Page 1


UVODNIK Člani literarnega krožka smo v prvem polletju spremljali in raziskovali dogajanje šolskih in obšolskih dejavnosti ter dogodkov, intervjuvali smo tudi nekaj zanimivih oseb. Poročali smo o nekaterih kulturnih, športnih, tehničnih dnevih, zbiralni akciji, dejavnostih šolske skupnosti, šolskih prireditvah … opravili smo nekaj anket in o njih poročali, veliko smo tudi fotografirali. Nismo pa bili aktivni le v slovenščini, ampak smo se preizkusili še v tujih jezikih. Nekaj prispevkov v tujih jezikih so napisali tudi učenci, ki ne sodelujejo v krožku, česar smo še posebej veseli. K sodelovanju vabimo še ostale učence šole.


IGRAJ SE Z MANO V torek 7. 10. 2014 smo v tednu otroka priredili poseben kulturni dan z naslovom Igraj se z mano. Sodelovali so učenci od 1. do 6. razreda in tudi gostje iz šole za gluhe in naglušne. Učenci so sodelovali na različnih delavnicah in si za konec ogledali še predstavo. 1. SOVICE Pri učiteljici Špeli so iz zamaškov, filca in gumbov izdelovali sovice, ki so jih kasneje pritrdili na vejo. Učencem je bila delavnica zelo všeč saj imajo radi likovno izdelovanje.

2. MAVRIČNO PREPLETANJE V delavnici mavrično prepletanje so učenci z učiteljico Tadejo izdelovali zapestnice iz elastik. Za to delo so si vzeli veliko časa, saj so tisti, ki jim gre prepletanje že dobro od rok, pomagali začetnikom na tem področju. Nad rezultati so bili vsi navdušeni.

3. PANJSKE KONČNICE Delavnica Panjske končnice je bila učencem, ki radi rišejo, zelo všeč, saj so na njej risali panjske končnice, vsak otrok je izbral svoj motiv in ga narisal. Njihova učiteljica Janja je bila zelo zaposlena.


4. GLASBENA DELAVNICA

Na glasbeni delavnici so z učiteljico Metko ustvarjali glasbo gozda, živali, nevihte in sonca. Učenci so se zelo zabavali, svoje ustvarjanje pa so prikazali z glasbeno pravljico vsem učencem v avli šole.

5. GOZDNI PLODOVI Pri učiteljici Poldki Šilar so iz gozdnih in poljskih plodov ustvarjali različne izdelke kot so živali, ljudje … Položili so jih na mah.

6. PTIČJA STRAŠILA Zanimivo je bil tudi pri učiteljici Karmen, kjer so izdelovali ptičja strašila. Nekateri na list, drugi pa so jih napolnili s slamo in oblekli v starejše krpe.

7. PREPLETENO , ZAPLETENO


V učilnici 5. r so izdelovali prepletene in zapletene ploščice, ki so jih prekrili z volno, s katero je nastalo veliko različnih in zanimivih vzorčkov. Delavnica z učiteljico Anjo je bila zato zelo zanimiva.

MAGNETKI Pri delavnici Magnetki so otroci z učiteljico Sašo pobarvali različne oblike iz modelirne mase in nanje prilepili magnetke.

8. LUTKE Pri učiteljici Darji so učenci izdelovali lutke. Naredili so jih iz likovne pene in blaga. Bile so zelo lepe.


PREDSTAVA Pred začetkom predstave so učenci, ki so se udeležili glasbene delavnice uprizorili glasbeno pravljico Sonca vetra in dežja. Zaključno lutkovno predstavo oblikoval lutkar in pravljičar Boris Kononenko, ki je k sodelovanju povabil učence iz šole za gluhe in naglušne pa tudi učence naše šole. Uprizorili so zabavno predstavo Grajska skrivnost, v kateri so iskali zaklad. V avli so učenci pripravili tudi razstavo svojih izdelkov in tako so nas še dolgo spominjali na dan, ko smo se v šoli skupaj igrali.

Tim K., Nik Z., Matic B. B.


Vrtiljak poklicev V četrtek, 23. 10. 2014 smo imeli učenci 9. razreda v srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli (SEGSŠ) Vrtiljak poklicev. Tam smo se udeležili poklicnih delavnic, še prej smo si lahko učenci izbrali vsak svojo delavnico. Predstavili bomo medijsko in gostinsko delavnico ter predstavitveni prostor (PP). Najprej smo imeli medijsko delavnico, kjer smo obravnavali kamere, snemanje, fotografijo, fotoaparate, itd… Povedali so nam tudi, kako narediti kratke filmčke, kaj je pomembno pri tem, na kaj moramo biti pozorni itd. Nato smo imeli kratek premor. Potem smo imeli gostinsko delavnico, kjer smo veliko pojedli, popili in se veliko novega naučili o gospodinjstvu. Lahko smo si tudi pripravili svoj majhen sendvič z različnimi živili. Po tem smo imeli PP, kjer smo si lahko ogledali različne delavnice, poslušali predstavitve, jedli »šmorn« itd. Po končanih delavnicah smo se odpeljali domov. Prireditveni prostor, 2. nadstropje

Predstavitev srednje lesarske šole

Medijska delavnica

Prireditveni prostor, pritličje


Gostinska delavnica

Predstavitev gostinske srednje šole

PP

Anketa o poklicih

Eva Perčič in Jerca Bitenc Babnik


Posočje V četrtek 9. 10. 2014 smo imeli devetošolci dan dejavnosti, na katerem smo poglobili svoje znanje o prvi svetovni vojni, ponovili geografske značilnosti alpskega sveta in Posočja. Ob tem smo podoživljali literarne zapise prvega vojnega romana Dobrdob ter si ogledali še rojstno hišo Simona Gregorčiča, ki je v svoji pesmi Poči napovedal grozote prve svetovne vojne. Ob sedmih zjutraj smo se izpred šole odpravili proti Vršiču. Pot je bila zelo dolga in ovinkasta, odšli pa smo tako zgodaj, da so nekateri videli še luno. Ko smo prišli na cesto, ki so jo delali ruski zaporniki (cesta čez prelaz Vršič), smo se kmalu ustavili pri Ruski kapelici, kjer smo videli tudi spomenik posvečen ruskim zapornikom, ki so pri gradnji zgubili svoje življenje. Na Vršiču smo se v koči nekoliko okrepčali, razgled pa nam je uničila nizka oblačnost in deževne kaplje. Nato smo pot nadaljevali po ovinkasti cesti do trdnjave Flitscher Klause (Trdnjave Kluže), kjer smo si ogledali uprizoritev življenja vojakov. Ti so se nam predstavili po nacionalnostih –italijanski, slovenski, bosanski in nemški vojaki. Predstavili so nam tudi, kaj in kako se je dogajala vojna, večeri, pogovori… Pripravili so nam tudi čaj z rumom, kakršnega so takrat pili vojaki. Seveda smo ga tudi poskusili. Potem smo šli v zgornje nadstropje, kjer je bila razstava. Videli smo razno orožje, s katerimi so se bojevali vojaki, slike, pripomočki, uniforme, ki so jih vojaki nosili, makete, ki so prikazovale, kje so se vojaki bojevali.


