Page 1

ULLENSAKER

Utgave 2#2018


VELKOMMEN TIL

SMAKEN AV MIDDELHAVET Hjemmelaget middelhavsinspirert mat Stemningsfulle lokaler Ferske råvarer Spesialplukket vin

LAVERE PRISER OG SPENNENDE SMAKER Spis i vår hyggelige restaurant eller få pizzaen kjørt til døren.

Ring: 2222 5555, Storgata 18 på Jessheim


LUNSJRESTAURANT Á LA CARTE RESTAURANT LOUNGBAR FOR DE VOKSNE NATTKLUBB SELSKAPSLOKALER Jessheim Storsenter, Storgata, tlf: 99 41 22 78

Jessheim Storsenter, Storgata, tlf: 99 41 22 78


Idéhus Romerike er en tradisjonsrik, lokal leverandør av

eneboliger og annen trehusbebyggelse. I over 30 år har vi bygget små og store hus over hele distriktet. Lang erfaring, høy kompetanse og gode referanser har gjort oss til en ettertraktet leverandør.

Skreddersydde løsninger

Til Idéhus Romerike kan du komme med en blyanttegning, og få hjelp og veiledning til å finne den beste løsningen både når det gjelder antall kvadratmeter, romfordeling og hvordan huset skal ligge i forhold til tomta. I huskatalogen viser vi fram 50 standardiserte hus. Mange velger et av disse husene som et utgangspunkt, men de blir alltid tilpasset kundens behov.

Dyktige underleverandører

Idéhus Romerike består av høyt kvalifiserte fagfolk med stor yrkesstolthet. I tillegg benytter vi kun dyktige, godt kjente underleverandører som vi arbeider nært med under hele byggeperioden. Det bidrar til gode løsninger – og fornøyde kunder.

Familievennlige eneboliger i kjede

På Neskollen har vi prosjektert hele 25 eneboliger i kjede. Første byggetrinn er allerede i gang, og de første 8 husene er planlagt ferdigstilt fra sommer 2018. Husene leveres nøkkelferdige med integrerte hvitevarer og god kvalitet på utførelse og materiell.

Vi bygger det dere vil ha

Vi utfører de fleste byggeoppdrag og er behjelpelig i alle deler av byggeprosessen. Vi har kundens ønsker og behov i fokus og sørger for å gjøre byggeprosjektet til en trygg og positiv opplevelse. Idéhus Romerike er en lokal forhandler av Idéhus og bygger hus for privatpersoner, men er også en samarbeidspartner i utbygging av mindre og større boligområder. For å hjelpe våre kunder med å oppfylle boligdrømmen er vi stadig på utkikk etter arealer for utbygging.

Drømmer du om nytt hus, ta kontakt!

Vi kan oppfylle din boligdrøm

Boligene på hele 144kvm og 28 kvm garasje er både romslige og innholdsrike. Med en praktisk planløsning over 2 fulle plan og med direkte utgang til garasjen er de ideelle for familier med både små og store barn.

Boligen inneholder:

1 etg.: Vindfang, vaskerom, bad, kjøkken og stue. Garasje med sportsbod. 2 etg.: Gang, bad, 4 soverom, loftstue med balkong.

Idéhus Romerike AS – Industrivegen 23 – 2069 Jessheim tlf.: 920 16 800 – 994 65 838 – www.idehusromerike.no


5 2#2018

INNHOLD

MUSKELMANNEN

07 Leder

Norges mestvinnende turner gjennom tidene, Norges eldste konkurrerende turner og Norges best trente mann. Han finner vi på Jessheim, nærmere bestemt i Hoppensprett turnhall. For her bor Espen Jansen, i alle fall nesten. Når han ikke er ute og løper med hunden, eller trener på Elixia da. For trening – ja, det er selve livet.

08 Muskelmannen

8

SER LIVET MED NYE ØYNE

24

Wanja er optiker, eier og daglig leder i Øyesenteret Jessheim. Gjennom samarbeid med Vision for all har de i lengre tid samlet inn brukte briller for å kunne gi dem videre til mennesker som selv ikke har råd til det. Vision for all jobber med de aller fattigste som har størst behov for optikernes innsats. I Guatemala er en gjennomsnittlig månedslønn mellom 2500 og 3000 kroner. En synsundersøkelse koster ¼ av lønnen, og en brille er nesten like dyr som her i Norge. Da sier det seg selv at mange mennesker rett og slett ikke har mulighet til å skaffe seg briller.

VÅRLIG PÅFYLL

40

Mammasamvittigheten kan av og til ta litt overhånd. –Jeg prøver å fokusere på det jeg faktisk gjør sammen med barna mine, istedenfor det jeg ikke gjør. Hver dag spiser vi middag sammen, vi kjører sammen til trening, vi gjør lekser og kanskje sykler vi en tur. Klarer vi å samle alt vi gjør i løpet av en dag, så ser vi at vi faktisk gjør mye sammen, forteller Cathrine Strand Gundersen.

14

Best før, men ikke dårlig etter

18

Det nye samlingspunktet på Kløfta

22

Hvordan skal det gjøras?

23

Herlig gjenbruk

24

Om å se livet med nye øyne

28

Høy puls på Jessheim

30

Oss Ullsokker imellom

31

Jobber tverrfaglig

34

Småglimt fra Ullensaker

36

Ullensakers rike militærhistorie

40

Vårlig påfyll

43

Sommertrender 2018

44 Bokomtaler 45 Badenymfa 46 Selvmedfølelse 48 Oppskrifter


BYGG D KOMMER FOR SALG 4. JUNI

12 FLOTTE LEILIGHETER PÅ TAKET AV JESSHEIM FANTASTISK UTSIKT! Et spennende og annerledes boligprosjekt med fokus på høy kvalitet. Leilighetene ligger på taket av Jessheim Storsenter med svært gode lys- og solforhold og tilgang til en unik takhage.

Priser fra kr. 4.700.000 + omk. Velkommen til Onsdag 30. mai Lørdag 2. juni Mandag 4. juni

visning 17.00 - 18.00 13.00 - 14.00 16.00 - 18.00

Visningsadresse: Kjeld Stubs veg 5, 2050 Jessheim Innleveringsfrist kjøpetilbud: Mandag 4. juni kl 18.00 Kontakt: tlf. 982 87 359 Ingunn Oddstøl Stig Christiansen tlf. 997 79 998 www.skovlyboliger.no


7 2#2018

LEDER Så fikk vi en snøfri 17. mai likevel!

ANSVARLIG UTGIVER GLIMT Media AS Furusethgata 5 2050 Jessheim Trykk:

Printall AS

Forside: Espen Jansen Foto: Emil Kjos Solli Opplag: 15.000 eks. til alle husstander og bedrifter i Ullensaker Internett: glimt-ullensaker.no facebook.com/glimt.ullensaker Annonsepriser:

1/1-side 14000,– 1/2-side 8500,– 1/4-side 6000,– Priser ekskl. mva.

Neste utgivelse: Materiellfrist:

6. august 2018 27. juni 2018

Ansvarlig redaktør Elisabeth Østby elisabeth@glimt-media.no +47 408 45 994

Hva dukker egentlig opp, under det hvite dekket? Jeg som lengter etter de grønne grøftekantene med gule hestehov, som er de første til å hilse våren velkommen. Det er kanskje det jeg husker, men det er ikke det jeg ser. Dessverre. Jeg ser søppel. Mye søppel. Særlig langs veiene, men det dukker også opp litt i min egen hage. Hvor kommer det fra? Hvem er det som kaster fra seg søpla si? Nå? I disse dager, nå som vi er så opptatt av nettopp miljø og forsøpling. Denne våren har vært preget av bilder av plasthvaler og av hav der det snart er mer plast enn vann. Det første vi må gjøre er å gå i oss selv. Slutt å kast søppel ut av bilvinduet.Vi kan jo begynne der. Også kan vi gå videre til å lære oss å kildesortere husholdningssøppelet vårt slik at det kan gjenvinnes. Det er enkelt, og så viktig. Plast framstilles som den store stygge ulven i alle sammenhenger. Vi må redusere plastforbruket vårt, men det er forskjell på plast. All plastemballasje kan vi gjenvinne, og slik emballasje gjør maten vår lenger holdbar. For matsvinn er et like stort problem som plasten. Bare i Norge kaster vi 355.000 tonn mat! Tenk på det! Heldigvis vokser det nå opp en ny generasjon som har helt andre forutsetninger og kunnskap om miljø. Jentene mine på ni år kommer hjem fra skolen og spør om det er plastkuler i tannkremen vi bruker. Og når jeg sjekker, så er det faktisk det. Slik har det blitt, vi må lære av våre barn, for det er vi voksne som er de virkelige miljøsynderne. I denne utgaven av GLIMT kan du lese mer om matsvinn og plastemballasje.

Produktansvarlig Therese Heramb therese@glimt-media.no +47 415 17 620

Vi ønsker dere med dette en riktig god og ren sommer.


2#18

8

Tore Haug.


9 Tekst av Elisabeth Østby. Foto av Emil Kjos Solli.

MUSKELMANNEN Norges mestvinnende turner gjennom tidene, Norges eldste konkurrerende turner og Norges best trente mann. Han finner vi på Jessheim, nærmere bestemt i Hoppensprett turnhall. For her bor Espen Jansen, i alle fall nesten. Når han ikke er ute og løper med hunden, eller trener på Elixia da. For trening – ja, det er selve livet.

Hver uke er jeg innom turnhallen. For her trener barna mine. Og hver gang jeg titter inn døra, ser jeg Espen. Espen er sportsjef i hallen. Jentene mine er ikke de eneste her inne. Det regelrett kryr av barn og unge. Noen ganger møter jeg også kjente idrettsutøvere, skuespillere eller dansere som er innom hallen for å trene sammen med Espen, til glede for både store og små.

En av de største

Til sammen er det 1500 medlemmer i Hoppensprett turn, som er en av de største klubbene i landet. Og det er takket være Espen Jansen, som har vært med på å bygge opp turnhallen sammen med eierne Lise Kragset Furuseth og Pål Furuseth.

Hva er god trening

Espen begynte å turne som 7-åring på Kløfta. –Der var det et stort turnermiljø den gangen, forteller han. –Jeg har alltid elsket å trene, og derfor har jeg trent mye. Trener du mye nå også? spør jeg. –Hva som er mye er relativt, sier han. –Mange vil nok si at jeg trener hele tiden, mens jeg selv mener jeg trener for lite. Det er kvaliteten på treningen det kommer an på. Selv om jeg er ute og løper med hunden min hver dag, så tenker jeg ikke på det som kvalitetstrening.

Unge lovende

I Hoppenspretthallen er det 70 barn og unge som holder på med konkurranseturn. Jeg synes det er rart å se så små kropper som er så fulle av muskler. Jeg synes ikke det er normalt at 10-åringer har synlige magemuskler. Jeg synes nok heller ikke at det er normalt for barn og unge å trene hver dag opptil flere timer om dagen. Espen motsier meg. –Mange barn ser på nettbrett eller TV flere timer hver dag. Er det bedre? Spør han. –Er det ille at barn og unge bruker kroppen sin fordi de synes det er gøy? De ville ikke gjort det hvis de ikke likte det, minner han om.

En ivrig trener

Espen selv brøt seg inn i turnhallen etter at han var ferdig med å trene, fordi han ville trene mer. –Det var flere av oss, forteller han. –Vi satte opp et vindu før vi dro fra trening slik at vi enkelt kunne komme oss inn igjen. Også hadde vi sett på detektimen at vi måtte fjerne alle spor når vi var ferdige. Derfor ryddet vi alltid opp alle apparater og moppet gulvet før vi smøg oss ut vinduet igjen. Hjemme hadde jeg ulike turnapparater i hagen som jeg kunne fortsette å


2#18

10

øve på da jeg kom hjem. Espen startet å trene andre allerede som 15-åring. –Det er mye god læring i å trene andre, sier han.

