillbaka vid klubbhuset. Då hade han spelat 50 hål och slagit många slag från alla möjliga lägen.

Förhoppningsvis leder även årets torka till att fler klubbar inser de stora fördelarna med att klippa fairways kortare än tidigare.

Varför spelbegränsning? Jag har noterat att det på flera platser börjar dyka upp skyltar som begränsar spelarnas möjligheter till spel. När banorna blir ”trånga” blir det vanligare och vanligare att man spelar 9 eller 12 hål tidigt på morgonen före jobbet bara för att det är så härligt att komma ut. Häromdagen såg jag en skylt med texten ”Start av spel får inte göras före klockan 10.00 från hål 12!” Jag förstår inte vad man vill uppnå. Om hålet före är tomt, och jag går själv eller med en spelkamrat och vill spela några hål före jobbet, varför ska jag inte få det? Vem stör jag? För mig är det ett onödigt förbud! Frågan som kan ställas är ”För vem är golfbanan egentligen till?” Jag talade med en banägare om saken och hans kommentar var: ”Så länge som du inte är i vägen för någon annan kan du starta var du vill!” Det tycker jag är en sund inställning. I svunna tider berättade en av Sveriges dåvarande elitspelare, Lennart Leinborn, att han brukade gå ut på ettan på Lidingö GK klockan 04.00 och slå 10 bollar från tee. Han slog dessa till olika positioner för att sedan slå vidare till olika 62 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

Hela Sverige spelar linksgolf i år Efter mer än 35 år på Ljunghusens banor och förmånen att få spela på sandbäddad jord och på allt från grönt till gult gräs kan jag i år konstatera att på grund av den långa torkan i nästan tre månader och tvångssparande av vatten är den upplevelsen i år nationell. De flesta anläggningar har kunnat vattna tees och greener, medan andra har fått nöja sig med livsuppehållande vattning av enbart greenerna. Alla ni som nu spelar på banor där stimptalet är högre på fairway än på greenerna hoppas jag också kan se det underbara i att spela på foregreens och fairways som det går att putta bollen från 20 meter före greenen. Eftersom friktionen mot växande gräs är större än friktionen mot torrt gräs eller i luften innebär det att när bollen kommer rullande in på greenen börjar bollen att bromsa sin framfart. Plötsligt kommer det helt andra klubbor än lobbwedge in i spelet. Jag kan inte annat i det här sammanhanget än att vädja till alla greenkeepers i landet att inse och tillvarata möjligheterna till run-offs och även run-ons för att bredda spelet runt greenerna. Det är min innerliga förhoppning att vi inte längre ska se en ”trippelklipparbredd” som foregreen med decimeterhög ruff utanför greenytan och i stället ha naturanpassade nedklippta foregreens

Öka och minska Förhoppningsvis leder även årets torka till att fler klubbar inser de stora fördelarna med att klippa fairways kortare än tidigare. Att klippa kortare har stora fördelar. Alla, utan undantag, kommer att få bättre utdelning på slag som går utmed marken. Alla kommer att kunna använda klubbor som passar just deras spel vid inspel mot greenen. Även missade slag kan komma nära hålet. Damer som inte slår så långt kommer att få längre rull på sina långa slag vilket förhoppningsvis ger dem större spelglädje. Det är dessutom så, att oavsett vad han/hon personligen anser har banornas greener alldeles för höga stimptal och blir således alldeles för snabba. Om St Andrews under Senior British Open i juli kunde ha en stimp runt 10 under tävlingen så bör svenska ”medlemsbanor” inte heller gå över 10 på stimpskalan. Supersnabba greener är inget att skryta med. Det är bara frustrerande och dessutom tidsödande. Golf ska skapa glädje!

Säljare: Marie Henriksen, marie@dalatrahus.se tel 0768-987272

Läs mer på dalatrahus.se

Den väger några gram och man har den fickan. När som helst på banan trycker du på den lilla knappen på din Smart Marker och din telefon kommer att tala om hur långt du har kvar till greenen. Alla banor i Sverige finns med i systemet och Smart Marker fungerar lika bra för Apple som för Android telefoner. Och dessutom till ett mycket attraktivt pris.

