Page 1

25

III

br. godina 16. sep. - 15. okt. 2014. ISSN 2334-9867

Revija 8 BLOCKBUSTER

IL Divo

7

Keyboard DAYS 12

5

10

Prirodne lepot(ic)e Srbije 40

Simona Vuleta


5

Uvodnik | Legenda o P

6

GLE 011 | Mali Budo

8

GLE 011 | Blockbuster revija filmova

12

Keyboard Days

14

Koncerti

15

Slušalice

20

Intervju | LP DUO

22

Filmske premijere

32

Automobili

40

Prirodne lepot(ic)e Srbije by Dušan Knežević Simona Vuleta

48

Ars Artis

20

14

22

sadržaj Impresum: Osnivač i izdavač: Ammonite D.O.O., Bulevar oslobođenja 170, Beograd Direktor: Dejan Bošković Glavni i odgovorni urednik: Vladimir Đurđić Online Developer, Advertising i marketing menadžer: Vladimir Krakov Dizajn i prelom digitalnog magazina: Andrijana Milojević-Vrandečić Saradnici: Dušan Knežević (foto), Neda Radoičić, Bronislav Radulović i DJ Vudu Naslovna strana: Dušan Knežević Model: DEJANA KRESOVIĆ Adresa redakcije: Bulevar oslobođenja 76, Beograd Telefon redakcije i marketinga: (+38111) 3984-090, 060/ 0333-208 web: www.gle.co.rs | e-mail: office@gle.co.rs Redakcija ne odgovara za naknadne izmene u programu dešavanja.


umesto uvodnika

LEGENDA O P. ili NIJE ŠIJA NEGO... Imao sam nekada prijatelja D. Zapravo ne sećam se da li je bio prijatelj ili poznanik, da li smo se družili ili smo se samo viđali kad bi susrete organizovao neko treći. D. je autentična pojava beogradska. Nikada u životu pre ni posle njega nisam čuo da neko tako precizno, tako elegantno koristi poslovicu “nije šije nego vrat”. Čak i kad se učini da kad to kaže nema mnogo smisla D. je to tako autentično izgovorao da smo svi potvrdno klimali glavom. Ne mogu da se setim da li je D. sa Palilule ili Bulbudera ili Karaburme, ali znam da su njegove priče bile uvek dostojne divljenja sa velikom mogućnošću da uđu u red urbanih legendi... Kad se dobre stare ‘95. D. vraćao iz Batajnice negde na putu do Pančevačkog mosta, preko puta njega sedeo je gospodin koji je govorio o tome kako cela generacija kojoj pripada D. “nije za ništa!”. Kako su oni (pripadnici gospodinove generacije) izgradili zemlju i kako je D. Lezilebović i raspikuća. Očevidno isprovociran D. ga je pitao “Ako si već takav šmeker što ne povučeš ovu ručku iznad prozora?”. Gospodin, koji je jeo pile i crni luk, je ustao povukao ručku za kočenje u slučaju opasnosti i naravno voz je naglo stao. Osim nekoliko povređenih glava nije se dogodilo ništa strano. Policija je došla i ustanovila ko je to uradio, a kada su gospodina pitali da li je on to učinio odgovorio je “ja sam naravno i to levicom”... D. je tad izgovorio dobru staru “nije šija nego vrat”. D. je umeo da bude nezgodan kad bi na nekom žuru zubima odgrizao parče čaše, a da nekim čudom ne poseče usnu duplju ili kada bi zaspao zaključan u stanu pa bi komšije i roditelji morale da preskaču ogradu na terasi ne bi li nekako izlomile prozor da vide da li je živ! D. se osmehnuo i rekao pa probudiste me ljudi, a uz njihovu konstataciju da su se uplašili da nije mrtav on bi šeretski izgovorio “nije šija nego vrat”... Ipak, D. je jednom morao da poklekne pred poslovicom kojom je suvereno gospodario. Jednom prilikom gledali smo fudbal. Ništa posebno neki fudbalčić uz koji se pilo pivo i jela začinjena ljuta hrana. No, D. je onako oljućen od papričica iz turšije morao hitno do toaleta. Nesrećnik izašao je tek posle pola sata savijen u leđima držeći se za gluteus. Nekako se dogegao do svog stana na Paliluli ili Bulbuderu ili negde na Karaburmi... i kad se popeo na prvi sprat desnicom se podbočio na zid savijen u leđima sa levom rukom na debelom mesu... Komšija Ž. koji je tog trenutka izašao ispred stana zaključavši vrata i videvši onako izmučenog D. pitao ga je “Komšija jel vrat” ... D. ga je pogledao ispod desne mišice očima mučenika i rekao „Ne komšo... Nije šija nego č...“! Vladimir Đurđić


6

gle 011

MALI BUDO Premijera filma u Sava centru 24. septembra u 20 i 30 Cena ulaznice: 500 din.

Režija: Danilo Bećković Scenario: Dimitrije Vojnov i Danilo Bećković Uloge: Petar Strugar, Sergej Trifunović, Petar Božović, Tihomir Stanić, Hristina Popović, Aleksandra Janković, Slobodan Ćustić, Andrija Milošević, Milorad Kapor, Stefan Bundalo, Slaviša Čurović, Tanasije Uzunović, Jelena Rakočević, Marko Kon, Toma Kuruzović i Marko Baćović. Mali Budo (Petar Strugar), sin podgoričkog hirurga, koji nije baš na dobrom glasu, stiže u Beograd. Očeve prijateljsko-rođačke veze i vezice ubaciće ga u kovitlac crnohumornih dešavanja koje će nam na vrlo duhovit način dočarati prvi susret jednog osamnaestogodišnjaka s našom prestonicom.


gle 011

IL DIVO Muzika Il Divo - klasična crossover grupa koja je oborila sve rekorde prodaje i iza sebe ima više od 26 miliona prodatih albuma, nastupiće 24. septembra 2014. u Kombank Areni i ovo će biti treći nastup ovog popularnog kvarteta koji naša publika uvek sa nestrpljenjem iščekuje. Ulaznice se mogu naći po cenama od 3.500, 3.900, 4.500, 5.500, 5.900, 7.900 i 9.900 dinara i nabaviti na svim prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama: Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, “Ušće” Shopping centra i putem sajtova: www.kombankarena.com i www.eventim.rs. Il Divo je prva i najuspešnija klasično-pop grupa koja uspešno kombinuje različite muzičke stilove. Ova četvorka našla se na prvoj poziciji 50 puta, primila preko 160 zlatnih i platinastih priznanja za najprodavanije albume u preko 30 zemalja i za sobom ima četiri rekordne svetske turneje. Internacionalni kvartet čine tenor Urs Buhler iz Švajcarske, bariton Carlos Marin iz Španije, pop pevač Sebastian Izambard iz Francuske i tenor David Miller iz SAD. Kako je Il Divo prvi put doživeo uspeh 2003, ovogodišnji album i prateća serija koncerata predstavlja bitan događaj za četvoricu pevača koji obeležavaju desetogodišnjicu zajedničke uspešne karijere. Na novu turneju kreću kako bi promovisali šesti album po redu “A Musical Affair.” Ovo je njihova prva kompilacija sa pesmama iz čuvenih brodvejskih mjuzikala Lea Salonga, nagrađivana pevačica i glumica filipinskog porekla, glas Diznijevih princeza, pridružiće se grupi IL DIVO na svetskoj turneji.

7


8

gle 011

BLOCKBUSTER REVIJA FILMSKIH HITOVA Kalemegdan, tereni KK Crvena zvezda, od 18 – 21. septembra Kraj leta je rezervisan za reviju filmskih hitova BLOCKBUSTER, u okviru koje će premijerno biti prikazana odabrana filmska ostvarenja kako holivudske produkcije, tako i najzanimljivija ostvarenja nezavisne evropske i svetske kinematografije. BLOCKBUSTER će u periodu od 18 – 21. septembra u Beogradu okupiti sve filmske sladokusce u bioskopu na otvorenom – na terenima KK Crvene zvezde. Karte za letnju reviju filmskih hitova BLOCKBUSTER na Kalemegdanu mogu da se kupe preko eventim prodajne mreže od petka 05. septembra, dok na blagajnama bioskopa “Arena Cineplex” (Novi Sad) i “Vilin Grad” (Niš) posetioci mogu da dođu do svojih ulaznica.

LAVIRINT - NEMOGUĆE BEKSTVO THE MAZE RUNNER Žanr: misterija,naučna fantastika, triler, 113 minuta; Režija; Uloge: Dylan O’Brien, Will Poulter, Kaya Scodelario Tomas se budi u liftu. U trenutku zna samo svoje ime. Upoznaje mladiće koji preživljavaju na “Ledini” već dve godine, pokušavajući da pronađu način da pobegnu kroz misteriozni Lavirint koji okružuje njihov životni prostor. Mladići sami uzgajaju hranu i obezbeđuju osnovne stvari za život. Svakih trideset dana u zajednicu stiže novi mladić. Njihov svet počinje brzo da se menja nakon što u njega dospe devojka sa čudnom porukom.


gle 011

9

TEMPLAR: KRV ZA KRV IRONCLAD: BATTLE FOR BLOOD Žanr: akcija, avantura ; Režija: Jonathan English; Uloge: Michelle Fairley, Roxanne McKee, Rosie Day Okupljeni oko mladog plemića, plaćenici pokušavaju da odbrane njegov posed i spasu porodicu od klana keltskih pljačkaša koji su zaslepljeni osvetom i žedni krvi. Jedan od plaćenika koji je preživeo opsadu dvorca Ročester ima grižu savesti zbog strašnih zločina koju se tad desili. Nastavak filma “Templar” iz 2011. godine.