Nato smo se še sami odpravili na teren oz. na položaje kot pravi naš učitelj Igor Veler. Želo smo se veselili, da si bomo ogledali kaverne - to so zaklonišča, vdolbena v skalnat teren, kjer so se skrivali vojaki, da so se zaščitili pred topniškimi ali letalskimi napadi. Ker smo imeli sabo baterije, smo si jih lahko tudi dobro ogledali. Nato smo pot nadaljevali do Bovca, kjer smo lahko nekaj pojedli in kaj kupili. Nato smo se odpravili v Kobarid, od koder smo se povzpeli do Gradiča, kjer je italijanska kostnica. Oblikovana je v obliki osmerokotnika, v katerem so v dveh koncentričnih krogih nameščene niše z imeni in priimki padlih vojakov. Ob poti iz središča Kobarida na vrh Gradiča so postavljene postaje križevega pota. Potem smo se odpravili še na Vrsno, kjer je rojstna hiša slovenskega pesnika Simona Gregorčiča, katero smo si tudi po blizu ogledali. Gregorčičeva gospa nam je predstavila njegov podroben življenjepis, nam predstavila, kako je potekalo njegovo življenje in nam razkazala njegovo rojstno hišo, ki je preurejena v muzej. Po ogledu smo se počasi odpravili domov.

Jerca Bitenc Babnik in Eva Perčič


Prosto po Prešernu V četrtek, 27. 11.2014 smo imeli učenci 9. r kulturni dan. V Cankarjevem domu v Ljubljani smo si ogledali predstavo Prosto po Prešernu, nato smo se razgledali po knjižnem sejmu, potem pa se peš odpravili še na Rožnik, kjer stoji hiša, v kateri je veliko časa preživljal Ivan Cankar. V predstavi Prosto po Prešernu smo podoživeli veliko Prešernovih del, v ospredju pa sta bili Turjaška Rozamunda in Povodni mož. Junake pesnitev Turjaška Rozamunda, Povodni mož, Lepa Vida, Krst pri Savici (in še nekaterih drugih) so preigravali trije mladi igralci: Jernej Čampelj, Tina Gunzek in Saša Pavlin Stošić. Ta predstava je bila ena redkih predstav, za katero lahko trdimo, da je navdušila tudi naš razred v celoti. Po zabavni predstavi smo se razgledali po knjižnem sejmu. Poleg knjig smo na sejmu opazili veliko ljudi, ki so občudovali stojnice, prisluhnili nekaterim predstavitvam knjig, listali po knjigah, izbirali in kupovali … ali pa samo in pili kavo ali kaj takega. Ta knjižni sejem se je nahajal v 3 nadstropjih v Cankarjevem domu. Bilo je še kar zabavno in zanimivo. Potem smo se odpravili peš od Cankarjevega doma do Rožnika, kjer smo se veliko novega naučili o Ivan Cankarju (18761918), slavnem slovenskem pisatelju in pesniku. Izvedeli smo, da Ivana Cankarja uvrščamo med 4 predstavnike slovenske moderne (poleg njega so še Josip Murn, Dragotin Kette in Oton Župančič) in da Cankarjevo


življenje in delo lahko razdelimo v 3 ustvarjalna obdobja, ki so povezana s ključnimi kraji njegovega bivanja. Cankar je sprva obiskoval enajsto šolo pod mostom, kasneje pa ljudsko šolo na Vrhniki. Potem se je je leta 1986 vpisal na študij tehnike. Eno od pomembnejših Cankarjevih del tega obdobja je roman »Hiša Marije Pomočnice« in daljša povest z domoljubno tematiko »Kurent«. Spomladi leta 1910 pa se je Cankar skupaj s prijateljem Cvetkom Golarjem, slovenskim pesnikom in pisateljem, zašel na Rožnik, kjer je ostal še nadaljnjih sedem let. Cankar je umrl v Cukrarni v Ljubljani, 11. decembra 1918. Pokopali so ga na ljubljanskih Žalah, v tako imenovani grobnici moderne, kjer počivajo tudi Dragotin Kette, Oton Župančič in Josip Murn.

Eva Perčič


KULTURNI POTEP PO LJUBLJANI V petek, 28.11. 2015 so imeli učenci 6. razreda kulturni dan. V Cankarjevem domu v Ljubljani so preko Šolskega knjigosleda spoznali osrednjo prireditev, namenjeno slovenski knjigi, in sicer Slovenski knjižni sejem. V manjših skupinah so si tudi samostojno ogledovali knjižno ponudbo. Nato so se odpravili še v Mestni muzej Ljubljana, kjer so imeli voden ogled po razstavi Emona, čemur so sledile še delavnice, na katerih so poskusili zgraditi mesto po načrtih in tedanji arhitekturi. Med ogledom razstave so s svojimi komentarji, vprašanji in odgovori dobro sodelovali. Spoznali so značilnosti, delovanje, kulturo, arhitekturo ter način življenja v tistem času Emone. sledi nekaj fotografij, s katerimi so ujeli utrip dneva.


7. 10. 2014 smo imeli učenci sedmega, osmega in devetega razreda kulturni dan. Oglede smo imeli v galerijah ter v muzeju. V šolo smo prišli ob 9.00 ter v jedilnici pojedli malico in vzeli lunch paket. Ob 09.30 smo se z avtobusom odpeljali v Ljubljano. Sedmošolci smo si v narodni galeriji ogledali zbirki Barok in Umetnosti na Slovenskem. Razstavi nam je približal kustos, vodil nas je po galeriji ter nas naučil veliko stvari, ki jih je sproti tudi razložil. Bilo je zabavno, poučno na trenutke pa tudi smešno. Najbolj nam je bilo všeč, ko nam je kustos ob sliki povedal tudi zgodbo. Po eni uri sprehajanja po galeriji smo se utrudili in si moči povrnili s kratko malico. Medtem pa so devetošolci obiskali Moderno galerijo in spoznavali likovno izražanje v obdobju impresionizma in ekspresionizma.

Nato smo odšli v muzej, kjer smo se udeležili delavnic na temo Krokodil in mumija ter življenje v prazgodovini. Zatem so nam vodiči razkazali razstavo in razložili razvoj človeka. Zelo smo se zabavali, ko smo si ogledovali razstavo, v določenem delu je bilo kar strašljivo, saj smo bili v sobi skupaj s pravo mumijo. Nato nas je nasproti muzeja pobral avtobus in odšli smo domov. Za nami je bil čudovit dan.

Monika Turk Čuturič, Mirjam Kastelec


TEHNIČNI DAN V sredo, 17. 12. 2014 smo imeli učenci 7., 8. in 9. razreda tehnični dan na temo energije. Razdelili smo se na skupine po razredih in izmenično obiskovali delavnice, ki so jih vodili zaposleni iz lokalne energetske agencije Gorenjske. V eni od teh smo izdelovali hišice iz stiropora in drugih materialov. Ugotovili smo, da je najboljši izolator stiropor.

V drugi delavnici smo poslušali zanimivo predavanje o energiji in njeni racionalni rabi. Reševali smo tudi učne liste na to temo in izračunali, koliko denarja bi zapravili za naš prvi avto.


Tudi tretja delavnica je bila zanimiva. V njej smo se znotraj razredov razdelili v skupine, v katerih smo delali razliÄ?ne poskuse. Merili smo temperaturo, ugotovili, da limone prevajajo elektriko, Ä?e v njih zapiÄ?imo kovanec in izraÄ?unali, da za umivanje zob v sedemdesetih letih porabimo toliko energije, kot je dobimo iz dveh dreves.

M. K., M.T., J.B.B.


V ponedeljek 17. 11. 2014 smo imeli učenci predmetne stopnje dan preventive. Po skupinah smo imeli različne delavnice in predavanja. 6. in 7. razred sta imela za temo dneva Varnost na internetu, učenci 8. razreda so imeli najprej dve šolski uri temo Oživljanja, nato delavnico z naslovom Strpnost do drugačnosti, na koncu pa so si ogledali še film. 9. razred je imel pred malico delavnico Majhen človek za velik svet, po malici je na šolo prišel gasilec in jim razložil nekaj o požarni varnosti, za konec pa so si prav tako kot 8. R. ogledali še film. Varnost na internetu: Pri tej temi so se učenci pogovarjali o varnem geslu na internetu, o tem, ali je pametno na splet objaviti svoje fotografije in kaj vse se lahko zgodi s fotografijami in osebnimi podatki na internetu.

