Page 1

Nieuwsbrief mei 2014

Voorwoord Beste ouder / verzorger, Hierbij ontvangt u alweer een nieuwe digitale nieuwsbrief die vol staat met actuele zaken over YnSicht. Op dit moment van schrijven, hebben de leerlingen uit het vierde jaar de examens achter de rug. We wachten op de resultaten van het eerste tijdvak en bekijken dan welke leerlingen geslaagd zijn en welke leerlingen alsnog moeten herkansen in het tweede tijdvak. Dit herkansen wordt waar mogelijk door onze docenten begeleidt om er daarmee voor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen de eindstreep halen. Met de aanmeldingen voor YnSicht loopt nog steeds erg goed. Het aantal aanmeldingen overtreft onze vooraf gemaakte prognose. Als de huidige ontwikkeling zich door zet, zal het leerlingaantal weer stijgen. Dit is voor ons een steun in de rug. Het toont aan dat we op de goede weg zijn met de onderwijsontwikkeling en dat leerlingen en ouders/verzorger tevreden zijn met de wijze waarop het onderwijs en de ondersteuning op YnSicht wordt aangeboden. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken op welke wijze we intern een aantal aanpassingen aan het gebouw kunnen doen zodat we voldoende ruimte hebben om de extra klassen te huisvesten. Met de (medezeggenschaps) raad van YnSicht is in de afgelopen periode constructief overleg gevoerd over een aantal onderwerpen. De ouderbijdrage voor 2014/2015 is vastgesteld, het huidige schooljaar is geëvalueerd, nieuwe speerpunten zijn bepaald en er is gesproken over de continuering van het 50 minuten rooster. De informatie over de verschillende aanpassingen kunt u vinden in de nieuwe schoolgids die u over een aantal weken ontvangt. Ook in dit voorwoord sluit ik af met u te bedanken voor uw gevraagde en ongevraagde adviezen over datgene wat we Samen op YnSicht kunnen verbeteren. Met samen bedoel ik hier medewerkers YnSicht, leerlingen maar ook ouders/verzorgers. Wij proberen via onze ouderavonden, mentorgesprekken, enquêtes en voorlichtingsavonden in contact met u te komen en te blijven over enerzijds uw kind maar ook over datgene wat er zich binnen onze school afspeelt. Wij vinden dat contact erg belangrijk. Ik blijf u dus uitnodigen om zowel gevraagd als ongevraagd mee te denken over datgene wat u voor uw kind en voor onze school belangrijk vindt. Alleen SAMEN met u zijn wij in staat om het beste voor uw kind te realiseren en dat is immers wat wij samen graag willen. Namens alle collega’s van YnSicht,

Hartelijke groeten Folkert Bangma, directeur YnSicht FBangma@pj.nl

Inhoud Personele zaken

Pagina 2

Foto’s examenstunt

Pagina 2

Promotiefilm YnSicht

Pagina 3

Zeilkamp

Pagina 3

Nieuws uit mediatheek Pagina 5 Informatie

Pagina 7 + 8 1


Nieuws

Personele zaken De collega’s mw. A. Soldaat, dhr. E. Zwama en dhr. S. de Leeuw pakken in meer of mindere mate hun werk weer op. Mw. Y.Sikma is nog langdurig arbeidsongeschikt. Dhr. J. Marskamp wordt binnenkort geopereerd en zal daarna een paar weken aangepast gaan werken. Aan het eind van het schooljaar zullen mw. C. Los en dhr. F. Hoekstra de school verlaten in verband met Keuzepensionering.