HAJDE DA BUDEMO PANDURI LET’S BE COPS Žanr: komedija, akcija, 104 minuta; Režija: Luke Greenfield; Uloge: Jake Johnson, Damon Wayans Jr., Rob Riggle Dva najbolja prijatelja odlučuju da se kostimiraju u policajce na maskenbal žurci koja je organizovana u njihovom komšiluku. Odjednom postaju senzacija! Shvataju da im te uloge savršeno odgovaraju. Nastavljaju da vode živote kostimirani u pandure. Međutim, kada ovi novopečeni ,,heroji” shvate da takav život nije nimalo lak i odjednom budu okruženi kriminalcima, gangsterima i korumpiranim detektivima, shvataju da će morati lažne policijske značke da ostave po strani.

PRLJAVA ISPORUKA THE DROP Žanr: drama, kriminalistički, 106 minuta; Režija: Michaël R. Roskam; Uloge: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini Bob Saginovski se našao u centru pljačke koja je krenula naopako. Ubrzo nakon pljačke, pokrenuta je policijska istraga koja kopa duboko u prošlost porodica u naselju gde živi. Svima u naselju je jedno zajedničko – rade zajedno da bi preživeli i ne pitaju za cenu. Nije bitno da li su prijatelji, porodica ili totalni stranci.


10

gle 011

LJUBAV JE ČUDNA STVAR LOVE IS STRANGE Žanr: drama, 94 minuta; Režija: Ira Sachs; Uloge: Marisa Tomei, John Lithgow, Alfred Molina Nakon 39 godina provedenih zajedno, Ben i Džordž odlučuju da iskoriste mogućnost da se venčaju zahvaljujući novom zakonu o gej brakovima. Međutim, po povratku sa medenog meseca, Ben dobija otkaz sa svoje dugogodišnje pozicije kao horski direktor u Katoličkoj školi i par shvata da više ne može da plaća kiriju za stan. Da li njihova ljubav može da opstane kad počnu da žive odvojeno zbog loše finansijske situacije?

LJUDSKI KAPITAL THE HUMAN CAPITAL Žanr: Drama, 109 minuta; Režija: Paolo Virzì; Uloge: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi Jezero Komo, Italija. Na Badnje veče mladog biciklistu udara džip na ulici. Šta se dogodilo te noći? Kako će saobraćajna nesreća da promeni život bogate porodice Bernači i porodice Roveli koja se nalazi na ivici bankrota? Istinita priča u kojoj su isprepletane ljubav i ambicija, otkriva kakve su posledice kad se pogrešno vrednuje ljudski život.


gle 011

11

ŠTA SMO BOGU ZGREŠILI? SERIAL (BAD) WEDDINGS Žanr; komedija, 97 minuta; Režija: Philippe de Chauveron; Uloge: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan Klod i Mari godinama grade ugled porodice. Imaju četiri prelepe ćerke. Tri naslednice su imale multikulturna venčanja koja roditelji nisu baš divno prihvatili. Kada najmlađa ćerka, Laura, odluči da se uda za Čarlsa, to ih potpuno obori s nogu. Napokon su dočekali jedno tradicionalno venčanje! Međutim, onog trenutka kad mezimica saopšti da je njen buduči muž poreklom iz Afrike, stvari se komplikuju. Kako izgleda kad se roditelji nađu usred rasnog, nacionalnog i verskog sukoba?

Beograd

Novi Sad

Niš

17.sept.

20h

MAZE RUNNER (Ušće)

MAZE RUNNER

MAZE RUNNER

18.sept.

20h 22h

IRONCLAD 2 IRONCLAD 2

LET'S BE COPS THE DROP

IRONCLAD 2 IRONCLAD 2

19.sept.

20h 22h

LOVE IS STRANGE MAZE RUNNER

IRONCLAD 2 IRONCLAD 2

LOVE IS STRANGE THE HUMAN CAPITAL

20.sept.

20h 22h

LET'S BE COPS THE DROP

LOVE IS STRANGE THE HUMAN CAPITAL

LET'S BE COPS THE DROP

21.sept.

20h 22h

SERIAL BED WEDDINGS THE HUMAN CAPITAL

SERIAL BED WEDDINGS

SERIAL BED WEDDINGS


12

gle 011

(drugi deo) OD 18-21. SEPTEMBRA U UK Parobrod Posle prvog dela festivala u junu, na kome su nastupili pijanisti iz Japana, Velike Britanije i Srbije, Keyboard Days se nastavlja od 18-21. septembra u UK Parobrodu, Kapetan Mišina 6a. Po prvi put u Srbiji gostuje Kolumbijski pijanista i kompozitor Antonio Korea, koji će prvog dana festivala održati solo koncert i premijerno predstaviti kolumbijsku scenu i svoje nove kompozicije za klavir u kojima se bavi odnosima zvuka, vremena i tišine. Drugog dana festivala predviđen je nastup LP Dua (pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović) kojima se pridružuje pijanista Antonio Korea u premijernomu izvođenju minimalističkog remek dela Incantatie IV za tri klavira, čuvenog Holandskog kompozitora Simeona Ten Holta. Poslednjeg dana festivala nastupaju trio harmonika Asahra, predstavljajući nov, savremen i atraktivan program za ovaj neobični sastav. Po prvi put na našim prostorima biće organizovana izložba analognih sintisajzera nastalih u periodu 1970-1985 koji je bio važan za razvoj novih muzičkih pravaca a kasnije i modernih muzičkih instrumenata. Izložba će obuhvatiti najeminentnije proizvođače iz tog vremenskog perioda kao što su Program festivala: MOOG, ARP, KORG, ROLAND, YAMAHA, a 18. septembar svi izloženi eksponati moći će da se čuju i probaju uz prisustvo eminentnih i iskusnih 19h – Otvaranje izložbe analognih prezentera. Ljubaznošću vlasnika sada sintisajzera već retkih muzičkih analognih sintisajzera, 20h – Antonio Corea (Kolumbija), klavir posetioci izložbe će biti u prilici da uživaju 19. septembar u legendarnom MINI MOOG-u, ARP ODISEY, KORG MS20, ROLAND SH101 ili SH2000 i 19h – vođenje kroz izložbu analognih ostalim od dvadesetak odabranih sintisajzera. sintisajzera, Nenad Antanasijević Antanas U okviru trodnevne izložbe zainteresovani će 20h – LP Duo – (Sonja Lončar, Andrija moći da prisustvuju i predavanju o načinima Pavlović) i Antonio Korea, tri klavira rada, komponentama i načinima povezivanja 20. septembar i korišćenja analognih sintisajzera koje će 17h – vođenje kroz izložbu analognih održavati Nenad Antanasijević Antanas, sintisajzera, Nenad Antanasijević Antanas kompozitor i serviser analognih muzičkih instrumenata i opreme. 18h – Trio harmonika Asahra www.keyboarddays.com www.lpduo.com https://www.facebook.com/keyboarddays e-mail: pianoduolp@gmail.com tel. 065/33 77 470, 065/ 322 1942


gle 011

Dođite da se družimo U Beogradu će se 26. septembra 2014. Noć istraživača održati po četvrti put. Preko 300 mladih istraživača će i ove večeri u periodu od 17 časova do ponoći biti sa vama u nezaboravnoj zabavnoj istraživačkoj avanturi na mnogo lokacija u gradu. Očekujemo vas na Trgu Republike, u bivšoj robnoj kući Nama, duž cele Knez Mihailove ulice, u dvorištu Rektorata, u Studentskom parku, Pedagoškom muzeju, Galeriji fresaka, ali i u tržnom centru Ušće. Možete da prošetate do nas ili da se uputite u vožnju sa naukom i dovezete se do nas na posebnoj naučnoj liniji na relaciji Studentski trg- Slavija-Studentski trg. Imaćete priliku da se ZALJUBITE ZNALAČKI u nauku i istraživače, kao i da proputujete NAUKOM KROZ VREME od doba kada su dinosaurusi šetali zemljom sve do danas. Organizatori svih dešavanja u Beogradu su timovi Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo, beogradskog Festivala nauke, Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu i Instituta “Mihailo Pupin”u saradnji sa naučnim demonstratorima iz mnogih drugih instituta, fakulteta i udruženja. Pred vama je detaljan program manifestacije, svi sadržaji su besplatni, a vama preostaje samo da se pripremite se za najluđu naučnu noć u godini! Dođite da se družimo. ISTRAŽIMO NOĆ!

13


14

muzika | KONCERTI TANGO RED MAJOR Sava centar, 28. jun, 20.00. - Putovanje kroz skrivene strane tanga! Tango Red Major je savremeni šou, jučerašnjeg ritma i sutrašnjih ideja, pun boja, lepote, glamura i elegancije. Gustavo Ruso, koreograf, stvaralac, inspirativni pionir nove generacije

DANI RUSKE DUHOVNE KULTURE U SRBIJI - OPERSKI GALA KONCERT Sava centar; 27. septembar, 20.00; Cene ulaznica: 800, 1000 i 1200 din.

Za retro hause zvuk kažu da je najviše zaslužna muzika tog grada tokom 60-tih godina, a svoje uzore pronašli su i u izvođačima kao što su Moodymann i Carl Craig. Posle velikog debi izdanja albuma „Boxed Out“ mladi Holanđani osnovali su izdavačku kuću „Heist Recordings“ i svoje nastupe bukirali u nekim od najvećih klubova i festivala širom sveta. Popularni dvojac poznat je i po komičnim nastupima i posebnoj vezi sa publikom, u šta će svi posetioci imati priliku da se uvere. Osim Detroit Swindle u sklopu noći posvećene najfinijoj klubskoj muzici nastupiće i brojni domaći di-džejevi.