Oživljanje: Učenci so spoznali napravo za pomoč pri oživljanju – defibrilator, si ogledali posnetek o zaigrani nesreči, pri kateri so opisali navodila za uporabo defibrilatorja, ki ga je posnel Zdravstveni dom Medvode in na plastičnih lutkah poskusili masažo srca.

Požarna varnost: Gospod Gortnar, gasilec, je učence devetega razreda poučil, kako se je potrebno obnašati, če v hiši ali prostoru zagori, kaj je najbolje takrat narediti. Povedal jim je tudi, zakaj je pomembno, da se ne igramo z ognjem in še nekaj stvari o požarih. Ogled filma:


Učenci osmega in devetega razreda so si ogledali posnetek prireditve, ko je režiser poljskega filma Pismo Sv. Nikolaju, povedal nekaj o svojem življenju. Glavno sporočilo posnetka je bilo, da je vsaka stvar za nekaj dobra.

Majhen človek za velik svet: Pri tej delavnici so se učenci devetega razreda s študentko pogovarjali o pravicah in uspehu v življenju, učenci osmega razreda pa so se pogovarjali o njihovih predstavah tipičnega moškega in ženske. Izdelovanje plakatov pri delavnici Varnost na internetu.

Jona Dežman


ŠPORTNI DAN ČETVEROBOJ V petek 10. 10. 2014, smo imeli na Osnovni šoli Pirniče športni dan. Potekal je četveroboj, v katerem so sodelovali učenci 2. in 3. triade. V šoli smo se zbrali ob 9.00 in odšli na malico. Po malici smo po razredih odšli na določeno disciplino. PREIZKUSILI SMO SE V : Teku na 60 m: Tekli smo na stezi na spodnjem igrišču. Štopali sta nas učiteljici Jasna Jelen in Barbara Kavčič. Najboljši učenci so bili : 4. r. punce: Eva Andrejaš 4. r. fantje: Miha Zupanc 5. r. punce: Brina Breška, Mateja Šmelcer 5. r. fantje: Jure Janhuba 6. r.punce: Bea Vozelj 6. r.fantje: Jan Petač 7. r. punce: Lucija Kozina 7. r. fantje: Domen Dobnikar 8. r. punce: Jona Dežman, Urša Urh 8. r. fantje: Jure Kobal 9. r. punce: Maja Turinek 9. r. fantje: Tine Trojanšek Teku na 300 m: Tudi dolgo razdaljo smo premagovali na spodnjem igrišču z isto spremljevalno ekipo učiteljic. Najboljši učenci so bili: 4. r. punce: Maja Sešek 4. r. fantje: Job Petač 5. r. punce: Mateja Šmelcer 5. r fantje: Timon Mravlje Špilak


6. r. punce: Maruša Bergant 6. r. fantje: Nik Žibert 7. r. punce: Mirjam Kastelec 7. r. fantje: Miha Babnik 8. r. punce: Nina Petač 8. r. fantje: Jure Kobal 9. r. punce: Zala Dernovšek 9. r. fantje: Tine Trojanšek Metu žogic: Metali smo iz nogometnega na košarkarsko igrišče, najboljši pa še dlje. Razdalje sta merila učiteljica Tadeja Klun Lenarčič in učitelj Igor Veler. Najboljši učenci so bili: 4. r. punce: Eva Abdrejaš Zupanc Šmelcer Mravlje Špilak Bergant 7. r. punce: Mirjam 7. r. fantje: Patrik Slapar 8. r. fantje: Jure Kobal, 9. r. punce: Zala Dernovšek 9. r. fantje: Nik Sebastijan Blagovič

4. r. fantje: Miha 5. r. punce: Mateja 5. r. fantje: Timon 6. r. punce: Maruša 6. r. fantje: Nik Žibert Kastelic 8. r. punce: Tia Jelen Martin Trnovec

Skoku v višino: Potekalo je v telovadnici OŠ Pirniče. Meril je učitelj Igor Sešek, vse rezultate pa sta skrbno beležili učiteljici Urška Wertl in Marija Ločniškar. Najboljši učenci so bili: 4. r. punce: Maja Sešek 4. r. fantje: Sven Pucihar, Tim Peterlin 5. r. punce: Teja Slabe 5. r. fantje: Timon Mravlje Špilak, Jure Janhuba


6. r. punce: Maruša Bergant, Katarina Zore, Tia Strnad 6. r. fantje: Nik Žibert 7. r. punce: Nea Lovrinčič 7. r. fantje: Patrik Slapar 8. r. punce: Jona Dežman 8. r. fantje: Jure Kobal 9. r. punce: Maja Turinek 9. r. fantje: Matic Božič, Tine Trojanšek

OBČINSKI KROS V torek 7. 10. 2014 je v Smledniku potekal občinski kros. Po kosilu smo se za avtobusi odpeljali proti Smledniku. Učenci naše šole smo bili zelo uspešni, saj smo poleg odličnih nastopov vseh uvrščenih prejeli še 9 medalj. Medalje so prejeli: Zlata medalja: -Bor Ebner, 2. r. -Neža Kobe, 3. r. -Mark Povše, 3. r. -Nika Kobal, 4. r.

Drugo mesto:

-Nik Žibert, 6. r.

-Tine Trojanšek, 9. r.

-Klara Rozman, 9. r.

Tretje mesto: -Brina Vozelj, 9. r.

 Brina Vozelj, Maja Turinek, Monika T. Č., Mirjam Kastelec


Učenci 6. Razreda smo imeli zanimiv tehnični dan, na katerem smo sami izdelali papir. Najprej smo si šli v video učilnico ogledat, kako se naredi eko papir. Ta video je izdelala firma VIDEO FON d. o. o. in govori o ročni izdelavi papirja v tovarni Vevče in posnetek, kako narediš papir sam. Kakšni so postopki: 1. Papir se najprej natrga na majhne koščke in se ga da v vodo. Nastane papirjevina. Kasneje mokre koščke natrgamo še na manjše delčke.

2. Dodamo še druge dodatke in damo v mešalnik. Nato damo vse to na sito. Dodamo naravna barvila. 3. Potem zgladimo papirjevino in papir nagavčimo. 4. Kar smo dobili, damo v stiskalnico, kjer papir stisnimo, da voda odteče stran. 5. Ko papir vzamemo iz stiskalnice in ga pokrijemo s polivinilom. 6. Na nov moker papir lahko kaj narišemo, ostalega, katerega ne bomo porisali, pa posušimo. Tudi sami smo se lotili zadeve. Na začetku smo pripravili vse stvari, ki so potrebne za izdelavo papirja. Zaščitili smo delovna mesta in sebe. Dobro smo premislili, kako bomo pripravili delovne postopke, da bo delo potekalo gladko. Naredili smo tudi embalažne škatle različnih barv, toda nekaterim so se malo ponesrečile.


Še nekaj slik o izdelavi papirja.

Skoraj zadnji postopek pri izdelavi je stiskanje oz. prešanje papirja. To je postopek ko damo več izdelanih mokrih papirjev v stiskalni stroj, ki je na roke. Potem pa za ročaj, ki ga zavijamo v krogu primemo in ga zavijemo. Vedno bolj se stiska in izžema ven vodo. Po stiskanju je papir skoraj čisto suh oz. brez vode.

