Page 1

INTERVJU: Rajan Gozling... str. 27

Prirodne lepot(ic)e Srbije... str. 28

Depeche Mode...str. 8


5

Uvodnik | koncerTI beogradsKI

6

Hollywood Insider

8

GLE 011 | Depeche Mode

10

GLE 011 | Noć Muzeja

14

Koncerti | Green Day, Mariza, So sabi...

18

Na slušalicama

22

Filmske premijere | Mamurluk 3...

27

Intervju | Rajan Gozling

28

Prirodne lepot(ic)e Srbije

35

Joga za početnike

40

Putnik | Ansi (Francuska)

8

27

10

40

sadržaj Impresum: Osnivač i izdavač: Ammonite D.O.O., Bulevar oslobođenja 100, Beograd Direktor: Dejan Bošković Glavni i odgovorni urednik: Vladimir Đurđić Online Developer, Advertising i marketing menadžer: Vladimir Krakov Dizajn i prelom digitalnog magazina: Andrijana Milojević-Vrandečić Saradnici: Dušan Knežević (foto), Igor Stojanović, Neda Radoičić, Marc Peche i Zorica Đorđević Naslovna strana: foto Dušan Knežević, model Teodora Janković Adresa redakcije: Bulevar oslobođenja 76, Beograd Telefon redakcije i marketinga: (+38111) 3984-090, 060/ 0333-208 web: www.gle.co.rs | e-mail: office@gle.co.rs Publikacija ne snosi odgovornost za izmenu programa.


4


gospodin uvodnik

5

koncerTI beogradsKI Sve nešto razmišljam o čemu da pišem u ovom broju, al’ se tema namesti sama! Da se odma’ razumemo u tekstu nema diskriminacije prema domaćim izvođačima i koncertima na Marakani! Samo sam morao negde da povučem granicu! Posle dužeg vremena i još dužeg odugovlačnja dolaze nam na Ušće Depeche Mode. Slušao sam ih i gledao u Sofiji pre 7 godina (kartu i dalje čuvam) zvučali su sjajno i ukoliko ponove sličan performans Beograd će da čučne na... znate već šta! Ipak, jedan od najboljih koncerata na kojima sam bio dogodio se baš na Ušću, a to su The Rolling Stones (karta mi ispala iz zadnjeg džepa na samom koncertu). Stari dobri Stonsi zapravo nisu više bend nego žive legende koje su, kad negde dođu, tretirane kao cirkuska atrakcija. I Madonna je pevala na Ušću. Bio je to odličan koncert, a i ono što sam video mu dođe nešto kao visokobudžetni cirkus. Na stadionu Partizana (kog mnogi i dalje nazivaju Stadion JNA) svirali su Metallica i AC/DC. Na koncertu prvopomenutog benda nažalost nisam bio, a nisam ni prošle godine iskoristio šansu za popravni na Ušću. Drugi visokonaponski AC/ DC je bio fascinantan. Kad Angus Young krene sa “Thunderstruck” u publici je totalno ludilo. Bilo je toga još što sam slušao u Beogradu (Roxy Music, Duran Duran, Iron Maiden, The Police, Billy Idol je moj....) ali pravo da vam kažem potrajalo bi, a prostora nemamo. Još nešto zanimljivo o BGD koncertima: Beyonce je započela ovogodišnju svetsku turneju baš u beogradskoj Kombank areni; Amy Winehouse je na Kalemgdanu (nažalost) održala svoj poslednji koncert (ako se tako može nazvati) u životu. Jedino žalim što Beograd najverovatnije neće sačekati Davida Bowiea, ali ako se stari trendseter odluči za neku turnejicu možda ga na kraju i vidimo u Beogradu!


6

insider Za Gle iz Hollywooda: Zorica Đorđević

RUMOR HAS IT...

Parlez-vous français? Parlez-vous français? Sva velika filmska imena u narednom periodu migriraće kao lastavice na jug Francuske! Groznica Kanskog festivala je u punom jeku. Eto opravdanog razloga da se zvezde malo relaksiraju i provedu nekoliko ludih noći u klubovima na Rivijeri! Festival u Kanu, 66. po redu, otvoriće ”Veliki Getsbi” (opširnija najava u ribrici GLE 011). U glavnoj ulozi je lepuškasti Leonardo Di Kaprio. Znajući ukus glumca kada su žene u pitanju, pojaviće se na premijeri u prisustvu mame i neke od lepotica iz sveta mode! Predsednik žirija ovog puta je čuveni Stiven Spilberg. Završne večeri

IRON MAN 3

festivala biće prikazan film “Zulu” sa Orlando Blumom i Forestom Vitakerom u glavnim ulogama. Za one sa plićim džepom ni odlazak u bioskop nije loša opcija. Uporedo sa premijerama u Kanu u Holivudu će se predstaviti nekoliko zanimljivih naslova, a neki od njih su nastavci poznatih prica. Po šesti put gledaoci će uživati u ludim vožnjama, lepim kolima i fantastičnoj muškoj postavi u “Brzi i žestoki 6” (Fast and Furious 6). Tu je i nezaboravni “Iron Man 3” sa Roberton Daunijem juniorom i Gvinet Paltrou.


hollywood insider U bioskope stiže i nastavak svemirskih avantura u filmu “Zvezdane Staze - U tami”. Zgode i nezgode grupe prijatelja pratićete i u novom filmu “Mamurluk III”. Za mališane tu je animirani film “Epic” u kom je glas jednoj junakinji pozajmila (pored Kolina Farela) nedavna gošća Beograda Bijonse. Martin Skorseze i Miramax planiraju adaptiranje filma “Bande Njujorka” za televizijsku seriju, dok će MGM lansirati film zasnovan na avanturama video igrice ”Tomb Raider”. Tom Henks je po prvi put na Broadveju! Posle dugogodišnje filmske karijere Tom je uspešno ostvario svoj san i postao član jedne pozorišne podele. Predstava ”Srećni dečko” (Lucky Gay) prati život novinara starog kova. Interesovanje publike je ogromno što potvrđuje i nedeljni iznos od prodatih karata … milion dolara! Britanska glumica Tilda Svinton opredelila se za drugi vid kreativnosti… Spavanje u staklenoj kutiji muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku! Ovaj eksperiment nazvan jednostavno ”The Maybe” (Možda), biće periodično predstavljan u muzeju tokom cele godine. Poduhvat nije reklamiran i posetioci će imati priliku da slučajno naiđu na “eksponat”! Ovaj vid kreativnosti Tilda je već organizovala nekoliko puta u različitim gradovima Evrope u poslednjih desetak godina. Glumica Eva Mendez uputila je nesvakidašnji zahtev redakcijama. Ukoliko planiraju da objave njenu sliku kada je u pratnji svoga psa Huga, očekuje da lik

