Page 1

Kr책kes familjer

Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm


Släktträdet Kråke och Elsa hjälper pappa att bära in glasen och kopparna. Sedan sätter pappa igång datorn. – Vad ska du göra? frågar Elsa. – Jag ska kolla lite på min släktforskning, säger pappa. – Vad är det? undrar Elsa. Pappa berättar att han håller på att ta reda på mer om deras släkt. När man undersöker och tar reda på mer om något kallas det att man forskar. Pappa har upptäckt att han inte är den enda polisen i släkten. – Min farfars far var minsann länsman i Uddevalla, säger pappa stolt, och pekar på ett papper som ligger vid datorn. Förr i tiden kallades polisen i en by för länsman. Kråke och Elsa blir nyfikna och tittar på pappret. Men de förstår ingenting!

20


21


Pelle

Lovisa

Lena

Kråke

Elsa

Pappa tar fram ett nytt papper och en penna. Han ritar och förklarar. Längst ner ritar han tre barn. En pojke och två flickor. Vet du vilka det är? Det är Kråke och hans systrar. Kråke är storebror. Lovisa är lillasyster. Elsa är lillasyster till Kråke och storasyster till Lovisa. De är syskon med varandra. Ovanför barnen ritar pappa sig själv och mamma. De är föräldrar till barnen.

22


– Sedan har ju jag och mamma också syskon, säger pappa. Här är min bror Bengt. – Frida och Davids pappa, säger Kråke. – Just det, och mamma har en bror som heter Daniel och en syster som heter Lisa. Kråke och Elsa vet att Daniel bor med sin familj i Danmark och Lisa bor i en annan stad i Sverige. Hon är mamma till barnens andra kusiner, Vilma och Kasper. – Men, säger pappa, vet ni vem min mamma är då? Kråke funderar. Pappas mamma, vem är det? Hmmm … Men så kommer han på det!

Bengt

Pelle

Lovisa

Lena

Kråke

Daniel

Lisa

Elsa 23


Farfars farmor

Farfars farfar

Farfars far

Farfars mor Farmors far

Farfar

Bengt

Frida

Farmor

Morfar

Morfars mor

Mormors Mormors far mor

Mormor

Daniel

Lisa

Lena

Pelle

David

Dorte Lovisa

24

Farmors mor

Morfars far

Kr책ke

Elsa

Vilma Kasper


– Det är väl farmor? – Just det, säger pappa och ritar farmor och farfar ovanför sig själv. Fars mor blir farmor och fars far blir farfar. Vem är mammas mamma då? – Mormor! ropar Elsa. Och morfar är hennes pappa. – Precis! Pappa ritar, mors mor, mormor, och mors far, morfar. Barnen ser att det blir mer och mer likt ett träd med grenar som sträcker ut sig åt alla håll. Pappa berättar att han har tagit reda på en hel del om flera gamla släktingar som finns högt upp i trädet, långt tillbaka i tiden. De ritar in länsman Karl Oskarsson på en gren högt upp. Kråke vill att de ska rita in kusinerna också.

25

Kråkes familjer  

Smakprov ur boken