G Magazine - Νοέμβριος 2017

Page 1

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΓΑΛΑΤΣΙ - ΛΑΜΠΡΙΝΗ - KYΠΡΙΑΔΟΥ

www.g-magazine.gr

Το Γαλάτσι γιόρτασε την επέτειο του ΟΧΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ µε τον επιχειρηµατία ΙΩΣΗΦ ΠΑΣΤΟ Εγκαινιάστηκαν το νέο Ποδοσφαιρικό Γήπεδο και ο στίβος στο Άλσος

Εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθµού «Κυριάκος Τσίρος»

∆ΕΚΑΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Βεΐκου 37, Γαλάτσι • τηλ./Fax: 210 2922338 www.paolorossi.gr


Φίλες & Φίλοι, Φέτος η ∆ημοτική Αρχή αποφάσισε για το 2018 μείωση 3,38% στα δημοτικά τέλη και εφάρμοσε με διετή καθυστέρηση τη νομοθεσία για μείωση 50% των τελών για τις ευπαθείς ομάδες. Παρά το γεγονός ότι είναι ελάχιστο το ποσό που εξοικονομείται ετησίως, κρίνω ότι η μείωση έχει συμβολικό χαρακτήρα και λειτουργεί ψυχοτονωτικά, σε μια εποχή που ο μέσος πολίτης βάλλεται από παντού από «φοροκαταιγίδες». Και μόνο το άκουσμα των λέξεων «μείωση τελών» δημιουργεί ανακούφιση! Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα δημοτικά τέλη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31/10, ο ∆ήμαρχος αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο της Καθαριότητας στο Γαλάτσι, για το οποίο λένε ότι είναι η πιο καθαρή πόλη στην Αττική. Μάλιστα, η Υπηρεσία Καθαριότητα λειτουργεί άψογα, έχοντας επιπλέον επιβαρυνθεί και με τη φροντίδα καθαρισμού του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Είναι θετικό ότι στις προθέσεις του νέου δραστήριου Αντιδημάρχου Καθαριότητας Κ. Μπάστα είναι η εφαρμογή νέων μεθόδων (π.χ. κομποστοποίηση). Ελπίζω, προς την κατεύθυνση αυτή, να ληφθούν υπόψιν και προτάσεις-μελέτες που έχουν γίνει από δημοτικές παρατάξεις όπως η «Ενότητα για την Ανατροπή» (Σπ. Παναγιώτου, Α. Παπαδοκωστόπουλος), η οποία, μεταξύ άλλων, προτείνει την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία και δημόσια κτίρια με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Μετά την επιτυχημένη στέγαση και λειτουργία του Γυμναστηρίου Γυναικών του ∆ήμου στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο, μεταφέρθηκαν στο χώρο του Παλαί και όλες οι δραστηριότητες των Στεκιών Νεολαίας, που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε 3 διαφορετικούς χώρους (∆ρυάδων, Ελ. Βενιζέλου και Κουρτίου). Οι αρχικές επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί από παρατάξεις της Αντιπολίτευσης εντός του ∆ημοτικού Συμβουλίου ότι τα Στέκια θα έχαναν το χαρακτήρα της λειτουργίας τους ως μια κυψέλη δημιουργικής απασχόλησης στις γειτονιές του Γαλατσίου και ο συγκεντρωτισμός όλων των δραστηριοτήτων στο άκρο της πόλης θα υποβάθμιζε το ρόλο τους, αποδείχθηκαν αβάσιμες, καθώς οι εγγραφές διπλασιάστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της ∆ιοίκησης. Τα πλεονεκτήματα του νέου χώρου (πάρκινγκ, σύγχρονες υποδομές) και οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (εικαστικά, μουσική, χορός, φωτογραφία, χειροτεχνία), αποτέλεσαν πόλο έλξης για παιδιά και ενήλικες. Αν λάβουμε υπόψιν και την εξοικονόμηση πόρων από τη μεταφορά, αφού ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός απαλλάσσεται από το κόστος ενοικίασης των 3 χώρων, τότε η στέγασή τους ήταν μια συμφέρουσα απόφαση. Συγχρόνως, επιτυγχάνεται και ο μακροπρόθεσμος στόχος του ∆ημάρχου να εδραιωθεί η παρουσία του ∆ήμου στο Παλαί και να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες συνθήκες λειτουργίας, ώστε να αποφευχθεί οριστικά ο κίνδυνος της παράδοσης σε ιδιώτες και μόνο, με πλήρη εμπορευματοποίησή του.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Έκδοση: Alupress Ο.E. Σύμβουλος έκδοσης: Νίκος Μπαλάφας Εξ. συνεργάτης: Εύη Πρωτόπαπα Παραγωγή: Κάρλυ Σταυρακοπούλου

Εκείνο που διαπιστώνω, και ομολογώ ότι είχα αρκετές επιφυλάξεις αρχικά, είναι ότι η πολιτική που επέλεξε ο ∆ήμαρχος για το Παλαί αποδείχθηκε ορθή και ήδη έχει γίνει αυτό που από την αρχή έλεγε: «Ο κόσμος πρέπει να μπει μέσα, να το γνωρίσει». Οι Γαλατσιώτες ήδη αισθάνονται τον χώρο ως οικείο και δικό τους! Επιπλέον, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31/10 ψηφίστηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Το κλίμα των Χριστουγέννων ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται γύρω μας, με τις πρώτες στολισμένες βιτρίνες. Και φέτος, είμαι βέβαιος ότι ο ∆ήμος Γαλατσίου θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με έναν αξιοπρεπή στολισμό, που θα συμβάλλει στην εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης και της αγοράς. Σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων που αποτελεί θεσμό πλέον, οι Γαλατσιώτες θα έχουν λόγους να επισκέπτονται την αγορά και να στηρίζουν τα καταστήματα της πόλης μας. Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες να φροντίσουν για την ανάδειξη των χώρων τους, καθώς ο ∆ήμος Γαλατσίου δεν μπορεί να «φωτίσει» κάθε γωνιά. ∆υστυχώς, είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε καταστήματα με υποτυπώδη στολισμό, ως απόρροια της κρίσης. Με ικανοποίηση βλέπουμε να εγκαινιάζονται σημαντικά έργα στο Γαλάτσι όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου και ο νέος στίβος στο Άλσος και ο Η’ Βρεφονηπιακός Σταθμός. Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στην ονοματοδοσία του νέου σταθμού, ο οποίος πλέον ονομάζεται «Κυριάκος Τσίρος». Μια γενναιόδωρη απόφαση της ∆ημοτικής Αρχής, που έγινε ομόφωνα δεκτή από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, για να τιμήσει τον εκλιπόντα πρώην ∆ήμαρχο για τη συνολική του προσφορά στην πόλη. Τέλος, οφείλω να αναφερθώ στη δικαιολογημένη αγωνία πολλών καταστηματαρχών των Βεΐκου, Τράλλεων, Γλυκερίας και Γαλατσίου για τα επερχόμενα έργα για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό. Η φύση και η χρονική διάρκεια των εργασιών, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα προβλήματα προσβασιμότητας που θα δημιουργηθούν, προκαλούν εύλογες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Την αγωνία αυτή εκφράζει ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Παστός, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε και ζητά να υπάρξει ενημέρωση από τη ∆ημοτική Αρχή. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου-Λαμπρινής, που τον είχαμε συνηθίσει πάντα δυναμικό και διεκδικητικό, δεν υφίσταται πλέον, ώστε να κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, και πλέον καλούνται οι καταστηματάρχες να οργανωθούν από μόνοι τους και να επιδιώξουν διάλογο με το ∆ήμο Γαλατσίου και την Αττικό Μετρό.

ALUPRESS O.E. Λεωφ. Γαλατσίου 67 11146 Γαλάτσι Τηλ.: 210.2112040-1 Fax: 211.8002714 e-mail: info@g-magazine.gr Web: www.g-magazine.gr Gmagazine-Γαλάτσι

Nίκος Μπαλάφας

Αναδηµοσιεύσεις κειµένων ή εικόνων µε οποιοδήποτε τρόπο, δεν επιτρέπεται, παρά µόνον µε γραπτή άδεια της ∆ιεύθυνσης του περιοδικού. Τα ενυπόγραφα άρθρα, δεν απηχούν υποχρεωτικά και τις απόψεις του περιοδικού. Κείµενα και φωτογραφίες που αποστέλλονται προς δηµοσίευση δεν επιστρέφονται. ΤΟ ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:


άλλο φαγητό Ψητοπωλείο

Το «Άλλο Φαγητό» προσφέρει σπιτικές γεύσεις με άριστα υλικά στις καλύτερες τιμές. Απολαύστε ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα όπως χειροποίητο κεμπάπ, φρέσκο γύρο, σπιτικά τυλιχτά σουβλάκια, πεντανόστιμη σκεπαστή, λαχταριστή γουρουνοπούλα, ολόφρεσκες σαλάτες και πολλά άλλα σε έναν όμορφο καλαίσθητο χώρο ή στο επαγγελματικό και οικογενειακό σας περιβάλλον.

Μερίδα Γύρος

Αρνίσια Παϊδάκια Νάξου

Τυλιχτά

Delivery: 12:00-24:00

Τηλ: 210.29.299.66 Τραλλέων 130, Γαλάτσι

www.allofagito.gr Ριζότο µε 5 τυριά Νάξου

Ψητή Γουρουνοπούλα

Special Berger

Σκεπαστή πίτα


4 G_ειδήσεις

Αλλαγές στη Διοίκηση του Δήμου Οι 5 νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γαλατσίου Βάσιλας Πέτρος (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας) με τις εξής αρμοδιότητες μου: Την εποπτεία, έλεγχο και παρακολούθηση της εύρυθμης, ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας (Υπεύθυνος όλων των κοινωνικών & προνοιακών δομών του Δήμου, του Τομέα Ισότητας των Φύλων) καθώς και την υπογραφή των πάσης φύσεως εγγράφων της Δ/νσης με εντολή Δημάρχου πλην χρηματικών ενταλμάτων. Τη θεώρηση του γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων, καθώς και την τέλεση πολιτικών γάμων.

Δερεδίνης Βασίλειος (Αντιδήμαρχος Οικονομικών) με τις εξής αρμοδιότητες: 1) Την εποπτεία, και το συντονισμό των πάσης φύσεως οικονομικών θεμάτων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. 2) Την έγκαιρη βεβαίωση και είσπραξη των πάσης φύσεως εσόδων του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τις δαπάνες κατασκευής αγωγών αποχέτευσης κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων. 3) Την υπογραφή των, υπό του Τμήματος της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, πάσης φύσεως εκδιδομένων εγγράφων και βεβαιώσεων καθώς και την υπογραφή των μισθοδοτικών καταστάσεων και ενταλμάτων πάσης φύσεως του Δήμου. 4) Την υπογραφή των βεβαιωτικών καταλόγων και βεβαιωτικών σημειωμάτων. 5) Την υπογραφή με εντολή Δημάρχου των πάσης φύσεως εγγράφων Διοικητικής εκτέλεσης, κοινοποιήσεις εγγράφων στον Ο.Α.Ε.Δ., ανανεώσεις συμβάσεων, απολύσεις κ .λ. π. 6) Την θεώρηση του γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων, καθώς και την τέλεση πολιτικών γάμων.

Μελισσουργός Γερμάνος (Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας) με τις εξής αρμοδιότητες: 1) Την εποπτεία , έλεγχο και παρακολούθηση της εύρυθμης, ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας και ειδικότερα των τεχνικών έργων του Δήμου, την υπογραφή των πάσης φύσεως εγγράφων της Δ/νσης με εντολή μου πλην χρηματικών ενταλμάτων και εκ παραλλήλου, την εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας του Τμήματος Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής. 2) Τη θεώρηση του γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων, καθώς και την τέλεση πολιτικών γάμων.

Μπάστας Κων/νος (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας) με τις εξής αρμοδιότητες: 1) Την εποπτεία, έλεγχο και την παρακολούθηση της εύρυθμης, ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής του Δήμου εκτός του Τμήματος Πρασίνου, καθώς και την υπογραφή πάσης φύσεως εγγράφων της Δ/νσης με εντολή Δημάρχου πλην χρηματικών ενταλμάτων. 2) Τη θεώρηση του γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων, καθώς και την τέλεση πολιτικών γάμων.

Nέοι Πρόεδροι στα Νομικά Πρόσωπα Η δημοτική σύμβουλος Μαργαρίτα Μανδηλαρά είναι η νέα Πρόεδρος στον Οργανισμό Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Γαλατσίου – Βασίλης Παπαδιονυσίου Αντιπρόεδρος παραμάνει ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Οικονόμου είναι ο νέος Πρόεδρος στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αντιπρόεδρος παραμένει ο κ. Σπύρος Γριμπαβιώτης

Ελευθερίου Εμμανουήλ (Αντιδήμαρχος Παιδείας) με τις εξής αρμοδιότητες: 1) Την εποπτεία, έλεγχο και παρακολούθηση της εύρυθμης, ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας του Τμήματος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς εκτός των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και του Τμήματος Δημοτικής Κατάστασης & Ληξιαρχείου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου. 2) Την υπογραφή με εντολή Δημάρχου των πάσης φύσεως εγγράφων των ανωτέρω αναφερομένων τμημάτων, πλην αποφάσεων πολιτογράφησης και βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας και χρηματικών ενταλμάτων. 3) Τη θεώρηση του γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων, καθώς και την τέλεση πολιτικών γάμων.

