44. mednarodna likovna kolonija Lendava (2016)

Page 1

44.

Mednarodna likovna kolonija Nemzetközi Művésztelep International Fine Arts Colony

Lendava • Lendva, 2016 Odlivanje v bron Bronzöntés Casting in Bronze

© 2016 Galerija-Muzej Lendava Galéria-Múzeum Lendva
44. MEDNARODNA LIKOVNA KOLONIJA LENDAVA Kiparstvo je kot umetnost izražanja z volumenskimi oblikami in telesi prisotno v človeškem ustvarjanju že od prazgodovine. Z uporabo najrazličnejših materialov, ki so zahtevali raznovrstne tehnološke pristope in obdelavo, so v različnih zgodovinskih obdobij nastajala nešteta sakralna in posvetna umetniška kiparska dela, brez katerih si danes ne vemo predstavljati ne zgodovine umetnosti in ne sodobnega časa. Želja po izražanju idej in ovekovečenju podob je vedno znova gnala umetnike, da so v sila zahtevnih postopkih ustvarjali otipljive podobe, ki so na človeka vplivale z vizualnega, otipljivega, prostorskega in sporočilnega vidika. S to željo, predanostjo in prizadevanjem za ohranjanje starodavne kiparske tehnike odlivanja v bron so se srečali tudi pobudniki iz Galerije-Muzeja Lendava pri organiziranju Mednarodne likovne kolonije Lendava, in sicer odlivanja v bron leta 2005, ko jim je uspelo pridobiti lastno mobilno livarno. Od takrat se v Lendavi vsako leto v lendavski mednarodni koloniji, ki jo skrbno prirejajo že od leta 1973, zberejo akademski kiparji iz Slovenije in tujine v skupni želji po ustvarjanju. Z bronastimi skulpturami, nastalimi v teh kolonijah, Galerija-Muzej Lendava ustvarja edinstveno mednarodno zbirko male plastike v bronu, ki si jo lahko obiskovalci ogledajo v mansardnem prostoru lendavskega gradu. V posebnem razstavnem prostoru tako sobivajo skulpture različnih avtorskih pristopov različnih generacij ustvarjalcev, ki jih druži skupna želja po umetniškem izražanju nesnovnih idej v telesnem prikazu. Pri materializaciji idej zaradi tehnično zahtevnega procesa odlivanja udeležencem kolonije vedno pomagata tudi livarska mojstra. Kolonija je namreč zasnovana celostno, od oblikovanja male plastike v vosku do vlivanja tekočega brona pri 1300 stopinjah Celzija in zaključnih postopkov obdelave. V letošnji koloniji je ustvarjalo šest slogovno originalnih avtorjev, in sicer Mojca Smerdu, Ferenc Király in Jure Markota iz Slovenije, János Lipovics in Gábor Veres iz Madžarske ter Vladimir Gašparić Gapa iz Hrvaške.

senzibilnostjo. Kiparski izziv ustvarjanja v bronu je tokrat obrodil skulpturo z naslovom Ptič. Podoba ptice s široko razprtimi krili je postavljena na zanjo tipično strukturo enakomerno nanizanih “prstanov” oz. nadstropij. Videno podobo iz pokrajine avtorica miselno preoblikuje v samosvojo interpretacijo in poustvari gmoto, ki nas lahko spomni na termitnjak, gmoto iz peska ali kamen, ki ga je morje sčasoma izoblikovalo in preoblikovalo. Ptica je simbol nebes­ nega sveta in hkrati simbol svobode, ki si dovoli leteti nad pokrajino in vsem zemeljskim, kar obstaja, in je tako kot zemlja podoba življenja, ki je na edinstven ustvarjalni način zajeto v vseh kiparkinih stvaritvah. Ferenc Király (1936), prejemnik Munkácsyjeve nagrade leta 2005, ki predstavlja najprestižnejše priznanje za dosežke v likovni umetnosti na Madžarskem, med drugim tudi častni občan Občine Lendava, je izvrsten umetnik, ki ostaja globoko zvest tradicionalnemu kiparskemu delu in tradicionalni ročni izdelavi. Pristen stik med njim kot kiparjem in materialom mu je kot ustvarjalcu najpomembnejši. Skulpture oblikovno čistih in elegantnih linij nam odkrivajo liričnega kiparja, ki ga fascinirajo podobe in oblike iz živalske, človeške in rastlinske narave. Zaveda in drži se dejstva, da mora kot kipar svoje ideje in čustva sproti polagati v material, v katerem ustvarja. Že s samim naslovom skulpture Koketiranje, ki je nastala v letošnji koloniji, avtor v nas vzbudi asociacijo na erotično. Senzibilno oblikovana skulptura z valovitimi linijami spregovori o zapeljevanju in skrivnost­ nem spogledovanju. Iz kompozicije veje poetična erotičnost z dinamičnim utripom življenja. V trdnem materialu, bronu, mu je uspelo izvrstno ovekovečiti trenutek zapeljive predigre, ki deluje elegantno in prefinjeno. Zdi se, da nas skulptura s svojim igrivim in občutenim oblikovanjem vabi v nek svoj mistični svet. K temu pripomore tudi zapeljiva igra svetlobe in senc, saj je Király skulpturo ponekod zloščil do gladkega sijaja, ponekod pa poustvaril hrapavo površino in tudi na ta način združil žensko in moško energijo, ki neločljivo bivata druga ob drugi in se prepletata v zapeljivem plesu oblik.