In še izdelki:


Pri tehničnem dnevu pa smo tudi risali, kotirali in delali škatlice. Učiteljica nam je na začetku narisala načrt, da smo na barvni karton pravilno narisali mere. Seveda pa nam na začetku ni šlo, ampak postopoma so nastale čudovite škatlice.

Da si boste predstavljali, kako lahko pa tudi težko je izdelovanje škatlice.


V petek 26. 9. 2014 je na ĹĄoli potekalo zbiranje odpadnega papirja. Tehtalo se ga je po posameznih razredih. Skupaj smo zbrali 7580 kg papirja. NajveÄ? papirja je zbral 4. a razred in sicer 1238 kg, za njimi pa je bil 5. r s 1046kg. Cena za tono je bila 85.00 evra, skupaj pa smo zbrali 644,30 evrov. UÄ?enci posameznih razredov bodo denar porabili za svoje aktivnosti.


NAREDIMO PTIČJO HIŠICO 13. 1. 2015 smo imeli učenci 6. razreda tehnični dan. Odšli smo na Srednjo lesarsko šolo v Ljubljani. Razdelili smo se v dve skupini. Prva je delala ptičje hiške, druga se je pa sprehajala po šoli in spoznavala, s čim vse se ukvarjajo. Nato so se skupine zamenjale. Na delavnici smo sami izdelali ptičje hišice. Da je vse teklo brez težav, je v delavnici pomagal učitelj ročne obdelave. Druga skupina pa je med obhodom po šoli pod vodstvom g . Šmelcerja spoznavala utrip življenja na šoli. Gospod Šmelcer je pokazal stroje za obdelavo lesa in razkazal celotno šolo. Pogledali smo si tudi učilnice, ki so jih učenci popolnoma sami opremili. Videli smo tudi veliko njihovih izdelkov, ki so dosegli razne nagrade. Zelo so ponosni na lasten kanu, ki so ga preizkusili tudi v slovenskih jezerih in na morju.

Upajmo, da ne bodo prsti ostali celi

Nik in Domen pri delu. Včasih so potrebni popravki.


V slogi je moÄ?.

Sami mojstri!

Janez Kobe, Nik Zadravec


MAJA TURINEK V razredu s svetovno prvakinjo Najina sošolka je aktualna svetovna, evropska in državna prvakinja v plesu, ki se imenuje show dancu. A o svojih dosežkih komaj kaj pove. Da redno in pridno trenira vemo, saj so njeni popoldnevi in večeri zasedeni, a da hodi tudi na tekmovanja, izvemo le zaradi njenih odsotnosti v šoli. Nazadnje je bila na evropskem prvenstvu v Nemčiji, na svetovnem prvenstvu v Pragi na Češkem ter na slovenskem državnem prvenstvu in na vseh tekmovanjih je s svojo skupino osvojila prvo mesto. Poleg tega, da je Maja izjemno uspešna plesalka, je tudi odlična in prizadevna učenka, simpatična sošolka in sploh zanimiva punca. Za intervju sva jo zaprosili, da bi o njej izvedeli še kaj več, predvsem pa da bi predstavili njeno strast do plesa. Ker pa je Maja zelo skromna punca in noče govoriti o svojih uspehih, sva z Jerico komaj kaj izvlekli iz nje. Posnetek zmagovalnega nastopa iz Riese v Nemčiji si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=gf8UQM3JT0k. 1. Kako dolgo se že ukvarjaš s plesom? Prve plesne korake sem začela pri dveh letih, moji starši so videli, da me to veseli in so me zato kmalu vpisali v plesno šolo. Najprej sem plesala v Plesnem Mestu, nato v ŠD Latino in sedaj v PŠ Bolero. 2. Kdo te je navdušil nad plesom? Že od malih nog občudujem plesalce in tudi sama zelo rada plešem. Sploh ne vem, kdo me je navdušil, saj plešem, že od kar vem zase. 3. Katero zvrst plesa plešeš? Plešem show dance, modern, jazz. Ti plesi so mešanica med baletom, hip-hopom, break dancom, gimnastiko … 4. Si kdaj plesala kakšno drugo zvrst plesa, kot jo plešeš zdaj? Ja, hip hop skupaj z Jerico v ŠD Latino. 5. Kakšni so tvoji uspehi? Najuspešnejše je bilo leto 2014, ko smo dosegli 1. mesto na svetovnem, evropskem in državnem prvenstvu. Od leta 2009 do 2013 pa še trikrat prvo mesto na državnem prvenstvu, tretje mesto na državnem in evropskem prvenstvu in še nekajkrat 5. in 6. na svetovnem prvenstvu. 6. Kdo je tvoj idol? Lukas McFarlane, ki je 21-letni plesalec iz Kanade. Slaven je postal po zmagi na šovu Got To Dance. Sodeloval je v več šovih, kot so So You Think You Can Dance, X-Factor ... Nastopal je skupaj s Celine Dion na NRG Music Awards. Sedaj uči v plesnem studiu Pineapple v Londonu. Enega izmed njegovih treningov sem se udeležila tudi sama in me je zelo navdušil. 7. Ali se hočeš v prihodnosti ukvarjati s plesom? Ja, če mi bo uspelo usklajevati skupaj s srednjo šolo, saj bo potrebnega več učenja. Več mojih prijateljev je prenehalo plesati zaradi šole. Upam, da ne bom tako nehala tudi jaz.


8. Ali te doma spodbujajo k plesnim uspehom? Da, saj drugače ne bi plesala in imela takih uspehov. Saj me starši vozijo na treninge, tekme … Ter vse skupaj financirajo in ni ravno poceni … 9. Kako usklajuješ ples s šolo? Po šoli grem domov, potem na trening, ponavadi od 17.00 do 19.30, včasih pa imamo treninge tudi po 2 uri ali pa več treningov v enem dnevu, tako da se zgodi tudi, da sem tam od 14-ih do 19-ih in če imam med treningi kaj časa, takrat naredim nalogo, drugače pa ko pridem domov. Ponavadi se učim med vikendi in ponovim večer preden pišemo. 10. S čim se v prostem času ukvarjaš poleg plesa? S plesom, hahahahhaha (smeh).

Maja je na palici.

Eva P., Jerca B. B.


V sredo 5. 11. 2014 smo po naključju izvedeli, da pride na našo šolo novi medvoški župan g. Nejc Smole. Ker nismo želeli zamuditi te priložnosti, smo ga prosili za kratek intervju, v katerem je z veseljem sodeloval in nam dal zanimive odgovore. Ste že bili na naši šoli? Ja bil ampak še kot učenec OŠ Simona Jenka Smlednik, ko smo imeli tukaj kakšno tekmovanje. Nekateri pravijo da nas je težko najti. Se je tudi vam zdelo tako ali niste imeli težav? Ne, ker sem vedel, kje je osnovna šola in zato nisem imel nobenih težav. Poleg tega pa se mi zdi, da je glavna cesta lepo urejena in smerokazi dobro postavljeni. Se vam zdi pot v šolo dovolj varna? Na glavnem odseku od glavne ceste pa do tukaj je pot s pločniki in zebrami lepo rešena. Kljub temu še vedno ostaja nekaj odsekov, ki jih bo treba še urediti. Glede na to, da je šola obvezna in je naloga prava nadloga, kako ste vi doživljali vse to in kako na to gledate danes? Ko sem bil v osnovni šoli, sem jo verjetno doživljal kot vi, torej marsikdaj kot nadlogo, toda ko danes gledam nazaj, se mi zdi, da so bila to ena izmed najlepših let. Čudovito se mi zdi, da preživljaš ta leta skupaj s tistimi, ki so iz tvoje vasi. Kateri je bil vaš najljubši predmet in zakaj? Zgodovina, zato ker me je od nekdaj zanimala. V Medvodah in na naši šoli je veliko odličnih športnikov. Kako vi sprejemate to in kako se vam zdi, da smo v naši občini tako dobri? Ja, kar nekaj je tudi tistih športnikov, ki so zelo uspešni tudi v državnem merilu. Sam jih spremljam z navdušenjem in jih še toliko bolj občudujem, saj sam nisem bil nikoli preveč uspešen športnik. Zanimivo se mi zdi, da iz tako majhnega področja prihajajo tako odlični in raznoliki športniki, za kar gredo vse pohvale. Se vi ukvarjate s kakšnim športom oziroma ste se včasih? Kar se tiče športa sem jaz bolj pri kolesarjenju, veslanju in tako naprej. Najlepša hvala za vaš čas, upam da boste še kdaj prišli na našo šolo in veliko uspeha pri županovanju. Hvala lepa in hvala za intervju. Nasvidenje. Brina Vozelj


