Page 1

1

Informasjonsavis fra Andøy Næringsforening Jula 2017- Årgang 13

SIME N BE RGVI K

18 SID ER

FOTO DOK UMEN FØRJ TAR ULSH I AND ANDEL ØY

ØYSTEIN BLYANT TEGNER ANDØY OG BLIR ANDØYAMBASSADØR

80 SIDER ULTRALOKALT LESESTOFF - JUL I ANDØY FOR 13. GANG


2

NATURLIG SÅPE • NOSTALGISKE LEKER • HÅNDLAGET • TE FRA BETTY • GLASSKUNST FRA GALLERI UVÆR • OLIVENOLJE

ÅPENT FØR JUL i KAFÉ OG BUTIKK KL. 11-16 TORS | FRE | LØR | SØNDAG TIL OG MED LILLE JULAFTEN MELLOM HELGENE TORSDAG 28. | FREDAG 29. | LØRDAG 30. DES


3

Vi skaper vår framtid sammen ANDØY ER EN BYDEL I STORBYEN VESTERÅLEN DET ER TID FOR DEN 13. UTGAVEN av Jul i Andøy, det er min første som leder av Andøy Næringsforening og min første tanke når jeg forstod at jeg skal skrive leder artikkelen var « Jaha...hvilket privilegium.» Jul i Andøy er en flott avis og et viktig verktøy for å nå ut til kommunens befolkning og det økende antallet besøkere som tar turen hit på vinteren og nå i juletida. Næringsforeningen gir ut Jul i Andøy og vi prøver å gi bredde i hvilke bedrifter det skrives om og som løftes frem. Naturlig nok blir det i juletider mye fokus på handelsstanden, så også i år. EI BYGD, TETTSTED, KOMMUNESENTER og en befolkning er med på å skape en viss atmosfære og stemning i en kommune. I tider med stadig flere kjøpesenter og internetthandel er det derfor viktig at mindre kommuner som Andøy med bygder og kommunesenter «finner seg selv», fremhever vår profil og bygger videre på det som er «vår sjel». En storby har forskjellige byområder der beboere og besøkende oppsøker de ulike bydelene etter de forskjellige behov de har eller atmosfærer de er ute etter. Andøy er ingen stor by, men en del av Vesterålen. Sammenligner vi regionen med en storby, blir vårt Andøy en «bydel» som må markedsføre seg med en klar profil som lokker Vesterålsbefolkningen hit (handelslekkasje er viktig). Jul i Andøy papirutgaven gis nå kun ut i Andøy, men er vel så viktig i arbeidet med å bygge en profil. Nettversjonen avvisa når da også flere tusen utenfor Andøy. I ÅRETS UTGAVE fortsetter vi å presentere menneskene bak en del av de fine bedrifter og butikker vi har. Butikker viser frem en god del produkter som er aktuell for sesongen og som kan hjelpe sjeler som begynner å kjenne presset rundt julegave ideer. Vi løfter frem mange fine jubileer som har vært i år samtidig som vi vil gi de yngre i kommunen mer tid og plass i media. DET HAR BLITT GJENNOMFØRT mye fantastisk jobb rundt bevaring av flystasjonen. Dette er veldig viktig og er med på å sette kommunen vår på kartet. Juletida er en bra mulighet å være sammen med familien og snakke ut om både bekymringer og gleder. Det letter på press, renser tanker og gir energi til å ta tak på ett nytt år. Det har også skjedd mye positiv for næringslivet i året som gikk og med ferske millioner i omstillingsmidler går vi en lys tid i møte. Et lys som er viktig å ta med inn i den mørke juletida som nå starter. JAHA...DA GJENSTÅR det bare å si god lesing og ha en riktig god jul! BIRGER ELVERUM, leder Andøy Næringsforening

Vi andværinger opplever omstilling og endring. Det er selvsagt utfordrende, men det skaper også muligheter. Og vi skal klare dette også – sammen. Andøy kommunes omstillingsprogram har fått navnet SAMSKAP. Navnet er et nyord utviklet av medlemmene i kommunens ungdomsråd. Visjonen er: Sammen skaper vi framtid i Andøy. Det er en visjon som gir mening. For slik er det jo. Det vi gjør sammen – de som allerede er her og de som kommer hit – ja, det blir faktisk framtida til kommunen vi bor i. Hverken mer eller mindre. Julen er nå like om dørene og handelsstanden i kommunen har fylt opp butikkene. Utvalget er stort og variert, og de ansatte gjør sitt ytterste for å gi god service. Derfor er det alltid trivelig å gjøre julehandelen i Andøy. Næringslivet i Andøy er sentralt og viktig når vi nå skal utvikle oss videre med både gamle og nye bedrifter. Jeg vil oppfordre deg til gjøre julehandelen lokalt, ikke bare fordi du derved støtter lokalt næringsliv, men fordi tilbud og kvalitet gjør lokal julehandel til et naturlig valg. Husk også at hver krone du handler lokalt bidrar til trygging av lokale arbeidsplasser. Med ønske om en trivelig julehandel og ei fin førjulstid.

Julehilsen fra Jonni H. Solsvik, ordfører i Andøy kommune

OMS TILLI NG:

SAM LÆR SKA PROG MER OM P RAM MET SIDE 48-4 9

UTGITT AV: ANDØY NÆRINGSFORENING Produksjon: God strek AS Trykk: Polaris Trykk Harstad AS Redaksjon: Næringsforeninga og God strek. Studiofoto: Svein Terje Eliassen


4

EGIL WALENTIN HAUGEN (26) HAR DESIGNET SITT DRØMMEKJØKKEN PÅ ANDENES

Endelig åpner Arresten

Folk i Andøy har gledet seg lenge til at Arresten igjen åpner dørene. Daglig leder Trine Horn satser på dyktige folk i kjøkkenet. Sjefen der er en erfaren fyr tross sin unge alder. Egil Valentin Haugen kommer fra jobb som soussjef ved Radisson Plaza i Oslo. Likevel kjenner han Andøy godt. Han er nemmelig sønn til Terje Haugen fra Andenes. – Jeg er glad for å ha Egil med på laget. Han vil gi gjestene våre gode matopplevelser i Arresten, sier Horn.

T

rine lot oss slippe til på kjøkkenet, innimellom slagene. Her møtte vi gutta som hele Andøy har vært spent på. Vi tok en prat med kjøkkensjef Egil. DIN VISJON FOR MATOPPLEVELSEN PÅ ARRESTEN?

Min visjon for matopplevelsen på Arresten er at maten skal

være jordnær, ikke noe fancy. Slik at folk skal kunne føle seg hjemme og kunne sitte og nyte maten og slappe av.

DU ER SØNNESØNN TIL ARNLJOT HAUGEN. HVOR VIKTIG BLIR FISK I DITT KJØKKEN?

Fisk kommer til og bli hovedfokuset. Når vi holder til her på spissen av Andøya og har god tilgang på fisk rett fra havet, ja, da må vi utnytte det. Det at Arnljot er bestefaren min har også mye og si for at jeg er er så glad i fisk som jeg er i dag. Jeg har vert og besøkt besteforeldrene mine her minst ett gang i året hele livet, og fikk alltid servert god fisk når jeg var på besøk. Jeg fikk også rundturer i trålerene de har og var med på mye fisking med bestefar sin private båt. Jeg ble tidlig facsinert av båter og havet. HVA VAR FAVORITTRETTEN DIN NÅR DU SOM GUTTUNGE BESØKTE BESTEFORELDRE PÅ ANDENES?

TRINE HORN DAGEN FØR ÅPNINGA. MYE JOBB, LITE SØVN OG MASSE GODT HUMØR. HUN HAR SATT SAMMEN ET DRØMMELAG.

Det må være panert seibiff med stekt løk. NÅR BESTEMTE DU DEG FOR Å BLI KOKK?

Litt usikker. Mamma har fortalt at fra jeg kunne gå har jeg alltid skyvet en stol bort til kjøkkenbenken og stått å sett på mens hun har lagd mat. Det tidligste jeg husker er fra fjerde klasse hvor læreren spurte oss hva vi ville bli når vi ble stor. Alle de andre hadde de typiske guttedrømmene: politi, brannmann og så videre. jeg ville bli kokk. HVA ER SIGNATURRETTEN DIN?

Laksepastrami med eggekrem, rogn og hjemmelaget knekkebrød DERE HAR VERT I ILDDÅPEN HOS DERE MED 90 GJESTER FREDAG 24. NOVEMBER. HVA ER TILBAKEMELDINGENE DU HAR FÅTT?

INTERNASJONAL BLEIKSVÆRING: THEMIS ER GRESK BLEIKSVÆRING.

RENA-GUTT: STÅLE J. WERNBERG BLE MED EGIL TIL ANDENES

Vi har kun fått positive tilbakemeldinger fra den dagen. Kun noen få

konstruktive tilbakemeldinger, men det er jo en fin måte og kunne forbedre seg på. FAVORITT JULEMAT?

Ribbe, kake, pølse med standard tilbehør surkål, potet og tyttebær. HAR DU ET JULEMINNE FRA ANDØYA ELLER ER ANDENES BARE ETT SOMMERSTED?

Andenes har for det meste kun vert ett sommersted for meg, vi feiret jul her tidligere, men det er så lenge siden at jeg ikke husker noe særlig fra det. HVORDAN FEIRER DU JUL I ÅR?

Etter litt over en måned med lange dager og mye og gjøre så blir det nok stille og rolig hjemme. Mamma og pappa kommer opp på besøk i romjula. Dermed blir det nok litt mer feiring da.

TILBAKE PÅ SOMMERSTEDET: –ANDENES LÆRTE MEG Å ELSKE FISK.


5


6

BAK FRA VENSTRE: Svein Gunnar Johnsen, Ivar Berthelsen MIDTEN FRA VENSTRE: Tommy Larsen, Lars Petter Johnsen, Marianne Sjursen, Daniel Selnes FORAN: Markus Hansen

JUL I ANDØY VIL ANBEFALE DEG ET PRODUKT SOM VARMER KROPPEN FRA EN GJENG SOM VARMER HJERTE.

Roger Johansen og Svein Gunnar Johnsen.

Den kalde tida er her, og du kommer på at du mangler fyringsved. Hva gjør du? Vi har et forslag: Vi kjenner en flott gjeng hos Andøy arbeidssenter på Åse. Der får du kjøpt en sekk med tørr og god bjørkeved til kun kr. 75,- per sekk (og da blir den til og med levert på døra di.) Adresse: Hammarveien 6A, 8484 Risøyhamn. Telefonnummer: 76 14 72 70. Når du har fått fyrt opp i ovnen eller peisen med ved fra Åse, ja, da blir det jul!

IVAR PEKER I TAKET. –Jeg og han der oppe har bursdag på samme dag. På julaften. Han der oppe og jeg her nede, smiler han.


7

HER ER GUTTAS PRODUKT Vi er tre gutter som går på Andøy videregående skole, sammen har vi faget Entreprenørskap & bedriftsutvikling, der vi har startet ungdomsbedriften DecoSign UB. Vi lager wall-stickers (store klistremerker, til innendørsbruk) med motiver inspirert av Andøy. Til nå har vi produkter med følgende motiver, orion, fiskebåt og kval. Kontakt oss på mobil 402 107 88, for mer info. Bestill i dag og du er sikret årets julegave!

Tenner lys I MØRKE BUTIKKVINDU

UNIKT SAMARBEID MELLOM NÆRINGSFORENINGEN OG UNGDOMSBEDRIFTER Bare dager før november ble til desember, skjedde det noe i værret på Andenes. Butikkvinduene i tomme butikker lyste opp. Dekorert av flittige hender med julepynt og lys. Bak prosjektet står et spennede team bestående av fire ungdomsbedrifter og Birger Eleverum, ny leder for Andøy næringsforening. Jul i Andøy har snakket med en av bedriftene, Decosign UB. Gutta i Decosign er fulle av lovord overfor Birger. – Vi må få lov til å si noen ord om vår nye sjef i Andøy næringsforening, Birger Elverum.

Birger er en mann som har lyst å satse på ungdommen, altså oss. Han mener at vi må knytte nettverk til nøkkelpersoner som kan være greit å ha et forhold til når vi kommer tilbake etter endt utdanning. I tillegg vil nevne at Birger er en mann som engasjerer seg både i ungdomsbedriftene våre på skolen, og hvordan ungdommen har det i Andøy i dag, sier Johannes Hagrup Nilsen. – Vi er alle opptatt av Andøys framtid, og vi er alle enige i at kommunens framtid ikke bare er avhengig av flystasjonen, uavhengig om den blir nedlagt eller ikke, er det viktig at vi står sammen, og er klar til å ta fatt på framtiden, uansett hva den måtte bringe. Vi tror på ANDØY, sier Nilsen, FISK BLIR VIKTIG OGSÅ I FRAMTIDA – Et av fiskebrukene i kommunen ligger på vestersida,

på Nordmela. Der holder den familieeide fiskeindustribedriften, J. M. Nilsen Fisk AS til. JMN har faktisk hele 90års jubileum i år, og har hatt stor betydning i fiskerinæringen i Andøy, så vel som i Nord-Norge, sier Nilsen. Han har selv skjært tunger på kaia og er veldig fiskeri-interessert. MPA HØRER TIL PÅ ANDØYA –Jeg mener det er veldig synd at flystasjonen er vedtatt nedlagt, og derfor er det viktig å stå sammen og å kjempe for å beholde flystasjonen her den hører hjemme – i Andøy, sier William Lyngra, dgalig leder i Decosign UB. Han har selv jobb på den sivile delen av flyplassen. IDRETT GJØR EN FORSKJELL Jeg vil spesielt trekke fram fotball, og tidligere fotballproff Tom Stenvoll. Han har vært en viktig fortfigur for idretten i Andøy, som på kort sikt har

vokst, og i tillegg blitt et viktig sosialt tilbud. Mange finner gleden ved idretten, sier Morgan Eliassen i Decosign UB. Morgan er selv et stort fotballtalent og har allerede trent med både TIL og Glimt. Disse ungdomsbedriftene er med enten i arbeid med å pynte mørke butikkvinduer eller på julemarked lørdagene 2. og 9. desember. Da møter du flere av bedriftene i førsteetasjen på gamle kinoen (tidligere AndElis Blomster). Decosign UB, Daglig leder William Lyngra Pastel UB, Daglig leder Alexander B.Johansen Hverdagsgleder UB Daglig leder Éa Bjørnevog Andøygull UB, Daglig leder Daniel Hals. Vil du støtte de flotte ungdomsbedriftene står vipsnummeret i butikkvinduene.


8


9

Storselger på hjemmebane

I 2011 gikk Mariela Årsandøys oldemor bort, 98 år gammel. Sigrid Margrethe Dahle etterlot seg en skatt av dagbøker og skriverier. Nå har oldebarnet brukt materialet som bakteppe i en ny romanserie. De tre første bøkene om Slekten fra havet er allerede ute på juritsen forlag, og hos Andøy bok & papirhandel er det en storselger. Jul i Andøy har gitt Mariela 10 spørsmål på tur hjem til Andøy.

1. NÅR MERKET DU AT SKRIVING VAR NOE SOM DU VAR GOD TIL?

Når jeg ser tilbake, klarer jeg ikke å huske akkurat når jeg endelig følte at jeg var god til å skrive. Til og med nå, et år etter at første bok ble antatt, kan jeg ikke få meg selv til å tenke: Dette er jeg god til. Men, det jeg kan si til meg selv, er at jeg har funnet min egen måte å skrive på. Og siden tilbakemeldingene er gode, er jeg fornøyd med min uttrykksmåte via ord. 2. ER DET ET PUNKT ELLER ØYEBLIKK DER SKRIVINGEN TAR TIL FOR ALVOR.

Ja. Etter at jeg jeg hadde sendt manus inn til forskjellige forlag, fikk jeg min andre konsulentuttalelse. Jeg så lys i enden av den lange, strevsomme tunellen, og tenkte at: Nå! Nå må jeg ikke gi meg! Etter dette brukte jeg all min fritid på å skrive. Jeg sendte manuset til venner som liker å lese, fagpersoner som kan sitt yrke, mens jeg selv gikk gjennom manus flere ganger for å finne feil. Dette ga resultater, og da boken ble antatt, var jeg allerede bestemt på at det var forfatter jeg ville være. 3. ER DET EN PERSON I ANDØY SOM HAR GITT DEG INSPIRASJON OG OPPMUNTRING.

Absolutt! I de årene jeg skrev på en bok som fremdeles ikke var blitt antatt, fikk jeg mange reaksjoner som snakket tydelig for seg selv: Jaha, så du skal bli forfatter, ja. Jada, lykke til … Dette er selvsagt forståelig, da det er en kjent sak at det er vanskelig å slå i gjennom – nåløyet er trangt og lite. Men om jeg skal trekke frem noen fra Andøy, må den ene

være min mamma – Kirsti Årsandøy – som ofte spurte om hvordan det gikk med skrivingen min, og heiet på meg hele veien. Og min venninne, Susanne Nesset, som sa noe sånt som: «Ja, det trur æ, du. Æ huske fremdeles alle de norsk-stilan du læste opp i norsktiman!» At min venninne nesten tok det som en selvfølge at jeg satset på forfatteryrket, gjorde godt! 4. ER DET EN LÆRER DU SYNES HAR HATT BETYDNING FOR DIN SKRIVEKUNST?

