Page 1

Meer dan een evenementenlocatie


nieuw bestuurslid Marijke Terpstra-Ruijters

Haagse iconen Grote Kerk Den Haag en Taat & de Regt nu een jaar samen Taat en de Regt verstaat de kunst van catering en de Grote Kerk is een icoon in het centrum van de Hofstad, waar gedurende het jaar verschillende evenementen worden georganiseerd. Vorige zomer besloten beide partijen hun expertise te bundelen in een business partnership. Het gemak van het kunnen aanbieden van een totaalconcept en het hebben van één aanspreekpunt voor zowel locatie, catering als aanverwante diensten, was daarmee niet langer ‘wishful thinking’.

Marijke Terpstra-Ruijters: “Met veel enthousiasme aanvaard ik mijn benoeming als bestuurslid van de Grote Kerk. Graag stel ik me voor aan de relaties van de Grote Kerk. In 2000 verhuisde ons gezin - toen nog met vier naar schoolgaande kinderen - van Amerongen naar Den Haag, als gevolg van veranderingen in de werkomgeving. Tegenwoordig studeren de kinderen al een aantal jaren en hebben zij het ouderlijk huis én Den Haag weer verlaten. Dit betekent dat er meer ruimte en tijd vrij komt voor andere activiteiten.

Michiel de Ligt, directeur Grote Kerk Den Haag: “De keuze voor Taat & de Regt als business partner was voor ons een logische stap. Wij hebben vele evenementen buitengewoon plezierig samengewerkt en daarbij is Taat & de Regt een Haagse cateraar, die zeer actief is binnen de regio en hart heeft voor de Hofstad. Dat vinden wij als Haags landmark erg belangrijk.” Remco Boelens: “Een totaalconcept levert de opdrachtgever een aanzienlijke besparing van tijd en energie. Daarbij benadrukken wij graag de toegevoegde waarde van catering. Het creëren van een onvergetelijke zintuiglijke beleving telt op bij de doelstellingen voor een evenement. Om een voorbeeld te geven. Als netwerken centraal staat, zorgen we ervoor dat we de uitgiftepunten zo in de ruimte plaatsen, dat gasten elkaar op een natuurlijk manier treffen. Ook de bijzondere wijze van het presenteren van culinaire hapjes zorgt voor contact. Deze filosofie sluit naadloos aan bij de oorspronkelijke functie van de Grote Kerk, namelijk het faciliteren van ontmoetingen.”

Na mijn studie Nederlands Recht ben ik bij diverse internationale ondernemingen in Den Haag en omstreken werkzaam geweest als Manager Treasury en Financieel Projectmanager. In mijn loopbaan heb ik mij kunnen ontwikkelen tot een juridisch financiële specialist op het gebied van bedrijfsfinancieringen, werkkapitaal, liquiditeit en cash management. Sinds 2010 ben ik als zelfstandig business consultant werkzaam in de bancaire sector. De internationale wet- en regelgeving met betrekking tot liquiditeitsbeheer, financieringsmogelijkheden en kredietverstrekking verandert snel. Dit geeft mij de mogelijkheid om projecten op het snijvlak van wet- en regelgeving, bedrijfsvoering en rapportages te begeleiden en te verbeteren. Ik stuur op inhoud en proces. Mijn toegevoegde waarde ligt in het vertalen van de vaak complexe regelgeving naar de dagelijkse processen. Daarbij stuur ik medewerkers, teams met verschillende disciplines en niveaus aan, zodat we met een pragmatische aanpak en overtuigingskracht veranderingen kunnen doorvoeren. Het contact met het bestuur van de Grote Kerk is ontstaan via een huidig bestuurslid die met veel enthousiasme het bestuur van de Grote Kerk onder de aandacht heeft gebracht. Het besluit om zitting te nemen in het bestuur, nam ik op basis van de enthousiaste betrokkenheid van bestuur en directie. In de afweging speelde ook de concrete plannen voor de toekomst van de kerk een rol: de Grote Kerk als belangrijke plek voor het organiseren van tentoonstellingen en het vergroten van de herkenbaarheid die de Grote Kerk heeft voor de inwoners van Den Haag.

