Page 1


Mesajul Marii Maestre

SIGHIŞOARA

Oraşul celor 19 bresle

“Masoneria este instituţia ce a transformat omul în Instituţie şi a ridicat umanismul la nivel de artă. Având aceste realizări la bază, Masoneria a ajuns să se ocupe în mod deosebit de tineri şi de educaţie, făcând astfel o paralelă între om şi tânăr şi între umanism şi educaţie”.

“Inclusiv fiul său, Vald Ţepeş, s-a născut în acest oraş”.

Marea Lojă Feminină şi noile tehnologii

„Marea Lojă Feminină a României nu (…) a încetat a mai fi parte a societăţii de avangarda, aşa cum este definită Masoneria”.

Marea Lojă Feminină

„Marea Lojă Feminină a României va organiza o conferinţă pe tema aleasă anul acesta de Uniunea Europeană”.

susţine Anul European 2012

Sarmisegetusa Regia Dificil de definit Imposibil de explicat

„Dar dacă Sarmizegetusa Regia pare a fi fost centrul sacru al dacilor – cea mai importantă hieropolă – se poate considera că muntele pe care se află ar putea fi Kogaiononul de care vorbeste Strabo, în ale cărui adâncuri s-ar fi retras Zamolxis”?


Masoneria a ridicat omul la nivel de instituţie

Contact MAREA LOJĂ FEMININĂ A ROMÂNIEI

Str. Mecet nr. 21, 024083 Bucureşti-sector 2, România Tel/fax: 004 021 252 13 51 malofero@aol.com

Masoneria nu este uşor de definit, fiecare dintre noi poate declara că este o filozofie de viaţă, asemenea educaţiei şi experienţelor personale. Masoneria se ocupă cu perfecţionarea omului, ajutându-l să se cunoască pe sine. Acesta este unul din elementele esenţiale. Masoneria este instituţia ce a transformat omul în Instituţie şi a ridicat umanismul la nivel de artă. Având aceste realizări la bază, Masoneria a ajuns să se ocupe în mod deosebit de tineri şi de educaţie, făcând astfel o paralelă între om şi tânăr şi între umanism şi educaţie. Perioada ce o traversează Masoneria de la începutul secolului al XXI-lea şi până astăzi este una a schimbărilor permanente: crize financiare, politice, culturale, etnice, sociale, frământări ale tinerilor şi sisteme educaţionale care par a fi depăşite şi ca tip şi ca spaţiu. Marea Lojă Feminină a României, ca parte integrantă a Ordinului Masonic Român, vede în relaţia dintre tineret şi educaţie cheia succesului pe termen mediu şi lung. MLFR consideră că un sistem educaţional unic la nivel naţional, nealterat de alternanţa electorală, şi bine implementat poate surclasa orice criză socială, culturală, uneori chiar şi politică, financiară şi demografică. Anca NICOLESCU 33˚ Mare Maestră MLFR 1922

www.mlfr.ro www.mlfr.org.ro

Bucureşti, 30 martie 2012/6012


Oraşul medieval românesc Sighişoara mai este cunoscut şi sub denumirea sa germană de Schäßburg. În imediata apropiere a localităţii se afla cetatea dacică Sandava, ulterior devenind Castrum Stenarum (Capistenarum) locul în care au fost descoperite cărămizi cu sigiliul Legiunii a XIII-a Gemina, monede romane emise între anii 108-248, inele de aur cu filigran şi alte elemente care indicau prezenţa romanilor în acele locuri. Cetatea a fost întemeiată de franconii din regiunea Rinului de Nord. Prima atestare documentară a aș ezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex, iar numele românesc de Sighişoara este atestat în scris încă din anul 1435. În anul 1241 cetatea este atacată de tătarii veniţi din stepele Asiei şi ca urmare acestui nefast eveniment, un secol mai

târziu se decide construirea unui zid de apărare. Zidul a avut 14 turnuri, care apartineau breslelor din cetate, si 4 bastioane. În prezent mai există doar 9 turnuri si 3 bastioane, dintre care cel mai cunoscut este Turnul cu Ceas (Turnul Orelor). Între anii 1431 si 1435 Vlad al II-lea (tatăl lui Vlad Ţepeş) a stat la Sighisoara, asteptând încoronarea sa pe tronul tării Românesti. Inclusiv fiul său, Vlad Ţepeş, s-a născut în acest oraş. În anul 1601 cetatea este atacată si prădată de trupele conduse de generalul Basta, iar în anul 1603 peste 2000 de locuitori mor din cauza ciumei, ajungând la un număr de peste 4000, când ciuma a reapărut în 1709. În perioada interbelică, oraşul Sighişoara a căpătat statutul de resedintă de judet (Târnava Mare).