Mojca Smerdu (1951), letošnja nagrajenka Prešernovega sklada za lanskoletno retrospektivno razstavo v Murski Soboti, je kot ena izmed najuglednejših kiparskih osebnosti s svojim ustvarjanjem močno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij. Posluževala se je že ustvarjanja v različnih materialih, vendar ji je kiparjenje v glini najbližje, saj jo le ta s svojo zemeljskostjo najbolj nagovarja in ji kot umetnici omogoča popolno zlitje z upodabljajočo motiviko, katere izvor išče in najde v naravi in njeni prvinskosti. Čiste in preproste oblike njenih skulptur nas nagovarjajo z lastno

Jure Markota (1985) je akademski kipar mlajše generacije, ki je leta 2011 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri prof. Alenu Ožboltu. Pri svojem umetniškem ustvarjanju se poslužuje vsakdanjih predmetov, ki jih iztrga njihovem prvotnemu namenu in uporabnosti ter jih z lastnim umetniškim konceptom in razmislekom poustvari v umetniške artefakte, ki spregovorijo z bogato simbolno vsebino. Umetnost je zanj razumevanje sveta, v katerem se nahajamo, in družbe, ki nas

2


obkroža in določa današnji svet. V zadnjem času ga kot umetnika vznemirja koncept pritiska, ki se ga je lotil tudi pri upodabljanju skulpture z istoimenskim naslovom v koloniji v Lendavi. Združil je dva popolnoma vsakdanja uporabna predmeta, pnevmatiko in mizarsko spono, in ju zaradi tehnično lažje izvedbe posamično odlil v bron, nato pa ju zvaril skupaj v eni točki in s tem nazorno prikazal pritisk spone na pnevmatiko. Nastal je umetniški artefakt z močnim simbolnim pomenom. Spona je bodisi prispodoba življenja samega bodisi družbe, ki s svojo močjo stiska pnevmatiko, ki predstavlja prispodobo človeka. Ta je poln življenja z vsemi zakrpanimi ranami, ki mu jih zadaja življenje tekom časa. Na rane je dodatno opozoril s poustvaritvijo podob obližev. Ko ti ne zadostujejo več in je pritisk premočan in nevzdržen, pnevmatika poči, ostane izpraznjena in neuporabna. Z razmišljanjem o vseobsegajočem pritisku je Markota ustvaril delo, ki gledalca ne pusti ravnodušnega.

bor je šel korak dlje in testiral vzdržljivost in reakcijo dveh materialov, porcelana in računalniške plastike, na utekočinjeni bron. Porcelanasto žensko figuro je obdal z voskom in nato naredil odlitek v bronu. Porcelan je zaradi vročine ponekod spokal, a vseeno ohranil prvotno obliko. Čez osnovo bele porcelanaste figure ustvarjena plast brona se zdi kot nek plašč oz. maska, ki na določenih mestih razkriva skrivnostno osnovo beline. Izjemno zanimiva kombinacija krhkega porcelana in težkega brona nas nagovarja tudi na simbolni ravni, saj je kot podoba krhke človeške notranjosti, ki jo vsi nosimo v sebi in jo poskušamo skrbno čuvati in skrivati ter jo odeti v plašč moči in nezlomljivosti. Druga skulptura z naslovom Shrani kot, je odlitek prenosnega računalnika oziroma bolje rečeno njegov fragment. Odlil se je namreč le del tipkovnice, vse ostalo se je zaradi vročine stopilo. Ostanki tipk in notranjih čipov, ki jih lahko vidimo v zrcalni podobi, postavljeni pod dno tipkovnice, delujejo kot izkopanine in ostanki nečesa. Realistično oblikovana roka se s kazalcem dotika tipke enter in nakazuje trenutek, kot da bi hotela v zadnjem hipu shraniti nekaj, kar bo vsak čas za vedno izginilo.

János Lipovics (1962) je tako kot kipar in oblikovalec tudi izvrsten tehnolog, ki se zaveda težavnega dela postopka pri nastajanju bronastih skulptur, ki se ga loteva z vso natančnostjo in strokovnim pristopom. Njegovo umetniško izražanje odraža uporabo klasičnih tehničnih metod, ki jih mojstrsko obvlada. Njegova upodobljena motivika je klasična, polna likov iz fantastičnega sveta, kar je razvidno tudi v tokratnem kiparskem izdelku z naslovom Pegaz. Podobo posode, ki je značilna oblika v njegovem umetniškem opusu, je tudi tokrat nadgradil s figuralno motiviko. Valjasto posodo je vkomponiral na hrbtišče krilatega konja Pegaza, ki je v grški mitologiji čudežni krilati konj, sin Pozejdona in gorgone Meduze. Ukrotil ga je Belerofont, ko je pil vodo pri izviru. Tam, kjer je Pegaz udaril s kopitom, je pritekel na dan izvir Hipokrena. Stilizirane noge posode, ki s svojo notranjo mitološko močjo, ponosno in trdno stoji pred opazovalcem, so hkrati tudi Pegazove noge. Klasično oblikovana glava konja nosi široko razpuščeno vihravo grivo, ki se spaja z valjastim delom posode, ki jo zaobjemajo dekorativno oblikovana krila. Krilati konj predstavlja ustvarjalno domišljijo, ki dvigne človeka v sublimne višave, torej bi lahko rekli, da je prispodoba duhovne ustvarjalnosti in tako umetniškega ustvarjanja samega.

Vladimir Gašparić - Gapa (1951) je akademski kipar in profesor iz mesta Varaždin, ki se kot ustvarjalec prepušča kiparski svobodi izraza. Njegove skulpture so oblikovno preproste, jasne in čiste. To pa ne velja tudi za njihovo vsebinsko izpovednost, saj želi v svojih delih poustvariti življenje samo in živ­ ljenje skulpture. Lahko bi rekli, da se njegovo kiparsko ustvarjanje deli na dve obdobji, in sicer na prvo, ko je izdeloval ekspresionistične skulpture konj, in na drugo, ko je zaradi spremembe materiala (namesto lesa je začel uporabljati švedski črni granit) začel ustvarjati minimalistične skulpture čistih abstraktnih oblik. Tu gre za ekstremno preprostost in poetičnost hkrati, ki se dviguje iz samega bistva skulpture. Skulptura Obrnjena oblika časa je dvakratna povečava manjše skulpture v granitu. Umetnik je izdelal model v gipsu, po katerem je bil nato narejen odlitek v bronu, ki ga je na koncu pobrusil in patiniral na modro. Sam pravi, da mora biti zanj skulptura utelešenje izvenčasovnega in izvenprostorskega, mora biti odraz življenja samega. Z uporabo modre patine na bronu je avtor na poseben in izjemno svojevrsten način ustvaril elegantno harmoničnost čiste forme, ko ga konkreten motiv sploh ne zanima več, ampak bistvo skulpture same.

