Page 5

ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Друго сезонско третирање комараца

ПОРЕД НАСЕЉА, ПОСЕБНА ПАЖЊА УСМЕРЕНА НА ПАШЊКЕ

Опово, 07. јул 2016 Због велике бројности комараца на терену, у складу са уговором за сузбијање комараца за 2016. годину, “Аеросyстем” ДОО из Смедерева са подизвођачем "Екосан" из Београда, спровео је планирано третирање одраслих форми комараца на територији Општине Опово из ваздуха и са земље.Поред устаљених локација које се практикују за третман, овог пута посебна пажња посвећена је пашњацима у смислу појачане дезинсекције у оквиру препоруке Министрарства пољопривреде и заштите животне средине и Управа за ветерину, због превентивног деловање у спречавању појаве болести говеда нодуларног дерматитиса, јер су летећи инсекти главни преносиоци ове болести. (М.М.)

Инспекција за заштиту животне средине

ПОЧЕЛО РЕДОВНО СЕЗОНСКО СУЗБИЈАЊЕ АМБРОЗИЈЕ Опово, 07. јул 2016 Као и сваке године, у првој п ол о в и н и ј ул а п оч и њ е акција сузбијања амброзије на територији општине Опово. Спроводи се кошењем надземног дела биљке на утврђеним локацијама њеног распростирања, а извођач радова је ЈП „Младост“ Опово.Амброзија, као тешко искорењив коров извор је поленског алергена који изазива алергијске реакције горњих респираторних путева- поленску кијавицу код људи и животиња. Кијање у серијама, кашаљ, обилна секреција из носа, свраб носа и очију неки су од симптома који указују на алергију на амброзију.Амброзија је једногодишња зељаста биљка, висине од 1-1,5 метара. Стабло је усправно, разгранато, са длачицама, на пресеку четвртасто и округло. Распрострањена је на запуштеним површинама, на њивама и колским путевима, појединачно или у групама као коров у свим усевима. Почиње да цвета од половине јула, па је у периоду августа и сепрембра загађење ваздуха њеним поленом најинтензивније. Због сличног изгледа често се помеша са дивљим пеленом.Уз активности које спроводи локална самоуправа, сваки појединац мора дати допринос у сузбијању амброзије. Када је правилно препозна, добро је да је покоси или још боље исчупа из корена где год да је нађе, а обавезно на својим парцелама и јавним површинама испред своје куће или пријави надлежној општинској служби њену појаву на другим локацијама. (М.М.)

Месна заједница Опово

УКЛАЊАЊЕ ДИВЉЕ ВЕГЕТАЦИЈЕ

Опово, 20. јул 2016 У сарадњи и договору са грађанима улице Максима Горког, Месна заједница Опово је организовала радове на расчишћавању дивље вегетације на углу улица Максима Горког и Рибарске (према аутобуској станици).Током радова посечено је дивље растиње и покошена трава. Председник Савета месне заједнице Опово Ђура Стојановић, који је и сам узео учешћа у радовима, поручио је грађанима насеља Опово да се обрате Месној заједници у вези сличних проблема, а које ће месна заједница решавати у складу са својим ингеренцијама. (Ч.В.)

Пакети за бебе

СЕДАМ ДЕЧАКА И ЈЕДНА ДЕВОЈЧИЦА Опово, 01/15. јул 2016

У јулској расподели пакета за бебе, Општинска управа Опово уручила је осам пакета за седам дечака и једну девојчицу. Две принове су мартовске, пет јунских и једна јулска. Седам беба је из Опова и једна из Сефкерина.Срећним родитељима пакете су уручили општински већници Анка Симин – Дамјанов и Небојша Гашић.МАРТ: Никола Кришан (Опово), Никола Стојић (Опово); ЈУН: Иван Стошић (Опово), Лука Живић (Сефкерин), Алек Јовановић (Опово), Златоја Раду (Опово), Хелена Прем (Опово); ЈУЛ: Иван Новаков (Опово). (Ч.В.)

5

Profile for GLAS OPOVA

Opovacke 150 web  

Opovacke 150 web  

Profile for glasopova
Advertisement