Mange muskler i kroppen

–Disiplin og orden er det som teller, fortsetter Espen. –Det er ikke flaks at man blir god. Langsiktig jobbing må til. Jeg har alltid gjort det lille ekstra. Du kan ikke gjøre det samme som alle andre. Når de andre er ferdig med å trene, så trener du litt til. Også må man trene på det man er dårlig på. Skader du deg, så er det bare å trene andre deler av kroppen, fortsetter han. Du kan trene mye mage og rygg selv om du har brukket både armer og bein. Det fine med å være skadet er at du får trent muskler du ellers ikke trener. Det gjelder å se det positive i alt, smiler han.

Livet ved siden av

–Livet som toppturner er flott, sier Espen. –Man blir rik på erfaring og opplevelser. Jeg har vært jorden rundt og opplevd mye. Espen har gått fire år på BI og jobbet som markedssjef ett år. Men det tok alt for mye tid. –Jeg skulle jo trene, smiler han. Derfor tok jeg andre markedsrelaterte jobber der jeg kunne styre tiden min selv. En av de fineste jobbene jeg har hatt var som fritidsleder i et fengsel i Oslo. Jeg tilrettela aktiviteter for de innsatte og var selv med på all lek, trening og læring. De som sitter i fengsel er bare mennesker som deg og meg, som riktignok har utført straffbare handlinger. For dem ble alle drypp av aktivitet som kunne fylle rastløsheten ønsket velkommen. Derfor var det en takknemlig jobb. Selv om livet som turner ikke er råflott, så er det gøy å være god, sier Espen. Det er derfor jeg har holdt på så lenge.

Mesternes Mester

Espen har blitt eksponert mye på TV. På 90-tallet hadde han flere stunt- og reklamejobber. Han har vært med i realityprogrammene Skal vi stupe, Internatet og Feriekolonien. Nå sist deltok han i Mesternes Mester, som han synes var en svært morsom produksjon å være med på. –Vi var en fin gjeng på tur, og i løpet av nærmere tre uker blir man godt kjent. Når jeg så det på TV, så fikk jeg lyst til å reise tilbake.

En konkurransemann

I år fyller Espen 50 år. Men å gi seg med konkurranser har han ingen planer om. –Jeg skal snart være med på veteran-VM, forteller han. –Konkurranser er gøy. Jeg har gjort det siden jeg var syv år, så jeg har vært med på noen, smiler han. Men jeg konkurrerer ikke på samme nivå som før altså, smiler han.

–Det er ikke flaks at man blir god. Langsiktig jobbing må til. Jeg har alltid gjort det lille ekstra. Du kan ikke gjøre det samme som alle andre. Når de andre er ferdig med å trene, så trener du litt til.


11


2#18

12

Turn for alle

Turnerne i Hoppenspretthallen kan være med på konkurranser fra de er seks år. Fram til de er 10 år blir de ikke rangert. –De deltar mest for å kjenne på stemningen og hvordan kroppen reagerer på selve situasjonen, sier Espen. –Fra de er 11 år får de plassering, og som 13-åring kan du reise utenlands på konkurranser. Det viktigste er at barn deltar fordi de synes det er gøy, det er ikke alle som ønsker å bli best, heldigvis. Espen mener at alle skal turne. –De som vil bli best har en lang og hard kamp foran seg, men viktigere er det at alle trener turn en eller to ganger i uken. Det skal være gøy, og man skal føle mestring og lære bevegelse. Alle bør lære seg håndstående og noen enkle turntricks. Det er god folkehelse i å holde folk i bevegelse, og turn gir deg det aller beste grunnlaget uansett hva du vil gjøre senere, mener Espen.

De beste i landet

–Vi har de beste guttene i landet, fortsetter Espen. –Syv av dem deltok på guttelandslaget før en ble flyttet opp til juniorlandslaget i år. Han er den yngste deltakeren der nå, og han har mange fine år å se fram til. Fredrik Johnsen er en av de beste på seniorlandslaget. Nå jobber vi aktivt for å få et jentelag opp på samme nivå.

Familiemannen

–Selv om jeg er en stolt idrettsmann, så er jeg ikke bare det, sier han. Jeg er også en familiemann. Jeg har fire flotte barn. To jenter og to gutter. Og det er disse jeg er aller mest stolt av, avslutter muskelmannen.

–Selv om jeg er en stolt idrettsmann, så er jeg ikke bare det, sier han. Jeg er også en familiemann. Jeg har fire flotte barn. To jenter og to gutter. Og det er disse jeg er aller mest stolt av, avslutter muskelmannen.


voice.as

Meld interesse for neste trinn på sagabyen.no

HELT NY LEILIGHET PÅ JESSHEIM SENTRALT OG MODERNE RETT VED TOGSTASJON Smarte 2, 3 og 4-roms selveierleiligheter i sentrum! Alle leiligheter får store balkonger, vannbåren gulvvarme og store vindusflater. Garasjeplass er inkludert på 3- og 4-roms. Perfekt beliggenhet, med kort vei til det meste av det en trenger i hverdagen! Lave omkostninger og kun 10% forskudd, og resten ved overtagelse i 2/3. kvartal 2019 (trinn 1) eller 2/3. kvartal 2020 (trinn 2).

Les mer på SAGABYEN.NO

TOM Z. BLIKSMARK · m 909 25 904 · tzb@sem-johnsen.no LENE HELLAND MARKEGÅRD · m 918 23 923 · lhm@sem-johnsen. no


2#18

14

F.v.: Butikksjef Tore Rud-Johansen, Thor Johansen og Trond J. Laeng.


Av Elisabeth Østby

BEST FØR, MEN IKKE DÅRLIG ETTER Hvert år rammes mennesker av hungersnød fordi man ikke har kapasitet til å produsere nok mat. Hvert år destrueres 78.000 tonn matvarer før det kommer i butikk – bare i Norge. Hvert år kastes 355.000 tonn mat – bare i Norge. Hvert år kastes 1/3 av all mat som produserer - i verden. Logikk? Hvor da?

15

Dagligvarebutikken Holdbart på Jessheim gjør litt for å bedre statistikken. Litt er bedre enn ingenting, og en begynnelse kan være starten på noe stort.

Utnytter ressursene

I dagligvarebransjen er det slik at hvis en tørrvare har mindre enn 100 dagers holdbarhet så tar ikke de store aktørene dem inn. Er det færre dager, rekker de ikke å dra det igjennom systemene sine, slik at det er igjen «nok» dato til kundene. En ferskvare må ha mer enn 28 dagers holdbarhet. Da Trond J. Laeng og Thor Johansen ble klar over dette, dukket en ny forretningsidè opp. Det må da gå an å gjøre noe med dette? Blir virkelig helt fine varer bare kastet på dynga? Holdbart ble resultatet av ideen. I november åpnet de sin fjerde butikk, denne gangen på Jessheim.

Overskuddsvarer fra Norge

Holdbart er en butikk som tar inn produkter med kortere holdbarhetstid, varer som har gått ut av sortimentet, eller som har skiftet emballasje, sesongbaserte varer, eller overproduserte varer. Slike produkter går som regel på dynga. Holdbart kjøper opp varene fra norske grossister og importører, og selger dem til forbruker med en rabatt på alt fra 20–90 prosent. –På denne måten ønsker vi å være med på å redusere det store matsvinnet, sier Trond. –Vi selger kun overskuddsvarer som er i Norge. Flere tilbud kommer fra utenlandske aktører, men det velger vi å se bort i fra, av miljømessige årsaker.

Galskapen

Trond og Thor legger ikke skjul på at de er forretningsmennesker. –Vi tente på ideen fordi vi så at dette kunne være en god forretningside, innrømmer de. –Kommersialisert matsvinn er det vi holder på med fordi vi ser at det kan være lønnsomt. Men det interessante er at jo mer vi setter oss inn i tematikken, jo mer innblikk vi får i industrien og de bortkastede ressursene i matsvinn, jo mer bevisste og engasjerte blir vi. Vi ser galskapen i dette på en annen måte, og vi blir mer og mer idealister. God forretning pluss samfunnsengasjement gir en herlig kombinasjon. Når både miljø og kunder sparer på å handle hos oss, så er det en bonus for alle.

396 flasker iste

Da vi i Glimt kom til butikken på Jessheim tok butikksjef Tore RudJohansen i mot oss. –Jeg hadde nettopp en kunde her som kjøpte 396 flasker med iste, smiler han. –Det var det eneste han drakk, så han kjøpte det vi hadde. For det er slik det er på Holdbart. Det er ikke sikkert de samme tilbudene eller varene er der dagen etter. Så det gjelder å sikre seg det du finner når du er der.


2#18

16

Ingen vanlig dagligvarebutikk

–Du kan ikke skrive handleliste før du kommer til butikken vår, forteller Trond. –Du gjør lurest i å handle her før du drar videre i en vanlig dagligvarebutikk, fordi vårt sortiment varierer ettersom hva vi forhandler oss til, og hvilke varer som er tilgjengelige. Klarer du å bestemme hva du skal ha til middag etter at du har vært på besøk her, så er nok det en fordel. Vareutvalget er stort, men som sagt så er det varierende. Som et eksempel fikk vi inn 14.760 Freia påskeegg etter påske. De er jo like gode etter påske da, smiler de tre herrene. –De er like gode neste påske også, legger Trond til.

Passelig dum…

Bare fem prosent av varene hos Holdbart har gått ut på dato. –Best før, men ikke dårlig etter er et herlig slagord, sier Trond. –Den eldre generasjonen var flinke til å smake og lukte for å bestemme om maten var god eller ikke.Vi vil være med på å bevisstgjøre folk om dette, og det ser ut til at bedring er på vei. Alle dagligvarebutikker har en boks der de legger nedsatte varer på grunn av dato. Og her er det ikke mye igjen når dagen er omme. Folk har blitt mer bevisste, heldigvis. Hvis du ikke tar med deg salmalaksen som er satt ned 50 prosent så er du passelig dum altså, sier Trond.

Freia påskeegg er like gode etter påske.

Personlig - unikt - merkevarer - stort utvalg

Industrivegen 9 - 2069 Jessheim, tlf 67 90 47 00, hverdager 10-18, lør 10-16


–Den er like god. Det samme gjelder både melk og yoghurt som faktisk har lang levetid, langt over datomerking. Kjøtt blir bedre jo lenger det ligger. Smak og lukt, det er tingen.

Tilskudd, ikke konkurrent

–Planen er å starte fire butikker til i år, forteller Trond. –Vi vokser raskt. Grunnen til at vi ville starte opp på Jessheim er fordi Ullensaker er Norges største vekstkommune. Jessheim er et bra handelssentrum, og da vi fikk lokalene på Gystad så var det ikke mer å tenke på. Vi har god synlighet og ligger i et område i vekst. Vi tror at vi trekker kunder til dagligvarebutikkene som ligger i nærheten.Vi er ingen konkurrent, men et godt tilskudd til området, mener Trond.

Vær smart, miljøbevisst og prisbevisst

–I fjor reddet vi 2154 tonn mat fra å bli kastet. Det tilsvarer 5.815.800 kilo CO2 som igjen tilsvarer 77.544.000 kilometer kjørt med bil. Det er kult å tenke på. Målet vårt i år er å redde 5000 tonn mat. Det er de smarte, miljøbevisste og prisbevisste som handler hos oss, smiler Trond.

