Page 1

G M

R A

E T

G H

O I

R E

Y U


S T U D I O W O R K S

D E S I G N B U I L D

U R B A N D E S I G N

1

5

7

2

6

8

3 4

C

O

N

T

E

N

T

S


1 T H I R D Y E A R S T U D I O / S P R I N G 2 0 1 2 Situated in a neighborhood of relatively low socio

The primary programatic components were subdivided

Since O.C. Haley is continuing to undergo significant

economic status, the New Orleans Culinary Institute

into a series of four primary volumes of occupation:

gentrification and is becoming established as a culinary-

functions as an educational and cultural beacon for the

teaching kitchens, auditorium, restaurant, and the

based culture, the culinary school is to serve as a

underprivileged population. It participates in the current

college spaces. Each volume was then arranged on the

symbol of the entire street. The teaching kitchens are

gentrification of the area- along O.C. Haley Boulevard- and

site to enable the program to best relate to its location,

the component in which people become trained, and it

absorbs an attitude of social awareness toward the needs

and then were intersected to generate internal sectional

is maintained as the primary symbol of the school itself

of its community. The massing and location of program

relations between the various spaces. The sectional

due to its purpose within the community, displaying

throughout the site is organized to encourage the public

relationships were enhanced by offsetting the floors

the students being educated and enabled to participate

to engage in the education and experience of the center.

within each volume to therefore maximize engagement.

in the emerging culinary culture of the neighborhood.


NEW ORLEANS INSTITUTE OF CULINARY ARTS


exterior perspective

transverse elevation

transverse section


longitudinal elevation

longitudinal section


3 4

3 3

1

4 4

2

5

1 1 6

2 2

5 5 7

8

10

6 6

11

7 7

12

9

8 8

10 10 11 11

13 12 12

9 9

13 13 14

15

14 14

15 15

16

16 16

exploded detail III

15

16 15 15

16 16

17

7

17 17

6 10 11 7 7

8

12

9

6 6

10 10 11 11

8 8

12 12

9 9

14

exploded detail II

14 14

sectional perspective 15

16 15 15

20

16 16

17 20 20

17 17 10 19 18

11 12

10 10

8

19 19

18 18

11 11 12 12

8 8

14

14 14

floor plans

exploded detail I


P.H. 58Õ

F.F. 44Õ

F.F. 30Õ

F.F. 16Õ

detailed wall section

teaching kitchen perspective


2 F O U R T H Y E A R S T U D I O / F A L L 2 0 1 2 The neighborhood of San Lorenzo within Rome, Italy is

The Centri Socali, or Cultural Centers, of San Lorenzo

The program directly related to the actual performing

the city’s most culturally saturated district. It retains a

are locations of spontaneous occupation of abandoned

arts spaces- including the main theater, side theater,

profound density of culture-oriented locations, including

spaces by citizens to be utilized for any function. These

practice rooms, and offices- exist isolated within

museums, concert halls, exhibitions, art stores, movie

include museums, concerts, political talks, and other

defined volumes. Around these defined spaces, the

theaters, and libraries, covering all artistic disciplines

spaces that could all be integrated into the building to

circulation slowly winds around them, thus both

with the exception of one: dance. Therefore, one of San

further activate it as a primary center. Therefore, all

functioning as Centri Socali as well as providing

Lorenzo’s vacant lots was designed as a contemporary

the circulation of the main performing arts building are

transport between the main performing spaces. The

dance center, thus aiding the current trajectory of San

unprogrammed and flexible, functioning as constant

vertical circulation slopes broadly and graciously to

Lorenzo’s aim toward being the cultural icon of Rome.

Centri Socali for the citizens to utilize and activate.

generate circulation theaters of public occupation.


SAN

LORENZEO

CENTER

FOR

PERFORMING

ARTS


exterior perspective exterior perspective

longitudinal elevation


event space perspective

transverse elevation

transverse section


3 T H I R D Y E A R S T U D I O / F A L L 2 0 1 1 Situated in the urban setting of the French Quarter in

The social spaces are organized within a completely

The intimate spaces, unlike the unprogrammed open

New Orleans, the public library attempts to reconcile

open, environment, with no full vertical or horizontal

spaces within the Chartres axis, are located within

its urban influence within a historic, unique city and

spatial barriers. The books and source material are all

more confined barriers to foster the development

its two different street facades. It must serve its

consolidated to the left of the open social domain, while

of personal and individual experiences. However,

purpose not only functionally as a library, but also

the right side acts as the social mixing ground, which

while defined, the spaces still maintain a profound

socially as a cultural center. It was therefore organized

has a fairly flexible program and attempts to stimulate

interaction with various other spaces within the library,

in an L-shape in accordance with the presence of

a wealthy exchange of information and knowledge. The

achieved through a visual transparency throughout

two facades of varying scales, each axis relating to

void between the stacks and open social spaces provides

due to extensive glazing and secional conditions,

the different programmatic zones of occupation.

a seamless flow of information and social engagement.

thus merging the library and the cultural center.