En lærer, ja. Mona Skaldebø var den norsklæreren som tillot at jeg fikk lese opp de lange stilene mine – og da snakker jeg om hele norsktimen. Ellers har Bård Michalsen vært en betydelig lærer for meg. Han ga meg tillit til at manuset mitt var bra – at dette var noe jeg måtte satse på. Og når en kunnskapsrik mann som ham sier det, ja, da tror jeg på det også. 5. HVORDAN KOM SLEKTA FRA HAVET TIL DEG?

Slekten fra havet, eller – Kjære Amalie, som original-manuset først het – kom til meg litt etter litt. Først kom Elidas historie, og så kom hovedkarakteren – Ravna, som allerede satt klar på sidebenken og ventet – inn etter hvert. Bakteppet for historien kjente jeg allerede, via minner fra min hjemplass, men også via oldemors skriverier om sin oppvekst på Dverberg. Det tok meg to år å bli kjent med den røde tråden. Og da den satt som naglet i en tømmerstokk, ble det endelig rom for å være kreativ underveis i skrivingen. 6. HVEM AV KARAKTERENE I BOKSERIEN KUNNE DU TENKT DEG Å INVITERE HJEM TIL DERE PÅ JULEMIDDAG?

Åh, det må bli hovedkarakteren – Ravna. Siden hun er fra fattige kår og er vant til å spise fisk og poteter nesten hver dag, vet jeg at hun ville ha elsket pinnekjøttet, som pappa bruker hele formiddagen på å få perfekt. Men det ville likevel bli spennende å se om stoltheten hennes hadde tillatt henne å ta en eneste bit. Om hun hadde valgt å legge stoltheten til side, kan jeg se henne for meg, kastet inn i år 2017 – pyntet i sin fineste søndagskjole med nyvasket, blankt, ravnsvart hår. Hun hadde nok stirret på all maten med åpen munn, og tygget på hver bit i flere minutter før hun svelget. Og om mine foreldre hadde bedt henne om å sitte stille og la dem ta oppvasken, hadde hun nektet – spiser man, vasker man opp også! 7. DAHLE-SLEKTA PÅ DVERBERG HAR EN RIK HISTORIE. HVOR MYE AV VINDMØLLA, DEN FØRSTE BILEN TIL ULRIK OG SEKTA SOM HAN LEDET DUKKER OPP I SLEKTA FRA HAVET?

I første bok er faktisk min tippoldefar, Ulrik, nevnt. Karakterene snakker om ham og hans kunnskap. Men da min hovedkarakter befinner seg på Andenes, ser hun ikke så mye til dette – enda. Det er nemlig planlagt at hovedkarakter skal til Dverberg, og der møter hun Ulrik. I bok 5, som jeg skriver på nå, møter vi også en ung kvinne som er kjent for oss. 8. FORTELL OM HVORDAN DET ER Å FÅ TILBAKEMELDINGER FRA LESERNE?

Dette er det beste med hele forfatterskapet – å høre at min historie gir glede og spenning til leserne. Om jeg skal nevne en god historie, må det bli da

en dame fra Råholt kontaktet meg og sa rett ut: Du er en sånn inspirasjon for meg nå! Du skjønner, jeg har alltid gått med en forfatterdrøm i magen, og jeg vil gjerne møte deg for å snakke med deg. Noen dager senere satt hun her i min stue, og vi diskuterte forfatterdrømmen sammen. Ellers, er det også godt å høre at bøkene skaper spenning hos folk – de leser bok en, og må lese bok to også. 9. DU KOMMER NORDOVER TIL JUL. HVA GLEDER DU DEG MEST TIL?

Det jeg gleder meg aller mest til er selve juledagen. Å komme hjem til barndommens tradisjoner får meg alltid til å senke skuldrene, og både maten og kakene smaker alltid best hjemme hos a mor. Men jeg gleder meg også til å møte leserne på boksignering på lille julaften – både på Andenes og på Sortland. 10. JULEMINNER FRA DIN BARNDOM PÅ ANDØYA. HVA HUSKER DU BEST?

Det må bli en av julekveldene vi feiret på Dverberg hos mine besteforeldre – Evelyn og Øystein Dahle. Jeg husker spesielt godt at jeg lå på rommet, natt til den 24. Og så på døren – grugledet meg til at nissen skulle komme med julestrømpe. En annen julekveld jeg husker godt, er første julaften i huset i Daniel Olaisensvei. Jeg husker at jeg syntes at juletreet passet så fint inn i den store stuen vår. Og alle pakkene – Åh, alle de pakkene!


10

,, Det er 10 ür siden Kirsti Årsandøy møtte en gjeng korvenner pü Grønnskolen. Den aprilkvelden ble starten pü et lite sangeventyr. Crescendo har gjennom 10 ür gledet andvÌringer med korsang. De für rett og slett folk i godt humør. Vür fotograf smilte fra øre til øre etter ü ha vÌrt pü fotopptak med koret. – De begynte rett og slett og synge. Det lüt sü flott. Studioet ble fylt med julestemning, sa Svein Terje Kvalvik Eliassen. Her kan du leste om dirigent Kirstis personlige reise i Crescendos verden.

D

et hele startet

vel pü Dverberg i barndommen ved bestemors piano, pü søndagsskolen hos Fru Urdal, pü barnerommet hjemme hos mamma og pappa med den lille sanggruppa Tripp Trapp, og som hjelpeleder i Dverberg barnegospel. Det jeg erfarte fra barndommen var at jeg likte ü synge, turte ü synge for andre, og jeg opplevde ü fü skryt, for jeg fikk det til. Ungdomsürene reiste jeg bort for ü gü pü skole. Alt jeg gjorde hadde med sang og musikk ü gjøre. Og i løpet av de ürene dirigerte jeg Harstad Ten-Sing i to ür, da jeg gikk Musikklinja pü Heggen Videregüende skole. Jeg fikk en mulighet til ü holde pü med noe jeg likte og mestret. Det er viktig for barn og ungdom, men ogsü for oss voksne. Årene

Kisrti Årsandøy om 10 ür med Crescendo:

Jeg ønsker meg en pianist til jul ...selv om jeg har en gitarist

gikk og jeg savnet veldig ü vÌre med i et kor, ü fü synge selv og vÌre en del av kulturlivet. Jeg fikk familie, mann og tre barn. Vi bodde pü Andenes og familien tok stort sett all min tid. Det ble lite tid til ü vÌre aktivt med i sang og musikklivet. Men da ungene ble litt større ble det enklere.

Samklang Etter endt utdanning med tre, smü barn fikk jeg jobb ved Andenes skole og i Andøy kulturskole. 18 prosent av stillingen bestod i ü dirigere Blandakoret Samklang pü Dverberg. De tülmodige menneskene i Samklang pü Dverberg gav meg tro pü at det gikk godt an for meg ü vÌre dirigent for et kor.

Gelos I en kort periode prøvde jeg selv ü vÌre litt med i Gelos, ettersom jeg likte sü godt ü synge. Gelos har fine sanger og hyggelige folk, men kjøringa mellom Andenes og Åse tok pü, og det ble for seine kvelder. I mellomtiden begynte jeg ü fü spørsmül fra kjente og ukjente om ikke jeg kunne starte opp med et kor pü Andenes, hvilket vi til slutt gjorde. Vi var en gjeng som møttes pü klasserommet mitt nede pü Grønnskolen i april 2007. Startet forsiktig opp med noen sanger som jeg hadde noter pü fra et tidligere kor. Det ble fint! Fine harmonier og jeg følte meg glad over ü fü vÌre en del av det. I overgangen mellom Samklang og Crescendo dirigerte jeg begge korene samtidig ett ür. Det ble alt for mye ü rekke over, for en kontaktlÌrer og mor til tre i barneskolealder. Etter hvert som det ble kjent at vi hadde startet opp kom det

flere og flere som ville vÌre med. Det var stas! Vi ble kjent som det nye koret, det unge koret som sang popsanger og sanger som var friske og lette. Friske var de, men lette var ikke alltid riktig. Det følte i alle fall jeg. Rytmene i disse sangene ble en stor utfordring for meg. Jeg husker jeg var litt fortvilt over ü ikke mestre disse rytmene sü godt, og at jeg mütte ty til hjelp fra korpsfolka i koret. Det sies ofte at sangere ikke er like gode pü rytmer som korpsfolk, og det kan nok stemme, i alle fall i mitt tilfelle. Alle kan vi bli flinkere i noe om vi tar utfordringen, hvilket jeg gjorde, og dermed fikk jeg ogsü erfaring. Jeg syns faktisk jeg klarer meg bra!

Gode hjelpere Jeg er ikke sĂĽ glad i ĂĽ vĂŚre avhengig av ĂĽ mĂĽtte spørre andre om hjelp, sĂĽ derfor ber jeg kun om hjelp nĂĽr det føles nødvendig. Og nødvendig har det vĂŚrt nĂĽr vi har hatt større prosjekter. Koret har øvd pĂĽ egenhĂĽnd og nĂĽr det har nĂŚrmet seg har musikerne kommet pĂĽ banen. Jeg hadde ikke noe ønske om ĂĽ spille piano selv. Lettere ĂĽ dirigere koret uten ĂĽ spille piano. Det fikk holde med at jeg spilte pĂĽ øvelsene, mente jeg. Ganske tidlig i ÂŤCrescendos livÂť fikk vi med oss Ă˜ystein Berg-Olsen, Krister Kind Eid, Einar Berg-Olsen og Jens Egil Lian. De har deltatt pĂĽ julekonserter og større prosjekter. Vi har ogsĂĽ hatt Frode Sand og Jan- Harald Andersen til ĂĽ spille piano/synth. Jeg er sĂĽ utrolig glad for at de stiller opp og spiller sammen med oss, vi hadde ikke klart dette uten dem. Noen ganger passer det for dem ĂĽ stille, mens andre ganger ikke. Det har jeg full forstĂĽelse for, ettersom de

alle har familie selv. Og det mĂĽ prioriteres!

Flotte folk Det beste med Crescendo er at det er bare flotte folk med i koret. Selv om det noen ganger kan vÌre tungt ü komme seg av gürde pü en korøvelse, sü glemmer jeg det i det jeg kommer inn pü musikkrommet og treffer de sangglade menneskene uke etter uke, for allerede ved første oppvarmingsøvelse, er den høye dørstokken glemt. Som professor Even Ruud ved Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo sier: Sang er mer enn toner fra strupehodet. Å synge gir rett og slett bedre helse, bedre selvfølelse, økt energi og et lysere sinn.

Viktig del av livet For meg er Crescendo en viktig del av livet mitt. Det ĂĽ oppleve at sangene og musikken klinger fint er viktig, men det trenger ikke vĂŚre det viktigste,- selv om det gir ekstra god følelse nĂĽr koret synger rent og pent og at det av og til gir litt gĂĽsehudfaktor. Tanker om de neste ĂĽrene av Crescendos liv mĂĽ vel vĂŚre ĂĽ fĂĽ oppfylt ønsket om ĂĽ komme seg litt ut av Andenes, delta pĂĽ kortreff sammen med andre kor fra øya og fra hele kordistriktet vĂĽrt. Det hadde vĂŚrt litt fintđ&#x;˜ŠOg egentlig sĂĽ ønsker jeg meg en pianist til jul...selv om jeg har en gitarist. av Kirsti Ă…rsadnøy Crescendos musikalske leder Foto: Svein Terje Kvalvik Eliassen


11

Årets julekonsert

Vi har valgt å kjøre mer akustisk i år enn tidligere. Koret kommer til å synge en del sanger a cappella, mens på noen sanger vil jeg spille piano, Jens Egil Lian på perkusjon, Fredrik Roksøy Sakariassen på bass/kontrabass og Halgeir Årsandøy på gitar Heidi Anita Øygård vil være med for å binde sammen konserten med noen av sine fine, «jordnære tekster».

Solister ved årets julekonsert: Nordnorsk julesalme: Øyvind Aas Glade jul: Charlotte Øygård En stjerne skinne i natt: Nina J. Skogvoll & Steinar Seines Long December night: Halgeir Årsandøy


12


Julearven

Årets midnattskonsert er den 15. i rekken for folka i Andøy Brass og Andenes Hornmusikk. I år har dirigent og kunstnerisk leder Vibeke Kind Eid invitert gruppa Arven med på nattlig adventsstart. Her forteller kulturprisvinneren om konserten.

Det nærmer seg advent, og like før Andøy Brass skal ha midnattskonserter på Andenes fredag 1. desember og Dverberg lørdag 2. desember. Den kjekkeste konserten i året for mange av oss. Det var dirigent Johnny Gundersen som tok med seg ideen hit, og første konserten

hadde vi i 2003, med daværende sceneinstruktør i Vesterålen, Per Bogstad Gulliksen som tekstleser, Iselin Kaste Gundersen som fiolinsolist, og Einar og Harry Berg-Olsen på piano og sang. Med årene har vi gjort konserten til «vår», blant annet med egenskrevne tekster som passer til programmet, spesielt utvalgte tekstlesere, og flotte små og store solister fra øya. Det er alltid spennende og utfordrende å sette sammen det programmet, og finne de riktige gjestene, slik at publikum skal komme i stemning, og få en best mulig opplevelse.

å si – og tenk, så takka de ja til å være med. Arven er et fantastisk band med dyktige og seriøse musikere, som har sitt helt eget og tydelige særpreg på det de gjør! Og nettopp det gjør at det blir så spennende å lage den 15. midnattskonserten sammen med akkurat denne flotte gjengen. Vi synes midnattskonserten er den mest stemningsfulle og fine konserten i hele året! Det er en ære for oss at Arven vil være med å spille oss inn i adventstida, og Andøy Brass og gleder oss enormt til å møte publikum.

Arven

PLAKATKUNST: Se på plakaten til venstre. Det er Arvens egen Vegard Laupstad som er mannen bak det som kanskje er den flotteste konsertplakaten i Andøys historie.

I år var vi veldig enige om at det hadde vært kjempespennende med et samarbeid med Arven. Jeg var så spent på hva de kom til

Vibeke Kinn Eid: – Korps er familie Musikk og korps er det jeg brenner for. Det har vært en stor del av livet mitt siden jeg var lita jente, og det har vært et fantastisk trygt og flott miljø å være i. Her er det plass til alle, uansett om du er 5 eller 90, og uansett om du er nybegynner eller har holdt på i en «mannsalder»! Det å øve inn et stykke – eller en konsert – og den følelsen når alt faller på plass, og vi skaper musikk og stemning sammen, det er en fantastisk god følelse.

D

for meg å få lov til å være med og lage spennende forestillinger med korpsene «mine». Jeg elsker musikk, og jeg elsker å holde på med korps – fra de yngste i skolekorpset, til de mer erfarne og voksne i Andøy Brass! De er en del av familien min! et betyr alt

Jeg har bilder fra jeg var rundt 3 år. Her «spilte» jeg på pappa sin trompet. Selv om jeg helst ville drille, endte det opp med at jeg begynte å spille kornett hos Haldis Aune i kulturskolen da jeg ble gammel nok. Jeg øvde masse hjemme med pappa som god læremester, og fikk snart bytte til ei gruppe som hadde spilt ett år lengre enn meg!! Da måtte jeg jo øve enda mer... Jeg begynte i skolekorpset etter ett år, og siden Hornmusikken øvde etter skolekorpset, ble jeg igjen, og satt ved siden av pappa og fulgte med på notene. Etter kort tid sa Haldis: Vibeke,

du har jo kornetten med deg -pakk opp og sett deg mellom Inger og Jenny... Og da var det gjort – jeg har vært med siden... Jeg lærte mye av Haldis, og fortsatte i kulturskolen helt til jeg var ferdig på videregående. De siste årene med Eldrid Ninive Andersen, som var en stor inspirasjonskilde til å lære mer! Året på brasslinja på Manger Folkehøgskule åpna mange nye dører, og gjorde at musikk betydde enda mer for meg enn det gjorde fra før. Mine aller første julebrassminner kommer fra «Vi synger jula inn» i Andenes Kirke. Jeg husker hvor stappe fullt det var, og korpset som spilte. Et annet julebrassminne, som enda er tradisjon – er når pappa setter på vinylplata med Sleighride... Da var – og er – det jul. Vibeke Kind Eid Vi sees på konsert!

13

Korpsjul Brass og janisjarmusikk har to høysesonger i året: 17. mai og jul. Vi har bedt de to korpsdirigentene i Andøy: Vibeke Kind Eid (Andøy Brass) og Egil Sakariassen (Andenes skolekorps og Bleik musikkforening) om å lage sin topp 10 liste over de beste korps-julelåtene.

Vibekes TOPP 10

1. Silent Night 2. Mitt hjerte alltid vanker 3. Sang til nissen 3. Stjernesludd 5. Nordnorsk julesalme 6. The Snowman 7. Bestevenn av ull 8. The Christmas song 9. Sleighride 10. Juledans EKSTRA: Jeg må ha med «Heim i jula», som er ny i år, og som sannsynligvis suser rett opp på lista.

