Page 1

NewS YOU CAN USE MAGYARORSZÁG 2011-2

˝ M e ta b o l i k u s s z i n d r ó m a : t ö b b k o c k á z at i t é n y e z O e g y ü t t e s j e l e n l é t e , m e ly á r ta l m a s a s z e r v e z e t r e A metabolikus szindróma (MetS) egy orvosi definició, egy “biomarker” csoportot (biológiai mutató) ír le, melyek, ha együttesen jelentkeznek, emelkedik a koronária betegségek, az infarktus és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázata. A metabolikus szindróma jelenséget viszonylag új orvosi koncepciónak tartják, valójában azonban már több évtizede ismert jelenség: az ’50-es évekre tehető a felismerése. Már 1970-ben a cukorbetegséghez kapcsolódó kockázati tényezők általános leírására használták. Az évek során, a három eredeti mellé (diabétesz, magas koleszterinés trigliceridszint), újabb tényezők kerültek, mára pedig 8 kockázati tényezőt sorolunk ide többféle definiciót is figyelembe véve. Mindenesetre, jobb elekerülni a metabolikus szindróma kialakulását. Ahhoz, hogy megértsük mik is ezek a kockázati tényezők, törekedjünk a megelőzésre, és ha szükséges, a kezelésre egy olyan proaktív stratégia, amit nap, mint nap be kell tartani.

Miért pont a cukorbetegség? FRED G. HOOPER, PH.D. Ph.D., Biokémikus, Táplálkozástudományi szakember, a SAB tagja

Miért pont önnél jelentkezett? Miért pont ön lett cukorbeteg és nem a testvére, anyja,

apja? Miért pontosan az önhöz közelálló? Miért van

Tény Immáron sok éve, a GNLD Tudományos Tanácsadó Testülete (SAB) tudatában van annak, hogy a táplálkozás és a metabolikus szindróma kialakulásának a kockázata között közvetlen összefüggés van. 2002 márciusában Derald Reaven professzor - akit a metabolikus szindróma egyik úttörőjének tartanak, az X-szindróma felfedezője - ezzel kapcsolatban egy átfogó kutatás eredményeiről számolt be a Stanford Egyetemen tartott GNLD Arthur Furst Lecture on Nutrition and Disease Prevention 2. előadásán. Reaven professzor, aki a Stanford Egyetem elismert endokrinológusa és Furst professzor ex-tanítványa, a Stanford-i Veteran Hospital orvos-igazgatója volt, jelenleg egyetemi tanár a kardivaszkuláris szakon.

az, hogy egyeseknél jelentkezik, másoknál viszont nem? Több elmélet is született ezzel kapcsolatban, de a tudósok, kutatók, táplálkozástudományi szakemberek véleménye szerint, egyik sem magyarázza helyesen a betegség kialakulását. Engedjék meg, hogy mondanivalómat bővebben is kifejtsem. Genetikai okokra vezethető vissza az egész. De az is meglehet, hogy semmi köze a genetikához. Homozigóta ikreken végzett kísérletek azt igazolták, hogy ha az egyiknél 1-es típusú diabéteszt lehet

Ismerjük meg saját kockázatot jelentő BIOMARKER ÉRTÉKEINKET

kimutatni, akkor 40-50% az esély arra, hogy a másiknál is jelen van a betegség. Ellenben ha az egyiknél

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az USA Nemzeti Koleszterin Ismertető Programja (NCEP)2 is jól megfogalmazta a metabolikus szindróma lényegét. Íme a kulcsfontosságú biomarkerek:

2-es típusú diabéteszt mutatnak ki, akkor 80-90%

A. T  erjedelmes hasi kerület: a centrális obezitás több mint, 102 cm-t jelent férfiak esetében és több mint, 88 cm-t nők esetében.

Az egyik ok a testsúly lehet. Létezik egy összefüggés

B. Magas testtömeg index: magasabb, mint 30kg/m2.

diabéteszben szenvedők 85%-a túlsúlyos vagy kövér,

1

»» Magas trigliceridszint, 1,7 mmol/l »» “Jó” koleszterin, HDL-szint férfiaknál alacsonyabb, mint 1,0 mmol/l, nőknél pedig alacsonyabb, mint 1,3 mmol/l »» Magas vérnyomás: 130/85 Hgmm vagy ennél magasabb »» Magas glikémia: éhgyomri állapotban 5,5 mmol/l vagy ennél magasabb A fenti mutatók bármelyike aggodalomra ad okot; de ha mindegyik egyszerre jelentkezik, akkor az egy valóságos riasztóberendezés fülsiketítő hangjához hasonlítható. Jelenleg az orvostudomány úgy tartja, hogy a metabolikus szindróma akkor diagnosztizálható, ha fennállnak az A és B pontokban felsoroltak valamint a lista 4 pontjából legalább kettő értéke magas.

