Page 1

NewS YOU CAN USE MAGYARORSZÁG - 2012. augusztus

A Természet adománya és a teljes értékű étrend-kiegészítők Mit jelent ez önnek? A GNLD 1958-ban jött létre és több mint 50 országban van jelen; olyan termékskálával rendelkezik, melyre valóban büszkék lehetünk, mert mindegyik kidolgozását alapos tudományos kutatás előzte meg és előállításuk a “természet ihlette, tudomány alkotta” elven alapul. A GNLD-nek saját Tudományos Tanácsadó Testülete és Globális Tudományos Hálózata van, az előbbi tagjai híres és elismert tudósok saját területükön, akik számos nemzetközi tudományos társaságnak is a tagjai. Ezek többek között a Council for Responsible Nutrition, az American College of Nutrition, az American College of Toxicology, a Federation of American Societies of Experimental Biology, az International Life Sciences Institute, a Society of Cosmetic Chemists, az American Pharmaceutical Association valamint a Stanford University Health Library partnerei is vagyunk.

Azt tenni, ami helyes A GNLD ezen filozófiai elve - “azt tenni, ami helyes” - áll minden egyes általunk kidolgozott és előállított termék mögött. A teljes integritásra való törekvés valamint a GNLD egyetlen célja, hogy “pozitív változást hozzon az emberek életébe” meghatározó helyet biztosít cégünk számára a hasonló profilú társaságok sorában, ez az, amire mindannyian büszkék lehetünk és, amit nemes egyszerűséggel GNLD különbségnek nevezünk. A GNLD olyan hírnévre tett szert iparágon belül, mellyel egyik másik cég sem rendelkezik. Ez egy olyan érték, mely vezető helyet biztosít a többi étrend-kiegészítőt gyártó cég között, és ami még ennél is fontosabb, hogy termékeink nagyon jó minőségűek és valóban mükődnek.

A GNLD Tudományos Tanácsadó Testülete (SAB) AKTÍV A SAB tagjai tudományos kutatásokat végeznek magas szinten. Nemzetközi szemináriumokon, találkozókon vesznek részt, melyek során sokszor a mi termékeinkkel kapcsolatos kutatások eredményeit ismertetik. ELISMERT Annak köszönhetően, hogy jelenlétünk ennyire kézzelfogható a tudomány világában, a GNLD partneri kapcsolatot hozott létre a Stanford University Health Library-vel, mely keretén belül évente megrendezik Az étrend-kiegészítés és a megelőzés című találkozót; a San Francisco Egyetemmel karöltve adjuk át az “Arthur Furst Undergraduate Scholarship” ösztöndíjat. MEGJELENT KUTATÁSI EREDMÉNYEK A SAB-nak termékeinkre vonatkozó kutatási eredményei rendszeresen olyan tekintélyes tudományos folyóiratokban jelennek meg, mint a Journal of the American College of Nutrition, az International Journal of Toxicology, a FASEB Journal és az American Journal of Clinical Nutrition.

Mi az, ami megkülönbözteti a GNLD-t a többi társaságtól? Ahhoz, hogy válaszoljunk erre a kérdésre, először tekintsük át mitől lesz jó egy étrendkiegészítő a szervezet számára. Életvitelünk, étkezési szokásaink radikálisan megváltoztak az utóbbi időben és oda jutottunk, hogy a szervezetünk számára fontos tápanyagokat nem tudjuk csupán az elfogyasztott étel útján biztosítani. Következésképpen az étrendkiegészítésre hárul az a feladat, hogy a hiányosságokat pótolja. A piacon levő hatalmas kínálat mellett, miért kellene pontosan a GNLD teljes értékű étrend-kiegészítőit választani? Erre a kérdésre csak úgy lehet válaszolni, ha először megmagyarázzuk a természetes alapanyogkból nyert étrend-kiegészítők szervezetre gyakorolt jótékony hatását.