ANKETA O DOMAČIH ŽIVALIH Anketo smo naredili novinarji iz 6. razreda, želeli smo ugotoviti katere živali imajo doma učenci Osnovne šole Pirniče. Še posebej nas je zanimalo, če bomo ugotovili, ali ima kateri od učencev kakšno zanimivo, eksotično domačo žival. Spraševali smo učence od 1. do 9. razreda. Odziv je bil dober in učenci so z veseljem sodelovali. Rezultati ankete: 1. A: pes: 3, zajec: 3, maček: 3, ptički: 3, hrček: 1 1. B: pes: 3, mačka: 8, ptičke: 1, ribe: 2, poni: 1.

2. r.: maček: 9, pes: 9, pajki: 1, miš: 1, ribe: 1, koza: 1.

3. r.: maček: 7, pes: 6, ptički: 2, ribe: 1,hrček: 1, morski prašiček: 1, konj: 1, krava: 1, pujs: 1. 4. A: mačka: 7, pes: 4,zajec: 2, kokoš: 2, riba: 1, krava: 1, morski prašiček: 2, koza: 1, ptički: 1.


4. B: pes: 3, maček: 3, ribe: 5, želva: 2, morski prašiček: 2, krava: 1, čebele: 1, zajec: 2, kokoš: 1, pajek: 2, miš: 1.

5. r.: papiga: 5, pes: 7, zajec: 3, maček: 3, riba: 3.

6. r.: pes: 11, maček: 10, ribe: 3, morski prašiček: 1, kokoš: 1, krave, telički, telice, biki: 1, japonski krapi: 1, papiga: 1, bradata agama (kuščar): 1. 7. A: maček: 6, zajec: 1, riba: 3, pes: 2, črvi: 3. 7. B: maček: 5, pes: 7, zajec: 2, morski prašiček: 3, ribe: 3, konj: 1, pajki: 5, skobčevka: 1. 8. r.: pes: 7, maček: 11, zajec: 3, činčila: 2, zlata ribica: 1, morski prašiček: 2, kameleon: 1. 9. r.: maček: 11, pes: 12, zajec: 6, ribe: 11, ptica: 8, kokoš: 10, pajek: 3. KAJ SMO UGOTOVILI V 1., 3.,4., 7. in 8. razredu imajo doma največ mačk. V 5. ,6. in 9. razredu pa imajo največ psov. Najbolj zanimive živali: skobčevka, bradata agama ter japonski krapi. Ker ima Lovro iz 6. r. največ zanimivih ter eksotičnih živali, smo se odločili,da ga bomo obiskali na domu, da nam podrobneje predstavi svoje živali. Maruša B., Katja S.,Maša K.


NAJZANIMIVEJŠI HIŠNI LJUBLJENČKI Intervju z Lovrom Verličem Lovro je učenec 6. R, OŠ Pirniče je začel obiskovati v letošnjem šolskem letu. Je velik ljubitelj živali. Ko smo naredili analizo ankete o domačih živalih, ki smo jo izvedli med učenci naše šole, smo ugotovili, da ima doma največ zanimivih živali, zato smo ga prosili, da nam jih predstavi. Lovro sicer ni preveč zgovoren, a nam je z veseljem predstavil svoj mali živalski vrt. Ima papagaja Aleksa, japonske krape, velikega mačka Rinalda in kuščarja bradato agamo Lili. Za papagaja se je odločil brat, krape imajo, ker so jim te ribe zelo posebne in zanimive. Za mačka sta se odločila starša, agamo pa je videl v filmu in ga je navdušila. Z njo se zelo rad igra in nekajkrat ji je celo pustil, da je prespala v njegovi postelji. Delo z živalmi je bilo na začetku težavno, saj se je vsega moral učiti sproti in z lastnimi izkušnjami, kasneje pa je vse postalo lažje. Lovro pa ima že nekaj časa veliko željo, ki se mu bo verjetno spolnila za bližnji rojstni dan - želi si še dihurja.


PAPAGAJ ALEKS: - je rumeno-zelen, - dolg je približno 30 cm, - je semena, včasih za posladek dobi salamo ali sir, - star je približno 5 let.

JAPONSKI KRAPI: - prebivajo na vrtu v ribniku velikem približno 2x3 metre, - nekateri so oranžne drugi bele in lisaste barve, - jedo kruh, radi pa imajo tudi lazarje, - veliki so bili približno 50 cm.

MAČEK RINALDO: - je oranžne barve, - ima veliko dlake, - je brikete, - star je dve leti, - dolg je približno 70 cm.


BRADATA AGAMA LILI: -dolga je približno 25 cm, -je ličinke, črve in semena, -stara je 2 leti, -je rjavo-sive barve.

Vse živali ima zelo rad in zanje dobro skrbi.

Gaj L., Matic B.B., Tim K.


Tabor mladih parlamentarcev v Pacugu Vsako leto se predstavniki šolskega parlamenta dobimo na taboru v Pacugu. Tam se pogovarjamo o temah, ki so jih učenci izbrali na nacionalnem parlamentu in se pripravljamo na šolska, območna, mestna, regijska srečanja in srečanje na nacionalnem parlamentu. Določamo smernice dela in se učimo. Letošnja tema je izobraževanje in poklicna usmerjenost. V petek, 7. 11. 2014 ob 8.00 smo se predstavniki šol iz okolice Ljubljane dobili na parkirišču Dolgi most. Od tam smo se z avtobusom odpravili Pacug. Namestili smo se v neko hišo in se razvrstili po sobah, kjer smo se tudi razpakirali. Nato smo se razporedili v delovne skupine. Na tej delavnici smo se predstavili vsi predstavniki šol. Potem smo imeli kosilo. Po kosilu smo imeli počitek, nato pa smo imeli delavnice v skupinah, kjer smo izdelovali plakate na temo: Izobraževanje in poklicna usmerjenost. Naša skupina je morala predstaviti, kaj je formalno in neformalno izobraževanje. Še ena skupina je imela to temo, drugi 2 skupini sta pa morali našteti naravoslovne in družboslovne poklice (npr. farmacevt, kemik, fizik, biolog, učitelj, frizer …). Ugotovili smo, da je formalno izobraževanje izobraževanje, kjer dobiš uradno potrdilo in ki se dogaja v uradnih ustanovah, večinoma je zastonj. Neformalno izobraževanje je pa izobraževanje, kjer ne dobimo uradnega potrdila in ni nujno, da se dogaja v uradnih ustanovah. Ob 17.00 smo se odpravili na sprehod do Pirana, kjer smo imeli 1,5h prostega časa. Ko smo prišli nazaj v dom, smo imeli večerjo. Po večerji oz. po počitku smo se igrali razne igre, pri čemer smo se zelo utrudili, zato smo se po obisku kopalnice odpravili spat. V soboto, 8. 11. 2014 smo imeli ob 8.00 zajtrk. Nato smo imeli delo po skupinah. Spet smo se ukvarjali s poklici, tako kot pri delavnici Vrednostna usmerjenost, kjer smo se pogovarjali o izobraževanju ter o tem, kako se odločiti med gimnazijo ter ostalimi srednjimi šolami. Po teh delavnicah smo imeli kosilo in kot ponavadi smo imeli potem počitek. Po počitku nas je čakalo veliko dela, saj smo imeli še zadnjo delavnico, na kateri smo se pogovarjali o parlamentu, odgovornosti, sposobnostih vodenja ter o programu MEPI. Nato smo imeli malico, potem pa nas je že čakalo pakiranje za odhod domov. Domov smo prišli približno ob 19.00.