Egils TOPP 10

1. Nordnorsk julesalme 2. Bjelleklang 3. Romjulsdrøm 4. En stjerne skinner i natt 5. When You Wish Upon... 6. Mary’s Boy Child 7. Winter Wonderland 8. White Christmas 9. Silent Night 10. Deilig er jorden


14

PER STORFJORD 40 ÅRSMEDALJEN

ODD NILSEN 40 ÅRSMEDALJEN

HARALD NILSEN 40 ÅRSMEDALJEN ANDENES HORMUSIKK 35 ÅR DIV SKOLEKORPS 7 ÅR

KJERSTI ÅSHAGEN 30 ÅRSMEDALJEN. VÆRT MED I DVERBERG OMF I 33 ÅR

EGIL SAKARIASSEN 30 ÅRSMEDALJEN. ANDENS HORNMUSIKK 28 ÅR ANDENS SKOLEKORPS 7 ÅR

VIBEKE K EID 30 ÅRSMEDALJEN.

JAN A. HANSEN 30 ÅRSMEDALJEN. ANDENES HORNMUSIKK/ DVERBERG OG OMENG 37 ÅR

RITA KING 30 ÅRSMEDALJEN.

SVERRE ANDERSEN

BÅRD KLAUSEN

KRISTER EID

INGER MARIE SJURSEN

EVA PARELI

WIBEKE ENOKSEN

30 ÅRSMEDALJEN DVERBERG OG OMEGN VÆRT MED I 33 ÅR.

20 ÅRSMEDALJEN ANDENES HORNMUSIKK /DVERBERG OG OMENG 20 ÅR

20 ÅRSMEDALJEN ANDENES HORNMUSIKK 24 ÅR ANDENES SKOLEKORPS 3 ÅR

20 ÅRSMEDALJEN ANDENES HORNMUSIKK 15 ÅR DIV SKOLEKORPS 8 ÅR

20 ÅRSMEDALJEN ANDENES HORNMUSIKK 23 ÅR ANDENES SKOLEKORPS 5 ÅR

20 ÅRSMEDALJEN ANDENES HORNMUSIKK 20 ÅR ANDENES SKOLEKORPS 5 ÅR

ANDENES HORMUSIKK 35 ÅR DIV SKOLEKORPS 8 ÅR

............................................................................................... ØVRIGE MERITTER I DVERBER OMF

OLA KLAUSEN 40 ÅRSMEDALJEN DVERBERG OG OMF I 49 ÅR-

ANDENES HORMUSIKK 35 ÅR DIV SKOLEKORPS 7 ÅR

ANDENES HORNMUSIKK 23 ÅR, TOMRA 4 ÅR FLESLAND 2 ÅR, SKOLEKORPSET 8 ÅR

HAR VÆRT MED I DVERBERG OMF I 36 ÅR


15

MAGNE SKAGEN OG SIGMUND WIKESTAD 60 ÅRSMEDALJEN. BEGGE HAR VÆRT MED I 60 ÅR I DVERBERG OG OMEGN MUSIKKFORENING.

Veteranhyllest

STEINAR EID 60 ÅRSMEDALJEN ANDENES HONMUSIKK 49 ÅR DIV SKOLEKORPS 18 ÅR ............................................................................................... ØVRIGE MERITTER I ANDENES HM

INGE BERNT NILSEN

ANDENES HORNMUSIKK 44 ÅR

EGIL BRENSHOLM

ANDENES HORNMUSIKK 23 ÅR DIV SKOLEKORPS 14 ÅR

Se på bildet over. Sigmund Wikestad og Magne Skagen har til sammen 120 års erfaring fra Dverberg og omegn musikkforening. De har vært med i korpset siden starten. I året feiret de to veteranene 60 årsjubileum for Dverberg og omegn’ sammen med musikalske venner i Andøy brass.

Som en del av feiringa ble det utdelt medaljer for lang fartstid i korpssammenheng. I tillegg til Magne og Sigmund fikk Steinar Eid medalje for 60 år i Andenes hornmusikk. Jul i Andøy var til stede på feiringen og bringer her bilder av 17 rutinerte musikere. Hvor rutinerte? La oss regne på

det. De 17 har spilt i korps i til sammen – hold deg fast – 649 år.

300 år før Nordlands trompet Det vil si at de, til sammen, har en fartstid som strekker seg fra dags dato og tilbake til 1368. Det er året som markerer starten på Ming-dynastiet i Kina. Og det er 17 år etter at Svartedauden har herjet seg ferdig i Europa. Det skal enda gå 279 år før Petter Dass blir født på Herlgeland. Faktisk har korpsflokken på denne dobbeltsiden en snittfartstid på drøyt 38 år. Jul i Andøy gratulerer. Kornetten til Onkel Nils I en inspirert tale ved jubileumsmiddagen fortalte Magne Skagen

om hvordan han akurat ikke fikk instrument da korpset startet øvingene på Dverberg i 1947. Det ordnet seg imidlertid da han fikk låne Onkel Nils Skagen sin kornett. Dette var et instrument med en helt spesiell historie. Første 17. mai etter krigens slutt var det hornmusikk i toget på Dverberg. 1 instrument, en musikant, onkel Nils. Så vidt Magne husker endte kornetten som spilte freden velkommen til Dverberg i varetekten hos noen ungdommer i bygda med foretningstalent. Den ble klemt flat og havnet hos kobberoppkjøperen som skrapmetall. Dermed ble hornet som hadde skapt fredslyd på Dverberg i 1945 solgt for 1 krone og 50 øre.


SKREDERLOFTET 16 RINGO

ANDENES SERVICESENTER

ANDØY SPORT

AND-ELIS

ULLAS


17

E N

Førjulshandel i Værret

F O T O D O K U M E N T A R

A V

S I M E N

B E R G V I K

Vi vet. Det å være på «hainlan på Ainnes» er ikke som førjulshandelen i Henningsvær, London eller New York. Det er noe helt annet. Noe helt eget. Det er Andenes. Snøen som er regnet bort mens du får bilen parkert er Andenes, Vinden som flytter deg til neste butikk er Andenes. Ikke alt er like billig som på internett, med internett er ikke Andenes. Andenes er Andenes – Vi er Andenes. Folkene bak skranken – som vet hva du liker – er Andenes. De trenger ikke avansert og utspekulert kundesporing for å spørre deg hvordan det går med moren din. Smilene som ønsker deg velkommen er Andenes. De unge som jobber sin første vinter mens de går på skole. Og de eldre som likson har vært der siden du selv var elev. Ingen skal ha dårlig samvittighet for en handletur til Sortland eller Harstad. Og du skal ikke handle på Andenes for å være grei med noen. Du er velkommen til førjulshandel her fordi Andenes er Andenes. Med et rikt utvalg varer, gode priser, dyktig betjening og lange servicertradisjoner. Og fordi du er Andenes. Og husk at Andøy er mer enn Andenes. Vestersida med Bleik, Nordmela, Nøss og Bø gir deg matopplevelser og et rikt julevaretilbud. Vil du ha nostalgisk førjulsidyll kjører du den eldste veien, til Dverberg, Åse og Risøyhamn. På de neste 18 sidene inviterer fotograf Simen Bergvik deg med på en handletur. De som driver butikkene gir deg sine beste julegavetips og forteller deg om tilbud du ikke visste fantes. Velkommen til Andenes. Velkommen til Andøy.


18

NYE MODE

ERNA BORGEN ANDØY BOK & PAPIRHANDEL

NYE MODE


19

Nye Mode

Erna Borgen

Andøy Bok & Papirhandel

Daglig leder: Hege Bjørkmo Ellingsen

Blomster og Begravelsebyrå Daglig leder: Randi Borgen Mikalsen

Eier: Guri Bendiksen Butikkleder: Anitha Bendiksen

Ansatte; Gøril, Marlen, Julie Har vært i bedriften siden 1 april 1991, 26 år Spesialist på: Vi prøver å leve opp til å være god på å finne ut riktig str på undertøy, da det tross alt er grunnmuren. For er grunnmuren skjev på et hus, vil ikke etasjene over gi et like bra resultat.

Ansatte: Astrid, Nina, Bethina, Camilla, Mathilde og Lina

Har drevet butikken i over 30 år og har hatt flere ulike personer ansatt i butikken. I dag er Det Anitha Bendiksen og Inger-Marie Sjursen som jobber der til daglig. Anitha Har vært fast inventar i snart 18 år og Inger-Marie begynner også å få lang fartstid.

Vi prøver også å leve opp til å «se» personene, og finne antrekk som løfter opp alt det fine med en person, og gir trivsel Kundene sier om vår butikk: Vi får tilbakemelding om bra miks og vareutvalg, ryddig og oversiktlig butikk, hyggelig atmosfære. Nå er det nå en gang slik at vi hører ikke det negative, dessverre, da det kan være med å gjøre oss bedre.   Dette er jeg stolt over: Hvor skal jeg begynne? Mine medarbeidere er gull, de er den viktigste kapitalen i bedriften, arbeidsmiljø, ikke sykefravær (kun jeg som har hatt sykefravær, da jeg ble ryggoperert) Jeg er stolt over at vi setter ærlighet først, stolt over flotte kunder, stolt over å glede seg til å gå på jobb, stolt over gleden det gir når en kunde blir fornøyd. Vi har så mye å være stolt av   Motto: Vi er ikke fornøyde før kundene er fornøyde.   Fem Julegavetips: 1. Morgenkåpe/slåbroks 2. Nattpysj/kjole 3. Accessories som smykker, armbånd, ørepynt 4. Undertøy 5. Herresko   Alle er nok ikke klar over at vi har herresko, eller den optimale pantyen som skjuler trusekanter og gir glatte linjer. Er også perfekt i varmen for at ikke lårene skal klistre seg, og den funker også som underkjole. En underkjole som former.

Har vært i drift siden: 1953 Spesialist på: Alt innen blomster- å legge til rette for begravelser Dette sier kundene om vår butikk: Et spennende vareutvalg, og rikt utvalg i blomster Dette er jeg stolt over med min butikk: Har fantastiske ansatte. Butikkens motto: Gi trygghet-faglig dyktighet Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Nyheter i gammeldags julepynt. 2. Fantastiske glassjuletre fra 2Have. 3. gavekort lokalt/i Norge/i utlandet. 4. juleblomster. 5. Kobber eller sølv blomsterpotter med overlys til plantene Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Gravstell i Andøy kommune/ Gi et gavekort på pynting på grav til sommeren.

Butikken består av et meget stort sortiment, alt ifra Bøker, rekvisita, spill, suvenirer og hobbyvarer. Fordelen er at vi ikke er tilknyttet en kjede, og står derfor fritt til å velge sortimentet. Vi prøver å yte den aller beste servise og skaffe det kundene ønsker. Dette visste du ikke Tror fremdeles det er noen som ikke er klar over det gode og varierte utvalget vi har, særlig når det gjelder hobbyvarer. Ekstra stolt blir vi når folk kan gå her i timevis og er imponert over utvalget. Og selvfølgelig når man får tilbake melding på at kunden er fornøyd, det er jo tross alt vårt motto. Vi setter stor pris på at folk benytter seg av sin lokale Bokhandel. Vi er en butikk som øsker å fremme det lokale og gjenspeiler det med et godt utvalg av lokal litteratur. Vi stiller også opp for lag og foreninger når de ønsker støtte og når de vil selge konsert billetter. Dette medfører noe ekstra arbeid, men det tar vi så gjerne fordi vi ønsker å være en bidragende årsak til bolyst. Kultur i alle former er VIKTIG! Skulle vi anbefale fem spesielle gaver i år må det bli: 1. Det gode utvalget av Cobi byggesett 2. Bøkene til Mariela Årsandøy som tar deg med i kjente omgivelser. 3. Morsomme brettspill til alle aldre, der man får trent lattermusklene. 4. Helga Flatlands bok En moderne familie, som for øvrig vant Bokhandlerprisen. 5. Boken om Erik Bye, en nostalgisk reise med en meget reflektert mann.


20

BAKERIET ANDENES

NILSSON HARAS

NYTT I VÆRRET –SJEKK UT!

NORDSTJERNEN HANDEL

ANDENES SERVICESENTER

ET ÆRR V I ! T NYT EKK UT J S –


21

Nilsson Haras

ULLAS

Andenes Servicesenter

Avdelingsleder Andenes: Trond Baraa. Butikkleder Andenes: Rune Larsen.

Daglig ledere: Gina Wold & Robert Svendsen

Butikksjef: Bente Alsos

Historie: Rørlegger firmaet Nilsson Haras ble etablert i 1963, da under navnet Harry Andersen Rørleggerforretning. Høsten 2010 ble firmaet en del av «Elektro»-konsernet i Bodø og året etter gikki de over til å hete Nilsson Haras AS. I dag har de en avdleing på Sortland og en på Andenes. De er cirka 30 ansatte og utfører både store og små jobber.

Ansatte: June, Emilia, Adooma, Therese, Ea + Sandra og Emilie Jørgine nå til jul

Ansatte: Daniel, Made, Martine, Tonje, Ingeborg, Mathias, Mathias, Oddmund, Slava, Marthe, Susanne, Ivona og Nora.

Har vært i drift siden: August 2017

Spesialist på: Bilrekvisita, Dekk, Mat og God Service.

Mange andværinger har kanskje ikke fått med seg at Nilsson Haras er spesielt godt rustet til å løse installasjoner av sprinklieranlegg. Vi har nylig levert sprinkleranlegg til det nye COOP-bygget på Sortland, der Karstein Kristiansen fra Åse var hovedentreprenør.

Dette sier kundene om vårt sted: Vi har bare hørt positive ord, så da er det vel bare positive ting da!

Stolt over: Standarden på Stasjon og de ansatte som gjør en strålende jobb.

Dette er jeg stolt over med min butikk: Vi har Andøyas beste kaffe (Strøm Eriksen)

Motto: Være de beste og levere til de fleste

Butikkens motto: All mat har en historie.

Julegavetips:

Vårt spesialområder: • Sanitær • Varmeanlegg • Rørleggertjenester • Vann og avløp • Konsulent og prosjekteringstjenester • Sprinkling Butikken vår på «Prerien» ved Shell og Europris tilbyr alt til badet. Her finner du både små og store julegaver. Kom innom.

Spesialist på: God smak og økologiske råvarer. Samt god stemning

Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Keepcup Star Wars edition, 2. Gavekort 3. julekaffe og te 4. Lakris fra Haupt 5. Sjokolade fra Summerbird.

Kunden sier: fineste stasjonen i Norge

-Kaffeavtale 2018 -Ei eske Fisk -Gavekort -En Bilvask -Konfekt

Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Julegavene til de som har alt og catering utenom det vanlige.

NYHETER I VÆRRET: ULLAS BYR DEG PÅ ANDØYS BESTE SMØRBRØD. ALT ER LAGET FRA BUNNEN AV. CATERING ER OGSÅ I SIKRE HENDER HOS GINA OG ROBERT. VESTERÅLENS BESTE TAPAS. NORDSTJERNEN HANDEL ANTRANIK MARJNIAN (TV) OG FERKEN BARAMIAN (BEGGE FRA SYRIA) STARTET NYLIG ANDØYS FØRSTE INTERNASJONALE BUTIKK MED ET UHYRE SPENNENDE VAREUTVALG TIL MEGET GODE PRISER.


22

SKREDDERLOFTET RINGO

SKREDDERLOFTET RINGO HVERDAGSENDRING

ANDENES HUSFLID

ANDENES HUSFLID


23

Skredderloftet RINGO

Hverdagsendring

Andenes Husflid

Daglig leder Solfrid Kvalvik

Daglig leder: Vera Agnarsdatter

Daglig leder: Berit Johansen Øverås

Ansatte: Berit Strand. Kathrin Karlsen Van leeuwen. Emilie Nylund.

Ansatte: Marte           Har vært i drift siden: 1.3.2016   Spesialist på: Helse   Dette sier kundene om vår butikk: Det er godt at det er kommet en spesialbutikk på kosthold og ernæring på Andenes. Det er også kjekt at vi har et annerledes aktivitetstilbud her i form av bakekurs, kokekurs og veiledningskurs.   Dette er jeg stolt over med min butikk: Jeg er stolt av å kunne tilby god erfaringsveiledning spesielt på mage/tarm problematikk.   Butikkens motto: er å hjelpe og veilede mennesker til å få til positive endringer i sine daglige leve- og matvaner.   Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk:

Ansatte: Bjørg-Eve Johansen og lærling i bunadstilvirkerfaget Elinor Moen

i april har vi 20 års jubileum på klær og 10 år med leker. Kundebehandling: vi kjenner våre kunder. Vi er oppdatert på nyheter og trender. kundene sier at vi har ett godt utvalg. er flinke å fornye oss på trendene, tør å være tidlig ute! Vi er stolte over å ha mange gode kunder som støtter oss år etter år uavheningig av hvor dem bor. Ansatte som kan jobben sin. Julegavetips: Kattnakkenregndress. Kattnakkenulldress. LegoPolitistasjon. Levi`s. 3D Printer. Vi har ett stort utvalg på klær som passer for alle alder. 0-100år Nytt av året er nettbutikken www.skredderloft.no da kan man sitte hjemme å følge med på nyhetene å klærne vi har i butiken. vi sender over hele landet... Eller du kn hente i butikken.

1. sugerør i stål 2. Bee’s Wrap – bomullsklede med bivoks (istedenfor plast) 3. Lakris fra Johan Bülow 4. Glutenfri matpose (glutenfritt brød, kjeks, hjemmelaget sjokolade) 5. Veganst Ozzt (ostealternativ for den som ikke inntar melkeprodukter) Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Mange alternativer for mage tarmproblemer (inkludert veiledning).

