Page 1

Hur du handskas med ljuset Tid, bländare och ISO Att måla med ljus är vad att fotografera handlar om. Ljuset du släpper in genom ditt objektiv blir till den bild du sedan ser i sökaren. För att det skall bli en bild måste det komma in en precis lagom mängd ljus. Att veta hur det går till och att själv kunna kontrollera på vilket sätt det sker kan vara bra att veta om du vill ta kontrollen över din kamera. Kanske vill du ibland kunna frysa en rörelse, en vattendroppe som faller eller en häst som galloperar, eller så vill du tvärt om skapa rörelseoskärpa i bilden så att det ser ut som den där pojken som springer förbi, springer extra fort. Då måste du veta hur tiden fungerar. Eller så vill du ha kort skärpedjup för att få betraktaren att fokusera på äpplet i bilden och inte allt annat runt omkring, då måste du veta hur bländaren fungerar. Eller så vill du fotografera i ett rum med inte så mycket belysning utan att använda blixten, då måste du veta vad iso är. Tid, bländare, iso alla de här komponenterna har med ljuset att göra. De två första reglerar hur mycket ljus du släpper in i kameran den tredje hur ljuskänslig din sensor är (förr var det filmen nu är det sensorn).

oskarp för på de här långa tiderna börjar det bli svårt att hålla kameran tillräckligt stilla. Tiden kan du ställa in helt manuellt men då måste du också bestämma bländaren själv. Men du kan också

En lång slutartid ger rörelseoskärpa.

använda knappen TV (alt. S) på din kamera, på så sätt bestämmer du bara över tiden och kameran själv bestämmer i sin tur vilken bländaren ska vara

Bländaren (f-stop) bestämmer skärpedjupet på bilden. Vill du ha ett kort skärpedjup väljer du en stor bländare vilket hur avigt det nu än kan låta är ett lågt tal, till exempel 1,8 upp till 4.0. Vill du ha en genomgående skärpa i bilden väljer du ett högt tal på bländaren 16, 22, 32. Går du närmare det du skall fotografera får du alltid ett kortare skärpedjup än om du är en bit ifrån det du ska En kort slutartid fryser rörelsen. fotografera och du kan med en större bländare få Tiden bestämmer under hur lång tid du släpper ett kortare skärpedjup. Problem uppstår om du in ljus i kameran. Det handlar här om hur många vill ha någonting nära i bild som skall vara skarpt 100-dels sekunder du släpper in ljus i kameran. samtidigt som du vill att det skall vara skarpt ända Vill du ha en frusen bild handlar det om 1/250 bort till horisonten. Det käver mycket ljus och en s och kortare tid än det 1/500 s, 1/1000 s. Vill du kamera med en liten bländaröppning (ett stort tal) istället ha en bild som får den som springer förbi som 32f. att bli oskarp får du experimentera med betydligt Vill du bara bestämma bländaren och inte tiden längre tider. 1/30 s och längre tid än så 1/15 kan du ställa in bländaren på AV på din kamera så s, 1/8 s. Men se upp så att hela bilden inte blir bestämmer kameran själv tiden.


Kort skärpedjup. Skärpan ligger på hunden och flickans ben som är på samma avstånd från kameran.Bortanför och framför finns ingen skärpa. ISO 100, bländare 2,5 tid 1/1000 s.

ISO 6400, bilden är tagen 02.38 en regning morgon i juli under Midnattsritten i Svegstrakten. Under de här förutsättningarna kunde jag aldrig ha fått ett långt skärpedjup. Bländaren är här 6,4 tiden 1/80 s.

Olika ISO tal använder du beroende på hur mörkt det är där du skall fotografera. Är det sol ute vill du ha ett lågt ISO tal (100), är du inomhus och det är lite dunkelt skall du ha ett högt ISO tal. Men var försiktig med de höga ISO-talen för det blir lätt brus i bilderna om det blir för mörkt i skuggorna vid ett högt ISO.

med, använd så långt det går det befintliga ljuset. Kom bara ihåg att ställa in rätt vitbalans för rätt ljus.

De här tre komponenterna förhåller sig hela tiden till varandra. Det kan exempelvis vara svårt att få ett kort skärpedjup när det är riktigt ljust ute, för du kan inte få tillräckligt kort tid och låg ISO för att kameran skall kunna ställa in sig så den får in lagom mycket ljus med en stor bländaröppning. Eller det är svårt at frysa en rörelse när det är lite ljus, det är helt enkelt för lite ljus för att du skall kunna ha en tillräckligt kort tid, även om bländaröppningen är så stor som det går.

Bilder inomhus Ska du ta bra bilder inomhus släck taklampan om det låter sig göras. Har du ett naturligt ljus utifrån är det det bästa. Är det mörkt ute kan du ju inte släcka ner belysningen, utan får göra det bästa av situationen.

Vitbalans –WB Olika ljus har olika färg, du kan hjälpligt ställa in din kamera efter de ljusförhållanden som är där du är. Automatisk inställning fungerar ofta ganska bra, men du kan också prova dig fram själv, solljus, moln, skugga och sol, lysrörsbelysning och glödlampa är de möjligheter som bjuds i kameran. Bannlys direkt blixtljus Prova att så långt det går att undvika direkt blixtljus om ni ska ta bra bilder. Direkt blixtljus från den fasta blixt som sitter på kameran är en svår ljuskälla att kontrollera och få bra bilder

Långt skärpedjup. Med skärpa från det som är närmast till det som är längst bort. Bländare 22. Ställ skärpan på en punkt tre till fem meter bort för att få en genomgående skärpa.


Några avslutande ord på vägen. Less is more – lär någon stilikon ha yttrat för länge sedan. Ha det med er i ryggsäcken. Ta hellre många bilder än att försöka beskriva allt i en bild. Du behöver inte redovisa, det är bättre att försöka förmedla en känsla, en stämning. Det är det vi fastnar för när vi letar efter en produkt eller en plats.

Lycka till!

/tidblandareiso  

http://kvinna.wordpresskurs.se/wp-content/uploads/tidblandareiso.pdf