Page 1

Katachtigen

gemaakt door:Nikkie Bouter Goejanverwelleschool Datum..-02-31


inhoudsopgave: 1.voorwoord…………..............blz.3

2.kenmerken……………..........blz.4

3.lijger……………………………..blz.5

4.welpen………………………….blz.: 6

5.carnivoor………………………..blz.: 7

6.leefgebied……………………….blz.: 8

7.Literatuurlijst…………………..blz.: 9

2


Voorwoord Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik eerst de witte tijger wilde doen maar de meester zei dat ik dit onderwerp moest doen: Katachtige. Van dit onderwerp dacht ik dit is ook leuk.

Kenmerken 3


Alle katachtige kan je herkennen aan deze dingen: •

Ze hebben vijf tenen aan de poten. Aan achterpoten zit er maar één.

Aan de tenen zitten kromme intrekbare nagels, behalve bij het jachtluipaard.

De hoektanden zijn zeer scherp en groot. De scheurkies is heel erg sterk ontwikkeld dat wil zeggen dat de scheurkies niet snel afbreekt en dus sterk is zo als we dat noemen.

Het pupil van de ogen is vaak een spleetje die kan samen trekken. De felidae is ook een soort, maar die soort is een nacht dier en die kunnen ook in de nacht kijken. Dit komt door tweede laag achter het netvlies die bijna twee keer zo veel licht ontvangt. daardoor kunnen alle felidae’s meer zien in het donker.*

Het gehoor is zeker wel goed ontwikkeld zoals je ook kan testen bij katten die reageren gelijk als jij iets zegt of een vreemd geluid horen omdat dat in de natuur iets van een aanval kan zijn. Bijvoorbeeld; er staat een vijand in de bosjes en dat heeft hij niet door kan en de vijand zet een stap in de bosjes kan hij dat horen door zijn scherpe gehoor. Dit is dus handig voor een katachtige zelf maar niet voor de vijand van de van de katachtige die heeft dan geen kans om zijn prooi te bespringen en moet het een andere keer opnieuw proberen. De snorharen zijn zeer gevoelige haren op het gezicht.

Lijger Een Lijger is een hybride (een kruising tussen twee verschillende dingen of dieren) kruising tussen een mannetjes leeuw en een vrouwtjes tijger. Van daar de naam

4


Lijger de l van de leeuw en de ijger van de tijger hier komt de naam dus vandaan Lijger. De op dit moment bekende Lijger is met opzet op aarde gekomen. Mensen hebben leeuwen een tijgers bij elkaar in een hok gezet en zo zijn Lijger geboren. Ze komen in India in het wild voor. Ze wonen wel in verschillende regio’s (een gebied). Een Lijger ziet er uit als een super grote tijger de kop van een Lijger is net zo groot als een romp van een mens. Dit is ook te zien op de afbeelding naast de tekst. In tegenstelling tot leeuwen houden Lijgers van zwemmen. Lijgers kunnen ook een kop groter worden dan hun ouders. Bij een vrouwtjes leeuw werken de zwemvliezen groei remmend (je groeit minder snel met groei remmende dingen dat zorgt er voor dat je minder snel groeit.). Bij de mannetjes is dat niet. dit werkt niet groei remmend en bij de tijgers ook niet. en dit is dus een kruising tussen die twee en dit heeft geen remmende werkingen op het groeien. Zo komen de Lijgers dus zo groot. De Lijger mannetjes kunnen niet zich zelf niet voortplanten. Ze zijn dus niet vruchtbaar. De vrouwtjes daar in tegen kunnen zich zelf wel voortplanten met een leeuw of een tijger. Deze zijn wel vruchtbaar.

Welpen Over welpen is in zijn geheel niet zo heel veel informatie te vinden. Maar toch wilde ik vertellen over de verschillen bij welpen en kittens. Het is algemeen bekend dat welpen jonkie’s zijn van katachtige. Maar de huis kat is ook een van de katachtige (het woord zelf zegt het al) toch heten jonkie’s daarvan anders namelijk kittens. Kittens zijn vanzelf sprekend al kleiner dan welpen dat kunt u goed zien op foto’s die ik er bij heb gezet.

5


welp

kitten

carnivoor

6


alle katachtige dieren zijn carnivoren. Een carnivoor is een vlees eter. Het zijn carnivoren dus eten jagen ze om te eten. Hoe doen ze dat? Nou dat doen ze als volgt; bijvoorbeeld er staat en leeuw in de bosjes en er staat verder op een kudde met zebra’s en die zien hem niet, is dat handig voor de leeuw die sluipt langzaam dichterbij en dichterbij en dichter bij……………en plots rent de leeuw via het midden achter één van de zebra’s aan en drijft de rest van de kudde zo uit elkaar. Hij blijft natuurlijk rennen tot dat hijhem te pakken heeft dan grijpt hij hem en eet hij hem op dit kunt u ook zien op de afbeelding hier onder. zo valt de leeuw zijn prooi aan en hij eet het op zijn prooi is vlees en dat is dus een vleeseter in dit geval bij de leeuwen. Een carnivoor dus.

7


Leefgebied Katachtige wonen op veel plekken want er zijn veel verschillende soorten. dus ik heb een kaart van het leefgebied van een leeuw. De leeuw komt het meest in het groene gebied voor. Ze leven door te jagen op zebra’s.

8


literatuurlijst http://nl.wikipedia.org/wiki/Katachtigen http://www.bing.com/images/search? q=leeuw+valt+zebra+aan&qs=n&form=QBLH&filt=all&pq=leeuw+valt+zebra+aan&sc=0-7&sp=-1&sk= http://www.bing.com/images/search?q=kitten&qs=n&form=QBIR&filt=all&pq=kitten&sc=8-6&sp=1&sk=

http://www.bing.com/images/search?q=welp&qs=n&form=QBIR&filt=all&pq=welp&sc=8-4&sp=1&sk=

9

Katachtigen  

Nikkie Bouter

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you