479:-


KORSORD SKIDANDE ANDERS

KORSORD 6/2018

CUP

a

BEGÅR FUSKAREN

GRÖNSAK

TEATERKUNG

MÅTT

FÖRDRÖJD

SÅ MYCKET I TEVE KAN VARA OVÄNTAT

... DROTTNING

AVDRAG GÖRA SIG TILL

ÄNGSLAS

SOM I GEMENSKAP

RYSSJA

SJÖ

STAD MED SJÖ

MAKA

PARNEVIK

LEDER IN SJUNGER BAKOM

KORT STOR STAD

OLIKA I SÄNG

GRIPA

DRIV

BOLAG

INNEHAR

HAR MAKTEN

SNYGGTEMPERATUR

GRUS

STIRRAR LJUSFENOMEN

NYHETSBYRÅ

s

rys

aK

d Gla

ÖSTLIG ORT

©

FLASKPENG

INSEKTSMÖTEN FÖREGÅR NÅD

DUO GOJA

SÄGEN

SAMLAS IN

SPELSLUT

STJÄRNA

TRALL

KLIPPSTAD

SLITER

YYY

JAG

FÖRST I FASTETID MÅNTID

PLATS FÖR BLAD

TOUR

TILLÄGG

SYNS UTE

BURMA

SLÄKTEN

APA

SVAMLA

ÅRSTID

GALLIUM

PLATS

TVEGIFTE BOLLKLUBB

OFFERT RYMDSTATION

GÅ I LÅS NEWTON ARRANGEMANG

RINNER

LÅTA

SKÖNSJUNGANDE CELINE 16/9

SOLGUD

HÖRS FRÅN STRESSAD FÖRARE?

NÄTSPRITT

TREA I SKALA

IAKTTAR GAMMAT ART DIRECTOR

SKAM

FRAMÅTANDA

TILL RIDDARE SATT HÄST BRITTDRYCK

SYRE

FEMTIO

SLÄKTING

GÖR GIVMILD

FÖR

TILLTAL

RIKTNING

STOR IVER

SOM NORSKEN

Vinn en årsprenumeration på Golfbladet! NR 3 Maj 2018

NR 2 APRIL 2018

NR 4 JUNI 2018

KoRsIKA LYXIGT & LÄCKERT

The GRoVe

EN GOLFSÄSONG I FÄRG

EN GOLFSÄSONG I FÄRG

dETmötEr gammalt i NÄR ÄvENnytt bÄsTa ÄR GoTT NoG

abeRdeeN

Jes PeR PAR NeV IK K om TIGERs ComEbaC

se Ryder Cup höst! RuNt på plats iVätteRN Med golfklubboR!

VIsIoN 54 – så funkar det!

18

PRESIDENT CUP USA hELt övErLäGSNA

GOLF I LEENDE Usa helt överlägsna nd la is d ince edwar

SNabba mEd

éNEz

MIgUEl ÁNgEl JIM

Pr

+

bobby joNes

KRÖ dEnNIKa störstE amatörEn någonsin NYhETER KoRsoRd PRESIDENT Tv-GUIdER RIChTERsKaLaN

HUA HIN

radis3 för 2 Kanadas golfpa e Så får du roligar r de on lfr go VÄGEN MOT BÄTTRE

RESULTAT BÖRJAR ALLTID

Fyll på förrådet inför säsongen. För dig som är medlem i Mitt Dormy. Köp 3 valfria handskar till ordinarie pris, betala för 2. Du får den billigaste handsken på köpet.

7– HOS DORMY – se sidan

64 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

+

Krönika FÖRETAGSGOLFEN nyheter SIKTAR MOT 100 Korsord tv-guider richterskalan dANMARKS SOlSKeNSÖ

BORNHOLm

PeRNilla OLD TOm mORRIS liNdbeRg – GOlfeNS GRANd Old MAN En ny världsCUP stjärna är född

Drömresan till

MasteRs På Plats Ett minnE för livEt

Nya ZeelaNd

& australieN

3 för 2

Fyll på förrådet inför säsongen.

