Page 1

...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > :::...

1 of 3

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

DAR SVETOM NIKOLI Napisala s. Bernardina Crnogorac IVANA: Požurimo! Požurimo! KLARA: Zašto moramo uvijek žuriti? ANA: Moramo, jer svaki trenutak može doći sveti Nikola. KLARA: On neće doći tako brzo! MARTA: Kada bi sveti Nikola znao da će ove godine od nas dobiti dar, sigurno bi požurio, ako ne bi već došao k nama. IVANA: Varaš se, Marto! Sveti Nikola nije pohlepan za darovima kao mi. MARTA: Tako je, Ivano! On ne može ni zamisliti da bi njemu netko dao dar, jer on stalno druge daruje. (Dolaze dečki na pozornicu) KLARA: Još ste nam samo vi trebali! SVI: Evo nas!¨ JOSIP: Znali smo pa smo zato i došli. IVANA: Vi držite da Klara ozbiljno misli to što govori!? VIKTOR: Jeste li se dogovorile što ćete moliti sv. Nikolu? (Jedni sjedaju, a drugi stoje.) IVANA: Ove će godine biti jedna novost za doček sv. Nikole. JOSIP: Reci nam što će biti! KLARA: Nemoj reći! Neka se misle! VIKTOR: A! (Zamisli se) Ja znam! ANA: Reci ako znaš! MARTA: Reci, Josipe! MATE: Viktore, nemoj reći! VIKTOR: (Odmahne rukom.) Ma, zaboravio sam! KLARA: Zaboravio! ANA: Kako si mogao zaboraviti, ako nisi ni znao!? MATE: Znali smo! IVANA: Niste mogli znati i dosta! VIKTOR: Kakva novost tu može biti? MATE: Reci brzo! JOSIP: Da čujemo! IVANA: Ovako: kada dođe dobri biskup Nikola, nećemo ga ništa moliti. Mi smo djevojčice dogovorile da ćemo pripremiti dar i kada dođe k nama, mi ćemo darovati njega, a ne on nas. MATE: Biskup Nikola će se veoma iznenaditi, ako to učinite. JOSIP: Na to sigurno neće naići. ANA: Ako je ili nije, mi ćemo ga ove godine darovati! VIKTOR: Možemo li se i mi pridružiti vašoj zamisli! JOSIP: Vaša je ideja vrlo zanimljiva! IVANA: Možete se pridružiti, ali nas morate slušati i čuvati našu tajnu! MATE: Tajnu čuvati nije teško, ali vas četiri slušati, to je teško. MARTA: Onda ništa. VIKTOR: Mate se šali. Slušat ćemo vas, jer vi ženske o tim darovima znate više nego mi. JOSIP: Mi bismo odmah odabrali bocu pića. (Svi se smiju.) MARTA: To nikako! MATE: A što ćemo mu darovati? JOSIP: Moramo priznati da smo znatiželjni. VIKTOR: Recite nam. IVANA: Dočekat ćemo dobrog biskupa s našim dječjim darom. Cijelu godinu smo štedjeli od svog džeparca, a nešto smo skupili i od dobrih ljudi. Sve ćemo staviti u omotnicu i kada biskup Nikola dođe, uručit ćemo dar s nekoliko lijepih cvjetova kao znak naših rascvjetanih srdaca. Kao što cvijeće nama daruje svoj miris, ne tražeći ništa zauzvrat, tako i mi darujemo svoj dar dobrom biskupu Nikoli. Znamo da će on sve podijeliti siromašnima. (Svi ostaju iznenađeni na te Ivanine riječi.) MATE: O, kako je to plemenita zamisao! To će sigurno najviše razveseliti Nikolu koji sam neumorno pomaže siromašne. JOSIP: (Ganut kao dijete:) Već naslućujem kako se veseli dječjoj dosjetljivosti.