7

njenog ljubimca bude dobro zamaskiran! Isti zahtev odnosi se i na sliku psa njenog dečka, Rajana Gozlinga. Kako se izjasnila, ovo su neophodne mere jer sve veći broj ljudi prepoznaje njenog psa na ulici, čak i kad nije u njenoj pratnji. Mladi Kori Montejt, glumac u popularnoj seriji ”Glee”, hrabro je odlučio da prekine sa porocima i dobrovoljno se prijavio na lečenje u centru protiv bolesti zavisnosti. Priznaje da se sa ovim problemom već suočavao u mladosti ali da je ovoga puta potpuno spreman da primi pomoć. Veliku zaslugu pripisuje svojoj devojci i koleginici Li Mišel. Kameron Daglas sin Majkla daglasa zbog istog problema osuđen je na dodatnih pet godina zatvora. Kameron star trideset i četiri godine provešće veći deo mladosti iza rešetaka. Pored osude za posedovanje i korišćenje opijata sudija je odlučio da doda još pet godina kazne za prodaju supstance.! I pevaču Adamu Levinu preti opasnost da se nađe iza rešetaka zbog korišćenja marihuane. Članica obezbeđenja studija Universal Music u Santa Moniki tvrdi da je pevač često koristio marihuanu u prostorijama studija tokom snimanja. Paris Džekson, ćerka preminulog Majkla Džeksona, planira da deo novca koji je nasledila ulozi u obnovu poseda Neverland. Kad radovi budu gotovi, velelepna kuća poslužiće kao prostor u kome će deca iz siromasnih porodica moći da se razonode! Za Gle iz Hollywooda: Zorica Đorđević

ZVEZDANE STAZE – U TAMI


8

gle 011

Depeche Mode (The Delta Machine Tour) JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH BENDOVA SVIH VREMENA, NASTUPIĆE U BEOGRADU U NEDELJU, 19. MAJA NA UŠĆU, U OKVIRU NOVE SVETSKE TURNEJE.

Napokon u Beogradu! Šta reći o bendu (sada su trio) Depeche Mode. Ne postoji statistika koja bi mogla da objasni njihovu dugovečnost. Šteta što zbog zdravstevnih problema pevača Davea Gahana (Dejva Gana) nisu uspeli da dođu pre nekoliko godina, ali za Depeche Mode zapravo nikad nije kasno. Šta bi dakle trebalo da znate o Depeche Mode. Ukratko, to je verovatno jedan od najuticajnijih bendova koji su se pojavili posle ere hard roka i panka. Do sad je prodato više od 70 miliona DM nosača zvuka. Zvuk engleskog sastava objedinjuje mnogo toga, što je uz kvalitet verovatno presudno kad je reč o uticaju koji imaju na svetsku scenu, a ukoliko vas zanima detaljnija biografija benda pogledajte srpski ili engleski članak na wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/Depeche_Mode) Beogradski koncert je sedmi na turneji koju će okončati u februaru sledeće godine nastupom u poljskom gradu Lođu, što i nije tako važno, KARTE ali ilustruje zainteresovanost publike i njihovu CENA ULAZNICA ZA popularnost. Ukupno 81 koncert! PARTER SADA IZNOSI 3.990 Na turneji predstavljaju 13. studijski album DINARA, A DOSTUPAN JE I “Delta Machine” ali ne brinite sviraće verovatno OGRANIČEN BROJ ULAZNICA većinu hitova iz bogatog opusa. Ipak, znaju Dave ZA FAN PIT PO CENI OD i ekipa da su za mnoge „People are People“ oni 5.990 DINARA, KAO I VIP “Personal Jesus”! ULAZNICE OD 9.900 DINARA.


gle 011

VELIKI GETSBI 3D The Great Gatsby 3D

U bioskopima od 16.maja; Režija: Baz Lurman; Uloge: Leonardo DiKaprio, Keri Maligen, Tobi Megvajer, Džoel Ejdžerton Kad Adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda doživi svoju novu ovaj put 3D ekranizaciju, onda to zaslužuje da uđe u udarnu rubriku. Dakle, priča je smeštena u 1922. godinu na Long Ajlend, u kojem provincijalac Nik Karavej biva opčinjen raskošnim svetom svog suseda, Džeja Getsbija. U potrazi za ostvarenjem svog američkog sna, Nik biva uvučen u očaravajući svet, ali svet pun iluzija, ljubavi i prevara. Uskoro će Karavej uvideti pukotine u Getsbijevom novokomponovanom bogatom životu, u kojem vrebaju opsesije, ludilo i tragedija. Njujork posla Prvog svetskog rata je grad oslobođenog morala, svetlucavog džeza i kraljeva ulice. U ulozi Džeja “velikog” Getsbija pojavljuje se Leonardo DiKaprio. Pre skoro četiri decenije ulogu razuzdanog Getsbija igrao je legendarni holivudski plavušan Robert Redford, a film je doživeo megapopularnost. Kako će publika reagovati na intrepretaciju Lea DiKaprija videćemo, tek očekivanja producenata su velika. Ukoliko vas zanima muzička podloga da znate da je lista zanimljiva jer pesme nisu iz perioda dvadesetih godina prošlog veka pa ćete, između ostalog čuti “Back to Black” od Beyonce i “Young and Beautiful” od Lane Del Ray, ali i “Love is the Drug” Bryana Ferryja. Zanimljivo! Uživajte u razuzdanom 3D svetu Velikog Getsbija!

9


10

gle 011

Noć muzeja (10. put)

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, će deseti put za redom, 18. maja otvoriti vrata više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova i mesta u Srbiji, obeležavajući tako značajan jubilej. U Beogradu na 60 lokacija jubilej će biti obeležen svečano: čudesnim svetom bajki i inicijativom za otvaranje prvog evropskog muzeja džeza. U Noći muzeja premijerno će biti predstavljena „Mala fabrika efekata“ koja stiže iz Nemačke, savremena brazilska umetnost koja je gostovala u Luvru a prisetićemo se i video igara iz osamdesetih, koje su obeležile detinjstvo i mladost mnogih. Kako su izgledale cipele žena u 19. i 20. veku ali i šta predstavlja „muzej na otvorenom“ su samo neke od tajni koje će biti otkrivene 18. maja u 10. Noći muzeja. U okviru desete Noći muzeja koja se održava 18. maja, posebna pažnja biće posvećena muzičkim sadržajima u Beogradu. Kreirana je “Muzička tura” na čak 9 lokacija u okviru programa, u


gle 011 trajanju od 18 do 22 sata. Zajednički poduhvat Noći muzeja i obožavatelja benda Depeche Mode približiće vam kraljeve pop kulture na autentičan način u UK Parobrod, onako kako ih vide njihovi najveći fanovi! U okviru fanatično pripremane izložbe “World in My Eyes”, posetioci će biti u prilici da vide kolekcije godinama sakupljanih predmeta: postera, novinskih članaka, ulaznica i fotografija s koncerata, majica i likovnih radova obožavatelja sastava Depeche Mode. U okviru izložbe posebno mesto imaće fotografije benda koje je napravio naš poznati fotograf Brajan Rašić. Domaće džez legende 18. maja u Kući Kralja Petra spremile su muzički program koji će posetioce naterati da pomisle: „Ah, sav taj džez!“. Neverovatna privatna zbirka našeg proslavljenog džez muzičara Miše Blama, koja će uskoro prerasti u muzej, čuva najrazličitije predmete

vezane za domaću džez scenu, od nototeka, unikatnih LP ploča, biblioteka i stotina sati videomaterijala. Na izložbi „Belgrade clubing print session 3.0“ u Domu omladine renomirani grafički dizajneri, umetnici i poznavaoci klupske scene s višedecenijskim stažom upoznaće posetioce sa svojim radovima. Ako iko poznaje Beograd noću, to su oni! U Noći muzeja posetioci će biti i u prilici da u Zadužbini Ilije M. Kolarca nauče koji se lepi maniri podrazumevaju tokom trajanja koncerta ozbiljne muzike. Više od 40 radova brazilskih savremenih umetnika prikazaće svu strast i bogatstvo ove zemlje u paviljonu Cvijete Zuzorić, a izložbu će upotpuniti očaravajući zvuci flautistkinje Meile Marije Tome de Abri Piler.