Grote Kerk Den Haag en Taat & de Regt

Het businesspartnership heeft reeds zijn vruchten afgeworpen. Iris Smith, accountmanager Grote Kerk: “Onze salesteams zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld. De eerste gezamenlijke beursdeelname tijdens Event 2012 is een feit en onlangs hebben we een diner voor meer dan 500 personen verzorgd in de Grote Kerk. Het geeft weer nieuwe energie en inzichten om gezamenlijk met Taat & de Regt onze klanten te kunnen bedienen op onze fantastische locatie. Met de huidige professionals aan boord zien wij de toekomst zonnig tegemoet.”

Tijdens mijn bestuursperiode wil ik een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de Grote Kerk, zowel vanuit juridisch en financiële invalshoek als ook met gezond verstand. Vanuit mijn bestuursfunctie binnen de Grote Kerk zal ik ook zitting nemen in de Stichtingen Fondsenbeheer van de kerk. Ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk een gezonde toekomst voor de Grote Kerk kunnen borgen. Marijke Terpstra-Ruijters


Huygens Tentoonstelling de basis voor hun succes en hun bijdrage aan de glorierijke tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Constantijn & Christiaan Huygens in de Grote Kerk in Den Haag 25 april t/m 28 augustus 2013 Op 25 april 2013 opent de Grote Kerk in Den Haag haar deuren voor een bijzondere tentoonstelling over twee bijzondere mannen uit onze Gouden Eeuw: Constantijn en Christiaan Huygens. Vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens groeiden op in een warm en hecht gezin, waar een brede opvoeding en vrijheid belangrijk was. Deze voedingsbodem vormde

Uitzonderlijk, veelzijdig en innovatief Constantijn en Christiaan Huygens waren uitzonderlijke ondernemers en ontdekkers. Als secretaris van de stadhouders van Oranje was diplomaat Constantijn één van de architecten van de groei en bloei van de Republiek. Zijn briljante zoon Constantijn ontwikkelde zich tot één van de grootste wetenschappers die ons land ooit heeft gekend. Zij waren op tal van terreinen invloedrijk, innovatief, slim, en gezaghebbend. Constantijn als de meester-netwerker, kunstkenner, dichter, en adviseur van de stadhouders, en zijn zoon Christiaan als wetenschappelijk genie in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Daarbij waren zij ook nog eens bekwaam en succesvol in het vermarkten van hun wetenschappelijke vondsten en artistieke smaak. De Huygens-tentoon-

Christiaan Huygens (1629 – 1695)

stelling laat dan ook zien dat het lonend is om over grenzen te kijken en innovatief te denken. Oranjezaal Eyecatcher van de tentoonstelling is een replica op ware grootte van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, het woonpaleis van onze koningin. De Oranjezaal met zijn indrukwekkende schilderijenreeks is het onbetwiste hoogtepunt van de Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Daarnaast is de zaal hèt voorbeeld van de culturele begaafdheid en het netwerk van Constantijn, die betrokken was bij de realisatie van de decoratie. Het streven om het Huis van Oranje een vorstelijke uitstraling te geven en van Engeland een bondgenoot te maken, heeft een glorieus resultaat: een Nederlandse prins op de Britse troon! Op datzelfde moment ontmoet Christiaan zijn Engelse concurrent en idool Newton en wordt hij in binnen- en buitenland een alom gewaardeerd ontdekker en topwetenschapper.