FRENCH QUARTER PUBLIC LIBRARY + THEATER


details

longitudinal elevation


exterior perspective

physical models


ground floor plan

transverse section

transverse elevation


programatic distribution

connective spine

central void

B

B

B B

B

B

courtyard extraction B

B

exterior perspective


4 F I F T H Y E A R S T U D I O / F A L L 2 0 1 3 The notion of Cirque du Soleil implies both mysticism

The spaces were subdivided into several categories-

When the public accesses the lobby on top of the plinth,

and superhuman abilities, thus generating an inherent

those that contain spaces of creation, those that contain

they are permitted to then enter the audio-visual theater,

tension within the design of its headquarters. This tension

spaces of service, and those that contain spaces of public

and then the actual public tour route. The tour route is

emerges due to the inclusion of a public tour route that

occupation. The spaces of creation are the studios and

a winding enclosed path 12’ wide, meandering between

winds through the building, balancing between the states

construction workshops, consolidated to two volumes

all the spaces of creation. To provide control over what

of public and private. The design must accomodate both

that are suspended in the air to mimick the suspension of

the public can view, the walls of the path are composed

the uses and functions of the circus spaces, but must

performers. The service spaces were arranged into the

of two panels of glazing sandwiching a layer of scrim,

also provide a public route that both informs and exposes,

underside of a plinth on top of which are the main spaces

alternating between transparent and opaque depending

while still maintaining its mysticism and secrecy.

of public occupation, including the lobby and restaurant.

on which side of the mullions the LED lights shine.


CIRQUE DU SOLEIL HEADQUARTERS OF AMERICA


interior perspective

transverse section I

axon diagram

transverse section II

public route variations


longitudinal section I


5 F O U R T H Y E A R U R B A N I S M / S P R I N G 2 0 1 3 Jintang is a wealthy city within the Chinese province of

The Old Town is an industrial, low-density development

Each “Connective Greenspace” terminates in a large

Guangzou, and has a vast quanitity of undeveloped land

with no greenspaces or central foci of business or culture.

urban park that relates to the district in which it exists- 5

on the other side of the river it borders. A masterplan

The New City, therefore, was to provide those social foci

parks in total. There is a museum park within the cultural

was to therefore be designed that reappropriated

and to use infrastructure as the means of connecting

district, athletic complex within the university district,

the land between the river and the mountains, and

those urban cores to the sprawl of the Old Town. The

urban farm within the residential district, and a visitor’s

integrated it with the Old Town on the other side of the

infrastucture was used to divide the districts, but were also

park at the point of entry at the south of the city, fusing the

river. The New City was to contain a university district,

conceived of as “Connective Greenspaces,” containing

highly dense city with the natural context that surrounds

central business district, cultural district, and financial

vast urban parks within the main roads and nodes of

it. The infrastructure provides the district divisions,

districtict, and link itself to larger urban context.

connection that were spanned both sides of the river.

connections with the Old Town, and also the urban parks.


URBAN

MASTERPLAN

FOR

JINTANG,

CHINA


main corridor perspective


urban diagram


greenspace perspective

street section I

street section II


residential district greenspace

cultural district greenspace

financial district greenspace

university district greenspace

district distribution


6 F O U R T H Y E A R U R B A N I S M / F A L L 2 0 1 2 There are very few vacant lots within the center of Rome,

The major site lines were extended across the site,

The ground plane, therefore, was segmented due to the

and even fewer fully vacant blocks. At the terminis of

generating primary axes of development and activity. The

extrusion of parts of the site. The spaces that resulted

a bridge that crosses the Tiber River was a completely

main axes were to be where the programmed spaces

were then unified by cutting horizontal access points

empty block that failed both to fit the densely urban

were built, and were peeled up from the site to enable the

through the built form that established the overall

context of Rome or to provide a connection with the

built form to still engage in the public piazza. The peeled

design of the ground plane. It was then terraced along

other side of the river. The block was to be programmed

segment was then terraced to provide rooftop green

the access points to accomodate the gradient of the

with office spaces and museum spaces, integrated

spaces, and was also extruded to the ground to establish

site, and each terrace was programmed with seating,

with a public piazza that was to fit into both the large

the actual structure. The terraces terminated in moments

greenspace,

urban context as well as its immediate surroundings.