11


12

gle 011


gle 011 / Portalibris

Poljubac u noći Šerilin Kenjon

Poželite li ponekad da pobegnete od stvarnosti u bajkoviti intrigantni svet - svet borbe, strasti I erotike? Možete ga pronaći među koricama knjige „Poljubac u noći”. Šta dobijate kada imate jednog besmrtnog vikinškog ratnika, kojeg niko ne može da se seti pet minuta nakon susreta s njim, princezu u bekstvu, koja pokušava da ostane živa, i jednog jako ljutitog boga? U suštini, dobijate život junaka ovog romana, Vulfa Trigvasona. Počelo je jednostavno. Jedne noći, krenuo je da spase ženu u nevolji, ali su se otvorila vrata pakla kroz koja su ušli Dajmoni – vampiri kakve nikada pre toga nije video. Predvodio ih je Apolonov sin. Njihov cilj je da prekinu kletvu koja ih je osudila na mrak. Jedini problem jeste što na tom putu moraju da ubiju Kasandru Piters…

Ples sa đavolom Šerilin Kenjon

Drugi roman iz serije o Crnom lovcu, čuvaru ljudskog roda od onih koji žele da ga unište. Sve dok mu Astrid nije otvorila vrata, Zarek nije verovao da čak i čovek na koga je bačeno prokletstvo može da voli i da bude voljen. Pitanje je samo može li bivši rob čija je duša u vlasti grčke boginje uopšte da sanja o Astrid, izuzetnoj ženi koja uvek vidi istinu, koja je hrabra i jaka, koja je svetionik u mraku. Kada se ona osmehne, Zarek i njegovo hladno srce počinju da drhte.

13


14

muzika | KONCERTI

2) JOE SATRIANI Sava centar, 24. maj. - Vrhunski virtuoz na gitari, Satriani je čak 14 puta nominovan za Gremi nagradu, a tokom karijere je prodao 10 miliona primeraka svojih albuma. Cene ulaznica: 1.800, 2.100, 2.500 i 3.000 dinara.

ĐORĐE BALAŠEVIĆ Kalemagdan (Donji grad) 24. maj (19.00).

SO SABI 1) MARIZA Sava centar, 9. maj (20.00). - Cene ulaznica: 1.690, 2.190, 2.790 i 3.290 dinara.

ANDREA BOCELLI Kombank arena, 10. maj. - Bocelli je izrazio želju da ga na koncertu u Beogradu prati orkestar iz Srbije kao i da sa njim nastupi i specijalni gost sa naših područja koga će sam izabrati. Ulaznice su u prodaji po cenama od: 4.500, 5.500, 5.900, 6.500, 7.900, 8.900, 9.500, 15.000 i 20.000 dinara na svim ovlašćenim prodajnim mestima KS Eventim kao i na blagajnama: KOMBANK Arena, Bilet centar Beograd, Doma omladine i UŠĆE šoping centar. Online prodaja i rezervacije ulaznica na http://www.kombankarena.com/, www.eventim.rs, http://www.tickets.rs/.

Dom Sindikata 25. maj. - HOT BRASILIAN NIGHT u duhu početka proslave jubileja 15 godina postojanja grupe. Karte za koncert se mogu kupiti na blagajni Doma Sindikata i preko prodajnih mesta Ticketline-a po ceni od 600, 800, 1.000 i 4.000 dinara za VIP ložu koja uključuje bocu šampanjca na poklon. www.sosabi.net.

DADO TOPIĆ Sava centar 17. maj, 20.30. - Cena ulaznica: 1.200, 1.500 i 1.800 dinara.

3) GREEN DAY (HLADNO PIVO, Atheist Rap, Superhiks) Kalemegdan (Donji grad), 27. maj (18.00). - Članovi jednog od najaktulenijih bendova današnjice američki Green Day dolaze u Beograd. Pre njih sviraće i hrvatsko Hladno pivo i srpski Atheist Rap. Ulaznice: Fan pit 3.990 din; Parter 1 - 3.390 din; Parter 2 - 2.790 din. Prodaja ulaznica: GIGS TIX Pariski magazin


Compiled by Navigatorz

VA R I O U S A R T I S T S c o m p i l e d b y N AV I G AT O R Z OUT 29th MARCH - CD/DL

C H I L L , LO U N G E , L A I D B AC K H O R I Z O N TA L D I S C O BRAND NEW SONGS

Feat:

I N T R U D E R , M I S TA K E M I S TA K E W E L L J A M , N AV I G AT O R Z AND MANY MORE.......


16

slušalice | Priredili Igor Stojanović i Dejan Bošković YEAH YEAH YEAHS - Mosquito (Interscope)

4

Karen Orzolek, Nick Zinner, Brian Chase. Talentovani, zbrkani trash art-punkeri. Repetitori dobrog. Vandali depresije i previranja, kameleoni sopstvenog muzičkog izraza. Lude šeširdžije, dželati ustaljenog. “Mosquito”? Hm. Vamp, opsesivno, fab, patos, teskoba, b-movie, prstohvat paranoje, hrskavo, koridor, osebujnost, bombastično, aroma, vibrantno, valjanje, ponoć, umrljano platno, intrigantno, prigušeno, šnite. Preporuka – lagano, lepljivo, pažljivo.

ORCHESTRAL MANOEUVRES IN THE DARK - English Electric (BMG)

3

The future that you have anticipated has been cancelled. Please remain seated and wait for further instructions’, poručuje ženski robot u uvodnoj pesmi Please Remain Seated. Sledi „Metroland“, Kraftwerk koketa, melanholična i nežna, najava ostatka, preduga za moj ukus (sedam i po minuta). Synth pop pioniri podsećaju nas na vreme kada je radost koju je donosilo pomeranje granica otkrivanjem novih mogućnosti tadašnje tehnologije bila jedino bitna. Novi materijal rekapitulacija je koliko i tenzija između prošlosti i mogućeg koraka napred. McCluskyjev glas je siguran, bogat, snažan kada zatreba, pažljivo složen da pokrije sve uglove. Inspirativno i poznato, nekad i sad, „English Electric“ je album koji vodi kroz trideset i nešto godina autorske pop muzike koja valja. Manirizam sa stilom, dvostruki retro, parafraza, retrofuturizam. Ništa lepše.


slušalice IGGY & THE STOOGES - Ready To Die (Fat Possum)

17

2

Gospodin Osterberg Jr. mnogo je nadrkan, narajcan i smežuran. Gerijatrijskog šarma, sociopatske ljušture i fiksiran na – dojke, bad boy pozu, budućnost, nihilizam, etc. ostao je neprikosnoveni pajac rocka. Brutalna jednostavnost, In Yer Face pristup i auto/ ironija na „Ready To Die“ ljušte priču ranih sedamdesetih, no suvo i mlohavo. Novi album daleko je od standarda koji su Iggy & The Stooges postavili onomad. „Raw Power“ je bio otelovljenje sirovog uverenja, prkosnog zurenja, neizdržive potrebe da se što pre izbaci iz sebe, primala. „Ready To Die“ je sušta suprotnost, ranjiv, staklen, najbolji u segmentima u kojima se autor najmanje napreže. Iggyjevo lelemuđenje nad svim i svačim impotentan je lament lika koji je nekada bio strašan dasa, a sada je pravi mlakonja.