För dig som är medlem i Mitt Dormy. Köp 3 valfria ordinarie pris, betala för handskar till 2. Du får den billigaste handsken på köpet.

+

Krönika Nyheter Korsord TV-guider Richterskalan ANDAS DIG TILL BÄTTRE GOLF

DEN VIKTIGASTE SEGERN I SVENSK GOLFHISTORIA

Golfbladet startade våren 2005 och blev snabbt en populär tidning bland landets golfare. Tidningen innehåller intressanta reportage från spännande golfresmål, intervjuer med kända golfprofiler, berättelser om forna golflegender, tävlingar och finurliga kåserier. Golfbladet utkommer åtta gånger per år och vi lottar ut årsprenumerationer till fem lyckliga vinnare om skickar in rätt svar i de gula fälten. EN GOLFSÄSONG I FÄRG

Skicka svaret till:korsord@golfbladet.se Rätt svar i förra korsordet: ”Detta tillhör obegripligheternas absoluta innercentrum” Vinnare i förra numrets korsord: Margareta Högberg, Hackås. Martin Roth, Åmål. Ulf Rödholm, Höllviken. Eva-Risberg, Sundsvall. Bo Lövbom, Norrköping.


TABLÅ

Golf på tv

Viasat Golf 27 Augusti – 9 september Måndag 27 Augusti 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Canadian Pacific Women´s Open 14:00 D + D Real Czech Masters 18:30 Playing Lessons 19:00 European Tour Highlights 2018 19:30 Europro Tour Highlights 21:30 European Tour Highlights 2018 22:00 Golf Central 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World Tisdag 28 Augusti 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 D + D Real Czech Masters 15:30 Canadian Pacific Women´s Open 18:30 European Tour Highlights 2018 19:00 European Staysure Tour Highlights 20:00 Playing Lessons 20:30 European Tour Highlights 2018 21:00 Europro Tour Highlights 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World Onsdag 29 Augusti 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Europro Tour Highlights 13:00 Countdown to The Ryder Cup 13:30 Countdown to The Ryder Cup 14:00 Countdown to The Ryder Cup 14:30 School of Golf 15:00 School of Golf 16:00 Made in Denmark 2017 19:00 European Staysure Tour Highlights 20:00 Made in Denmark 2015 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World Torsdag 30 Augusti 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Playing Lessons 11:30 Made in Denmark 13:30 Countdown to Ryder Cup 66 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

14:00 14:30 15:00 15:30 18:30 23:30 00:30 01:00

Countdown to Ryder Cup Countdown to Ryder Cup Golf Channel Academy Made in Denmark Made in Denmark Golfing World Playing Lessons Cambia Portland Classic

Fredag 31 Augusti 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 School of Golf 11:30 Made in Denmark 13:30 Golf Channel Academy 14:00 Feherty Show 15:00 School of Golf 15:30 Made in Denmark 18:30 Made in Denmark 23:30 European Staysure Tour Highlights 00:30 Cambia Portland Classic Lördag 1 September 09:00 Made in Denmark 12:00 Playing Lessons 12:30 Made in Denmark 17:00 Feherty Show 18:00 Golf Central 18:30 Made in Denmark 23:00 Golf Central 23:30 European Staysure Tour Highlights 00:30 Cambia Portland Classic Söndag 2 September 08:00 Made in Denmark 12:30 Made in Denmark 17:00 Feherty Show 18:00 Golf Central 18:30 Made in Denmark 23:00 Golf Central 23:30 European Staysure Tour Highlights 00:30 School of Golf 01:00 Cambia Portland Classic Måndag 3 September 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Cambia Portland Classic 13:30 Made in Denmark

17:30 18:30 19:00 20:00 00:30 01:00

cmore Golf 27 Augusti – 9 september The Open – Official Film 2018 European Tour Highlights 2018 Feherty Show Made in Denmark Playing Lessons Golfing World