Har vært i drift siden: 1972 Spesialist på: Bunader. Vi har enerett på Svalbardbunad og bunad fra Kvænangen. Dette sier kundene om vår butikk: at vi har god kvalitet og veldig god service Dette er jeg stolt over med min butikk: at vi utfører et handverk og lar gamle tradisjoner leve videre. At vi er veldig gode på det vi gjør. At kundene er fornøyde og kommer tilbake gjennom generasjoner. Butikkens motto: Tradisjon - Handverk Kvalitet -siden 1972 Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1 : Orionpledd - passer til alle! 2 : Tøfler! 3 : Bunadspose eller smykkeskrin med Nordlandsmotiv! 4 : Nydelige kaffekopper i porselen fra Ment! 5 : Nissene fra Maileg!


24

AND-ELIS BLOMSTER

AND-ELIS BLOMSTER

HIMMEL & HAV INTERIØR

ANDØY SPORT

ANDØY SPORT


25

And-Elis Blomster

Himmel & hav Interiør

Andøy Sport

Daglig leder: Eli Jonassen

Daglig leder: Tone Adolfsen Dahler

Daglig leder: Lars Even Framvik

Ansatte: Eli, Vivi, Torill, June. Ekstrahjelp: Katrine, Mathilde og Liv

Ansatte: Katrine Edvardsen, Andrea Strand og Karlotte Schjeldrupsen

Ansatte: Liss, Anneline, Preben, Jacop, Sebastian, Nicoline, Marthe og Monica.

Har vært i drift siden: 2003

Har vært i drift siden: 2002

Butikken er spesialist på. Vi er gode på å ha et bredt og godt utvalg. Vi prøver å være tidlig ute å plukke opp interiørtrender og skyndte oss å få det inn i butikken vår. Vi er også gode på gardiner og solskjerming, som etter hvert har blitt en viktig ekstrainntekt for oss. Garn og sytilbehør har vi også, og selger garn fra norges ledende garnleverandør som uten tvil er best på strikkeoppskrifter. Til sist må det også nevnes at vi har nettbutikk, som vi er veldig stolte av. Vi sender varer til hele landet, det blir mange ”high-fives” på gode nettordrer.

Spesialist på: Sport og friluftsliv. Trenger du f. eks. fiskeråd, så hjelper vi deg gjerne!

Dette sier kundene om vår butikk: Når vi får besøk fra nye kunder, blir dem ofte overrasket at vi har en så innholdsrik og fin butikk, med en god miks av varer. Dette er fordelen at vi ikke er kjedetilknyttet og kan kjøpe akkurat de varene vi ønsker. Så synes de at vi er blide og imøtekommende.

Fem heteste julegavetips fra vår butikk:

Etablert: 2000 Vi leverer: Blomster til alle anledninger. God utvalg i gave- og interiørvarer. Kundene våre sier: At de er positivt overrasket over et godt og variert vareutvalg. Jeg er stolt over: At kundene setter pris på mine flotte medarbeidere og meg. Vårt motto: Vi vil gjøre kundene våre fornøyde. 5 Julegavetips fra oss: 1. Kortreiste kvalitetsplanter fra Grytøya. 2. Fantastisk flotte julekuler. 3. Juletekstiler. 4. Interiørnyheter: Natur og gull. 5. Pynt/lys til kirkegården. Folk flest tenker kanskje ikke på: At de kan bestille eksperthjelp til pynting i lokaler og private arrangementer. Blomster til begravelse.

Dette er jeg stolt over med min butikk: Uten tvil mine ansatte og at vi på lille Andenes klarer å ha en så kul og innholdsrik butikk med merker fra inn og utland Butikkens motto: Klart vi kan! Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Gi noen som kan nytes, vi har deilig kaffe, te, snop, pesto, krydder etc 2. Gi en engel en engel, vi har mange fine engler 3. Vi har de perfekte gavene til de som bor borte, med Andøy-touch 4. C-Soaps fra Drammen, miljøvennlig reingjøring til hjemmet som dufter HERLIG! 5. Kjøkkenutstyr, alle trenger litt nytt i ny og ned. Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: 1. Godt utvalg i utstyr til julebaksten. 2. Vi kommer hjem til kundene våre å tar mål av vinduer og tilbyr veiledning til hjemmet. 3. At vi har et stort utvalg av rammer 4. Vi selger kjøttrull-nål

Dette sier kundene om vår butikk: Mange skryter av vårt mangfoldige utvalg, og flinke ansatte. Dette er jeg stolt over med min butikk: Fantastiske ansatte, og den gode servicen vi gir. Butikkens motto: Litt mer personlig!

• Work Sharp Knivsliper • Aclima Double Wool undertøy • Snowline isbrodder til fjelltur • Retyre - piggdekk du enkelt kan glide på dekket med glidelås • Polar A370 - aktivitetsklokke med optisk pulsmåling på håndleddet


26

MALIA ANDENES

MALIA ANDENES

HERREEKVIPERINGA ROMSKIPET AURORA


27

Malia Andenes

Herreekviperinga

Romskipet Aurora

Daglig leder: Bård Jacobsen

Daglig leder: Trude Olsen

Daglig leder: Anne Mari Norheim

Ansatte: Renate Har vært i drift siden: påsken 2015 Spesialister på: Farger og interiør.   Dette sier kundene om vår butikk: Hyggelig og spøkefull betjening, Kunnskapsrike og hjelpsome folk bak disken som løser de fleste problemer   Dette er jeg stolt over med min butikk: At vi strekker oss langt, og vi virkelig går inn for å hjelpe kunden. Vi er et firkløver som utfyller hverandre. Vi er en humørfylt gjeng med ulike kunnskapsområder.   Butikkens motto: Det har vi ikke prøvd før, så det får vi sikkert til   Her er våre fem heteste julegavetips fra vår butikk:

Ansatte: Eva, Marthe. Har vært i drift siden: Feb. 1828. – 89 år!

Ansatte: Helena og Anita Har vært i drift siden: 2014

Butikken er spesialist på: Personlig service. At kunder som kommer inn og ønsker seg noe nytt skal føle seg fantastiske når de går ut. Og få lyst på mer enn du har budsjett til. Stort vareutvalg (uavhengig butikk). Alle som jobber her har en brennende interesse for trender, moter og folk. Stor omløpshastighet – nyheter hele tiden.

Spesialist på: Utforskende leker/spill og nordlysprodukter.

1. Batteridrill i koffert 20V To Batteri og 158 deler medfølger! 2. Dewalt driller 3. Verktøytavle 4. Verktøyvogn 5. Håndholdt støvsuger   Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: • Egenprodusert spraylakk i uansett farge og glans • Vaskemidler og tørkepapir • Nøkkelslip • Arbeidsklær • Kjøkkenplater • Et bredt utvalg av skaffevarer

Dette sier kundene om vår butikk «Herregud kor mykje fint.» «Det er farlig å komme inn hit…» Vi har nyheter hele tiden. At vi er gode på styling og finner antrekk folk folk er fornøyde med. At vi er en annerledes butikk med mange merker. At vi har god atmosfære – det er godt å være her, og folk koser seg.

Stolt over min butikk At vi driver en sunn butikk som igjen gir inntekter til Andøysamfunnet. Vi støtter alt som har med barn og ungdom å gjøre. Vanvittig flinke og dedikerte ansatte – de er gull og er butikken. Godt humør og energi – jeg gleder meg til å gå på jobb. Til neste år er butikken 90 år! At vi møter folk i sorg og glede, og kan være der for dem.

Hva tror du mange i Andøy ikke er klar over? Vi arrangerer kundekvelder – har mange gjester i og utenfor Andøy. Har hatt besøk av damegrupper fra Stokmarknes, Sortland, Senja, Harstad og Lofoten. Kjempegøy at folk har hørt om oss utenfor Andøy. Personlig shopper for flere kunder utenfor øya – flere faste kunder sørpå. Plukker ut høstgarderobe, julebordsantrekk, feriegarderobe ol. Har deltatt og seiret i flere salgskonkurranser og dekorasjonskonkurranser. Heteste julegavetips Cedrico dunjakke Skinntoalettmapper til herre Gavekort - med personlig service Skinnutter fra Cedrico Replay jeans Butikkens motto: At vi alltid skal prøve å gjøre kundene fornøyde!

Dette sier kundene om vår butikk: Spennende! Veldig mye kult som man ikke finner andre steder. Dette er jeg stolt over med min butikk: Vi har varer som treffer alle aldersgrupper. Varer som vekker nysgjerrighet, lysten til å utforske og mestre. - Og varer som bare er morsomme å holde på med! Butikkens motto: Do or do not. There is no try. Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Galileo termometer som på en estetisk og fascinerende måte viser temperaturen i rommet. Flott gave til de voksne. 2. Selvlysende plakat som viser stjerner på dagtid, og stjernebilder på kveldstid når lyset slukkes. Nydelig gave til de litt større barna/ungdommen. 3. Spill fra Thinkfun som byr på morsom hjernetrim. Artig spill for hele familien. 4. 3D puslespill/byggesett som blir flotte modeller av romferger, raketter, satelitter og rovere. Morsom aktivitet som holder de litt større barna (og mamma og pappa!) aktivisert lenge. 5. Små-gaver som astronautmat, selvlysende skolisser, magnetisk slim og selvdyrkede planeter. Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Jeg tror rett og slett ikke alle i Andøy er klar over at vi har en kjempespennende og artig butikk som har åpent på alle hverdager! Fra 09:30 - 15:30. I tillegg til butikken vår viser vi Nordlysfilm, 3D film om universet, og kjører morsomme oppdrag i verdensrommet med vårt virituelle romskip.


28

HENNING TORSTENSEN

HENNING TORSTENSEN

JAN ELLINGSEN

WHALE SHOP - HVALSAFARI

WHALE SHOP - HVALSAFARI


29

Henning Torstensen

Jan Ellingsen

Whale Shop - Hvalsafari

Daglig leder: Stig Torstensen

Daglig leder: Morten S. Ellingsen

Daglig leder: Geir K. Maan Butikkleder: Daniele Zanoni

Ansatte: Stig, Svein Tore, Sylvi

Ansatte: Jan, John Harry, Tobias

Henning Torstensen AS har vært i drift siden 1984 .

Vi er spesialist på: Montering av «Varme- og sanitæranlegg» Er medlem av Norges største Rørleggerkjede «Varme&Bad».

Har vært i drift siden: 1989 Spesialist på: hvalsafari, naturopplevelser og reiseminner med kvalitet.   Dette sier kundene om vår butikk: profesionelle ansatte, uforglemmelige og lærerike opplevelser.   Dette er jeg stolt over med min butikk: Respekt for dyrene og kundeservice   Butikkens motto: Vi skal tenke og handle bærekraftige slik at alle kan få ta del i de store opplevelsene vi tilbyr.   Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk:

Vi er spesialist på: • Salg, service av rednings • Brannutstyr • AGA gassutstyr • Suzuki påhengsmotorer • Skips-, og fiskeriutstyr • Gressklippere • Snøfresere • Kjeldresser, regnklær og vernebekledning. • Husqvarna produkter. Vi er stolt over å ha • kvalitetsvarer fra seriøse leverandører. • Fornøyde kunder Årets fem julegavetips: 1. Vinterkjeldresser fra Univern 2. Ariens snøfreser 3. Stihl motorsag 4. Hodelykter fra Led Lenser 5. Mora kniver Vårt motto: Det vi ikke har, skaffer vi.

Vi monterer en god del luft/vann varmepumper, det blir forbud med oljefyr fra 2022. Nytt: Vi bygger om vår butikk. Vi skifter utstillingene. Vi har varesortiment utover det som er vanlig for en tradisjonell VVS butikk. Vårt motto: "Vann, varme og energi til hele Andøy" Jeg tror ikke Andøyas befolkning er klar over at vi selger de «nye dusjtoalettene» Etter endt toalettbesøk blir du spylt i baken med temperert vann, deretter blåser toalettet deg tørr. Vi mennesker blir mer og mer opptatt av hygiene i hverdagen. Julegavetips: Noe nytt på badet kanskje. Stikk innom så får du mange flere tips.

1. Gavekort til hvalsafari 2. Unike t-skjorter 3. Unike kosedyr 4. Spesielle krus 5. Nye fleecejakker Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Vi tilbyr en kombinasjon av opplæring, hvalsasfari og forskning, og kunnskapsbaserte opplevelser. I tillegg har vi et rikt utvalg av klær og gaveartikler i Whale Shop'en vår. Du kan kjøpe julegaver til hele familien hos oss. Hvalsafari-klær benyttes av mange andværinger som vil vise hvor de er fra. Vi legger stor vekt på design. Vår design er utviklet av designere i Andøy, God strek/ Designfabrikken.


30

BYGGMAKKER

BYGGMAKKER

ELSAS SJØMAT

APOTEK1 NEPTUN


31

Byggmakker

Elsas sjømat

Apotek1 Neptun

Per Strand Andenes AS Daglig leder: Atle Larsen

Daglig leder: Elsa Åsvang

Daglig leder: Trine Aune Gundersen

Ansatte: Tor Gunnar, Fred-Erling, Mads, Sverre, Jan og Elena

Ansatte: Anne Mette, Arne Bernt, Zahra og Elise

Apotek1 er mye mer en salve, medisin og plaster.

Har vært i drift siden: Februar 2017

En av de butikkene du vil bli mest overrasket over når det gjelder utvalg.

Har vært i drift siden: 1996 Butikken er spesialist på: Byggevarer. Veiledning, løsninger og masseberegning ved byggeprosjekter Dette sier kundene om vår butikk: Tilbakemelding på at vi har en veldig fin, oversiktlig og ryddig butikk. Mange er også veldig fornøyd med beliggenheten. Dette er jeg stolt over med min butikk: At vi kan tilby kundene en totalpakke, kundene kan få alt de trenger fra trelast til maling i et og samme varehus. At alle ansatte står på og yter service til kundene. Butikkens motto: Vi skal sette kunden i fokus. Kunden skal få det lille ekstra, litt mere en han forventer. En fornøyd kunde er en god kunde. Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Kärcher gulvvasker 2. Verktøysett 3. Batteridrill 4. Thermos 5. Gavekort Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Alt av malingsprodukter Utlån av tilhenger Snøryddeutsyr Bjørkeved Installasjonsmateriell Betalingsutsettelse med BM

Butikken er spesialist på: Fiskekaker, fiskegrateng, Fish and chips og annen sjømat. Dette sier kundene om vår butikk: At vi har verdens beste fiskekaker, og en kjempegod Fish and chips. De er veldig takknemlig for at det er kommet en koselig fiskebutikk, og at det er en koselig butikk. Dette er jeg stolt over med min butikk: Jeg er glad for at kundene er fornøyde med våre produkter, både ferskvarer og varmretter. Jeg er også stolt over mine medarbeidere som står på for at vi skal kunne levere det kundene ønsker. Butikkens motto: «Vi har ikke kortreist mat i vår butikk, vi har IKKE REIST mat».

Et utmerket førjulstips for gutta: Julekalender fra Bodyshop Julegavetips: • Deilige ullplagg av topp kvalitet • Idun sminke • Barberhøvler og barbermaskiner • Belgiske praliner • Refleks til store og små. Og en ting til: Naturen vyr på mye flott. NUXE tar utgangspunkt i honning, bienes «hemmelighet». Vi bare elsker Nuxe. Nå har vi fått inn dusjegele til kropp og ansikt, og bodyskrubb. Kom innom å ta en titt. Velkommen innom Apotek1 Neprun. Du finner garantert julegave til alle du er glad i.

Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Gavekort til den som har alt. 2. Røkt ørret. 3. Mange gode oljer. 4. Krydder. 5. Salt med krøkebær. Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Utkjøring av fisk til hele Andøya en dag i uken. Men på selve Andenes kan vi bringe ut fisk mandag – torsdag etter klokken 16.00.

NYHETER I VÆRRET: ELSAS SJØMAT BYR DEG PÅ ANDØYS BESTE SJØMAT. SERVERER LUNSJ, MIDDAG OG KAFFE. LEVERING. BARNEVENNLIG. TAKEAWAY. FISKEKAKENE, FISKEGRATENGEN OG FISH 'N' CHIPS MÅ DU BARE SMAKE!


32

LUGGEN

LUGGEN

ALVELAND (PÅ DVERBERG)

NORDMELA LANDHANDLERI & KAFÉ

NORDMELA LANDHANDLERI & KAFÉ


33

Luggen

Alveland, Dverberg

Nordmela Landhandel

Daglig leder: Susanne Nesset og Kine Johansen

Daglig leder: Rita King

Ansatte: Margrethe og Grete Har vært i drift siden: 2012

Ansatte: Beate Ekstrahjelp: Andrea, Martine, Trine-Lise, Chalotte, David, Nikoline og Sofie.

Daglig leder: Jeanett A.Olsen Ansatte: Karoline, Hanne, Isabell, Carina, Martine, Esther

Butikken er spesialist på: At du skal føle deg vel både under og etter frisørtimen Dette sier kundene om vår butikk: "Deilig", "Æ går nu kun her, så det sei jo sitt", Moderne og koselig". Dette er jeg stolt over med min butikk: Flotte kunder. Butikkens motto: Livet er for kort til kjedelig hår! Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: Julegavepakker med hårstash, smykker og klokker eller ett gavekort til den som har det meste. Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Vippeextention, brynstyling, salg av smykker og klokker fra Pilgrim!