Foto’s examenstunt Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen werd de meivakantie ingeluid met de jaarlijkse examenstunt. Op deze zonovergoten dag stonden we stil bij de laatste schooldag van onze vierdejaars leerlingen. Dit deden we met een grote beachparty met verschillende attracties. Via de onderstaande link krijgt u een impressie van deze mooie dag! https://plus.google.com/photos/102252204087513870031/albums/6015172782889118433? hl=nl&sort

Promotiefilm YnSicht Ieder jaar melden zich nieuwe leerlingen aan bij YnSicht en elk jaar willen we de leerlingen uit groep acht inspireren om toch ook eens een kijkje op YnSicht te nemen. Afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om een film te ontwikkelen die een kijkje geeft in het reilen en zeilen op YnSicht. Komende weken maakt een crew gedurende vier dagen een film. Inclusief acteurs, geluid en zelfs setbeveiliging. Dit allemaal voor, en belangrijker nog, door leerlingen. Zo zullen leerlingen van SDV de set beveiligen. Docenten en leerlingen van jaar één worden begeleid tot acteurs én bij techniek maken ze een camerastatief op wielen. Met dit camerastatief kunnen we dan shots draaien die de film nét dat beetje extra geven. Eind juni, begin juli komt de film op YouTube en kunt ook u een dagje meekijken op YnSicht. Groet,

T. de Witte Hoogeveen F. de Vries O. Morsing

2


Nieuws

Zeilkamp klas 1: aan de ouders / verzorgers Nog een aantal weken en dan gaan de leerlingen uit het vmbo klas 1 op zeilkamp in de week van 10 t/m 13 juni. De klassen 1B, 1A en 1F gaan de eerste helft van de week (dinsdag 10 t/m woensdag 11 juni) en 1E, 1C en 1D de tweede helft (donderdag 12 t/m vrijdag 13 juni). De klassen blijven 1 nacht slapen en fietsen de volgende dag rond de klok van 16:00 weer richting Leeuwarden. De eerste groep gaat op dinsdag 10 juni om 8:30 vanaf Piter Jelles YnSicht op de fiets richting de Pean. Om het vertrek zo spoedig mogelijk te laten verlopen verwachten wij de leerlingen om uiterlijk 8:15 op school zodat de bagage ingeladen kan worden. Woensdag 11 juni om 17:00 vertrekken de leerlingen weer vanaf de Pean richting Leeuwarden. De verwachting is dat de leerlingen ongeveer 19:00 bij Piter Jelles YnSicht aan zullen komen. De tweede groep vertrekt op donderdag 12 juni om 8:30 vanaf Piter Jelles YnSicht richting de Pean. Ook deze groep verwachten we om uiterlijk 8:15 op school. Vrijdag 12 juni om 17:00 vertrekken de leerlingen vanaf de Pean richting Leeuwarden. De verwachting is dat de leerlingen ongeveer 19:00 weer bij Piter Jelles YnSicht aan zullen komen. Om een zo veilig en goed mogelijk draaiend kamp te organiseren is niet alleen ónze inzet nodig maar ook die van de deelnemende leerlingen en die van u als ouder. Het zeilkamp wordt gehouden op een prachtig gelegen plek in een verbouwde boerderij, geheten “Zeilschool De Pean” te Akkrum. Deze is bereikbaar onder telefoonnummer 0566-631262 (accommodatienummer). De boten liggen nabij een mooi waterrijk gebied, de Wijde EE – Pikmeer, WAAROP WE GAAN ZEILEN EN KAYAKKEN. Naast deze hoofdactiviteit zullen er ook sport- en andere activiteiten plaats vinden voor die leerlingen die even niet kunnen zeilen. Bovendien verwachten we van de leerlingen dat ze hand- en spandiensten verrichten in de keuken c.q. kantine en de slaapzalen. Voordat het echter zover is, willen we toch een aantal duidelijke afspraken maken: 

Het is natuurlijk erg leuk om regelmatig contact te houden met het thuisfront over datgene wat je hebt meegemaakt tijdens deze drie dagen. Het mobieltje is daar een uitstekend middel voor. Desondanks zeggen we: laat thuis dit communicatiemiddel!

Wij adviseren om het mobieltje thuis te laten en wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid bij vermissing en / of beschadiging; de leerlingen kunnen dus geen mobieltjes bij ons in bewaring geven.

