Page 1

Colofon Deze krant is een uitgave van Centrum Jeugd en Gezin Maasland ter gelegenheid van de lancering van www.wizper.nl.

Wizper op school en win!

Als je ergens mee zit, kun je naar je vrienden of vriendinnen gaan. Of je praat met je vader of moeder. Misschien dat je een broer of zus hebt, waar je jouw verhaal aan kwijt kunt. Maar soms heb je effe geen zin om naar een bekende te gaan. Gewoon, omdat het te persoonlijk is. Of omdat je iets wilt weten over een onderwerp waar niemand iets mee te maken heeft. Je vindt dat het jouw zaak is en van niemand anders. Op zo’n moment zou je (het liefst lekker anoniem, dus zonder dat

iemand het weet), je verhaal kwijt willen. Alsof je iemand iets kan influisteren, waarbij je zeker weet dat niemand er achter komt. Vanaf nu is dat mogelijk! Speciaal voor jou en alle andere jongeren is er wizper, de website waar je over allerlei onderwerpen informatie kunt vinden of vragen kunt stellen. Over je gevoel, seksualiteit, vrienden, familie school, werk, verslaving en nog veel meer. In deze krant lees je alles over wizper. Maar hoe het precies in zijn werk gaat, ontdek je op www.wizper.nl. Vanaf vandaag, speciaal voor jou!

Waarom de naam wizper? Wizper lijkt een beetje op ‘whisper’. Dat is Engels voor ‘fluisteren’. Je kunt wizper dus zien als iemand die je kunt vertrouwen, een persoon die je een geheim, een probleem of een vraag influistert. En niemand kan het horen! Daarom hebben we gekozen voor de naam wizper. Natuurlijk ook een beetje omdat het wel lekker klinkt.

Wizper is er niet alleen op het internet. Ook op school zul je wizper binnenkort tegenkomen. Natuurlijk vertellen we je alles over wizper en hoe het werkt. Maar je kunt er ook iets mee winnen! Als het wizper-team op jouw school langskomt, nemen ze een wizper-zuil mee. Dat is een digitale zuil waar je iets in kunt wizperen. Een liefdesverklaring, een mop of misschien wil je gewoon effe wat kwijt. De leukste wizper-filmpjes worden op wizper.nl gezet. Je moet dus zeker kijken of jij er tussen zit. Van die filmpjes worden er een paar uitgekozen en die maken kans op een iPad.

www.wizper.nl

Vrienden en relaties

Mijn moeder zegt altijd dat ik een mooie meid ben. Logisch, wat moet ze anders. Ik vind mezelf helemaal niet mooi. Kijk maar naar tv. Als je die meiden ziet, ben ik dus gewoon lelijk. Beetje dik ook. Daarom let ik heel goed op wat ik eet. Eerlijk gezegd eet ik de laatste tijd minder. Moet je maar eens opletten hoe ik er over een paar weken uitzie! Het is wel dat ik me niet helemaal lekker voel, maar dat gaat vast over na een tijdje. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, toch?

Wizper.nl is er voor alle jongeren. Een initiatief van CJG Maasland.

Boezemvrienden, stapmaten, hartsvriendinnen, vriendjes.. Bijna iedereen heeft wel iemand die je een vriend noemt. Als je opgroeit, wordt een vriendengroep steeds belangrijker. Je wilt ergens bijhoren, of juist helemaal niet. En als je ergens bij wilt horen, hoe ver ga je dan? Doe je dingen die je eigenlijk niet wilt om stoer te zijn, zodat de groep je accepteert? Hoe ver ga je in een relatie? De eerste keer seks met je vriendje of vriendin terwijl je er nog niet aan toe bent... Of jij wilt heel graag, maar de ander niet. Allemaal dingen waar je mee te maken krijgt of al hebt. Kijk maar eens op www.wizper.nl.