Butikken er spesialist på: Naturlig såpe med lokale ingredienser og morsomme og nostalgiske gaver. Dette sier kundene om vår butikk: Folk sier at de blir rolig og avslappet når de er på besøk. Mange framhever lukten av både såper og nybakte kanelsnurrer. Og på loftet spøker det, i følge noen av gjestene. Dette er jeg stolt over med min butikk: At vi har klart å bevare den opprinnelige atmosfæren i et mer enn 100 år gammelt hus. Vi har styrt unna lettvinte moderniseringsløsninger. Butikkens motto: Våre gjester skal føle seg hjemme her. Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: 1. Citrushjerte med kjærlighetsolje 2. Såpe (Ta fire, betal for tre) 3. Nostalgiske krukker med naturlig duftlys. 4. Olivenolje fra Tyrkia. 5. Hvalstjertknagg. Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Mange vet nok at vi har åpent i helgene, men det er nok ikke alle som har fått med seg at vi også har åpent hver eneste torsdag, fredag, lørdag og søndag.

Har vært i drift siden: 21 Mars 2015 Butikken er spesialist på: Delikatesseprodukter samt å sy sammen gavepakker som passer til akkurat deg/ditt behov. Dette sier kundene om vår butikk: At det er så spennende vareutvalg og det er alltid noe nytt å finne. En super plass å handle gaver. Dette er jeg stolt over med min butikk: At vi har klart å skape en god atmosfære med ett bredt utvalg av spesialvarer, økologisk, spesialøl og kvalitetsprodukter innenfor julemat, kjøtt & fisk. Butikkens motto: Hos oss finner du bare godsaker Her er min fem heteste julegavetips fra vår butikk: Spekematkurv, Julens matkurv, økologisk krydder fra Herbaria, Rabarbragløgg, Lakris fra Haupt Noe du tror mange i Andøy ikke er klar over at dere tilbyr: Vi spesialsyr gaver for bedrifter og bringer til arbeidstedet. Andøyværinger kan handle produkter fra oss i vår nettbutikk. www.nordmelalandhandleri.no. Vi har egen meny over varm mat.


34

OLA ALBERT BJERRANG, BLEIK HAR GJENNOM DE SISTE PAR TIÅREN MARKERT SEG EN AV ANDØYS MEST SPENNENDE NATUR-FOTOGRAF. I DENNE UTGAVEN I JUL I ANDØY BIDRAR HAN MED NOEN AV SINE FANTASTISKE BILDER AV MØRKETIDA I ANDØY. EI TID HAN IKKE SER MØRKT PÅ.

V

I HAR HER på våre breddegrader ca. 40 solfrie dager i desember og januar. Like mange dager som vi har dager med midnattsol. I denne solfrie, fargerike tiden har jeg den mest heftige fotoaktiviteten i løpet av året. Det skyldes nok at det kan være stor nordlysaktivitet i tillegg. Særlig når snøen er med på å skape et minimalistisk landskap - sammen med en fargerik himmel, er det tidobbelt verd anstrengelsene som ligger bak. EN HOBBY blir til lidenskap. Den genuine interessen for bilder gjør fotograferingen altoppslukende. Tid og sted eksisterer ikke. All energi og tankevirksomhet kanaliseres mot ett mål - å få motivet på billedbrikken i høyest mulig kvalitet. SKIKKELIG utstyr er bra, visjon er bedre. Det viktigste er ikke hvilket utstyr ( Kamera og objektiv med mer) som benyttes under fotograferingen, men BILDET som til syvende og sist skal fremvises. Jeg synes det er fantastisk artig å ta i bruk et splitter nytt kamera - en deilig følelse, men samtidig en hurtig forbigående følelse. HVEM er denne fotonerden som farter rundt og tar bilder av alt og alle?  Han er en pensjonert skolemann (De siste 25 åra på Andenes ungdomsskole) på snart 70 år, født og oppvokst på Bleik. Har drevet med fotografering i ca. 55 år - noe mer seriøst de siste 20 åra. Er altetende mht motiv, men natur og landskap ligger hans hjerte nærmest.  JEG FIKK DIAGNOSEN Parkinson høsten 2015 –  som begynte snikende med skjelving i høyre hand ca et år tidligere. Jeg gikk rett ned i kjelleren etter diagnosen, men kom meg raskt opp igjen og

synes det går greit i dag. Jeg gjør de samme tingene som før, men det tar litt lengre tid. Jeg tar noen flere uklare bilder og jeg er ikke like ofte på fjellbesøk, men det er å leve med. Skulle noen se meg litt ustødig på beina, er det ikke fordi jeg har drukket, men fordi jeg har Parkinson. Eller en gang i blant begge deler. FØRSTE JANUAR 2007 startet jeg et prosjekt som gikk ut på å legge ut minst ett bilde hver dag på hjemmesiden min eller FB som var tatt samme dag. Med andre ord måtte jeg fotografere hver dag. Dessverre så jeg meg nøyd til å avslutte «Dagens bilde» like etter jeg fikk diagnosen. Hadde ikke krefter til å fortsette. Da hadde jeg lagt ut dagens bilde hver dag i nesten 9 år. Jeg hadde som mål 10 år, men jeg synes nesten 9 år egentlig var ok.   Å FOTOGRAFERE - som betyr å tegne med lys er en fantastisk givende hobby. Særlig trivelig er det blitt etter vi startet Andøy fotoklubb for noen år siden. Å fotografere er vanligvis en aleneaktivitet og er det i enda større grad det som foregår på datamaskinen. Samværet med alle de hyggelige folkene i fotoklubben gjør fotograferingen litt mindre alenepreget. KAMERAET BLIR en forlengelse av mitt hjerte og min sjel. Visjonen og et skrikende behov for å fortelle en historie, vise fram noe vakkert, noe spesielt - kanskje sett fra en uvanlig vinkel - vise deg noe som du haster travelt forbi uten å se. I sum gjør dette det til en nødvendighet. Det blir som en besettelse. Du rammer inn omgivelsene automatisk og ser motiver i alt hele tiden. Det kan være slitsomt - særlig når du ikke har mulighet til å ta bilder. Derfor er et skittent vindu på bussen veldig frustrerende. NÅR JEG HAR VÆRT bortreist noen dager eller lengre, begynner jeg å kjenne abstinens. Jeg savner Bleik, Andøya, Vesterålen, fjellene, sjøen, kaiene, fjæra, menneskene og lyset. Det er medisin å komme tilbake. Det er samme fantastiske opplevelse å kjøre gjennom Bleikstunellen og se Landsbyen, fjellene og stranda. Endelig hjemme igjen. Nå er det ut og ta bilder.  Mørketid er fargetid Hilsen Ola Albert Bjerrang


Mørketida ER FARGETID

35


36

ØISTEIN BLYANT

(Øistein Kristiansen f. 65) er en populær tegner og TV-personlighet som har lært millioner av barn å tegne gjennom sine TV-programmer, bøker, filmer og apper. Øistein kommer fra Østfold, men har bodd mange år i Singapore og jobbet mange forskjellige steder i Asia. Hans populære TV-programmer vises blant annet i Russland, Argentina, Midtøsten, India og Kina.

ØYSTEIN TRE BESTE TEGNETIPS

1. DU MÅ ØVE. Du må aldri tro at ting kommer gratis. Husk at øving kan være moro. 2. VÆR TÅLMODIG og aksepter at ting tar tid. Øv hver dag. Ta det rolig, og fortsett i lang tid. Du skal bygge ferdighetene dine langsomt, og akspter at dette er noe du skal holde på med lenge. 3. FÅ TAK I BRA KILDER. Da jeg virkelig gikk inn for dette på 70-tallet, var det ikke lett å få tak i læremateriale. Jeg hadde ikke internett eller store fine biblioteker. Internett er en gullgruve. Finn en god lærermester og inspirasjonskilde.

LÆR MER

Du får flere tips på Øysteins norske Hjemmeside: oistein.com/nor/ Spør også etter heftet Øysteins Jul i din lokalbutikk eller på bokhandelen.


37

Et eventyrlandskap som trigger fantasien Øystein Blyant anbefaler barnefamilier fra hele verden å avlegge Andøy et besøk

Å besøke Andøy er som å gå inn i et fantasyfilmsett. Det er nesten for godt til å være sant. Jeg anbefaler mer enn gjerne Andøy til barnefamilier i hele verden. På et lite område finner du mange flotte tilbud som trigger fantasien til både små og store, sier Øistein Blyant. I høst besøkte han Andøy for første gang. Jul i Andøy har gleden av å vise deg tegningene som Øistein tegnet under oppholdet her. Han kommer også med gode tegnetips og forteller om møtet med fargene og folkene her nord. 1. NÅR STARTET DU Å TEGNE? JEG HAR TEGNET SIDEN JEG KLARTE Å GRIPE EN BLYANT SOM TOÅRING OG JEG HAR ALDRI SLUTTET Å TEGNE.

Alle barn tegner, men de aller fleste stopper etter at de er blitt 10- 12 år. Og da er det borte for alltid. Jeg, der i mot, har alltid tegna. Jeg fortsatte fordi jeg oppdaga at jeg var flink. Når andre mennesker backet det opp og sa «Fy søren

så flink du er og det her var bra», ja, da ble det mer og mer naturlig å fortsette. Foreldrene mine støttet tegningen min. Det var viktig. Faren min har en naturlig entusiasme. Han var veldig positiv. Jeg mener at voksne stort sett skal være raus i tilbakemeldingene overfor det unger lager. Men vis skjønn. Sier du at alt er fantastisk blir det feil. Det er bra å gi barn en realitetssjekk. Samtidig er oppmuntring er viktig: Dette kan du klare. Du må øve og jobbe på. 2. I DAG ER DU SELV EN INSPIRASJONSKILDE FOR MANGE BARN. HVEM VAR DIN INSPIRATOR I YNGRE ÅR?

Walt Disney. Jeg slukte hele det universetet. Holdt på å krype inn i TVen hver julaften når NRK viste From All of Us. Men jeg var også inspirert av Kjell Aukrust. Jeg ønsket meg pennesplitter og tusj på flaske til jul. Og jeg inspireres fortsatt. Mine år i Asia har gitt mye påfyll i voksen alder. Spesielt Japan fascinerer. Det er så stort og fantastisk sted. Det bobler tegnekunst fram over alt der. Og jeg lar meg begeistre enten det er fargesterke bilder i et Budistisk templ eller vakkert utformede japanske matpakker. Disse kalles Bento og er vakkert designet, ja nærmest som

kunstverk å regne. De japanske lunsjboksene er flottere enn mye av kunstverkene som henger i europeiske museer. 3. FAVORITTFARGE?

Himmelblå. For meg er den farven mer enn noen annet renheten. Det er naturen på sitt reneste. Det er himmelen, havet og vannet. Den er behagelig og lett for øyet. Når du ser den fargen slapper du av. Nummer to fargen min er jordbærrød. Rød som geneseren min. Den røde fargen er blitt mitt varemerke. Jeg valgte den fordi det er sterk farge. Den representerer lidenskap, følelse og synlighet. 4. FAVORITTDYR

Elefant. Det er flere grunner til det. For det første: Den er diger. Volum og makta til det dyret imponerer. Jeg har ridd på elefanter og badet med ville elefanter i Sumatra. Jeg husker en episode derfra. Langt inn i jungelen tok mine venner meg til disse frie dyrene. Jeg ble invitert til å mate dem av vertskapet. Jeg ga elefantene bananer. Men etter en stund la jeg en banan på hodet mitt. Elefanten foran meg var fortsatt sulten, og den prøvde å få tak på bananen. Den forsøkte mange måter å få tak i bananen

på, ved hjelp av snabelen. Men det gikk etterhvert opp for den at den ikke kunne få fatt i bananen uten å risikere å skade meg. Den skjønte at den måtte behandle hodet mitt med forsiktighet. Elefanten kunne ha knust hodet mitt som et egg, men valgte heller å vise hensyn. For å være sikker på at jeg ikke ble utsatt for noe farlig, lot den være å spise den bananen. For et dyr! 5. HVORFOR VALGTE DU ET BESØK I LOFOTEN OG VESTERÅLEN?

Jeg har vært i Lofoten en gang før. Bare én tur på sommeren. Da besøkte jeg ett sted, Henningsvær, tilbake i 2012. Jeg har reist veldig mye og har dermed mye å sammenligne med. Men denne delen av Norge slo meg helt i bakken. Så hvorfor skulle jeg dratt et annet sted? Når min venninne fra Singapore, Daisy sa at hun hadde lyst til å se nordlyset og tenkte på å besøke Tromsø. Men jeg sa til henne at du skal få se noe som veldig få av dine venner i Singapore har sett. Vi drar til Lofoten og Vesterålen istedet. Det er en helt anderledes opplevelse. Andøya har vært et fantasi-sted inni mitt hode. Jeg har sett bilder herfra og fantasien min har bygd videre på disse.


38

Det er jo sånn at jeg ikke bare tegner, jeg maler også. Og jeg hadde tenkt at med fint vær i Lofoten og høst med blå himmel, blått hav og grå, kalde fjell mot ildvarmt landskap i gult, og oransje og rødt, da ville du få en fargekombinasjon som var helt vanvittig. Det fikk jeg rett i. Og dæven for noen fargeopplevelser og naturopplevelser. Så kom vi til Andøya og da fikk vi en farve til, knallgrønt. Alle fargene fra Lofoten pluss knallgrønt! Det ble helt psykedelisk. 7. SI NOEN FÅ ORD OM: MØTET MED BARNA PÅ ALVELAND:

Veldig stas. Det er jo moro å møte barn overalt, men her var det var det en helt spesiell og intim atmosfære. Det var uhøytidelig fra første stund og jeg koste meg. Såpeloftet var fylt av store smil. Det er en koselig måte komme til et nytt sted på, en fin velkomst. Alveland har en helt spesiell hjemmekoselig atmosfære.

vil tilbake for å dra ut på nytt. Da blir jeg med! BESØKET HOS ROMSKIPET AURORA OG ANDØY SPACE CENTER:

Veldig lærerikt. Opplegget med romskipet og innføringen i nordlys som naturfenomen var godt lagt opp. Veldig hyggelige folk med stor kunnskap og formidlingsevne. Og jeg likte selve stedet veldig godt. Et space center klint inn mellom fjellklipper og hav. Du kunne nesten ikke ha kommet på noe så sprøtt om du hadde prøvd. Et fantasisted, rett og slett. Et sted som inspirerte og trigget meg veldig. Daisy fikk med seg en Teddynaut. Og hun har tatt masser bilde av den rundt om i Singapore allerede. Den er allerde bereist.

HESTETUR I DVERBERGMARKA MED GRO SJÅVOLL:

Andøya er et helt spesielt sted med en helt egen atmosfære. Slett som Jæren, men med fjell som kommer rett opp av det flate landskapet. Jeg hadde altså en myte oppe i hodet som jeg måtte finne ut av om stemte med virkeligheten. Jeg tenkte også på Daisy. Jeg hadde lyst at hun skulle få oppleve noe helt spesielt. Vi reiste først til Vestvågøy. Daisy var overbegeistret over møtet med Lofoten, men da hun kom til Andøya smeltet hun virkelig helt. Andøya traff henne midt i hjertet. Naturen var fantastisk, men det var menneskene hun ble aller mest glad i. Folk stoppet bilene når hun var ute og gikk langs vegene på Dverberg og spurte om hun trengte hjelp eller ville ha skyss. Hun ble tatt med på teater av hyggelige folk (Nina Sandtrøen red anm), og fikk være med hjem på familiebesøk. Og nordlysopplevelsene flere kvelder på Dverberg ble et høydepunkt. Folk Daisy kjenner i Singapore har vært i Tromsø og Finland, Nord-Sverige og Island. De har betalt i dyre dommer for nordlysturer på scooter og mange har reist skuffet hjem. Men Dverberg og Andøya var

En flott opplevelse. Jeg er opptatt av dyr, men også av historikk. Gro fortalte historia til Nordlandshesten, som er en gammel rase vikingene benyttet og som de tok med i vesterveg til Island. Der ble de utgangspunktet for den berømte islandshesten. Å se de små, sterke og værharde urhestene i landskapet var en facsinerende opplevelse.

noe helt annet. Vi jaktet ikke nordlyset, nordlyset jaktet oss. Vi kunne sitte inne og spise middag og se Nordlyset flamme over himmelen ute. Det var rett og slett helt vill. Vi ble helt forelsket i Andøya.

NORDTUN GÅRD OG MØTET MED STIG OG MAY JOHANNESEN:

Andøya innfridde på alle måter og myten i hodet mitt er nå bekreftet. Et unikt sted med en unik atmosfæren. Sammensetning av naturen og folkene her ga oss begge et minne for livet. Og Andenes som ligger helt ut på tuppen av øya, nesten så bølgende slår rett inn. Den lille byen og atmosfæren der. Helt magisk, det også. 6. DU VALGTE ET HØSTBESØK. HVORFOR?

Jeg har alltid likt høsten – høstfarver og høststemning.