Rich live music programe INTERNATIONAL CUISINE Rankeova 7, Beograd

062 221 873 011 244 6012 www.vilamaska.com


18

slušalice

NAVIGATORZ FRESH!!

SINGLOVI MAJ 2013

CHLOE HOWL TRICKY ft.F. Belmonte - Does It LANA DEL REY - Chelsea Hotel No.2 DJANGO DJANGO - WOR DAFT PUNK Ft. P. Williams Get Lucky SEBASTIEN TELLIER & C. POLACHEK - In The Crew Of Tea Time STILL CORNERS - Berlin Lovers ATOMS FOR PEACE - Ingenue JAMES BLAKE - Overgrown BEACH HOUSE - Wishes MS MR - Hurricane CHVRCHES - Now Is Not The Time TEXAS - The Conversation BASEMENT JAXX - Back 2 The Wild MOBY & M.LANEGAN - The Lonely Night CHLOE HOWL - No Strings TWO DOOR CINEMA CLUB Handshake BASTILLE - Laura Palmer ALUNAGEORGE - Attracting Flies HURTS - Blind THE BRAND NEW HEAVIES Ft. N’D. Davenport - Sunlight LANA DEL REY - Summer Wine (cover)

BASTILLE

SEBASTIEN TELLIER & C. POLACHEK

http://www.youtube.com/user/GleEmagazin www.facebook.com/bgdnavigator www.soundcloud.com/navigatorz_bgd


NA SLUŠALICAMA 2013

slušalice

19

* Odavno nas je JANELLE MONAE iznenadila vešću da ubrzano sprema, čak 2 albuma. Izgleda da je materijal jednog od njih pod imenom „The Electric Lady“, spreman. 22 aprila je objavljen prvi singl sa ovog albuma pod imenom Q.U.E.E.N. na kojoj joj gostuje Erykah Badu. * Liam Gallagher-ov post-Oasis muzički projekat pod imenom „BEADY EYE“ će objaviti potpuno novi album BE u junu ove godine. Bend je takođe predstavio i naslovnu stranu omota, koju je za njih izradio poznati fotograf Harry Peccinotti, najpoznatiji po svojim erotskim fotografijama za Pirelli calendar (1968 i 1969 godine). Na omotu je polugola harijeva supruga koja leži na leđima. Producent albuma, o kome Liam ima samo reči hvale je Dave Sitek iz benda TV on the Radio. * Prošle godine Britpop bend THE STONE ROSES se okupio kao trio po prvi put posle 15 godina duge pauze. Prvi nastup nastup uživo su imali u Hiton Parku u rodnom Mančesteru pred oko 220000 fanova. Sam concert, arhivske fotografije, događaje pre i posle koncerta je zabeležio Shane Medows koji će ovaj dokumentarni material „The Stone Roses: Made Of Stone“, u saradnji sa bendom, objaviti početkom juna. Takođe istog meseca će biti jedan od hedlajnera na ovogodišnjem čuvenom festivalu Isle Of Wight u Velikoj Britaniji. * ANIMAL COLLECTIVE su obznalili da će objaviti novi remix EP pod imenom „Monkey Been To Burn Town“. Četiri pesme sa poslednjeg albuma su preradili nekoliko njihovih prijatelja, inače poznatih producenata. Remix izdanje dolazi kao najava njihove turneje po Americi koja je bila predviđena ovog proleća ali je pomerena za nekoliko meseci. * CALVIN HARRIS i ELLIE GOULDING mora da imaju veoma trpeljive partnere jer u novom video-u za pesmu „I Need Your Love“ su jako ubedljivi u pokazivanju ljubavi. Kalvinova pesma sa Elinim vokalom je tipičan megahit u kome je kolaboracija ove dve trenutno velike pop zvezde dostigla svoj maksimum i sigurno će još nekoliko meseci odzvanjati u ušima slušalaca.


20

Međunarodna akademska radionica

WORLD BEYOND TOMORROW

U periodu od 12. do 19. maja 2013. godine, Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Istek (eng. EESTEC) Lokalni komitet Beograd, ugostiće 20 mladih inženjera, studenata elektrotehnike, iz 14 gradova Evrope, na međunarodnoj akademskoj radionici „World Beyond Tomorrow“. Tokom nedelju dana boravka u našoj zemlji 20 inženjera iz cele Evrope imaće priliku da se upoznaju sa inovativnim i zanimljivim temama iz oblasti elektrotehnike, kao i da posete Beogradski sajam tehnike. Predavači će biti profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i predstavnici kompanija sa kojima sarađujemo. Oni će se potruditi da učesnicima predstave svet onako kako će on izgledati u narednoj deceniji, sa aspekta tehnoloških inovacija. Pored akademskog dela radionice, studenti sa najprestižnijih elektrotehničkih fakulteta Evrope imaće priliku da upoznaju našu kulturu i tradiciju, ali i da predstave svoju zemlju i nacionalnu kuhinju na Internacionalnoj večeri. Organizacioni tim će se potruditi da predstavi Beograd u što lepšem svetlu kroz organizovane obilaske i posete znamenitostima grada. Pored Beograda, naši gosti će imati priliku da provedu tri dana na Đerdapu. Udruženje studenata elektrotehnike Evrope, Istek (EESTEC), osnovano je 1986. godine u Ajndhovenu ciljem da unapredi međunarodnu saradnju studenata, kao i da im omogući saradnju sa privredom, učešće na takmičenjima, stručne prakse i ostale vidove stručnog usavršavanja. Istek je apolitična, nezavisna, neprofitna studentska organizacija koja okuplja studente u 54 lokalna komiteta iz 28 evropskih zemalja. Istek Lokalni komitet Beograd je punopravni član udruženja od 2000. godine i trenutno je jedan od najorganizovanijih i najbrojnijih lokalnih komiteta u Evropi. Više informacija o događaju možete naći na sajtu www.eestec.etf.rs/world-beyond


film

21

ZNAMO šta ste GLEDALI PROŠLOG VIKENDA

BESPLATNI ONLINE MAGAZIN SVUDA SA VAMA:

serije.plus.in.rs cinema.plus.in.rs tracara.com novinarnica.net/serije_plus

issuu.com/serijeplus • megablog.rs serijala.com • photontide.org • svetfilma.rs sanjamarinkovic.com • jkmagazin.com


22

film

KAO NEKO ZALJUBLJEN

Like someone in love U bioskopima od 2. maja; Režija: Abas Kiarostami; Uloge: Rio Kase, Rin Takanaši, Denden, Tadaši Okuno Zemlja produkcije: Francuska, Japan; Trajanje: 109 min Stariji čovek i mlada žena se sreću u Tokiju. Ona ne zna ništa o njemu, on misli da je poznaje. On je poziva u svoj dom, ona mu nudi svoje telo. Mreža koja se isplete između njih za 24 sata nema nikakve veze sa okolnostima njihovog susreta.

