Page 1

- De bedste fra Glutenfri Start -

Copyright Š Glutenfri Start 2016


- De bedste fra Glutenfri Start -

De bedste fra Glutenfri Start Er en glutenfri bagebog, som indeholder de mest populære opskrifter udgivet på Glutenfri Start, blandet med en håndfuld nye og let tilgængelige opskrifter. I denne glutenfri e-bog har vi samlet 20 opskrifter, som vi og vores brugere har været mest glade for gennem tiden. Alle opskrifter i bogen naturligt fri for gluten og helt uden mælkeprodukter. Vi håber, at vi med disse favoritbageopskrifter vil skabe glutenfri bageglæde. HUSK altid at lade glutenfri boller og brød afkøle inden det skæres! Alle bageopskrifter er tilpasset til almindelig ovn, og der skal kun bruges varmluft, hvis dette er anført i opskriften! Rigtig god fornøjelse. Kærlig hilsen Marie & Anna www.glutenfristart.dk

Om Glutenfri Start Bag Glutenfri Start står Marie og Anna. Vi har begge levet glutenfrit i flere år, og ved hvordan det er, når man ikke tåler gluten og hvor frustrerende og uoverskueligt det kan være. Derfor startede vi hjemmesiden www.glutenfristart.dk med et ønske om at informere og formidle viden og støtte til andre, der skal i gang eller allerede er i gang med at leve glutenfrit.

Copyright © Glutenfri Start 2016


- De bedste fra Glutenfri Start -

Copyright Š Glutenfri Start 2016


- De bedste fra Glutenfri Start -

Glutenfri bagning Lad det være sagt med det samme: Glutenfri bagning kan være noget af en udfordring, MEN lad det ikke stoppe dig! I dette afsnit gennemgår vi de mest almindelige emner og udfordringer en glutenfri bager støder ind i. Hvis du er vant til at bage med almindeligt glutenholdigt mel, har du selvfølgelig et bageforspring, men de to former for bagværk kan umiddelbart ikke sammenlignes. Når vi skal undvære gluten Glutenfri bagning er på en måde en selvmodsigelse. Det er gluten, der gør en dej elastisk og som dermed er med til at holde på formen, når et almindeligt brød hæver, og det er gluten, der danner den luftige og seje krumme, vi kender fra et hvedebrød. Når vi nu skal undvære gluten, er der derfor et helt nyt sæt spilleregler, som skal overholdes, for at få et godt bageresultat. Glutenfri dej Vi har eksperimenteret længe med at bage glutenfrit, og vi har udviklet vores opskrifter løbende, når nye eksperimenter lykkedes og nye metoder dukkede op. Der findes flere forskellige opskrifter og forskellige slags deje på vores side. Fælles for alle er dog, at en glutenfri dej ikke kan behandles, som en “normal” brøddej lavet på hvedemel. I begyndelsen var vores deje meget våde og ikke ælt-bare, men med tiden er det gået op for os, at man sagtens kan lave en dej, som kan æltes i hånden, som en almindelig dej.

FiberHUSK – Et MUST i glutenfri bagning! FiberHUSK/HUSK/loppefrøskaller/psylliumfrøskaller – kært barn har mange navne, og det gælder også for en af de vigtigste hjælpemidler i glutenfri bagning nemlig FiberHUSK. Vi bruger altid FiberHUSK i vores opskrifter. FiberHUSK suger væske og gelerer, når det opløses i vand, og det fungerer groft sagt som erstatning for gluten. FiberHUSK er fibre lavet af pulveriserede psylliumfrøskaller, som også kaldes loppefrøskaller. Man kan købe psylliumfrøskaller, som IKKE er pulveriserede, de er ikke lige så drøje i brug som de pulveriserede. Derfor er det vigtigt ALTID at bruge vægtmål, når du skal bruge FiberHUSK eller loppefrøskaller. FiberHUSK har en tendens til at klumpe, når det udrøres i væske, så sørg for at piske det godt ud, lige når det kommes i. FiberHUSK kan groft sagt bruges på to måder i glutenfri bagning, og vi bruger begge metoder i vores opskrifter:

