8 minute read

Fra kjøttforretning til storsenter på 100 år

18

Av Elisabeth Østby, foto: Tore Kværner

Fra Kjøttforretning til Storsenter på 100 år

Harald Kværner senior deler opp dyr i pølsemakeriet.

I år fyller Harald Kværner Eiendom AS 100 år. Harald Kværner senior startet eventyret 15. desember 1920, da han åpnet kjøttforretningen som både andre- og tredje generasjon skulle utvikle ytterligere. I dag er det barnebarnet, Tore Kværner som styrer skuta videre. Kjøttforretningen har blitt til Jessheim Storsenter, men utviklingen stopper ikke her.

19

Tore Kværner.

Når man graver dypt i historien viser det seg at det var Tores oldefar, Anton Jahr, som ønsket at datteren Alma og hennes ektemann Harald skulle få en lettere levevei enn det han selv hadde hatt.

Vi kan starte historien i oktober 1919. Da var tidligere lensmann Hansens eiendom Skovly til salgs. Anton Jahr kjøpte eiendommen og flyttet dit med familien. Eiendommen eide det meste av grunnen på østsiden av Trondheimsvegen, nesten ned til Jessheim stasjon.

Isteden for å drive gårdsdrift, ville Anton gi datteren Alma og mannen Harald muligheten til å bli forretningsfolk. Derfor kjøpte han en toetasjes tømmerbygning i Nannestad som ble gitt til dem i bryllupsgave. Han kjørte den til Jessheim, der den ble satt opp igjen i samme stil som før.

Her åpnet Alma og Harald kafé og kjøttforretning 15. desember 1920.

Fra begynnelsen Hverken oldefaren eller bestefaren til Tore hadde særlig erfaring med forretningslivet og enda mindre hvordan man skulle drive en kjøttforretning. Men Harald sin bror var dreven, og hjalp til med å få forretningen på bena. Slik gikk det til at Alma drev kafeen, og Harald og broren økte salget i kjøttforretningen. Før jul satt de igjen med en fortjeneste på 500 kroner. Det var mye penger på den tida, og Harald trodde fortsettelsen skulle bli like bra. Men etter jul stilnet det helt, og de harde 20-årene gjorde seg gjeldene. Det var dårlige tider og fattige kår. Men Jessheim var også på denne tiden i rask utvikling, og Harald holdt hjulene i gang. I 1941 tok de fatt på sitt første påbygg – det første av mange.

I Storgata 6 startet HK Eiendom sin 100 år lange historie.

20

Fra kjøtt til dagligvare I 1961 tok sønnen Harald junior over, og i 1968 bygde han ut ytterligere. Den gangen var det ikke lov å bygge på mer enn 50 kvm. Tore humrer, der vi sitter på kontoret hans på Jessheim Storsenter. –Det var en historie som fattern likte å fortelle, smiler han. –For påbygget ble på 100 kvm. Vi tar bota, sa han til byggmesteren, men det kom aldri noen bot. På grunn av byggerestriksjoner så ble det påbygg på påbygg, fram til 1978. Da fikk Harald Kværner junior endelig gjennomslag for å bygge HK-senteret som åpnet dørene 31. mai 1979. I løpet av denne tiden gikk kjøttforretningen over til å bli et stort supermarked med eget pølsemakeri. En ny tid Lenge var dagligvareforretningen betjent over disk, helt til Fritz Brodin en dag kom inn døra. I dag er Fritz 100 år, og kan fortelle mange gode historier om den gangen Harald Kværner jr. la om til selvbetjent dagligvare. –Det er min fortjeneste, smiler han gjennom telefonrøret. –Jeg spurte Harald om jeg kunne sette igjen noen hyller i butikken der de kunne plassere varer for selvbetjening. Det var tydelig at kundene likte dette, og da ville Harald selvsagt ha flere hyller. Salget eksploderte, og en ny tid i dagligvarebransjen tok til. Samlemani Tore ble født i 1962, og er så godt som oppvokst i butikken. Vi bodde andre etasje, altså over butikken i Storgata 6, forteller han. I en søskenflott på tre er Tore den yngste. –Etterhvert ble min oppgave å telle kassa etter stengetid, forteller han. Og her startet Tores middels store samlemani. For mynter syntes han var fascinerende. –Jeg har en nesten komplett myntsamling som følge av dette, smiler han. –Ja, det vil si, jeg mangler fortsatt 2-øringen fra 1968, og den skulle jeg gjerne hatt, for den er virkelig verdt litt. Videre forteller han om sine samlinger av tomme sigarettesker, ispinner, korker, modellfly og sist, men ikke minst; tegneserier.

Ekstrem interesse for tegneserier –Hver mandag fikk vi nye blader og tegneserier inn til butikken som skulle ut morgenen etter. Og hver mandag kveld snek jeg meg ned til lageret som var

Butikken rett etter at de gikk over til selvbetjening tidlig på 60-tallet.

under kiosken, der Big Horn er i dag, og nappa ut syv tegneserier. Også lurte jeg til meg godterier fra fem kilos eskene som sto veldig laglig til. Dette ble ikke oppdaget før jeg måtte til tannlegen. Det viste seg at jeg hadde veldig mange hull i tennene, humrer han. –Men jeg fikk meg en megastor tegneseriesamling, og interessen for tegneserier avtok aldri. Derimot eskalerte den såpass mye at Tore startet Cartoon Company sammen med noen kompiser på slutten på 90-tallet. De åpnet butikker både på Byporten i Oslo, Strømmen, Kvadrat Senter i Sandnes, Ski og Jessheim.