Tisdag 4 September 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 Made in Denmark 15:30 Cambia Portland Classic 17:30 Playing Lessons 18:00 European Challenge Tour Highlights 19:00 The Open – Official Film 2018 20:00 Feherty Show 21:00 European Tour Highlights 2018 21:30 Playing Lessons 22:00 European Challenge Tour Highlights 22:30 European Tour Highlights 2018 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 01:00 Golfing World Onsdag 5 September 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 10:30 Golf Central 11:00 Cambia Portland Classic 13:00 Countdown to Ryder Cup 14:00 Countdown to Ryder Cup 14:30 Countdown to Ryder Cup 15:00 Ryder Cup – Wild card announcement 15:30 School of Golf 16:00 Omega European Masters 2017 19:00 The Open – Official Film 2018 20:00 Omega European Masters 2016 23:00 Golfing World 00:00 Golf Central 00:30 Golf Central 01:00 Golfing World Torsdag 6 September 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 10:30 Golf Central 11:00 Playing Lessons 11:30 Omega European Masters 13:30 Volvik World Long

15:30 18:30 19:00 21:00 00:00 00:30 01:00

Drive Championship Omega European Masters Golf Channel Academy Omega European Masters Omega European Masters Golf Central Golf Central Golfing World

Fredag 7 September 09:00 Golfing World 10:00 Golf Central 11:00 School of Golf 11:30 Omega European Masters 13:30 Volvik World Long Drive Championship 15:30 Omega European Masters 18:30 Countdown to Ryder Cup 19:00 Omega European Masters 21:00 Omega European Masters 00:00 Golf Central 01:00 The Open – Official Film 2018 Lördag 8 September 09:00 Omega European Masters 12:00 Playing Lessons 12:30 Omega European Masters 17:00 Golf Central 18:00 Omega European Masters 22:30 School of Golf 23:00 Chronicles of a Champion Golfer 23:30 Chronicles of a Champion Golfer 00:00 Chronicles of a Champion Golfer 00:30 Chronicles of a Champion Golfer 01:00 Chronicles of a Champion Golfer Söndag 9 September 09:00 Omega European Masters 12:00 Omega European Masters 17:00 Golf Central 18:00 Omega European Masters 23:00 European Amateur Championship Highlights 00:00 Pro/Am Lyndbygaard 2018 01:00 Golfing World

MÅNDAG 27 AUGUSTI 07:00 Studio Golf: PGA TOUR 13:15 PGA TOUR Champions 15:30 PGA TOUR Champions 18:40 Players Profile: Generation Next 19:00 PGA TOUR Champions Highlights 20:00 PGA TOUR Highlights: 2018 21:00 Enhager möter 21:30 PGA TOUR Canada 22:00 Studio Golf: PGA TOUR TISDAG 28 AUGUSTI 07:00 PGA TOUR Highlights: 2018 08:00 PGA TOUR Champions 10:15 PGA TOUR Champions 12:30 PGA TOUR Champions 15:45 PGA TOUR Official Films 16:45 PGA TOUR Champions 19:00 PGA TOUR Highlights: 2018 20:00 Tee Party 21:00 PGA TOUR Canada 21:30 Players Profile: Si Woo Kim - Boy Wonder 22:00 Studio Golf: PGA TOUR ONSDAG 29 AUGUSTI 07:00 PGA TOUR Canada 07:30 Studio Golf: PGA TOUR 11:45 Enhager möter 12:15 Enhager möter 13:00 Web.com Highlights 2017 14:00 PGA TOUR Champions Highlights 15:00 PGA TOUR Highlights: 2018 16:00 Tee Party 17:00 PGA TOUR Classics: 2013 John Deere Classic 17:50 Enhager möter 18:25 PGA TOUR Canada 19:00 Web.com Highlights 2017 20:00 PGA TOUR Champions Highlights 21:00 PGA TOUR Highlights: 2018 22:00 Tee Party 23:00 Studio Golf: PGA TOUR TORSDAG 30 AUGUSTI 07:00 PGA TOUR Champions 09:15 PGA TOUR Highlights: 2018 10:10 Web.com Highlights 2017

