Page 1

Glædelig Glutenfri Jul

Copyright

©

Glutenfri Start 2015


Glædelig Glutenfri Jul

Jul med Glutenfri Start

At lave traditionel julemad og julekager uden gluten og mælk er ikke altid lige nemt. Vi ønsker selvfølgelig ikke at undvære disse glæder, og derfor har vi i flere år arbejdet på at konvertere originale juleopskrifter til gluten- og mælkefri opskrifter.

Vi har bagt, kokkeret og smagt, og vores arbejde er nu udmundet i denne jule e-bog. I bogen finder du klassikere til julefrokosten, småkager, konfekt, julekager og gløgg. Alle opskrifter er naturligt glutenfri og uden mælkeprodukter, og smagen er mindst lige så god og julet, som de originale :-)

Vi håber bogen vil skabe glæde og ønsker alle en glædelig glutenfri jul. Velbekommen!

Kærlig hilsen Marie, Camilla & Anna

www.glutenfristart.dk Om Glutenfri Start Bag Glutenfri Start står Marie og Anna. Vi har begge levet glutenfrit i flere år, og ved hvordan det er, når man ikke tåler gluten og hvor frustrerende og uoverskueligt det kan være. Derfor startede vi hjemmesiden www.glutenfristart.dk med et ønske om at informere og formidle viden og støtte til andre, der skal i gang eller allerede er i gang med at leve glutenfrit. På www.glutenfristart.dk kan du læse mere om os.

Copyright

©

Glutenfri Start 2015


Glædelig Glutenfri Jul

Copyright

©

Glutenfri Start 2015


Glædelig Glutenfri Jul

Indholdsfortegnelse Stegte fiskefileter........................................................................................................1 Frikadeller..................................................................................................................2 Julepaté......................................................................................................................3 Karrysild.....................................................................................................................4 Stegte sild i lage.........................................................................................................5 Surdejsbrød................................................................................................................7 Surdej.........................................................................................................................9 Flûtes........................................................................................................................10 Bedstemors brownies...............................................................................................12 Julekage med portvin...............................................................................................13 Julekagefigurer.........................................................................................................14 Julemuffins med marcipan.......................................................................................15 Jødekager................................................................................................................16 Pebernødder............................................................................................................17 Konfekt.....................................................................................................................18 Julekugler.........................................................................................................................18 Tørret frugt med chokolade.............................................................................................19 Marcipankonfekt...............................................................................................................20

Brændte mandler.....................................................................................................21 Marcipan..................................................................................................................22 Kransekage..............................................................................................................23 Risengrød.................................................................................................................24 Risalamande............................................................................................................25 Æbleskiver...............................................................................................................27 Juleboller..................................................................................................................28 Lys gløgg med rom...................................................................................................29 Mørk gløgg med rødvin............................................................................................30

Copyright

©

Glutenfri Start 2015


Glædelig Glutenfri Jul + mælkefri margarine til stegning

Æbleskiver Ca. 35 stk. Er velegnet til frysning

Sådan gør du:

Vi elsker æbleskiver og gløgg. I flere år har vi dog savnet at kunne spise glutenfri æbleskiver. Nu har vi fået købt en æbleskivepande, og med denne gode opskrift kommer vi aldrig til at savne dem igen. Æbleskiverne smager nemlig fantastisk og helt rigtigt!

Del æggene. Pisk æggehviderne stive og sæt dem på køl. Citronskallen rives fint. Bland fuldkornsrismel, maizena, sukker, kardemomme, FiberHUSK, natron, salt og citronskal sammen i en skål. Bland æggeblommer, sojamælk, citronsaft og smeltet margarine i en skål for sig. Hæld mælkeblandingen ned i melblandingen under omrøring og pisk dejen i ca. 5 min. Vend æggehviderne forsigtigt i lige inden bagning af æbleskiverne.

Ingredienser: • 3 æg • skal af en økologisk citron • 200 g fuldkornsrismel • 80 g maizena (majsstivelse) • 20 g rørsukker • 1 tsk. kardemomme • 2 tsk. FiberHUSK • ½ tsk. natron • ¾ tsk. fint salt • 5 dl sojamælk • 2 spsk. citronsaft • 50 g smeltet mælkefri margarine

Varm æbleskivepanden op og tilsæt lidt margarine i hvert hul. Fyld hullerne næsten helt op med dej. Lige så snart æbleskiverne danner skorpe så vend dem hele vejen rundt med en strikkepind. Bag dem herefter lidt på alle sider indtil de er jævnt brune og slipper strikkepinden. Spis dem lune med din favorit marmelade og sukker.

Copyright © Glutenfri Start 2015


Glædelig Glutenfri Jul

Lys gløgg med rom

Sådan gør du:

1 liter - 4 personer Denne krydrede æbledrik er hurtigt blevet vores favoritgløgg. Den er ikke så sød, og egner sig derfor godt midt i den meget søde juletid. Den kan selvfølgelig serveres uden rom og sågar også drikkes kold dagen efter. Æblemostens sødme svinger meget pga. sort og årstid, så hvis mosten savner sødme, kan du søde den med honning eller rørsukker.

Læg de tørrede tranebær til at trække i rom. Bland æblemost og krydderier i en gryde og varm op til kogepunktet og sluk for blusset. Smag evt. til med honning/sukker og lad drikken trække, gerne i 1-2 timer. Varmes op inden servering og blandes med rom og tranebær i de enkelte glas.

Ingredienser: • • • • • • •

1 liter æblemost 3 stjerneanis 4 kanelstænger frisk ingefær i tynde skiver (1-2 cm) evt. 1 spsk. honning/rørsukker 50 g tørrede tranebær 1 dl mørk rom (2 spsk. pr. person)

Copyright © Glutenfri Start 2015

Jul med glutenfri start - smagsprøve  

Dette er en smagsprøve på Glutenfri Starts jule e-bog. I Jul med Glutenfri Start finder du lækre opskrifter på klassikere til julefrokosten,...

Jul med glutenfri start - smagsprøve  

Dette er en smagsprøve på Glutenfri Starts jule e-bog. I Jul med Glutenfri Start finder du lækre opskrifter på klassikere til julefrokosten,...

Advertisement