Page 1

AustraliĂŤ

Naam: Kaiya v/d Draai Datum: 11-02-2013


Kaiya - Australië

Inhoudsopgave Onderzoeksvraag

2

Algemeen van Australië

3

Geschiedenis van Australië

4

Klimaat van Australië

5

Dieren in Australië

6

Voedsel in Australië

10

Economie van Australië

11

Wonen in Australië

13

Grote steden in Australië

15

Interview met Corine.K over Australië

16

Antwoord onderzoeksvraag

17

2


Kaiya - Australië

Onderzoeksvraag Waarom leven de kangoeroes wel in Australië en niet in andere landen? Ik heb voor deze onderzoeksvraag gekozen omdat ik niet snap dat ze alleen in Australië leven, terwijl het bijvoorbeeld in Spanje ook warm is.

3


Kaiya - Australië

Algemeen van Australië Australië is een land en een onderdeel van het werelddeel Oceanië met Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinnea. Australië heeft een oppervlakte van 7682300 miljoen km2. Australië is ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten en 240 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Australië is Canberra. Er wonen ongeveer 22 miljoen inwoners. Ik wil meer te weten komen over de dieren die in Australië voorkomen en waarom ze niet in andere landen voorkomen, daarom is mijn onderzoeksvraag: Waarom leven de kangoeroes wel in Australië en niet in andere landen?

4


Kaiya - Australië

Geschiedenis van Australië Ongeveer 50.000 jaar geleden kwamen de eerste mensen naar Australië. Engelsen noemden ze sinds 1789 Aboriginals, een Latijnse naam voor oorspronkelijke bewoners. Deze bewoners kwamen uit Zuidoost-Azië. Omdat er 50.000 jaar geleden veel water bevroren was, bijvoorbeeld aan de Noord en Zuidpool, kwamen er bruggen van Azië naar Australië waardoor mensen en dieren naar Australië konden lopen. Dit was een project van ongeveer 40.000 jaar lang. De aarde warmde op, het ijs begon te smelten en de zeespiegel op aarde steeg. Zo werd Australië een eiland. In het jaar 150 werd er voor het eerst over Australië geschreven door de Grieken. Ze noemden het land Terra Australis of eigenlijk Zuidkust. Veel mensen waren nieuwsgierig naar het onbekende land en gingen er naar op zoek. Aboriginals

5


Kaiya - Australië

Klimaat van Australië Australië ligt tussen de 10 en 45 graden Zuiderbreedte (breedtegraad op het zuidelijk halfrond). Het grootste deel van het land heeft een droog klimaat. Vooral in het westen worden de temperaturen steeds hoger en hoger. Temperaturen boven de 40 graden zijn goed mogelijk. Alleen aan de randen van Australië is het klimaat natter. De noordkust heeft een tropisch regenklimaat. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. De seizoenen zoals we die in Europa kennen zijn er alleen in het zuiden.

6


Kaiya - Australië

Dieren in Australië De kangoeroe

Als je aan Australië denkt, denk je natuurlijk aan kangoeroes. Wist je trouwens dat Australië nog veel meer interessante dieren heeft? Het moeilijke hierbij is dat er in Australië meer dan 100 verschillende soorten kangoeroes rondspringen. Wat al deze soorten gemeen hebben is dat het buideldieren zijn. De eerste tien maanden na de geboorte wordt het jong door de moeder rondgedragen. Daarna blijft het jong nog 18 maanden bij zijn moeder. Big Red is de meest bekende kangoeroe, zo bekend zelfs dat hij op het Australische wapenschild staat. Big Red kan makkelijk 2 meter hoog worden. De mensen weten nog niet zeker of de kangoeroe het in de droogte overleeft. Big Red kan om twee redenen erg gevaarlijk zijn. Op de eerste plaats heeft hij scherpe klauwen aan zijn achterbenen. Wanneer een kangoeroe zich bedreigd voelt, kan hij op zijn staart gaan staan en met zijn klauwen uithalen. Een grote verwonding kan dodelijk zijn! Als je te dichtbij komt kijk hem dan nooit recht in zijn ogen! Het verstandigste om te doen wanneer de kangoeroe je aankijkt is laten weten dat je ongevaarlijk bent. Dit doe je door op je hurken te gaan zitten en van hem weg te kijken. Volgens deskundigen zeg je hiermee: Ja, ik weet dat ik in je territorium ben en ik weet dat jij sterker bent. Ik heb geen zin om te vechten en ik zal zometeen weg gaan.