U KUĆI

In the house/Dans la maison U bioskopima od 9. maja; Žanr: triler; Režija: Fransoa Ozon; Uloge: Fabris Lukini, Ernst Umhauer, Kristin Skot Tomas Zemlja produkcije: Francuska; Trajanje: 105 min. Šesnaestogodišnji dečak ušunjava se u kuću kolege sa fakulteta i piše o tome u esejima, za svog profesora francuskog. Zbog ovakvog darovitog i neobičnog učenika, profesor ponovo otkriva entuzijazam za posao, ali dečakov prestup pokrenuće seriju nekontrolisanih događaja.


film

Mamurluk 3 Hangover 3

U bioskopima od 30. maja; Režija: Tod Filips; Uloge: Bredli Kuper, Zak Galifianakis, Ed Helms, Džejmi Čang, Džon Gudman, Heder Grejam, Džastin Bartha, Melisa Makartni; Žanr: Komedija Ekipa je ponovo na okupu i sledi mamurluk! Fil (Bredli Kuper), Stu (Ed Helms), Alen (Zak Galifianakis) i Dag (Džastin Bartha) ponovo kreću u akciju. Ovaj put nema venčanja, nema momačkih večeri. Šta može onda da krene pogrešno? Kada “čopor“ krene na put, sve opklade padaju u vodu. Sledi MAMURLUK...

VAJOLET I DEJZI Violet & Daisy

U bioskopima od 16. maja; Režija: Džefri Flečer; Uloge: Saorse Ronan, Deni Treho i Aleksis Bledel; Zemlja produkcije: USA; Trajanje: 96 min. Dve tinejdžerke ubice, koje, kada dobiju novi posao misle da će ga obaviti brzo i lako, ali se ispostavlja da je njihovu metu ipak teško dostići. Dejzino tinejdžersko nadrealno i nasilno putovanje kroz Njujork prati i njena partnerka Vajolet, te se zajedno suočavaju sa brojnim protivnicima, među kojima se naročito ističe misteriozna žrtva koja od njihovih planova pravi haos. Ova intrigantna osoba će njihov susret pretvoriti u nezaboravno iskustvo.

23


24

film

POSLOVI KOJI POSTOJE SAMO NA FILMU (I DEO) OD ISTREBLJIVAČA (BLADE RUNNER) PA DO ISTERIVAČA DUHOVA (GHOSTBUSTERS), NA FILMOVIMA POSTOJE NAJBOLJI POSLOVI! Radni boksovi (cubicles) su amerima sinonim za spor ali siguran rastanak sa sopstvenom dušom. Našim ljudima je to čitanje žute štampe u socrealističkoj kancelariji državnog preduzeća koje samo što nije “uspešno” privatizovano. Ali, zato u filmovima, radne boksove menjamo za leteće automobile, kancelarije za skladišta u plamenu ili biblioteke svemirske Džedaj literature. Mi iz Filmskog mnogo volimo da dajemo oglase za posao, evo i sad tražimo nekoliko profesionalaca retkih zanimanja. Pročitajte brzo, dok nas šefovi ne provale. Dakle, traže se: Istrebljivač (Blade Runner): Da li ste samoinicijativni i spremni da u svakom trenutku upucate s leđa mehaničke striptizete? Da li imate medijatorske i antikonfliktne sposobnosti detektiva alkoholičara? E, onda je to pravi posao za vas! Kandidat mora da ispunjava sledeće uslove : iskusno mumlanje ionako nerazumljivog teksta sebi u bradu, od 3 do 5 godina vansvetskog iskustva, potpuna nesposobnost u tučama, totalna emocionalna nestabilnost i dozvola za vožnju letećeg automobila. Gledanje kroz zatvorena vrata korišćenjem fotouveličavajuće Esper mašine je plus. Džedaj bibliotekar (Star Wars): Uskoro će popis, i Džedaji u našoj maloj zemlji niču kao pečurke posle kiše. Da Džedaizam ne bi bio (ne)utemeljen kao i svaka druga religija na ovim prostorima, odlučili smo da osnujemo Džedaj hram i biblioteku. Džedaji ne veruju u postojanje lične imovine osim mantija na plećima i upasanih svetlosnih sablji. Knjige su, naravno, u potpunosti van razmatranja. OK, nešto slično smo imali za vreme komunizma i pre raspada SFRJ, al bez brige, nas Džedaje ne zanimaju takve gluposti.E, tu dolazite na scenu vi: bibliotekari Džedaj hrama! Posao generalno uopšte nije težak, uglavnom se od kandidata zahteva da sede, ćute i vrte palčeve dok drugi Silom teraju droide da se makljaju po Galaksiji. Prema našem iskustvu, bibliotekar u proseku usluži zalutalog Džedaja jednom u dva meseca, u glavnom da ga uteši da država neće smeti da ga kazni ukoliko se izjasni kao Džedaj. Opušteno. Isterivač duhova (Ghostbusters): Ovo je jedna od profesija koja dokazuje da učenje škole nema nikakvog smisla. Naprotiv, umesto bubanja, doneće vam veoma lagodan život. www.filmski.rs Nastavak u sledećem broju...


film

Ako Ĺželite taÄ?an i up-to-date program bioskopskih projekcija, pristup ogromnoj bazi filmova, zanimljive vesti, najave premijera, puno dosijea glumaca, reditelja, scenarista, producenata kao i dodatne informacije o festivalima i zanimljivim regionalnim dogaÄ‘ajima posetite

25


26

insider

MODA Koliko puta ste odlučili da sami skratite šiške i koliko puta ste zažalili zbog toga? Da ne biste ponovo bili pred problemom kako maskirati prekratke šiške odlučite se za Accure Edge! Jednostavno pomagalo je u vidu štipaljke za kosu koju jednostavno namestite shodno dužini koju želite... Dovoljno je samo odseći sve što je van štipaljke i vaš problem je rešen. Idealno je za one koji nemaju vremena za čekanje slobodnog termina kod frizera! Ruževi za usne bilo u vidu klasničnog karmina ili pak sjajeva mogu da dosade. Bezbolna i kratkotrajna tetovaža je odličan vid izrazavanja kreativnosti! Violent Lips će sigurno izazvati interesovanje slučajnih prolaznika ali nemojte da vas to obeshrabri. Pakovanje sadrži tri dezena i nalepnice izgledaju veoma suptilno na usnama! Za Gle iz Hollywooda: Zorica Đorđević


hollywood insider

27

TRI PITANJA ZA…

Rajan Gozling Poslednjih godina Rajan Gozling se može pohvaliti mnoštvom kvalitetnih uloga (“Gangsterski odred”, “Martovske ide”, “Vozač”) ali i neverovatnim uspehom kod žena! U filmu “Mesto ispod borova” (The Place Beyond the Pines) Rajan je još jednom potvrdio da je dobar u poslu kojim se bavi. Uloga profesionalnog vozača motora vam leži! Da li ste ljubav prema motorima gajili od malena? - Motori su me oduvek privlačili. Jednom prilikom na putu do škole video sam pad vozača motora i krv. Umesto da me ta scena uplaši, postao sam apsolutno siguran da želim da vozim motor! Kupio sam jedan od sestrine ušteđevine. Nažalost nije radio pa sam naredne dve godine mogao samo da sedim na njemu i zamišljam da se vozim punom brzinom! Zahvaljujući ovom filmu sarađivao sam sa mojim idolom, najboljim vozačem sveta, Rikom Milerom! Lik koji glumite je poprilično kompleksan. Kakvi ste vi bili kao dete? - Veliku pomoć u radu na filmu dugujem Dereku Sianfransu sa kojim sam već sarađivao. Znam da je komunikacija između nas

