Page 1

®

NEWSYOUCANUSE ROMANIA

ACIZII GRASI OMEGA-3 Noi studii evidentiaza beneficiile contra declinului mental legat de imbatranire In numarul din noiembrie al revistei American Journal of Clinical Nutrition (vol. 86; n° 5) sunt prezentate trei noi studii care au scopul de a atrage atentia asupra capacitatii acizilor grasi omega-3 de a ne proteja de pierderea facultatilor cognitive, care foarte des sunt asociate procesului de imbatranire in societatea din zilele noastre. In prezentarea acestui important studiu, Irwin Rosenberg de la “Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging” din cadrul Universitatii din Boston a evidentiat insemnatatea acestei lucrari stiintifice. In articolul sau “Regandirea hranei pentru creier” Rosenberg trece in revista descoperirile stiintifice fundamentale(4) care au reiesit din cele trei studii.(1, 2, 3) Din ceea ce scrie el, reiese clar capacitatea acizilor grasi omega-3 de a proteja creierul de daunele provocate de imbatranire. Sunt atat de numeroase probele care vin in sprijinul acestei teze, incat autorul s-a convins definitiv de existenta acestor efecte protective, in asa masura ca sa afirme in concluziile sale: “Aceste studii care pun in legatura anumite elemente nutritionale cu functiile cerebrale in cursul perioadei care precede aparitia bolii, ofera oportunitatea de a interveni cat mai din timp pentru a mentine functionalitatea cerebrala si sa incetineasca evolutia dementei prin intermediul suplimentarii alimentatiei cu omega-3; in acest mod rezulta posibilitatea de a obtine imbunatatirea sensibila a calitatii vietii si asupra costurilor ridicate in cazul unei boli neurodegenerative.”

Crecetatorii privesc dincolo de EPA si DHA Intr-un studiu cu un caracter general(2), a fost analizata importanta acizilor grasi omega-3 in general, si in mod special a acidului docosapentaenoic (DPA), ultimul in ordine cronologica care sa atraga atentia, punandu-l in legatura cu sanatatea creierului persoanelor in varsta. Cu aceasta ocazie, oamenii de stiinta, pentru prima data, l-au inclus in analizele lor. DPA, impreuna cu EPA si DHA sunt trei din cei opt acizi grasi omega-3 implicati un alimentatia umana. Cercetarile precedente s-a studiat modul in care DPAprotejeaza inima, dar aceasta este prima data cand sunt studiate efectele asupra sanatatii cognitive.

NEWSYOUCANUSE

Concluzia lor este ca intreg ansamblul acizilor grasi omega-3 (EPA+DPA+DHA) se poate asocia cu o scadere a declinului in ceea ce privesc doi parametri ale functiilor cognitive: “viteza senzomotorie”, adica rapiditatea cu care creierul reactioneaza la stimulii senzoriali si “viteza complexa”, adica viteza cu care creierul poate elabora problemele complexe. Mentinand mereu ferma practica noastra de decenii de a fi cat mai atenti la modelul oferit de Natura, la lantul trofic al omului si la elementele nutritionale prezente in acesta, si facand referire la ultimele si cele mai avansate descoperiri stiintifice, Comitetul de Consultanta Stiintifica al GNLD (SAB) a gasit in numeroase ocazii, cele mai avansate solutii din lume in ceea ce priveste sectorul suplimentelor nutritive. Introducerea Salmon Oil Plus, primul supliment complet de omega-3 care contine toti cei opt membri ai familiei acizilor grasi omega-3 implicati in alimentatia umana este o ulterioara demonstratie despre cum aceste procedee permit distribuitorilor GNLD sa aiba la dispozitie produse unice si exclusive, care raspund exigentelor unui numar din ce in ce mai mare de consumatori, si sunt in masura sa asigure beneficiile pe care doar produsele GNLD le au. In lunile si anii care vor veni, odata cu avansarea descoperirilor stiintifice constanta, este probabil ca si alti membrii mai putin cunoscuti ai familiei acizilor grasi omega-3, cum este DPA, vor fi din ce in ce mai mult in atentia oamenilor de stiinta si vor demonstra ca mai au si alte proprietati. Intre timp, Omega-3 Salmon Oil Plus de la GNLD constituie deja de astazi un mod optim de a va garanta consumul intregii familii de acizi grasi omega-3 si sa va satisfaca nevoile naturale ale propriului organism. (1) F.L. Crowe, C.M. Skeaff, T.J. Green, A.R. Gray. “Serum phospholipid n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids and physical and mental health in a population-based survey of New Zealand adolescents and adults” Pages: 1278-1285 (2) Carla Dullemeijer, J. Durga, I.A. Brouwer, O. van de Rest, F.J. Kok, R.-J. M Brummer, M.P.J. van Boxtel, and P. Verhoef. “N-3 Fatty acid proportions in plasma and cognitive performance in older adults” Pages: 1479-1485 (3) E. Nurk, C.A. Drevon, H. Refsum, K. Solvoll, S.E. Vollset, O. Nygard, H.A. Nygaard, K. Engedal, G.S. Tell, and A.D. Smith. “Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake: the Hordaland Health Study” Pages:1470-1478 (4) Rosenberg, I.H. “Rethinking Brain Food,” Editorial pages 1259-1260