Hyggelige og gjestfrie folk. Et veldig fint møte. Jeg er bonderomantiker og glad i dyr. Folk som driver med matproduksjon på tradisjonsrike gårder og som holder det gamle i hevd, som Stig og May gjør det, fascinerer. Det er rett og slett alt for få som gjør det. Møte med Lamaene ble en ekstra dyrebonus. DAISY SIN OPPLEVELSE AV HVALSAFARI:

Hun fortalte meg at det hadde vært en flott opplevelse. Det ble et sterkt inntrykk av naturen med god og lærerik informasjon fra de som jobbet om bord. Hun fikk sett hvalene, men de var litt langt borte. Det ble likvel en veldig sterk naturopplevelse. Konklusjonen hennes er at hun

8. HVORFOR VIL DU ANBEFALE ANDØY TIL BARN?

Andøya er rett og slett et veldig barnevennlig sted. Du kan gjøre mye forskjellig innenfor et lite område. Gårdsbesøk, rideturer, fjellturer, bade på flotte, hvite sandstrender, lære om nordlyset på et ekte romsenter eller dra på hvalsafari. Det er opp til deg å velge. Her er så mye flott samla på ett sted. En tur til Andøya gir en rik opplevelse. Den åpne, blide naturen innbyr til å springe i den. Jeg personlig har det slik at de stedene jeg liker best er de som gir meg en fantasitrip. A la Lord of the rings. Og Andøy trigger fantasien min. Øya er et filmsett. Her kan Gandolf i Ringenes herre ha kommet ridende i mot deg på en hvit hest... sier Øistein og lyser av entusiasme.


39

AIL 90 år Jan M. Øygård publiserte det vakre bildet av Georg Stave på facebooksid «Andenes, - det var en gang....». Øygård skriver: «Stavefamilien har vært støttespillere i laget fra «tidenes morgen». Georg var kretsmester i 1937, og representerte AIL på Kretslaget til Lofoten og Vesterålen i 1949.» Vi setter bildet sammen med Per-Erik Larsen sitt blinkskudd av et av dagens store AIL-talenter, Noah Stave. Plutselig blir linjene gjennom tida tydelig. Helter går aldri av moten. Heia AIL! En annen Andenes-helt, Jan Olav Andersen har åpnet skattekista so og lånt oss to AIL- blinkskudd fra 70-tallet. Vi ønsker Jan Olav god bedring, og gratulerer AIL sine tre nye æredsmedlemmer, Jan-Eirik «Janki» Olsen, Morten Ellingsen og Jarle Bergheim.

FOTO: Jan Olav Andersen

AIL HÅNDBALL kretsmestre i 1974

AIL, DET BESTE LAGET: Bak fra venstre: Nina Adelsten Iversen, Ester Alsos, Gry Sørensen Andreassen, Årid Anita Elvan, Randi Borgen Mikalsen, Sølvi Aronsen, Heidi Anita Øygård, Linda Kristiansen Andre rekke: Anita Larsen Lidahl, Nina Bordewich, Astrid-Elisabeth Maan, Tove Brekke Foran: Beate Adelsten Iversen, Torunn Larson Fedde, Rose Jacobsen, Camilla Andreassen, Gry Mathisen. Liggende helt foran: Hilde Toften


40

HEIA AIL!

FOTO: Jan Olav Andersen

ANDENES IL 1974: BAK FRA VENSTRE: Leif A. Iversen (oppmann), Karl Bernt «Puskas» Hansen, Willy Kristiansen, Inge Harry Nygård, Per Bærøy, Rolf Stave, Roald Larsen. FORAN FRA VENSTRE: Frank «Franken» Johanesen, Ole Kristian Horn, Arne «Butte» Sande, Valter Olsen, Kurt Høyning, Sigurd Larsen, John Bernt Bjerke Johannessen, Ståle Johannessen.


41


42

Juleunger

OLIVER ADOLFSEN DAHLER (4)

AMIRA ABDULLAHI (4)

EIRINN BIEBRICHER (4)

AXEL STAVE (4)

THEA ELISE JACOBSEN (3)

Hvor tror du nissen bor? «På Nordpolen, fordi han har laget et hus der som han bor i.»

Hvor tror du nissen bor? «Kanskje, faktisk i vinterland. Kanskje i Norge.»

Hvor tror du nissen bor? «Æ tror at nissen bor i nissehuset. Kanskje på Skarstein i et stort rødt hus.»

Hvor tror du nisen bor? «På Nordpolen.»

Hvor tror du nissen bor? «Han bor på julaften.»

Hvordan ser huset til nissen ut? «Nu må æ tenke litt. Hm… Æ trur ikke nissen har et hus. Han bor nok inne fjellet.»

Hvordan ser nissen sitt hus ut? «Kanskje han bor inne i en hule. Der har han ei bok.»

Hvordan tror du nissens hus ser ut? «Det har et bål, ei seng, ei sofa.» Hvilket godteri liker nissen? «Julegris med marsipan, og det liker ikke jeg.» Hva ønsker du deg til jul? «Dieselverksted på Thomastoget. Toget har damp.» Hvor gammel tror du nissen er? «Kanskje 40 år. Han er eldgammel.»

Hvordan ser nissen sitt hus ut? «Litt svart, litt rødt. Stort hus.» Hvordan kommer julenissen seg rundt når reinsdyra skal hvile? «Da ringer nissen til drosja og ber om hjelp.» Hvilket godteri liker nissen best? «Kanskje potetgull. Kanskje en banan.» Hva ønsker du deg til jul? «En tromme.» Hvor mange år tror du nissen er? «Kanskje han er 4 år.»

Hvor gammel tror du nissen er? «Æ tror han er 70 år, som en vanlig nisse.» Hva jobber nissen med ellers i året? «Nissen lager godteri og masse gaver. Nissen jobber hele året.» Hva ønsker du deg til jul? «En pose med godteri. Sjokolade, melkesjokolade, gummibjørner og krokodiller.»

Hvilket godteri liker nissen aller best? «Kanskje sånne marshmellowssnømanner.» Hva ønsker du deg til jul? «Ei batmanklokka som æ kan skrue på, og et gevær.» Hvor gammel tror du nissen er? «Æ trur han e kjempegammel. Sånn ca 14 år.»

Hva ønsker du deg til jul? «En kjelke.» Hva jobber nissen med ellers i året? «Han koser seg med boka og slapper av resten av året.» Hvor gammel tror du nissen er? «Mange år.»


43

JUL I VÆRRET - ÅPNINGSTIDER LØRDAG 2. DESEMBER SUPERLØRDAG 10-16 Julemarked i kinobygget (gamle AndElis) Lokale aktører og heimeprodusenter av mat, kunst og håndverk fra hele øya. ÅPENT MARKED 11-16 TORS 7. DESEMBER LANGÅPENT I BUTIKENE 09-20 Julemarked i kinobygget (gamle AndElis) Lokale aktører og heimeprodusenter av mat, kunst og håndverk fra hele øya. ÅPENT MARKED 13-20 LØRDAG 9. DESEMBER SUPERLØRDAG 10-16 Julemarked i kinobygget (gamle AndElis) Lokale aktører og heimeprodusenter av mat, kunst og håndverk fra hele øya. ÅPENT MARKED 11-16 AdventsJam Live musikk i Arresten Væbakkan Bluesband 14-16 TORSDAG 14. DESEMBER LANGÅPENT 09-20 Julemarked i kinobygget (gamle AndElis) Lokale aktører og heimeprodusenter av mat,

kunst og håndverk fra hele øya. ÅPENT MARKED 13-20 LØRDAG 16. DES SUPERLØRDAG 10-16 Julemarked i kinobygget (gamle AndElis) Lokale aktører og heimeprodusenter av mat, kunst og håndverk fra hele øya. ÅPENT MARKED 11-16 SØNDAG 17. DESEMBER SØNDAGSÅPENT 14-18 TORSDAG 21. DESEMBER LANGÅPENT 09-20 Julemarked i kinobygget (gamle AndElis). Lokale aktører og heimeprodusenter av mat, kunst og håndverk fra hele øya. ÅPENT MARKED 13-20 AdventsJam Live musikk i Arresten med PAN 15-17 LØRDAG 23. DESEMBER SUPERLØRDAG 10-16 ONSDAG 27. DESMBER 11-15 TORSDAG 28. DESEMBER 11-15 FREDAG 29. DESEMBER 11-15 LØRDAG 30. DESEMBER 11-15

LIONS MARKERER DOBBELTJUBILEUM i ÅR LIONS NORGE 100 ÅR LIONS ANDENES 50 ÅR LIONS DELTAR MED AKTIVITER I VÆRRET LØRDAG 9. DES.

AKTØRER JULEMARKED

• Anne Lise og Hans Kristiansen med håndarbeider og salg av juletre • Kim Elaine Holte, vev og søm • Kenny Aune, patchwork, søm • Heidi Spjelkavik, hudpleie, sminke • Audrun Rydmo, håndarbeid • Åse Johansen, håndarbeid • Elsas sjømat, fiskekaker m.m. • Kitt Aina Iversen, brukt, antikk • Andenes Husflidslag, div. Husflids produkter • Linda Nordstrand, bilder, print, fotograf • Pastell UB, Kjeks • Jacobs Engler, juleengler • Nordtun Gård, ost, lefser m.m. • Trude Oftedal, tegning, kunst • Kopp & Sjel, maleteknikker med kalkmaling • Andøy Space Center

OBS! Alle aktørene er ikke med

samtidig, det er full trøkk nå lørdag 2. desember og lørdag 9. desember.


vitt

44

Her kan du benytte Andøykortet: • Alveland • AndElis Blomster • Andenes Herreekvipering • Andenes Husflid & Brukskunst • Shell/Andenes Servicesenter • Andøy Bok & Papirhandel • Andøy Installasjon • Andøya Space Centre • Andøy Sport • Apotek1 Neptun Bedrifter som er • Aurora Frisør uthevet i rødt selger • Bunnpris Storgata Andøykortet • Byggmakker Per Strand • Coop Marked Dverberg • Coop Prix Andenes • Din Tid Velvære • Galleri Dick Monshouwer Andøykortet passer perfekt for privatpersoner og • Erna Borgen Blomster bedrifter som vil gi en gave som treffer blink hver • Fargeklatten Veita gang! Kortet passer som gave til alle som bor og • Fredheim Møbler handler i Andøy. • Frisørhjørnet Ved å velge Andøykortet som gave styrker du • Henning Torstensen omsetningen i det lokale næringsliv. Dette er et • Himmel og Hav Interiør  viktig poeng for mange bedrifter som ønsker å gi • Hotell Marena gaver fra lokale bedrifter. Andøy Næringsforening • Hvalsafari har ca. 80 medlemsbedrifter, og Andøykortet kan • Hverdagsendring benyttes i rundt 35 av disse. For de få bedriftene • Joker Risøyhamn  som ikke er medlem i Andøy Næringsforening, er • Kaffehuset Strøm Eriksen adgangen til å bli med på denne felles satsinga på • Luggen «Andøykortet» en god grunn til å bli medlem. • Lysthuset Du kan som bruker av «Andøykortet» selv Malia Andenes 2013 - 2017 bestemme hvor du vil bruke gaven du får. Kortet Andøykortets• sponsorer • Nilsson Haras kan anvendes på så vidt forskjellige ting som klær, • Nordmela Landhandleri restauranter, apotek, mat, frisør eller kunst fra • Nye Mode lokale gallerier. Altså til nesten alt det Andøy har • Rørlegger Jan Ellingsen å by// Logopresentasjon på. //Støtt opp om det lokale næringsliv! Logopresentasjon // Andøy Næringsforening // Andøy Næringsforening // 06.06.2011// 06.06.2011 • Skredderloftet Ringo Andøykortets sponsorer Andøykortets sponsorer 2013 2013 - 2017- 2017 • Sport og Motehuset • Småskjær • Vesterålen Vekst • Euronics/Åse Servicesenter

Den lille julegaven som skaper den store begeistringen

// Logopresentasjon // Andøy Næringsforening // 06.06.2011

Andøykortets sponsorer 2013 - 2017

Farge

3 cm

God jul Sort/hvitt

Farge

Farge

KORT OG GODT 3 cm

3 cm

Sort/hvitt

Sort/hvitt

Sebastian er av de flotte modellene til Skredderloftet Ringo. Andøykortet kan du f.eks. kjøpe og bruke på Skredderloftet Ringo.


45

En fjern og fordu ms verden til å ta og føle på,

O g m idt i står de to søstrene dette riket som st og vent råle så e dæ m nn ed sak s og

en hav av mjuke stoffa som forlan ge nål og tråd.

VI SKJØNNER GODT AT FOLK FORBINDER DVERBERG MED JULESTEMNING. OG VI ER STOLTE OVER DET BYGDA VÅR HAR Å BY PÅ:

HOS HAN BJØRN Puben (Havnehuset) er en populær møteplass for gårdsfolket og besøkende utenfra. I jula er det levende musikk her (1. og 2. juledag). Samvirkelaget (COOP Marked) er samlingsplass i hverdagen. Susann og staben hennes tar godt vare på kundene og du vil bli overrasket over utvalget i frukt og grønt. Her �inner du mange �lotte julegaver. JULETEATER Dverberg samfunshus er hjertet i bygda. Storsalen er

et populært konsertsted for artister fra hele landet. Her lages og vises også den årlige juleforestillinga. I år er det på ny Annie som står på plakaten. Drøyt 1000 tilskuere hvalfarter til bygda vår for å se juleteater. Det har de gjort i 32 år. Dersom du ikke har opplevd juleteater på Dverberg før, er det på tide å prøve. Velg gjerne midnattsforestillingen. Det følger magisk stemning med. I samfunnshuset holder også Norsk folkehjelp til. Kenneth Pettersen oppfordrer andværinger til å bli med i tjenesten. Ta kontakt andoy@ folkehjelp.no eller ring meg på 479 22 772, sier Kenneth. HER ER MER Dverberg har mer å by på: MC-museum, musikkkorps og sangkor. Idrettslag og skytterlag, LHL-hus, en aktiv velforening og et dugnadsdrevet varmtvannsbasseng.

Julegran fra prestegården Når adventen starter er det også på tide og dra på JULEGRAN-HANDEL til Dverberg prestegård. I år er det kanskje ekstra viktig med ei ekte An-

døygran. Jan og Ann-Christine leverer, i tillegg til juletrær også tørr bjørkeved. Du kan dermed skaffe både julestemning og varme fra julebygda Dverberg. Tlf. 971 80 969.

Lørdag 2. og 9. desember FØRJULSÅPENT hos Skravla. Loppebutikken er også åpen. Mange �lotte julegaver. Åpningstider kl. 11-14, og ellers når det er lys i vinduene på Skravla Lørdag 2. desember JULEKONSERT i storsalen, Dverberg samfunnshus, med Andøy Brass. Gjester: Arven. Kl. 23.00 - 00.30.

Søndag 3. desember VI SYNGER JULA INN i vakre Dverberg kirke kl. 17.00 med Andøy brass og Samklang, bygdas eget sangkor. Samtidig åpner Dverberg vel dørene i samfunnshuset der det er kafe i forbindelse med julegrantenninga. Salg av kaffe, kaker og gløgg. Loddsalg. JULEGRANTENNING Kl. 18.00 tennes julegrana på festplassen foran samfunnshuset. Andøy brass spiller og

julenissen kommer med gaver til de minste. Gratis inngang. Lørdag 9. desember Samklang inviterer til årets julekonsert i Dverberg Kirke. En stemningsfull stund. I år har vi med oss Jan Harald på piano og Sverre på kornett. Kl. 23.00.

Søndag 10. desember Dverberg IL inviterer til NISSEGRØT på Arlistua kl 17.00. Kvalnesnissen kommer og alle er hjertelig velkommen, både ung og gammel nissegave til ungene. Salg av nissegrøt og pølser og kaffe Fredag 15. desember ANNIE. Teaterklubb’81s juleteater. Midnattspremiere i Storsalen på Dverberg samfunnshus. Spilles også 16., 27., 28., 29. og 30. desember. Billetter selges på www.tk81.no. Vi sees i julebygda Dverberg!

BILDENE ER TATT AV KENNETH PETTERSEN, SVEIN TERJE KVALVIK ELIASSEN OG SVEIN SPJELKAVIK.

S

������ har de �ineste håndverksgavene og egen loppebutikk. Mens det hos Rita og Beate i Alveland er julestemning nærmest året rundt, og et rikt utvalg av �lotte gaveidéer. Her �inner du også mye �int i Anne Kari Spjelkavik sitt Eureka-hjørnet og håndsydde kosedyr fra Drømmesøm. Vil du lage noe �int selv byr Adlys eventyrsalong deg på retrostoffer og masse inspirasjon i en av Nord-Norges mest spesielle butikker.


46

PUTTY NISSELUE

FESTIVALPASS RMR 2018 til Julegavepris frem til nyttår kun kr. 630,Kjøpes på www.ticketmaster.no

Velkommen til trivelig julehandel i Risøyhamn

Trelast - Byggevarer – Kjøkkeninnredning Verktøy – Jernvarer – Rør og Sanitærutstyr

8484 Risøyhamn – Tlf. 76 14 75 41

l!