of destination to encourage activation of the rooftop.

enabled movement in all directions across the site.

hardscape,

and

vegetation

that

still


URBAN MASTERPLAN OF PIAZZA GIARDINO, ROMA


urban masterplan

1_establish grid

2_peel site

3_terrace planes

4_extrude mass

5_extend enclosure

6_provide access

7_terrance ground planes

8_generate connections


roof perspective

site section

central perspecitve


7 F O U R T H Y E A R D E S I G N + B U I L D / S P R I N G 2 0 1 3 The West Bank of New Orleans, while just across the

The lot is 30’ x 115’, which was a rather tight space to

The

river from a major urban center, is still a food desert.

accomodate planting space, an outdoor class, vertical

components, two of which form a valley that captures

Tony Lee, a resident of the neighborhood of Algiers, is

gardens, composting, and wetlands. The masterplan,

the water, and the other that slopes in the opposite

among the many citizens trying to ammeliorate that

therefore, was designed in such a way to integrate all the

direction to block the southern sun from the underside

issue through the conversion of abandoned and blighted

various components into a larger system, thus utilizing

of the pavilion. The roof construction contains two layers-

lots into urban community farms. He already had one

the space to its maximum capacity. The system starts

a corrugated plastic to provide a watertight barrier

small urban farm in that neighborhood, and wanted to

with the classroom rooftop that catches rainwater and

and to provide shade, on top of which is a perforated

transform another empty lot near his house into a farm

funnels it into the wetlands, which then provides the

metal layer to generate a dappled shade effect within

that not only provided healthy foods, but also education.

water for the planters that are arranged alongside it.

the pavilion that mimicks the shadow of a tree canopy.

classroom

roof

is

segmented

into

three


MAGELLAN STREET COMMUNUTY URBAN FARM


Lower Water Garden (Production of Water Plants)

Wetlands (Storm Water Retention and Evaporation through Wetland Plants) Overflow Discharge to Storm Drain and Vertical Garden

SITE PLAN COMPONENTS pavilion exterior rendering

COMPOST

SHADE STRUCTURE WITH SEATING + STORAGE

4’ X 16’ RAISED PLANTER BEDS

CITRUS TREES

CONSTRUCTED WETLANDS

GABIONS

BENCH

SIDE PLANTERS

GRAVEL

4’ X 12’ RAISED PLANTER BEDS 1’-0”

10’-0”


pavilion interior rendering

DIAGRAMS WATER _PASSAGE

PREFABRICATION Events

g

Gardenin Tips

TRANSPORTATION

RE-ASSEMBLY

Roof Collection

REGENERATION


8 FOURTHYEARDESIGN+BUILD/SUMMER2013 St. Claude Avenue is a major road that runs through

Based on a series of surveys that were distributed to the

Along either side of the decking, earthen mounds are

the Bywater neighnborhood of New Orleans. Along

community, the main components they requested in the

sporadically situated that mediate between the hardscape

that street, while a major transportation corridor,

park were seating, gathering spaces, open park space,

and the softscape, and allow space for both lounging and

are many vacant lots that several organzations are

and small areas for community planting. The site was

playing. Benches are also lined along the perimeters of

attempting to remediate. Among those organizations

subdivided into nine horizontal segments, which were

the decking, divided into several typologies depending on

is St. Claude Main Street, who partenered with the

then divided into greenscape and hardscape through

their location in relation to the site. The benches along

Tulane City Center to turn an empty corner lot at St.

the bisecting of wood decking platforms. The platforms

the edges of the site contain a high back that hold space

Claude Avenue and Independence Street into a fully

are the mehcanism through which the seating, planting,

for raised planters, while the benches in the center of

functional park for the residents of its community.

and gathering spaces are integrated into the site.

the site undulate to provide upright and lounged seating.


SAINT CLAUDE AVE. + INDEPENDENCE ST. PARK


bench typology I

bench typology II

bench typology III

Architecture + Design Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you