VIKTOR: Pridružili su nam se Luka i Franjo. MARTA: Dobrom biskupu će biti draže ako nas je više! IVANA: Evo i Ane i Klare! Marta: Znači dar možemo umotavati!? (Svi se dižu i počinju umotavati dar.) MARTA: (Znatiželjno) Viktore, jeste li što donijeli? VIKTOR: Ne brini se, Marta! Naš je dar pravi. Kada ga stavimo s vašim, bit će to veliko iznenađenje za Nikolu. LUKA: Mislim da će sve ovo Nikolu zbuniti. Neće se snaći, jer zna da svatko očekuje da mu on nešto daruje, a ovaj put mi darujemo njega. IVANA: Pa što! Neka se i biskup nekada zabuni! Ništa mu neće biti. (Svi se smiju.) VIKTOR: (Uvjerljivo) Ma, tko biskupa može zbuniti!? FRANJO: O čemu vi to govorite? MATE: Od starijih nikad nisam čuo da se biskup zabunio. VIKTOR: Može, može! ANA: Kako? VIKTOR: Ako biskupa Nikolu iznenadi naš dar, može se dogoditi da u tom neuobičajenom događaju ipak odluči darovati nas pa i neznatnim darkom. MARTA: Ne, ne! Ničemu se nećemo nadati. KLARA: Možda nas upita što bismo željeli. JOSIP: Vi si ženske umišljate! Koga to biskup pita? IVANA: Onda ćemo reći nešto za što smo sigurni da dobri biskup nema uza se. FRANJO: Što bi to bilo? IVANA: Smislimo nešto. (Svi šute i misle.) ANA: Smislili smo! VIKTOR: Recite! MARTA: Neka bude tajna, jer tko zna hoće li nas biskup pitati što želimo!? LUKA: Ako nas ipak upita? ANA: Onda ćemo … (Šapćući kao da nitko ne čuje, govori što bi oni željeli. Nakon tihog dogovora, svi uskliku:) SVI: Izvrsno! Izvrsno! JOSIP: To sigurno Nikola nema među svojim darovima. IVANA: Evo, dar je umotam. (Pokazuje ga svima.) JOSIP: Čuje se žamor! (Svi osluškuju.) VIKTOR: Sveti Nikola! (Psst…! Stavlja prst na usta.) FRANJO: Da! dolazi sveti Nikola! KLARA: Skupimo se! LUKA: Pozdravimo ga kršćanskim pozdravom i pljeskom! SVI: Pozdravimo ga! (Dolazi sv. Nikola s dva anđela. Svi ga pozdravljaju s "Hvaljen Isus i Marija!", a zatim svi plješću.) SV.NIKOLA: Ovakav doček rijetko tko pripremi svome biskupu. Srce mi je od radosti zaigralo kada sam ugledao ovoliko djece koja se vesele mojem dolasku. VIKTOR: O, dragi sveti Nikola! Vi ne možete ni zamisliti koliko Vas djeca vole! SV. NIKOLA: Biskupi nikada ne sumnjaju u svoje vjernike, a najmanje u djecu i mladež. Mi znamo da ste vi uvijek spremni poslušati svoga biskupa, svećenika, vjeroučitelja. SVI: Uvijek! Uvijek slušamo! SV. NIKOLA: Kada ste tako dobri i poslušni, želim vas za to i nagraditi. SVI: Ne! Ne, dragi biskupe! (Sv. Nikola kao da se iznenadi dječjim odgovorom. Ivana uzme cvijeće, a Viktor omotnicu, približe se sv. Nikoli, a Viktor govori:) VIKTOR: Dobri biskupe! Ova put ne očekujemo Vaš dar. Mi djeca smo odlučili Vas darovati. SV. NIKOLA: (Iznenađen još više:) Djeco! Što to čujem? IVANA: Ovo cvijeće neka Vam bude znak našega dječjeg veselja, razigranosti, odanosti i spremnosti na sve, što Vi i naši biskupi, vjeroučitelji i roditelji od nas očekujete. VIKTOR: U ovoj je omotnici dar za Vas, dragi biskupe! (Svi plješću.) SV. NIKOLA: Je li moguće da ima ovako dobre i dosjetljive djece? (Čudi se.)

4.9.2006 8:29


...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > :::...

2 of 3

dječjoj dosjetljivosti. ANA: Tiho govorimo i sve držimo u tajnosti. Može se inače dogoditi da naš primjer potakne i drugu djecu na slične pothvate. IVANA: Mnogi misle da se mi djeca ne znamo ničega sjetiti. ANA: Mi sve znamo kada hoćemo. Jel' tako? MARTA: Sve smo to učili i na vjeronauku. IVANA: Tako je, Marta! Naša nam je vjeroučiteljica mnogo puta govorila da trebamo znati i darivati, a ne samo darove primati. SVI: Tako je! JOSIP: Mate! Viktore! Pođimo i mi donijeti svoj dar dobrom Nikoli. Možemo i mi otići do prijatelja svojih roditelja i drugih dobrih ljudi i zamoliti ih da sudjeluju u dru za biskupa Nikolu. VIKTOR: To ćemo svakako učiniti! KLARA: Samo požurite! JOSIP: Nemojte ga umotavati dok se mi ne vratimo! KLARA: Dobro, dobro! Samo požurite! (Dečki odlaze.) MARTA: Da mi je znati koliko će biti njihov dar!? IVANA: Škrti su naši dečki. Oni svaku kunu čuvaju za ulaznice na utakmicu ili kino, a o slasticama da i ne govorim. ANA: Oni su pravi sladokusci! KLARA: Nema ni nama u tome mane! Ali moramo suosjećati s onima koji manje imaju nego mi. IVANA: No, dobro! Sada moramo otići po cvijeće i omotnicu da sve to lijepo pripremimo, kako i dolikuje jednom biskupu. ANA: Klara i ja idemo po cvijeće i … (Odlaze.) MARTA: Uzbuđena sam. Radujem se više što mi darujemo Nikolu nego kada on nama donosi darove. MARTA: Tako je! (Dolaze dečki.) MATE: Evo nas. Sada nas ima više.