Stort vareutvalg.

STORT UTVALG FRA MARKEDSLEDEREN DUNLOP!

VI KAN MC! • ON ROAD / OFFROAD / ALL ROAD • Hypersport / Sport touring / Custom Harley-Davidson / Adventure / MX

Nyhe t!

RING GRATIS

TESTVINNER

Nyhe t!

Nytt verstingdekk for gate- og trackdays! Sportsmart TT er beregnet for bruk på de nyeste sportssykler og performance roadsters.

2017!

64% lengre kjørelengde og bedre handling! TrailSmart MAX opprettholder samme høye nivåer av ytelse som TrailSmart, med en betydelig forbedring i kjørelengde med opptil 64%!

800 33558

800 DEKK TEAM DU BLIR AUTOMATISK SATT OVER TIL DIN NÆRMESTE AVDELING

AVD. EIDSVOLL Industrivn. 44 (ØRN) - eidsvoll@dekkteam.no AVD. KLØFTA

Dyrskuevn. 36 - klofta@dekkteam.no

AVD. JESSHEIM Industrivn. 19 - jessheim@dekkteam.no AVD. ÅRNES

Masse dekk til Harley-Davidson!

Leirvn. 18 (Runni) - aarnes@dekkteam.no

KOMPLETT NYTT sportsdekk for gate og trackday. Ny stamme og gummiblanding, bygget på samme «lest» som suksessdekket og testvinneren RoadSmart 3.


18 2#18

Av Elisabeth Østby

DET NYE SAMLINGSPUNKTET PÅ KLØFTA Ilddåp

Ilddåpen for Kløfta IL kom under fotballkampen de spilte mot Lillestrøm i april, da de for første gang deltok i en 1. rundekamp i cupen. 2700 tilskuere troppet opp. –Det har aldri før vært så mange her, sier Steffen. –Jeg tror det var 1000 tilskuere her en gang på 60-tallet, smiler han. –Det var imponerende å se den innsatsen som ble lagt ned, og dugnadsånden lever i beste velgående.

Dugnaden lever

–Man sier at dugnadsånden henger sammen med tilknytning, sier Balal Bhatti. –Kløfta er et innflyttersted, og vi synes derfor det er ekstra stas å vise at man ikke trenger å ha bodd her i generasjoner for å føle tilknytning.

Folkefest

–Det var spesielt å spille mot Lillestrøm siden vi har sterk tilknytning til klubben her på Kløfta, fortsetter Steffen. –Vår styreleder i fotballen, Kjetil Kokkim er broren til Morten Kokkim som er Lillestrøms styreleder. Også er selvfølgelig Lillestrøms trener Arne Erlandsen herfra. Fotballkampen ble en skikkelig folkefest der hele arrangementet gikk på skinner. Vekselansvarlig gikk 20.000 skritt i løpet av fire timer, ler de to karene.

Lukrativt klubbhus

Både Steffen og Balal ble ansatt i Kløfta IL i november 2017. Balal har ansvar for administrasjonen og jobber for å digitalisere klubben. –Et papirløst system er snart på plass, smiler han. Balal bor på Kløfta og Steffen på Borgen. Det nåværende klubbhuset ligger ved Kløfta Stadion. –Huset og området rundt skal selges, forteller Steffen. Inntektene av salget skal brukes til å bygge opp igjen det nye klubbhuset i Bakkedalen samt bygging av idrettsanleggene som vil koste ca 140 millioner kroner. Vi ønsker å fortsette å eie vårt eget klubbhus fordi det gir gode inntekter i form av utleie. –Nå er det så stor rift om å få leie her, at det ikke er mye ledig tid igjen, sier Steffen. –Bakkedalen bygges i samarbeid med kommunen.

Gir plass til idretten i Ullensaker

Til høsten skal fotballbaner, skateanlegg, tennisbaner, løpestier, volleyballbanen og et multiidrettsanlegg stå klart. Utvidelsen av Kløftahallen, Vesong ungdomsskole og Bakke skole samt ny infrastruktur skal stå ferdig i 2021. –Kløfta har ventet på realiseringen av Bakkedalen i 30 år, og nå ser vi endelig en ende på det, sier Steffen. Bakkedalen skal i likhet med anleggene i resten av kommunen komme alle innbyggerne til gode. Med 50 idrettslag i Ullensaker og over 16.000 medlemmer, må det sørges for at idretten har plass.

Kløfta IL har vind i seilene for tiden. Med økende tilflytning opplever de stor tilslutning til klubben som nå har 1050 medlemmer totalt. –Både håndball, fotball og sykkel jobber sammen og endelig kan vi kalle oss et idrettslag, sier en fornøyd daglig leder Steffen Nystrøm. –Når vi nå samles på ett område i Bakkedalen, blir det enda mer naturlig å opptre som en samlet klubb. Bakkedalen idrettsog aktivitetspark blir et av Norges beste breddeanlegg, og får en prislapp på ca 140 millioner kroner til sammen når alt står ferdig i 2021.


19 FAKTA Utbyggingen er delt opp i to faser: • I første fase som har oppstart etter påske skal selve parken med idrettsbanene bygges. Dette planlegges ferdigstilt oktober 2018. • Andre fase har planlagt oppstart i 2019. I andre fase skal Kløftahallen bygges ut med 1 spilleflate og eksisterende barnehage skal bygges om til klubblokaler for Kløfta IL. I tillegg planlegges følgende i området: • Ny kommunal barnehage ved Skolevegen, forprosjektering pågår og planlagt byggestart til sommeren og ferdigstilles ved årsskiftet 2019/2020. • Mulighetsstudie for utbygging av Bakke og Vesong Skoler med tilhørende kulturlokaler. • Bygging av ny parkering ved Trondheimsvegen, mellom Reisoppvegen og Skolevegen, som skal tjene skolene, ny barnehage og idretts- og aktivitetsparken. • Ombygging av Gamlevegen med nytt fortau fra Gjerdrumsvegen til første parkering i Bakkedalen og ombygging av Reisoppvegen.

F.v.: Balal Bhatti og Steffen Nystrøm.


2#18

20

Bakkedalen idretts- og aktivitetspark blir det nye samlingspunktet pü Kløfta.


Sommerpynt Finn din stil hos Mestergull

Georg Jensen

Bjørg

Pandora

Van Bergen

Bjørg

JESSHEIM STORSENTER - PLAN 1 - TLF 63 97 00 55


2#18

22 Av ØRAS

HVORDAN SKAL DET GJØRAS I ØRAS-kommunene sorterer husholdningene ut plastemballasje i egne retursekker eller -poser tilpasset formålet, og ikke sjeldent dukker spørsmålet opp; «Hvor skal jeg kaste dette, da..?» Om lag 95 % av alle nordmenn har et tilbud om innsamling av plastemballasje og ca 80 % av all innsamlet mengde blir sortert ut til materialgjenvinning. Det vil si at avfallet blir til nye produkter. Resten er urenheter og sammensatte kvaliteter som ikke lar seg skille. (Kilde: grontpunkt.no). Et eksempel på sammensatt kvalitet, er altså potetgull- og snacksposer med aluminiumsbelegg; som lenge fikk lov til å være med i retursystemet. Nå skal de altså i restavfallet.

Det nytter å kildesortere avfall. Det gir faktisk resultater! Men innimellom skjer det noen endringer i hvordan det gjøres. Nå skal for eksempel potetgull- og snacksposer med aluminiumsbelegg kastes i restavfallet.

Men fortvil ikke. Selv om restavfallet ditt går til forbrenning, blir det energigjenvunnet til varme. Og hvis du lurer på hva du gjør med grisete plast, så gjør det bedre nytte i restavfallet. Skyller du derimot plastemballasjen med litt kaldt vann, og drar over med børsten så sikrer du at emballasjen blir materialgjenvunnet. Takk for at du bidrar. Hilsen oss i ØRAS

Foto: Katrine Lunke, loop.no.

Foto: Johnny Syversen for LOOP.

FAKTA Enkel kildesortering Kildesortering er enkelt. Her er noen tips. • Plastemballasje skal i egne retursekker/-poser. • Matavfall skal i grønn pose. • Glass- og metallemballasje i egne beholdere. Større artikler, elektrisk utstyr, farlig avfall, vaser, krukker, og lignende skal leveres til ØRAS på Dal skog. Eksempler på plastemballasje som resirkuleres: Plastbegere, plastbokser, emballasje for matvarer, tomme plastflasker fra rengjøringsmidler, shampo. Eksempler på glass og metall som skal resirkuleres: Syltetøyglass, glassflasker, hermetikkemballasje, aluminiumsfolie,

Alle mindre produkter som er sammensatt av ulike materialer skal i restavfall: F. eks.: pillebrett, kaffekapsler, valnøttboksen, Pringles-boksen og potetgull- og snacksposer med aluminiumsbelegg

Plast til gjenvinning. Foto: Johnny Syversen for LOOP.


23 Av Elisabeth Østby

HERLIG GJENBRUK Nesten 269 000 tonn plast flyter i vannmassene på verdenshavene, og gjør stor skade på fisk, fugl og dyr. Enda mer finnes antakelig på havbunnen. Det tilsvarer omtrent vekten av 60 000 fullvoksne elefanter, eller 15 000 busser. Vi skal ikke slutte å bruke plast, men vi kan bruke mindre, og vi må resirkulere det vi kan. Kildesorterer vi riktig, blir plasten gjenbrukt. Hos ØRAS, Øvre Romerike Avfallsselskap, lærer de opp 2000 barn og unge hvert år i hvorfor det er så viktig at vi som forbrukere håndterer avfallet vårt på best mulig måte. Vi voksne, som er de virkelige miljøsynderne, må lære av de unge.

Kommunikasjonsrådgiver Kirsten Lundem møter meg hos ØRAS. Sammen går vi til møterommet der lyset slippes inn gjennom store vinduer. Her ligger også skolestua der undervisningen av elever foregår. Alle skolene i fire kommuner, Hurdal, Eidsvoll, Nannestad og Ullensaker får undervisning av engasjerte ansatte på ØRAS. For her mangler det ikke på engasjement. Det er Kirsten et levende bevis på.

Den viktige førstehåndskunnskapen

–Det er viktig å lære de unge hvor viktig det er å håndtere avfall på riktig måte, sier Kirsten. -At alt havner på samme sted er en myte, og det viser vi til dem som kommer hit. De ser med egne øyne hvor viktig det er å sortere plast, glass, metall og matavfall.

Gjenbruk

ØRAS har laget et hefte som er sendt ut til alle husstander der de forklarer forskjell på produkt og emballasje. Utsortering av emballasje gjøres for å utnytte ressursene på nytt til nye produkter/emballajse. Det kreves mer energi å lage ting fra bunnen av enn å lage nytt av det som allerede er i omløp. For hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi to kilo olje; og uttak av ikke-fornybare ressurser reduseres!

Plast mot matsvinn

–Derfor er ikke målet å slutte og bruke plast som emballasje, sier Kirsten. –Plastemballasje har også en funksjon i det store bildet. Den er for eksempel med på å bevare maten vi kjøper, som igjen er med på å redusere matsvinn. Det er all annen unødvendig plast, som plastposer, sugerør, plast i produkter osv, som vi bør kvitte oss med. Hvorfor bruke skjærebrett i plast når trefjøler kan være vel så bra? spør Kirsten uforstående. Flere studier har vist at bakterier i tre dør raskt, mens de overlever godt på andre materialer som plast eller glass* – og trefjøler har vi jo brukt i mange år.