God ju

otto.a.haugen@nordlysnett.no Åpningstider: Mandag-Fredag 08:00-16:00 Lørdag 10:00-14:00

"SPEKEMAT PAKKEN" fra

499,-

HOS OSS FÅR DU JULEGAVENE SOM FALLER I SMAK!

Vi har satt sammen egne gavepakker med innhold som smaker fantastisk! En glede å gi - en fryd å få!

“JULENS MATKURV” fra

GOD JUL!

399,-

Åpningstider: Mandag til fredag 10-19 Lørdag 10-18 Søndag 12-18

" "DELIKATESSEPAKKEN fra 299,-

www.nordmelalandhandleri.no Tel.: +47 45 81 65 43 Følg oss på Facebook


47

Bleik Landsbyservice

Hverdager 09:00 - 20:00 Lørdag 10:00 - 18:00 Søndag 12:00 - 18:00

s n e y b s d n La rte hje Velkommen innom vår koselige kafé og innholdsrike dagligvarebutikk. Vi har det du trenger til både hverdags-og julehandel. I tillegg tilbyr vi tipping, medisinutsalg, blomster og spennende mat fra distriktet – og hele verden! Vi er det naturlige samlingspunkt i den trivelige og vakre landsbyen Bleik. Vi strekker oss veldig langt når det gjelder service og har åpent hele jula. Velkommen til en hyggelig handel hos oss - hele året rundt.

DEN LILLE BUTIKKEN MED DET STORE HJERTET – OG DET GODE HUMØRET!

ÅPENT FØR, I OG ETTER JULA


48 2

Andøy kommune

Sammen skaper vi framtid i Andøy

Har du en idé som skaper medvind for Andøy? Det koker på SAMSKAP for tida. Rett og slett fordi det er så mange spennende ideer fra folket i Andøy. Ideer som kan skape nye arbeidsplasser, møteplasser og samfunnsutvikling.

DESIGN: DESIGNFABRIKKEN OG GOD STREK.

Teamet som jobber med SAMSKAP har en ting til felles. De brenner for kommunen sin. De ser veldig lyst på framtida, rett og slett fordi de leser søknadene og ser hva som bor i Andøyfolket av viljestyrke, kreativitet og gjennomføringsvilje. SAMSKAP handler også om mer enn næringsutvikling. Programmet skal også bidra til en positiv samfunnsutvikling ved å stimulere til at Andøy settes på kartet som attraktivt sted og bo, og et attraktivt etableringssted. Teamet er også gode rådgivere for deg når det gjelder resten av virkemiddelapparatet. Bli bedre kjent med Brita, Egil, Tone og Linn. Et godt prosjekt og god idé blir enda bedre med god prosjektstyring. Ta vårt gratis PLP prosjektlederkurs, som høyner dine sjanser for å få en god prosjekt-prosess og som også er et verktøy for å skrive en god søknad. Primærnæringer og havbruk

Reiseliv

Teknologi Attraktivt bosted Attraktivt kompetanse for unge etableringssted

Sjekk våre sider (andoy.kommune.no/samskap) for datoer for kurs og frister for å levere inn søknad. Ta kontakt med oss om du har spørsmål.


PORTRETTFOTO: BJØRN INGE KARLSEN

Brita Erlandsen Programleder

Alder: 48 Kommer fra Andenes. Tilbakestrømmer etter 20 år i Oslo

FOTO SIMEN BERGVIK

49 3

HVORFOR VIL DU JOBBE MED SAMSKAP?

SAMSKAP er det mest spennende prosjektet i Andøys historie. Jeg vil bidra til at næringsliv og samfunnet fortsatt skal utvikle seg positivt i Andøy. Jeg jobber i SAMSKAP med ledelse, rådgivning og saksbehandling.

M: 922 61 273 brita.erlandsen@andoy.kommune.no

Den beste måten å gjøre det på, er å gjøre det

Egil Sakariassen Rådgiver

Alder: 60 Kommer fra Andenes («værreramp») HVORFOR VIL DU JOBBE MED SAMSKAP?

SAMSKAP vil gi Andøysamfunnet mange nye muligheter. Det blir spennende å følge med på gode ideer som kommer frem. Jeg jobber i SAMSKAP med rådgiving og saksbehandling.

- Amelia Earhart

M: 906 06 362 egil.sakariassen@andoy.kommune.no

Tone Enoksen Konsulent

Alder: 50 Født og oppvokst på Å i Andøy, bor på Andenes HVORFOR VIL DU JOBBE MED SAMSKAP?

Omstillingsprogrammet er svært viktig for samfunnet og gir mange muligheter. Det er både spennende og utfordrende å bidra positivt i dette arbeidet. Jeg jobber i SAMSKAP med administrativt arbeid og saksbehandling.

M: 953 68 010 tone.enoksen@andoy.kommune.no

Linn Wedding Rådgiver

Alder: 37 Kommer fra Hadsel, bor på Bleik HVORFOR VIL DU JOBBE MED SAMSKAP?

Andøy er en fantastisk plass med flotte folk, og jeg vil være med på å utvikle de mulighetene som finnes både i næringslivet og samfunnet. Jeg jobber i SAMSKAP med rådgivning og saksbehandling.

M: 476 73 725 linn.wedding@andoy.kommune.no


50

Jula

BLIR IKKE DEN SAMME UTEN...

Mye mer enn blomster God utvalg i gave- og interiørvarer, blomster til alle anledninger. Du er hjertelig velkommen til julehandel hos oss. Vi er her for å hjelpe deg! GOD JUL Hilsen Eli, Vivi, Torill, June. Katrine, Mathilde og Liv.

VI HAR KLEA FRA INNST TEL YSST! VELKOMMEN TIL TRIVELIG JULEHANDEL PÅ...

Tlf. 76 14 11 01

/AndElis Blomster AS

Vi har alle Julefavorittene man trenger for en smakfull og hyggelig kveld. Vi tilbyr fersk og hjemme-laget julemat i en koselig atmosfære. HVER SØNDAG har vi spesialtilbud på Julemeny kun kr.

Vi tilby tjenester innen:

Bokføring Avstemming Løpende rapportering Lønn Fakturering Budsjettering Årsregnskap Konsulenttjenester

250,-

Vi har erfaring innen de alle fleste bransjer, for små og mellomstore bedrifter. Vårt ønske er at du som kunde skal føle at du får mye igjen for et samarbeid med oss. Dersom du finner dette interessant, ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Vi ønsker våre kunder og forbindelser en riktig god jul og et godt nytt år.

Tlf: 47 27 16 02 astrid.hoyning@activ-regnskap.no

activregnskap.no

ul! God J

enes 480 And .com ata 33, 8 Hamneg staurant@yahoo 106 68 64 rionre e-mail: o es Tel. (+47) 9 nden

taurantA @orionres


51

Vi gleder oss til jul! STORT OG SMÅTT TIL Å HA UNDER JULETREET

BYGG M og AKK finne de god ER-NIS e S r byg alt du hjelper EN

og ju lg i ju lebe lysn lepynt ing!

Enklere å få det gjort! God Jul ønskes til dere alle fra Byggmakker Per Strand Andenes! Håper julen, og ikke minst, hele neste år blir ba-bompi-bomp-fantastisk! Butikken bugner av varer og gode julegavetips for hele familien. Kom innom for en trivelig julehandel.

KJØP NÅ

– BETAL OM 6 MND www.byggmakker.no

l u j d Go

Byggmakker Per Strand ANDENES Tlf. 76 11 58 50 Åpent: Man-fre 8-16 (18) Lager åpner kl 7. Lør 10-14

DESIGN GOD STREK. TEGNING: SVEIN TERJE K. ELIASSEN

ger e treng ne e ller puss r når du Stor er op t utv • p! a


52

Vi er veldig fornøyd med å være totalentreprenør under byggingen av nye Risøyhamn skole. Bygget blir et praktfullt bygg med moderne utstyr og gode kvaliteter. Gjennom godt samarbeid med Risøyhamn skole, Andøy kommune og lokale samarbeidspartnere er vi veldig fornøyd med å kunne overlevere den nye skolen slik at elever og lærere for tatt den i bruk rett over jul som planlagt. Vi takker for tilliten og samarbeidet, og benytter samtidig anledningen til å ønske andværinger og vesterålinger god jul og et godt nytt år.

Sortland entreprenør AS er et datterselskap i SE-gruppen AS

sortland-entreprenør.no


53

GOD STREK. FOTO: SVEIN TERJE K. ELIASSEN

• Luggen-Frisørsalong • #luggefrisorsalong • luggenfrisor

KOS DEG JEG ØNSKER KUNDER OG FORBINDELSER EN RIKTIG GOD JUL. LISBETH SEPPOLA

MARMELKROKEN marmelkroken.no Følg oss på facebook og Instagram #Marmelkroken

Foto: Johan van der Wielen

Foto: Tormod Amundsen © Biotope

Vi er stolte over å gi Andenes den første internasjonale matvarebutikk. Velkommen til hyggelig førjulshandel.

MØTEADRESSE: YTTERSIDA!

Etter et spennende og travelt år, tar vi en liten pause i jula. Vi gleder oss allerede til 2018. Ta oss med i vurderingen når du planlegger internmøter, kurs og konferanser. Vi har nyoppussede og godt utstyrte møtelokaler. Vi står klar for å lage gode rammer for dine arrangementer. Kapasitet på nyåret. Booking Tel. (+47) 957 65 739

Storgata 5, 8480 Andenes Åpningstider Man – Lør 9 - 21 Ferken Baramian Telefon 925 09 204 Antranik Marjnian Telefon 917 56 079


54

GOD STREK

Vi ønsker kunder, forbindelser og firbente venner en riktig

God jul

Åpningstider: Mandag, onsdag og fredag

10-15 ANDØYTORV takker våre ansatte, samarbeidspartnere, leverandører og kunder for et spennende år, og ønsker alle andværinger en God jul og et Godt nytt år!

Åpningstider i romjula: 27/12 og 29/12

11-14 ANDENES VETERINÆRKONTOR Storgata 45 8480 Andenes Telefon: 99 79 28 56 (Lena) 41 55 37 11 (Inger Anne) 99 03 11 20 (Harald)

Våre kvaliteter fremmer vekst!

Vi ønsker dere alle en riktig GOD JUL! Hilsen Tore, Marte og Merete

Ditt lokale trykkeri

Vi levere det du ønsker av design, trykksaker og reklameprodukter.

I Sjøgata 19, midt i Andenes sentrum får du fersk fisk og sjømat. Vi har nystekte hjemmelagde fiskekaker, fiskegrateng, nydelige reker og mye mer. Har du prøvd vår FISH AND CHIPS? Ring gjerne på forhånd så er det klart til du kommer. GOD JUL!

En del av:

www.designfabrikken.no

Telefon 401 92 222

@elsassjomat


55

NE

Vi

le

FOTO: JONAS BORGEN MIKALSEN

v

er

er

bl

TTBUTIKK

ww om

ste

w.er na

riA ndø

borg e n . n o

an y, N o r g e o g t i l u t l

de

t.

g n i n m e t s e l Ju sjoner a r o k e d g o erfaring d planter e s r m å u 0 d 6 r n e skap ed mer en er og gavetips. M ! g n i n t e rr blomst m o fra vår fo s s o spørre handel. t e l g u y j r t g i l u e d kan en til triv Velkomm

Overrask noen med blomster fra ERNA BORGEN AS Blomsterforretning og begravelsesbyrå

Storgt. 37. 8483 Andenes Telefon: +47 76 14 11 33 E-post: post@ernaborgen.no

God jul!

www.ernaborgen.no


56

GOD STREK

VI ER ANDØYPATRIOTER Vi vet hvor vi kommer fra. Vi har tro på vekst i Andøy, og vi synes det er viktig å være støttespiller i lokalsamfunnet. – Derfor engasjerer vi oss, og skaper fremtid i Andøy. Vi ønsker kunder og forbindelser en riktig God jul.


57

NÅR DET ER KALDT UTE ER DET GODT Å «SITTE INNE»

fb.me/arresten.no

JULEHYGGE HELE UKA OG FAMILIEJULEBORD PÅ SØNDAGER

Telefon 911 24 444

gara Du fin ne nt gaveert spen r oppl r og le nende evel serhos ser til ju oss! l

SNÖ OF SWEDEN VELKOMMEN TIL JULEHANDEL. Hos oss finner du Følg oss på

Vi har et rikt utvalg av bøker og gaver som passer for hele familien. Spør oss om tips til julegaver – vi hjelper deg gjerne!

GOD JUL

Velkommen til trivelig julehandel

den perfekte julegaven. I vår merkevarebutikk er det mer enn 40 merker under samme tak. Mye fint fra bl.a. Becksöndergaard, Haust, Diesel, Replay mm. Følg oss på Facebook.

Storgata 28, 8480 Andenes Tlf. 76 14 10 33. andoybok.no

ANDENES HERREEKVIPERING T: 76 14 15 60


58

Galleri Dick Monshouwer

Risøyhamn/ Vesterålen Malerier/ Smykker Vinteråpningstider: Lørdag- Søndag kl. 10:00 til 17:00 og etter avtale.

Alle som ORGANISKE kjøper av mine små og store tegninger PRODUKTER fra 20. november fram til 20. desember, er med i trekning av bildet.

«DRISTIG» 61 x 100 cm

www.galleridickmonshouwer.com

EG SPIS D ! FRISK

Tegningene er å få kjøpt på Gammelkinoen, Andenes og Aurora frisør. Kan også bestilles på min hjemmeside www.trudelind.com Eller kontakt meg på telefon 988 58431

• HELSEBUTIKK • LUNSJ • KURSTILBUD • CATERING • KOSTHOLDSENDRING

Ønsker alle en riktig God jul og et Godt nytt år

Har du lyst å det? vinne dette bil DAMEOG HERREFRISØR

Tel. +47 98858431

Mvh Trude

GRØN N FRISØ R

Vår filosofi er velvære med økologisk sertifiserte produkter av høy kvalitet, og omtanke for mennesker og natur. Velkommen.

i, å mer energ p t s ly u d r Ha ere e og en lett bedre hels ntakt oss! o hverdag? K Vi hjelper og veileder deg til positive endringer i dine leve- og matvaner. For mere informasjon kom innom oss i «værret».

TAKE AWA Y LUNS J

Sjøgata 26 b (inngang Storgata 2) Andenes Tlf. +47 413 37 462 post@verita.no

Følg Hverdagsendring på


59

Velkommen til trivelig julehandel Du finner litt av hvert i gavebutikken. Nye smykker, strikkeprodukter, serviser, gløgg, te, godteri, Da Dag ag Ivar Lundd såper, kunst, kunstkort og bøker, for å nevne Tlf. 76 14 14 99 noe. Vi har SUPERTILBUD på julepynt. Ta turen innom eller besøk vår nettbutikk: www.fargeklatten-nettbutikk.no

Tlf. 76 14 14 99 Mob. 91 83 70 96

Ta del i vintereventyret i Andøy! For overnatting

Lik oss på facebook

ring telefon 977 600 20

ER E VAR S R E V DI

-20%

. des.

til 24

-lig en og

m velkomd Jul! Go

VI ØNSKER VÅRE KUNDER OG FORBINDELSER EN

l ju d o G g o m r a V , s Ly

Foto: picjumbo.com

Ta kontakt med våre elektrikere på Andenes. De gir gode råd og tips om de beste produktene og har gode løsninger for ditt bruk.

elektrikerkjeden

Markveien 21 | 8402 Sortland | Telefon: 76 11 06 20 | www.elektroinst.no

Julegje ster, fa andvæ stboen ringer de og på jule utflytt til god f e r a i e spise o ønskes g drik v e l k ke hos omme hele st n oss. På aben ø forbin nsker v e gne av jeg ku delser nder o god ju g l og et godt n ytt år.


60

Foto: FOTO: Simen SBergvik I M E N B E R GVI K

himmeloghav.no

Hos oss finner du det de ønsker seg

l u J d Go Kom innom for kvalitetskaffe, deilig lunsj, luftig bakst og saftige kaker. All mat lages fra bunnnen av, med en god dose kjærlighet og økologiske produkter. For catering og spørsmål: ullaskafe@gmail.com

Mandag - Fredag 09:00-16:00 Lørdag 10:00-15:00 Søndag STENGT

g o r æ l k v a g l a k! v u t r u b t e r n o n i St g o e t u r o f – leker Velkommen til trivelig julehandel hos oss. Alltid åpent på nett: www.skredderloftet.no God jul ønskes fra oss!


61


62

I år gir vi 10 000 kroner til en lokal frivillig organisasjon istedenfor å sende julekort til våre kunder og leverandører. Ønsker din organisasjon å være med i trekningen kan du gå inn på vår nettside og fylle ut søknadsskjema der. Frist for søknad er 31.12.2017. Julehilsen fra Andøy Energi

OMSORG FOR DEG er en privat omsorg- og besøkstjeneste i Andøy som ønsker å tilby trygghet, medmenneskelighet, humor og glede. Noen som kan være en hjelp til praktiske ting, i hjemmet eller utenfor hjemmet. Vi er ikke en kommunal helsetjeneste, men et tilbud til de som trenger litt ekstra hjelp eller omsorg utover hva det offentlige kan gi. Har du behov for en hånd og holde i, eller noen å snakke med? Kontakt oss for hva vi kan tilby. Telefon 480 39 054 Les mer om oss på Facebooksiden Omsorg for deg

TEGNING: SVEIN SPJELKAVIK, GOD STREK.