Gábor Veres (1955) je profesor kiparstva na gimnaziji in umet­niški strokovni srednji šoli v Sombotelu na Madžarskem. Svojih del se loteva predvsem v kontekstu razisko­vanja in iskanja inovacij. To mu je tudi izvrstno uspelo kar pri dveh skulpturah, nastalih v koloniji v Lendavi, kjer se je lotil eksperimentiranja z materiali. Končni rezultat odlivanja v bron je namreč neznan do zadnje minute, saj umetnik nikoli ne ve, kako se bo določena stvar dejansko odlila. Gá-

Edita Filo, umetnostna zgodovinarka

3


44. LENDVAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP Az emberi alkotótevékenységek között már ősidőktől fogva jelen van a szobrászat, azaz a térbeli formák és testek létrehozásának művészete. A legkülönfélébb, változatos technológiai megközelítéseket és megmunkálási módokat igénylő anyagok felhasználásával az egymást követő történelmi korszakok folyamán számtalan egyházi és világi szobrászati műalkotás jött létre, amelyek nélkül sem a művészet történetét, sem jelenlegi világunkat nem tudnánk elképzelni. Az ideák kifejezésének és a látvány megörökítésének vágya újra és újra arra ösztönözte a mindenkori művészeket, hogy szerfelett összetett eljárások útján olyan kézzelfogható képzőművészeti alkotásokat hozzanak létre, amelyek vizuálisan, tapintható és térformáló tárgyként, illetve üzenethordozóként is hatnak embertársaikra. E szándéktól hajtva és egyben a bronzöntés ősi technikájának továbbvitele céljából a Lendvai Galéria-Múzeum 2005-től, amikor sikerült egy saját szállítható öntőkemencét beszereznie, a Lendvai Nemzetközi Művésztelep fő témájául a bronzöntést tette meg. Azóta minden nyáron szlovéniai, illetve külföldi szobrászművészek találkoznak az 1973 óta töretlenül megszervezett alkotótáborokban. Az itt létrehozott bronzszobrokból a Lendvai GalériaMúzeum egyedülálló kisplasztikai gyűjteményt hozott létre, amelyet a lendvai vár padlásgalériájában állítanak ki. E különleges kiállítótérben az egyes évek alkotógárdáinak eltérő megközelítéseit leképező plasztikák folytatnak párbeszédet; ezekben a megközelítésekben egy a közös: az anyagtalan eszmék materiális leképezésére irányuló művészi törekvés. A bronzöntés folyamatának rendkívüli technikai bonyolultsága miatt a művésztelep résztvevőit két öntőmester is segíti az eszmék megtestesítésében. A művésztelep koncepciója ugyanis az, hogy az itt zajló munkák átfogják az alkotás teljes ívét a kisplasztika viaszból való megformálásától kezdve a folyékony bronz 1300 fokon való kiöntésén át a végső megmunkálási eljárásokig. Az idei alkotótáborban hat jellegzetes stílusú művész vett részt: Mojca Smerdu, Király Ferenc és Jure Markota Szlovéniából, Lipovics János és Veres Gábor Magyarországról, illetve Vladimir Gašparić – Gapa Horvátországból.

művészként azonosuljon az ábrázolt motívumokkal, amelyek eredetét a természetben és annak elementáris voltában keresi és találja meg. Skulptúráinak tiszta és egyszerű formái személyes érzékenységét közvetítik felénk. A bronz megmunkálása mint szobrászati kihívás az idei lendvai nyáron Madár című művének megalkotására ihlette. A szélesre tárt szárnyú madár a művésznő alkotásainál bevett megoldásnak számító, egyenletesen egymásra helyezett „gyűrűk”, illetve emeletek által alkotott szerkezeten áll. Ezt a tájtól ellesett képet Smerdu ötletesen alakította át olyan alakzattá, amely termeszvárra, homokkupacra vagy a tenger által az idők folyamán létrehozott és alakított kőrakásra is emlékeztethet bennünket. A madár az égi világ és egyben a szabadság szimbóluma, amely a táj és minden földi létező fölé szállva a földhöz hasonlóan az életet is jelképezi – az életet, amely valamilyen formában a szobrásznő minden művében megjelenik. Az egyebek mellett Lendva Község díszpolgárává választott és 2005-ben a legmagasabb magyar képzőművészeti elismerésben, Munkácsy-díjban részesített Király Ferenc (1936) rendkívüli művész, aki mindvégig kitartott a hagyományos képzőművészeti megoldások és a kézi megmunkálás mellett. Alkotóként a közte és az anyag között létrejövő – mondhatni személyes – kapcsolat a legfontosabb számára. Letisztult, elegáns vonalú plasztikái lírai szobrászt tárnak elénk, akit lenyűgöznek a természet által alkotott jelenetek, növényi, állati és emberi alakok. Annak tudatában dolgozik, hogy eszméit és érzelmeit fokról fokra kell átvinnie a megmunkálandó anyagba. Az idei művésztelepen készített alkotása már puszta címével is – Kacérkodás – erotikus képzettársításokat indít el. Az érzéki megformálású skulptúra hullámos vonalai a csábításra, igéző pillantásokra utalnak, a kompozíció költői erotikusságot áraszt, amelyet áthat az élet heves lüktetése. A bronz szilárd anyagában kiválóan sikerült megörökítenie az elegáns és kifinomult előjáték pillanatát. A skulptúra játékos és átérzett megformálásával Király sajátos, misztikus világba viszi a szemlélőt. Ehhez hozzájárul a fény és az árnyék kacér játéka is, hiszen a szobrász a felületet helyenként fénylően simára csiszolta, míg máshol durva felszíneket hozott létre, ily módon is egyesítve az egymás mellett létező, de elválaszthatatlan, a formák csábító táncában szétváló, majd újra összefonódó női és férfienergiát.