Bygger veier med glass

Vet du hva glasopor er? Spør Kirsten. Nei, jeg gjør ikke det. Hun viser meg en film på youtube. Alt av glassemballasje som kastes i returbeholdere brukes om igjen, forteller hun. Noe blir brukt til glasopor som brukes som fyllmasse til veier. ”Glasopor er det letteste granulære byggematerialet på markedet – noe som gjør det mulig å realisere prosjekter på dårlig grunn. Produktet er det mest miljøvennlige alternativet, det er stabilt, lett, drenerende og isolerende.”** Glasopor er fremstilt av 100 % resirkulert glassemballasje som er samlet inn fra husholdninger i hele Norge! –Det er kult, sier Kirsten.

Kirsten Lundem. *Kilde: forskning.no/bakterier-mat ** Kilde: sirkel.no

–Vi håper at det kan komme en ny ordning som kan gjøre kildesortering enda enklere for husstandene, sier Kirsten ivrig. –Mange kommuner tilbyr f.eks en egen dunk for glass- og metallemballasje. Jo enklere, jo bedre. Skal vi kunne møte EUs ambisiøse mål til kildesortering i fremtiden, må vi bli flinkere til å sortere avfallet vårt. Det er det liten tvil om.


2#18

24

Tekst av Elisabeth Østby. Foto av Elin Leister og Wanja Hansen.

OM Å SE LIVET MED NYE ØYNE

–1000 briller tar mye plass, smiler Elin. –Det var ikke mye annet vi fikk med oss, så det var ganske stusselig på klesfronten de 14 dagene vi var borte. Ikke var det så mye vi fikk tak i der heller, men nå var vi ikke der for vår egen hygges skyld. Latter, tårer og en uendelig lang liste med minneverdige opplevelser preget dagene i Guatemala.

Briller er ikke alle forunt

Wanja er optiker, eier og daglig leder i Øyesenteret Jessheim. Gjennom samarbeid med Vision for all har de i lengre tid samlet inn brukte briller for å kunne gi dem videre til mennesker som selv ikke har råd til det. Vision for all jobber med de aller fattigste som har størst behov for optikernes innsats. I Guatemala er en gjennomsnittlig månedslønn mellom 2500 og 3000 kroner. En synsundersøkelse koster ¼ av lønnen, og en brille er nesten like dyr som her i Norge. Da sier det seg selv at mange mennesker rett og slett ikke har mulighet til å skaffe seg briller.

Å se verden på nytt

Vi som bruker briller vet hvor viktig det er for å kunne fungere i hverdagen, på jobb eller på skole. For et barn kan en brille bety forskjellen på å lære seg å lese eller ikke. Briller er derfor avgjørende for å i det hele tatt skaffe seg utdanning, jobb, følge med på det som skjer i lokalsamfunnet og verdenssamfunnet. For oss er briller en selvfølge. I Guatemala er det ikke slik. –Mange mennesker har gått mer eller mindre ufrivillig blinde, forteller Wanja. –Opplevelsen av å se reaksjonen til disse menneskene når de fikk se verden på nytt var en fantastisk erfaring vi vil leve lenge på.

De fattigste

Til sammen var de fire optikere og tre assistenter som reiste til Antigua. De var fire dager i Antigua før de reiste videre ut på landsbygda i nye fire dager for å finne de aller fattigste menneskene. Urfolket i Guatemala er Mayafolket som utgjør 40 prosent av befolkningen. 70 prosent av de fattigste i landet stammer nettopp fra Mayaene. –Jeg forelsket meg helt i dette folkeslaget, forteller Elin. –De var så utrolig fargerike og takknemlige. Flere hadde reist i mange timer for å få hjelp av den norske delegasjonen. –En borgermester i en landsby seks timer unna, hadde satt opp gratis buss for de som ikke klarte å komme seg til oss på egen hånd, sier Wanja.

God planlegging

Nøye planlegging og godt forarbeid er viktig for en slik tur. De syv som skulle reise brukte flere helger på forhånd på lageret til Vision for all der de vasket, målte opp og gjorde klar brillene de skulle ha med seg. Optikerbutikker i hele landet tar i mot brukte briller og leverer til lageret.

I januar dro Elin Leister og Wanja Hansen fra Jessheim til Guatemala med til sammen 1000 briller i kofferten. I regi av ”Vision for all” reiste de til byen Antigua der mange mennesker allerede første dagen hadde stilt seg i kø i håp om å få et nytt syn på verden. –Vi var ikke forberedt på menneskemengden som ventet oss, sier Elin og Wanja, som forteller om intense og fantastiske dager i Mellom-Amerika da Glimt møtte de på Øyesenteret Jessheim.


Fantastiske Rosa som fikk +12.0. Hun kunne lese igjen for første gang på flere år.

25


2#18

26

Latter og tårer

En samarbeidspartner i Antigua hadde promotert ankomsten til nordmennene. De stilte med lokaler, ordnet logistikken og skaffet tolk. –Spansk er ikke vår sterke side, og i alle fall ikke urspråket, ler Elin og Wanja. –Det ble mye tegnspråk og kroppspråk når tolken ikke var tilgjengelig, men jammen kommer man langt med det. I snitt klarte de å hjelpe 120 mennesker per dag, til sammen over 1000 mennesker. En forundersøkelse ble gjort av en av assistentene før ”pasienten” gikk videre til optikerne. –Det var fantastisk å se reaksjonene når de klarte å se tydelig, forteller Wanja. Derfra gikk de til ”butikken” der Elin og en assistent til fant riktig brille. –Vi fikk lov til å sette på dem brillene. Du kan tro det var mye latter og enda flere tårer både for dem som fikk briller og for vår del, sier Elin.

Nye øyne

–Den første dagen var jeg helt utslitt, forteller Elin. –Helt ærlig så var jeg usikker på hvordan jeg skulle komme meg gjennom de neste syv. For det er ekstremt intenst, og for meg som ikke kan noe om briller var det hektisk. Men så gikk det seg til. Alle de store gledene er belønning nok, og gir en helt egen energi. Bare tenk hvordan livet ble forandret for en dame som vi fant en +12 brille til. Da kan du snakke om å se livet med nye øyne. Eller en gutt på 10–12 år som aldri hadde brukt briller og trengte en -6 brille. Plutselig kan han se tavla på skolen, mennesker rundt seg og kan orientere seg. Det er viktig det! Solbriller ga vi ut rundhåndet, for mange hadde stygt solskadde øyne. Bønder er særlig utsatt på grunn av all jobbingen ute på jordene. En av dem var en helt skjønn mann med cowboyhatt. Han hadde jobbet ute hele livet sitt. Han endte opp med tre par briller inkludert solbriller. Det smilet kan jeg mane fram når som helst, smiler Elin.

Vision for all Vision for all ble startet i Sverige og er en humanitær organisasjon som ønsker å gi synshjelp til de fattigste i U-land. Vision for all Norge ble startet i 2003. VFA arrangerer prosjektreiser til Eritrea, Guatemala, Kambodsja og Peru. Alle kan bli støttemedlemmer i VFA Norge, sjekk ut Facebooksidene for mer informasjon.

To ukers ”ferie”

Elin og Wanja er samboere og elsker å reise. De har lenge drømt om å kunne være med på et hjelpeprosjekt, men det er ikke alltid like lett å få til med det livet man lever hjemme. Når denne muligheten dukket opp var ingen av dem i tvil. Dette ville de være med på. –Vi var borte i to uker, og det er enkelt å få til. Med gode medarbeidere i Øyesenteret Jessheim kunne Wanja reise, og Elin tok ut to uker ferie fra sin arbeidsplass, Solar Norge AS, som holder til i Gardermoen Næringspark. De er en del av Solar-konsernet som er et av Europas ledende sourcing og serviceselskaper. Norsk næringsliv skal vise at de tar ansvar og CSR (company social responsibility) er en viktig del av konsernets samfunnsengasjement. Elin brukte derfor prosjektet i Guatemala for å skape engasjement på arbeidsplassen sin. Hun fikk med seg de ansatte til å samle inn brukte briller, et prosjekt som fortsatt lever, for Vision for all arrangerer mange turer til ulike land i løpet av året. I tillegg var Solar Norge med å støtte prosjektet økonomisk. Brilleland er en stor sponsor og bidragsyter til prosjektene, i tillegg til mange andre optikere i hele landet. Støtten går til å gjennomføre prosjektene og å kjøpe spesialglass for de som trenger det. Elin og Wanja har nå takket ja til være varastyremedlemmer i Vision for all. –Vi gir oss ikke med denne turen, smiler de. Før reisen fikk vi høre at enten elsker du det, eller så blir det med den ene gangen.Vi elsket det, og har veldig lyst til å være med på flere turer. Vision for all trenger briller. –Har du noe liggende så er det bare å ta det med til oss på Øyesenteret, eller en annen optiker i nærheten av deg oppfordrer Wanja og Elin.

Bilde 1: Den nærsynte gutten som fikk -6.0. Bilde 2: «Gratisbutikken». Ikke sponset av Rema-1000 selv om det ser slik ut… Bilde 3: køen som ventet utenfor dag 1. Bilde 4: Antigua sett fra høyden Bilde 5: Fra Antiguas gater. Bilde 6: Wanja tar synsundersøkelse med enkelt utstyr og tolk. Bilde 7: Folk som satt og ventet inne dag 1. Bilde 8: Den fine mannen i cowboyhatt, med to tolker.


27


2#18

28

F.v.: Ă˜yvind Mo Larsen og Rune J. Stangeland.


Av Elisabeth Østby

HØY PULS PÅ JESSHEIM –Helt ærlig så husker jeg ikke stort fra de to første ukene, smiler Øyvind Mo Larsen i nettavisen Jessheimpuls. –Vi har hatt en eventyrlig start, og er spente på fortsettelsen. Jessheimpuls har etter en måned nesten 13.000 unike brukere, antallet sidevisninger passerte 50.000 noen dager før byavisen var en måned gammel.

29

Øyvind har hoppet fra sikre rutiner i Romerikes Blad til det mer usikre kortet som det jo alltid er når man starter noe nytt. –Jeg har vært i RB i 22 år, forteller han. –Muligheten med Jessheimpuls dukket opp på riktig tidspunkt for min del. Jeg er fortsatt på riktig siden før 50-årskrisa slår inn for fullt, og skulle jeg gjøre noe nytt så måtte det blir nå. Sammen med Rune J. Stangeland i Asap Media utvikler de to nettavisen for Jessheim. Øyvind er skribenten, mens Rune setter opp den digitale løsningen. –Vi er begge fra Jessheim og er opptatt av byen vår. Utviklingen her er formidabel, og jeg er spent på planene framover, og litt redd for hvordan det håndteres, innrømmer Øyvind. –Derfor er det så interessant å få kjenne på Jessheimpulsen på nært hold.

Investoren i ryggen

Tore Kværner er i tillegg til Mo Larsen investoren i firmaet. –Vi ser ikke mye til Kværner i det daglige. Han er styreleder i selskapet og ikke involvert i det redaksjonelle arbeidet. –Det fine med å ha en investor i ryggen er at det gir oss en forutsigbarhet og trygghet den første tiden det tar å etablere en byavis. For det tar tid å starte et firma, og det tar tid å stå på egne ben.

Hektisk start

–Vi begynte to uker før vi egentlig skulle. Det hadde med sesongstarten til Ull/Kisa Fotball å gjøre. Supporterne til klubben har sagt seg villige til å skrive spillerbørs etter hver kamp, og det ville blitt litt rart å begynne med børs etter kamp nummer tre, smiler Øyvind. Så vi tok sats og hoppet i det, og derfor ble de første ukene litt mer hektisk enn planlagt. Men det gikk det også, uten at jeg kan huske så mye av det, ler han. –Med Rune i ryggen så går alt godt. Han er mitt sikkerhetsnett på den digitale biten. Vi et godt lag.

