Page 1

br.

3 godina I

24. maj - 25. jun 2012.

ÄŒasopis za Ä?itanje! Saznaj kuda i kad!


3 5

pib | Metalika je moj drug

6

gle 011 | Mikser festival

9

gle 011 | IQ festival

10

Beogradska nedelja dizajna

12

muzika | ZAZ, Pink Martini

14

slušalice

18

film | Prometej, Ljudi u crnom

24

intervju | Ridley Scott

26

knjigabyte vol. 3

27

ars artis

6

18

5 24 Impresum: Osnivač i izdavač: Ammonite D.O.O., Bulevar oslobođenja 100, Beograd Direktor: Dejan Bošković Glavni i odgovorni urednik: Vladimir Đurđić Advertising manager: Ivana Pešić Online Developer: Mia Matović Dizajn i prelom digitalnog magazina: Andrijana Milojević-Vrandečić Saradnici: Igor Stojanović, Mimi Bates, Vladimir Marković Kraka, Neda Radoičić i Ivana Šantić Adresa redakcije: Bulevar oslobođenja 76, Beograd Telefon redakcije i marketinga: (+38111) 3984-090 web: www.gle.co.rs | e-mail: office@gle.co.rs Publikacija ne snosi odgovornost za izmenu programa.

sadržaj


4

gospodin uvodnik Evo nas ponovo pred vama našom vernom publikom. Kraj maja i jun donose u naš glavni grad raznorazna urbana uzbuđenja, tako da ćete imati priliku da uživate u Beogradu gotovo na svakom koraku, od Savamale i Ade Ciganlije, preko Dorćola, pa sve do Banjice. Poslednji majski dani su pomalo varljivi, čas kiša - čas sunce, ali nemojte biti depresivni nego lepo pregledajte GLE, potom igrajte, kladioničarskim rečnikom napisano, siguran fiks na određeni događaj i posle toga osećaćete se sasvim sigurno mnogo, mnogo, bolje. Ili jednostavno krenite na rekreaciju i izbacite negativnu energiju iz sebe. Verujte mi toliko toga lepog i prijatnog se svakodnevno događa oko nas da ponekad nismo ni svesni da propuštamo nešto kvalitetno i vredno! Da zaključim: ukoliko vas ovo nepredvidivo vreme umara nemojte brinuti pred nama su lepši dani, a ukoliko ste premoreni i pomereni zbog sveopšte situacije, pokušajte da se donekle isključite iz svega i samo gledajte u svetlu budućnost ili bar do zvaničnog početka leta i vrelih dana!

Glavni i odgovorni urednik Vladimir Đurđić


prljavi inspektor Blaža

pib

METALIKA JE MOJ DRUG (muzički multipraktik) Beograđani su poznati kao veliki poznavaoci muzike. U našem glavnom gradu sluša se sve od muzičkih pravaca: klasična, rok, pop, narodna, elektronska kao i svi drugi muzički žanrovi. Kolarac je skoro uvek pun ljubitelja violina i klavira, a Arena i Sava centar i drugih nabrojanih pravaca. Ponekad između ovih konzumenata muzike postoji lagani prezir, a ponekad isti dolaze na skoro sve događaje. Beogradski slušalac je ponekad i muzički multipraktik, a to znači da od muzike voli sve što vole mladi. U vreme kada sam pohađao osnovnu, a potom i srednju školu, svi su slušali rok i pop muziku. Nova pesma omiljene grupe čekala se sa velikim nestrpljenjem i spremnim kasetofonom pored radio aparata. Obično nisam uspevao da uhvatim početak pesme, tako da sam godinama mislio da čuveni hit grupe ABBA “Money, money, money” počinje od vokala. A, u stvari u uvodu pesme je bio klavir, koji je tada nisam uspeo da snimim. Bio je to strašan šok, kada sam prvi put video spot i čuo klavirske tonove u samom startu pesme. Stvar je u tome da kada stotinama puta slušate jednu pesmu, teško možete da prihvatite da ona ima još jedan deo za koji ja nisam znao da postoji. Taj perfektni uvod na klaviru koje je odsvirao onaj maleni Skandinavac uvek mi je kasnije bio višak u ovoj legendarnoj pesmi o novcu. Kao i mnogi iz moje generacije imao sam sreće da odrastam uz kvalitetnu muziku legendarnih stranih bendova. Slušali smo: The Rolling Stones, The Beatles, Pink Floyd, The Fleetwood Mac, The Doors, Led Zeppelin, pa posle The Clash, Talking Heads i da vam ne nabrajam dalje ovaj nepresušni spisak sjajnih izvođača. Tada počinje i zlatni period domaćeg rokenrola. Uši su nam bile pune gitara, bubnjeva i savršenih stihova, jer muzika je bila ključni sastojak našeg slobodnog vremena. A, ono što je najneverovatnije da je ljudski mozak u mladosti pravi mali nepokvarljivi kompjuter za skladištenje stotine gigabajta muzičkih sadržaja. Što se zapamti u tom periodu života, to vam je kao mali USB u

sivim ćelijama koji možete večno da koristite. Čim krene pesma iz vremena kada ste odrastali, setićete se svakog tona ili stiha. To ste do sada verovatno i primetili, pevušeći u automobilu neke stare hitove koje sve češće emituju na našim radio stanicama.

Ovih godina sam se trudio da odgledam i odslušam većinu stranih velikana popularne muzike, koji su gostovali kod nas. Dok sam slušao ‘’Satisfaction’’ ili ‘’Enter Sandman’’, žmarci su me drmali kao struja od 220.volti. Dok sam svetleo u hiljadu boja od sreće, shvatio sam ko je moj najbolji drug. To nije moj kum, iako ga volim kao rođenog brata, a ni moj pas koga volim kao sina (vidi fotografiju). Samo muzika može da vas podigne u nebesa i ostavi tamo da lebdite uplakani, nasmejani ili uzvišeni kao neko božansko biće. Ako mi ne verujete, pustite bilo koju simfoniju od Betovena i slušajte par minuta. I vidimo se na nebesima!

5


6

gle 011

MIKSER FESTIVAL 2012 SAVAMALA 25. maj - 2. jun. – Ko ne zna šta je MIKSER evo objašnjenja: MIKSER je multidisciplinarna platforma koja se bavi afirmacijom kulturne industrije regiona i organizacijom najvećeg regionalnog festivala kreativnosti. MIKSER okuplja profesionalce i entuzijaste koji kroz različite projekte podstiču razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavljaju dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse. Projekti: Ghost project – internacionalna smotra mladih industrijskih dizajnera, i Young Balkan Designers – selekcija najboljih regionalnih talenata koju MIKSER predstavlja na najvećoj svetskoj manifestaciji posvećenoj dizajnu – Milanskom sajmu nameštaja, najbolje oslikavaju filozofiju MIKSERA kao inkubatora mladih talenata ne samo iz oblasti dizajna, već i iz drugih kreativnih disciplina. Kreiranjem sopstvene platforme za interakciju između dizajnera, arhitekata, umetnika, kompanija, nezavisnih organizacija, državnih institucija, medija, organizacija MIKSER je pokrenula i upravlja sopstvenim festivalom kreativne industrije, jednostavnog naziva MIKSER. E sad o mestu događanja! Centralno mesto Mikser festivala 2012 je jedno od najlepših zdanja Beograda – zgrada Beogradske zadruge (poznatija kao zgrada Geozavoda u Karađorđevoj ulici) u delu grada koji se naziva Savamala. Savamala nema formirani festivalski prostor, već je jedna velika urbana, istorijska, disperzija koja curi na sve strane. Svakako da su neprestano traganje i neprestana provokacija jedini način da se očuva vitalnost i snaga projekta, a to je, izborom Savamale kao lokacije festivala, MIKSER obezbedio. Ili bar veruje da jeste. Jednog dana, kada iz Savamale odu kamioni, kada se srede fasade i najlepša palata u gradu – zgrada Beogradske zadruge iz 1907. ponovo bljesne starim sjajem, MIKSER će otići dalje.


gle 011

7

MUZIČKI MIKSER Na MIKSERU će nastupiti više od šezdesetak izvođača iz zemlje i sveta. Biće zastupljeni različiti muzički pravci – od džeza do garažnog roka, kao i različite epohe u muzici – od retro zvuka 40-ih i 50-ih do savremene elektronske muzike. Muzički, kao i ostali programi su besplatni. Muzički program će otvoriti Aleksandra Anja Đorđević, kompozitorka, pevačica i aranžerka iz Beograda, čija dela su izvođena na mnogim regionalnim festivalima, kao i u SAD, Austriji i Italiji. Izdvajamo i nastup jednog od najcenjenijih bendova u regionu – Goribor, čiji zvuk se može okarakterisati kao mešavina trip hopa i bluza. Na Mikseru će svirati i pevati i zagrebački elektro-pop-pank sastav Lollobrigida, jedan od najpopularnijih bendova sa eks-Ju prostoru, a njihovi nastupi su uvek novi i uzbudljivi, jer su više od koncerta. Iz Kelna dolazi Majkl Majer, jedan od najvećih autoriteta na nemačkoj elektronskoj sceni. Autor brojnih izdanja za Kompakt, čiji je vlasnik i osnivač, i serijala Speicher kao i kultnih Immer 1 i 2 miks albuma na kojima demonstrira svoj raskošni di-džej talenat. Majer je proglašen za najboljeg di-džeja prema oceni renomiranog veb magazina Resident Advisor. Na Mikseru ćete moći da osetite duh pariske andergraund dens scene uz di-džej nastup I: Cube-a, ili da doživite jedinstveno muzičko iskustvo uz istambulski avangardni rok bend Replikas, a očekuju nas još i koncerti kontroverzne Lady Jelene, čiji spotovi izazivaju veliku pažnju javnosti, francuskog elektro-pop sastava Juno, beogradskog dark vejv benda Kill Me Laser, Gabrijela Barlanga iz Barselone, poznatijeg pod pseudonimom Undo, a tu je i domaća DJ podrška: Brka, Tijana T, Flip, Brickwall Brigade, Ewox, Marko Milosavljević. Novitet ovogodišnjeg Miksera je program relizovan u saradnji sa Umbria džez festivalom, gde će nastupiti nekaljeni muzičari, nade džeza, učenici i studenti čiji je talenat i kvalitet ocenila i

potvrdila najznačajnija savremena institucija za muzičke studije na svetu – Berklee college of Music. Unikatnost ovogodišnjeg muzičkog programa su i nastupi u maniru Garage Fire! festivala koji okuplja garažne rokenrol bendove i koji je suštinski suprotstavljen vrednostima savremene muzičke industrije, a koji će pored internacionalnog garažnog zvuka binu ponuditi i mladim bendovima pobednicima konkursa Garage roll call. Dis-patch je za ovogodišnji Mikser festival pripremio program pod nazivom Tri trećine (3/3), koji će kroz tri zasebna segmenta obuhvatiti više od dvadeset izvođača, koji će svoje umeće prikazati u vidu koncerata i di-džej nastupa. A oni dolaze iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, SAD i Kine. Od novih bas linija i bitova iz Londona, preko digitalnog dab zvuka i afričke muzike puštane sa kaseta, vrućeg pulsa južno-američkih favela ili indi i post-rok formacija, sve do alternativnih heroja beogradske klupske scene.