1-2008


IZOFLAVONELE DIN SOIA REZULTA CA AU O LEGATURA CU REDUCEREA PATOLOGIILOR PROSTATEI

P

este jumatate de milion de noi cazuri de tumori la prostata sunt diagnosticate in fiecare an, in toata lumea, iar tumorile sunt la originea a peste 200.000 de decese. Si mai ingrijorator este faptul ca incidenta acestei patologii a crescut simtitor in cursul ultimilor 15 ani. Barbatii cu risc crescut pot sa se bucure de beneficiile care deriva dintr-o crestere a consumului de soia si de izoflavonele care sunt continute in aceasta: este ceea ce sugereaza un studiu recent publicat de catre Universitatea din Minnesota. Aceasta noua demonstratie a functiilor protective ale soiei, publicata in Journal of Nutrition (vol. 137, p. 1974-1979) se adauga studilor precedente care evidentiasera o corelatie intre cantitatile mai mari de de izoflavone consumate prin alimente si procentul incidentei tumorilor la prostata in cazul barbatilor japonezi. Aceste noi cercetari au aprofundat potentialul izoflavonelor din soia in favorizarea eliminarii unui derivat din estrogeni (estradiol E2 urinar) si scaderea concentratiei acestuia fata de concentratia unui alt compus (6-hidroxiestron - 2:16 OH-E1) care in schimb are efecte benefice. Pare intradevar, ca tocmai unii compusi rezultati din metabolismul estrogenilor sunt la originea tumorilor care au legatura cu hormonii. Din contra, dupa informatiile stranse in urma acestui nou studiu, suplimentarea cu produse pe baza de soia pare sa creasca prezenta a 2:16 OH-E1 in cazul femeilor. Pana astazi, insa nu existau studii care sa demonstreze efecte similare la barbati. Conducatorul cercetarilor, prof. Jill Hamilton, a recrutat 58 de voluntari, toti barbati cu un risc ridicat de a dezvolta tumori la prostata, si le-a suplimentat alimentatia cu elemente izolate din proteine din soia si lapt. “Cresterea concentratiei de E2-urinar si a raportului 2:16 OH-E1/E2 a fost observat in cazul persoanelor care au consumat proteina din soia, au confirmat studiile precedente efectuate pe femei ajunse la menopauza si par sa indice ca un consum mai mare de soia poate aduce un beneficiu si in cazul barbatilor cu risc crescut de a dezvolta tumoare la prostata, in baza efectelor pe care le au asupra metabolismului estrogenilori�, au concluzionat cercetatorii. Un nou studiu japonez, publicat in revista Cancer Epidemiology