7


Kaiya - Australië

Dieren in Australië De koala

Dit buideldier komt alleen in Australië voor. De grootste kans om hem tegen te komen is in het oosten en het zuiden van het land. Omdat de koala eigenlijk een nachtdier is, is het erg makkelijk hem overdag goed te bekijken. Hij blijft namelijk lekker zitten waar hij zit! Ondanks de bekendheid die het dier krijgt, loopt de koala toch gevaar om uit te sterven. Hij eet namelijk alleen bepaalde soorten bladeren (12 stuks om precies te zijn). Hij drinkt zelden, want hij haalt al het vocht dat hij nodig heeft uit de bladeren. Koala is afgeleid van een Aboriginal woord dat "hij die zelden drinkt" betekent. Helaas zit er in deze bladeren erg weinig energie. Hard wegrennen zit er dus niet bij, waardoor de koala erg kwetsbaar is. Een koala zal dan ook zo lang mogelijk in een boom blijven zitten. Een ander probleem is dat de koala leeft in delen van Australië waar veel mensen leven. Door de aanleg van wegen, komen veel koala's om het leven. Ook vallen veel honden de koala's aan, waarbij deze lieve knuffelbeer kansloos is. Inmiddels is het in Australië ook doorgedrongen en is de koala een beschermde soort geworden. Veel gemeentes hebben zelfs een Koala Management Plan bedacht. Normaal gesproken krijgen koala's elke twee jaar jongen. Na een zwangerschap van slechts 6 à 7 weken wordt het jong geboren. Na de geboorte kruipt het jong, dat nog geen 2 centimeter groot is, in de buidel van de moeder, waar hij nog twee maanden blijft zitten. Na afloop van die twee maanden klimt hij op de rug van zijn moeder, waar hij zich vastklemt. Gelukkig blijken de Koala Management Plans succes te hebben en overleven steeds meer jongen, waardoor het aantal koala's langzaam maar zeker weer meer wordt.

8


Kaiya - Australië

Dieren in Australië De dingo

De Dingo is een veelvoorkomend dier in Australië. Het dier lijkt sprekend op een hond. Het is een roofdier en het eet kangoeroes (hoewel hij Big Red niet snel zal aanvallen). Hij eet konijnen en daarnaast eet hij ook echidnae maar daar kom je straks meer over te weten. De Dingo heeft een slechte naam doordat hij ook schapen en runderen aanvalt. Om de dingo tegen te houden, is er een hek van 4800 kilometer gebouwd dat van het noorden naar het zuiden loopt. Boeren hebben nog een manier om de dingo op afstand te houden: ze schieten ze af en binden ze dan aan hekken om andere dingo’s af te schrikken. Of dit werkt? Ik heb geen idee. Voor dierkundigen is het dus erg interessant. De Dingo is voor mensen meestal ongevaarlijk, maar er zijn enkele verhalen bekend over aanvallen. Eén keer is daarbij een baby om het leven gekomen. Er wordt dan ook gewaarschuwd de dieren met rust te laten (en ze dus ook NIET te voeren).