8


gle 011

9

Jelen Live predstavlja:

IQ MUSIC 2012 “Misli svojom glavom” Nov muzički festival, koji pokreću Arena Beograd i Beogradska Kulturna Mreža, uz podršku Jelen Live, predstaviće različite izvođača iz regiona, i sa internacionalne muzičke scene. Festival nije žanrovski, već pre svega vezan za misao i ideju, koju muzika ovih izvođača predstavlja. Festival će se održati pod sloganom „Misli svojom glavom“, a publika će 9. juna u Beogradskoj areni moći da čuje i vidi nastupe, u ukupnom trajanju od 10 sati, uz razne prateće sadržaje. Glavna zvezda festivala, Marylin Manson, nikada nije nastupao u Srbiji, a na koncertu u Beogradu promovisaće novi album “Born Villain”, sa kojeg je nedavno obajvljeni singl “No Reflection”. Jedna od pesama na novom albumu “Born Villain” je i obrada Carly Simon “You’re so Vain”, na kojoj gostuje Johnny Depp. Album je inače za nepune dve nedelje po objavljivanju dospeo među top 10 na Bilbordovoj listi. Nastupiće i kultni slovenački bend Laibach, koji je svoj kvalitet dokazao i uspehom na evropskoj sceni. Na aktuelnoj turneji promovišu soundtrack filma “Iron Sky”, a očekuje se i izlazak duplog CD-a “Laibach Revisited”. Britanski haus trio Dirty Vegas, najpoznatiji je po internacionalnom hitu “Days go by”, koji je vrhunac popularnosti dostigao, pošto ga je Mitsubishi koristio u reklami za Mitsubishi Eclipse. Trenutno je aktuelan album “Electric

SATNICA NASTUPA 18.00 – 19.00 - Pobednici konkursa 19.00 – 20.00 - Mizar / Makedonija 20.00 – 21.00 - Block Out / Srbija 21.15 – 22.30 - Laibach / Slovenia 23.00 – 00.30 - Marilyn Manson / USA 1.00 – 3.30 - Dirty Vegas sound sistem / UK Love”, sa kojeg su izbacili dva spota, “Electric Feel” i “Changes”, u kojima se pojavljuje glumica Jena Malone. Pioniri darkvejva u regionu, makedonski Mizar, takođe ce nastupiti na IQ MUSIC-u. Kroz njihov zvuk se provlače i zvuci balkanskog etna i vizantijskih tradicija, a atmosferi posebno doprinosi glavni vokal, Goran Tanevski, čije je pevanje zasnovano na crkvenoslovenskom pojanju. Program zaokružuje kultna beogradska grupa Block Out, čiji se osoben i upečatljiv zvuk potpuno uklapa u koncept festivala. Karte po cenama od 2890 za parter i 2990 dinara za tribine mogu se nabaviti na sledećim prodajnim mestima: Blagajna Beogradske arene, Bilet centar Beograda, Ušće Shopping centar, Eventim prodajna mesta, Card service prodajna mesta, kao i na www.arenabeograd.com, www. tickets.rs, www.eventim.rs.


10

gle 011

Beogradska (Belgrade nedelja design dizajna week) Sedma Beogradska nedelja dizajna, biće održana od 4. do 10. juna u Narodnoj biblioteci Srbije, a njen glavni deo, a kao deo programa i međunarodna kreativna konferencija od 7. do 9. juna. Ovogodišnja tema Nedelje dizajna je “Sloboda na kvadrat”. GOSTI manifestacije: Portugalski arhitekta Alvaro Siza; italijanskobritanski industrijski dizajner Martino Gamper; britanski dizajn studio Troika; francuski dizajner Matje Leaneur; holandska agencija 180 AMSTERDAM; nemački advertajzeri Jung Fon Mat; norveški dizajneri Non Format; američko-izraelski arhitekta Preston Skot Koen; slovenačka Enota; hrvatski studio 3LHD; kineski MED arhitekts.... Najtalentovaniji domaći mladi kreativci i etablirani autori će, takođe, imati priliku da predstave svoje radove u izlozima u centru Beograda u okviru projekta “100% Future Serbia” koji je prošle godine bio veoma zapažen.

Ostali programi U okviru Beogradske nedelje dizajna će biti organizovan muzički festival BDW Dizajnights na kome će nastupiti svetske zvezde Goldierocks, Gabin i Luminodisco, tradicionalne profesionalne radionice BDW Dizajnlabs, kao i izložbe, projekcije filmova, kokteli i promocije po celom gradu pod imenom BDW Dizajnpremieres od čega desetak najvećih u produkciji samog festivala. Karte Programi su besplatni osim Međunarodne kreativne konferencije. Cene karata se kreću od 25.000 dinara za komplet do 13.000 dinara za pojedine dane.


gle 011

11


12

muzika

PINK MARTINI Beogardska arena, 31.maj. - PINK MARTINI, orkestar koji pronalazi inspiraciju u romantičnim holivudskom mjuziklu, nastupiće u Beogradu drugi put nakon pet godina. Muzika PINK MARTINIJA je očaravajuća mešavina muzike i stihova iz različitih delova sveta i različitih žanrova. Muzika PINK MARTINIJA je kao romantični holivudski mjuzikl 40-tih i 50-tih godina prošlog veka, samo što melodije i ritmove sakupljene iz različitih delova sveta čine novom i modernom. Ulaznice po ceni od 1.600, 1.900, 2.200, 2.500 i 2.900 dinara mogu da se kupe: Beogradskoj areni, Bilet centru Beograda, Eventim, „Ušće” Šopping centru, knjižarma Delfi i Vulkan, Domu sindikata, Gigstix.

KONCERTI (umesto listinga) LETU ŠTUKE - Dom omladine sala AMERIKANA 25. maj, (21.00), cena karte 800 dinara. AJS NIGRUTIN & TIMBE - BAD TASTE PARTY - Bašta Sava centra 25. maj, cene karata 650 i 900 dinara. FRAJLE - Dom sindikata 25. maj; NEGATIVE - Bašta SKC 26. Maj, (21.00), cena karte 800 dinara. MOSTAR SEVDAH REUNION Dom sindikata 9. jun. DAN RUSIJE (No Smoking Orchestra) - (Hor Aleksandrov i No Smoking Orchetsra), Sava centar 12. jun.

ZAZ KALEMEGDAN PARK KK Partizan, Petak, 1. Jun, (21.00). - Francuska zvezdea Zaz nastupiće u istorijskom ambijentu gornjeg grada Beogradske tvrđave. Kapacitet koncerta ograničen je na 5.000 ulaznica u parteru po ceni od 2.490 dinara i 1.000 u fan pitu čija je cena 2.990 dinara. Uz ZAZ nastupa i grupa Nouvelle Vague koja je nadavno već gostovala u Beogardu.


muzika

13


14

slušalice | Priredio Igor Stojanović XANAX - ISPOD POVRŠINE (Ammonite/Icecream Disco)

5

„Ispod površine“ je album koji izmiče bilo kakvoj analizi. Xanax vrlo vešto pokazuje/dokazuje kako naizgled disparatni oblici mogu da se međusobno uklope na način koji je karakterističan samo najboljim kulinarima zvuka. Kraka i ekipa na osnovu zaleđa i karaktera nude matricu za buduća pokoljenja, crpeći muzičko predanje druge polovine dvadesetog veka. Suludom brzinom nude mašineriju totalno novog sveta, sedmom silom menjajući prostore svetlog dana halogenom, dok delfin bitiše ispod površine savršene rešetke. Svojom svirkom vidaju rane, jasno stavljaju do znanja, daju nadu. Preslušavanjem ’Iznad površine’ jato paralela kristališe fukciju njihove magije – B 52’s, Boye, Sonic Youth, Dr Spira i ljudska bića, Električni orgazam, Siouxie Sioux, Videosex... Postaje jasnije, zar ne? Nemoguće je razrešiti trilemu pajaca - da li je ovaj album a)paradigma domaćeg muzičkog izraza, b) ’žitije’ domaće rock muzike ili c) zvučni pandan kratkotrajnog anksiolitika iz benzodiazepinske klase psihoaktivnih lekova. Retorika, semantika. Svejedno, ’Ispod površine’ će u konzumenta izazvati oštre napade Stendalovog sindroma, te duži vremenski period trošiti mozak i telo. Svakako uronite! Dobre numere: „Halogena“, „Sedma sila“, „Savršena rešetka“, „Delfin“, „Ispod površine“...

PUBLIC IMAGE LTD - THIS IS PIL (Redeye Music Distribution)

4

John Lydon već dugo je na čelu uspešnog, respektibilnog preduzeća. Public Image Ltd. On je jedina konstanta. I to je dobro, jer tako mora biti. Samosvestan, rasterećen, veličanstven u svom „ludilu“, može da se pohvali novim albumom. Iako je protekle dve decenije gotovo u potpunosti proveo u Los Anđelesu, te po mišljenju mnogih britanskih čistunaca nema prava da daje osvrt na rodnu grudu, kredit dosadašnjeg delovanja sve to niveliše. U uvodnoj „This Is PIL“ tremu nam/ si razbija direktnim obraćanjem - „Lucky you, this is PIL!“ Humor vrca na sve strane, recituje/ urla/pevuši o društvu, autoritetu, svakodnevici, sebi. Sa puno prava i besa priča o modernoj Engleskoj, nasleđu.Vrlo potentne ređaju se pesme jedna za drugom na talasu basa, uvrnute dikcije, pomerenosti. Lamentira rečima „I miss the roses/Those English roses/Of salad, beer and summer’s here/And many mannered ways/ Of cotton dresses skipping across the lawn/Of happy faces, when football was not a yawn…“ Lydonova luča vodilja je potentan kombo žuči, besa i pokušaja da se shvati. Iako kontradiktoran, „This Is PIL“ je optimalan proizvod njegovog snažnog kolektiva za tekuću godinu.


slušalice MARYLIN MANSON - BORN VILLAIN (Cooking Vinyl/Downtown, Hell, Etc.)