Eva Perčič


ŠOLSKI PARLAMENT 30. 9. 2014 je potekal uvodni sestanek šolskega parlamenta. Za uvod je ga. Luana Moferdin predstavila nekaj podrobnosti o odgovornostih, ki jih prinaša položaj predsednika in podpredsednika. Predstavnikom razredov je razdelila liste, na katerih je bilo opisano celotno delo šolske skupnosti za leto 2014/2015. Ga. Moferdin je gospe ravnateljici Martini Kutnar predstavila lanske predloge za projekte in spremembe na šoli. Ravnateljica je zbranim povedala svoje mišljenje o določenih predlogih. Po odhodu ravnateljice so se začele volitve predsednika in podpredsednika. Predsednica za letošnje leto je Hana Meglič iz 8. razreda, podpredsednica pa Eva Perčič iz 9. razreda. Tema letošnjega leta je Izobraževanje in poklicna orientacija.

Brina Vozelj in Eva Perčič


Kaj boš, ko boš velik? Letošnji otroški parlament je potekal na temo poklicev in poklicne usmerjenosti. Na njem smo se zbrali učenci 4.−9. razreda. Najprej je imela predstavnica ŠS Hana nagovor, nato pa smo predstavili svoje izdelke. 4. a je predstavil plakat na temo, kaj bom, ko bom velik. Nekaj predstavnikov 4. b nam je prebralo spis, v katerem so predstavili določen poklic. 5. razred je pripravil spise o tem, kako bi potekal njihov delovni dan v službi. 6. razred je pripravil 3 plakate, enega na temo poklicev v prihodnosti, enega na temo popularnih poklicev in enega na temo, kam bi jutri odšli v službo. 7. a je pripravil plakat o poklicih v prihodnosti, 7. b pa nam je predstavil dva poklica. 8. razred je uprizoril kratek skeč o razlikah med poklici, 9. r pa je naredil plakat o poklicih v prihodnosti. Nato je sledil nagovor ga. ravnateljice in debata o poklicih. Predstavitev četrtega a razreda.

Nagovor predstavnice SŠ Hane Meglič.

Predstavitev 5. razreda.

Predstavitev 4. b.


Predstavitev 6. razreda.

Predstavitev 7. b razreda.

Predstavitev 7. a razreda.

Predstavitev 8. razreda.

Predstavitev 9. razreda.

Mirjam Kastelec, Jerca Bitenc Babnik, Lucija Michaud


V četrtek 20. 11. 2014 je na naši šoli že 8. potekala Prepevalnica strička Janeza. Ob 17. uri sta na oder v temo pred veliko publiko najprej stopili povezovalki Jona in Polona. Kmalu za tem je Jona v roke vzela harmoniko in ob klavirski spremljavi učiteljice Metke Prinčič zaigrala Našo četico. Med glasbo so na oder prikorakali mali vrtičkarji cicipojčki. Nato se je vse skupaj dobro začelo. Povezovalki sta preverili, če so na odru vse skupine: Ostržki iz Preske, Polhi iz Medvod, Sovice ter Škratki iz Smlednika. Ravno v trenutku, ko sta ugotovili, da na odru manjka le skupina iz Preske, so na oder pristopili tudi Medvedki ter v sprevodu zapeli prve pesmice. Skupaj je bilo zapetih 18 otroških pesmic, ki jih je napisal Janez Bitenc, od teh 18 sta bili 2 skupni, ki so ju zapeli vsi otroci. Nekje na polovici prireditve je Metka Prinčič, idejni vodja festivala, povedala resnično zgodbo iz svojega otroštva, v kateri je opisala, kako je Janeza Bitenca začutila kot res prijetnega človeka in kasneje tudi, kako je v resnici nastala ta prepevalnica. Zgodba govori o njenem prvem nastopu, v katerem je kot vaško dekle lahko nastopila na malo večjem odru. Rekla je, da se ji je zdel klavir na odru gromozanska pošast, ustrašila se je publike, padla na stopnici, ko je stopala na oder in za povrh vsega še note obrnila na glavo. Bilo ji je res nerodno, toda ko se je zazrla v publiko, je zagledala obraz, ki je gledal naravnost v njene oči. Povedala je, da je na tem obrazu videla mir, nobenih skrbi in topel nasmeh. Ta obraz je bil obraz Janeza Bitenca, takratnega ravnatelja glasbene šole Franca Šturma. In ko si je leta 2007 ogledala predstavo ciciglejčka v Kudu Pirniče, se je naslov predstave kmalu preimenoval v cicipojčka, s katerim je nastala prepevalnica. Otroci so se na prireditvi odlično odrezali, prav tako kot tudi povezovalki Jona in Polona. Prepevalnica v letu 2014 je bila odlično izpeljana in vsi že veselimo nadaljevanja v naslednjem leto, ko oder zavzamejo cicipojčki prve triade.


Mentorji zborčkov: Romana Debeljak, Alenka Mirtič, Močnik, Marija Brank, Zalka Grajzar

Ravnateljica podeljuje plakete

Zadovoljno občinstvo

Voditeljici Jona in Polona

Metka Prinčič z osebno zgodbo

Jona D.


Z VESELJEM V NOVO LETO Novoletna prireditev OŠ Pirniče V ponedeljek 22.12.2014 je na OŠ Pirniče potekala novoletna prireditev. Videli smo veliko zanimivih glasbenih, plesnih, igralskih … točk. Prireditev sta vodili Monika in Maja. Točke so potekale po razredih od 1. do 9. Pred vsako točko so predstavniki razredov povedali, kdaj so srečni in veseli, saj je bila rdeča nit prireditve VESELJE. Prireditev je začel 5. razred s slovensko himno, saj smo se poleg božiča in novega leta spomnili tudi dneva samostojnosti in enotnosti. 1. razred Predstavili so nam nekaj pesmi in deklamacij.

2. razred Zapeli so nam pesmico Bine in boben.

3. razred se nam je predstavil s pesmima Dva petelinčka in Mi delamo snežaka.


4. a razred Živahno so nam zaplesali »Pancertanc« in deklamirali pesem Sanje imajo kape z rdečimi cofi.

5. b razred Zapeli so nam o sreči, potem pa so še igrali na inštrumente.

5. razred


Z animacijo in deklamacijo so nam prestavili pesem Zidamo dan in dekleta so zapele pesem Uspavanka tako dobro, da so fantje kar zaspali. Imeli pa so tudi gimnastičarki in kitarista.

6. razred nam je pričaral skrivnostno noč, na besedila pesnika Jožeta Snoja.


7. razred: Recitirali so pesem Sreča, slišali pa smo tudi prijetno skladbo v duetu flavte in klavirja.

8. razred: Predstavili so se nam z odlično pevsko plesno točko Last Christmas in z igranjem na inštrumente.

9. razred: Pripravili so nam dramatizaciji Županova Micka nekoč in Županova Micka danes.