NAJBOLJE OD DEVEDESTIH Kombank Arena; 11. oktobar 2014. Muzički spektakl sa najvećim zvezdama devedestih. Jedan od najvećih muzičkih događaja, koji će nas vratiti u period kada je dens muzika bila globalno popularna, muzika na kojoj su generacije odrasle.

DŽOAN BAEZ Koncert legendarne pevačice Džoan Baez (Joan Baez) će se održati 18. VLATKO STEFANOVSKI SA oktobra u velikoj EKSKLUZIVNIM GOSTIMA sali Doma Sindikata Sava centar; 10. oktobar, 20.00; Cena ulaznica: sa početkom od 1500, 1800 i 2100 din. Koncert povodom 20h. 40. godina na sceni i koncertna promocija Cene karata će se albuma “Seir”. kretati u rasponu od 1900 do 4900 dinara. DETROIT SWINDLE Džoan Baez je 11. oktobra dolazi na prvi Lovefest Energy u proteklih pet magacinu Depo. godina bila Trenutno najpopularniji i najtraženiji di-džej zauzetija no ikad dvojac iz Amsterdama, Lars Dales i Marten otkad je 2008-2009. Smets jedinstveni muzički pravac i put do obeležila 50. godišnjicu svog legendarnog svetskog uspeha gradili su na zvucima Detroita. nastupa 1958. u proslavljenom Klubu 47 u Kembridžu i debitovanja na Njuport festivalu 1959.

VRELO 27.septembar 2014. u 21.00 DOB/Amerikana, cena ulaznice 500 dinara. VRELO na specifičan način spaja naizgled nespojivo. Ono što je bilo davno, kao da je sada i ovde, ili kao da tek treba da dođe. VRELO je umetnost i kultura i zabava...


LETO 2014 | slušalice novi solo album pod imenom Tyranny krajem septembra. Sa svojim fanovima je podelio prvu pesmu kojom najavljuje album Where No Eagles Fly, a po prvim reakcijama fanova izgleda da ćemo imati novi jesenji hit.

Nakon 30 godina od kultnog izdanja Purple Rain, PRINCE je rešio da obraduje fanove sa čak dva nova izdanja ovog meseca. Prvi pod imenom Art Official Age sa 13 novih pesama, sa kojeg su i prva dva promotivna singla Breakdown i Breakfast Can Wait, kao i drugi pod imenom Plectrumelectrum, sa koga je prethodno objavljena pesma Pretzelbodylogic. Očekujemo još novih singlova do kraja godine.

U2 su iznenadili sve, a naročito svoje fanove objavom svog novog studijskog albuma Songs Of Innocence, potpuno besplatno, za sve one koji imaju iTunes nalog. Na novom albumu pored ostalih je zapaženo i gostovanje izuzetno popularne Lykke Li, na pesmi koja zatvara album The Troubles. Producent novog albuma je vrlo traženi Danger Mouse koji je svakako uneo novine u zvuku legendarnog benda. Kao još jednu od pikanterija bend, je na svom na svom twitter nalogu postavio kratki behind the scenes video sa snimanja albuma.

Legendarna grupa NEW ORDER je potpisala ugovor sa čuvenom etiketom Mute i obznanila svoje planove o povratku u studio. Odluku da budu pod ovom čuvenom indie etiketom objašnjavaju potrebom da se vrate svojim indie korenima, a da se sa njima osećaju kao kod kuće. Još uvek nisu zvanično objavljeni podaci o novom albumu sem da već uveliko na festivalima sviraju nove pesme. JULIAN CASABLANCAS frontmen benda The Strokes ima novi prateći bend The Voidz. Sa novim bendom planira da izda Za kraj jedna od najneverovatnijih, a dugo očekivanih vesti. Grupa FAITH NO MORE se sprema da snimi svoj sedmi album. Prvi album, posle 18 godina duge pauze će obradovati sve njihove fanove, a planiran je za april sledeće godine. Basista benda Bill Gould, ujedno i producent, je u informaciji magazinu Rolling Stone odao još par podataka o novom albumu. Biće to potpuno nezavisno izdanje (bend nema više nikakve obaveze prema prethodnim izdavačima), snimanje je predviđeno u njihovom studiju za vežbanje u Oakland-u, a izaći će kao njihovo samostalno izdanje, distribuirano preko izdavačke kuće pevača Mike Patton-a. Prvi singl novog albuma će biti pesma Motherfucker, koju su premijerno izveli ovog leta u Londonskom Hyde Parku.

15


16

slušalice | LETNJE PREPORUKE ZA SLUŠANJE LOUNGE I DOWNTEMPO BANKS – Goddes

(Harvest Records, 2014) Uh kakav album. Poetičan, mračan, indie ali i downtempo u celosti. Sjajan vokal koji šalje sve te strašne poruke, upozorenja, molbe, kao da je svaku od opisanih situacija i „preživeo“. Nadasve autentičan bend i autentičan album. Pesma brain, moj favorit za septembar 2014. da se malo uozbiljimo posle godišnjih odmora, ali samo po žanru.

VA – Retro Chic (Music Brokers, 2014) Da ne bude kako sam odmah preporučio neki konceptualni album. Evo odmah jedne krajnje lepršave kompilacije, neverovatno zanimljivih obrada popularne muzike. Varijacije su razne u žanru i stilu obrada, ali preovlađuju electro i downtempo maniri i produkcija uz malo jazz-a i bossa nove. Lepo, lepršavo, slušljivo, pevljivo, baš kakva nas jesen i očekuje !!

www.vudulicious.net


slušalice | Priredili Dejan Bošković

i DJ Vudu

VA – Platinum Lounge (Silent Breeze, 2014) Lounge od glave do pete. Moderan, ne previše ušminkan sa odličnim izborom novih izvođača, što je karakteristika Silent breeza već neko duže vreme. Nekoliko puta godišnje izbacuju komplicije ovoga tipa, a ovo je pred jesenja kompilacija. Naravno uvek se tu zalomi i poneki provereni izvođač kao Soulmate i 44th Floor, ali preovlađuje sveža „krv“, sa nekim uvek novim i nadasve neverovatnim miksovanjima žanrova. Baš platinasto, skroz.

VA - Trendy Districts: Paris - 75009 South Pigalle (340 MS, 2014) Ovi ludi Francuzi. I tako neverovatno dosledni. Kompilacija inspirisana Pariskim trgom na koji svraćaju svi željni ljubavi koja se može brzo kupiti. Odiše francuskim šarmom i lascivnošću. Možda jeste malo deja vu, kada malo bolje poslušam. Ali opet, previše je tu šarma. I odlične muzike ! Uživanje zagarantovano !!

Rich live music programe INTERNATIONAL CUISINE Rankeova 7, Beograd

062 221 873 011 244 6012 www.vilamaska.com

17


18

slušalice | NAJNOVIJI SINGLOVI NAVIGATORZ FRESH!!

SINGLOVI SEPTEMBAR 2014

ARCADE FIRE - You Already know JAMIE T - Zombie GEORGE EZRA - Blame It On me THE KOOKS - Forgive & forget PEACE - Lost On Me FRANZ FERDINAND - Stand On The Horizon MANIC STREET PREACERS - Futurology CHET FAKER - Gold KAISER CHIEFS - My Life BASTILLE - Bad News AMBER RUN - Pilot Lenny Kravitz - The Chamber COLDPLAY - True Love DAVID GUETTA Ft. SAM MARTIN - Lovers On The Sun CAPITAL CITIES - I sold My Bed, But Not My Stereo MEADOWLARK - I’ve Got You ED SHEERAN - Don’t ZOLA JESUS - Dangerous Days BROKEN BELLS - Control THE TING TINGS - Wrong Club

http://www.youtube.com/user/GleEmagazin www.facebook.com/bgdnavigator www.soundcloud.com/navigatorz_bgd

KAISER CHIEFS

LENNY KRAVITZ

THE TING TINGS


LISTA i PREPORUKA ZA SLUŠANJE SEPTEMBAR 2014 VUDULICIOUS RADIO (jazz, lounge, downtempo) by Vudulicious radio www.vudulicious.net

www.vudulicious.net

1. BANKS – Brain 2. Physics - Leaving Monte Carlo 3. I:Cube - Disco Cubizm (Daft Punk Remix) 4. Miami Lovers - The Conncetion - Guitar Mix 5. Soulmates - Coyote Desert 6. Soul Oasis - Ancestor (Jibaro) (Downlow Mix) 7. Marga Sol - Poison & Passion 8. Urban Phunk Society - Nu Minimalism 9. Banda Do Sul - The Logical Song 10. Groove Waters – Wicked Game


20

INTERVJU

RAZBIJANJE

predrasuda Kada Sonju Lončar i Andriju Pavlovića pitate kako je klavirski tandem LP DUO dobio naziv odgovaraju: - Naravno, po našim inicijalima, a kada se klaviri unakrsno postave, kao što ih sviramo na koncertima, oni daju oblik naših inicijala. Dali smo sebi zadatak da mnogo sviramo i dugo trajemo (LP ima značenje i long play, a to je takođe i sinonim za vinil, koji je neuništiv i ima i dalje najprirodniji i najkvalitetniji zvuk). Kroki dvoje umetnika koji su 2004. osnovali LP Duo je sledeći: 2004. su završili diplomske i postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a nastavali su školovanje na Hochschule für Musik und Theater Rostocku (Nemačka), zaokružili su postdiplomske studije u Konzertexamen (KEX) studiju u klasi profesora Hansa-Petera i Volkera Stenzla. Osvajali su priznanja na mnogim međunarodnim konkursima, a danas nastupaju na koncertima i festivalima širom Europe i u SAD-u, a takođe sarađuju s mnogim orkestrima. Snimaju za mnoge medijske kuće u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Sloveniji, Danskoj i Holandiji. Osim nevedanog Sonja i Andrija su i osnivači Keyboard Days festivala (pogledajte najavu na 12. strani).