Alltid en historie

–Vi er et supplement til Romerikes Blad, Eidsvoll Ullensaker Blad og dere i GLIMT. –Det er plass til oss alle. Jessheimpuls skriver om folk, kultur, byutvikling og lokalpolitikk. Kort fortalt så handler det om den virkeligheten vi lever, sier Øyvind. Hverdagsjessheim er spennende nok. Jeg møter sjelden folk uten å finne en historie å skrive om, sier skribenten. –Det er vel en yrkesskade jeg har. Derfor mangler det ikke på ting å fortelle om. –Vi tar en dag om gangen, og justerer kursen etter hvert. Tilbakemeldingene og engasjementet vi har fått hittil gjør oss sikre på at vi er på riktig vei, og at vi skal være et informasjonstilskudd som skal leve lenge, avslutter de to karene.


2#18

30

Saltdryss fra Kokken Magnus og tegneren Christina

Magnus Tvedt-Øresland er daglig leder i GNIST mat og opplevelser som holder til i Ullensaker kulturhus. Driften baserer seg på arbeidstrening, og skal fungere som et springbrett ut i arbeidslivet for mennesker som av ulike årsaker står uten jobb. Magnus er utdannet kokk. Han har et brennende engasjement for faget sitt og for arbeidsplassen sin, og håper å være med på skape en GNIST hos menneskene som kommer på arbeidstrening hos han. Magnus har lang fartstid som skribent med matformidling i høysetet.

Oss Ullsokker imellom EN LITEN KLYPE FELLESKAPSFØLELSE Ytringsfriheten er en svært viktig ingrediens i mitt liv og jeg digger at vi nå har så mange arenaer å utøve den på. Muntlig, skriftlig, på trykk, på nett eller via andre spennende kunstneriske former, man ytrer for å vise at man bryr seg! Men mange kommer ikke til – stemmen er for lav. I Ullensaker har vi en sterk og levende fellesskapsånd, vi bryr oss om hverandre og om hvordan vi har det rundt oss. Vi vet at dersom vi alle bidrar litt til fellesskapet så vil vi alle tjene på det.Vi jobber rett og slett sammen for et bedre samfunn å bo i. Vi liker iallfall å skryte av det, av oss selv – til andre. Vi liker å klappe oss selv på skulderen og si at vi i kraft av vår fellesskapsånd og vår dugnadsinnsats gjør stedet vi bor på til verdens beste sted å bo. Vi Ullsokker er flinke og vi er heldige. For i Ullensaker er det godt å bo og vi er ikke overlatt til oss selv. Her jobbes det på kryss og på tvers og i felleskap for å bedre levekårene og omgivelsene våre. Det er helt tydelig, se bare litt til barneidretten, kulturmangfoldet, det fremragende politiske engasjementet og til befolkningsveksten. Mye av dette er drevet opp og frem av fellesskapsånd og vissheten om at egne ord og handlinger faktisk kan føre til noe fint for flere. Men jeg føler at vi har et potensiale til å bli enda bedre. Denne godheten og «ånden» bør jo omfatte alle – til enhver tid, på alle årets dager og som et gode for oss alle. Undertegnede kjenner etterhvert mange som står utenfor dette gode selskap og fellesskap, som ikke er av dem som skriker høyest og som dermed ikke slipper til, men som mer enn gjerne vil være med og ta større del i samfunnet og felleskapet. Jeg oppfordrer alle Ullsokker, og kanskje spesielt dere som er Arbeidsgiver-Ullsokker til å tenke litt utenfor boksen og til å gjøre en innsats i å invitere dem som ikke skriker høyest, til deltakelse. På den måten får vi brukt mange ubrukte, men kjempegode menneskelige ressurser. Det har vi som felleskap mye å tjene på!

Tegning av Magnus Tvedt-Øresland, tegnet av Christina Nygaard, 22 år.


Av Elisabeth Østby

JOBBER TVERRFAGLIG

31

På 80-tallet drev Kiropraktor Jan Eric Arnesen en liten klinikk på Skillebekk sammen med en massør, hvor pasienten typisk fikk massasje før de skulle inn på kiropraktorbenken. Etterhvert som flere og flere hadde god effekt av denne kombinasjonen, ble klinikken riktig så populær, og er i dag èn av Norges største klinikker på muskel og skjelett. Den ble døpt Klinikk for Alle i 1990, og skulle bli Norges første tverrfaglige Klinikk-kjede på muskel- og skjeletthelse. I dag er det nesten 30 KFA-klinikker på landsbasis, og samtlige har som mål å ha et tverrfaglig tilbud til pasienten som kommer inn døra med et problem de ønsker løst. Konseptet har utviklet seg kraftig siden 80-tallet, og i dag er det alt fra kiropraktorer og fysioterapeuter til leger og ernæringsfysiologer som jobber i team for å raskest mulig kunne løse pasientens plager. Klinikk for Alle var først ut med tverrfaglig behandling i Skandinavia og er i dag den største aktøren i Europa på dette området. Prinsippet om et tverrfaglig behandlingsbehov er rotfestet i KFA-kulturen, noe som betyr at terapeutene må være villige til å påta seg en større rolle overfor pasientene enn «bare» å være leverandør av én type behandling. De må også være diagnostikere, og gi pasientene råd om hva slags behandling(er) de vil ha best nytte av. Klinikk for Alle anerkjenner at alle pasienter er unike og har særegne behov, og at diagnostikere ikke kan basere seg på standardiserte sekkediagnoser eller ditto behandlingsopplegg.

Guttakrutt! De mannlige terapeutene ved Klinikk for Alle Jessheim viser muskler (kvinnelige terapeuter kommer høsten 2018).


2#18

32

Så hva er tverrfaglighet?

Det er et samarbeid om enkeltpasienter på tvers av fag- eller yrkesgrupper, slik som mellom en lege og en fysioterapeut, der legen bruker fysioterapeutens kompetanse for pasientens beste. Slike samarbeid er utelukkende positive, så lenge pasienten ikke blir en kasteball i et større system. Derfor er det viktig at pasienten har en fast kontaktperson, eller en koordinator, som følger opp pasienten i behandlingsforløpet. Klinikk for Alle Jessheim etablerte seg i 4. etasje på Jessheim storsenter i 2016, da man så et potensiale for en mindre fagpolarisert Klinikk i et område med stor vekst. Her finner man kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopat, muskelterapeuter, samtaleterapeut og PT-er. Alle har sine styrker, og det er det Klinikk for Alle bygger sin suksess på. Mens Kiropraktoren er en mester på ledd og nervesystem, så kan muskelterapeuten bidra med stor forståelse og kyndighet på muskler og bindevev. Der Osteopaten kan finne skjulte årsaker til langvarig problematikk og se sammenhenger mellom bindevevssystem, nervesystem indre indre organer, så kan fysioterapeuten briljere med sin kunnskap innen gradert opptrening etter skade/operasjon, og bruke tørrnåler eller trykkbølgeapparat.

Kristoffer Sandhaugen i ferd med å manipulere nederste nakkevirvel.

Hvis samtaleterapeuten har hjulpet pasienten opp på beina når livet butter imot, Kan PT-en lage et skreddersydd treningsopplegg og motivere deg til bedre form og helse. Målet er å tilby et skreddersydd behandlingsopplegg for rask og effektiv vei til bedre helse. Pasienten skal få den behandlingen de trenger, av den terapeuten på klinikken som er best på akkurat den behandlingen. Ved et typisk behandlingsforløp, vil pasienten være til en førstegangskonsultasjon hos ønsket terapeut. Denne terapeuten vil så gå nøye gjennom sykehistorie for å kartlegge problemet, og få et overblikk over pasientens helse, og eventuell sykdomshistorikk. Videre gjøres en nøyaktig undersøkelse for å bekrefte en diagnose. Ut ifra diagnosen som settes, vil en behandlingsplan utarbeides.Terapeuten vil være pasientens behandlingskoordinator, og sette opp eventuell videre behandling hos seg selv, eller en kollega, i henhold til fastsatte parametre i KFA-kjeden, eller etter pasientens ønske. I denne perioden er det viktig for oss at pasienten føler seg trygg på at de følges opp riktig, og at de er motiverte for å jobbe mot et felles mål: å bli bra på kortest mulig tid, og å forhindre nye tilfeller.

Erlend Vandvik med et ”kranielt løft” som behandling mot hodepine.


Målet er å tilby et skreddersydd behandlingsopplegg for rask og effektiv vei til bedre helse. Pasienten skal få den behandlingen de trenger, av den terapeuten på klinikken som er best på akkurat den behandlingen.

Stig-Andrè Hansen behandler en overbelastning i et muskelfeste ved bekkenet.

Ny halvpart av tomannsbolig m/garasje

l Lyngåsen l Prisant. fra kr 3 210 000,-

Drømmen om ny bolig kan bli en realitet!

Lyngåsen ligger på et høydedrag med fantastisk utsikt over Romeriksplatået, og grenser inntil Romeriksåsen. Det er kort vei til skole, barnehager, buss og butikk. Her kan vi tilby boliger på solrike tomter i forskjellige størrelser

Pris fra kr 3 210 000,- + omk Omkostn. kr 21 872,_________________________

og prisklasser. Hellvik Hus Romerike Eiendomsutvikling AS For mer informasjon, sjekk vår hjemmeside www.lyngaasen.no

www.lyngaasen.no

Kontakt Merethe Wasmuth mob 941 71 311 eller Annfinn Elvenes mob. 489 94 125, for en uforpliktende visning

BRA/P-rom: Garasje/bod: Ant. sov: Byggeår: Tomt: Boligtype: Mer info:

84,6/81,4 m2 23,3 m2 3 2018 Ca. 220 m2 Halvpart tomannsbolig Finnkode 93370769

www.hellvikhus.no


34 fra Ullensaker 2#18

SMÅGLIMT

Nytt utested - Fats D Ilse Shcoemans og Dag Henning Veegouwern har åpnet nytt utested på Jessheim med 25-årsgrense og konsept pianobar.

Nytt orgel i Jessheim Kirke Endelig står et splitter nytt orgel i Jessheim Kirke. Prislappen kom på fire millioner kroner, og er laget av et tysk firma. 25. mai var det duket for festkonsert i kirken.

Sumo har åpnet dørene på Jessheim Asian fusion er populært og nå kan du kjenne smaken av både sushi og asiatiske retter på den nyåpnede restauranten Sumo på Jessheim.

Jessheim barnefestival 9. og 10. juni er det igjen klart for Jessheim Barnefestival. Arrangør er Lekia Kanutten som drar i gang to dager med en rekke aktiviteter og underholdning. Her blir det trylleshow, konserter, sjørøverskole, ansiktsmaling og mye mer. Barnefestivalen går av stabelen samtidig som Jessheim Byfestival. Så denne helga blir det liv på Jessheim.

Lån utstyr til sport, lek og tur helt gratis! Ullensaker kommune har i samarbeid med Ullensaker Frivilligsentral åpnet utstyrsbanken BUA Ullensaker. Du finner den i 2. etasje i Jessheim is- og flerbrukshall (Aktivitetsveien 9, 2050 Jessheim). Alle under 18 år må ha med foresatt ved første lån. Du kan låne blant annet volleyballer, sovepose, telt, kubb, hengekøye, mm. Åpningstider: tirsdager og torsdager, kl. 16:30-19:00 Mer informasjon finner du på www.bua.io/bua-ullensaker


2018

LE LA

Smakebiter: Trylleshow Hoppeslott Idrettens dag Sjørøverskole Ansiktsmaling Jubeltube-show Lloyd og Kai fra Ninjago Stephanie fra Lego Friends og masse mer!