Cele 19 breslele din Sighisoara au primit primele statute în anul 1376, statute care aveau la bază legi si obiceiuri mai vechi. De-a lungul istoriei, mestesugarii au devenit tot mai înstăriti si au ajuns să aibă reprezentanti în sfatul cetătii, lucru care până atunci era rezervat exclusiv patricienilor feudali. Primul mestesugar care a ajuns să intre în sfatul cetătii, cu functie de jurat, a fost un reprezentant al breslei aurarilor, Nikolaus, în 1393. Ulterior, în anul 1884, breslele au fost desfintate pentru că îsi pierduseră semnificatia. Un alt eveniment care a marcat istoria acestui oraş a fost vizita compozitorul Johannes Brahms cu ocazia unui turneu pe care acesta-l realiza în Transilvania. Printre personalităţile care s-au născut în Sighişioara se numără: Marioara Tănase (interpretă de muzică populară si romante), Hermann Oberth (unul dintre părintii fondatori ai rachetei si astronauticii), Apor Vilmos (episcop si sfânt catolic), Michael von Melas (general în armata austro-ungară care l-a învins pe Napoleon la Marengo, Italia), Vlad Ţepeş (cel care atestă documentar numele actualei capitale a României, oraş fondat de bunicul său) etc.

Chiar dacă în secolul al XIX-lea se încheie istoria medievală a cetăţii Sighişoara, oraşul a cunoscut o puternică reînflorire culturală în ultimii ani, aici organizându-se Festivalul Medieval.

Centrul orasului medieval Sighisoara este din anul 1999 în patrimoniul cultural mondial al UNESCO.

Sighişoara reprezintă pentru Masonii şi în special pentru Cavalerii Templieri din România un oraş al cărui simbolism ne transpune într-o lume de mult apusă însă nu şi uitată de români.


Marea Lojă Feminină a României va organiza o conferinţă pe tema aleasă anul acesta de Uniunea Europeană

MLFR se angajează anul acesta, cu aprobarea Uniunii Europene, de a promova această iniţiativă prin organizarea unei serii de conferinţe şi de dezbateri publice.

www.mlfr.ro/ey2012


Chiar dacă Marea Lojă Feminină a României împlineşte anul acesta venerabila vârstă de 90 de ani, nu înseamnă că MLFR nu a înţeles importanţa noilor media sociale, că nu este în pas cu evoluţia noilor tehnologii sau că a încetat a mai fi parte a societăţii de avangarda, aşa cum este definită Masoneria.

Prin urmare MLFR a decis anul acesta să abordeze toate aspectele tehnice. Ne-am renovat site-ul şi am devenit active pe cele mai importante reţele sociale din lume precum YouTube, Twitter şi Facebook, asemenea instituţiilor şi organizaţiilor precum ONU, UNICEF sau UNESCO. De asemenea, MLFR întreţine şi un blog ce primeşte update-uri zilnic sau de câteva ori pe zi, ţinând la curent membrele MLFR şi celelalte persoane interesate de activitatea noastră în plan naţional şi, mai ales, internaţional. Chiar şi eu posteaz pe blogul personal.

Prin Newsletter-ul nostru lunar promovăm nu doar Marea Lojă şi valorile României, ci şi necesitatea comunicării şi informării la nivel masonic. Şi nu în ultimul rând, folosesc un smartphone, ceea ce-mi permite la orice oră din zi să rămân în contact permanent cu toate cele menţionate mai sus şi cu Surorile mele.