Niemand weet wat jij wizpert! René Peters is wethouder in Oss. Hij is onder andere verantwoordelijk voor Onderwijs en Jeugd in Oss. Vandaar dat hij zich ook bezig houdt met wizper. “Toen ik zo oud was als jullie leek de wereld een stuk simpeler. Dat leek maar zo, want ook toen had je wel eens problemen op school of met je ouders. Ook dingen als verslaving of onderwerpen als seksualiteit bestonden natuurlijk, maar daar praatte je niet zo makkelijk over in die tijd. Tegenwoordig is dat anders. Nu heb je allerlei organisaties waar je terecht kunt. En je hebt natuurlijk vrienden of je ouders waarmee je kunt praten. Toch kan ik

me best voorstellen dat je niet over alles wilt of kunt praten met een bekende. Misschien omdat je je schaamt. Of dat je niet wilt dat een ander weet waar je mee zit. Het is natuurlijk niet goed om lang met iets rond te lopen, om het op te kroppen. Vroeg of laat moet je er wat mee doen. Bovendien lucht het enorm op als je je verhaal kwijt kunt of als je vragen kunt stellen. En een antwoord krijgt waar je wat aan hebt! En dat is nu precies waar wizper voor staat. Ik vind het dan ook een ontzettend goed idee dat er een website is waar jij en alle andere jongeren net als jij terecht kunnen.” René Peters

Op www.wizper.nl kun je terecht voor alles wat je wilt weten. Soms ben je gewoon nieuwsgierig naar een bepaald onderwerp. Je wilt bijvoorbeeld weten wat anorexia is. Of hoe zit het nou als iemand depressief is, wat voelt iemand dan en kun je iemand helpen... Misschien zit je zelf ergens mee en wil je daarom de site bezoeken. Via wizper.nl kun je ook jouw persoonlijke vraag stellen. Dat kan over van alles en nog wat gaan. Dus ook over iets waarvan je liever niet wilt dat anderen het weten. Daarom is wizper.nl 100% anoniem. Dat betekent dat jouw naam bij niemand bekend is. De vraag die je via wizper stelt, kan dus niemand anders zien. Ook niet als iemand achter jouw computer kruipt. Niemand weet dus wat jij wizpert!

Effe wizperen! Baal je van school, heb je thuis ruzie of voel je je eenzaam? Zit je ergens mee of ben je gewoon nieuwsgierig? Wil je iets weten over sex of drugs, denk je dat een vriend of vriendin in de problemen zit en wil je er meer over weten? Allemaal dingen waarover je op www.wizper.nl informatie vindt, speciaal voor jou. We willen je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Dat moet je zelf weten, maar je vindt hier wel adressen en telefoonnummers van mensen en organisaties waar je terecht kunt. Wizper jouw vraag! Het kan natuurlijk zijn dat de informatie op de website geen antwoord geeft op jouw vragen. Ook dan kun je op www.wizper.nl terecht. Je kunt namelijk jouw vraag op de website

intoetsen. Die vraag wordt dan beantwoord door mensen die er verstand van hebben. Een team van professionals staat voor je klaar. Als je denkt dat jouw vraag raar is of zo; dat hoeft ech niet! Iedereen die opgroeit, zit wel eens met vragen of problemen. Dat je het even niet weet, is dus niet erg. En wij hebben echt al elke vraag wel eens gehoord. Dus wat je ook wilt wizperen, gewoon doen!

www.wizper.nl

Jij en jouw familie Mijn ouders zijn zo saai. Van die brave burgers. En nooit is iets goed, altijd zitten ze te zeiken. Doe dit, doe dat, maak je huiswerk... Het ergste is dat ik niet eens op stap mag. Ja tot elf uur naar de film of zo. Dan gaan mijn vriendinnen nog even wat drinken in de stad. Die mogen wel tot een of twee uur wegblijven. Echt, ik haat mijn ouders. Ik ga wel eens bij een vriendin logeren in het weekend. Mooi wel dat we dan gaan stappen. Eerst een beetje indrinken en dan helemaal los. Snappen ze niks van als ik dan de volgende dag thuis kom en de hele dag op mijn kamer blijf.

