Page 1

VJERUJEM...

MALI KONCIL − BROJ 10, LIPANJ 2013.

Dragi makovci i makovice, za koji dan nastavi je kraj, a i našoj plovidbi Apostolskim vjerovanjem. “Kopno” je na vidiku, uskoro spuštamo “jedra” i krećemo u zagrljaj ljeta, lica i srca vedra! Tko ne bi postao stihoklepac pri kraju školske godine ispunjene ljepotom druženja, ali i raznih umaranja. Sve će to uskoro morska voda izliječiti (ili ona iz rijeke ili bazena). No hoće li se u njoj rastopiti baš sve? Može li ona odnijeti i sve “taloge” koji se nakupe u našoj duši i otežavaju nam put prema nebu i vječnom životu? To ćemo uočiti razmišljajući o našoj zadnjom temi Apostolskog vjerovanja: oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni.

UČITELJICA ŽIVOTA

Jedan je učenik upitao mudrog učitelja, koji je volio stajati na obali rijeke i promatrati ju: “Smijem li vas pitati zašto to činite?” Učitelj je odgovorio: “Voda me uči životu. Svejedno odakle dolazi, voda je uvijek darežljiva, nije sebična, nalik je snazi duha. Svuda kamo dopire stvara život. Gdje nema vode, tu vlada smrt, time je nalik na dobrotu. Na svom putu mora svladavati mnoge preprjeke koje joj se neprijateljski suprotstavljaju.

Time je nalik na podnošljivost. Često mora nositi sa sobom prljavštinu, ali se što prije nastoji opet domoći čistoće. Time je nalik na sposobnost stalnog obnavljanja.”

BITI POPUT VODE Nije li i naša zadaća, dragi makovci/ ice, biti poput vode? Voda uvijek teži k svojoj izvornoj čistoći i svakim svo-

S MISLIMA NA VJEČNOST… Vjerujući u uskrsnuće i život vječni, mi se makovci na poseban način sjećamo jednog svećenika, čija se 15. obljetnica “prividna odlaska” (kako bismo ljepše nazvali zemaljsku smrt) navršava ove godine u mjesecu kolovozu. Vaši ga roditelji i vjeroučitelji zasigurno dobro pamte, a vi mlađi u dopunjaljci mu - u prvom i trećem stupcu - saznajte ime i prezime te naziv lista za djecu kojem je četvrt stoljeća (od 1974. do 1998.) bio glavnim urednikom. A zasigurno ga i danas zalijeva svojim nebeskim molitvama! Prazna mjesta točno dopuni sljedećim dodatcima - AR, CA, DE, IŠ, KU, LA, LI, LO, ON, PO tako da vodoravno dobiješ smislene riječi!

VJEROPLOV

Vjeru treba shvatiti ozbiljno; moramo se svakodnevno truditi, redovito ići u crkvu, vjerovati uvijek, a ne samo kada je teško. (N. N.)

U

A

E

O

O

M

A

L

A

K

A

N

I

I

K

LJ

R

G

V

ZAŠTO VJERUJEM

Kršćanin sam postao krštenjem. Otada vjerujem u Presveto Trojstvo. Roditelji i vjeroučiteljica poučavaju me o vjeri. Na misu idem redovito. Na misi slušam evanđelje, koje mi znači puno, zato što vjerujem u Isusa Krista Riječ Božju. Mislim da bi kršćani svaki dan trebali izmoliti Vjerovanje, jer u Vjerovanju potvrđujemo našu vjeru u Krista. Trebamo činiti i dobra djela, jer djelima dokazujemo vjeru u Boga! Nikola Akrap, 4. r., OŠ D. Tadijanovića Zagreb

S

Vjera znači živjeti po Božjim pravilima, imati povjerenja u Boga u svakoj situaciji, ne samo u nevolji. (N. N.)

Vjera je primarna stvar u životu, pomaže nam i održava nas u teškim trenutcima. (N. N.)

6

LIPANJ2013_03_29.indd 6

24.5.2013 8:18:49


VJERUJEM...

MALI KONCIL − BROJ 10, LIPANJ 2013.

jim valom udaljava, odmiče i ispire ono što ju onečišćuje. I mi smo “oprani”, očišćeni i oslobođeni od istočnog grijeha u sakramentu krštenja, no sklonost grijehu je ostala. Zato nam je sakrament pomirenja (ispovijed) pravi lijek, koji nas obnavlja, vraća nam onu čistoću krštenja. Ima i drugih “lijekova” koji tome pridonose: sudjelovanje na misi, čitanje Svetog pisma, molitva i vršenje dobrih djela.

LUKOVICE I GUSJENICE Tako krštenjem, zapravo, započinje vječni život, koji ni nakon našeg odlaska sa zemlje (nakon zemaljske smrti) ne će imati kraja! Isus nam je to zajamčio svojim uskrsnućem. Kako će se zbiti naše uskrsnuće? To je tajna. Neke nam životne slike mogu pomoći da to pokušamo bolje razumjeti: kad pogledamo neuglednu lukovicu tulipana, ne možemo prepoznati u kakav će se čudesni cvijet razviti iz mračne zemlje. Kao što ni gusjenica ne može ni sanjati u kakvog će se predivnog leptira preobraziti. Tako ni mi - “lukovice” i “gusjenice” - ne znamo ništa pouzdano ni o raju, ni o budućemu izgledu našega novog tijela, iako duboko vjerujemo da nam je Bog pripravio prekrasan život u vječnosti! U tome i jest čar naše vjere, prepuštanja u ruke onoga tko nas voli i drži kao kap vode na dlanu. Nastavimo to živjeti i nakon ove Godine vjere! Vjeroučiteljica Ivanka

Vjera je za mene kada se potpuno, duhom i tijelom, predam Bogu! (Ana Klanac, učenica)

RAZMIŠLJAMO O VJEČNOME ŽIVOTU

I mnogi vjeroučenici vole razmišljati o uskrsnuću i vječnom životu. Tako postaju otvoreni za dobro i osnaženi za mnoge obveze i zadatke (koje bi inače rado propustili). • Pomisao na Isusovo uskrsnuće osvježava mi život. Raduje me! Daje mi snage za novi dan! (Marijeta, 5. r.) • Vjerujem da postoji uskrsnuće i da ćemo nakon smrti i mi uskrsnuti kao Isus Krist. Isusovo uskrsnuće mi govori da je on uvijek uz nas i da nas nikada ne će napustiti, da naš život nema kraja. (Lovro, 5. r.) • Čovjek, kada uskrsne, postaje Božji čovjek, tj. odlazi u njegovo kraljevstvo. Tamo živi svoj novi, ljepši život nego što je živio kada je bio na zemlji. Živi savršeno! (Monika, 8. r.) • Za mene je Isusovo uskrsnuće dokaz da postoji Bog i svijet viši od ovoga našeg. Isus nam je uskrsnućem dao nadu za život vječni. Bog nam je uskrsnućem htio pokazati svoju moć, postojanje i ljubav. Svi dobri ljudi trebaju se nadati uskrsnuću i životu vječnom. (Ivana, 8. r.)

Vjera je Bog, molitva i crkva u kojoj se molimo; vjerovanje u Isusa! (Matej Jerbić, učenik)

Vjera je za mene razgovor s Bogom, sprječava me da činim loše stvari; uvijek mi otvori srce. Ako budeš vjerovao, možda će i tvoje! (Lovro Matešić, učenik)

7 LIPANJ2013_03_29.indd 7

24.5.2013 8:08:02

GV_lipanj_2013.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you