3


Nieuws 

Tijdens deze dagen mogen de leerlingen geen alcoholische dranken en drugs nuttigen. Wordt iemand betrapt dan licht de leiding de ouders in; die kunnen hun kind dan onmiddellijk ophalen.

We hebben als team al een aantal waterkampen gedraaid en hebben erg slechte ervaringen met het drinken van energiedrankjes. Tijdens het kamp is dit dan ook niet toegestaan. Energiedrankjes, door ons aangetroffen, worden dan ook in beslag genomen en weggegooid.

Radio’s, gettoblasters e.d. zijn niet toegestaan, we zitten in een natuurgebied.

Er mag niet gerookt worden tijdens het zeilkamp. Word je betrapt dan lichten wij je ouders in en die kunnen je dan onmiddellijk ophalen.

Schade, toegebracht aan derden, wordt niet vergoed door de verzekering. Dit betekent dat we ons netjes gaan gedragen en zorgvuldig omgaan met de aan ons toegewezen ruimten en spullen.

Overdag mag men zich niet zonder toestemming van de leiding op de slaapzalen begeven. Al te luidruchtige leerlingen krijgen een speciale slaapplek toegewezen.

Beperk het meenemen van chips, koek en andere lekkernijen, deze zijn aanwezig. Tot zover de afspraken die we nu hebben gemaakt. Een ander onderwerp waar we het over willen hebben is het eten. Lekker eten geeft een belangrijke bijdrage aan de gezelligheid. Nu heeft dit kamp de beschikking over een uitstekend stel driesterrenkoks. Zij proberen zo goed en verantwoord mogelijk te koken. Ook hier geldt: eten wat de pot schaft. Zijn er echter dieetadviezen, dan horen we het graag.

Neem voor de eerste dag brood mee voor de 12-uurs lunch! Welke spullen moet je meenemen naar het zeilkamp? 

Warme kleding (kleding die vies mag worden)

Regenkleding (is absoluut noodzakelijk).

Zwemkleding

Rubberlaarzen

Sportschoenen (geen plateauschoenen, naaldhakken of moonboots)

Zaklantaarn

Zonnebril

Zonnebrandolie

Toilettas met inhoud

Badhanddoeken (2 stuks)

Voor de meisjes maandverband

4


Nieuws 

Slaapzak

Kussensloop

Leesboeken

Fototoestel (eigen risico)

MP-3 speler (eigen risico)

Zakgeld (maximaal €10), je kunt er weinig tot niets kopen

Extra droge kleren

Een goed functionerende fiets

Zet je naam in de spullen die je meeneemt want na ieder kamp houden we altijd drie vuilniszakken kleding over waar het Leger des Heils erg blij mee is.

Nieuws uit de mediatheek Traditiegetrouw is juni de Maand van het spannende boek. Om alvast in de stemming te komen hierbij een aantal titels met korte beschrijving van boeken die je in de mediatheek kunt vinden.

Judith Visser: Stuk Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een aantal klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geisoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering

met

Riley,

een

uitzonderlijk

mooi,

blond

en

ook

nog

lief

meisje.

Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing… Stuk stond op de shortlist van de Gouden Strop, werd uitgevoerd als toneelvoorstelling en is verfilmd! Zie ook: www.stukdefilm.nl

Marcel van Driel: Superhelden.nl Je houdt van lezen, maar dan moeten het wel verslavend spannende boeken zijn die je niet weg kan leggen. En je houdt van gamen. De Superhelden.nl trilogie is allebei!

5


In Superhelden.nl spelen kinderen over de hele wereld het spel SUPERHELDEN.NL. De kinderen die het spel uitspelen worden ontvoerd naar het eiland Pala door de mysterieuze mr. Oz. Jij kunt de boeken lezen en het spel spelen. Wat er met je gebeurt als je het spel of het boek uit hebt…. Daar kom je vanzelf wel achter. In september verschijnt deel 3. Dat wordt een paar maanden op je nagels bijten omdat je zo graag wilt weten hoe dit spannende verhaal afloopt!