3,5

15

Blago svima, evo još jednog povratnika! Korenima! Osmi album Briana Warnera prvo je izdanje za njegovu etiketu Hell, Etc. Koristeći doktrinu šoka kako bi medije, dušebrižnike i one koji sebe shvataju suviše ozbiljno krvnički cimao za nos, prošao je dobro znani put od praznog stana u predgrađu do preteranosti Hollywood Hillsa. Usput se istrošio, izgubio, smorio sebe i sve ostale. Usledilo je hodočašće do „izvora“, svoje sobice-maštalice, malog vlažnog sna. Izolacija, prinuda, kreativnost, transformacija, izvedba. Uspeo je da evocira period kada je snimio “Portrait Of An American Family” i to strpa u mračnu komediju od preko 63 minuta. “Born Villain” je najkvalitetniji album dosadašnje Mansonove karijere. Sveža, celovita priča majstora foliranja vodi se maksimom “This is a tale told by an idiot full of sound and fury”. Kako slatko! Muzički, nedostatak monolitnosti prva tri izdanja nadomeštena je raznolikošću izražaja. Preslušavanjem se stiče utisak da je autor žvakao detelinu sa parcele multi-instrumentaliste Becka Hansena prskanog permetrinom. Marilyn Manson je multitalentovani umetnik sa ‘falinkom’ u stručnim krugovima poznatijom kao ‘oće piški, neće piški. Bez koje ne bi bio to što jeste. Odaje utisak kako nije dosledan svojoj svesnoj pesiflaži, koju na sve moguće načine pokušava da poturi kao životni stav. Samo/ironiju je uglačao do visokog sjaja, tako da niko ne zna ko je on u biti. Važno je da je diverzija uspela, rezultat postignut. Magija je vraćena, a reference na omiljene bendove prestižu jedna drugu - Killing Joke, Joy Division, Revolting Cocks, Bauhaus, Birthday Party. Na svu sreću, ništa nije pretabano. Eliksir je delovao i postigao zamišljeno. Dobro koncipiran i kvalitetno izveden “Born Villain” je ponudio nešto više od onoga što je Manson želeo, i malo manje nego što su njegovi fanovi očekivali. Dobre numere: “Pistol Whipped”, “Slo-Mo-Tion”, “Lay Down Your Goddamn Arms”, “Murderers Are Getting Prettier Every Day”.

Radno vreme svakog dana 10-24 Savski Kej b.b. (Blok 45) tel. 011/317 54 33 www.crnamaca.co.rs


16

slušalice | Priredio Igor Stojanović

NA SLUŠALICAMA u 2012. Novi album velške pop legende TOM JONES-a će se naći u prodaji od 21. Maja. Album pod nazivom SPIRIT IN THE ROOM prati prvi singl Hit or Miss koji podseća na country rock ritmove sredine 60tih. Svakako pesma koju ćete rado pevušiti ovog leta dok se sa posla budete vraćali kući. Poznati reper KANYE WEST promoviše ovih dana, na kanskom festivalu, svoj kratki umetnički film ‘Cruel Summer’ inspirisan njegovim novim albumom pod imenom GOOD MUSIC koji se očekuje u prodaji od 23. maja. Novi album IGGY POP-a pod imenom ‘Apres’ će se u prodaji naći kao self-release. Razlog je što se na albumu nalaze Igijeve obrade poznatih francuskih šansona. Album nije naišao na zainteresovanost njegove izdavačke kuće Virgin-EMI, jer po njihovom mišljenju neće biti interesantan Igijevim fanovima. Tako da će se novi album u prodaji naći samo u digitalnom obliku, prvenstveno preko Itunes-a. Pevačica benda NO DOUBT, Gwen Stefani je najavila novi album grupe posle 11 godina za 25. Septembar.Prema glasinama, album još uvek bez imena, bi trebao da najavi prvi singl već u julu pod nazivom Addicted To Love. Uz rad na miksovanju novog materijala, u najavi su i pripreme za snimanje 2 nova video spota.

Albumi koji će se u prodaji pojaviti ovih dana, a koje vam toplo preporučujemo za leto i sezonu festivala: John Cale - Extra Playful Transitions, The Future Sound Of London - Environments 4, Simian Mobile Disco – Seraphim, Parov Stelar - The Princess, Buscemi Nite People, Sebastien Tellier - My God Is Blue, Marina And The Diamonds -

Electra Heart, Santigold - Master of My Make-Believe, Rufus Wainwright - Out Of The Game, The Dandy Warhols - This Machine, Angelique Kidjo - Spirit Rising, Animal Collective - Transverse Temporal Gyrus, Esperanza Spalding - Radio Music Society, Tenacious D - Rize of the Fenix, Biffy Clyro - Blackened Sky B-sides, The Temper Trap – The Temper Trap, Gossip – A Joyful Noise, Sara Bareilles – Once Upon A Time, Sierra Leone’s Refugee All-Stars – Radio Salone, Fela Kuti – Live In Detroit 1986, The Congos – Dub Feast, Damon Albarn - Dr Dee, Tom Jones – Spirit In The Room, Joe Bonamassa – Driving Towards the Daylight, Santana – Shape Shifter, Richard Hawley – Stainding At The Sky’s Edge, Joey Ramone – Ya Know……


slušalice NAVIGATORZ FRESH!!

SINGLOVI

MAJ - APRIL 2012.

PUBLIC IMAGE LTD - One Drop RAC Ft. Pinguin Prison - Hollywood PHEDRE - Aphrodite THE MACCABEES - Went Away

LITTLE BOOTS - Every Night I Say A Prayer www.facebook.com/bgdnavigator MILES KANE - First Of My Kind www.soundcloud.com/navigatorz_bgd SCISSOR SISTERS - Only The Horses WILLY MOON - Yeah Yeah YACHT - Le Goudron tUnE-yArDs - My Country SEBASTIEN TELLIER - Cochon Ville BONDE DO ROLE - Kilo GARBAGE - Blood For Poppies THE RAPTURE - How Deep Is Your Love THE SUBWAYS - Kiss Kiss Bang Bang DE LA SOUL - Must B The Music SOUNDGARDEN - Live To Rise RICHARD HAWLEY - You Haunt Me MARILYN MANSON - The Gardener SCISSOR SISTER THE PRIMITIVES - Turn Off The Moon

17


18

film

IZMEĐU SVETOVA (TWIXT) U bioskopima od 21. juna; Režija: Francis Ford Coppola; Uloge: Val Kilmer, Elle Fanning, Joanne Whalley, Bruce Dern, Ben Chaplin, David Paymer Trajanje: 90 min; Žanr: horor/triler Pisac Hal Baltimor, u okviru turneje povodom nove knjige, dolazi u mali grad i upliće se u istragu o ubistvu mlade devojke. Iste noći, u snu, posećuje ga i misteriozni duh mlade žene po imenu „V“. Iako nije siguran u njenu vezu sa ubistvom, zahvalan je na priči koja mu je podarena. Postepeno, on otkriva istinu, koja iznenađujuće ima mnogo više veze sa njegovim životom nego što je on mogao da zamisli. Kopolin novi film inspirisan je gotskim hororom iz dela Edgara Alana Poa. Richard Corliss iz Time-a za novi Coppolin film kaže: Ostvarenje koje treperi od slobode starog majstora koji nema potrebu da išta dokazuje.

PROMETEJ 3D (PROMETHEUS 3D) U bioskopima od 7. juna; Režija: Ridley Scott; Uloge: Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender, Guy Pierce, Idris Elba, Logan Marchall-Green; Žanr: akcija, horor, naučna fantastika, Da li vam zvuči poznato: Tim istraživača otkriva trag porekla ljudi na Zemlji koji će ih odvesti na zastrašujuće putovanje u najmračnije uglove univerzuma, i glad za saznanjima pretvoriće se u opasnu borbu za opstanak ljudske vrste. Ridley Scott, renomirani autor koji je filmovima „Osmi putnik“ i „Blade Runner“ pomogao uspostavljanje naučnofantastičnog žanra u novom filmu „Prometej 3D“ gledaocima pruža sve ono što je njegov zaštitni znak: akciju, uzbuđenje, strah, i još mnogo više. „Prometej 3D“ snimljen je u potpunosti 3D kamerama, bez potrebe da prolazi kroz konverziju u postprodukciji. O ideji da snimi Prometeja čuveni reditelj kaže: Nešto je ostalo u meni još od „Osmog putnika“, a to je misterija koja stoji iza njega. Ko je on? Odakle dolazi? Ima li misiju? Kakvu vrstu tehnologije bi posedovala njegova vrsta? Pomislio sam kako bi ta pitanja mogla da obezbede temelj za još veće ideje“.


film

19

SNEŽANA I LOVAC

(SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN) Premijera 30. maja u bioskopu Cineplexx, u bioskopima od 31. maja; Režija: Rupert Sanders; Uloge: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chis Hemsworth, Sam Claflin; Žanr: epska akciona avantura Izgleda da je Snežana (bez patuljaka) veoma popularna u Holivudu, jer u kratkom dolazi još jedan film čija je okosnica čuvena bajka. U akcionoj avanturi epskih razmera „Snežana i lovac“, Šarmantna Kristin Stjuart igra jedinu osobu u zemlji koja je lepša od zle kraljice koja želi da je uništi. Ali ono što zla vladarka ni ne pretpostavlja jeste to da je ovu devojku, koja preti da joj preotme vlast, veštini ratovanja obučavao niko drugi do lovac koji je poslat da je ubije. Sem Klaflin pridružuje se ekipi u ulozi princa koji je očaran Snežaninom lepotom i snagom. Nova verzija legendarne priče koja ostavlja bez daha stiže od Džoa Rota, producenta koji stoji iza „Alise u Zemlji Čuda“, producenta Sema Mersera („Šesto čulo“) i priznatog reditelja reklama i vrhunskog vizualiste Ruperta Sandersa. Inače Šarliz Teron je u ulozi zločeste kraljice.... zanimljivo!

MADAGASKAR 3: NAJTRAŽENIJI U EVROPI (MADAGASCAR 3: EUROPE’S MOST WANTED)

U bioskopima od 14. juna (SINHRONIZOVANO I U 3D-); Režija: Eric Darnell; Uloge: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada-Pinkett Smith, Sacha Baron Coen (glasovi: Ivan Jevtović, Dubravko Jovanović, Nebojša Milovanović, Katarina Žutić, Mladen Andrejević) Lav Aleks, zebra Marti, nilski konj Glorija i žirafa Melman odlučni su u nameri da se vrate u svoju voljenu „Veliku jabuku“ dok su kralj Džulijen, Moris i pingvini spremni da se upute s njima u avanturu. Sada će ih put odvesti preko Evrope gde će naći savršenu masku: putujući cirkus koji će prilagoditi madagaskarskom stilu.