V imenu šolske skupnosti nam je voščila predsednica Hana Meglič. Voščila nam je tudi gospa ravnateljica Martina Kutnar.

Zapeli so nam tudi različni zbori OŠ Pirniče: prepevalnica 1. razreda, prepevalnica 2. in 3. razreda

otroški zbor

in mladinski zbor.

Maja T.


OŠ PIRNIČE IMA TALENT V torek, 20. 1. 2015 se je 6. in 7. šolsko uro odvijala avdicija za tekmovanje OŠ PIRNIČE IMA TALENT. 6. uro so se predstavili plesalci, 7. pa pevci. Vse skupaj je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali: učitelja Luana Moferdin in Janez Sečnik, učenec 8. razreda Jure Kobal in učenka 9. razreda Maja Turinek. Glavni organizatorki sta bili Jerica Bitenc Babnik in Eva Perčič. Fotografiral pa je Martin Trnovec. V veliki finale, ki bo potekal naslednji mesec so se uvrstili: Tadej Henigman

Teja Slabe in Mia Dovč

Nea Lovrinčič

Jon Kovačič


Jakob Erjavšek

Žan Kajzar

Nika Kobal

Sergej Jelovčan

Hana Meglič

Jona Dežman

M.T.


Juhu, prvi sneg je tu!

V prvem razredu smo se zelo razveselili prvega snega.

Z učiteljem Janezom in učiteljico Diano smo v podaljšanem bivanju poskusili narediti snežaka. Zelo smo se zabavali.

Učenci 1. a in 1. b


PRVA POMOČ V letošnjem šolskem letu šest učencev 6. razreda obiskuje krožek PRVA POMOČ. Na urah krožka smo spoznali temeljne postopke oživljanja, ki smo jih preizkusili tudi v praksi. Dvakrat smo namreč obiskali Rdeči križ in se udeležili treninga nudenja prve pomoči. Na lutkah smo se preizkusili v temeljnih postopkih oživljanja odraslega in otroka. Izvajali smo masažo srca in nudili umetno dihanje, spoznali pa smo tudi, kako se uporablja avtomatski eksterni defibrilator (AED). V januarju smo si ogledali tudi Reševalno postaja Ljubljana. Spoznali smo delo reševalcev, pobliže smo si ogledali reševalna vozila in njihovo opremo ter dispečerski center.

Osnovnošolska ekipa prve pomoči OŠ Pirniče med ogledom Reševalne postaje Ljubljana


Teden otroka V tednu otroka je na naši šoli potekal projekt učenec-učitelj, ki je bil že lansko leto zelo dobro sprejet. Tako so učenci lahko za eno šolsko uro sami ali v parih prevzeli vlogo učitelja in učili izbran razred. Seveda so se morali na uro pripraviti in se dogovoriti z učiteljico – mentorico. Na slikah je nekaj utrinkov z učnih ur, ki so bile med učenci dobro sprejete, mladi učitelji pa pohvaljeni za dobro izpeljane ure.


Beste Freundinnen Meine beste Freundin Meine beste Freundin heißt Hana und sie ist dreizehn Jahre alt.

Sie wohnt in

Zg. Pirniče, wie ich. Ich finde sie sympathisch, lustig und sehr intelligent. Wir sind in der Klasse 8 a. Wir haben dieselbe Hobbys: wir spielen Instrument und wir lesen gern. Hana singt in einem Chor und manchmal machen wir Hausaufgaben zusammen. Sie kann sehr gut Klavier spielen. In ihrer Freizeit hört sie Musik, surft im Internet oder sieht fern. Wir kennen uns schon von der fünften Klasse, also seit drei Jahren. Wir gehen oft ins Kino oder in den Park und haben viel Spaß zusammen. Jona Dežman, 8. r Meine beste Freundin Meine beste Freundin ist Jona. Wir haben gemeinsame Interessen. Manchmal machen wir auch Hausaufgaben zusammen oder lernen wir für die Schule. Sie ist lustig, sportlich und sehr hilfsbereit. Sie hilft mir immer, wenn ich Hilfe brauche. Sie ist sehr ordentlich. Ihr Tagesablauf sieht so aus. Jona steht um sieben oder halb acht Uhr auf. Früher mag sie nicht aufstehen und ich auch nicht. Zuerst geht sie ins Bad. Dann geht sie in die Küche und trinkt einen Saft. Manchmal frühstückt sie. Danach geht sie zu Fuß zur Schule. Jona isst Pausenbrot und zu Mittag in der Schulmensa. In der Schule bleibt sie bis zwei Uhr. Am Nachmittag hat sie verschiedene Aktivitäten: Schuljournalismus, sie spielt Harmonika... Dann macht sie Hausaufgaben und lernt für die Schule. Am Abend ruft sie mich an. Um sieben Uhr isst sie mit ihrer Familie zu Abend. Sie geht um zehn Uhr schlafen. Hana Meglič, 8. r


Our Field Trips (Class 8 & 9) Class 8 has been to Bohinj on their field trip. They were there from 8.9 to 12.9. 2014. They slept in the tents. We wanted to know more about their field trip so we interviewed a pupil from class 8 – Urša Urh. Jerica & Eva: What was your field trip like? Urša: We had a great time! Jerica & Eva: What places did you visit in Bohinj? Urša: We have visited lots of different places. We climbed some mountains too. Jerica & Eva: Were there any buildings? Urša: Yes, there was a cottage. Jerica & Eva: What was the cottage's name? Urša: I think it was called Dom Zveze Tabornikov Slovenije. Jerica & Eva: How many pupils were there at Bohinj? Urša: There were 18 of 20 pupils. Jerica & Eva: What did you do there? Urša: We practised archery, we walked a lot, we swam, we rowed… Jerica & Eva: Who went with you? Urša: Our teachers Viki and Bojana and a scout Ana Lasič. Jerica & Eva: What did you study and what games did you played? Urša: I don't remember. Class 9 has been to Fiesa on their field trip. We were there from 1.9 to 5.9. 2014. We haven't interviewed anybody, because we were there too. There was another school from Maribor (Class 8). We did different things like diving, swimming, drawing, creating, playing different games, sports, doing morning exercises….our teachers Aleš, Viki, and Jasna went with us to Fiesa. We think it was fun, because we had a lot of free time. We often walked from Fiesa to Piran. For our last night we prepared a fashion magazine show. It was great! Jerica Bitenc Babnik & Eva Perčič Class 9


DIABETES COMPETITION

Slovenian Diabetes Association (SLODA) was established in 1956 in former Yugoslavia that time. Since then almost in each bigger Slovenian town local associations have been established. Today there are 40 and all of them are Member of SLODA. SLODA works on improving the lives of people with diabetes through activities of local associations in cooperation with health professionals and government officials. On Friday, October 17, 2014 there was a Diabetes Competition. The Competition was organized by the Slovenian Diabetes Association and took place in our school as well. A lot of children from Class 6 to 9 took part in the competition. From all of the students, Hana Meglič from Class 8 won the first place. The second place was taken by Jona Dežman from Class 8. Klara Rozman from Class 9 was third. The rule is that whoever gets 31 points goes to the next level of this competition (national) which Takes place on November 22, 2014. Hana Meglič and Jona Dežman qualified for the National Competition! Congratulations to all competitors! Hana Jamnik, Class 9


School Competition in Logic Logical thinking is a must for people who work in most demanding professions, such as computer science, natural sciences, economic sciences, jurisdiction and medicine. Logical thinking can be trained by solving of logical problems. Unfortunately only a few problems are dedicated to logic in schools. Pupils are forced to search for the logical problems elsewhere. In Slovenia, such competitions started in 1986. Since 1992, the competition includes pupils (starting with those of 11 years) and students. At our school the competition is mentored by Mrs. Ločniškar, our Maths teacher. We asked her a few questions about the competition. Eva: What were your expectations? Mrs. Ločniškar: Our pupils didn't practise much before the competition so I didn't expect any good results. At this moment there are no pupils interested in logic at the school. Eva: Are you happy with the results? Mrs. Ločniškar: No,I'm not. Only 4 pupils qualified for the national competition. They are: Lucija Kozina (Class 7), Jona Dežman (Class 8), Julija Fujs (Class 8), Maja Turinek (Class 9). None of them won the first or second award. Eva: Was the test difficult or not? Mrs. Ločniškar: »No, the test was neither difficult nor easy. In Class 1: 10 won the third award, Class 2: 9 won the third award, Class 3: 7 third awards, Class 4: 17 third awards, Class 5: 12 third awards, Class 6: 5 third awards, Class 7: 5 third awards, Class 8: 5 third awards, Class 9: 4 third awards.

