Page 1

Kr책kes

vett och etikett

Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm


Födelsedagskalas på förskolan Det ska bli ett stort kalas på Kråkes och Elsas dagis. Förskolan Zebran fyller nämligen tio år. I tio år har olika barn gått på förskolan och det ska firas med ett riktigt fint kalas, så nu ska Kråke och Elsa gå till dagis fastän det är kväll! Elsa älskar fina kalas. Oj, vad hon har längtat efter den här dagen. Hon har redan tagit på sig sin bästa klänning och står och speglar sig. Mamma hjälper Kråke att knyta en slips. – Måste jag ha slips? Det känns så fånigt, suckar Kråke. – Klart du ska ha slips, säger mamma, du blir jättesnygg!

5


När barnen kommer in på förskolan möter fröken Annica dem. Hon har lång klänning och är väldigt fin. – Välkomna, säger hon. Stig in i salongen! Kråke och Elsa fnissar, så lustigt Annica pratar idag. ”Salongen” är ju bara det vanliga matrummet.

6


Men det ser inte riktigt ut som vanligt. På bordet står det ljus och blommor och det är fint dukat. Runt omkring står de andra barnen. Alla har så fina kläder att de nästan inte känner igen varandra.

7


8


– Jaha, säger Annica. Välkomna hit allihop. Idag är det precis tio år sedan vår förskola öppnade, därför ska vi ha kalas med fin middag som Carlos har lagat. Varsågoda och sitt! Barnen sätter sig och fröken Karin visar dem hur man ska lägga servetten i knäet. Hon berättar att det gör man för att inte spilla på kläderna. Carlos jobbar i förskolans kök. Han brukar alltid skoja med barnen. Men idag är han allvarlig när han kommer med matvagnen. Han serverar barnen och säger ”varsågod min herre” och ”varsågod min dam”, ”får det lov att vara lite mera sås?”. Barnen fnissar lite, men svarar artigt ”ja tack” eller ”nej tack”. Brukar du säga ”ja tack”?

9

Kråkes vett och etikett  
Kråkes vett och etikett  

Smakprov ur boken