” b a D p p Dro

“Po

Arrangør:


2#18

36

Av Christine Haakstad, Rådgiver kulturminnevern, Ullensaker kommune

ULLENSAKERS RIKE MILITÆRHISTORIE - og et unikt kulturmiljø på Trandum

Ullensakers militærhistorie strekker seg 300 år tilbake i tid. Gardermoen var i en lengre periode Østlandets militære midtpunkt. I kommunen finnes en rekke kulturminner knyttet til forsvar og krig, og blant disse står kulturmiljøet på Trandum i en særstilling. Trandum har et stort potensial for videreutvikling, og bør fremheves som en viktig identitetsbærer i kommunen.


37 Fra Lilleplassen til Ullensaker museum

I dag er de fleste spor etter ekserserplassene på Sør-Gardermoen borte. Lilleplassen lå omtrent der Ullensaker museum ligger i dag. Museet rommer flere tilflyttede bygninger som beskriver Forsvarets historie i Ullensaker både fra 1700-, 1800- og 1900-tallet. Ullensaker museum har utstillinger om livet i militærleiren på 1700- og 1800-tallet og om Trandumskogen. Museet gjennomfører også omvisninger i Trandumskogen.


2#18

38

Gardermoen – Østlandets militære midtpunkt

Helt fra midten av 1600-tallet har det vært militær aktivitet på Gardermoen. De første, små øvelsesplassene var bare i bruk i kort tid, og vi vet lite om dem. Men fra 1740 begynner militærhistorien virkelig å ta form. På dette tidspunktet ble det ryddet en ekserserplass – Den lille Plads – i det skoglendte terrenget på Sør-Gardermoen. Snart meldte det seg et behov for enda mer areal, og i 1787 ble Fridrichsfeldt etablert rett nordøst for Lilleplassen. Plassen fikk navn etter daværende prins og senere kong Fredrik VI, og ble av soldatene beskrevet slik: En skiønnere og bedre Excercer-Plads end Regimentets, det saakaldte Fridrichsfeldt, findes ikke i Norge. Den er 1600 Alen lang og 900 Alen bred. Dette tilsvarer ca. 340 mål, og gjorde Sør-Gardermoen til landets største ekserserplass og midtpunktet for militær aktivitet på Østlandet i form av årlige øvelser.

Militærøvelser med stor festivitas

På øvelsene deltok soldater fra fjern og nær. Så lenge øvelsene varte – i alt fra noen få til 60 dager – bodde de i teltleire. For infanteristene besto eksersisen i skyteøvelser, geværpuss, sabelhugning, bajonettfekting og gymnastikk. Artilleriet trente på manøvrering av kanoner i varierende terrengforhold, mens kavaleriet gjorde rideøvelser og trente på sabelhugg og skyting fra hesteryggen. Leirsamlingene var store, sosiale begivenheter som trakk skuelystne langveisfra. Det var ikke uten grunn at samlingene ble kalt lystleire – det var yrende folkeliv, festivitas, fargerike uniformer, oppstillinger og kongelige gjester. Behovet for tjenester som oppstod i lystleirene ble en kjærkommen inntektskilde for mange. Madrassvasking, reparasjon av uniformer, tømming av utedoer, hesteskyss, ambulerende tannlege, sykestaller for hestene, handel, skjenking og bespisning var travle geskjefter.

Etter en rolig første halvdel av århundret, økte interessen for forsvar fra rundt 1850 på grunn av urolige tider i Europa. Det ble holdt flere store øvelser på Gardermoen, og mer permanent bebyggelse som telthus for lagring av utstyr, kornmagasiner, kjøkken og staller ble oppført.

Trandum tas i bruk

Unionsstriden med Sverige og opptakten til 1. verdenskrig førte til ytterligere opptrapping av militær aktivitet. Med forlenget militærtjeneste og vinterøvelser økte både behovene for areal og kravene til innkvartering, og nye områder ble tatt i bruk. På Aur ble det anlagt ny ekserserplass i 1906, og Trandum ble innkjøpt i 1913. I de neste årene hadde Trandum den største byggeaktiviteten. Blant annet ble store kaserner tilpasset helårsbruk oppført etter tegninger av arkitekten Arnstein Arneberg – flotte, monumentale byggverk med tidstypisk preg av jugend og nyklassisisme. Dessverre ble flere verneverdige bygg revet i forbindelse med flyplassutbyggingen, og i dag er kun to av Arneberg-kasernene bevart. Fra samme periode står også en befalsmesse og gymnastikksal med stor verdi, samt lagerbygg, verksteder og vognskjul. Under 2. verdenskrig ble Trandum besatt av tyske styrker, som drev omfattende byggeaktivitet. Leiren ble supplert med en rekke bygninger, og flere av disse er bevart i dag. Særlig verdifull er Villaveien; fire tømrede offisersforlegninger, et offiserskasino og en kommandantbolig gruppert rundt en dødisgrop. Men dette var ikke de eneste tyske aktivitetene som foregikk i området. Vest for militærleiren bygde de en stor brakkeleir for russiske fanger. Rester etter denne finnes fortsatt i form av noen lange, røde lagerbygg. I Trandumskogen nord for leiren anla tyskerne en tanksskytebane. Her henrettet og gravla de også 194 nordmenn, sovjetrussere og briter. Mange innenfor og utenfor kommunens grenser kjenner historien om Trandumskogen. Krigsminnet forteller om det tyske ter-


rorregimet, og har en sterk nasjonal symbol- og identitetsverdi som uttrykk for den norske frihetskampen. Samtidig er det viktig å erkjenne verdien av kulturmiljøet på Trandum som helhet – militærleiren, russerleiren, stridsvognskytebanen og retterstedet i Trandumskogen må sees i sammenheng. Henrettelsene ble nemlig forsøkt hemmeligholdt, og valget av lokasjon skyldtes tyskernes tilstedeværelse i militærleiren og nærmest totale militære kontroll i området. Skogen var et etablert øvelsesområde, og skyting ville derfor ikke vekke like stor oppmerksomhet som det kunne ha gjort andre steder. Slik er de ulike elementene i kulturmiljøet tett sammenvevd, og dette gjør Trandum til et helt unikt kulturmiljø.

Trandum – hva nå?

Trandum er uløselig knyttet til nasjonale begivenheter som unionsoppløsning og to verdenskriger. Samtidig har Trandum stor verdi på lokalt plan – etter flyplassutbyggingen er Trandum det mest helhetlige og autentiske kulturmiljøet som er bevart fra Gardermoens 300-årige militære historie. Som en kommune i sterk vekst strever Ullensaker med identitetsspørsmål. Militærvirksomheten utpeker seg som et historisk og identitetsmessig ankerfeste, og som en viktig identitetsbærer i kommunen må kulturmiljøet på Trandum bevares og fremheves. Trandum har et stort og uutnyttet potensial for formidling og annen verdiskaping. I kommunens kulturminnevernplan er nettopp Trandum utpekt som et særskilt satsningsområde. Museumsvirksomhet og veterantreff kan antydes som muligheter. Året 2018 – 100 år etter at leiren ble tatt i bruk – er en gylden anledning til å rette ekstra oppmerksomhet mot Trandum.

Vi jobber tverrfaglig! Vi holder til i lyse og fine lokaler i 4. etasje på Jessheim storsenter, og kan tilby time på dagen når du har vondt!

Ring oss på 02325, eller book online på:

www.klinikkforalle.no

39


2#18

40


41 Av Elisabeth Østby

VÅRLIG PÅFYLL En vårlig aprilkveld arrangerte Lekia Kanutten på Jessheim Storsenter en gratis foredragskveld med tre av sine egne favorittbloggere. En stor gjeng møtte opp for å la seg inspirere. Med god stemning og en helt egen fortellerevne, klarte alle de tre foredragsholderne å fange oss tilskuere.

Jammen er det godt å komme ut av sin egen lille ettermiddagsboble, og ta sykkelen til Jessheim. Ekstra godt er det når man faktisk får litt påfyll av både humor og inspirasjon. For jeg må nok innrømme at jeg ikke er den aller letteste å imponere i slike sammenhenger. Ekstra gledelig blir det derfor når det kommer fine folk som kan å få med seg tilskuerne sine.

SE hverandre

Cathrine Strand Gundersen, bedre kjent som ShapeUp-Cathrine, startet showet. Hun er opptatt av bevegelse, og hvordan man kan være aktive sammen med barna sine. –Når vi gjør noe sammen så er vi også tilstede for barna våre, sier hun. –For det er tilstedeværelse det kommer an på. Vi må rette blikket opp og ut, og SE barna våre. Cathrine mener at prosessen er viktigere enn resultatet. –Hva sier du til barnet ditt hvis det f.eks har klart å løse rubiks kube? spør hun. –Så flink du har vært, vil nok de fleste si. Hvor er fokuset da? Jo, på resultatet. Men er det ikke like viktig å spørre hvordan barnet har kommet fram til løsningen? Hva har skjedd underveis? Prosessen er viktigst, mener hun. Mammasamvittigheten kan av og til ta litt overhånd. –Jeg prøver å fokusere på det jeg faktisk gjør sammen med barna mine, istedenfor det jeg ikke gjør. Hver dag spiser vi middag sammen, vi kjører sammen til trening, vi gjør lekser og kanskje sykler vi en tur. Klarer vi å samle alt vi gjør i løpet av en dag, så ser vi at vi faktisk gjør mye sammen.

Vi gir opp for fort! Bare en liten endring kan skape store forandringer.

Av og til trenger vi derfor litt rom for oss selv. –Du må ta vare på deg selv og voksenforholdet, minner hun om. Cathrine har selv opplevd et samlivsbrudd, rett og slett fordi de glemte hverandre. – Vi fant sammen igjen, forteller hun. –Denne opplevelsen har gjort oss begge oppmerksomme på hvor viktig det er å se hverandre. Ta vare på forholdet, det er den beste gaven vi kan gi barna våre.

Brikkene faller på plass

Marianne Beate Gjerstad Hørven fortalte om sønnen sin som hang etter motorisk i forhold til andre barn på hans alder. Han hadde problemer med å snu seg og det tok lang tid før han begynte å krabbe. Men finmotorikken var det ingenting å si på. Han var en konsentrert og fokusert gutt som allerede som to-åring kunne alle bilmerkene på rams. Baksiden var at han likte seg best i


2#18

42

eget selskap. Han var over hodet ikke interessert i de andre barna og forstod ikke leken deres.Verken mor eller far visste hvordan de skulle nå inn til gutten sin. Lego ble redningen. Med en finmotorikk utenom det vanlige bygde han lego til den store gullmedalje. Ninjagolego ble favoritten, og slik lagde foreldrene og gutten sitt eget lille univers. De bygde sammen og ble bevisst hvordan de gjennom lego kunne lære gutten sin å leke med roller. Han lærte å bruke fantasien sin, og ble slik en del av leken også i barnehagen.

Vår finurlige hjerne

Lars Zachariassen drømte om å bli Norges beste idrettsfysioterapeut. Han ville være med de store utøverne. Målet var å jobbe med Petter Northug. Men så skjedde det noe. En dag i 2011 skulle han massere en dødssyk dame. Lars stopper opp. Han svelger, og blir blank i øynene. –Denne dama forandret meg, forteller han. –Still meg et spørsmål du lurer på, hadde hun sagt. Og Lars spurte selvfølgelig om hun var redd for å dø. Dama ble opprørt. Det vet du allerede svaret på, sa hun bryskt. Ikke spør et spørsmål jeg kan svare ja eller nei på. Du må undre deg over livet, fortsatte hun, og våge å stille spørsmål som du faktisk ønsker å få svar på.