Η δημοτική σύμβουλος Μάρθα Κοράκη ορίστηκε ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Μονομετοχικής Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δήμου Γαλατσίου

Ο δημοτικός σύμβουλος Φραγκίσκος Κουνάνης ορίστηκε ως Yπεύθυνος της εύρυθμης, ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας του Αυτοτελούς Γραφείου Δημάρχου.


Πάντα µε ποιότητα και εγγύηση!

Τέντες - Πέργκολες

∆ηµήτρης Μαργαρίτης ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 12, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΤΗΛ.: 210 2930419, ΚΙΝ: 6932 340333

Τέντες ∆ημήτρης Μαργαρίτης


6 G_ειδήσεις

Mείωση 3,38% στα δημοτικά τέλη Μειωμένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 3,38% θα πληρώνουν οι κάτοικοι στο Γαλάτσι για το 2018 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου. Συγχρόνως ψηφίστηκε η μείωση δημοτικών τελών κατά 50%για ευπαθείς ομάδες-κατοίκους του Δήμου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ. Ο συντελεστής για την ΕΥΔΑΠ και τις τράπεζες ορίστηκε στο 6,25% ενώ 7,15% για τα σούπερ μάρκετ. Οι παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση», «Ενότητα για την Ανατροπή» και «Γαλάτσι Νέα Αρχή» πρότειναν μείωση 7%, κρίνοντας ως χαμηλή τη μείωση που πρότεινε η Δημοτική Αρχή (μείωση 4 ευρώ ετησίως για ένα σπίτι 100 τ.μ.). Επίσης επέκριναν τη Δημοτική Αρχή για τη διετή καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για μείωση ή απαλλαγή των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες, όπως έκαναν άλλοι Δήμοι. Ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι το Γαλάτσι έχει τα

χαμηλότερα τέλη σε καταστήματα σε όλη την Αττική, είναι ο 2ος Δήμος πανελληνίως στη μεταφορά οργανικών υλικών από κάδους ανακύκλωσης και τόνισε το πολύ καλό επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη, λέγοντας ότι «όλη η Αττική λέει ότι έχουμε την πιο καθαρή πόλη». Μηδενική αύξηση για το 2018 στα τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ακίνητης περιουσίας ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Οκτωβρίου.

Συνάντηση συνεργασίας με εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κίνας Συνάντηση συνεργασίας ανάμεσα σε εκπροσώπους Κινεζικής Κυβερνητικής αποστολής και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Μάνο Ελευθερίου, τον Γενικό Γραμματέα Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και υπαλλήλους του Δήμου Γαλατσίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, στις 20 Οκτωβρίου. Σκοπός της εν λόγω συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και τη βελτίωση των υπηρεσιών, καθώς και συζήτηση για την πιθανότητα δημιουργίας θεσμικών μηχανισμών που θα εντοπίζει ταλέντα και δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού σε Δήμους. Από την πλευρά της κινέζικης αποστολής συμμετείχαν οι εξής: Liu Yanguang και Yu Yaowu από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Περιφέρειας Henan, Niu Kuangsuo από το Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Luoyang και Ju Ruiqing Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού της Περιφέρειας Hua.

Ένας Γαλατσιώτης στο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Πρώτη αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ, καταλαμβάνοντας 5 έδρες. Στην 3η θέση εκλέχθηκε ένα δικό μας παιδί, ο Γαλατσιώτης Νίκος Τσερέλης, παίρνοντας 137 σταυρούς προτίμησης. Είναι δραστήριος και δυναμικός, γνωρίζει τα προβλήματα του ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοί του, αναγνωρίζοντας τη διάθεσή του να προσφέρει, τον τίμησαν με τις ψήφους τους για να τους εκπροσωπήσει στο συνδικαλιστικό τους φορέα, σε μια εποχή δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους. Του ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων συζητήθηκαν εκτενώς θέματα κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου σε σχέση με την πρόσληψη προσωπικού, συνταξιοδότηση, αξιολόγηση, καθώς και ενίσχυση μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων του υφιστάμενου προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύσφιξης σχέσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας ανάμεσα στον Δήμο Γαλατσίου και τις Περιφέρειες Hua και Henan, καθώς και του Δήμου Luoyang της Κίνας.

Ανασύνθεση του Δ.Σ. της Ένωσης Ρουμελιωτών Στις 20 Οκτωβρίου συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ρουμελιωτών Γαλατσίου-Λαμπρινής και έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κου Σκύρλα Σπύρου από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ της Ένωσης, λόγω πολλών οικογενειακών και προσωπικών του υποχρεώσεών. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η παρακάτω: • Πρόεδρος: Φλώρος Χρήστος • Αντιπρόεδρος: Ανδρίτσος Αθανάσιος • Γενικός Γραμματέας: Μπανίλα Θεοδώρα • Ταμίας: Παπαθωμά-Μαστρογιάννη Αλεξάνδρα • Ειδικός Γραμματέας: Καραγκούνη Ασημίνα • Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων: Παλάντζας Χαράλαμπος • Μέλη: Γαλάζιος Ηλίας, Καλουδιώτης Γιάννης, Σκύρλας Σπυρίδων.


Αντιγήρανση Αισθητική Νύχια

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΡΙΧΕΣ…

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ 4d IPL QUANTA SYSTEM Η 4D IPL QS είναι η πιο ασφαλής, γρήγορη, άμεση και σίγουρη μέθοδος εξάλειψης της τριχοφυΐας για άντρες και γυναίκες. • Σύγχρονη τεχνολογία • Χωρίς παρενέργειες • Για ανοιχτά και σκούρα δέρματα • Για ανοιχτόχρωμες και σκούρες τρίχες • Για κάθε περιοχή του σώματος • Αποτέλεσμα από τη 1η κιόλας συνεδρία. • Οι τρίχες αραιώνουν, λεπταίνουν, αποχρωματίζονται και στο τέλος εξαλείφονται. • 6 συνεδρίες για το σώμα

ς:

ρέ Προσφο

ο 50€ Μπικίνι όλ ς 20€ Άνω χείλο λο 50€ ό ο π ω σ ό Πρ άτη 80€ λ π ή κ ι ρ δ Αν


8

G_ειδήσεις Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: «Είμαστε δίπλα στον δημότη»

Mε την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπάστας, επικέντρωσε τις προσπάθειές του στη διαχείριση της καθημερινότητας της πόλης. Με τακτικούς καθαρισμούς των πλατειών και των κεντρικών πεζοδρομίων των λεωφόρων Γαλατσίου και Βεΐκου, με πιεστικό μηχάνημα και με καθημερινό αγώνα για την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων και των φυτικών αποβλήτων από τα πεζοδρόμια, με τρία φορτηγά του Δήμου, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες, με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού. Ο κ. Μπάστας φαίνεται ότι εξετάζει τις δυνατότητες εφαρμογής νέων μεθόδων διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Όπως μας είπε: «Παράλληλα με τη διαχείριση της καθημερινότητας, μας απασχολεί το θέμα της κομποστικοποίησης και της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων γενικότερα, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του έργου αυτού για την ευρύτερη κοινωνία και την αειφορία. Και επειδή σε συγκριτικά στοιχεία από τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, φάνηκε ότι έχουμε πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής των δημοτών μας στην ανακύκλωση και τη σωστή χρήση του «μπλε» κάδου, προσπαθούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης με τη συλλογή, επιπλέον, και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και των φωτιστικών και λαμπτήρων.» Ο νέος Αντιδήμαρχος ξεκίνησε με πολύ όρεξη και διάθεση προσφοράς. Από το πρωί βρίσκεται στο πόδι και οργώνει την πόλη από άκρη σε άκρη με το μηχανάκι του. Επικοινωνεί με τους δημότες, καταγράφει ελλείψεις και προβλήματα και επεμβαίνει άμεσα, όπου υπάρχει η δυνατό-

τητα, σε άριστη συνεργασία με τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία. «Ως Διοίκηση έχουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας με τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όλοι μαζί είμαστε δίπλα στον δημότη, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα προβλήματά του, προωθούμε την ανάπτυξη του Δήμου μας, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και με παράλληλη στήριξη των ευαίσθητων ομάδων των δημοτών μας, κι εγώ ο ίδιος προσωπικά, θα είμαι υποστηρικτής και αρωγός κάθε προσπάθειας που αναβαθμίζει το ρόλο του θεσμού που υπηρετώ, για το όφελος των Γαλατσιωτών και της κοινωνίας που ζούμε γενικότερα.»

Επιμνημόσυνη δέηση στον ομαδικό τάφο του Γαλατσίου Με σεμνότητα τελέστηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 επιμνημόσυνη δέηση από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Νικόλαο Λιόλιο, Προϊστάμενο Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας, στον ομαδικό τάφο του Γαλατσίου, (Πρωτοπαπαδάκη & Καλπακίου) με τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις 29 Nοεμβρίου του 1944. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και εκφώνηση ονομάτων πεσόντων, καθώς και ενός λεπτού σιγή από τους μαθητές του Γ3 τμήματος του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου και της Δ/ ντριας κ. Ελένης Προκοπίου. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης αναθηματικής στήλης στην οποία αναγράφονται τα εξής: Εδώ, την Παρασκευή 29.09.1944, εκτελεστήκαμε από τους Γερμανούς - ναζί κατακτητές: Αλατσεράκης Γεώργιος, ετών 24 Ασβεστάς Νικόλαος, ετών 16 Γραμμάτικας Ηλίας, ετών 24 Ζεμπεκές Νικόλαος Μπρούνης Πέτρος Νικηφόρου Ιωάννης

Τουρλός ή Τούρλος Δημήτριος Τσομπανίδης Γεώργιος, ετών 49 Χρυσόγελος Δημήτριος, ετών 20 Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου, από τους Αντιδημάρχους Παιδείας και Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, κ. Μάνο Ελευθερίου και Κωνσταντίνο Μπάστα αντίστοιχα, καθώς και από τις οικογένειες των θυμάτων. Με άνθη και δάφνινα στεφάνια, κεράκια, κόλυβα, αλλά και μια ελληνική σημαία να κυματίζει επάνω από τον τάφο, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου - στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της «28ης Οκτωβρίου 1940» - τίμησε τους εκτελεσθέντες στον αυχένα του Αγχεσμού, αλλά και όλους τους νεκρούς του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.10 G_ειδήσεις

Το Γαλάτσι γιόρτασε την επέτειο του ΟΧΙ To Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου, η πόλη μας γιόρτασε με κάθε επισημότητα την εθνική μας εορτή. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ι.Ν. της Αγίας Γλυκερίας και αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία του παλαιού τέρματος. Η μαθητική παρέλαση ξεκίνησε στις 12. Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και τοπικοί σύλλογοι παρέλασαν παρουσία του Δημάρχου, δημοτικών συμβούλων αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου. Παρούσες οι βουλευτές Ελένη Αυλωνίτου και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.


G_ειδήσεις

11


12 G_ειδήσεις

Σε θέση ευθύνης στο γραφείο του Δημάρχου ο Φραγκίσκος Αρνήθηκε την έμμισθη θέση αντιδημάρχου ο δημοτικός σύμβουλος Φραγκίσκος Κουνάνης, όπως δήλωσε ο ίδιος, καθώς θεώρησε ότι μπορεί να προσφέρει στο Γαλάτσι και τους συμπολίτες του από την άμισθη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου παρά τω Δημάρχω. Εξάλλου οι αντιμισθίες των Αντιδημάρχων, όπως μας είπε, έχουν την έννοια της αποζημίωσης για κάποιον που εργάζεται και αφήνει την εργασία του για να αναλάβει την ευθύνη μιας υπηρεσίας του Δήμου. Ο ίδιος, όντας συνταξιούχος, δεν έχει νόημα να «αποζημιωθεί». Ο κ. Κουνάνης βρίσκεται καθημερινά στο Δημαρχείο, στον 3ο όροφο, από τις 10 το πρωί έως 3 το απόγευμα, στα τηλ. 210.2143438, για επείγουσες περιπτώσεις 6977 650564, προ-

σπαθώντας να αποφορτίσει το γραφείο Δημάρχου από τα δεκάδες αιτήματα συμπολιτών μας που το κατακλύζουν. Αξιολογεί τα αιτήματα, κατευθύνει τους πολίτες προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και όπου υπάρχει η δυνατότητα δίνει λύσεις, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμαρχο και τους συναδέλφους του στη Διοίκηση. Η τοποθέτηση του κου Κουνάνη στη θέση αυτή δείχνει ακόμη μία φορά την υπευθυνότητα και τη διάθεση του Δημάρχου για τη γρήγορη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που απευθύνονται στο ιδιαίτερο γραφείο του για θέματα που σχετίζονται με το Δήμο. Του ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Οι Ιερείς, τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και οι Ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι (Αθήνα), έχουν την τιμή να προσκαλέσουν Άπαντας τους Ευλαβείς Χριστιανούς, στην εκδήλωση-ομιλία «ΨΗΓΜΑΤΑΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ», την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ώρα 18.00, στον Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.