Constantijn Huygens (1596 – 1687)

De invloed van vader en zoon Huygens was groot en is dat nog tot op de dag van vandaag. De tentoonstelling laat zien hoe warmte en ambitie

in een bijzonder gezin vrije geesten voortbracht en welke enorme en blijvende veranderingen zij bewerkstelligden. Aanleiding De herontdekking van de graven van Christiaan en Constantijn Huygens in de Grote Kerk in Den Haag was de aanleiding om deze expositie over beide grote mannen te organiseren. De tentoonstelling in de Grote Kerk wordt een groots spektakel over het Huis van Oranje, het goud van onze Gouden Eeuw, en de revolutionaire ontwikkeling van de wetenschap. Door de combinatie van politieke geschiedenis, kunst en wetenschap is de Huygens-tentoonstelling uniek te noemen, en eerder een moderne belevenis dan een klassieke tentoonstelling. Quite an experience, zouden de Engelsen zeggen. In ontwikkeling De tentoonstelling is op dit moment volop in ontwikkeling. Er komt een uitgebreid educatief aanbod en er wordt hard gewerkt aan de randprogrammering. Binnenkort vindt de lancering plaats van de website waarop alle highlights van de tentoonstelling te zien zullen zijn.


Ernst & Young Hofstadlezing

Nederlandse en internationale bedrijfsleven en de impact op onze samenleving. “Sport draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van een land”, aldus Rogge. Panelleden André Bolhuis, Esther Vergeer, Robert van de Walle en Pieter van den Hoogenband gingen onder leiding van Mart Smeets en in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, met elkaar de discussie aan over de culturele, economische en maatschappelijke thema’s rondom sport.

Topevenement Niet alleen de sprekers en de sfeervolle omgeving maken de Ernst & Young Hofstadlezing tot een topevenement. Dit jaar woonden meer dan 600 mensen de lezing bij en het aantal bezoekers vertoont nog steeds een stijgende lijn. Zowel de sprekers als de gasten zijn van nationaal en internationaal topniveau. E&Y creëert met de Hofstadlezing een platform voor ongekende netwerkmogelijkheden.

Congresarrangementen

Jaarlijks organiseert E&Y de Hofstadlezing in de Grote Kerk Den Haag waar indrukwekkende sprekers over actuele onderwerpen discussiëren in aanwezigheid van hoogwaardig publiek. In meer dan tien jaar is de Ernst & Young Hofstadlezing uitgegroeid tot een waar begrip. Op 24 april sprak Jacques Rogge, voorzitter van het International Olympic Committee over de bijdrage van sport aan een duurzame ontwikkeling van een land. Maatschappelijke discussie De samenwerking tussen politiek en bedrijfsleven is een terugkerend thema bij de Ernst & Young Hofstadlezing. Al vele vooraanstaande politici en topbestuurders gaven hun mening over economi-

sche en maatschappelijke thema’s. Op deze manier levert Ernst & Young een belangrijke bijdrage aan maatschappelijke discussies. Inmiddels is er, sinds de eerste lezing in 2000, een indrukwekkende lijst aan sprekers ontstaan, met onder andere Gerrit Zalm, Neelie Kroes, Jan Peter Balkenende en Feike Sijbesma. Ook voor afgelopen editie is E&Y erin geslaagd een kandidaat van topniveau te vinden. Meer dan sport Deze zomer worden de Olympische Spelen in Engeland gehouden, het thema van de Hofstadlezing in april 2012 het thema ‘meer dan sport’, is daarmee zeer actueel. De voorzitter van het International Olympic Committee (IOC), Jacques Rogge, belichtte de waarde van sport voor het

Een royaal decor voor een geslaagd symposium Bent u ook wel eens op zoek naar een locatie met nét dat ietsje meer? De Grote Kerk, al vele malen het sfeervolle decor voor plechtigheden van de Koninklijke familie, is hét Haagse podium voor uw symposium, congres of side event. De luisterrijke omgeving met de Gotische ramen geven een prachtig effect zodat uw bijeenkomst een onvergetelijke en bijna Koninklijke beleving wordt. All-in symposium concept Naast de succesvolle formule van vergader- en huwelijksarrangementen, wordt binnenkort het aanbod uitgebreid met diverse symposium ar-

rangementen. U kunt dan al vanaf 30 personen bij ons terecht voor een volledig verzorgde dag, inclusief technische faciliteiten en culinaire invulling. Ook voor uw side event hoeft u niet verder te zoeken. Of u nu een groots uitgeserveerd diner wenst of liever kiest voor het informele karakter van een lopend buffet; het kan allemaal in de Grote Kerk! De Stichting Grote Kerk (1981) heeft als missie dit monumentaal erfgoed in goede staat te onderhouden en een zinvolle bestemming te geven. Met uw komst levert u een bijdrage aan de instandhouding van dit prachtige rijksmonument.


