Page 1

n NEWS YOU CAN USE

Az emésztésen és az immunitáson túl A JÓTÉKONY

PROBIOTIKUMOK

A probiotikumokat egykor kizárólag a tápanyagok felszívódásával kapcsolatosan hozták szóba, azonban számos új tanulmány fedi fel további jótékony hatásukat, melyek messze túlmutatnak az emésztést támogató hatásán. Elősegíti az immunrendszer erősítését, támogatja a testsúly ellenőrzését, a szájüreg egészségét, sőt az agy és a bőr egészséges működésében is szerepe van.

A mikróba kolóniák fontosságát a tudósok is elismerik, amit az is bizonyít, hogy a US National Institutes of Health (NIH) egy olyan hét éves kutatási programot finanszíroz, mely 2015-ben fog véget érni. A projekt a “Human Microbiome Project” (Humán mikrobióma) nevet viseli és végső célja, hogy választ találjon arra, milyen szerepet töltenek be ezek a mikróbák az emberi egészség fenntartásában.1 Ennek fontosságát a fogyasztók szemszögéből az támasztja alá, hogy az

egyre gyorsabban fejlődő élelmiszeriparban a probiotikumok szerepe egyre nyilvánvalóbbá válik. Előreláthatólag a probiotikumok globális piaca 2015-re meg fogja haladni a bűvös 31 millirád dollárt.3 A News You Can Use ezen kiadványában a probiotikumok legújabb tudományos felhasználásával foglalkozunk.


n NEWS YOU CAN USE

Mik azok a probiotikumok? Hogyan működnek a probiotikumok? A probiotikumok szerepe „egy életen át tart.” A probiotikumok azok a jótékony baktériumok, melyek segítenek az emésztőrendszer egyensúlyának helyreállításában, javítják az anyagcserét, erősítik az immunrendszert, sőt, néhány vitamin felszívódásában is segítenek.

HELYREHOZZA A BÉLRENDSZER MŰKÖDÉSÉT • Segít az emésztésben – segíti a bélrendszer normál működését és támogatja az emésztést elősegítő enzimek termelését.

Az Egészségügyi Világ Szervezet (WHO) úgy jellemzi a probiotikumokat, mint “élő mikroorganizmus kultúrákat, melyek megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetben hozzájárul az egyén egészségi állapotának fenntartásához.” Annak a gondolata, hogy szervezetünkben élő mikróbák vannak néhány ember számára zavaró lehet, de tény, hogy az emberi szervezet több trillió mikroorganizmust tartalmaz - és egyrészt ez a szám 10:1 arányban meghaladja a szervezetben lévő sejtek számát, másrészt ezek súlya a testsúlyunkból ez akár 1-3 kg-ot is kitehet2.

• Enyhíti a laktóz intoleranciát3,4,5 – kiválasztja a laktázt, mely egy olyan enzim, amely segíti a tejtermékekben megtalálható laktóz emésztését. Így segít azoknak, akiknek a laktáz hiánya okozza az emésztési problémáikat.

A jótékony baktériumok és azok egészségre gyakorolt pozitív hatásainak felismerése viszonylag újkeletűnek számít, amelyeket azonban egyre szélesebb körben megért és elfogad a közvélemény.

• Segíti az ásványi anyagok felszívódását – a bélrendszer megnövekedett savas közegének köszönhetően különösképpen a kalciumét.

A bélrendszer számos komplex baktériumot tartalmaz, melyet mikroflórának nevezünk, amely mind jótékony, mind kártékony baktériumokat tartalmazhat. A legnagyobb részük ártalmatlan, de ha a bélrendszer mikroflórájának érzékeny egyensúlya felborul, jelentősen befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat. A probiotikumok azok a jótékony baktériumok, melyek azon túl, hogy segítenek az optimális egészségi állapot megtartásában, ellenőrzésük alatt tartják a „rossz” baktériumokat - ily módon segítenek a bélrendszer mikroflórájának természetes és egészséges egyensúlyának megtartásában. A tejtermékek azok az élelmiszerek, melyek probiotikumokat tartalmaznak, de ajánlott egyéb más forrásból is pótolni azokat, hogy ezek a jótékony baktériumok valóban eljussanak a bélrendszerbe, melyek túlélik a gyomor savas közegét.

• Gátolja a “rossz” baktériumok elszaporodását – tejsavat termel, következésképpen növeli a bélrendszer savasságát és megakadályozza a patogén baktériumok elszaporodását, mint például Clostridium, Salmonella, Shigella és E. coli.

• Segít az antibiotikum szedése esetén fellépő hasmenés megelőzésében6,7. • Segít az utazások során fellépő hasmenés megelőzésében oly módon, hogy javítja a nyálkahártya működését a hámréteg megerősítésével, következésképpen megakadályozza a káros baktériumok bejutását a szervezetbe.