Etter møte med denne dødsdømte dama, mistet Lars interessen for Petter Northug. Han hadde forelsket seg i ”vanlige” folk. Lars er opptatt av folkehelse. –Hvor mange ganger prøver du på en ting før du gir opp? spør han. Tre eller fire, var svaret. –Ja, det er det vi voksne gjør, før vi gir opp. Tenk om barn gjorde det samme, fortsetter han. -Nei, jeg orker ikke å prøve å stå på beina lenger, for jeg har allerede prøvd fire ganger… Vi gir opp for fort! Bare en liten endring kan skape store forandringer, minner han om. –De viktigste ting i livet er ikke TING, og i hvertfall ikke KROPP. Det er det som skjer i hodet, som betyr noe. Det er hjernen vår som bestemmer hvordan man har det i sin egen kropp. Hvordan kroppen ser ut, betyr ikke noe, det er hva vi kan gjøre med kroppen som har betydning, sier han. Lars fortalte om en person han skulle følge opp i tre måneder med trening og kosthold. Hun ville ha et før og etter bilde, noe han selv var helt i mot. –Men hun ville ikke jobbe med meg hvis jeg ikke gikk med å på det. Derfor fikk hun viljen sin. Lars viser oss bildene. Vi ser ingen forskjell. Forskjellen ligger ikke i hvordan kroppen ser ut utenpå, sier han. Alt handler om hvordan det står til innvendig. Og denne dama fikk i løpet av disse tre månedene et annet syn på seg selv og begynte å trives i sin egen kropp. Tren tankene dine, oppfordrer han. For det er hodet ditt som bestemmer hvordan du har det.

F.v.: Markedsansvarlig i Lekia Kanutten, Lasse Nilsen, Marianne Beate Gjerstad Hørven, Cathrine Strand Gundersen, Lars Zachariassen og Ida Kristin Nilsen, daglig leder i Lekia Kanutten.


ALU. BENKER I mange ulike farger, med eller uten pute. Fra Sundays design, laget i pulverlakkert aluminium (samme som brukes på industrifasader og i nordsjøen)

Sommertrender 2018 I år er trenden ikke bare form og farge, men også kvalitet og komfort. Møblene skal tåle norsk klima, kunne stå ute hele året og gjerne være kortreist om man vil tenke miljø. -Brynjar Bæck, Dine Møbler BARSETT Barsett i aluminium, kan brukes både med og uten puter. Tåler all slags vær SMÅBORD OG TRILLEBORD MED SERVERINGSBRETT Møbler som kan brukes til flere ting og tar liten plass, som trillebordet med serveringsbrett eller småbordene fra Cane-Line

CANE-LINE Håndlagde kvalitetsmøbler fra Danmark som ikke krever vedlikehold. Kan stå ute hele året. Etter en regnskyll er putene tørre igjen så fort solen titter fram


44 2#18

Av: Tone Østby

Her hos de levende av Levi Henriksen Levi Henriksen er født i 1964 på Kongsvinger. Henriksen er kjent for å legge handlingen i sine noveller og romaner til den fiktive bygda Skogli, hvor han skildrer bygdefolkets liv på godt og vondt. I Her hos de levende sier forlaget at Levi Henriksen fletter sin egen fars historie inn i en roman om lånte hoppski, stjålne fiskestenger og varme hender, om å gå seg vill og finne hjem. Fortelleren i boka heter det samme som forfatteren, Henriksen, en musiker og forfatter som etter nesten femti år vurderer å legge fra seg gitaren for godt. Han har reist fra kone og barn, og tar ikke lenger telefonen hvis noen prøver å få tak i han. Hans far, Herman Henriksen, bygde i sin tid et hus med sine egne hender. Huset står nå tomt og skal rives. Det er til dette huset han flykter for å finne seg selv. Det prøver han å gjøre ved å nøste opp historien til sin far, farfar og farens svært voldelige stefar. Han vet svært lite om sin fars oppvekst, men med hjelp av to malerier og en etterlatt syvende sans klarer han å pusle sammen hvem disse menneskene var. En av de første setningene i boka er «den kvelden pappa gikk for å slå i hjel stefaren sin». Hva skjedde den kvelden? Vi blir tatt med gjennom en spennende og svært dramatisk historie, men også rørende og sår. Jeg ble spesielt grepet av hvordan han skildrer forholdet mellom Herman og brødrene hans. Jeg liker veldig godt Levi Henriksen sin skrivestil. Hans måte å beskrive mennesker på, og den stemningen han skaper i bøkene sine. Lydboka kan også anbefales. Jeg brukte litt tid til å venne meg til måten Levi Henriksen leser på, men så ble jeg revet med. Hvis du ikke har lest den forrige boka hans, Harpesang, ja så bør du lese den og. Lise-Carine Holm Ullensaker bibliotek

Så lenge ingen ser oss av Anders Totland Hva gjør du når ingen tror på deg? Når menneskene du burde kunne stole på snur deg ryggen? Jon vokser opp med en mentalt ustabil mor og en lillebror. Han har hatt sin del av flyktige stefedre, men en dag står Ole på kjøkkenet og steker pannekaker. Ole utgir seg for å være en allright fyr og vinner raskt aksept hos befolkningen i den lille byen, men det er ingen som ser hva som skjer når Ole tar med seg Jon på campingtur i helgene. «Så lenge ingen ser oss» er en bok som går rett på sak og skildrer Jons opplevelse av seksuelle overgrep, en mors knusende omsorgssvikt, samfunnets svik når han prøver å fortelle om det han har opplevd, samt trangen Jon har til å beskytte lillebroren mot å lide samme skjebne som han selv. Historien er nådeløs og den griper oss fra første stund. Stemningen settes allerede fra første side med skildringer av byrden å måtte vokse opp så altfor tidlig og kjenne på et ansvar langt over hva man bør forvente av en på hans alder. Boken skildrer godt grepet forgriperen har over offeret, manipulasjonen som lar overgrepene fortsette og skyldfølelsen offeret føler i ettertid. Dette er en sterk bok alle burde, men sannsynligvis ikke kommer til å lese. Følelsen jeg fikk da jeg leste boken var som å rive av et plaster; du vet at det vil gjøre vondt men du må, jo fortere jo bedre. Det vil aldri være hyggelig lesing å lese om overgrep og generelt svik, men de tingene som er vanskelig å si eller høre er de viktigste. Det er nødvendig både for samfunnet og enkeltmennesket at dette blir snakket om og at man kaster lys på problemet, men ikke minst at ofrene forstår at de ikke er alene, at det finnes håp. Så lenge ingen ser oss er en ungdomsbok og du finner den i vår mu-avdeling. Jenny Carlsson Ullensaker bibliotek


Nordbytjernet får en digital venn – Badenymfa.no

45

Av Elisabeth Østby

BADENYMFA I vinter har en av Glimts venner jobbet iherdig med å gi brukere av Nordbytjernet muligheten til å se oppdatert badetemperatur. Prosjektet har resultert i badenymfa.no, som sammen med værvarsling fra yr, måler og publiserer temperaturen i tjernet. Nå håper han på en varm og god sommer, slik at enda flere kan få glede av tjenesten.

Ideen ble unnfanget i fjor, sier Glimts venn, som da begynte å benytte tjernet til frisvømming. Spørsmålet om hvor tidlig man egentlig kunne ta fatt på neste sesong dukket opp, og han så muligheten til å kombinere dette spørsmålet med interessen for hjemmeelektronikk og programmering. På dagtid jobber han innen IT og ønsket med prosjektet å sette seg inn i den nye teknologien, samt mulighetene denne gir. Delene til Badenymfa er handlet på nett og loddet, selve bøyen er 3Dprintet og benytter seg av et solcellepanel for å overleve sommeren. Produktet er laget fra bunnen av med mål om å lære mest mulig om det å ferdigstille et prosjekt uten høye kostnader, sier Glimts venn. –Dette har for meg dreid seg om å lære mest mulig og samtidig ikke bare lage noe som man ender opp med å legge i skuffen. Nå håper jeg bare denne “Bad-bøyen” også kommer til nytte for andre enn meg selv.


2#18

46 Av psykolog Marianne Østby, Forebyggende Psykisk helsetjeneste

SELVMEDFØLELSE Hva er det og hvordan kan jeg ha nytte av det?

Bli bevisst hvilke samtaler du har med deg selv Snakker du med deg selv? Hjemme, i bilen, høyt eller inni deg? Tanker er ord og setninger som oppstår i hjernen din konstant. Hva sier disse tankene til deg? Er det en strøm av vurderinger, synspunkter? Er det tanker om deg og andre? Automatiske tanker strømmer på. Prøv å observer hva som faktisk skjer. Hva preger min samtale med meg selv? Sjansen er stor for at noe av det er vurderinger av deg selv, andre og verden rundt deg. Kanskje setninger du oppfatter som sannheter. Fint nok det hvis dette er positive og hyggelige meldinger til deg selv, eller reflektert tankegang. Det er ikke en dum egenskap å drive med selvrefleksjon. Problemene oppstår derimot når du ikke er bevisst på hva tankene forteller deg, eller hvilke sannheter du bruker for å navigere deg rundt i livet ditt. Mange sliter med devaluerende og nedsettende tanker om seg selv. Hjernen produserer negative beskjeder som igjen påvirker våre følelser. En mer bevisst samtale med deg selv kan derfor skape muligheter for nyanser. Er det mulig å tenke litt over hvordan du tenker? Er du empatisk og vennlig ovenfor andre mennesker? En kan noen ganger kjenne behovet for å nedvurdere andre for å måle seg selv bedre enn dem. Et forsøk på å bedre egen selvfølelse. Dette er ikke den rette veien til god selvmedfølelse. Selvmedfølelse betyr ikke at vi skal bli mer ”ego”, oss selv nok, eller hevde oss selv ovenfor andre. Et annet ord for medfølelse er empati. Det at vi føler med ett annet menneske er mulig fordi vi har evnen til å kjenne de samme følelser som en annen i vår egen kropp. Tenk bare på barna dine, eller en du er glad i. Da er det ofte lett å kjenne empati. Din glede er min glede, din smerte er min smerte. En er ikke alene med følelsen lenger hvis vi har evne til medfølelse. Har du noen gang opplevd at du har følt deg bedre hvis du har fått forståelse fra et annet menneske? Eller opplevd at noen får det bedre, bare fordi dere har snakket om noe vondt og vanskelig? Da har du vært med på å praktisere medfølelse og empati ovenfor et annet menneske. Evnen til medfølelse hjelper oss til å oppføre oss skikkelig ovenfor andre mennesker. Svekket evne til medfølelse fører vondt med seg. Hvis du lett kan kjenne godhet for andre er dette et godt utgangspunkt for å øve seg på at dette også kan gjelde en selv.

Selvmedfølelse handler om å føle med oss selv

Å tåle oss selv på gode dager er ofte lett. Vi trenger mest selvmedfølelse når vi har det vondt. Når stresset koker i deg, og du får større og andre utfordringer enn du var beredt på. Når folk ikke tar hensyn til deg, forlater deg, har egne interesser enn ditt ve og vel, kanskje opplever du dødsfall, sykdom eller ulykker. Livet kan være hardt. Det er da du trenger den. Stemmen av selvmedfølelse. Den som hjelper deg å akseptere dine reaksjoner. Du trenger an-

dre rundt deg, men vil stå mye sterkere hvis du også kan være på ditt eget lag som din egne vennlige støttespiller.