az esélye annak, hogy a másiknál is jelen lesz. Mivel magyarázható ez a különbség? a kettő között, még akkor is, ha a 2-es típusú 15%-uk ellenben nem az. Feltevődik a kérdés: ha a túlsúlyosság és a kövérség okozza a diabéteszt, a 15%-nál jelentkező betegséget mi okozhatja? Egy másik okot a rosszul működő sejtek jelenthetik. A hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik az inzulint. Tudjuk, hogy előfordulhat, hogy ezek a sejtek nem képesek a szervezet számára szükséges teljes inzulin mennyiséget termelni, emiatt túlterheltekké válhatnak.

news you can use, 2011-2

1


Mit lehet tenni? Irányt kell váltani!

A jó hír az, hogy mivel ezeket a mutatókat könnyűszerrel lehet mérni, mi magunk is megtehetjük. Ezáltal folyamatosan tudatában vagyunk az esetleges kockázatot jelentő változásoknak, tudjuk őket kezelni és nyomon követhetjük a javulást. A valóság az, hogy néhány életviteli és étkezési szokás megváltoztatásával minimálisra lehet csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának a kockázatát, a biomarker értékek eltávolódnak a kockázati zónától és az egészséges övezet értékeit közelítik meg. Akár minimális változtatások is jelentős javulást generálhatnak: pl. a kutatások azt igazolják, hogy a magas, 25-ös testtömeg index (BMI) csökkentése, pontonként 11%-kal csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. (A testtömeg index kiszámolására a továbbiakban talál példát) Még fontosabb kiemelni azt, hogy a biomarkerek javulásának milyen messzemenő hatásai lehetnek. Az egészséges életvitel, a helyes étkezési szokások valamint a GNLD étrend-kiegészítői együttesen képesek arra, hogy az optimális zóna értékei felé mozdítsák el a biomarkerek értékét. Az alábbiakban néhány példa arra, hogy mi a teendő.

Csökkentse a hasi kerületét és a testtömeg indexét! Megtartani az optimális testsúlyt vagy annak közelében lenni, ha túlsúlyosak vagyunk, a hosszútávú egészség és vitalitás meghatározó eleme. Mindkettő, a has kerülete és a testtömeg magas indexe is olyan mutatók, melyek kockázatot jelentenek általános egészségi állapotunkra nézve és a metabolikus szindróma kialakulásának a melegágyát képezik. A has kerületét bárki könnyen megmérheti egy mérőszalag segítségével.

A testtömeg indexet is könnyen ki lehet számolni. Csupán egy számológépre van szükség: kg-ban kifejezett testsúlyát ossza el a méterben kifejezett magasságával, majd a kapott eredményt még egyszer a méterben kifejezett magasságával.

PÉLDÁUL: egy 60 kg-os 1,70 m magas személy esetében:

÷

60 kg 1,7

35,29 ÷ 1,7 20,76 BMI

BMI (kg./m ) 2

40

30

25

18.5

KOCKÁZATI ZÓNA

EGÉSZSÉGES ÖVEZET NHLBI.NIH.GOV - http://www.nhlbisupport.com/bmi/

Az egészség szempontjából két nagyon fontos elem a testsúly ellenőrzése és az aktív életvitel. Az Egészségügyi Világszervezet és egyéb, a betegségek megelőzésével foglalkozó nemzetközi hatóság szerint is, a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány okolható a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz valamint a metabolikus szindróma kialakulásáért. Több tízezer ember esetében a GNLD GR2 Control program segített a testtömegcsökkentésben. Ennek hatékonysága már bizonyítást nyert, a glikémiás index ellenőrzése érdekében egy vagy két étkezést kell helyettesíteni, ami egyben segít az egészséges táplálkozási szokások elsajátításához, sőt mi több az életmódváltást is megalapozza azáltal, hogy újraprogramálja a szervezet testtömeg ellenőrző mechanizmusát, hosszú távon pedig a testtömeg index értékein!