www.mlfr.ro

facebook.com/mlfr1922

www.glfrnews.blogspot.com

twitter.com/GLFRomania

www.youtube.com/GLFRomania


Ce era si ce se crede că ar fi putut fi Sarmizegetusa Regia? Fortăreată? Dacă luăm în considerare zidurile groase de de 3 metri si înalte de 4-5 metri, alcătuite din blocuri masive de piatră (murus dacicus) care îngrădesc vârful muntelui pe o suprafată de vreo 3 ha urmarind în mod fidel marginile înăltimii, vom răspunde că este, întradevăr, o cetate. Iar această afirmatie este întărită de distrugerea ei sistematică de către romanii biruitori,

mai întâi în 102 si din nou în 106. Dar această fortăreată este mai mult decât atât. Parte a unui complex de fortificatii? Da, căci se întinde pe o suprafată de 200 de km pătrati, desi orientarea unora din zidurile cetătuilor si forturilor de pe înăltimile din jur (Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Blidaru, Costesti-Cetătuie, Căpâlna, Bănita), ridică mai multe semne de întrebare decât răspunsuri... Întregul complex de cetăti este înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Asezare civilă? Da, pe terase special amenajate în afara fortăretei, cu case având o tipologie extrem de variată (circulare, paralelipipedice, cubice), cu cisterne de apă si un elaborat sistem de canalizare, dar fără prea multe alte amenajarii. Dar pentru cine? Pentru tarabostes (nobilimea dacă), sau si pentru comatii (tăranii, oamenii de rând)?

Centru administrativ si politic al Daciei pre-romane si capitală regală? Da, dacă luăm în considerare cantitatea extraordinar de mare de tezaure (Kosoni, brătările de aur spiralate) găsite în această zonă precum si urmele de locuire si obiectele găsite, inclusiv celebra ”trusă medicală”. În ce perioadă? Chiar dacă o parte din asezare, fortificatii si sanctuare a fost construită cam în sec. VI-III î.Hr., ea a devenit capitală abia în ultimii ani ai domniei lui Burebista (82 – 44 î.Hr.) si până la cucerirea romană din 106.


Hieropolă? Da, dacă ne gândim la celebrul disc solar ce se crede că ar fi servit si ca altar sacrificial, sau la cele 7 sanctuare, cu forme dreptunghiulare sau circulare, din care se păstrează amplasamentele si tambururile de andezit sau calcar ce sustineau coloanele si pentru care imensele pietre erau aduse de la 40 -100 km distantă... Această acceptiune este cu atât mai mult întărită dacă ne uităm la calendarul circular, cu un diametru de 7 metri, unic în lume si care, potrivit unor cercetători, pare construit pentru descifrarea mecanismelor astrale si a marilor cicluri cosmice si ar fi unul din cele mai exacte calendare. Dar ce religie se practica aici, pe aceste terase special amenajate în afara zidurilor cetătii? Fragmentele de informatii provenite de la Herodot si de la alti scriitori antici indică, dincolo de disputele stiintifice cu privire la henoteismul, monoteismul sau politeismul dacilor, că acestia venerau ca zeitate principală sau unică pe Zamolxis, el însusi la fel de putin cunoscut si înteles ca si religia pe care a instaurat-o. Se stie doar că era o zeitate de tip uranian, legată de cer si soare, si se presupune astfel că instalarea hieropolelor pe vârfuri de munte era dictată de nevoia dacilor de a ajunge cât mai sus, cât mai aproape de cer, de divinitate. Dar dacă Sarmizegetusa Regia pare a fi fost centrul sacru al dacilor – cea mai importantă hieropolă – se poate considera că muntele pe care se află ar putea fi Kogaiononul de care vorbeste Strabo, în ale cărui adâncuri s-ar fi retras Zamolxis? Si aici, cercetătorii avansează ipoteze multiple, identificând ca locatii posibile fie muntii Orăstie – pe care se află Sarmizegetusa – fie muntii Bucegi, fie Muntele Ceahlău, de pe care, la început de august, se pot urmări spectaculoasele holograme naturale ale unei Piramide perfecte si ale Căii spre cer... Este evident că în zilele noastre legătura cu vechile traditii dacice este ruptă. Definitiv? Greu de răspuns... Dar, asa cum noi căutăm fără încetare Cuvântul pierdut, cred că putem să ne îndreptăm un gând si către tezaurul de spiritualitate al dacilor pierdut odată cu Muntele lor Sfânt si să continuăm să le căutăm...


- Evoluţia gândirii libere după dictaturile secolului trecut 11-14 mai 2012 Bucureşti, România

Organizator | Marea Lojă Feminină a României Proiect iniţiat de Marele Orient al Franţei

Newsletter 4 - MLFR - Marea Loja Feminina a Romaniei  
Newsletter 4 - MLFR - Marea Loja Feminina a Romaniei  

Newsletter 4 - MLFR - Marea Loja Feminina a Romaniei

Advertisement