Page 1

Wordpress: Det finns ”Sidor” och ”Kategorier”. Man kan välja båda två för att visa innehåll, den som besöker hemsidan kommer inte att se någon skillnad. Skillnaden ligger i hur man använder dem och en enkel förklaring på skillnaden mellan dem är: Sidor används för ett statiskt innehåll dvs ett en sida med ett innehåll som inte ska ändras exempelvis den här första sidan som är en välkomstsida:

Kategorier En kategori ser ut precis som en sida på hemsidan men på en kategori ändras innehållet ofta och olika inlägg kommer presenteras. Exempel på en kategori som visas som sida är webshop eller en blogg. Här visar jag webshopen:


Som ni ser ovan s책 finns det andra namn under Webshop, det 채r ocks책 kategorier sk. Underkategorier.


Nu ska vi titta på hur det ser ut med sidor och kategorier i Wordpress gränssnittet där vi ska jobba. Logga in med de användaruppgifter som vi tidigare skapade. Väl inloggad möts man av den här rutan:


Skapa en sida: Ute till vänster finns en meny, klicka på den som heter ”Sidor”. Då ska alternativet ”Skapa ny” synas:

Välj ”Skapa ny”:


Skriv in namnet på sidan i det översta fältet. I det stora fältet skrivs det som ska stå på sidan. Jag väljer att skapa en sida som heter Om oss/kontakt. Nu är alla uppgifter är inskrivna och då ska sidan sparas. Det gör man genom att klicka på ”Publicera”:

Då ska det stå ”sidan publicerad”:


För att se sidorna som är skapade klicka man på ”sidor” ute i menyn till vänster:


Observera att sidan kommer inte synas på hemsidan. Sidan som heter ”Om oss/ kontakt” syns fortfarande inte på hemsidan:

Göra så sidan syns på hemsidan. I menyn ute till vänster finns ”Utseende” klicka på den så syns ”Menyer”, klicka på menyer och då ska du hamna här:


Det kommer inte se ut likadant i ditt program eftersom jag redan tidigare lagt till en huvudmeny. Det viktigaste är att det står ”Menyer”(inringat med rött).


Nu ska vi skapa en huvudmeny. Under ”Temaposition” finns det n ågot som heter ”Primär navigationsmeny”. Klicka på pilen och välj Huvudmeny. Välj sedan spara. Till höger har vi en flik som heter ”Huvudmeny” under finns en rutan. I den namnger du huvudmenyn och klicka därefter på ”Spara meny”:


Nu ska vi lägga till Sidan ”Om oss/kontakt” i ”Huvudmenyn”: Scrolla ned tills du ser ”Sidor”, där finns tre flikar ”Senaste, Visa alla, Sök”. Sidan du skapade tidigare bör synas under ”Senaste”. Gör den inte det får du klicka på fliken ”Visa alla”. Klicka i rutan framför den sida du vill lägga till i ”Huvudmeny”. Trycka därefter ”Lägg till i Meny”


Då ska sidan nu ligga till höger under ”Huvudmeny”. Nu är det viktigt att vi klickar på ”Spara meny” som finns uppe till höger, när Huvudmenyn är sparad ska det stå ”Huvudmeny uppdaterad:


P책 hemsidan ska nu sidan vi skapat och lagt till i huvudmenyn synas:


Skapa Kategorier Klicka på ”Inlägg” i menyn till vänster. Då ska olika alternativ synas, välj ”Kategorier”. Sedan är det bara att skriva in uppgifterna. ”Namn” på Kategorin, namnet kommer att synas i ”Huvudmenyn” på hemsidan.


Scrolla ner och klicka på knappen ”Lägg till ny kategori”:


Nu ska den kategori som vi lagt till synas till höger:

Kategorin vi nu lagt till kommer inte synas på hemsidan. Den måste först läggas till i Huvudmenyn. För att göra det går vi tillväga precis som när vi la till en sida i huvudmenyn. Välj: ”Utseende” ”Menyer”


Scrolla ner till ”Kategorier”, där syns flikarna ”Mest använda”, ”Visa alla”, ”Sök” Leta upp den kategori som skapades tidigare. Jag hittade min kategori, Ekologis hudvård FAQ, under ”Visa alla”-fliken. Klicka i rutan framför rätt kategori och välj därefter ”Lätt till i meny”. Nu sak kategorin synas ute till höger:


D채refter ska menyn sparas!

Nu ska den synas p책 hemsidan:


Som vi diskuterade tidigare så förändras innehållet på ”Kategorierna”, tex genom att det läggs till text eller inlägg på dessa. På min hemsida vill jag under kategorin ”Ekologisk hudvård FAQ” ha underkategorier där olika frågor besvaras. Då måste jag lägga till en underkategori. Lägga till en underkategori: Precis som tidigare väljer vi ”Inlägg”, ”Kategorier”. Då visas sidan lägg till kategorier. Skriv in namn. Eftersom det är en underkategori till Ekolgisk hudvåd FAQ som ska skapas väljer vi under ”Förälder” den kategori som vår nya underkategori ska läggas under. Välj därefter ”Lägg till Kategori”:


Underkategorin kommer inte att synas på hemsidan ännu. Men eftersom jag ska ha flera underkategorier till ”Ekologisk hudvård FAQ” passar jag på att lägga till dem först.


Nu ska vi se till att de underkategorier vi skapat syns på hemsidan. Gå till ”Utseende”, ”Menyer” Scrolla ned till ”Kategorier” Klicka i rutan framför de kategorier du vill lägga till Klicka på knappen ”Lägg till i meny” Nu ska kategorierna synas till höger, jag har valt lägga till tre kategorier:

Nu ska vi göra så att dessa tre visas som en underkategori till Ekologisk hudvård FAQ. Man tar tag i den kategori man vill flytta och drar den så den ligger under huvudkategorin. Det ser ut så här:


Kategorin ”Vad är naturkosmetik” ligger nu nedanför Ekologisk hudvår FAQ och dessutom lite indraget:


Gör nu på samma sätt om du gjor flera underkategorier. Glöm inte att scrolla upp och ”Spara meny” . Nu ska ändringarna synas på hemsidan:

/SidorKategorierMenyWP  

http://kvinna.wordpresskurs.se/wp-content/uploads/SidorKategorierMenyWP.pdf

/SidorKategorierMenyWP  

http://kvinna.wordpresskurs.se/wp-content/uploads/SidorKategorierMenyWP.pdf

Advertisement