Wapenbord van Boudewijn van Lannoy juiste hartschild bestaat echter uit dwarsbalken van zilver en blauw: het wapen van Molembaix (Molenbeek). Dit is het gebied dat wordt genoemd in de inscriptie op het wapenbord. De behandeling van elk Gulden Vliesbord beslaat uitvoerig materiaaltechnisch onderzoek naar en documentatie van de conditie van het schilderij door de stichting SRAL. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van verschillende technieken en materialen: UV-straling, microscopisch onderzoek, het maken van verfdwarsdoorsneden, röntgenfotografie en XRF-oppervlakteanalyse, een techniek om elementen in een oppervlak te detecteren.

(1) Noord 04 na behandeling SRAL (foto SRAL).

Deze zomer is het restauratie- en conserveringsproject van de complete serie wapenborden van de Orde van het Gulden Vlies bijna twee jaar op weg. In Maastricht worden de panelen door de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) onderzocht, geconserveerd en gerestaureerd. Het materiaaltechnische traject wordt ondersteund door kunsthistorisch onderzoek. Dit gecombineerde onderzoek heeft al verschillende grote en kleine overschilderingen, verouderingen van kleuren, heraldische fouten en onjuiste inscripties aan het licht gebracht. Eén van de wapenborden die het afgelopen jaar behandeld zijn, is dat van Boudewijn van Lannoy (Noord 04, afb. 1). Het grote schild toont tegen een zilveren achtergrond de drie groene leeuwen van het stamwapen van het Huis van Lannoy. Door Boudewijn en zijn directe familieleden werd daar een rode schildzoom aan toegevoegd (afb. 2), maar die ontbreekt op zijn Haagse wapenbord. Het kleine hartschild in het midden is ook niet correct. Gedwarsbalkt van rood en kleinvair, verwijst het naar Berlaymont. Het heraldisch

groene glacis van de leeuwen was tweemaal overschilderd (afb. 3 en 4). Met zorgvuldig en deskundig gebruik van oplosmiddelen zijn niet-originele toevoegingen verwijderd. We weten nu dat de heraldische fouten gemaakt zijn door de originele kunstenaar(s). Zoals gebruikelijk bij laatmiddeleeuwse schilderijen, zijn de originele grondering en verflagen niet overal bewaard gebleven. Deze lacunes zijn heel licht en weloverwogen geretoucheerd met gebruik van stabiele materialen.

deleeuwen. Toch blijkt uit het onderzoek vooral de voortreffelijke schoonheid en kwaliteit van de originele materialen en de technische bekwaamheid van de kunstenaars die werkten aan de reeks schilderijen die ons herinnert aan een roemrijke gebeurtenis uit de Haagse geschiedenis: het Gulden Vlieskapittel dat in 1456 onder leiding van Philips de Goede in de Grote Kerk werd houden. Gwendoline R. Fife (conservator en projectleider SRAL) Marjolijn Kruip (kunsthistoricus)

Sommige materialen sprankelen door natuurlijke veroudering nu misschien minder dan in de mid-

Bij het wapenbord van Boudewijn van Lannoy moesten de twee houten planken waaruit het paneel bestaat, opnieuw en structureel worden verlijmd. Verder was het oppervlak bedekt met verschillende lagen niet-originele vernis en dikke overschilderingen van eerdere restauraties. De niet-originele materialen waren verkleurd en de overschilderingen bedekten grote delen originele verf, bladgoud en bladzilver. Dit was voornamelijk het geval in het grote, centrale schild. De originele zilveren achtergrond was volledig bedekt met een dik, wit vulmiddel en de originele

(2) Grand armorial équestre de la Toison d’or, 1437-1444?, fol. 72r (detail), coll. Bibliothèque de l’Arsenal Parijs, inv. ms. 4790.