A gouda sajt rendkívül sok probiotikumot tartalmaz

SZABÁLYOZZA AZ IMMUNVÁLASZT Napjainkban a probiotikumok azon képességükkel hívták fel magukra a figyelmet, miszerint képesek a szervezet ellenállóképességét növelni, megelőzvén így a fertőzéseket és allergiákat. • Immunitás növelése8,9 a veleszületett immunitás erősítésével. Tudományosan vizsgált adatok arra engednek következtetni, hogy a probiotikumok fogyasztása segít az egészség megőrzésében, csökkenti a fertőzésekre és egyéb, gyakorta előforduló betegségekre való hajlamot, így a munkából kiesett időt is minimalizálja. Egy nemrégiben, a European Journal of Clinical Nutrition-ben napvilágott látott kettős vakpróbával, 425 ember bevonásával végzett tanulmány rámutatott, hogy a probiotikumok napi fogyasztása kedvezően hat a szénanáthával küzdő emberek esetében10. • A fertőzések megelőzése11 – a probiotikumok fogyasztása számos antibiotikum (acidofilin, bakteriocin, stb.) szedésével kapcsolatban merül fel, melyek segítenek a kártékony baktériumok és gombák, mint például a Candida szintjét kontroll alatt tartani. A kutatás rávilágított, hogy a probiotikumok a gyermekek egészségét is támogatják és segítenek számos vírusos és bakteriális eredetű fertőzés megelőzésében12.


n NEWS YOU CAN USE

Prebiotikumok és probiotikumok A PREBIOTIKUMOK olyan élelmiszerösszetevők, melyre az emésztőenzimek nem hatnak, és amelyek serkentik a jótékony baktériumok szaporodását és/vagy aktivitását. Hosszú láncú poliszacharidokat tartalmaz, mint az inulin és a gyümölcs-oligoszacharid, melyek leggyakrabban az alábbi élelmiszerekben fordulnak elő: banánban, agávé, spárga, articsóka és vöröshagyma. A PROBIOTIKUMOK a prebiotikumoktól eltérően a probiotikumok olyan tápanyagok, melyeket bélflóránk támogatására és a jótékony baktériumok számának növelésére használunk. Friss kutatások rámutattak, hogy az erdei gyümölcsökben található polifenolok is jó hatással vannak a bélrendszerre és szerepet játszanak a glükóz szabályozásban probiotikus hatásuknak köszönhetően.

• Enyhítik a gyermekek élelmiszerallergiáját: a kutatások arra is rámutattak, hogy az allergiás rendellenességek által veszélyeztetett családokban született gyermekeknek adott probiotikumok csökkentik az atópiás dermatitisz előfordulását.

SEGÍT A TESTSÚLY KONTROLLBAN A British Journal of Nutrition-ben közölt, újkeletű tanulmány kimutatta, hogy néhány probiotikum segíthet a hölgyek testsúly ellenőrzésében a bélrendszer mikroflórájának egyensúlyának visszaállításában olyan baktériumokkal, melyek elősegítik az egészséges testsúly megtartását13.

SEGÍT A MÉREGTELENÍTÉSBEN Tudományosan igazolt tény, hogy a vastagbélben található káros kémiai anyagok méregtelenítésében rendkívül fontos szerepet játszanak a jóté-

probiotikumban gazdag táplálékok Yogurt Vaj Tejföl Sajtok Túró Kefír

kony baktériumok. Csökkentik számos toxikus vagy karcinogén metabolit termelődését. A Lactobacillus acidophilus például gátolhatja egyes rákkeltő aminok és enzimek képződését a bélben.

ELŐSEGÍTI A VASTAGBÉL HOS�SZÚTÁVÚ EGÉSZSÉGÉT Az olyan jó baktériumok, mint a lactobacilusok és a bifidobaktériumok azon kívül, hogy csökkentik a toxikus/mutagén összetevők szintjét, aktív támogatást nyújtanak a vastagbél sejtjeinek14. Számos tanulmány, mely a Journal of Experimental Medicine-ben jelent meg, azt támasztja alá, hogy a bél mikrobiális összetétele rizikófaktort jelenthet a kolorektális daganat és béltumor kialakulásában a genetikai tényezőkön kívül.

TÁMOGATJA A SZÍV EGÉSZSÉGÉT Az emberek nagy része a bélrendszer és a szív egészségét külön kezeli, de a legfrissebb kutatások ered-

ményei szerint némely probiotikumok fogyasztása segíthet az LDL koleszterin és a koszorúér-betegség (CHD) kockázatának egyéb tényezőinek csökkentésében. A tanulmány 26 klinikai vizsgálatot és metaanalízist vett górcső alá. Megfigyelték, hogy mind az össz.koleszterin csökkent és a gyulladást jelző értékek is javulást mutattak15.