Otkud ideja za osnivanje i reelizaciju Keyboard Days festivala? - Ideja ja nastala najpre iz potrebe za jednim festivalom koji će biti posvećen klavijautrnim instrumentima (klavir, sintisajzeri, harmonika, itd.) uz želju da se široj publici predstavi pre svega kvalitetna nova klasična muzika, i izvanredni domaći i internacionalni izvođači (Japan, Velika Britanija, Kolumbija, Srbija). Takođe, festivalom smo želeli da objedinimo aša interesovanja, koja nisu samo vezana za klavire i klavirski duo, već i za analogne sintisajzere, komponovanje primenjene, popularne i elektronske muzike. Zato ćemo u okviru festivala po prvi put na našim prostorima imati i izložbu posvećenu raritetnim, analognim sintisajzerima koji su se proizvodili u periodu od 1970 do 1985.


LP DUO To je i jedan lep povod da proslavimo 10 godina našeg umetničkog rada i napravimo poseban festival u našem gradu sa održivom idejom da bude mobilan i da se događa i u drugim mestima.

Koliko je zahtevano organizovati festival klasične muzike u Beogradu i Srbiji? - Nije lako, ali šta je zapravo lako kada se ozbiljno radi. Na veliku sreću i uz podršku Zadužbine M. Kolarac, UK Parobrod, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda, Centra za novu umetnost i prijatelja, uspeli smo da napravimo prvu ediciju ovog jedinstevnog festivala. Nadamo se da će biti sluha da festival raste i dalje se razvija. Kakav je, prema vašem mišljenju, interesovanje domaće publike za klasičnu muziku i kakva je situacija u Evropi i svetu? - Ovde je interesovanje publike izuzetno, barem iz perpektive koncerata i projekata u kojima učestvujemo. Postoji još veći potencijal da se publika dalje edukuje i širi. Umetnost i pre svega humanizam su svuda u svetu u velikoj krizi. Znamo da i države mnogo bogatije od nas, sve manje novca izdvajaju za kulturu. Mi smo na neki način u sredini, između mnogih različitih svetova i to je prilika koju treba da iskoristimo da promovišemo vrednosti koje su u krizi. Mediji kod nas ne posvećuju dovoljno pažnje klasičnoj i savremenoj muzici a primetili smo da se veći broj naše publike

21

interesuje za savremenu muziku, dok na Zapadu i dalje postoji pre svega izuzetno jaka scena klasične muzike. Ipak, sve se razlikuje od zemlje do zemlje. Šta je potrebno uraditi da klasična muzika bude vidljivija i slušanija nešto širem krugu slušalaca? - Potrebno je pre svega da se razbiju predrasude da su klasična, savremena i nova muzika, nešto strašno, nerazumljivo i nesljušljivo. Na tome moramo svi da radimo, publika, izvođači, institucije, da bismo napravili atmosferu u kojoj će apsolutno biti jasno kakvu i koliku vrednost i značaj ova muzika ima. Naravno, treba početi već od dece u predškolskom i školskom uzrastu, da bi im ova muzika ušla u uši i postala nešto potpuno prirodno. Kao izvođač treba prilaziti publici bez predrasuda jer njihovo predznanje nije uslov da uživaju u klasičnoj, savremenoj i novoj muzici. Na koji način vidite umetnike koji na Internetu postavljaju klipove obrade popularnih numera u klasičnim aranžmanima i koliko ta priča koristi ili šteti klasičnoj muzici? - Normalno je da se dešava jedna simbioza različitih žanrova. Živimo i dalje u doba postmoderne, sve je dozvoljeno, i ako je kvalitetno, nikako ne šteti već doprinosi. Za kraj razgovora najinventivnije pitanje. Šta novo spremate i gde ćete posle Keyboard Days festivala da nastupate? - Očekuju nas pre svega debitantski nastup u možda najpoznatijoj sali na svetu, Carnegi Hall Njujork, a zatim putujemo u Opatiju, Amsterdam, Zagreb a sledi i turneja u Latinskoj Americi. Na zimu snimamo novu ploču sa svojim autorskim pesmama i kompozicijom Danskog kompozitora Kima Helvega (Kim Helweg) za analogne sintisajzere, ali pre svega toga sledi festival Keyboard Days od 18. do 21. septembra u Beogradu. Vladimir Đurđić


22

film

Revija filmova Filmomanija održaće se u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center u periodu od 18. do 24.septembra. Posetioci će imati prilike da uživaju u filmskim ostvarenjima koji su svoje premijere imali na priznatim festivalima u Tokiju, Njujorku, Londonu, Veneciji, Berlinu i Kanu. Među prvim potvrđenim naslovima koji će se prikazati na reviji filmova izdvajamo “Kad se noć spusti nad Bukurešt” , jednog od najznačajnijih savremenih rumunskih reditelja, “Mi smo najbolje” uglednog švedskog reditelja Lukasa Moodyssona, nagrađen Grand Prix nagradom na Tokio Film Festivalu, kao i “Tom na farmi” kanadskog redatelja Xaviera Dolana, dobitnika nagrade FIPRESCI na filmskom festivalu u Veneciji. Pojedinačna cena karte za sve filmove iznosi 350 dinara.


film

23

100% Cachemire U Bioskopima od 18. septembra; Režija: Valérie Lemercier; Uloge: Valérie Lemercier, Gilles Lellouche, Samatin Pendev, Marina Foïs, Nanou Garcia Aleksandra ima fantastičnog muža Sirila, fantastičan stan pored reke u Parizu, fantastičnog ljubavnika, fantastičan posao (glavni urednik ELLE magazina). Ukratko, ima sve… osim krajnjeg dodatka – deteta. Uz njenu standardnu dobru sreću, usvajanje će proći bez ikakvih problema. Sedmogodišnji Aleksej će doći iz Rusije u ovaj savršeni dom. Ali on nije sladak kao i sve ostalo…

Ćirilo i Metodije – Slovenski apostoli Sveti Ćirilo i Metodije, Vizantijska braća rođena u devetom veku, u istoriji poznati kao značajni hrišćanski misionari. Nјihovo delovanje je značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija zbog čega su ih i zvali – slovenskim apostolima. Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku stvorili su novo pismo – glagolјicu, prvi slovenski alfabet, koji će koristiti za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima.Na taj način stvorili su prvi slovenski književni jezik i postavili temelјe slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope, U bioskopima od 18. septembra; Odrastavši u Solunu koji je u tom periodu okružen Slovenima Režija: Petr Nikolaev; braća Ćirilo (Konstantin je svetovno ime) i Metodije obrazovani na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik dobijaju Uloge: Roman Zak, Andrej Novak, od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, a na molbu Josef Abram, Milan Bahul, Radka Fidlerova moravskog kneza Rastislava, koji bojeći se uticaja koji su širili franački sveštenici i nemačkog cara Ludviga, obraća se za pomoć Vizantiji. Na tom putu, pored veoma uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne gore i primorskog dela današnje Hrvatske. U slavu svojih slavnih učitelјa, jedan od učenika, Kliment, sastavlјa novu azbuku ĆIRILICU koju i danas koristimo. Povodom obeležavanja 1150 godina njihovog rada nastala je ova drama, koja želi da ovekoveči njihov rad i značaj. Film je osim veličine projekta značajan i zbog toga što su ga zajedno pomogli pravoslavna crkva i katolička crkva, kao i mnoge slovenske institucije. Kvalitet i relevantnost garantuje nesebična stručna pomoć poznatih istoričara i predstavnika crkava. Film je sniman na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru. Redilј Petr Nikolaev je rođen u Pragu gde je i završio Akademiju umetnosti. Svojim izuzetnim radom privukao je pažnju još studentskim projektima zahvalјujući kojim je zaslužio da postane prvi dobitnik „Maksim“ nagrade za najbolјi studentski rad u istoriji fakulteta. Tokom karijere je živeo i radio u Francuskoj gde je, između ostalog, režirao i obrazovni program. „Ćirilo i Metodije“ je njegov sedmi dugometražni film.


24

film

IŠČEZLA Gone girl U Bioskopima od 2. oktobra; Režija: David Fincher; Uloge: Rosamund Pike, Ben Affleck, Neil Patrick Harris; Trajanje: 145 min Trejler: http://bit.ly/1sy4b6m Dejvid Finčer režirao je uzbudljivu dramu sa primesama trilera na osnovu svetskog bestselera Džilijan Flin “Iščezla”. Nik Din (Ben Aflek) na petu godišnjicu braka obaveštava policiju da je njegova prelepa supruga Ejmi (Rozamund Pajk) nestala. Pod pritiskom policije i rastućeg medijskog ludila, Nikova idilična slika braka počinje da se raspada u očima javnosti. Uskoro njegove laži, prevare i čudno ponašanje navode sve da postave isto mračno pitanje - da li ju je on ubio?


25

GLAVU GORE, NE PLAČI Aloft

U bioskopima od 25. septembra; Režija: Claudia Llosa; Uloge: Jennifer Connelly, Mélanie Laurent, Cillian Murphy; Trajanje: 112 min

Priča o požrtvovanoj majci Nani Kuning koja je postala renomirani umetnik i iscelitelj. Kada mlada novinarka uđe u trag njenom izgubljenom sinu Ivanu nakon 20 godina od kada ga je Nana napustila i organizuje njihov susret, to pokreće lavinu emocija koja dovodi smisao njihovih života u pitanje. Nana i Ivan kreću da žive život punim plućima, prevazilazeći razdvojenost koja je postojala između njih. Ta blizina će im doneti isceljenje i neverovatnu toplinu čak i na najhladnijem mestu na svetu.