1 n e w s y o u c a n u s e , A G OS T O 2 0 1 2


GNLD étrend-kiegészítők, melyek kompatibilisek az élettel A GNLD garantálja termékei “biokompatibilitását”, ami a kidolgozási folyamat egyik fontos része és minőség szempontjából hatalmas különbséget jelent. Az ételnek és az étrend-kiegészítőknek melyeket fogyasztunk, kompatibiliseknek kell lenniük az emberi szervezettel, nem léphet fel összeférhetetlenség. A “bio” életet jelent, a “kompatibilis” pedig összeillőséget. “Biokompatibilis anyag” életnek megfelelőt, jót jelent. A biokompatibilitás mára már egy olyan tényező, amit minden étrendkiegészítő gyártónak komolyan kell vennie. Mivel egyre többen szeretnék jól érezni magukat és minél tovább szeretnének fiatalos külsőt, az étrend-kiegészítőknek minden szempontból szigorú minőségi előírásoknak kell megfeleniük. A mai versenyen alapuló piacon a résztvevők jócskán visszaéltek az olyan fogalmakkal, mint “szerves” ill. “természetes” ezért elvesztették a fogyasztók bizalmát. “A szerves” azt jelenti, hogy “szenet tartalmazó” és mint ilyen a veszélyes anyagokat is ide sorolhatjuk (az olyan mérget, mint a cián, az olyan oldószert, mint a trementin, a fluoreszkáló színezékeket stb.)! Tehát “Caveat emptor” vagyis “A vevő legyen óvatos”: a “szerves” kifejezés mára elvesztette jelentőségét, jelentését. Ugyanígy a “természetes” mögött sem az áll, aminek állnia kellene. Vannak olyan étrend-kiegészítő gyártók, akik használnak “természetes” összetevőket, de azok nem biokompatibilisek.

A fenti kijelentés magyarázatra szorul, pl. a Dunaliella salina nevű alga valóban “természetes” összetevő, amit béta-karotin forrásként alkalmaznak karotinoid tartalmú étrend-kiegészítőkben. Az alga minden kétséget kizáróan “természetes” összetevőnek minősül. Ugyanez érvényes a fenyőkéregre is, amit szintén felhasználnak étrend-kiegészítők előállítására. Ez is “természetes” hiszen egy fa kérgéről beszélünk, ellenben a világon nem létezik olyan népcsoport, amely rendszeresen, az étrendje részeként fogyasztaná! Így érthető, hogy annak ellenére, hogy “természetes” anyagokról beszélünk, az emberi fogyasztás szempontjából ezek nem minősülnek annak, mert nem képezik a tápláléklánc részét. Nem lehet tudni mennyire biztonságos a használatuk, még ha rövid ideig fogyasztjuk is őket. Az is előfordulhat, hogy az emeberi szervezet nem képes feldolgozni ezeket az anyagokat, mert nincs rá felkészülve. A “természetes” követelmény nem annyira fontos, mint a “biokompatibilitás”. Annak, hogy teljes értékű alapanyagokból kivont összetevőket használunk, az az elsődleges előnye, hogy garantáljuk, hogy a felszívódó tápanyagok az emberi táplálékláncból származnak, azok részei. Ez az, ami megkülönbözteti termékeinket a piacon levő hasonló készítményektől.

A GNLD Carotenoid Complex: n

n

n

A karotinoidok erős zsírban oldódó antioxidánsok. Tudományosan is igazolt, hogy ezek a fitonutriensek jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére.1-8 A GNLD élen jár a teljes értékű alapanyagból származó karotinoid tartalmú étrend-kiegészítők kidolgozásában. A zöldségek és gyümölcsök főleg a sárgák, narancssárgák és a vörösek - jelentik a legjobb forrást a természetes emberi étrendben. Azonban nem mindegyik karotinoid tartalmú étrend-kiegészítő egyforma!

A MIÉNK n

Sárgarépából, paradicsomból, spenótból, paprikából, eperből, sárgabarackból, őszi barackból, oliva olajból és természetes E-vitaminból készült termék.

n

n

n n

MÁS TERMÉKEK n

n

Sokan használják alapanyagként a Dunaliella salin nevű narancssárga algát. ”Természetes”, de nem szerepel az emberi táplálkozási láncban.

Teljes értékű összetevőket tartalmaz, melyek az emberi táplálkozási lánc részeit képezik.

n

Változatos forrásból származó karotinoidok széles skáláját tartalmazza.

n

Hosszú távon nem alkalmas emberi fogyasztásra.

Igazoltan biztonságos felhasználású alapanyagok.

n

Gazdaságosabb forrás, olcsóbb előállítási folyamat.

Gazdaságos és praktikus kiszerelés, jó minőségű alapanyagok.

2 news you can use, 2012. augusztus

Béta-karotint és bizonyos karotinoidot tartalmaz, de ismeretlen anyagok is lehetnek benne.