9


Kaiya - Australië

Dieren in Australië Echidnae

Deze egel schijnt vijftig jaar oud te kunnen worden. Op zijn achterhoofd heeft hij een aantal kleine stekels terwijl de boven en zijkant van zijn lijf met langere stekels zijn bedekt. Verder heeft dit kleine beestje korte, maar sterke klauwen. Het mannetje heeft ook nog een soort uitschuifnaald ter beschikking, waarmee hij een zwak gif kan toebrengen aan vijanden. De Echidnae eet voornamelijk mieren die hij vangt met zijn tong. Deze tong kan tot 30 centimeter lang worden en is plakkerig, waardoor de mieren blijven kleven. Het vrouwtje legt steeds maar één ei en draagt dat zeven tot tien dagen met zich mee in een speciale tijdelijke buidel. Het ei komt daarna uit, waarna het dier nog altijd in de buidel wordt gemelkt. Het melken gebeurt op een bijzondere manier: de melkklieren van de moeder beginnen spontaan melk af te scheiden. De melk stroomt langs de haren naar beneden.

10


Kaiya - Australië

Voedsel in Australië Bush Tucker word veel gegeten in Australië. Dit is eten dat je direct uit de natuur haalt. Dit eten staat bekend om de zeer sterke vieze smaken. Bush Trucker betekent letterlijk: eten dat de woestijn biedt. Australië kende lang geen echte eigen keuken. Australië was zo slim om het beste eten van andere culturen over te nemen. Naast de enorme keuze aan restaurants kun je ook in de supermarkt net als in Nederland eten uit allerlei landen kopen. Ook wordt er veel vlees gegeten. Er zijn veel soorten fruit en het meeste daarvan komt uit hun eigen land. Maar het is daar iets duurder dan in Nederland. In Australië hebben ze het BYO-concept dat wil zeggen: "Bring Your Own", en dat betekent dat je zelf drinken mee mag nemen naar een restaurant. In Australië eten ze ook wel schaaldieren sommige schaaldieren kunnen wel 10 cm lang zijn. Ook is er veel vlees in Australië. Veel mensen vinden dat je als je in Australië bent lamsrib moet proberen, want dat eten kunnen ze heel lekker klaarmaken. Er worden nu ook veel wilde dieren op de menukaart gezet zoals kangoeroevlees en krokodillenvlees. Er wordt in Australië veel fruit als toetje gegeten. Door de veel verschillende klimaten hebben ze daar heel veel soorten fruit. Australiërs lusten ook wel bier. Elk dorp, hoe klein ook heeft wel een café. Ze drinken het bier koud. Ze drinken ook wel wijn in Australië. Australiërs drinken veel thee. Men drinkt meestal thee met melk en dat heet white tea. Thee met suiker heet black tea.

11

Dit is Bush Tucker


Kaiya - Australië

Economie van Australië Australië heeft net als alle andere rijke landen een goede economie. Gemiddeld verdient een Australiër 23200 Australische Dollar per jaar. Ongeveer 4 % van de Australiërs werkt in de landbouw of visserij, ongeveer 33 % in de industrie en ongeveer 63 % in de dienstensector. Bij de veeteelt zijn de schapen en runderen heel belangrijk, omdat die ook in de droge gebieden van het binnenland kunnen leven. In Australië leven ongeveer 139 miljoen schapen en 22 miljoen runderen. Voor de akkerbouw kunnen alleen de vruchtbare stukken grond gebruikt worden, en daarom worden er veel stukken van het binnenland met water vruchtbaar gemaakt. Toch kunnen boeren op nog minder dan 10 % van heel Australië akkers verbouwen. De visserij in Australië is handig, omdat Australië een eiland is. De industrie en de diensten van Australië zijn bijna hetzelfde als die van andere rijke landen. De metaalindustrie, de aardolieindustrie en de chemische industrie zijn de belangrijkste soorten industrie in Australië. In de grond van Australië zitten een heleboel delfstoffen. In Australië wordt ongeveer 90 % van de energie opgewekt uit steenkool, aardolie of aardgas in thermische centrales. Ongeveer 8,4 % van de energie wordt opgewekt uit waterkrachtcentrales.