Hva lærte du hjemme?

Vi kommer fra forskjellige hjem. Foreldrene våre har stort sett gjort så godt de kunne ut fra sine forutsetninger. Vi har lært om oss selv igjennom relasjoner i oppveksten. Vi har lært at noen tanker og følelser er ok og helt greit å ha, mens en kan oppleve avvisning, eller ikke bli forstått hvis en uttrykker visse følelser og tanker. Tenk etter hvordan din oppvekst har vist deg hva som er greit og ikke. Ganske ofte ser vi at positive og mestrende måter å takle livet på får mye støtte og bifall. Det er godt for foreldre hvis barnet viser gode følelser og mestring. Mer utfordrende blir det når våre mer vonde følelser viser seg. Vi blir alene om å takle det vonde hvis foreldre pga egne vansker og vonde følelser ikke tåler det. Da forsøker en å overse det, sanksjonere det, eller blir selv så preget av vonde følelser at støtten forsvinner. Dette kan skape en erfaring om at «hvis jeg har negative eller vonde følelser- så blir jeg også alene, ingen liker meg, eller jeg må takle dette selv». Som voksne kan vi dra med oss dette i ulik grad. Det kan prege måten vi evner å ha selvmedfølelse på, hvordan vi enten trekker oss unna andre mennesker når vi har det vanskelig, eller om å klarer å søke andre for støtte.

Tro på det?

Det er mye god psykisk helse i øve seg på å si mer vennlige og aksepterende ting til seg selv. Det er en god start, men neppe nok til at vi faktisk skal klare å tro på det også. Det er ofte et problem for folk å ta innover seg det vennlige og gode ord fra andre. Det oppleves raskt som noe ”folk bare sier”, ” de sier det bare for å være hyggelige” osv. Det er min erfaring at vi nødvendigvis ikke tror på psykologer som får behov for å si det heller. Dette påpeker jeg ofte for folk. Hvor mye kan du tro på det? Og det å tro på det, det handler om å kjenne det, føle det inne i seg, at det er sant. Det er vanskelig når en har lang trening i å kjenne og å tro på den motsatte propagandaen. Det betyr ikke at du alltid trenger å tro du er helt spesiell eller verdensmester. De fleste av oss er i det store og hele ganske gjennomsnittlige. Det er helt ok. Så får vi kanskje skinne litt innimellom og være på høyden.Vi trenger derimot å tro på at vi er bra nok også når våre prestasjoner er sånn helt passe. Selvmedfølelse handler om å tåle seg selv da. Det finnes alltid andre som er smartere enn deg, penere enn deg, tynnere enn deg, mer sporty, eller mer ambisiøs enn deg. Det er et monster vi ofte sammenligner oss med som er summen av alt dette. Et supermenneske som ikke finnes. Men du finnes, og du kan være slik som du er med dine feil og mangler. Så hva sier du til deg selv? Hvordan henter du frem informasjon som hjelper deg til å lage nyanser når du går i den automatiske fella? Kan du jobbe for å tro på det?


47

YARIS HYBRID ACTIVE GO Toyota Leasing Plus

Kjøp: 239 000,-* eks. mva.

Startleie:

50 000,-

35 000,-

20 000,-

Fastrente i 3 år: 1,95%

Pris pr. md.

1 450,-/md*

1 880,-/md*

2 310,-/md*

Vinterhjul, navigasjon og metallic lakk inkludert i pris

Lillestrøm

Jessheim

Eidsvoll

Kjeller Vest 4 Tlf.: 64 83 28 00

Henrik Bulls vei 107 Tlf.: 63 94 22 00

Vognvegen 27 Tlf: 63 92 46 00

Toyota Romerike AS www.toyotaromerike.no

*Inkl. frakt- lev. og reg.omk. 11 900,-. Årsavgift kommer i tillegg. Privatleie eks.: Startleie/etabl.gebyr 54 990,-. Md. leie: 1 450,- Totalt 107 190,-. 3 års bindingstid/45 000 km. Renten er subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til norm. salgsrente. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO₂ og NOx: YARIS HYBRID fra 0,33 l/mil, fra 70 g/km, fra 6 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.


2#18

48

Hjemmelaget hamburger med BBQ-saus Dette er en skikkelig god burger med smak av kjøtt og BBQ, tilsett finkuttet chilli om du ønsker en sterkere smak.

Oppskrift 1 kg karbonadedeig 2 ts salt 4 ss BBQ-saus 2 ts kvernet pepper Steg 1 Bland saltet godt inn i kjøttet, tilsett pepper og BBQ-saus. Steg 2 Del kjøttet opp i fem emner og form de som hamburgere. Husk at kjøttet krymper ved grilling så lag de større enn hamburgerbrødene. Steg 3 Grill burgerne på høy varme, ca 2 minutter på hver side, pensle med BBQ-saus rett før servering.

TIPS! Topp burgeren med smeltet cheddarost eller blåmuggost.

Tone Østby, faglært kokk og servitør Tone er utdannet kokk og servitør og har arbeidet på Oslo Plaza og Restaurant Statholdergaarden. Nå jobber hun som restaurant- og matfaglærer på Nannestad vgs. Hun ønsker å gi inspirasjon til å lage god mat både i hverdagen og til fest. Tone har stått for alle oppskrifter og bilder i denne reportasjen.


Peruansk ceviche, kveite med søtpotetkrem og grillet mais

49

TIPS!

Man kan også bruke andre sitrusfrukter, eple eller pasjonsfrukt, men lime må alltid være med i marinaden.

Ceviche kommer fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Peru. Fisken skal ikke varmebehandles fordi den blir «kokt» av sitrussyren. Ceviche har de siste årene blitt veldig populært verden over og det peruanske kjøkkenet er noe av det heteste om dagen.

Oppskrift Ceviche 3 fedd hvitløk 150 g stangselleri 100 g rød chili 1.5 dl lime juice 3 dl fiskekraft 1.5 dl kondensert melk 1 stk rødløk, brunoise 1 kg kveite Steg 1 Kjør hvitløk, stangselleri, chilli og limejuice helt glatt i en stavmikser. Steg 2 Bland det så sammen med fiskekraft, kondisert melk og finkuttet rødløk. Steg 3 Kutt kveiten opp i små terninger, bland den med marinaden.

Oppskrift Grillet mais 2 stk fersk maiskolbe 1 ss smør 1 ss koriander, hakket

Oppskrift Bakt søtpotetpuré 1 stor søtpotet Tobasco Salt

Steg 1 Bak søtpoteten hel i ovn på 190 grader i ca 1,5 time, avkjøl søtpoteten og dra av skallet. Steg 2 Kjør poteten glatt ved hjelp av en stavmikser eller blender, smak til med litt limesaft, saft og Tabasco.

Anretning Spre ut ceviche kveiten på et fat med litt av marinaden, legg små topper av søtpotetpurè. Topp med grillet mais, løkringer og litt koriander Steg 1 Kok maiskolbene i saltet vann i 30 minutter, grill så maisen på en grill eller i en grillpanne. Steg 2 Kutt av kornene og stek de i smør rett før servering, tilsett koriander og smak til med salt.


2#18

50

Hør med din lokale pøl-

Ost- og chilipølser Oppskrift 1.2 kg kvernet storfekjøtt 14 %                 1.6 kg kvernet svinekjøtt 23 % 360 g kvernet spekk                                                                                                     60 g nitrittsalt 50 g salt (ikke seltin) 1.5 l helmelk 380 g potetmel 20 g choritzo pølseblanding 40 g grillpølseblanding med røkt paprika 75 g finkuttet rød chilli 500 g finkuttet jarlsbergost 2*2 mm Lammetarmer

TIPS! Om du ønsker å få røkt smak på pølsene kan du prøve og røyke de på grillen med hjelp flis eller ved hjelp av en aburøyker.

Steg 1 Kjør kaldt kjøtt og salt seigt i en food prosessor.        Steg 2 Spe med kald melk 0 grader, og tilsett krydder, men ikke chilli, bruk food prosessor. Steg 3 Spe farsen med potetmel, bruk food prosessor. Steg 4 Spe farsen med spekk 0 grader, og kjør farsen blank i food prosessoren. Steg 5 Bland inn ost og finkuttet chilli. Steg 6 Stopp farsen i lammetarmer og surr pølsene. Steg 7 Trekk pølsene i en kjele med vann (70 grader) i ca 20 minutter, avkjøl i kaldt vann. Eller stek rå i en panne eller på grillen.

semaker for bestilling av tarmer, nitrittsalt, choritzopølseblanding og grillpølseblanding med røkt paprika.


51

Koreansk Bulgogi med hjertesalat med kimchee og entrecôte Bulgogi kommer fra Sør-Korea og betyr noe sånt som grilla oksekjøtt.

TIPS! Denne retten spises med hendene, Kimichibase får du kjøpt i for eksempel asiatiske butikker.

Oppskrift Kimchi 1/3 stk kinakål, finsnittet 1 stk gulerot 1/5 stk rettish 30 gram fersk ingefær ½ rød chilli Kimchi-base Steg 1 Riv gulrøtter og rettish grovt på et rivjern, tilsett litt kimchi-base. Smak til med litt finrevet ingefær og finkuttet chilli.

Oppskrift Grillet entrecôte 1 kg entrecôte 2 dl soyasaus 2 dl eplejuice 3 ss sesamolje 4 fedd hvitløk, knuste 1/2 bunt vårløk, finhakket 2 ss fersk ingefær, revet 1 ss brunt sukker 1 ss ristede sesamfrø 1 ts ferskkvernet sort pepper Steg 1 Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Steg 2 Skjær kjøttet i tynne skiver, ca. 1 cm i tykkelse og bland marinaden godt inn, mariner kjøttet i minimum to timer. Steg 3 Grill kjøttskivene på høy varme i ca 30 sekunder på hver side.

Oppskrift Kimchi-majones 100 g ekte majones 1 ss kimchi-base Lime

Oppskrift Anretning 2 stk hjertesalat 100 g peanøtter, ristet

Steg 1 Bland sammen og smak til med limesaft.

Steg 1 Kutt av nederst på hjertesalaten og ta av fine blader, skyll i kaldt vann. Steg 2 Legg salatbladene ut på fat, pensle et tynt lag med kimchi-base i bunnen av salatbladet, legg på grillet kjøtt og topp det hele med kimchimajones og peanøtter.


KVALITET FRA SKOG TIL BYGG

Listverket vi fører kommer fra EGEN

PRODUKSJON.

Skal du restaurere eller bygge nytt i gammel stil, produserer vi listverket du trenger.

BLI FORDELSKUNDE!

FRA SKO

Få våre medlemsfordeler: Minus 10–20 % på ordinære priser (gjelder ikke nettopriser og kampanjer)

G TIL BY

GG

Jeg er SKUNDE

FORDEL

Ta en tur innom og få kort et med d eg!

KVÆRNE

R

Din totalleverandør av trelast og byggevarer KVÆRNER

Trondheimsvegen 79, 2040 Kløfta E-postadresse: post.kkvaerner@stangeskovene.no Telefon: 63 93 48 50 www.stangeskovene.no

Åpningstider: Mandag - Fredag: 6:30-17:00 Lørdag: 9:00-14:00

Glimt fra Ullensaker 2-2018  

Glimt fra Ullensaker utgave nummer 2, 2018.

Glimt fra Ullensaker 2-2018  

Glimt fra Ullensaker utgave nummer 2, 2018.

Advertisement