Page 1

Saint-Exupéry, Antoine de: Mali princ (1943.) «…Slušaj moju tajnu. Vrlo je jednostavna: samo se srcem dobro vidi. Ono bitno nevidljivo je očima.»

Swift, Jonathan: Gulliverova putovanja (1726.) Voliš li putovati? Čim se s Gulliverom otisneš na more, otkrit ćeš nove svjetove. Sretan ti put!

Thackeray, William Makepeace: Ruža i prsten (1865.) Mogu li ljepota, hrabrost, čestitost, iskrenost i samilost zablistati bez ruže i prstena?

Tolkien, J.R.R.: Hobit (1937.)

Da l ćete ostati Il ćete nestati Dan će ugasnuti, Poniji usnuti. Nastavit ludost je Ostati radost je…

Travers, P. L.: Mary Poppins (1934.) «Jane i Michael sjedili su obgrlivši koljena rukama i promatrali. Sve je to tako neočekivano da su ostali posve bez riječi. Ali znali su da se nešto čudnovato i prekrasno dogodilo u Trešnjevoj aleji na broju sedamnaest.»

Verne, Jules: 20 000 milja ispod mora (1869.) «Godinu 1866. obilježio je bizaran dogañaj, pojava neobjašnjena, neobjašnjiva i nedvojbeno nezaboravna, a koja je napose uzbudila ljude od mora.»

Izmišljeni svjetovi - klasici i preteče fantastične književnosti -

Ne zaboravi «Dvorac u Karpatima», «Podzemni grad», «Put na Mjesec», «Put u središte Zemlje», «Putovanje na kometu».

Winterfeld,Henry: Timpetill (1937.) Timpetill je preko noći postao grad bez roditelja, a vlast su preuzela djeca. «Moramo svi skupa kroz vatru i vodu! « povika. »Ne možemo roditelje tražiti svijećom. Možda nas oni hoće samo iskušati…» Ne zaboravi «Djevojčicu iz svemira».

Ne zaboravi trilogiju «Gospodar prstenova« (1954./55.), «Roverandom» (napisan 1925.), «Hurinovu djecu» (2007.).

Dječji odjel Stribor

telefon > 051/ 211-573 e-mail > stribor@gkri.hr www.gkri.hr

listopad 2010.


Barrie, J. M.: Petar Pan ( knjiga je objavljena 1911.) «Sva djeca, osim jednog djeteta, kat-tad odrastu.»

Baum, L. F.: Čarobnjak iz Oza (1900.) «Oz nije mjesto na koje se može stići brodom ili vlakom. Ta je zemlja daleko, daleko, iza mjeseca i s onu stranu duge…» Carroll, Lewis: Alice u zemlji čudesa (1865.) «Alice! Uzmi djetinju priču, položi rukom je mekom, tamo gdje snovi se djetinjstva spliću…»

Collodi, Carlo: Pinocchio (1881.) «Želio bih izraditi lijepoga drvenog lutka; i to čudesnog lutka koji će znati plesati, mačevati se i izvoditi «salto mortale». Ende, Michael: Priča bez kraja (1979.) «Uf, pa to je lutajuće svjetlo!» šapne noćni vilenjak, a mjesecolike mu se oči zakrijeste.

Hawthorne, Nathaniel: Čudesna knjiga (1852.) «…Ali prije svega, zna li itko od vas što je to Gorgona?» «Ja znam», javi se Jaglenka. «Onda jezik za zube!» Kästner, Erich: 35. svibnja (1932.) «Danas je opet bio četvrtak. Kad sam stricu rekao da moram napisati sastavak o Južnom moru jer dobro računam i nemam mašte, on je rekao da onda idemo brzo tamo. Na Južno more. Mi ćemo pokazati tvom učitelju. Žalim, ali to je on tako rekao. I tako smo mi krenuli…» Lagerloef, Selma: Saga o Nilsu Holgersonu (1906.-1907.) «…otkako je imao patuljka u svojoj vlasti, počeo ga se je pribojavati. Osjećao je da se upustio u nešto nepoznato i tajanstveno…»

Lindgren, Astrid: Pipi Duga Čarapa (1945.) «No najčudnovatije u nje bješe njezina silna snaga. Bila je tako strahovito snažna da joj na čitavome svijetu ne bi moglo naći policajca ravna po snazi.»

Lofting, Hugh - serijal o doktoru Dolittleu (1920. - 1952.) «Svijet postoji već tisuće godina, a sve što su ljudi za to vrijeme naučili od nemuštog jezika jest da pas maše repom kad hoće reći ,Baš sam veseo!' Smiješno, je l' da? Ti si prvi čovjek koji govori kao i mi.»

Milne, Alan Alexander: Medo Winnie zvani Pooh (1926.) « …jedini razlog što postoje pčele je, koliko ja znam, da prave med.» (…) «A jedini razlog što postoji med jest da bih ga ja mogao jesti.» Nesbit, Edith: Začarani zamak (1907.) «A sada», reče Gerald, »pazite što ću vam reći. U sredini labirinta naći ćemo tajnu čaroliju. Isučite mačeve, dobri moji ljudi, i hajte za mnom u potpunoj tišini.» Rodari, Gianni: Putovanje Plave Strijele (1953.) «Vlak se sporo pokrene, dok su kauboji i Indijanci na konjima jahali s obje njegove strane poput prave straže.» Potraži i sljedeće Rodarijeve knjige: «Čipolino», «Planet ispunjenih želja», «Torta na nebu».

Profile for Gradska Knjižnica Rijeka

Izmišljeni svjetovi  

Izmišljeni svjetovi  

Profile for gkri