En av de første i Norge Da HK senteret åpnet ble veksten raskt stor, og de ble Romerikes største dagligvareforretning med pølsemakeri. –Det var stort, mimrer Tore, da de i 1985 bygde på et nytt inngangsparti, og Jessheim fikk sin første rulletrapp. Tore var da ferdig på

markedsføringsskolen i Oslo og begynte å jobbe i et firma som leverte systemer til butikkdata. –Jeg solgte selvfølgelig det til fattern, smiler han, og som en av de første butikkene i Norge fikk vi installert scanningsystem. Det var fullstendig krise det første året. På lørdager var det kø gjennom hele lokale i alle kasser på grunn av et system som ikke fungerte helt som det skulle, ler han. –Det var litt av en tid, og det ble mange våkne netter for å legge inn alle varer manuelt i systemet.

En lønnsom omveltning I 1987 begynte Tore på Norges Markedshøgskole. Det året kom også børskrakket, og økonomien stupte.

Flere bedrifter gikk konkurs, blant annet en bilforretning på Gystad. –Fattern ville at jeg skulle starte min egen butikk, forteller Tore, og Billy som butikken skulle hete, var min masteroppgave på Markedshøyskolen. 8.8.1988 var det duket for offisiell åpningen.

Året etter tok Tore over ansvaret for hovedbutikken, og endringene kom som perler på en snor. Pølsemakeriet ble lagt ned, og de gikk inn i en kjede – Ja-mat. All utkjøring av mat stoppet og fokus på markedsføring i form av kundeaviser og annen reklame økte. –Vi hadde mange småkranglinger, fattern og jeg, innrømmer Tore. –Men da han fikk se at omsetningen økte med 47 prosent det første året som Ja-mat, så ble det slutt på diskusjonene.

Fylte Storsenteret med egne butikker Så var Tore i gang – for alvor. I juni 1989 startet han sin første Tiern butikk, der alle varene kostet 10 kroner. –Det var totalt kaos, humrer Tore. –Folk gikk mann av huse for å besøke butikken. De trodde nok at den bare skulle være åpen en dag, det så i hvert fall slik ut. For mer folk har jeg knapt sett på ett og samme sted.

Kundene fortsatte å komme og Tore utvidet. Tilsammen startet han 36 Tiern butikker over hele landet. I samme periode flyttet flere butikker ut av senteret på grunn av dårlige tider. Tore ville fylle de tomme lokalene, og startet Røvern Leketøysbutikk, Oasen Blomster, Frøken Fryd og Gul/Blå Benetton på Jessheim.

Fra dagligvare til storsenter I 1994 sto HK Eiendom foran et veivalg. En aktør ville gjerne kjøpe dagligvaren, og de vurderte om de ville fortsette å satse på butikk eller kjøpesenter. De landet på det siste, og Jens Evensen overtok butikken 1995. En epoke var over, og planleggingen av et storsenter startet.

21

Far og sønn, Tore og Harald Kværner jr.

En periode var det også butikk på Lillestrøm torg. Harald Kværner senior i midten av bildet som er tatt i 1943, på trappa inn til butikken.

22

I 1997 åpnet påbygget på HK senteret, og her ble det en miks av egne forretninger og utleie til butikker. Tore startet kaffebaren Snikk Snakk. –Vi var tidlig ute med kaffebar, smiler han. I tillegg startet han veskebutikken Snippsekken, Nectar, klesbutikken Take off og Amadeus musikk. Etterhvert solgte han seg ut av butikkene eller avviklet de som ikke gikk bra nok.

Olav Thon melder sin interesse I 1998 kom Olav Thon inn på eiersiden. Det var en trygghet å ha med en så proff og stødig aktør. De bestemte seg tidlig for å bygge sammen Fakkelsenteret (som Thon hadde kjøpt) og HK Senteret. Først ble parkeringshuset «Ormen Lange» bygd i 1999. Sammenbyggingen av sentrene startet i 2002, og Jessheim Storsenter ble offisielt åpnet året etter.

Neste store utvidelse stod ferdig i 2008, før Skovly Vest med næring og leiligheter ble åpnet høsten 2017.

Framtiden Nå er planleggingen av Skovly Øst i gang, og en arkitektkonkurranse er lyst ut. –Håpet er å kunne starte bygging i 2023, sier Tore. –Vårt mål er å forsterke og tilføre det Jessheim trenger av aktivitet og tilbud, og styrke sentrum på mest mulig gunstig måte.

–Vi er inne i krevende tider, men det er lys på den andre siden, sier Tore. –Vi må tenke nytt, og vi må komme fram til spennende løsninger. Vi er opptatt av den levende byen, og den vil vi være med på å utvikle, avslutter han.

Hovedhuset i Storgata 6 med slakteriet i bakgården. Bildet er tatt i 1964.

Oversiktsbilde over Jessheim sentrum.