Mojca Smerdu (1951), aki a tavaly Muraszombatban megrendezett életmű-kiállítása nyomán elnyerte a Prešeren Alap díját, a legtekintélyesebb szobrászok egyikeként erőteljesen hatott az elmúlt évtizedek szlovén szobrászatában kialakult új irányzatok létrejöttére. Sokféle anyaggal dolgozott már, de az agyag megformálását tartja a magához legközelebb állónak, mivel annak „talajból vétetettsége” szólítja meg a leginkább, lehetővé téve számára, hogy

Jure Markota (1985) a fiatal szobrásznemzedék tagjaként 2011-ben diplomázott a Ljubljanai Képzőművészeti Akadémián Alen Ožbolt professzornál. Alkotói tevékenysége során hétköznapi tárgyakból

4


indul ki, amelyeket eredeti közegükből kiszakítva, rendeltetésüktől elemelve saját koncepciója és meglátásai alapján gazdag jelképes tartalommal bíró műtárgyakká alakít át. Számára a művészeti alkotómunka a minket körülvevő világ, illetve az azt formáló társadalom megértésére, értelmezésére irányuló folyamat. Az utóbbi időszakban művészként a szorítás gondolata nyugtalanítja, így a lendvai művésztelepen is egy erre utaló alkotáson kezdett el dolgozni. A satuba fogott gumiabroncs ábrázolása két hétköznapi használati tárgyat egyesít. Az egyszerűbb kivitelezhetőség kedvéért külön-külön öntötte ki bronzból a két elemet, majd egy pontjuknál összehegesztette őket, szimbolikus jelentéssel bíró műtárgyat hozva létre ezáltal. A satu az élet, illetve a társadalmi szorítás, míg az abroncs az ember jelképe. Utóbbi az élettől az idők során kapott, leragasztott sebeivel együtt is eleven. A művész a sebeket látványos sebtapaszokkal jelölte. Amikor ezek már nem bizonyulnak elegendőnek a nyomás kivédésére, mivel az túl erős és elviselhetetlen, az abroncs kidurran, s aztán már üressé és hasznavehetetlenné válik. A mindenre kiterjedő, egyetemes nyomásról szóló alkotásával Markota olyan művet hozott létre, amely mellett nem lehet közömbösen elmenni.

nyeként születnek. A lendvai művésztelepen töltött idejét is ez a szellem hatotta át, ahol az anyagokkal kísérletezve két szobrot is készített. A bronzöntés végeredménye ugyanis nem látható előre az utolsó pillanatig, hisz a művész soha nem tudhatja, hogyan is sikerül majd ténylegesen kiönteni az adott tárgyat. Veres egy lépéssel továbbment, és két anyag – a porcelán és a számítógépes műanyag – szilárdságát és a folyékony bronzra adott reakcióját tesztelte. Viasszal vont be egy porcelán nőalakot, majd ehhez készített bronzöntvényt. A hő hatására a porcelán helyenként megpattant, de így is megőrizte eredeti alakját. A porcelánfigurára öltöztetett bronzréteg köpenynek vagy afféle maszknak tűnik, amely helyenként látni engedi a titokzatosan elővillanó fehér alapot. A törékeny porcelán és a súlyos bronz rendkívül ötletes társítása jelképesen is szól hozzánk: mindannyian magunkban hordozzuk törékeny bensőnket, amit igyekszünk gondosan óvni és rejtegetni, az erő és a megroppanthatatlanság palástjába burkolni. A Mentés másként címet viselő másik skulptúra egy hordozható számítógép, illetve jobban mondva annak töredékének öntvénye. Csak a billentyűzet egy részét sikerült ugyanis megörökíteni, a hő miatt minden egyéb megolvadt. A billentyűk és a belső chipek maradványai, amelyeket a billentyűzet alja alá helyezett tükörben láthatunk, ásatási tárgyakként hatnak. A valósághűen megformált kéz az enter gombot érinti a mutatóujjával, azt sugallva, hogy amit menteni kíván, a következő pillanatban örökre eltűnhet.

Lipovics János (1962) nem csupán szobrász és formatervező, de komoly technológiai szakember is, aki tisztában van a bronzszobrászati eljárás lehetséges buktatóival, éppen ezért igen körültekintően, szakszerűen végzi e munkát. Művészeti kifejezésmódjára rányomja a bélyegét az általa mesteri szinten elsajátított klasszikus technológiai módszerek tisztelete. Általában klasszikus, képzeletbeli alakokban gazdag motívumokat használ, mint az a Lendván készített, Pegazus című szobrászmunkából is kitűnik. Az életművében jellegzetesnek számító edényformát ezúttal is figurális motívumokkal fejlesztette tovább. A hengeres edényt a görög mitológiából ismert szárnyas ló, Pegazus – Poszeidón és Medúza gorgó fia – hátába illesztette, akit Bellerophontész szelídített meg, midőn vizet ivott egy forrásnál. Ahol Pegazus a patájával dobbantott, ott fakadt a Hippokréné-forrás. Az edény stilizált lábai egyben Pegazus lábai is, aki belső, mitológiai erejének birtokában büszkén és szilárdan áll a szemlélő előtt. A ló klasszikusan megformált fejének lobogó sörénye összeolvad az edény hengeres részével, amelyet dekoratívan megformált szárnyak vesznek körül. A szárnyas ló a teremtő, az embert kifinomult magasságokba emelő képzelet jelképe, azt is mondhatnánk, hogy egyben a kreativitás és ezáltal a művészi alkotás szimbóluma.

Vladimir Gašparić – Gapa (1951) Varasdon élő szobrászművész és tanár, aki alkotóként teljesen szabadon fejezi ki magát. Szobrai egyszerű megjelenésűek, világosak és tiszták. Ez azonban nem igaz tartalmi mondanivalójukra: életre kelve magát az élet egészét jelenítik meg. Alkotói pályája gyakorlatilag két fő időszakra osztható: az elsőben expresszionista lószobrokat faragott fából, míg a másodikban svéd feketegránitot kezdett megmunkálni, amely anyagváltás nyomán tiszta, elvont formájú minimalista alkotásokra tért át. Végletes, de költői egyszerűséggel állunk szemben, amely a skulptúra belső lényegéből fakad. A Kifordított idő című mű egy kisebb gránitplasztika kétszeresre nagyított mása. A művész gipszből készítette el a modellt, majd ennek alapján a bronzöntvényt, amelyet végül lecsiszolt és kékre patinázott. Számára a szobornak – saját szavaival – az időn- és térenkívüliség megtestesülésének, a létezés kifejezésének kell lennie. A bronzra felvitt kék patinával az alkotó különleges és rendkívül sajátságos módon a tiszta forma elegáns harmóniáját teremtette meg, amelynél a konkrét motívum már egyáltalán nem érdekli, csak magának a szobornak a lényege.