11:15 PGA TOUR Canada 11:55 PGA TOUR Champions Highlights 13:00 PGA TOUR Classics: 2010 The Memorial 14:00 Tee Party 14:55 PGA TOUR Official Films 16:00 PGA TOUR Champions Highlights 17:00 Tee Party 18:00 PGA TOUR Highlights: 2018 19:00 PGA TOUR Highlights: Dell Technologies Championship 20:00 Web.com Highlights 2017 21:00 Golf: Web.com Tour: 2018 03:30 PGA TOUR Champions Highlights FREDAG 31 AUGUSTI 06:00 Web.com Tour: 2018 09:00 Web.com Highlights 2017 10:00 PGA TOUR Highlights: 2018 10:55 Tee Party 12:10 PGA TOUR Canada 13:00 PGA TOUR Highlights: Dell Technologies Championship 14:05 Inside PGA TOUR 2018 14:30 PGA TOUR LIVE 20:20 Studio Golf: PGA TOUR 00:45 Inside PGA TOUR 2018 01:10 Studio Golf: PGA TOUR

12:15 13:30 14:05 14:30 18:50 00:45

Tee Party PGA TOUR Canada Inside PGA TOUR 2018 PGA TOUR LIVE Studio Golf: PGA TOUR Studio Golf: PGA TOUR

MÅNDAG 3 SEPTEMBER 07:20 Inside PGA TOUR 2018 07:45 Studio Golf: PGA TOUR 13:30 PGA TOUR Canada 14:05 Inside PGA TOUR 2018 14:30 PGA TOUR LIVE 17:20 Studio Golf: PGA TOUR 00:35 Inside PGA TOUR 2018 01:15 PGA TOUR LIVE TISDAG 4 SEPTEMBER 07:00 Studio Golf: PGA TOUR 14:15 PGA TOUR LIVE 17:30 PGA TOUR Canada 18:00 PGA Special 19:00 PGA TOUR Highlights: 2018 20:00 Tee Party 20:55 PGA TOUR Official Films 22:00 PGA TOUR Highlights: 2018 23:00 Studio Golf: PGA TOUR

LÖRDAG 1 SEPTEMBER 06:00 Web.com Highlights 2017 07:00 PGA TOUR Champions Highlights 08:00 PGA TOUR Canada 08:35 Studio Golf: PGA TOUR 13:00 PGA TOUR Champions Highlights 14:05 Inside PGA TOUR 2018 14:30 PGA TOUR LIVE 20:50 Studio Golf: PGA TOUR 00:45 Inside PGA TOUR 2018 01:10 Studio Golf: PGA TOUR

ONSDAG 5 SEPTEMBER 07:00 PGA TOUR Highlights: 2018 08:00 Studio Golf: PGA TOUR 14:00 PGA TOUR Highlights: 2018 15:00 Tee Party 16:00 PGA TOUR Classics: 2009 WGCCA Championship 17:00 PGA TOUR Classics: 2010 Greenbrier Classic 18:00 PGA TOUR Highlights: 2018 19:00 PGA TOUR Highlights: BMW Championship 20:00 PGA TOUR Champions Highlights 21:00 Web.com Highlights 2017 22:00 Tee Party 23:00 Studio Golf: PGA TOUR

SÖNDAG 2 SEPTEMBER 06:30 PGA TOUR Champions Highlights 07:30 Studio Golf: PGA TOUR 11:15 Web.com Highlights 2017

TORSDAG 6 SEPTEMBER 06:30 Studio Golf: PGA TOUR 14:00 Players Profile: Si Woo Kim - Boy Wonder 14:15 Players Profile