20

film

LJUDI U CRNOM 3 - 3D (MEN IN BLACK 3) U bioskopima od 24. maja; Režija: Barry Sonnenfeld; Uloge: Will Smith, Tommy Lee Jones and Josh Brolin U filmu “Ljudi u crnom 3”, agenti Džej (Vil Smit) i Kej (Tomi Li Džons) su se vratili..u pravi čas. Džej je tokom 15 godina provedenih u crnom video razne stvari koje se ne mogu objasniti, ali ništa, čak ni vanzemaljci, ne mogu ga zbuniti koliko može njegov izvanredni, suzdržani partner. Ali kada život agenta Keja i budućnost planete budu pod znakom pitanja, agent Džej će morati da putuje kroz vreme da bi postavio stvari na svoje mesto. Džej otkriva neke tajne univerzuma koje mu Kej nikad nije rekao- tajne koje će mu se same otkriti kad se uortači sa mladim agentom Kejom (Džoš Brolin) da bi spasio svog partnera, agenciju i budućnost ljudske vrste.

NA TAJNOM ZADATKU (21 JUMP STREET)

U bioskopima od 14. juna; Režija: Phil Lord and Chris Miller; Uloge: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Dave Franco, Ellie Kemper, Rob Riggle, Ice Cube; Trajanje: 109 min U akcionoj komediji Šmit i Dženko spremni su da ostave iza sebe adolescentske probleme i da nastave dalje. Završavaju policijsku akademiju i kao mladi policajci pridružuju se tajnoj akciji koja ima za cilj da suzbije kriminal u srednjm školama. Rizikujući život upuštaju se u borbu sa narko bandama i shvataju da srednja škola više nije kao što je bila pre samo par godina. Pred njima su teški zadaci, da se izbore sa kriminalcima, ali i sa srednjom školom.


film

21

NOBELOV TESTAMENT (NOBELS TESTAMENTE)

U bioksopima od: 31. maja; Režija: Peter Flinth; Uloge: Malin Crépin, Richard Ulfsäter, Björn Kjellman, Leif Andrée, Kajsa Ernst, Erik Johansson, Felix Engström, Andreas Rothlin-Svensson, Antje Traue; Zemlja produkcije: Švedska; Žanr: triler/drama Trajanje: 90 min Novi triler producenata „Milenijum trilogije“ prati novinarku, Aniku Bengtson, koja na Nobelovom banketu postaje svedok ubistva. Dvoje ljudi je ubijeno, od kojih je jedan kontroverzni lekar, Aron Vizel. Anika, kao ključni svedok, u obavezi je da ne otkriva ništa što je videla. Teroristička grupa u vezi sa Bliskim istokom ubrzo prihvata odgovornost za ubistva, a slučaj postaje predmet interesovanja međunarodnih medija i policije. „Nobelov testament“ mediji iz više razloga nazivaju novom trilogijom „Milenijum“. Kao i „Milenijum“, ovaj film nastao je prema književnom serijalu, čija je glavna junakinja beskomrpromisna novinarka. Aniku Bengtson u filmu igra mlada švedska zvezda Malin Krepin. Autorka romana je novinarka i spisateljica Lisa Marklund, a „Nobelov testament“ snimljen je na osnovu prvog romana, a najavljeno je da će ga pratiti još pet nastavaka, po jedan za svaki roman iz serijala. Romani su prevedeni na više od 30 jezika i prodati u više od 10 miliona primeraka.

ČELIČNO NEBO (IRON SKY)

U bioskopima; Režija: Timo Vuorensola; Uloge: Julia Dietze Christopher Kirby, Götz Otto, Peta Sergeant, Stephanie Paul, Udo Kier; Muzika: Laibach; Žanr: naučnofantastična crna komedija; Zemlje produkcije: Finska, Nemačka, Australija Pri kraju Drugog svetskog rata, tajni nacistički svemirski program izbegao je uništenje bežeći na tamnu stranu Meseca. Posle 70 godina, u potpunoj tajnosti, nacisti su konstruisali gigantsku svemirsku stanicu sa brojnom vojskom letećih tanjira pripremajući se za invaziju na Zemlju. Film je najavljen trejlerom koji je do sada pogledalo više od 8 miliona ljudi na YouTube-u. Autori filma su od početka snimanja aktivno sarađivali sa svojom publikom i fanovima na svim nivoima, od sadržaja do finansiranja i reklamiranja, čime su promovisali nov koncept stvaranja filmskih dela.


22

film

LOL (LOL) U bioskopima od 7. juna; Režija: Lisa Azuelos; Uloge: Miley Cyrus, Douglas Booth, Ashley Green; Žanr: komedija, drama Autentična priča koja savršeno opisuje odrastanje u današnjem digitalnom svetu, LOL je rimejk izuzetno popularnog, istoimenog francuskog filma iz 2008. Na početku nove školske godine u srednjoj školi, Lola (Majli Sajrus), (ili “Lol” kako je prijatelji zovu) daje sve od sebe da pronađe ravnotežu između porodice, škole, prijatelja i ljubavi. Kad joj srce slomi bivši dečko, Lolin svet će se dodatno iskomplikovati kad shvati da je njen najbolji prijatelj, Kajl (Daglas But), muzičar u rok bendu u usponu, možda ljubav njenog života. U potrazi za nezavisnošću i sopstvenim identitetom, Lol će shvatiti da, iako je Facebook “status” lako promeniti, za pravu vezu se vredi boriti.

IMATE LI ZNANJE ZA DRUGO STANJE? (WHAT TO EXPECT WHEN YOU’RE EXPECTING)

U bioskopima od 21. juna; Režija: Kirk Jones; Uloge: Cameron Diaz, Jenifer Lopez, Chace Crawford, Denis Quaid, Chris Rock, Elizabet Banks; Žanr: Komedija Inspirisan istoimenim bestselerom Njujork Tajmsa, film “Imate li znanje za drugo stanje?” je urnebesna i iskrena komedija o pet parova čiji će isprepletani životi biti okrenuti naglavačke izazovima koje donosi predstojeće roditeljstvo. Presrećni zbog osnivanja porodice TV fitnes guru Džuls i zvezda plesnog šoua Evan otkriće da njihovi haotični životi zvezda nisu ni primaći iznenađujućim zahtevima trudnoće. Autor i zagovornik teme rađanja beba, Vendi, okusiće svoje savete na sopstvenoj koži kad hormoni počnu da joj prave haos u telu; dok će se Vendin muž, Geri, boriti da ga ne nadmaši takmičarski nastrojen alfa-tata, koji očekuje blizance sa svojom mnogo mlađom trofej-ženom, Skajler...


predstavljamo

Marley je u osnovi film pun poštovanja. Omaž voljenom i neprežaljenom rastafarijancu i muzičkoj veličini. Od uvodnih kadrova snimljenih u Gani, na mestu gde su nekada davno robovi odlazili na put bez povratka, ova priča o Bobu Marleyu ima političku dimenziju. To ne treba da čudi kada se uzme u obzir činjenica da je režiser Kevin Macdonald („One Day In September”, “Howard Hawks: American Artist”, “Touching The Void”, “The Last King Of Scotland”), čiji je opus uglavnom sastavljen od kvalitetnih dokumentaraca. Izvršni producenti su Ziggy Marley i Chris Blackwell, osnivač diskografske kuće Island Records. Ako se tome doda činjenica da je ovo prvi film koji je zvanično odobrila Marleyeva porodica, te da su dozvolili pristup privatnim arhivima, čitav projekat dobija na težini. Iako hronološki prati život mladoga Roberta od betonske barake gde je rođen kao polutan i obeležen kao autsajder (majka tinejdž domorotkinja, otac beli došljak), do tragičnog kraja 1981, Macdonald osobenim stilom smešta Marleyja u centar priče o Jamajki, pronalaženju njenog puta kroz sektaški gangsta criminal uprkos velikom uticaju dve različite kulture – britanske i američke. Film pruža svedočenja ljudi njegovog životnog puta. A ima ih dosta - Rita, sin Ziggy, ćerka Cedella, dugogodišnja devojka Cindy Breakspeare (majka Damiana Marleya), Chris Blackwell, članovi benda ‘The Wailers’ i najživopisniji ‘lokalci’ Trench Towna ikada ovekovečeni. Bob je takođe tu – video snimci izvađeni iz ličnih arhiva, snimci sa turneja, fudbalskih utakmica… Vizuelno bojeći film

23

predivnim pejsažima Jamajke, Macdonald mudro koristi muziku kao vodič kroz Bobov život – od prvih svirki u bendovima Trench Towna, kroz priču o formiranju reggaea i rastafarijanskog buđenja do svetske slave. Uhvatio je osećaj divljenja koju mnogi ljudi gaje prema Marleyevoj muzici, obogatio gledaoce saznanjem o okolnostima i kontekstu nastanka svake pesme. Iako je ovo vrlo poučno i zabavno štivo, pojedini aspekti njegove ličnosti, životnih uslova i izbora nisu do kraja naglašeni, u pojedinim slučajevima prenebregnuti, što se očekuje od izvrsnog dokumentariste kakav je Macdonald. Ipak, neki nedostaci su isplivali na površinu – poligamija, preljuba, vanbračna deca, kvalitet roditeljstva. Sve to je ovlaš pokriveno stolnjakom zarad višeg cilja, ćušnuto u stranu, tako da ne zazvuči previše teško i optužujuće. Živost, uvid i lični pečat ovog dokumentarca ni jednog trenutka ne vuku u dosadu, iako film traje 2 sata i 25 minuta. On upečatljivo slavi Boba Marleya, i demonstrira šta je za života bio i u međuvremenu postao. “Marley” je snažan, topao film o ikoni reggae muzike, običnom čoveku, aktivisti, roditelju. Uz posebno DVD/Blu-ray izdanje dobija se snimak koncerta “One Love Peace” iz 1978 tačnije pesme “Jammin” tokom čijeg izvođenja Marley miri dva politička rivala Jamajke tog vremena - Michaela Manleya i Edwarda Seagu, i na neki način započeo put ka miru na ovom karipskom ostrvu.


24

intervju

RIDLEY SCOTT

Reditelj koji voli glumce

Čuveni britanski sineasta RIDLEY SCOTT, autor kultnih filmova „Blejd Raner“, „Osmi putnik“, „Telma i Luiz“, „Gladijator“... objašnjava kakav je bio rad sa glumcima na filmu „Prometej“. O novom filmu „Prometej 3D“ kog potpisuje doajen svetske kinematografije i veliki majstor režije Ridley Scott pročitajte na našim filmskim stranama, a u ovom intervjuu možete da saznate kakav je bio rad sa nekoliko glumaca sa kojima Scott još nije radio do sad.

druge strane, fizički veoma zahtevan posao, a i ja nisam tip reditelja koji stalno sedi pozadi. Ja sam uvek aktivan na setu i tu je možda postojao neki rizik, ali na kraju noga nije bila problem.