(3) Noord 04 vóór behandeling SRAL (foto SRAL).

(4) Detail van schild tijdens behandeling SRAL – rechterzijde schoongemaakt (foto SRAL).


De Grote Kerk vóór de Gouden Eeuw De eerste periode van de Grote Kerk Overal waar zich in vroeger tijden mensen vestigden, werd er in hun buurt een kerk(je) gesticht. Zo ook in Den Haag rond het jaar 1200. Op het kruispunt van de huidige Hoogstraat, Venestraat, Dagelijkse Groenmarkt en Gravenstraat stonden enkele boerderijen. De woongemeenschap richtte zich grotendeels op het leveren van diverse goederen en diensten aan het grafelijk Hof, dat we nu kennen als het Binnenhof. De eerste huizen werden gebouwd aan de Hoogstraat, die lag op de hoge kant van een strandwal. Van de strandwal af – de Venestraat - konden pas wat later in de 14e eeuw huizen worden gebouwd, omdat men de kunst van het bouwen in het veen nog niet machtig was. Rond 1270 verrees het eerste houten Parochiekerkje, aan de hoge kant van de strandwal. Nu nog zie je, als je voor de toren van de Grote Kerk staat en naar het verkeerslicht kijkt, de auto’s daar “steil” naar beneden gaan. In 1276 zorgde Floris V ervoor dat het dorpje “Die Haghe” een zelfstandige parochie werd. Het recht om pastors te benoemen gaf hij om politieke redenen aan het abt van Middelburg. Floris V had namelijk een slepend conflict met Vlaanderen over het bezit van Zeeland. Waarschijnlijk wilde hij met deze geste de Zeeuwen paaien. Zo kwam Den Haag onder het bisdom Middelburg te vallen. De Zeeuwse invloed is nog terug te vinden in de zeshoekige vorm van de huidige toren. Den Haag groeide snel tijdens de late Middeleeuwen, maar voor de bouw een nieuwe kerk was nog geen geld beschikbaar. Bovendien had de bouw van een toren prioriteit. En terecht, want het zich uitbreidende Den Haag had een uitkijkpunt nodig om de bewoners voor eventueel

Jan de Bakker op de brandstapel

gevaar te kunnen waarschuwen. Dit klemde ook omdat Den Haag, als dorp, niet over muren beschikte om zich te verdedigen. Bovendien moest men ’s nachts in de gaten houden of er niet ergens brand was in de groeiende massa houten huizen. Die toren kwam er in 1424. Toen kon dus ook over Den Haag worden gewaakt. Ieder uur gaven de wachten een stoot op hun trompet om te bewijzen dat ze nog wakker waren. Het duurde enige tijd voor er verder kon worden gebouwd. In 1456 kwamen de Ridders van het Gulden Vlies naar Den Haag voor hun 9e bijeenkomst. Ze vergaderden in de Grote Zaal, maar kwamen voor religieuze plechtigheden bijeen in de – inmiddels uit steen opgetrokken – Grote Kerk. Filips de Goede van Bourgondië, die oprichter en voorzitter van de orde was, liet tevoren enige “PR” voor het relatief onbekende (dorp) Den Haag bedrijven. Zo schreef zijn kroniekschrijver dat de Grote Kerk zich uitstekend leende voor belangrijke religieuze plechtigheden, met veel pracht en praal. In de kerk werden de rijkste wandtapijten opgehangen, die ooit aan het Hof van de hertog waren gezien. Behalve Nederlandse inwoners, kwamen er ook Engelsen, Spanjaarden, Italianen en Duitsers naar de Grote Kerk. Aan het eind van de plechtigheden lieten de Vliesridders hun wapenborden, als dankbetuiging, in de kerk achter. Branden De kerk is vier keer door brand geteisterd. De ergste brand was die van 1539, veroorzaakt door een felle blikseminslag in de toren. Een totale herbouw was noodzakelijk. Keizer Karel V beloofde dat herstel te financieren. Dat deed hij door de accijns op wijn en bier te verhogen. Er werd toen ook begonnen met de plaatsing van gebrandschilderde ramen, waarvan er twee bewaard zijn gebleven. En op de nieuw te gieten klokken, werd in 1541 voor het eerst een afdruk van een ooievaar aangebracht, als wapen van Den Haag. Beeldenstorm Ook de opkomst van de hervorming heeft in de Grote Kerk zijn sporen nagelaten. De hervorming begon in 1520 toen de ideeën van Luther in de ban werden gedaan. Ketters werden op de