26

za roditelje

KIDS FEST

Dečiji filmski festival Kids fest održava se deseti put za redom u Beogradu – u Dvorani Doma sindikata i bioskopima „Cineplexx Ušće Shopping Center“, „Cineplexx Delta City“, ,,Fontana” i „Roda Cineplex“. U isto vreme festival se održava u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i u preko trideset gradova širom Srbije. Ovogodišnji filmski program čine ostvarenja za decu i mlade iz Francuske, Danske, Švedske, Norveške i SAD-a. Među ostvarenjima su igrani filmovi sa svetskih festivala, dokumentarci o prirodi, priče o neobičnim prijateljstvima, uzbudljive avanture, kao i animirani 3Dfilmovi studija 20th Century Fox. Većina filmova na Kids festu biće sinhronizovana na srpski. Pored kvalitetnog filmskog programa, deo festivala čine i mnogobrojne zabavne, kreativne i obrazovne radionice.

IZBOR IZ PROGRAMA BELA I SEBASTIJAN Belle et Sébastien Titlovano; Igrani, avantura; Preporučeni uzrast: 6+ Režija: Nicolas Vanier; Zemlja porekla: Francuska; Trajanje: 104 minuta Sebastijan je jedan snalažljiv i nezavistan šestogodišnjak koji živi sa svojim dekom u malom selu u Francuskim Alpima. Zahvaljujući svojoj hrabrosti i upornosti uspeva da ukroti divljeg psa od koga se svi žitelji sela plaše. Ubrzo potom ga naziva Bela i njih dvoje postaju nerazdvojni drugari, čije prijateljstvo niko ne može da razdvoji. Ukoliko ste voleli film ,,Lesi se vraća kući”, ova priča će vas oduševiti svojom toplinom i lepotom prikazanih pejzaža, kao i pričom o jednom divnom prijateljstvu.

BILA JEDNOM JEDNA ŠUMA Once upon a forest Sinhronizovan; Dokumentarni; Preporučeni uzrast: 4+; Režija: Luc Jacquet; Zemlja porekla: Francuska; Trajanje: 78 minuta Dokumentarni film “Bila jednom jedna šuma” počinje u krošnji ogromnog moabija u slivu reke Kongo u Gabonu, dok poznati francuski botaničar, Fransis Al sedi na grani i crta. Svaka biljka i svaka životinja u šumi su intimno povezani. Novi film francuskog reditelja Lika Žakea predstavlja ne samo omaž veličanstvenosti prašuma nego i apel za njihovu zaštitu od izumiranja. Žake prati životnu priču prašume u kojoj su se tokom stotina godina odigrali prirodni procesi.


za roditelje DEČKO MRAV Antboy Titlovano; Igrani, avantura, komedija; Preporučeni uzrast: 7+ Režija: Ask Hasselbalch; Zemlja porekla: Danska; Trajanje: 77 minuta Nakon što ga je ujeo mrav, dvanestogodišnji dečak Pele dobija super moći. Uz pomoć zaljubljenika u stripove Vihema, Pele stvara tajni identitet – postaje superheroj Dečko mrav. Kada strašni zlikovac pod imenom Muva napadne malu zajednicu u kojoj Pele živi, Dečko mrav mora da odgovori na pretnju i zaštiti svoje prijatelje. Svima su nam poznati superheroji poput Betmena, Supermena i Spajdermena, ali ono što ćemo naučiti iz filma Dečko mrav je da hrabrost ne zavisi od toga da li si mali ili veliki, jer heroji ,,dolaze u svim veličinama¨.

RAJSKO PUTOVANJE Beyond Beyond Sinhronizovan; Animacija, avantura; Preporučeni uzrast: 7+; Režija: Esben Toft Jacobsen; Zemlja produkcije: Švedska, Danska; Trajanje: 78 minuta Johan je hrabar i znatiželjan mali zec koji živi sa ocem na brodu. Uzgajaju povrće i Johan ima dovoljno prostora da se igra. On svakog dana iz čamca šalje poruku u boci majci na koju ne dobija odgovor. Jednog dana, dok je njegov otac bio u nabavci, dobija tajanstveni poziv putem brodske radio stanice. Johan prepoznaje svoju priliku da ode na mesto gde je njegova majka i reši misteriju. Dok sve više i više uči o životu, dolazi u sukob sa najmoćnijom silom na svetu. Priča o malom zečiću koji nije dovoljno star da razume pravila života, a čezne za nemogućim stvarima neće nikog ostaviti ravnodušnim.

27


28

za roditelje

Čarolija vremena Magična gondola Eva Feler

Izdavač: Propolis Books “Magična gondola” je neobično putovanje u prošlost, u Veneciju s kraja petnaestog veka, u kojoj su krinoline i maske uobičajene, a biljne tinkture jedini lekovi, u kojoj se velmože bahate na balovima, a sirotinja jedva preživljava, u kojoj je uobičajeno ne kupati se nedeljama i koristiti ulicu kao toalet. Ana će biti prestravljena iskustvom putovanja kroz vreme, ali će naknadno zavoleti taj svet pun suprotnosti. Zavoleće neke jednostavne ljude i upoznati i druge putnike. I nikako neće shvatiti gde počinje budućnost, a završava se prošlost, jer je to stvar paradoksa. Anin tata je svetski priznati arheolog u oblasti istraživanja crkava i palata, njena mama je docent fizike i učesnica međunarodnog kongresa fizičara u Veneciji, a ona je ponavljala razred. Nije razumevala kompleksno polje paradoksa niti matematičke pojmove, a baš to zatrebalo joj je jednom kasnije. Videla je sve što je smatrala bitnim u Veneciji i trenutno se dosađuje. Mora sebi da osmisli vreme dok su joj poslom zauzeti roditelji odsutni. Matijasov otac je u Veneciji zbog Bijenala, njegova majka voli da upoznaje važne ljude, a njegova životna želja je da postane zubar. Zbog njihovog posla i on je sam. Sve dok ne sretne Anu. Preokret nastupa kada ugledaju crvenu gondolu, iako sve gondole u Veneciji moraju da budu crne. Sa te gondole Ana će upasti u vodu. A iz nje izaći u drugom vremenu!


za roditelje

“Veliko istraživanje - Podvodni svet” Kejt Nidem

Izdavač: Propolis Books Podvodni svet, vodi čitaoca u avanturističko istraživanje svetskih mora, od preistorijskog do današnjih velikih okeana po celoj planeti. Možda su neki od vas bili u velikim akvarijumima u nekim stranim zemljama. Možda ste gledali uživo delfine koji izvode trikove, hobotnice kojima ubacuju hranu u „usta”, otrovne raže, pirane, Doru i Marlina. Ali, čak i ako ste bili, tek kada pročitate ovu knjigu shvatićete koliko različitih stvorenja živi u morima. Videćete i olupine brodova i gusarska blaga i naftne platforme i vulkanska ostrva, a usput, čitajući, radićete zadatke koji su zadati na svakoj strani. Saznaćete da je abisal najdublji deo okeana, hladan i mračan, u koji istraživači odlaze u malim podmornicama i tamo pronalaze male vulkane, vrele izvore, duboke rovove, visoke crne dimnjake pored gejzira i veoma mnogo neobičnih stvorenja. Takođe ćete otkriti čudesan svet koralnih grebena, saznati više o poslovima koje ronioci obavljaju pod vodom i videti kako je izgledalo praistorijsko more dok su kopnom vladali dinosauri. Preistorijska mora i njihov živi svet, Crveno more i kamenite obale Velike Britanije, Ledeno i Karipsko more, gusari i olupine, Tihi okean, Atlantski okean, Veliki koralni greben, i očaravajući živi svet u dubinama, šume kelpa pri obalama Kalifornije, naftne platforme na Severnom moru, mangrovi Bornea i jedinstveni živi svet Galapagosa očaraće i začaraće sve radoznale ljubitelje životinja i mora.

29


30

knjige


knjige

31

Novi Šerlok – u Srbiji pet dana nakon svetske premijere! Portalibris će i ovom prilikom domaćoj publici pružiti priliku da među prvima u svetu čitaju novu knjigu o Šerloku Holmsu - pet dana nakon premijere u Londonu. „Morijarti”, još jedan roman Entonija Horovica, koga je za ovaj poduhvat odabrala fondacija „Artur Konan Dojl”, već ima publicitet. U pitanju je detektivska priča o zamršenom slučaju na Rajhenbah vodopadima, trejler za knjigu u kome Šerlokova lula biva polomljena još jedan je mamac, pa mnogi nisu mogli da izdrže. Zato je u Londonu, kao pretpremijera prodavan ograničeni broj koričenih Horovicovih rukopisa. Vojvotkinja od Kornvola jedna je pravih fanova, a histerija je počela kada je BBC najavio novu seriju o Šerloku – četiri epizode čije snimanje započinje u januaru 2015. Posle knjige „Kuća svile” koju je takođe izdao Portalibris, a bila je prva zvanično objavljena i odobrena priča o Šerloku nakon smrti Artura Konana Dojla, Entoni Horovic poznat po seriji „Ubistva u Midsameru” i „Herkul Poaro” stvorio je još jedno delo „Morijarti” će se pojaviti najpre na Sajmu knjiga u Beogradu, a zatim u svim dobro snabdevenim knjižarama.