Javítson triglicerid értékein! A trigliceridek, ún. neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. A szervezet fontos energiaraktárai, ellenben ha magas koncentrációban vannak jelen, veszélyt jelentenek a szívre. Minél magasabb a koncentráció, annál nagyobb a kockázat. A triglicerid szintje attól függ, hogy étrendünk milyen típusú zsírokat és szénhidrátokat tartalmaz. Étkezéskor a szervezet arra törekszik, hogy az azonnal fel nem használt felesleges kalóriákat gyorsan triglicerid formájában a zsírszövetekbe raktározza, mert később innen mozgosíthatja őket. Abban az esetben, ha gyakran fogyasztunk szénhidrátokat és zsírokat, akkor a szervezetben a triglicerid szintje kétféleképpen emelkedik. A túl sok kalória stimulálja a szervezet zsírraktározó képességét. Még a túl sok, vörös húsból származó omega-6 és a kevés, halból és zöldségből származó omega-3 zsírsav is emeli a trigliceridek szintjét a vérben. A megoldás az odafigyelésben rejlik, lehetőleg kerülni kell a tartósított élelmiszerek fogyasztását, melyek bővelkednek zsírokban és cukrokban. Több zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonát, vörös hús helyett omega-3 zsírsavban gazdag halat kell fogyasztani, ajánljuk a lazacot, a tonhalat és az ajókát.

TRIGLICERIDEK (mmmol/l) 5,5

KOCKÁZATI ZÓNA

4,0

2,3

1,7 EGÉSZSÉGES ÖVEZET http://www.heart.org/HEARTORG/

Humán klinikai tesztek igazolták, hogy a GNLD Salmon Oil Plus nevű terméke csökkenti a triglicerid szintet. Sőt mi több, a hatékonyság a koncentrációval egyenes arányban nő: minél magasabb a koncentráció, annál magasabb a hatékonysági fok (számokkal alátámasztott adatok …)

2

news you can use, 2011-2


Emelje a HDL szintjét! A koleszterin alacsony szinten való tartása egy másik pozitív biomarker. Ugyanilyen fontos a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) magas szinten való tartása. Ellentmondásosnak tűnik, de amint a kutatások is bizonyították, a HDL azért a “jó koleszterin” mert megvéd az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), a “roszz koleszterin” káros hatásaival szemben. A HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert hatására, az erekben már lerakódott LDL-koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik. Ma már tudjuk, hogy nem elég az, ha az LDL szint alacsony, a HDL-nek is magasnak kell lennie. A kutatások azt is igazolták, hogy minél magasabb a HDL, annál alacsonyabb lesz az LDL. Az avantgard, világhírű Mayo Clinic szerint, egy intelligens étrenddel és néhány életmódbeli változtatással megemelhetjük “jó koleszterinünk” szintjét4. Íme, mit tanácsol: »» »» »» »» »»

Fogyjon le: a kutatások szerint, minden 3 kg után az LDL szint csökken, a HDL szint pedig emelkedik 1 mg/dl-rel Legyen aktív: egyszerű tevékenységek is képesek emelni a HDL szintet, 30 nap alatt akár 5%-kal (séta, futás, úszás, lépcsőzés, házimunka) Kerülje a tartósított, cukorban és zsírban gazdag ételek fogyasztását Fogyasszon több teljes őrlésű gabonát, növényi eredetű szterolt, szárított gyümölcsöt Fogyasszon több omega-3 zsírsavban gazdag halat vagy étrend-kiegészítőt.

KOLESZTERIN HDL (mmol/l): FÉRFIAK 0,6

0,8

˝K KOLESZTERIN HDL (mmol/l): NO 0,7

1,1

1,0

1,2

1,4

1,3

1,4

1,6

KOCKÁZATI ZÓNA

EGÉSZSÉGES ÖVEZET http://www.heart.org/HEARTORG/

A GNLD Tre-en-en gabonakoncentrátuma természetes alapanyagból származó növényi eredetű telítetlen zsírsavakban gazdag. A Tre-en-en búzából, rizsből és szójából származó szterolok széles spektrumát szolgáltatja. Az Omega-3 Salmon Oil Plus-szal együtt biztosítható a lipidek és szterolok teljes skálájának a bevitele.