dvojice dobra, pa mogu da se opustim i budem deo scene. Što se mene tiče, ja nikad nisam ni želeo da budem dete! Bio sam prilično zatvoren u sebe i bez mnogo pravih prijatelja. Radio sam sve što je bilo u mojoj moći da odrastem što pre i budem samostalna osoba. Znao sam od malih nogu da želim da budem glumac i nisam mogao da dočekam da se upustim u te vode. Danas ste jedan od najpoznatijih glumaca u Holivudu. Kako doživljavate taj uspeh? - Nisam sanjao da postanem popularna ličnost. Moj san je bio da budem blizak sa ljudima iza kamere! Početak je kao i uvek bio težak. Za svoj uspeh mogu da zahvalim Niku Kasavetisu jer me angažovao u filmu “Beležnica” (The Notebook). Posle tog uspeha, vrata su mi konačno bila otvorena. Ja se nisam promenio, imam istog menadžera i agenta jos od tinejdžerskih dana! Moram priznati da me sve drugo što ide uz uspeh pomalo umara. Cilj mi je da se povučem iz svega toga i ostanem što dalje od žute štampe! Sve što zelim je da na miru radim svoj posao! Za Gle iz Hollywooda: Zorica Đorđević


28

Prirodne lepot(ic)e Srbije by Dušan Knežević


29

Tamara Butković Radili smo reviju korseta, da li i privatno nosiš nešto slično? - Ne nosim privatno korsete, iako smatram da bih mogla. Više sam za neku varijantu košulja, koje često i nosim..

Da li imaš kućnog ljubimca? - Imam mačke ceo život, a veći deo života sam imala i papagaja, iako mislim da ću želju za onim bernadincem Betovenom uvek imati.

Sigurno nema mnogo devojaka u Kriminalističko policijskoj akademiji , pa kako je biti devojka među “vukovima”? - Nije baš prepuno muškaraca kao što svi misle, dosta je i nas “lisica”!

Kako izlaziš na kraj sa navalentnim muškarcima, je l’ si naučila po neki zahvat ili je oštar pogled negodovanja dovoljan? - Zavisi koliko je navalentan... Šalim se... Mislim da se i uz osmeh sve može rešiti.

Menjala si boju kose u nekoliko navrata ... koja ti se najviše sviđa? - Boju kose sam menjala jednom za neke potrebe snimanja, mada više mi odgovara ova moja plava.

Ukoliko ikad napravim neki prestup... da li bi mi naplatila kaznu? - Zar smem ovako javno da kažem da ne bih, s’obzirom da još ni fakultet nisam završila.

Ukoliko neko želi da te upozna gde može najčešće da te sretne? - Ne izlazim vikendom, jer tada ja radim kao konobarica, a ostalim danima... Pa sve zavisi od toga gde ima neka dobra žurka.

Da li si već imala obuku da pucaš iz nekog vatrenog oružja i kako je bilo? - Nisam imala obuku pucanja, ali ako nekog zanima kako se rastavlja automat ili hekler mogu pomoći.


Duletovo ćoše

31


32

Prirodne lepot(ic)e Srbije by Dušan Knežević


Duletovo ćoše

33

TAMARA BUTKOVIĆ


34

gle 011


joga

35

JOGA ZA POČETNIKE Zec - Šašankasana Sedite na pete sa blago razdvojenim kolenima, između stopala. Spustite trup na butine i oslonite čelo na pod. Ruke su ispružene i opuštene na podu, paralelne. Zatvorite oči i usta, dišite kroz nos. Celo telo treba da bude opušteno, bez tenzije ili držanja nekog dela tela. Posmatrajte dah, položaj ili mentalno stanje, koristite dah da se opustite. Ako vam konstitucija tela ili fleksibilnost ne dozvoljavaju da glavu spustite na pod, prislonite čelo na jednu ili dve pesnice, sa bridom dlana ka podu i opustite se. Ova asana opušta nervni sistem tako što blago isteže nerve duž kičme. Uklanja bes, ljutnju, frustraciju, odlična je za osobe koje lako planu. Simulira položaj bebe u stomaku i tako stvara osećaj sigurnosti i zaštite. Takođe blago masira unutrašnje organe pritiskom trupa i butina na stomak. U ovom položaju možete ostati i 5-10 minuta ako vam prija, pa i više u kasnijim stupnjevima.

www.jogasrbija.com

jogasrbija@gmail.com


36

ars artis | za decu

ČUVARI TAJNOG KRALJEVSTVA 3D Epic 3D U bioskopima od 23. maja; Režija: Kris Vedž; Uloge (glasovi): Teodora Živanović, Siniša Ubović, Marko Janketić, Marko Živić, Dragan Vujić, Aleksandar Srećković Kubura; Žanr: avantura, animacija, komedija U borbi koja se odvija svuda oko nas, suprotstavljene su sile dobra, koje štite prirodu, i sile zla koje žele da je unište. Jedna tinejdžerka iznenada dospeva u tajni univerzum koji naseljavaju zabavni i jedinstveni junaci. Ona mora da udruži snage sa njima kako bi sačuvali njihov i naš svet.

ĆERKA ČAROBNICA Izdavač: Propolis Books; Autorka: Dorotea Terakovska - Jednom davno, pre skoro osam vekova, divlje nomadsko pleme u naletu je pokorilo miroljubivo Veliko kraljevstvo. Otada, stanovnici Velikog kraljevstva žive u ropstvu i patnji. U životu ih drži samo proročanstvo oslobođenja, opevano u pesmi. Danas, jedna devojčica, i njena zaštinica, tumaraju po stazama i bogazama Velikog kraljevstva. Devojčica nema ništa, čak ni ime, a opet se srca puna nade usmeravaju ka njoj. Da li će uspeti da odraste da bi ispunila drevno proročanstvo, o kome sama ništa ne zna? Hoće li biti dostojna? Kakve su to lekcije koje mora da savlada, da bi bitku za slobodu dobila, kao što proročanstvo kaže, bez ijedne kapi prolivene krvi? Jedna od najpoznatijih knjiga omiljene poljske autorke, Dorote Terakovske, Ćerka Čarobnica uvrštena je na počasnu listu 100 najboljih knjiga za decu i mlade Hansa Kristijana Andersena, a kritičari staze i puteve Velikog kraljevstva porede sa onima u svetovima Tolkina i Ursule Legvin.