Gezicht op de Hofvijver, met op de voorgrond een stoet van rederijkers en muzikanten op de Korte Vijverberg. De Grote Kerk torent hoog boven de huizen uit. (1560)

brandstapel ter dood gebracht. Jan de Bakker wachtte het noodlot in 1523 als eerste, Wendelmoet Claesdochter en vele anderen volgden. De woede van de bevolking was gewekt. In 1566 drongen volksmenigten de kerken binnen en vernielden alles wat met katholicisme te maken had: heiligenbeelden, misattributen en altaren. Alleen de preekstoel, de Gulden-Vliesborden en de Van Assendelftkapel overleefden het onheil. Intussen kregen de protestanten geleidelijk de overhand. De katholieken werden uit hun kerken gezet, zij mochten hun godsdienstoefening niet meer openlijk houden. Zo ontstond het fenomeen “schuilkerk”: zoldertjes en kelders werden gebruikt voor de viering van de mis. Tot de legalisering van het katholicisme in 1795 waren er 71 schuilkerken. De overgang op het protestantisme had grote gevolgen voor de Grote Kerk. Alle typisch katholieke elementen werden uitgebannen. Altaren, beelden, liturgische gebruiksvoorwerpen

werden verkocht of vernietigd. Bovendien werden de voorstellingen op muren en zuilen wit overgeschilderd. Omdat het interieur al te “kaal” begon te worden, hing men op verscheidene plaatsen houten borden met Bijbelteksten. Daarvan zijn er nog zes over, twee ervan hangen aan de noordelijke en vier aan de zuidelijke wand. In de periode van het begin tot aan de Gouden Eeuw heeft de Grote Kerk een tumultueuze tijd beleefd. Er waren grote religieuze plechtigheden, financiële problemen in de bouw, vier branden, de Beeldenstorm en de “ontmanteling” van het interieur door de overgang op het protestantisme. In de volgende nieuwsbrief komen de ontwikkelingen van de Grote Kerk tijdens de Gouden Eeuw aan bod. Albert Andriessen


AGENDA

ZATERDAG 14 JULI T/M ZONDAG 17 AUGUSTUS

ZOMEROPENSTELLING: TENTOONSTELLING JULIAN ROSEFELDT

JUnI t/m september 2012 ZATERDAG 9 JUNI

SUMMER SPIRIT FESTIVAL Summer Spirit is een geweldige voorbereiding op een smaak- en stijlvolle zomer. Proef de zomer! Letterlijk, want u kunt er allerlei soorten gedistilleerd proeven. Culinaire experts maken bijpassende gerechten en hapjes voor u klaar. Heeft u nog geen keuze gemaakt voor uw vakantiebestemming? In de Lifestyle corner vindt u voldoende inspiratie, reisadviseurs wijzen u de weg. En u kunt direct de bijpassende outfit erbij zoeken. Als dat geen fijne voorbereiding is. TIJD: 1e sessie: 13:00-17:00 uur, 2e sessie: 19:00-23:00 uur TOEGANG € 29,95 (incl. proefglas, drie hapjes en festivalcatalogus) KAARTEN bestellen via 0900-9000500 (45ct p/m) of in alle Primera winkels INFORMATIE www.summerspirit.nl