Προσλήψεις: 13.685 μόνιμοι και εποχικοί στους Δήμους Προσλήψεις κατά χιλιάδες θα κάνουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται μέσω ΑΣΕΠ ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 6.000 μονίμων στην καθαριότητα των δήμων. Προσλήψεις που αφορούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία όσους η ανανέωση των συμβάσεών τους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες κρίθηκε αντισυνταγματική. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μέσω του οποίου θα ανοίξουν θέσεις όπως: Καθαριστών, Χειριστών μηχανημάτων, Οδηγών απορριμματοφόρων, Εργατών καθαριότητας, Ηλεκτρολόγων, Τεχνικών, Υδραυλικών, Εργατών, Συνοδών απορριμματοφόρων Σημαντική θα είναι η μοριοδότηση όσων έχουν σχετική εμπειρία σε ανάλογη θέση με 17 μονάδες ανά μήνα έως 24 μήνες. Ευνοούνται δηλαδή όσοι ήδη υπηρετούν με συμβάσεις. Εκτός από τους 6.000 μόνιμους θα προσληφθούν σε 34 δήμους της χώρας και 7.685 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας. Οι προσλήψεις αφορούν σε μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι θα απασχοληθούν για διάστημα 8 μηνών. Πηγή: newsit.gr

ΑΓΓΕΛΙΑ

Καθηγήτρια φυσικής με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα φυσικής σε μαθητές Λυκείου και φυσικής χημείας - μαθηματικών σε μαθητές Γυμνασίου.

Τηλ. 6944 818745


G_ειδήσεις

13

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον επιχειρηματία ΙΩΣΗΦ ΠΑΣΤΟ O Ιωσήφ Παστός είναι ένας από τους πιο παλιούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες στο Γαλάτσι. Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Λ. Βεΐκου το 1970 και σήμερα διατηρεί 4 καταστήματα επίπλων-ηλεκτρικών ειδών στην περιοχή μας. Μας μίλησε για τα πρώτα δύσκολα χρόνια τη δεκαετία του ‘70, την κατάσταση της αγοράς και εξέφρασε τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου για τα επερχόμενα έργα του μετρό και τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία της αγοράς. Είστε ένας από τους παλαιότερους καταστηματάρχες της πόλης μας. Πείτε μας πότε και πώς ξεκινήσατε; Ξεκίνησα πριν 47 χρόνια. Σε ηλικία 19 ετών, τον Νοέμβριο του 1970, άνοιξα το πρώτο μου κατάστημα με ηλεκτρικά είδη επί των οδών Σκύρου και Βεΐκου 50. Η Βεΐκου τότε ήταν χωματόδρομος και η Τράλλεων ένα ρέμα. Το Γαλάτσι ένα χωριό. Εποχές δύσκολες λόγω της πολιτικής κατάστασης. Ο κόσμος δεν είχε χρήματα. Θυμάμαι, όταν είχα βάλει την πρώτη τηλεόραση στη βιτρίνα του καταστήματος, το απόγευμα μαζεύτηκε κόσμος απέξω με καρεκλάκια για να δουν ελληνική ταινία με τον Παπαγιαννόπουλο. Ακόμη το θυμούνται και έρχονται και μου το λένε. Η αγορά τότε ήταν σκληρή. Ήμουν το 13ο κατάστημα με ηλεκτρικά είδηέπιπλα στην περιοχή και υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Ο κόσμος όμως με στήριξε και μέσα σ’ ένα χρόνο επεκτάθηκα και στο χώρο των επίπλων. Η επιμονή, η εργατικότητα και η διορατικότητα που είχα, έδωσαν ώθηση στην επιχείρηση τα επόμενα χρόνια. Το 1975 μεταφέρθηκα σε μεγαλύτερο κατάστημα επί της Βεΐκου 48 και ως το 1980 έγινε επέκταση σε νέα καταστήματα: Ευβοίας 3, Ανταίου 21 & Χριστιανουπόλεως και στο 120ο χλμ. Αθ.-Λαμίας στη Μαλεσίνα. Το 1985 ανοίξαμε τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΣΤΟΣ στη Βεΐκου 62. Συγχρόνως, επεκταθήκαμε και στον τομέα των εισαγωγών. Το 1997 πραγματοποίησα ένα όνειρο ζωής, τη δημιουργία ιδιόκτητου χώρου στη Βεΐκου. Όλη αυτή η επαγγελματική διαδρομή έγινε παράλληλα με τη δημιουργία της οικογένειας μου. Το 1973 παντρεύτηκα με την Μαρία Καζάνα και αποκτήσαμε 2 γιους, τον Νίκο και τον Γιάννη, οι οποίοι σήμερα έχουν αναλάβει τα καταστήματα στο πλευρό μου και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες. Εσείς και οι γιοι σας είστε καθημερινά παρόντες στα καταστήματα σε άμεση επαφή με τον πελάτη. Πόσο σημαντικό είναι αυτό στη δουλειά σας; Είναι πολύ σημαντικό. Δεν είμαστε μια απρόσωπη επιχείρηση. Ο πελάτης μάς ξέρει, μας γνωρίζει, μας χαιρετάει στο δρόμο. Όποιο πρόβλημα ή ανάγκη παρουσιαστεί μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε υπεύθυνα και δεν έχει να αντιμετωπίσει υπαλλήλους που απλά διεκπεραιώνουν μια πώληση στα πλαίσια καθορισμένων κανόνων εξυπηρέτησης. Εμείς πάντα κάνουμε το παραπάνω για τους πελάτες μας και το γνωρίζουν. Πώς βλέπετε την κατάσταση της αγοράς σήμερα και ειδικότερα στο χώρο των επίπλων-ηλεκτρικών ειδών; «Το εμπόριο αρρωσταίνει, ποτέ δεν πεθαίνει» έλεγαν οι γονείς μας και οι παλαιότεροι. Οι επιπτώσεις από την κρίση είναι ορατές σε όλη την αγορά, όμως υπάρχουν λύσεις για να γίνει μια επιχείρηση πιο ανταγωνιστική και να σταθεί. Στο δικό μας χώρο, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από τις μεγάλες αλυσίδες. Υποχρεωθήκαμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί με συνενώσεις, δημιουργώντας κάποιους συνεταιρισμούς που δυναμώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο τα καταστήματα ΠΑΣΤΟΣ συνεργάζονται εδώ και λίγο καιρό με

την welcomestores, μια μεγάλη δύναμη, μια αξιόπιστη αλυσίδα στην ελληνική αγορά με 80 καταστήματα πανελλαδικώς και με ανταγωνιστικές τιμές. Το τελευταίο άλλωστε, το διαπιστώνει ο πελάτης με μια απλή έρευνα αγοράς. Οι εργασίες για το μετρό θα ξεκινήσουν το 2019 και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή τους. Σε τι βαθμό, θεωρείτε, ότι τα έργα θα επηρεάσουν τη λειτουργία των καταστημάτων; Το μετρό είναι ένα μεγάλο έργο, που όλοι θέλουμε να γίνει στο Γαλάτσι. Η κατασκευή του τελικού σταθμού στη συμβολή των Τράλλεων και Βεΐκου και όχι στο Άλσος, όπως θα ήταν το πιο λογικό, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Από την εμπειρία που έχουμε από άλλες περιοχές που πήγε το μετρό και από την άτυπη ενημέρωση που είχαμε από άτομα της Διοίκησης του Δήμου, ξέρουμε ότι θα αποκλειστεί η κεντρική λεωφόρος και θα τοποθετηθούν μεταλλικά φράγματα κατά μήκος των πεζοδρομίων της Λεωφ. Βεΐκου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσβασιμότητα και ορατότητα των καταστημάτων μας. Θέλουμε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από τον Δήμο Γαλατσίου, που βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με την Αττικό Μετρό σχετικά με τη διάρκεια των εργασιών, γιατί εάν ο αποκλεισμός μας κρατήσει για διάστημα άνω των 6 μηνών, τίθεται θέμα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις. Εκείνο που ζητάμε είναι πιο ήπιες συνθήκες ώστε να επιβιώσουμε και στο γενικότερο σχεδιασμό των εργασιών να ληφθεί υπόψιν η λειτουργία της αγοράς της πόλης. Οι γιορτές πλησιάζουν και τα τοπικά καταστήματα ετοιμάζονται. Τι μπορεί να κάνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας για να γίνει πιο ελκυστική η αγορά στους Γαλατσιώτες; Εμείς ως επαγγελματίες προσπαθούμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να δώσουμε εορταστικό χρώμα με το στολισμό των βιτρινών μας και των πεζοδρομίων σε κάποια σημεία που είναι εφικτό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια και από τον Δήμο Γαλατσίου. Χρόνο με το χρόνο, ο στολισμός γίνεται καλύτερος και οι εορταστικές εκδηλώσεις δημιουργούν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, που είναι ελκυστική για το αγοραστικό κοινό. Ευελπιστώ ότι ο Δήμος θα συνεχίσει ακόμη πιο δυνατά φέτος. Επίσης, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων στις εισόδους της πόλης είναι θετικό και θα μπορούσε να υπάρχει σε αυτές η παρότρυνση να προτιμούνται τα καταστήματα της τοπικής αγοράς. Νομίζω ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και το κύρος να στείλει μήνυμα προς τους κατοίκους ότι με τη στήριξη της τοπικής αγοράς, η πόλη αναπτύσσεται και προοδεύει.


14 G_ειδήσεις

Συγκίνησε βαθιά η έκθεση με τα αυθεντικά κειμήλια του 1940 Πάνω από 500 μαθητές σχολείων του Δήμου Γαλατσίου επισκέφτηκαν την έκθεση «Αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1940», τα οποία παρουσιάστηκαν στον Πολιτιστικό Χώρο ΚΑΜΙΝΙ, από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος». Η έκθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεις «28ης Οκτωβρίου 1940» του Τμήματος Παιδείας Δήμου Γαλατσίου. Η έκθεση περιελάμβανε μεταξύ άλλων το μοναδικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, το Ημερολόγιο Δαράτου (Διοικητή στο οχυρό του Νευροκοπίου), το οποίο τονίζεται ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό, πλήθος αυθεντικών εφημερίδων και πρωτοσέλιδων της εποχής, πρωτότυπη αλληλογραφίας προς και από το μέτωπο, καθώς και κειμήλια (γερμανικά παράσημα, σφραγίδες κ.τ.λ.). Δεν έλειψαν οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη στιγμή της επιστροφής των ακρωτηριασμένων γονιών τους από τον πόλεμο. Τους επισκέπτες της έκθεσης ξεναγούσε η υπεύθυνη εθελόντρια κα. Μαρίνα Χωριανοπούλου, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα του πολέμου όπως αυτά παρουσιάστηκαν μέσα από τον Τύπο της εποχής. Την έκθεση επισκέφτηκε και ο ανηψιός του αείμνηστου Μίμη Τραϊφόρου, Βασίλης, ενώ συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι πολλοί μαθητές που είχαν ήδη επισκεφτεί την έκθεση με το σχολείο τους έστειλαν τους γονείς τους να τη δουν γιατί είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Οι μαθητές, σύμφωνα με όσα έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών, εντυ-

πωσιάστηκαν κατά κύριο λόγο από τα αυθεντικά φύλλα των εφημερίδων της εποχής, τα χρήματα της κατοχής, τα παράσημα των Γερμανών και φυσικά τα γράμματα από και προς το μέτωπο. Επίσης, την έκθεση επισκέφτηκαν επανειλημμένα φοιτητές και ερευνητές για την εκπόνηση και τεκμηρίωση ιστορικών εργασιών. Στα εγκαίνια της έκθεσης , που πραγματοποιήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Μάνο Ελευθερίου, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι παραβρέθηκαν η οικογένεια Λεβιθόπουλου, που παραχώρησε το αρχείο στο Δήμο, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, διευθυντές σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.