ars artis | klasika

Maj u Guarneriusu Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar lepih umetnosti Guarnerius su prošle godine pokrenuli ciklus koncerata koji predstavlja najbolje studente FMU-a. U. Ove godine, uz podršku Kompanije Nelt koja je pokrovitelj ciklusa, od maja do novembra ćemo na sceni Guarneriusa ugostiti 14 studenata osnovnih, master i doktorskih studija FMU-a, sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje. Svi učesnici ciklusa su višestruki dobitnici prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a na svojim katedrama su proglašeni za najbolje i dobitnici su nagrada iz fondova koji nose imena naših istaknutih muzičara. Ciklus koncerata „FMU i Guarnerius nagrađuju“ želi da skrene pažnju javnosti na naše mlade muzičare, da doprinese njihovoj afirmaciji i da im pruži šansu da publici prezentuju svoj izraziti talenat i dosadašnja umetnička dostignuća. Serija koncerata počinje 10. maja nastupom flautiskinje Vanje Đorđević, nastavlja se 15. maja kada će na violini svirati Ivana Zavišić dok će 21. maja koncert održati klarinetista Aleksandar Stojanović. Tri dana kasnije 24. maja sviraće na flauti Dragana Jovanović a 29. maja na kalviru će održati koncert Sanja Prgonjić. www.guarnerius.rs

Koncerti u Kolarcu Majski program u Kolarcu otvara 8. maja koncertom pijanista Milan Milić (18.00 ulaz slobodan). Već 10. maja nastupiće Beogradska filharmonija pod dirigentskom palicom Kristijana Mandeala a dan kasnije (11. maja) sviraće i Beogradska filharmonija. Kolarčev podijum kamerne muzike nastavlja se 12. maja u 11 časova, a istog dana u 20 časova humanitarni koncert na klaviru održaće Nenad Radić. www.kolarac.rs

37


38

ars artis | Priredila Neda Radoičić DOM KULTURE „STUDENTSKI GRAD“

Bulevar Zorana Đinđića 179, tel. 2691 442, office@dksg.rs

29.maja u 20.00 Mala sala MIROSLAV-BATA PETROVIĆ O avangardi i filmu Geneza filma je imala dva paralelna toka: razvoj „klasičnog“ filma sa ustaljenim pravilima i razvoj „avangardnog“ filma koji je negirao sva pravila.

DOM OMLADINE Makedonska 22, tel: 3220133

Do 5. maja “OF LOVE, TENSION AND OTHER MINORITIES” Izložba je koncipirana kao svojevrsni fotografski diskurs u kome su fotografije kompleksno kodirani artefakti, koje možemo čitati kao kulturalne, psihoanalitičke, i ideološke znakove.

KULTURNI CENTAR BEOGRADA Knez-Mihailova 6; tel. 2632 534; www.kcb.org.rs

Likovna galerija Mariela Cvetić Svet po meni, ambijentalana instalacija АrtGet Od 9. do 13. maja - FOTO-SAJAM 2013 Fokus drugog po redu Foto sajma, je na štampanoj fotografiji i foto-knjizi kao umetničkom objektu, dve teme koje će se obraditi kroz različita predavanja i radionice.

Miro Glavurtić Crteži

GALERIJA HAOS Dositejeva 3, tel. 2627 497, bbozovic@sbb.rs

Od 18. maja do 30. juna - Miro Glavurtić Crteži, retrospektiva Miro Glavurtić je jedan od rodonačelnika umetničke grupe Mediala, aktivno je učestvovao u formiranju njene filozofije, orijentacije između 1953. i 1956. godine.

FRANCUSKI INSTITUT Knez Mihailova 31, tel. 3023 600, ccf@ccf.org.rs

Do 25. maja RE ARHITEKTURA Re-ciklaža, Re-eksploatacija, Re-investicija, Rekonstrukcija.

KULTURNI CENTAR REX Jevrejska 16, tel.3284 534

Od 9. do 12. maja DOBROVOLJNO U BEOGRADU #9: Izložba “Vizuelna politika” Benoit Blanchard

MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE-MUZEJ 25.MAJ Botićeva 6; tel. 3671 485, www.mij.rs

„Muzej 25. maj“ Do 23. maja DOBAR DIZAJN Posetioci DOBROG DIZAJNA moći će da se upoznaju sa radom dizajnerskih timova fabrika Rade Končar, Jugokeramika i Iskra, kao i da saznaju priču o Dizajn centru iz Beograda.


ars artis GALERIJA ’73 Požeška 83a; tel.3557 142, gallery73@gmail.com

Od 23. do 28. maja - Foto savez Srbije – “Na tragu svetlosti 2013” Foto savez Srbije će izložiti odabrane fotografije koje su tokom prethodne godine nagrađivane na izložbama najvišeg ranga u zemlji i inostranstvu. Foto savez Srbije – “Na tragu svetlosti 2013”

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI Vuka Karadžića, tel.3285 019, www.mpu.rs

16. maj Ah, te cipele ! Izložba Ah te cipele! upućuje na generalni tehnološki napredak postignut u XIX i XX veku, koji je omogućio masovnu modnu proizvodnju i potrošnju.

PRODAJNA GALERIJA BEOGRAD Kosančićev venac 19, tel. 3033 923, pgb.gal@sbb.rs

Do 7. maja Muzej Macura Utopije i/ili realizacije Postavka je orjentisana primarno ka istorijskim avangardnim pokretima između dva rata (zenitizam, dadaizam, Beogardski nadrealizam, konstruktivizam) i neoavangardnim delovanjima evropskih umetnika tokom 50-ih i 60-ih. Od 9. do 27. maja - Milica Vojvodić Bazično polazište ove izložbe su fotografije tla uvećane i transformisane u grafičke otiske s tendencijom da se kretanje u trodimenzionalnom svetu prenese na dvodimenzionalnu površinu papira.

SALON MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI Pariska 14, tel. 2630 940, www.msub.org.rs

Do 2. juna ANDREJA KULUNČIĆ: INDEX. ŽENE Umetnička strategija Andreje Kulunčić usvaja metode advertajzinga i ubacivanje rada u medijski prostor (bilbord i city-light plakati, novinski oglasi, radijski džinglovi) čime se stvara svojevrsna društvena laboratorija.

ZMUC Njegoševa 53, 261 7998

maj-jun 2013. Debeli biciklisti za zemunsku kaldrmu! Umetničko sportska družina Debeli biciklisti započela je borbu protiv automobila na zemunskom keju, čiji se broj svakodnevno uvećava rušeći zakon o saobraćaju koji nalaže poštovanje signalizacije, a konkretno u slučaju dela ulice Kej oslobođenja, i zabrane parkiranja i saobraćaja u oba smera od 18 do 2 sata posle ponoći.

39


40

putnik

ANSI (Francuska)

Kada ste pročitali ime grada možda ste se upitali: „Gde je, pa sad, taj Ansi?“. Pa, najbolja geografska odrednica i objašnjenje koje ćete razumeti jeste da se ovo mesto nalazi pedesetak kilometara južno od Ženeve u francuskom departmanu Gornja Savoja i da ga bombastično, ali prilično istinito, nazivaju i „Venecija u Alpima“!!!

VENECIJA U ALPIMA

HRANA

Pre svega, Ansi (na mapama ćete ga uočiti kao Annecy) grad koji može da se obilazi 365 dana u godini. Sad se verovatno pitate zašto ga nazivaju „Venecija u Alpima“? Kad budete došli u ovaj grad, u kom živi pedesetak hiljada stanovnika, biće vam jasno jer su reči ponekad suvišne. Grad je ispresecan kanalima i građevinama od kojih su neke sagrađene u Srednjem veku. Upravo taj prizor gde možete prvi jutranji espreso ispijati u prostoru koji je nastao u 12. veku dovoljno govori. Grad izgleda kao mešavina nekoliko različitih podneblja. Jezero je posebna priča i Francuzi ga jednostavno nazivaju Le Lak (u prevodu jezero). Leti se možete kupati u njemu, a ukoliko smatrate da je previše hladno (mada iz prve ruke znamo da nije), predlažemo vožnju pedaline sa pogledom na Alpe! Nestvarno!