Pre svega da vas upitamo kako je vaša noga, tačnije koleno? Znamo da ste bili prinuđeni da idete na operciju noge, pa ste zbog toga propustili premijeru “Robina Huda” u Kanu u 2010. RS: Da, to je velika šteta, ali.... Ja sam morao da idem na operaciju i hirurg me pitao: ‘Da li morate da idete u Kan?’ a ja sam odgovorio “dobro, ajde ne moram... “ onda je on je rekao “iskreno zbog vašeg zdravlja, ja zaista ne želim da putujete u Francusku ...” . Festival je bio zakazan za samo mesec dana od tog razgovora, pa sam na kraju odlučio da ne idem u Kan. To je bilo pre dve godine u martu i mogu vam reći da još uvek radim fizikalnu-terapiju noge!

Za glavne uloge u “Prometeju” odabrali ste dvoje relativno nepoznatih glumaca, Noomi Rapace i Logan Marshall Greena, i to za ključne uloge. Kako to objašnjavate? RS: Video sam Noomi prvi put u filmu “Muškarci koji mrze žene” (švedska verzija filma op a.) i očarala me ulogom. Postoji nekakva žilavost kod te žene, jednostavno tako deluje. U tom filmu izgledala je neverovatno relano, kao da je rođena i odrasla na ulici. Bila je odlična. Kada sam se sreo sa njom odjednom je ispred mene bila lepa, sofisticirana žena i shvatio sam da sam u društvu prave dame. Ona je, pre svega, veoma dobra glumica, a i Logan je takođe, izuzetno dobar glumac - i to je ono što želite - glumci koji mogu da urade dobar posao. Oni su jednostavno bili savršen izbor za uloge koje sam zamislio.

Ispostavilo se da povreda nije bilo uopšte naivna, pa da li vam je smetala kada ste startovali sa snimanjem “Prometeja”? RS: Ne, to zaista nije bio problem. Režija je, sa

Hajde da razgovaramo o nekim drugim likovima i šta oni predstavljaju u ovoj priči? RS: Da krenemo od Michaela Fassbendera koji igra Davida, to je ustravi pandan Androidu Ashu


intervju

iz “Osmog putnika”. Dakle, David je andorid u “Prometeju”, i mi tu činjenicu ko je on i šta je on ne krijemo od početka filma. On je ustvari „čovek“ korporacije. Michaal je fantastičan i odmah je uskočio u ulogu Davida kao razgaženi par cipela. Michael ima sjajan smisao za humor i uvek je dolazio maksimalno pripremljen na set, a ja volim saradnike koji rade na taj način. Kada je u pitanju usmeravanje, nisam imao mnogo posla oko toga sa njim i bio je najlakši glumac za saradnju sa kojim sam ikad, ali bukvalno ikad radio. Bilo je veoma interesantno, a rezultat se nadam se vidi. Kakav je bio rad sa jednom od najlepših žena na planeti Charliz Teron? RS: Ona igra lik, tačnije ženu, koja je visoko pozicionirana u Vailand korporaciji i Charliz je od početka bilo drago što će u filmu da bude “loš momak”. Da ne zvuči kao fraza i da se ponavljam kroz ceo

25

intervju, ali bilo je sjajno raditi i sa njom jer je ona zasta fantastična glumica. Na kraju šta možete da nam kažete o radu sa australijskim glumcem Guyom Pearceom? RS: On igra Petera Vailanda, šefa korporacije koja poseduje svemirski brod koji se zove “Prometej”, koji kreće u misiju. I Guy se sjajno snašao u filmu, jer je njegov lik malo mlad pa malo star. Raspon njegovih godina u filmu je veoma zanimljiv, ali da ne otkrivam baš sve. Ukratko on igra šefa velike svetske korporacije, nešto slično kao što je u današnje vreme Bil Gejts. Priredio Vladimir Đurđić


26

ars artis KNJIGABYTE vol. 3 Piše: Vladimir Krakov

OSVEŽAVAJUĆE GORKO Damir Avdić “Enter džehenem” (Harfograf, Tuzla)

“Ne pričam ti o ratu. Jebo ti rat mater. Pričam ti o mom odrastanju. A rastao sam kad nije valjalo rast.” Čak i kada ne želimo da pričamo o ratu, rat nađe načina da progovori između redova. Štaviše, svako delo sa ovih prostora koje pokuša da ignoriše rat deluje cinično. Neke teme su suviše krupne da bi bile gurnute ispod tepiha. “Enter džehenem” Damira Avdića je gorka knjiga. Nisam siguran da li je umesno da parafraziram stari pozicioni slogan za kolonijalni napitak pun kinina: “Osvežavajuće gorko”. Počnimo od pisca. Damir Avdić je osnivač i frontmen tuzlanskog pank benda Rupa u zidu. Ipak glavne stvari u njegovoj karijeri desile su se kad se osamostalio. Možda je tačnije reći, kad je ogolio svoj izraz do srži. Čovek koji nastupa sam sa električnom gitarom (ako su vam se u glavi pojavili Elvis Costello ili Bob Geldof na Band Aidu, odmah pritisnite shift-delete), oštar i direktan. Pank je, barem na postjugoslovenskim prostorima, odavno postao bezopasan i nezanimljiv. Avdić je jedini sačuvao ideju. Neke priče su ipak preopširne za format rok pesme. Zato je Damir Avdić progovorio sa hartije. “Enter džehenem” je njegov drugi roman, koji se tek nedavno pojavio u beogradskim knjižarama. Već sami naslov – parafraza naslova pesme “Enter Sandman” – i još jedan, vizuelni citat benda Metallica, potpuno crne korice, sugerišu čitaocu da ulazi u jedan privatni džehenem prepun ikona i sazvučja pop kulture. Iako prve stranice ove jetke ispovesti kao da evociraju Danteov epigram na početku “Pakla” – “Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite”, “Enter džehenem” ipak nije pakao nego čistilište.

Tuzlanski klinac koji odrasta u senci dva starija brata, od kojih je jedan, hipik, poginuo na ratištu, a drugi, panker, odbio da učestvuje u ratu, prolazi kroz proces individuacije preko muzike, istražujući ploče koje su braća sakupljala i koje sam otkriva – od Howlin Wolfa i Betty Davis, preko Clash i Rolling Stonesa do Young Godsa i Underworlda. Na taj način, pratimo njegovo muzičko (i sveopšte) sazrevanje uz veoma lične komentare koje saopštava u prvom licu, direktnim obraćanjem čitaocu: “Znate bluz? To vam je ono sranje od muzike u kojem crnci seru o životu, a čitav im je život sixteen coach train u kojem uvijek uhvate ženu sa najboljim prijateljem.” Na sumornom fonu rata, pripovedač pliva protiv struje – dok se oko njega mladi ljudi svrstavaju u plemena i usvajaju psihologiju čopora, on gradi samo svoj svet zasnovan na doživljaju muzike i onome što ona pruža – osećaj da je deo neke veće i ljudskije kulture i iz toga proishodeće lucidno gledanje na dešavanja u svojoj okolini. Iz ponora ogorčenosti na sve i svakog, izbaviće ga nemoguća ljubav, prema četiri godine starijoj curi iz njegove zgrade. Jedini realni pripovedački nedostatak ove snažne knjige je manjak dijaloga – pisac se mnogo radije opredeljuje za unutrašnji monolog čak i tamo gde je očigledno da bi dijalozi uneli više života u naraciju. Ipak, iskrenost i intenzitet emocija koje izražavaju dvojica glavnih junaka – pripovedač i njegov živi stariji brat Genaš (degenerik odmilja), ostavljaju trajni utisak da ste ušli u džehenem i izašli iz njega očišćeni. I da su odrastanja hrabrih ipak ostala srodna, bez obzira na kojoj strani fronta smo rasli, onda kad ni na jednoj strani nije valjalo rast’. http://damiravdic.bandcamp.com/


ars artis Zona Zamfirova Premijera Pozorište na Terazijama 30. maja, reprize 31. maja, 5. 6. i 7. juna. - U mjuziklu u režiji Kokana Mladenovića, a po koreografiji Mojce Horvat, igraju Ivan Bosiljčić, Ivana Popović, Nebojša Dugalić, Danica Maksimović, Slobodan Stefanović, Ivana Knežević, Maja Noveljić, Desimir Stanojević, Milan Antonić, Miroljub Turajlija, Nataša Balog Brakus...Muziku je komponovao Marko Grubić, dirigent je Milan Nedeljković, kostimograf Tatjana Radišić a scenograf Marija Kalabić. Cena karte je 1.500 dinara (parter) i 1.000 dinara (balkon).

Magično drvo – Crvena stolica Izdavač: ProPolis Boooks; Autor: Anžej Mališka. Zamislite stolicu koja ispunjava želje! Šta biste prvo poželeli? Gigantsko, magično drvo hrasta oborila je oluja. U knjizi “, čudne i čudesne stvari dešavaju se oko predmeta napravljenih od hrastovog drveta. Troje dece poseduju baš takvu, crvenu stolicu, koja ispunjava svaku njihovu želju onog trena kada sednu na nju. Njihova prva želja je, naravno, pica! Beskraj želja se smenjuje jedna za drugom, sve dok njihova ne baš najdraža tetka ne sedne na stolicu i - nevolje i avantura počinju: poludeli autobus, most od svetla, veliki cunami talas... Andžej Maleška je napravio film i seriju po motivima iz svoje knjige. Kada su autoru postavili pitanje: „Gde počinje vaša stvarnost, a gde se završava mašta?“, on je odgovorio: „Ako želite da kreirate izmišljeni film za decu, morate da kombinujete stvarnost i magiju... Deca žive u dva sveta, u realnom svetu i veoma posebnom magičnom svetu. Magično drvo je smešteno u stvarnom svetu, kombinujući magiju sa svakodnevnom životom deteta. Najfascinantnije pitanje za decu je: „Šta bi se desilo ako ...”?

Gustav Maler Sava centar, 26. maj (20.00). - Hor i Simfonijski orkestar Radiotelevizije Srbije, Dirigent: Bojan Suđić. Na repertoaru je Simfonija br. 8 Gustava Malera. Cene ulaznica: 300, 600, 900 dinara.

27


28

ars artis | Priredila Neda Radoičić

-Kulturni centar Rex-

Jevrejska 16, tel.3284-534 Od 8. do 10. juna - FOTO SAJAM Foto-sajam je posvećen afirmaciji fotografije kao umetničkog objekta, primarno štampane fotografije i foto-knjige. Publika će imati priliku da se upozna sa radovima fotografa mlađe generacije.