Veres Gábor (1955) szobrászatot tanít a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban. Művei főként a kutatásról és az újításokról gondolkodás eredmé-

Edita Filo művészettörténész

5


44. INTERNATIONAL FINE ARTS COLONY LENDAVA resulted in her piece called Bird. She placed the image of a bird with wide spread wings on her typical structure of uniformly arranged “rings” or stories. The artist thoughtfully reshaped discernible landscape images into a unique interpretation and modeled a mass which might remind us of a termite nest, a pile of sand, or a stone shaped and reshaped over time by the sea. The bird is a celestial symbol, but also a symbol of freedom, allowing it to fly over the countryside, over all the earth that exists and is, like the earth, an image of life captured in all the sculptor’s works in a uniquely creative manner.

Sculpture as an artistic expression, with its spacial forms and bodies, has been present in mankind’s creativity since prehistoric times. Using the widest assortment of materials that require a variety of technical approaches and processes, countless sacred and secular sculptures were made through the ages, and today we can not picture the history of art, or even our modern times, without them. The desire to express ideas and immortalize images has always driven artists to create haptic forms using available complex procedures, influencing human beings from visual, tactile, spatial and communicatory perspectives. With the wish, dedication and commitment to the ancient art of casting in bronze, the initiators from Lendava’s Gallery-Museum met together in 2005, after they had managed to acquire their own mobile foundry, and they developed the International Fine Arts Colony Lendava - casting in bronze. Since then, each year, as part of its International Fine Arts Colony - Lendava, which has been diligently organized since 1973, academic sculptors from Slovenia and abroad come together with the mutual urge to create. The sculptures produced during these colonies make up a unique international collection of small works available for viewing in Lendava’s castle attic. In this special exhibition space, sculptures coexist from varying artistic approaches and diverse generations of artists, all sharing a common ambition to transform intangible artistic ideas into a physical display. Because the process of casting in bronze is technically demanding, a foundry master always helps the participants to materialize their ideas. Namely, an integral approach is taken, from forming small models in wax, pouring liquid bronze at 1300 degrees Celsius, and so on, to the final procedures. Six stylistically original sculptors took part in the 2016 colony: Mojca Smerdu, Ferenc Király and Jure Markota from Slovenia, János Lipovics and Gábor Veres from Hungary and Vladimir Gašparić - Gapa from Croatia.

Ferenc Király (1936), recipient in 2005 of the Munkácsy Prize that represents the most prestigious recognition for achievements in the fine arts in Hungary and an honorary citizen of the Municipality of Lendava, is an excellent artist who is deeply loyal to traditional sculpture and handicrafts. Direct contact between himself and his material is of upmost importance to him. Sculptures designed in clean and elegant lines reveal a lyrical artist fascinated by images and natural animal, plant and human forms. He reali­ zes and holds fast to the fact that in his art he must apply his ideas and feelings spontaneously to the material in which he is creating. The artist already leads us to an association with the erotic with the title, Coquetting, made at this year’s colony, an intuitively designed sculpture with wavy lines that speaks of seduction and secretive flirtations. Poetic eroticism with a dynamic pulse of life emanates from its composition. He managed superbly to immortalise a moment of enticing foreplay in the solid bronze material, effecting elegance and refinement. With its playful and sensitive modeling, the work seems to invite us into a mystical world of its own. Contributing to this is also a captivating play of light and shadow, for Király polished the piece to a smooth gloss in some areas and made the surface rough in others, thereby joining the energy of man and woman, who live inseparably beside one another and are intertwined in a seductive dance of forms.

Mojca Smerdu (1951), this year’s winner of the Prešeren Fund for her retrospective exhibition in Murska Sobota last year, is among the highly esteemed sculptors whose art strongly influenced new directions in Slovenian sculpture during the last decades. She made use of a variety of materials in her works, but closest to her is sculpting in clay, for its very earthiness is what appeals to her the most, and it allows for a complete fusion with her visual motifs, whose origins are sought and found in nature and its elementariness. The pure and simple forms of her sculptures attune us to her personal sensibility. The sculptural challenge of creating in bronze

Jure Markota (1985) is a younger generation sculptor who graduated in 2011 from the class of prof. Alen Ožbolt at the Academy of Fine Arts and Design in Ljubljana. He makes use of everyday objects in his artistic creations, ripping them of their original purpose and usefulness and, from his own concepts and deliberations, rearranging them into artistic artifacts of rich symbolic content. For him art is understanding our world and the society that surrounds us and is defined by today’s reality. Lately he has found the concept of pressures disturbing, and at the

6


colony in Lendava, he undertook to represent it in a work of the same name. It combines two completely useful everyday objects - a tire and a clamp, and to facilitate his intention technically, he cast them individually in bronze, then welded them together on one spot, thereby demonstrating the pressure of the clamp on the tire. The result is an artistic artifact with strong symbolic significance. The clamp is a metaphor for life or society, which bears down on the tire with its own might and represents a metaphor for mankind. But with all its patched up wounds inflicted by life over time, it remains full of life. He brought additional attention to the wound with a reworked image of a bandage. When it is no longer sufficient, and the pressure is too strong and intolerable, the tire bursts and becomes depleted and useless. By thinking about all-encompassing pressures, Markota has created a work that does not leave viewers indifferent.

will cast. Gábor went a step further and tested the endurance and reaction of two materials – porcelain and computer plastic – on liquified bronze. He covered a porcelain female figure with wax and then cast it in bronze. The porcelain cracked in some places because of the heat, but it still maintained its original shape. The layer of bronze over the underlying white porcelain figure resembles a mantle or a mask and here and there reveals a mysterious white foundation. The interesting combination of fragile porcelain and heavy bronze also speaks to us symbolically. In other words, it is like an image of the innermost parts of a fragile human being, something we all carry within ourselves and try carefully to protect and hide and wrap in a mantle of strength and invulnerability. His second sculpture called Save As, is the cast of a laptop or, rather, a fragment of one. Specifically, only a part of the keyboard was cast, everything else melted from the heat. The remains of the keys and internal chips, which can be seen in a mirror image placed below the bottom of the keypad, seem like excavations and the remnants of something. A realistically shaped hand touches the Enter key with its index finger, as if it wanted to save something immediately, indicating a moment that could be lost forever.