U Francuskoj je, ništa novo nećemo reći, hrana izuzetna gde god da se okrenete. Doduše, nije ni jeftina, ali je vredi kušati! Na primer, jedan veliki sendvič košta 8 evra, ali kad ga zagrizete shvatićete i zašto je tako. U Ansiju, osim klope u restoranima, u malim porodičnim prodavnicma možete kupiti i izuzetne kozje žute sireve vrhunskog kvaliteta i jedinstvene arome. Kvalitet je potvrđen činjenicom da se sirevi prave od mleka bezbrižnih kozica koje pasu u Alpima.


putnik

FRANCUZI

IZLETI Preporučujemo vam izlet do Ženeve, koja je sama po sebi atrakcija. Ukoliko želite da idete na malo veće nadmorske visine, preporučujemo odlazak u planinski centar Avoriaz (90 minuta vožnje kolima od Ansija). Mesto je, ponavljamo, fascinantno, a pogled kojim možete da šacujete fracuske Alpe je bajkovit. Avoriaz se nalazi na granici sa Švajcarskom, tako da vam je i zemlja čokolada i sireva ponovo (posle Ženeve) nadohvat ruke, tačnije noge, preko jedne od čuka!

Očigledno da miran život u provinciji čini ljude koji žive u ovom delu Francuske veoma druželjubivim i ljubaznim. Kako potpisnik ovih redova ne zna francuski, osim mersi i par opštepoznatih frazetina, a sa druge strane žitelji Ansija ne barataju baš najbolje engleskim, možete da se oslonite samo na ljubaznost domaćina. Trud koji će uložiti da vam pomognu kad vam objašnjavaju gde se nešto nalazi ne može, a da ne izazove simpatije. Malo gestikulacija, malo evropske treminologije, vi na srpskom oni na francuskom i eto vas na željenom mestu. No, Francuze najbolje možete upoznati kad nedeljom ujutru na glavnom trgu u Ansiju sede sa prijateljima i pijuckaju kaficu. Čak i kad ih ne razumete posmatrajte ih i videćete kako uživaju u jednostavnim stvarima. Ovde se bicikl, kao i na mnogim drugim mestima, koristi kao regularno sredstvo da stignete od tačke A do tačke B. Nema buke i zagađenja. Kad vidite automobil, unutra je po pravilu cela porodica i nećete primetiti da samo jedan čovek sedi za volanom.

41


42

www.kioskpages.com

SOLIDARNA KLOPICA

Portal Kioskpages.com, pokrenuo je akciju Solidarna Klopica kako bi iskoristio tehnološke prednosti svog portala za humanitarne svrhe. Dobrovoljni inicijator akcije, Kioskpages.com, omogućiće veb stranu svakoj pekari i pozicioniraće ih na Mapi Solidarne Klopice (http://kioskpages.com/ mapa-solidarne-klopice) , pa će svim ljudima koji žele da učestvuju u ovakvoj akciji biti lakše da ih nadju.


www.kioskpages.com

43

Pokušavamo solidarnošću da smanjimo broj gladnih i da dokažemo da Srbija može da se ujedini kada su humanitarne stvari u pitanju. Ideja Kioskpages.com firme je došla, jer smo videli da je bila u toku akcija Humanitarna kafa po Evropi, i onda smo mi hteli da isto uradimo u Srbiji, ali smo shvatili da je ljudima ovde više potrebna hrana nego kafa. Na taj način stvorili smo Solidarnu Klopicu. U početku su interni komentari od kolega bili veoma pesimistični, kao da ova akcija nece uspeti u Srbiji, ali rezultati su skroz neočekivani. 500.000 ljudi je videlo akciju, 30.000 ljudi je share-ovalo sa svojim prijateljima, odziv medija je ogroman, a i sto je najbitnije odziv pekara je veliki i ova akcija je uspešna. Mnogi nas pitaju kako znamo da ce hrana ici u prave ruke, a onda je Kioskpages.com firma spojila Svratišta i Pekare, tako da sada sva prikupljena hrana iz Beograda, Niša i Novog Sada ide baš u Svratišta u ovim gradovima. Spremni smo da da napravimo slične akcije i u gradovima koja nemaju Svratišta ali imaju druge institucije kojima je potreban Solidaran Obrok. Takođe, želim da napomenem da je Kioskpages.com firma proširila akciju u Makedoniji, zahvaljujući glavnom partneru Fakulteti.mk iz Skopja. Trenutno imamo dve priključene pekare u Makedoniji. Solidarna Klopica je za sada zastupljena u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Pirotu. Sve informacije o tome kako da se uključe u akciju pekare, hamburgerije, picerije i slično mogu naći na http://kioskpages.com/ solidarnaklopica Mapu solidarne klopice mogu naći na linku http://kioskpages.com/mapa-solidarne-klopice


44

gle + e-mail: oglasnibilten@gmail.com 069 5445 069

www.facebook.com/oglasni.bilten

alu-pvc stolarija

011 367 48 05 011 347 16 80 mob. 063 843 88 77

Pauunova 24/19,TC Banjica(prizemlje kod pošte )

info@milan-gruppe.com • beostadtint@open.telekom.rs

www.milan-gruppe.com

POSETITE NAS I UVERITE SE U KVALITET. GARANCIJA 10 GODINA

Желите да Ваш оглас изгледа овако?


• MEŠTROVIĆEVA 19A - KNJIŽARA - 011/3981-161 • MEŠTROVIĆEVA 32 - BUTIK - 011/2461-522 • MEŠTROVIĆEVA 32 - PARFIMERIJA - 011/2465-604 • MEŠTROVIĆEVA 32 - BUTIK DEČIJI - 011/2462-715 • MEŠTROVIĆEVA 32 - BUTIK ZA ODRASLE - 011/2475-210 • VOJVODE STEPE 263 - BUTIK - 011/2468-466 • VOJVODE STEPE 263 - PARFIMERIJA - 011/3975-334 • PRVOMAJSKA 8 - BUTIK - 011/2612-677 • VOJVODE STEPE 571 - BUTIK - 011/3946-584 • MIHAILA PETROVIĆA 6 - BUTIK - 011/3565-099 • MILEŠEVSKA 34 A - BUTIK- 011/6304-719 • NEDELJKA GVOZDENOVIĆA 28 - BUTIK - 011/228-2233

БОБ ДИСТРИБУТИВНА МЕСТА MAXI

MAXI

MAXI

MAXI


filmski online casopis BLOKBASTERI INDI FILMOVI DOKUMENTARCI FESTIVALI DOMACI FILM HOROR Uključujući Hit Singlove: REDITELJI Svetli Dan i Mašinerija. GLUMCI

MAGAZIN

CINE

http://cine.rs/

GLE MAGAZIN BROJ 12  

Besplatni gradski i lifestyle magazin, izdanje za maj 2013.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you