Er is geen familie hetzelfde. Je kunt bij je vader en moeder wonen, bij je vader of moeder of zelfs al zelfstandig. Het kan ook zijn dat je bij een adoptie- of pleeggezin woont. Dan zit jouw familie weer heel anders in elkaar. En vroeg of laat komt de tijd dat je zelf aan een gezin denkt. Je kunt ervoor kiezen om te trouwen, of juist niet. In sommige culturen wordt voor je gekozen. Eenmaal samen met je partner komen er misschien kinderen en dan ben jij degene die gaat opvoeden, regels maakt en voor je gezin zorgt. Voor het zover is, heb je nog een hoop te ontdekken. Wizper kan je hierbij helpen.


www.wizper.nl

Weet je, ik was altijd best wel ok. Maar de laatste tijd zie ik het niet meer zitten. Alles zit tegen. Het is net alsof niks goed gaat. Ik zit de hele dag te piekeren, ik word er niet goed van. Ik kan er ook niet over praten, want niemand snapt me. Hoe kan ik nou vertellen dat ik me zo ontzettend kloten voel, maar niet weet waarom? Soms denk ik wel eens dat het beter is als ik er niet meer ben. Ze missen me toch niet...

www.wizper.nl

Wat doe jij bij geweld? Helaas zul je wel eens te maken krijgen met geweld. Je ziet bijvoorbeeld op school of tijdens het uitgaan dat er gevochten wordt. Misschien ben je zelf wel eens slachtoffer (of dader) geweest. Geweld komt ook voor in gezinnen. Dat maakt het vaak nog moeilijker om er mee om te gaan. De dader is immers familie... Naast fysiek geweld en mishandeling waarbij klappen vallen, bestaat er ook geestelijke mishandeling. Er wordt bijvoorbeeld constant tegen je geschreeuwd, je wordt vernederd waar anderen bij zijn, je kunt niets goed doen... Kijk eens op wizper en lees meer over vormen van geweld. Dan weet je in ieder geval dat geweld nooit goed is.

www.wizper.nl

Hoe ga jij om met een verslaving? Wat is verslaving en wanneer ben je verslaafd? Waar kun je eigenlijk allemaal verslaafd aan zijn? En nog belangrijker: hoe kom je ervan af? Sommige gewoontes worden vrij normaal gevonden. Denk maar aan roken. Toch weet iedereen dat het slecht voor je is. Dat geldt ook voor alcohol. Te veel is niet goed en drinken voordat je 16 jaar bent, is zelfs verboden. Maar wat doet het met je en wanneer heb je een alcoholprobleem? Natuurlijk vind je in deze categorie op www.wizper.nl ook informatie over drugs en een verslaving die steeds vaker voorkomt: gokken.

www.wizper.nl

Van de eerste kus tot de eerste keer

Zoenen, verliefdheid, de eerste keer... Voor iedereen komt dat moment anders. En jij bent de enige die dat bepaalt. Seks en alles wat daarbij hoort kan erg spannend, opwindend en fijn zijn. Maar tegelijkertijd spelen er allerlei dingen waar je wel rekening mee moet houden. Veilig vrijen bijvoorbeeld. Ook kan seks tot heel vervelende zaken leiden. Denk maar aan loverboys of andere situaties waar gedwongen seks een rol speelt. Gelukkig is dat niet normaal, maar het zal je maar gebeuren. Ook hierbij kan wizper een betrouwbare bron van informatie voor je zijn.

Wat gebeurt er met je lichaam?

Elke dag hetzelfde. School, thuiskomen, tv kijken en naar bed. ‘Ga toch ‘ns wat doen’ zegt m’n moeder altijd. ‘Naar buiten of sporten, altijd maar achter die computer’. Alsof ik er wat aan kan doen dat ik nergens zin in heb. Ik baal gewoon. Soms denk ik wel eens wat ik hier eigenlijk doe. Vrienden heb ik niet. Die snappen mij toch niet of ze zijn zogenaamd cool. Van die meelopers. Ik kan er zo langzamerhand niet meer tegen. Ik weet het gewoon niet meer...

Je lichaam groeit door tot je begin twintig bent. In de jaren daarvoor verandert er van alles. Zo krijgen jongens bijvoorbeeld een zwaardere stem en baardgroei. Meisjes worden ongesteld en krijgen borsten. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de veranderingen van je lichaam. Maar ook in je hoofd zullen er dingen veranderen. Je gaat anders over dingen denken of anders op situaties reageren. Dat kan wel eens verwarrend zijn. Voor je omgeving, maar zeker ook voor jezelf. Kijk eens op www.wizper.nl. Dan ontdek je dat al die veranderingen er gewoon bij horen en dat iedereen er wel mee te maken krijgt.


www.wizper.nl

Wat zegt je gevoel?