-Francuski institutZmaj Jovina 11; tel. 3023-600, www.ccf.org.rs

Do 9. juna. - Goran Vejvoda “Kroz uši sveta“ Vejvoda deluje u Parizu kao vizuelni umetnik, studijski muzičar i kompozitor za balet, pozorište, film i TV, performer, objedinjujući sve te discipline u domenu criss-cross arta sa ličnim autorskim pečatom.

-Galerija HAOSDositejeva 3, tel. 2627-497, bbozovic@sbb.rs

Do 31. maja. - Gudmundur Gudmunsson Erro „Maova poslednja poseta Veneciji” U Galeriji Haos upriličena je izložba litografija islandskog umetnika, ERRO-a, darovanih gradu Beogradu. Autor smelo kombinuje elemente kineske propagande sa slikama zapadne kontrapropagande. Od 5. do 30. juna. “Mark Brusse Collages” Mark Brusse, pariski umetnik, poreklom Holanđanin, gostuje sa serijom svojih kolaža, realizovanih 2008/09. godine na teritoriji Venecije. Autor umeće familijarne slike iz revija i venecijanskih magazina, koristi fotografije iz ratova i kreira sveže vizuelne dokumente.

-Muzej istorije Jugoslavije-Muzej 25.majBotićeva 6; tel. 3671-485, www.mij.rs

Do 26. avgusta. - Tehnika narodu Izložba TEHNIKA NARODU predstavlja razvoj tehnike za svakodnevnu upotrebu u Jugoslaviji od sredine 50tih do sredine 70 godina XX veka.

-Galerija OЗОNEAndrićev venac 12, 32-38-789, www.o3one.rs

Do 26. maja. - “ENDOCE(P)T” prostorna, interaktivna A/V instalacija umetničke grupe “Bugzz”. Od 31. maja do 9. juna. - Izložba video instalacija “Another window in the pool” Milorada Đokića.

Do 8. jula. - Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma - Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama naslednicama Izložba prezentuje arhitektonske projekte i velike urbanističke planove koji su označili jugoslovensko razdoblje, s fokusom na


ars artis prekretnice modernizacije gradova za vreme socijalizma. BAJSKULTURA - 2 kruga kroz istoriju Novog Beograda Tokom proleća i leta biće organizovane biciklističke ture po Novom Beogradu tokom kojih će učesnici imati priliku da saznaju nešto više o istoriji ovog dela grada.

-Muzej Zepter-

Knez Mihailova 42, tel.328-33-39, muzejzepter@ zepter.rs

Do 27. maja. - Tafil Musović-Margaret Tačer stigla u Beograd

-Salon MSUPariska 14; tel:2630-940, www.msub.org.rs

Do 24. juna. - IRENA LAGATOR PEJOVIĆDRUŠTVO NEOGRANIČENE ODGOVORNOSTI U radu Društvo neograničene odgovornosti, umetnica se bavi poimanjem javnog naziva današnjih privatnih korporativnih entiteta i pojmom prisustva.

-Galerija Instituta ServantesČika Ljubina 19, tel. 3034-182, cenbel@cervantes.es

Do 11. juna. - Desigñ. Dizajn sa španskim akcentom

29

Postavka Desigñ je oformljena sa ciljem da istakne značaj španskog dizajna. Marke kao što je Camper i Munich ili dizajneri kao Manolo Blanik i Patrisija Urkiola su neka od najeminentnijih imena na međunarodnom nivou. Od 12. do 19. juna. - Stara Havana Veliki broj zgrada u Staroj Havani je restauriran iz socijalnih razloga, pretežno u korist najslabijih slojeva društva, i sa kulturnom misijom.

-RemontMaršala Birjuzova 7, tel. 3223-406, www.remont.net

Od 29. maja do 15. juna. - PRESLIŠAVANJE 4, Slavica Lazić Dundas, Milica Ružičić, Marko Crnobrnja; Kustoski tim: Miroslav Karić, Saša Janjić, Slobodan Jovanović. „Preslišavanje“ je serijal izložbi na kojima se prezentuju radovi do 3 autora, grupisanih po tematskim pristupima, fenomenima ili medijima.

-Muzej primenjene umetnostiVuka Karadžića 18;tel.3285-019, www.mpu.rs

Galerije A i B Od 7. do 30. juna. - „Od petogodišnjeg plana do popularne kulture, - naslovne strane beogradske ilustrovane štampe 1945-1980” Naslovne strane uglednih časopisa prezentuju vizuelna svedočanstva o promenama u društvenom, kulturnom i političkom životu prestonice, ali i mogućnost za razmatranje modela plasiranja masovnih poruka.

-Galerija „Inkiostri“-

Do 19. jula. - „Kutija, kutijica“ Kolekcija kutija Muzeja primenjene umetnosti poseduje bogatu zbirku kutija raznih veličina, oblika, namena i materijala na kojima je primenjena široka lepeza dekorativnih tehnika.

Kutija, kutijica


30

gle još ovo

STAR WARS konvencija Druga Star Wars fan konvencija u Beogradu trajaće dva dana i biće održana 26. i 27. maja u Studentskom kulturnom centru. Ovog puta posetioci će imati prilike da slušaju predavanja, koje će držati poznavaoci kako STAR WARS-a tako i određenih, stručnih tema kojim se svako od predavanja bavi Prvog dana na programu je nekoliko predavanja: Tehničke inovacije u filmskoj, TV i audio industriji (11.30); Estetika i dramaturgija u “Zvezdanim ratovima” (13.15); Vizuelni aspekti “Zvezdanih ratova” (Nemanja Jovanov i Stefan Orlandić, 15.00); Zvučni efekti u “Zvezdanim ratovima” (Danijel Milošević i Stefan Orlandić, 16.30); John Williams: Muzika “Zvezdanih ratova” (Iris Miljković i Nemanja Ćalić,18.00). Drugog dana slede predavanja: Kako da napravite oklop stormtrooper-a (Marko Bulat, 11.30); Expanded Universe: “Zvezdani ratovi” posle filmova (Nemanja Ćalić, 13.00); Otvoreni Star Wars forum: pitajte-odgovaramo (Predrag Dimitrijević i Slobodan Popović, 16.00); Star Wars cosplay – (18.00). Osim predavanja za posetioce članovi škole i radionice crtanja stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev” će crtati, a biće organizovan i Star Wars maskenbal kao i fotkanje i druženje sa Dartom Vejderom, Čubakom, imperijalnim jurišnicima i Džedajima, uz mogućnost da se vide bogate kolekcije STAR WARS igračaka, figura, statua, knjiga... Poslastica je berza u okviru koje će posetioci moći da donesu svoje STAR WARS predmete za razmenu.

Balkanska i Romska muzika Udruženje Tutti Srbija organizuje od 23. do 28. juna MUZIČKI SEMINAR, a tema je „Balkanska i Romska tradicionalna i moderna brass muzika“. Glavni predevač je naš proslavljeni trubač Marko Marković koji će tokom 4 dana demonstrirati i otkriti tajne balkanske i istočno-evropske etno muzike. Fokus seminara je na jednakostima i razlici u ornamentima, ritmu i improvizaciji muzike sa Balkana. Učesnici mogu svirati bilo koji duvački instrument. Ne postoji određena

starosna granica, ali je poželjno da učesnici imaju iskustva u sviranju u orkestru/bendu. Kompletan seminar se odvija bez korišćenja nota, odnosno samo korišćenjem sluha. Seminar je otvoren za učesnike iz celog sveta i zato je poželjno znanje engleskog jezika. Cena seminara: 400 € – U cenu uključeni smeštaj, hrana, transferi u Beogradu i razgledanje grada bez avionske/železnicke/ autobuske karte od/do Beograda. Prijave slati na email: office@tuttiserbia.rs


gle još ovo

31

Back2Serbia (Sajam zapošljavanja)

Hotel Moskva 7. i 8. juna. - Back2Serbia sajam zapošljavanja ima generalnu podršku IT Academy i Ministarstva vera i dijaspore Vlade Republike Srbije. Back2Serbia je inicijativa tima ljudi iz Srbije i entuzijasta iz Evrope koja za cilj ima pružanje informacija svim srpskim državljanima o poslednjim ekonomskim trendovima u zemlji, mogućnostima zaposlenja, aktuelnim otvorenim pozicijama i svih drugih korisnih informacija u slučaju da planiraju da se vrate u zemlju i u njoj zaposle. e-mail: office@back2serbia.com; http:// www.back2serbia.com/

Dečiji kulturni centar Majdan, 26.maj (10.00). - Nastavljajući uspešnu seriju prethodna dva TEDxBelgrade 2011 i TEDxBelgrade 2010, u kojima smo predstavljali ljude koji su imali ideje i viziju kako da promenimo stvari, pokrenuli smo TEDxYouth@Belgrade sa osnovnom idejom da pružimo dodatnu priliku mladim (od 15 do 30 godina) i uspešnim osobama koje su inspirisale i promenile našu sredinu da podele sa nama svoje ideje, i svoja znanja I iskustva. Želimo da prikažemo ideje mladih jer verujemo da oni imaju snagu da promene naše interne vrednosti, a samim tim i stavove, razmišljanja i na kraju ceo svet. TEDxYouth@ Belgrade je jedinstven i po tome što smo u saradnji sa Dečijim Kulturnim centrom Majdan i našim sponzorima, uspeli da obezbedimo sredstva koja pokrivaju cenu ulaznice za sve učesnike. Koorganizatori TEDxYouth@Belgrade 2012 godine su Dečiji kulturni centar Majdan i galerija O3one


32

monitor

BEKSTVO IZ ZATVORA - ISTINITE PRIČE Discovery Channel počinje sa emitovanjem nove serije „Bekstvo iz zatvora – istinite priče“ 28. maja u 21.00. Bavi se čuvenim “zatvorskim ptičicama” koje nisu želele da provedu vreme iza rešetaka, njihovim krivičnim delima, vremenom od momenta zatvaranja, preko planiranja do samog bekstva. Kako bi se što živopisnije ispričale priče, u svakoj epizodi se koriste intervjui učesnika i dramatične rekonstrukcije. Između ostalih, biće reči o čuvenom američkom zatvoreniku Brajanu Nikolsu, koji je pobegao iz sudnice i pri tom ubio sudiju, sudskog izveštača i stražara; Džordžu Hajatu, koji je oženio zatvorsku medicinsku sestru koja mu je pomogla prilikom bekstva, Ronaldu Bigzu – učesniku velike pljačke voza tzv. ‘pljačke veka’ u Engleskoj 1963; šestorici osuđenika na smrt iz Meklenburškog zatvora u Virdžiniji; Kristoferu “Badness” Binsu, koji je pobegao četiri puta u četiri godine… Do sada su snimljene dve sezone, prva sadrži deset, a druga 12 epizoda.