A teljes értékű alapanyagból származó koncentrátumok nagyszerűsége A biokompatibilitás mellett, a GNLD követi saját filozófiáját: mindig teljes értékű természetes alapanyok, sőt, ha lehetséges koncentrátumok felhasználása a termékek előállításakor. Amikor egy tápanyag természetes forrásból származik (élelmiszerből), akkor az izolált formája nem létezik. Bizonyos faktorok, mint vitaminok és ásványi anyagok valamint azonosított és nem azonosított kiegészítő tápanyagok valószínűleg jelen vannak. A természetben minden tervszerűen működik, a cél a teljes értékű étrend-kiegészítés. Ezek a faktorok együttesen vannak jelen az élelmiszerekben azért, hogy a szervezet könnyen fel tudja használni a tápanyagokat, mindegyiket külön-külön és az összhatás a lehető legoptimálisabb legyen. Következésképpen a teljes értékű alapanyagokból származó étrend-kiegészítők, melyek tartalmazzák ezeket a társ faktorokat is, valószínűleg könnyebben felismerhetők lesznek a szervezet számára, könnyebben hasznosulnak az egyetlen izolált tápanyagot tartalmazó termékekkel szemben. Mivel a szervezetnek teljeskörű, kiegyensúlyozott étrend-kiegészítésre van szüksége, jobb és biztonságosabb olyan étrend-kiegészítőket választani, melyek minél többet tartalmaznak a fenti összetevőkből, úgy ahogy az a természetben is előfordul.

Néhány példa A béta-karotin az egyik legjobb példa a GNLD különbség szemléltetésére. A tudományos kutatások és tanulmányok, melyek a béta-karotin tudatos bevitelére vonatkoznak, epidemiológiai kutatásokon alapulnak, melyben több alany étkezési szokásai és egészségi állapota között vontak párhuzamot. Több évig tartó értékelés és összehasonlítás eredményeként, több tízezer alany bevonása után, világossá váltak a követendő irányzatok. Az egyik kutatás pl. arra derített fényt, hogy azok, akik több bétakarotinban gazdag ételt fogyasztottak, bizonyos betegségekkel szemben ellenállóknak bizonyultak. Amikor a kutatás eredménye nyomtatásban is megjelent, több társaság gyorsan béta-karotint tartalmazó étrend-kiegészítőket dobott a piacra. Ezeknek a többsége csak ezt az egyetlen szintetikus tápanyagot tartalmazta. A GNLD szakemberei mindig is tudták, hogy a természetes táplálkozási láncban a béta-karotin nem önmagában fordul elő. A karotinoidoknak nevezett tápanyagcsoporttal együtt jelenik meg. Ezért mi úgy döntöttünk, hogy egy olyan terméket dolgozunk ki, mely nemcsak béta-karotint tartalmaz, hanem teljes értékű alapanyagból származó, egyebek között béta-karotint is tartalmazó termékkel jelentkezünk a piacon, mert a humán táplálkozási láncban is így

A GNLD Flavonoid Complex: n

n

n

A flavonoidok erős vízben oldódó antioxidánsok, melyek védelmet nyújtanak az oxidációs stresszel szemben. Az emberi táplálékláncban a zöldségek és gyümölcsök valamint a zöld tea jelentik a természetes forrást. A piacon többféle flavonoid tartalmú termék létezik. Azonban nem minden flavonoid tartalmú étrend-kiegészítő egyforma!

A MIÉNK Bodzából, áfonyából, málnából, káposztából, céklából, vörös és fekete szőlőből, narancsból, citromból, grape fruitból és zöld teából készül. n Teljes értékű összetevőket tartalmaz, melyek az emberi táplálkozási lánc részeit képezik. n Élelmiszerekből származó flavonoidok széles skáláját tartalmaz. n A természet ihlette étrend-kiegészítő. n Igazoltan biztonságos felhasználású alapanyagokat tartalmaz. n Gazdaságos és praktikus kiszerelés, jó minőségű alapanyagok. n

MÁS TERMÉKEK n

Némelyik fenyőkéreg kivonatot tartalmaz.

n

”Természetes”, de nem szerepel az emberi táplálékláncban.

n

n

Szintetikus flavonoidot és egyéb káros anyagot is tartalmazhat. A fenyőkéreg eltávolítása nem okoz visszafordíthatatlan változást a fa életében.

n

Hosszú távon nem alkalmas emberi fogyasztásra.

n

Gazdaságosabb forrás, olcsóbb előállítási folyamat.