Ik ben verliefd op een jongen uit de vierde. Martijn is wat ouder, maar het scheelt niet zoveel. Hij wordt zeventien en ik ben al vijftien, dus dat valt wel mee. Maar van mijn ouders mag ik geen vriendje. Vooral mijn vader vindt het niks. Hij denkt meteen dat ik dan aan de pil wil of zo. En een Nederlandse jongen kan volgens hem ook niet. Nu zie ik Martijn op school en we spreken wel eens af. Ik vind het echt niet leuk, dat stiekeme gedoe. Wat als m’n ouders er achter komen? En eigenlijk wil ik niet tegen ze liegen....

Wizper, een onderdeel van het Centrum Jeugd en Gezin Maasland Gevoel is iets wat bij iedereen anders is. Denk maar aan boosheid, verliefd of jaloers zijn of eenzaamheid. De een wordt snel verliefd, de ander juist niet. Sommige mensen zijn heel graag alleen, maar voelen zich niet eenzaam. Zo is gevoel iets dat je niet in een hokje kunt stoppen. Maar het kan je wel in de weg zitten. Zeker als je opgroeit en langzaam volwassen wordt, kunnen gevoelens nogal eens veranderen of sterker worden. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Een dipje is niet zo erg, maar wat als je altijd depri bent? Wizper biedt veel informatie over allerlei gevoelens zodat je zelf kunt ontdekken of er iets met je aan de hand is of dat het er gewoon bij hoort.

Wizper is een onderdeel van het Centrum Jeugd en Gezin Maasland. Het Centrum Jeugd en Gezin Maasland is er ook voor jou met wizper: de website die informatie biedt en waar je vragen kunt stellen over dingen die jou bezighouden. Zo kom je van alles te weten over zaken als seksualiteit, je lichaam, geweld, verslaving, vrienden, school, werk en nog veel meer. Als je liever eens persoonlijk met de mensen achter wizper wilt praten, dan kan dat ook. Loop eens binnen bij onze vestiging aan de Kerkstraat 13 in Oss of maak een afspraak. Wij staan altijd voor je klaar.

Openingstijden Maandag: 13.00-16.30 uur Dinsdag: 09.30-16.30 uur Woensdag: 09.30-16.30 uur

Donderdag: Vrijdag:

09.30-20.00 uur 09.30-16.30 uur

Centrum Jeugd en Gezin Maasland Kerkstraat 13 5341 BK Oss Tel. 0412-473626

www.wizper.nl

School, werk en geld Ik zweer het je: op zondagavond word ik al niet goed. Dan kijk ik zo op tegen de maandagochtend. Weer naar die school. Ik heb er gewoon helemaal geen zin in. Ik zit best wel in een leuke klas, maar ik weet niet wat het is. Het boeit me echt niet. En dan die klote proefwerken en overhoringen. Ik weet toch al dat ik een onvoldoende haal. Ook al leer ik me suf. De laatste tijd ga ik gewoon een beetje rondhangen in de stad. Dan zeg ik thuis dat ik ziek ben en als m’n ouders gaan werken, ben ik de deur uit.

Wizper.nl is er voor alle jongeren. Een initiatief van CJG Maasland.

We gaan je echt niet vertellen hoe belangrijk school is. Iedereen weet wel dat een goede opleiding de kans vergroot op een leuke baan later. Toch zijn er veel jongeren die van school gaan. Sommigen hebben problemen op school of thuis. Weer anderen gaan liever zo snel mogelijk werken en willen gewoon geld verdienen. Maar ook dat kan weer gaan vervelen. Hoe dan ook, iedereen heeft wel eens een periode dat school of werk effe teveel is. Wizper geeft je informatie over school, werk en geld zodat je misschien beter kunt bepalen wat je wel of niet wilt.

CJG Oss Wizper krant  
CJG Oss Wizper krant  

centrum jeugd en gezin oss wizper krant

Advertisement