G_ειδήσεις

15

Εγκαινιάστηκαν το νέο Ποδοσφαιρικό Γήπεδο και ο στίβος στο Άλσος Το πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο ποδοσφαιρικό γήπεδο και στίβο κλασικού αθλητισμού στο Άλσους Βεΐκου, εγκαινίασαν στις 27 Σεπτεμβρίου η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος. Τα εγκαίνια του πιο σύγχρονου γηπέδου της Αττικής, με όλες τις προδιαγραφές για να γίνονται σε αυτό επίσημοι αγώνες, πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου καθώς και αθλητών από τις ακαδημίες του Γαλατσίου και της ευρύτερης περιοχής. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης του Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Τίτος Γαρεφαλάκης και ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας από την Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο, ενώ τον αθλητικό στίβο «εγκαινίασαν» μικροί αθλητές που έτρεξαν τα 100 μ. καταχειροκροτούμενοι. Ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του νέου γηπέδου και στίβου στον αθλητισμό του Γαλατσίου και τόνισε ότι: «είμαι περήφανος που από σήμερα τα παιδιά μας, οι νέοι μας, οι αθλητές μας μπορούν να αγωνιστούν σε ένα υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά μπορούν - για πρώτη φορά στο Γαλάτσι - να ασχοληθούν και με τον κλασσικό αθλητισμό. Κι όλα αυτά αποτελούν την ευτυχή κατάληξη των ενεργειών μας που χωρίς την οικονομική υποστήριξη, ύψους 1.250.000€ της Περιφέρειας Αττικής και των ενεργειών της κας Δούρου δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί». Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε με θερμά λόγια όλους όσοι συνεισέφεραν για την υλοποίηση του έργου από διαφορετικές θέσεις ευθύνης και απένειμε στην Περιφερειάρχη εκ μέρους της πόλης ένα ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση, οικολογικό μετάλλιο ως ευχαριστήριο δώρο για την προσφορά της. Από την πλευρά της η κα Δούρου, στο σύντομο χαιρετισμό της, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Γαλατσίου και αποδέχθηκε με συγκίνηση το μετάλλιο, χαρακτηρίζοντάς το «ως το καλύτερο δώρο που έχει λάβει μέχρι τώρα», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από την ολοκλήρωση αθλητικών εγκαταστάσεων εντός Αττικής για τους οποίους υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, έγιναν συμβολικού χαρακτήρα ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των Ακαδημιών ΠΑΣ Γαλάτσι, ΑΟ Κορωνίδα, ΓΣ Πατησίων, Άτλας Κυψέλης και της ποδοσφαιρικής ομάδας των εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου με το ΠΑΣ Γαλάτσι. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν μεταξύ άλλων, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ο περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα αθλητισμού Σ. Πάντζας, οι Αντιδήμαρχοι Γαλατσίου, εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Γαλατσίου και των όμορων δήμων.


ΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

∆ΟΧΕΙΑ ΛΑ∆ΙΟΥ ΙΝΟΧ

Store

Εκατοντάδες είδη για το σπίτι, την οικοδομή, τον επαγγελματικό χώρο, τον ερασιτέχνη που ασχολείται με κάθε είδους επισκευή ή συντήρηση, τον επαγγελματία.

∆ίχτυα σκίασης Πλαστικά πλέγματα μπαλκονιών

Κομπλέ με βάση και κάνουλα)

από 20 έως 100lt

ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ

∆ίφυλλη με ράφια ∆ίφυλλη με κάθετο χώρισμα (διαστ. 179Χ72 εκ.) Στενή (διαστ. 179Χ36 εκ.) Παπουτσοθήκη (διαστ. 89Χ72 εκ.)

Χρώματα Βερνίκια Οικοδομικά Στεγανωτικά Μονωτικά Εργαλεία χειρός Εργαλεία ηλεκτρικά Εργαλεία μπαταρίας Ηλεκτρολογικά Υδραυλικά

ΣΚΑΛΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ Οικιακές Επαγγελματικές Πτυσσόμενες Πολυμορφικές

Οικολογικά χρώματα Express

Βάψτε μόνοι σας με ένα μόνο χέρι

Neopal Eco


ACRYLAT

Αντιμυκητικό, αντιμουχλικό σφραγιστικό για μπάνιο, κουζίνα

D-19, GRAFFITI DS POLYMER REMOVER, Ελαστικό Καθαριστικό σφραγιστικό και αναγραφόμενων συγκολλητικό συνθημάτων.

Έχετε πρόβλημα στεγάνωσης της ταράτσας σας; Έχουμε τα κατάλληλα υλικά

D-95 CLEANER BIO CLEAN

Αντιμουχλικό σπρέι, για μούχλα

Καθαριστικό τοίχων από νικοτίνη και καπνιά

HYPERDESMO® Το παγκόσμιο κορυφαίο υπερστεγανωτικό Οριστική λύση για διάστημα 25 χρόνων!

D-16

Αδιαβροχοποιητικό αρμών

FASTCLEAN Καθαριστικό για τζάκια και μπάρμπεκιου

BIO CLEAN Καθαριστικό Air Condition

D-25

Αυτογυάλιστη παρκετίνη μαρμάρων - ματ γρανιτών

DS-220

BIO CLEAN

Στεγανοποιείστε μόνοι σας τη ταράτσα σας • Γρήγορα • Εύκολα • Αποτελεσματικά

Καθαριστικό μαρμάρων και αρμών

Ελαστομερές στεγανωτικό

Λεωφ. Γαλατσίου 67 11146 Γαλάτσι, τηλ.: 210.2112040-41, fax: 211.8002714

www.e-technostore.com

Άνετο Parking


18 G_ειδήσεις

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης ∆ημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου Μέλος ∆.Σ. ΣΠΑΤ

Ας συνεργαστούμε για την προστασία των δασικών περιοχών Πολύς λόγος για τις φωτιές του καλοκαιριού (όρια Νέας Ιωνίας-Γαλατσίου), με αφορμή όχι αυτά καθ’ εαυτά τα γεγονότα, όσο για την εκτός ουσιαστικά αντιπυρικής περιόδου (10 Σεπτεμβρίου), ενέργεια της δημοτικής αρχής της απόθεσης υλικών για την ασφαλτόστρωση δασικού οδικού δικτύου των Τουρκοβουνίων. Οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες υπήρξαν άμεσες και έντονες από φορείς (∆ΡΑΣΗ), ενεργούς πολίτες και δημοτικές παρατάξεις (Ενότητα για την Ανατροπή κ.ά), που κατηγόρησαν τη ∆ημοτική Αρχή για προχειρότητα, τσαπατσουλιά και μη σύννομες ενέργειες. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ανάγκη και το έστω όψιμο ενδιαφέρον για τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της αναδασωτέας. Ωστόσο, κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί και υλοποιηθεί νωρίτερα και όχι να γίνονται υπό την πίεση της τελευταίας στιγμής και εκτός αντιπυρικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να «μαζευτούν τα ασυμμάζευτα». Η Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση Αττικής από 16/5/2017 (ΑΠ 437 με θέμα την ενημέρωση ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου), διαβίβασε το από 26.4.2017 ΑΠ 1273 φ.702.15 έγγραφο της Περιφερειακής Πυροσβεστικής ∆ιοίκησης Αττικής με θέμα «Έλεγχος και συντήρηση οδικού δικτύου», στην οποία υπάρχει συγκεντρωτική κατάσταση και αναφορές – πορίσματα με προβλήματα που υπάρχουν στο δασικό, αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης του Νομού Αττικής, σε εμπλεκόμενους ∆ήμους και Φορείς. Ανεξάρτητα από το αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και τη βούληση των ΟΤΑ να προστατέψουν τις δασικές περιοχές εντός των ορίων τους, αρμό-

δια για την υλοποίηση (μελέτη και εκτέλεση ) των έργων συντήρησης των δασικών δρόμων είναι η ∆ιεύθυνση ∆ασών Αθηνών. Αντιλαμβάνομαι την έλλειψη πόρων και ότι το βάρος της υλοποίησης τέτοιων έργων πέφτει στους ΟΤΑ ή ∆ιαδημοτικούς Συνδέσμους. Ωστόσο όμως, απαιτείται κατ’ αρχάς έγκριση επέμβασης από τους ιδίους (∆/νση ∆ασών) προς τον ∆ήμο ή τον Φορέα που θα αναλάβει το έργο. Από προσωπική εμπειρία, μέσω της συμμετοχής μου στο ∆.Σ. του ΣΠΑΤ (Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων), γνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκαμψίες και αγκυλώσεις, που δεν επιτρέπουν σε ένα ∆ήμο ή έναν ∆ιαδημοτικό Φορέα, που θέλει να λειτουργεί νομίμως, να ενεργήσει άμεσα. Όσες φορές, λοιπόν, είχα αποταθεί ως εκπρόσωπος του ΣΠΑΤ στη ∆/νση ∆ασών για την ανάγκη συντήρησης του οδικού δικτύου της δασικής περιοχής, η απάντηση ήταν πάντα αρνητική. Το αιτιολογικό ήταν ότι «άμα φτιάξετε τους δρόμους, θα ανεβαίνουν αυτοκίνητα και μπορεί να προκληθεί φωτιά από τα τσιγάρα καπνιστών». Σε ανταπάντησή μου ότι θα πρέπει να μπουν και μπάρες, όπου χρειάζεται, για να μη γίνεται άσκοπη διέλευση οχημάτων, εισέπραξα το αμίμητο «αν πιάσει φωτιά, πώς θα περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα;». Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι οι δασικές περιοχές δεν προστατεύονται με έγγραφα και ευχολόγια και απλή καταγραφή των αναγκών. ∆εν θα αναλωθώ σε αντιπαραθέσεις για δημιουργία εντυπώσεων, κάτι το οποίο είναι εύκολο από τη θέση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης. Θέλοντας να συμβάλλω στην αποτελεσματική προστασία των δασικών περιοχών του Γαλατσίου, προτείνω στη ∆ημοτική Αρχή να συνεργαστεί άμεσα με τις δημοτικές παρατάξεις (αλλά και τον ΣΠΑΤ) για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς και από κοινού να ασκηθούν πιέσεις, όπου χρειάζεται. Να ακολουθήσει, δηλαδή, την επιτυχημένη πολιτική που εφαρμόσαμε στο ∆ήμο από το 2007 (και συνεχίστηκε σε όλη τη θητεία της τότε ∆ημοτικής Αρχής του αείμνηστου ∆ημάρχου Κυρ. Τσίρου), σε μια περίοδο που καιγόταν όλη η Ελλάδα, με την καταγραφή ενεργειών, πυροφύλαξη, βάρδιες περιπολίας, έλεγχους, συντήρηση μέσων πυρόσβεσης, διάνοιξη δασικών δρόμων κ.ά. Άλλωστε σε τέτοια θέματα, ∆ήμαρχε, χρειάζονται «χέρια» και όχι λόγια και το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα με πράξεις και όχι με διαδικτυακές αναρτήσεις για δημιουργία μόνο εντυπώσεων και τίποτα άλλο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου «∆ΡΑΣΗ για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» • ∆ευτέρα 6/11/2017 στις 7 μ.μ. στο «ΚΑΜΙΝΙ», Εκδήλωση πολιτισμού – αλληλεγγύης. Ο Αντώνης Χατζηγιάννης μας ταξιδεύει σε ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια της εποχής του 60 κι όχι μόνον. Είσοδος ελεύθερη. Συγκεντρώνουμε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κυριακή 12/11/2017, Γιορτή στα υιοθετημένα μέσα στο δάσος Γαλατσίου. Πρόκειται για την καθιερωμένη, δύο φορές το χρόνο, γιορτή μέσα στο δάσος με φαγητό, ποτά, συζήτηση αλλά και τραγούδι, μετά η άνευ μουσικής. ( Βλέπε αφίσα στην ιστοσελίδα μας ). Με απόφαση της «Επιτροπής Περιβάλλοντος» η φετινή εκδήλωση αναμένεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο μαζική. Πληροφορίες παρέ-

χουν οι Στέλιος Μπακάλης 6976157807, ∆ημήτρης Μπουλούτης 6939714754 και όλα τα μέλη του ∆.Σ. • Κυριακή 19/11/2017, Κυριακάτικος περίπατος σε περιοχή, όχι μακρυά από την Αθήνα. Κόστος 8 – 10 Ευρώ. Πληροφορίες: ∆έσποινα Κουτσίκου 6979147224, Μάχη Κοκκίνου 6932757012 • Τρίτη 28/11/17 στις 6 μ.μ. στο «Καμίνι» Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, με βάση την εργασία «Κοινοκτημονικές Προσεγγίσεις» του καθηγητή Μανώλη Χατζάκη. Εισηγητές περιορισμένου χρόνου: Ξυδιάς Βασίλης (Θεολόγος), Παππάς Τάσος (δημοσιογράφος), Χατζάκης Μανώλης (καθηγητής). Συντονίζει: Ίκαρος Πετρόπουλος

• Κυριακή 10/12/17, 12.00 π.μ. «Van Gogh Alive. Μία μεγαλειώδης έκθεση» Πληροφορίες: ∆έσποινα Κουτσίκου 6979147224, Μάχη Κοκκίνου 6932757012 • Θεατρική ομάδα ∆ράσης - Θεατρικές παραστάσεις Το έργο που θα παρουσιάσει εφέτος η Θεατρική μας ομάδα, μετά από επίπονες πρόβες, αναμένεται προς το τέλος του χρόνου. • Θεατρικές Κυριακές – Σαββατοκύριακα κινηματογράφου Και την φετινή περίοδο θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ομαδικής παρακολούθησης επιλεγμένων θεατρικών παραστάσεων με μειωμένη τιμή. Πληροφορίες, κατά περίπτωση, στους Ηλία Ανδριόπουλο 5946388622, ∆έσποινα Κουτσίκου 6979147224,Μάχη Κοκκίνου 6932757012 • Επίσκεψη στο Ίδρυμα Νιάρχου Το αίτημά μας προς το ίδρυμα έχει τεθεί. Θα ειδοποιηθούμε εν καιρώ. www.drasi.gr


G_ειδήσεις

19

Μικρά έργα σε κάθε γειτονιά αναβαθμίζουν την καθημερινότητα

Με επίκεντρο την καθημερινότητα ξεκίνησε τη νέα του θητεία ως αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Πρασίνου ο δημοτικός σύμβουλος Γερμάνος Μελισσουργός. Μικρά έργα και επισκευές που αλλάζουν την όψη στις γειτονιές και σε πιο κεντρικά σημεία ξεκίνησαν άμεσα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Άλλωστε ο τομέας των τεχνικών έργων είναι γνώριμος στον κ. Μελισσουργό, αφού είχε την ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας για την περίοδο 2014-2016. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος: «Αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό και τους οικονομικούς πόρους, συνεχίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και την προσπάθειά μας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι Γαλατσιώτες ότι είμαστε δίπλα τους στα μικρά προβλήματα που έχουν στην γειτονιά τους, με στόχο την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων και την αναβάθμιση της εικόνας». Οιι εργασίες συντήρησης-επισκευής των οδοστρωμάτων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ήδη, έγινε η αποκατάσταση του οδοστρώματος (κλείσιμο λακκουβών) και αλλαγή φωτισμού, στο τμήμα της οδού Κουρτίου,

Νέο μεγάλο έργο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του γηπέδου στο Άλσος με κατασκευή στίβου, ο Δήμαρχος Γ. Μαρκόπουλος πέτυχε νέα χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για να προχωρήσει ένα ακόμη μεγάλο έργο της ανάπλασης της Λεωφ. Βεΐκου από το Λόφο Κόκκου ως το Άλσος. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε μετά από εισήγηση της αντιπεριφερειάρχου Ερμίνας Κυπριανίδου την υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση των φθορών και των ελλείψεων στους κοινόχρηστους χώρους, προς άρση των προβλημάτων για την ασφάλεια των διερχομένων, δεδομένης της καθημερινής χρήσης από πεζούς που επισκέπτονται το άλσος. Παράλληλα, οι κοινόχρηστοι χώροι θα αναβαθμιστούν αισθητικά και περιβαλλοντικά με την ενίσχυση της φύτευσης και την τοποθέτηση βιοκλιματικών υλικών.