FENNTARTJA A SZÁJÜREG EGÉSZSÉGÉT Az European Journal of Dentistry-ben publikált tudományos kutatások alapján, melyek a probiotikus lactobacilusokat és a bifidobaktériumokat vizsgálták, fordított arányosságot figyeltek meg a probiotikumokat tartalmazó termékek fogyasztása és a parodontális betegség, a fogszuvasodás, a szájgomba és a szájszag között16.


n NEWS YOU CAN USE

HOGYAN HATNAK A PROBIOTIKUMOK A SZERVEZETÜNKRE? IMMUNITÁS – Erősíti a veleszületett immunitást – Enyhíti az ételallergiás tüneteket a gyermekeknél

KIEGYENSÚLYOZOTT BÉL MIKROFLÓRA – Ellenőrzésük alatt tartják a kártékony baktériumokat – Megelőzi az utazás során fellépő hasmenést – Kordában tartja az irritábilis bélszindrómát (IBS)

ANYAGCSERE – Segíti a B vitaminok szintetizációját – Csökkenti a toxikus/mutagén összetevők szintjét – E lősegíti a vastagbél hosszútávú, tartós egészségét

EMÉSZTÉS – Olyan enzimeket termel, melyek segítik a laktóz megemésztését – Enyhíti a laktóz intoleranciát

BIBLIOGRAFIA 1. http://commonfund.nih.gov/hmp/index. 2. http://www.nih.gov/news/health/jun2012/nhgri-13.htm. 3. NBJ Monograph, Probiotics Forecast 2013-2014: An in-depth look at the latest news, innovations and market trends. 4. Pelletier X, Laure-Boussuge S, Donazzolo Y. Hydrogen excretion upon ingestion of dairy products in lactose-intolerant male subjects: importance of the live flora. Eur J Clin Nutr 2001;55:509-512. 5. de Vrese M, Stegelmann A, Richter B, Fenselau S, Laue C, Schrezenmeir J. Probiotics—Compensation for Lactase Insufficiency Am J Clin Nutr. 2001:421S-429S. 6. Bradsoliel M, Fortier n, Guenette S, L’ecuyer A, Savoie M, franco M, Lachaine J, Weiss K. Effects of fermented milk containing Lactobacillus acidophilus CI1285 and Lactobacillus casei in the prevention of antibiotic-associated diarrhea: a randomized, double blind, placebocontrolled trial. Can J Gasroenterol. 2007 Nov; 21 (11):732-6.

7. Hickson M, D’Souza AL, Muthu N, Rogers TR, Want S, Rajkumar C, Bulpitt C.J. Use of probiotic lactobacillus preparation to prevent diarrhea associated with antibiotics: randomized double blind placebo controlled trial. BMJ. 2007 Jul 14;335(7610):80.

12. J.-S.Lin, Y.-H. Chiu, N.-T. Lin, C.-H. Chu, K.-C. Huang, K.-W. Liao, K.-C. Peng. Different effects of probiotic species/strains on infections in preschool children: A double-blind, randomized, controlled study. Vaccine 11 February 2009, volume 27, issue 7, pages 1073-1079.

8. Gill HS, Rutherfurd KJ, Cross ML, Gopal PK. Enhancement of immunity in the elderly by dietary supplementation with the probiotic Bifidobacterium lactis Am J Clin Nutr. 2001;74:833-836.

13. Sanchez M, Darimont C, Drapeau V, et al. Effect of Lactobacillus rhamnosus supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women. British Journal of Nutrition, 2013.

9. Salminen SJ, Gueimonde M, Isolauri E. Probiotics that modify disease risk. Journal of Nutrition. 2005;135(5):1294–1298.

14. Saikali J. Fermented milks, probiotic cultures, and colon cancer. Nutr and Cancer. 2004;49:14-24.

10. Costa D J, Marteau P, Amouyal M, et al. Efficacy and safety of probiotic Lactobacillus paracasei LP-33 in allergic rhinitis. European Journal of Clinical Nutrition, April 2014.

15. Nutrition Reviews, Jan 2014. Effect of probiotics on biomarkers of cardiovascular disease: implications for heart-healthy diets.

11. Alvarez-Olmos MI, Oberhelman RA. Probiotic agents and infectious diseases: a modern perspective on a traditional therapy. Clinical Infectious Diseases. 2001;32(11):1567–1576.

16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897872.

Jótékony probiotikumok +3620/482-3577  
Jótékony probiotikumok +3620/482-3577  
Advertisement