God Hjul Vi ønsker alle våre kunder og leverandører en riktig God jul og et velsignet nytt år Telefon kundesenter: 76 11 55 00 | Kraft: 76 11 55 22 firmapost@andoy-energi.no | www.andoykraft.no

Kjøp GAVEKORT til den som «har alt» på nye dekk, dekkbytte, dekkhotell, elektriske artikler, utelys og diverse ledbelysning. «Kontakt» oss:-)

Storgata 30, 8480 Andenes Tlf. 975 99 982 | skaarn74@gmail.com

Følg oss på


FOTO: ROY SAMUELSEN

63

JAKTEN PÅ DEN PERFEKTE LUTEFISKEN

Tradisjon & kvalitet siden 1927 For 90 år siden registrere Johannes Meier Nilsen sitt firma, J. M. Nilsen. Selve registreringen av landhandel og fiskemottak på Nordmela fant sted den 5. januar 1927. Johannes var født i 1903 og var dermed 24 år da firmaet ble stiftet. Utfra de økonomiske forholdene på den tiden kan vi bare forestille oss hvilke utfordringer han må ha hatt, men han arbeidet seg fremover og mye skulle skje både med Johannes og bedriften i årene som fulgte. Han giftet seg

med Astrid og de fikk to sønner; Ole Andreas i 1934 og Arnfinn Celius i 1943. Både Ole og Arnfinn gikk etterhvert inn i firmaet. I dag er det neste generasjon som har ansvaret, med Egil Arne og Ole Johnny på eiersiden og sistnevnte som daglig leder. Mye har forandret seg på 90 år, men vårt fokus på kvalitet er det samme. La oss for eksempel snakke om lutefisk. Det tar lang tid å produsere skikkelig lutefisk. Faktisk er det ca 7 måneder fra fisken blir hengt til den er ferdig lutefisk. For å få et godt resultat er det viktig å ha fokus på kvalitet gjennom hele prosessen.

Fisken som vi bruker til lutefiskproduksjonen blir fisket rett utenfor yttersida av Andøya. Etter landing blir den sperret og hengt. Nordlys, sol og vind sørger for perfekt tørking på Varholmen, Nordmela. Spør etter lutefisk fra Nordmela til jul i din dagligvarebutikk. Et spor: Et godt sted å begynne din jakt på den perfekte lutefisken er hos Nordmela landhandleri og Kafé. Vi har brukt 90 år på å finne den PERFEKTE måten å lage verdens beste lutefisk. Belønninga får du når du får tak i den. God jakt – og God jul!

Foto: Simen Bergvik

Foto: John Petter Elvan

Foto: godfisk.no, Gudrun Hoffmann & Ulla Westbø (H2W)

Spør etter våre kvalitetsprodukter i din dagligvarebutikk J. M. NILSEN FISK AS | 8489 NORDMELA | TELEFON 76 11 52 50 Følg oss på facebook/J. M. Nilsen Fisk AS


64

Vi ø kun nsker for der o bi g en ndels God er jul!

Vi ø ansa nsker vå og fo tte, ku re n rikti rbindelse der et gog god jul r en dt ny og tt år !

Vi har diagnoseutstyr for ALLE bilmerker! Velkommen til Nye Vøling Auto. Vi hjelper deg ved større eller mindre reparasjoner, service og generelt vedlikehold. Vi utfører: • EU-kontroll • Service og registerreimskift • Karosseri og lakkering • Flushing/rensing av automatgirkasse. • EU-kontroll og service på bobiler (campingbiler) opp til 7,5 tonn

Vi leverer hovedsakelig tjenester til NAV, men i tillegg tilbyr vi: • Vask av bl.a. DUKER og DYNER til jul • Salg av VED (tips; gavekort på ved er fin, varm julegave) • Salg av «den perfekte Andøyjulegaven» NORDLYSDUKEN

– Et enklere BilLiv med...

8484 Risøyhamn • Åse • Tlf. 76 14 71 60

Følg oss på facebook: facebook.com/vesteralenvekst • www.vvas.no Ta første steg mot et enklere BilLiv! – Kontakt oss allerede i dag!

Vesterålen Vekst AS • Industriveien 14 8480 Andenes • Tel: 91 66 41 20

VI BYGGER FRAMTID I NORD KUNNSKAP – KVALITET – ERFARING

Med over 70 år i bransjen, er vi i dag en av landsdelens eldste entreprenørbedrifter Med bred erfaring innen bygg og anlegg, har vi befestet vår posisjon som en kvalitetsbevisst og pålitelig aktør innenfor vårt primære markedsområde – Andøya, Sortland, Vesterålen og Lofoten. Ved å kontinuerlig styrke vår egen kompetanse, skal vi fortsette å gjøre oss bemerket – også utenfor regionen. Våre kunder er primært andre bedrifter og offentlige byggherrer, men vi kan også påta oss oppdrag for private. Ta kontakt i dag for ytterligere informasjon vedrø-

Vi øns k kunde er r forbin og delser en rik tig God j ul

rende priser, produkter og tjenester. Firmaet har sentral godkjenning innen ansvarsrett i henhold til plan- og bygningsloven. Vår betongstasjon på Andenes har sertifikat som tilfredsstiller produksjonskontroll, i henhold til NS EN 206-1. Vi er også medlem av NESO – Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon BA.

av prosjekter er noe av det vi er best kjent for, og erfaringene våre gjør oss i stand til å være en stabil leverandør som ferdigstiller prosjekter til avtalt tid.

Vi har gjennom årene tatt på oss mange spennende prosjekter som vi er stolte av å ha realisert. Profesjonell oppfølging

Besøksadresse: Åse, 8484 Risøyhamn Tlf: 76 11 54 50 • firmapost@kke.no

www.kke.no


65


66

• NØKKELSLIPING • RENGJØRINGSUTSTYR • VOKSDUKER • STØVSUGERPOSER

nder u k e r å v le l a r e k Vi øns eidspartnere en og samarb g ett godt nytt år riktig god jul o R PRØYTE MALERS

Spray det fint! ay Kjele D ed 18 liter m k k lo s s gla

Malia Andenes AS Industriveien 16B 8480 Andenes Telefon 76 14 10 50 post@malia-andenes.no

NYHET! Vi kan nå lage spraylakk i hvilken som helst farge og glans.

Åpningstider Man-Fre: 08:00-16:30 Lør: 10:00-14:00

Følg oss på Facebook


67

SAVNE DU KVIT JUL? JAU, JAU... DU VEIT KOR DU BOR, DET BLIR...

...FØR DU ANE DET!

G O D S T R E K . T E G N I N G SV E I N T E R J E K . E L I A S S E N

Svein-Tore og Stig hjelper deg å finne den riktige snøfreseren til ditt bruk. Du får også hjelp med riktig antrekk til snøryddinga. Ta turen innom å se det flotte utvalget i Univern vinterkjeledresser. – Holder kulda ute og humøret oppe!

Ariens Deluxe ST 28 DLE KÅRET TIL BESTE HJULMODELL AV TV2 HJELPER DEG!

Vi ønsker kunder og forbindelser en riktig God Jul


68

GOD STREK

God Jul

accountor.no

Accountor Vesterålen AS. Andenes, Sortland, Stokmarknes og Straume. Tlf. 952 50 184/952 50 193. vesteralen@accountor.no

vizuelli.no

Vi ønsker dere alle

ei riktig god jul!

Fjellstøtt - fra pol til pol


69

G O D ST R E K . FOTO : SV E I N T E RJ E K. E L I ASS E N

– VI LAR DET GÅ SPORT I DET!

VI HAR sportY julegaver som

gArAntert

Andøy Sport Storgata 3 8480 Andenes

Telefon: 76 14 10 00 Fax: 76 14 09 99

blir satt pris på!

Epost: sporten@andoysport.no Følg oss på facebook!

Åpningstider: man - fre: 09:00-16:30 lør: 10:00-14:00

GOD STREK

JULERUSHET?


70


71


72

Andøya flystasjon ønsker alle en fredelig jul og et fremgangsrikt nytt år. Takk for stort engasejement og støtte i året som har gått.

EUROPRIS ANDENES Åpent 09 - 20 (18)

EUROPRIS JULEKALENDER

s e g r o N e HKUNe9l 90 ! k k i t u b Jule

FRANKS JUL! EN SNØSTORM. EN EUROPRISBUTIKK. EN INNESPERRET MA NN.

PEPPERKAKER 300 G HJERTER

79

90

– alt som gir deg mer til overs i julen!

FRA

JAKOBSEN KONFEKT 225 g 79,90 245 g 129,450 g 149,-

! L U J d o G

99

KUN

90

FAVORITTNISSE

26x21x71x cm to typer

FOTO: SVEIN TERJE K. ELIASSEN, GOD STREK.

Velkommen til hele Norges julebutikk – Europris! Hos oss finner du produkter som hører med i julen. Julelys, gavetips, juletrær og oppskrifter til julebaksten...


73

ILLUSTRASJON : TROND ABRAHAMSEN

... ... ...

...VI UTVIDER ÅPNINGSTIDEN MOT JUL, og ønsker velkommen til lystig lag i Romskipet. Enten det er familien som ønsker å gjøre en artig aktivitet sammen, bedriften eller vennegjengen. Vi skreddersyr opplegget etter deres ønsker, og åpner gjerne dørene for dere også kveldstid og helg. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud. Stikk gjerne innom i åpningstiden vår for å kjøre romskip, sjekke ut Spaceshoppen, eller se vår nye Nordlysfilm i ro og mak. Ingen forhåndsbooking nødvendig. ÅPNINGSTIDER: Hverdager til og med 22.12: 09.30 – 15.30 Lør. 2.12, 9.12, 16.12 og fre. 29.12: 10:00 til 14:00 KONTAKT www.spaceshipaurora.no post@spaceshipaurora.no T: 76 14 46 00 spaceshipaurora spaceshipaurora ROMSKIPET AURORA ER EN DEL AV:

DE SPENNENDE OG KULE JULEGAVENE TIL BESTEMOR, KJÆRESTEN OG LILLEBROR FINNER DU I VÅR SPACESHOP!


74

SUPERTILBUD PÅ BYGDEBØKER HALV PRIS! (Ordinær pris 495,-)

Ønsker alle mine kunder en riktig

NÅ KUN K

250,R

God Jul og et snørikt nytt år

PER BIND

D TILBU OLIGE E K K PA UTR D FOR N I B E6

ALL

, 0 120

Selges i resepsjonen på rådhuset hos Andøy kommune

FOTO: HVALSAFARI ANDENES / T. LUNDQVIST

Vi kan også sende bøker – da kommer frakt i tillegg.

Telefon 76 11 50 00

Kjetil Bjørdal Telefon: +47 971 88 455 e-post: kjetilb@tnett.no

Og Norge sammen med verden

Avinor knytter Norge sammen


75

JUL I ANDØY KAMPANJE

-30%

på Linn Bad Ingrid innredning

Macro dusjkabinett fra kr.

11.750,VI OPPFYLLER

BADEROMSDRØMMEN DIN

-20%

på baderomstilbehør fra (gjelder varer vi har i butikk)

Villeroy & Boch O.novo veggskål med Tece veggramme Pakkepris

3500,Andenes, telefon 76 14 61 93 ÅPNINGSTIDER: Man-fre kl 08.00-16.00 www.nilsson.no K A M PA N J E P E R I O D E

Oso Super 200l

4750,-

Ellers godt utvalg i hyttetutstyr fra :

Sunwind, RK Smia

og

Hyttetorget

FRA 4. DESEMBER OG FREM TIL 22. DESEMBER. NOE LEVERINGSTID MÅ PÅREGNES.


76

GAVER til ALLE 1.

Gavesett Nuxe

249,Verdi 414,-

Gavesett pasta og pesto

14990

MED FORBEHOLD OM TRYKKFEIL

2.

Gavesett Vichy Liftactiv 3.

299,Verdi 424,-

1. Gavesett Hand & Lip Care 99,90 2. Gavesett Dermica Sensitiv 139,90 3. Ullvotter til dame 169,Julaften STENGT Romjulen 11 - 15 Nyttårsaften STENGT Tilbudene gjelder f.o.m. 08.11. t.o.m. 31.12.2017, så langt beholdningen rekker. Apotek 1 Neptun. Storgata 9A, 8480 Andenes. Tlf. 761 41 600. Åpningstid: mandag-fredag 09:00 - 16:30, lørdag 10:00 - 14:00, søndag stengt.


77

TROLLFJORD BREDBÅND ØNSKER ALLE I ANDENES GOD JUL MED ET

EKSKLUSIVT ADVENTSTILBUD Se storkampene fra Premier League til kampanjepris! Hvilket favorittlag har du i Premier League? Bestill TV 2 Sport Premium og følg laget ditt til kampanjepris 249,- per mnd med 12 mnd bindingstid. Du får 3 kanaler i topp HD-kvalitet med over 200 direktesendte kamper fra Premier League, studiosendinger med fotballeksperter, reportasjer og intervju fra Premier League. Ring 76 11 80 00 for bestilling.

* Kampanjen har 12 mnd bindingstid, gjelder nye TV 2 Sport Premium-kunder og avsluttes 31.12.17. Tilbudet forutsetter TV-abonnement hos Trollfjord Bredbånd. Etter bindingstiden gjelder løpende avtale til 449,- per mnd.

/trollfjord.as | Tlf. 76 11 80 00 | www.trollfjord.no

Nå kun

249,pr. mnd.


FOTO: MATPRAT

FOTO: MATPRAT

78

Alle skal «hjem til jul» og Riggen er det naturlige treffstedet for hjemkomne andværinger, familie, venner og bekjente! Vi har alle rettigheter og lover topp stemning – hele jula! FOTO AV: LARS ÅKE ANDERSEN

RIGGEN RESTAURANT: Daglig middagsbuffet. JULEBORD – Vi har fortsatt noen ledige plasser for julebord. Tradisjonell varm julemat, og koldtbord. Ta kontakt for tilbud og informasjon. Tlf. 76 11 56 05. E-post: geirmaan@start.no RIGGEN DANSEBAR: 5. Juledag blir det Julejam. Ellers oppdaterer vi på Facebook det om skjer hos oss i jula – følg med. God jul!

Følg oss på

ANDENES

Restaurant & Dansebar

Alle skal «hjem til jul» og Riggen er det naturlige treffstedet for hjemkomne andværinger, familie, venner og bekjente! Vi har alle rettigheter og lover topp stemning – hele jula!

STORT JULESALG PÅ HVALSENTERET 100 kvadrat med julegaveideer!

AS BARNTTER! RI FAVO

KER SØLVSMYK fra kr.

E NYE G N A ! M KTER U D O PR

KNALLTILBUD!

ER! BESTSstEisLkG o b k

PÅ UTVALGTE VARER

Fanta r rt om hvale rikt illustre

JULEGAVER MED LOKALT PREG

THE WHALE SHOP har åpent hver dag 09:00-15:00 untatt lørdag og søndag.

99,-

SPESIALDESIGN

SAMLEOBJEKTER


79

GI EN GAVE INGEN HAR FRA FØR! Billetter i salg NÅ! hos Andøy Bok & Papir NB! Du kan selvsagt kjøpe bare konsertbillett. kr. 430,-

N O R D LY S T 2 0 1 8 P R E S E N T E R E R :

En HELaften med HALVdan Halvdan Sivertsen er utvilsomt landets beste entertainer. Hans konserter kjennetegnes blant annet ved hans unike evne til å blande humor med alvor. Hans velkjente sanger «Kjærlighetsvisa», «Sommerfuggel i vinterland», «Venner» og «Nordaførr vårvisa» er allerede udødelige. Unn deg en helaften under Nordlystfestivalen med treretters på Arresten, Halvdan Sivertsen konsert i kirka og overnatting på hotell: Kun kr. 1495,- pr. pers. i dobbeltrom. Pssst! Det blir «Nachspiel» på Arresten etter konserten.

ANDENES KIRKE. 17. februar 2018 TIPS TIL BLEKSVÆRINGER OG INNAGÅRDINGER: La bilen stå! Skjem bort kona/gubben med en helaften med Halvdan, treretters middag og overnatting på hotell. PAKKEN KAN BESTILLES PÅ WWW.NORDLYST.NO


56 80

Billetter: www.tk81.no T E AT E R K L U B B ’ 8 1 P R E S E N T E R E R

ALLE R ENN EDE MER 550 S BILLE OLGTE TTER

Dverberg samfunnshus 15. 16. 27. 28. 29. og 30. desember 2017 Book by THOMAS MEEHAN | Music by CHARLES STROUSE | Lyrics by MARTIN CHARNIN | Original production directed by Martin Charnin | Originally produced by Irwin Meyer, Stephen R. Friedman, Lewis Allen, Alvin Nederlander Associates Inc. | The John F. Kennedy Center for Performing Arts, Icarus Productions | Based on «Little Orphan Annie» (R) by permission of the Tribune Media Services Inc. This amateur production is presented by arrangement with | JOSEF WEINBERGER LTD. on behalf of MUSIC THEATRE INTERNATIONAL of NEW YORK.

Jul i Andøy 2017  
Jul i Andøy 2017  

Informasjonsavis fra Andøy Næringsforening

Advertisement