Copyright © Glutenfri Start 2016


- De bedste fra Glutenfri Start -

1. FiberHUSK opløses i væske og gelerer i omkring 5-10 minutter inden mel m.m. røres i. 2. FiberHUSK blandes sammen med mel og andre tørre ting for sig og tilsættes først væsken til sidst. Da vi startede Glutenfristart.dk kendte vi kun til den første metode, og derfor er de ældste af vores brødopskrifter lavet med FiberHUSK rørt ud i væske. Senere er vi selv stort set gået helt over til at benytte den anden metode, når vi bager boller og lyse brød. Dels fordi metoden er både nemmere og hurtigere, og så kan vi bedre lide at arbejde med den type dej, der skabes, når FiberHUSK blandes med de tørre ingredienser for sig. Dejen er mere elastisk og krummen bliver mere luftig. Når vi bager grovbrød og surdejsbrød, bruger vi stadig den første (gamle) metode, eftersom den egner sig godt til at bevare fugten i de mere tunge og grove brød. Vi kan varmt anbefale vores surdejsbrød som er den bedste rugbrødserstatning, vi er stødt på indtil nu. Hæve-hjælpemidler Når vi bager glutenfrit, benytter vi de hævemidler, som også bruges andre steder. Herunder er de mest almindelige listet.

• Gær bruges, som normalt, til at få glutenfrit brød til at hæve. Det giver brød struktur og gør det mere luftigt. Der er IKKE gluten i gær fra De Danske Gærfabrikker, da det er lavet på sukkerroer! Det er altid en god ide at bage med gær, specielt hvis du bager brød uden surdej. En blanding af HUSK og gær i et brød giver en god støtte til det glutenfri brøds struktur. Vi bruger gær i størstedelen af vores brødopskrifter.

• Bagepulver er et hurtigt hævende bagemiddel. Det danner kuldioxid og skaber derved lufthuller i dejen. Bagepulver anvendes mest i kager og pandekager, men kan også benyttes i brød uden gær.

• Surdej er kort fortalt en levende dej, som fungerer som erstatning for gær. Den består for det meste af vand, mel, salt og evt. honning. Surdej gør brød syrligt – og både konsistens og smag minder om almindeligt rugbrød. Hvis der bages med surdej, skal der ikke bruges andre former for hævemidler med undtagelse af HUSK. Et surdejsbrød bliver ikke nær så luftigt, som almindeligt gærhævet brød, men det er til gengæld et meget lækkert alternativ til gærbrød og nok det tætteste, vi er kommet på et almindeligt rugbrød.

• Eddike har vist sig at være et super godt hæve-hjælpemiddel i bagning. Citronsaft kan også bruges. Det er syren, som sammen med gær giver ekstra meget luft i brødet, og luft kan man næsten ikke få nok af i glutenfri bagning! Derfor er de fleste af vores opskrifter tilsat eddike.

Copyright © Glutenfri Start 2016


- De bedste fra Glutenfri Start -

Indholdsfortegnelse Glutenfri Sandwichboller....................................................................................1 Glutenfri Solskinsboller......................................................................................2 Glutenfri rundstykker uden gær.........................................................................3 Nemme glutenfri boller......................................................................................4 Glutenfri Pizza...................................................................................................5 Camillas stenalderbrød......................................................................................6 Glutenfrit Majsbrød............................................................................................6 Glutenfrit surdejsbrød........................................................................................7 Glutenfri Surdej..................................................................................................9 Glutenfrit Fletbrød............................................................................................10 Glutenfrit Knækbrød........................................................................................11 Glutenfrit Pandebrød.......................................................................................11 Amerikanske Pandekager...............................................................................13 Glutenfri Pandekager (crêpes)........................................................................14 Glutenfri Chokoladedrøm................................................................................15 Glutenfri Bærmuffins........................................................................................17 Glutenfri Drømmekage....................................................................................18 Glutenfri Mazarinkage.....................................................................................19

Copyright © Glutenfri Start 2016


- De bedste fra Glutenfri Start -

Glutenfri Solskinsboller Antal 10 stk. Velegnet til frysning.

Sådan gør du: Rør gæren ud i vandet og tilsæt honning. Lad det stå 4-5 min, så gæren begynder at arbejde. Rør salt og olie i blandingen. Tilsæt FiberHUSK og pisk det sammen med blandingen. Lad det stå et par min til det gelerer.

Bland kernerne i. Tilsæt majsmel og ca. halvdelen af fuldkornsrismelet og rør det Disse solskinsboller bliver dejligt bløde og luftige. Dejen, som til sidst æltes i hånden, er spændstig og blød og nem at arbejde med. De er lavet på risog majsmel og får en let solgul farve. Kan laves med eller uden kerner, ligesom kernerne kan varieres efter smag og behag.

grundigt i røremaskine eller med håndmixer (dejkroge). Tilsæt nu fuldkornsrismel til det bliver en rimelig fast dej og rør det et par min. Drys lidt fuldkornsrismel på et bord, hæld dejen ud og ælt den med hænderne. Tilsæt fuldkornsrismel til det bliver en spændstig dej, der lige slipper bordet. Den

Ingredienser:

skal ikke være lige så mættet med mel som en alm. hvededej.

5 dl lunkent vand

20 g gær

1½ tsk. Honning

dem på bageplader med bagepapir. Lad

1 tsk. Salt

dem hæve på køkkenbordet under et klæde

15 g FiberHUSK

2½ spsk. rapsolie, koldpresset

½ dl solsikkekerner

½ dl græskarkerner

140 g majsmel

ca. 240 g fuldkornsrismel

Tril dejen til en pølse og del den i ca. 10 stykker. Form stykkerne til boller og læg

i 1-1½ time. Bag bollerne i ca. 35 min. ved 200°C eller 180°C i varmluftovn. Tag bollerne ud og lad dem køle af på en bagerist.

Copyright © Glutenfri Start 2015

1


- De bedste fra Glutenfri Start OBS! Undgå at fylde for meget på pizzaen, da det kan hæmme en god afbagning af

Glutenfri Pizza

bunden.

2 pizzaer/2 voksne

Sådan gør du: Rør vand, gær og honning sammen i en skål og lad det stå et par minutter. Tilsæt salt og oregano. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen godt med elpisker og dejkroge, til den er jævn og blød. Lad dejen hæve i skålen i 45 min. Denne pizzadej giver en dejlig sprød og meget autentisk pizza. For at få det bedste resultat, er det

Tænd ovnen på 250°C og placer en

vigtigt, at pizzaen bages ved høj varme, på en

bageplade uden papir i ovnen, så den er

forvarmet plade nederst i ovnen. Bagetiden varierer

varm, når pizzaen skal bages. (En

lidt alt afhængig af hvor meget fyld, der puttes på.

pizzasten kan også bruges) Hæld dejen ud på et meldrysset bord – brug rigeligt mel, og

Ingredienser:

hvis dejen er lidt klistret, så ælt gerne lidt mere mel i.

4 dl lunkent vand

25 g gær

1 tsk. honning

1 tsk. salt

1 tsk. oregano/pizzakrydderier

45 g majsmel

60 g boghvedemel

100 g fuldkornsrismel

50 g maizena (majsstivelse)

15 g fiberHusk

rismel eller majsmel til at rulle ud

Del dejen i to stykker. Form det ene stykke dej til en kugle og læg den på et stykke bagepapir drysset med mel, inden du ruller

Læg pizzabunden med bagepapiret på en kold plade. Læg dit yndlingsfyld på. Når ovnen er varm, tages den varme plade ud, og pizzaen lempes forsigtigt over på den med bagepapiret under.

Forslag til fyld:Tomatpesto, marinerede artiskokhjerter, kyllingepålæg, marinerede hvidløg, soltørrede tomater, tun, løg.

den ud. Rul dejen tyndt ud (ca. ½ cm).

Placer pizzaen nederst i ovnen og bag den i ca. 15 min. Mens den første pizza bages, laves den anden bund færdig med fyld og bages på samme måde.

Copyright © Glutenfri Start 2015

2

De bedste fra glutenfri start - smagsprøve  
De bedste fra glutenfri start - smagsprøve  
Advertisement