12


Kaiya - Australië

Australië heeft de meeste handel met Japan, China, de VS, Nieuw Zeeland en de landen van de Europese Gemeenschap. Australië verkoopt vooral wol, vlees en delfstoffen en ook machines, computers, vervoersmiddelen en communicatie middelen. Omdat de steden in Australië ver uit elkaar liggen, is er veel vervoer nodig. De totale lengte van alle wegen in Australië is meer dan 913.000 km en de totale lengte van alle rails in Australië is meer dan 40.000 km. De luchtvaart is heel belangrijk om op afgelegen plaatsen te komen, en het is handig om snel naar de andere kant van Australië te komen. Australië heeft meer dan 441 vliegvelden. De toeristen komen vooral met het vliegtuig naar Australië. In Australië betalen ze met de Australische dollar. Net als de Euro is een Australische dollar 100 cent waard. Australië heeft 6 verschillende munten en 5 verschillende biljetten. Hieronder staan alle munten en biljetten die er in Australië zijn. De Australische dollar is iets meer waard dan een halve euro. Op de voorkant van de Australische dollar staat koningin Elizabeth 11. Op de biljetten staan foto’s van belangrijke mensen zoals ministers.

13


Kaiya - Australië

Wonen in Australië 85 % van de Australiërs wonen in de steden in het oosten, zuidoosten en zuidwesten. De rest van Australië is heel droog en daarom willen er weinig mensen wonen. In de steden in het oosten, zuidoosten en zuidwesten van Australië leven de mensen net zoals in alle andere rijke landen. De boeren leven ook net als de andere boeren in rijke landen. De boeren in het binnenland wonen soms meer dan 100 km weg van de dichtstbijzijnde stad en daarom is het moeilijk voor dokters om daar mensen te helpen. De mensen die daar wonen gebruiken meestal een radio als telefoon. Iedere boerderij heeft ook een eigen EHBO kist waar medicijnen en andere belangrijke verzorgingsmiddelen inzitten. De dokter kan zijn patiënt of familie van zijn patiënt vertellen wat hij moet gebruiken en hoe hij het moet gebruiken. Om dat makkelijker te maken hebben alle dingen uit die doos een eigen nummertje. Als de patiënt daarmee niet geholpen kan worden, komt er een vliegende dokter langs. Die vliegende dokters komen met een klein vliegtuigje. Dat vliegtuigje is eigenlijk een soort ambulance. Omdat de boeren in het binnenland zover uit elkaar wonen is het ook moeilijk om onderwijs te geven. Sommige kinderen krijgen les op een kostschool (school met kost en inwoning) en dan zijn de kinderen dus bijna nooit thuis. De meeste kinderen krijgen les via een radio. De laatste tijd wordt dat ook veel gedaan per televisie. Veel kinderen hadden voordat de televisie er was hun leraar nog nooit echt gezien! In de toekomst wil Australië dat er les wordt gegeven op internet en e-mail. Post bezorgen is ook heel moeilijk in het binnenland, daarom doen ze dit vaak met vliegtuigen. Soms wordt het huiswerk van kinderen ook als post naar de kinderen gestuurd. 14


Kaiya - AustraliĂŤ

De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van AustraliĂŤ. Vroeger woonden de Aboriginals door heel AustraliĂŤ, maar later hebben de Britten hun stukken land ingepikt. Nu wonen de Aboriginals in reservaten of in gewone steden. De Aboriginals die in de steden wonen leven net als alle andere mensen die in de steden wonen. De Aboriginals die in de reservaten wonen leven meestal nog hetzelfde als vroeger. De mannen gaan dan jagen de vrouwen en kinderen zoeken vruchten en noten. De mannen gebruiken vaak een boemerang om mee te jagen. De Aboriginals hadden ook zelf een eigen muziekinstrument gemaakt ze noemen het de didgeridoo. Een didgeridoo is een lange houten pijp waar je door te blazen er geluid uit krijgt. Omdat er een leerplicht is voor kinderen tussen de 6 en de 15 jaar moeten ook de Aboriginal-kinderen naar school en dat vinden de volwassen Aboriginals die in de reservaten wonen meestal niet leuk.