Biomarkers & Prevention (Vol. 16, p. 538-545), lanseaza ipoteza ca o crestere a consumului de izoflavone din soia poate reduce riscul de a avea o tumoare la prostata, cu 58%! Acest studiu epidemiologic a examinat 200 de barbati japonezi cu tumoare la prostata in diferite stadii de evolutie a bolii, comparand regimul lor alimentar cu cel al 200 de barbati sanatosi. A fost examinata cantitatea de alimente consumata din 12 categorii de alimente: tofu (branza de soia), natto (germeni de soia fermentati), miso (supa cu paste din soia), paste din fasole, fasole prajita, fasole prajita cu legume, faina de soia, fasole uscata, lapte din soia, sos de soia, soia verde, germeni de soia. Cercetatorii au identificat astfel in cazul cresterii consumului de izoflavone din soia un factor de scadere a riscului de tumoare la prostata. In cazul populatiilor care consuma mai multa soia (89,9 mg/zi) s-a regasit o incidenta mai mica cu 58% fata de cei care consuma mai putina soia (sub 30,5 mg/zi).

Elementele nutritionale benefice continute de soia desfasoara de mult timp un rol crucial in suplimentele de la GNLD. Izoflavonele sunt elemente nutritionale prezente in multe dintre produsele noastre deja de multi ani. Utilizarea proteinelor din soia ca si sursa de proteine in plus fata de cele din lapte a reprezentat pentru GNLD o strategia-cheie pentru ca suplimentele de proteine aduc o mare varietate de elemente nutritionale. Produsul nostru GR2 ControlÂŽ Protein Shake este exemplul cel mai recent al acestei strategii invingatoare. Fiecare portie asigura controlul raspunsului glicemic, un gust optim impreuna cu extraordinara usurinta de folosire si aportul a 10 mg de izoflavone de soia cu nivel ridicat de protectie.

NEWSYOUCANUSE 1-2008


Noi studii evidentiaza faptul ca profesionistii din sectorul sanitar sunt printre cei mai mari consumatori de suplimente nutritionale Un nou studiu publicat in 15 noiembrie 2007 de catre Council for Responsible Nutrition (CRN) a examinat suplimentele folosite de profesionistii din sanatate din Statele Unite, demonstreaza, contrar convingerii generale, ca medicii, asistentele medicale si alti lucratori din sectorul sanitar folosesc in mod obisnuit si recomanda folosirea de suplimente nutritive.

“E

ste o confirmarea a ceva ce stiam deja: suplimentele folosesc suplimente personal, circa 85% le recomanda si propriilor alimentare sunt deja consacrate in Statele Unite”, a declarat pacienti si dintre cei 28% care nu le folosesc, cei care le recomanda vicepresedintele pentru comunicare a CRN, Judy Blatman. reprezinta mai bine de 62%! Timp de ani de zile mass-media si multe alte mijloace de informare au sustinut ca nu ar exista o unanimitatate in acceptarea Deschiderea din partea medicilor celor mai iluminati si receptivi la pozitiva a suplimentelor din partea celei mai mari parti din noile contributii ale stiintei suplimentelor nutritive GNLD si la lucratorii din domeniul sanatatii, dar Blatman evidentiaza faptul filozofia “Bazate pe Natura, Sprijinite de Stiinta” nu este o noutate. ca acesta nu mai este modul de gandire predominant. De decenii, multi profesionisti au recunoscut importanta SAB CRN releva ca din studiu rezulta si un procent egal de medici si (Comitetul de Consultanta Stiintifica), al carui fondator a fost un asistente care recurg la suplimentele nutritive. Studiul a relevat medic de faima mondiala, cunoscut in special pentru cercetarile intradevar cum 89% dintre asistente si 72% din medici consuma sale contra cancerului: prof. Arthur Furst. Acelasi lucru este valabil suplimente nutritive, adica un procent superior celui de 68% care si in ceea ce priveste pe membri Health Professionals Council se refera la populatia general. “Ar trebui sa stim mai mult, dar (HPC). Multi dintre acesti stimati profesionisti au fost distribuitori si ceea ce conteaza cel mai mult este ca practic toata lumea le clienti GNLD timp de peste douazeci de ani. Ideea de a se consuma” conchide Blatman referindu-se la operatorii sanitari. concentra asupra nutritiei pentru imbunatatirea sanatatii si Este poate si mai vitalitatii s-a relevat a fi fundamentala pentru modul lor de a gandi, din moment ce aportul de suplimente nutritive de la GNLD permite surprinzator faptul asigurarea in fiecare zi a unui regim alimentar echilibrat. ca intre cei 72% Astfel in cursul anilor, eficienta demonstrata a produselor GNLD si dintre medicii care entuziasmul profesionistilor din domeniul sanatatii, au devenit forta noastra cea mai mare.