János Lipovics (1962), as well as being a sculptor and designer, is also an excellent technician who is aware of the difficulties in the process of making bronze sculptures, and he deals with them precisely and professionally. His artistic expression reflects the use of traditional technical methods, which he thoroughly masters. His motifs are classical and filled with fantasy characters, as is also evident in his work from this year entitled Pegasus. He once again enhanced the image of a vessel, a typical form in his artistic oeuvre, with a figural motif. The cylindrical vessel is connected to the back of a winged horse, Pegasus, a wonderous winged animal in Greek mythology, son of Poseidon and Medusa, a Gorgon. He was tamed by Bellerophon while he was drinking water from a spring. The Hippocrene spring appeared when Pegasus struck the ground with his hoof. The vessel’s stylized legs are also the legs of Pegasus, proudly and firmly standing with inner mythological power before the viewer. The horse’s classical head carries a wildly fluttering mane connected to the cylindrical portion of the vessel, which is encompassed by the decoratively modeled wings. The winged horse signifies a creative imagination that raises man to sublime heights, thus one could say it is a metaphor for spiritual creativity and also for artistic creation.

Vladimir Gašparić - Gapa (1951) is a sculptor and professor from Varaždin who surrenders himself to sculptural freedom of expression. His works are simple in design, clear and clean. But this is not so for their content, as he seeks to recreate life itself and the life of his sculptures. One might say his creations are divided into two periods, namely, at first he made expressionistic images of horses, and later, owing to a change in material (instead of wood, he began to use Swedish black granite), he started to make minimalistic works of pure abstract forms. Here we are dealing with both extreme simplicity and poetry which arise from the very essence of the piece. His bronze sculpture, The Inverted Form of Time, is twice as large as a smaller one in granite. He designed his model in gypsum, then cast it in bronze and finally polished and patinated it in blue. As the artist says, to him a sculpture must embody timelessness and spacelessness; it must be a reflection of life. With the use of a blue patina on the bronze, he created an elegant harmony of pure form in a special and very unique way, as it is not the concrete motif that interests him any longer, but the very essence of the sculpture.

Gábor Veres (1955) is a professor of sculpture at the high school and professional art school in Szombathely, Hungary. His works can be seen primarily in the context of research and the pursuit of innovation. Here he succeeded splendidly with the two pieces he made at the colony, where he began to experiment with materials. Namely, the end result of bronze casting is unknown until the last minute, because a sculptor never knows how certain things

Edita Filo, art historian

7


Vladimir GAŠPARIĆ - GAPA Jalkovečka 173, 42000 Varaždin, Hrvatska

Rojen - Született - Born

1951 Hodošan, Hrvatska

Študij - Tanulmányok - Study

1975

Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Izbrane samostojne razstave

1981 Gradska galerija, Varaždin

Jelentősebb egyéni kiállításai

1982 Muzej Međimurja, Čakovec

Selected individual exhibitions

1985 Umjetnički paviljon, Zagreb 1986 Gradska galerija, Varaždin 1986 Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd 1986 Razstavni paviljon Dušan Kveder, Ptuj 1988 Galerie Pfeifer, St. Wendel 1989 Dreich, Burgerhaus 1990 Galerija Forum, Zagreb 1991 Galerija CEKAO, Zagreb 1991 Galerie Meneghello, München 1997 Galerija Grubić, Zagreb 1998 MGC Klovičevi dvori, Zagreb 1999 Gradska galerija, Varaždin 2011 Galerija Kortil, Rijeka 2016 Miheličeva galerija, Ptuj

Izbrane skupinske razstave

1980 12th Salon of Young Artists, Umjetnički paviljon, Zagreb, 1981 16th art annals of Lika, The modern Croatian sculpture in

Jelentősebb csoportos kiállításai

wood, Galerija Karas, Zagreb

Selected group exhibitions

1987 Persistence of figurative 1950-1987, Umjetnički paviljon, Zagreb 1990 25th Salon of Zagreb, Umjetnički paviljon, Zagreb 1992 Modern Croatian Sculptors, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb 1994 Croatian Recent Art, Muzej Međimurja, Čakovec 1997 6th triennals of Croatian Sculpture, Gliptoteka HAZU, Zagreb 1998 Croatian Modern Sculpture, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek 2009 Künstlerhaus, Wien 2010 Jakopičeva galerija, Ljubljana 2010 Nemzeti Galéria, Budapest

8


Obrnjena oblika časa / Kifordított idő / Inverted Form of Time 2016, bron / bronz / bronze, 38,5 x 48 x 20 cm

9


Ferenc KIRÁLY Kolodvorska 20, 9220 Lendava, Slovenija

Rojen - Született - Born

1936 Dolnji Lakoš, Slovenija

Študij - Tanulmányok - Study

1964

Izbrane samostojne razstave

2006 Galerija-Muzej Lendava, Lendava

Jelentősebb egyéni kiállításai

2007 Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

2009 Collegium Hungaricum, Wien

Selected individual exhibitions

2009 Szombathelyi Képtár, Szombathely 2010 Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely, Pécs 2012 Ausstellungshalle der Ungarischen Botschaft, Berlin 2014 Forrás Galéria, Budapest 2016 Várkert Bazár, Budapest 2016 Galerija Insula in Manziolijeva palača, Izola 2016 Balassijev inštitut/Balassi Intézet, Ljubljana Izbrane skupinske razstave

2004 Art EUphoria, Galerija-Muzej Lendava, Lendava 2006 Kő és bronz, Pincegaléria, Szombathely

Jelentősebb csoportos kiállításai

2006 Közös tér/Common Space, Ernst Múzeum, Budapest

Selected group exhibitions

2007 Üzen a Muravidék, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest 2011 KOGART gyűjtemény, Pozsonyi Művészetek Háza, Bratislava 2011 Siklósi Szalon 2011, Siklósi Várgaléria, Siklós 2012 Srečanja 2012, Mednarodni festival likovnih umetnosti, Kranj 2013 A bronz megdicsőülése, Pécsi Galéria, Pécs 2014 Mostra di artisti sloveni da Lendava, Palazzo Cecchini, Cordovado 2014 Vizije v bronu, Iz zbirke GML, Galerija H. Pečarič, Piran Nagrade in priznanja