TOUCH „Touch” je nova drama Tima Kringa (“Heroes”, “Crossing Jordan”), i izvršnih producenata Pitera Černina i Ketrin Poup (oboje radili na serijama “New Girl” i “Terra Nova”). Dobro odmerena mešavina spiritualnosti, nauke i emocija, serija prati sudbine ljudi širom sveta, koji na prvi pogled nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Ipak, njihovi životi rezoniraju na načine koji su ne/poznati, ne/ vidljivi. Okosnicu priče čine Martin Bom, udovac, samohrani otac, koji ne može da uspostavi kontakt sa svojim mentalno zahtevnim 11-godišnjim sinom Džejkom. Džejk poseduje mogućnost da shvati naoko skrivene obrasce koji povezuju sve živote na planeti. Jedan je Fibonačijev niz. Ne dozvoljavajući nikome da mu se na bilo koji način približi, opsesivno se bavi brojevima, koje zapisuje u beležnice, sveske, odbačene mobilne telefone, na taj način komunicirajući sa ocem, koji kroz seriju usvaja to znanje. Glumačka ekipa: Kifer Saterlend kao Martin Bohm; Gugu Mbata-Ro kao Klea Hopkins; David Mazuz kao Džejkob Džejk Bom; Deni Glover kao Profesor Artur Teler.


monitor

iAPLIKACIJE FISH HEROES 3D avantura ekipe pod nazivom Craneballs Studios za iPhone/iPod touch i iPad, uskoro stiže u App Store. David protiv Golijata, tj. vi protiv organizacije pod nazivom ‘Mafija ajkula’. Na svom putu imate prijatelje – Pirana, Fugu, Oktopod, Kit, Klovn. WHAT’S FOR DINNER Vratili ste se kući s’ posla previše umorni da svratite do obližnjeg supermarketa, a u frižideru imate samo nekoliko namirnica. Ova aplikacija vam može pomoći da spremite pristojan obrok. SODA POP ZOMBIES Netipična pucačina u kojoj imate ulogu jednog od preživelih u borbi protiv hordi zombija. Ispaljivanje vatrenih lopti iz vulkana jedini je način da sprečite radioaktivne nakaze da u njega upadnu i unište planetu.

FEZ Igrica Fez je slagalica/ platforma razvojnog tima Polytron. Glavni junak je Gomez, 2D grumenoglavi vilenjak koji spokojno živi u 2D selu. Jednog jutra biva svedok čudnog događaja tokom kojeg se monolitna zlatna kocka rasprši u stotine delova, što preti tkanju njegove realnosti u tolikoj meri da on kreće u akciju. U isto vreme, magični crveni šešir – fez - pruža Gomezu saznanje najveće i najstarije od svih tajni – postoji i treća dimenzija! On skače, penje se i juri unaokolo kako bi sakupio sve kockine fragmente - ukupno 64 - koje čine heksahedron. Pomoću dobijenog šeširića Gomez može da rotira svoj svet za 90° oko y ose. Promena perspektive otkriva skrivene delove i pregrupiše platforme – zjapeća pukotina postaje laka za preskakanje, otcepak se pretvara u prolaz, a neprelazne razdaljine zgnječene su u ništavilo. Sve to pomaže simpatičnom junaku da rešava postavljene zagonetke i spasi svoj svet. Najlakše je opisati kao kombinaciju dve igrice – Nebulus i Echochrome, iako mnogi stručnjaci spominju Super Paper Mario i Crush. Urađena je za Xbox Live Arkade. Razmišlja se i o drugim platformama. Osvojila je nagradu Excellence in Visual Art na Independent Games festivalu 2008, a nominovana je u kategoriji Design Innovation. Pojavila se među prvih 10 na PAX Prime 2011.

33


34

putnik

TAJLAND Piše: Novak Adžić Pokušaću da vam dočaram svoj utisak o nekadašnjem Siamu i osećaj koji sam imao tokom tih tričavih 15 dana boravka u Tai Landu. Doslovno Tailand znači slobodna zemlja. O raznim brojevima, veličinama, količinama i brzinama se možete obavestiti bilo gde na internetu ili u brošurama i vodičima. Ima samo par veličina, sve je mnogo veliko i dugačko, daleko, bogato ukrašeno, toplo i srdačno, a niski su samo Tajlanđani, čak su i kineski turisti viši od domaćina. Pisaću o Bangkoku, Puketu, garderobi, budizmu, tehnologiji, ženama, muškarcima, sex turizmu, zapadnjacima, ukratko o svemu onome šta sam video. Neverovatan pogled iz aviona pri sletanju na ogromni aerodrom u Bangkoku opkoljen njišućim palmama odmah me je na samom početku avanture upozorio na potpuno drugačiju priču od one naše, evropske. Kad sam gledao Istambulski aerodrom učinio mi se da je bar deset puta veći od beogradskog, ali bangkočki je sigurno deset puta veći od konstantinopoljskog. Bez traka koje te voze

kroz visoke hodnike i hale ove svemirske stanice zvane Suvarnabhumi aerodrom, ne bih stigao na let od Bangkoka do Puketa, ostrva rajskoga. Kad već obrađujem tehničku stranu spomenuću i Turkish Airlines koji je zaista odličan kako se priča. Iako sam menjao tri aviona i sat vremena se vozio taksijem do hotela ostalo mi je dovoljno energije da odmah pohitam na plažu. Fala Turci! Za Puket malo ljudi ne zna. Ostrvom se sa zapadne strane prostiru dugačke plaže sa prelepim svetlo žutim peskom. Uveče se odvijaju živopisne zabave po kojima je Tajland uveliko poznat zapadnom svetu . Grad Puket


TAJLAND JE ZEMLJA CVEĆA, VELIKOG MORA (OKEANA), MILIONA TURISTA, GLOBALNE TRGOVINE, SUPER SAOBRAĆAJA, ALI NAJVAŽNIJE, ZEMLJA LJUDI. je luka smešten na istoku ostrva i prirodna je raskrsnica morskih puteva. Turistima je interesantan zbog karakterističnog spoja portugalske arhitekture sa siamskom i kineskom. Trgovina je važan faktor Tajlanda, a tako je i u Puketu. Od jeftinih pijaca i otvorenih marketa do velikih tržnih centara sa luksuznom robom. Ja sam svoj novac ipak čuvao za cenkanja u Bangkoku. Iznajmljenim skuterom sam krenuo u obilazak Puketa. Kako sam se privikavao na vožnju sa leve strane motorom koga nikada ranije nisam vozio, tako sam manje obraćao pažnju na znakove i skretanja i na kraju se obreo u nekakvom pijačnom predgrađu. Ljubazni seljaci na moja pitanja, mahanja rukom i pokazivanja mape pokušavali su mi pomoći, ali uzalud. Jednostvano, nisu mogli da se snađu sa mapom rođenog grada i da mi pokažu gde se nalazimo. Shvatio sam da je na Tajlandu velika klasna razlika, ali najveća je u obrazovanju. Savet: Obavezno iznajmiti skuter/motorčić, jeftino, izuzetno zabavno i neverovatno praktično za razgledanje ostrva. U slučaju da se izgubite ne gubite nadu, pre ili kasnije će vam neko sa elementarnim znanjem engleskog jezika i orjentacije u prostoru izaći u susret. Domaćini, moram priznati, nisu baš filolozi, a ni poliglote. U stvari, nesporazumi i zabune su česti upravo zbog lošeg poznavanja

35

engleskog, čak i u skupljim hotelima. Međutim, kao što sam već rekao, ovo je potpuno drugačija priča nego naša evropska ili još gore balkanska. Siguran sam da je takva situacija npr. u Beogradu da bi već zahuktala rasprava brzo otišla na neki sledeći nervozniji nivo odnosa. Tajlanđani su sušta suprotnost. Kada neko glasno priča ili viče oni jednostavno misle da nije normalan, odnosno da ima neke psihičke probleme i odnose se prema njemu kao bolesniku, pažljivo i sa razumevanjem. Oni su uglavnom miran i tih narod, skroman u ponašanju ali preteran u dekoraciji koja je veoma blizu kiča... Nastavak u sledećem broju...


36

moda MAKE UP – Mimi Bates

MINIMALIZAM

Novi trendovi u šminkanju nalažu nežan, elegantan i romantičan izgled. U modi je grupa različitih stilova šminkanja, pa svaka dama može odabrati šta joj najviše odgovara.

Isto važi i za devojčice koje proslavljaju matursko veče. Samo lagana i prozračna podloga sme da ide na mladu kožu. Više o tome pročitajte ovde (http://ulepsavanje. wordpress.com). TREPAVICE KAO U LUTKE Guste, duge trepavice, uvijene i naglašene, odlično idu uz neutralnu šminku i pastelne nijanse. Izaberite veštačke trepavice koje su duže na krajevima ili nalepite parcijalne, kako bi se bolje stopile sa vašim prirodnim trepavicama.

NEVIDLJIVA ŠMINKA Ima žena koje ne vole da se šminkaju ili nemaju naviku. Za njih je idealan prirodni izgled. Cilj ovakvog šminkanja je korigovanje nesavršenosti kože i osvežavanje tena, što se postiže rumenilom i sjajem za usne. Za svetao ten predlažem bebi roze nijanse, a za tamniji ten, boju breskve ili tamnije pink nijanse rumenila. Hajlajterom pređite preko jagodične kosti. To može biti sedefasta senka u svetloj boji. Korektor je obavezan. Utapkajte ga na podočnjake i gornje kapke, za odmoran i svež izgled. Ovaj stil šminkanja je u skladu sa sezonom venčanja i matura, pa ga toplo preporučujem budućim nevestama za njihov najsrećniji dan, da bi na fotografijama uvek izgledale moderno, zapravo vanvremenski.

ŠIROKE OBRVE Potpuni hit na svetskoj modnoj sceni! Guste, široke obrve, često ofarbane da budu u tonu sa bojom kose, krase lica mnogih top modela na revijama čuvenih brendova: Gucci, Valentino, Christopher Kane, YSL… Upotrebite olovku za obrve, češljić i senku u prahu, da ne budu previše jake i oštre. Pustite obrve da porastu i pratite njihov prirodni luk. Čupajte


moda samo one dlačice koje štrče van definisane linije. Ako su vam obrve previše bujne, morate ih skratiti makazicama, da ne bi ličile na muške. :) Ipak, nismo u 80-im.