από Αγίας Γλυκερίας προς Άνω Κυψέλη. Η αλλαγή φωτισμού θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, εντός του 2018, σε όλο το Γαλάτσι. Με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Πρασίνου, 40 ιβίσκοι και 150 βιβούρνα φυτεύτηκαν σε κενά σημεία της νησίδας επί της Λεωφόρου Γαλατσίου, αλλάζοντας την εικόνα της κεντρικής λεωφόρου. Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις επί των οδών Καραϊσκάκη και Αγ. Γλυκερίας. Εργασίες έγιναν και στην Πλατεία Λιναρά, όπου τοποθετήθηκαν πλάκες σε σημεία που παλαιότερα υπήρξε κουβούκλιο περιπτέρου, ενώ τοποθετήθηκε και ένας φωτεινός ηλεκτρονικός πίνακας που δείχνει την ημερομηνία και την ώρα στους διερχόμενους. Έχουν επίσης τοποθετηθεί άλλοι 3 πίνακες σε σημεία εισόδων στην πόλη. Έργα ανάπλασης έγιναν και στη συμβολή των οδών Αιγοσθένων και Δρυάδος για να διευκολύνουν την πρόσβαση των πεζών.


20 G_ειδήσεις

Δράση για την Ψυχική Υγεία Δράση για την ψυχική υγεία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στο Καμίνι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Οικοτροφείο «Επανένταξη» της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: “Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου εστιάζουμε σε ένα πολυδιάστατο κοινωνικό ζήτημα που εντείνεται στα χρόνια της κρίσης. Ως Δημοτική αρχή έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μπορεί να υποστηριχθεί μόνο με το συντονισμό όλης της κοινωνίας. Εστιάζουμε στην ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη, ώστε σταδιακά να αλλάξει η στάση καθενός μας απέναντι στη διαφορετικότητα και να γίνει τελικά υπόθεση όλων μας η αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος που σημαδεύει τους ψυχικά πάσχοντες. Το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους. Ο Δήμος μας έχοντας ως προτεραιότητα την ψυχική υγεία, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο “Mental European Network of Sport events” ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στη σύνδεση της ψυχικής υγείας και του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης. Εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διακρατική συνάντηση των ευρωπαίων εταίρων στο Γαλάτσι, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 θα φιλοξενήσουμε την 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία. Σε ένα πλούσιο αθλητικό τριήμερο ψυχικά πάσχοντες από όλη την Ευρώπη και μαζί όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν. Θεωρούμε ότι η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς την αντιμετώπιση του στίγματος που βαρύνει τους ψυχικά πάσχοντες”. Στη συνέχεια προβλήθηκε η ιταλική ταινία “Μπορεί να Γίνει: Si può fare”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στην εποχή που στην Ιταλία επικράτησε ο νόμος Basaglia, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία του φωτισμένου Ιταλού καθηγητή της Ψυχιατρικής με τον οποίο έκλεισαν τα ψυχιατρεία και ελευθερώθηκαν οι τρόφιμοι. Η ταινία κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, πρόσφερε στιγμές γέλιου, αλλά και συγκίνηση και συναίσθημα. Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας οι ειδικοί του οικοτροφείου Επανένταξη της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ παρουσίασαν τις ομιλίες τους και αναφέρθηκαν στο στίγμα της ψυχικής νόσου. Ειδικότερα, η κ. Σπανού Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός και Κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στις Διαδρομές της Ψυχικής Νόσου, κάνοντας μία διαφωτιστική Ιστορική αναδρο-

μή της Ψυχικής Ασθένειας. Στη συνέχεια η κ. Σωτηράκου Άννα, Ψυχολόγος αναφέρθηκε σε επικρατούντες μύθους που αφορούν την Ψυχική Νόσο, τους οποίους και κατέρριψε. Γκρέμισε το μύθο της επικινδυνότητας των ψυχικά πασχόντων και αναζωπύρωσε τις ελπίδες για μια «φυσιολογική» ζωή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Γιωτάκου Ορέστη, ο οποίος είναι Ψυχίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ιδρυτής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ομπρέλα – Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία». Επίσης έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο στο χώρο της Ψυχιατρικής, στους τομείς Ψυχοπαθολογίας και Πρόληψης. Ο κ. Γιωτάκος αναφέρθηκε στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία που είναι «Η Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας». Ανέλυσε την Επαγγελματική Εξουθένωση, τα αίτια αυτής, τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισής της, περιέγραψε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και εστίασε στην κατάθλιψη στο χώρο εργασίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας Ομόφωνα ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/10, το ψήφισμα-καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου (παράταξης του ΚΚΕ) για το νόμο 4387/16, με το άρθρο 12 του οποίου ορίζονται οι προϋποθέσεις απονομής συντάξεων χηρείας. Ακολουθεί το ψήφισμα:

Προς τον κύριο Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Γαλατσίου. Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/16 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην ολοκλήρωση των ανατροπών όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Με το άρθρο 12 καθορίζει τις προϋποθέσεις απονομής συντάξεων χηρείας. Πρόκειται για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος ουσιαστικά για την κατάργηση του δικαιώματος απονομής συντάξεων χηρείας, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι είχαν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους. Καταδικάζει έτσι η κυβέρνηση χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια και την ανέχεια, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πρόκειται για άλλο ένα κοινωνικό “έγκλημα” που πέρα από όλα τ’άλλα καταπατά τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους σε ό,τι τους ανήκε μετά από κόπους και στερήσεις μιας ολόκληρης ζωής, ακόμα και της ίδιας της ζωής! Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο συνδυασμός του ΚΚΕ, προτείνει για τους λόγους αυτούς το παρακάτω ψήφισμα : «To Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Γαλατσίου ομόφωνα καταδικάζει την επιβολή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/16 και τάσσεται υπέρ της απονομής της σύνταξης χηρείας σε όσες και όσους την δικαιούνται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί το δικαίωμα της απονομής αυτής» Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γρηγόρης Χαραλαμπίδης Χάρης Βουρδουμπάς


G_ειδήσεις

21

Εγκαίνια του Η’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Γαλατσίου «Κυριάκος Τσίρος» Με χαρούμενα παιδικά προσωπάκια και δεκάδες μπαλόνια στον ουρανό ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του Η’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Γαλατσίου, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Ν. Λιόλιος και ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος στην ομιλία του που ακολούθησε, ανέφερε ότι: «Είναι χαρά μας που έχουμε για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου στο φιλόξενο Γαλάτσι μας. Φυσικά δεν καλούμε την κα. Δούρου να μας εγκαινιάζει εγκαταστάσεις και έργα γιατί απλά θεωρούμε ότι είναι «καλότυχη» για τα έργα μας – που είναι – αλλά γιατί πίσω από αυτά τα έργα – αλλά και για άλλα πολλά που δεν χωρούν κορδέλες – βρίσκεται η επιμονή της, η εργατικότητά της και η θέλησή της να υλοποιούνται χρήσιμες υποδομές και υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας μας, η οποία σήμερα παρά όσο ποτέ τις έχει ανάγκη. Υποδομές σε όλη την Αττική χωρίς δεσμεύσεις και κομματικές παρωπίδες. Ένα τέτοιο έργο ουσίας και όχι βιτρίνας είναι και ο Η’ Βρεφονηπιακός Σταθμός Γαλατσίου, ένας υπερσύγχρονος σταθμός δυναμικότητας περίπου 90 παιδιών και βρεφών». Επίσης, τόνισε ότι η ιστορία του Βρεφονηπιακού Σταθμού ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, επί δημαρχίας Παπαδιονυσίου, ο οποίος - μέσω της ένταξής του οικοπέδου στο ρυμοτομικό και της απαλλοτρίωσής του - έβαλε τις βάσεις για να δημιουργη-

θεί το εν λόγω κτήριο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του Η’ Βρεφονηπιακού σταθμού επισημαίνοντας ότι: «Πέρασαν κοντά 20 περίπου χρόνια όταν επί Δημαρχίας Τσίρου, την περίοδο 2012-2013 το έργο σχεδιάστηκε και εν τέλει εντάχθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο ΠΕΠ Αττικής – ΕΣΠΑ, με Απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, τον οποίο ευχαριστούμε και αυτόν. Το έργο του Σταθμού, το κτήριο και ο εξοπλισμός, στοίχησε περίπου 1.900.000 ευρώ εκ των οποίων τα 170.000 ευρώ ήταν χρήματα του Δήμου και τα υπόλοιπα 1.730.000 ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση. Τα πρώτα θεμέλια του έργου, η πρώτη σκυροδέτηση της θεμελίωσης έγινε στις 18/10/2014 σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιο του εργολάβου. Με τη συνεχή μας παρακολούθηση και την καθημερινή μας επιστασία το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό και άλλο εμπόδιο. Ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά τα εμπόδια, χωρίς κανένας να μπορούσε να το προβλέψει, ήταν η επιβολή των capital controls στα τέλη του Ιουνίου του 2015. Εκείνη την χρονική περίοδο η συμβολή της Περιφέρειας δεν ήταν απλώς σημαντική αλλά καθοριστική για την εξέλιξη του έργου. Τόσο η Περιφερειάρχης η κα. Δούρου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών ο κ. Καραμάνος αλλά και η ετοιμότητα των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, εξαφάνισαν κυριολεκτικά τον γραφειοκρατικό χρόνο, με αποτέλεσμα το έργο να ολοκληρωθεί εν τέλει, τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή - και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό – των στελεχών της Περι-

φέρειας Αττικής και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δρόση Δημήτριο, Γραμματικόπουλο Νίκο και Τσέπουρα Κατερίνα. Χωρίς τη βοήθεια όλων τους ακόμη και σήμερα – ενδεχομένως – το έργο να ήταν ημιτελές». Στη συνέχεια τα παιδιά των παιδικών σταθμών είχαν ετοιμάσει χορευτικά και σκετς ειδικά για την περίσταση και έδωσαν από ένα μετάλλιο στους επίσημους προσκεκλημένους των εγκαινίων. Ακολούθησε η συμβολική φύτευση μιας ελιάς από την Περιφερειάρχη Αττικής και τον Δήμαρχο Γαλατσίου στον προαύλιο χώρο του σταθμού, καθώς και η απελευθέρωση δεκάδων χρωματιστών μπαλονιών στον ουρανό. Σημειώνεται ότι ο Η’ Βρεφονηπιακός Σταθμός ονομάζεται πλέον «Κυριάκος Τσίρος» στη μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου και αγαπητού ιατρού του Γαλατσίου, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά τον Αύγουστο του 2017, μετά από Ομόφωνη Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Παιδικών Σταθμών και του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνέχεια πρότασης της Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτό το λόγο, στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν πολλά στελέχη της παράταξης του, εκλεγμένα και μη.