VRIJDAG 29 JUNI

INFRACONSCIOUS

ZONDAG 10 JUNI

UT HAAGS NOTÛH FESTIVAL Ut Haags Notûh Festival is hèt Haagse amateurmuziekfestival vol culturele diversiteit met meer dan 50 orkesten, bands en ensembles op acht podia in en rondom de Grote Kerk en het Nutshuis. TIJD 12:00 tot 18:00 uur TOEGANG gratis INFORMATIE www.uthaagsnotuhfestival.nl

Als aftrap van de zomer geeft Christiaan Richter, student aan het Koninklijk Conservatorium (KC), het concert voor zijn bachelorexamen Compositie in de Grote Kerk. Hij schreef hiervoor Infraconscious, een immens stuk voor groot ensemble met zangers en orgel. Het wordt gespeeld door instrumentalisten en zangers van het KC en gedirigeerd door MaNOj Kamps. TIJD 20:15 uur, kerk open vanaf 19:45 uur TOEGANG € 4,00/ € 2,00 korting voor studenten. Reserveren via: tickets@christiaanrichter.nl. Koninklijk Conservatorium studenten & -leraren gratis INFORMATIE www.christiaanrichter.nl

De Grote of Sint Jacobskerk is één van de oudste gebouwen in de binnenstad van Den Haag en kent een rijke geschiedenis. Misschien kent u de Grote Kerk alleen van buiten. Dan is de zomeropstelling een mooie kans om de pracht en bezienswaardigheden binnen te ontdekken. Maar er is meer te zien deze zomer! Stichting West organiseert namelijk een bijzondere tentoonstelling in de Grote Kerk. Op verschillende grote videoschermen van 4 bij 5 meter worden video’s vertoond van de Amerikaanse kunstenaar Julian Rosefeldt. Een unieke expositie die u zeker moet zien! TIJD dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur geopend * TOEGANG Gratis. Donaties worden op prijs gesteld. INFORMATIE www.grotekerkdenhaag.nl en www.west-denhaag.nl * I.v.m. private evenementen zijn wij NIET toegankelijk voor publiek op zaterdag 4 augustus 2012. ZATERDAG 20 T/M 27 AUGUSTUS

INTERNATIONAAL ORGELFESTIVAL De Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag heeft ook dit jaar weer (inter)nationale toporganisten aan zich gebonden om het Metzler orgel te bespelen. Van 25 augustus t/m 1 september staat de Grote Kerk dan ook in het teken van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag”met een serie van vijf concerten. Alle concerten kunt u volgen op een groot videoscherm. Op deze manier ervaart u het spel van de organisten van heel dichtbij. Concertagenda Za. 25 augustus – Arjen Leistra (Schiedam) Di. 28 augustus – Erwin Wiersinga (Roden/Groningen/Berlijn) Wo. 29 augustus – Michael Schönheit (Leipzig/Merseburg)


Do. 30 augustus Za. 1 september

– Ben van Oosten (Den Haag) – Dame Gillian Weir (Londen)

DINSDAG 18 SEPTEMBER

TIJD aanvang 20:15 uur, kerk open vanaf 19:45 uur

PRINSJESDAGVIERING

TOEGANG € 10,00 / € 8,00 Reductie voor 65+/CJP- en

Op Prinsjesdag wordt traditiegetrouw, voorafgaand aan de opening van het nieuwe parlementaire jaar, een interreligieuze en interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst gehouden in de Grote Kerk. De uitnodigende Stichting Prinsjesdagviering vertegenwoordigt alle grote wereldreligies en geestverwante organisaties en het Humanisme in Nederland. TIJD 10:30 tot 11:15 uur TOEGANG gratis INFORMATIE www.prinsjesdagviering.nl

Ooievaarspashouders en Vrienden van de Grote Kerk. Toegang voor kinderen (onder begeleiding) tot 12 jaar is gratis. KAARTVERKOOP Kaarten (inclusief programmaboekje) zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de kerk op de concertavond zelf, vanaf een halfuur voor aanvang van het concert. INFORMATIE 070 352 08 49 of via www.haagsorgelkontakt.nl of pieterbaak@ziggo.nl.