1958 Plečnikova nagrada na šoli za oblikovanje v Ljubljani 1989 Odkupna nagrada na 9. Jugoslovanskem bienalu male plastike

Díjak és kitüntetések

1990 Odkupna nagrada za osnutek fontane za Hotel Ajda

Awards and recognitions

1994 A Képző- és Iparművészeti Lektorátus díja: Regionális kisplasztikai tárlat, Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg 2005 Munkácsy Mihály-díj, Nemzeti Kulturális Örökség Miniszteriuma, Budapest 2007 Priznanje za kulturno dejavnost, Občina Lendava, Lendava 2012 Priznanje za kvaliteto likovnih del na razstavi Srečanja 2012, Mednarodni festival likovnih umetnosti, Kranj 2014 Életműdíj, Képzőművészeti és kőzéleti munkásságért, A Muravidéki Magyar Kúlturáért, MNMI Lendva

10


Koketiranje / Kacérkodás / Coquetting 2016, bron / bronz / bronze, 45 x 30 x 11,5 cm

11


LIPOVICS János 9023 Győr, Szigethy Attila utca 110, Magyarország

Rojen - Született - Born

1962

Pápa, Magyarország

Študij - Tanulmányok - Study

1992

Magyar Iparművészeti Főiskola, Budapest

Izbrane samostojne razstave

2001

Magyar Ispita, Győr

Jelentősebb egyéni kiállításai

2001

SZIF aula - Országos Orvos Kongresszus, Győr

Selected individual exhibitions

2001

Magyar Galéria, Mosonmagyaróvár

2001 Szie Aula, Győr 2002

Hotel Révész, Győr

2002 Szt. Hubertus Hotel, Sobor 2004

Apáczai Galéria, Győr

2005

Péter-Pál Galéria, Szentendre

2008 Patkó Imre Gyűjtemény, Győr 2008 3 KÉZ MŰVÉSZ CSOPORT, Xantus János Múzeum, Győr 2008 A grafikáim, Hotel Famulus, Győr Izbrane skupinske razstave

2003 Őszi Tárlat, BBMMK, Győr 2004 Lábasház, Sopron

Jelentősebb csoportos kiállításai

2005 NYME AK, Győr

Selected group exhibitions

2007 Galerija-Muzej Lendava, Lendava 2008 Csuta György Nemzetközi Művésztelep, Városi Galéria, Békés 2008 Nemzetközi Művésztelep, Sankt Aegyd 2008 230 éves - jubileum, NYME - AK. Cziráki Lajos Kiállítótér, Győr 2008 10 éves - jubileum, Szentély Galéria, Győr 2013 A bronz megdicsőülése, Pécsi Galéria, Pécs 2014 Vizije v bronu, Iz zbirke GML, Galerija H. Pečarič, Piran Nagrade in priznanja

2000 NYME AK Dékáni elismerés 2001 Petz Aladár M. Okt. Kórház elismerő oklevél, Győr

Díjak és kitüntetések

2002 ELTE TOFK Országos Képzőművészeti Pályázat 2. díja, Budapest

Awards and recognitions

2004 Megyés püspök köszönőlevele, Győr 2006 NYME AK Dékáni elismerés

12


Pegaz / Pegazus / Pegasus 2016, bron / bronz / bronze, 42,5 x 17 x 19 cm

13


Jure MARKOTA Šentjanž 104, 2373 Šentjanž pri Dravogradu, Slovenija

Rojen - Született - Born

1985 Slovenj Gradec, Slovenija

Študij - Tanulmányok - Study

2011

Izbrane samostojne razstave

2010 Time is money, Mala galerija - KGLU, Slovenj Gradec

Jelentősebb egyéni kiállításai

2012 Zeitgeist / Duh časa, Centralna postaja, Maribor

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana

2013 Za lastno odgovornost, Galerija Ravne

Selected individual exhibitions

2014 Prostor in čas, Galerija A. Trstenjak, Ljutomer 2016 Jure Markota in Jovana Mitić, Galerija-Muzej Lendava 2016 Pod pritiskom, Gradska galerija Labin Izbrane skupinske razstave

2006 Kronos, Andeški hram, Slovenj Gradec 2007 Pervo delo moje, KGLU, Slovenj Gradec

Jelentősebb csoportos kiállításai

2008 Quoting Contemporariness, Universal Cube Spinnerei, Leipzig

Selected group exhibitions

2010 Play me I am yours, Pécs 2011 Icons of globalized world, Alt galerija, Beograd 2012 Struktur und Immaterialität, Kunstverein Kärnten, Klagenfurth 2012 Umetnost sanjarjenja, Miklova hiša, Ribnica 2013 Oko in roka, KGLU, Slovenj Gradec 2013 Transfer > Slovenia, European House -Schafhof, Freising 2013 Interference metafor, MPIK, Slovenj Gradec 2014 Pogled 7, Galerija B. Jakac - Lamutov salon, Kostanjevica na Krki 2014 12 Prostorov, KGLU, Slovenj Gradec 2014 Distinkcije, Galerija Velenje, Velenje 2015 Pogled 7, MG Nova Gorica; Center sodobnih umetnosti, Celje 2015 Reset 2015 / Artefatto 2015 - Frineds in Art, Trieste 2015 Razstava del 43. mednarodne likovne kolonije Lendava odlivanje v bron, Galerija-Muzej Lendava Nagrade in priznanja

2003 Best picture award, Eurosport, (mednarodna nagrada), 1.mesto 2005-2009 Štipendija fundacije Karla Pečka, Slovenj Gradec

Díjak és kitüntetések

2008 Nagrada ALUO, Za posebne dosežke v akademsekm letu

Awards and recognitions

2008/2009, Ljubljana 2009 Final selection “Trimo urban crash” projekt Metelkova 2009, Lj. 2010 Prva nagrada in realizacija “KIOSK” Kino Šiška, arhitekturni natečaj, soavtor Žiga Rošer, Ljubjana 2013 Štipendija, Transfer > Slovenia, EU House - Schafhof, Freising 2015 Nagrada na 20. LindArt-u, Galerija-Muzej Lendava, Lendava