Javítson a vérnyomásán! Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete szerint, a táplálkozás közvetlenül befolyásolja vérnyomásunkat és a magas vérnyomás kialakulását5. Ebből a megfontolásból kiindulva, kidolgoztak egy programot, melynek “Dietary Approaches to Stop Hypertension” vagy “DASH” a neve. A konyhasóban található nátrium negatív hatása ismert, azonban vannak más tényezők is, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha alacsony szinten szeretnénk tartani a vérnyomásunkat és meg akarjuk előzni a magas vérnyomás kialakulását. A DASH program az alábbiakat javasolja: »» Kerüljük el a telített zsírsavakban és koleszterinben gazdag ételek fogyasztását »» Fogyasszunk minimális mennyiségű vörös húst, cukrot, édességet valamint cukrozott üdítőt »» Fogyasszunk naponta gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonát és szárított gyümölcsöt »» Csak cukormentes vagy alacsony cukortartalmú ételeket fogyasszunk »» A vörös hús helyett fogyasszunk inkább halat és szárnyast. A kulcsfontosságú tápanyagok a következők: kálium, magnézium, kalcium, sovány fehérje és rost. A testsúly csökkenés fontossága A kutatások bebizonyították, hogy az 1-5 kg-os fogyás jelentősen csökkenti mind a diasztolés mind pedig a szisztolés vérnyomást, viszonylag 5 illetve 7 Hgmm-rel. Egy ezzel kapcsolatos tanulmány igazolta, hogy “egy klinikailag észlelhető vérnyomás csökkenés ill. a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata is csökken még abban az esetben is, ha kevesebbet fogyunk, mint 1-5 kg.”6

VÉRNYOMÁS (Hgmm): SZISZTOLÉS 140

130

VÉRNYOMÁS (Hgmm): DIASZTOLÉS 90

KOCKÁZATI ZÓNA

85

120

110

80

75 EGÉSZSÉGES ÖVEZET http://www.heart.org - http://www.medmovie.com/

A GNLD étrend-kiegészítői segítik azoknak a természetes alapanyagokból származó tápanyagoknak a felszívódását, melyeket a DASH is javasol. Pro-Vitality programunk teljes értékű gabonából, zöldségből, gyümölcsből és halból származó különböző tápanyagok megfelelő mennyiségét szolgáltatja, mindezt nátrium hozzáadása nélkül. Emellett a Kal-Mag Plus D kalciumot, magnéziumot valamint az ásványi anyagok könnyebb felszívódása érdekében D-vitamint is szolgáltat. A kálium felszívódását a GNLD GR2 Control Meal Shake-je segíti, minden egyes adag 610 mg-ot tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból.

news you can use, 2011-2

3


Javítson éhgyomri vércukor szintjén! A tartósan magas glükózszint a vérben (hiperglikémia) különböző tényezők hatására alakulhat ki, melyek együttesen, de külön-külön is felléphetnek. Ezek a következők: »» Elégtelen az inzulin mennyisége a vérben »» Inzulin-rezisztencia – Az inzulin szintje megfelelő, ellenben a sejtek inzulinreceptorai nem képesek hatékonyan ellátni feladatukat, nem dolgozzák fel a glükózt »» Túl sok cukor fogyasztása esetén (szénhidrát) a szervezet nem tudja elég gyorsan feldolgozni a glükózt »» A stressz, az izgalom bizonyítottan befolyásolja a hiperglikémia kialakulását »» Ugyanez elmondható az ülő életmódra is, a testmozgás hiányára »» Fertőzések, betegségek, sebészeti beavatkozások is vércukorszint emelkedést okozhatnak egy rövid időre »» Gyógyszerek: béta-blokkolók, epinefrin, proteáz inhibitorok, gyulladáscsökkentők vagy szteroidok szedése esetén is emelkedhet a glükózkoncentráció a vérben. Táplálkozási szinten első lépésben ajánlatos és tanácsos a magas glikémiás indexű ételek elkerülése (GR/I). A magas cukortartalmú ételek vagy a finomított/ kezelt szénhidrátok fogyasztása sem ajánlatos. A előkezelt szénhidrátból származó liszt és a teljes értékű rizs valamint a melegen kezelt ételek, mint a sült krumpli magas GR/I-vel azaz glikémiás index-szel rendelkeznek, és ha rendszeresen fogyasztjuk őket, magas vércukorszintet eredményeznek, jobban mondva ahhoz vezetnek.