22 G_ειδήσεις

Αφόρητη η ηχορύπανση από τα τρόλεϊ για τους κατοίκους της Παπαφλέσσα

Αθήνα, 9/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς - Υποδομών και Μεταφορών - Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μέχρι τα έδρανα της Βουλής έφτασε η διαμαρτυρία κατοίκων της οδού Παπαφλέσσα για την ηχορύπανση που προκαλούν τα τρόλεϊ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Γαλατσιώτισσα Ελένη Αυλωνίτου, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Περιβάλλοντος –Ενέργειας. Εκπρόσωποι κατοίκων της Παπαφλέσσα παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Οκτωβρίου, όπου αναγνώστηκε επιστολή τους ,και με ιδιαίτερη φόρτιση ζήτησαν άμεση λύση στο πρόβλημά τους, προτείνοντας να μεταφερθεί η αφετηρία στην περιοχή του Παλαί. Τόνισαν ότι είναι αδύνατο να ζήσουν σε τέτοιες συνθήκες με μία διαρκή βοή στα αυτιά τους, ακόμη και τη διάρκεια της νύχτας. Για του λόγους τους το αληθές, παρουσίασαν ακόμη και ηχητικό ντοκουμέντο του θορύβου, όπως αυτός καταγράφηκε μέσα σε διαμέρισμα. Επίσης, επισήμαναν την αδιαφορία των οδηγών των τρόλεϊ και των υπαλλήλων του ΟΑΣΑ για το πρόβλημα της ηχορύπανσης, στους οποίους έχουν απευθυνθεί, αλλά και την επικινδυνότητα στην οδήγηση, καθώς οι κάτοικοι έχουν γίνει μάρτυρες παραβίασης του φωτεινού σηματοδότη της Παπαφλέσσα από τρόλλεϊ. Όπως ειπώθηκε από τον αντιδήμαρχο Γ. Μελισσουργό, ο ΟΑΣΑ δεν πρόκειται να κατασκευάσει νέες γραμμές καλωδίων ως το Παλαί λόγω κόστους, και πρότεινε να επισκεφτούν με τον Δήμαρχο τη Διοίκηση του Οργανισμού, πιέζοντας και απαιτώντας για εξεύρεση λύσης. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, η μεταφορά της αφετηρίας των τρόλεϊ δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου και η Διοίκηση θα εξετάσει την εξεύρεση λύσης. Στο Δημοτικό Συμβούλιου στις 31 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των κατοίκων παραβρέθηκαν πάλι στη συνεδρίαση, απαιτώντας άμεση απόφαση μεταφοράς της αφετηρίας. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η λύση δεν είναι να μεταφερθεί το πρόβλημα σε άλλη περιοχή, αλλά με χρήση νομικών ενεργειών (ασφαλιστικών μέτρων) οι οδηγοί των τρόλεϊ να συμμορφωθούν και να σταματήσουν τη λειτουργία των aircondition (που παράγουν θόρυβο) κατά τη διάρκεια της στάθμευσης των οχημάτων.

Θέμα: Ηχορύπανση σε αστικό περιβάλλον από την συνεχή λειτουργία κλιματιστικών σταθμευμένων τρόλλεϋ σε αφετηρία στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι Στην αφετηρία των τρόλλεϋ των γραμμών 5 και 14, στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι, η συνεχής λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων των σταθμευμένων τρόλλεϋ κατά την παραμονή τους στην αφετηρία δημιουργεί συνεχή και υπερβολική ηχορύπανση στα διαμερίσματα των γύρω πολυκατοικιών, που καθιστά την διαβίωση των περιοίκων στα σπίτια τους προβληματική. Συγκεκριμένα φέτος το καλοκαίρι μετρήθηκε ο μέσος θόρυβος ενός τρόλλεϋ μέσα σε δωμάτιο του δευτέρου ορόφου στα 55.5 dbA και στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στα 66.6 dbA, σε περιοχή με μέσο περιβαλλοντικό θόρυβο χωρίς τρόλλεϋ στα 45.7 dbA. Αντιστοίχως ο μέσος θόρυβος ενός τρόλλεϋ μέσα σε δωμάτιο του τετάρτου ορόφου μετρήθηκε στα 52.6 dbA και στο μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου στα 62.4 dbA. Επισημαίνεται ότι η αύξηση του θορύβου κατά 3 db αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του θορύβου στο ανθρώπινο αυτί! Σημειώνεται ότι αυτά τα ύψη θορύβου είναι συνεχή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην αφετηρία της οδού Παπαφλέσσα βρίσκονται συνήθως σταθμευμένα 3 – 5 τρόλλεϋ ανά πάσα στιγμή, όλα με τα κλιματιστικά τους σε συνεχή λειτουργία. Σημειώνεται ακόμα ότι η “ΟΔΗΓΙΑ 2002/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ” ορίζει ως όριο όχλησης του δείκτη θορύβου ημέρας-βραδιούνύχτας (Lden) τα 55db και του δείκτη θορύβου νυκτός (Lnight) τα 50 db, όρια που υπερβαίνονται στην αφετηρία τρόλλεϋ της οδού Παπαφλέσσα. Κατόπιν τούτων προκύπτει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηχορύπανσης που προκαλούν τα τρόλλεϋ στην αφετηρία της οδού Παπαφλέσσα, είτε με την μείωση του θορύβου των κλιματιστικών των τρόλλεϋ, είτε με την μεταφορά των δύο αφετηριών. Μεταφορά των δύο αφετηριών σε χώρο κοντά στο σημερινό τέρμα, που να μην περιβάλλεται από πολυκατοικίες και που να εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες μετακίνησης των πολιτών που δεν καλύπτονται σήμερα υπάρχει επί της λεωφόρου Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου). Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί: 1. Τι προβλέπεται να γίνει με την ηχορύπανση που προκαλούν τα κλιματιστικά των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα στην πόλη, και ιδιαίτερα στις αφετηρίες, όπου παραμένουν σε λειτουργία ακίνητα επί πολύ χρόνο; 2. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς της διπλής αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 από την οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι στην λεωφόρο Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου);

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυλωνίτου Ελένη Δημαράς Γεώργιος Μιχελογιαννάκης Ιωάννης Τσόγκας Γεώργιος


G_ειδήσεις

23

Γαλάτσι 09/10/2017 Προς τον κ. Δήμαρχο Την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο θέλουμε να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητήσουμε λύσεις για το παρακάτω θέμα που αφορά τη μεταφορά της αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 των τρόλεϊ που είναι στην οδό Παπαφλέσσα. Η κατάσταση στην αφετηρία των τρόλεϊ των γραμμών 5 και 14 στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι εξακολουθεί να είναι αφόρητη για όλους εμάς τους κατοίκους της περιοχής: α) από τον υπερβολικό θόρυβο που δημιουργεί η συνεχής, ανεξέλεγκτη και καταχρηστική χρήση των κλιματιστικών των τρόλεϊ. β) από τους οξείς και διαπεραστικούς ήχους των κομπρεσέρ του αέρα. γ) από την καταχρηστική χρήση των πετρελαιοκινητήρων κ.λπ. και όλα αυτά όλες τις ώρες λειτουργίας της αφετηρίας -5 το πρωί με 12 τη νύχτα. Η καθημερινότητά μας, και κατ’ επέκταση η ζωή μας, λόγω της παραπάνω κατάστασης συνεχίζει να είναι ένας καθημερινός εφιάλτης με επιβλαβείς επιπτώσεις στη ζωή μας. Οι δε νοσούντες γείτονές μας, οι οποίοι ήδη έχουν βεβαρυμένο ανοσοποιητικό, υποφέρουν και τα παιδιά δεν βρίσκουν στιγμή ησυχίας ούτε να διαβάσουν, ακόμα και σε εξεταστικές περιόδους. Οι μετρήσεις ηχορύπανσης που κάναμε, με πιστοποιημένα όργανα και εξειδικευμένους μηχανικούς έδειξαν ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος λόγω της αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 των τρόλεϊ στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι ξεπερνά κατά το οχταπλάσιο τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, 2008c) η ηχορύπανση που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως «ρύπος» αποτελεί μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Οι κύριοι κίνδυνοι του θορύβου, για την υγεία που προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, 2008c) είναι οι εξής: • Πόνος και ακροαστική κόπωση, • Ενόχληση, • Επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά (επιθετικότητα), • Παρεμπόδιση της επικοινωνίας μέσω ομιλίας, • Διαταραχή του ύπνου με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, • Καρδιαγγειακές επιπτώσεις, • Ορμονικές αντιδράσεις και τις πιθανές τους συνέπειες στον ανθρώπινο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. • Μειωμένη απόδοση στη δουλειά και το σχολείο. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για όλα τα παραπάνω, και αφού έκανε και τις δικές του μετρήσεις, ο Ο.Α.Σ.Α. αποφάσισε, σε πρώτη φάση, τη μεταφορά της μίας εκ των δύο γραμμών και έχει στείλει σχετικό έγγραφο, από τον Αύγουστο, στο δήμο και περιμένει την έγκριση για να προχωρήσει στην υλοποίηση. Ως κάτοικοι της παραπάνω περιοχής ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην συνεχιστεί η αδιαφορία της διοίκησης του δήμου και να δοθεί άμεση λύση σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο. Με τιμή Αντωνόπουλος Γιώργος, Παπαφλέσσα 66 Γαλάτσι και κάτοικοι της περιοχής

Η Δημοτική Χορωδία Γαλατσίου στο Φεστιβάλ χορωδιών Παλλήνης Με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τη Δημοτική Χορωδία Γαλατσίου στη Διαδημοτική Πολιτιστική Εκδήλωση του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων σε συνεργασία με τον Δήμο Παλλήνης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλλήνης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Διαδημοτικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Έν Άστει», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων σε συνεργασία με τους Δήμους-Μέλη του. Η διαδημοτική εκδήλωση των Μικτών Χορωδιών των Δήμων Παπάγου-Χολαργού, Γαλατσίου, Μεταμόρφωσης και Παλλήνης, επιβεβαίωσε περίτρανα ότι οι δήμοι διαθέτουν ένα «πολύ καλό υλικό» το οποίο πρέπει να «αναδεικνύεται» και να «επιβραβεύεται» και εκτός των συνόρων των δήμων τους.

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο Γαλάτσι Στις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε προνυμφοκτονία κουνουπιών στο Άλσος Βεΐκου. Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ανάλογη εργασία στα φρεάτια και στάσιμα νερά του Δήμου. Το πρόγραμμα του Δήμου και της Περιφέρειας εφαρμόζεται 2 φορές το μήνα, ώστε να προλαμβάνεται η δημιουργία νέων προνυμφών. Οι παραπάνω εφαρμογές περιλαμβάνουν επίγειο ψεκασμό στα φρεάτια και στα σημεία που υπάρχει στάσιμο νερό, και τοποθέτηση ταμπλέτων αργής αποδέσμεσης σε φρεάτια και άλλους χώρου συλλογής ύδατος, προνυμφοκτόνου σκευάσματος, εγκεκριμένου από τους αρμόδιους φορείς. Δε διενεργούνται αεροψεκασμοί. Η προνυμφοκτονία στο Δήμο Γαλατσίου, γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Ελέγχου και Καταπολέμησης κουνουπιών» του Δήμου, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση παγίδων και δειγματοληψία σε 50 σημεία του Δήμου, καθώς επίσης πρόγραμμα προνυμφοκτονίας, ανά 15 ημέρες. Υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, για την ταυτοποίηση των εντόμων. Επιπλέον, ανά 15 ημέρες πραγματοποιείται προνυμφοκτονία στο Άλσος Βεΐκου, στα πλαίσια του προγράμματος «Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Περιφέρειας Αττικής (Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής), σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας και Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου.


24 G_ειδήσεις

Αττικό Άλσος: ένα στολίδι που χρειάζεται φροντίδα Το Αττικό Άλσος βρίσκεται στα όρια του Γαλατσίου με την Αθήνα. Πολλοί Γαλατσιώτες το επισκέπτονται για να κάνουν περίπατο, να παίξουν τα παιδιά στην παιδική χαρά ή να αθληθούν στους χώρους τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου. Η θέα είναι υπέροχη από ψηλά και είναι πραγματική απόλαυση μια επίσκεψη στο χώρο. Είναι κρίμα ένας τέτοιος χώρος να μην τυγχάνει της συνεχούς φροντίδας της Περιφέρειας Αττικής που είναι αρμόδια. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν εμφανείς φθορές στον τάπητα και καλό θα είναι για λόγους ασφάλειας των αθλούμενων να επισκευαστούν.