Eva Burgers: Stille getuige Na een schoolfeest is Nikki getuige van de ontvoering van de populaire Diane. Als een paar dagen later blijkt dat ze vermoord is, komt Nikki in een verschrikkelijke nachtmerrie terecht. En als ze erachter komt dat het busje waar Diane in werd getrokken van Martin is, de nieuwe vlam van haar beste vriendin, weet ze niet meer wat ze moet doen. Zal ze vertellen wat ze weet? Zullen ze haar geloven? En wie kan ze nog vertrouwen?

Bert Wiersema: Zilverroof in Zadar (voor de onderbouw) Vader Simons krijgt een geweldige fotoklus in Zadar, Kroatië. Hij mag foto's maken van een fantastische goud- en zilverschat die daar tentoongesteld gaat worden. Tijdens de fotosessie in het zwaarbewaakte klooster vindt een spectaculaire overval plaats. Is de familie Simons toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats of zit er meer achter ...?

Helen Vreeswijk: Promille Angela is 14 jaar wanneer ze nieuwe vrienden leert kennen. Ze zijn wat ouder en meer gewend dan zij. Elke dag ontmoeten ze elkaar in het park om te drinken en Angela doet dapper met hen mee. De drang om zich te bewijzen tegenover haar oudere vrienden is groot, heel groot. Deze drang wordt stilaan een gewoonte en er gaat geen dag voorbij dat ze niet drinkt. Om de alcohol te kunnen betalen, begint ze geld van haar ouders te stelen en verkoopt ze samen met één van haar vrienden drugs. Haar verslaving laat haar geen seconde met rust: ze drinkt enkel nog alcohol, gaat stiekem uit met haar vrienden en zelfs op school is alcohol het enige dat van belang is. Haar ouders en leerkrachten hebben niets in de gaten, tot het op een avond helemaal fout gaat…

6


Informatie

Belangrijke websites: www.piterjelles.nl De algemene website van Piter Jelles. www.ynsicht.piterjelles.nl De website van Piter Jelles YnSicht. U vindt alle belangrijke informatie over de locatie YnSicht. www.ynwurk.nl De huiswerksite van YnSicht die u informeert over het huiswerk dat door de leerlingen gemaakt moeten worden.

Afwezigheid leerling: Is uw zoon of dochter ziek dan kunt u dit telefonisch doorgeven voor 08.30 uur op 058 - 8801500. Zodra uw zoon of dochter is hersteld, geeft u hem of haar een briefje mee dat hij / zij afgeeft bij ĂŠĂŠn van de onderwijsassistenten.

Lestijden YnSicht 1e uur

08.30 - 09.20 uur

2e uur

09.20 - 10.10 uur

3e uur

10.10 - 11.00 uur

Pauze

11.00 - 11.20 uur

4e uur

11.20 - 12.10 uur

5e uur

12.10 - 13.00 uur

Pauze

13.00 - 13.30 uur

6e uur

13.30 - 14.20 uur

7e uur

14.20 - 15.10 uur

8e uur

15.10 - 16.00 uur

9e uur

16.00 - 16.50 uur

7


Informatie

Belangrijke data 29 mei t/m 1 juni

Hemelvaart weekend

2,3,4 juni

Londenreis 4e jaars

Vanaf 5 juni

Examentraining voor leerlingen met een herexamen

7 t/m 9 juni

Pinksterweekend

Vanaf 10 juni

Zeilkamp klas 1 Start stageweken 3EM en 3TV

11 juni

MAS klas 1f Examenuitslag na 15.30

16 juni

Start project Leren Ondernemen klas 3

Contactgegevens Piter Jelles YnSicht Prinsessenweg 4 8931 EG Leeuwarden 058 - 8801 500 ynsicht@pj.nl

Colofon Mevr. H. de Jong Dhr. P. Gerrits Dhr. G. van der Meulen

8

Nieuwsbrief mei 2014  
Nieuwsbrief mei 2014  
Advertisement