Compusii prezenti in ceapa sunt legati de scaderea presiunii sanguine Un nou studiu, publicat de Jurnal of Nutrition (noiembrie 2007, Volumul 137, pag. 2405-2411), cu titlul “Quercetina reduce presiunea sanguina in cazul persoanelor hipertensive” este primul studiu care aduce informatii asupra capacitatii acestui flavonol de a scadea presiunea sanguina. Studiul a descoperit faptul ca suplimentarea aportului de quercetina (in mod natural prezenta in ceapa) duce la o semnificativa reducere a presiunii sanguine in cazul a 22 de persoane cu hipertensiune. Se defineste ca “hipertensiv” persoana care are o presiune sanguina superioare a 140 – 90, care este situatia in care se afla peste 600 milioane de persoane in toata lumea si este cauza a peste sapte milioane de decese anual. Controlul dublu orb, cazual, verificat prin placebo si incrucisat (efectuat dupa standardele cele mai ridicate pentru cercetarile experimentale) atribuie quercetinei un ulterior efect benefic. Acest flavonol era corelat deja cu diminuarea riscului legat de anumite tipuri de tumoare. Continuand cercetarile care au demonstrat la animale capacitatea de a diminua presiunea sanguina a acestui flavonol, cercetatorii de la Universitatea din Utah au examinat 19 barbati si femei cu pre-hipertensiune (in medie, presiunea lor sanguina era de 137/86) si 22 de hipertensivi (a caror presiune sanguina medie era de 148/96). Toti voluntarii au fost impartiti in doua grupuri, unui grup i-a fost administrata quercetina, in timp ce celuilalt grup i-a fost administrat un produs placebo, timp de 28 de zile.

NEWSYOUCANUSE 1-2008

Conducatorul cercetarilor, Randi Edwards si colaboratorii sai au aratat ca hipertensivilor care au luat quercetina s-a observat o scadere a presiunii sistolice si diasistolice cu 7 si respectiv 5 mmHg, fata de persoanele carora le-a fost administrat produsul placebo. Nicio diferenta s-a observat in cazul persoanelor prehipertensive.

Componentele familiei aliaceelor, cum sunt ceapa si usturoiul sunt de mult timp asociate cu efecte benefice asupra aparatului cardiovascular. Acest studiu clarifica ulterior modul in care ceapa ajuta la sanatatea inimii, scazand presiunea arteriala marita in cazul persoanelor cu hipertensiune, si constituie o confirmare ulterioara a valabilitatii metodei GNLD de introducere a familiilor complete de elemente nutritionale pentru a garanta un aport adecvat si complet de elemente; reprezinta in acest sens, un exemplu Garlic Allium Complex, un supliment nutritiv pe baza de usturoi, ceapa si alti membri ai familiei aliaceelor, ideale pentru o functie cardiovasculara. Exclusiva “Tehnologie a Aportului Tintit”, face ca aceste elemente nutritionale sa ajunga direct in intestin, eliminand orice miros sau gust si crescand absorbtia acestora la maxim!