https://www.youtube.com/watch?v=oT3x3yAeP0Y&feature=youtu.be


32

automobili

Novi Volvo XC90 i zvanično Aktuelni Volvo XC90 u proizvodnji je već punih 12 godina, što je za današnje trendove, veoma dug period i krajem avgusta, predstavljena je negova nova generacija. Novi Volvo XC90 je automobil od koga kompanija s pravom očekuje mnogo i koji u narednim godinama treba da ispuni takva očekivanja. Druga generacija modela XC90, ujedno otvara novo poglavlje u istoriji kompanije. Automobil koji je predstavljen nedavno u Stokholmu, prvi je model koji je u potpunosti razvijen nakon što je kineski Geely kupio Volvo od Ford-a. Volvo XC90 je ujedno i prvi model koji je oblikovan pod rukovodstvom novog šefa dizajna, Tomas-a Ingenlat-a. Najzad, automobil je postavljen na potpuno novu platformu, a pogoni ga i nova porodica četvorocilindričnih 2.0l motora. Mnogo toga je novo u vezi sa ovim modelom, ali već na prvi pogled jasno je da je u pitanju tipičan automobil marke Volvo. Dizajnerska koncepcija možda jeste nova, mnogi stilski detalji preuzeti su sa koncepta XC Coupe, ali XC90 je ipak zadržao konzervativan izgled, što nikako ne predstavlja manu ako se ima u vidu ciljna grupa kupaca ovog automobila. Ipak, čini se da je Volvo-u nedostajalo hrabrosti da produkcijski model u većoj meri približi sjajnom konceptu. Najupečatljiviji elemenat na prednjem delu, detalj po kome će ovaj Volvo biti prepoznatljiv kada ga ugledate na ulici, jeste takozvani “Torov čekić” - LED dnevna svetla u obliku slova T koja su uklopljena u farove. Ovaj efektni detalj je i najdoslednije iskopiran sa koncepta XC Coupe. Volvo predvideo dve verzije novog XC90. Jedna je estetski više prilagođena korišćenju u urbanom okruženju i po asfaltnim putevnima, dok je druga sa naglašenim crnim zaštitnim plastičnim oblogama duž donjih delova karoserije i branika namenjena vožnji po svim terenima. Na zadnjem delu vozila ističu se karakteristična stop svetla koja se prostiru duž zadnjih krovnih nosača. Iako je ovaj oblik zadnjih svetlosnih grupa i ranije korišćen na XC90, na novom modelu je više naglašena njihova izlomljena linija. Poseban pečat zadnjem delu automobila daju dve trapezoidne izduvne cevi. Unutrašnjost vozila odiše luksuzom i minimalizmom kada je reč o komandama. Gotovo svim funkcijama upravlja će se preko velikog centralno postavljenog ekrana multimedijalnog uređaja sa integrisanim Apple CarPlay sistemom koji podržava i glasovne komande. U ponudi su između ostalog i premijum


pripremio: Bronislav Radulović

Bowers & Wilkins audio uređaj snage 1.400 vati, sa 19 zvučnika, i četvorozonska “klima”. Luksuz je primetan u svakom detalju i vidi se da se na materijalima nije štedelo. Novi XC90 ima tri reda sedišta, a Volvo ističe da je treći red tako konstruisan da u njemu udobno mogu da se smeste dva odrasla putnika visine do 170 cm. Automobil je opremljen najsavremenijim bezbednosnim sistemima i tehnologijama, kao što su funkcija automatskog kočenja, kako bi se izbegao sudar sa drugim vozilom, sistem koji detektuje ako se auto suviše približio ivici puta ili bankini, sistem za prepoznavanje i upozorenje na pojavu pešaka ispred vozila, funkcija koja održava vozilo unutar linija saobraćajne trake kojom se kreće, sistem za prepoznavanje znakova i mnogi drugi. Gama motora je široka. Počinje novim 2.0 litarski Drive-E četvorocilindričnim motorima sa turbo punjenjem, za koje Volvo tvrdi da u sebi objedinjuju snagu, ekonomičnost i da su manje štetni po okolinu. Kada je reč o benzincima, T5 proizvodi 257 KS i 350 Nm, dok snažniji T6 razvija 325 KS i 400 Nm. Turbo-dizelaš D4 u stanju je da isporuči 193 KS i takođe 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a jači D5 raspolaže sa 228 KS i 470 Nm. Prosečna potrošnja prema fabričkim podacima za D4 iznosi 5 l/100 km, a za D5 6 l/100 km. U ponudi će biti i T8 Plug-in hibrid koji će osim 2.0l četvorocilindričnog turbo benzinca imati i elektromotor od 82 KS. Benzinski motor će pokretati prednje, a električni zadnje točkove, dok će ukupna kombinovana snaga dostizati 405 KS, a maksimalni obrtni moment 640 Nm. Ako se za pogon koristi samo električna energija, automobil će moći da pređe do 40 km. Proizvodnja druge generacije modela XC90 startovaće početkom 2015. godine, a prvi automobili biće isporučeni novim vlasnicima u maju. Volvo je kupcima najpre ponudio ograničenu, First Edition, seriju od 1927 numerisanih primeraka, koja simbolično predstavlja godinu osnivanja kompanije i koju je unapred rasprodao za svega 48 sati. Osnovna verzija modela XC90, startovaće na tržištu cenom od 62.500 evra.

33


34

automobili Aston Martin Lagonda limuzina Lagonda je bio britanski proizvođač luksuznih automobila, osnovan 1906. godine i koji je 1947.godine ušao u sastav čuvenog Aston Martina-a. Od tada je Lagonda sekcija bila decenijama zadužena za maloserijske sedane i shooting brake modele Aston Martin-a sa četvora vrata. Poslednja Aston Martin Lagonda proizvedena je 1994. godine. Pauza je usledila do 2008. godine, kada je najavljena revitalizacija Lagonda modela. Potom su predstavljena dva koncepta, sada serijskog sedana Rapide i osporavanog SUV koncepta Lagonda. Sada iz Aston Martin-ovog “Q” odeljenja, stiže još jedan vrhunski automobil sa četvora vrata. Nova Lagonda biće proizvedena u ograničenoj seriji, a prodavana isključivo imućnoj klijenteli u zemljama Bliskog istoka. Prve fotografije ove luksuzne sportske limuzine nastale su prilikom transporta pretprodukcijskog vozila u Oman, gde će Aston Martin sprovoditi testove u vožnji pri visokim temperaturama. Lagonda je bazirana na VH platformi koju koristi drugi Aston Martin-ov sedan, pomenuti model Rapide, a karoserija je uglavnom izrađena od ugljeničnih vlakana, čime je automobil znatno olakšan. Britanski proizvođač do sada je bio tajnovit kada je reč o specifikacijama Lagonda-e. Očekuje se da će produkcijski model biti opremljen poznatim 6.0l V12 motorom, koji će sada proizvoditi preko 600 KS. Snaga će biti preusmerena na zadnje točkove pomoću osmobrzinskog automatskog menjača, a Lagonda bi od 0 do 100 km/h trebalo da ubrzava za oko 4,2 sekunde. Isporukav prvih primeraka, počeće toj probranoj klijenteli 2015. godine, a planirana je ograničena serija od svega 100 primeraka, što će mu garantovati vrlo visoku cenu, imajući u vidu cenu modela One-77.

Koncept nove Lade Nive Lada Niva predstavlja jedno od najpouzdanijih terenskih vozila u svetu, blizu četiri decenije. Koncept koji najavljuje drugu generaciju modela Chevrolet Lada Niva predstavlja pravo osveženje u poređenju sa prethodnim verzijama ruskog terenca koje nose ovo ime. Pomenuti koncept kompanija General Motors - AvtoVAZ prvi put je izložila krajem avgusta na sajmu automobila u Moskvi. Iako su dizajneri “pozajmili” pojedine stilske detalje od drugih proizvođača, poput Mercedes-a, te modela kao što je Ford EcoSport, koncept nagoveštava da će druga generacija Chevrolet Nive biti zanimljivo vozilo. Automobil je dug 4,32 m , što je za 26 cm više u odnosu na aktuelnu civilnu Nivu sa troja vrata. Detalji o motoru još uvek nisu zvanično objavljeni, ali ruski mediji prenose da je u pitanju 1.8 litarski četvorocilindrični benzinac sa 136 KS, preuzet od kompanije PSA (Peugeot-Citroen). Druga generacija modela Chevrolet Niva, trebalo bi da se pojavi u prodaji 2016. godine.


pripremio: Bronislav Radulović P1 GTR - Samo za trkačke staze

McLaren je ovog leta predstavio naslednika legendarnog modela F1 GTR iz 1995. godine. Prestižna manifestacija Concours d’Elegance koja se održava u Pebl Biču u Kaliforniji, prilika je da proizvođači automobila izađu pred publiku najboljim što imaju i McLaren je iskoristio ovu manifestaciju da predstavi dizajnerski koncept trkačke verzije aktuelnog modela P1. Britanski proizvođač nedavno je potvrdio da će 2015. godine probranim kupcima ponuditi trkački P1, a sada i ukazao javnosti priliku da vidi kako će taj automobil izgledati. Prilikom konstruisanja McLarena P1, u kompaniji su neprekidno isticali da im nije cilj da on bude dominantan kada je reč o maksimalnoj brzini koju može da postigne, kao svojevremeno F1, već da žele da naprave najbrži serijski automobil na stazi. Nakon što su 2013. predstavili standardni P1, novi korak ka tom cilju biće njegova trkačka verzija, P1 GTR, za koju je zadužen McLaren- ov MSO, odeljenje za specijalne operacije. U poređenju sa klasičnim McLaren-om P1, GTR se već na prvi pogled razlikuje po aerodinamičnim dodacima. Na prednjem delu primećuje se novi, masivniji usmerivač vazduha, dok su lukovi na prednjim krilima prošireni, s obzirom da je trag točkova širi za 80 mm. Retrovizori su premešteni sa vrata na prednje krovne nosače, dok je zadnji spojler, koji se kod regularnog P1 izvlači i uvlači po potrebi, zamenjen velikim fiksnim spojlerom. Zadnji deo automobila u znatnoj meri je redizajniran, a izduvni sistem GTR-a završava se dvema velikim okruglim cevima, umesto velikim trapezodinim završetkom. Iako McLaren nije objavio detalje o pogonskom sistemu, prema nezvaničnim informacijama GTR imaće pojačani 3.8 litarski twin-turbo V8 iz standardnog P1, koji će u sprezi sa elektromotorom proizvoditi oko 1000 KS, umesto 916 KS, koliko ima standardni P1. Tačne specifikacije i cena biće poznate kada britanski proizvođač 2015. godine, predstavi produkcijsku verziju modela P1 GTR. Prvi uslov da bi neko uopšte došao u priliku da poseduje GTR verziju je, da u garaži već poseduje standardni P1.