C

Prinsjesdagviering

ZATERDAG 8 EN ZONDAG 9 SEPTEMBER

spiritueleEN SIERADENBEURS New age en alternatieve geneeswijzen passen steeds vaker in het dagelijkse leven. De Spirituele beurs is speciaal voor mensen die interesse in deze materie hebben of er op een laagdrempelige manier mee willen kennismaken. Er zijn lezingen en workshops en u kunt bij o.a. paragnosten en handlijnkundigen terecht voor een privéconsult. Op de Sieradenbeurs treft u de nieuwste trends aan van onder meer glaskralen, zoetwaterparels, Italiaans glaswerk, edelstenen, hout, metaal en Swarovski kristal. TIJD zaterdag 8 september, 12:00 - 17:30 uur, zondag 9 september 11:00 - 17:30 uur TOEGANG € 6,50 / € 5,00 met kortingsbon of 65+. Kinderen tot 12 jaar gratis. INFORMATIE www.paraview.nl of via 071 561 19 34

ZONDAG 30 SEPTEMBER

WEDDINGFAIR In het echt treden. Een bijzonder moment om bij stil staan en met plezier voor te bereiden. Op de WeddingFair in de Grote Kerk vindt u alles wat er nodig is voor de organisatie van de grote dag. Meer dan 70 trouwspecialisten exposeren met zeer

uiteenlopende producten en diensten, van trouwen gelegenheidskleding, fotografen, trouwvervoer tot weddingplanners en decoratie. Daarbij zijn er fantastische modeshows met kostuums, trouwen gelegenheidskleding. Nieuw op de beurs zijn workshops om er een onvergetelijke trouwdag van te maken. TIJD 11:00 - 17:00 uur TOEGANG €10,00 aan de deur of via voorverkoop INFORMATIE www.weddingfair.nl


COLOFON BEREIKBAARHEID VAN DE GROTE KERK

BESTUUR STICHTING GROTE KERK

TRAM

Ir. G.A. Kaper, voorzitter Mr Drs. R.W. Beentjes, secretaris H. Hollander RA, penningmeester Ir. J.C. Abbink Drs. L.E.J. Engering-Aarts Ir. M.S.M. Grasveld Dr. K.W. Wiegerink RM Mr M. Terpstra

Lijn 17, halte Gravenstraat, Lijnen 2, 3 of 6, halte Grote Markt. AUTO

Parkeergarages in de Jan-Hendrikstraat / Torenstraat Geest / Grote Marktstraat FIETS

Fietsenstalling Biesieklette, Grote Halstraat, open fietsenstalling op het Buitenhof. Dagelijks geopend, donderdag t/m zaterdag ook ’s avonds, evenals op koopzondagen. KANTOOR

Rond de Grote Kerk 12 Postbus 555 2501 CN Den Haag T 070 302 86 30 F 070 361 74 86 info@grotekerkdenhaag.nl ING 3732 Rabobank 1085.41.770

MEDEWERKERS

Michiel de Ligt, directeur Iris Smith, accountmanager Chantal Duijvestijn, officemanager Peter Kruithof, floormanager EINDREDACTIE

Karin Maks ONTWERP

Colorworks, Den Haag DRUK

HOOFDINGANG GROTE KERK

Colorworks, Den Haag

Onder de toren in de Torenstraat. PREPOSTALE VERWERKING

Drukkerij Morgenstond, Den Haag

Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

STEUNPILAREN

Nieuwsbrief zomer 2012  

In deze editie van de Nieuwsbrief van de Grote Kerk Den Haag vindt u informatieve artikelen en de agenda van juni t/m september 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you