Page 1

40639820_KrakeBrand.Omsl.qxp:QXP-1016407546.qxp

07-12-11

10.10

Page 1

Kråke

Kråke på brandstationen

I den här boken får Kråke lära sig varför det är viktigt att ha en brandvarnare. Han gör också ett spännande besök på brandstationen. Kråke på brandstationen är en allmänbildande bilderbok från Gleerups Utbildning. Marie Bosson Rydell är författare, utbildad förskollärare och mamma till Anton och Klara.

gleerups utbildning

9

789140 639820

gleerups utbildning

I SBN 978 -91-40-63982-0

Kråke på brandstationen Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm

"Barnen får åka med Martin i släckbilen ett varv på gården. Han sätter på sirenen och det tutar jättehögt. De blå lamporna på taket blinkar. Alla andra bilar i trafiken måste se och höra när brandbilen kommer så att de kan flytta sig. Det är ju viktigt att brandmännen kommer fort fram till elden."

på brandstationen

Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm


Ute i hallen visar pappa barnen en vit manick som sitter i taket. Det är en brandvarnare, berättar han. Den varnar om det börjar brinna. Pappa trycker på en knapp på brandvarnaren för att kontrollera att den fungerar och den börjar tjuta alldeles förskräckligt. Barnen måste hålla för öronen och mamma kommer springande: – Kors i all sin dar, jag trodde att det brann! – Vet ni vad man ska göra om det börjar brinna på riktigt? undrar pappa. – Man ska ringa till brandkåren, säger Kråke. – Ja, det är rätt. Man ringer 1 1 2, samma nummer som till polisen och ambulansen. Prova att slå 112 på telefonen på bilden!


Man måste också berätta var det brinner, så att brandbilarna kör rätt. Om det brinner inne i ett hus blir det mycket rök som är farlig. Men röken vill hela tiden uppåt, det är därför brandvarnaren sitter i taket.

16


Nere vid golvet är det nästan ingen rök alls, så man får krypa ut. Pappa och Kråke lägger sig på alla fyra, och så låtsas de att det brinner och att rummet är fyllt av rök. – Kom Holger! säger Kråke. Vi måste ut, det brinner!

17


På brandstationen En dag ska alla barnen på förskolan Zebran åka till brandstationen och hälsa på. Två brandmän som heter Martin och Anders kommer och möter dem. De har blåa byxor och blå tröja. Barnen får följa med in till en matsal. Martin berättar att om larmet går måste brandmännen klä på sig det snabbaste de kan. De kanske sitter och äter eller spelar fotboll eller ligger och sover när larmet går. Vad de än gör måste de springa till omklädningsrummet. – Nu låtsas vi att larmet går, säger Anders. Klara, färdiga, GÅ! Martin småspringer bort till ett hål i golvet. Mitt i hålet finns en stång. Martin tar tag om stången och glider ner. Anders säger att det går mycket fortare att glida ner för stången än att springa i en trappa och så är det mycket roligare också! Ett och ett hjälper han barnen så att de får glida ner för stången.

18


19

Kråke på brandstationen  
Kråke på brandstationen  

Smakprov ur serien om Kråke