Στα θετικά είναι ότι εδώ και καιρό το Άλσος φυλάσσεται επί 24ωρου από ιδιωτική εταιρία, κάνοντας τους επισκέπτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Όπως διαπιστώσαμε στην περιφερειακή λεωφόρο, στα όρια του Δήμου Αθήνας, διάφοροι ασυνείδητοι ιδιώτες ή εργολάβοι εξακολουθούν να εναποθέτουν σακούλες με οικοδομικά υλικά. Κατά το παρελθόν, μάλιστα, ο Δήμος Γαλατσίου έχει αναλάβει την απομάκρυνσή τους, παρόλο που το σημείο αυτό βρίσκεται εκτός των ορίων του. Μήπως θα έπρεπε οι φύλακες της ιδιωτικής εταιρίας να περιπολούν τις νυκτερινές ώρες περιμετρικά γύρω από το Άλσος, αποτρέποντας με την παρουσία τους την εναπόθεση των μπαζών;


G_εκπαίδευση Γράφει η κα Ελένη Ίλεμαν σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της KINHTIKHΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑ∆ΑΣ ΠΑΙ∆ΙΟΥ

Κακοί μαθητές ή παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες; Οι μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, διάσπαση προσοχής και οργάνωσης, δυσαριθμησία, υπερκινητικότητα) είναι από τους πιο συχνούς λόγους κακών επιδόσεων στο σχολείο. Σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι για κάθε 10 παιδιά σχολικής ηλικίας, το 1 τουλάχιστον παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες. Τα παιδιά αυτά, αν και έχουν φυσιολογικό επίπεδο εξυπνάδας, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις και μένουν πίσω σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Οι χαρακτηρισμοί «τεμπέλης/α», «ζωηρός/ή» και «αδιάφορος/η» συνοδεύουν αυτά τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητικής τους ζωής, ενώ πολλοί γονείς καταλήγουν με ευκολία στο γνωστό συμπέρασμα «το παιδί μου δεν παίρνει τα γράμματα». Οι γονείς παρακολουθώντας την εξέλιξη των παιδιών τους, είναι συχνά οι πρώτοι (μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου), που αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα μαθησιακό και συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πιο συχνά σημεία που μπορεί να παρουσιάσουν τα

παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Τα σημεία αυτά είναι: • το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στο να ακολουθεί οδηγίες, • το παιδί έχει δυσκολίες στο να θυμάται, • παρουσιάζει προβλήματα στη γραφή (ορθογραφικά λάθη, αντιστροφές, αντιμεταθέσεις – παραλείψεις γραμμάτων, άσχημος γραφικός χαρακτήρας), • έλλειψη κατανόησης του κειμένου που διαβάζει και απόδοσή του προφορικά (χρειάζεται τριπλάσιο χρόνο από τους άλλους μαθητές), • υπερκινητικότητα, • έχει αδυναμία συγκέντρωσης και οργάνωσης, • έχει δυσκολία στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και πράξεων, • έχει δυσκολίες να ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό, • παρουσιάζει δυσκολίες συντονισμού στο περπάτημα, στα αθλήματα και σε δραστηριότητες όπως π.χ. να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του.

30 χρόνια στηρίζουµε το παιδί και την οικογένεια... Το κέντρο µας ανταποκρίνεται διαγνωστικά και θεραπευτικά στις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού και του εφήβου µε σεβασµό στην προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητες του. Σε κατάλληλα διαµορφωµένο περιβάλλον, στελεχωµένο µε εξειδικευµένους επαγγελµατίες,εµπλουτισµένο µε ειδικά προγράµµατα εκπαίδευσης, αποκατάστασης και πρόληψης. Εσείς, µπορείτε µε αγάπη να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξελιχθεί. Εµείς, µπορούµε µε συνέπεια να γίνουµε συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι προς την εξέλιξη.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ • ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΜΕIΑ

Α ΤΑ ΤΑ

OΛ ΔΕΚΤA

Κυπαρισσίας 2 & Πρωτοπαπαδάκη 16 -18, 111 47, Γαλάτσι Τηλ/Fax: 210 2934713 e-mail: info@kemp.gr • www.kemp.gr

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

25

Η Κινητική Εκπαιδευτική ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ προσφέρει ένα αποτελεσµατικό τεστ. Ενδεικτικά σας αναφέρουµε συµπτώµατα (το παιδί πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 3 απ’ αυτά), τα οποία χρήζουν επιστηµονικής αξιολόγησης. Για τα παιδιά του Δηµοτικού • Δυσκολία στην εκµάθηση άλφα - βήτα και κειµένων • Δυσκολία στην εκµάθηση πολλαπλασιασµού και την επίλυση προβληµάτων • Κατά το διάβασµα - γράψιµο παραλείψεις, αντιστροφές, αντιµεταθέσεις γραµµάτων • Ανυπαρξία τόνων και ορθογραφικά λάθη • Σύγχυση δεξιού - αριστερού • Παραπονιούνται για κούραση, πονοκέφαλο, ζαλάδα όταν µελετούν • Έντονα σηµάδια υπερκινητικότητας • Διάσπαση της προσοχής Για παιδιά του Γυµνασίου • Συνεχίζουν να υπάρχουν τα περισσότερα από τα παραπάνω • Τάση να αποφεύγουν το γράψιµο • Ορθογραφικά λάθη και δυσκολία στο γράψιµο εκθέσεων • Δυσκολία στην εκµάθηση αρχαίων ελληνικών και ξένης γλώσσας • Δυσκολία στην κατανόηση σύνθετων εννοιών • Δυσκολία στο να θυµούνται εντολές και νούµερα τηλεφώνων • Έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυξανόµενο άγχος.

Εάν οι μαθησιακές δυσκολίες δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα μαθησιακά προβλήματα συσσωρεύονται στο ∆ημοτικό Σχολείο και επιδεινώνονται στο Γυμνάσιο. Το παιδί αρχίζει να αισθάνεται «διαφορετικό» απ’ τα άλλα παιδιά, αφού ενώ προσπαθεί το ίδιο ή ακόμη και περισσότερο, δεν τα καταφέρνει και εκδηλώνει έντονη άρνηση για το σχολείο και το διάβασμα. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια το συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής αλλά και στην ενήλικη ζωή του. Συχνά, τα παιδιά αυτά υιοθετούν ένα είδος «σκληρής» και αντιδραστικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να φαίνονται περισσότερο «κακά» παιδιά παρά παιδιά με χαμηλές ικανότητες. Η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα και γίνεται από ειδικούς παιδαγωγούς που αξιολογούν τη μαθησιακή κατάσταση του παιδιού και το είδος των μαθησιακών δυσκολιών, έτσι ώστε να προτείνουν εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παράλληλα με το Σχολείο. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό επιτυγχάνεται η βελτίωση των σχολικών επιδόσεων, της μαθησιακής κατάστασης και της ψυχολογίας του παιδιού, αλλά βοηθιούνται και οι γονείς ν’ αντιληφθούν την κατάσταση και να ισορροπήσουν την κατάσταση στο χώρο του σπιτιού.


26 G_διαπλεκόμενος

διαπλεκομαι, αρα υπαρχω... Έχω χαρµόσυνο νέο! Μειώνω 3,5% τα δηµοτικά τέλη. Πώς µε βρίσκεις;

Σε βρίσκω αδύνατο. Παρήγγειλε κανένα κοψίδι να φάω!

Σιγά το νέο. Το διάβασα στο facebook, πριν ψηφιστεί!

Μέσα στα μέλια ο ∆ήμαρχός μας με την κυρία Περιφερειάρχη. Της έπλεξε το εγκώμιο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου γηπέδου στο Άλσος και του βρεφονηπιακού σταθμού. Η αλήθεια είναι ότι 1 ζητάει ο ∆ήμαρχος, 10 του δίνει η ∆ούρου… Τέτοια εισροή κονδυλίων έχουμε καιρό να δούμε. Άμα ο ∆ήμαρχος είναι διπλωμάτης, όλα τα καταφέρνει… Έχω έγκυρη πληροφορία ότι η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας είναι υπό εξέταση… Είναι το επόμενο που θέλει να υλοποιήσει ο ∆ήμαρχος. Εάν καταφέρει κι αυτό, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμη.. Αυτό το facebook είναι μεγάλη πληγή και αιτία μεγάλων τριβών στις συνεδριάσεις του ∆ημοτικού Συμβουλίου. Έσπευσε ο ∆ήμαρχος να ανακοινώσει τη μείωση δημοτικών τελών το μεσημέρι στις 31 Οκτωβρίου στη σελίδα του στο fb, πριν ψηφιστεί από το ∆ημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της ίδιας μέρας. To διάβασαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και ορθώς του τα «έχωσαν», διότι τους απαξιώνει! Ο ∆ήμαρχος έκανε φάουλ. Η αλήθεια είναι ότι είχε τόσο μεγάλη χαρά για τη μείωση, που δεν μπορούσε να κρατηθεί ως το απόγευμα… Παραλίγο να βγει με ντουντούκα στις γειτονιές!

Η Ρένα, το Ρενάκι µας, είναι µες την καρδιά µας την έχουµε κορώνα µας στην Περιφέρειά µας! Είναι γυναίκα χουβαρντού και τον παρά µας δίνει τον Δήµο δίχως όβολα, ποτέ δεν τον αφήνει! Γι’ αυτό κι εγώ την έβαλα αφίσα στο γραφείο και για αυτήν προσεύχονται όλη στο Δηµαρχείο. Είναι γνωστό ότι το πιο αναγνωρίσιμο «παπάκι» στο Γαλάτσι είναι του ∆ημάρχου. Με κρύο, με ζέστη, με βροχή, με αέρα χρησιμοποιεί τις περισσότερες φορές το μηχανάκι του για τις μετακινήσεις του ακόμη και σε Υπουργεία. Μάλιστα, γυρνάει όλη την πόλη καθημερινά και ελέγχει την καθαριότητα και τα έργα που γίνονται, ενώ συνομιλεί συγχρόνως με κατοίκους. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας Κώστας Μπάστας, που επισκέπτεται όλες τις γειτονιές καθημερινά με το δικό του μηχανάκι. Τα σημαιάκια που κρατούσαν οι μαθητές στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έγιναν θέμα συζήτησης στο ∆ημοτικό Συμβούλιο, καθώς θεωρήθηκαν «κιτς» και περιττό έξοδο και εμπόδιζαν λέει τους μαθητές να έχουν σωστό βηματισμό… Εμένα μου άρεσαν! Έδωσαν χρώμα και δυναμική! Και το χάρηκαν ιδιαίτερα τα παιδιά του ∆ημοτικού, που τα κουνούσαν με ζωηράδα και χαμόγελο.

Για «παρελκυστική» πολιτική κατηγόρησε την Προεδρίνα Ισιδώρα η μείζων αντιπολίτευση, ώστε να μην διαβάζονται κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις. «Παρελκυστική» δεν ξέρω αν είναι, αλλά σίγουρα «ελκυστική», διότι ακόμη κι όταν υψώνει τη φωνή για να επαναφέρει στην τάξη τους «αντιφρονούντες» της αντιπολίτευσης και να επιβάλλει τους κανόνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, διατηρεί πάντα μια «γλυκόξινη» ευγένεια, που δηλώνει ευθαρσώς «εγώ κάνω κουμάντο εδώ, μάγκες»!


αγανακτισμένος 27 χχ G_διαπλεκόμενος Θα σου πω κάτι εµπιστευτικά, Ρένα µου. Με γλωσσοτρώνε που µου δίνεις κονδύλια για έργα και έχω συνεχώς πονοκέφαλο…

Μάνο – τσιν τσον έρθεις Κίνα- τσον τσιν διοργανώσεις γιορτές κόκκινου δράκου - τσιν τσον - και πράσινου τσαγιού - τσον τσιν.

Τι τραβάς κι εσύ πουλάκι µου! Να µε παίρνεις τηλέφωνο να σε ξεµατιάζω.

Ευπειθώς αναφέρω Άµισθος Φραγκίσκος ο Εντεταλµένος, Τάγµα Κοινωνικών Εθελοντών, Γραφείο Δηµάρχου «το καλύτερο παιδί» (3ος όροφος). Αναλαµβάνουµε τα πάντα…από µανικιούρ και ανταύγειες µέχρι αποκατάσταση άπορων κορασίδων. Σας ακούω…

Με ζητάνε κι από άλλα χωριά! Θα πάρω των οµµατιών µου για Ασία. Να µε παρακαλάνε γονυπετείς να γυρίσω πίσω οι ατάλαντοι του Γαλατσίου… που να πιάνουν στα χέρια τους κουρκουµπίνι και να γίνεται ελιά θρούµπα!

Δήµαρχε, κρατήσου! Πατάω γκάζι… Εντοπίστηκε σακούλα απορριµµάτων σε διασταύρωση οδών στο Άνω Γαλάτσι… Επάνω της, λεβέντη µου!

Μέχρι και παρτίδες με κινεζικές επαρχίες άνοιξε ο αντιδήμαρχος Μάνος Ελευθερίου. Έφερε Κινέζους στο ∆ήμο και μίλησαν για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι να μην τον φθονούνε μετά, που είναι τόσο δραστήριος και ταλαντούχος; Έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για αναρτήσεις που κάνει κατά καιρούς στο facebook. Έχουν ξεκινήσει «ιερό πόλεμο» εναντίον του. To μόνο που ξέρω είναι ότι άμα φύγει ο Μάνος για Κίνα, θα πεθάνουμε από πλήξη στα δημοτικά συμβούλια! Μanos, don’t go away! ∆εν ξέρω να το γράψω και στα κινέζικα!

Ότι θα έφτανε η εποχή που όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, θα ψήφιζαν ψήφισμα που έφερε η παράταξη του ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) εναντίον της πολιτικής της Κυβέρνησης για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, ούτε που θα το φανταζόμουν. Κι όμως έγινε! Μετά θάνατον …των συντάξεων, το ΚΚΕ αναγνωρίζεται!


28 G_ομορφιά

Οι σούπες του χειμώνα

Πατζαρόσουπα • • • • • • • • • • • •

3 μεγάλα παντζάρια κομμένα σε κύβους 1/2 κόκκινο λάχανο σε φέτες 1 κρεμμύδι, σε κύβους 1 πατάτα, σε κύβους 1 μέτριο καρότο, σε φετάκια 2 σκ. σκόρδο, σε φετάκια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο Άνηθο ψιλοκομμένο 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 1.500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών αλάτι, πιπέρι Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το νερό ή το ζωμό λαχανικών. Ρίχνουμε αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει περίπου 50΄. Μόλις γίνει χλιαρή, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και την περνάμε από το multi για να πολτοποιηθεί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και άνηθο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο.