35


36

automobili

Ferrari 458 Turbo U pitanju je još jedan novitet iz Maranela, po volji zaljubljenika u čuveni turbo model F40. Prilagođavanje novim evropskim standardima o emisiji ugljen-dioksida, dovelo je do toga da se Ferrari ponovo okrene turbo-punjenim motorima. Prvi takav model, Ferrari California T, imao je premijeru prošlog marta na auto salonu u Ženevi, a za 2015. godinu, najavljen je i restilizovani Ferrari 458 Italia, koji će takođe imati turbo motor. Naslednik aktuelnog modela 458, predstavljenog 2011. godine, imaće oznaku M458-T i biće predstavljen na narednom ženevskom sajmu automobila. Umesto dosadašnjeg 4.5l atmosferskog V8 motora sa 570 KS, Ferrari 458 Italia biće pogonjen twin-turbo V8 jedinicom, koja će proizvoditi oko 680 KS. Očekuje se i da Ferrari M458-T, bude brži od verzije Speciale, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za tačno 3 sekunde. Koliko je za Ferrari bitno da zadrži ili unapredi postojeće performanse automobila, toliko su u novim okolnostima, koje nalažu da vozila budu ekonomičnija, ali i da manje zagađuju atmosferu. Uvođenje turbo tehnologije svakako će doprineti da emisija ugljen dioksida, bude značajno smanjena. Osim pogonskih unapređenja, očekuje sa da će Ferrari 458 Italia pretrpeti i određene stilske modifikacije koje će obuhvatiti preoblikovanje branika, maske i farova i širu upotrebu LED tehnologije. Budućim vlasnicima na raspolagnju će najverovatnije biti i Harman Kardon multimedijalni uređaj koji je predstavljen u Ferrariju California T, kao i Apple CarPlay sistem.


pripremio: Bronislav Radulović

Vladar “Zelenog pakla” u kategoriji terenaca

Britanski proizvođač Land Rover, nedavno je u Pebl Biču, u Kaliforniji, zvanično predstavio najbrži serijski model u svojoj istoriji. U ovoj kompaniji ističu da je tokom testiranja, Range Rover Sport SVR obišao krug na čuvenoj stazi Niburgring, za 8 minuta i 14 sekundi, čime je postao najbrži serijski SUV na ovoj stazi. Novi Range Rover Sport SVR, ima motor sa 550 KS i od 0 do 100 km/h stiže za 4,6 sekundi. Zasnovana na standardnom Range Roveru Sport, SVR verzija omogućava ovom modelu da iskoristi svoje sportske potencijale do krajnjih granica. Zahvaljujući unapređenjima na 5.0l V8 motoru sa kompresorom, vozač na raspolaganju uz pomenutih 550 KS i respektabilni obrtni moment od 680 Nm. U odnosu na regularni Range Rover Sport, motor je osnažen za 40 KS, dok je maksimalni obrtni moment uvećan za 55 Nm. Snaga se prenosi na sva četiri točka pomoću osmobrzinskog automatskog ZF menjača, a maksimalna brzina iznosi 260 km/h. U odnosu na standardni Range Rover Sport, SVR ima unapređeni izduvni sistem i elektronsku kontrolu rada ventila. Automobil je serijski opremljen 21 inčnim alu felnama, dok su u ponudi i 22 inčne alu felne. Kozmetičke promene obuhvataju prednji branik, koji ima veće usisnike za vazduh, kao i zadnji branik sa četiri izduvne cevi i novim difuzorom. Unutrašnjost je opremljena specijalnim dvobojnim sportskim sedištima. Kupci moći će da ga poruče od oktobra po ceni od 117.000 evra.

37


38

automobili

FIAT 500L Vans - poslastica za surfere Fijat je predstavio novi koncept modela 500L, koji nosi ime poznatog proizvođača patika “Vans”. Automobil za avanturiste, prevashodno surfere, pripremljen je za ovogodišnje Otvoreno prvenstvo SAD u surfovanju. Na prvi pogled je jasno da ova verzija Fijata 500L crpi dosta inspiracije od Vans-a, a dve stvari privlače posebnu pažnju - karakteristični “vansovski” karirani dezen na krovu, kao i zanimljiv prednji hladnjak sa četiri LED prstena za dnevno osvetljenje. Na krovu je i držač za daske za surf, korišćene su tri boje za eksterijer, dok je unutra situacija još šarenija - Fiat je komandnu tablu “izlepio” u skladu sa skejterskom i surferskom kulturom, a papučice su prekrivene prepoznatljivim dezenom sa đonova Vans patika. Fiat 500L Vans ispod haube krije fabrički četvorocilindrični benzinski MultiAir motor zapremine 1,4l i snage 170 KS. Opremljen je šestostepenim manuelnim menjačem.

Jaguar-ov novi adut

Novi model kojim će se Jaguar suprotstaviti BMW-u Serije 3, Mercedes-u C klase i Audi-ju A4, imaće zvaničnu premijeru sredinom septembra. U međuvremenu, britanski proizvođač otkrio je neke od aduta, koji će Jaguaru XE pomoći u borbi sa konkurencijom, kada se ovaj model nađe u prodaji. Na fotografijama ovog automobila vide se prepoznatljiva “mrežasta” maska hladnjaka i veliki otvori za vazduh na braniku, a oblik farova i nabori na haubi dodatno doprinose sportskom imidžu vozila. U Jaguaru ističu da će 75% konstrukcije automobila činiti aluminijum. Kako kažu u kompaniji, upotreba aluminijuma u ovolikoj meri doprineće smanjenju ukupne mase vozila, ali i povećanju krutosti konstrukcije. Reč je o materijalu visoke čvrstoće koji je specijalno razvijen za novi Jaguarov model. Zahvaljujući manjoj masi, ali i drugim tehnološkim unapređenjima, najekonomičnija verzija modela XE imaće prosečnu potrošnju ispod 4 l/100 km, dok će u atmosferu emitovati manje od 100g ugljen-dioksida po pređenom kilometru. Sa druge strane, zahtevniji kupci imaće mogućnost da izaberu neki od snažnijih modela, među kojima je i Jaguar XE-S, koji će ispod haube najverovatnije imati 3.0l V6 sa kompresorom preuzet iz modela F-Type S. Pored ovog modela, spekuliše se i o najjačem Jaguaru XER-S sa poznatim 5.0l V8 motorom od 550 KS, uz čiju pomoć bi automobil razvijao preko 300 km/h. Više detalja biće poznato nakon njegove londonske premijere. Promociji novog Jaguar-a doprineće i britanska pevačica Emili Sande.


pripremio: Bronislav Radulović

39

Mercedees Benz CLA uskoro i u Shooting Brake verziji Peti model iz Mercedes-ove porodice kompaktnih automobila sa prednjim pogonom, CLA Shooting Brake, stići će u prodajne salone početkom 2015. godine, potvrdili su u menadžmentu renomiranog nemačkog proizvođača. Strategija štutgartskog giganta da tržištu ponudi veći broj modela iz segmenta kompaktnih vozila, do sada se pokazala veoma uspešnom. Prodaja Mercedes-a u poslednje vreme beleži rekordan rast, najviše zahvaljujući kompaktnim modelima: A i B klasi, te Mercedesu CLA i krosoveru GLA, te stoga Mercedes sada na istoj platformu priprema i Shooting Brake verziju kupe limuzine CLA, koja je osmišljena po ugledu na veći i luksuzniji Mercedes CLS Shooting Brake. Za pogon će biti iskorišćeni već postojeći četvorocilindrični turbo-punjeni motori koji su se dokazali u ostalim kompaktnim modelima nemačke kompanije, a snaga će se prenositi putem šestobrzinskog manuelnog ili sedmobrzinskog menjača sa duplim kvačilom. Osim standardne verzije sa prednjim pogonom, Mercedes CLA Shooting Brake biće dostupan i sa 4MATIC pogonom na sva četiri točka. Najavljen je i CLA 45 AMG model koji će ispod haube imati popularni 2.0l turbo-benzinski motor sa 4 cilindra i 360 KS.

BELGRADE CARSPOTTING CORNER : Porsche Macan Turbo (2013., 470 cm, 1925 kg, 3,6l V6, 400 KS, 550 Nm, AWD , Vmax 266 km/h, 4,8 sec 0-100 km/h)

Fotografije automobila šaljite na glemagazin70@gmail.com. Najbolju fotografiju ćemo objaviti, a čitateljku ili čitaoca koji budu poslali najbolju fotku očekuje NAGRADA!


40

Prirodne lepot(ic)e Srbije by Dušan Knežević

SIMONA VULETA Kada smo radili prvi shooting malo si mi kukala na figuru... - Jesam, sad sam opet počela da treniram, pa se nadam da se neću više žaliti. Trenutno živiš u Njujorku i izašla ti je fotka na Times Squareu … To je ogroman uspeh, o čemu se radi? - Slikala sam se za bilbord, kao reklama za bar u kome radim. Nije još uvek izašao, al izaći će uskoro. Kako izgleda živeti u Njujorku i kad se vraćaš put Balkana. - NY je prelep grad, odličan za život, definitivno broj 1. Još uvek ne znam kada se vraćam, planiram da završim fakultet u Americi. Koliko dugo radiš kao model? - Ne tako dugo, svega nekoliko meseci.