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

djece? (Čudi se.) MATE: E, dragi biskupe, vidite da ima. JOSIP: Ovdje su gotovo sva djeca dobra. FRANJO: To što smo mi tako dobri, zasluga je svih onih koji se brinu o nama i našem odgoju: roditelja, vjeroučitelja, svećenika, učitelja, časnih sestara, … SV. NIKOLA: Hvala dragom Bogu da je tako! Vašu dosjetljivost moram svakako nagraditi. SVI: Ne! Ne, dobri biskupe! SV. NIKOLA: Recite vi meni što biste željeli da vam darujem? ANA: Što bismo mi željeli, Vi sigurno nemate. SV. NIKOLA: A možda se i to nađe među mojim darovima. MARTA: To sigurno nemate. IVANA: Reci, Ante! SV. NIKOLA: Reci, želim čuti što vi želite. ANA: Mi djevojčice bismo željele (Razmišlja…) željele bismo … crvene šeširiće. (Smiju se.) VIKTOR: A mi dječaci modre! (Smiju se.) SV. NIKOLA: Anđeli! Čuli ste ovu dobru djecu. Otvorite … da vidim mogu li ispuniti njihove želje. (Anđeli se s darovima približe sv. Nikoli. Otvore vreću. Sv. Nikola pogleda i nastavi:) Djevojčice, dođite bliže! (Djevojčice zbunjeno prilaze, a sv. Nikola svakoj stavlja crveni šeširić na glavu. Začuđene, djevojčice se vesele, poskakuju, plješću. Potom sv. Nikola zove i dječake te i njima stavlja na glavu modre šešire. Ponovno pljesak i veselje.) SVI: Hvala Vam! Hvala! SV. NIKOLA: Jesu li ova djeca zaslužila darove? SVI: Svakako! Svi su jako dobri! SV. NIKOLA: Takve vijesti biskupa vesele. Želim da rastete u vjeri i da se dobrota množi u vašim srcima. Vi koji ste mene darovali, darovali ste Isusa. (Gleda dar iznenađeno). O, ovo je veliki dar! Razdijelit ću ga potrebnima. Isus je rekao: što učinimo najmanjima, njemu smo učinili. IVANA: Znali smo da ćete to učiniti! Zato smo jako radosni! ANA: U znak zahvalnosti što nas svake godine posjećujete, pripremili smo Vam jednu pjesmu. SV. NIKOLA: O, pa to je još jedan dar za mene. Naravno da ću vas saslušati! (Pjevaju sa šeširićima na glavi. Mogu pjevati dolje predloženu pjesmu "Svetomu Nikoli".)

SVETOMU NIKOLI

1.

Sjajna jutra blistaju se.

(Širiti ruke ispred sebe i treperiti prstima.)

Radost nam u srcu raste.

(Ruke staviti na srce.)

4.9.2006 8:29


...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > :::...

3 of 3

(

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

)

U očima plamen sijeva.

(Pokazati na oči.)

Naše nade rascvale se.

(Podignuti ruke i širiti ih u obliku cvijeta.)

Došao je biskup dragi,

(Pokazati rukama prema biskupu Nikoli.)

koji jako djecu voli,

(Svi se međusobno zagrle i pogledaju.)

Svakom šapne: budi bolji

(Jedno drugom šapnu na uho.)

i udijeli darak koji.

(S obje ruke drže šeširić iznad glave i njišu se.)

Kad su mala djeca dobra,

(Ruke staviti na bokove i njihati se lijevo-desno.)

biskupu se srce širi,

(Raširiti ruke u visini ramena.)

on pogledom svojim blagim,

(Pokazati na oči.)

svako dijete rado grli.

(Desnu ruku staviti na rame drugoga.)

Pripjev:

2.

Došao je biskup dragi... 3. Ti si biskup pun dobrote

(Svaki red se njiše u suprotnom smjeru.)

i darivaš djecu malu.

(Svaki red se njiše u suprotnom smjeru.)

Za sve dare hvala, hvala,

(Svi plješću i pjevaju.)

kliču naša srca mala.

(Svi plješću i pjevaju.)

Došao je biskup dragi...

4.9.2006 8:29

http://www.glas-koncila.hr/mak/dmdocuments/igrokazi_i_recitali_dar_svetom_nikoli  
http://www.glas-koncila.hr/mak/dmdocuments/igrokazi_i_recitali_dar_svetom_nikoli  

http://www.glas-koncila.hr/mak/dmdocuments/igrokazi_i_recitali_dar_svetom_nikoli.pdf

Advertisement