Κρεμμυδόσουπα • • • • • •

600 γραμ. κρεμμύδια λευκά 60 γραμ. βούτυρο 60 γραμ. φαρίνα 2 κύβους βοδινού 150 γραμ. τυρί τριμμένο όχι πολύ αλμυρό Αλάτι, πιπέρι Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λωρίδες. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, τα απλώνουμε και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τη φαρίνα. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η φαρίνα να ροδίσει. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, τους κύβους, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Σερβίρουμε ρίχνοντας επάνω το τριμμένο τυρί.

Κολοκυθόσουπα • • • • • • • •

1/2 κιλό κολοκύθα κίτρινη σε κύβους 2 μικρές πατάτες 2 καρότα 1 πράσο 1 ξερό κρεμμύδι 1 lt ζωμό λαχανικών 1 κ.σ. βούτυρο 1 φλ. γάλα Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα Ψιλοκόβουμε το πράσο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα σοτάρουμε με το βούτυρο. Αφού μαραθούν, ρίχνουμε τους κύβους κολοκύθας και τα καρότα. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι πιπέρι και την πάπρικα και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά. Στη συνέχεια πολτοποιούμε με το multi για να γίνει βελουτέ, ρίχνουμε και το γάλα και συνεχίζουμε λίγο με το multi.

Ντοματόσουπα με ρύζι • • • • • • • • • • •

140 γρ. ρύζι γλασέ λίγο ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 καρότο, ψιλοκομμένο σέλινο, ψιλοκομμένο 1 κ.σ. ζάχαρη 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο 1 κ.σ. ντοματοπελτέ 400 γρ. ντομάτα κονκασέ 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (με 2 κύβους) πιπέρι, αλάτι Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών και το ρύζι, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει το ρύζι. Στο τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.


G_ομορφιά

29

Εντυπωσιακά μανίκια Η δεκαετία του 1980 έχει «επιστρέψει» στυλιστικά και μαζί και μια δυνατή τάση όπως τα oversized μανίκια, με βολάν, καμπάνα, μύτες και σούρες.

Kανόνες που ισχύουν: 1) Μεγάλα μανίκια σε ουδέτερα, παστέλ, γήινα χρώματα, φοριούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ και κλέβουν την προσοχή χωρίς να δημιουργούν υπερβολικό αποτέλεσμα. 2) Προτιμήστε το κομμάτι (φούστα ή παντελόνι) με το οποίο θα συνδυαστούν, να είναι σε στενή γραμμή. 3) Προσοχή στα κοσμήματα. Μεγάλα κοσμήματα, μαζί με μεγάλα φουσκωτά μανίκια είναι ένας συνδυασμός με μια δόση υπερβολής. 4) Η τάση αυτή προσθέτει όγκο στη σιλουέτα, οπότε χρειάζεται προσοχή, εάν ο σωματότυπός σας έχει παραπάνω κιλά, μεγάλο στήθος, φαρδιές πλάτες. Επιλέξτε την πιο χαλαρή εκδοχή, με μανίκια στενά που ανοίγουν ελαφρώς στους καρπούς.


30 G_υγεία Γράφει η Ελευθερία Κούνα ∆ιαιτολόγος - ∆ιατροφολόγος

Παιδική παχυσαρκία: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται. Τις τελευταίες δεκαετίες η παιδική παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες Στα 2,2 δισεκατομμύρια υπολογίζονται, παγκοσμίως, οι ενήλικες και τα παιδιά που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 11 Οκτωβρίου. Οι πιο κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση της παιδικής παχυσαρκίας είναι τρεις: Η πρώτη είναι όταν ακόμη το μωρό βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζουν το βάρος του νεογνού. Το αυξημένο βάρος του νεογέννητου (4,5 κιλά) αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση παχυσαρκίας στο μέλλον. Η δεύτερη πιο επικίνδυνη περίοδος είναι η ηλικία των 5-7 χρόνων, όπου γίνεται απότομη αύξηση του λιπώδους ιστού και η τρίτη είναι η περίοδος της εφηβείας, κατά την οποία υπάρχουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους.

Αιτίες παιδικής παχυσαρκίας: Κληρονομικότητα Το οικογενειακό περιβάλλον φαίνεται να επιδρά στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά με 1 παχύσαρκο γονέα έχουν πιθανότητα 50% να γίνουν παχύσαρκα, ενώ τα παιδιά με 2 παχύσαρκους γονείς έχουν 80% πιθανότητα.

Κακή ∆ιατροφή -Υπερσιτισμός Η διατροφή που βασίζεται στη συχνή κατανάλωση πρόχειρων γευμάτων, λιπαρών τροφών, γλυκών και αναψυκτικών είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην παχυσαρκία, ενώ αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα έχει προστατευτικό ρόλο.

Μειωμένη Φυσική ∆ραστηριότητα Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με την απουσία φυσικής δραστηριότητας και άσκησης αλλά και με την υπερβολική ενασχόληση σε καθιστικές δραστηριότητες όπως είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης, η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το παιχνίδι σε ηλεκτρονικές κονσόλες. Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα. Η τηλεόραση προκαλεί ασυναίσθητη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θερμιδικών σνακ.

Ψυχοκοινωνικοί Λόγοι Η διατροφική συμπεριφορά (ποιότητα, ποσότητα, συχνότητα και επιλογές τροφίμων) επηρεάζεται πολύ και εξαρτάται άμεσα από την ψυχολογία και τα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμησηαυτοπεποίθηση, απογοήτευση, κατάθλιψη. Η συναισθηματική κατάσταση των παιδιών πολλές φορές συνδέεται με υπερβολική κατανάλωση φαγητού, νομίζοντας ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν την αρνητική τους ψυχολογία.

Ορμονικά Αίτια Ο Υποθυρεοειδισμός και οι διαταραχές των επινεφριδίων, της υπόφυσης, του υποθαλάμου αποτελούν αιτίες για την αύξηση της παχυσαρκίας.

Βάρος γέννησης Τα χαμηλού βάρους νεογέννητα έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη και υπερλιπιδαιμία στο μέλλον, ενώ τα υψηλού βάρους νεογέννητα (4,5κιλά) έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα- παχύσαρκα στο μέλλον.

Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας 1) Αναγνώριση του προβλήματος. Αρχικά οι γονείς θα πρέπει να παραδεχτούν το πρόβλημα. Υπάρχουν γονείς που ενώ τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα εκείνοι αδυνατούν να το αποδεχτούν, είτε γιατί δεν γνωρίζουν, είτε γιατί πιστεύουν ότι το βάρος αυτό είναι φυσιολογικό. 2) Προγραμματισμός των γευμάτων. Η καθημερινή διατροφή του παιδιού πρέπει να αποτελείται από 6 γεύματα (3 κανονικά και 3 ενδιάμεσα). Να τηρούνται οι ώρες των γευμάτων (γιατί απορυθμίζεται το βιολογικό μας ρολόι) και κυρίως το τελευταίο γεύμα να μην καταναλώνεται πολύ αργά το βράδυ ώστε να δοθεί χρόνος στην πέψη. 3) Καθιέρωση του πρωινού. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και ελαχιστοποιεί το αίσθημα της πείνας αργότερα μέσα στην ημέρα. 4) Πλήρη και ισορροπημένα κυρίως γεύματα. Τα κυρίως γεύματα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από λαχανικά - πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά) και λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). 5) Αύξηση στα φρούτα και τα λαχανικά. Συστήνεται η κατανάλωση 3-4 φρούτων στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού. Αντί για αναψυκτικά ή τυποποιημένους χυμούς,


G_υγεία τα παιδιά μας να προτιμούν τους φυσικούς χυμούς, αφού είναι πιο υγιεινοί και δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη 6) Νερό. Τα παιδιά, όταν διψάνε, πίνουν συνήθως αναψυκτικά και χυμούς. Συνηθίστε το να ξεδιψάει μόνο με το νερό. 7) Υγιεινά σνακ. Προτείνετε στο παιδί, ένα υγιεινό κολατσιό, όπως ψωμί με ταχίνι και μέλι, σπιτικές μπάρες δημητριακών, τοστ με τυρί, κουλούρι σουσαμένιο, σταφιδόψωμο, φρούτα. 8) Μείωση στη συχνότητα κατανάλωσης έτοιμου φαγητού όπως σουβλάκια, πίτσες, χάμπουργκερ και τα τυποποιημένα σνακ, κρουασάν, σοκολάτες, μπισκότα, γαριδάκια, πατατάκια. 9) Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Περιορίστε την ώρα που περνάνε τα παιδιά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Προσπαθήστε να αυξήσετε τις καθημερινές δραστηριότητες: - Περπάτημα από το σπίτι στο σχολείο. - Συμμετοχή σε παιχνίδια στα διαλείμματα. - Απογευματινό παιχνίδι. Συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και άθλησης. 10) Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για τιμωρία ή ανταμοιβή. Μην επιβραβεύετε το παιδί με φαγητό π.χ. σοκολάτες ή άλλα σνακ για να διαβάσει ή να κάτσει ήσυχο ή να φάει όλη τη σαλάτα του. Επίσης, το να στερείτε το φαγητό από το παιδί θα έχει ως αποτέλεσμα να τρώει οτιδήποτε και όποτε βρει την ευκαιρία.

31

11) Προσπαθήστε να τρώτε όσο γίνεται πιο συχνά όλοι μαζί. Το οικογενειακό τραπέζι είναι και αυτό σημαντικό για να αποκτήσει το παιδί ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Φροντίστε το γεύμα να περιέχει υγιεινές επιλογές και να είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση. Έτσι, το φαγητό θα γίνει μια ευχάριστη διαδικασία και όχι μια ώρα γεμάτη στρες. Μην ξεχνάμε εμείς οι γονείς λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας. ∆εν μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά μας να ακολουθήσουν σωστούς διατροφικούς κανόνες, όταν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν τους ακολουθούμε.

Επιμέλεια: Οικονομόπουλος Γεώργιος, Τελειόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Πού μπορεί να εμφανιστεί; Η απάντηση είναι παντού. Κυρίως εμφανίζεται στο πλάγιο ή στο κάτω μέρος της γλώσσας, γεγονός που δεν αποκλείει ωστόσο την εμφάνιση της βλάβης στα χείλη, στα ούλα ή ακόμα και στον ουρανίσκο. Επίσης πιθανό είναι να παρατηρηθούν ταυτόχρονα πολλαπλές βλάβες σε διάφορα σημεία του στόματος!

Πώς εμφανίζονται οι βλάβες συνήθως στο στόμα; Τέτοιου τύπου βλάβες μπορούν να εμφανιστούν με διάφορες μορφές. Λευκές, ερυθρές ή μελανές πλάκες στο στόμα καθώς και ογκίδια , μικρού ή μεγαλύτερου μεγέθους, αποτελούν ορισμένες φορές προκαρκινικές βλάβες, που εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να μεταπέσουν σε καρκίνο. Ωστόσο, δε θα πρέπει κάθε διόγκωση και κάθε πληγή στη στοματική κοιλότητα να θεωρείται αμέσως προκαρκινική ή καρκινική βλάβη, αφού παρόμοιες εκδηλώσεις μπορεί να συνδέονται με απλό τραυματισμό, καθώς και με την ύπαρξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και όχι με καρκινικές κατάστασεις.

Ποιοί παράγοντες εμπλέκονται συνήθως στην εμφάνιση βλαβών; • • • • • •

Το κάπνισμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η μη ισορροπημένη διατροφή. Το οικογενειακό ιστορικό. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ο ιός HPV που εμφανίζεται μέσω στοματογεννητικής επαφής.

Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση; Φυσικά. Η έγκαιρη διάγνωση σχετίζεται με την έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης και κατ’ επέκταση με την επιτυχία της θεραπείας! Για το λόγο αυτό η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο διασφαλίζει την εντόπιση τυχόν βλάβης στα πρώιμα στάδια της. Επίσης στο μεσοδιάστημα των επισκέψεων εάν ο ασθενής παρατηρήσει το οτιδήποτε, μπορεί να συμβουλευτεί άμεσα τον Οδοντίατρο του και όχι να αφήσει να χρονίζει η κατάσταση.

Θεραπεύεται; Οι ασθενείς μπορούν να θεραπευθούν. Αφού επιβεβαιωθεί, μέσω βιοψίας και εργαστηριακών εξετάσεων, η ύπαρξη καρκινικής βλάβης ξεκινά η διαμόρφωση του σχεδίου θεραπείας. Συνήθως ως θεραπευτική αντιμετώπιση επιλέγεται η χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή ακόμα και αντίστοιχων λεμφαδένων σε περίπτωση επέκτασής του. Όπως τονίστηκε και παραπάνω, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας σχετίζεται με την επιτυχία των προσπαθειών του ιατρικού επιτελείου. Σημαντικό ρόλο όμως ύστερα και από μια επιτυχημένη θεραπεία αποτελεί η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς.