Issuu on Google+

A FORM THAT PROMOTES INTERACTION: RESIDENCE FOR FAMILY OF FOUR: PACIFIC COAST, CALIFORNIA



The concept for the design of this residence for a family of  four derives from conceptual studies of the daily activities of each user and how these paths and patterns can relate to the final form. In the concept for this design, the promotion of constant interaction between the diverse family members is achieved both physically and visually in the interactive “void” spaces of the home. Often this “void” core helps to distinguish where circulation occurs, public spaces and activities of the home should occur, as well as, promoting constant opportunities for interaction as each family member moves from each private space throughout the home.

 

  








The void spaces of the overall form along with the shifted planes and varying degrees of transparencies help to control and promote contstant opportunities for interaction amongst each family member as they execute their daily routine and weekly activities. The varying levels of transparencies help to suggest which areas of the home are more private or more public.

 





Interactive Void Space of the residence unites the overall building form with the Genus Loci of the site





Precedent Study: The Police Station at Vaals, Netherlands   Wiel Arets 











Elevation Diagram of Zones

5

Public vs. Private

6

7

4 2

The Unfriendly Side of Police



3

10

8

9

1. Entrance 2. Meeting Room 3. Reception 4. Administration 5. Storeroom 6. Communication Space 7. Meeting Room 8. Prison Cells 9. Dog Area 10. Interrogation Room 11. Pedestrian Ramp



Friendly Police Zone

Ground Level Plan

3 zones meshed together by circulation core

The Unfriendly Side of Police

Unfriendly Police Zone Circulation Core


Interactive Void Space unites the overall form with the Genus Loci of the site Throughout the course of this Studio, the rigorous development of a final house form to meet the needs of four very different family members emerging based solely on one signal concept: the void spaces allow people to interact both visually and physically in many different ways. This void space becomes further enhanced by the shifting and overlapping of each floor plane to enhance the experience of occupying this interaction zone created within the void space.

 





 





 

Solid, Open, and Mixed Layers of varying transparencies connected together through an interactive circulation void core.

Form in Plan










Closely linked to the Police Station at Vaals, where three varying zones of different materials and use are meshed together by a circulation core.Three layers of different transparencies seperate public areas from private areas of the home but are connected together by a predominant physical and visually interactive void space.

 





 





 

Different levels of transparency distinguish public and private areas of the form. These layers are then connected by shifting planes and a common “void space� View Inside Void Space










 







 





 








The void spaces allow people to interact both visually and physically in many different ways. This void space becomes further enhanced by the shifting and overlapping of each floor plane to enhance the experience of occupying this interaction zone created within the void space.

 





 





 

View Inside Void Space










Interactive void Space allows constant visual and physical intearactions from all levels of the home

 







 





 








Medium Transparencyy Layer Open Transparencyy Layer Solid Transparencyy Layer

 

Void AreaInteractive Circulation Core

The void space allows humans to interact with each other and experience indoors, outdoors, upstairs, downstairs, public, and private spaces simultaneously.







 





 








A FORM THAT PROMOTES INTERACTION: