Page 1

Nom: Glòria Rovira Matèria: Educació Física Data d’entrega:11-5-10

1


Índex 1- Introducció.....................................................................................pàg2 2- Què és el voleibol?........................................................................pàg3 3- Dimensions.....................................................................................pàg3-4 3.1- Dimensions del terreny de joc 3.2- Alçada de la xarxa 3.3- Dimensions de la pilota 4- Vestimenta dels jugadors.............................................................pàg5 5- Accions no permeses....................................................................pàg5-6 6-Tècniques.........................................................................................pàg6-7 7- Duració del partit.............................................................................pàg8 8- Conclusió..........................................................................................pàg9 9- Bibliografia.......................................................................................pàg9

2


Introducció Aquest treball parla del reglament del voleibol, en la part que el professor en va deixar perquè poséssim el que volguéssim, jo hi he afegit la duració dels partits de voleibol i les tècniques de joc.

3


2- Què és el voleibol El voleibol és un esport que es juga en equip, cada equip consta de sis jugadors i consisteix a passar la pilota per sobre la xarxa en direcció al camp contrari, la xarxa està col·locada en horitzontal al mig de la pista. En aquest joc l’ equip que té més punts guanya.

3- Dimensions 3.1-Dimensions del terreny de joc El camp de joc té un forma rectangular de 18 metres de llarg i 9 metres d’ample. Esta dividit pel mig per una xarxa, que separa els dos equips. El joc es pot dur a terme en la línia exterior, però amb la condició de que no toqui el terra ni cap altre element. La zona lliure ha de ser de 3 metres i en competicions pot augmentar a 5 metres sobre les línies laterals i 8 metres per les línies de fons. La pista a de tenir una altura de 7 metres i en les competicions augmenta a 12,5 metres. A tres metres de la xarxa hi ha una línia que delimita la zona d’atac, on els jugadors que juguen en posició de defensa, no hi poden entrar. Totes les línies han de tenir 5 cm d’ample, i la superfície no pot ser rugosa ni lliscant.

4


3.2- Alçada de la xarxa Al mig del camp està situada una xarxa de 1 metre d’ample i entre 9’5 i 10 metres de llargada. Està formada per dos bandes i dos varetes verticals que sobresurten per sobre de la línia lateral del camp. La vora superior de la xarxa, les varetes i el sostre del pavelló diuen el espai en que s’ha de passar la pilota al camp contrari. L’alçada de la xarxa pot variar segons la categoria: - Categoria masculina adults 2,43 metres. - Categoria femenina adults 2,24 metres

3.3 – Dimensions de la pilota La pilota és esfèrica i flexible, fa entre 65-67 metres de circumferència , pesa entre 260-280 grams. En el seu interior hi ha una pressió de entre 0,300 i 0,325kg/cm². És més lleuger que les pilotes de futbol i basquet, normalment està fet cuir, però pels entrenaments algunes vegades fan servir pilotes de plàstic.

5


4- Vestimenta Els jugadors de voleibol, igual que els de tenis, vesteixen una camiseta, pantaló curt , mitjons, calçat deportiu (bambes) i genolleres, com els jugadors estan en contacte amb el terra també poden portar proteccions als colzes. Els defenses són els que es distingeixen més ràpid , ja que, porten la vestimenta d’un color diferent al dels seus companys.

5- Accions no permeses - Els jugadors han d’evitar que la pilota toqui al terra dins del seu camp, perquè sinó és punt per l’altre equip. - Un equip no pot superar el nombre de tres tocs sense haver passat la pilota al camp contrari o que un mateix jugador toqui dos vegades de forma consecutiva la pilota. - La falta de rotació és, quan estan en el moment de sacar els jugadors estan situats incorrectament, és a dir que no han aplicat la rotació. - Si la pilota queda retinguda per sobre de la xarxa simultaniament, per jugadors dels dos equips es produeix una doble falta i es repeteix la jugada. 6


5- Els jugadors no és poden recolzar a la xarxa ni tocar-la en el moment que la pilota està en joc. - Un jugador defensa no pot atacar més enllà de la línia d’atac. El líber no pot participar en cap tipus de bloqueig i te restringit l’atac.

6- Tècniques Servei Cada punt s’inicia amb un sac, que és fa des de la línia de fons. Es llança la pilota a l’aire i es tira cap al camp contrari buscant els punts dèbils de la defensa de l’equip contrari. Els sacs es poden fer drets o amb un salt.

Bloqueig Acció encaminada a interceptar qualsevol atac de l’equip contrari, saltant cap a la xarxa amb els braços aixecats intentant tornar la pilota directament al camp contrari. En el bloqueig hi participen tres jugadors, són els davanters, per augmentar les possibilitats de la intercepció.

7


6Recepció i pas La recepció és interceptar i controlar una pilota dirigint-la cap a un altre company en bones condicions per poder seguir jugant. Les pilotes baixes és reben amb l’avantbraç que han d’estar units a l’altura de la cintura, i les pilotes altes és reben amb els dits que estan situat per sobre del cap. El segon toc ha de proporcionar al jugador, que toqui la pilota, que aquesta intenti arribar al camp contrari. El col·locador té el deure de distribuir al llarg del joc pilotes als rematadors. Generalment s’utilitzen les tècniques del avantbraç del voleo, i un cop amb qualsevol part del cos.

Atac i remat El jugador, saltant, envia la pilota al camp contrari buscant llocs on no hi hagi defensa o contra els mateixos jugadors de l’altre equip, en el tema de la velocitat i que faci que la pilota vagi fora. Els jugadors poden optar per enganyar al equip contrari, deixant un toc en el qual la pilota vagi suau, un fet inesperat per l’equip contrari. Hi ha quatre tipus d’atac: - Atac defensa: Que el fan els jugadors que es troben en les posicions defensives i sense traspassar la línia de 3 metres. - Atac per 4: És realitzat per l’atacant situat a la zona 4. - Atac per 2: És l’atac que fan els atacants situats a la zona 2. - Atac central: L’atac produït pels atacants situats a al zona 3.

8


7- Duració del partit Temps de joc El partit esta format de tres a cinc sets. Quan un equip acumula tres sets guanyats, guanya el partit i s’acaba l’enfrontament. Es diu que un equip ha guanyat un set quan ha acumulat 25 punts, però amb un avantatge de 2 punts. El temps dels partits de voleibol varia, ja que pot durar des de una hora fins a dos hores i mitja. Abans de començar el partit es sortegen els camps i el sac inicial, a cada set es va canviant de campi es va alternant el primer sac. En cas de que s’arribés al cinquè set es sortejaria de nou els camps i es realitza un canvi de camp al arribar al punt 8 de cada equip. Temps morts Cada equip pot demanar fins a dos temps morts de 30 segons en cada set. Els temps són demanats tant per l’entrenador com per el capità. Durant els temps morts els jugadors van a la zona lliure, que esta situada a prop de les banquetes, on reben ordres de l’entrenador. Els altres jugadors poden anar escalfant sense pilota a la zona lliure, darrere de la línia de sac.

9


8- Conclusió El treball ens ha servit per treballar l’esport que vam practicar el curs passat amb un noi d’ucraina que jugava en el equip de Sant Pere i Sant Pau de voleibol, en va ensenyar la majoria de les tècniques que fan servir ells.

9- Bibliografía -www. wikipedia.com -www.google.com

.

10


11

reglament voleibol  

Es el treball d'educació fisica del 3r trimestre

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you