Eva Perčič, Class 9


Free Time Activities Most of my classmates have some activities after school. They do lots of different things. I asked them what they do after school. play instrument dance play football go camping play tennis ride a horse

Žan, Martin, Jona, Nina, Polona, Julija, Hana Anja, Hana, Polona Nik, Sergej Jona, Urša, Nuša, Polona, Julija, Neža, Sergej Nuša, Urša Tjaša

Music: ŽAN, MARTIN and JONA play the accordion. Žan told me that accordion is his favourite instrument. NINA, POLONA and HANA play the piano. JULIJA plays the flute.

Sport: NIK and SERGEJ play football. They are very good at it and they want to be chosen to play in a great team. NUŠA and URŠA play tennis. Tennis is their favourite sport. Other: ANJA, HANA and POLONA dance. They like dance very much. TJAŠA rides a horse. She told me that she really likes animals. JONA, URŠA, NUŠA, POLONA, JULIJA, NEŽA and SERGEJ are scouts and they go camping. There they meet new friends and do different hand-skills.

I am proud of my classmates. We are good friends and because of their free time activities we have so many things to talk about.

Jure Kobal, Class 8


MY SUMMER VISIT TO OXFORD AND LONDON In August, I and my parents visited Oxford and London, in the United Kingdom. My dad organized our trip by using the internet. He made flight and hotel reservations. I was very nervous, because I didn’t know whether everything would be as my dad planned. Travelling by plane is more complicated than travelling by car and I had to limit my baggage, too. OXFORD We had a nice flight from Ljubljana to London Luton Airport. After landing, we picked up our baggage and we took a bus to Oxford. We met my cousin Maja and her boyfriend Filip in Oxford. Filip studies biochemistry in Oxford and he knows the city very well. He took us sightseeing. I really liked central bookstore. We also visited Christ Church College, which is very famous because a movie Harry Potter was shot in its Great Hall.

We also visited the city centre and finally, Filip and Maja took as punting. Punt is a small shallow boat. Filip pushed the boat with pole. And we saw many ducks. We had fun! LONDON We travelled to London by double decker. It was the first time I was travelling by double decker and of course, we took our seat on the upper deck. It was sunny and we had very nice views. When we arrived to London, we needed one hour to get to Victoria station; London is really huge. The best way to travel in London is a tube (underground). Many Londoners use the tube every day. It is fast and comfortable. And because you are under the ground you don’t have complications with rain or snow. In London is weather changing very fast. Five minutes ago there was sunny weather and now it is rainy. This is so unpleasant. We used the tube every day, but we also travelled by bus. We made a boat trip to Greenwich, too. There are many famous and interesting places in London. Britons are very proud of them. We visited Buckingham palace, St. James Park, St. Paul’s cathedral, Westminster Abbey,Tower Hill, London Eye, London Bridge, Shakespeare Globe, Tate Modern gallery, Natural History museum, Science Museum, Hyde park, Leicester Square, Trafalgar Square, Oxford Street, Greenwich and many more places. I liked all of them.


Buckingham palace The palace is Queen’s home. When the flag on the roof is up, the Queen is at home and when the flag is down she isn’t at home. In front of the palace there is Queen Victoria’s monument. St. James Park is a big park next to the palace. London eye The most interesting was our visit to London Eye – it is a famous big wheel with passenger capsules; we took ride early in the evening and we were lucky with weather. We enjoyed fantastic view. I hope it wasn’t my last ride with London Eye, although my father said it was expensive. St. Paul’s cathedral We also visited the St. Paul’s cathedral. I and my father climbed the whispering gallery. It is round and famous because one person whispers a word on one side of the gallery and another person can hear it on the other side. You mustn’t take photos in it. Then we climbed the highest gallery, which is outside. There were so many stairs! We were tired. Badly, we didn’t have a good weather. So, we didn’t have a good view. The cathedral is very big and very impressive. Westminster Abbey Another impressive church is the Westminster Abbey, but I did not like it so much. There are too many tombs in it. Princess Kate and Prince William got married there. (tomb = grob)


Museums One day was our museum day. We visited the Natural History Museum, which is very big and very interesting. I enjoyed watching a timeline of the Earth from its beginning. There were many interesting exponents, including skeletons of animals from the past. One part of the museum is about volcanoes and earthquakes. Then we visited the Science museum. We saw many interesting exponents about space and travelling in space. Suddenly we heard instruction to leave the building immediately. We joined mass of people who quietly and quickly left the building; there were many policemen, police cars, people in uniforms and police dogs. Fortunately nothing serious happened. One man smoked in the toilet and there was an alarm. Hyde Park We also went for a walk in the Hyde Park and we visited the South Kensington Palace, which is a home of Prince William and Princess Kate. The palace is very impressive and full of royal exponents. It has many beautiful gardens. We also had a cup of tea in Orangery. Orangery is a building near the gardens where citrus trees are during the winter. During the summer there is usually a cafe. Musical One evening we went to see a musical. We watched a musical Mamma Mia, which is very funny and full of good music by Abba, the famous pop group from Sweden. We all enjoyed and had a wonderful time during the show. After the show we took a bus (upper deck sits) and had ride through the night London. It was beautiful evening. Oxford Street Another day we visited Oxford Street. This street is huge and full of shops. My father was boring, but I and my mother had a great time. Of course, we also went shopping.


Leicester Square It is a square in the centre of London. There are many shops and restaurants and famous cinema Odeon. The best shop on this square is m&m shop. It has got four floors!!! It is full of chocolates. Yummy! You can also buy m&m clothes, pens, accessories…

Trafalgar Square It is very famous square with Admiral Nelson’s monument. There are four smaller monuments of lions. You can climb them.

Shakespeare Globe It is a copy of the theatre where Shakespeare performed his plays. There is also a museum about Shakespeare’s work and life. The small shop in the Globe is very interesting, too.


Tate Modern gallery It is the most famous modern gallery in the world. It is very big. There are many interesting pictures and sculptures in it. That building was once a factory.

Tower Hill Tower is a castle where English kings and queens lived in the past. It was also a prison. Now there is a museum of royal jewels. Tower Bridge is close to the castle. It is the bridge over the river Thames and is world famous.

I hope you like my presentation of London! Hana MegliÄ?, Class 8


DOGAJA SE NAM spletno glasilo OŠ Pirniče Šolsko leto 2014/2015 Mentorica: Tadeja Klun Lenarčič Mentorica angleških člankov: Luana Moferdin Mentorica nemškega članka: Diana Večernik D.

Računalniška izvedba in urejanje: Tadeja Klun Lenarčič Zg. Pirniče, januar 2015

Dogaja se nam  

Spletni časopis OŠ Pirniče

Dogaja se nam  

Spletni časopis OŠ Pirniče

Advertisement