ORANŽ USNE Ovo je dobro rešenje za veče, umesto crvenog ruža, ako vam nije mnogo drag. Narandžasta boja će obeležiti 2012. godinu. “Ona je vedra, prelepa i pomalo ekstremna.”, poručuje poznata svetska šminkerka Fulvia Farolfi. Izaberite svoju nijansu. Meni se najviše dopada boja mandarine. Odlično ide uz toplo vreme, sunčeve zrake, muziku i druženje na otvorenom. Ako ne želite pun pigment, umesto ruža možete uzeti sjaj za usne u nekoj od oranž boja. Oči možete da odmorite od šminke, dovoljna je samo maskara i malo sjajne bele senke.

37

I NOKTI U VEDRIM BOJAMA Frenč manikir je uvek aktuelan i primeren svim situacijama, ali ako želite promenu u skladu sa prolećem, sada je pravo vreme za one lude boje, koje su vam nekada

delovale čudno. Postoji samo jedno pravilo: boja laka mora da bude vesela i živahna. Nikako dosadna, umerena ili uobičajena, već mora da odskače. Znači, zaboravite na neutralne nijanse, bež, nežno roze, i na tamne, teške, zimske boje za nokte: crnu, tamno zelenu, bordo, ljubičastu... Probajte vrišteće narandžastu, otrovno zelenu, tirkizno plavu, drečavo roze, kreč belu, dodajte raznobojne tufnice, kombinujte... Igrajte se. Sasvim je u redu, sve do jeseni. Više o šminkanju, ideje i savete možete pronaći na www.wix.com/ ulepsavanje/beograd Treba vam profesionalni tretman? Zakažite! ulepsavanje@gmail.com


38

zdrav život

BANJICA OAZA ZDRAVLJA Deo grada sa dva sportska centra, šumom sa trim stazama i velikim brojem ostalih sadržaja za rekreaciju, od tenisa do teretana, pruža veliku mogućnost za održavanje kondicije. Šteta bi bila da to ne iskoristite!

SPORTSKI CENTRI SPORTSKI CENTAR „VOŽDOVAC“ (Crnotravska 4; 011/2667-780, faks: 011/2660-826; www. uscvozodovac.rs) Dakle, osim univerzalne sportske hale, tu je i najbolje opremljena kuglana (Zepter kuglana) u Beogradu, kao i mala hala za trening i mali fudbal. Centar ima i šest teniskih terena, streljanu za vazdušno oružje, teretanu, trim kabinet i saunu i stolove za stoni tenis. Raspolaže svlačionicama, klubom i naravno restoranom. Dovoljno smo pisali o sadržajima, a sad malo o cenama. Sat vremena korišćenja velike hale košta 5.300 dinara, a male 3.000 dinara; 60 minuta stonog tenisa do 16.00 je 220 dinara, a posle 16.00 cena je 300 dinara. U neposrednom komšiliku „Voždovca“ nalazi se SPORTSKI CENTAR „BANJICA“ (Crnotravska 4, tel: 011/2660-211, 011/2667-999) objekat koji je najpoznatiji kao dom vaterpolista Partizana. Centar sadrži zatvoreni olimpijski bazen, dva otvorena olimpijska bazena i takođe šest teniskih terena. Od pratećih sadržaja u Centru postoje medicinski centar, sauna, trim sala i teretana. Ukoliko želite baš nešto originalno preporučujemo saunu koja radnim danima otvara vrata od 13.00 do 20.00 i u kombinaciji sa bazenom košta 650 dinara, dok vikendom radi od 11.00 do 18.00 po ceni 750 dinara.

BANJIČKA ŠUMA Ukoliko želite da džogirate ili pešačite u zdravom okruženju Banjička šuma je idealno mesto za tako nešto. Šuma se prostire na 0,4 kvadratna kilometra i proglašena je za prirodno dobro, a nalazi se u neposrednoj blizini SC „Banjica“ i SC „Voždovac“ a jednom celom stranom naslonjena je na ulicu Bulevar Oslobođenja. Ukoliko se fokusiramo na ono što vas očekuje kad krenete da trčite ili šetate je nekoliko utabanih staza, kao i nedavno obnovljeno korito banjičkog potoka sa nekoliko prelepih mostića. Uz sve to postoji i nekoliko punktova gde se nalaze sprave za vežbanje tako da je sve pod konac. Inače u šumi je nastanjeno nekoliko retkih biljnih i životinjskih (priča) vrsta pa mnogi kažu da je Banjička šuma i raj za posmatrače ptica ornitologe, a ako malo pažljivije gledate možete videti i detliće. Čuveni domaći TV autor Timoti Džon Bajford, je dugo radio na tome da se sazna koliko je ova šuma značajna za


zdrav život

Beograd i da na taj način postane zaštićeno prirodno dobro, pa je danas neki nazivaju i Bajfordova šuma.

ETHNOGYM – THE FITNESS COMMUNITY ETHNOGYM (WWW.ETHNOGYM.COM) je mesto specijalizovano u grupnim fitnes treninzima sa 400 fitnes časova mesečno. Program sadrži 7 Les Mills® koncepta, Zumba®fitness i veliki izbor drugih fitnes časova. Ethnogym je prvi Les Mills klub u Srbiji od 2006. godine. Za vaš komfor, u Ethnogym-u imaju nekoliko sala koje su podeljene po nivou fizičke aktivnosti. U jednoj sali se održavaju programi nižeg kardio intenziteta kao što su pilates, yoga, Body Balance... Druga sala namenjena je za viši kardio intenzitet i programe kao što su Body Combat, RPM, Body Pump... Ethnogym je ekipa profesionalaca uvek spremnih da vas dočekaju, saslušaju i daju podršku. To je ekipa uz koju ćete se zabaviti i dobiti željene rezultate. Ethnogym instruktori inspirisani su fitnesom i orijentisani da vam daju osećaj sporta koji će vas podstaći da dostignete željenu fizičku formu. Ethnogym održava nezaboravne žurke i fitnes događaje. Ethnogym na Banjici (Crnotravska7-9, Banjica) je specijalizovan u grupnim fitnes treninzima sa 200 fitnes časova mesečno. Ethnogym na Banjici ima dve sale i više od 20 različitih fitnes programa prilagođenih za sve uzrasne kategorije. Izznad Ethnogym-a na površini od 1.300 kvadratnih metara otvara se dečja igraonica i spa. Ethnogym is a community, the fitness community.

39


40

van beograda

Arsenal fest

Stereo Mc’s

Kragujevac 14. - 16. jun. - Drugi “Arsenal fest” biće održan sredinom juna, a novost festivala biće učešće nekoliko stranih izvođača, uz brojna značajna imena srpske i regionalne rok scene. Ekipu predvode Stereo Mc’s, a tu je Rundek Cargo trio, potom Marchelo i Filteri, Dubioza kolektiv i Eyesburn. Mesto dešavanja je Knežev arsenal, a cena kompleta ulaznica je 1.500 dinara.

“Plodni dani “ 29. i 30 maj

Sterijino pozorje Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu od 25. maja do 2. juna. - Nov samit pozorišnih umetnika po tekstovima domaćih autora donosi nekoliko zanimljivih produkcija,a iz programa izdvajamo: “Otac na službenom putu” 25. (20.00) i 26. (21.00) maja u režiji Olivera Frljića beogradskog Ateljea 212; “Bunar” 28. maj (19.00) i 31. maj (21.00) u režiji Egona Savina beogradske Ustanove kulture Vuk; “Plodni dani” 29. (20.00) i 30. maja (21.00) u režiji Borisa Liješevića beogradskog Ateljea 212.


van beograda

“Zaustavljen na putu” reditelj Andreas Dresden

Cinema City Novi Sad, 16.-23. jun. - Sa idejom Grad bioskop okosnicu filmskog programa festivala Cinema City čine tri takmičarske selekcije festivala, a kroz tematske revijalne programe publici su predstavljena najaktuelnija svetska filmska ostvarenja, ali i veliki autori i značajna dela filmske umetnosti.Četiri takmičarske selekcije festivala su:Nacionalna klasa, Hungry Days, Exit Point i Up to 10k bucks. Revijalni program predstavlja neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja ove godine, muzičke filmove, omaž našem velikom autoru, najbolje regionalne filmove, lektiru filmske istorije kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija. Ove godine festival će imati retropsekitivu nemačkog autora Andresa Dresdena a biće prikazano 5 filmova: “Na ćumur” (Halbe Treppe / Grill Poin) iz 2001. godine, “Nachtgestalten” (Night Shapes) iz 1998. godine, “Sedmo nebo” (Wolke 9 / Cloud 9) iz 2008. goine, “Viski sa votkom” (Whisky mit Wodka / Whiskey with Vodka) iz 2009. godine i “Zaustavljen na putu” (Halt auf freier Strecke / Stopped on Track) iz 2011. godine.

41


42

gle +

FESTIVAL FRANCUSKE ŠANSONE Ove godine UK Parabrod 21.juna organizuje prvi pravi ulični festival francuske šansone. Napomena: od 21. maja, na javni konkurs mogu da se prijave svi koji znaju da pevaju i lepo interpretiraju francuski jezik, a imaju do 40 godina. Na raspolaganju im je 20 najčuvenijih hitova francuske šansone, prateći bend Tzootzoonga ansambl, koji čine bas, harmonika i gitara – i mikrofon. Konkursna kompozicija je “Bila je tako lepa” (Elle était si jolie), a svi učesnici na konkursu trebalo bi da spreme još po jednu kompoziciju, sa spiska koji se nalazi na sajtu ukparobrod.rs, po slobodnom izboru. Najbolji na audiciji dobijaju pravo učešća na festivalu, a najbolji među njima vredne nagrade. Uslovi učešća na konkursu: Neophodno je da imate manje od 40 godina; Potrebno je da odpevate francusku šansonu po Vašem izboru I to snimite kao video fajl u trajanju od 60-90 sekundi; Video okačite na svoj youtube nalog; Pošaljete link svog snimka na youtube-u i Vaš CV na adresu info@ukparobrod.rs; Rok za prijavu na konkurs je do 4. juna; Posle 4. juna žiri će pregledati sve snimke, a učesnici koji ispunjavaju sve uslove konkursa biće obavešteni o daljem učešću u konkursu.

Kraljice Marije 31 Telefon za rezervacije 011 3249 161


Profile for gle magazin

GLE E-MAGAZIN BROJ 3  

Beogradski magazin izdanje od 24. maja do 25. juna: Intervju - Ridley Scott; Sve o IQ festivalu u Areni i Mikseru u Savamaloj; Bioskopske pr...

GLE E-MAGAZIN BROJ 3  

Beogradski magazin izdanje od 24. maja do 25. juna: Intervju - Ridley Scott; Sve o IQ festivalu u Areni i Mikseru u Savamaloj; Bioskopske pr...

Advertisement