14:45 PGA TOUR Highlights: 2018 15:40 PGA TOUR Highlights: BMW Championship 16:35 Inside PGA TOUR 2018 17:00 PGA TOUR LIVE 19:50 Studio Golf: PGA TOUR 00:05 Inside PGA TOUR 2018 00:30 Studio Golf: PGA TOUR FREDAG 7 SEPTEMBER 07:00 Tee Party 08:00 Inside PGA TOUR 2018 08:30 Studio Golf: PGA TOUR 13:00 PGA TOUR Canada 13:30 PGA TOUR Champions Highlights 14:30 Tee Party 15:30 Web.com Highlights 2017 16:35 Inside PGA TOUR 2018 17:00 PGA TOUR LIVE 19:50 Studio Golf: PGA TOUR 00:00 Inside PGA TOUR 2018 00:30 Studio Golf: PGA TOUR LÖRDAG 8 SEPTEMBER 07:00 Web.com Highlights 2017 08:00 Tee Party 09:00 Inside PGA TOUR 2018 09:30 Studio Golf: PGA TOUR 14:05 Inside PGA TOUR 2018 14:30 PGA TOUR LIVE 17:50 Studio Golf: PGA TOUR 00:00 Inside PGA TOUR 2018 00:30 Studio Golf: PGA TOUR SÖNDAG 9 SEPTEMBER 07:00 PGA TOUR Canada 07:30 PGA TOUR Champions Highlights 08:30 Tee Party 09:30 PGA TOUR Canada 10:00 PGA TOUR Official Films 11:00 PGA TOUR Classics: 2011 PGA TOUR Playoffs Compilation 12:00 PGA Special 13:00 Tee Party 14:05 Inside PGA TOUR 2018 14:30 PGA TOUR LIVE 17:50 Studio Golf: PGA TOUR 00:15 Studio Golf: PGA TOUR

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

67


Golfa på Gotland Njut av golfspel i naturskön miljö på Visby Golfklubb, en av Sveriges vackraste golfbanor. Bo på Scandic Visby, ett bekvämt boende med närhet till det mesta Visby har att erbjuda. Passa på att koppla av i hotellets varma bubbelpool innan kvällen avrundas på någon av stans alla restauranger.

Prenumerera på

6 numm endast er för 159:-

Golfbladet

Paketerbjudande: 2 greenfee på Visby GK, 2 nätter på Scandic Visby och båtresa med Destination Gotland inklusive bilplatsbiljett. I golfpaketet ingår: 2 dagars greenfee på Visby GK. Boende på Scandic Visby 2 nätter med del i dubbelrum inklusive frukostbuffé. Båtresa tur/retur med personbil. Paketpris mån-tors från 2 490 kr/person och fred-sön från 3 290 kr/person.

– Sveriges ”största” golftidning och få tidningen bekvämt hem i brevlådan. Beställ direkt via e-post eller Internet. Skicka dina uppgifter till info@golfbladet.se eller gå in på www.golfbladet.se

68 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

För att boka din golfupplevelse, maila till golf@destinationgotland.se

Paketpris fr.

2490

kr

/person


ÖGONBLICKET F OT O: Ge tt y i m a g es

Det blev guld för damlandslaget när lag-EM avgjordes på Golf Club Murhof i Österrike i mitten av juli. De svenska damerna mötte Frankrike i finalen och efter förmiddagens foursomes var det lika, men i de avslutande singlarna var svenskorna överlägsna och vann till slut med 5-2. Det svenska laget var exakt samma som det som tog silver i lag-EM för flickor 2016 och bestod av Frida Kinhult, Maja Stark, Linn Grant, Beatrice Wallin, Sara Kjellker och Amanda Linnér. 70 GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

GOLFBLADET/SEPTEMBER 2018

71


POSTTIDNING

B

avs: Fairway Golf Magazine AB, Skonertgränd 9, 269 76 Torekov

REN LÄNGD

SANN INNOVATION. Den nya i500 klubban. Dess otroliga längd och höga bollflykt kommer från en smidd träffyta och en konstruktion liknande en metal-wood. Utseendet vänder sig till spelare som sätter värde på prestanda. Bli utprovad idag eller besök ping.com. ©2018 PING

NY

Golfbladet 2018/6  

Golfbladet 2018/6

Golfbladet 2018/6  

Golfbladet 2018/6

Advertisement