Omiljena hrana i piće su... - Pa svi mi volimo najviše nezdravu hranu, ali se zaista trudim da to ne jedem. Koju vrstu photoshootinga više voliš, studio, napolju ili nešto treće? Možda više volim napolju da se slikam, jer mislim da se slike lepše realizuju na prirodnom svetlu. Mnoge zanima ... jel si single ? - Jesam! Koju muziku slušaš? - Sve što mi se sviđa! Da li bi prihvatila Ice Bucket Challenge? - To je sad popularno ovih dana, pa što da ne... Leto ili zima? - Leto, zimu nešto i ne volim!


Duletovo ćoše

41


42

Prirodne lepot(ic)e Srbije by Dušan Knežević


Duletovo ćoše

43


44

Prirodne lepot(ic)e Srbije by Dušan Knežević


Duletovo ćoše

45


46

SIMONA VULETA


Duletovo ćoše

47


48

ars artis | Priredila Neda Radoičić BLOK gallery

Jurija Gagarina 221, tel. 2151 675, blokgallery@novibeograd.rs

2.-15.10. 2014. Dragana Pajković Dodig 17.-30.10.2014. Savo Peković

Dom kulture “Studentski grad” Bulevar Zorana Đinđića179, tel. 2691 442, office@dksg.rs

24.9. u 20:00, Mala sala Arhiv alternativnog filma NEVIDLjIVI BIOSKOP: RANI AMERIČKI AVANGARDNI FILM 1894-1941 Američki istoričar filma Brus Pozner, urednik DVD izdanja ranog američkog avangardnog filma koji je po prvi put postao dostupan javnosti, prošle godine je bio gost festivala Alternative Film/Video. Intervju sa Poznerom će biti prikazan zajedno sa insertima i kratkim filmovima sa pomenutog DVD izdanja.

Etnografski Muzej

Studentski trg 13, tel. 328 1888, info@ etnografskimuzej.rs

šahovske igre u raznim kontekstima i putem različitih medija. Sistem „МАRS“ (MARS Multifunctional Automatic Running Chess System) је do kraja prošlog veka bio jedan od najnaprednijih šahovskih semaforskih sistema u svetu i upotrebljavan je na značajnim svetskim i domaćim takmičenjima i šahovskim olimpijadama.

Galerija Haos Dositejeva 3, tel. 262 7497, www.gallerychaos.com

30.09.-18.10. Bernar Molino: crteži U radu francuskog likovnog umetnika Bernara Molinoa preovlađuje tematika urbanog okruženja. Crtež za Molinoa predstavlja specifičan način izražavanja putem kojeg promišlja vezu između prostorne umetnosti i pojma vremena. Delo stvara duvajući neku vrstu prašine od silicijuma, bakra ili indiga koja se zadržava na prepariranom kartonu tako da rezultat podseća i na crtež pod staklom i na grafiku. Gаlеrija - lеgаt Мilicе Zоrić i Rоdоlјubа Čоlаkоvićа

Goran Kosanović “I Pad” U najnovijem ciklusu crteža na izložbi “I Pad”, otvorio se svež pogled na svet kroz displej nove umetnikove igračke, iPad, koja pridobija status legitimnog sredstva kreativnog izraza.

Kuća Legata Kneza Mihaila 46,

Do 1.10. TRANSFORMACIJE Projekat “Transformacije” je baziran na povezanosti i kulturnom dijalogu umetnika koji dolaze iz istočne i zapadne Evrope. U Kući Legata u Beogradu i Galeriji “Funnel” u Bukureštu organizovana je istoimena izložba savremene umetnosti. Osnivanje umetničke asocijacije “Funnel” i okupljanje umetnika zarad popularizacije kulture ima težnju ka razmeni iskustava i ideja.

Galerija nauke i tehnike SANU Đure Jakšića 2, gnt@sanu.ac.rs

3. - 24.10. „Šah – МАRS“ Izložba je posvećena prikazu i prenosu

Rоdоlјubа Čоlаkоvićа br. 2, tel. 266-3173

ZIGMAR POLKE Muzika nepoznatog porekla Zigmar Polke (1941-2010) je jedan od nemačkih protagonista evropskog pop arta i suosnivač pokreta kapitalistički realizam. Stvaralaštvo Polkea je direktan odgovor na američku estetsku dominaciju, kao i komentar na umetničku doktrinu zapadne civilizacije vođene konzumerizmom. Eksperimentisao je sa velikim brojem stilova, tema i materijala, a tokom poslednje dve decenije života bio je preokupiran istorijskim događajima i njihovim savremenim percepcijama.


ars artis Kulturni centar Beograda Tel. 2621 469, www.kcb.org.rs Resavskoj 40b, u novoj zgradi Muzeja grada Beograda (bivša Vojna akademija)

19.09.-2.11. 55. Oktobarski salon Stvari koje nestaju Kustosi Nikolas Šafhauzen i Vanesa Džon Miler iz Kunsthalea u Beču Koncept 55. OS “Stvari koje nestaju” inspirisan je fenomenom društvenih mreža na internetu, posebno Snepčet aplikacije (Snapchat) koja je specifična po tome što nakon samo nekoliko sekundi uništava svaku poslatu poruku (tekst, fotografiju, video). Posticaj je potekao od činjenice da je tokom 2013. godine stvoreno više digitalnih slika nego u celokupnoj dotadašnjoj istoriji fotografije, pa se izložba ove godine bavi pitanjima istorijske amnezije, opsednutošću sadašnjim trenutkom. Selektovani radovi, baviće se političkim pitanjima, kao i pitanjima sadašnjeg trenutka, koja su utemeljena u prošlosti, a izazivaju kolektivno emocionalno stanje sa kojim se suočavamo.

Muzej grada Beograda Konak kneginje Ljubice,

Kneza Sime Markovića 8

Do 5.10. BELEŠKE BURNIH ODNOSA Austrijsko-srpski odnosi od 1836. do 1914. Izložba svojim idejnim konceptom predstavlja kompleksnost i intenzivnost relacija Austrije i Srbije, koje se mahom posmatraju kroz

49

vizuru početka Prvog svetskog rata, kada su dovedene do najniže tačke u svojoj istoriji.

Narodni muzej

Trg Republike 1a, tel. 330 60 48, www.narodnimuzej.rs

Do 31.10. HENRI MUR – GRAFIČAR Henri Mur (Kestlford, 1898 – Peri Grin, 1986) bio je vajar, crtač i grafičar. Upamćen je kao najeminentniji britanski skulptor dvadesetog veka. Centralna tema njegovog opusa je ljudska figura. Premda je tokom svog života bio svedok revolucionarnih promena u uvođenju novih materijala, on je svoj izraz zasnovao na diverzifikovanim kulturnim i civilizacijskim tradicijama.

Prodajna galerija BEOGRAD

tel. 30 33 923, office@galerijabeograd, www.galerijabeograd

2–20.10. Iz privatnih kolekcija – zbirka Nikole Marjanovića Postavku čini izbor iz kolekcije Nikole Marjanovića koja sadrži radove afirmisanih umetnika starije generacije čiji opusi demonstriraju upečatljive autorske pojave poput Ratka Lalića, Zorana Milovanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog, Bore Iljovskog, Milana Blanuše i dr.


e-mail: oglasnibilten@gmail.com oglasnibilten@gmail.com 069 5445 069

www.facebook.com/oglasni.bilten


ОГЛАСИТЕ СЕ

ВЕЋ ДАНАС ОБЕЗБЕДИТЕ СВОЈ ОГЛАСНИ ПРОСТОР И ДИРЕКТНО ПОНУДИТЕ СВОЈЕ УСЛУГЕ И ПРОИЗВОДЕ

oglasnibilten@gmail.com

069 5445 069 060 0333 208


PREDSTAVLJA

https://itunes.apple.com/us/album/spiralni-snovi/id859426240 http://www.deezer.com/album/7696924

Hornsman Coyote & Soulcraft

EYESBURN - Reality Check

https://itunes.apple.com/us/album/hornsman-coyote-soulcraft/id771907434 http://www.deezer.com/album/7203817

https://itunes.apple.com/us/album/reality-check/id684142978 http://www.deezer.com/album/6835440

V.A. - Maska Sessions Vol.2

PRESING - Skrivena Planeta (Best Of)

LUTKE - Spiralni Snovi

https://itunes.apple.com/gb/album/maska-sessions-2-compiled/id679431303 https://itunes.apple.com/us/album/skrivena-planeta-najbolje/id684138040 http://www.deezer.com/album/6809271 http://www.deezer.com/album/6835439

INTRUDER – Teeth In Your Heart https://itunes.apple.com/sg/album/teeth-in-your-heart-single/id821051831 http://www.deezer.com/album/7435012

HALFTONES - Halftones is my band https://itunes.apple.com/bw/album/halftones-is-my-band/id804849848 http://www.deezer.com/album/7358869

DARK STANTON - Planetarium

SHOMY WOODMAN - Shinapra

https://itunes.apple.com/il/album/planetarium/id816612810 http://www.deezer.com/album/7416386

https://itunes.apple.com/us/album/shinapra/id868169935 http://www.deezer.com/album/7743759

Na linkovima ispod izdanja mozete preslusati ili skinuti albume. Uzivajte!!

25 gle e magazin  

Od 16. septembra do 15. oktobra

25 gle e magazin  

Od 16. septembra do 15. oktobra