SAB are raspunsurile! Comitetul de Consultanta Stiintifica (SAB) raspunde la cateva intrebari importante despre sanatate I: Ghidul “Alimente permise/Alimente interzise” se refera doar la mesele principale sau contine si sfaturi referitoare la gustarile dintre mese? R: Ghidul “Alimente permise/Alimente interzise” a fost gandit ca sa fie un “ghid de supravietuire” in lumea reala a oamenilor care folosesc programul GR2. De aceea acesta serveste in primul rand pentru alegerea alimentelor cele mai potrivite pentru mesele principale. Deasemenea, contine indicatii utile de urmat in cazul in care nu au la dispozitie portia de GR2, cum ar fi in cazul meselor festive sau iesiri la masa cu prietenii. Respectand aceste in aceste circumstante sfaturile continute in ghid, va fi posibil sa se aleaga alimentele hranitoare dar care va permit sa si ramaneti in limitele “zonei de control” glicemic. In fine, ghidul contine sfaturi si pentru persoanele care au ajuns la greutatea optima, doresc sa se mentina la acea valoare! I: O persoana care sufera de diabet de tip 1 sau 2 poate utiliza programul pentru pierderea greutatii GR2 Control? R: Programul GR2 Control pentru pierderea greutatii a fost formulat tocmai pe baza cunostintelor dobandite prin studiul programelor alimentare pentru diabetici. Pentru persoanele care nu sunt insulino-dependente (Diabet de tip 2), GR2 Control este program optim care permite mentinerea sub control a concentratiei zaharurilor din sange. Pentru diabeticii de tip 1 care trebuie sa recurga la insulina, GR2 Control poate desfasura un rol determinant in mentinerea nivelului stabil de zahar in sange, dar sugeram oricum sa consultati propriul medic pentru a fi siguri ca programul raspunde exact propriilor exigente. I: Cantitatea de sodiu continuta in GR2 Control Meal Replacement Protein Shake trebuie sa se considere ridicata? R: Sodiul este un element nutritional esential. Este clasificat ca

si electrolit si este implicat in metabolismul proteinelor si al carbohidratilor, pe langa faptul ca permite stabilirea echilibrului acizi-baze in organism. Chiar daca nu exista cantitati minime recomandate pentru sodiu, multi medici sunt de acord asupra faptului ca ar trebui sa consumam nu mai mult de 2400 miligrame pe zi (conform American Hearth Association: www.americanheart.org). GR2 Control Meal Replacement Protein Shake contine 350 mg de sodiu pe plic. Cu cele doua portii pe zi recomandate, aportul de sodiu ar trebui sa fie mult sub pragul recomandat si in mod general acceptat. I: Sunt intrebat din ce in ce mai des despre suplimentele nutritive care contin vitamina D. Puteti sa-mi indicati care sunt produsele GNLD care contin vitamina D, si din ce motiv? R: In cursul ultimilor ani a crescut constiinciozitatea persoanelor in ceea ce priveste importanta suplimentarii alimentare in vederea combaterii osteoporozei si in ceea ce priveste rolul vitaminei D. GNLD stie de multi ani ca aceasta vitamina desfasoara un rol-cheie in sanatate si in prevenirea bolilor. Vitamina D este un element nutritional unic si de o importanta exceptionala, pe care organismul nostru o poate obtine din doua surse diferite: alimentatia si lumina solara. Daca stati in aer liber toata ziua, probabil ca in corpul vostru se sintetizeaze vitamina D in cantitate suficienta pentru a imbunatati absorbtia calciului. Dar daca consumati putine alimente bogate in vitamina D si traiti in zone unde rar se intampla sa fie suficient soare, ati putea avea o carenta din aceasta vitamina. Daca nu sunteti siguri de cantitatea de vitamina D ingerata, ar fi o idee buna aceea de a recurge la un supliment. GNLD are diferite produse care contin vitamina D: Formula IV, Formula IV Plus, Kal-Mag Plus D, si GR2 Control Meal Replacement Protein Shake.

NEWSYOUCANUSE 1-2008

Acizii grasi omega 3  

despre acizii grasi Omega 3

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you