14


Pritisk / Nyomás / Pressure 2016, bron / bronz / bronze, 29 x 36 x 36 cm

15


Mojca SMERDU Prečna 3A, 1000 Ljubljana, Slovenija

Rojena - Született - Born

1951

Ljubljana, Slovenija

Študij - Tanulmányok - Study

1974 1976

Akademija za likovno umetnost, Ljubljana Akademija za likovno umetnost (magisterij), Ljubljana

Izbrane samostojne razstave

1988 Salon muzeja savremene umetnosti, Beograd

Jelentősebb egyéni kiállításai

1989 Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka

Selected individual exhibitions

1990 Kulturni center Ivan Napotnik, Velenje 1991 Galerija Forum, Zagreb 1997 Bežigrajska galerija, Ljubljana 2000 Lapidarij, Kostanjevica na Krki 2001 Umjetnički paviljon, Podgorica 2002 Obalne galerije, Piran 2002 Galerija A+A, Venezia 2004 Galerie der Stadt Villach, Villach 2006 Galeria d’ Arte Nuova Artesegno, Udine 2015 Skulpture , Galeria Murska Sobota, Murska Sobota

Izbrane skupinske razstave

2007 Move Moment/Slovenian Artists in USA, Washington 2009 Akvizicije 2004-2009 novega Muzeja suvremene umjetnosti

Jelentősebb csoportos kiállításai

Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Selected group exhibitions

2010 Kiparstvo danes, Pokrajinski muzej, Celje 2011 Črno, Magistrat, Ljubljana 2012 Unicum 2012. Generacija 60-80, Ljubljanski grad, Ljubljana 2013 EPK 2012. Skoraj pomlad. 100 let slovenske umetnosti, Umetnostna galerija; Maribor 2014 La magia dell’ arte. I protagonisti dell’ arte Slovena contemporanea 1968-2013, Vila Manin, Passariano Nagrade in priznanja

1976

Študentska Prešernova nagrada, Ljubljana

Díjak és kitüntetések

1976

Nagrada 7 sekretarjev SKOJ-a

1977, 1981, 1983, 1989

Awards and recognitions

Odkupna nagrada na III., V., VI. in IX.

Jugoslovanskem bienalu male plastike, Murska sobota

16

1987

Priznanje žirije na IV. razstavi jugoslovanske plastike, Pančevo

1988

Nagrada za kiparstvo na XXII. zimskem salonu, Herceg Novi

1993

Priznanje žirije na I. bienalu mesta Kranj, Kranj

1997

Priznanje mednarodne žirije Mediteranski susreti, Dubrovnik

2002

Župančičeva nagrada, Ljubljana

2016

Nagrada Prešernovega sklada, Ljubljana


Ptič / Madár / Bird 2016, bron / bronz / bronze, 38,5 x 20 x 20 cm

17


VERES Gábor 9631 Hegyfalu, Vízimalom, Magyarország

Rojen - Született - Born

1955

Békés, Magyarország

Študij - Tanulmányok - Study

1982

Magyar Képzőművészeti Főiskola, Budapest

1984

Magyar Képzőművészeti Főiskola (mesterképzés), Budapest

Izbrane samostojne razstave

1995 Művelődési Ház (Veres Évával), Jánosháza

Jelentősebb egyéni kiállításai

2005 Művelődési Ház (Veres Evával), Répcelak 2005 Művészetek Háza Pincegaléria (Veres Evával), Szombathely

Selected individual exhibitions

2006 Művészetek Palotája (Veres Évával), Budapest 2010 Szombathelyi Képtár, Szombathely 2014 Reményik evangélikus iskola, Szombathely 2016 Kemenesaljai Művelődési Központ, Celldömölk

Izbrane skupinske razstave

Sodeloval je na več skupinskih razstavah širom po svetu. Több csoportos kiállításon vett részt világszerte.

Jelentősebb csoportos kiállításai

He has participated in several group exhibitions worldwide.

Selected group exhibitions

Nagrade in priznanja

1982

Díjak és kitüntetések

1985

XXIV. Alföldi Tárlat, Békés Megye Tanácsának Díja, Békéscsaba

Awards and recognitions

2005

Megyei príma díj

2007

XVI. Országos Érembiennálé, Szabó Géza ötvösmester díja,

2008

Nemzetközi képzőművészeti kiállítás, közönség díj, Körmend

2014

Oktatás ügyéért-díj, Szombathely

Gellért Imre alapítványi-díj a diploma kiállításra

Sopron

18


Shrani kot / Mentés másként / Save As 2016, bron / bronz / bronze, 29 x 33 x 30 cm

Figura 2016, bron / bronz / bronze, 34 x 12 x 8 cm

19


44.

Mednarodna likovna kolonija Nemzetközi Művésztelep International Fine Arts Colony Lendava • Lendva, 2016 Odlivanje v bron | Bronzöntés | Casting in Bronze

Organizator kolonije Művésztelep szervezője Colony organizer Strokovni vodja kolonije Művésztelep szakmai vezetője Leader of Colony Katalog izdala in založila Katalógus kiadója Publisher of Catalogue Za založnika A kiadásért felel For the Publisher Spremno besedilo Kísérôszöveg Text Prevod v madžarščino Magyarra fordította Hungarian translation Prevod v angleščino Angolra fordította English translation Lektura Lektorálták Language editors

Galerija-Muzej Lendava

Franc Gerič

Galerija-Muzej Lendava

Beata Lazar

Edita Filo

Lendvay Claude Domonkos

Suzanne Király-Moss

Ivanka Bratkovič Böröcz Nándor

Fotografija Fotó Photography

Dubravko Baumgartner

Oblikovanje Katalógusterv Design

Dubravko Baumgartner

Tisk Nyomda Printed by Naklada Példányszám Copies

Digifot, Lendava

150

Projekt sta podprla A projekt támogatói Supported by

Banffyjev trg 1 - Bánffy tér 1• 9220 Lendava - Lendva • Slovenija • Telefon: +386 (0)2 578 92 60 • E-mail: info@gml.si • www.gml.si44.

Mednarodna likovna kolonija Nemzetközi Művésztelep International Fine Arts Colony

Lendava • Lendva, 2016 Odlivanje v bron Bronzöntés Casting in Bronze

© 2016 Galerija-Muzej Lendava Galéria-Múzeum Lendva