VÉRCUKORSZINT (mmol/l) 7,0

6,2

5,5

KOCKÁZATI ZÓNA

4,8 EGÉSZSÉGES ÖVEZET http://www.health.state.ny.us

A szénhidrátoknak a szervezetbe kerülése és az ehhez kapcsolódó glükózszint alakulása az az alapvető tudományos tény, amire az egész GR2 Control testtömeg ellenőrző program épül és működik. A GR a glycemic response rövidítése, magyarul glikémiás válasz, aminek az a lényege, hogy milyen gyorsan képesek a szénhidrátok glükózként felszívódni. A Journal of the American College of Nutrition hasábjain megjelent tanulmány azoknak a klinikai teszteknek az eredményeiről számolt be a GR2 Control-lal kapcsolatban, melyek ellentétben más termékekkel, azt igazolták, hogy nem okoz hosszantartó glükózszint emelkedést a szénhidrát lenyelését követően. E tulajdonsága révén segít a szénhidrát bevitel ellenőrzésében valamint a glükóz konvertálásban. Hosszútávon az energiaszint is ellenőrizhetővé válik, csökken a hiper-és hipoglikémiás állapotok váltakozása (magas és alacsony glükózszint), amit a magas glikémiás indexű ételek szoktak kiváltani.

Hooper

folytatás az elso˝ oldalról

Akár a sejtek inzulinnal szembeni reakciója is változhat. Rezisztensekké válhatnak

szaporodni kezdenek és/vagy a többi sejt nem a megfelelő módon reagál

az inzulinnal szemben, ami túltermelést eredményez. Vajon a cukorbetegség

az inzulinra. Ez a vércukorszint folyamatos emelkedését vonja maga után és

oka sejtszinten keresendő, az emelkedett inzulinszükséglet és a sejtek ellenállása

kialakul a cukorbetegség!

váltja ki? Igen, egyik, másik vagy mindkét állítás fedheti a valóságot.

Mit tehetünk? Nézzük meg, hogy a mindennapi életben melyek azok a

A betegség kialakulása a bevitt D-vitamin mennyiségén is múlhat. A D-vitamin

tényezők, amik a cukorbetegség kialakulásához vezethetnek és küszöböljük ki

hiány kihat az immunrendszer működésére, a diabétesz kialakulására, főleg az

őket. Előfordulhat, hogy nem sikerül az összeset megszüntetni, de még akkor

1-es típusú cukorbetegségre, ami egy autoimmun betegség. Vannak kutatók,

is két dolgot tehetünk:

akik azt állítják, hogy nem töltünk elegendő időt a napon: tehát a D-vitamin hiány is lehet a cukorbetegség kialakulásának egyik oka. Valójában, az a helyzet, hogy több tényező is hozzájárul a 2-es típusú diabétesz világszerte tapasztalt drámai elterjedéséhez. A genetikai tényezők kivételével, a többinek van egy közös vonása: az elfogyasztott étel milyensége. Az, amit megeszünk, ahogyan étkezünk, ahol étkezünk,

·· Drasztikusan csökkenthetjük a cukorban gazdag ételek és italok bevitelét. Több teljes őrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatunk. ·· Legyünk aktívak! Szakadjunk el a TV-től vagy a számítógéptől és mozogjunk minél többet. Sétáljunk, fussunk, ússzunk, táncoljunk, sportoljunk, lépcsőzzünk … bármi jó lesz, ami mozgásban tart! n

és amikor étkezünk. Nemrég végzett kutatások kimutatták, hogy az általunk bevitt kalória 22-25%-a az elfogyasztott tejből, gyümölcsléből, szénsavas és alkoholtartalmú italokból származik. Tudjuk, hogy az előbb felsoroltak egyszerű szénhidrátban bővelkednek, ide soroljuk a cukrokat is. Gyakorlatilag ez a cukorbetegség gyilkos receptje. Alapjába véve, arról van szó, hogy arra kényszerítjük a szervezetünket, hogy egy bizonyos típusú élelmiszerből (egyszerű szénhidrátok) olyan mennyiséget dolgozzon fel, emésszen meg, amire képtelen. Az eredmény az lesz, hogy hajlamosak leszünk a hízásra és az inzulintermelő béta-sejtjeink

4

news you can use, 2011-2

Referenciák: 1. http://www.idf.org/idf-worldwide-definition-metabolic-syndrome 2. http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/ms/ms_whatis.html 3. http://circ.ahajournals.org/cgi/reprint/CIRCULATIONAHA.108.807289v1. pdf 4. http://www.mayoclinic.com/health/hdl-cholesterol/CL00030 5. http://www.nhlbi.nih.gov/health/public/heart/hbp/dash/new_dash.pdf 6. http://www.annals.org/content/134/1/1.full.pdf+html

Metabólikus szindróma +3620/482-3577  
Metabólikus szindróma +3620/482-3577  
Advertisement