3 news you can use, 2012. augusztus


történik. Ezért ha GNLD termék mellett döntenek, amikor béta-karotin bevitelüket szeretnék növelni, akkor nemcsak béta-karotint, hanem a sárgarépában található karotinoidok teljes családját is beviszik szervezetükbe. A GNLD egyedi és exkluzív Carotenoid Complex nevű terméke révén a GNLD különbség még nyilvánvalóbb. Minden egyes kapszulában, a sárgarépában, paradicsomban, spenótban, paprikában, sárgabarackban, őszi barackban és eperben található karotinoidok teljes skálája megtalálható; pontosan úgy ahogy a természetben is. Még több példa Annak a C-vitaminnak a képlete, ami egy narancsból származik vagy laboratóriumban állítják elő C6H8O6. Mindkét forrásból származó C-vitamin tápértékkel rendelkezik. A kutatók és a

fogyasztók nem a C-vitaminban, inkább a “C komplexumban” érdekeltek. Vegyük pl. a narancsban levő C-vitamint. Nem egy izolált összetevő; egy összetett elem, ami 20-25 faktorból áll. Ezeket a faktorokat általánosan bioflavonoidoknak nevezik, és a hajszálerek egészségével és áteresztő képességével hozzák összefüggésbe. Ezeket a bioflavonoidokat csak élelmiszerekből lehet kivonni. Úgy tűnik, hogy ugyanezek a faktorok szinergista módon működnek a C-vitaminnal, melynek növelik jótékony hatását. Ha egy termék formulája teljes értékű alapanyagokból származó tápanyagokat tartalmaz, melyek szinergista módon hatnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a legteljesebb körű étrend-kiegészítést alkalmazzuk!

A GNLD elkötelezettsége A GNLD-nek és az általa végzett kiterjedt kutató munkának az a célja, hogy minél természetesebb, avantgárd termékeket dolgozzon ki és állítson elő, mindig egy lépéssel mások előtt. A GNLD-nek elsődleges célja termékei biokompatibilitásának garantálása. Mielőtt egy alapanyag felhasználásra kerül, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, előírásoknak, amik nemcsak alapos laboratóriumi bevizsgálásokat jelentenek a tisztaságra és a minőségre vonatkozóan, hanem a biokompatibilitás kritériumának is eleget kell tenniük. Az emberi tápláléklánc része? Vannak feljegyzések a biztonságos

használatra vonatkozóan? Összetételében vannak-e ismeretlen faktorok? Érvényesül-e a természet ihlette elv? Mi történik abban az esteben ha valaki két évig, húsz évig esetleg egy életen át fogyasztja? Ezek azok a szempontok, melyek betartása a GNLD-t nemcsak tudományos körökben tették elismertté, hanem az alkalmazott technológia terén is. Megfogadtuk, hogy mindig teljes értékű alapanygok felhasználásával dolgozunk ki termékeket, melyek az emberi tápláléklánc részét képezik. E filozófiai elv követésének köszönhetően, a GNLD az étrend-kiegészítés élvonalában jár.

BIBLIOGRAFIA 1. Johnson EJ The role of carotenoids in human health. Nutr CI in Care. 2002 Mar-Apr;5(2} 56-65.

5. Paiva SA, Russell RM. Beta-carotene and other carotenoids as antioxidants. J Am Coli Nutr. 1999 Oct; 18(5}426-33.

2. Hammond BR Jr, et al. Carotenoids in the retina and lens: possible acute and chronic effects on human visual performance. Arch Biochem Biophys. 2001 Jan 1 ;385(1 }41-6.

6. Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. J Am Diet Assoc. 1996 Oct;96{1 O}1 027-39.

3. Mares-Perlman JA, et al. The body of evidence to support a protective role for lutein and zeaxanthin in delaying chronic disease. Overview. J Nutr. 2002 Mar;132(3} 518S-524S. 4. McDermott JH. Antioxidant nutrients: current dietary recommendations and research update. J Am Ph arm Assoc (Wash). 2000 Nov-Dec;40(6} 785-99.

4 news you can use, 2012. augusztus

7. Willcox JK, et al. Tomatoes and cardiovascular health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2003;43{1 }:1-18. 8. Weisburger JH. Lycopene and tomato products in health promotion. Exp Bio Med (Maywood). 2002 Nov;227(10}:924-7.

A GNLD differencia karo, flavo +3620/482-3577  
A GNLD differencia karo, flavo +3620/482-3577  
Advertisement