15


Kaiya - AustraliĂŤ

Grote steden AustraliĂŤ Rang Stad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Inwoners 1991 Sydney 3.097.956 Melbourne 2.761.995 Brisbane 1.145.537 Perth 1.018.702 Adelaide 957.480 Gold Coast 256.275 Canberra 276.162 Newcastle 262.331 Gosford 197.128 Wollongong 211.417 Caloundra 126.142 Geelong 126.306 Townsville 101.398 Hobart 127.134 Cairns 64.463 Toowoomba 75.990 Ballarat 64.980 Bendigo 57.427 Albury 63.614 Launceston 66.747 Mandurah 23.343 Rockingham 36.700 Mackay 40.250 Darwin 67.946 Maitland 45.209 Rockhampton 55.768 Bunbury 24.003 Bundaberg 38.074 Wagga 40.875 Wagga Hervey Bay 22.205

Inwoners 1996 3.276.207 2.865.329 1.291.117 1.096.829 978.100 311.932 299.243 270.324 227.657 219.761 174.088 125.382 109.914 126.118 92.273 83.350 64.831 59.936 67.316 67.701 35.945 49.917 44.880 70.251 50.108 57.770 24.945 41.025 42.848

Inwoners 2001 3.502.301 3.160.171 1.508.161 1.176.542 1.002.127 421.557 311.947 279.975 255.429 228.846 169.931 130.194 126.618 126.048 98.981 89.338 72.999 68.715 69.880 68.443 46.697 60.767 57.649 71.347 53.470 59.475 45.299 44.556 44.451

Inwoners 2006 3.641.422 3.371.888 1.676.389 1.256.035 1.040.719 454.436 356.120 288.732 282.726 234.482 184.662 137.220 128.808 128.557 98.349 95.265 78.221 76.051 73.497 71.395 67.813 67.520 66.874 66.291 61.431 60.827 54.482 46.961 46.735

32.054

36.109

41.225 16


Kaiya - Australië

Interview met Corine over Australië Hoe zag de omgeving in Australië er uit? Antwoord: Vooral kaal met allemaal dooie bomen alleen in Tasmanië (een eiland op Australië) was het heel groen. Welke dieren heb je allemaal gezien? Antwoord: Van alles koala’s, kangoeroes, krokodillen, mega spinnen , giftige kikkers en tropische vissen. Wat was er vooral qua eten? Antwoord: Gewoon Europees maar we hebben ook vaak gebarbecued. Hoe zagen de mensen er daar uit? Antwoord: Gewoon Europees maar de Aboriginals waren inheemse mensen (inheemse mensen zijn oorspronkelijke bewoners.) Wat hebben ze in Australië wat wij in Nederland niet hebben? Antwoord: Het mooie klimaat en ze hebben een totaal andere flora en fauna (flora en fauna betekent planten en dieren). 17


Kaiya - AustraliĂŤ

Wat is het verschil tussen AustraliĂŤ en Nederland? Antwoord: De oppervlakte is een stuk groter!

Opera House in Sydney

18


Kaiya - Australië

Antwoord onderzoeksvraag Waarom leven kangoeroes alleen in Australië en niet in andere landen? Antwoord: De kangaroes woonden vroeger ook in andere landen zoals Amerika of Afrika, maar kangaroes kunnen het best overleven in Australië omdat ze daar beschermd zijn tegen zoogdieren. Dus zijn alle kangoeroes bij elkaar gezet in Australië.

19

Australië  

Kaiya van der Draai

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you